2.Části operačního systému

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2.Části operačního systému"

Transkript

1 2.Části operačního systému Operační systém je softwarový program který poskytuje rozhraní mezi uživatelem a počítačem a řídí tisíce aplikace. Většina počítačových systémů je prodávána s nějakým nainstalovaným operačním systémem. Počítače které jsou určené pro jednotlivé uživatele jsou nazývané osobními počítači (PC). PC operační systémy jsou navržené k tomu, aby řídí činnost programů jako jsou internetové prohlížeče, textové procesory a e - mailové programy. Technologický vývoj procesoru umožňuje vyrábět počítače prováděcí více instrukcí za sekundu. Pokročilé operační systémy jsou schopné vykonávat mnoho komplexních úkolů zároveň. Když počítač potřebuje vyhovět různým uživatelům a rozmanitým pracím, IT profesionál obyčejně spoléhá na rychlejší počítače s výkonnými operačními systémy. Počítače které jsou schopné zajistit souběžnou činnost mnoha uživatelů jsou nazývané síťovými servery nebo jen servery.

2 Operační systémy používané servery se nazývají síťové operační systémy (NOS). Výkonný počítač s nainstalovaným NOS může řídit operace pro velkou společnost nebo velkou internetovou stránku a udržuje spojení s mnoha uživateli a mnoha programy.

3 Každý operační systém se skládá ze tří elementů Tyto části jsou modulové, protože každá má odlišnou funkci a může být vyvinutý samostatně: Uživatelské rozhraní (User interface ) uživatel používá operační systém prostřednictvím uživatelského rozhraní. Uživatelské rozhraní je část operačního systému který se používá k zadávání příkazů buď psaním v příkazovém řádku nebo ukazováním a klikáním myší v grafickém uživatelském rozhraní (GUI). Jádro (Kernel ) toto je podstata operačního systému. Jádro je odpovědné za nahrávání operačních programů nebo procesů a řídící vstup a výstup. Systém souborů (File management system ) systém souborů je to co operační systém užívá aby organizovat a řídil soubory. Soubor je sbírka dat. Prakticky všechny informace která počítač ukládá jsou ve formě souboru. Je mnoho druhů souborů, včetně programových souborů, datových souborů, a textových souborů. Způsob jakým si operační systém organizuje informaci do souborů se nazývá systém souborů. Většina operačních systémů používá stupňovitě rozvrstveného systému, které organizuje soubory do adresářů pod stromovou strukturou. Začátek adresářového systému se nazývá kořenový adresář (root).

4 3.Funkce operačního systému Bez ohledu na velikost a složitost počítače a jeho operačního systému, všechny operační systémy vykonávají stejné základní funkce: Správa souborů a složek operační systém vytváří strukturu souborů na počítačovém pevném disku, kde jsou uložena a používána uživatelova data. Když je soubor uložen, operační systém mu přiřadí jméno a pamatuje si, kde je tento soubor uložen pro budoucí použití. Správa aplikací když uživatel spustí program, operační systém umístí aplikaci do primární paměti nebo RAM. Operační systém optimálně určí využití počítačových zdrojů i většími programy. Podpora zabudovanými servisními programy operační systém používá servisní programy pro údržbu a opravy. Servisní programy pomáhají identifikovat problémy, lokalizovat ztracené soubory, opravit poškozené soubory, a zálohovat data.

5 Uživatel Aplikace Řízení počítačového hardwaru operační systém je zařazen mezi programy a základní vstupně výstupní systém (BIOS). BIOS ovládá hardware. Všechny programy které potřebují hardware musí použít operační systém. Operační systém může buď zpřístupnit hardware přes BIOS nebo přes ovladače zařízení. Operační systém BIOS Ovladače zařízení Hardware Všechny programy jsou napsané pro určitý operační systém. Program napsaný pro OS UNIX nebude pracovat pod OS Windows. Operační systém dovoluje programátorům psát aplikace bez toho, že musí uvažovat o hardwaru. Jestliže by operační systém nepřenášel informace mezi aplikací a technickým vybavením, programy by musely být přepsané pokaždé když by byli nainstalované na novém počítači.

6 4.Typy operačních systémů a základní terminologie Při porovnávání operačních systémů se často setkáte s těmito termíny: Víceuživatelský (Multiuser) dva nebo více uživatelů může pracovat s programy a sdílet zařízení v jednom PC. Víceúlohové zpracování (Multitasking) počítač je schopný spouštět zároveň více aplikací Víceprocesorové (Multiprocessing) počítač může mít pro zpracování programů dva nebo více procesorů (CPU) Multithreading program může být podle potřeby rozdělen do menších částí, které mohou být souběžně zpracovány. Téměř všechny moderní operační systémy jsou víceuživatelské, víceúlohové, a podporují multithreading.

7 Nejoblíbenější operační systémy: Microsoft Windows 95, 98, a ME Tyto operační systémy jsou určené pro PC s procesory na platformě Intel. PC s Windows užívají GUI jako rozhraní mezi počítačem a uživatelem. Tyto systémy jsou určené pro jednotlivé uživatele. Microsoft Windows NT, 2000, a XP Tyto operační systémy jsou navržené jako víceuživatelské. Windows NT, 2000, a XP mají začleněnu podporu pro připojení do sítě. OS Macintosh první počítače Macintosh byly dostupné v lednu 1984 a byly primárně navržené aby byly velmi uživatelsky přívětivé ve srovnání s existujícími počítači s OS DOS. Poslední OS Macintosh se nazývá System X. Systém X je vysoce funkční a je založený na technologii jádra UNIX. UNIX UNIX, které bylo představené koncem šedesátých let, je jedním z nejstarších operačních systémů. UNIX byl vždy populární mezi profesionály zodpovědnými za provoz počítačové sítě. UNIX byl u počátku internetu. Dnes existuje mnoho různých verzí UNIXu. V současnosti je čím dál oblíbenější některá z verzí Linuxu. OS Windows, UNIX, a Macintosh jsou proprietární operační systémy a musí být zakoupeny. OS Linux je open source software a je k dispozici bezplatné ke stažení nebo za mnohem nižší cenu než předchozí.

8 5. Co je DOS a proč se o něm učí? Microsoft vyvinul diskový operační systém (DOS) v roce DOS, který je někdy nazývaný MS - DOS, byl určený pro IBM PC. Windows 98, Windows 2000 i Windows XP a Windows Vista podporují příkazy DOSu k tomu, aby byla zachována kompatibilita se staršími aplikacemi. DOS je soubor programů a příkazů pro celkové ovládaní operací počítače na základním disku. Tři odlišné části tvoří diskový operační systém: Boot soubory Jsou užívány během zaváděcího procesu nebo spouštění systémy. Práce se soubory dávají možnost řídit data v systému souborů a složek. Užitkové soubory umožní uživateli řídil systémové prostředky, odstranění závad systému, a konfigurují systémová nastavení. Programy DOS obvykle pracují na pozadí a vyhodnocují vstup znaků z klávesnice, definují strukturu souborů pro ukládající záznamů na disku, a výstupních dat na tiskárnu nebo monitor. DOS je zodpovědný za nalezení a organizování dat a aplikací na disku. Uvedení operačních systémů s GUI (například Microsoft Windows) udělal DOS zastaralý ve většině případů. Ať tak nebo onak, DOS je ještě důležitý v mnoha oblastech včetně programování, údržbě starších aplikací, a při instalaci operačních systémů Windows na starších počítačích. Všechny generace Windows podporují příkazy DOSu pro zpětnou kompatibilitu se staršími aplikacemi. Je důležité chápat základy DOSu před instalací operačního systému Windows. DOS je užitečný při řešení problémů, když Windows nejde spustit. Umožňuje přístup k pevnému disku bez GUI a poskytuje možnost řešit problémy nebo použít diagnostické programy.

9 Základní prvky DOS DOS je operační systém příkazové řádky a není uživatelsky příjemný. DOS může použít najednou pouze jeden program. Neumí podporovat multitasking. DOS mohou běžet pouze nevelké programy a má paměťová omezení. DOS je základní nástroj pro IT profesionály a je značně používaný pro řešení problémů. Pro zpřístupnění DOS z Windows stačí kliknout na Start>Spustit. Napište příkaz cmd. Otevře se samostatné okno které umožňuje vkládat příkazy. 6. Struktura souboru v DOS Pro pochopení základním příkazům DOSu se nejprve podíváme na strukturu disku. Programy a data jsou uložená na disku stejným způsobem jako dokumenty v kartotéce. Programové a datové soubory v DOS jsou seskupené v adresářích. Adresáře jsou podobné složkám v kartotéce. Pro snadnější hledání a požívání jsou soubory a adresáře organizované. Adresáře mohou být umístěny uvnitř dalších adresářů, stejně jako složka může být umístěn uvnitř další složky. Vložené adresáře se nazývají podadresáře. Adresáře jsou nazývané složkami v operačních systémech Windows. Co je soubor? Soubor je blok souvisejících dat které mají jediné jméno a zachází se s nimi jako jednotkou. Ve zvláštním záznamu je udržována informace o umístění každého souboru, adresáři, podadresáři, i informace o disku. Tento záznam je uložený v tabulce nazývané FAT (File Allocation Table). FAT32, který byl uveden ve Windows 95 OSR2, je zlepšená verze FAT. FAT32 umožňuje účinnější užití místa na disku pro souborů. Soubory jsou označeny svými jmény. V DOSu mohou mít jména souboru až osm znaků s rozšířením tří znaků. Toto rozšíření, které identifikuje typ souboru, je oddělené od hlavní části jména souboru tečkou (.). Příkladem jména v DOSu je mynotes.txt.

10 Všechny soubory mají atributy, které jsou sadou parametrů které charakterizují soubor. Povaha souboru může být určený atributy. Běžné atributy pro soubory v DOSu zahrnují následující: Skrytý soubor (Hidden File) uživatel neuvidí skryté soubory při používání normálního souborového hledání v DOSu. Jen na čtení (Read Only) uživatel může otevřít a číst tento soubor, ale nemůže ho jakýmkoliv způsobem měnit. Archiv (Archive) kopie souboru je uložena v archivu. Systémový soubor (System File) DOS musí mít tyto soubory pro úspěšné spuštění systému. Skryté soubory jsou důležité soubory které musí být skryté a chráněné před neautorizovanými uživateli. Skrytý soubor není uvedený v standardním DOS výpisu adresáře a může být viditelný jen při použití zvláštního příkazu. Všimněte si, že skrytý soubor ještě může být zpřístupněný a upravený. Pro výpis skrytých souborů, použij příkaz dir /ah v příkazovém řádku. Struktura a organizace adresářů Pevný disk je organizován do adresářů a podadresářů. Hlavní adresář se nazývá kořenový adresář. Všechny další adresáře se větví od kořenového adresáře, podobně jako větve ze stromu. Pro přípravu instalace Windows je potřeba pochopit jak jsou organizován disk v DOSu. Pro nalezení souboru je zapotřebí znát disk, adresář a podadresář kde je soubor umístěn. První pevný disk je ve většině počítačových systémů označen C. Každý pevný disk v počítači může být považován za schránku souborů nebo kořen (root). Root C disku je reprezentovaný jako C:. Každý soubor nebo adresář umístěný na disku je reprezentován kořenem za kterým následuje jméno adresáře nebo souboru, například C:. Nějaký soubor nebo adresář umístěný v adresáři je reprezentovaný názvem adresáři, následovaný zpětným lomítkem (\), následovaný jménem souboru nebo podadresáře, jako například C:\priklad.exe. Formát specifikující cestu k souboru v MS-DOS je C:\podadresář\podadresář\soubor

11 C:\ specifikuje C diskovou mechaniku počítače. Zpětné lomítko (\) po každé položce znamená přítomnost adresáře nebo podadresář. První zpětné lomítko signalizuje kořenový adresář, která je přítomný na všech DOS discích. Jméno souboru, které se nachází na konci cesty, je umístěné za posledním podadresářem.

12 7.Úvod po základních příkazů DOSu Příkazy DOSu se zadávají prostřednictvím příkazové řádky. Interní příkazy jako dir a copy jsou vestavěny do programu COMMAND.COM a jsou při činnosti DOSu vždy dostupné. Mnoho příkazů jako format a xcopy jsou samostatné programy uložené v adresáři, kde je nainstalován DOS. Interní a externí příkazy DOSu DOS obsahuje příkazy, které jsou vestavěné do operačního systému, a externí příkazy, které musí být vykonané ze souboru. Základní příkazy jsou všeobecně a pokročilejší příkazy jsou obvykle externí. Externí příkazy jsou uložené na disku. Interní příkazy jsou umístěné v programu COMMAND.COM který je zaveden do paměti během startovacího procesu. Příklady ch a externích příkazů budou probrány později v této části. Co je příkazová řádka? Operační systém je ovládán prostřednictvím uživatelského rozhraní. V DOSu, je hlavní uživatelské rozhraní tvořeno příkazovou řádkou. Příkazová řádka je místo kam se zapisují příkazy DOSu. Například: C:\ představuje kořenový adresář disku v C:\>. Symbol větší než (>) se nazývá prompt. Všechny příkazy DOSu se zapisují vpravo od promptu a jsou aktivované stlačením klávesy Enter. Všechny DOSové funkce mohou být zadané a vykonaný z příkazové řádky. Například: všechny systémové soubory v adresáři C se zobrazí napsáním C:\>dir *.sys Běžně užívané příkazy DOSu a jejich přepínače Příkazy DOSU jsou určené aby daly pokyn diskovému operačnímu systému k tomu, aby vykonat určitý úkol. Mnoho příkazů DOSu mohou být ovlivněno přidáváním přepínačům. Přepínače jsou možnosti které upraví výstup z příkazu. Přepínač je přidaný k příkazu přidáním místa, lomítka (/) a jednoho písmene. Například: C:\>dir /w. V tomto příkladě /w je přepínač. /w modifikuje příkaz dir tak aby provedl výpis informací na obrazovku v tzv. širokém formátu. Dále se budeme soustředit na běžně užívané příkazy DOSu a jejich přepínače.

13 Následující příkazy jsou užitečné pro různé činnosti při instalaci operačního systému: attrib del edit format fdisk scandisk mem copy more cd mkdir rmdir dir ren type time date chkdsk diskcopy print externí externí externí externí externí externí externí externí

14 7.Zavádění operačního systému DOS 1. BIOS vyvolá přerušení INT19 pro hledání MBR (master boot rekord) 2. Zavaděč programu (bootstrap leader) uloží MBR do hlavní paměti 3. Systém zavádění programů aktivuje MBR. 4. Zaváděcí program zjistí pomocí tabulky rozdělení disku (partition table), která část disku je aktivní a zkontroluje jestli jsou přítomny soubory IO.SYS a MSDOS.SYS 5. Systém zavádění programů nahraje IO.SYS a MSDOS.SYS do hlavní paměti 6. IO.SYS aktivuje MSDOS.SYS (správa souborového systému) 7. IO.SYS zjistí přítomnost souboru CONFIG.SYS 8. Jestliže je CONFIG.SYS přítomný nastaví systém (krok po kroku). Přidá ovladače zařízení. 9. IO.SYS aktivuje COMMAND.COM 10. COMMAND.COM zjistí přítomnost souboru AUTOEXEC.BAT 11. Jestliže je nalezen AUTOEXEC.BAT, jsou postupně vykonány vložené příkazy. 12. Na závěr zobrazí COMMAND.COM příkazový řádek.

15 8.Správa paměti Operační systém používá fyzickou paměť a virtuální paměť počítače. Fyzická paměť je nazývaná RAM a je také označovaná jako systémová paměť. Dělí se na čtyři části: konvenční, horní, vysoká a přídavná paměť. Logické rozdělení paměti byla původně vytvořeno pro MS-DOS, protože první IBM PC mikroprocesory měly maximální paměťový prostor 1 MB. Tato 1 MB paměť byla rozčleněna na dvě části. Prvních 640 KB bylo pro uživatele a operační systém a horních 384 KB bylo určeno pro BIOS a utility. Windows 9x je postavené na základech MS-DOS a podporuje různé druhy fyzických paměťových specifikací z originálních IBM PC a jeho mnoho klonů.

16 Konvenční paměť Konvenční paměť zahrnuje veškeré paměťové adresy mezi 0 a 640 KB. To je také nazvaná základní paměť. Toto je oblast kde MS-DOS programy normálně operují. V starších DOS strojích, toto je jediná paměť dostupný pro běh operačních systémových souborů, aplikačních programů, rezidentních rutin, a ovladačů zařízení. Rezidentní rutiny zahrnují ohraničený- a- zůstat (TSR) programy jako myš a CD-ROM řidiči. Figura ilustruje přiřčení konvenční paměti. Paměť od 640 do 1024 kb a rozšířená pamět Také známý jak rezervovaná paměť, paměť od 640 do 1024 kb (1 MB). Z toho vyplývá konvenční paměť a má velikost 384 KB. Paměť od 640 do 1024 kb je k dispozici ve formě bloků horních pamětí (UMBs). Programy které operují paměť od 640 do 1024 kb zahrnout systémový BIOS, zástrčková- a- hraje BIOS, video BIOS, a obrazovou paměť. V závislosti na systému, mezi 96 KB a 160 KB toto paměťový prostor není užívaný hardwarem, ale tyto adresy jsou jen dostupné jestli vhodný správce paměti jako EMM386.EXE je instalovaný během startovního procesu. Figura ilustruje přiřčení paměti od 640 do 1024 kb a rozšířená pamět. Rozšířená pamět je další oblast paměti které jsou podobná paměti od 640 do 1024 kb. Rozšířená pamět je také nazvaný rozšířená paměťová specifikace (EMS). Tato paměť která může být zpřístupněná v stránkách z 16- KB pořádná kusy z 64- KB rámů stránek. Tyto stránky jsou ustanovené v nepoužitý UMBs. Primární ovládač zařízení které dovoluje použití EMS je EMM386.EXE. Tento program uvolňuje nahoru konvenční paměť dovolením nepoužitých částí z rezervované oblasti pamětí být užívaný pro DOS řidiče a rezidentní rutiny.

17 Přídavná paměť mikroprocesor a jeho chráněný pracovní režim udělal to možné aby přístup fyzická paměťová místa za 1- MB limity 8088 a 8086 mikroprocesorů. Paměť nad touto adresou je obecně označovaná jako přídavná paměť. Tato oblast paměti je také nazvaná prodloužená paměťová specifikace (XMS). XMS je primární oblast paměti užívaný Windows 9x. Ovládač zařízení které je naložené operačním systémem ovládá tuto oblast paměti. Windows 9x nakládá XMS ovladač nazvaný HIMEM.SYS během startu. HIMEM.SYS dělá prodloužila paměť k dispozici pro Windows 9x a další kompatibilní MS-DOS programy. Figura ilustruje přiřčení přídavné paměti. Horní paměť Po XMS řidiči je naložený a přídavný paměť se stává k dispozici pro operační systém, první 64 KB přídavné paměti je nazvaná vysoká oblast paměti (HMA). HIMEM.SYS obvykle aktivuje DOS=VYSOKOU volbu, které dovoluje MS - DOS jádro užívané Windows 9x být kopírované do HMA. DOS užívá HMA, který uvolňuje nahoru konvenční paměť na použití aplikacemi. Figura ilustruje přiřčení horní paměti.

18 Skutečný versus chráněný mód přístupu do paměti Toto zahrnuje veškerou paměť nad 1024 KB. Reálný režim adresování pamětireálného režimu znamená, že software jako DOS a jeho aplikace mohou jen oslovit 1024 KB (1 MB) RAM. Čip mikroprocesoru oslovuje první 1024 KB konvenční paměti přidělením skutečné adresy skutečný lokalitám v paměti. Například, systém běžící v reálném režimu jedná v podstatě stejný jak 8088/86 systém a může běžet starší software se žádnými modifikacemi Chráněný režim Protějšek reálný režim je chráněný režim adresování paměti. Ne jako reálný režim, chráněný režim dovoluje jednomu programu selhal bez přinášení dolů celého systému. Teorie za chráněným režimem je že jedna oblast paměti nemá žádný účinek na další programy. Při operování v chráněném režimu, program je omezený na jeho vlastní paměťové přidělování volných oblastí, ale to může zpřístupnit paměť nad 1 MB mohlo oslovit až do 16 MB paměti, ale software mohl užívat čip k tomu, aby zpřístupnil ještě víc paměť. Před programy které běží souběžně opravdu jsou bezpečné od sebe, mikroprocesor a další systémové čipy požadují operační systém který může uložit, aby ochrana. Téměř každý operační systém jiný než DOS operuje v chráněném režimu.

Logická organizace paměti Josef Horálek

Logická organizace paměti Josef Horálek Logická organizace paměti Josef Horálek Logická organizace paměti = Paměť využívají = uživatelské aplikace = operační systém = bios HW zařízení = uloženy adresy I/O zařízení atd. = Logická organizace paměti

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_31_15 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

MS WINDOWS I. řada operačních systémů firmy Microsoft *1985 -? Historie. Práce ve Windows XP. Architektura. Instalace. Spouštění

MS WINDOWS I. řada operačních systémů firmy Microsoft *1985 -? Historie. Práce ve Windows XP. Architektura. Instalace. Spouštění MS WINDOWS I řada operačních systémů firmy Microsoft *1985 -? Historie Práce ve Windows XP Architektura Instalace Spouštění HISTORIE I MS-DOS 1981, první OS firmy Microsoft, pro IBM PC 16b, textový, jednouživatelský,

Více

Maturitní téma: Operační MS-DOS

Maturitní téma: Operační MS-DOS Maturitní téma: Operační MS-DOS OS - základní softwarové vybavení každého, počítače. DOS byl diskový operační systém určený pro práci na počítačích kompaktabilních s počítači IBM PC. MSDOS poskytoval uživateli

Více

DUM 11 téma: Úvod do příkazové řádky

DUM 11 téma: Úvod do příkazové řádky DUM 11 téma: Úvod do příkazové řádky ze sady: 03 tematický okruh sady: Tvorba skript a maker ze šablony: 10 Algoritmizace a programování určeno pro: 1-2. ročník vzdělávací obor: 18-20-M/01 Informační technologie

Více

SÁM O SOBĚ DOKÁŽE POČÍTAČ DĚLAT JEN O MÁLO VÍC NEŽ TO, ŽE PO ZAPNUTÍ, PODOBNĚ JAKO KOJENEC PO PROBUZENÍ, CHCE

SÁM O SOBĚ DOKÁŽE POČÍTAČ DĚLAT JEN O MÁLO VÍC NEŽ TO, ŽE PO ZAPNUTÍ, PODOBNĚ JAKO KOJENEC PO PROBUZENÍ, CHCE OPERAČNÍ SYSTÉMY SÁM O SOBĚ DOKÁŽE POČÍTAČ DĚLAT JEN O MÁLO VÍC NEŽ TO, ŽE PO ZAPNUTÍ, PODOBNĚ JAKO KOJENEC PO PROBUZENÍ, CHCE JÍST. OPERAČNÍ SYSTÉMY PŮVODNĚ VYVINUTY K ŘÍZENÍ SLOŽITÝCH VSTUPNÍCH A VÝSTUPNÍCH

Více

Operační systém. Komponenty operačního systému. Funkce operačního systému

Operační systém. Komponenty operačního systému. Funkce operačního systému Operační systém Operační systém je rozhraní mezi uživatelem a počítačem a spravuje další aplikace. Většina počítačů se prodává s nainstalovaným operačním systémem. Rozvoj technologie procesorů přinesl

Více

Souborové systémy a logická struktura dat (principy, porovnání, příklady).

Souborové systémy a logická struktura dat (principy, porovnání, příklady). $TECH 13 Str. 1/5 Souborové systémy a logická struktura dat (principy, porovnání, příklady). Vymezení základních pojmů Soubor První definice: označuje pojmenovanou posloupnost bytů uloženou na nějakém

Více

IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals

IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals Srovnání desktopových OS a NOSs workstation síťové OS (NOSs) jednouživatelské jednoúlohové bez vzdáleného přístupu místní přístup k souborům poskytují a zpřístupňují

Více

Rozdělení operačních systémů

Rozdělení operačních systémů Operační systém Jde o nutný program pro činnost počítače bez něho by byl počítač jen kusem nábytku. 1.) Jedná se o program 3.) Poskytuje uživateli komunikační rozhraní. 4.) Tvoří p r o s t ř e d n í k

Více

úvod Historie operačních systémů

úvod Historie operačních systémů Historie operačních systémů úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav

Více

Operační systémy: funkce

Operační systémy: funkce Operační systémy Software, který zabezpečuje základní chod počítače, je prostředníkem mezi hardwarem a aplikačním softwarem. Nutný základní software v počítači. Vykonává řadu rutinních operací, které by

Více

Operační systém. Mgr. Renáta Rellová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Operační systém. Mgr. Renáta Rellová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Operační systém Mgr. Renáta Rellová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renáta Rellová. Dostupné z Metodického

Více

Operační systémy (OS)

Operační systémy (OS) Operační systémy (OS) Operační systém Základní softwarové vybavení Ovládá technické vybavení počítače Tvoří rozhraní mezi aplikačními (uživatelskými) programy a hardwarem organizace přístupu k datům spouštění

Více

František Hudek. únor ročník

František Hudek. únor ročník VY_32_INOVACE_FH01_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek únor 2013 6.

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 3. ročník učebního oboru Elektrikář Přílohy. bez příloh. Identifikační údaje školy

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 3. ročník učebního oboru Elektrikář Přílohy. bez příloh. Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

monolitická vrstvená virtuální počítač / stroj modulární struktura Klient server struktura

monolitická vrstvená virtuální počítač / stroj modulární struktura Klient server struktura IBM PC 5150 MS DOS 1981 (7 verzí) DR DOS, APPLE DOS, PC DOS 1. 3. Windows grafická nástavba na DOS Windows 95 1. operační systém jako takový, Windows XP 2001, podporovány do 2014, x86 a Windows 2000 Professional

Více

I n f o r m a t i k a a v ý p o č e t n í t e c h n i k a. Operační systém

I n f o r m a t i k a a v ý p o č e t n í t e c h n i k a. Operační systém Operační systém Výpočetní systém a jeho struktura Pojem operační systém Vysvětlení úlohy OS na jeho historickém vývoji Činnost počítače po zapnutí Srovnání operačních systémů Pojmy a vlastnosti operačních

Více

SÁM O SOBĚ DOKÁŽE POČÍTAČ DĚLAT JEN O MÁLO VÍC NEŽ TO, ŽE PO ZAPNUTÍ, PODOBNĚ JAKO KOJENEC PO PROBUZENÍ, CHCE JÍST.

SÁM O SOBĚ DOKÁŽE POČÍTAČ DĚLAT JEN O MÁLO VÍC NEŽ TO, ŽE PO ZAPNUTÍ, PODOBNĚ JAKO KOJENEC PO PROBUZENÍ, CHCE JÍST. OPERAČNÍ SYSTÉMY SÁM O SOBĚ DOKÁŽE POČÍTAČ DĚLAT JEN O MÁLO VÍC NEŽ TO, ŽE PO ZAPNUTÍ, PODOBNĚ JAKO KOJENEC PO PROBUZENÍ, CHCE JÍST. OPERAČNÍ SYSTÉMY PŮVODNĚ VYVINUTY K ŘÍZENÍ SLOŽITÝCH VSTUPNÍCH A VÝSTUPNÍCH

Více

LINUX ADRESÁŘOVÁ STRUKTURA. Co to, hrome, je? V této lekci se budeme brouzdat adresáři. SPŠ Teplice - 3.V

LINUX ADRESÁŘOVÁ STRUKTURA. Co to, hrome, je? V této lekci se budeme brouzdat adresáři. SPŠ Teplice - 3.V LINUX ADRESÁŘOVÁ STRUKTURA Co to, hrome, je? V této lekci se budeme brouzdat adresáři. KOŘENOVÝ ADRESÁŘ kořen = root tak se mu říká Ve skutečnosti se jmenuje / (lomítko, slash). Vše ostatní je v ubuntu

Více

Pro označení disku se používají písmena velké abecedy, za nimiž následuje dvojtečka.

Pro označení disku se používají písmena velké abecedy, za nimiž následuje dvojtečka. 1 Disky, adresáře (složky) a soubory Disky Pro označení disku se používají písmena velké abecedy, za nimiž následuje dvojtečka. A:, B: C:, D:, E:, F: až Z: - označení disketových mechanik - ostatní disky

Více

Shrnutí předcházející přednášky

Shrnutí předcházející přednášky Shrnutí předcházející přednášky programovací jazyky postup při tvorbě SW algoritmus, jeho vyjádření překladače základní struktury strukturovaného programování KIT ČZU 1 Operační systémy (OS) programy,

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

MS-DOS byl velmi rozšířeným operačním systémem a dosud ho používají uživatelé a pracoviště, která si nečiní velké nároky na rozsáhlejší funkce a

MS-DOS byl velmi rozšířeným operačním systémem a dosud ho používají uživatelé a pracoviště, která si nečiní velké nároky na rozsáhlejší funkce a MS-DOS MS-DOS byl velmi rozšířeným operačním systémem a dosud ho používají uživatelé a pracoviště, která si nečiní velké nároky na rozsáhlejší funkce a uživatelský komfort. Stále pracuje na mnoha počítačích

Více

Na různých druzích počítačů se používají různé operační systémy. V průběhu času

Na různých druzích počítačů se používají různé operační systémy. V průběhu času 9. Další operační systémy 9.1. Operační systémy Na různých druzích počítačů se používají různé operační systémy. V průběhu času samozřejmě vznikají jejich nové verze, takže v současností používané počítače

Více

Základy operačních systémů

Základy operačních systémů Základy operačních systémů Operační systém - je souhrn programů, které umožňují uživateli využívat technické a programové prostředky daného počítače. Operační systém můžeme rozdělit do dvou části: základ

Více

OPERAČNÍ SYSTÉM. Informační a komunikační technologie

OPERAČNÍ SYSTÉM. Informační a komunikační technologie OPERAČNÍ SYSTÉM Informační a komunikační technologie Operační systém počítače Definice - charakteristika Je soubor programů, které zajišťují základní činnosti počítače (vstup a výstup dat, zpracování uživatelského

Více

OPERAČNÍ SYSTÉMY. Operační systém je prostředník mezi hardwarem (technickým vybavením počítače) a určitým programem, který uživatel používá.

OPERAČNÍ SYSTÉMY. Operační systém je prostředník mezi hardwarem (technickým vybavením počítače) a určitým programem, který uživatel používá. Operační systém je prostředník mezi hardwarem (technickým vybavením počítače) a určitým programem, který uživatel používá. Co vše provádí operační systém: Organizuje přístup a využívání zdrojů počítače

Více

Úvod do Linuxu. SŠSI Tábor 1

Úvod do Linuxu. SŠSI Tábor 1 Úvod do Linuxu SŠSI Tábor 1 Trocha historie konec 60. let - AT&T vyvíjí MULTICS 1969 - AT&T Bell Labs - začátek OS Unix začátek 70.let - AT&T vývoj OS Unix kolem 1975 - University of California at Berkley

Více

Principy operačních systémů. Lekce 1: Úvod

Principy operačních systémů. Lekce 1: Úvod Principy operačních systémů Lekce 1: Úvod Sylabus Lekce 1: Úvod 2 Literatura Lekce 1: Úvod 3 Operační systém Základní programové vybavení počítače, které se zavádí do počítače při jeho startu a zůstává

Více

Programové vybavení počítačů operační systémy

Programové vybavení počítačů operační systémy Programové vybavení počítačů operační systémy Operační systém Základní program, který oživuje hardware a poskytuje prostředí pro ostatní programy Řídí využití procesoru, síťovou komunikaci, tisk, ovládá

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEIII - 2.3.4 Rozdělení HDD Obor: Mechanik Elektronik Ročník: 3. Zpracoval(a): Bc. Martin Fojtík Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 Projekt je spolufinancován

Více

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel OPERAČNÍ SYSTÉM základní ovládání Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Pár otázek na začátek popište k čemu se používá počítač v jakých oborech lidské činnosti se využívá počítačů?

Více

OPERAČNÍ SYSTÉM MS DOS

OPERAČNÍ SYSTÉM MS DOS OPERAČNÍ SYSTÉM MS DOS (ZÁKLADY) 2005 OBSAH SOŠS a SOU Kadaň Školení SIPVZ Operační systém MS DOS OPERAÈNÍ SYSTÉM MS DOS...3 PRÁCE V OS MS DOS...4 ADRESÁØE V MS DOS...4 SOUBORY V MS DOS...4 VLASTNOSTI

Více

2.2 Acronis True Image 19

2.2 Acronis True Image 19 Obsah Kniha první Acronis True Image 9.0 1. Úvod 15 1.1 Co je Acronis True Image? 15 1.2 Co je nového v aplikaci Acronis True Image 9.0? 15 1.3 Jaký je rozdíl mezi zálohami a diskovými obrazy disků/diskových

Více

Instalace OS, nastavení systému

Instalace OS, nastavení systému ZVT Instalace OS, nastavení systému SW vybavení PC HW hardware zařízení počítače (+ firmware těchto zařízení, BIOS VGA, ) BIOS basic input output systém poskytuje služby OS, uložen v paměti na MB. (Nastavení

Více

Instalace programu ProVIS

Instalace programu ProVIS Instalace programu ProVIS Tento program umožňuje instalovat program ProVIS. Umožňuje vybrat, kam se bude instalovat, a jednotlivé součásti instalace. Instalace probíhá v několika krocích. Každý krok má

Více

Nahrávání image flash do jednotek APT81xx, PPC81xx

Nahrávání image flash do jednotek APT81xx, PPC81xx AP0048 APLIKAČNÍ POZNÁMKA Nahrávání image flash do jednotek APT81xx, PPC81xx Abstrakt Postup pro stažení a zpětného nahrání obsahu NAND flash disku integrovaného na CPU modulu jednotek APT81xx a PPC81xx

Více

Architektura rodiny operačních systémů Windows NT Mgr. Josef Horálek

Architektura rodiny operačních systémů Windows NT Mgr. Josef Horálek Architektura rodiny operačních systémů Windows NT Mgr. Josef Horálek = Velmi malé jádro = implementuje jen vybrané základní mechanismy: = virtuální paměť; = plánování vláken; = obsluha výjimek; = zasílání

Více

Přednáška 2. Systémy souborů OS UNIX. Nástroje pro práci se souborovým systémem. Úvod do Operačních Systémů Přednáška 2

Přednáška 2. Systémy souborů OS UNIX. Nástroje pro práci se souborovým systémem. Úvod do Operačních Systémů Přednáška 2 Přednáška 2 Systémy souborů OS UNIX. Nástroje pro práci se souborovým systémem. 1 Systém souborů (FS) I 2 Systém souborů II Logický systém souborů pro běžného uživatele se jeví jako jediná homogenní struktura

Více

1 Uživatelská dokumentace

1 Uživatelská dokumentace 1 Uživatelská dokumentace Systém pro závodění aut řízených umělou inteligencí je zaměřen na závodění aut v prostředí internetu. Kromě toho umožňuje testovat jednotlivé řidiče bez nutnosti vytvářet závod

Více

CYCLOPE PRINT MANAGEMENT SOFTWARE- UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

CYCLOPE PRINT MANAGEMENT SOFTWARE- UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA CYCLOPE PRINT MANAGEMENT SOFTWARE- UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Obsah Cyclope Print Management Software- uživatelská příručka... 1 1. Přehled produktu... 2 2. Stručný popis produtku CPMS... 2 2.1. Stažení CPMS...

Více

IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 1 Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Operační systém a textový editor,

Více

Systém souborů (file system, FS)

Systém souborů (file system, FS) UNIX systém souborů (file system) 1 Systém souborů (file system, FS)! slouží k uchování dat na vnějším paměťovém médiu a zajišťuje přístup ke struktuře dat! pro uživatele možnost ukládat data a opět je

Více

Činnost počítače po zapnutí

Činnost počítače po zapnutí Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Činnost počítače po zapnutí Paměť RWM(Read Write Memory - paměť pro čtení a zápis, označovaná také jako RAM)

Více

Základní příkazy pro práci se soubory

Základní příkazy pro práci se soubory A7B38UOS Úvod do operačních systémů 3. Cvičení Základní příkazy pro práci se soubory Obsah cvičení Informace o souborech a adresářích Informace o obsahu souborů Vytváření souborů a adresářů Manipulace

Více

MS Windows 7. Milan Myšák. Příručka ke kurzu. Milan Myšák

MS Windows 7. Milan Myšák. Příručka ke kurzu. Milan Myšák MS Windows 7 Milan Myšák Příručka ke kurzu Milan Myšák Vývoj MS Windows Historické verze (do Win Me a Win NT 4.0) Windows XP (2001) Windows 7 (2009) Windows 2000 Windows Vista (2007) Windows 8 (2012) Milan

Více

Obsah. Kapitola 1 Skříně počítačů 15. Kapitola 2 Základní deska (mainboard) 19. Kapitola 3 Napájecí zdroj 25. Úvod 11

Obsah. Kapitola 1 Skříně počítačů 15. Kapitola 2 Základní deska (mainboard) 19. Kapitola 3 Napájecí zdroj 25. Úvod 11 Obsah Úvod 11 Informace o použitém hardwaru 12 Několik poznámek k Windows 13 Windows XP 13 Windows Vista 13 Kapitola 1 Skříně počítačů 15 Typy skříní 15 Desktop 15 Tower (věžová provedení) 15 Rozměry skříní

Více

Windows a real-time. Windows Embedded

Windows a real-time. Windows Embedded Windows a real-time Windows Embedded Windows pro Embedded zařízení Současnost (2008): Windows Embedded WINDOWS EMBEDDED Windows Embedded CE Windows XP Embedded Windows Embedded for Point of Service Minulé

Více

Definice OS. Operační systém je základní programové vybavení počítače, nezbytné pro jeho provoz.

Definice OS. Operační systém je základní programové vybavení počítače, nezbytné pro jeho provoz. OPERAČNÍ SYSTÉMY Definice OS Operační systém je základní programové vybavení počítače, nezbytné pro jeho provoz. Každý počítač má alespoň jeden procesor, paměť, I/O zařízení. Všechny tyto součásti můžeme

Více

1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY / DOPORUČENÁ KONFIGURACE HW A SW Databázový server Webový server Stanice pro servisní modul...

1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY / DOPORUČENÁ KONFIGURACE HW A SW Databázový server Webový server Stanice pro servisní modul... Obsah 1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY / DOPORUČENÁ KONFIGURACE HW A SW... 1 1.1 Databázový server... 1 1.2 Webový server... 1 1.3 Stanice pro servisní modul... 1 1.4 Uživatelské stanice... 1 1.5 Monitorované počítače...

Více

KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KLÍČOVÉ POJMY technické vybavení počítače uchování dat vstupní a výstupní zařízení, paměti, data v počítači počítačové sítě sociální

Více

MS DOS. Diskový operační systém (DOS)

MS DOS. Diskový operační systém (DOS) MS DOS Diskový operační systém (DOS) DOS je soubor programů koordinující veškerou činnost počítače. Nejznámějším byl MS-DOS (MicroSoft-DOS). Měl textové prostředí, byl jednouživatelský (pouze jeden uživatel

Více

OPERAČNÍ SYSTÉMY MS-DOS

OPERAČNÍ SYSTÉMY MS-DOS OPERAČNÍ SYSTÉMY MS-DOS Petr Luzar IT1/II 2007/2008 Vznik a původ MS-DOS Vznik operačního systému MS-DOS se datuje k 12.srpnu 1981, kdy společnost IBM s firmou Intel dokončovaly na počátku 80. let počítač

Více

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů P D S - 5 P Psychologický diagnostický systém Instalační manuál Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů GETA Centrum s.r.o. 04 / 2012 GETA Centrum s.r.o. Nad Spádem 9/206, 147

Více

Základy programování Operační systémy (UNIX) doc. RNDr. Petr Šaloun, Ph.D. VŠB-TUO, FEI (přednáška připravena z podkladů Ing. Michala Radeckého)

Základy programování Operační systémy (UNIX) doc. RNDr. Petr Šaloun, Ph.D. VŠB-TUO, FEI (přednáška připravena z podkladů Ing. Michala Radeckého) Základy programování Operační systémy (UNIX) doc. RNDr. Petr Šaloun, Ph.D. VŠB-TUO, FEI (přednáška připravena z podkladů Ing. Michala Radeckého) Historický základ Jednoduché a málo výkonné počítače Uživatel

Více

Návod na instalaci a použití programu

Návod na instalaci a použití programu Návod na instalaci a použití programu Minimální konfigurace: Pro zajištění funkčnosti a správné činnosti SW E-mentor je potřeba software požívat na PC s následujícími minimálními parametry: procesor Core

Více

Lekce 7 IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

Lekce 7 IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-17

Identifikátor materiálu: ICT-1-17 Identifikátor materiálu: ICT-1-17 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Operační systémy Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí operační systémy. Druh učebního

Více

Uživatelský manuál A4000BDL

Uživatelský manuál A4000BDL Uživatelský manuál Aplikace : Jednoduchý program umožňující přenos souboru s pochůzkou k měření z programu DDS 2000 do přístroje řady Adash 4100/4200 Jednoduchý program umožňující přenos naměřených dat

Více

Jazz pro Účetní (export) Příručka uživatele

Jazz pro Účetní (export) Příručka uživatele JAZZ pro Účetní - export (SQL/E1) Příručka uživatele 1 / 8 JAZZ pro Účetní export (SQL/E1) Příručka uživatele 2019 Václav Petřík JAZZWARE.CZ Příručka k programu Jazz pro Účetní - export (SQL/E1) pro Windows

Více

SOFTWARE - programové vybavení počítače (nemůžeme si na něj sáhnout) Bez SW nemůže PC fungovat. Schéma počítače:

SOFTWARE - programové vybavení počítače (nemůžeme si na něj sáhnout) Bez SW nemůže PC fungovat. Schéma počítače: SOFTWARE - programové vybavení počítače (nemůžeme si na něj sáhnout) Bez SW nemůže PC fungovat. Schéma počítače: Druhy programů: 1. Systémové programy řídí, umožňují a usnadňují chod a správu PC - Operační

Více

Osobní počítač. Zpracoval: ict Aktualizace: 10. 11. 2011

Osobní počítač. Zpracoval: ict Aktualizace: 10. 11. 2011 Osobní počítač Zpracoval: ict Aktualizace: 10. 11. 2011 Charakteristika PC Osobní počítač (personal computer - PC) je nástroj člověka pro zpracovávání informací Vyznačuje se schopností samostatně pracovat

Více

Tomáš Borland Valenta

Tomáš Borland Valenta Architektura GNU/Linuxu Tomáš Borland Valenta Přehled stavebních prvků operačního systému GNU/Linux aneb od základů až po okna... Základní rozdělení Hardware Software Hardware Základní deska CPU Paměť

Více

4x standardní vstupy

4x standardní vstupy Uvedení do provozu Toto DVR je speciálně vyrobeno pro USB rozhraní, USB3104 převádí videosignál pomocí USB do počítače. Má vkusný černý design a malou velikost, umožňuje jednoduché připojení k počítači.

Více

Jak spustit PC Fand na 64bit Windows - VdosPlus instalace

Jak spustit PC Fand na 64bit Windows - VdosPlus instalace Cíl Jak spustit PC Fand na 64bit Windows - VdosPlus instalace Spustit PC Fand na 64bitových Windows Řešení Jedním z řešení je použít program vdosplus, který umožní spustit PC Fand na 64bit operačních systémech

Více

IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět Cílová skupina (ročník) Úroveň

Více

Dílčí projekt: Systém projektování textilních struktur 1.etapa: tvorba systému projektování vlákno - příze - tkanina

Dílčí projekt: Systém projektování textilních struktur 1.etapa: tvorba systému projektování vlákno - příze - tkanina Program LibTex Uživatelská příručka 1 Obsah Program Textilní Design... 1 Uživatelská příručka... 1 1 Obsah... 2 2 Rejstřík obrázků... 2 3 Technické požadavky... 3 3.1 Hardware... 3 3.1.1 Procesor... 3

Více

SOFTWARE. Programové vybavení počítače

SOFTWARE. Programové vybavení počítače SOFTWARE Programové vybavení počítače Obsah Software Operační systém (OS) Aplikační software Licence Software Softwarem rozumíme veškeré programové vybavení počítače Program Obsahuje instrukce, podle kterých

Více

A4300BDL. Ref: JC

A4300BDL. Ref: JC # Uživatelský manuál A4300BDL Aplikace :! Jednoduchý program umožňující přenos souboru s pochůzkou k měření z programu DDS 2000 do přístroje řady Adash 4300! Jednoduchý program umožňující přenos naměřených

Více

Operační systémy 1. Přednáška číslo 11 3. 5. 2010. Souborové systémy

Operační systémy 1. Přednáška číslo 11 3. 5. 2010. Souborové systémy Operační systémy 1 Přednáška číslo 11 3. 5. 2010 Souborové systémy Dělení dle bezpečnosti Souborové systémy s okamžitým zápisem pouze jeden druh operace a další musí čekat. Data se nemohou ztratit, ale

Více

Hardware jde o veškeré technické vybavení počítače (hmotný) Software jde o veškeré programové vybavení počítače (nehmotný)

Hardware jde o veškeré technické vybavení počítače (hmotný) Software jde o veškeré programové vybavení počítače (nehmotný) Operační systém 1.) Jedná se o program 2.) Jde o nutný program pro činnost počítače bez něho by byl počítač jen kusem nábytku. 3.) Poskytuje uživateli komunikační rozhraní. 4.) Tvoří prostředníka mezi

Více

Provoz DOS verzí programů VIS pod Windows 7

Provoz DOS verzí programů VIS pod Windows 7 Provoz DOS verzí programů VIS pod Windows 7 Pozor! Firma VIS nemůže zaručit spolehlivý provoz všech funkcí starých programů v DOSu v prostředí operačního systému Windows 7 a proto servisní středisko pro

Více

Operační systémy. Přednáška 1: Úvod

Operační systémy. Přednáška 1: Úvod Operační systémy Přednáška 1: Úvod 1 Organizace předmětu Přednášky každé úterý 18:00-19:30 v K1 Přednášející Jan Trdlička email: trdlicka@fel.cvut.z kancelář: K324 Cvičení pondělí, úterý, středa Informace

Více

Úvod do Linuxu SŠSI Tábor 1

Úvod do Linuxu SŠSI Tábor 1 Úvod do Linuxu 9.10.2012 SŠSI Tábor 1 Historie Linux je obdoba operačního systému UNIX, vytvořená Linusem Torvaldsem. Na dalším vývoji systému i aplikací dnes pracuje řada dobrovolníků na celém světě.

Více

Osnova kurzu OBSLUHA PC ZÁKLADNÍ ZNALOSTI. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ

Osnova kurzu OBSLUHA PC ZÁKLADNÍ ZNALOSTI. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště, Trutnov, Školní 101, tel.: +420 499 813 071, fax: +420 499 814 729, e-mail: skola@spssoutu.cz, URL: http://www.spssoutu.cz Osnova kurzu OBSLUHA PC ZÁKLADNÍ

Více

Správa počítačové sítě Novell NetWare

Správa počítačové sítě Novell NetWare Souborový systém Správa počítačové sítě Novell NetWare Ing. Daniel Studený Souborový systém Systém souborů (filesystem) způsob, jak organizovat soubory na ukládacích zařízeních systémy souborů používané

Více

Aktivací DOWN módu je možné zkrátit dobu přenosu parametrů (pouze však za klidu měniče).

Aktivací DOWN módu je možné zkrátit dobu přenosu parametrů (pouze však za klidu měniče). Software MATRIX 2.0 POZNÁMKY K INSTALACI A POUŽITÍ 1. Požadovaná zařízení K vašemu počítači potřebujete navíc kabel pro přenos dat po sériové lince s označením MX-PC. Tento kabel spojuje rozhraní vašeho

Více

Základní informace. Operační systém (OS)

Základní informace. Operační systém (OS) Základní informace Operační systém (OS) OS je základní program, který oživuje technické díly počítače (hardware) a poskytuje prostředí pro práci všech ostatních programů. Operační systém musí být naistalován

Více

VirtualBox desktopová virtualizace. Zdeněk Merta

VirtualBox desktopová virtualizace. Zdeněk Merta VirtualBox desktopová virtualizace Zdeněk Merta 15.3.2009 VirtualBox dektopová virtualizace Stránka 2 ze 14 VirtualBox Multiplatformní virtualizační nástroj. Částečně založen na virtualizačním nástroji

Více

4 Microsoft Windows XP Jednoduše

4 Microsoft Windows XP Jednoduše Obsah ÚVOD Nové zkušenosti s novými Windows XP 11 Vaším cílem je: 11 A. Hraní her, využívání encyklopedií a výukových programů, účetnictví 11 B. Procházení WWW stránek Internetu, využívání elektronické

Více

Souborové systémy. Architektura disku

Souborové systémy. Architektura disku Souborové systémy Architektura disku Disk je tvořen několika plotnami s jedním nebo dvěma povrchy, na každém povrchu je několik soustředných kružnic (cylindrů) a na každém několik úseků (sektorů). Příklad

Více

9. Software: programové vybavení počítače, aplikace

9. Software: programové vybavení počítače, aplikace 9. Software: programové vybavení počítače, aplikace Software (SW) je programové vybavení počítače, které nám umožňuje faktickou práci na počítači tvorbu dokumentů, tabulek, úpravy obrázků, elektronickou

Více

Stavba operačního systému

Stavba operačního systému Stavba operačního systému Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání,

Více

Extensible Firmware Interface Extensible Firmware Interface (EFI,, v překladu rozšiřitelné firmwarové rozhraní) je specifikace, která definuje softwarové rozhraní mezi operačním systémem a firmwarem použitého

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Informatika pro devátý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_5A_6_Operační_systémy-funkce Vyučovací předmět:

Více

IPZ laboratoře Struktura pevného disku L305 Cvičení 1 Cvičící:

IPZ laboratoře Struktura pevného disku L305 Cvičení 1 Cvičící: IPZ laboratoře Struktura pevného disku L305 Cvičení 1 2012 Cvičící: Šimek Václav, Mičulka Lukáš, Šimková Marcela, Tříska Vít Obsah cvičení Fyzická struktura pevného disku Geometrie, rozhraní, základní

Více

Výpočetní technika. PRACOVNÍ LIST č. 7. Ing. Luděk Richter

Výpočetní technika. PRACOVNÍ LIST č. 7. Ing. Luděk Richter Výpočetní technika PRACOVNÍ LIST č. 7 Ing. Luděk Richter Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám

Více

Masarykova ZŠ Klenčí pod Čerchovem OPERAČNÍ SYSTÉM

Masarykova ZŠ Klenčí pod Čerchovem OPERAČNÍ SYSTÉM Operační systém OPERAČNÍ SYSTÉM Masarykova MŠ a ZŠ Operační systém - zajišťuje komunikaci mezi hardwarem a softwarem organizuje přístup a využívání zdrojů počítače ( čas procesoru, přístup k datům na discích,

Více

konec šedesátých let vyvinut ze systému Multics původní účel systém pro zpracování textů autoři: Ken Thompson a Denis Ritchie systém pojmnoval Brian

konec šedesátých let vyvinut ze systému Multics původní účel systém pro zpracování textů autoři: Ken Thompson a Denis Ritchie systém pojmnoval Brian 02 konec šedesátých let vyvinut ze systému Multics původní účel systém pro zpracování textů autoři: Ken Thompson a Denis Ritchie systém pojmnoval Brian Kernighan v r. 1973 přepsán do jazyka C Psát programy,

Více

Pár odpovědí jsem nenašla nikde, a tak jsem je logicky odvodila, a nebo jsem ponechala odpověď z pefky, proto je možné, že někde bude chyba.

Pár odpovědí jsem nenašla nikde, a tak jsem je logicky odvodila, a nebo jsem ponechala odpověď z pefky, proto je možné, že někde bude chyba. Odpovědi jsem hledala v prezentacích a na http://www.nuc.elf.stuba.sk/lit/ldp/index.htm Pár odpovědí jsem nenašla nikde, a tak jsem je logicky odvodila, a nebo jsem ponechala odpověď z pefky, proto je

Více

ORGANIZACE DAT V PROSTŘEDÍ MS WINDOWS 10

ORGANIZACE DAT V PROSTŘEDÍ MS WINDOWS 10 ORGANIZACE DAT V PROSTŘEDÍ MS WINDOWS 10 Disky, složky, soubory 1. Disky a) označují se písmenem a dvojtečkou A:, B: disketové jednotky C:,... pevné místní disky (někdy disk rozdělený na více oddílů) D:,...

Více

Základy informatiky. Operační systémy

Základy informatiky. Operační systémy Základy informatiky Operační systémy Zpracoval: Upraveno: Ing. Pavel Děrgel Daniela Ďuráková Cíle dnešní přednášky Operační systém základní funkce souborové systémy Windows historie, vlastnosti Linux historie

Více

Linux připojování zařízení. 6 praktická část

Linux připojování zařízení. 6 praktická část Linux připojování zařízení 6 praktická část I/O zařízení Všechny periférie Čistě vstupní klávesnice, myš, tablet, CD-ROM, scanner, Čistě výstupní monitor, tiskárna, Vstupně-výstupní hard disk, disketa,

Více

Informatika teorie. Vladimír Hradecký

Informatika teorie. Vladimír Hradecký Informatika teorie Vladimír Hradecký Z historie vývoje počítačů První počítač v podobě elektrického stroje v době 2.sv. války název ENIAC v USA elektronky velikost několik místností Vývoj počítačů elektronky

Více

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky Kapitola 1: Úvod 1.1 Obsah balení Po obdržení televizního adaptéru TVGo A03 zkontrolujte, zda balení USB TV Super Mini obsahuje následující položky. Adaptér TVGo A03 Disk CD s ovladači Dálkový ovladač

Více

Provoz DOS verzí programů VIS pod Windows XP (NT, 2000)

Provoz DOS verzí programů VIS pod Windows XP (NT, 2000) Provoz DOS verzí programů VIS pod Windows XP (NT, 2000) DOS verze programů VIS mohou pracovat i pod Windows. Provoz v nejpoužívanějších verzích Windows - Windows 95 a 98 - je popsán v příručce pro systém

Více