Témata doktorských disertačních prací pro zahájení studia v DSP v akademickém roce 2012/2013. P2649 Elektrotechnika. 3907V001 Obor Elektroenergetika

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Témata doktorských disertačních prací pro zahájení studia v DSP v akademickém roce 2012/2013. P2649 Elektrotechnika. 3907V001 Obor Elektroenergetika"

Transkript

1 VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY Témata doktorských disertačních prací pro zahájení studia v DSP v akademickém roce 2012/2013 P2649 Elektrotechnika 3907V001 Obor Elektroenergetika prof. Ing. Zdeněk Hradílek, DrSc. 1. Energetické problémy vytápění využitím obnovitelných zdrojů energie. Známé druhy fosilních zdrojů pro výtápění residenčních objektů jsou nahrazovány zejména tepelnými čerpadly, dostupnými fotovoltaickými panely. Dalším zdrojem pro vytápění je spalování biomasy k výrobě bioplynu, který může sloužit k akumulaci potřebné energie pro vytápění i pro výrobu elektrické energie. Cílem výzkumu je stanovit optimální řešení posouzením alternativ obnovitelných zdrojů energie. 2. Akumulace energie získané z obnovitelných zdrojů. Téma je vysoce aktuální celosvětový problém. Výroba elektrické energie z obnovitelných zdrojů je výrazně stochasticky proměnlivá. Tento problém se projevuje negativními vlivy pro řízení provozu elektrických sítí. Cílem řešení je provést analýzu negativních vlivů slunečních a solárních elektráren s možností akumulace této energie vodíkovou technologií. prof. Ing. Karel Sokanský, CSc. 1. Vývoj speciálních inovativních svítidel. Práce se bude zabývat novými možnostmi v usměrňování světelného toku u svítidel osazovaných LED technologiemi. Součástí práce bude rozbor nových možností napájení těchto svítidel zejména z pohledu potřeb nouzového osvětlení. 2. Vlivy vybraných parametrů světla na lidský organismus. Hlavní náplní práce je vyšetřování vlivu dopadajícího záření na lidský organismus. Jedná se především o zkoumání dopadajících úrovní energií a spektrálního složení dopadajícího záření na cirkadiánní rytmy v lidském organismu.

2 3. Dynamická regulace veřejného osvětlení. Cílem práce je zjišťování nových možností LED technologií instalovaných v soustavách veřejného osvětlení. Jedná se o stanovování relací mezi příkonem těchto stmívatelných osvětlovacích soustav s ročními obdobími, dobou provozu v rámci jedné noci, hustotou provozu na komunikaci a zatříděním komunikace. 4. Návrh nových metodik měření fotometrických veličin v automobilovém průmyslu. Nové možnosti měřící techniky ve světelně-technické praxi umožňují vytváření nových přesných a rychlých měřících metod. Tato práce se bude zabývat využitím jasových analyzátorů pro ověřování vyzařování automobilových světlometů v rámci jejich kusových zkoušek v sériové výrobě. 5. Měření a vyhodnocení UGR pomocí jasového analyzátoru. Nové možnosti měřící techniky ve světelně-technické praxi umožňují vytváření nových přesných a rychlých měřících metod. Tato práce se bude zabývat využitím jasových analyzátorů pro ověřování UGR (činitel omezení oslnění) v interiérových osvětlovacích soustavách. Současné technické možnosti umožňují tento činitel ověřovat pouze numericky. 6. Nové přístupy k navrhování vnitřních osvětlovacích soustav. Návrh nové normy pro osvětlování vnitřních pracovních prostor vyžaduje zcela nový přístup ke světelně-technickým výpočtům, jako podkladům pro realizaci osvětlovacích soustav. Práce se bude soustředit na optimalizaci vlastních výpočtů a návrh nové metodiky na ověřování světelně-technických návrhů. prof. Ing. Josef Paleček, CSc. 1. Zemní proudová pole v okolí elektrizovaných drah. V práci bude provedeno modelování jednotlivých přechodů, tj. kolejnice zem a zem úložné zařízení a šíření zemních proudů v zemi. Dále budou některé modely ověřeny měřením v provozních podmínkách. Uvedený postup bude realizován na tratích stejnosměrných proudových soustav i soustavy 25 kv; 50 Hz. Téma je určeno pro dva doktorandy prof. Ing. Stanislav Rusek, CSc. 1. Optimalizace připojení centra netradičních zdrojů do distribuční sítě. Centra netradičních zdrojů energie a akumulace, která jsou budována, budou připojena na distribuční elektrickou síť. Základním problémem, který je třeba vyřešit, jsou režimy spolupráce těchto center s distribuční síti. Dále je nutno navrhnout datové propojení dispečinků těchto center s oblastními dispečinky provozovatelů distribuční sítě. 2. Problematika optimalizačních modelů elektroenergetických sítí. V rámci optimalizace chodu sítě (VN a 110 kv) je nutno vytvořit algoritmy pro optimalizaci připojení OZE vhledem k jejich výkonu a elektrické vzdálenosti od napájecího uzlu nadřazené soustavy. Spolu s tím je nutno optimalizovat jalový výkon generátorů klasických elektráren a regulační stupeň napájecích transformátorů.

3 doc. dr. Ing. Jiří Gurecký 1. Distribuční sítě s inteligentním provozem. Téma navazuje na optimalizaci sítí s dálkovým řízením prvků. Předmětem řešení budou problémy řízení výroby (i rozptýlené a s OZE) a spotřeby ve vzájemné souvislosti, hodnocení takto provozovaných sítí a možnosti využití technických prostředků pro inteligentní sítě. 2. Optimalizace vn sítě důlního podniku. Předmětem řešení budou problémy optimalizace provozu důlních sítí, řešení poruch v těchto sítích a možnosti využití technických prostředků pro řízení důlní i povrchové sítě. doc. dr. Ing. Veleslav Mach 1. Počítačové modely větrných elektráren pro optimalizaci provozu. Pro rozvoj obnovitelných zdrojů, jako jsou větrné elektrárny, je důležitá znalost jejich chování a možností regulace v elektrizační soustavě. Počítačové modely, které lze vytvořit například programem EMTP-ATP, umožní analýzu statických ale i dynamických režimů, typických pro větrné elektrárny. 2. Řešení současných problémů přenosových soustav s využitím modelování. Současná geopolitická situace v redistribuci elektrické energie vede na nové úkoly při zajištění spolehlivosti přenosových soustav. Kromě rozvoje oblasti obnovitelných zdrojů vznikají další problémy, jedním je například vliv geomagnetismu na provoz soustav. Pro modelování ostrovních režimů a dalších provozních stavů je vhodný program Modes a elektromagnetické přechodné děje lze řešit programem EMTP-ATP. 3. Využití technické diagnostiky v sítích nízkého napětí. Optimální využívání energií a hledání dalších úspor generuje moderní pojmy jako Smart Grids apod. Spolu s problematikou přepětí, jak vnějších tak vnitřních, a problematikou EMC se i sítě nízkého napětí stávají komplikovanější a pro zajištění jejich spolehlivé funkce je nutno hledat nové přístupy. doc. Ing. Radomír Goňo, Ph.D. 1. Využití databází v procesu zvyšování spolehlivosti dodávky elektrické energie. Student bude pracovat s databázemi poruch a výpadků v dodávce elektrické energie. Je nutno ověřit statistickou významnost souboru dat a při vyhodnocování spolehlivostních údajů používat bodový odhad v určených mezích. Disertační práce by měla obsahovat revizi identifikačních údajů, které se o událostech zaznamenávají, číselníků a transformací dat. 2. Optimalizace provozu energetického systému palivových článků. Jedná se o problematiku technicko ekonomickou, kdy palivový článek nepracuje v laboratorních podmínkách. Potenciálního provozovatele nebude zajímat jen maximální účinnost, ale taky za jakou cenu byla dosažena.

4 doc. Ing. Stanislav Mišák, Ph.D. 1. Vývoj koncepce SMART GRID rodinného domu. V rámci disertační práce se předpokládá návrh energetické koncepce pro napájení domácnosti rodinného domu s využitím převážně obnovitelných zdrojů elektrické i tepelné energie a jejich provozem v ostrovním provozu. 2. Eliminace poruch ve VN energetických soustavách. V současné době je kladen stále větší důraz na spolehlivost a bezpečnost provozu VN energetických soustav. V rámci disertační práce se předpokládá vývoj nových metodik a zařízení pro eliminaci poruch, převážně 1pólových, a jejich aplikaci v konkrétním provozu. 3. Vývoj nových SMART GRID technologií. Pro zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti energetických soustav se v rámci disertační práce předpokládá vývoj nových SMART technologií (SMART METERING, SMART CONTROL SYSTEM) a jejich začlenění do dané soustavy. doc. dr. Ing. Zdenek Medvec 1. Optimalizace nasazení elektrických ochran v sítích vn a vvn. Elektrické ochrany mají velmi důležitou roli při zvyšování spolehlivosti dodávky elektrické energie spotřebitelům. Zabezpečují rychlé a selektivní vypnutí poškozeného prvku elektrizační soustavy a tím předcházejí porušení dynamické stability a vzniku asynchronního chodu, což může způsobit rozpad elektrizační soustavy. Téma bude zaměřeno na optimalizaci elektrických ochran v distribučních sítích s ohledem na zvýšení spolehlivosti dodávky elektrické energie spotřebitelům. 2. Inteligentní elektrické sítě Smart Grids. Výrobu, distribuci a spotřebu elektrické energie je nutno posuzovat jako komplexní a komunikačně propojený systém, který nepřetržitě optimalizuje předávání energie mezi výrobou a spotřebou s ohledem na spolehlivost, bezpečnost a životní prostředí. Smart Grids umožňují systematickou optimalizaci celého systému, k výhodám patří inovace, efektivní nakládání se zdroji, začlenění obnovitelných zdrojů energie, předcházení výpadkům, inteligentní funkce řízení a aktivní role spotřebitele. Téma bude zaměřeno na optimalizaci a inovaci distribučních sítí. 3. Vliv nabíjecích stanic elektromobilů na elektrickou síť. Doktorské disertační téma se bude zabývat problematikou nabíjecích stanic pro elektromobily s podporou akumulace elektrické energie včetně vyhodnocení jejich vlivů na elektrickou síť. Tyto nabíjecí stanice se obvykle označují jako aktivní nabíjecí stanice a jsou součástí moderních elektrických sítí označovaných jako Smard Grids nebo Micro Grids. Práce bude zaměřena na vypracování metodiky návrhu různých typů a velikostí aktivních nabíjecích stanic s podporou akumulace elektrické energie.

5 2642V004 Obor Elektrické stroje, přístroje a pohony prof. Ing. Pavel Brandštetter, CSc. 1. Nové řídicí algoritmy elektrických regulovaných pohonů. Téma zahrnuje teorii, návrh a experimentální ověření nových metod řízení elektrických regulovaných pohonů založených na nejnovějších vědeckých poznatcích, např. teorie robustního automatického řízení, nové sofistikované metody založené na fuzzy přístupech, neuronových sítích a genetických algoritmech, aplikace číslicových regulátorů neceločíselného řádu, Hardware in the Loop Simulation a bezsensorové řízení s využitím MRAS, Luenbergerova pozorovatele, Kalmanova filtru a injekčních metod. Téma je určeno pro 3 studenty. prof. Ing. Petr Chlebiš, CSc. Středofrekvenční vícefázový přenos elektrické energie s využitím maticových měničů. Přenos a transformace střídavé elektrické energie s kmitočtem 50 Hz (60 Hz) se stále více přesouvá k systémům s vyššími kmitočty a jiným počtem fází, jejichž propojení zpět se sítí je uskutečněno pomocí speciálních měničových struktur. Téma je zaměřeno do vývoje těchto struktur a moderních algoritmů jejich řízení. doc. Ing. Ivo Neborák, CSc. 1. Řízení brushless DC motoru. Náplní práce bude rozbor a realizace řízení BLDC motoru pro kritické aplikace. Práce se bude zaměřovat na řízení BLDC motoru s HALL sensory s ohledem na maximální spolehlivost včetně zachování funkčnosti systému při ztrátě polohového čidla (HALL sensoru). Mimo tohoto požadavku bude sledován vliv algoritmu na přesnost regulace, dynamické vlastnosti a systémové požadavky na řídící mikroprocesorový systém. doc. Ing. Lubomír Ivánek, CSc. 1. Využití elektromagnetických jevů při kontinuálním lití ocele. Téma je vypsáno v rámci spolupráce s VÚHŽ Dobrá. Jedná se o využití elektromagnetických jevů při elektromagnetickém míchání ocele v pánvi, při vývoji čidel pro indikaci strusky v tavenině a čidel pro měření výšky hladiny ocele v krystalizátoru. 2. Využití optimalizačních algoritmů v elektrotechnice. Doktorand se seznámí s deterministickými i stochastickými metodami optimalizace elektrických zařízení a prakticky je použije při optimalizaci vybraných elektrických zařízení (elektrických strojů nebo přístrojů). 3. Simulace magnetizačních charakteristik na počítači. Jedná se o simulaci magnetizačních charakteristik, a především hysterezních křivek, na počítačích pro další využití v numerických metodách řešení elektromagnetických problémů.

6 doc. Ing. Petr Palacký, Ph.D. 1. Moderní metody řízení a regulace střídavých strojů. Moderní metody řízení a regulace střídavých strojů podstatným způsobem zlepšují dynamické vlastnosti a účinnost regulovaného pohonu. S jejich řešením je však spojena velká citlivost na změnu parametrů pohonu. Téma se zaměřuje na nové koncepce algoritmů pro moderní způsoby řízení střídavých strojů, jejich součástí bude adaptace na poruchové stavy při aplikaci jednotlivých metod. Algoritmy budou využívány pro vektorové řízení a přímé řízení momentu synchronních motorů. doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D. 1. Zpětné vlivy střídavých regulovaných pohonů Vyšetřování a analýza nízkofrekvenčního energetického rušení generovaného různými konfiguracemi střídavých regulovaných pohonů s indukčními motory různých výkonů a vybavenými různými prostředky pro omezování harmonických do napájecí sítě při jejich napájení z programovatelného střídavého výkonového zdroje s nastavitelnými parametry kvality napájecího napětí. 2. Vysokofrekvenční vedené rušení střídavých regulovaných pohonů Podstata a analýza vysokofrekvenčního rušení střídavých regulovaných pohonů. Prostředky pro jeho filtraci. Experimentální měření vedeného vf rušení spektrálním analyzátorem Rohde & Schwarz ESPI 7 a jeho analýza pro různé konfigurace střídavých regulovaných pohonů s indukčními motory různých výkonů a vybavenými vstupními a výstupními filtry pro omezování rušení. Doc. Ing. Vítězslav Stýskala, Ph.D. 1. Analýza výkonů elektrických pohonů v aplikacích s AC motory. Téma je zaměřeno na podrobné studium jednotlivých vlivů na účinnosti a další parametry elektrických pohonů s 3f AM v různých aplikacích. Jedná se především o problematiku motorů malých výkonů (do 5 kw) v hromadných aplikacích v domácnostech, průmyslu i v komunální sféře. (1 2 studentů oborů elektro, příp. mechatronika) Pozn: Téma může být částečně podpořeno běžícím V a V projektem. 2. Rozbor a určení účinnosti elektrických pohonů s asynchronními motory v souvislosti s kvalitou napájecí sítě. Téma je zaměřeno na studium jednotlivých vlivů na účinnosti a další parametry elektrických pohonů s AM. Jedná se především o problematiku vlivu napájení (nesymetrie, vliv harmonických, atd.) motorů malých výkonů (do 3 kw) v hromadných aplikacích v domácnostech, průmyslu i v komunální sféře. Součástí práce je analýza a ověření simulací, vč. experimentálního měření na soupravě Langlois. (2 3 studenti oborů elektro, příp. mechatronika) Pozn: Téma může být částečně podpořeno již běžícím V a V projektem.

7 3. Příspěvek k využití principu Barkhausenova jevu magnetoelasticity v technických aplikacích. Téma je zaměřeno na podrobné studium problematiky a možností uplatnění Barkhausenova jevu ve strojírenství, materiálovém inženýrství a elektrotechnice. Jedná se nové poznatky z teorie a praxe elektromagnetického pole s možnostmi aplikací ve specifických technických oborech. (1-2 studenti oborů elektro, příp. FS, nebo FMMI) 4. Využití elektromagnetického pole v materiálovém inženýrství. Téma je zaměřeno na podrobné studium problematiky a možností uplatnění poznatků elektromagnetického pole v materiálovém inženýrství, mechanické technologii a pro potřeby elektrotechniky. Jedná se nové poznatky z teorie a praxe elektromagnetického pole a elektrických měření rezistivit v různých fázích s možnostmi aplikací ve specifických technických oborech, jako jsou např. nanomateriály (PANI vč. kompozitních). Pozn: Téma může být částečně podpořeno již běžícím V a V projektem. (2-3 studenti oborů elektro, příp. FMMI, FS, případně apl. matematiky) 5. Analýza a aplikace sdružených elektro-mechanicko-tepelných úloh na objekty s jedním převažujícím rozměrem. Téma je zaměřeno na podrobné studium coupled field problems. Práce je specifická svým aplikačním zaměřením v oblasti mechanické technologie s využitím elektrické energie. Podstatná část je experimentálního charakteru. Na základě PC simulace v oblasti složených úloh bude navrhován nový princip spojování velkých konstrukčních celků neinvazivní metodou. (1-2 studenti oborů elektro, FS, příp. FMMI, nebo apl. matematiky) Pozn: Téma může být částečně podpořeno žádaným V a V projektem.

8 prof. Ing. Pavel Brandštetter, CSc. 2612V015 Obor Elektronika 1. Elektronické obvody s moderními aktivními prvky. Téma zahrnuje teorii, návrh, simulace a experimentální ověření nových nelineárních obvodů s moderními aktivními prvky pracujícími v proudovém nebo smíšeném módu. Budou zkoumána obvodová řešení s různými typy aktivních prvků, která budou zcela nová nebo alternativní k používaným obvodovým řešením s klasickými operačními zesilovači. Téma je určeno pro 2 studenty. prof. Ing. Petr Chlebiš, CSc. 1. Měniče s měkkým spínáním pro akumulaci elektrické energie. Jedním z klíčových faktorů pro rozšíření přímé akumulace elektrickém energie je účinnost celého systému. Toto dominantně ovlivňuje použitý polovodičový měnič. Práce se zabývá vývojem měničů s tzv. měkkým spínáním, které umožňují dosáhnout vysokou účinnost přeměny elektrické energie. 2. Modelování výkonových polovodičových systémů s akumulací elektrické energie. Začleňování jednotek akumulace do elektrických sítí vyžaduje značné propracování vzájemných vazeb mezi měničem a sítí. Možnosti reálných zásahů do provozu sítě jsou však velmi omezené. Analýza podmínek pro vzájemnou spolupráci systému akumulace a sítě pomocí modelování je jeden z možných podpůrných způsobů. doc. Ing. Petr Palacký, Ph.D. 1. Optimalizace řízení systémů akumulace elektrické energie. Optimální řízení musí zajistit dostatečnou dynamiku přenosu elektrické energie mezi distribuční sítí, ostrovní sítí a akumulační soustavou. Téma řeší návrh algoritmů řídicího systému, který komunikuje prostřednictvím dostatečně rychlého rozhraní s podřízenými řídicími systémy vazebních měničů a který zajišťuje úlohy nadřazeného řízení měničů, měření toků energie, diagnostiky systému a komunikace se sběrnicí Profibus. Použité řídicí algoritmy rovněž zajišťují kvalitativní parametry výstupní elektrické energie. 2. Spínané napájecí zdroje pro průmyslovou elektroniku. Téma se zabývá problematikou moderních spínaných napájecích zdrojů s vysokou účinností s ohledem na různé koncepce řešení (nábojová pumpa, spínané kapacity...) a širokým rozsahem vstupních napájecích napětí. Alternativně bude řešena kvalita odebírané energie s ohledem na zkreslení napájecí sítě.

9 2612V045 Obor Technická kybernetika prof. Ing. Pavel Nevřiva, DrSc. 1. Spektrální analýza rozsáhlých soustav s distribuovanými parametry. Tématem dizertační práce je navrhnout a ověřit metodiku analýzy technologických soustav s distribuovanými parametry postupy spektrální analýzy. Problém linearity a časové invariance technologických soustav jsou hlavními problémy zadání dizertační práce. Navržená metoda musí být použitelná pro aplikace v průmyslu. Bude ověřena na analýze tepelných agregátů elektrárenských bloků. 2. Stochastická analýza soustav s distribuovanými parametry. Tématem dizertační práce je navrhnout a ověřit metodiku analýzy matematických modelů technologických soustav s distribuovanými parametry postupy stochastické analýzy. Problém linearity a časové invariance technologických soustav jsou hlavními problémy zadání dizertační práce. Navržená metoda musí být použitelná pro aplikace v průmyslu. Bude ověřena na analýze matematických modelů elektrárenských výměníků. 3. Konstrukce software modelu velkého řídicího systému z knihoven web. V současné době je na web k disposici velké množství knihoven, použitelných pro modelování bloků řídicích systémů. Tématem disertační práce je v obecné části práce analyzovat kvalitu a dostupnost těchto knihoven a navrhnout systém jejich použití pro konstrukci modelů řídicích systémů, ve speciální části práce analyzovat a aplikovat volně dostupné knihovny pro stanovení entalpie v úloze tvorby modelu regulace teploty páry za výměníkem tepla elektrárenského kotle. doc. RNDr. Jindřich Černohorský, CSc. 1. Využití mobilních zařízení ve zdravotnických aplikacích. Téma se bude orientovat na použití mobilních aplikací jednak v klinické praxi, jehož výsledkem by mělo být efektivnější využití kapacit lékařů, zdravotníků a zdravotnických zařízení, lepší využití léků či dalšího materiálu a služeb a také použití v preventivní péči či následné péči o pacienty. Možná orientace je i na možnosti využití různých telemetrických služeb pro monitorování fyzické kondice a údajů týkajících se zdravotního stavu (Health Care). 2. Nové metody zpracování biologických signálů. Téma je zaměřeno na použití metod a prostředků zpracování biologických signálů umožňujících podporu diagnostiky specifického okruhu onemocnění, s konkrétní aplikací na neinvazivní diagnostiku kardiovaskulárních onemocnění se stanovením míry rizika akutních srdečních příhod.

10 3. Metody automatického zpracování informace v telemedicíně. Téma je zaměřeno na problematiku vývoje zdravotnických aplikací umožňujících zdravotníkovi stanovovat konkrétní diagnózy s využitím mobilního telekomunikačního zařízení ( smartphone, tablet atp.) prostým prohlížením medicínských snímků z obrazového archivního a komunikačního systému (PACS) anebo transformující mobilní telekomunikační zařízení do regulovaného zdravotnického zařízení pomocí senzorů či jiných zařízení a tím vytvořit přístroj pro podporu stanovování specifických diagnóz na dálku případně automaticky. Například transformovat iphone na EKG zařízení pro detekci poruch srdečního rytmu, případně dalších diagnóz. 4. Zpracování zdravotnických dat z nemocničních informačních systémů. Téma je zaměřeno na architekturu zdravotnických informačních systému s cílem vytvoření speciální vrstvy middleware s na ní asociovaným frameworkem pro získávaní medicínských informací z rozsáhlých nemocničních a/nebo zdravotnických informačních systémů. Výsledek je směrován na využití aplikace pro účely konkrétní zdravotnické organizace, k vědeckým účelům, případně pro potřeby veřejného zdravotnictví prof. Dr. Ing. Miroslav Pokorný 1. Znalostní adaptace regulátorů. Vývoj metod využití fuzzy-logických pravidlových modelů pro průběžnou adaptaci konvenčních regulátorů. doc. Ing. Jiří Koziorek, Ph.D. 1. Sensorové sítě pro snímání geofyzikálních vlastností v různých lokalitách. Téma se bude zabývat senzorovými sítěmi pro sběr informací o geofyzikálních vlastnostech v rozsáhlých lokalitách a jejich přenosem do nadřazeného systému. Základem práce bude výzkum komunikačních sensorových sítí a přenosů do nadřazeného systému. Dalším cílem bude optimalizace přenosů z pohledu vytížení přenosového kanálu, energie nutné pro přenos, z pohledu následné archivace a zpracování dat apod. 2. Sběr dat pro diagnostiku a údržbu automatizovaných provozů Téma se bude zabývat sledováním provozních parametrů automatizovaných systémů, které budou základem pro predikci potenciálních poruch, které v systému hrozí. Práce bude řešit volbu vhodného souboru parametrů a způsoby jejich měření pro vybrané typy možných poruch. Rovněž se bude zabývat způsoby analýzy naměřených údajů a jejich využitím pro predikci poruch. Prof. Ing. Vilém Srovnal, CSc. 1. Inovativní metody v měření a zpracování biologických dat.

11 doc. Ing. Ludvík Koval, Ph.D. 1. Využití virtuálních přístupů v oblasti měření a vyhodnocení kvality elektřiny. Náplní disertační práce je tvorba virtuálních přístrojů pro vyhodnocení kvality elektřiny, modelování distribuční sítě a vyhledávání virtuálních metod lokalizace poruch v distribuční síti. 2. Optimalizace provozu fotovoltaického panelu. Náplní disertační práce je vyhodnocení provozu fotovoltaického panelu z pohledu hledání jeho optimálních pracovních podmínek a návrh účinných opatření pro minimalizaci ztrát generovaného elektrického výkonu. doc. Ing. Petr Bilík, Ph.D. 1. Aplikace prostředků virtuální instrumentace pro oblast řízení budov. Řízení budov je dynamicky se rozvíjející oblast. Existují řešení využívající standardizované sběrnice a objevuje se řada řešení proprietárních, která jsou cenově dostupnější. Potřeba integrovat a testovat standardizovaná a proprietární řešení přináší řadu dosud neřešených úloh, některé z nich lze elegantně řešit prostředky virtuální instrumentace. 2. Metody testování funkčnosti analyzátorů kvality elektřiny. Analyzátor kvality elektřiny je komplexní přístroj vyhodnocující celou řadu parametrů napětí elektrické distribuční sítě. Funkčnost celého přístroje je popsána normou ČSN EN Ed.2, která se odkazuje pro specifické úlohy vyhodnocení na další normy. Některé vlastnosti přístroje nelze na pracovištích jako je Český metrologický institut ověřit a uživatelé se musí spoléhat na tvrzení výrobce. Práce se bude zabývat návrhem metodiky a realizací testování shody funkce analyzátoru s uvedenými normami. 3. Metody přesné časové synchronizace distribuovaných měřicích a testovacích systémů. Časová synchronizace hardwarových prostředků a softwarových procesů pro měření či testování v rámci lokálního nebo distribuovaného systému je tím komplikovanější, čím větší přesnost je vyžadována. Práce se bude zabývat návrhem a testováním metod distribuce přesného času a časové synchronizace zejména pro účely měření a testování. 4. Integrace a testování komunikačních protokolů pro oblast Smart Grids. Současná měřicí a chránicí technika pro oblast elektroenergetiky používá řadu standardizovaných komunikačních protokolů. Při integraci přístrojů postavených na bázi virtuální instrumentace do tzv. Smart Grids vyvstává potřeba implementační podpory těchto protokolů a testování korektní funkce. Práce se bude zabývat testováním a implementací komunikačních protokolů ve vztahu k zavádění Smart Grids. 5. Aplikace prostředků virtuální instrumentace pro distribuovaná inteligentní elektronická zařízení (IED). Moderní hardwarové platformy používané při aplikaci virtuální instrumentace zahrnují procesory s pevnou plovoucí čárkou, pevnou plovoucí čárkou a čerstvě také programovatelná hradlová pole (FPGA). Mnohé systémy využívají kombinace těchto

12 prostředků. Zejména FPGA rozšiřují možnosti systémů postavených na bázi virtuální instrumentace o extrémně rychlé zpracování číslicových signálů. Práce se bude zabývat přesunem algoritmů dosud vykonávaných na procesoru s plovoucí řádovou čárkou na FPGA z důvodu odlehčení procesoru, případně z důvodu zajištění velmi krátké reakce zařízení na vnější podněty. 6. Instrumentace pro měření a vyhodnocení synchronních fázorů. Jádrem tématu je vývoj a testování algoritmů pro tzv. Phasor Measurement Unit (PMU) pro přesné vyhodnocení synchronních fázorů zejména během přechodových dějů. Dalším pokračováním tématu je návrh metodiky a realizace testování přesnosti PMU. 7. Vyhodnocování kvality elektřiny se zaměřením na obnovitelné zdroje energie. Obnovitelné zdroje elektrické energie se vyznačují nekonstantním výkonem dodávaným do distribuční či přenosové sítě. Vyhodnocení vlivu obnovitelného zdroje na kvalitu elektrické energie v místě jeho připojení nelze pro všechny obvyklé parametry PQ posuzovat dle běžně používaných standardů, ale je potřeba nových přístupů. 8. Aplikace prostředků virtuální instrumentace v oblasti Smart Grids. Koncepce Smart Grids otevírá novou aplikační oblast pro automatizované měření. Pro účely autonomní školní sítě typu Smart Grids je zapotřebí návrhu koncepce měření parametrů zdrojů a řízení spotřebičů. Virtuální instrumentace je předurčena pro rychlý vývoj takových experimentálních systémů. doc. Ing. Bohumil Horák, Ph.D. 1. Akumulační energetické systémy a jejich optimální řízení. Elektromobil jako akumulační prvek inteligenních energetických sítí. Současná energetická soustava se vyznačuje značnou centralizací zdrojů elektrické energie a malou kapacitou veden v případě masového nástupu elektromobilů v dopravě. Záměr moţnosti ovládání a optimalizovaného plošného řízení procesu nabíjení směřuje také k inverzní moţnosti vyuţití akumulované energie v elektromobilech pro krytí špiček spotřeby. Náplní práce bude výzkum, vývoj, prototypová realizace a ověření výsledků řešení chování pilotního systému. Je předpoklad spolupráce s výrobci elektrochemických akumulačních systémů pro aktivní nabíjecí stanice a energetických společností. 2. Snímání a řízení procesu vstřiku a zážehu paliva ve spalovacím motoru. Procesy probíhající ve spalovacím motoru jsou velmi dobře zmapovány. Výrobci se snaţí o zlepšování emisních parametrů současných spalovacích motorů, vyuţití alternativních paliv a sniţování spotřeby paliva v dopravních prostředcích. Je iniciován výzkum a vývoj nových snímacích a řídicích přístupů. Náplní práce bude výzkum, vývoj, prototypová realizace a ověření výsledků řešení aplikovatelných pro moderní spalovací motory spalující paliva zaloţená na neropných derivátech. Je navázána a probíhá spolupráce s JAWA Moto, Týnec nad Sázavou.

13 3. Řízení energetických systémů s kombinacemi obnovitelných a alternativních zdrojů energií. Současný trend udrţitelné společnosti směřuje i do oblasti omezené závislosti nebo i nezávislosti komunit na dodávce elektrické energie, tepla a vody z vnějších sítí. Náplní práce bude výzkum, vývoj, prototypová realizace a ověření výsledků řešení na pilotním systému aplikovatelných pro rodinné domy a komunity. Je navázána a probíhá spolupráce s ISOTRA, Opava, Schott Solar, Valašské Meziříčí, IVT, Ostrava. 4. Regulace a optimalizace provozních režimů energetické soustavy s vodíkovým palivovým článkem. Palivový článek vyuţívá vlastností vodíku pro generování elektrické energie z vodíku nebo na vodík bohatých plynných směsí. Náplní práce bude výzkum, vývoj, prototypová realizace a ověření parametrů a vlastností moţných kombinací energetických s palivovými články. Je navázána a probíhá spolupráce s Heliocentris, Berlin, RES Akureyri, PROTON Motor, Starnberg a Ned Stack, Arnhem. 5. Senzorické, přenosové a řídicí systémy moderních dopravních prostředků s elektrickými nebo hybridními pohony, autonomní a učící se systémy. Současné moderní dopravní prostředky osobní dopravy se vyznačují značnou komplexností a velkou propracovaností řídících systémů a jejich řídících algoritmů poplatných principům řízení pohonných jednotek. Pohonné jednotky elektromobilů vyţadují jiné řídící přístupy, senzory a přenosové systémy. Náplní práce bude výzkum, vývoj, návrh a realizace a ověření parametrů pilotního systému řídicí soustavy elektromobilu a jeho infrastruktury. Je navázána a probíhá spolupráce s KAIPAN, PROTON Motor, Starnbberg, Univ. Birmingham, JAWA Moto, týnec nad Sázavou. doc. Ing. Ondřej Krejcar, Ph.D. 1. Uživatelsky adaptivní systémy v kontextu distribuovaných řídicích systémů Práce se bude orientovat především na vytvoření metodiky analýzy a návrhu uživatelsky adaptivního systému v kontextu distribuovaných řídicích systémů. Přínosem práce by mohlo být vytvoření specifických návrhových technik a řešení návrhu zejména s ohledem na principy uživatelské adaptivity a adaptibility v součinnosti s obecnější problematikou ubiquitous computing. Předpokládaným možným konkrétním výstupem výsledků práce je prototyp systému, který umožní testování navržených a implementovaných technik. 2. Implementace Smart principů na platformách mobilních zařízení pro řídicí systémy Práce se bude orientovat především na vytvoření metodiky analýzy a návrhu Smart principů pro platformy mobilních zařízení (uvažovány jsou SmartPhone a Tablet PC platformy) orientovaných na řídicí systémy. Přínosem práce by mohlo být vytvoření specifických návrhových technik a řešení návrhu zejména s ohledem na Smart principy v součinnosti s obecnější problematikou ubiquitous computing. Předpokládaným možným konkrétním výstupem výsledků práce je prototyp systému, který umožní testování navržených a implementovaných technik.

14 Doc. Ing. Jan Žídek, CSc. Nové metody měření a analýzy signálu v systémech inteligentních sítí distribuce a spotřeby elektrické energie V poslední době došlo k výraznému posunu filozofie budování a provozu elektrických distribučních sítí. Tradiční schéma převážně centralizované výroby a distribuované spotřeby je nahrazováno schématem s výrazným zastoupením lokálních zdrojů elektrické energie. Pro udržení celého systému ve stabilním provozu je potřeba jak na straně lokální výroby, tak na straně inteligentní spotřeby elektrické energie měřit a vyhodnocovat parametry umožňující tento stabilní provoz. Téma doktorské práce je směřováno do oblasti prostředků měření spotřeby energií v inteligentních budovách a inteligentních sítích.

1 VZNIK, VÝVOJ A DEFINICE MECHATRONIKY

1 VZNIK, VÝVOJ A DEFINICE MECHATRONIKY 1 VZNIK, VÝVOJ A DEFINICE MECHATRONIKY 1.1 VÝVOJ MECHATRONIKY Ve vývoji mechatroniky lze vysledovat tři období: 1. etapa polovina 70. let, Japonsko, založení nového oboru shrnuje poznatky z mechaniky,

Více

VYHLÁŠKA ze dne 18. března 2010 o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení

VYHLÁŠKA ze dne 18. března 2010 o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení Strana 918 Sbírka zákonů č. 79 / 2010 Částka 28 79 VYHLÁŠKA ze dne 18. března 2010 o dispečerském řízení elektrizační soustavy a o předávání údajů pro dispečerské řízení Ministerstvo průmyslu a obchodu

Více

Veolia Pr myslové služby R, a.s.

Veolia Pr myslové služby R, a.s. 1 / 1 V Ostrav dne 24. února 2015 c: Oznámení o zm názvu spole nosti Vážení obchodní partne i, dovolujeme si Vás tímto informovat, že valná hromada spole nosti Dalkia Industry CZ, a.s. rozhodla dne 15.01.2015

Více

Technická specifikace

Technická specifikace Základní informace k předmětu plnění veřejné zakázky Technické podmínky Požadavkem pro realizaci jednotlivých stanovišť je provedení vizualizace úloh na počítači s ovládáním jednotlivých aktivních prvků

Více

Začněme nejprve srovnáním klasické distribuční sítě a Smart Grids.

Začněme nejprve srovnáním klasické distribuční sítě a Smart Grids. Chytré sítě Koncept Smart Grids neboli chytrých sítí je částí technologie Smart, tj. chytré dodávky energie od výrobce ke spotřebiteli. Celá koncepce Smart představuje tři základní oblasti: Smart Grids

Více

Kompaktní RTU...11. Modulární RTU...17. Signalizační a HMI panely...45. Příslušenství k RTU...49. Testovací přístroje...53

Kompaktní RTU...11. Modulární RTU...17. Signalizační a HMI panely...45. Příslušenství k RTU...49. Testovací přístroje...53 Obsah Jednotky RTU pro řízení, chránění, sběr dat a komunikaci...1 Kompaktní RTU...11...17 Signalizační a HMI panely...45 Příslušenství k RTU...49 Testovací přístroje...53 Redundantní napájecí zdroj RPS

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Tvorba grafické vizualizace shodných znaků jednotlivých zařízení (výrobní stroj, manipulátor, robot, ostatní zařízení) Autor:

Více

technologie MAR ASŘ chyba Obr.1. Působení chyby vzniklé v MAR

technologie MAR ASŘ chyba Obr.1. Působení chyby vzniklé v MAR Význam ASŘ při rekonstrukci stokových sítí a ČOV Ing.Oldřich Hladký VAE CONTROLS s.r.o., Ostrava Úvod Nebytnou podmínkou zavádění automatizovaných systémů řízení (ASŘ) v rozličných oborech lidské činnosti

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV KVALITA NAPĚTÍ V DISTRIBUČNÍ SOUSTAVĚ, ZPŮSOBY JEJÍHO ZJIŠŤOVÁNÍ A HODNOCENÍ

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV KVALITA NAPĚTÍ V DISTRIBUČNÍ SOUSTAVĚ, ZPŮSOBY JEJÍHO ZJIŠŤOVÁNÍ A HODNOCENÍ PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV PŘÍLOHA 3 KVALITA NAPĚTÍ V DISTRIBUČNÍ SOUSTAVĚ, ZPŮSOBY JEJÍHO ZJIŠŤOVÁNÍ A HODNOCENÍ Zpracovatel: PROVOZOVATELÉ DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV listopad 2011 Schválil:

Více

INFORMAČNÍ A ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY PRO TECHNOLOGICKÉ PROCESY (Soudobé vážicí systémy se zaměřením na zemědělskou výrobu)

INFORMAČNÍ A ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY PRO TECHNOLOGICKÉ PROCESY (Soudobé vážicí systémy se zaměřením na zemědělskou výrobu) INFORMAČNÍ A ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY PRO TECHNOLOGICKÉ PROCESY (Soudobé vážicí systémy se zaměřením na zemědělskou výrobu) Jan Havel Ing. Jan Havel, DrSc., TONAVA, a.s. Úpice Anotace: Problematika informačních

Více

REGIONÁLN CENTRUM ELEKTROTECHNIKY RICE

REGIONÁLN CENTRUM ELEKTROTECHNIKY RICE REGIONÁLN LNÍ INOVAČNÍ CENTRUM ELEKTROTECHNIKY RICE Regionální inovační centrum elektrotechniky FEL ZČU v Plzni Základní cíle projektu: Výstavba výzkumného centra Pořízení infrastruktury Nová pracovní

Více

Témata doktorských disertačních prací pro zahájení studia v DSP v akademickém roce 2011/2012

Témata doktorských disertačních prací pro zahájení studia v DSP v akademickém roce 2011/2012 VŠB -Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Témata doktorských disertačních prací pro zahájení studia v DSP v akademickém roce 2011/2012 P2649 Elektrotechnika 3907V001 Obor

Více

Priority orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací Západočeské univerzity v Plzni

Priority orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací Západočeské univerzity v Plzni Priority orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací Západočeské univerzity v Plzni Význam vědeckých, výzkumných a vývojových činností na Západočeské univerzitě v Plzni se soustavně zvyšuje.

Více

AKTUÁLNÍ PROBLÉMY V OBLASTI PLÁNOVÁNÍ A ROZVOJE SÍTÍ VLIV DECENTRALIZACE ZDROJŮ ELEKTRICKÉ ENERGIE. 10. června 2016 Ing. Václav Kropáček, Ph.D.

AKTUÁLNÍ PROBLÉMY V OBLASTI PLÁNOVÁNÍ A ROZVOJE SÍTÍ VLIV DECENTRALIZACE ZDROJŮ ELEKTRICKÉ ENERGIE. 10. června 2016 Ing. Václav Kropáček, Ph.D. AKTUÁLNÍ PROBLÉMY V OBLASTI PLÁNOVÁNÍ A ROZVOJE SÍTÍ VLIV DECENTRALIZACE ZDROJŮ ELEKTRICKÉ ENERGIE 10. června 2016 Ing. Václav Kropáček, Ph.D. HLAVNÍ VÝZVY PRO ČEZ DISTRIBUCE POTŘEBA INOVATIVNÍHO PŘÍSTUPU

Více

MS UTILITIES & SERVICES a.s.

MS UTILITIES & SERVICES a.s. PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY ELEKTRICKÉ ENERGIE MS UTILITIES & SERVICES a.s. Provozovatel : MS UTILITIES & SERVICES a.s. Č. licence skupiny 12: 121219965 Dne: Schválil: Energetický

Více

Určeno pro studenty kombinované formy FS, předmětu Elektrotechnika II. Vítězslav Stýskala, Jan Dudek únor 2007. Sylabus tématu

Určeno pro studenty kombinované formy FS, předmětu Elektrotechnika II. Vítězslav Stýskala, Jan Dudek únor 2007. Sylabus tématu Stýskala, 2006 L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y Určeno pro studenty kombinované formy FS, předmětu Elektrotechnika II Vítězslav Stýskala, Jan Dudek únor 2007 Sylabus tématu 1. Elektromagnetické

Více

Aplikace číslicového řízení

Aplikace číslicového řízení Aplikace číslicového řízení Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora Řízení spotřeby Proč regulovat spotřebu obtížná regulace velkých energetických zdrojů převedení regulace na stranu odběratele tarifní systém

Více

Za ÚPS se jednání zúčastnili: prof. Ing. Jan Uhlíř, CSc., prof. Ing. Václav Přenosil, CSc. a prof. Dr. Ing. Miroslav Pokorný.

Za ÚPS se jednání zúčastnili: prof. Ing. Jan Uhlíř, CSc., prof. Ing. Václav Přenosil, CSc. a prof. Dr. Ing. Miroslav Pokorný. Závěrečná zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně listopad 2012 O hodnocení doktorských

Více

Základní koncept programu Smart cities. Prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek, dr.h.c. Fakulta dopravní, ČVUT Konviktská 20 110 00 Praha 1 svitek@fd.cvut.

Základní koncept programu Smart cities. Prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek, dr.h.c. Fakulta dopravní, ČVUT Konviktská 20 110 00 Praha 1 svitek@fd.cvut. Základní koncept programu Smart cities Prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek, dr.h.c. Fakulta dopravní, ČVUT Konviktská 20 110 00 Praha 1 svitek@fd.cvut.cz Problematika chytrých měst a regionů OBYVATELÉ Komerční

Více

Smart společnost nezávislá na energiích a na vodě

Smart společnost nezávislá na energiích a na vodě Smart společnost nezávislá na energiích a na vodě Doc.Ing. Bohumil Horák, Ph.D. Ing.Kristýna Friedrischková VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky, katedra 450 Laboratoře

Více

Česká fotovoltaická konference 2008

Česká fotovoltaická konference 2008 Česká fotovoltaická konference 2008 4.11.2008, Kongresové centrum BVV Brno Ing. Martin NěmeN mečekek ředitel úseku Poskytování sítí ČEZ Distribuce, a. s. Základní informace o ČEZ Distribuce, a.s. zásobovaná

Více

ZÁKLADY ROBOTIKY Pohony a věci s tím související

ZÁKLADY ROBOTIKY Pohony a věci s tím související ZÁKLADY ROBOTIKY Pohony a věci s tím související Ing. Josef Černohorský, Ph.D. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu

Více

Základní charakteristika výzkumné činnosti Ústavu fyzikální chemie

Základní charakteristika výzkumné činnosti Ústavu fyzikální chemie Základní charakteristika výzkumné činnosti Ústavu fyzikální chemie Základním předmětem výzkumu prováděného ústavem je chemická termodynamika a její aplikace pro popis vybraných vlastností chemických systémů

Více

Elektrizační soustava

Elektrizační soustava Elektrizační soustava A2B13PEL 2014 PEL 1 Elektrizační soustava elektrizační soustava vzájemně propojený soubor zařízení pro výrobu, přenos, transformaci a distribuci elektřiny, včetně elektrických přípojek

Více

PROGRAM KONFERENCE ASOCIACE VÝZKUMNÝCH ORGANIZACÍ KOTLE A ENERGETICKÁ ZAŘÍZENÍ 2012

PROGRAM KONFERENCE ASOCIACE VÝZKUMNÝCH ORGANIZACÍ KOTLE A ENERGETICKÁ ZAŘÍZENÍ 2012 PROGRAM KONFERENCE ASOCIACE VÝZKUMNÝCH ORGANIZACÍ KOTLE A ENERGETICKÁ ZAŘÍZENÍ 2012 která se bude konat ve dnech 19. 3. 21. 3. 2012 v konferenčních prostorách KONGRESOVÉHO CENTRA HOTELU VORONĚŽ I. BRNO

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta strojní, Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Technická 4, 166 07 Praha 6 Akademický rok: 20011/2012

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta strojní, Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Technická 4, 166 07 Praha 6 Akademický rok: 20011/2012 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta strojní, Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Technická 4, 166 07 Praha 6 Akademický rok: 20011/2012 Téma BAKALÁŘSKÉ PRÁCE MĚŘENÍ DEFORMACÍ A STAVU PORUŠENÍ

Více

Konfigurace řídicího systému technikou Hardware In The Loop

Konfigurace řídicího systému technikou Hardware In The Loop 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Konfigurace řídicího systému technikou Hardware In The Loop Szymeczek Michal Elektrotechnika, Študentské práce 20.10.2010 Bakalářská práce se zabývá konfigurací

Více

Inteligentní SZT budou prvky smart grid uplatnitelné také v teplárenství?

Inteligentní SZT budou prvky smart grid uplatnitelné také v teplárenství? DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2015 Inteligentní SZT budou prvky smart grid uplatnitelné také v teplárenství? Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o. Úvodní paralela Elektrizační soustava Před deseti lety

Více

Unidrive M. Řada univerzálních frekvenčních měničů a servoměničů

Unidrive M. Řada univerzálních frekvenčních měničů a servoměničů Unidrive M Řada univerzálních frekvenčních měničů a servoměničů Unidrive M100 Unidrive M200 Unidrive M300 Unidrive M400 Unidrive M600 Unidrive M700 Unidrive M800 0,25 kw - 1,2 MW (0,33 hp - 1600 hp) 100

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY FORUM Ústí, s.r.o.

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY FORUM Ústí, s.r.o. PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY FORUM Ústí, s.r.o. PŘÍLOHA 3 KVALITA NAPĚTÍ V LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVĚ, ZPŮSOBY JEJÍHO ZJIŠŤOVÁNÍ A HODNOCENÍ Zpracovatel: PROVOZOVATEL LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE... 3 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ (ECAD)... 4 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA I... 5 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA II...

TECHNICKÁ DOKUMENTACE... 3 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ (ECAD)... 4 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA I... 5 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA II... 0 Obsah TECHNICKÁ DOKUMENTACE... 3 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ (ECAD)... 4 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA I.... 5 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA II.... 6 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA III.... 7 ELEKTROTECHNIKA

Více

Pracovní skupina Měření a senzory

Pracovní skupina Měření a senzory Pracovní skupina Měření a senzory Vedoucí skupiny: doc. Ing. Petr Bilík, Ph.D. - speciální měření pro elektroenergetiku, systémy řízení budov, virtuální instrumentace, automatizace měření a testování,

Více

CENTRUM ROZVOJE STROJÍRENSKÉHO VÝZKUMU LIBEREC

CENTRUM ROZVOJE STROJÍRENSKÉHO VÝZKUMU LIBEREC CENTRUM ROZVOJE STROJÍRENSKÉHO VÝZKUMU LIBEREC 1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O PROJEKTU CRSV Registrační číslo: CZ.1.05/2.1.00/03.0096 Zahájení projektu: 01.01.2009 Ukončení projektu: 31.12.2012 Celková dotace: Cíl

Více

Laboratoř řídicích systémů EB306

Laboratoř řídicích systémů EB306 Katedra kybernetiky a biomedicínského inženýrství Laboratoř řídicích systémů EB306 Správce: doc. Ing. Štěpán Ožana, Ph.D. Katedra kybernetiky a biomedicínského inženýrství Katedra kybernetiky a biomedicínského

Více

Mechatronika. učebn ice. Ladislav Maixner a kolektiv. Computer Press Brno 2006

Mechatronika. učebn ice. Ladislav Maixner a kolektiv. Computer Press Brno 2006 Mechatronika učebn ice Ladislav Maixner a kolektiv Computer Press Brno 2006 Obsah Predmluva l Úvod Úwd 3 Ing Gunnar Kunzel 1 Úvod do mechatroniky 5 obebezbez 11 Vznik,vývoj a definicemechatroniky 5 12

Více

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Základní charakteristika a

Více

Technická specifikace požadovaného systému

Technická specifikace požadovaného systému Technická specifikace požadovaného systému Základní požadované parametry MIS Použitá zařízení musí splňovat požadavky stanovené dokumentem Technické požadavky na koncové prvky varování připojované do jednotného

Více

Uplatnit se můžete nejen v Evropě seminář pro podnikatele o exportních možnostech

Uplatnit se můžete nejen v Evropě seminář pro podnikatele o exportních možnostech 29. 3. 2011 09:00 13:00 hod. Velký konferenční sál P4a Nový a aktuální pohled na elektro-kvalifikaci v ČR a zahraničí, novinky z technických norem 2010 a 2011 školení 09:00 13:00 hod. Velký konferenční

Více

MONITORING A ANALÝZA KVALITY ELEKTŘINY

MONITORING A ANALÝZA KVALITY ELEKTŘINY MONITORING A ANALÝZA KVALITY ELEKTŘINY Doc. Ing. Jan Žídek, CSc. Kvalitativní stránka elektřiny dnes hraje čím dál významnější roli. Souvisí to jednak s liberalizací trhu s elektrickou energii a jednak

Více

CZ.1.07/2.3.00/30.0065

CZ.1.07/2.3.00/30.0065 Textilní fakulta Technické univerzity v Liberci vypisuje v rámci projektu Podpora tvorby excelentních výzkumných a vývojových týmů na Technické univerzitě v Liberciˮ, reg. č. CZ.1.07/2.3.00/30.0065 výběrové

Více

7. NÁVRH OPATŘENÍ K REALIZACI DOPORUČENÉ VARIANTY ÚEK LK

7. NÁVRH OPATŘENÍ K REALIZACI DOPORUČENÉ VARIANTY ÚEK LK Územní energetická koncepce Libereckého kraje Územní energetická koncepce Libereckého kraje (ÚEK LK) je dokument, který pořizuje pro svůj územní obvod krajský úřad podle 4 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření

Více

Historický přehled měření rušivých vlivů železničních vozidel na zabezpečovací zařízení

Historický přehled měření rušivých vlivů železničních vozidel na zabezpečovací zařízení Ing. Karel Stoll CSc. Praha Historický přehled měření rušivých vlivů železničních vozidel na zabezpečovací zařízení 1 Důvody vzniku měření rušivých vlivů Modernizace hnacích vozidel v sedmdesátých letech

Více

DIRIS DIGIWARE. Multifunkční měřicí a monitorovací systém pro elektrické sítě

DIRIS DIGIWARE. Multifunkční měřicí a monitorovací systém pro elektrické sítě DIRIS DIGIWARE Multifunkční měřicí a monitorovací systém pro elektrické sítě 2016 DIRIS Digiware Úspora času a prostoru, snížení nákladů a zlepšení přesnosti Systém DIRIS Digiware je inovativní způsob

Více

VÝVOJ NOVÉHO REGULAČNÍHO ALGORITMU KOTLE VERNER S PODPOROU PROGRAMU MATLAB

VÝVOJ NOVÉHO REGULAČNÍHO ALGORITMU KOTLE VERNER S PODPOROU PROGRAMU MATLAB VÝVOJ NOVÉHO REGULAČNÍHO ALGORITMU KOTLE VERNER S PODPOROU PROGRAMU MATLAB Úvod S. Vrána, V. Plaček Abstrakt Kotel Verner A25 je automatický kotel pro spalování biomasy, alternativních pelet, dřevních

Více

3. STRATEGICKÁ VÝZKUMNÁ AGENDA

3. STRATEGICKÁ VÝZKUMNÁ AGENDA 3. STRATEGICKÁ VÝZKUMNÁ AGENDA 3.1 Státní priority orientovaného výzkumu Konkurenceschopná ekonomika založená na znalostech 1.1.1 Dosáhnout nových užitných vlastností produktů s využitím nových poznatků

Více

GRAFICKÉ ROZHRANÍ V MATLABU PRO ŘÍZENÍ DIGITÁLNÍHO DETEKTORU PROSTŘEDNICTVÍM RS232 LINKY

GRAFICKÉ ROZHRANÍ V MATLABU PRO ŘÍZENÍ DIGITÁLNÍHO DETEKTORU PROSTŘEDNICTVÍM RS232 LINKY GRAFICKÉ ROZHRANÍ V MATLABU PRO ŘÍZENÍ DIGITÁLNÍHO DETEKTORU PROSTŘEDNICTVÍM RS232 LINKY Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, Fakulta elektroniky a komunikačních technologií Vysoké učení technické v Brně

Více

Bezpečnostní program

Bezpečnostní program Bezpečnostní program bezpečnostního programu. Obsah: Prezentace EDĚ - vybrané objekty s popisem - blokový transformátor - transformátor vlastní spotřeby - turbogenerátor TG 200 MW - regulační stanice plynu

Více

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 ELEKTROENERGETIKA Ing. ALENA SCHANDLOVÁ

Více

- technologická úroveň - snímače a akční členy (sběr dat-ovládání technologie)

- technologická úroveň - snímače a akční členy (sběr dat-ovládání technologie) Řídicí systémy dodávané naší společností jsou projektovány "na míru" dle požadavku zákazníka a dané technologie. Typický řídicí systém můžeme rozdělit do následujících celků: - technologická úroveň - snímače

Více

Možnosti finanční podpory v novém Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Renata Kořínková

Možnosti finanční podpory v novém Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Renata Kořínková Možnosti finanční podpory v novém Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Renata Kořínková Programy podpory OP PIK Prioritní osa 1 Prioritní osa 2 Prioritní osa 3 Prioritní osa 4

Více

Opravné prostředky na výstupu měniče kmitočtu (LU) - Vyšetřování vlivu filtru na výstupu z měniče kmitočtu

Opravné prostředky na výstupu měniče kmitočtu (LU) - Vyšetřování vlivu filtru na výstupu z měniče kmitočtu Opravné prostředky na výstupu měniče kmitočtu (LU) - Vyšetřování vlivu filtru na výstupu z měniče kmitočtu 1. Rozbor možných opravných prostředků na výstupu z napěťového střídače vč. příkladů zapojení

Více

OBSAH. Elektronika... 2. Elektrotechnika 1... 4. Technologická praktika 6... 6. Technická matematika 1... 8. Základy elektrotechniky...

OBSAH. Elektronika... 2. Elektrotechnika 1... 4. Technologická praktika 6... 6. Technická matematika 1... 8. Základy elektrotechniky... OBSAH Elektronika... 2 Elektrotechnika 1... 4 Technologická praktika 6... 6 Technická matematika 1... 8 Základy elektrotechniky...10 ELEKTRONIKA Zkratka předmětu: KPV/ELNIK Vymezení předmětu: povinný Hod.

Více

Elektronicky řízené šroubovací systémy. Předprogramovaná inteligence. Technika, která spojuje

Elektronicky řízené šroubovací systémy. Předprogramovaná inteligence. Technika, která spojuje Elektronicky řízené šroubovací systémy Předprogramovaná inteligence Technika, která spojuje Šroubovací technika Pro nejvyšší nároky Elektronicky řízené šroubovací systémy WEBER jsou nasazovány všude tam,

Více

Výstaviště v Brně, Kongresové centrum, sál B, 14. září 2010

Výstaviště v Brně, Kongresové centrum, sál B, 14. září 2010 Jiří Roubal, Senior Specialist, Divize výrobků a systémů pro energetiku, ABB s.r.o. Zařízení výkonové v energetických sítích Energie pro budoucnost Efektivní distribuce a spotřeba elektřiny v průmyslu

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍCH DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV KVALITA NAPĚTÍ V LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVĚ, ZPŦSOBY JEJÍHO ZJIŠŤOVÁNÍ A HODNOCENÍ

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍCH DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV KVALITA NAPĚTÍ V LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVĚ, ZPŦSOBY JEJÍHO ZJIŠŤOVÁNÍ A HODNOCENÍ PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍCH DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV PŘÍLOHA 3 KVALITA NAPĚTÍ V LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVĚ, ZPŦSOBY JEJÍHO ZJIŠŤOVÁNÍ A HODNOCENÍ Zpracovatel: PROVOZOVATEL LOKÁLNÍCH DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV

Více

Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka 2. kolokvium Josefa Božka, Praha 31. 1. 1. 2. 2007

Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka 2. kolokvium Josefa Božka, Praha 31. 1. 1. 2. 2007 Obecné cíle Zlepšení parametrů: Mechanická převodná ústrojí: Výzkum vlastností čelních ozubených kol automobilových převodů. Vývoj metodiky predikce pittingu na čelním ozubení automobilových převodovek.

Více

Vítězslav Stýskala TÉMA 2. Oddíl 3. Elektrické stroje

Vítězslav Stýskala TÉMA 2. Oddíl 3. Elektrické stroje Stýskala, 2002 L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y Vítězslav Stýskala TÉMA 2 Oddíl 3 Elektrické stroje jsou zařízení, která přeměňují jeden druh energie na jiný, nebo mění její velikost (parametry),

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. Pomocné technologie zařízení a provozní soubory, které nejsou přímou

Více

Dopad OZE na provoz distribučních sítí. E.ON Česká republika, s.r.o.

Dopad OZE na provoz distribučních sítí. E.ON Česká republika, s.r.o. Dopad OZE na provoz distribučních sítí Ing. David Mezera, Ph.D., Ing. Martin Kašpírek, Ph.D. david.mezera@eon.cz martin.kaspirek@eon.cz E.ON Česká republika, s.r.o. Distribuce včera-zítra 1882 osvětlení

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2011 6. volební období. USNESENÍ výboru pro životní prostředí z 16. schůze dne 21.

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2011 6. volební období. USNESENÍ výboru pro životní prostředí z 16. schůze dne 21. PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2011 6. volební období 38 USNESENÍ výboru pro životní prostředí z 16. schůze dne 21. září 2011 Vládní návrh zákona o podporovaných zdrojích energie a o změně

Více

PŘÍLOHA. nařízení Komise v přenesené pravomoci,

PŘÍLOHA. nařízení Komise v přenesené pravomoci, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 12.10.2015 C(2015) 6823 final ANNEX 1 PART 9/11 PŘÍLOHA nařízení Komise v přenesené pravomoci, kterým se mění nařízení Rady (ES) č. 428/2009, kterým se zavádí režim Společenství

Více

VŠB Technická univerzita a možnosti spolupráce v oblasti jaderné energetiky

VŠB Technická univerzita a možnosti spolupráce v oblasti jaderné energetiky VŠB Technická univerzita a možnosti spolupráce v oblasti jaderné energetiky Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc. VŠB - Technická univerzita Ostrava ivo.vondrak@vsb.cz http://vondrak.vsb.cz 21. dubna 2011 Hlavní

Více

VÝVOJ ŘÍDICÍCH ALGORITMŮ HYDRAULICKÝCH POHONŮ S VYUŽITÍM SIGNÁLOVÉHO PROCESORU DSPACE

VÝVOJ ŘÍDICÍCH ALGORITMŮ HYDRAULICKÝCH POHONŮ S VYUŽITÍM SIGNÁLOVÉHO PROCESORU DSPACE VÝVOJ ŘÍDICÍCH ALGORITMŮ HYDRAULICKÝCH POHONŮ S VYUŽITÍM SIGNÁLOVÉHO PROCESORU DSPACE Přednáška na semináři CAHP v Praze 4.9.2013 Prof. Ing. Petr Noskievič, CSc. Ing. Miroslav Mahdal, Ph.D. Katedra automatizační

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY Zpracovatel: PROVOZOVATEL LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY MESIT reality spol. s r.o. Uherské Hradiště Říjen 2014 Schválil: ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD dne

Více

INTELIGENTNÍ SNÍMAČE

INTELIGENTNÍ SNÍMAČE INTELIGENTNÍ SNÍMAČE Petr Beneš Vysoké učení technické v Brně, FEKT, Ústav automatizace a měřicí techniky Kolejní 4, 612 00 Brno, benesp@feec.vutbr.cz Abstrakt: Příspěvek se věnuje problematice inteligentních

Více

JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE

JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE aneb: z elektrárny ke spotřebiči prof. Úsporný 2 3 Z ELEKTRÁRNY KE SPOTŘEBIČI Abychom mohli využívat pohodlí, které nám nabízí elektřina, potřebujeme ji dostat z elektráren

Více

Largo a Allegro. Šroubové kompresory LARGO A ALLEGRO 31-110

Largo a Allegro. Šroubové kompresory LARGO A ALLEGRO 31-110 Largo a Allegro Šroubové kompresory LARGO A ALLEGRO 31-110 ALUP je dědictví Společnost byla založena v Německu v roce 1923 a její název byl odvozen od produktů, které byly vyraběny v malé mechanické dílně

Více

PŘÍLOHA 5 DOTAZNÍKY. Přetrubkování kondenzátoru TG8 N Á V R H S M L O U V Y O D Í L O Příloha 5 Dotazníky ... Plzeňská energetika a.s.

PŘÍLOHA 5 DOTAZNÍKY. Přetrubkování kondenzátoru TG8 N Á V R H S M L O U V Y O D Í L O Příloha 5 Dotazníky ... Plzeňská energetika a.s. PŘÍLOHA 5 DOTAZNÍKY Strana: 1 / 15 OBSAH 1. KONDENZÁTOR TG... 3 2. ČERPACÍ STANICE CHLADÍCÍ VODY... 4 2.1 CHLADÍCÍ ČERPADLO... 4 2.2 UZAVÍRACÍ ARMATURY A SERVOPOHONY... 5 2.3 KOMPENZÁTORY... 6 3. KONTINUÁLNÍ

Více

VYUŽITÍ A ÚLOHA VODÁRENSKÉHO DISPEĆINKU

VYUŽITÍ A ÚLOHA VODÁRENSKÉHO DISPEĆINKU VYUŽITÍ A ÚLOHA VODÁRENSKÉHO DISPEĆINKU Abstrakt Oldřich Hladký 1 Radovan Hromádka 2 Vodárenské dispečinky budované v druhé polovině minulého století sloužily a dosud slouží převážně pouze jako nástroj

Více

Regulace frekvence a napětí

Regulace frekvence a napětí Regulace frekvence a napětí Ivan Petružela 2006 LS X15PES - 5. Regulace frekvence a napětí 1 Osnova Opakování Blokové schéma otáčkové regulace turbíny Statická charakteristika (otáčky, výkon) turbíny Zajištění

Více

RENARDS OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE 21. 4. 2016

RENARDS OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE 21. 4. 2016 OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE 21. 4. 2016 Přehled dotací do oblasti OZE napříč dotačními tituly Rezidenční nemovitosti ZÚ Zateplení rodinných domů, OZE IROP Zateplení bytových domů + OZE OPŽP Kotlíkové dotace

Více

Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D.

Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D. 7. LOGICKÉ ŘÍZENÍ Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D. 2. 2. 2009, Ostrava Stýskala, 2002 Osnova přednp ednášky Úvod, rozdělení Kontaktní logické řízení Bezkontaktní logické řízení Bezpečnostní části ovládacích

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍCH DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍCH DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ b) c) LOKÁLNÍCH DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV Zpracovatel: PROVOZOVATELÉ LOKÁLNÍCH DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV oaza- energo, a.s. oaza-krupka, a.s. říjen 2011 Schválil: ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD

Více

UREL FEKT :: Purkyňova 118 :: 612 00 Brno :: Tel: 541 149 105 :: Fax: 541 149 244. Témata doktorského studia pro rok 2013/14

UREL FEKT :: Purkyňova 118 :: 612 00 Brno :: Tel: 541 149 105 :: Fax: 541 149 244. Témata doktorského studia pro rok 2013/14 UREL FEKT :: Purkyňova 118 :: 612 00 Brno :: Tel: 541 149 105 :: Fax: 541 149 244 Témata doktorského studia pro rok 2013/14 ELEKTRONIKA A SDĚLOVACÍ TECHNIKA EST urel@feec.vutbr.cz UREL FEKT :: Purkyňova

Více

SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA A ELEKTROENERGETIKA. www.uvee.feec.vutbr.cz www.ueen.feec.vutbr.cz

SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA A ELEKTROENERGETIKA. www.uvee.feec.vutbr.cz www.ueen.feec.vutbr.cz SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA A ELEKTROENERGETIKA www.uvee.feec.vutbr.cz www.ueen.feec.vutbr.cz FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Bakalářský studijní program B-SEE Bakalářský studijní program

Více

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Projekt: CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Kurz: Stavba a provoz strojů v praxi 1 OBSAH 1. Úvod Co je CNC obráběcí stroj. 3 2. Vlivy na vývoj CNC obráběcích strojů. 3 3. Směry vývoje CNC obráběcích

Více

VÝHODY TECHNICKY SPRÁVNĚ ŘEŠENÉ KOMPENZACE

VÝHODY TECHNICKY SPRÁVNĚ ŘEŠENÉ KOMPENZACE VÝHODY TECHNICKY SPRÁVNĚ ŘEŠENÉ KOMPENZACE J. Hanzlík, M. Doubek, EMCOS s. r. o. Článek upozorňuje na výhody kvalifikovaně navržených a technicky správně provedených kompenzačních zařízení v porovnání

Více

DISTA. Technická dokumentace. Pokyny pro obsluhu a údržbu. Verze 2.5

DISTA. Technická dokumentace. Pokyny pro obsluhu a údržbu. Verze 2.5 DISTA Technická dokumentace Pokyny pro obsluhu a údržbu Verze 2.5 Průmyslová 1880 565 01 CHOCEŇ tel.: +420-465471415 fax: +420-465382391 e-mail: starmon@starmon.cz http://www.starmon.cz CZECH REPUBLIC

Více

Technické podmínky měřící ústředny DISTA

Technické podmínky měřící ústředny DISTA Technické podmínky měřící ústředny DISTA Měřící ústředna DISTA je určena pro kontrolu stavu zabezpečovacích zařízení ve smyslu měření napětí stejnosměrných a střídavých, zjišťování izolačního stavu napěťových

Více

ATICS-2-ISO ATICS-2-80A-ISO

ATICS-2-ISO ATICS-2-80A-ISO ATICS-2-80A-ISO Vlastnosti Kompaktní zařízení pro zajištění přepínání mezi přívody s provozní a funkční bezpečnostní dle EN 108 (SIL 2) Monitorování poďpětí a přepětí Nastavení zpoždění reakce a uvolnění

Více

KS 40-1 pro hořáky Speciální regulátor pro průmyslové hořáky

KS 40-1 pro hořáky Speciální regulátor pro průmyslové hořáky PMA a Company of WEST Control Solutions KS 40-1 pro hořáky Speciální regulátor pro průmyslové hořáky Čelní komunikační BluePort a BlueControl software Manažer údržby a seznam poruch Modulační, dvoustupňová

Více

Zřízení studijního oboru HPC (High performance computing)

Zřízení studijního oboru HPC (High performance computing) Zřízení studijního oboru HPC (High performance computing) Návrh oboru je koncipován tak, aby byl zajímavý pro široký okruh zájemců, kteří pak mohou později pracovat při využití HPC v projekčních a výzkumných

Více

ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 1. SOUHRNY, ZÁSADY PRO REALIZACI NAVRŽENÉ STRATEGIE 2. ZÁSADY PRO ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ zákazník Moravskoslezský kraj stupeň IV. zakázkové číslo 4873-900-2

Více

Centrum kompetence drážních vozidel (CKDV)

Centrum kompetence drážních vozidel (CKDV) Centrum kompetence drážních vozidel (CKDV) Ing. Zdeněk Malkovský 1), Doc. Ing. Miloslav Kepka, CSc. 2) 1) Ing. Zdeněk Malkovský VÚKV a.s., Praha www.vukv.cz 2) Doc. Ing. Miloslav Kepka, CSc. Západočeská

Více

Ztráty v napájecí soustavě

Ztráty v napájecí soustavě Karel Hlava 1, Jaromír Hrubý 2 Ztráty v napájecí soustavě Klíčová slova: spotřeba trakční energie, ztrátové složky, vliv počtu a polohy trakčních odběrů Složky spotřeby energie v elektrické trakci Spotřeba

Více

Význam inteligentních sítí pro využívání obnovitelných zdrojů energie

Význam inteligentních sítí pro využívání obnovitelných zdrojů energie Význam inteligentních sítí pro využívání obnovitelných zdrojů energie Konference Energie pro budoucnost, Brno 14.4.2010 Ing. Jiří Borkovec Česká technologická platforma Smart Grid Obsah Definice pojmu

Více

REGISTR PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ OBLAST: ENERGETIKA

REGISTR PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ OBLAST: ENERGETIKA List/listů: 1/12 Aktualizováno k zákonu 371/2011 Sb. Typ právního předpisu Číslo předpisu Zákon 406/2000 Název právního předpisu Zákon o hospodaření energií Změny právního předpisu 359/2003 694/2004 180/2005

Více

Přehled navržených témat STČ na FVT UO pro akademický rok 2015/2016

Přehled navržených témat STČ na FVT UO pro akademický rok 2015/2016 Přehled navržených témat STČ na FVT UO pro akademický rok 2015/2016 1. Využití termodiagnostiky při hodnocení technického stavu podvozku vozidla T-810 Cílem řešení je provést rozbor metod a prostředků

Více

PETR GAMAN CEO AERS VELKOKAPACITNÍ BATERIE PRO PRŮMYSLOVÉ APLIKACE

PETR GAMAN CEO AERS VELKOKAPACITNÍ BATERIE PRO PRŮMYSLOVÉ APLIKACE PETR GAMAN CEO AERS VELKOKAPACITNÍ BATERIE PRO PRŮMYSLOVÉ APLIKACE AERS s.r.o. ing. Petr Gaman 1 AERS s.r.o. partneři: LOKACE PLZEŇ ČESKÁ TECHNOLOGICKÁ FIRMA ZAMĚŘENÁ NA VÝVOJ TECHNOLOGIÍ PRO UKLÁDÁNÍ

Více

Řízení asynchronních motorů

Řízení asynchronních motorů Řízení asynchronních motorů Ing. Jiří Kubín, Ph.D. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247,

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA ELEKTRO

TECHNICKÁ ZPRÁVA ELEKTRO D.2.a-2.2 TECHNICKÁ ZPRÁVA ELEKTRO Základní údaje Název akce: SKALKA - Splašková kanalizace a ČOV Část: D.2-2.2 ČS Skalka - elektro Objekt: ČS Skalka Investor: Obec Skalka Zpracovatel projektu: AQUA-STYL

Více

Ovládání frekvenčního měniče počítačem

Ovládání frekvenčního měniče počítačem Bakalářská práce Ovládání frekvenčního měniče počítačem Petr Pořízka TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247,

Více

11-15% Využijte maximum - a ještě trochu víc! Jedno kolečko jeden krok vpřed. Záleží nám na vašem úspěchu www.danfoss.cz

11-15% Využijte maximum - a ještě trochu víc! Jedno kolečko jeden krok vpřed. Záleží nám na vašem úspěchu www.danfoss.cz MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Využijte maximum - a ještě trochu víc! Jedno kolečko jeden krok vpřed Regulátor ECL Comfort společnosti Danfoss vysoký výkon pro dálkové vytápění 11-15% Úspora energie a něco

Více

Zkušenosti z projektů OZE a KVET

Zkušenosti z projektů OZE a KVET 1 Zkušenosti z projektů OZE a KVET STAVEBNÍ FÓRUM Ostrava 02/2009 Ing. Josef Opluštil 603 458 054 oplustil@tebodin.cz 2 Energetická situace Energetická situace Rostoucí spotřeba Rostoucí náklady na těžbu

Více

Elektroměry a Smart Grids

Elektroměry a Smart Grids Elektroměry a Smart Grids Smart Gri ds se stává v poslední době velmi populárním tématem. Diskuse nad tímto novým tématem, které z technického pohledu je zaměřené čistě na energetiku, pronikla do obecných

Více

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ POČÍTAČOVÉ ŘÍENÍ TECHNOLOGICÝCH PROCESŮ účel a funkce základní struktury technické a programové vybavení komunikace s operátorem zavádění a provoz počítačového řízení Hierarchická struktura řídicího systému

Více

Porovnání korelátorů dodávaných firmou Halma Water Management

Porovnání korelátorů dodávaných firmou Halma Water Management Katalog výrobků Porovnání korelátorů dodávaných firmou Halma Water Management MicroCorr Digital DX Digitální radiový přenos Digitální senzor MicroCALL+ DigiCALL MicroCorr 7 SoundSens "i" Analogový senzor

Více

HODNOCENÍ ISO PRO ROK 2012 KATEDRA 714

HODNOCENÍ ISO PRO ROK 2012 KATEDRA 714 HODNOCENÍ ISO PRO ROK 2012 KATEDRA 714 1 Oblast studijní a pedagogická 1.1 Výuka - Zajištění výuky v základních kurzech matematiky, deskriptivní geometrie, výpočetní techniky, algoritmizace, numerických

Více

Technické vzdělávání na Jihočeské univerzitě

Technické vzdělávání na Jihočeské univerzitě Technické vzdělávání na Jihočeské univerzitě Přírodovědecká fakulta JU, Ústav fyziky a biofyziky Měřicí a výpočetní technika, Mechatronika České Budějovice, 15. 01. 2016 www.prf.jcu.cz/ufy Technicky orientované

Více

Profil spoleènosti AURA a.s.

Profil spoleènosti AURA a.s. Profil spoleènosti AURA a.s. Profil AURA a.s. Spoleènost AURA a. s. byla založena v roce 1995. Vznikla spojením hned nìkolika renomovaných firem, pùsobících øadu let na poli prùmyslové diagnostiky a elektroniky.

Více