Teorie lokalizace, regionální konkurenceschopnost. Ing. Milan Damborský, Ph.D.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Teorie lokalizace, regionální konkurenceschopnost. Ing. Milan Damborský, Ph.D."

Transkript

1 Teorie lokalizace, regionální konkurenceschopnost Ing. Milan Damborský, Ph.D.

2 5RE326 Investiční atraktivnost regionů: teorie a praxe Datum Cvičení Téma Ing. Milan Damborský, Ph.D., Katedra Teorie lokalizace, regionální regionálních studií konkurenceschopnost 7.3. Ing. Vít Šumpela, ředitel oboru, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Využití prostředků EU pro podporu rozvoje podnikání a investice Ing. Pavel Chovanec, zástupce ředitele odboru podpory investic, agentura CzechInvest Příčiny a důsledky úspěchu automobilového průmyslu v ČR Ing. Jan Hana, projektový manažer, agentura Příprava a realizace projektu Hyundai Nošovice CzechInvest RNDr. Miloš Vystrčil, senátor PČR, bývalý hejtman kraje Vysočina Možnosti krajské samosprávy pro zvýšení investiční atraktivnosti 4.4. Mgr. Tomáš Kruták, advokát Právní otázky spojené s veřejnou podporou investic Ing. Dan Jiránek, předseda Svazu měst a obcí, Role územního plánování v investičním procesu primátor Kladna Rektorský den Ing. Jan Struž, předseda sdružení CzechTop 100 Specifika investování ve východní části Evropy (Moldávie, Rumunsko, Rusko) 2.5. Ing. Karel Pubal, Ph.D., ředitel oddělení pro veř. Nástroje podpory využití rizikového kapitálu správu a zdravotnictví PWC 9.5. Ing. Jindřich Weiss, ČEZ Jak investuje nadnárodní společnosti Ing. Martin Michalov, manažer pro PR a marketing, AFI Podpora zahraničních investic Hodnocení: aktivní účast v diskuzích na semináři a závěrečná ústní zkouška formou diskuze

3 Investiční atraktivnost regionu Co to je investiční atraktivnost? Proč je to důležité? Jak může přispět k investiční atraktivnosti veřejný sektor? Může být investičně neatraktivní region konkurenceschopný?

4 Dnes a příště zjistíme Nejvyšší podíl na investicích v ČR má Nizozemsko. Proč? Proč je v ČR tak úspěšný automobilový průmysl? Bude výroba Škody Auto přesunuta do Číny? Přispívá společný evropský trh k vyšší konkurenceschopnosti ekonomiky ČR? Jaká ekonomická odvětví jsou pro Evropu perspektivní? Proč je TPCA v Kolíně? Potřebujeme v ČR montážní závody? Proč se německý a rakouský investor chová jinak?

5 Model lokalizace zemědělských činností, J. H. von Thünen Model lokalizace průmyslových činností, A. Weber Tradiční modely uspořádání města, W. Allonso Koncept monopolistické konkurence, Hotellingův model, A. Lösch Lokalizační teorie služeb, W. Christaller, W. Sombart Polarizační teorie, F. Perroux, G. Myrdal, A. O. Hirschman, J. Boudeville Regionální věda, W. Isard, W. Leontief Institucionalismus, T. Veblen, J. R. Commons, W. C. Mitchell, J.M. Clark, G. C. Means, K. Polanyi J. A. Hobson a G. Myrdal, J. K. Galbraith Behaviorální přístup, G. Maier, F. Tödling Klastry, M. Porter Teorie mezoekonomiky, S. Holland Teorie výrobních cyklů, R. Vernon Teorie ziskových cyklů, Ann Markusen Nová ekonomická geografie, Paul Krugman J. H. von Thünen

6 první lokalizační teorie konec 18. a počátek 19. století založen na předpokladech dokonalé konkurence Model lokalizace zemědělských činností, J. H. von Thünen Přímky a a b vykreslují průběh renty při produkci statku A a statku B v závislosti na vzdálenosti od trhu. S rostoucí vzdáleností od trhu renta klesá. Do vzdálenosti k0 je půda využívána za účelem produkce produktu A. To lze doložit na vzdálenosti k1,2, kde renta při produkci statku A dosahuje renty R1 a při produkci statku B R2, protože R1 > R2. Podobně lze graficky vykreslit preferenci statku B ve vzdálenosti za bodem k0. V bodě k0 je produkce statku A nebo B indiferentní. Ve vzdálenosti větší než k3 není produkován žádný statek, neboť renta by zde byla záporná.

7 A. Weber zavádí nové termíny lokalizační faktor ubikvitní suroviny založeno na dokonalé konkurenci Alfred Weber uvádí tři hlavní faktory lokalizace průmyslového závodu, tj. dopravní náklady, náklady na pracovní sílu a aglomerační efekty. TC = CT + CL + AE min., kde, TC jsou celkové náklady, CT jsou náklady na dopravu, CL náklady na práci a AE jsou aglomerační náklady Klíčová problematika dopravy izodapany Model lokalizace průmyslových činností, A. Weber ubikvitní - svým četným výskytem fakticky neovlivňují lokalizaci lokalizované - ovlivňují

8 Lokalizační teorie Inovované teorie Teorie mající blízko k DK Např. William Alonso Aplikace von Thünenovy teorie na město Model koncentrického uspořádání města Alonsův model je kritizován pro jeho akademičnost neodpovídající realitě. Jeho vyznam je zejména ve schopnosti jednoduše vysvětlit, proč mají města tendenci vytvářet kolem centra prstence monofunkčních zón a proč v tržních podmínkách intenzita ekonomického využití zpravidla roste směrem k centru (Maier, Čtyroky, 2000). nebo Isardova Regionální věda

9 Hottelingův model Obvykle vysvětlována na příkladu dvou zmrzlinářů na pláži Implementace nedokonalé konkurence Problematice dosažení určité úrovně monopolizace je věnován Hotellingův model. Hotelling se snažil ukázat, že i malé firmy se budou snažit přirozeně snažit dosáhnout pozice monopolu, alespoň na určitém území. Hottelingův model je vysvětlován na příkladů konkurenčního boje dvou prodavačů zmrzliny na pláži (Blažek, 2008).

10 Institucionalismus zdůrazňuje nesoulad mezi zájmy manažerů a vlastníků firem, který se projevuje také v procesu lokalizace podnikatelských aktivit. Dle institucionalismu trh nerozhoduje ani o alokaci zdrojů ani o investicích. V těchto teoriích jsou zdůrazněny osobní vlivy: homo satisfandus, homo economicus Práce s rizikem rizikem a nejistotou. Inspirativní pro SME. Institucionalismus a behaviorální přístup Institucionalismus zdůrazňuje nesoulad mezi zájmy manažerů a vlastníků firem, který se projevuje také v procesu lokalizace podnikatelských aktivit. Dle institucionalismu trh nerozhoduje ani o alokaci zdrojů ani o investicích.

11 V případě lokalizace jsou realizovány tyto heuristické postupy (Maier, Tödling, 1997): stupňovité lokalizační rozhodnutí, soustředění se na mimořádně důležité faktory, hledání uspokojivé lokality, minimální požadavky na lokalizační faktory, napodobování. Behaviorální přístup Jako heuristickou lokalizaci lze označit řešení, kdy vědomě nejde o nalezení optima, ale o nalezení akceptovatelného řešení. Uplatnění heuristického hlediska může být ekonomicky smysluplné, zejména v případech, kdy optimalizační výpočet vyžaduje vysoké náklady na informace, čas a zdroje (Maier, Tödling, 1997). Proč je v ČR tak úspěšný automobilový průmysl?

12 Klasický šestiúhelník Centra prvního, druhého a třetího řádu Aplikovatelnost i pro veřejnou správu Teorie centrálních míst, Walter Christaller Lokalizační teorie služeb dle svého vzniku patří spíše do oboru geografie než oboru ekonomie (jsou založeny na empirickém pozorování a geografické analyze). Potvrzují tak interdisciplinaritu vyzkumu regionálního rozvoje. Tyto teorie jsou poměrně různorodé.

13 Francois Perroux řešil otázku odvětvové polarizace hnací a hnaná odvětví F. Perroux určil jako póly růstu silné hospodářské jednotky Gunnar Myrdal, Alfred O. Hirschman póly růstu jsou ekonomicky silné regiony Polarizační teorii dále rozvíjela francouzskobelgická škola polarizace, J. Boudevill, L. E. Davin i J. Paelinck Polarizační teorie Polarizační teorie jsou založeny na induktivním přístupu. Jsou vysledkem podrobnych empirickych vyzkumů, případovych studií nebo zkušeností vyzkumníka. Polarizační teorie jsou oproti jinym teoriím méně abstraktní a jen obtížně integrovatelné do obecnější úrovně ekonomie.

14 I. Francois Perroux - firmy II. III. Gunnar Myrdal, Alfred O. Hirschman regiony J. R. Boudeville, L. E. Davin i J. Paelinck - města Koncepty rozvojových pólů

15 V klastrech mají firmy lehčí přístup při hledání obchodních partnerů, financí, pracovníků a lokalizací v klastru se zvyšuje renomé firmy. Firmy se tehdy lokalizovali v určitých oblastech, kde vzájemně spolupracovali a to jim umožnilo získat určité výhody před konkurencí (např. Rychen et. al, 2008, nebo Phelps, 2008, Grote et. al, 2006). Klastry Michael Porter definuje klastr jako: geografické soustředění vzájemně provázaných firem, specializovaných dodavatelů, poskytovaných služeb, firem v příbuzných odvětvích a přidružených institucí, jako jsou univerzity, agentury, a obchodní asociace různých směrů, které soutěží, ale také spolupracují (Skokan, 2008:289).

16 Input-output analýza Tvůrcem input-output analyzy je Wassily Leontief, ekonom ruského původu, ktery od roku 1931 působil na Harvard Univesity. Regionalizace input-output analyzy je společnym dílem W. Leontiefa a W. Isarda. Regionální věda Regionální věda se snaží o transformaci deskriptivní regionální ekonomie v exaktní a teoreticky podloženou vědu, která využívá modelování. Zakladatelem regionální vědy je Walter Isard (zakladatel Regional Science Association). Mezi nejvyznamnější současné představitele regionální vědy patří Peter Nijkamp nebo Roberta Cappelo.

17 Klíčovými subjekty regionálního rozvoje jsou podle St. Hollanda velké firmy, které v ekonomice vytvářejí zvláštní sektor mezoekonomiku. Klíčovými subjekty regionálního rozvoje jsou podle Hollanda velké firmy, které v ekonomice vytvářejí zvláštní sektor mezoekonomiku. Holland uvádí, že 1 2 % firem vytvářejí ve vyspělých státech přes 50 % produkce a často tak dosahují pozice monopolu či oligopolu. transfer pricing Teorie mezoekonomiky S. Holland má blízko k institucionalismu. Odmítá neoklasické teorie pro jejich nerealistické předpoklady, zejména pokud jde o dokonalou mobilitu výrobních faktorů a dokonalou konkurenci (Blažek, 2008). Nejvyšší podíl na investicích v ČR má Nizozemsko. Proč? Znáte nějakou nizozemskou investici v ČR?

18 Bude výroba Škody Auto přesunuta do Číny? Co je zakořenění? Jaká ekonomická odvětví jsou pro Evropu perspektivní? Teorie výrobních cyklů R. Vernon Teorie ziskových cyklů Ann Markusen Ústřední myšlenkou této teorie je, že regiony jsou odlišně disponovány pro výrobu určitého produktu v závislosti na jeho životním cyklu (zralosti). Podle této teorie každý výrobek prodělá třífázový cyklus, tj. fáze nového výrobku, následující fáze zralého výrobku a nakonec fáze standardního výrobku. 1) Fáze nulových (záporných) zisků 2) Fáze superzisků 3) Fáze normálních zisků 4) Fáze normálních plus nebo minus zisků 5) Fáze ztráty Zisk Celkem Finsko Zisk Celkem Vietnam 1) fáze nulových (záporných) zisků 2) fáze superzisků 3) fáze normálních zisků 4) fáze normálních plus nebo minus zisků 5) fáze ztráty

19 Nová ekonomická geografie Paul Krugman Proč jsou úspory z rozsahu jedním z klíčových faktorů lokalizace? Na počátku 19. století anglický ekonom David Ricardo vytvořil teorii komparativních výhod. Základem této teorie je poznatek, že daná země se soustředí na export zboží, které vyrábí oproti jiným zemím s nižšími náklady, a importuje zboží, které je produkováno levněji v zahraničí. Tato teorie byla dále rozvíjena, ve 20. a 30. letech 20. století švédskými ekonomy Eli Heckscherem a Bertilem Ohlinem. Výše uvedené teorie dokáží vysvětlit, proč dochází mezi zeměmi k výměně zboží, které vyžaduje rozdílné výrobní podmínky. Ale proč dochází k výměně zboží, které vyžaduje výrobní podmínky podobné?

20 Nová ekonomická geografie Paul Krugman Proč ze Švédska do Německa jsou exportovány vozy značky Volvo a charakterově blízké vozy BMW zase proudí opačným směrem? Zodpovědět tyto otázky se pokusil Paul Krugman v rámci nové teorie mezinárodního obchodu. Zásadní roli v této teorii hrají úspory z rozsahu a poznatek, že spotřebitelé oceňují různorodost spotřeby. Díky mezinárodnímu obchodu se každý producent může soustředit na úzkou skupinu typů produktů v dostatečném objemu a realizovat úspory z rozsahu.

21 Jak vyplývá z výše uvedeného, velikost trhu přímo určuje možnosti realizovat úspory z rozsahu, proto firmy v lokalizačním procesu raději zvolí region, který jim umožní realizovat jejich produkci na větším trhu. Pro takové regiony je klíčové vedle toho, že jsou součástí otevřené ekonomiky, také malé administrativní překážky a také dobrá dopravní dostupnost apod. Paul Krugman Přispívá společný evropský trh k vyšší konkurenceschopnosti ekonomiky ČR?

22 Jak může investice podpořit vláda Politická a ekonomická stabilita. Zdravé podnikatelské prostředí Korupce Administrativní zátěž zásadní problém v ČR = územní plánování Investiční pobídky a podnikatelské zóny market-seeking vs. cost-seeking investice Velikost (ha)* Volné plochy (ha) Holešov Ostrava Mošnov Joseph Most Triangle Kolín - Ovčáry Proč je TPCA v Kolíně?

23 Co nabízí investor Investice mají pozitivní vliv na regionální trh práce. Investice přispívají prostřednictvím technologického rozvoje k restrukturalizaci průmyslu. Velké investice ovlivňují malé a střední podnikání kladným způsobem. Velké investice zlepšují podnikatelské image území. Negativní ovlivnění životního prostředí. Vliv velkých investic na sociální soudržnost obyvatel (kladný i záporný). Potřebujeme v ČR montážní závody? Kolín, Šumperk, Zlín, Hodonín, Nošovice.

24 Literatura: Wokoun, R., Tvrdoň, J. a kol. (2010): Přímé zahraniční investice a regionální rozvoj

25 Děkuji za pozornost.

Základ klastru. Jak si klastr představit. Specializované podpůrné firmy. Další členové. Společné prvky výkonného klastru

Základ klastru. Jak si klastr představit. Specializované podpůrné firmy. Další členové. Společné prvky výkonného klastru Nanotechnologický klastr 28.3. 2006 Olomouc Co jsou to klastry Klastry vysvětlení konceptu Založení a financování Jiří Herinek Czechnvest Klastr oborové seskupení Regionální seskupení firem a přidružených

Více

Projekt MasterCard česká centra rozvoje je realizován pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj ČR

Projekt MasterCard česká centra rozvoje je realizován pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj ČR Projekt MasterCard česká centra rozvoje je realizován pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj ČR Když jsme před rokem představovali českou verzi světového projektu MasterCard Worlwide Centres of Commerce

Více

Teorie regionálního rozvoje. Neoklasické teorie

Teorie regionálního rozvoje. Neoklasické teorie Teorie regionálního rozvoje Neoklasické teorie Lokalizační teorie o tom jsme už mluvili co s tím? regionální věda Walter Isard (1919) multidisciplinarita a propojení ekonomie s geografií a prostorovým

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu Metodický list pro první soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu Regionální ekonomika Název tématického celku: Úvod do regionální ekonomie, Teorie lokalizace Cíl: Seznámit posluchače se základními

Více

Investment Academy Modul: Investiční proces a podnikatelské nemovitosti. Ing. Milan Damborský, Ph.D. VÝVOJ INVESTIC - LOKALIZAČNÍ FAKTORY

Investment Academy Modul: Investiční proces a podnikatelské nemovitosti. Ing. Milan Damborský, Ph.D. VÝVOJ INVESTIC - LOKALIZAČNÍ FAKTORY 15. 3. 2016 Investment Academy Modul: Investiční proces a podnikatelské nemovitosti Ing. Milan Damborský, Ph.D. VÝVOJ INVESTIC - LOKALIZAČNÍ FAKTORY CV strana 2 Ministerstvo pro místní rozvoj 2004 2007

Více

Operační program Podnikání a inovace SPOLUPRÁCE

Operační program Podnikání a inovace SPOLUPRÁCE SPOLUPRÁCE Program realizuje Prioritní osu 5 Prostředí pro podnikání a inovace Operačního programu Podnikání a inovace 2007 2013. 1. Cíl programu Cílem programu je podpora vzniku a rozvoje kooperačních

Více

MALÝ PRŮVODCE VELKÝMI MOŽNOSTMI

MALÝ PRŮVODCE VELKÝMI MOŽNOSTMI MALÝ PRŮVODCE VELKÝMI MOŽNOSTMI REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (ROP) MORAVSKOSLEZSKO TÉMATICKÉ OPERAČNÍ PROGRAMY PROGRAMY V RÁMCI EVROPSKÉ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE PROGRAM ROZVOJE VENKOVA REGION MORAVSKOSLEZSKO

Více

Zdroje, komparativní výhody a rozdělení důchodů

Zdroje, komparativní výhody a rozdělení důchodů Zdroje, komparativní výhody a rozdělení důchodů PŘEDNÁŠKA 2 STRUKTURA Výrobní možnosti Vztah cen výstupu a cen a množství vstupů Vztah výstupních a výstupních cen a množství výstupu a vstupů. Obchod v

Více

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ DIPLOMOVÁ PRÁCE. 2011 Bc. Lucie ROČKOVÁ

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ DIPLOMOVÁ PRÁCE. 2011 Bc. Lucie ROČKOVÁ UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ DIPLOMOVÁ PRÁCE 2011 Bc. Lucie ROČKOVÁ Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Existence učících se regionů v dimenzi ČR Bc. Lucie Ročková Diplomová

Více

PODPORA PODNIKÁNÍ A INVESTIC ZE STRANY MSK

PODPORA PODNIKÁNÍ A INVESTIC ZE STRANY MSK PODPORA PODNIKÁNÍ A INVESTIC ZE STRANY MSK PODPORA INVESTIC V MSK Základní rozčlenění aktivit, kterými kraj podporuje podnikání a investice: Příprava podnikatelských nemovitostí Nabídka podnikatelských

Více

Průmyslové zóny a regionální rozvoj Bc. Václav Havlíček

Průmyslové zóny a regionální rozvoj Bc. Václav Havlíček Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Průmyslové zóny a regionální rozvoj Bc. Václav Havlíček Diplomová práce 2011 Prohlašuji: Tuto práci jsem vypracoval samostatně. Veškeré literární prameny

Více

Lokalizační rozhodování ve společnosti Telefónica O2 při provozu call center

Lokalizační rozhodování ve společnosti Telefónica O2 při provozu call center Lokalizační rozhodování ve společnosti Telefónica O2 při provozu call center Bc. Monika Kopťáková Diplomová práce ABSTRAKT Cílem této práce je určit lokalizační faktory společnosti Telefónica O2 při

Více

PRINCIPY PRO PŘÍPRAVU NÁRODNÍCH PRIORIT VÝZKUMU, EXPERIMENTÁLNÍHO VÝVOJE A INOVACÍ

PRINCIPY PRO PŘÍPRAVU NÁRODNÍCH PRIORIT VÝZKUMU, EXPERIMENTÁLNÍHO VÝVOJE A INOVACÍ RADA PRO VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE PRINCIPY PRO PŘÍPRAVU NÁRODNÍCH PRIORIT VÝZKUMU, EXPERIMENTÁLNÍHO VÝVOJE A INOVACÍ 1. Úvod Národní politika výzkumu, vývoje a inovací České republiky na léta 2009 až 2015

Více

Operační program Podnikání a inovace 2007-2013. Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020

Operační program Podnikání a inovace 2007-2013. Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020 Operační program Podnikání a inovace 2007-2013 Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020 JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu 13.

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice MAKROEKONOMIE MĚŘENÍ VÝKONNOSTI EKONOMIKY, PRODUKT, DŮCHOD Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl

Více

Perspektivní obory pro vývoz do Číny

Perspektivní obory pro vývoz do Číny Perspektivní obory pro vývoz do Číny 1) Úvod Již ve třicátých letech minulého století dodávalo Československo do Číny investiční celky, např. cukrovary. Značného objemu ve vývozu investičních celků do

Více

Průzkum pro Inovační fórum 2008. Strategie a překážky inovačně založené konkurenceschopnosti ČR

Průzkum pro Inovační fórum 2008. Strategie a překážky inovačně založené konkurenceschopnosti ČR Průzkum pro Inovační fórum 2008 Strategie a překážky inovačně založené konkurenceschopnosti ČR Anna Kadeřábková, Michal Beneš V souvislosti s konáním Inovačního fóra byli osloveni externí experti představitelé

Více

Aktuální výzvy programů podpory. Operační program Podnikání a inovace. Ing. Matýsková Lenka CzechInvest Ostrava 27.11.2008

Aktuální výzvy programů podpory. Operační program Podnikání a inovace. Ing. Matýsková Lenka CzechInvest Ostrava 27.11.2008 Aktuální výzvy programů podpory Operační program Podnikání a inovace Ing. Matýsková Lenka CzechInvest Ostrava 27.11.2008 Regionální kanceláře Karlovy Vary Ústí nad Labem Liberec Hradec Králové Pardubice

Více

4. 5. Náklady, výnosy, hospodářský výsledek, výpočet, kalkulace ceny

4. 5. Náklady, výnosy, hospodářský výsledek, výpočet, kalkulace ceny Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4. 5. Náklady, výnosy, hospodářský výsledek, výpočet, kalkulace ceny K nejdůležitějším charakteristikám hospodaření

Více

Bohemian Regional Innovation Strategy - BRIS. Infrastruktura pro podporu inovací v regionu Prahy. Širší shrnutí

Bohemian Regional Innovation Strategy - BRIS. Infrastruktura pro podporu inovací v regionu Prahy. Širší shrnutí Bohemian Regional Innovation Strategy - BRIS Infrastruktura pro podporu inovací v regionu Prahy Širší shrnutí S využitím odborných diskusí je definován pojem regionální infrastruktury pro podporu inovací

Více

Lokalizační faktory aktivit realizovaných v rámci podnikatelských zón ve Zlínském kraji. Bc. Olga Maršálková

Lokalizační faktory aktivit realizovaných v rámci podnikatelských zón ve Zlínském kraji. Bc. Olga Maršálková Lokalizační faktory aktivit realizovaných v rámci podnikatelských zón ve Zlínském kraji Bc. Olga Maršálková Diplomová práce 2010 ABSTRAKT Předmětem této diplomové práce je definice lokalizačních faktorů

Více

Hodnocení založené na důkazech: je možné u ex-ante hodnocení?

Hodnocení založené na důkazech: je možné u ex-ante hodnocení? Hodnocení založené na důkazech: je možné u ex-ante hodnocení? RNDr. Jan Vozáb, PhD partner, principal consultant Cíle hodnocení založeného na důkazech Zvýšit dopady a přidanou hodnotu intervencí politiky

Více

Metodický list č. 3. Metodický list pro 3. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu. Makroekonomie II (Mgr.) LS 2008-09

Metodický list č. 3. Metodický list pro 3. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu. Makroekonomie II (Mgr.) LS 2008-09 Metodický list č. 3 Metodický list pro 3. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu Makroekonomie II (Mgr.) LS 2008-09 Název tématického celku: Makroekonomie II 3. blok. Tento tématický blok je rozdělen

Více

1. S-křivka ilustruje. 2. Funkční distribuce příjmu se zabývá distribucí příjmu mezi. 3. Giniho koeficient představuje míru

1. S-křivka ilustruje. 2. Funkční distribuce příjmu se zabývá distribucí příjmu mezi. 3. Giniho koeficient představuje míru Regionální rozvoj Jméno, příjmení, tituly:................................................................................. Datum:.................................................................................................................

Více

Program Klastry kritéria pro výběr projektu. Hodnocení projektu vyhledávání vhodných firem pro klastry

Program Klastry kritéria pro výběr projektu. Hodnocení projektu vyhledávání vhodných firem pro klastry Program Klastry kritéria pro výběr projektu Hodnocení projektu vyhledávání vhodných firem pro klastry A. Kritéria nutná musí být splněna (ANO/NE) Žadatel disponuje písemným vyjádřením zájmu o zpracování

Více

lní banky v současn asné krizi IV. Mezinárodní finanční fórum Zlaté koruny Dopady finanční krize Ing. Pavel Řežábek 21. dubna 2009

lní banky v současn asné krizi IV. Mezinárodní finanční fórum Zlaté koruny Dopady finanční krize Ing. Pavel Řežábek 21. dubna 2009 Role státu tu a centráln lní banky v současn asné krizi IV. Mezinárodní finanční fórum Zlaté koruny Dopady finanční krize Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 21. dubna 2009 Úvodní

Více

RURÁLNÍ SOCIOLOGIE. Téma přednášky: Stručný úvod do Regionalistiky, Základní pojmy, Vymezení Venkova, Území ČR, Rozvojové přístupy, Urbanizace

RURÁLNÍ SOCIOLOGIE. Téma přednášky: Stručný úvod do Regionalistiky, Základní pojmy, Vymezení Venkova, Území ČR, Rozvojové přístupy, Urbanizace Téma přednášky: Stručný úvod do Regionalistiky, Základní pojmy, Vymezení Venkova, Území ČR, Rozvojové přístupy, Urbanizace Letní semestr 2014/2015 PEF ČZU Doktorand: Ing. Jakub Petr E-mail: petr@pef.czu.cz

Více

Strategie integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou metropolitní oblast. rtd. PS4: Vysoké školy a spolupráce škol a firem v oblasti VaV

Strategie integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou metropolitní oblast. rtd. PS4: Vysoké školy a spolupráce škol a firem v oblasti VaV Strategie integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou metropolitní oblast rtd PS4: Vysoké školy a spolupráce škol a firem v oblasti VaV Ing. David Koppitz Zásadní problémy aglomerace Omezená

Více

LSt, S1. Jt III. Česká republika v globalizované a znalostní ekonomice. Anna Kadeřabková a kol.

LSt, S1. Jt III. Česká republika v globalizované a znalostní ekonomice. Anna Kadeřabková a kol. 009 LSt, S1 Jt III Česká republika v globalizované a znalostní ekonomice Anna Kadeřabková a kol. Obsah Souhrnné výsledky analýzy 17 1. Kvalitativní konkurenceschopnost (Anna Kadeřabková, Lenka Gregorová)

Více

CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic. Mgr. Milan Kavka Regionální projektový manažer 10. března 2016

CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic. Mgr. Milan Kavka Regionální projektový manažer 10. března 2016 CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Milan Kavka Regionální projektový manažer 10. března 2016 Obsah prezentace Agentura CzechInvest Regionální kanceláře Přehled programů OP PIK Program

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Firemní cenová politika (N_FCP) Akademický rok 2009/10

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Firemní cenová politika (N_FCP) Akademický rok 2009/10 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Firemní cenová politika (N_FCP) Akademický rok 2009/10 Úvodní charakteristika předmětu: Jednosemestrální předmět Firemní cenová politika (N_FCP) je učebním

Více

Obsah. Předmluva autora... VII

Obsah. Předmluva autora... VII Předmluva autora.................................................. VII 1. Člověk v tržním systému............................................. 1 1.1 Ekonomie věda o lidském jednání..................................

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO MOST AKČNÍ PLÁNY PILÍŘ 2 - ROZVOJ PODNIKATELSKÉHO PROSTŘEDÍ A ZAMĚSTNANOSTI. Únor 2013

STATUTÁRNÍ MĚSTO MOST AKČNÍ PLÁNY PILÍŘ 2 - ROZVOJ PODNIKATELSKÉHO PROSTŘEDÍ A ZAMĚSTNANOSTI. Únor 2013 STATUTÁRNÍ MĚSTO MOST AKČNÍ PLÁNY PILÍŘ 2 - ROZVOJ PODNIKATELSKÉHO PROSTŘEDÍ A ZAMĚSTNANOSTI Únor 2013 MmM OIaKH OIS ORP RZ ÚP VO VZ ZPF Magistrát města Mostu odbor investic a komunálního hospodářství

Více

Podkladová studie pro 2014+ - analýza podpory podnikání ve vazbě s výzkumem, vývojem a inovacemi, vzděláváním, ŽP a rozvojem venkova 11. 4.

Podkladová studie pro 2014+ - analýza podpory podnikání ve vazbě s výzkumem, vývojem a inovacemi, vzděláváním, ŽP a rozvojem venkova 11. 4. Podkladová studie pro 2014+ - analýza podpory podnikání ve vazbě s výzkumem, vývojem a inovacemi, vzděláváním, ŽP a rozvojem venkova 11. 4. 2012 OBSAH 1. Postup realizace zakázky 2. Dosavadní výstupy zakázky

Více

Technologické platformy v OPPI. 13.9.2011, Technologické platformy a iniciativy v tematické výzkumné oblasti NMP, Praha

Technologické platformy v OPPI. 13.9.2011, Technologické platformy a iniciativy v tematické výzkumné oblasti NMP, Praha Technologické platformy v OPPI 13.9.2011, Technologické platformy a iniciativy v tematické výzkumné oblasti NMP, Praha Program Spolupráce - program podporuje vznik a rozvoj klastrů a technologických platforem

Více

CENY ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY NA SOUČASNÉM TRHU SE ZEMĚDĚLSKOU PŮDOU

CENY ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY NA SOUČASNÉM TRHU SE ZEMĚDĚLSKOU PŮDOU ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Provozně ekonomická fakulta CENY ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY NA SOUČASNÉM TRHU SE ZEMĚDĚLSKOU PŮDOU (teze k diplomové práci) Vedoucí diplomové práce: Ing. Dobroslava Pletichová

Více

EKONOMIKA VEŘEJNÉHO SEKTORU 1

EKONOMIKA VEŘEJNÉHO SEKTORU 1 Metodický list č. 1 EKONOMIKA VEŘEJNÉHO SEKTORU 1 Název tematického celku: Úvod do předmětu ekonomika veřejného sektoru, veřejný sektor a veřejná správa. Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je

Více

Vnější podpora spolupráce

Vnější podpora spolupráce Vnější podpora spolupráce Ing. Martina Manová ředitelka Ústavu projektových činností Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/09.0009 Tento projekt je spolufinancován

Více

9. 3. Trend vývoje ekonomiky, cyklický vývoj, hranice produkčních možností

9. 3. Trend vývoje ekonomiky, cyklický vývoj, hranice produkčních možností Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 9. 3. Trend vývoje ekonomiky, cyklický vývoj, hranice produkčních možností Hospodářský cyklus nám ukazuje (zobrazuje)

Více

Úvod. Petr Musil pmusil@econ.muni.cz

Úvod. Petr Musil pmusil@econ.muni.cz Úvod Petr Musil pmusil@econ.muni.cz Harmonogram: 1. Úvod do ekonomie 2. Trh, nabídka, poptávka 3. Úvod do chování spotřebitele 4. Rovnováha spotřebitele na trhu statků a služeb, poptávka, poptávané množství

Více

ODDĚLENÍ MSP A MALOOBCHODU AKČNÍ PLÁN PODPORY MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKATELŮ NA ROK 2016

ODDĚLENÍ MSP A MALOOBCHODU AKČNÍ PLÁN PODPORY MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKATELŮ NA ROK 2016 ODDĚLENÍ MSP A MALOOBCHODU AKČNÍ PLÁN PODPORY MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKATELŮ NA ROK 2016 Obsah 1. ÚVOD... 3 2. PRIORITNÍ OBLASTI PODPORY MSP... 4 2.1. PŘÁTELSKÉ PODNIKATELSKÉ PROSTŘEDÍ PRO MSP... 4 2.2.

Více

integrace dozoru nad finančním trhem v České republice

integrace dozoru nad finančním trhem v České republice Globalizace finančních trhů a integrace dozoru nad finančním trhem v České republice Michaela Erbenová Praha Červen 2005 O čem budu hovořit Výzvy a trendy globalizace finančních trhů a úsilí o další integraci

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice MAKROEKONOMIE MAKROEKONOMICKÁ ÚLOHA STÁTU, PROTEKCIONISMUS A INTEGRACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál

Více

Jak povzbudit ekonomický růst během recese. Petr Král ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Česká národní banka

Jak povzbudit ekonomický růst během recese. Petr Král ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Česká národní banka STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 14 Růstové faktory českého strojírenství 17. dubna 14 Jak povzbudit ekonomický růst během recese Petr Král ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Česká národní banka Recese

Více

Veřejná ekonomika a správa

Veřejná ekonomika a správa Studijní obor Veřejná ekonomika a správa Studijní program Hospodářská politika a správa studijní obor je odborně garantován katedrou ekonomie a veřejné správy výuka je zajišťována zejména vysoce kvalifikovanými

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Mezinárodní strojírenský veletrh Brno 2014. Rozjednaný stav

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Mezinárodní strojírenský veletrh Brno 2014. Rozjednaný stav Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Mezinárodní strojírenský veletrh Brno 2014 Rozjednaný stav OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Důraz na rozvojové podpory + počátek

Více

Bankovní systém a centrální banka + Hospodářská politika. Makroekonomie I. 10. přednáška. Bankovní systém. Jednostupňový systém.

Bankovní systém a centrální banka + Hospodářská politika. Makroekonomie I. 10. přednáška. Bankovní systém. Jednostupňový systém. 10. přednáška Makroekonomie I Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Bankovní systém a centrální banka + Hospodářská politika Jednostupňový Dvoustupňový Bankovní systém Jednostupňový systém Jednostupňový

Více

Perspektivní obory pro vývoz do Číny

Perspektivní obory pro vývoz do Číny Perspektivní obory pro vývoz do Číny 1) Úvod Již ve třicátých letech minulého století dodávalo Československo do Číny např. cukrovary a pivovary. Značného objemu ve vývozu do ČLR bylo dosaženo zejména

Více

Ekonomická analýza české železnice. Tomáš Pospíšil Ekonomicko-správní fakulta MU Brno

Ekonomická analýza české železnice. Tomáš Pospíšil Ekonomicko-správní fakulta MU Brno Ekonomická analýza české železnice Tomáš Pospíšil Ekonomicko-správní fakulta MU Brno Vymezení české železnice a její pozice na dopravním trhu Česká železnice Skupina ČD SŽDC Pozice na dopravním trhu Nákladní

Více

V Y S O K Á Š K O L A E K O N O M I E A M A N A G E M E N T U CENTRUM EKONOMICKÝCH STUDIÍ VŠEM

V Y S O K Á Š K O L A E K O N O M I E A M A N A G E M E N T U CENTRUM EKONOMICKÝCH STUDIÍ VŠEM V Y S O K Á Š K O L A E K O N O M I E A M A N A G E M E N T U CENTRUM EKONOMICKÝCH STUDIÍ VŠEM ISSN 1801-1578 (elektronická verze) ISSN 1801-6871 (tištěná verze) 4 vydání 4 / ročník 2007 / 28. 2. 2007

Více

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry 8 Klíčové závěry Energetická transformace Německá Energiewende Craig Morris, Martin Pehnt Vydání publikace iniciovala Nadace Heinricha Bölla. Vydáno 28. listopadu 2012. Aktualizováno v červenci 2015. www.

Více

Motivace. Dnes se zaměříme na monopoly.

Motivace. Dnes se zaměříme na monopoly. Monopol Motivace V reálném světě není dokonalá konkurence příliš častá. Obvyklejší jsou různé formy nedokonalé konkurence: monopoly oligopoly monopolistická konkurence Dnes se zaměříme na monopoly. Co

Více

ČAS PRO OBRAT ZELENÁ EKONOMIKA A STÁT BEZ KORUPCE HOSPODÁŘSKÝ A PROTIKORUPŘNÍ PROGRAM STRANY ZELENÝCH 2010

ČAS PRO OBRAT ZELENÁ EKONOMIKA A STÁT BEZ KORUPCE HOSPODÁŘSKÝ A PROTIKORUPŘNÍ PROGRAM STRANY ZELENÝCH 2010 ČAS PRO OBRAT ZELENÁ EKONOMIKA A STÁT BEZ KORUPCE HOSPODÁŘSKÝ A PROTIKORUPŘNÍ PROGRAM STRANY ZELENÝCH 2010 Ekonomika klesá, korupce roste. Nejde o shodu náhod. EKONOMICKÁ KRIZE JE NEDÍLNĚ SPOJENA S KRIZÍ

Více

Trh. Tržní mechanismus. Úroková arbitráž. Úroková míra. Úroková sazba. Úrokový diferenciál. Úspory. Vnitřní směnitelnost.

Trh. Tržní mechanismus. Úroková arbitráž. Úroková míra. Úroková sazba. Úrokový diferenciál. Úspory. Vnitřní směnitelnost. Slovník pojmů Agregátní poptávka Apreciace Bazický index Běžný účet platební bilance Cena Cenný papír Cenová hladina Centrální banka Centrální košová parita Ceteris paribus Černý trh Čistá inflace Daň

Více

Předmět ekonomie. Tematický okruh (ŠVP) Základní ekonomické pojmy. Tematická oblast Název DUM (téma) 3.ročník Vytvořeno Červenec 2013 Autor materiálu

Předmět ekonomie. Tematický okruh (ŠVP) Základní ekonomické pojmy. Tematická oblast Název DUM (téma) 3.ročník Vytvořeno Červenec 2013 Autor materiálu Předmět ekonomie Název školy Předmět ekonomie VY_32_INOVACE_05_02_01 Ekonomické systémy Název školy Ekonomické systémy VY_32_INOVACE_05_02_02 Potřeby a teorie potřeb Název školy Potřeby a teorie potřeb

Více

Nová strategie obchodní a investiční politiky

Nová strategie obchodní a investiční politiky Úvod Na exportu EU v současné době závisí přes 30 milionů pracovních míst a předpokládá se, že v budoucích 10-15 letech bude 90% růstu generováno za hranicemi EU, proto je potřeba navázat vztahy se třetími

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020 (OP PIK)

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020 (OP PIK) Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020 (OP PIK) JUDr. Ing. Břetislav Grégr, MBA ředitel odboru koordinace SF, MPO 5. prosince 2013 Financování firemních inovací s výhledem

Více

ITI ostravské aglomerace

ITI ostravské aglomerace ITI ostravské aglomerace Manažerský souhrn integrované teritoriální investice Investiční plán pro udržitelný rozvoj měst v území ostravské aglomerace na období 2014 2020 Ostrava, listopad 2015 1 Jaká jsou

Více

Monitoring dotačních titulů a programových příležitostí

Monitoring dotačních titulů a programových příležitostí Aktualizace ke dni: 31. 8. 2011 Jihočeská hospodářská komora Husova 9, 370 01 České Budějovice Tel.: 387 318 433 (sekretariát úřadu) Fax: 387 318 431 jhk@jhk.cz http://www.jhk.cz Regioprojekt, s. r. o.

Více

Jak přežít a uspět v novém světě? (Transformace společnosti, ekonomiky a podnikání)

Jak přežít a uspět v novém světě? (Transformace společnosti, ekonomiky a podnikání) Jak přežít a uspět v novém světě? (Transformace společnosti, ekonomiky a podnikání) KONFERENCE NADACE ZET, SPOLEČNOSTI ROKLEN FIN A AKADEMICKÉ ALIANCE KONAJÍCI SE V KVĚTNU 2016 1 Nadace ZET Milana Zeleného

Více

Mikroekonomie. 1. Opakování příklad 1. Opakování - Příklad 2. Řešení. Řešení. Opakování příklad 3 2.11.2015

Mikroekonomie. 1. Opakování příklad 1. Opakování - Příklad 2. Řešení. Řešení. Opakování příklad 3 2.11.2015 1. Opakování příklad 1. Mikroekonomie Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky, JČU Při ceně 10 korun se nakupuje 1000 výrobků za 1 den; při ceně 50 korun se nakupuje 500 výrobků za 1 den. Jaký je

Více

Mléko a mléčné produkty

Mléko a mléčné produkty Mléko a mléčné produkty i přes neustálý tlak na snižování produkce mléka zůstávají další vyhlídky pro mléčný trh a mléčné výrobky příznivé, a to díky stále rostoucí světové poptávce. Spíše se tedy očekává

Více

PODMÍNKY PRO KONKURENCESCHOPNOST MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ V ČESKÉ REPUBLICE A V EVROPSKÉ UNII

PODMÍNKY PRO KONKURENCESCHOPNOST MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ V ČESKÉ REPUBLICE A V EVROPSKÉ UNII PODMÍNKY PRO KONKURENCESCHOPNOST MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ V ČESKÉ REPUBLICE A V EVROPSKÉ UNII Ivana MANDYSOVÁ Univerzita Pardubice ivana.mandysova@upce.cz Abstrakt Podniky a podnikatelé jsou hlavním

Více

Cesta vpřed s pomocí finančních nástrojů ESIF. Evropský fond pro regionální rozvoj. Finanční nástroje

Cesta vpřed s pomocí finančních nástrojů ESIF. Evropský fond pro regionální rozvoj. Finanční nástroje Cesta vpřed s pomocí finančních nástrojů ESIF Evropský fond pro regionální rozvoj spolufinancované ze zdrojů Evropského fondu pro regionální rozvoj jsou udržitelným a efektivním způsobem investování do

Více

Svaz průmyslu a dopravy ČR

Svaz průmyslu a dopravy ČR Svaz průmyslu a dopravy ČR Statistické šetření SPČR a ČNB v nefinančních podnicích Výsledky za 4. Vyhodnocení a komentáře 2 O šetření Pravidelné čtvrtletní šetření SPČR a ČNB Od roku 2011, dodnes celkem

Více

1.1.3. Pozitivní popisuje ekonomickou realitu to, co je a hledá zákonitosti jejího fungování.

1.1.3. Pozitivní popisuje ekonomickou realitu to, co je a hledá zákonitosti jejího fungování. část mikroekonomie 1. Úvod do ekonomie 1.1. Ekonomie 1.1.1. Mikroekonomie zkoumá chování dílčích ekonomických subjektů jednotlivců, domácností, firem. Sledujeme ekonomický systém očima jednotlivého subjektu.

Více

Očekávání stavebních firem a dodavatelů stavebních materiálů

Očekávání stavebních firem a dodavatelů stavebních materiálů 1 Očekávání stavebních firem a dodavatelů stavebních materiálů Ing. INCOMA Research, Business & Industry CEE Základní informace o projektu 2 Při příležitosti konference Fórum českého stavebnictví připravila

Více

Katedra řízení podniku MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY [B_MOV] Ing. Pavla Břečková, Ph.D. pavla.breckova@mail.vsfs.cz

Katedra řízení podniku MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY [B_MOV] Ing. Pavla Břečková, Ph.D. pavla.breckova@mail.vsfs.cz Katedra řízení podniku MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY [B_MOV] Ing. Pavla Břečková, Ph.D. pavla.breckova@mail.vsfs.cz MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY KS = 3 řízené konzultace (LS 2010) Význam a struktura mezinárodního

Více

Programový rámec pro operační PROGRAM ROZVOJE VENKOVA. Název Fiche 1. Stručný popis Fiche

Programový rámec pro operační PROGRAM ROZVOJE VENKOVA. Název Fiche 1. Stručný popis Fiche Programový rámec pro operační PROGRAM ROZVOJE VENKOVA program Název Fiche 1 INVESTICE DO ZEMĚDĚLSKÝCH PODNIKŮ Vazba na článek Nařízení PRV Článek 17, odstavec 1., písmeno a) Vymezení Fiche Podpora je zaměřena

Více

Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby

Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby Company LOGO Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby Strategie realizace Smart Administration v období 2007 2013 České republiky Content Vize a cíle Strategie Hexagon veřejné správy Charakter

Více

Střednědobý výhled sektoru vína (do roku 2015/2016) Červenec 2009

Střednědobý výhled sektoru vína (do roku 2015/2016) Červenec 2009 Střednědobý výhled sektoru vína (do roku 2015/2016) Červenec 2009 1. Výchozí stav a předpoklady Výhled je zpracován na základě statistické analýzy produkce a spotřeby vína. Je uvažováno ve třech scénářích:

Více

Analýza exportních příležitostí pivovaru Poutník

Analýza exportních příležitostí pivovaru Poutník Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ekonomická fakulta Katedra obchodu a cestovního ruchu Diplomová práce Analýza exportních příležitostí pivovaru Poutník Vypracovala: Bc. Lenka Veselá Vedoucí

Více

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com)

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com) Obsah Alternativní cíle firem Trh výrobních faktorů Trh půdy Obecný mikroekonomický cíl Maximalizace zisku Alternativní cíle firem 1) maximalizace zisku (malé f) 2) Max zisku za určité období suma zisku

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice MAKROEKONOMIE EKONOMICKÝ RŮST A HOSPODÁŘSKÉ CYKLY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905}

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905} CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 20.5.2008 KOM(2008) 307 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905} CS CS ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU

Více

EKO-ENERGIE ENERGIE. Ing. Pavel Gebauer Odbor elektroenergetiky,, MPO

EKO-ENERGIE ENERGIE. Ing. Pavel Gebauer Odbor elektroenergetiky,, MPO EKO-ENERGIE ENERGIE 26. listopadu 2009, PrahaP Ing. Pavel Gebauer Odbor elektroenergetiky,, MPO Obsah Cíle v oblasti obnovitelných zdrojů energie (OZE) Stav OZE v ČR Program EKO-ENERGIE III.Výzva programu

Více

Evropská regionální politika

Evropská regionální politika Evropská regionální politika Ing. Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda Svazu měst a obcí ČR Univerzita Pardubice 24. března 2013 Přetrvávají v EU zásadní ekonomické rozdíly?

Více

Statistické šetření ČNB v nefinančních podnicích

Statistické šetření ČNB v nefinančních podnicích Metodický list Statistické šetření ČNB v nefinančních podnicích Statistické šetření ČNB je realizováno ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR a s podporou Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR a

Více

Strojírenství Ostrava 2014

Strojírenství Ostrava 2014 Jak podpořit ekonomický růst během recese nebo jak přežít? Strojírenství Ostrava 2014 Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 17. 4. 2014 OSTRAVA, Dolní oblast Vítkovic

Více

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI do roku 2020 s výhledem do roku 2030 OBSAH 1. Úvod 2. Vize a mise 3. Strategické cíle I. Věda a výzkum II. Vzdělávací činnost III. Rozvoj IV. Internacionalizace

Více

Dnešní Šanghaj 13 mil. obyvatel

Dnešní Šanghaj 13 mil. obyvatel Hospodářská teorie a politika - VŠFS Jiří Mihola, jiri.mihola@quick.cz, 2015 Téma 5 Hospodářská politika v tržní ekonomice. Efektivnost. Příčiny a funkce veřejného sektoru a role státu v ekonomice Otázka

Více

Studijní opora. Téma: Rozhodování firmy v podmínkách nedokonalé konkurence

Studijní opora. Téma: Rozhodování firmy v podmínkách nedokonalé konkurence Studijní opora Název předmětu: Ekonomie I Zpracoval: Ing. Lenka Brizgalová, Ph.D. Téma: Rozhodování firmy v podmínkách nedokonalé konkurence Vzdělávací cíl: Téma Rozhodování firmy v podmínkách nedokonalé

Více

Mezinárodní marketing. Ing. Otakar Ungerman, Ph.D. otakar.ungerman@tul.cz Katedra marketingu - 5.p

Mezinárodní marketing. Ing. Otakar Ungerman, Ph.D. otakar.ungerman@tul.cz Katedra marketingu - 5.p Mezinárodní marketing Ing. Otakar Ungerman, Ph.D. otakar.ungerman@tul.cz Katedra marketingu - 5.p Přednášky 1. Úvod, definice, základní pojmy, vývoj koncepcí, vývoj názorů na zahraniční obchod. 2. Důvody

Více

Stínová vláda ČSSD. Vláda společenské odpovědnosti. www.cssd.cz

Stínová vláda ČSSD. Vláda společenské odpovědnosti. www.cssd.cz Stínová vláda ČSSD Vláda společenské odpovědnosti www.cssd.cz 14.7.2010 www.cssd.cz 1 Stínový předseda vlády Mgr. Bohuslav Sobotka Věk 38 Rodinný stav ženatý, 2 děti Vzdělání Právnická fakulta Masarykovy

Více

INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE V POJETÍ K.E.CLOWA + D.BAACKA. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz

INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE V POJETÍ K.E.CLOWA + D.BAACKA. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE V POJETÍ K.E.CLOWA + D.BAACKA doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz 1. CLOW, K.E., BAACK, D.: REKLAMA, PROPAGACE A MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE BRNO: COMPUTER

Více

CzechInvest a podpora technologických platforem. Mgr. Marie Danišová projektová manažerka Praha, 19. září 2014

CzechInvest a podpora technologických platforem. Mgr. Marie Danišová projektová manažerka Praha, 19. září 2014 CzechInvest a podpora technologických platforem Mgr. Marie Danišová projektová manažerka Praha, 19. září 2014 Technologické platformy (TP) TP je kooperační oborové seskupení sdružující: Klíčové podniky,

Více

OP3BK_FEK. Ekonomika. Jaro / 13:55 15:35 / učebna č.20

OP3BK_FEK. Ekonomika. Jaro / 13:55 15:35 / učebna č.20 OP3BK_FEK Ekonomika Jaro 2013 16.03.2013 / 13:55 15:35 / učebna č.20 Přehled témat (osnova): 1. Úvod do ekonomie Základní pojmy Vývoj ekonomie Aktuální problémy 2. Mikroekonomie Tržní struktury Dokonalá

Více

CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic. Vojtěch Rajtr statutární náměstek

CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic. Vojtěch Rajtr statutární náměstek CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Vojtěch Rajtr statutární náměstek Výsledky roku 2013 Statistiky projektů -- CzechInvest v roce 2013 pomohl k rozhodnutí u 108 investičních projektů

Více

Co je ekonomie? Vždy je nutno rozhodnout se, kterou potřebu budeme uspokojovat a jakým způsobem. Tj. lidé vždy volí mezi alternativami.

Co je ekonomie? Vždy je nutno rozhodnout se, kterou potřebu budeme uspokojovat a jakým způsobem. Tj. lidé vždy volí mezi alternativami. Co je ekonomie? Ekonomie je věda, která studuje, jak lidé využívají vzácné zdroje k uspokojování svých neomezených potřeb, přičemž tyto potřeby uspokojují pomocí produkce statků a jak jsou tyto statky

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PRO VODU, VZDUCH A PŘÍRODU Implementační dokument verze k 3. 12. 2009 M I NISTERSTVO ŽIVOTNÍ HO PROSTŘEDÍ STÁTNÍ FOND ŽIVOT NÍ HO PROSTŘEDÍ FOND SOUDRŽNOSTI / EVROPSKÝ

Více

ZÁKLADY EKONOMIE. vyučující: jandova@econ.muni.cz kancelář 504 (katedra ekonomie) 3 bloky výuky, ukončení: písemná zkouška literatura:

ZÁKLADY EKONOMIE. vyučující: jandova@econ.muni.cz kancelář 504 (katedra ekonomie) 3 bloky výuky, ukončení: písemná zkouška literatura: ZÁKLADY EKONOMIE vyučující: jandova@econ.muni.cz kancelář 504 (katedra ekonomie) 3 bloky výuky, ukončení: písemná zkouška literatura: ppt v ISu (Studijní materiály BPE_ZEKO) HOLMAN, R.: Základy ekonomie

Více

Světová ekonomika. Ekonomické subjekty a ekonomický koloběh

Světová ekonomika. Ekonomické subjekty a ekonomický koloběh Světová ekonomika Ekonomické subjekty a ekonomický koloběh Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

LOKALIZAČNÍ FAKTORY MALÉHO A STŘEDNÍHO PODNIKÁNÍ V PODMÍNKÁCH EKONOMIKY ČR

LOKALIZAČNÍ FAKTORY MALÉHO A STŘEDNÍHO PODNIKÁNÍ V PODMÍNKÁCH EKONOMIKY ČR LOKALIZAČNÍ FAKTORY MALÉHO A STŘEDNÍHO PODNIKÁNÍ V PODMÍNKÁCH EKONOMIKY ČR Milan Damborský, René Wokoun Úvod do problematiky První lidé se usidlovali v místech, která jim zajišťovala přežití, tj. v místech

Více

Rozvojové priority regionů ČR z pohledu budoucí kohezní politiky

Rozvojové priority regionů ČR z pohledu budoucí kohezní politiky Speciální analýzy prosinec 2010 ozvojové priority regionů Č z pohledu budoucí kohezní politiky Petr Zahradník EU OFFICE Česká spořitelna, a.s. Poláčkova 1976/2 140 00 Praha 4 tel.: +420 261 073 308 fax:

Více

Okruh č. 1: PODNIKOVÁ EKONOMIKA

Okruh č. 1: PODNIKOVÁ EKONOMIKA Okruh č. 1: PODNIKOVÁ EKONOMIKA PODNIKOVÁ EKONOMIKA ZÁKLADY 1. Cíle podniku, jejich vyjádření, uspořádání a vztahy mezi nimi. 2. Zakladatelský rozpočet. 3. Právní formy podnikání a kritéria jejich volby.

Více

VEŘEJNÁ EKONOMIKA Poslání, struktura a příčiny existence veřejného sektoru I

VEŘEJNÁ EKONOMIKA Poslání, struktura a příčiny existence veřejného sektoru I VEŘEJNÁ EKONOMIKA Poslání, struktura a příčiny existence veřejného Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

BYZNYS ŘÍKÁ: POTŘEBUJEME TTIP!

BYZNYS ŘÍKÁ: POTŘEBUJEME TTIP! BYZNYS ŘÍKÁ: POTŘEBUJEME TTIP! V době neustále rostoucí globální konkurence, kdy dochází k rychlému růstu rozvíjejících se ekonomik, potřebuje EU rychle konat, aby zvýšila svoji konkurenceschopnost. EU

Více

Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty

Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty Relevantní strategické dokumenty na krajské, regionální a lokální úrovni nejsou v rozporu se Strategií komunitně vedeného místního rozvoje

Více

PORADENSTVÍ. Ministerstvo průmyslu a obchodu. České republiky. Sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Řídící orgán OPPI

PORADENSTVÍ. Ministerstvo průmyslu a obchodu. České republiky. Sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Řídící orgán OPPI Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Řídící orgán OPPI PORADENSTVÍ Program realizuje Prioritní osu OPPI 2007-2013 6 Služby pro rozvoj podnikání Platnost od Číslo

Více

Úvod do ekonomie. Důležitost samostudia s využitím literatury. Přednášky a konzultace jsou jen pomocnou formou výuky. 1. Předmět a definice ekonomie

Úvod do ekonomie. Důležitost samostudia s využitím literatury. Přednášky a konzultace jsou jen pomocnou formou výuky. 1. Předmět a definice ekonomie Úvod do ekonomie Důležitost samostudia s využitím literatury. Přednášky a konzultace jsou jen pomocnou formou výuky. 1. Předmět a definice ekonomie Ekonomie ve smyslu obecné ekonomické teorie, zkoumá nejobecnější

Více