Červená rolnička. Šípková Růženka aneb možná to bylo trochu jinak...

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Červená rolnička. Šípková Růženka aneb možná to bylo trochu jinak..."

Transkript

1 Nastává čas loučení se školním rokem 2013/2014, protože svá dvířka už nám pomaloučku polehoučku otvírají letní PRÁZDNINY. Užijte si příjemné počteníčko v našem posledním předprázdninovém vydání Kašpárka. A jak se s naší mateřinkou U DIVADLA rozloučit? Co třeba pohádkou? Je sice trochu zvláštní a možná i popletená, ale určitě vtipná. Červená rolnička Veršovaná pohádka o princezničce, co nechtěla ráno vstávat Šípková Růženka aneb možná to bylo trochu jinak... Dnes jako včera či předloni královský budík zazvoní, ať už jsi klouček nebo kmet, celičké království vstává v pět. Každý den s pláčem otvírá víčka i naše Růženka princeznička. Ač jinak milá je, veselá, zdravá, tak brzo ráno nerada vstává. K tetičce víle chodívá s prosíkem: Udělej něco s tím hrozným budíkem! Ty přece umíš čarovat, zařiď, ať můžu dlouho spát. Tak hezky prosí, až tetička povolí a sešle kouzlo na hrad a okolí. Královský budík teď místo v pět zazvoní jim až za sto let.

2 Balíme na prázdniny Prázdninová dobrodružství na ostrově

3 Modrá rolnička Humor v povídce Dovolená samá voda aneb může být i hůř Ještě žádná naše společná rodinná dovolená neproběhla ve znamení tepla, slunce a vody. Tedy vody ano. I letos jsme vyrazili k vodě. Slapská přehrada zamrkala vodní hladinou a rozevřela před námi svou nevlídně prochladlou náruč. Takže vodu okusil jen malý model požárního člunu řízený vysílačkou. Následující dny jsme obšťastnili návštěvou dvoje známé a zámek Konopiště. To já bysem taky chtěl mít takovéhle pokoje, povzdechl si náš Martin uprostřed komnat. Živě jsem si představila, jak by hodinu po obydlení vypadaly. A proč zastřelili tolik zvířat? V zámeckých oknech se proplétaly provazy deště a děti okouzleně pozorovaly skleněné lustry, malované skříně, obrazy, zbraně a lovecké trofeje na chodbě. A tenhle medvěd je živej? Ten je přece vycpanej. A neobživne? Jak by mohl, když má v sobě piliny. A proč je tenhle placatej? To je jen kůže. A mámo, princové chodili na nočník i jako velký? Několik studentů začalo věnovat viditelně větší pozornost našim trojčatům než výkladu průvodce. A venku zatím přestalo pršet. Pětimístná buňka v autokempu Skalka se na týden proměnila v náš domov. Mravenci nám tu padají do čaje, ze skříně se prodírá vůně přeuzených buřtů a táta vymýšlí další způsoby, jak spolehlivě zahubit zdejší klíšťata, která jsme po sobě posbírali. Prší. Ne, musí se říkat svítí sluníčko, aby nepršelo. Jé, to mám šťastnou kartu. Máš eso? Ne, mám horníka. Hm, to já mám jenom dolníka. Karetní hra prší okouzlila děti svou novostí, jen názvy spodek a svršek se ještě nevžily. Konečně alespoň jeden den vytáhl roletu mraků a pustil ke slovu sluníčko. Vydolovali jsme plavky ze dna kufru, nafoukli dětem člun a přinesli na vodu náš windsurfing.

4 Táta se projel a pak mi přivezl prkno ke břehu. Chtě nechtě jsem musela vlézt u kraje do vody, abych se mohla vyšplhat na prkno. Chvíli jsem přemýšlela, zda je vratší prkno či moje nohy, a pak jsem poodjela od břehu za bóje. Představa, že spadnu do ledové vody, mě děsila. Já už nechci dál, já chci zpátky na břeh, dožadovala jsem se pomoci. Jarda se tedy posadil do malého člunu a pak už jsem slyšela jen dětský smích, když se i s člunem propadl pod hladinu. No, to je teda k smíchu! Víte, jak mám teď studených plavky? Znovu jsem se chopila plachty a jakýmsi záhadným způsobem domanévrovala téměř až k dřevěnému můstku. Přestoupila jsem na pevnější suchou plošinu s přesvědčením, že už jsem si užila vodních sportů až až. Počasí bylo stejného názoru, proto jsme příště dali přednost lesu před vodní hladinou. Houby kupodivu rostly hlavně lišky a babky. Jen Hanka, která jindy vidí sáček bonbónů i v neprůhledné tašce, tu byla raněna slepotou a v rámci hledání rozšlápla několik hub. V den odjezdu se slunce vyhouplo v plné kráse a my s tichou rezignací vyklidili místo. Aspoň, že nás doma čeká děda a babička s dobrým obědem a po týdnu i teplá sprcha. Nabídka knížek Bajky z pole i tůňky - Kobulejová Hana Karolina V deseti příbězích na vás čeká mnoho překvapujících situací, se kterými se potýkají a vždy je důmyslně vyřeší. Setkáte se s včeličkou, která létala tak pomalu, že nestihala svůj roj. Zjistíte, jak ptáčci s jezevcem pomohli zapomnětlivé sýkorce. Dozvíte se, proč se nepřátelily mouchy a berušky na jedné zahradě, a jak nakonec vše dopadlo. Příběhy, se kterými se setkáte v této knížce, vás na chvíli zavedou do pohádkového světa. Bajky z lesa i louky - Kobulejová Hana Karolina, Kalinová Iveta Knížka je složená z deseti příběhů zvířátek, která myslí jako lidé. Zvířecí svět je plný nevšedních i všedních dobrodružství, díky kterým se děti čtivou formou seznamují nejen s okolními zvířaty, ale také se učí, jak s důvtipem zvládnout životní nesnáze. A aby se děti mohly z pohádek skutečně něco naučit, z každého příběhu vždy plyne poučení. Hustej Internet - Lucie Seifertová, Eckertová Lenka Kniha Vás velmi vtipnou formou provede úskalími a nebezpečími, které číhají na internetu na Vás a Vaše děti. Lucie Seifertová je autorkou nejúspěšnější knihy o české historii Dějiny udatného českého národa a Lenka Eckertová je největší popularizátorkou bezpečného internetu a autorkou knihy Bezpečnost dětí na Internetu. Průšvihy Billa Madlafouska - Laňka David Oblíbený hrdina dětské knihy Dobrodružství Billa Madlafouska a jeho přátelé Madla, Bedna a Bůček se vracejí v nové knize. Jsou o rok starší, a jako čtvrťáci už se cítí náležitě dospělí. Stejně jako první díl, tak i Průšvihy Billa Madlafouska jsou provázeny hravými ilustracemi Markéty Vydrové.

5 Žlutá rolnička Tentokrát tu máme přání nejen pro květnové a červnové oslavence, ale zároveň přejeme i všem letňáčkům, narozeným o prázdninách. Vodníci: Filip Rosický, Ema Herinková, Nikola Houdková, Antonie Belanová, Sofie Henklová, Eliška Marinová, Václav Šulgán, Jan Bletterbauer, Filip Dragoun Trpaslíci: Jaroslava Hovorková, Eliška Hrstková, Marek Karnold, Theodora Papadopolu, Clara Schejbalová, Gabriela Trnková, Jan Brabec Princezny: Jakub Hýka, Matěj Široký, Tereza Myšáková, Jůlie Suchopárková, Vladimír Charouz, Šimon Jirásek, Dominik Lavička, Anna Palánová, Sofie Vágnerová, Radim Lukeš Čarodějové: Nela Kaiserová, Vít Kejla, David Rosický, Tadeáš Oplatek, Sebastian Vágner, Roman Kovář Obři: Daryna Savenko, Petr Dygrýn, Lukáš Fiala, Isabela Filipovská, Aneta Kadeřábková, Matěj Čeri Draci: Marie Beznosková, Daniel Tesař, Elen Vágnerová, Jana Šámalová, Matěj Vejmelka, Matyáš Brožovský, Adam Chmel, Matěj Myšák

6 Zelená rolnička Smějeme se u Princezny: Který pták je největší? Olinka - Žirafa Jaké znáte nebezpečné, třeba i jedovaté zvíře? Anička P. - Muchomůrka Anička P. podruhé Renato, ty máš nohy obráceně? (na vysvětlenou: dovolila jsem si na chvilku sednout a dát si nohu přes nohu A co když má nakonec pravdu? ) Perličky od Obra: Pěťa H. Já nevidím, slunce mi krade voči! Kuba Š. - Jano, mě už chce spadnout zub! Jak se jmenuje mládě od prasátka? Šimon - Pepř, vlastně čuňátko! Péťa H. Já na Martiny nevěřím. (myslel Marťany) Lukáš Tam to znám, to je u té mávací kašny. (Slaný pramen) S Vodníkem je pořád veselo: Tak děti, jak se asi lidé na celém světě zdraví, když se potkávají? Jarmilka (nadšeně) Jaro, léto, podzim, zima. V Africe žije zvířátko, které můžeme vídat i u nás, žije na souši, má čtyři nožky, kůži jako had, dlouhý ocásek, který doroste, pokud o něj zvířátko přijde (celé ráno jsem vyráběla šablonky) a ptali jste se mě co to je? Tak, kdopak to bude? Odpovědi - Žralok? Delfín? Medvěd? ( A co Vy dospěláci, znáte odpověď? ) Oranžová rolnička Co prožíváme před prázdninami? Zprávičky od Draka: V květnu jsme pozvali maminky na oslavu jejich svátku. Připravili jsme si pro ně několik básniček, písniček a taneček. Skončilo divadelní předplatné poslední pohádkou O medvědu Ondřejovi. Vyslechli jsme si povídání o dětech v Africe. Zakoupením zvířátek vyrobených z korálků, jsme přispěli na nákup hraček do jedné africké mateřské školky.

7 Některé děti vystoupily na vernisáži výstavy dětských kreseb, které jsou vystavené v naší MŠ. Naše třída vyhrála první místo, za společnou práci Zeměkoule. Vydali jsme se na celodenní výlet do Mirakula v Milovicích, kde se nám moc líbilo. Navštívili jsme také hasičskou stanici, kde jsme se seznámili s prací hasičů. Na zahradě jsme se všichni společně vyfotili. Byli jsme na posledním tvoření na Ostrově. Vytvářeli jsme koníčky ze slámy. Soutěžemi a velkou legrací jsme oslavili Den dětí. Na školní zahradě jsme viděli ukázku výcviku psa Berinky. Máme za sebou také výlet do skanzenu v Třebízi a navštívili jme i naši bývalou paní kuchařku Fandu, po které se nám moc stýská. V červnu nás ještě čeká divadelní představení Zlatá husa. Některé děti pojedou na školu v přírodě do Jánských Lázní v Krkonoších složí všichni předškoláci závěrečnou maturitu a odpoledne se s nimi a jejich rodiči rozloučíme v obřadní síni Městského úřadu. Těšíme se na výlet do továrny LEGO. Předškoláky čeká ještě dobrodružná výprava zakončená spaním ve školce. Se všemi dětmi se před prázdninami rozloučíme zmrzlinou v kavárně Wilson. Všem dětem, které půjdou po prázdninách do školy, přejeme mnoho studijních úspěchů a jejich rodičům pevné nervy. Markéta a Jiřka Zprávičky od Čaroděje: Čarodějové se zaměřovali na poznávání okolí našeho města, zlepšovali si kondici tak, aby dobře zvládali i delší vzdálenosti. Hezké odpoledne jsme si užili společně s maminkami a babičkami při oslavě jejich svátku. Krásné počasí a spousta nových zážitků na nás čekala na Čabárně. Na "Ostrově" jsme si doplnili poznatky o živé i neživé přírodě. Měli jsme možnost pozorovat a pohrát si se zvířátky, která zde mají. Prohlédli jsme si práce dětí na výstavách v "Troubě" a na ZŠ, kde jsme si připomněli známé pohádky. Na princezny a rytíře jsme se proměňovali na zámku Radič. Se zájmem jsme pozorovali ukázku práce s vycvičeným psem Berinkou. Kdyby tak uměly poslouchat děti... Těšíme se na školu v přírodě v Janských lázních. Slavnostní rozloučení na Městském úřadu čeká na děti, které budou odcházet do školy. Celý školní rok zakončíme Čarodějovou zkouškou a spaním s Čarodějem (spaní se týká pouze dětí, které odcházejí do školy). DĚKUJEME VŠEM RODIČŮM ZA CELOROČNÍ SPOLUPRÁCI A PŘEJEME JIM I DĚTEM HODNĚ VESELÉ PRÁZDNINY SE SPOUSTOU NOVÝCH ZÁŽITKŮ A DOBRÉ NÁLADY. Jarka a Ola Zprávičky od Trpaslíka: Měli jsme opravdu,,napilno". Poslední dubnový den jsme si báječně užili v kouzelné vesničce Úherce. Během cesty po vesničce jsme se potkali s vodnickým čarodějem, s čarodějnicí na kole a s velkou čerodějnou rodinkou. Výlet se nám moc líbil, ale už jsme se těšili na další.

8 Dalším naším společným výletem byl zámek Berchtold. Na zámku nás čekalo mnoho dobrodružství. Největším dobrodružstvím bylo podzemní peklo, kam se vydalo jen pár odvážlivců. Velkou oslavou,,u Trpaslíčků" byl DEN MAMINEK. Po velkých přípravách jsme ukázali maminkám a babičkám, jak jsme šikovní a moc jsme si tento den všichni užili. Další oslavou byl u nás Mezinárodní den dětí, který jsme oslavili na školní zahradě a i počasí nám opravdu přálo. Děti si mohly vyzkoušet soutěže všeho druhu. Za splnění všech soutěží byly děti odměněny dárečkem a sladkou dobrůtkou. V červnu se ještě můžeme těšit na velkou procházku směrem Boží hrob, kde se podíváme na krásně rozkvetlé zahrádky a užijeme si plno legrace. Další návštěvu plánujeme do městské hvězdárny. Na závěr bychom chtěli poděkovat všem rodičům za spolupráci během školního roku a všem přejeme krásné prázdniny plné zábavy a dobrodružství. Lucka a Ivana a Jolana Zprávičky od Obra: Během měsíce května i června se u Obra pořád něco dělo. Oslavili jsme spolu s maminkami jejich svátek tentokrát velkou pohádkou, ve které se i zpívalo. Děti tradičně podarovaly své maminky vlastnoručně ušitým srdíčkem a dalšími dárečky a přáníčky, které pro ně ve školce s láskou vyrobily navštívila školku paní zapojená do projektu Tenge Nenge, která jezdí pomáhat dětem do Afriky. Našim dětem pak vyprávěla a na fotografiích ukázala, jak žijí jejich afričtí vrstevníci. V tento den se také odpoledne konala Vernisáž 20. ročníku Výtvarné výstavy se soutěží. Děkujeme touto cestou naší úspěšné recitátorce Anetce Kadeřábkové, která před otevřením výstavy přednesla básničku, se kterou se umístila na 1. místě v recitační soutěži Slánka. Je to velká šikulka! Po otevření výstavy pan starosta slavnostně přestřihl pásku u našeho nového hřiště na zahradě a od té chvíle mají děti na zahradě ještě více sportovního vyžití. O dva dny později jsme navštívili výstavu hospodářských zvířat, kde jsme viděli různé druhy drůbeže, králíků, holubů i akvarijních rybiček nás opět pozval DDM Ostrov do jejich dílny, abychom se u nich naučili malovat na břidlici. V úterý naše třída vyrazila na celodenní výlet, tentokrát na zámek Radič. Zámkem nás prováděla princezna, která dávala dětem v jednotlivých komnatách různé úkoly. V jedné místnosti se například skládalo obří puzzle podle obrázku na stropě, v jiné si děvčata na posteli s dvaceti matracemi, pod kterými se skrýval hrášek, zkoušela, zda jsou také opravdické princezny. Asi se budete divit, ale vážně máme ve třídě jen opravdové princezny! Nejtěžší úkol pro kluky bylo navléknout pro princeznu korále, které se jí roztrhaly. A naopak snadné se zdálo otvírat všechna dvířka a dveře a najít ty, za kterými se skrývá poklad. Celou prohlídku jsme si skvěle užili a na závěr nám princezna otevřela kouzelnou komnatu se spoustou oblečení a zbroje. Všichni se tak v mžiku proměnili ve dvorní dámy, princezny, královny, a nebo rytíře, stráže a prince. Na závěr jsme si při hudbě v historických oděvech i zatančili. Po prohlídce zámku si děti na zámecké zahradě pochutnaly na výborných řízcích, ještě jsme si trochu začarovali počasí a pak hajdy domů. Dva dny po výletě Obři zavítali do hvězdárny. Paní Trnková nám pustila vzdělávací pohádku o sluníčku a pak nás zavedla do kopule, kde se každý podíval do opravdického dalekohledu.

9 Děti i paní učitelky se také dozvěděli něco nového o minerálech drahých kamenech. Moc děkujeme za pěknou prohlídku! se u Obrů slavilo. Svátek dětem zpříjemnila paní Ducháčová, která napekla pro všechny výborné muffiny. Každé dítko si v tento den mohlo zaťukat na naší narozeninově-svátkovou kouzelnou krabičku, která pro každého skrývala malý dáreček nás pobavil i poučil mimořádně šikovný a mnohými soutěžemi protřelý pes Bereta. Spolu se svou paničkou naší paní uklízečkou Irenou, nám ukázali, že se my lidé máme od věrných, poslušných, pozorných, hravých a šikovných pejsků co učit jsme zavítali na exkurzi k hasičům, kde děti viděly auta a jejich vybavení a prošli si nový autobus, který pomáhá při hromadných neštěstích například při povodních. Pak si nás odvedl vedoucí hasičů do úplně nové učebny Hasíka, kde se děti dozvěděly o tom, co je bezpečné a co ne a jak mohou předcházet požárům a ostatním tragédiím. Do konce roku nás ještě čeká spousta akcí, na které se všichni moc těšíme. Shlédneme pohádku od divadelní společnosti, 11 dětí vycestuje na týden do hor, vydáme se na Čabárnu, budeme maturovat, na MÚ se slavnostně rozloučíme s předškoláky, pokud něco ulovíme na výpravě za mamutem, tak si to upečeme a sníme, užijeme si Indiánský den a všichni se budeme těšit na spaní v MŠ. A na závěr trocha sentimentu. Milí rodiče a Obříci! Bylo nám s Vámi celý školní rok (s některými z Vás dokonce 3 roky) opravdu krásně. Myslíme si, že jsme jako učitelky měly obrovské štěstí pracovat právě s Vašimi dětmi, které nám přirostly k srdci. Nepamatujeme si, že by nastal nějaký vážný neřešitelný problém, naopak, vždy jsme svorně sledovali společný cíl spokojené děti, které domácí výchova a předškolní vzdělávání posune o kousek dál k samostatnosti a touze po poznání. A jelikož děti jsou nejlepší učitelé, také my, jsme díky nim o něco moudřejší. Děkujeme Vám za to z celého srdce! Jana a Janka Zprávičky od Princezny: Měsíc lásky MÁJ jsme v naší mateřince oslavili při příležitosti jejich svátku s tím vůbec největším pokladem, svou maminkou. Na již tradiční školkové výstavě jsme vyhráli 1. cenu za kolektivní práci s legračním, ale vtipným názvem Kurník a v jednotlivcích se náš Oliver umístil ve své kategorii na krásném 2. místě tudíž 2x HURÁ! Na vernisáži výstavy vystoupila navíc naše Eliška se svojí krásnou písničkou o kočičce, se kterou nás i úspěšně reprezentovala v soutěži Skřivánek. Babička Jakuba Hýky připravila pro všechny děti v MŠ (a že nás tam je) poučné povídání o životě dětí v Africe. Za zvířátky jsme zašli k modelářskému středisku na výstavu drobného domácího zvířectva a v rámci probíraného téma Zvířata v ZOO jsme ještě zaběhli na náměstí do obchodu akvaristika teraristika mrknout na obřího hada i ostatní zvířátka. Podpořit a zároveň se také inspirovat jsme byli výstavu dětí z Ledců v galerii v Troubě pod názvem Poznáváme svět. Celodenní výlet do Mirakula v Milovicích (u Lysé nad Labem) se obzvlášť vydařil. Počasí bylo téměř letní a nabízené atrakce zaujaly nejen děti, ale i nás dospěláky. Domů jsme se vraceli s přesvědčením, že se sem rozhodně ještě musíme podívat.

10 Naštěstí na nás v brzké době čekala další prima akce, a to oslava našeho svátku Dne dětí, kdy jsme si za hezkého počasí zasoutěžili na školní zahradě v různých sportovních disciplínách o drobné ceny. Na konci května jsme se stihli ještě vyfotit na společnou fotografii třídy. V červnu jsme se už stihli vydat do doby dinosaurů a v čase jsme se přenesli také do pravěku a jako báječní dobrodruhové jsme prozkoumávali tamní svět. V naší dobrodružné Cestě do pravěku bylo nezbytné dokázat co vše už umíme a známe, abychom si svou šikovností zasloužili tajemný zkamenělý poklad. A co náš ještě čeká? Pokusíme se zdolat Slánskou horu. Zajdeme si zamlsat do kavárny Wilson (děkujeme rodičům Aničky Šmehlíkové za poukázku na pohár). Těšíme se na návštěvu k Jiráskovým (moc děkujeme za pozvání), kde si vyzkoušíme tenis, petang i jiné sportovní disciplíny a společně se tak rozloučíme se školním rokem 2013/2014. Takže všem přejeme krásné prázdniny plné sluníčka a nevšedních zážitků a děkujeme za spolupráci, pomoc, ochotu a vstřícnost, čehož se nám v průběhu celého roku velkou měrou dostávalo. Těšíme se po prázdninách na viděnou v prostorách naší mateřinky a všem, teď už velkým Princeznám a Princům, kteří se po prázdninách pohádkově promění v Draky přejeme hodně úspěchů a jen samý úsměv ve tváři v předškolní třídě. Mějte se pohádkově! Renáta a Iva a Eva Zprávičky od Vodníka: Užili jsme si báječný výlet na zámek Berchtold, kde jsme si prohlédli miniatury hradů a zámků, nahlédli čertům do pekla a prošli naučnou stezku po okolí. Všichni jsme zvládli cestu autobusem, někteří dokonce jeli poprvé někam sami bez maminky a tatínka, ale zvládli jsme to na jedničku s hvězdičkou. V DDM Ostrov jsme si " zamluvili " pana Tichého a paní Libovickou a společně jsme si užili dopoledne při výrobě ptačí budky a povídání o přírodě u nás a její ochraně. Věřte, nevěřte, ale zatlouct svůj první hřebík v životě je leckdy velký zážitek. Ptačí budku zavěsíme v našem koutě zahrady a budeme čekat, kdo se nastěhuje. Na svých cestách po Slaném jsme se zastavili i ve škole na Palackého náměstí, kde jsme si užili výstavu s názvem " Z pohádky, do pohádky" a děti ze školy nám předvedli krátké pásmo pohádek. Na oplátku jsme jim "zahráli" naši pohádku " O šípkové Růžence". A ještě jsme si zasoutěžili o sladké odměny. Bylo to příjemné dopoledne. Maminkám jsme přichystali Růženkovo šípkové odpoledne. Dárečky jsme vlastnoručně vyrobili a zabalili, písničku jsme zazpívali, a pak jsme maminkám vykvetli z růžových poupátek pro radost a abychom jim i netradičně dali vědět, že je máme moooc rádi. Protože maminka je ten nejdůležitější člověk pro každého z nás. Náš záhonek před školkou vzkvétá a roste, kdo půjdete kolem, klidně si utrhněte meduňku, mátu, levanduli nebo pažitku. Zaléváme pravidelně a pečlivě. A pod lípou jsou nové skalničky a je tam tak krásně, že se nám pod pamětní deskou zabydlel i ježek. Ve třídě prožíváme cestovně letní týdny, ráno "odjíždíme, odlétáme, nebo odplouváme" KOUZELNÝM AUTOBUSEM do dalekých krajin radosti a zábavy a užíváme si na různých

11 světadílech to nejlepší, co nám poskytuje. Zejména Indiáni jsou vážně hodně zajímaví, ale taková africká divočina a rituální tance na pohodu ve třídě má také cosi kouzelného. A to ještě nevíte, že naše Markétka má chameleona, a že k nám přišel na návštěvu, a že mění barvu a je krásný, a že bychom ho chtěli mít ve třídě pořád. Ale asi to nepůjde, protože budou ty prázdniny a byl by tam sám. A ještě, to vám musíme povědět, Irena, to je naše paní uklízečka hodná, nám přivedla do školky svojí psí kamarádku Beretu a předvedla nám, jak umí krásně poslouchat, a hledat a pomáhat. Berinka byla chvílemi poslušnější než všechny děti najednou i zvlášť. Myslíme, že je toho ještě hodně, co jsme zažili a prožili, jen se to už asi do Kašpárka nevejde, a tak si o tom někdy třeba jen tak povíme, až se potkáme, jo. A závěrem chceme všem našim rodičům a prarodičům poděkovat za pomoc, podporu, laskavé úsměvy ráno i odpoledne. Chceme popřát krásné prázdninové dny plné letní pohody a dobré nálady a budeme se na vás a vaše dětičky těšit zase v září. Ája a Míla a Jiřinka Fialová rolnička Na prázdniny se úkoly přeci nedávají. Tím jediným úkolem je užít si pohádkové prázdniny se spoustou legrace a dobrodružství, o kterých si po prázdninách budeme moci ve školce společně povídat. A naším prázdninovým přáním je to, abyste se nikde nezranili a aby se Vám vyhýbaly i všechny nemoci. Vám, všem školákům, přejeme co nejvíce krásných známek, co nejvíce úspěchů, co nejvíce úsměvů, co nejvíce příjemných zážitků a co nejvíce pohody ve školních lavicích. A někdy se na nás určitě přijďte podívat. Tak ahoj v novém školním roce 2014/2015 Váš Kašpárek a také Vaše paní učitelky, Vaše paní uklízečky a Vaše paní kuchařky

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely

Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely Albrechtícek Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely Jako každý rok, i letos byl květen měsícem výletů a akcí. Každá třída si svoje celodenní výlety plánuje sama, jedna akce však byla pro všechny děti společná,

Více

Newsletter Základní školy německo-českého porozumění

Newsletter Základní školy německo-českého porozumění Newsletter Základní školy německo-českého porozumění 12/2015 Vážení rodiče, ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během listopadu, a plán práce na prosinec 2015. Reminiscence

Více

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni NEWSLETTER ÚNOR 2017 Leden byl v tomto roce skutečně měsíc plný ledu. Děti si toto počasí užívaly a bylo krásné pozorovat je, jak najednou zapomněly na únavu a zimu. Běhaly, bobovaly, během chvíle měly

Více

KRÁSNÉ SLUNEČNÉ PRÁZDNINY!!!

KRÁSNÉ SLUNEČNÉ PRÁZDNINY!!! KRÁSNÉ SLUNEČNÉ PRÁZDNINY!!! fotografie najdete na http://deticky1.rajce.idnes.cz Jako každým rokem, tak i letos, proběhlo loučení s předškolními dětmi. Nejdříve byly pasování na školáky, poté si s rodiči

Více

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát V měsíci červnu jsme měli možnost hned 3x oslavit Den dětí. Poprvé se tomu tak stalo 1. 6. ve venkovních prostorách ZŠ Daneta.

Více

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková 22. Základní škola Plzeň Až já budu velká Třída: 7. B Datum: 8. 12. 2008 Jméno: Kamila Šilhánková V pěti letech jsem onemocněla zánětem ledvin a ležela jsem v nemocnici u svatého Jiří. Byla tam veliká

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel.

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 3.6. Vyhráli jsme :-)) Jako odměnu jsme dostali nanukové dorty :-))) 1.červen Dnešek byl dnem, kdy

Více

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p LEDEN Leden je ve znamení konce pololetí, ale také nového začátku... Naše škola začala hledat svoje nové prvňáčky, a že se jí v tom daří! Nové pro nás byly informace o mořských želvách, kterým chceme pomáhat

Více

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme Leden u nás ve školce Integrovaný blok: Čas splněných přání - zima Tematické celky: Sněží, sněží, mráz kolem běží Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme V lednu k nám do školky zavítala Paní Zima a s

Více

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 Divadlo v MŠ divadlo Silesia Ostrava pohádka Byla jednou koťata 2.9.2015 v 9:00 hod. všechny třídy MŠ Schůze výboru KPŠ 8.9.2015 v 15:00 hod. Výbor KPŠ

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

Prosinec čas Adventu

Prosinec čas Adventu NEWSLETTER Leden 2017 Prosinec čas Adventu Měsíc prosinec byl v naší školce opravdu časem příchodu a očekávání. Děti měly plný a pestrý program, který jste mohli sledovat v každé třídě. Pracovaly na výzdobě

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace vydává školní časopis č.25/2018 Vážení rodiče a milé děti, čas letí jako voda a my se znovu setkáváme na konci 1. pololetí školního roku.

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

Rok 2013/2014 MŠ Brno, Brechtova 6. Brechtík. Obrázek 1 nakreslila Eliška Burešová

Rok 2013/2014 MŠ Brno, Brechtova 6. Brechtík. Obrázek 1 nakreslila Eliška Burešová Číslo: 6 Listopad Rok 2013/2014 MŠ Brno, Brechtova 6 Brechtík Obrázek 1 nakreslila Eliška Burešová Vážení rodiče, držíte v rukou nové vydání školního časopisu, který je určen Vám i Vašim dětem. Tento časopis

Více

Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary

Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary 1. Identifikační údaje Oficiální název : Školní vzdělávací program pro

Více

Vážení a milí, rodiče a přátelé,

Vážení a milí, rodiče a přátelé, Vážení a milí, rodiče a přátelé, máme tu zase leden. Rádi bychom Vám ze srdce popřáli mnoho zdraví, štěstí a rodinné pohody do nového roku. Spolu s přáním Vám přinášíme nové číslo Kostkovaných novin. Příjemné

Více

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice ze školy i mateřinky časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice 13. ČÍSLO duben 2018 Ve čtvrtek 15. března se v naší škole uskutečnila soutěž o nejkrásnější písemný projev. Žáci byli rozděleni

Více

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl PECKA Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl Květen 2018, ročník 9, číslo 3 Na tvorbě časopisu se podíleli: žáci II. stupně a jejich učitelé. Redakčně upravil Pavel P. 1 Líbil se mi Karlův most.

Více

Život města Vysoké Mýto Úterý, 17 Leden :30

Život města Vysoké Mýto Úterý, 17 Leden :30 Očekávání vánočních svátků jsme otevřeli povídáním o přípravě na radostné události a přemýšlením o tom, jak se máme dobře a v jak pěkné zemi žijeme. Rozhodli jsme se pro první dobrý skutek a navštívili

Více

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou Říjen v naší mateřské škole Druhý měsíc tohoto školního roku nám přinesl mnoho nezapomenutelných zážitků. Naši předškoláci zúčastnili 3. ročníku "Vítání nových občánků", na kterém přivítali své zatím ještě

Více

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 INFORMAČNÍ LETÁK LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 LÉTO Cupy - hupy, pravda je to, po jaru, že máme léto. Slunko hřeje, slunko pálí, ani chvilku nezahálí, všude smíchu je a ruchu - léto přišlo! Hejsa! Chuchu! Ohlédnutí

Více

VÝLET VLAKEM LÁSKA ZAČÍNÁ DOMA

VÝLET VLAKEM LÁSKA ZAČÍNÁ DOMA DEN MATEK V neděli 10.května jsme oslavili Den matek. K příležitosti svátků všech maminek jsme si společně s dětmi připravili krátká vystoupení. Děti ze třídy Berušek vystoupily pro maminky s částí nazvanou

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

Rozloučení se školkou- přípravy, zahradní hrátky, spaní

Rozloučení se školkou- přípravy, zahradní hrátky, spaní Úkoly předškoláčka, jsou pro nás hračka.. Než půjdu do školy -" minimum předškoláka". Vyzkoušejte si Předškoláci převzato www.predskolaci.cz Písničky a říkanky ze školky Další říkadla, popěvky... na doma

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Augustínek MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Letní tábor ve Sv. Dobrotivé, 2012 Školní družina 2 Augustínek, 2012 VYCHOVÁVAT MÁ BÝT RADOST! Milí rodiče a přátelé naší školy sv.

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Velikonoční návštěva v knihovně. Berušky

Velikonoční návštěva v knihovně. Berušky Velikonoční návštěva v knihovně Berušky Ve středu 5. 4. 2017 jsme si procházkou vyrazili do knihovny v Lidické ulici. Protože se blíží Velikonoce, paní knihovnice měla pro nás připravené povídání o historii,

Více

Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků

Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků Ke Dni dětí jsme měli připravené indiánské odpoledne na naší nové zahradě, na které jsme se všichni velmi těšili. Děti s rodiči měli plnit různé úkoly a vyrábět si indiánskou

Více

Do I. třídy byly zakoupeny nové počítače, které se stanou pomocníky při vyučování, ale i ve školní družině.

Do I. třídy byly zakoupeny nové počítače, které se stanou pomocníky při vyučování, ale i ve školní družině. Září 2013 V pátek 27. září proběhla školní drakiáda. Děti s velkým nadšením pouštěly své draky a dráčky. Bylo velmi pěkné, slunečné, ale málo větrné počasí. Akce byla přesunuta na další týden. Do I. třídy

Více

PODZIM - září říjen listopad

PODZIM - září říjen listopad ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY PŘI ZŠ A MŠ ŘEČANY N. L. VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Příloha 2 Ve školním roce 2013/2014 bylo ve školní družině zapsáno celkem 50 dětí z 1. 4. třídy. Otevřena byla 2 oddělení.

Více

Fotky ke všem akcím najdete v galerii - fotoalba a také na facebooku. A je tu nový školní rok Na návštěvě v knihovně

Fotky ke všem akcím najdete v galerii - fotoalba a také na facebooku. A je tu nový školní rok Na návštěvě v knihovně Fotky ke všem akcím najdete v galerii - fotoalba a také na facebooku. A je tu nový školní rok 2018 2019 Na návštěvě v knihovně Dnes 15.11. jsme my, předškoláci navštívili knihovnu, dětské oddělení na ul.

Více

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Učíme se, kreslíme: Celoroční projekt MRAVENCI Pozorujeme: Celoroční projekt MRAVENCI Stavíme, stříháme,

Více

Královské pohádky. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na

Královské pohádky. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na Královské pohádky Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.cpress.cz www.albatrosmedia.cz František Zacharník Královské pohádky e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2017 Všechna práva vyhrazena.

Více

Děti byly za své soutěžní příspěvky odměněny tajnými výlety a dobrodružstvím

Děti byly za své soutěžní příspěvky odměněny tajnými výlety a dobrodružstvím Děti byly za své soutěžní příspěvky odměněny tajnými výlety a dobrodružstvím Středa a pátek byli v minulém týdnu u dopravního podniku ve znamení tajných výletů. Tajných a dobrodružných výletů pro školní

Více

Středisko výcviku vodicích psů

Středisko výcviku vodicích psů Středisko výcviku vodicích psů Ve čtvrtek 7. října 2010 jsme navštívili Středisko výcviku vodicích psů v Jinonicích. Tento den je Dnem nevidomých a slabozrakých, proto ve středisku probíhal den otevřených

Více

NEWSLETTER DUBEN 2017

NEWSLETTER DUBEN 2017 NEWSLETTER DUBEN 2017 BŘEZEN V měsíci, kdy přichází první jarní den, už bylo na všech patrné těšení se na prodloužený pobyt venku. Podařilo se nám toho v posledním týdnu tohoto měsíce vrchovatě. Než došlo

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

KURANĎÁČEK č. 38. květen 2015 MATEŘSKÁ ŠKOLA PRAHA 5 BARRANDOV KURANDOVÉ 669. Pracujeme v programu

KURANĎÁČEK č. 38. květen 2015 MATEŘSKÁ ŠKOLA PRAHA 5 BARRANDOV KURANDOVÉ 669. Pracujeme v programu KURANĎÁČEK č. 38 květen 2015 MATEŘSKÁ ŠKOLA PRAHA 5 BARRANDOV KURANDOVÉ 669 Pracujeme v programu www.mskurandove.cz info@mskurandove.cz Tel: 251 819 468, 724 341 771 Fax: 251 814 39 Vážení rodiče, ve dnech

Více

Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst.

Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst. Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst. Ještě a pár dnů a přijde změna. Konečně tu budou Tajenka 1) Nejlepší přítel člověka je...? 2) Co

Více

Doprovodné programy ke stálým expozicím

Doprovodné programy ke stálým expozicím Doprovodné programy ke stálým expozicím 1) historická expozice Rokycansko v minulosti : Výprava do pravěku (nástroje, činnosti, zbraně, šperky) Na návštěvě ve středověku (erby, rytíři a jejich zbroj, řemesla,

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace vydává školní časopis č.24/2017 A jsme tady s dalším číslem našeho časopisu Barvínek. Ani jsme se nenadáli a je tady konec školního roku.

Více

Zprávičky ze školky listopad

Zprávičky ze školky listopad Zprávičky ze školky listopad Tématem měsíce listopadu byla historie, vynálezy a etiketa. Hned první týden jsme začali vznikem života, povídali jsme si o tom, jak lidé žili dříve a hráli jsme si na staré

Více

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku.

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. Základní škola Ořech a její KFOŠ Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. V pondělí 17. prosince to ráno s naším vánočním výletem do Prahy nevypadalo moc dobře. Pršelo. Vyjeli jsme

Více

Zámek Litomyšl. Cena: 250 Kč

Zámek Litomyšl. Cena: 250 Kč Zámek Litomyšl Víte, že tento krásný zámek postavil Vratislav II. z Pernštejna jako svatební dar pro svou manželku, kterou si přivezl až z dalekého Španělska? Pojeďte si s námi prohlédnout jeden z nejkrásnějších

Více

Co by chtěli změnit na Očku?

Co by chtěli změnit na Očku? Letos tvoří Očko 8. třída jsme velice kreativní a zábavní a doufáme, že se vám to bude líbit. A to jsme my: Kristýna Menšíková Hana Staniszová Lucie Válková Anna Šamajová Tereza Niemczyková Martina Berešová

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček únor 2018 Děti z MŠ Brouček sportují. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Informace o platbě

Více

FOGLIK. Květen 2009. Časopis žáků Základní školy v Hněvošicích

FOGLIK. Květen 2009. Časopis žáků Základní školy v Hněvošicích FOGLIK Květen 2009 Časopis žáků Základní školy v Hněvošicích MŠ MATEŘSKÁ ŠKOLA - školní rok 2008/2009 září - schůzka KRPŠ říjen - vánoční foto - beseda s Mgr. Zuzanou Pavelovou na téma Grafomotorické dovednosti

Více

ZPRAVODAJ PÍRKO ZŠ HUSINEC

ZPRAVODAJ PÍRKO ZŠ HUSINEC ZPRAVODAJ PÍRKO ZŠ HUSINEC Vítá vás 9. třída v zimním časopisu PÍRKO za měsíc listopad a prosinec Výlety a akce: Burza škol Prachatice 7.11.2017 Dne 7.11.2017 byla 9. třída základní školy Mistra Jana Husa

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

Plán školní rok

Plán školní rok Plán školní rok 2016 2017 ZÁŘÍ (Podzim) cesta za kamarády 1. 9. Čtvrtek Zahájení školního roku, 27.9. Úterý Plyšáčkův den jednu plyšovou hračku 29. 9. Čtvrtek Maňáskové divadlo Šternberk - 45,--Kč, 8:45

Více

Projektové noviny. II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč. Den otevřených dveří

Projektové noviny. II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč. Den otevřených dveří Projektové noviny II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč Den otevřených dveří 30.11.2005 Základní škola Masarykova 412, Kolín 3 ÚVOD 30.listopadu 2005 se konal Den otevřených dveří. Mohli se přijít podívat

Více

Co nás čeká v listopadu: Zavírání pohádkové zahrady na téma Človíček a pravěk XX. ročník Motýlek v KDK

Co nás čeká v listopadu: Zavírání pohádkové zahrady na téma Človíček a pravěk XX. ročník Motýlek v KDK Co nás čeká v listopadu: 3.11. Zavírání pohádkové zahrady na téma Človíček a pravěk 7.11. XX. ročník Motýlek v KDK 8.11. Obora Hukvaldy 9.11. Ukázková hodina pro rodiče u předškolních dětí 11.11. Exkurze

Více

Časopis Základní školy speciální a praktické školy Diakonie ČCE Vrchlabí. Detašované pracoviště Dvůr Králové nad Labem. Září 2015

Časopis Základní školy speciální a praktické školy Diakonie ČCE Vrchlabí. Detašované pracoviště Dvůr Králové nad Labem. Září 2015 Časopis Základní školy speciální a praktické školy Diakonie ČCE Vrchlabí Detašované pracoviště Dvůr Králové nad Labem Září 2015 O čem si přečtete: Zahájení školního roku 2015/2016 Plavání Návštěva útulku

Více

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel žáků Základní školy Kostelec u Holešova Zahájení nového školního roku Akce ve škole Školní

Více

Připravili jsme praktickou burzu letního oblečení pro děti i rodiče v Azylovém domě.

Připravili jsme praktickou burzu letního oblečení pro děti i rodiče v Azylovém domě. 13.7. 2012 Burza oblečení Připravili jsme praktickou burzu letního oblečení pro děti i rodiče v Azylovém domě. 17.7.2012 Setkání s paní psycholožkou a individuálně jim pomohla s jiným pohledem na problémy,

Více

Ročník: 2003 Číslo: 17. Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic

Ročník: 2003 Číslo: 17. Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic Ročník: 2003 Číslo: 17 Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic 1 Prázdninový pozdrav Není ani jediný kdo by neznal prázdniny, Němci, Maďaři, Slováci a Češi, každý z nás se na ně těší Letní slunce,

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

KVĚTEN Vrchol sportovních her 4x4 za účasti našich žáků, výměnné pobyty s partnerskými školami z německého Mellendorfu a Wittenbergu nebo další z barevných dnů v 1.A... To je jen ochutnávka aktivit naší

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Odborný tým pracovníků Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ, o. p. s. se na základě svých odborných

Více

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček Časopis dětí z DD Opava Dětský domováček Září 2015 0 Úvodník Stejně jako každý rok s pravidelnou nevyhnutelností přišel první měsíc školního roku září, tak se stejnou pravidelností vychází i váš dětský

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček duben 2018 Naše velikonoční výzdoba. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Informace o platbě

Více

Kouzelnými vrátky pospěš s námi do pohádky. Umět pohádku s pomocí obrázků vyprávět či dramatizovat

Kouzelnými vrátky pospěš s námi do pohádky. Umět pohádku s pomocí obrázků vyprávět či dramatizovat Z pohádky do pohádky Kouzelnými vrátky pospěš s námi do pohádky Cíle projektu: Rozpoznat dobro od zla v pohádkách Poznat pohádku podle obrázků, části textu Umět pohádku s pomocí obrázků vyprávět či dramatizovat

Více

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace strana 1 Přípravka pro předškoláky: Přípravka pro předškoláky v lipovské základní škole letos proběhla třikrát, naposled 10. 5. 2016. Předškoláci procvičili grafomotoriku, matematické i jazykové dovednosti,

Více

Adéla Davidová: K filmu Robinson Crusoe

Adéla Davidová: K filmu Robinson Crusoe Kalendář 9. 13. 5. škola v přírodě, Černý Důl 20. 5. integrační aktivita MŠ a ZŠ 1. 6. dětský den 3. 6. projektový den: Den životního prostředí 10. 6. integrační aktivita MŠ a ZŠ 10. 6. florbalový turnaj

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Vznik a provoz veřejné dětské skupiny Želvičky CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_035/0001664 Adresa zařízení: Karla Šebora 3, 250 01 Brandýs nad Labem Provozovatel:

Více

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není odpad. Děti zjistily hravou formou, co to je separace odpadu a kompostování.

Více

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ZŠ Komenského nám. 35, Dobříš Dobříš 2012 JARO Když začíná jaro Když roztává sníh a slunce začíná hřát, prach už sedává na saních a sněhulák začíná tát. 3 Začínají kvést sněženky,

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINY č. 1 Třídy 5.B MILÉ DĚTI, po krásných prázdninách jsou tady zase vaše noviny. Vítáme všechny prvňáčky a doufáme, že se vám naše noviny budou líbit. Můžete se těšit na básničku, křížovku,

Více

třídní učitelky Mgr. Alice Pincová a Mgr. Pavlína Nepožitková ze ZŠ 28. října 1 Příbram VII

třídní učitelky Mgr. Alice Pincová a Mgr. Pavlína Nepožitková ze ZŠ 28. října 1 Příbram VII Poznáváme své děti V červnu 2014 jsme získaly finanční prostředky z dotace v oblasti výchovy a vzdělávání Městského úřadu v Příbrami na projekt s názvem Poznáváme své děti. V rámci této dotace na naší

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček květen 2018 Projekt MŠ Výuka se zvířátky Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz www.msbroucek.eu Platby

Více

Červen 2010. ročník devatenáctý

Červen 2010. ročník devatenáctý Červen 2010 ročník devatenáctý ZDARMA Cínovec OBSAH: Slovo starosty Výsledky voleb MP informuje... Z jednání RM... Zápis žáků do ZUŠ Dubí Veřejná služba Volné byty v DPS Školní rok v ZŠ Dubí 2 Nakládání

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

ZPRÁVY ZE ZÁKLADNÍ ŠKOLY ČESKÁ TELEVIZE V DOBŘÍKOVĚ

ZPRÁVY ZE ZÁKLADNÍ ŠKOLY ČESKÁ TELEVIZE V DOBŘÍKOVĚ ČESKÁ TELEVIZE V DOBŘÍKOVĚ V úterý 10. června natáčela Česká televize v Dobříkově reportáž, která by měla být odvysílána v pořadu Toulavá kamera v průběhu července. Reportáž byla natáčena u sochy M. J.

Více

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY a jejich rodiče Ahoj kamarádi, vítejte na palubě lodi Veselá plachta, jejímž cílem je Ostrov. Mé jméno je Tom a jsem na této lodi plavčíkem. Během plavby vás seznámím se životem

Více

17. prosince - Vánoční besídka

17. prosince - Vánoční besídka 17. prosince - Vánoční besídka Vánoční besídka, která se konala 17.12. v DIVADLE NA KOPEČKU, se vydařila. Obě představení byla plná tance, her, zpěvu a taky reklam. Účinkovali zde i herci ze souboru Studánka

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček říjen 2012 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby Platby stravného 16.10.

Více

Básničky ZÁŘÍ. Pravidla

Básničky ZÁŘÍ. Pravidla ZÁŘÍ Básničky Podzimní barvičky Dovedeš to jako podzim radovat se z barviček? Půjčil si je od sluníčka, a posledních kytiček. Rozdával je trávě, stromům, také šípkům na keři, ať se dobře kolem dívá, kdo

Více

zůstatek pro šk.rok 2005/2006 268,- Matouš Ryška

zůstatek pro šk.rok 2005/2006 268,- Matouš Ryška Zůstatek ze šk.roku 2004/2005 0,- Příjmy: příspěvky žáků 4 440,- Sponzoři 2 800,- Zisky z akcí 1 388,- Obecní úřad + příspěvky na karneval 1 856,- 10 484,- výdaje: příspěvek na výlet (66 žáků) 1 650,-

Více

Vážení čtenáři, ráda bych využila příležitosti se v tomto článku poohlédnout za posledním měsícem školního roku a celým uplynulým školním rokem.

Vážení čtenáři, ráda bych využila příležitosti se v tomto článku poohlédnout za posledním měsícem školního roku a celým uplynulým školním rokem. Vážení čtenáři, ráda bych využila příležitosti se v tomto článku poohlédnout za posledním měsícem školního roku a celým uplynulým školním rokem. Náš červnový program byl opravdu nabitý... prací, akcemi,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 Obsah: Slovo ředitele školy,projektový den, divadelní představení, Podzimní radovánky, výlet do Prahy, vyhodnocení

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo.

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo. Tento týden jsme strávili v Austrálii. Počasí tomu skoro odpovídalo, v pondělí a v úterý bylo ještě hodně mokro, ale od středy panovalo skoro jarní počasí. Pondělí V pondělí nás překvapilo příjemné teplo,

Více

NOVÉ KOMUNITNÍ PŘÍRODNÍ ZAHRADY NAŠE ZAHRÁDKA

NOVÉ KOMUNITNÍ PŘÍRODNÍ ZAHRADY NAŠE ZAHRÁDKA PŘEDSTAVENÍ NOVÉ KOMUNITNÍ PŘÍRODNÍ ZAHRADY NAŠE ZAHRÁDKA KDO JSME TEN MOMENT, KTERÝ VŠECHNO SPUSTIL Aktuální fotografie pozemku Naší zahrádky z.s. z podzimu 2016 Stalo se to v září roku 2015. Byl to den,

Více

Ozve-li se v září hrom,bude v zimě zavát každý strom. Divoké husy na odletu - konec i babímu létu. 1. oddělení. 2. oddělení

Ozve-li se v září hrom,bude v zimě zavát každý strom. Divoké husy na odletu - konec i babímu létu. 1. oddělení. 2. oddělení Ozve-li se v září hrom,bude v zimě zavát každý strom. Divoké husy na odletu - konec i babímu létu. 1. oddělení 2. oddělení 4. oddělení 5. oddělení 1. oddělení - Podzimní skřítek 1. odd. a 2. odd. Draci

Více

Cesta za pokladem. Berušky

Cesta za pokladem. Berušky Cesta za pokladem Berušky Dne 1.6.2017 jsme s dětmi oslavili Den dětí a zároveň jsme se rozloučili se studentkami SPgŠ Cestou za pokladem. MHD jsme se dopravili na Meandr Ohře, kde jsme s dětmi a pohádkovými

Více

ZPRÁVY PRO VÁS I CELOU VAŠI RODINU KVĚTEN 2017

ZPRÁVY PRO VÁS I CELOU VAŠI RODINU KVĚTEN 2017 ZPRÁVY PRO VÁS I CELOU VAŠI RODINU KVĚTEN 2017 Květen byl velmi rušný měsíc. Na začátku jsme si zasportovali na sportovním odpoledni. Poté si obě Zelené třídy užily výstavu Magic Play, zatímco Červená

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ŠKOLY

VÝROČNÍ ZPRÁVA ŠKOLY M A T E Ř S K Á Š K O L A, N E P O L I S Y --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Č.j.: VÝROČNÍ ZPRÁVA ŠKOLY školní

Více

Mozaika. Cirkus Berousek

Mozaika. Cirkus Berousek 1 Úvodník Loňští deváťáci nás ujišťovali, že nám devítka uteče jako voda. Teď už vidíme, že měli pravdu. Než jsme se rozkoukali, už máme za sebou první čtvrtletí. A co je neméně důležité, uplynulo i dalších

Více

Nadcházející události

Nadcházející události duben 2016 Školní zpravodaj Nadcházející události 12. května Americký den Úvodní slovo Jaro je tady a to definitivně. Zamilovaní měli možnost svoji lásku potvrdit polibkem pod rozkvetlou třešní, čarodějnice

Více