Milí čtenáři klíčenky, jak vidíte, dnešní úvodník je orámovaný sněhovými vločkami, které pro nás včera vytvořily děti z první třídy.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Milí čtenáři klíčenky, jak vidíte, dnešní úvodník je orámovaný sněhovými vločkami, které pro nás včera vytvořily děti z první třídy."

Transkript

1 Milí čtenáři klíčenky, jak vidíte, dnešní úvodník je orámovaný sněhovými vločkami, které pro nás včera vytvořily děti z první třídy. Tyto krásné vločky nás stále ještě udržují v zimním ročním období, i když venku za okny Open Gate v Babicích už se spíše o slovo hlásí jaro. Vůbec tak nějak poslední dobou počasí neodpovídá ročnímu období. Nebo spíše možná platí myšlenka Václava Cílka, kterou cituje Jaroslav Dušek ve své nové knížce TVARYMY: Počasí je v pořádku, jen kalendář neodpovídá. Téma kalendáře rozvinu ještě dále: Tento týden začal nový čínský rok ve znamení ovce neboli kozy. Toto znamení dle webových stránek Astrohledu slibuje klidný a harmonický rok, kdy budeme údajně více schopni naslouchat hlasu svého srdce a řídit se svými pocity. Proč ne :-) V západním kalendáři tento týden znamenal také začátek - začátek předvelikonočního období, které se nazývá půst. V minulosti znamenalo toto období zákaz slavností, plesů či jiných veselic, mělo se jednat spíše o období usebrání, přípravy na Velikonoce. V dnešním přeneseném smyslu významu slova půst, bychom mohli toto období vnímat spíše ve smyslu toho, co do svého života pustíme. Výživový specialista Markus Rothkranz píše: Zdraví je výsledkem toho, co jíme, pijeme, na co se díváme, co čteme, co říkáme, jak uvažujeme, co děláme. ( Health is the result of what we eat, drink, watch, read, say, think and do ). V tomto úhlu pohledu bychom předjarní období mohli v rodině Open Gate pojmout jako zamyšlení se nad tím, co do svého života, a především do života našich-vašich dětí pustíme: jaké jídlo, nápoje našim dětem nabízíme; na jaké pořady v televizi, na jaké filmy je necháme dívat; jaké texty, knihy, časopisy, noviny jim zpřístupňujeme; jakým jazykem je obklopujeme; jaké myšlenky na ně nechápe působit; co děláme pro to, aby vyrůstaly v podnětném, bezpečném prostředí; k jakým činnostem je vedeme; v čem je podporujeme. Je to mnoho, co na naše děti i na nás působí. Snažme se společně působit na vaše-naše děti tak, aby byly v duchu výše uvedeného citátu zdraví února 2015 Jiří Luka

2 Pokroky v první třídě Je neuvěřitelné, kolik se toho děti za první pololetí naučily. Společně jsme se snažili celý první půlrok zhodnotit. Vzpomínali jsme, co všechno jsme dělali, čemu jsme se ve výuce věnovali. Děti pak měly za domácí úkol napsat, co všechno už umí, co je ve škole nejvíc baví a co se jim podařilo. A je toho opravdu hodně. (hv)

3

4 CESTA DO AFRIKY Děti z první třídy už umějí krásně číst. Dokáží přečíst krátký příběh a pak o něm povyprávět. Nedávno jsme si četli o klukovi, který se jmenuje Tom a hrozně rád by se podíval do Afriky. A proč? Aby mohl fotit zvířata v přírodě. V Tomových představách je totiž Afrika jedna obrovská ZOO, kde ale zvířata nejsou v klecích. A jak si Afriku představují naši prvňáčcí? Podívejte se. K příběhu vytvořili vlastní ilustrace a všechny se moc povedly. (eb) Chris Š., 1.A Věrka D., 1.A Max S., 1.A Zuzka R., 1.A Bára K., 1.A Jan R., 1.A

5 Viky L., 1.A Matyáš K., 1.A Nela R., 1.A Daniela M., 1.A Lucie D., 1.A Adam K., 1.A

6 PETR NIKL Druháci si leden opět užívali s jedním spisovatelem. Tentokrát to byl Petr Nikl, se kterým jsme si užili spoustu legrácek a vyprovokovalo nás to i k výtvarnému tvoření. Sami se podívejte na dotvořené skicáky s básněmi a vytvořené knihy s nekonečně se měnícími obrázky. Každý z vás si v nich může vytvořit ten nej obrázek. Přijďte se zasmát a pobavit před naši třídu, kde jsme vytvořili alespoň malou výstavu našich prací.

7 LIDSKÉ TĚLO Nyní jsme se pustili do prozkoumání našeho těla. Již jsme si vytvořili krásné plakáty orgánových soustav. Každá skupinka měla jiný úkol a dílo se více než zdařilo. Podívejte se sami. Je to pro nás jedno velké PROČ, CO A JAK. Snažíme se poznat, jak vše v našem těle funguje. Ještě nás čeká mnoho knih, textů, pracovních listů, abychom se se vším seznámili. Také se budeme hodně hýbat a jíst zdravě, abychom pro své tělo udělali co možná nejvíce. Minulou středu jsme si vyhlásili den zdravé svačiny a jak nám všem chutnalo :) Bylo to báječné! (jv) SNĚHOVÁ NADÍLKA V hodině výtvarné výchovy si druháčci novou výtvarnou techniku a to rozpíjení. Kreslili pastelkou sněhové vločky, pozadí kolem nich opatrně vyplnili vodou pomocí štětce a nakonec vločku obtáhli modrým inkoustem. Modré pozadí vzniklo úplně samo. (eb)

8 ATLAS ŽIVOČICHŮ V současnosti probíhá ve třetí třídě projekt s názvem Atlas živočichů. Úkolem každého je vytvořit si soubor šesti zástupců jednotlivých živočišných tříd ptáků, ryb, obojživelníků, plazů, savců a hmyzu. Každý obrázek je opatřen českým i anglickým popisem. Po zpracování všech živočišných tříd společně vytvoříme kompletní třídní atlas živočichů, které můžeme spatřit v České republice. Kapesní kopii tohoto atlasu pak po absolvování projektu obdrží všichni, kdo se na něm podíleli. V celém projektu se promítá mnoho mezipředmětových vztahů. Projekt sice vychází z učiva Člověk a svět, ale zároveň je zde zasoupena výtvarná výchova (kreslení zvířat) a také český a anglický jazyk (přepis textů, vyhledávání informací). Pokud byste měli zájem prohlédnout si náš společný výstup, bude brzy k nahlédnutí v naší třídě. The world of animals Class 3 is currently doing a project about animals. Everyone in the class has chosen one bird, one reptile, one amphibian, one fish, one insect and one mammal. They draw pictures and write about them in Czech and English. They have also done some short presentations in English to the rest of the class. (vp) S dětmi ze třetí třídy se v hodinách výtvarné výchovy věnujeme kresbě živočichů. K tomu, aby se člověk naučil nakreslit zvířecí tělo, potřebuje znát jeho stavbu, hlavně kostru a povrchové svaly, které ji obalují. Díky představě, kde se nacházejí jednotlivé části těla a jak velké jsou v poměru k ostatním, je mnohem snazší živočicha ztvárnit a to nejenom v klidu, ale také v pohybu. V přírodopisném projektu mají děti možnost seznámit se postupně s celou řadou zvířat žijících v naší zemi, jejich rozmanitostí a s triky, jak rozpoznatelně znázornit rozdílné pokryvy jejich těl. Věřím, že je to pro děti zajímavá zkušenost a že díky ní získají větší sebevědomí při samostatném výtvarném projevu. (eb)

9 Ptáci zůstávající v ČR i v zimním období Julie B., 3.A Sarah Ch., 3.A Rostislav J., 3.A Nicole D., 3.A Adam L.., 3.A

10 Ryby Matyáš S., 3.A Alice N., 3.A Karolína M., 3.A Evelína D., 3.A Monika Ř., 3.A Amy K., 3.A Johana H., 3.A

11 Obojživelníci Karolína M., 3.A Johana H., 3.A Viky M., 3.A Tom J., 3.A Monika Ř., 3.A Matyáš S., 3.A

12 Sloh ve 4. A Děti ze 4. A si ve slohu opakovaly, jak se píše vypravování. Bylo předem jasné, že s tématy jako Můj nejkrásnější zážitek z prázdnin nebo Jak jsem prožil Vánoce se tyhle osobnosti plné fantazie neztotožní, a tak přišla na řadu desková hra Dixit. Děti dostaly v pracovním listu nabídku čtyř obrázků z této hry a jejich úkolem bylo napsat příběh, k němuž by onen obrázek mohl sloužit jako ilustrace. Jak se jim to podařilo? Posuďte sami. (vm) Popálené srdce Na kraji města v tajuplném domku žil pan Bublina se svým synem, který se jmenoval Oto. Oto byl moc hodný, ale osamělý. Jeho táta pan Bublina si ho totiž moc nevšímal. Byl to chemik, který se zajímal jen o bublající lektvary. Celé týdny byl zavřený ve své laboratoři a přemýšlel nad lektvarem, kterým by se mohl proslavit. Jednoho dne byl pan Bublina velice blízko svému objevu. Ale přístroj se porouchal a na pana Bublinu vystříkla jedovatá kyselina. Naštěstí mu to jen propálilo do červeného kabátu srdce. Od začátku si myslel, že je to znamení, ale nevěděl jaké. Kvůli propálenému srdci v kabátě nespal a ani se nevěnoval svým pokusům. Už ho dál nebavilo přemýšlet, proto se rozhodl, že půjde zpět pracovat. Mezitím se jeho syn Oto odhodlal, že za ním půjde, protože už ho to samotného v pokoji nebavilo. Když přišel Oto do laboratoře, hned panu Bublinovi došlo, co znamená vypálené srdce v kabátu. Zapomněl na svého syna, kterého měl přece radši než chemii! Srdce mu to mělo připomenout. A tak všechno dobře dopadlo. Pan Bublina si začal víc všímat svého syna a nepracoval už tolik na svých objevech. Hodně si s Otou hrál a bylo jim spolu dobře. (Kačka Švejdová)

13 Jelen na zdi Byl jednou jeden jelen, jmenoval se Pepa, a měl mámu a tátu. Byl to velice zvědavý jelen. Jednoho dne si šel hrát se svými kamarády. Šli si hrát na prérii v Americe, což měl ten jelen Pepa zakázané. Ale jelen rodiče neposlechl, tak šli a šli, až došli k jednomu stromu. Na tom stromě bydlela jedna sova a jmenovala se Sedlabychsi. Ta sova jim řekla: Nechoďte už dál, mohli by vás chytit myslivci. Jelen Pepa řekl: Co nám je do nějakejch myslivců. Myslivci mě a moje kamarády nemůžou chytit, nejsme hloupí, řekl jelen. A šli dál, jenomže tam byla jedna chybička. Ne, že je napadli jenom myslivci, ale ti myslivci měli s sebou i psy. A to jelen nevěděl. Takže se dali na útěk, jenomže psi je dohnali a myslivci je chytili a odnesli si domů všechna zvířátka. Zavřeli je do klecí, kromě jelena, kterého zabili a hlavu dali na zeď. Tak tam ta hlava visela, až jednoho dne se ta hlava pohnula a začala brečet a najednou začala i mluvit: To jsem hlupák, že jsem neposlechl maminku a tatínka. (Honza Halfar) Hledání koruny Bylo, nebylo jedno království, které nebylo na kopci. To království bylo v knížce a žil v něm jeden odvážný rytíř. Jednou ho král pověřil úkolem dospělosti nalézt jeho ztracenou korunu. Rytíř souhlasil a začal se připravovat. Musel si sbalit oblečení, jídlo a svůj meč. Samozřejmě si osedlal svého koně a vydal se na cestu. Koruna byla ukrytá na druhé straně knihovny. Musel projet hodně knihami, například Harrym Potterem, Narnií a Machem a Šebestovou, až nakonec dojel do Knihy ztrát a nálezů. Bohužel tam stál obr, který ji zrovna četl. Rytíř do té knihy vyskočil, ale korunu zrovna měla obluda. Rytíř se jí zeptal, jestli mu ji vrátí, ale obluda byla chamtivá a nevrátila ji. Rytíř vytasil svůj meč a probodl ji. Vzal korunu a ujížděl pryč. Korunu odnesl králi, který měl radost a dal mu půlku království a celou princeznu za ženu. Po svatbě se z nich stali král a královna a dávali si na koruny velký pozor. (Filip Gross)

14 4.B

15 International Flat Stanley Last year, 4A and 4B took Flat Stanley on holiday and then wrote about his adventures. Last week, Leo got a letter from the USA. Flat Stanley was in the letter. He wanted his photo taken with Grade 4, so that back in the USA, they could see where he d been. We have sent Flat Stanley back to Illinois, together with our photo.

16 Guess My Animal Class Five wrote about an animal. Each child had to describe it, giving information about size and colour and shape, how it moved, its habitat and diet, and how it cared for its young. They wrote and re-wrote their descriptions until they had something that would be interesting for other children to read and to try to guess their animal. One or two of the results are printed below. You can see all the rest on the wall outside the Class Five classroom. (rs) My animal is small and it walks on all four legs. Its fur can be brown, black, gey or white. It has a tail that can be fat, thin, sort or long. It can move both fast and slow. It can t fly and it can t swim but it can climb up and down. It can live in both hot and cold places. It lives on and under ground. It can t live in water. It doesn t eat other animals. It eats sunflower seeds, nuts, vegetables, grains, fruit and bugs. It often eats fast but sometimes it eats slowly. It has live young. Both parents care for their young and feed them. I think both parents care for their young for a long time. (Maria N.) It is quite big and black and white. It is covered in feathers. It has two legs and yellow beak. It moves quite fast but it can t swim. It can t climb but it can fly. It lives in hot or cold places above the ground and can t live in water. it eats fish. it hunts for food. It grabs its food from the water in its beak and eats it. It makes its nest on mountains and there it lays its eggs. It flies to its nest with food in its mouth to feed its young. It cares quite a long time for its young. (Michal M.) It can be small but bit too. It is white and black and it doesn t have a tail. It has two legs. It moved fast in water but is slow on land. It can t fly but it can swim. It can t climb. Its lives in cold places. it mostly lives on the ground but looks for food in water. It eats fish. It nests on the ground, on ice or rock. Both parents care for the young for a long time. (Sandra B.) It is small and can be orange, green or red. It has a tail, four legs and holes instead of ears. It moves fast and doesn t fly or swim. It can climb and if it is scared, it stops. It lives in hot places above ground but it cannot live in water. It makes its home in trees. It eats other animals. It waits, then pounces quickly. It lays eggs. It doesn t care for its young. (Marek P.)

17 Anita D., 5.A If you know the answer to all 5 descriptions, write down your answers and your name, and give the answer to Evička. The first correct answer wins a prize.

18 A Newspaper Report Class Five have been practising writing in various different registers that is, forms and styles of writing specific to a particular genre or context. We have written formal and informal letters, various exercises involving the use of conjunctions and paragraphing, Guess My Animal, and the latest is a newspaper report. The children were given a list of information about a missing plane but it was all in the wrong order and in note form. They had to sort the information out into a sensible order and then write an article for a newspaper in good English, using conjunctions and paragraphs where they thought correct. One or two of their articles are reproduced below you can see all of them on the board outside Class Five, along with the original instruction sheet. (rs)

19

20 Zima v Rusku Max l., 5.A Můj bratr Michal D., 5.A Je to super stavět sochy ze sněhu. Zbožňuju stavět iglú ze sněhových kostek. Je super stavět sochy ze sněhu. Bratr si se mnou vždy hraje. Mám svého bratra moc rád. Bratr si se mnou vždy hraje. Miluju, když je hodně sněhu. Nesmím usnout ve sněhu, nebo umrznu. Miluju, když je hodně sněhu. Vždy, když se nudím, tak si se mnou hraje. Je to velmi chytrý a nadaný člověk. Vždy, když se nudím, tak si se mnou hraje. Zbožňuju stavět iglú ze sněhových kostek. Nesmím usnout ve sněhu, nebo umrznu. To je dobře, že jsem tam neusnul. Mám svého bratra moc rád. Je to velmi chytrý a nadaný člověk. Vždy ho mít rád budu. Zima Sofie j., 5.A Vždy stavím sněhuláka s velkou radostí. Občas mi modrají prsty ze zimy. Vždy stavím sněhuláka s velkou radostí. Horká čokoláda je výborná po vyčerpávajícím lyžování. Ráda sáňkuju na velké hoře v Klánovicích. Horká čokoláda je výborná po vyčerpávajícím lyžování. Ráda sáňkuju na velké hoře v Klánovicích. Občas mi modrají prsty ze zimy. Už pospíchám na tu čokoládu.

21 February The Romans and the Celts thought that February started the spring. Instead of other months it has only 28 days - every four years it has 29 days. 2 nd February is Candlemass day. This is the day between the longest day and the spring equinox. A special sort of football is played in February. It has no rules and it is played on Shrove Tuesday (Shrove Tuesday marks 40 days before Easter). 14 th February is known as St Valentines Day. It was originally meant to be the day when birds find their mates. Maturitní ples OG aneb za pár let tam budou také naše-vaše děti V pátek 13. února proběhl maturitní ples gymnázia. Nádhera, paráda, samé superlativy, děkujeme! Říkáme to téměř po každém plese a neznamená to, že by snad ty předchozí měly horší úroveň. Vůbec ne. Jen jsme zase o rok starší a opětovně si užíváme, co všechno naši studenti zajistili, připravili a nacvičili. A nejen oni i kolegové přiložili ruku k dílu, tudíž večer to byl přepestrý, zábavný a velmi příjemný. Letos jsme již obsadili všechny sály Národního domu na Vinohradech včetně balkónů, tudíž jsme si v této slavnostní atmosféře mohli vychutnat celou jeho nádheru. Na našich stránkách si ji můžete připomenout i vy a také vás jistě napadne, jak nemálo gentlemanů oktávy bylo při studiu a i plese obklopeno tolika krásnými slečnami. Ples 2015 je minulostí, vzpomínky, fotografie a videa zůstanou a nám nezbývá než se zase těšit na další. Petr Chára

22 NAHLÉDNUTÍ DO ŠKOLNÍ DRUŽINY Ve školní družině stále tvoříme a seznamujeme se s novými výtvarnými technikami a s novými společenskými hrami. Tento měsíc jsme se věnovali sprejovaným obrázkům, kdy se pomocí rozprašovače aplikuje vodová barva na čtvrtku přes silikonovou šablonku. Šablony jsou vytvořeny pomocí tavné pistole aplikované na silikonovou podložku, pokud vás a děti tato technika zaujala, můžete si snadno a rychle vytvořit vlastní šablony. Nastříkaný obrázek osušte savými ubrousky a do dvou minut se na něj dá dále kreslit.

23 Čtvrtka posprejovaná bez motivu se dá krásně využít jako základ na cizokrajného kouzelného ptáka. Pokud ale více holdujete sytějším odstínům, jsou mnohem lepší anilinové barvy. Děti vyzkoušely obě metody a ptáci se jim moc povedli. Ocasy a křídla jsou vyrobeny z barevného papíru, na který děti obkreslily své dlaně. Pokud si je chcete prohlédnout, hotové výrobky zdobí družiny a blízkou chodbu. U příležitosti Valentýna si děti vyrobily přáníčka pomocí techniky quilling motání papírových proužků. Co přáníčko, to originál. Děti byly nápadité, věřím, že přání udělala spoustě rodičů a kamarádů velkou radost. Kromě vyrábění a hraní her v družině také píšeme úkoly nebo se staršími spolužáky procvičujeme anglická nebo česká slovíčka, podle toho, co víc potřebujeme. Ve vytváření zajímavých věcí budeme určitě pokračovat. Přijďte se na nás podívat. (eb)

24 Kalendárium - únor, březen 2015 Pátek, 13. února Neděle, 15. února Čtvrtek, 19. února Středa, 4. března Filmový klub 14:00 17:00 Karneval v divadle školy (dobrovolné) Návštěva učitelů z MŠ Veselá školka Morning Oasis Assembly (3.A) března Jarní prázdniny Středa, 18. března Pátek, 20. března Speaking testy KET PET nanečisto Filmový klub března Týden divadelního festivalu Středa, 1. dubna Velikonoční projekt dubna Velikonoční prázdniny Vydává ZŠ Open Gate: redakce@i-klicenka.cz (eb) Eva Branichová, (sc) Steven Cartman, (sč) Stanislav Červený, (ad) Alexandra Děžinská, (fk) František Knop, (pk) Petra Kobrová, (kk) Kristýna Kvídová, (ml) Markéta Lepičová, (jl) Jiří Luka, (vm) Veronika Malá, (vp) Vera Pockley, (lr) Luke Ryan, (rse) Richard Seccombe, (bs) Barbora Sirková, (hv) Hana Vavrečková, (jv) Jitka Vinklerová, (iv) Ilona Vuchtrlová, (mz) Marie Zicháčková a žáci Základní školy Open Gate

VY_32_INOVACE_06_Předpřítomný čas_03. Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace

VY_32_INOVACE_06_Předpřítomný čas_03. Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_06_Předpřítomný čas_03 Autor: Růžena Krupičková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

VY_22_INOVACE_číslo přílohy 1_AJ_6A_29. Úvodní část seznámení s cílem hodiny pohádka The Ugly Ducklings

VY_22_INOVACE_číslo přílohy 1_AJ_6A_29. Úvodní část seznámení s cílem hodiny pohádka The Ugly Ducklings VY_22_INOVACE_číslo přílohy 1_AJ_6A_29 Úvodní část seznámení s cílem hodiny pohádka The Ugly Ducklings Hlavní část žák čte text s porozuměním, s textem pracuje, odpovídá na otázky, které se k textu vztahují,

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9, VY_INOVACE_ANJ_741. Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9, VY_INOVACE_ANJ_741. Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_30 Jméno autora: Lenka Korenová Vestková Třída/ročník:

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Sylva Máčalová Tematický celek : Gramatika Cílová skupina : začátečník mírně pokročilý Anotace Materiál má podobu pracovního listu, který obsahuje 6 různých cvičení včetně krátkého překladu, pomocí

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_18_16_Prověrka 2.pololetí

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_18_16_Prověrka 2.pololetí Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 utor: Jana Vlčková Název: V_32_INOVCE_18_16_Prověrka 2.pololetí Téma: Prověrka z probraného učiva na konci čtvrtého

Více

Zjistit, jak žáci zvládli učivo prvního pololetí. Pomůcky: Psací potřeby Zdroje: vlastní. III_2-05_54 Half term test, 6yr - řešení

Zjistit, jak žáci zvládli učivo prvního pololetí. Pomůcky: Psací potřeby Zdroje: vlastní. III_2-05_54 Half term test, 6yr - řešení Název školy: ZŠ Brno, Měšťanská 21, Brno-Tuřany Název práce: Half term test, 6yr Pořadové číslo: III_2-05_54 Předmět: Anglický jazyk Třída: 6. B Téma hodiny: Pololetní písemná práce Vyučující: Ing. Olga

Více

PŘEDPŘÍTOMNÝ prostý ČAS - procvičení

PŘEDPŘÍTOMNÝ prostý ČAS - procvičení PŘEDPŘÍTOMNÝ prostý ČAS - procvičení Předmět Ročník a obor Kód sady Kód DUM Autor Anglický jazyk Všechny ročníky střední školy všech oborů AJ/ZA+SC+OS/01020+03+04/01 AJ/ZA+SC+OS/01+20+03+04/01/03-20 Mgr.

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Sylva Máčalová Tematický celek : Gramatika Cílová skupina : mírně pokročilý - pokročilý Anotace Materiál má podobu pracovního listu, který obsahuje cvičení, pomocí nichž si žáci procvičí rozdíly

Více

ENVIRONMENTAL EDUCATION IN. www.skola.obecpaseka.cz

ENVIRONMENTAL EDUCATION IN. www.skola.obecpaseka.cz ENVIRONMENTAL EDUCATION IN www.skola.obecpaseka.cz RAINBOW SCHOOL and ECO-SCHOOL IN PASEKA Red color symbolize education. Orange color Yellow color Green color Azure color Blue color Violet color symbolize

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Present Perfect x Past Simple Předpřítomný čas x Minulý čas Pracovní list

Present Perfect x Past Simple Předpřítomný čas x Minulý čas Pracovní list VY_32_INOVACE_AJ_133 Present Perfect x Past Simple Předpřítomný čas x Minulý čas Pracovní list PhDr. Zuzana Žantovská Období vytvoření: květen 2013 Ročník: 1. 4. ročník SŠ Tematická oblast: Gramatika slovesa

Více

5. Učebnice str. 74, cvičení 5. Vybíráme podle jídelního lístku.

5. Učebnice str. 74, cvičení 5. Vybíráme podle jídelního lístku. 5. Učebnice str. 74, cvičení 5. Vybíráme podle jídelního lístku. What is on the menu? I like to eat and my parents like to go to restaurants. We like Chinese food. We go to Yellow River or Red Apple every

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Test

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Test Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Hello, let s play! VY_32_INOVACE_STE_05-14_AJ-4. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Anglický jazyk

Hello, let s play! VY_32_INOVACE_STE_05-14_AJ-4. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Anglický jazyk Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Hello,

Více

Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup. Present simple "to have, to be"

Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup. Present simple to have, to be Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Present simple "to have, to be" Anotace Pracovní list k procvičování tvarů přítomného času prostého sloves

Více

WORKSHEET 1: LINEAR EQUATION 1

WORKSHEET 1: LINEAR EQUATION 1 WORKSHEET 1: LINEAR EQUATION 1 1. Write down the arithmetical problem according the dictation: 2. Translate the English words, you can use a dictionary: equations to solve solve inverse operation variable

Více

Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 15 minut

Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 15 minut VY_32_INOVACE_AJPS2_3660CZE Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Materiál obsahuje jednoduché hádanky, které jsou využitelné ve 4. ročníku, u vyspělejších angličtinářů i dříve.

Materiál obsahuje jednoduché hádanky, které jsou využitelné ve 4. ročníku, u vyspělejších angličtinářů i dříve. Materiál obsahuje jednoduché hádanky, které jsou využitelné ve 4. ročníku, u vyspělejších angličtinářů i dříve. Prvních 26 hádanek nadepsaných písmeny anglické abecedy je méně obtížných, stačí pracovat

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 15-20 minut

Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 15-20 minut VY_32_INOVACE_AJPS2_5460CZE Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na středních

Více

Projekty ve výuce cizího jazyka

Projekty ve výuce cizího jazyka Projekty ve výuce cizího jazyka Zpracovala : Vanda Ošlejšková ZŠ Lysice Aprobace : Tv Z 1. Anotace: Tento úkol se týká anglického jazyka. Stručný popis : vybrat 3 kamarády a zeptat se jich na jejich oblíbená

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Are you a healthy eater?

Are you a healthy eater? Are you a healthy eater? VY_32_INOVACE_97 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Anglický jazyk Ročník: 8. 9.roč. 1. What does a nutrition expert tell four teenagers about their

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_140 Jméno autora: Marina Hozmanová Třída/ročník:

Více

VY_INOVACE_61 MODAL VERBS

VY_INOVACE_61 MODAL VERBS VY_INOVACE_61 MODAL VERBS Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Anglický jazyk Ročník:8. 1. Choose the correct pronunciation and translate MUST /must/ /moust/ /mast/ /most/ MUSTN

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

VY_22_INOVACE_60 MODAL VERBS CAN, MUST

VY_22_INOVACE_60 MODAL VERBS CAN, MUST VY_22_INOVACE_60 MODAL VERBS CAN, MUST Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Anglický jazyk Ročník: 9. MODAL VERBS CAN, MUST, SHOULD 1/ Connect the verbs to their future forms.

Více

Instrukce: Cvičný test má celkem 3 části, čas určený pro tyto části je 20 minut. 1. Reading = 6 bodů 2. Use of English = 14 bodů 3.

Instrukce: Cvičný test má celkem 3 části, čas určený pro tyto části je 20 minut. 1. Reading = 6 bodů 2. Use of English = 14 bodů 3. Vážení studenti, na následujících stranách si můžete otestovat svou znalost angličtiny a orientačně zjistit, kolik bodů za jazykové kompetence byste získali v přijímacím řízení. Maximální počet bodů je

Více

Přeložit věty v přítomném čase prostém Pomůcky: Kartičky s větami Zdroje: Vlastní Počet příloh: 2 Název příloh:

Přeložit věty v přítomném čase prostém Pomůcky: Kartičky s větami Zdroje: Vlastní Počet příloh: 2 Název příloh: Název školy: ZŠ Brno, Měšťanská 21, Brno -Tuřany Název práce: Test your English Pořadové číslo: III_2-05-46 Předmět: Anglický jazyk Třída: 6. AC Téma hodiny: Přítomný čas prostý Vyučující: Mgr. Milena

Více

U DOKTORA. U DOKTORKY

U DOKTORA. U DOKTORKY U DOKTORA. U DOKTORKY Je mi špatně. Jakou máte teplotu? Je mi dobře. Máte pojištění? Co tě bolí? Co vás bolí? Neboj se. Nebojte se. Bolí mě hlava. Otevři ústa. Otevřete ústa. Bolí mě v krku. Svlékni se.

Více

Náhradník Náhradník 9.A

Náhradník Náhradník 9.A 9. (Testovací klíč: PGEEJXR) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 0 23 Poslech Čtení s porozuměním Gramatika Slovní zásoba Konverzace 05 02 06 06 04 Obecná škola Otázka

Více

1/ Napiš, o jakou sportovní aktivitu se jedná: Sloveso je ve tvaru infinitivu (bez to ) -např. swim. a/ s _ i b/ s t _ c/ d e. Yes, I.. No, I.

1/ Napiš, o jakou sportovní aktivitu se jedná: Sloveso je ve tvaru infinitivu (bez to ) -např. swim. a/ s _ i b/ s t _ c/ d e. Yes, I.. No, I. 1/ Napiš, o jakou sportovní aktivitu se jedná: Sloveso je ve tvaru infinitivu (bez to ) -např. swim a/ s _ i b/ s t _ c/ d e 2/ Dokonči odpověď na otázku: Can you play the piano? Yes, I.. No, I. Otázku

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. illness, a text

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. illness, a text Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

PŘEDPŘÍTOMNÝ průběhový ČAS (PRESENT PERFECT continuous TENSE) - cvičení

PŘEDPŘÍTOMNÝ průběhový ČAS (PRESENT PERFECT continuous TENSE) - cvičení PŘEDPŘÍTOMNÝ průběhový ČAS (PRESENT PERFECT continuous TENSE) - cvičení Předmět Ročník a obor Kód sady Kód DUM Autor Anglický jazyk Všechny ročníky střední školy všech oborů AJ/ZA+SC+OS/01+02+03+04/01

Více

Anglický jazyk 5. ročník

Anglický jazyk 5. ročník nglický jazyk 5. ročník Pátá třída (Testovací klíč: ZLZJOGGV) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 9 14 Poslech Čtení s porozuměním Slovní zásoba Gramatika Konverzace

Více

Šablona: III/2 Sada: VY_22_INOVACE_57

Šablona: III/2 Sada: VY_22_INOVACE_57 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3040 Šablona: III/2 Sada: VY_22_INOVACE_57 Třída / ročník 6.A,B/VI.ročník Datum vytvoření 30/7

Více

Metodický list. Radmila Válková

Metodický list. Radmila Válková Projekt: Zlepšení podmínek pro vzdělávání Příjemce: Základní škola Integra Vsetín Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3764 Název materiálu Autor Klíčová slova Šablona Metodický list Datum vytvoření 9.

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma Slovenská 2. stupeň základní Angličtina Překladová

Více

LOGBOOK. Blahopřejeme, našli jste to! Nezapomeňte. Prosím vyvarujte se downtrade

LOGBOOK. Blahopřejeme, našli jste to! Nezapomeňte. Prosím vyvarujte se downtrade název cache GC kód Blahopřejeme, našli jste to! LOGBOOK Prosím vyvarujte se downtrade Downtrade (z GeoWiki) Je to jednání, kterého byste se při výměnách předmětů v keších měli vyvarovat! Jedná se o snížení

Více

POSLECH. Cinema or TV tonight (a dialogue between Susan and David about their plans for tonight)

POSLECH. Cinema or TV tonight (a dialogue between Susan and David about their plans for tonight) POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 9. třída Zora Smolková aj9-jes-smo-pos-01 Z á k l a d o v ý t e x t : Cinema or TV tonight (a dialogue between Susan and David about their plans

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na středních

Více

USING VIDEO IN PRE-SET AND IN-SET TEACHER TRAINING

USING VIDEO IN PRE-SET AND IN-SET TEACHER TRAINING USING VIDEO IN PRE-SET AND IN-SET TEACHER TRAINING Eva Minaříková Institute for Research in School Education, Faculty of Education, Masaryk University Structure of the presentation What can we as teachers

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Závěrečná písemná práce z anglického jazyka Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A20 Pořadové číslo: 20.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Závěrečná písemná práce z anglického jazyka Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A20 Pořadové číslo: 20. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Závěrečná písemná práce z anglického jazyka Autor: Mgr. Iveta Milostná Sada: VY_32_INOVACE_A20 Pořadové číslo: 20. Ročník: 4. ročník Datum vytvoření: 10. června 2012 Datum ověření:

Více

ANGLIČTINA jedna pět (1. díl) - začátečníci. Richard Ludvík

ANGLIČTINA jedna pět (1. díl) - začátečníci. Richard Ludvík ANGLIČTINA jedna pět (1. díl) - začátečníci jedno slovo - pět vět Richard Ludvík Text 2016 Richard Ludvík Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2016 1. vydání Lukáš Vik, 2016 1. díl ISBN epub formátu: ISBN

Více

Chit Chat 2 - Lekce 2

Chit Chat 2 - Lekce 2 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Lekce (ch_lekce.jbb) Chit Chat - Lekce Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit bedroom ložnice bathroom koupelna kitchen kuchyně living

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Vavřenová aj5-rie-vav-psa-15 Z á k l a d o v ý t e x t : M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : Tematická

Více

ANGLICKÝ JAZYK 5. TŘÍDA

ANGLICKÝ JAZYK 5. TŘÍDA NEOTVÍREJ ZADÁNÍ, DOKUD NEDOSTANEŠ POKYN ANGLICKÝ JAZYK 5. TŘÍDA jméno: (Napiš své jméno ČITELNĚ TISKACÍM PÍSMEM.) OTÁZKY PŘED TESTEM. Vybranou odpověď dej celou do kroužku. 1. Jak dobře podle tvého názoru

Více

II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na středních školách

II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na středních školách Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona Označení materiálu II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na středních školách VY_22_INOVACE_Mrh16 Vypracoval(a),

Více

Náhradník Náhradník 9.A

Náhradník Náhradník 9.A 9. (Testovací klíč: WZRHSW) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 0 23 Poslech Čtení s porozuměním Slovní zásoba Gramatika Konverzace 05 02 06 06 04 Obecná škola Otázka

Více

Věty k překladu From Unit 4 part A, Project 2

Věty k překladu From Unit 4 part A, Project 2 Věty k překladu From Unit 4 part A, Project 2 Unit 4 part A - translation practice 1. Máš rád kávu? Ne, nemám. Nikdy ji nepiji. Do you like coffee? No, I don't. I never drink it. 2. Můžu, prosím, mít sendvič

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Past simple. = minulý prostý čas Použití: mluvíme o činnostech a aktivitách v. Časové výrazy: last week, yesterday, last year, on Monday

Past simple. = minulý prostý čas Použití: mluvíme o činnostech a aktivitách v. Časové výrazy: last week, yesterday, last year, on Monday Past simple Past simple = minulý prostý čas Použití: mluvíme o činnostech a aktivitách v minulosti Časové výrazy: last week, yesterday, last year, on Monday Past simple of to be Minulý čas slovesa to be

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Mgr. Milena Kašová aj5-mas-kas-pos-18 Z á k l a d o v ý t e x t : Mark: Is this your photo album, Kate? Kate: Yes, it is. Mark: Can I have

Více

Náhradník Náhradník 5.A

Náhradník Náhradník 5.A 5. (Testovací klíč: GSZUTIZ) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 0 23 Poslech Čtení s porozuměním Slovní zásoba Gramatika Konverzace 04 02 07 08 02 Obecná škola Otázka

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA. Mgr. Kateřina Kasanová

DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA. Mgr. Kateřina Kasanová DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA Mgr. Kateřina Kasanová PRO VYJÁDŘENÍ PRAVDĚPODOBNOSTI SEKUNDÁRNÍ MODÁLNÍ SLOVESA základní informace must be must have been can t be can t have been may, might,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Mgr. Lucie Cihlářová Datum vytvoření: Stup. vzdělávání: II. st. 9. třída

Mgr. Lucie Cihlářová Datum vytvoření: Stup. vzdělávání: II. st. 9. třída Téma: Anotace: Minulý čas prostý Prezentace vhodná k přímé výuce. Seznámí žáka s problematikou tvoření minulého času prostého (tvoření kladné věty, záporné věty, otázky a krátkých odpovědí). Příklady k

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

PRESENT PERFECT doslova znamená přítomný čas dokonavý

PRESENT PERFECT doslova znamená přítomný čas dokonavý Předpřítomný čas (present perfect) Předpřítomný čas patří mezi nejméně oblíbené oblasti gramatiky v angličtině, a to především proto, že v češtině obdobu tohoto času nemáme. Předpřítomný čas můžeme překládat

Více

FRIENDS VY_22_INOVACE_20

FRIENDS VY_22_INOVACE_20 FRIENDS VY_22_INOVACE_20 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Anglický jazyk Ročník: 9. FRIENDS 1. Solve the cryptogram 1. větev, 2.uniknout, 3.opatrně, 4.oba, 5.unavený, 6.čmuchat,

Více

seznamu nepravidelných sloves, osvojuje si správnou výslovnost, vede jednoduchý rozhovor

seznamu nepravidelných sloves, osvojuje si správnou výslovnost, vede jednoduchý rozhovor VY_22_INOVACE_číslo přílohy 1_AJ_6A_23 Úvodní část seznámení s cílem hodiny - nepravidelná slovesa Hlavní část nepravidelná slovesa vyhledávání v seznamu, správná výslovnost Závěrečná část zpětná vazba

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

VY_32_INOVACE_AJ0518 Yesterday,today,tomorrow.notebook. July 08, Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

VY_32_INOVACE_AJ0518 Yesterday,today,tomorrow.notebook. July 08, Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady:5.sada Ověřeno ve výuce:11.5.2012 Třída:5. Datum:5.5.2012 1 YESTERDAY-TODAY-TOMORROW

Více

Name: Class: Date: RELATIONSHIPS and FAMILY PART A

Name: Class: Date: RELATIONSHIPS and FAMILY PART A Name: Class: Date: RELATIONSHIPS and FAMILY PART A 1. Read the text A and complete it. Lidé jsou už ze své podstaty společenští, což znamená, že patří vždy do nějaké sociální společenské skupiny (1. )

Více

Project 2. My projects

Project 2. My projects Project 2 My projects Project 2: Unit 1 About me Task: Write about you. Include your photo. Outcome: a poster, 15 sentences (15 points) Ideas: where you live your age what you usually do every day hobbies

Více

II_2-01_39 ABBA,Happy New Year, řešení II_2-01_39 ABBA,Happy New Year, for students

II_2-01_39 ABBA,Happy New Year, řešení II_2-01_39 ABBA,Happy New Year, for students Název školy: ZŠ Brno, Měšťanská 21, Brno-Tuřany Název práce: Happy New Year, song Pořadové číslo: II_2-01_39 Předmět: Anglický jazyk Třída: 8. A Téma hodiny: Vánoce a Nový rok. Vyučující: Ing. Olga Matoušková

Více

Anglický jazyk 5. ročník

Anglický jazyk 5. ročník nglický jazyk 5. ročník Pátá třída (Testovací klíč: PESYF) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 9 14 Poslech Čtení s porozuměním Slovní zásoba Gramatika Konverzace 40

Více

Questions and Answers

Questions and Answers Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Questions

Více

Chit Chat 2 - Unit 7. Lekce: STRANA 34. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: SLOVÍČKA naučit. Cvičení: SLOVÍČKA rozumět

Chit Chat 2 - Unit 7. Lekce: STRANA 34. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: SLOVÍČKA naučit. Cvičení: SLOVÍČKA rozumět www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Unit 7 (ch_unit7.jbb) Chit Chat - Unit 7 Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit English angličtina Maths matematika It s nine o clock.

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Závěrečná písemná práce pro 5. ročník z anglického jazyka Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A19 Pořadové číslo: 19.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Závěrečná písemná práce pro 5. ročník z anglického jazyka Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A19 Pořadové číslo: 19. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Závěrečná písemná práce pro 5. ročník z anglického jazyka Autor: Mgr. Iveta Milostná Sada: VY_32_INOVACE_A19 Pořadové číslo: 19. Ročník: 5. ročník Datum vytvoření: 10. června

Více

Vánoční sety Christmas sets

Vánoční sety Christmas sets Energy news 7 Inovace Innovations 1 Vánoční sety Christmas sets Na jaře tohoto roku jste byli informováni o připravované akci pro předvánoční období sety Pentagramu koncentrátů a Pentagramu krémů ve speciálních

Více

Angličtina hravě - první stupeň

Angličtina hravě - první stupeň INV E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Projekt: Registrační číslo projektu: Každý máme šanci

Více

AJ 3_20_American_holidays.notebook. April 14, 2014. 1.Úvodní strana

AJ 3_20_American_holidays.notebook. April 14, 2014. 1.Úvodní strana 1.Úvodní strana 1 AMERICAN FESTIVALS AJ 3 Konverzační témata DUM č. 20 septima osmiletého gymnázia Mgr. Jitka Freundová Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice Brána

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků prostřednictvím

Více

VY_12_INOVACE_02.14 1/9 1.2.02.14 Vyprávíme a překládáme příběh

VY_12_INOVACE_02.14 1/9 1.2.02.14 Vyprávíme a překládáme příběh 1/9 1.2.02.14 Materiál je určen pro práci žáků 4. 5. ročníku v hodinách informatiky. Navazuje na učivo českého a anglického jazyka. 1. část Žáci dostávají v elektronické podobě první pracovní list obrázky

Více

Věty k překladu From Unit 3 part A, Project 2

Věty k překladu From Unit 3 part A, Project 2 Věty k překladu From Unit 3 part A, Project 2 Unit 3, part A - translation practice 1. Kde jsi byla minulý týden? Byla jsem na svatbě mé sestřenice. Byla to legrace. Where were you last week? I was at

Více

Dodatek č. 1: Výuka anglického jazyka od 1.ročníku č.j.: 385/2007

Dodatek č. 1: Výuka anglického jazyka od 1.ročníku č.j.: 385/2007 Dodatek č. 1: Výuka anglického jazyka od 1.ročníku č.j.: 385/2007 Ve školním roce 2012/2013 bude zahájena výuka anglického jazyka od 1.ročníku. ad 4.1. Tabulace učebního plánu 1. stupně Vyučovací předmět

Více

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : zvířata, části těla, barvy, části domů, přídavná jména

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : zvířata, části těla, barvy, části domů, přídavná jména ČTENÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Vavřenová aj5-rie-vav-čte-13 Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : Hello! My name is Peter and I am an old magician. When

Více

Aktivita CLIL Fyzika 2

Aktivita CLIL Fyzika 2 Škola: Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem Jméno vyučujícího: Mgr. Monika Stará Aktivita CLIL Fyzika 2 Název aktivity: Fáze měsíce a fyzikální výpočty Předmět: Fyzika Ročník, třída: kvarta Jazyk a jazyková

Více

Jméno autora: Mgr. Alena Chrastinová Datum vytvoření: 2.01.2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_AJ_G

Jméno autora: Mgr. Alena Chrastinová Datum vytvoření: 2.01.2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_AJ_G Jméno autora: Mgr. Alena Chrastinová Datum vytvoření: 2.01.2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_AJ_G Ročník: IV. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: cizí jazyk anglický

Více

Anglický jazyk. Souslednost časů. Anglický jazyk. Vytvořil: Eva Burianová. www.ssgbrno.cz. Souslednost. DUM číslo: 9. Souslednost časů.

Anglický jazyk. Souslednost časů. Anglický jazyk. Vytvořil: Eva Burianová. www.ssgbrno.cz. Souslednost. DUM číslo: 9. Souslednost časů. www.ssgbrno.cz Vytvořil: Eva Burianová Souslednost Název tohoto časů DŮM Souslednost Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 3. - 4.

Více

Název sady: Anglický jazyk pro 2. ročník čtyřletých maturitních uměleckořemeslných oborů

Název sady: Anglický jazyk pro 2. ročník čtyřletých maturitních uměleckořemeslných oborů Datum: 17. 3. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_303 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

Anglický jazyk 1. lekce Jméno. 2. ročník. Správně spoj. Použij k tomu různé pastelky. Dobré odpoledne

Anglický jazyk 1. lekce Jméno. 2. ročník. Správně spoj. Použij k tomu různé pastelky. Dobré odpoledne Anglický jazyk 1. lekce Jméno. 2. ročník Správně spoj. Použij k tomu různé pastelky. Hello Bye Good morning Children Yes No Good afternoon Good night Good evening Dobrý den děti Ahoj Ano Dobrou noc Dobré

Více

PS 2 - LEKCE 3. Lekce: 3.1 Minulý čas prostý u slovesa to be. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Byla jsem na horách minulý týden.

PS 2 - LEKCE 3. Lekce: 3.1 Minulý čas prostý u slovesa to be. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Byla jsem na horách minulý týden. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu PS - LEKCE (ps lekce_.jbb) PS - LEKCE Lekce:. Minulý čas prostý u slovesa to be Cvičení: Byla jsem na horách minulý týden. I was in the mountains

Více

The Czech education system, school

The Czech education system, school The Czech education system, school Pracovní list Číslo projektu Číslo materiálu Autor Tematický celek CZ.1.07/1.5.00/34.0266 VY_32_INOVACE_ZeE_AJ_4OA,E,L_10 Mgr. Eva Zemanová Anglický jazyk využívání on-line

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_09_16_Prověrka 1.pololetí

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_09_16_Prověrka 1.pololetí Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 Autor: Jana Vlčková Název: VY_32_INOVACE_09_16_Prověrka 1.pololetí Téma: Prověrka z probraného učiva po pololetí

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více