Javier Marías a odraz osobnosti v postavách

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Javier Marías a odraz osobnosti v postavách"

Transkript

1 Javier Marías a odraz osobnosti v postavách autor: R.L. I když jsou literární postavy ryze fiktivní a jejich předobrazem nejsou historicky doložené a známé osoby, i když děj není historickým příběhem a zápletka nepojednává o skutečných událostech, a i když jsou knihy zcela vytvářeny v mysli autora, přesto jsou pevně, byť zprostředkovaně, zakotveny v realitě - právě prostřednictvím autora: ten koncipuje zápletku, vypráví příběh, nahlíží postavy z pozice svých reálných zkušeností s lidmi, vztahy, zážitky. Tyto zkušenosti dotvářely jeho osobnost, on je ve svém díle autorsky a umělecky přetváří. O způsobu průniku osobnosti autora do uměleckého díla vypovídá vnitřní život postav, jejich postoje, soudy, hodnocení, jednání; vypovídá i to, jak "autor připustí", že "postavy interpretují samy sebe". U Javiera Maríase slouží jako základ uměleckého přetváření vlastních zkušeností jeho převažující orientace na interpretaci, která naprosto nezvažuje možnost neinterpretovat, nezvažuje možnost brát osoby a vztahy přirozeně tak, jak se jeví; nezvažuje možnost domnívat se, že takové i jsou; nezvažuje možnost připustit, že jsou nebo mohou být srozumitelné na první pohled. To, jak Marías k interpretaci přistupuje, vypovídá o tom, jak nesrozumitelné, neproniknitelné, nepochopitelné, plné zastírání a skrytých významů spolu se svým vypravěčem osoby a vztahy vnímá; tj. jak, jako jaké, Marías osobnostně formativně poznával své blízké osoby, jakou pozici následně zaujal, a jak se postupně vyhranil vůči mužům, ženám, dětem.

2 Muž Postoj Maríasových mužských postav k vlastnímu životu je až mrazivý: "Co mi sejde na vztazích, které se ustavily v tomhle městě, do něhož nepatřím a v němž nezůstanu? Jaký vliv nebo váhu mají věci, které se staly před mým příjezdem, přede mnou? V tomhle městě nenesu odpovědnost, že jsem byl u toho, že jsem asistoval, neasistoval jsem ničemu. (...) A až jednou odjedu, jakou bude mít důležitost, co se teď možná stane? Nezanechám po sobě žádnou stopu. Pro mě je to tady průchozí území, jenom se průchod dost protáhne na to, abych si opatřil takzvanou lásku, dokud tu jsem. Nemůžu si dovolit mít všechnu tu spoustu času a nemít na koho myslet, poněvadž jestli to udělám, jestli nebudu myslet na někoho, nýbrž jenom na něco, jestli neprožiju svůj pobyt a svůj život v konfliktu s někým, v očekávání nebo v předjímání někoho, nakonec nebudu myslet na nic, bez zájmu o všechno, co mě obklopuje, i o to, co by mohlo vyjít ze mě. (...) Já nejsem vážný člověk, ve skutečnosti se mě nedá brát vážně, mám těkavé myšlení, slabý charakter, ale málokdo to ví a hlavně to nikdo neví tady..." (Marías, J.: Všechny duše. BB/art, Praha 2007, s ) Maríasovi muži však nejsou tak sebestřední (1) ani tak lhostejní a odtažití, jak se jeví. "Vzpomínej na mne zítra při bitvě..." - to není přirozeně samozřejmě pochopitelné přání "Mysli na mne, přežij a vrať se"; to duch k smrti přivedené lady Anne oslovuje Richarda III. s kletbou, a ten procitá v děsu. Víktorovi (vypravěči ve Vzpomínej na mne zítra při bitvě) se to situačně vybaví, protože je tím osloven on; to on sám je tím osloven, jakoby osloven ženou, která je pro něj náhle přízrakem: Martou, kterou nechal zemřít - tak to cítí, tak to vnitřně mučivě prožívá... tak jej oslovuje její duch. V té situaci čelí Víktor vlastním děsům, Marías je ovšem ilustruje odkazem na Richarda III. (2) Citát ze Shakespearova dramatu je Maríasovou asociací k nastalé situaci; a Víktor jako postava se sám nevědomě cítí stejně vyřazený ze sexuálních dobrodružství jako se vyloučený cítí Richard, both of them crippled... Marías ten pocit výslovně vyjádří až jako karikaturu: je to Ruibérriz, jehož popis (Marías, 1999, s. 85) by se hodil na Maríase samotného, který by to pragmaticky řekl, jak Víktor předjímá (tamtéž, s. 144), a jak to skutečně řekne, ještě cyničtěji: "Ta ženská ti tam natáhla bačkory? (...) A navíc sis ani -" (tamtéž, s. 239).

3 Maríasův muž jako vypravěč těká a pozoruje, nežije; nevkládá se do svého života natolik, aby čtenáře přesvědčil o své autentičnosti a pravdivosti ("Maríasova vypravěče se skoro až komicky naprosto nic emočně nedotýká.", Kerrigan, 2008, překlad R.L.); a svůj (málokdy uvědomovaný) smutek zakrývá hrnutím nahromaděných slov. I jiné mužské postavy jsou stereotypní - uznávaní učitelé nebo směšní hlupáci nebo zlí cynici. Vypravěč je však také většinou i politováníhodný ve své bezvýchodné snaze nalézt pochopení ("Maríasovy mužské postavy vypovídají o svém vnitřním životě prostřednictvím citátů a doufají, že jejich osobnímu nevědomí lze porozumět prostřednictvím kolektivního nevědomí." M.S., z korespondence, překlad R.L.). Žena S ženskými postavami zachází Marías svým způsobem mechanicky, (3) "určuje" jim místo nebo stav - žena je mrtvá nebo umírá, nebo se prostituuje, otevřeněji nebo skrytěji. Žena je vždy jaksi nedostupná: mrtvá, odmítající, cizí; nedotknutelná a vzdálená - ale je to muž, kdo se v Maríasových knihách vzdaluje, když ženu nechává odejít. Neúspěšná snaha mužské postavy přiblížit se žádoucí ženské postavě vždy (vy)ústí v zástupný kontakt s nějak zpochybněnou ženou: se snadno dostupnou ženou (ve Všech duších), s nevěrnou manželkou nebo až s prostitutkou (ve Vzpomínej ne mne zítra při bitvě); po tomto "machistické ego" uspokojujícím intermezzu má Maríasova mužská postava opět důvod ženami pohrdat (a také bát se jejich kleteb), ale je opět ve své - aktuální inferioritou ženy "potvrzené" a tudíž zdůvodněné - neangažující se rovnováze. "[A] znovu, tentokrát mnohem silněji a možná i opodstatněněji, se mi vrátily ty katastrofické předtuchy, které mne provázely od svatebního obřadu a ještě stále se nerozplynuly (přinejmenším ne docela, možná mě neopustí nikdy). Také je možné, že šlo o třetí pocit nevolnosti, jiný než oba předchozí, které jsem zakoušel od svatební cesty (...), který jsem si však, podobně jako ten druhý, možná vymyslel, představoval či našel jako potřebnou, avšak nedostačující odpověď na hrozivou otázku počáteční nevolnosti, "A teď co?", na niž si člověk odpovídá zas a znovu, a přesto se pokaždé vynoří nanovo či se sama od sebe navrací nebo je ustavičně tady, neměnná po každé odpovědi (...). Jediný způsob, jak se té otázky zbavit, není ji opakovat, ale prostě nepřipustit její existenci, neklást si ji, nikomu nedovolit, aby ji člověku položil."

4 (Marís, J.: Srdce tak bílé. BB/art, Praha 2004, s ) Je pro Maríase společný život muže a ženy zničující? Jako takový jej čtenářům předkládá: sblížení muže a ženy má fatální důsledky, je beznadějné, je tragické. Javier Marías takto nabízí i příběh Johna Gawswortha (ve Všech duších): kdyby muž dodržel závazek, který dal ženě, a při společné sebevraždě zničil svůj život, kdyby zničil svůj život spolu se ženou, nemusel by si zničit život sám, nemusel by žít zničený život žebráka a bezdomovce - obklopeného luxusem Londýna a luxusem blízkých vztahů a domova, jak to možná vnímal u ostatních lidí - a zemřít sám na ulici... Marías jako autor nechává ženské postavy umírat nebo se prostituovat; má pro ně v zásadě tyto dvě polohy - pokud na některou ženskou postavu rovnou nenamete devalvující špínu posměchu (např. na Anitu ve Vzpomínej na mne zítra při bitvě). Nehybností nemocných nebo mrtvých nedostupných žen je fascinován, obšírně a detailně tuto nehybnost popisuje; na druhé straně je stejně fascinován pro něj určitou (jeho mužskými postavami však ignorovanou) nesrozumitelností sexuálně dostupných žen. Zpřístupněné nepokrytě za peníze nebo pod záminkou navázání známosti, ženy jako milenky prostě "fungují", jsou nahlíženy jako pasivní, až téměř jako věci; a jako s věcmi se s nimi v Maríasových románech i zachází, když "fungovat" přestanou. "Neotočila se, seděla ke mně zády (...), napadlo mě, že zaujala uražený postoj, možná změna taktiky, už neprosila, nebo možná věřila, že to, co udělala, nebylo tak vážné, a měla v úmyslu hrát na jinou strunu, když bylo jisté, že to nezabralo. Možná si myslela, že už jsem ukončil odvetná opatření a že teď je řada na ní vyžadovat účty za mou krutost a sarkasmy a špatné zacházení celý den (,Všechno se pomačká, poskvrní nebo zničí. ), proto si dovolila odpovědět mi podrážděně. Nemohl jsem to snést, napadlo mě, co si to dovoluje... " (Marías, J.: Vzpomínej na mne zítra při bitvě. Argo, Praha 1999, s. 286) Ve svém autorském postoji k ženské postavě je Marías téměř vždy "na hraně" mezi těmito dvěma polohami, asociuje je velmi blízko sebe. V Srdci tak bílém novomanžel sleduje ženu na chodníku, milenku ženatého muže z vedlejšího pokoje, zatímco jeho žena leží nemocná, na lůžku mimo zorný úhel; a Marías jaksi zvažuje, zda novomanželku "nemá nechat zemřít". (1) - Mezi tím Marías stále jakoby váhá: mezi negativy, které nese varianta "oddat se ženě", a mezi negativy, které nese varianta "zbavit se jí". Pro Maríasovu mužskou

5 postavu jako by ve vztahu neexistovalo nic nebo jen málo pozitivního; vždy je to buď "vzdát se sebe" nebo "opustit ji". Specifická je Maríasova prezentace žen jako matek. Clare Bayesová (ve Všech duších) nezapochybuje o vhodnosti nebo patřičnosti umístění syna Erika do internátní školy (kam by psychoanalytik John Bowlby neposlal ani svého psa), v době jeho nemoci ho nechává v internátu (konzistentně s pojetím její postavy), a svou (s pojetím postavy nekonzistentní) přehnanou péčí o chlapce v době jeho rekonvalescence v Oxfordu demonstruje nevědomě pociťovanou vinu za své celkové chování a postoj vůči dítěti. Obdobně Marta Tellézová (ve Vzpomínej na mne zítra při bitvě) je jako matka nevhodně kompromisní; a její představa nebo domněnka o očekávaném chování malého syna se v dalším ději ukazuje jako mylná a usvědčuje ji z neznalosti vlastního dítěte. - Pohled inspirovaný psychoanalýzou u Maríasových matek a ženských postav vidí nevyrovnané chování k dětem, nezřídka pouze formální; a dávají i cize najevo, že je děti obtěžují. Motiv ženy přitahuje pozornost recenzentů a kritiků: Maríasem opakovaně používaný až stereotypní je motiv vyhrnuté skrčené sukně, ženských nohou, často bosých, motiv punčoch, často zatržených; (2) recenzenti je považují za erotické prvky. Ale můžeme si povšimnout i toho, že když vypravěč ve Všech duších vnímá Clare Bayesovou jako dítě, přemisťuje tak jen své přednostní vnímání ženy jako matky - ostatně v žádné z těchto možností nevnímá ženu jednoduše a přímo jako ženu. - U Maríase totiž klíčem k interpretaci žen a ženských nohou je perspektiva, z níž jsou viděny - a to je "žabí" perspektiva dítěte. Dítě Je to dětská, ne mužská nebo mužná volba detailů, které jsou během popisu vnímány: puštěná očka (dítě bývá vystaveno výtkám za roztržené oblečení), značky vyzutých bot (dítě tedy již umí číst), uklízení věcí pohozených na zemi (dítě je vedeno k pořádku). (3) Způsob, jakým si Maríasovy mužské postavy ženských nohou všímají, není vlastně v ničem erotický, je jen plně podřízen perspektivě dané vzrůstem malého dítěte; to, že jsou v zorném poli nohy, pouze vyplývá ze zorného úhlu pozorujícího. Motiv dítěte zůstává v recenzích a kritikách Maríasových knih prakticky zcela opomenut, je zmiňována jen existence dítěte. Pozorná psychoanalýza autorského přístupu k postavám však vede k poznatku, že postavy dětí (chlapců) jsou u Maríase velmi významné. Jeho mužské postavy se často ocitají "ve stínu dítěte" a (cítí, že pro ženu) přestávají existovat; (4) a toto mužovo zjištění je spojeno s jeho udivenou reflexí této pro něj matoucí skutečnosti.

6 "Mám dítě. (...) ještě to nechápu, nevím, jak se to přihodilo, připadá mi, že se mnou nijak nesouvisí, zdá se mi divné a cizí (...) a jsou dny, kdy bych si přál, ne snad aby zmizelo - to rozhodně ne, tohle by bylo to poslední, zešíleli bychom -, ale vrátit se zpátky, být bez dětí, být muž bez prodloužení, vždycky a bez příměsi moci ztělesňovat synovskou nebo bratrskou postavu, ty pravé a jediné postavy, na jaké jsme zvyklí, jediné, v nichž jsme od začátku přirozeně zabydleni nebo se můžeme zabydlet. (...) Ještě nechápu, že tady to dítě je a že tu stále bude, (...) nechápu, že jsem jeho otec." (Marías, J.: Všechny duše. BB/art, Praha 2007, s ) Ve srovnání s autorským postojem k ženám Marías cítí k dětem jakousi - a řekl bych, že ani jím samým - neuvědomovanou něhu, sympatie, ohledy, a prospěch dítěte implicitně i explicitně zvažují i jeho mužské postavy. Ve prospěch dítěte případně i konají a samy také nevědomě volí být dítětem, nevolí být mužem (v restauraci si muž objedná stejné jídlo jako chlapec, i když - přesto, anebo naopak právě v souladu s tím, že - to matka chlapci rozmlouvá). Jakkoli jsou Maríasovy mužské postavy ve svých postojích k dětem formálně a ostýchavě rezervované, základní premisa je jim jasná: dítě je třeba chránit, postarat se o ně, pečovat. - Dítěti se nesmí nic stát; (když) žena může zemřít. Marías prezentuje své postavy tak, jako by muž neodolal pokušení doopravdy zažít očekávanou, byť téměř existenční nevolnost, kterou v něm vyvolává jím samotným fabulovaná představa, že bude do společnosti doprovázet ženu kompromitující ho svou ošklivostí. - Nebo jsou Maríasovy obrazy jen tím, co vidí, když se jako: "(...) lenošivý či stonající chlapec dívá na svět ze svého polštáře nebo přes práh, aniž ho překročí, poslouchám odtamtud to ženské prozpěvování (...), bezvýznamný, bezděčný zpěv (...), který někdo slyší, naučí se mu a už jej nezapomene. Ten zpěv, který (...) neumlká ani se nerozplyne (...), když po něm následuje ticho dospělého života, anebo snad je to mužský život." (Marías, J.: Srdce tak bílé. BB/art, Praha 2004, s ) Ve srovnání s životem dítěte, s životem chlapce, je pro Maríase život dospělého, život muže, naplněn tichem, které je čímsi děsivé, je stísněné, je prázdné; zpěv se rozplyne s matkou, a i dospělý muž není než dítětem bez matky, vystaveným opuštěnosti. - I takto lze porozumět tomu, že jedině vůči dítěti jsou Maríasovy mužské postavy schopny empatie a emocí: dokážou je projevit, komunikovat, vůbec je mít; podržet si je a unést; a tedy zakusit záblesk vztahu, ve kterém snad lze zůstat.

7 Poznámky: (1) Motiv muže se u Maríse prosazuje jako prioritní, a to už psaním v první osobě, včetně uvádění pseudoautobiografických informací a včetně jejich následného popírání. (2) Obdobně používá Marías v Srdci tak bílém odkaz na Macbetha, i když s citátem v textu pracuje méně. (3) To ostatně uznává i Marías sám: "Nejsem si jistý, jestli mohu o ženských postavách něco tvrdit s určitostí. Jsou věci, které jsou pro mne vlastně neproniknutelné. Postavy žen zpodobňuji s určitým odstupem, a vycházím ze svých domněnek." (viz Edemariam, 2005, překlad. R.L.). Poznámky: (4) Tedy i Luisu jako svou literární femme fatale Marías nahlíží v obou schématických polohách. (5) Podrobněji se tématem nohou v erotické rovině zabývá V. Vida: Does Javier Marías Have a Leg Fetish? The Believer, August (6) Pro běžného muže jsou to detaily nacházející se mimo rozsah jeho normální pozornosti; značek dámských bot si nevšímá, pohozené věci by z podlahy nesbíral, sám od sebe by je neuklízel, přesný tvar podpatku by asi nedokázal popsat. (7) Vůči vztahu ženy k dítěti se Maríasova mužská postava cítí jako (oxfordský) žebrák; potuluje se ulicemi "den co den, celý týden, dva týdny, tři týdny, čtyři týdny jako domácí zvíře, které se zaběhlo, vyhozené na ulici nemocným chlapcem Erikem." (Všechny duše, s. 101) Literatura: Edemariam, A.: Looking for Luisa. The Guardian, Kerrigan, M.: Seriously sinister. The Times Literary Supplement,

8 Marías, J.: Srdce tak bílé. BB/art, Praha 2004 Marías, J.: Všechny duše. BB/art, Praha 2007 Marías, J.: Vzpomínej na mne zítra při bitvě. Argo, Praha 1999 Marías, J.: Srdce tak bílé. BB/art, Praha 2004 Marías, J.: Všechny duše. BB/art, Praha 2007 Marías, J.: Vzpomínej na mne zítra při bitvě. Argo, Praha 1999 Vida, V.: Does Javier Marías Have a Leg Fetish? The Believer, August 2003

Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá)

Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá) Třinácté komnaty dětské duše Violet Oaklander (Co všechno děti zbožňují a co paní Violet ráda dělá) (Recenze - Mgr. J. Šupa) Kniha nese podtitul - průvodce světem vašeho dítěte a už obrázek na obalu slibuje,

Více

Ano, které otevírá dveře

Ano, které otevírá dveře ČTVRTÝ PRINCIP Ano, které otevírá dveře Kdykoli objevím lidskou činnost, která funguje v praxi, okamžitě běžím k počítači, abych zjistil, jestli bude fungovat i teoreticky. typický ekonom Já jsem si řekla

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

"Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně.

Marcela, představila se nejistě a téměř kajícně. "Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně. "Ivan Toman," zareagoval stereotypně jako po každém zazvonění telefonu, a teprve poté si uvědomil, kdo volá. "To jsi ty, Marcelo?" nechtěl věřit tomu,

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015 2015 Hospodin vede na různá místa zelené pastvy, stezky spravedlnosti. Po příjemných cestách pomyslel David na cestu roklí stínu smrti. Tam se nebude bát. Ne pro svo odvahu, nýbrž pro přítomnost pastýře.

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Řízená obhajoba. Upraveno pro konkrétní (čtenou) obhajobu 1. 6. 2015.

Řízená obhajoba. Upraveno pro konkrétní (čtenou) obhajobu 1. 6. 2015. Řízená obhajoba Návod na obhájení dalšího bytí pomocí prázdného rámu zavěšeného na holé zdi. (Ideální obhajoba je, když vložíš do úst tomu, kdo tě posuzuje, svou vlastní otázku, na kterou znáš odpověď.)

Více

Pravé poznání bytosti člověka jako základ lékařského umění. Rudolf Steiner Ita Wegmanová

Pravé poznání bytosti člověka jako základ lékařského umění. Rudolf Steiner Ita Wegmanová Pravé poznání bytosti člověka jako základ lékařského umění Rudolf Steiner Ita Wegmanová Poznání duchovního člověka V tomto spise poukazujeme na nové možnosti lékařského vědění a působení. To co tu podáváme,

Více

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13:

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13: Ďábel a člověk V našich shromážděních často hovoříme o Bohu, jeho díle v životě člověka, někdy trochu zapomínáme na to, že nežijeme v duchovně neutrálním prostředí, ve kterém nepracuje jenom Bůh, ale i

Více

Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech

Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech Část 1 NAROZENÍ DÍTĚTE LÁSKY Jak se narodí dítě lásky? Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech účastníků tréninku je přijít vědomě do pozemského života v podobě dítěte lásky. Kdo je dítě lásky? Obvykle

Více

Hlavní postava Anna, je manželkou významného a úspěšného petrohradského úředníka Karenina.

Hlavní postava Anna, je manželkou významného a úspěšného petrohradského úředníka Karenina. Za 60 let své literární činnosti vytvořil Lev Nikolajevič Tolstoj přes 200 děl, z nich ovšem pouze 3 romány ve vlastním slova smyslu Vojna a mír, Anna Karenina a Vzkříšení. Říká se, že v Anně Karenině

Více

Fantastický Svět Pana Kaňky

Fantastický Svět Pana Kaňky Fantastický Svět Pana Kaňky Adam Nehůdka je chlapec, jenž velmi rád četl knížky. Doma a ve škole se mu nikdy nic nedařilo, a tak byl poslán do Akademie pana Kaňky. Chodili tam chlapci, jejichž jména začínala

Více

Ne. Například tentokrát,

Ne. Například tentokrát, Jsem zasvěcená 12 let Ne. Například tentokrát, být loajální k mojí matce a moje matka je alkoholička i můj bratr je alkoholik. (Ano.) A já nevím co je se mnou špatně, že se mi nedaří je pozitivním způsobem

Více

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude.

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude. 1. OSLAVA Byla jsem na devadesát devět procent přesvědčená, že je to jenom sen. Důvodů, proč jsem si byla tak jistá, bylo víc. Zaprvé jsem stála v zářivém kuželu slunečního světla v takovém tom oslepujícím

Více

Karel Hynek Mácha. Život a dílo

Karel Hynek Mácha. Život a dílo Karel Hynek Mácha Život a dílo Karel Hynek Mácha (16. listopadu 1810 Praha 6. listopadu 1836 Litoměřice) jeden z největších českých básníků, ve své době nepochopen představitel romantismu a zakladatel

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Malá země objevuje malé literatury

Malá země objevuje malé literatury Mezinárodní den překladatelů přinesl jméno vítěze prestižní ceny Josefa Jungmanna, kterou uděluje každoročně Obec překladatelů za nejlepší překladové dílo uplynulého roku. Cenu převzala 30. září v Pálffyho

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

E L O G O S ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY/2006 ISSN 1211-0442

E L O G O S ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY/2006 ISSN 1211-0442 E L O G O S ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY/2006 ISSN 1211-0442 Existují morální zákony á priori, nebo jsou pouze vyjádřením soudobých názorů ve společnosti? Ondřej Bečev 1) Vysvětlivky K použitým písmům

Více

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09 Žába Nenávidím žáby. Všechna zvířata mám rád, vím, že co do vznešenosti jsou si všechny výtvory přírody rovné, jen k žábám prostě cítím nepřekonatelný odpor. Povím vám proč, a to i přesto, že mi stačí

Více

2. kapitola. Šamanský pohled na svět

2. kapitola. Šamanský pohled na svět 2. kapitola Šamanský pohled na svět Mýty a legendy existujících šamanských kmenů nám mohou poskytnout vodítka k odpovědi na otázku, jak a kdy šamanismus vznikl, ale vždy musíme mít na paměti, že každý

Více

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat příběh, který určitě není ojedinělý, ale na české poměry

Více

Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety?

Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Můj milý deníčku Fakt nejsou kluci z jiné planety? e-kniha Copyright Fragment, 2014

Více

O to jde v následujícím kněžském zrcadle. Vypátráme vlastní silné stránky a povzbudíme k tomu, abychom se učili u ostatních kněžských typů.

O to jde v následujícím kněžském zrcadle. Vypátráme vlastní silné stránky a povzbudíme k tomu, abychom se učili u ostatních kněžských typů. Kněžské zrcadlo Naše moderní pedagogika je stále ještě specializována na zpracování slabin. Kdo je ve škole slabší v matematice, učí se ji tak dlouho, dokud není slabý i v jazycích. Chytřejší by - podle

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Opravdu nás Bůh miluje? Opravdu nás Bůh miluje?

Opravdu nás Bůh miluje? Opravdu nás Bůh miluje? Opravdu nás Bůh miluje? 1 2 Opravdu nás Bůh miluje? Opravdu nás Bůh miluje? Rozpor? Bůh je láska 1. Janova 4,16. Mnozí lidé znají tento text z dopisu učedníka Jana a často bývá také citován v kázáních.

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Magie Vědomého Uzdravení

Magie Vědomého Uzdravení Magie Vědomého Uzdravení jak za 21 dní nastartovat uzdravení a zbavit se nemocí bez léků a lékařů autor: Jan Čejka www.vedome-uzdraveni.cz Vydavatel: Jan Šuba Makniha.cz rok vydání: 2015 Jan Šuba Makniha.cz

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

PŮJČIT SI ZÁPALKU Překlad: Adéla Nakládalová

PŮJČIT SI ZÁPALKU Překlad: Adéla Nakládalová PŮJČIT SI ZÁPALKU Překlad: Adéla Nakládalová Můžete si myslet, že půjčit si zápalku na ulici je docela jednoduchá věc. Ovšem každý člověk, který to kdy zkusil, vás ujistí, že tak to rozhodně není. A každý

Více

Popis reprezentativní knihy tzv. Quick Scan

Popis reprezentativní knihy tzv. Quick Scan Popis reprezentativní knihy tzv. Quick Scan autor(ka) této analýzy: Jana Ružbacká autor(ka) knihy / titul / rok (první) publikace /přibližná úroveň: Jostein Gaarder: Dívka s pomeranči. 2004, 3. Úroveň

Více

Design jako umělecký fenomén

Design jako umělecký fenomén Eva Smržová Sdružená uměnovědná studia Sociologická interpretace uměleckého fenoménu Design jako umělecký fenomén Hlavním cílem této práce je odpovědět na otázky týkající se designu a jeho vlivu, využití

Více

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO K Výtvarné soutěži s Novo Nordiskem Postřehy dětí z různých věkových kategorií na téma jídlo v rámci letního tábora Štědronín 2015 Dívka, 10 let Mám hlad, mám chuť

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI Pražská domovní znamení Předmět: ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Ročník: 3. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Jméno autora:

Více

U Moniky a Jakuba. Z Literárních novin (12. 7. 2012) Abych nebyl tak sám. Monika mě jednou pozvala. na návštěvu.

U Moniky a Jakuba. Z Literárních novin (12. 7. 2012) Abych nebyl tak sám. Monika mě jednou pozvala. na návštěvu. U Moniky a Jakuba Z Literárních novin (12. 7. 2012) 1. Abych nebyl tak sám Monika mě jednou pozvala na návštěvu. Přišel jsem pěšky a říkal jim, že jsem přijel autem V tom autě jsme ale cestovali teprve

Více

MEMENTO MORI NAM ET TU AUCTOR EIUS ESSE POTES

MEMENTO MORI NAM ET TU AUCTOR EIUS ESSE POTES MEMENTO MORI NAM ET TU AUCTOR EIUS ESSE POTES Pamatuj na smrt, neboť i ty můžeš být jejím původcem Vojtěch Linka * 29.7.1993 (18 let) trvalé bydliště: Zikmunda Wintra 10, Plzeň 301 00 email: vojta.linka@seznam.cz

Více

Tady byla Britt-Marie

Tady byla Britt-Marie Od autora bestselleru Muž jménem Ove Román o tom, jak se lidé ztrácejí, zamilovávají a kopou do všeho, co je kulaté fredrik backman Tady byla Britt-Marie Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Více

Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát. Nemám tím na mysli běžnou nespavost. O nespavosti já totiž něco málo vím. Na vysoké škole mě už jednou podobná

Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát. Nemám tím na mysli běžnou nespavost. O nespavosti já totiž něco málo vím. Na vysoké škole mě už jednou podobná Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát. Nemám tím na mysli běžnou nespavost. O nespavosti já totiž něco málo vím. Na vysoké škole mě už jednou podobná záležitost postihla. Říkám podobná záležitost, poněvadž

Více

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu.

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu. Kapitola 2. ARIA Venku bylo zataženo. Žádná modrá obloha, ani slunce, ani stín. Proto bylo tak zvláštní, když se uprostřed parkoviště před nemocnicí jeden stín objevil. Nejdřív to byla jen taková skvrna,

Více

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková ÚVOD Při otevření této knihy se možná ptáte, k čemu je potřeba další kniha o zdraví, když už jich byly napsány stovky? Asi máte pravdu, ale můj velký zájem o možnosti sebeléčení s cílem pomoci sama sobě

Více

Česká literatura od poloviny 19. století

Česká literatura od poloviny 19. století Česká literatura od poloviny 19. století Mgr. Lenka Trtíková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou LADISLAV FUKS Spalovač mrtvol VY_32_INOVACE_06_2_10_CJ Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Životopisné

Více

Pod Kingstonem. Mobil hlasitě zapípal.

Pod Kingstonem. Mobil hlasitě zapípal. Pod Kingstonem Mobil hlasitě zapípal. Jsou lidé, které zapípání mobilu dokáže vážně vyvést z míry. Mohou pak začít splašeně pobíhat, křičet, ohrožovat všechno a všechny ve svém dosahu. Jiní zase začnou

Více

Mgr. Petra Hrnčířová. Období tvorby Říjen 2012. Střední vzdělání s MZ, nástavbové studium 2. ročník. Literární výchova Bohumil Hrabal.

Mgr. Petra Hrnčířová. Období tvorby Říjen 2012. Střední vzdělání s MZ, nástavbové studium 2. ročník. Literární výchova Bohumil Hrabal. B Anotace Pracovní list zaměřený na rozbor textu Bohumila Hrabala, zopakování informací z daného historicko-společenského období, práce s pojmy z oblasti lexikologie, morfologie, syntaxe, sémantiky, literární

Více

Pierre Franckh. způsobů, jak najít lásku

Pierre Franckh. způsobů, jak najít lásku Pierre Franckh 21 způsobů, jak najít lásku Důležité upozornění: Rady uveřejněné v této knížce byly autorem a nakladatelstvím pečlivě zpracovány a prověřeny, nemůže však za ně být převzata jakákoliv záruka.

Více

Vývoj kresby podle věku dítěte do 1 roku = Období skvrn

Vývoj kresby podle věku dítěte do 1 roku = Období skvrn POJMENOVANÉ ČMÁRANICE Nejdříve dítě čmárá sem tam, dělá tečky nebo vlnky. Postupně začne tyto již osvědčené prvky kombinovat a dochází do stadia, kterému odborníci na vývoj dětské kresby říkají pojmenované

Více

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu PRVNÍ KAPITOLA Vstupujeme na cestu Možná, že některé z následujících myšlenek se vám zdají povědomé Kdyby se změnil/a, všechno by bylo v pořádku. Nemohu ovlivnit tuto bolest, tyto lidi a to, co se děje.

Více

Nižší arkany - Meče ESO MEČŮ (ACE OF SWORDS) Klíčová slova: Intelektuální jasnost, originální myšlení, jasná myšlení, božská inspirace.

Nižší arkany - Meče ESO MEČŮ (ACE OF SWORDS) Klíčová slova: Intelektuální jasnost, originální myšlení, jasná myšlení, božská inspirace. Nižší arkany - Meče ESO MEČŮ (ACE OF SWORDS) Klíčová slova: Intelektuální jasnost, originální myšlení, jasná myšlení, božská inspirace. Na čepeli zeleného meče je vyryto řecké slovo, jehož význam je jasnost.

Více

Archivy Texty Rozhovory Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla

Archivy Texty Rozhovory Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Archivy Texty Rozhovory Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla rozhovor pro Festival spisovatelů Praha Erika Zlamalová: 20. ročník

Více

Kapitola první. si, že ho při tom nikdo nevidí. Nebo jak se naše ššššš! se s námi kvůli něčemu pohádá, schovává za rozvěšeným.

Kapitola první. si, že ho při tom nikdo nevidí. Nebo jak se naše ššššš! se s námi kvůli něčemu pohádá, schovává za rozvěšeným. Kapitola první Už jste si někdy všimli, jak si všímáte věcí ko - lem sebe? Někdy si všímám toho, jak si všímám, tak moc, že mě to všímání si všímání dočista pohltí. Ráda si všímám všeho možného. Třeba

Více

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř.

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř. DŮM ČÍSLO 12076 Tys byl odjakživa hrozný paličák, Dominiku! řekla Tina Erikovi. Nesmysl, jste nějak moc moudrá, paní profesorko Patti! opáčil hbitě Erik. Cha, ona není Patti, ale Erik, zvolala pravá Patti

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

1.11. 2015. 1. čtení: Mt 19, 1-12. Píseň: S278 Přijď již, přijď Duchu stvořiteli. Základ kázání: Mal 2, 9-17. Milé sestry, milí bratři,

1.11. 2015. 1. čtení: Mt 19, 1-12. Píseň: S278 Přijď již, přijď Duchu stvořiteli. Základ kázání: Mal 2, 9-17. Milé sestry, milí bratři, 1.11. 2015 1 1. čtení: Mt 19, 1-12 Píseň: S278 Přijď již, přijď Duchu stvořiteli Základ kázání: Mal 2, 9-17 Milé sestry, milí bratři, asi jste také již mnohokrát zaslechli, že Čechách posledních dvacet

Více

Kdy jsou Vánoce? Tehdy, až místo nemám čas, odpovíš pomohu Ti. Tehdy, až místo beru, řekneš, vezmi si.

Kdy jsou Vánoce? Tehdy, až místo nemám čas, odpovíš pomohu Ti. Tehdy, až místo beru, řekneš, vezmi si. MĚSÍČNÍK UNIČOVSKÉ FARNOSTI Prosinec 201 3 Ročník 9 Číslo 1 3 Milí farníci, sestry a bratři, adventní čas spěje k svému dovršení. Brzy oslavíme narození Ježíše Krista. Žasneme nad velikým tajemstvím, že

Více

Každá mince má však i druhou stranu. A zde jde o to, že současná kultura je doslova přesycena až brutálním představováním lidské smrti a umírání.

Každá mince má však i druhou stranu. A zde jde o to, že současná kultura je doslova přesycena až brutálním představováním lidské smrti a umírání. Pravda a mýty o smrti a umírání. Je zmrtvýchvstání mýtus? Téma smrti a umírání je nesmírně důležité téma, které v dnešní době u většiny lidí bývá odsouváno někam do oblasti nezájmu a nevědomí. Je to téma

Více

Psychiatr Höschl: Do škol se musí vrátit tresty

Psychiatr Höschl: Do škol se musí vrátit tresty Psychiatr Höschl: Do škol se musí vrátit tresty zvětšit fotografii...foto: David Neff, MAFA Nebezpečí, že se bude střílet i na českých školách, zde je, říká psychiatr Cyril Höschl. 2. května 2007 9:01

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivitai.1 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma I.2.4 Vybraní autoři a texty od antiky do 20.

Více

Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami

Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami Uvolnění energie, která je blokovaná dávnými utkvělými představami Co to je utkvělá víra v náboženský systém? Je to obraz promítnutý do vědomí. Síť utkaná v naší duši. Je to postoj k životu, kterému jsme

Více

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání Ale já jsem se chtěla o Jirkovi Hrzánovi dozvědět něco bližšího. Tak jsem o něm začala psát sama. No, sama jak se to vezme. Pročetla jsem dostupné materiály, ale především jsem na něj nechala vzpomínat

Více

LAURA MARX FITZGERALDOVÁ

LAURA MARX FITZGERALDOVÁ LAURA MARX FITZGERALDOVÁ Poklekl ke mně a rukama zacákanýma od barev sevřel má ramena. Není kouzelná. Je dost těžké tuhle sklenici naplnit. Je těžké ty peníze vydělat a ještě těžší je uchovat. Přesunul

Více

080647-2 červen 2009 ZAČÁTEK ROZHOVORU (HODINY, MINUTY) ID TAZATELE

080647-2 červen 2009 ZAČÁTEK ROZHOVORU (HODINY, MINUTY) ID TAZATELE Factum Invenio, s.r.o., Těšnov 5, 110 00 Praha 1,tel: +420 224 805 650, fax: +420 224 805 628, email: info@factum.cz, www.factum.cz 080647-2 červen 2009 ZAČÁTEK ROZHOVORU (HODINY, MINUTY) ID TAZATELE Dobrý

Více

EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance)

EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance) EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance) 1. Emoce jsou velmi důležité. - Emoce působí na naše tělo a mohou vyvolat onemocnění. - Emoce působí na naši mysl a mohou způsobit, že

Více

ZAPOMENUTÍ BÁSNÍCI VERŠE VÁŽNÉ

ZAPOMENUTÍ BÁSNÍCI VERŠE VÁŽNÉ ZAPOMENUTÍ BÁSNÍCI VERŠE VÁŽNÉ Autor Mgr. Jiří Ondra Anotace Práce s texty české poezie 1. poloviny 20. století, ukázky, práce s textem, interpretace Očekávaný přínos Procvičení čtenářské gramotnosti,

Více

Vyjmenuj hlavní postavy z knihy: děda E děda A _ maminka J tatínek O _. Jak se jmenovala nemoc, kterou měl děda Eda? A

Vyjmenuj hlavní postavy z knihy: děda E děda A _ maminka J tatínek O _. Jak se jmenovala nemoc, kterou měl děda Eda? A Pracovní list 6 Březinová, Ivona. Lentilka pro dědu Edu. Úkoly pro děti, které četly celou knihu: Vyjmenuj hlavní postavy z knihy: H _ děda E děda A _ maminka J tatínek O _ Jaké bylo jejich příjmení? K

Více

Část II Principy transurfingu

Část II Principy transurfingu OVLIVŇOVÁNÍ REALITY VIII Část II Principy transurfingu 37 Vadim Zeland 1. Probuzení Deklarace Probuďte se tady a teď! Uvědomte si a pamatujte: všichni lidé sní a vše, co se děje kolem, není víc než sen.

Více

fi MIRROR Moravia, s.r.o.

fi MIRROR Moravia, s.r.o. 1.Úvod P. starostka zahájila jednání a konstatovala, že jednání bylo řádně svoláno a zveřejněno podle platného jednacího řádu. Zasedání je přítomno 8 členů ZO. Ing. Peš omluven. 2. Jmenování zapisovatele

Více

ÚVODNÍK. Filip Melichar, 9.A

ÚVODNÍK. Filip Melichar, 9.A ÚVODNÍK Milí čtenáři, do rukou se vám dostává letošní poslední vydání časopisu Ať se ví. V tomto květnovém vydání se dozvíte o úspěších našich žáků v recitačních, výtvarných i sportovních soutěžích například

Více

Lord Rolf Bunberley, zpustlý syn hradního pána, měl neproniknutelnou tvář a pověst hazardního hráče a třetím mužem byl takřka inventář hradu,

Lord Rolf Bunberley, zpustlý syn hradního pána, měl neproniknutelnou tvář a pověst hazardního hráče a třetím mužem byl takřka inventář hradu, Úterý, 12.září Cestu, která vedla z Bethu do Crom ho by Tcheye, jsme museli ujít pěšky. Původně jsme trasu chtěli urazit drožkou, ale kočí se po Holmesem nabídnutém spropitném urazil a odjel. Cestu, dlouhou

Více

JEŽÍŠOVA LASKAVOST. Texty na tento týden: Mt 5,44 48; 19,13.14; 23,37; L 10,38 42; J 8,2 11; Sk 6,7. Základní verš. Týden od 25. do 31.

JEŽÍŠOVA LASKAVOST. Texty na tento týden: Mt 5,44 48; 19,13.14; 23,37; L 10,38 42; J 8,2 11; Sk 6,7. Základní verš. Týden od 25. do 31. Týden od 25. do 31. května 2008 Texty na tento týden: Mt 5,44 48; 19,13.14; 23,37; L 10,38 42; J 8,2 11; Sk 6,7 Základní verš Když viděl zástupy, bylo mu jich líto, protože byli vysílení a skleslí jako

Více

Lateralita (Carter, P., Russell, K.: Testy osobnosti 2. Computer Press, Brno, 2004, ISBN 80-722-6997-6, str. 101-108)

Lateralita (Carter, P., Russell, K.: Testy osobnosti 2. Computer Press, Brno, 2004, ISBN 80-722-6997-6, str. 101-108) TEST: Lateralita (Carter, P., Russell, K.: Testy osobnosti 2. Computer Press, Brno, 2004, ISBN 80-722-6997-6, str. 101-108) Následující test zjišťuje, zda přednostně využíváte pravou či levou mozkovou

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Nejistoty vědy - Richard Feynman Výjimka potvrzuje, že pravidlo neplatí." To je princip vědy. Jestliže existuje nějaká výjimka z pravidla, jestliže

Nejistoty vědy - Richard Feynman Výjimka potvrzuje, že pravidlo neplatí. To je princip vědy. Jestliže existuje nějaká výjimka z pravidla, jestliže Nejistoty vědy - Richard Feynman Výjimka potvrzuje, že pravidlo neplatí." To je princip vědy. Jestliže existuje nějaká výjimka z pravidla, jestliže tato výjimka může být potvrzena pozorováním, pak pravidlo

Více

Henri Michaux Cesta nepoddajnosti

Henri Michaux Cesta nepoddajnosti Henri Michaux Cesta nepoddajnosti Tato kniha se těší laskavé podpoře Nadace Český literární fond. Editions Gallimard, 1986 Rubato, 2012 Translation Tereza Maňhalová, 2012 ISBN 978-80-904817-7-0 I.

Více

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D.

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. Převzato z časopisu PARKINSON č. 46 S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. hovořila Zdislava Freund Už je to deset let, co jsem se strachem poprvé vkročila do extrapyramidové poradny Neurologické kliniky

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování 27. kapitola Uzdravení snu I. Obraz ukřižování 1. Přání, aby s vámi bylo zacházeno nespravedlivě, představuje pokus učinit kompromis, který by spojil útok s nevinou. Kdo však dokáže spojit to, co je naprosto

Více

Jóga. sex. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Jóga. sex. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Jóga sex a 1 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Jóga a sex Sexuální síla z pohledu jogína cesta od rozkoše k duchovnímu štěstí Elisabeth Haichová Přeložil Jan Menděl 3 Jóga a sex Elisabeth

Více

III. fáze profesního poradenství Řešení situace dlouhodobě nezaměstnaného

III. fáze profesního poradenství Řešení situace dlouhodobě nezaměstnaného 4. Jak nejlépe zvládnout otázky u výběrového řízení Tento osvědčený postup pomáhá uživatelům s přípravou na výběrové řízení, konkrétně na tu část řízení, kdy se jich dotazuje zástupce zaměstnavatele (zpravidla

Více

Ředitel ND: akad. arch. Daniel Dvořák Šéf činohry ND: Michal Dočekal Tisková zpráva William Shakespeare Richard III. Premiéra 2. a 4. března 2006 ve Stavovském divadle William Shakespeare (1564 1616) RICHARD

Více

Mentální obraz Romů AKTIVITA

Mentální obraz Romů AKTIVITA Cíle studenti jsou schopni vyjádřit představy asociace spojené se slovy průměrný Rom uvědomují si, že mentální obraz nemusí být plně v souladu se skutečností jsou schopni analyzovat svoje postoje a odhalit

Více

Změny v řízení o neexistenci a o neplatnost manželství

Změny v řízení o neexistenci a o neplatnost manželství Změny v řízení o neexistenci a o neplatnost manželství JUDr. Karel Svoboda PhD. Nové předpisy hmotného a procesního práva pozměnily jak pojem neplatného či neexistujícího manželství, tak proceduru, která

Více

Daniela Hodrová Text města jako síť a pole

Daniela Hodrová Text města jako síť a pole Daniela Hodrová Text města jako síť a pole Pojetí textu jako sítě, se kterým vystoupil profesor Marcelli, je mi velmi blízké. Dávno mě vzrušuje sepětí textu s aktem splétání a tkaní, tedy oním aktem, jímž

Více

Ve znamení Kříže. Výpisky z poutního deníku

Ve znamení Kříže. Výpisky z poutního deníku Ve znamení Kříže Výpisky z poutního deníku Tuto pouť jsem pojal jako křížovou cestu (každý den bude jedno zastavení) a chci jí obětovat za to, aby se lidé v naší farnosti otevřeli působení Ducha svatého.

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

Kruhů přátel o vzájemné podpoře vrstevníků a inkluzi

Kruhů přátel o vzájemné podpoře vrstevníků a inkluzi vytváření Kruhů přátel o vzájemné podpoře vrstevníků a inkluzi metodický průvodce Colin Newton a Derek Wilson Inclusive Solutions Česká verze je v České republice vydána a šířena občanským sdružením Rytmus.

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz MICHAL VIEWEGH U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 9 8 7 7 7 MICHAL

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ. Josef Škvorecký

ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ. Josef Škvorecký ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ Josef Škvorecký 1924-2012 Interaktivní výukový materiál Česká literatura II. pol. 20. století V horních záložkách naleznete okruhy nejdůležitějších otázek, na

Více

Gabriel Laub Hovory s ptákem

Gabriel Laub Hovory s ptákem Gabriel Laub Hovory s ptákem Pokud tomu tedy dobře rozumím, řeč u vás hraje podobnou roli jako u psů moč označujete jí hranice svého revíru (pták) Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Více

ZÁPIS ZE 7. MIMOŘÁDNÉ SCHŮZE RADY MĚSTA LIBEREC, KONANÉ DNE 23. 9. 2014 V ZASEDACÍ MÍSTNOSTI Č. 210

ZÁPIS ZE 7. MIMOŘÁDNÉ SCHŮZE RADY MĚSTA LIBEREC, KONANÉ DNE 23. 9. 2014 V ZASEDACÍ MÍSTNOSTI Č. 210 ZÁPIS ZE 7. MIMOŘÁDNÉ SCHŮZE RADY MĚSTA LIBEREC, KONANÉ DNE 23. 9. 2014 V ZASEDACÍ MÍSTNOSTI Č. 210 Ověřovatelé: Mgr. Jiří Šolc Ing. Jiří Rutkovský K bodu č. 1 Zahájení Paní primátorka zahájila 7. mimořádnou

Více

TEST VAŠEHO MANAŽERSKÉHO STYLU (GRID)

TEST VAŠEHO MANAŽERSKÉHO STYLU (GRID) TEST VAŠEHO MANAŽERSKÉHO STYLU (GRID) Každé z následujících 36 tvrzení je doprovázeno dvěma alternativami, které reprezentují rozdílné manažerské hodnoty. Vaším úkolem bude vyjádřit, které z alternativ

Více

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129 Obsah ÚVOD DÍTĚ V NAŠEM NITRU 7 ČÁST PRVNÍ UČENÍ O LÉČBĚ A UZDRAVENÍ 1. Energie uvědomění 15 2. Jsme našimi předky i našimi dětmi 23 3. Prvotní strach, prvotní touha 33 4. Jak dýchat, chodit a nechat věci

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

T r e s t n í o z n á m e n í n a n e z n á m é h o p a c h a t e l e. a s p o l u p a c h a t e l e M. D.

T r e s t n í o z n á m e n í n a n e z n á m é h o p a c h a t e l e. a s p o l u p a c h a t e l e M. D. Policie České republiky Brno xxxxxx Poškozený Miroslav Stach xxxxxxx xxxx Brno Pomáhat a chránit opět nic nevyšetřovalo zato verbálně atakovala mou osobu narušená ozbrojená policejní psychopatka, která

Více

1. číslo čtvrtletníku

1. číslo čtvrtletníku 1. číslo čtvrtletníku ŠKOLNÍ ROK 2014 / 2015 SLOVO NA ÚVOD VZPOMÍNÁME NA PRÁZDNINY Nejoblíbenější věc z celého školního roku skončila. Myslíme tím prázdniny. A my jsme se opět vrátili do svých školních

Více