Vlakové zabezpečovače v pražském metru, současný stav, provozní zkušenosti, perspektiva

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vlakové zabezpečovače v pražském metru, současný stav, provozní zkušenosti, perspektiva"

Transkript

1 Vlakové zabezpečovače v pražském metru, současný stav, provozní zkušenosti, perspektiva Jaroslav Hauser, Milan Pecka 1. Úvod Vlakový zabezpečovač je technické zařízení, jehož úlohou je přispívat ke zvýšení bezpečnosti železniční dopravy tím, že kontroluje, případně nahrazuje strojvedoucího. Tolik školní definice, která se mi vybavuje i po tolika letech děkuji, pane profesore Jelínku. Za 39 let provozu pražského metra nám přispívají ke zvýšení bezpečnosti provozu hned tři typy vlakových zabezpečovačů různých generací, technických principů, od různých výrobců a dokonce z rozličných států. 2. Vlakový zabezpečovač ARS Zkratka ARS znamená Автоматическя Регуляция Скорости Automatická regulace rychlosti Jedná se o nejstarší vlakový zabezpečovač na pražském metru, původní ruský systém v provozu na trati C od roku 1974 do roku 1998, na trati A od roku 1978 do roku 2004 a na trati B od roku 1985 dosud. Jde o liniový vlakový zabezpečovač s kontrolou rychlosti, analogový nízkofrekvenční systém s dodatečným kódováním do kolejnicových pásů. - Pouze systém ATP - Provozní režimy: RVZ (režim vlakového zabezpečovače) = ATP RTB (režim tlačítek bdělosti) = omezení rychlosti na 20 km/h N = zařízení vypnuto - Princip: rychlostní systém (do každého izolovaného úseku, kolejového obvodu je vysílána nízká frekvence, která určuje přímo konkrétní max. povolenou rychlost v tomto úseku) 275 Hz 0 km/h 225 Hz 20 km/h 175 Hz 40 km/h 125 Hz 60 km/h 75 Hz 80 km/h - Nízké frekvence vyrábějí generátory GALS, každý izolovaný úsek má vlastní generátor tvořený o LC oscilátorem naladěným na 275 Hz. Pomocí rychlostních relé je možné postupně připojovat interní kapacity, které snižují kmitočet po krocích 50 Hz o Zesilovačem 50 VA. Ten má dva samostatné koncové stupně při poruše výkonového tranzistoru dojde k automatickému přepnutí na záložní koncový stupeň. - Příjem signálu na vlaku: Před první nápravou jsou nad levou i pravou kolejnicí umístěny snímací cívky v antisériovém zapojení.

2 - Nominální proud: od 1,5 A pro 275 Hz do 5,4 A pro 75 Hz (150 % citlivosti přijímačů) - Mobilní část: Reléová logika, zdvojená relé 2. bezpečnostní skupiny s kontrolou na odpad. Pět lokomotivních přijímačů, dva bloky měření rychlosti, blok signalizace pro porovnání skutečné a zadané rychlosti a blok řízení, který zadává výběh a provozní nebo nouzovou brzdu. - Adaptér ARS Původní ruský systém nesplňoval všechny bezpečnostní požadavky a tak byl československými odborníky systém doplněn o adaptér ARS, který především o řeší problematiku možného podchodu kódu pod vlakovou soupravou o zabraňuje vyhodnocení 3. harmonické 75 Hz jako příjmu 225 Hz o umožňuje indikaci předvěstního znaku, tedy max. povolené rychlosti v následujícím izolovaném úseku - Interval následného mezidobí: 90 s Zásadní nevýhoda systému ARS: nedostatečná odolnost proti rušení. I krátkodobý rušivý signál s kmitočtem ležícím v přijímaném pásmu může vyvolat nebezpečný stav. Zejména nekompatibilita s asynchronním pohonem vozů typu M1 vede k zásadnímu bezpečnostnímu problému, pro který bylo nutné systém ARS opustit a nahradit systémy jinými. Údržba zejména reléových bloků mobilní části systému je poměrně obtížná a také nákladná. Závěrečné zhodnocení: Dnes se jedná o systém na konci svého technického života a těsně před vstupem do muzea zabezpečovací techniky. Ale nehleďme na starý ruský systém příliš přísně a nepoměřujme ho pyšně s dnešními počítačovými systémy. Dlouholetý provoz ukázal, že se jedná o bezpečný systém, který neměl v průběhu mnoha desítek let žádný vážný bezpečnostní problém. Spolehlivost systému je standardní a odpovídající použité reléové technice. A připomeňme si, že už v první polovině 70. let se jednalo o systém liniového vlakového zabezpečovače s kontrolou rychlosti.

3 3. Vlakový zabezpečovač PA-135 Zkratka PA-135 znamená Pilot Automatique a použitou frekvenci 135 khz Jedná se o výrobek francouzské firmy Matra, později Matra Transport Internacional, ještě později pohlcenou společností Siemens. Systém je nasazen od roku 1997 dosud na trati C. Jde o liniový vlakový zabezpečovač, analogový, vysokofrekvenční s kódováním do tzv. programového pásu. - Funkce ATP i ATO ATO je poměrně primitivní a spočívá v podstatě pouze v automatickém rozjezdu vlaku, jízdě předem stanovenou rychlostí a cílovým brzděním a zastavením v následující stanici. - Princip: předchůdce systému Distance-to-go. - Provozní režimy: RAV (režim automatického vedení) = ATP + ATO RVZ (režim vlakového zabezpečovače) = ATP RTB (režim tlačítek bdělosti) = omezení rychlosti na 30 km/h N = zařízení vypnuto - Programový pás o V celé délce trati je mezi kolejnicemi uložen programový pás s přenosovými indukčními smyčkami (= programy), jejichž vodiče se kříží v přesně stanovených vzdálenostech. Vzdálenost křížení určuje nominální rychlost v daném místě. o V každém místě trati se nachází nejméně jeden a nejvýše šest programů (obvykle jeden nebo dva). o Stacionární část systému zajišťuje pomocí bezpečných logických obvodů podle okamžité dopravní situace napájení vždy jediného (případně žádného) z nich. o ATO vede vlak tak, aby sousední křížení projel za 300 ms (např. rychlosti 80 km/h odpovídá vzdálenost křížení 6,66 m, atd.) o ATP zavede nouzovou brzdu při 290 ms o Vzdálenost křížení včetně brzdných parabol jsou v předpisu pro výrobu programového pásu tzv. listing pásu.

4

5 - Nosná frekvence 135 khz je fázově modulovaná dalšími nízkými kmitočty (od Hz do Hz) o ZR = aktivační zóna o AM, AF = povolení k jízdě o SL = povolení trakce o OD, OG = povolení otevření dveří vpravo, vlevo o CNP = nepřeklenutelné dělení trakční kolejnice o atd. - Nouzové brzdění až do zastavení nastane, jestliže: o Není vyhodnocen příjem nosné frekvence 135 khz nebo není vyhodnocen příjem jedné z nízkých frekvencí ZR, AM, AF (V takovém případě je nutná nová aktivace systému v následující stanici. Do následující stanice jede vlak v režimu RTB max. rychlostí 30 km/h). o Čas projetí dvou sousedních křížení je kratší než 290 ms - Doplňkové funkce: o Nouzové zastavení vlaku na dráze 100 m po rozjezdu ze stanice uvolněním tlačítka strojvedoucím. o Blokování otevření dveří na nesprávné straně a mimo stanici. o Možnost změny jízdní doby v mezistaničním úseku změnou nosné frekvence (přepnutím krystalu oscilátoru). o Zamezení zpětného pohybu vlaku. o Přepínání dálkových a tlumených světel. o Spouštění hlášení vlakového rozhlasu před stanicí. o Jízda v místě nepřeklenutelného dělení napájecí trakční kolejnice. - V režimu RAV spustí strojvedoucí hlášení rozhlasu (po jeho ukončení se zavřou dveře) a stiskne tlačítko Odjezd, které uvolní po ujetí 100 m. Vlak automaticky dojede do další stanice. - V režimu RVZ řídí strojvedoucí vlak manuálně ATP vyvolá nouzové brzdění v případě překročení povolené rychlosti nebo při vjetí do nenapájeného programu za programem zastavení. - Interval následného mezidobí: o teoretický 85 s o praktický 90 s Nevýhody systému PA-135: - Nemožnost jakýchkoliv úprav rychlosti včetně pomalé jízdy, rychlost je pevně zakódována křížením vodičů v programovém pásu. - Velká zranitelnost programového pásu v kolejišti, náročná a drahá demontáž a zpětná montáž při některých pracích na kolejovém svršku (např. kompletní rekonstrukce výhybky). - Při vypadnutí ze zabezpečeného režimu RAV nebo RVZ je možné systém opět aktivovat až v následující stanici. Do této následující stanice musí dojet vlak v režimu RTB max. rychlostí 30 km/h. Př.: Porucha kolejového obvodu. Dochází tak často k narušení GVD. - Při nepravidelnostech v provozu je počet instalovaných parabol nedostatečný. Primitivní funkce ATO a pevně zakódovaná rychlost v programovém pásu neumožňuje vzniklé nepravidelnosti v provozu účinně eliminovat. Výhody systému PA Vysoká bezpečnost systému.

6 Je zřejmá malá pravděpodobnost výskytu rušivého signálu, který by mohl být vyhodnocen jako pravý. Francouzský dodavatel zjevně pracoval v průběhu celého projektu s vysokými standardy bezpečnosti. - Plná kompatibilita systému s asynchronními pohony vlaků typu M1. - Vysoká spolehlivost systému a jeho komponent. Závěrečné zhodnocení: Systém byl vyvinut v 70. letech 20. století a tomuto období také odpovídá princip a technické možnosti systému viz výše převažující nevýhody nad výhodami. S dalším nasazením systému PA-135 se z výše uvedených důvodů pochopitelně nepočítá. Na druhou stranu bezpečný a spolehlivý systém plně kompatibilní s asynchronními pohony vlaků bude ještě jistě nějakou dobu dobře sloužit provozu na trati C.

7 4. Vlakový zabezpečovač LZA Zkratka LZA znamená Liniový Zabezpečovač s Automatikou. LZA = SOP-2P + ACB-M3 Část ATP, tedy SOP-2P (Systém ograniczenia prędkości, varianta 2 Praga), je výrobek polské firmy ZWUS Katovice, dnes součást koncernu Bombardier. Část ATO, tedy ACB-M3 (Automatické cílové brzdění Metro 3), je výrobek české společnosti AŽD Praha. Systém je nasazen od roku 2004 na trase A a připravuje se jeho nasazení na trasu B. Jde o liniový vlakový zabezpečovač s kontrolou rychlosti, digitální, vysokofrekvenční, s kódováním do přenosových smyček v kolejišti. Jedná se o počítačový bezpečný systém s hlasováním dva ze tří. Princip ATP: - Rychlostní systém - 13 rychlostních stupňů 0, 20, 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70, 75, 80 km/h - Každý ze tří staničních počítačů zpracovává dvoukanálově (diverzifikovaný SW) informace ze ZZ, které předává kodérům - Kodéry jednotlivých přenosových smyček po hlasování 2 ze 3 vytvoří digitální telegram, který obsahuje především povolenou rychlost v daném a následujícím kolejovém úseku. Zpracování je dvoukanálové. - Telegram se po zesílení vysílá do přenosové smyčky.

8 Princip ATO: - Telegram obsahuje informace o pozici vlaku a o počtu volných úseků před vlakem - Mobilní část na jejich základě a s použitím mapy trati automaticky řídí jízdu vlaku do následující stanice s optimální spotřebou trakční energie Provozní režimy: - RAV (režim automatického vedení) = ATP + ATO - RVZ (režim vlakového zabezpečovače) = ATP - RTB (režim tlačítek bdělosti) = omezení rychlosti na 30 km/h - RBO (režim bezobslužného obratu) = bezobslužný obrat - N = zařízení vypnuto Přenosová smyčka: - Jednožilový izolovaný vodič vedený v celé délce kolejového úseku u vnitřních pat kolejnic - Nosná frekvence: 36,6 khz - Klíčování frekvenčním posunem Logická 0 = 37,2 khz Logická 1 = 36,0 khz - Nominální proud ve smyčce: 150 ma Telegram: - Délka 47 bitů 28 informačních, 7 kontrolních, 12 synchronizačních a separačních - Hammingova vzdálenost d = 4 - Přenosová rychlost bit/s, tj. cca 25 telegramů/s

9 Mobilní část: - Dvoukanálové zpracování s bezpečnou komparací - Vytvoří vždy ze 3 posledních telegramů platný telegram hlasováním 2 ze 3 - Tento telegram je akceptován, pokud je shodný s předchozím platným telegramem a má správný kontrolní součet Modifikace: - Telegramy v jednotlivých po sobě následujících smyčkách se liší modifikačními bity. Příjem nové modifikace telegramu je umožněn vždy jen prvnímu vlaku, který vjede do daného úseku. Bezobslužný obrat: - Umožňuje obrat v koncové stanici bez přítomnosti strojvedoucího ve vlaku. - Strojvedoucí odešle vlak do obratu obsluhou ovládací skříňky na nástupišti. - Vlak provede úvraťovou jízdu a zastaví u nástupiště na odjezdové koleji. - Problematika hlídání volnosti kolejiště a indikace či zamezení možnosti pádu osoby do kolejiště. Interval následného mezidobí: - teoretický 85 s - praktický 90 s

10 Nevýhody systému LZA: - v zásadě se jedná o zastaralý princip rychlostního systému, který neumožňuje dosažení kratšího intervalu následného mezidobí než 90 s. - při pomalé jízdě a dočasném omezení rychlosti v části ATP, ATO navádí vlak na vyšší rychlost, než dovoluje ATP. Důvodem je nezměněná původní mapa trati, kterou nelze jednoduše a rychle upravit na všech soupravách. Řešením je zlepšení vzájemné komunikace částí ATP a ATO systému LZA. - nemožnost oprav sofistikovaného systému vlastními silami a poměrně vysoká cena oprav či nových náhradních dílů (elektronických desek) Výhody systému LZA: - Sofistikovaná a moderní část ATO, která umožňuje automatickou jízdu v mezistaničním úseku s minimální spotřebou trakční energie s dodržením GVD. ATO umožňuje poměrně dobře eliminovat vzniklé nepravidelnosti v provozu. - Jednoduchost údržby a oprav přenosové smyčky v kolejišti, minimální problémy se smyčkou při pracích na kolejovém svršku. - Jednoduchá možnost omezení rychlosti v požadovaném úseku zavedení pomalé jízdy kontrolované ATP. - Plná kompatibilita systému s asynchronními pohony vlaků typu M1. - Funkce Bezobslužného obratu. Závěrečné zhodnocení: Jedná se v zásadě o zastaralý rychlostní princip, který je technologicky realizován moderním bezpečným počítačovým systémem. Největší devizou vlakového zabezpečovače LZA je moderní a hlavně směrem k dopravnímu personálu uživatelsky přívětivá část ATO. Při úvahách o rozšiřování systému LZA na další tratě je nutné brát v úvahu skutečnost, že vývoj v oblasti vlakových zabezpečovačů přinesl zcela novou generaci systémů CBTC, které umožňují zkrácení intervalu následného mezidobí na cca 70s 75s, provoz bez strojvedoucích atd. Při těchto úvahách je třeba pečlivě vážit požadavky provozovatele a najít optimální rovnováhu mezi užitnou hodnotou a cenou systému.

11

12 5. Vlakové zabezpečovače CBTC CBTC Communications Based Train Control Systémy založené na obousměrné komunikaci. Každý projekční tým, který v roce 2013 projektuje novou linku metra, téměř jistě navrhne vlakový zabezpečovač typu CBTC. CBTC se rychle stává standardní technologií pro nová metra i pro modernizaci zabezpečovacího zařízení stávajících linek. Metro Report Internacional, March 2013 Princip CBTC: distance-to-go + moving block - Podmínkou je nepřetržitá obousměrná komunikace mezi vlaky a stacionárním počítačem (centrem) - Vlaky hlásí do centra svoji okamžitou polohu, aktualizovanou vždy po ujetí několika metrů. - Z centra je vlaku předávána aktualizovaná poloha nejbližšího chráněného bodu. - Dynamický rychlostní profil generuje počítač na vlaku. - Systém CBTC umožňuje minimalizovat interval následného mezidobí a zvýšit přepravní kapacitu. Je proto vhodný zejména pro metro. - Pro svou činnost v zásadě nepotřebuje prostředky pro vyhodnocování volnosti, kolejové obvody ani počítače náprav. - Pro přenos je možné využít indukční smyčku, štěrbinový koaxiální kabel, případně vlnovod. V současné době převažuje komunikace pomocí volného šíření radiového signálu (zejména v pásmu 2,4 GHz) dokonale zvládnutá i pro tunely metra. - Obvykle se CBTC používá ve dvou nejvyšších stupních automatizace: o V provozu bez strojvedoucího o V bezobslužném provozu V těchto případech je nutné zajistit volnost kolejiště, a to nejlépe pomocí nástupištních stěn a dveří (screen doors).

13 Optimistický závěr: V roce 2020 se prosím zastavte v Praze a svezte se právě otevřenou trasou D metra. K bezpečnosti vlakové dopravy zde přispívá nový vlakový zabezpečovač CBTC, provoz je bezobslužný a pád osob do kolejiště znemožňují instalované nástupištní stěny a dveře.

Rádiové dálkové ovládání posunovacích lokomotiv OPL 99.A

Rádiové dálkové ovládání posunovacích lokomotiv OPL 99.A Michal Hušek, Alois Kotrba Rádiové dálkové ovládání posunovacích lokomotiv OPL 99.A Klíčová slova: dálkové ovládání, OPL-99.A, bezdrátové řízení. 1. Úvod Od 1. července 2001 je možné vidět v maloměřické

Více

Specifika zabezpečovací techniky v pražském metru

Specifika zabezpečovací techniky v pražském metru Specifika zabezpečovací techniky v pražském metru Milan Pecka, Viktor Moch Metro je podle Zákona o dráhách č. 266/1994 Sb. dráhou speciální. Z hlediska zabezpečovací techniky či zabezpečovacích systémů

Více

modulární řídicí systém pro všechny druhy vozidel na energeticky úsporné řízení AŽD Praha, s.r.o. MSV elektronika s.r.o., Studénka

modulární řídicí systém pro všechny druhy vozidel na energeticky úsporné řízení AŽD Praha, s.r.o. MSV elektronika s.r.o., Studénka AŽD Praha CRV & AVV modulární řídicí systém pro všechny druhy vozidel se zvláštním zaměřením na energeticky úsporné řízení Dr. Ing. Aleš Lieskovský, Dr. Ing. Ivo Myslivec AŽD Praha, s.r.o. Ing. Pavel Hanzelka,

Více

Automatický systém metra pro Prahu 3. tisíciletí

Automatický systém metra pro Prahu 3. tisíciletí Automatický systém metra pro Prahu 3. tisíciletí Provozně technologické podmínky a údaje: technické podmínky Max. traťová rychlost Km/h 80 Min. provozní interval s 90 Min. technický interval na trati

Více

Technika pražského Metra (1)

Technika pražského Metra (1) Technika pražského Metra (1) Ondřej Caletka SUT SH Technika pražského Metra Železniční zabezpečovací technika Rozdělení, základy Prostředky detekce vlaků Vlakové zabezpečovače v Pražském Metru Návěsti

Více

Konvenční vlakové zabezpečovače v železničním provozu na síti SŽDC historický vývoj a současný stav

Konvenční vlakové zabezpečovače v železničním provozu na síti SŽDC historický vývoj a současný stav Konvenční vlakové zabezpečovače v železničním provozu na síti SŽDC historický vývoj a současný stav Ivan Konečný, ZČU Plzeň 1. Úvod V letošním roce uplynulo již 50 let od zavedení nízkofrekvenčního liniového

Více

Studie možností dodatečného kódování VZ na tratích nevybavených autoblokem

Studie možností dodatečného kódování VZ na tratích nevybavených autoblokem Studie možností dodatečného kódování VZ na tratích nevybavených autoblokem František Fiala, První SaZ Plzeň (část 1. a 2.) Ivan Konečný, ZČU Plzeň (část 3. a 4.) 1. Úvod V úvodu této přednášky dovolte,

Více

VÝSTRAHA PŘI NEDOVOLENÉM PROJETÍ NÁVĚSTIDLA...

VÝSTRAHA PŘI NEDOVOLENÉM PROJETÍ NÁVĚSTIDLA... Obsah: 1 VŠEOBECNÁ ČÁST... 4 2 VÝSTRAHA PŘI NEDOVOLENÉM PROJETÍ NÁVĚSTIDLA... 5 2.1 OBECNÉ POŽADAVKY... 5 2.2 VYHODNOCENÍ NEDOVOLENÉHO PROJETÍ... 5 2.3 DETEKČNÍ MÍSTO PRO NEDOVOLENÉ PROJETÍ... 6 2.4 VYUŽITÍ

Více

DOPRAVNÍ PŘEDPISY. Pomůcka pro provoz na kolejišti sekce N-scale

DOPRAVNÍ PŘEDPISY. Pomůcka pro provoz na kolejišti sekce N-scale DOPRAVNÍ PŘEDPISY Pomůcka pro provoz na kolejišti sekce N-scale Pomůcka vychází z předpisů ČSD D1, D2 a D3 zjednodušených pro provoz na modulovém kolejišti v epoše IIIc-IVb (1965-1985). Datum aktualizace:

Více

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016. ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612)

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016. ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) ŽELEZNIČNÍ PROVOZ cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016 ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) Ing. Vojtěch Novotný budova Horská, kancelář A433 VojtechNovotny@gmail.com ČVUT v

Více

Ministerstvo dopravy stanoví podle 22 odst. 2, 35 odst. 2, 42 odst. 3, 43 odst. 1, 4 a 5, 44 odst. 1 a 66 odst. 1 zákona č. 266/1994 Sb.

Ministerstvo dopravy stanoví podle 22 odst. 2, 35 odst. 2, 42 odst. 3, 43 odst. 1, 4 a 5, 44 odst. 1 a 66 odst. 1 zákona č. 266/1994 Sb. 173/1995 b. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy, kterou se vydává dopravní řád drah, ve znění vyhlášky č. 242/199 b., vyhlášky č. 174/2000 b., vyhlášky č. 133/2003 b., vyhlášky č. 57/2013 b. a vyhlášky č. 7/2015

Více

DUM 11 téma: Bezdrátové sítě

DUM 11 téma: Bezdrátové sítě DUM 11 téma: Bezdrátové sítě ze sady: 3 tematický okruh sady: III. Ostatní služby internetu ze šablony: 8 - Internet určeno pro: 4. ročník vzdělávací obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika - Elektronické počítačové

Více

DOPRAVNÍ PROVOZ. Soubor pomůcek pro provoz na kolejišti sekce N-scale

DOPRAVNÍ PROVOZ. Soubor pomůcek pro provoz na kolejišti sekce N-scale DOPRAVNÍ PROVOZ Soubor pomůcek pro provoz na kolejišti sekce N-scale Pomůcky vychází z předpisů ČSD D1, D2 a D3 zjednodušených pro provoz na modulovém kolejišti v epoše IIIc-IVb (1965-1985). Datum aktualizace:

Více

Provoz jednotek 680 Pendolino

Provoz jednotek 680 Pendolino Provoz jednotek 680 Pendolino Zápis do Knihy předávky Z důvodu nemožnosti zápisu údajů do záznamového zařízení Memocard nařizuji doplnit zápis v Knize předávky v kolonce domovské DKV o SAPové číslo strojvedoucího

Více

(Nelegislativní akty) ROZHODNUTÍ

(Nelegislativní akty) ROZHODNUTÍ 14.5.2011 Úřední věstník Evropské unie L 126/1 II (Nelegislativní akty) ROZHODNUTÍ ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 26. dubna 2011 o technické specifikaci pro interoperabilitu subsystému Energie transevropského

Více

Použitím elektrické energie pro pohon kol vozidel vzniká druh dopravy nazvaný elektrická vozba.

Použitím elektrické energie pro pohon kol vozidel vzniká druh dopravy nazvaný elektrická vozba. Elektrická trakce Použitím elektrické energie pro pohon kol vozidel vzniká druh dopravy nazvaný elektrická vozba. Způsob pohonu hnacích kol elektromotorem má odborný název elektrická trakce a elektromotor

Více

HLASITÝ TELEFON TO 01. Technická dokumentace. AK signal Brno a.s. Brno, Plotní 6/56

HLASITÝ TELEFON TO 01. Technická dokumentace. AK signal Brno a.s. Brno, Plotní 6/56 HLASITÝ TELEFON TO 01 Technická dokumentace AK signal Brno a.s. Brno, Plotní 6/56 Dokument AK-22-01-111, vydání 6. leden 2006 Projekt Hlasitý telefon TO 01 Zpracoval Ing. Milan Ptáček Schválil Ing. Ladislav

Více

0 - A 0 - A 0 - A B B B

0 - A 0 - A 0 - A B B B 0 - A 0 - A 0 - A 300 m před místem zastavení musí provozní operátor vzdálenost odhadovat v: a) vozech b) metrech c) nápravách Anulační stav je a) stav PZS v době od obsazení přejezdu železničním kolejovým

Více

Číslicový otáčkoměr TD 5.1 AS

Číslicový otáčkoměr TD 5.1 AS Číslicový otáčkoměr TD 5.1 AS Zjednodušená verze otáčkoměru řady TD 5.1 bez seriové komunikace, která obsahuje hlídání protáčení a s možností nastavení 4 mezí pro sepnutí relé. Určení - číslicový otáčkoměr

Více

Technologické vybavení metra I.D. Technologie dopravního systému CBTC Technologická zařízení stavby, TZB

Technologické vybavení metra I.D. Technologie dopravního systému CBTC Technologická zařízení stavby, TZB Technologické vybavení metra I.D Technologie dopravního systému CBTC Technologická zařízení stavby, TZB ENERGETICKÁ ZAŘÍZENÍ: Systém napájení metra elektrickou energií Převážná část elektrických zařízení

Více

European Rail Traffic Management System na síti SŽDC

European Rail Traffic Management System na síti SŽDC European Rail Traffic Management System na síti SŽDC Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie Praha, 26. 3. 2015 Definice ERTMS, historie ERTMS European Rail Traffic Management System (ERTMS) se skládá

Více

Podmínky provozu moderních kolejových vozidel v České republice

Podmínky provozu moderních kolejových vozidel v České republice Podmínky provozu moderních kolejových vozidel v České republice Jan MAJ 1, Jiří POHL 2 1 Ing. Jan Maj, Siemens s.r.o., Siemens Kolejová vozidla s.r.o. 2 Ing. Jiří Pohl, Siemens Kolejová vozidla s.r.o.

Více

Zkušenosti s instalacemi OBU ETCS

Zkušenosti s instalacemi OBU ETCS AŽD Praha s.r.o. Zkušenosti s instalacemi OBU ETCS Ing. Jan Patrovský AŽD Praha, ZTE 2. června 2015, ACRI Co je mobilní část ETCS Mobilní část ETCS (OBU) je zařízení instalované na vozidle, které spolupracuje:

Více

Ustanovení o návěstech na pohraniční trati a v pohraničních stanicích Lanžhot (ČR) Kúty (SR)

Ustanovení o návěstech na pohraniční trati a v pohraničních stanicích Lanžhot (ČR) Kúty (SR) Ustanovení o návěstech na pohraniční trati a v pohraničních stanicích Lanžhot (ČR) Kúty (SR) Popis a význam návěstí SŽDC v ŽST Lanžhot a na části pohraniční tratě Lanžhot Kúty provozované SŽDC 1. Umístění

Více

Využití GNSS na vedlejších železničních tratích

Využití GNSS na vedlejších železničních tratích Projekt IRICoN Reg. č.: CZ.1.07/2.3.00/20.0176 Využití GNSS na vedlejších železničních tratích Ing. Petr Kolář 22. 5. 2014 VUZ Velim Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

TECHNICKÝ POPIS ZDROJŮ ŘADY EZ1 T 73304

TECHNICKÝ POPIS ZDROJŮ ŘADY EZ1 T 73304 Signal Mont s.r.o Hradec Králové T73304 List č.: 1 Výzkumný ústav železniční Praha Sdělovací a zabezpečovací dílny Hradec Králové TECHNICKÝ POPIS ZDROJŮ ŘADY EZ1 T 73304 JKPOV 404 229 733 041 Zpracoval:

Více

Historický přehled měření rušivých vlivů železničních vozidel na zabezpečovací zařízení

Historický přehled měření rušivých vlivů železničních vozidel na zabezpečovací zařízení Ing. Karel Stoll CSc. Praha Historický přehled měření rušivých vlivů železničních vozidel na zabezpečovací zařízení 1 Důvody vzniku měření rušivých vlivů Modernizace hnacích vozidel v sedmdesátých letech

Více

Otázky a odpovědi z předpisu SŽDC (ČD) D1

Otázky a odpovědi z předpisu SŽDC (ČD) D1 Otázky a odpovědi z předpisu SŽDC (ČD) D1 Názvy návěstí jsou uvedeny velkými písmeny Článek 1 1 Předpis SŽDC (ČD) D1 je předpis: pro používání návěstí při organizování a provozování drážní dopravy. pro

Více

Seminář ČISTÁ MOBILITA. Současné trendy v kolejové MHD Ing. Jakub Slavík, MBA - Consulting Services provozovatel portálu

Seminář ČISTÁ MOBILITA. Současné trendy v kolejové MHD Ing. Jakub Slavík, MBA - Consulting Services provozovatel portálu Seminář ČISTÁ MOBILITA Současné trendy v kolejové MHD Ing. Jakub Slavík, MBA - Consulting Services provozovatel portálu MSV Brno 10. 10. 2013 Obsah prezentace Trendy v technologii Příklady ze zahraničí

Více

SC.01 Dne: 29.11.2001 Strana: 1

SC.01 Dne: 29.11.2001 Strana: 1 Strana: 1 Úvodem Zde definované pojmy slouží pouze k účelům optimalizace a jejich význam může být v reálném prostředí odlišný, ale umožní nám jasně deklarovat postup optimalizace vycházející z reálných

Více

CCS - Řízení a zabezpečení pro vysokorychlostní železniční spojení Současnost a trendy budoucího rozvoje

CCS - Řízení a zabezpečení pro vysokorychlostní železniční spojení Současnost a trendy budoucího rozvoje Záměry výstavby a využívání Rychlých železničních spojení v České republice, Praha 7.11.2016 AŽD Praha CCS - Řízení a zabezpečení pro vysokorychlostní železniční spojení Současnost a trendy budoucího rozvoje

Více

AŽD Praha s.r.o. VLAKOVÝ ZABEZPEČOVAČ LS06 Technické vlastnosti. Seminář ZČU Plzeň K aktuálním problémům zabezpečovací techniky v dopravě V.

AŽD Praha s.r.o. VLAKOVÝ ZABEZPEČOVAČ LS06 Technické vlastnosti. Seminář ZČU Plzeň K aktuálním problémům zabezpečovací techniky v dopravě V. AŽD Praha s.r.o. VLAKOVÝ ZABEZPEČOVAČ LS06 Technické vlastnosti Seminář ZČU Plzeň K aktuálním problémům zabezpečovací techniky v dopravě V. Ing. Pavel Horák Závod Technika, Výzkum a vývoj 25. května 2010,

Více

SMĚRNICE PRO PROJEKTOVÁNÍ SP ATE

SMĚRNICE PRO PROJEKTOVÁNÍ SP ATE automatizační technika Wolkerova 14 350 02 Cheb tel: 354 435 070 fax: 354 438 402 tel ČD: 972 443 321 e-mail: ate@atecheb.cz IČ: 48360473 DIČ: CZ48360473 ATE, s.r.o. Strana 1 Celkem stránek: 30 Elektronický

Více

Regulátor TERM 2.5 NÁVOD K OBSLUZE A MONTÁ NÍ PØÍRUÈKA

Regulátor TERM 2.5 NÁVOD K OBSLUZE A MONTÁ NÍ PØÍRUÈKA Regulátor TERM 2.5 NÁVOD K OBSLUZE A MONTÁŽNÍ PØÍRUÈKA 2 Návod k obsluze regulátoru TERM 2.5 Úvod Regulátor TERM 2.5 je pøístroj který je urèen k ekvitermí regulaci topení vybaveného kotlem na tekutá nebo

Více

Popis ovládání pro elektrickou jednotku řady 471

Popis ovládání pro elektrickou jednotku řady 471 Popis ovládání pro elektrickou jednotku řady 471 1. Úvod Web Hummustrainz.com pro vás připravil model elektrické jednotky řady 471 pro železniční simulátor Trainz. Model má několik doplňkových funkcí,

Více

České dráhy ČD S 8. Předpis. pro provoz, údržbu a opravy. speciálních vozidel

České dráhy ČD S 8. Předpis. pro provoz, údržbu a opravy. speciálních vozidel České dráhy ČD S 8 Předpis pro provoz, údržbu a opravy speciálních vozidel České dráhy ČD S 8 Předpis pro provoz, údržbu a opravy speciálních vozidel Změna č. 1 Schváleno rozhodnutím generálního ředitele

Více

Název testu: V-08 D1 (varianta A)

Název testu: V-08 D1 (varianta A) Název testu: V-08 D1 (varianta A) 1. V-08 D1 60 Správný název návěsti je: [předpis SŽDC (ČD) D1 čl. 510, 511, 512] a. Jízda přímým směrem zleva doprava b. Jízda přímým směrem zprava doleva c. Jízda vedlejším

Více

VYHLÁŠKA o způsobu stanovení pokrytí signálem zemského rozhlasového vysílání šířeného ve vybraných kmitočtových pásmech Vymezení pojmů

VYHLÁŠKA o způsobu stanovení pokrytí signálem zemského rozhlasového vysílání šířeného ve vybraných kmitočtových pásmech Vymezení pojmů Strana 164 Sbírka zákonů č.22 / 2011 22 VYHLÁŠKA ze dne 27. ledna 2011 o způsobu stanovení pokrytí signálem zemského rozhlasového vysílání šířeného ve vybraných kmitočtových pásmech Český telekomunikační

Více

AŽD Praha s.r.o. ZABEZPEČOVACÍ A TELEKOMUNIKAČNÍ SYSTÉMY NA ŽELEZNICI Aktuální vývoj zabezpečovací a telekomunikační techniky safety and security

AŽD Praha s.r.o. ZABEZPEČOVACÍ A TELEKOMUNIKAČNÍ SYSTÉMY NA ŽELEZNICI Aktuální vývoj zabezpečovací a telekomunikační techniky safety and security AŽD Praha s.r.o. ZABEZPEČOVACÍ A TELEKOMUNIKAČNÍ SYSTÉMY NA ŽELEZNICI Aktuální vývoj zabezpečovací a telekomunikační techniky safety and security České Budějovice 2017 Spolupráce ATP a ATO Ing. Libor Šimek

Více

Bezdrátový prostorový termostat s časovým programem

Bezdrátový prostorový termostat s časovým programem s 1 425 RDE100.1RF RCR100RF Bezdrátový prostorový termostat s časovým programem pro systémy vytápění RDE100.1RFS Regulace prostorové teploty 2-polohová regulace vytápění s výstupem Zap/Vyp Provozní režimy:

Více

ského metra 03 / 2012

ského metra 03 / 2012 trasa D pražsk ského metra ALTERNATIVNÍ MOŽNOSTI ŘEŠENÍ 03 / 2012 Původní návrh (2010-11) Alternativa 2012 Zadání 2010: Nová trasa metra, provozně nezávislá na trasách A B C, moderní lehké metro, provozně

Více

VRT v Německu, trať Norimberk - Mnichov

VRT v Německu, trať Norimberk - Mnichov VRT v Německu, trať Norimberk - Mnichov 1. Vysokorychlostní tratě Železniční dopravu lze rozdělit na konvenční a vysokorychlostní. Mezníkem mezi nimi je rychlost 200 km/h. Vysokorychlostní tratě mohou

Více

Elektrická informační zařízení pro cestující

Elektrická informační zařízení pro cestující Marie Skřivanová Elektrická informační zařízení pro cestující Klíčová slova: informační zařízení, listová jednotka, LED diody, elektromagnetické bistabilní prvky, displeje s tekutými krystaly. Úvod Úroveň

Více

VÝHODY TECHNICKY SPRÁVNĚ ŘEŠENÉ KOMPENZACE

VÝHODY TECHNICKY SPRÁVNĚ ŘEŠENÉ KOMPENZACE VÝHODY TECHNICKY SPRÁVNĚ ŘEŠENÉ KOMPENZACE J. Hanzlík, M. Doubek, EMCOS s. r. o. Článek upozorňuje na výhody kvalifikovaně navržených a technicky správně provedených kompenzačních zařízení v porovnání

Více

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Šumperk, Gen. Krátkého 1, 787 29 Šumperk

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Šumperk, Gen. Krátkého 1, 787 29 Šumperk Středoškolská technika 2013 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Řídicí jednotka hodin s DCF David Uherko E4 Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Šumperk, Gen. Krátkého

Více

LOGIC. Stavebnice PROMOS Line 2. Technický manuál

LOGIC. Stavebnice PROMOS Line 2. Technický manuál ELSO, Jaselská 177 28000 KOLÍN, Z tel/fax +420-321-727753 http://www.elsaco.cz mail: elsaco@elsaco.cz Stavebnice PROMOS Line 2 LOGI Technický manuál 17. 04. 2014 2005 sdružení ELSO Účelová publikace ELSO

Více

Elektronická ochrana proti vodnímu kameni Profi - Calcstop

Elektronická ochrana proti vodnímu kameni Profi - Calcstop SOLAR POWER CZ, s.r.o., TEL/FAX 518 355 038, 518 321 158, TEL 608 741 635 E-mail: office@solarpower.cz, www.solarpower.cz NÁVOD K OBSLUZE + MONTÁŽNÍ NÁVOD Elektronická ochrana proti vodnímu kameni Profi

Více

Teorie a praxe detekce lomu kolejnice. Ing. Jiří Konečný, Ph.D. Středisko elektroniky, STARMON s.r.o.

Teorie a praxe detekce lomu kolejnice. Ing. Jiří Konečný, Ph.D. Středisko elektroniky, STARMON s.r.o. Teorie a praxe detekce lomu kolejnice Ing. Jiří Konečný, Ph.D. Středisko elektroniky, STARMON s.r.o. Detekce lomu kolejnice V zásadě jsou známy a v praxi se používají 3 způsoby: 1) Snímání a vyhodnocení

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 NAPÁJECÍ ZDROJE

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 NAPÁJECÍ ZDROJE Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 NAPÁJECÍ ZDROJE Použitá literatura: Kesl, J.: Elektronika I - analogová technika, nakladatelství BEN - technická

Více

VLAKOVÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. V. Chudáček, J. Jakl, L. Lochman

VLAKOVÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. V. Chudáček, J. Jakl, L. Lochman VLAKOVÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY V. Chudáček, J. Jakl, L. Lochman ČD - VÚŽ Praha, 1999 2 Předmluva Hlavním úkolem vlakového zabezpečovacího zařízení je zajistit, že nedojde k ohrožení vlaků při omylu nebo

Více

Město: BRUMOV-BYLNICE. V rámci projektu bude instalováno:

Město: BRUMOV-BYLNICE. V rámci projektu bude instalováno: Město: BRUMOV-BYLNICE V rámci projektu bude instalováno: Vysílací a řídící pracoviště Na městském úřadu musí být instalováno vysílací pracoviště varovného a informačního systému. Systém musí umožňovat

Více

ZÁKLADY TRASOVÁNÍ INŽENÝRSKÝCH SÍTÍ

ZÁKLADY TRASOVÁNÍ INŽENÝRSKÝCH SÍTÍ ZÁKLADY TRASOVÁNÍ INŽENÝRSKÝCH SÍTÍ 11. vydání 10/11 Radeton s.r.o. tel: +420 5432 5 7777 Radeton SK s.r.o. tel: +421 (0)46 542 4580 Mathonova 23 fax: +420 5432 5 7575 J. Kollára 17 fax: +421 (0)46 542

Více

Rozvody elektrické energie v dolech a lomech

Rozvody elektrické energie v dolech a lomech Katedra obecné elektrotechniky FEI, VŠB-TU Ostrava 1. Transformovny na povrchových dolech Hlavní rozvodna na povrchovém dole je na napětí 100, 35 nebo 22kV. Napájení rozvodny je provedeno minimálně dvěma

Více

VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_04_Zesilovače a Oscilátory

VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_04_Zesilovače a Oscilátory Číslo projektu Číslo materiálu CZ..07/.5.00/34.058 VY_3_INOVACE_ENI_.MA_04_Zesilovače a Oscilátory Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická

Více

Protipovodňová opatření městyse Medlov

Protipovodňová opatření městyse Medlov Protipovodňová opatření městyse Medlov Městys Medlov Medlov č. dom. 52, Medlov 664 66 IČ: 00488046 Oblast podpory 1.3.1 - Zlepšení systému povodňové služby a preventivní protipovodňové ochrany OPERAČNÍ

Více

SPOLUPRÁCE ATP A ATO

SPOLUPRÁCE ATP A ATO SPOLUPRÁCE ATP A ATO Ing. Libor Šimek AŽD Praha s.r.o. 1. AKTUÁLNÍ STAV BEZPEČ NOSTI 1.1 Drážní inspekce: Výroční zprávy Ve výročních zprávách Drážní inspekce od roku 2009 lze sledovat statistiky pro mimořádné

Více

ZÁZNAM O ZMĚNÁCH Za včasné zapracování změn a za provedení záznamu o změnách odpovídá držitel, u kterého je staniční řád uložen.

ZÁZNAM O ZMĚNÁCH Za včasné zapracování změn a za provedení záznamu o změnách odpovídá držitel, u kterého je staniční řád uložen. ZÁZNAM O ZMĚNÁCH Za včasné zapracování změn a za provedení záznamu o změnách odpovídá držitel, u kterého je staniční řád uložen. Číslo změny Č.j. Účinnost od Týká se ustanovení článku, příloh Opravil Dne

Více

1. Metody měření parametrů trolejového vedení

1. Metody měření parametrů trolejového vedení Jiří Kaštura 1 Diagnostika trolejového vedení Klíčová slova: trolejové vedení, trolejový vodič, proudový sběrač, trakční vedení Úvod Diagnostika trolejového vedení je proces, při kterém jsou změřeny určité

Více

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec ISŠT Mělník Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_ INOVACE_C.3.01 Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník

Více

DISTRIBUOVANÉ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ SIRIUS

DISTRIBUOVANÉ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ SIRIUS DISTRIBUOVANÉ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ SIRIUS Ing. Jaroslav Mládek, Ing. Jiří Holinger Starmon s.r.o. Choceň 1. ÚVOD Systémové řešení SIRIUS (jak už z jeho názvu vyplývá - Starmon Innovative Railway Interlocking

Více

AŽD Praha s.r.o. Měřicí vůz ETCS

AŽD Praha s.r.o. Měřicí vůz ETCS AŽD Praha s.r.o. Měřicí vůz ETCS Ing. Jan Patrovský AŽD Praha s.r.o. Historie v datech 1968 výroba motorového vozu 851 026-5 ve Vagónce Tatra n.p. Studénka 2012 zakoupení motorového vozu firmou AŽD Praha

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 2-12

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 2-12 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 2-12 73502_V6_11/09/2014 I II III 2 30 Nm 1 6 3 7 4 5 8 5 9 6 10 IV A Tloušťka L 1 2 3 4 5 6 7 8 9 H B plechu 0,3 mm 0,4 mm 0,5 mm 0,6 mm 0,7 mm 0,8 mm 0,9 mm 1 mm 1,1 mm 1,2 mm 1,3

Více

Gramofonový přístroj NC 440

Gramofonový přístroj NC 440 1 Gramofonový přístroj NC 440 Obr. 1. Gramofonový přístroj NC 440 Gramofonový přístroj NC 440 je určen pro.kvalitní reprodukci desek. Je proveden jako dvourychlostní (45 a 33 1/3 ot./min.) pro reprodukci

Více

S T A N I Č N Í Ř Á D ŽELEZNIČNÍ STANICE HVĚZDONICE

S T A N I Č N Í Ř Á D ŽELEZNIČNÍ STANICE HVĚZDONICE ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU S T A N I Č N Í Ř Á D ŽELEZNIČNÍ STANICE HVĚZDONICE Účinnost od: 1.6.2006 Josef Štefko v.r..... dopravní kontrolor Schválil: č.j.: 32/2006 dne: 17.5.2006 Karel Červenka

Více

Commander SK. EF www.controltechniques.cz. Technická data. Měniče kmitočtu určené k regulaci otáček asynchronních motorů

Commander SK. EF www.controltechniques.cz. Technická data. Měniče kmitočtu určené k regulaci otáček asynchronních motorů EF Technická data Commander SK Měniče kmitočtu určené k regulaci otáček asynchronních motorů ové velikosti A až C a 2 až 6 Základní informace Výrobce odmítá odpovědnost za následky vzniklé nevhodnou, nedbalou

Více

SEH62.1. Spínací hodiny. Siemens Building Technologies HVAC Products

SEH62.1. Spínací hodiny. Siemens Building Technologies HVAC Products 5 243 Spínací hodiny SEH62.1 Digitální spínací hodiny jsou určeny pro zapínání a vypínání zařízení nebo regulaci s časovým spínáním. Integrovaný nastavitelný časový spínač Časový spínač jako pomocná funkce

Více

Obsah. Obsah. Profil společnosti 2

Obsah. Obsah. Profil společnosti 2 Aplikace Obsah Profil společnosti 2 Profil společnosti 2 Aplikace 3 Výkonové polovodičové jednotky PSU 3 Zákaznické PSU 4 Schémata zapojení PSU 5 Řídicí jednotka tyristorů GU 3391 6 Řídicí jednotka tyristorů

Více

Provozní řád. místních rádiových sítí. ŽST Ostrava hl. n., Ostrava-Kunčice, Ostrava-Bartovice a Ostrava-Vítkovice.

Provozní řád. místních rádiových sítí. ŽST Ostrava hl. n., Ostrava-Kunčice, Ostrava-Bartovice a Ostrava-Vítkovice. Oblastní ředitelství Ostrava číslo jednací 03919/2016-SŽDC-OŘ OVA-PO OVA vydání č. 01 účinnost od 24.05. 2016 změna č. účinnost změny od celkový počet stran 20 Provozní řád místních rádiových sítí ŽST

Více

GO80 TargGR-EM. Čtečka tf hit pro panely Targha. Kompletní příručka

GO80 TargGR-EM. Čtečka tf hit pro panely Targha. Kompletní příručka GO80 TargGR-EM Čtečka tf hit pro panely Targha Kompletní příručka 2014, TECHFASS s.r.o., Věštínská 1611/19, 153 00 Praha 5, www.techfass.cz, techfass@techfass.cz (vydáno dne: 2014/06/06, platné pro FW

Více

Příručka. Bezpečné odpojení osových modulů MOVIAXIS Aplikace. Vydání 10/2006 11399562 / CS

Příručka. Bezpečné odpojení osových modulů MOVIAXIS Aplikace. Vydání 10/2006 11399562 / CS Převodové motory \ Průmyslové převodovky \ Elektronika pohonů \ Automatizace pohonů \ Služby Bezpečné odpojení osových modulů MOVIAXIS Aplikace Vydání 0/006 9956 / CS Příručka SEW-EURODRIVE Driving the

Více

Směrová nn ochrana MEg51. Uživatelské informace

Směrová nn ochrana MEg51. Uživatelské informace Směrová nn ochrana MEg51 Uživatelské informace MEgA Měřící Energetické Aparáty, a.s. 664 31 Česká 390 Česká republika Směrová nn ochrana MEg51 uživatelské informace Směrová nn ochrana MEg51 Charakteristika

Více

KAPACITNÍ SNÍMAČ CLS 53 NÁVOD K OBSLUZE

KAPACITNÍ SNÍMAČ CLS 53 NÁVOD K OBSLUZE NÁVOD K OBSLUZE KAPACITNÍ SNÍMAČ CLS 53 Před prvním použitím jednotky si důkladně přečtěte pokyny uvedené v tomto návodu a pečlivě si jej uschovejte. Výrobce si vyhrazuje právo provádět změny bez předchozího

Více

I. O P A T Ř E N Í O B E C N É P O V A H Y

I. O P A T Ř E N Í O B E C N É P O V A H Y Český metrologický institut Okružní 31, 638 00 Brno Č.j.: 0313/008/15/Pos. Vyřizuje: Ing. Miroslav Pospíšil Telefon: 545 555 135, -131 Český metrologický institut (ČMI), jako orgán věcně a místně příslušný

Více

SMARTBOARD PŘÍRUČKA PRO ŘIDIČE

SMARTBOARD PŘÍRUČKA PRO ŘIDIČE SMARTBOARD PŘÍRUČKA PRO ŘIDIČE SMARTBOARD - PŘÍRUČKA PRO ŘIDIČE ÚVOD Monitorování velkého počtu funkcí je důležité pro zlepšování výkonů firem provozujících nákladní dopravu a pro snižování nákladů na

Více

enos dat rnici inicializaci adresování adresu enosu zprávy start bit átek zprávy paritními bity Ukon ení zprávy stop bitu ijíma potvrzuje p

enos dat rnici inicializaci adresování adresu enosu zprávy start bit átek zprávy paritními bity Ukon ení zprávy stop bitu ijíma potvrzuje p Přenos dat Ing. Jiří Vlček Následující text je určen pro výuku předmětu Číslicová technika a doplňuje publikaci Moderní elektronika. Je vhodný i pro výuku předmětu Elektronická měření. Přenos digitálních

Více

Regulátor rozdílu teplot

Regulátor rozdílu teplot 3 337 Synco 100 Regulátor rozdílu teplot R27 Regulátor rozdílu teplot pro solární systémy s akumulačním zásobníkem Kompaktní provedení se dvěma 2-bodovými výstupy AC 24230 V Použití ypy zařízení: Solární

Více

ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ GENERÁTORY

ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ GENERÁTORY INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ

Více

Návod k použití. Deska identifikace FASTOS IDENT 2000. AGROSOFT Tábor s.r.o.

Návod k použití. Deska identifikace FASTOS IDENT 2000. AGROSOFT Tábor s.r.o. Návod k použití Deska identifikace FASTOS IDENT 2000 AGROSOFT Tábor s.r.o. AGROSOFT Tábor s.r.o. IDENT 2000 2 Deska identifikace FASTOS IDENT 2000 verze procesoru 1.42 verze desky 1.1 verze dokumentace

Více

Staniční řád železniční stanice HORNÍ POLICE

Staniční řád železniční stanice HORNÍ POLICE České dráhy, a.s. Regionální centrum provozu Ústí nad Labem Staniční řád železniční stanice HORNÍ POLICE Dokument je uložen v elektronické podobě. Podepsaný originál tištěného dokumentu je řízeným dokumentem

Více

Kanálové čidlo. Teplota výstupní signál

Kanálové čidlo. Teplota výstupní signál 1 864 1864P01 Symaro Kanálové čidlo relativní vlhkosti a teploty QFM21... Použití Přehled typů Napájecí napětí AC 24 V nebo DC 13.5...3 Výstupní signál DC 0...10 V pro relativní vlhkost Výstupní signál

Více

INTEROPERABILITA V OBLASTI ŘÍZENÍ A ZABEZPEČENÍ

INTEROPERABILITA V OBLASTI ŘÍZENÍ A ZABEZPEČENÍ INTEROPERABILITA V OBLASTI ŘÍZENÍ A ZABEZPEČENÍ Ing. Zdeněk THUN 1 Úvod Interoperabilitou rozumíme schopnost železničního systému umožnit bezpečný a nepřerušovaný provoz vlaků dosahujících stanovených

Více

FSI analýza brzdového kotouče tramvaje

FSI analýza brzdového kotouče tramvaje Konference ANSYS 2011 FSI analýza brzdového kotouče tramvaje Michal Moštěk TechSoft Engineering, s.r.o. Abstrakt: Tento příspěvek vznikl ze vzorového příkladu pro tepelný výpočet brzdových kotoučů tramvaje,

Více

KCOD ČESKÉ BUDĚJOVICE KCOD PLZEŇ

KCOD ČESKÉ BUDĚJOVICE KCOD PLZEŇ České dráhy Generální ředitelství Odbor osobní dopravy a přepravy Čekací doby a opatření při zpoždění vlaků osobní dopravy KCOD ČESKÉ BUDĚJOVICE KCOD PLZEŇ Platí od 13. prosince 2009 Schváleno řediteli

Více

R S A-01. Zařízení sloužící ke zvýšení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Návod na používání a údržbu

R S A-01. Zařízení sloužící ke zvýšení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Návod na používání a údržbu Dopravně-bezpečnostní zařízení RSA-01 Radar-Semafor Autron R S A-01 Zařízení sloužící ke zvýšení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích Návod na používání a údržbu Dopravně-bezpečnostní zařízení

Více

Detektory GIC40 a GIC40T

Detektory GIC40 a GIC40T Detektory GIC40 a GIC40T Detektory GIC40 a GIC40T jsou určeny pro detekci oxidu uhelnatého ve vnitřních prostorech jako jsou např. hromadné garáže, kotelny, technologické provozy apod. Detektory využívají

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

TÉMATA DIPLOMOVÝCH /BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ 2015/2016 ŠKODA Electric, Plzeň

TÉMATA DIPLOMOVÝCH /BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ 2015/2016 ŠKODA Electric, Plzeň TÉMATA DIPLOMOVÝCH /BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ 2015/2016 ŠKODA Electric, Plzeň ID Téma Popis Typ práce Navrhl/konzultant 1 Koncepční návrh data managementu (IS) pro kusové zkoušky trakčních motorů Ing. Radek Kobsa

Více

MÍSTNÍ PROVOZNÍ A BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY

MÍSTNÍ PROVOZNÍ A BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY Správce MPBP: Elektrizace železnic Praha a.s. Udržovatel MPBP: Elektrizace železnic Praha a.s. Uživatelé MPBP: České dráhy a.s., DKV Praha Elektrizace železnic Praha a.s. SŽDC, státní organizace, SDC Praha

Více

maxon motor maxon motor řídicí jednotka ADS 50/10 Objednací číslo 201583 Návod k obsluze vydání duben 2006

maxon motor maxon motor řídicí jednotka ADS 50/10 Objednací číslo 201583 Návod k obsluze vydání duben 2006 maxon motor řídicí jednotka ADS 50/10 Objednací číslo 201583 Návod k obsluze vydání duben 2006 ADS 50/10 je výkonná řídicí jednotka pro řízení stejnosměrných DC motorů s permanentními magnety a výkony

Více

Elektrické distribuční systémy pro napájení elektrických drah.

Elektrické distribuční systémy pro napájení elektrických drah. Elektrické distribuční systémy pro napájení elektrických drah. a.) podle druhu el. vozby - hlavní dálkové dráhy - městské dráhy - podzemní dráhy (metro) - důlní dráhy - průmyslové dráhy - silniční trolejové

Více

M7410G VLASTNOSTI MALÝ POHON VENTILŮ S KOMUNIKACÍ LON TECHNICKÉ INFORMACE. Pohon LON je určen pro decentralizované řízení budov a

M7410G VLASTNOSTI MALÝ POHON VENTILŮ S KOMUNIKACÍ LON TECHNICKÉ INFORMACE. Pohon LON je určen pro decentralizované řízení budov a M7410G MALÝ POHON VENTILŮ S KOMUNIKACÍ LON TECHNICKÉ INFORMACE POUŽITÍ Pohon LON je určen pro decentralizované řízení budov a dává zákazníkům nové možnosti efektivního řízení toku energií a přizpůsobivost

Více

Elektronická řídící centrála 740 D

Elektronická řídící centrála 740 D Elektronická řídící centrála 740 D Upozornění: Před prováděním jakýchkoliv manipulací s elektronickou řídící centrálou (připojení el zařízení, údržba) vždy odpojte přívod el. proudu. - do obvodu připojení

Více

1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem

1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem 1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem Topologicky můžeme pohonný systém s asynchronním motorem, který je napájen z napěťového střídače, rozdělit podle funkce a účelu do následujících částí:

Více

Architektura počítače

Architektura počítače Architektura počítače Výpočetní systém HIERARCHICKÁ STRUKTURA Úroveň aplikačních programů Úroveň obecných funkčních programů Úroveň vyšších programovacích jazyků a prostředí Úroveň základních programovacích

Více

Magneticko-indukční průtokoměry

Magneticko-indukční průtokoměry KROHNE 09/2001 D 31 SC15 01 CZ SC 150 převodník pro magneticko-indukční průtokoměry převodník s vysokým budicím výkonem a speciálním způsobem zpracování signálu vynikající stabilita nuly, minimální údržba

Více

AKUMULAČNÍ DOPRAVA. Rollex Drive System Základní konstrukční informace 10. Rollex Drive System Řídící karta 11

AKUMULAČNÍ DOPRAVA. Rollex Drive System Základní konstrukční informace 10. Rollex Drive System Řídící karta 11 IV. AKUMULAČNÍ DOPRAVA Typová řada Stránka 530 Prokluzná spojka, akumulační doprava 1 2 531 Prokluzná spojka, akumulační doprava 3 530/531 Konstrukční doporučení 4 535 Jednoduché řetězové kolo z umělé

Více

Předpis pro provoz a obsluhu brzdových zařízení železničních kolejových vozidel

Předpis pro provoz a obsluhu brzdových zařízení železničních kolejových vozidel OKD, Doprava, akciová společnost Nádražní 93/2967 702 62 Ostrava - Moravská Ostrava OKD, Doprava Vp 15 Předpis pro provoz a obsluhu brzdových zařízení železničních kolejových vozidel Provozní oblast železniční

Více

K obr.3 : Souhlas k posunu Souhlas k posunu Zabrzděte mírně E. Výhybka je uvolněna Stlačit G. Stůj, zastavte všemi prostředky Zabrzděte úplně I.

K obr.3 : Souhlas k posunu Souhlas k posunu Zabrzděte mírně E. Výhybka je uvolněna Stlačit G. Stůj, zastavte všemi prostředky Zabrzděte úplně I. K obr.1 : N1 = Př1L N2 = 2-2150 N3 = PřKL N4 = 1L N5 = 2L N6 = OPřKL N7 = KL N8 = Se1 N9 = Se2 N10 = S2 N11 = Se101 N12 = S1 N13 = S3 N14 = S5 N15 = VL5 N16 = VL3 N17 = VL1 N18 = Lc2 N19 = MSe1 N20 = MVk1

Více

Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera. Racionalizace železniční trati Turnov - Liberec. Libor Šlechta

Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera. Racionalizace železniční trati Turnov - Liberec. Libor Šlechta Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera Racionalizace železniční trati Turnov - Liberec Libor Šlechta Bakalářská práce 2009 Prohlašuji: Tuto práci jsem vypracoval samostatně. Veškeré literární

Více

Technická zpráva k prováděcímu projektu

Technická zpráva k prováděcímu projektu Ing. Jaromír Mazal-ELMA, projekční kancelář slaboproudu, Křiby 4706, 760 05 ZLÍN Zakázkové číslo : 18/2009 Technická zpráva k prováděcímu projektu Název stavby: REKONSTRUKCE A PŘESTAVBA SOKOLOVNY V LÍPĚ

Více