vydává žákovský redakční tým ZŠ Vrané nad Vltavou

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "vydává žákovský redakční tým ZŠ Vrané nad Vltavou"

Transkript

1 zahájení družby s japonskou školou v Praze vydává žákovský redakční tým ZŠ Vrané nad Vltavou

2 Toto 3.číslo je v letošním roce číslem posledním. Za pár dní zaklepe na dveře nový rok, který je dosud nepopsanou stránkou kroniky vašeho života. Dovolte jedno přání, jehož naplněním by svět byl příjemnějším prostředím pro život. Abdu l Bahá Přeji si, abyste byli šťastni abyste se smáli, zářili a radovali se, tak aby jiní skrze vás byli šťastní.

3 Tak a dáváme dohromady už třetí, tentokrát Vánoční a Novoroční číslo časopisu H-rnec. Když tak přemýšlím, budou svátky a taktéž i prázky!! =) Už se všichni těšíme. Tedy hlavně já. Jsem zvědavá na zážitky, jaké nám všem budou spolužáci vyprávět z prázdnin. Napadlo mě, že bychom mohli někoho od nás pověřit tím, že by shrnoval různé zajímavé zážitky lidí z různých tříd a že bychom jich pak pár mohli otisknout v časopise. Podobně třeba s dárky, co objeví pod stromečkem. To je ale jen můj nápad, protože vlastně když budeme všichni doma, asi těžko budeme myslet na náš časopis, radši si hezky užijeme svátky a volno. Možná by se výjimečně mohla zřídit rubrika úrazy nebo tak něco, protože většinou někteří žáci přijdou do školy s nějakým poraněním od petard nebo od něčeho takového.. já se v tom moc nevyznám. Už se moc, moc těším na Štědrý den. Už dopředu jsem dostala mobil a klávesy, měla jsem opravdu Štědrého Ježíška :0) Pak ještě dostanu nějaké oblečení a nějaké maličkosti, takže se vlastně vyplatí si vyškemrat dárky předem, protože pak stejně něco dostanete, aby to nebylo pod stromečkem prázdný nebo aby vám to třeba nebylo líto, nebo tak, takhle uvažuje moje máma. Myslím si, že i u ostatních to tak bude. I když, výjimky se najdou vždycky, třeba mamka Týny Štěpničkový - ta si prostě zakládá na tom, aby to bylo překvapení. Alespoň co já vím. Nechtěla to říct ani mně, abych to před Týnou buď neprokecla nebo abych jí to prostě neřekla. Tak a protože je 12:22 a za 3 minutky bude zvonit, ukončím ten úvodník a přeji vám všem krásný a super prožitý svátky a šťastný Nový rok!! ;) (Moc nepijte :-D:-D;)) Míša Machová šéfredaktorka

4 Japonci u nás ve škole V pátek začala naše škola prakticky realizovat svoji spolupráci s japonskou školou v Praze. Přijel k nám zhruba 20 žáků této školy pod vedením 3 učitelů. Program více méně připravovali oni a s typickou japonskou precizností rozpočítanou na jednotlivé minuty. Komunikace samozřejmě neprobíhala ani v japonštině, ani v češtině, protože oni sice v ČR žijí, ale česky neumí. Celý program probíhal v angličtině, takže jsme se seznámili s novými příjemnými dětmi a lidmi, a ještě jsme si výborně procvičili jazyk anglický. :) Součástí programu bylo seznámení, několik kvízů o Česku a Japonsku, zpívání koled, které nám úžasně zazpívali japonští žáci, dokonce i v češtině. Poté následovala počítačová prezentace o aktivitách naší školy a o ČR, připravená žáky 9.A a 9.B. A nakonec následovala malá hostina s chlebíčky, jednohubkami a cukrovím, které ukuchtili žáci 8 třídy a také společné fotografování. A úplně nakonec předali vranští žáci Japoncům malé dárky pro štěstí, které sami vyrobili (Keramické rybičky). Myslíme, že z nich měli velkou radost, a že se celý den moc vydařil. Určitě se těšíme na příští společně prožité dny.

5 Názory zúčastněných: Tereza Slavíčková: Setkání s Japonci bylo velice příjemné. Byli milí a angličtina jim šla stejně jako nám. Doufám, že se uskuteční také návštěva do jejich školy. David Straka: Japonci byli veselí, byli docela dost aktivní a uměli pěkně zpívat české koledy. Chtěl bych se s nimi ještě setkat např. v jejich škole. PŘÍPADY DETEKTIVA PACKALA Dne se naše škola, tedy její 4 vybraní reprezentanti (tj. Kateřina Jahodová, Lucie Volfová, Tereza Pokorná a Jan Stoklasa) zúčastnili pilotního kola televizní soutěže PŘÍPADY DETEKTIVA PACKALA. Naše škola byla Českou televizí oslovena, protože dlouhá léta kvalitně spolupracuje s e-learningovou službou Škola za školou, která je partnerem soutěžního pořadu. Packal je mladý, pěkný a chytrý detektiv, všechny přemůže, jen s inženýrem Šíleným má potíže, ale je v suchu. S případem, který pro Packala každou sobotu ráno v 9:30 od ledna připraví detektiv Šílený, mu vždy pomůžou dva čtyřčlenné soutěžící týmy formou soutěží a her. Naše soutěžní kolo se odehrávalo na sever od Prahy ve Veltrusech. Proti sobě soutěžila dvě družstva v tom, kdo dříve získá kliku ke skleníku. V něm rostou květiny, které potřebují ke svému životu teplo. Kdyby soutěžící kliku nezískali, tak květiny zahynou.

6 Soutěž byla velmi zajímavá a všechny účastníky moc bavila, ale bohužel, i když náš tým v průběhu celé soutěže vedl, ve finiši vyhrál druhý tým. My si z toho však hlavu neděláme...vždyť je to přeci HRA :) Více podrobnějších informací si můžete přečíst, případně se do soutěže přihlásit na stránkách Jak se můžete do soutěže probojovat? Do soutěžních kol a natáčení budou vybírány týmy, které ve velké hře gangů ve Škole za školou získají nejvíce bodů. Body je možno získávat řešením úloh, které tento e-learningový server nabízí. Takže to vlastně záleží jen na vás. Pokud se chcete vidět v televizi, tak nejdříve musíte makat. A tak to má být. A teď malý rozhovor se soutěžícími: Otázky: 1.Jaké máte pocity z této soutěže? 2. Bavila vás? 3. Doporučil/a byste tuto soutěž i jiným družstvům/týmům? 4. Co se vám na soutěži líbilo nejvíce? 5. Bylo něco co bys změnil/a / vylepšil/a, popřípadě, co se Ti nelíbilo?? 6. Zúčastnil/a by ses se ještě někdy nějaké podobné soutěže? Kateřina Jahodová: Z této soutěže mám pocit velmi dobrý, hlavně kvůli tomu, že tam byl dobrý tým. Jak natáčecí (tím myslím i režie, prostě celý štáb), tak i tým soutěžní. Ano, bavila mě moc :D Určitě bych ji jiným týmům doporučila. Nejvíce se mi líbil Packal, jak hrál svoji roli Ne nic takového nebylo, soutěž byla celá dobře zpracována, nic bych neměnila, no vlastně až na tu strašnou zimu a bláto, v kterém jsme natáčeli.3 Myslím, že by mi nevadilo zúčastnit se nějaké podobné soutěže :) Lucie Volfová: Zajímavé, zajímavé, zajímavé. Pochopitelně. Samozřejmě. Úkoly z různých oborů. Nelíbilo se mi špatné počasí. Ano.

7 Tereza Pokorná: Joo, bylo to zábavné, štáb byl moc milý, je to určitě skvělá zkušenost. Ano. Jo. Fajn kolektiv. Asi ne, ale vylepšovat se dá vždycky všechno. Ano, byla to legrace. Jan Stoklasa: Mám dobrý pocit z této soutěže, získal jsem nové zkušenosti do života. Ano určitě. Určitě ano. Nejvíce se mi líbilo seznámení s novým prostředím a s novými elektronickými přístroji, s kterými jsem ještě nikdy nepracoval. Nezměnil bych nic, líbilo se mi všechno. Určitě. VÝUKOVÉ PROGRAMY Žáci devátých tříd jeli do Prahy na Úřad práce. Dozvěděli se hodně užitečných a dobrých informací do života. Paní bývalá pedagogicko-psychyologická poradkyně jim poradila, jakou by mohli volit školu, jaké povolání, jestli na svou školu, kam se chystají mají nebo ne. Také si mohli zkusit vyplnit dotazník na internetu a vyšlo jim, co by mohli dělat za zaměstnání, nebo se mohli podívat na video s různými povoláními. Tento program byl velmi zajímavý, a určitě mnoha žákům poradil, co volit. Žáci 9.A navštívili výukový program ŘEMESLA NAŠICH PŘEDKŮ v ekologickém centru Podhoubí v Komořanech. Lektoři nám přiblížili stará řemesla, hodně z nich ještě pořád existuje. Vyprávěli nám např. o dráteníkách, kolomazníkách, tkalcích, brtnících atd. Na konec jsme si mohli vyzkoušet i některé z těchto povolání: Část tvořila z samotvrdnoucí hlíny, jiní dráteničili. Výtvory byly velmi zdařilé a pěkné. V prosinci ještě absolvují přírodovědné výukové programy další třídy buď v Ekocentru Podhoubí, v ZOO Praha nebo v ekocentru Zvoneček. Do třetice žáci devátých ročníků absolvovali výukový program ŠATY DĚLAJÍ ČLOVĚKA A KDO DĚLÁ ŠATY. Autorem programu je Společnost pro Fair Trade z Brna. Protože se s nimi pan učitel Vrtiška trošku zná, byla naše škola oslovena, zda bychom tento nově vytvářený program nevyzkoušeli a nepřipomínkovali.

8 Formou řady aktivit jsme se dozvěděli všechno možné o pěstování, sběru a zpracování bavlny a o lidech, kteří se na procesu podílejí. Hodně nás překvapilo: jak velký je na pěstování a zpracování bavlny podíl dětské práce - kolik chemikálií je v jednotlivých fázích použito - kolika státy výrobek (tričko, džíny) projde, než si ho my můžeme koupit - jak je v primitivních a často brutálních podmínkách zneužívána lidská práce Názory účastníků Myslíte si, že mají podobné výukové programy smysl? Ano. Je důležité, abychom si začali uvědomovat, co se děje kolem nás. Co všechno se skrývá za jedním obyčejným bavlněným tričkem, protože pokud to nebudeme vědět, nebudeme proti tomu moci ani nic dělat. Tento program nám dává možnost tohle poznat. Ano, myslím si, že ji, protože je dobré o tom vědět. Je to určitě zábavnější a zajímavější než normální výuka. Která aktivita tě nejvíce oslovila? Nejvíc mě asi zaujalo to, jak jsme si zahráli na sweetshop (továrnu) a na vlastní kůži si vyzkoušeli, jak drsně to tam vypadá a při tom si mohli uvědomit, že ve skutečnosti je to všechno mnohem, mnohem horší. Nejvíce mě zaujala hra na továrnu kdo to neprožije, ten to nepochopí.

9 Co podstatného a nového jste se dozvěděli? Dozvěděla jsem se, co všechno se skrývá za jedním obyčejným tričkem. Byly mi taky ukázány alternativy. Jak dlouhou cestu triko urazí, než se dostane do České republiky. Jak pracují do půl těla a bez rukavic v té žíravině. Určitě nepojedu pracovat do Číny nebo Bangladéše. Měl na tebe program nějaký dopad? Určitě. Nyní budu mnohem důkladněji přemýšlet nad tím, co si koupím, kde si to koupím a jestli si to vůbec koupím. Ano, myslím si, že ano. Asi se teď budu více zajímat o to, co si kupuji. Podrobnosti o bavlně a jejím zpracování a také informace o alternativách najdete v následujícím textu, který obdrželi všichni účastníci výukového programu. Brzy budeme mít k dispozici další programy o pralese, o čokoládě, o kávě Šaty dělají člověka a kdo dělá šaty? Teoretické informace k výukovému programu o bavlně, který pilotním způsobem ověřovala 9.A z naší školy Příběh bavlny - Bavlník patří do čeledi slézovitých příbuzný je např. ibišek existuje 35 druhů, 4 druhy byly používány jako kulturní plodiny, dnes jsou používány pouze 2 druhy (bavlník srstnatý 90%, bavlník barbadoský 10% - ten poskytuje nejkvalitnější vlákna) - Bavlník obsahuje i mnoho proteinů a používá se na krmení zvířat - Pro člověka je jedovatý obsahuje alkaloid gossypol, který poškozuje srdce a játra pracuje se na tom, aby byl nalezen mechanismus na odstranění této látky z rostliny bavlník by pak mohl být zpracováván jako potrava pro lidi - původ bavlny je nejasný, za zemi původu bývá označován Egypt, ale také Čína - do Evropy bývaly bavlněné látky dováženy jako luxusní zboží z Indie, Persie a Arabského poloostrova

10 - od 10.století bavlník pěstován v Evropě - Španělsko - bavlna byla stále drahá má náročné zpracování velké množství ruční práce - v století bývá zpracování bavlny spojeno s prací otroků - zlom vynález odzrňovacího stroje + průmyslová revoluce - následoval velký nárůst využití bavlny (r % textilu z vlny; r % textilu z bavlny) 1.místo na trhu - dnes se bavlna na textilní účely podílí zhruba 40% - stále větší význam mají umělá vlákna (pochází z ropy nebo se chemickou cestou vyrábějí z přírodních materiálů viskóza z celulózy) skoro 60% Pěstování bavlny klasické - pěstování bavlníku mezi 40 severní a 28 jižní zeměpisné šířky (bavlníkový pás) - nejvýznamnějšími producenty jsou Čína, Indie, USA, Uzbekistán a Pákistán - pěstování potřebuje: o hluboké hlinité půdy o dostatek vláhy v době růstu (první 3-4 měsíce z celkových 4-6 měsíců vegetační doby) o slunné a bezsrážkové období v době zrání - jak tyto podmínky zajistit: o umělé zavlažování (až 30 m 3 na 1 kg bavlny) voda je odčerpávána z jiného území a již nemůže být jinak využita důsledkem je zasolování půdy, dezertifikace (rozšiřování pouští) nejznámější tragédií je likvidace Aralského jezera na hranicích Uzbekistánu a Kazachstánu voda z řek Amudarja a Syrdarja byla odvedena kanály na bavlníková pole ročně je potřeba 20 km 3 dnešní rozloha jezera tvoří jen 15% původního stavu, slanost vody je 67g/l, vymřelo 24 druhů ryb, 70% místních obyvatel je bez práce, slaný písek a pesticidy jsou roznášeny do okolí, ročně zde spadne 43 mil.tun prachu ročně, pesticidy jsou všude ve vodě, v mateřském mléce, v jídle; výrazně zde stoupá počet případů rakoviny o používání chemických látek umělá hnojiva zlepšování kvality půdy defolianty látky k odstranění listů urychlení zrání a usnadnění sklizně desikanty vysušují pletiva, urychlují dozrávání a otevírání tobolek pesticidy více než 10% světové spotřeby jedná se o látky likvidující nežádoucí druhy organismů (např. insekticidy útočí na hmyz) většina těchto látek patří mezi vysoce jedovaté látky (některé z nich bývaly používány během 2.světové války jako nervové plyny) při kontaktu s pesticidy mohou nastat: o jednorázové otravy - bolesti hlavy, nadměrné pocení, vyrážka, zvracení, křeče, třes, ztráta vědomí či chápání, někdy i smrt o chronické otravy poruchy paměti a koncentrace, deprese, zmatenost, problémy s řečí, zpožděné reakce, ospalost, problémy s učením, poruchy chování a reprodukčních schopností, neplodnost, nedostatečná imunita, mutace DNA, zvýšený pravděpodobnost výskytu rakoviny o nepřímá otrava může nastat u těch, kteří s pesticidy přímo nepracují např. u rodinných příslušníků pěstitelů, kontaminací vody a potravin

11 ročně je pesticidy otráveno miliony lidí, zemře (z toho 10 tisíc kvůli bavlně) nejvíce ohroženi jsou pěstitelé v rozvojových zemích (99% všech pěstitelů) jsou negramotní, nemohou používat ochranné prostředky kvůli klimatu i proto, že nejsou k dispozici; nemají vodu na umytí, nemají dostupnou zdravotní péči paradoxem je, že škůdci si na pesticidy brzy zvykají musí se používat vyšší dávky pesticidů či látky agresivnější o genetické manipulace (GM bavlna) má snížit množství potřebných pesticidů cílem je, aby rostliny si samy vyráběly např. insekticidy zatím rozporuplné výsledky + neumíme si představit důsledky do budoucna vliv na další organismy o dětská práce je u pěstování bavlny velice běžná dochází k porušování Konvence o nejhorších formách dětské práce (ILO Konvence č.182) pracují děti od 7 let, v Tádžikistánu je až 40% bavlny sklizeno dětmi v Egyptě sklízelo bavlnu v roce 2001 milion dětí v době sklizně bývá uzavřena škola práci děti vykonávají za velice nízké platy nebo zdarma v Uzbekistánu děti rozstřikují pesticidy z proděravělých PET lahví nenasbírají-li předepsané množství bavlny, jsou bity Zpracování bavlníku od rostliny k džínám - sklízejí se chomáčky vláken vyrůstající ze semen sklizeň těchto chomáčků = picking někde ručně, jinde strojově - ruční sklizeň je výhodnější (mohou být sbírány jen ty nejzralejší tobolky sběr je kvalitnější; vyšší hektarové výnosy, vyšší kvality bavlníku), nevýhodou je pomalost 1 člověk nasbírá ručně za den 25kg bavlny, stroj až tisíckrát víc; o aby se stroji dalo konkurovat sráží se náklady šetří se na mzdách, zaměstnávají se děti, nepoužívají se ochranné pomůcky - dále je potřeba odstranit semena (odzrňování) dříve ručně (1 člověk dokázal odzrnit za den max.1kg bavlny), dnes většinou stroj - čištění a pročesávání hmotnost se sníží o 50 až 75% - lisování vláken do hranolových balíků, balení do pytlů, chemické ošetření proti plísním, odvoz na bavlnářské burzy - předení - probíhá v jiných státech probíhá ručně nebo strojově pro snížení tření jsou vlákna ošetřena minerálními oleji vzniká příze výchozí surovina pro pletení a tkaní - pletení a tkaní probíhá strojově pro snazší zpracování jsou látky napouštěny roztoky na bázi škrobu následně jsou spolu s odpadními vodami vypouštěny většinou přímo do přírody; v některých státech přežívá tradiční ruční tkaní - barvení a bělení (chlorem) až 20% barviv odchází do odpadních vod, protože k látce nepřilnou, i když jsou látky před tím připravovány máčením v hydroxidu sodném; barviva jsou buď přírodní nebo chemická pracovníci si odnášejí důsledky kožní problémy - pálení, svědění, plísně + problémy dýchacích cest - konečné úpravy dalšími chemickými látkami mačkavost, antistatičnost - výroba oděvu Strategie globalizovaného oděvního průmyslu - 3 fáze zpracování o Předvýrobní příprava navržení vzhledu, design; sledování módních trendů; poptávka ze strany maloobchodních řetězců a spotřebitelů;

12 o Samotná výroba od stříhání přes sešívání, všívání zipů, našívání knoflíků, ozdob, cedulek; žehlení a balení o Povýrobní marketing reklama - Předvýrobní přípravu a marketing si oděvní společnosti nechávají ve své kompetenci (a na území států, kde sídlí vedení společnosti, samotnou výrobu zadávají subdodavatelům ve státech, kde je možné srazit náklady na minimum (tzn. výroba bez továren) nejčastěji v rozvojových zemích Jaké informace bychom měli přečíst na výrobku - název výrobku, velikost, celý český název materiálu, návod k údržbě, výrobce nebo dovozce vůbec se nemusíme dozvědět, v jakých podmínkách výrobek vznikal cedulka made in = vyrobeno v není povinná, častěji se setkáme s cedulkou made for = vyrobeno pro raději se nemáme dozvědět, kde vlastně probíhala výroba Proč lidé z rozvojových zemí podstupují všechna rizika a jsou ochotni za takovýchto podmínek pracovat? - lidé přicházejí o své tradiční způsoby obživy jejich políčka jsou nahrazena obrovskými plantážemi, rekreačními objekty, průmyslovými zónami - nízká úroveň vzdělanosti Jaké jsou s tím spojeny problémy? - velký populační přírůstek v chudých zemích velká konkurence na trhu práce - pracující nemohou konkurovat svou odborností a znalostmi musí ustupovat ze svých požadavků, nároků a práv jsou ochotni pracovat v rizikových a nesnesitelných podmínkách, bez zdravotní péče, odborů, za minimální mzdu, bez jakýchkoliv pravidel (pracovní doba je mnohem delší než je norma, ) - podobnou strategii uplatňují nadnárodní společnosti vůči státům státy, aby přilákaly zahraniční investory se předhánějí v úlevách na daních, mírnější pracovní a environmentální legislativě, na vlastní náklady budují infrastrukturu či průmyslové zóny v odborné literatuře se tomuto způsobu říká závod ke dnu strategie, jejímž cílem je minimalizace výrobních nákladů za cenu zhoršených pracovních podmínek Popis pracovních podmínek v textilním průmyslu - stále je zde velký podíl ruční práce (sešívání dílů, všívání zipů, žehlení, ) - vztah mezi oděvní firmou a subdodavateli jednotlivých prací (subkontrakce) typy: o volné obchodní zóny relativně malé, prostorově jasně ohraničené oblasti státu, jejichž cílem je přilákat průmyslová odvětví zaručením výhodných podmínek ve srovnání se zbytkem země (bezcelní dovoz materiálu, mírnější zákony na ochranu ŽP a v oblasti pracovního práva nízká mzda, neexistují odbory, ) tyto zóny jsou běžné v rozvojových zemích (Bangladéš, Filipíny, Čína, státy střední Ameriky) o robotárny (sweatshops) menší nelegální výrobní dílny, které zaměstnávají za nevyhovujících podmínek nekvalifikované pracovníky, imigranty, příslušníky etnických menšin, sociálně slabé ženy existují ve státech východní Evropy, ale i v USA, Francii, Belgii u nás také dílny buď kopírují výrobky světových značek nebo zpracovávají menší zakázky pro vyšší články dodavatelského řetězce často velká kvalita práce, ale úděsné pracovní i hygienické podmínky nízké mzdy, extrémně dlouhá pracovní doba, přesčasy, ubytování ve zdravotně závadných prostorách, omezování osobní svobody, bití, sexuální zneužívání, vraždy podmínky blízké otroctví není proti tomu obrany (zaměstnavatel zabaví doklady (pokud vůbec nějaké jsou));

13 o domácí práce hlavně v jižní a jihovýchodní Asii žádné zdravotní ani sociální zabezpečení, nejistota zaměstnání i do budoucna; mzdy jsou nižší než v továrnách; pokud je velká zakázka jsou zapojeni do práce všichni členové rodiny nikdo nehlídá pracovní podmínky Co s tím máme společného - každý rok je spotřebováno více než 23 miliónů tun bavlny, z toho téměř 2/3 spotřebuje oděvní průmysl - většina výrobků vzniká v chudém jihu, ale je vyvážena do zbytku světa - průměrný obyvatel EU spotřebuje ročně téměř 20 kg textilií (průměrný obyvatel Indie cca 2 kg) - průměrný Čech utratí za textil a obuv téměř 5000,- Kč - jako zákazníci můžeme cestu bavlny ovlivňovat a tím ovlivňovat i životy lidí a životní prostředí Co s tím můžeme udělat? - preferovat biobavlnu - preferovat jiné tradiční textilní materiály (len, konopí, vlnu) - kupovat Fair Trade - recyklovat oblečení nosit zděděné, z druhé ruky, využívat second handy - omezit spotřebu oděvů chovat se k nim šetrně - preferovat české výrobky - podporovat různé spotřebitelské kampaně - Biobavlna (organic cotton) o je produktem ekologického zemědělství podléhající přísným mezinárodním pravidlům nepoužívá geneticky upravené plodiny, pesticidy, defolianty ani chemicky vyrobená hnojiva pěstování a zpracování neohrožuje životní prostředí ani zdraví lidí; pěstitelé střídají plodiny na osevních plochách, používají přírodní hnojiva, mezi rostlinami bavlníku pěstují jiné rostliny, což odpuzuje škůdce ; podporovat přirozené nepřátele škůdců! ptáky, parazitický hmyz o dnes se biobavlna pěstuje v 22 zemí ročně je vyrobeno tun (Turecko, Indie, Čína, USA, Tanzanie, Uganda, ) ochrana zdraví, ŽP, nižší náklady, prémie za biokvalitu, svobodná kontrola vlastních příjmů o sortiment oděvů je stejně široký jako u konvenční bavlny označení 100% organic/bio cotton o v ČR omezený trh zatím spodní prádlo, kojenecké oblečení a pleny, ručníky, župany, několik triček (firmy Boweevil, Bushman, Poponini, Disana, bgreen, Nike, + česká firma Baobaby, Rejoice kontakty na e-shopy: kamenné obchody tam, kde se prodává FairTrade a zdravá výživa rostoucí poptávka ovlivní nabídku o ALE: označení BIO nic neříká o pracovních podmínkách výrobců, o dopadech dálkové dopravy, (leda by se k tomu ještě přidala certifikace fair Trade) - Tradiční textilní materiály (konopí, len, vlna) o Velká tradice, dnes malá poptávka o Hlavní výhoda len a konopí se dá se pěstovat u nás, ovce chovat také + na pěstování lnu i konopí nejsou potřeba chemické látky o Len oblečení např. zde: o Vlna ponožky např. zde: v lékárnách a prodejnách zdravé výživy o Konopí

14 používá se od 3.tisíciletí př.n.l. velká pevnost a odolnost vlákna Levi Strauss z něj vyrobil první pracovní kalhoty, předchůdce dnešních džín; problémy s využitím konopí nastaly ve chvíli, kdy byl schválen marihuanový zákon (USA 1937); dnes je konopí opět ceněno jako ekologická rostlina nemusí být ošetřováno při pěstování chemicky, zlepšuje kvalitu půdy největší výroba v Číně, Polsku a Rumunsku, konopné látky se ale tkají také v Nepálu v ČR zákon povoluje pěstování odrůd obsahujících méně než 0,3% látek ze skupiny THC, konopí na výrobu textilií se tu ale zatím nepěstuje malá informovanost veřejnosti, vysoká cena sklízecí a zpracovatelské techniky Oblečení z konopí: Fair Trade (spravedlivý obchod) o Mezinárodní hnutí založené na spravedlivém chování k výrobcům v Africe, Asii a Jižní Americe je zaručeno nezneužívání dětské práce, dělníci dostávají spravedlivou mzdu, výrobní postupy jsou šetrné k životnímu prostředí i zdraví lidí o Hlavním artiklem je káva, kakao a čaj, v poslední době přibývají i oděvy o Stále častěji je využívána biobavlna o K sehnání je zatím úzká nabídka v obchodech FairTrade a v některých prodejnách společnosti Marks & Spenser - Oblečení z druhé ruky o Oblečení zděděné, případně zakoupení v prodejnách second-hand (podporujeme tím druhou zásadu ze 3R (reuse) o ALE při důsledném využívání tohoto způsobu by mohlo dojít k poklesu nové výroby a tím i ke ztrátě pracovních míst; problematický je také vývoz použitého zboží z bohatých států do států do zemí chudších mohlo by dojít ke kolapsu místního oděvního průmyslu - Šetrný přístup k oděvům prodloužení jejich životnosti o Snížíme celkovou spotřebu oděvů - Spotřebitelské kampaně o Cílem je poskytnout spotřebitelům informace o podmínkách výroby a obchodu v konvenčním oděvním průmyslu tak, aby mohli pozitivně uplatňovat svou kupní silu a vyvíjet tlak na odpovědné instituce a firmy o Hlavními viníky jsou zadavatelské oděvní firmy (měly by přiznat odpovědnost za pracovní podmínky svých dodavatelů a učinit kroky k nápravě) o Příklady kampaní: Kampaň za čisté oblečení (Evropa) v ČR zatím není moc známa nebo Sweatshop Watch USA Maquila Solidary Network Kanada o Význam kampaní: Důsledkem vedení kampaní je např. zavedení etických kodexů dokumentů, které upravují vztah firmy s jejími dodavateli v rozvojových zemích (zákaz dětské práce, alespoň minimální mzdy, dodržování pracovního práva) zatím se ale jedná spíš o reklamní trik vytvářející dobré image firmy (Nike, Gap, Tommy Hilfiger, H&M, ) kodexy jsou formulovány příliš obecně, případně se vztahují na hlavního dodavatele a neošetřují podmínky jeho subdodavatelů; pracovníci o těchto kodexech vůbec neví.

15 Třídní desatero 7.A Třída 7.A se rozhodla že půjde naší škole příkladem, a proto si zavedla své vlastní desatero, které se snaží dodržovat. Nabádají tím i všechny ostatní, aby se také zapojili do tohoto programu a chovali se tolerantně ke svému okolí. Jejich desatero zní : tolerujeme odlišnosti jsme poctiví respektujeme soukromí jsme slušní chováme se zodpověďně chováme se šetrně k životnímu prostředí nevyrušujeme při vyučování nasloucháme ostatním pro své potřeby využíváme přestávky neničíme práci ostatních lidí Pod toto desatero se podepsala celá třída. V rozhovoru s žáky jsem se dozvěděl, že pravidla se snaží dodržovat co to jde, ale občas jim nějaké to porušení uklouzne. Proto si vymysleli i trestní rejstřík, podle kterého sami sebe trestají. A ten zní: trestanec si sám hodí kostkou uspořádat soutěž pro zbytek třídy + ceny zkontrolování košů (třídění odpadů) + jejich oprava úklid v okolí zookoutku zajištění potravy pro strašilky (na týden) zajištění, doplnění chybějících dat v třídní knize vynášení kontejnerů z chodeb plasty, papír, krabičky atd. mazání tabule příklady z matematických rovnic zpracování libovolného referátu zvednutí všech židlí na konci dne Autor : Jan Stoklasa Světýlko 7.A 7.A také již 2.rok používá kromě klasické žákovské knížky i knížku svoji jmenuje se Světýlko a slouží vždy na jeden měsíc. Najdou v ní shrnutí uplynulého měsíce, dozvídají se z ní důležité informace o měsíci následujícím a hlavně mají prostor na hodnocení své vlastní práce co se jim podařilo, co zvládli, co se jim líbilo a také co se jim nedaří a proč. Snahou je naučit se zodpovědně zamýšlet nad svými kroky, radovat se z úspěchů a poučovat se z chyb. Školní Klub Ve školním klubu je vánoční stromek, každý, kdo chce tam může dát dárek své kamarádce nebo kamarádovi. Školní klub také organizuje burzu, můžete si na ní koupit, prodat nebo vyměnit to, co sbíráte. Pavel Horvát

16 Stávka dne Jistě všichni víte, že dne se na území celé České republiky ve školství stávkovalo. Bylo to z důvodu málo přidělených peněz od státu na školství. Celkem se této stávky účastnilo několik stovek školských zařízení a lidí. Stávka ale nakonec nebyla zrovna úspěšná, protože ani díky ní nepřislíbil stát víc peněz. Proto se podle dostupných informací plánuje další stávka a to už v lednu Autor: Jan Stoklasa Dětský Parlament V nejbližší době se parlament chce soustředit na školní akce. Chceme se zaměřit na výukové akce, soutěže a hry. Pokud máte nápad na nějakou soutěž či hru, prosíme abyste nás kontaktovali na parlament.vrane@volny.cz nebo osobně na nejbližší poradě Dětského parlamentu. Od 13.prosince jsme spustili naše nové webové stránky na kterých Vás budeme informovat o aktivitách a podobně. Stránky zatím nejsou úplně dodělané, ale v nejbližší době se pokusíme je zprovoznit na 100%. Dále Vás chceme upozornit na ankety které poběží na webových stránkách. Z anket se budeme pokoušet dělat závěry a uskutečňovat je. Za celý parlament: Jan Stoklasa Co je nového v projektu EKOŠKOLA Workshop v prostorách Sdružení Tereza Pan učitel Vrtiška, Míša Ježdíková a Míša Hlavničková reprezentovali školu na pracovním setkání pražských a středočeských škol, které jsou zapojeny do projektu Ekoškola. Na programu byla výměna zkušeností. Ukázalo se, že ze všech devíti zúčastěných škol má největší zkušenosti právě naše škola, takže se u našeho stolu dveře netrhly. Projekt Škola 3P Na podporu environmentální výchovy a také pro usnadnění realizace úkolů projektu Ekoškola se nám od MŠMT podařilo získat přes ,- Kč viz článek v minulém H-R-NCI. Prosinec je tedy zasvěcen nákupní fázi projektu. V době uzávěrky tohoto čísla časopisu získala již škola: - truhlíky na okna pro jarní ozeleňování školy - úsporné antivápenné perlátory na vodovodní baterie úsporný perlátor je vlevo

17 - řadu měřících přístrojů klasický a půdní ph metr, digitální vlhkoměr a teploměr s uváděním hodnot rosného bodu, hlukoměr, dálkoměr, kontaktní teploměr (na měření teplot stěn a podlah) - měřící přístroje na zjišťování spotřeby elektrické energie - knihy na doplnění knihovničky v přírodopisné pracovně - doplnění zookoutku např. pořízení nového hlodavce osmáka degu - koše do tříd a na chodbu Třídy již začaly realizovat výukové programy, chystá se též seminář pro učitele. Stále ještě čekáme na dodání dalších věcí meteorologické stanice, anemometru a srážkoměru; vermikompostérů a několika výukových DVD. Pak už zbude dořešit několik detailů barvy na malování stěn (na tom se už pracuje), hnojiva a půdu pro kytky. Všechny finanční prostředky musí být utraceny v roce (Jen pro zajímavost jak funguje tok peněz: dotaci z MŠMT máme potvrzenu od počátku listopadu, zatím jsme ale peníze vůbec nepřevzali MŠMT je musí přepískat kraji, ten je musí schválit, poslat na obec a ta je teprve předá škole. Kdyby neměla škola nějaké finanční prostředky, které do projektu může dočasně vložit sama, vůbec by podobné projekty nemohla realizovat) Další fáze projektu nás čeká v lednu se získaným vybavením budeme pracovat a musíme připravit několik pracovních listů, které by byly inspirací pro další školy. Zatím uskutečněná měření: a) proud vody z vodovodní baterie původní stav (podle stupně zanesení sítka) litrů/1 minuta stav po aplikaci úsporného antivápenného perlátoru - 6 litrů/1 minuta b) spotřeba vody (zatím před instalací úsporných perlátorů) stav vodoměru: (měření vždy ráno v 6:45) ,0931 m ,9533 m 3 - tedy 5 pracovních dnů a víkend spotřeba 6,8502 m ,5895 m 3 1 pracovní den 1,6362 m ,3834 m 3 tedy 5 pracovních dnů + 1 den stávky + víkend 7,7939 m 3 c) počítač počítač nevypnutý přes víkend: 49 hodin 15 minut 3,336 kwh 67,736 W/1 hodina monitor nevypnutý přes víkend: 15 hodin 15 minut 55 W 3,6 W/1 hodina monitor při práci: 40 minut 41 W 60 W/1 hodina počítač při startu: 123 W (po dobu cca 30 s) monitor maximum při startu 50 W (po dobu cca 30 s) d) teploty ve škole třídy: stabilní teplota cca 20 C chodby: při nastavení regulačního ventilu na otopných tělesech na stupeň 5 20 C při nastavení regulačního ventilu na otopných tělesech na stupeň C (měřeno v neděli dopoledne - 17 C (šatny), 19 C (chodba přízemí), 18 C (chodba 2.patro)

18 e) spotřeba elektřiny za svícení (pouze zbytečné svícení na chodbách, na WC a v opuštěných třídách) během vyučovacích hodin chodby: 9,372 kw (hlavně řada zářivek v suterénu směrem k počítačovým pracovnám (svítilo se zde 6 hodin ze 7) a chodba v přízemí (svítilo se zde 6 hodin ze 6) - WC: 691,5 W svítit nechávají dívky mnohem více než chlapci (nejvíce WC v 1.patře a v suterénu) chodby: 7,492 kw - WC: 591 W Největší spotřeba nastává při rozsvícení prostřední řady svítidel v suterénu (u šaten) 1624 W, řada zářivek v suterénu u oken 1296 W, řada zářivek v suterénu u počít.pracoven 864 W f) automat na nápoje v klidu během víkendu Během 45 hodin o víkendu spotřeba 3,572 kw 79,4 W/1 hodina V rámci celokrajské informační kampaně ke třídění odpadů připravil Středočeský kraj soutěž základních škol o náměty na zajímavé hry a programy pro školáky s tématem třídění a využívání odpadů. Pedagogové ve školách si musí sami vytvářet a vymýšlet pro své žáky hry a programy zaměřené na znalosti o třídění a využívání odpadů. Každá škola by ocenila náměty na obdobné hry a programy i z jiných škol. Kraj se proto všem školám rozhodl pomoci a v rámci krajské informační kampaně ke třídění odpadů tyto nápady a podněty pro školy shromáždit a poté je školám předat v ucelené podobě. Proto byla vyhlášena tato soutěž. Zapojilo se do ní 37 škol, mezi nimi i naše škola. Poslali jsme celkem 76 nápadů a po 20.prosinci se dozvíme, jak jsme dopadli. Držte nám palce. Celoškolní soutěž Ekologicky šetrný vánoční dárek Vítězem se stala Míša Hlavičková ze 7.A se svou sérií šperků. Zaslouženě získává jako cenu batůžek kampaně Změň se. G R A T U L U J E M E Vranské zeměkoulení Celoroční soutěž mezi třídami opět pokročila. Proběhla zatím 3 jednorázová kola, v jejichž pořádání se střídají jednotlivé třídy (zde je možno podle umístění získat až 10 bodů, stejný počet může získat pořadatelská třída u ní se hodnotí zapojení žáků, nápad a vlastní realizace soutěže, která musí být v souladu s projektem Ekoškola. Další body může třída získat za úkoly v jednotlivých etapách třídních úkolů v rámci projektu Ekoškola zde je ve hře za každou etapu až 20 bodů opět se hodnotí kvalita splnění úkolu a zapojení žáků třídy. Zatím byla uzavřena 1.etapa, na konci prosince skončí etapa druhá.

19 Tabulka soutěže - stav k jednorázové soutěže dvouměsíční etapy POŘADÍ Třída září 9.A říjen 7.A listopad 7.B prosinec 6.B leden únor březen duben květen BODY A B A B A B Tentokrát máme rozhovor se slečnou psycholožkou Markétou Exnerovou, která měla pomáhat zlepšovat vztahy ve třídě 8 a 7A. Rozhovor byl nepřímý, když jsme měli besedy, napadla mě otázka a prostě jsem ji položila, pak si ji zapsala. Protože ji už neuvidíme, budeme pak muset rozhovor znovu sami vybrat. Uvidí se. Míša: Co si myslíte o naší osmé třídě? Měli jsme spolu 5 besed, tak jak byste nás charakterizovala? Markéta: Vaše třída je opravdu nesoudržná. Občas vypadá, že si ve třídě rozumíte a že vám to jde držet při sobě, ale spíš si při sezení skáčete do řeči a vysmíváte se jeden druhému, případně vůbec neposloucháte, co se kolem děje, povídáte si ve skupinkách i když vás ti, co právě mluví, před tím poslouchali.

20 Matěj: Bavila vás práce s námi? Markéta: Abych pravdu řekla někdy to byla docela legrace, když jsme hráli hru OVO OVO, ale spíš jsem možná i ráda, že jsem s vámi skončila, ke konci to opravdu nemělo cenu, když jste si malovali strom, ani jste se nedomluvili. Míša: A co 7A? Dodržovala vaše pravidla? (neskákat si do řeči, všechno, co si povíte, zůstane mezi vámi, kromě důležitých věcích, a nebudete si při sezeních nadávat?) Markéta: Podobně jako u vás, vždy jsme si je na začátku zopakovali, ale pak se vytratily. Protože to je jen kratší rozhovor udělali jsme i minirozhovory s žáky, kteří se sezení účastnili. Míša: Co si myslíš o Markétě? Matěj (8.tř.): Myslím si, že je zbytečný, aby se do naší třídy montovala, naše chování ve třídě se nezmění, jelikož naše třída se takhle chová už 5-6 let a za 10 hodin mluvení a hraní si na slepice se to nezlepší. ylo to trošku zbytečný, že za námi chodila. Při posledním sezení jsme se už pohádali (i já) Míša: Bavila tě sezení? Adéla H. a Lenka W. (7.A): Nás sezení bavila, malovali jsme, povídali si o vztazích ve třídě, probírali pocity, hráli hry, bylo to prostě zábavné. Aspoň jsme se ulili ;) Ája Březinová, Verča Blažková, Míša Vajsochrová, Týna Štěpničková (8.tř.): No, abychom pravdu řekly, nemělo to prostě smysl. Markéta si neuměla zřídit v naší třídě pořádek a takový ty hry, na bitku s papírkami jsem prostě nechápala. Pořád jsme dělali to samý a k ničemu to skoro nebylo. Hlavně je podle mě na nic posílat na nás psycholožku když nám ve třídě kazí atmošku pár jedinců, ne že nemáme dobrý vztahy. Míra Kraus, Pavel Šusta: (7.A) Bavilo nás to. Zapsali: Míša Machová, Matěj Urban Tuto anketu jsme udělali o přebytečných dveřích a oknech na této škole! Přijde nám zbytečné, aby byla okna dole pod schody (směrem do šatny) byla okna pod mřížemi a koukali jste se do betonu! Nebo aby byly do jedné třídy dvoje dveře - to sice není u každé třídy, ale je to u několika tříd. Jedny dveře stojí v průměru 6 000,- Kč a jedno okno odhadem tak 5000,- Kč. Okna jsou zde zbytečná 2 velká a jedno malé - to je tak ,- Kč, dveře jsou přibližně patery zbytečné to činí ,- Kč ,- Kč to je KČ no není to zbytečné? Za to by mohlo být spousta učebnic a školních pomůcek. Některé dveře jsou i zamčené. Zeptali jsme se proto žáků co na to říkají.

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

Vyhodnocení dotazníků TŘÍDĚNÍ ODPADU VE ŠKOLE

Vyhodnocení dotazníků TŘÍDĚNÍ ODPADU VE ŠKOLE 1. Třídíme papír? Vyhodnocení dotazníků TŘÍDĚNÍ ODPADU VE ŠKOLE Správné odpovědi: ////////////////// 18 celkem Chybné odpovědi: do papíru, do plastu, do popelnice / na chodbě u paní uklízečky / modrý kontejner

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Domácí zvířata - ptáci Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) 2 vyučovací hodiny proložená

Více

Etická výchova ve školním roce 2014/2015

Etická výchova ve školním roce 2014/2015 Etická výchova ve školním roce 2014/2015 Už řadu let probíhá na ZŠ Curieových volnočasový předmět Etická výchova. Tento předmět do značné míry zaplňuje mezeru ve výchově a vzdělávání žáků, o které hovoří

Více

Maledivy. Thajsko Itálie. Francie. Rakousko Slovensko Francie. Mauricius. Thajsko Francie Česká rep. Réunion

Maledivy. Thajsko Itálie. Francie. Rakousko Slovensko Francie. Mauricius. Thajsko Francie Česká rep. Réunion Maledivy Francie Thajsko Itálie Mauricius Rakousko Slovensko Francie Thajsko Francie Česká rep. Réunion 2012 Vážení a milí přátelé!. Je tu zase konec roku a já pravidelně, na poslední chvíli, jak jinak,

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

TÉMA : drogy. Pocit z besedy Vedoucí besedy S názory vedoucího 1 14 1 22 Souhlas 17 2 8 2 Spíš souhlas 5 3 3 Nevím 4 4 Spíš nesouhlas 5 5 nesouhlas

TÉMA : drogy. Pocit z besedy Vedoucí besedy S názory vedoucího 1 14 1 22 Souhlas 17 2 8 2 Spíš souhlas 5 3 3 Nevím 4 4 Spíš nesouhlas 5 5 nesouhlas TŘÍDA : 8.A / 22 žáků 1 14 1 22 Souhlas 17 2 8 2 Spíš souhlas 5 3 3 Nevím Ano 22 Ano 21 Ano 14 Ne Ne Ne 7 nevím 1 Nevím 1 Beseda byla poučná 6x Dobře vše vysvětlila 7x Byla zajímavá 5x Ví, o čem mluví,

Více

Exkurze ve věznici. Prezentace výsledků anketního šetření. Praha dne 22. července 2015

Exkurze ve věznici. Prezentace výsledků anketního šetření. Praha dne 22. července 2015 Exkurze ve věznici Prezentace výsledků anketního šetření Praha dne 22. července 215 Obsah Charakter výzkumu 3 Exkurze ve věznici 4 Co exkurze ve věznicích studentům přinesla 16 Názory na výkon trestu a

Více

Obsah. Úvod 9 Členění knihy 10

Obsah. Úvod 9 Členění knihy 10 Obsah Úvod 9 Členění knihy 10 KAPITOLA 1 Copywriting 11 Práce copywritera 11 Jak se stát dobrým copywriterem 12 Jak začít 15 Co budete psát 15 O čem budete psát 16 Proč budete psát 17 Pro koho budete psát

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA ČTĚTE NÁS!! Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři a my vám odhalíme další literární a výtvarné

Více

Lekce 1: Co je to tým?

Lekce 1: Co je to tým? Lekce 1: Co je to tým? Teoretický úvod: Ať už chceme nebo ne, často se stáváme členem týmu. Schopnost týmové spolupráce je žádanou dovedností, kterou vyhledávají personalisté a na níž stojí úspěch a konkurenceschopnost

Více

Svět se dá vybarvit Toto jsou omalovánky o fair trade

Svět se dá vybarvit Toto jsou omalovánky o fair trade Svět se dá vybarvit Toto jsou omalovánky o fair trade Kresby: Dalibor Krch Toto je kakaovník! Plodit začíná po 4 letech a dorůstá až 10 metrů výšky. Najdete ho v Indonésii i Latinské Americe, většina ho

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017. podpis a razítko ředitelky školy 1 Cíle ročního plánu EVVO

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

Obsah. Novinky o prázdninách

Obsah. Novinky o prázdninách 8. vydání 2014 Novinky o prázdninách Obsah Novinky o prázdninách 2 Vánoční výstava 2013 5 Ptáme se vedení školy 8 Svět ICT 9 Během prázdnin školního roku 2013/2014 proběhlo v naší škole mnoho událostí.

Více

Název školy: 2. Znáš ve svém okolí někoho, kdo šikanuje jiné děti? a) ano b) ne

Název školy: 2. Znáš ve svém okolí někoho, kdo šikanuje jiné děti? a) ano b) ne PŘÍLOHA č. 1 DOTAZNÍK PRO ŽÁKY Název školy: Třída: Jsem: chlapec - dívka 1. Co podle tebe znamená výraz šikana? a) opakované posmívání a zesměšňování b) bití c) braní a poškozování věcí d) vymáhání věcí

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN

Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN Zúčastněné třídy: 2.B, 2.C, 3.B, 3.C, 4.B, 4.C, 7.A, 8.A Celkový počet zpracovaných dotazníků: 194 30% Jste příznivci umírněného ekologického

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Projekt ŽIJME ZDRAVĚ

Projekt ŽIJME ZDRAVĚ Základní škola Benešov, telefon/fax: 317721961 Realizace schváleného projektu EVVO Název poskytovatele dotace: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Název dotačního programu: Rozvojový program Podpora

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0552 Střední škola uměleckořemeslná a oděvní Liberec, s.r.o. Horská 167, 460 14 Liberec Šablona

Více

Vánoční projekt první a osmá třída

Vánoční projekt první a osmá třída Jiří Nenáhlo Zdeněk Kubík Lukáš Kubík Adam Borek David Vošický Zdobil L. Kubík Naše skupina: Vojtěch Paťha Ondřej Dvořák Štěpán Fiala Tomáš Slunečko Jan Vít Program: 1. hodina: Seznámili jsme se a povídali

Více

1. veletrh hraček na Vysočině 26. a 27. listopadu 2016 I DKO Jihlava

1. veletrh hraček na Vysočině 26. a 27. listopadu 2016 I DKO Jihlava 1. veletrh hraček na Vysočině 26. a 27. listopadu 2016 I DKO Jihlava Sleva 10% pro držitele VSTUPENKY v prodeji na webu www.vanocedetem.cz Dovolte nám, abychom se Vám představili. Jsme průvodci 1. veletrhu

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

Vítejte v SocialSprinters Academy

Vítejte v SocialSprinters Academy Vítejte v SocialSprinters Academy Jsem velmi rád, že s Vámi mohu sdílet své zkušenosti. V tomto pracovní sešitu si zrekapitulujeme 7 kroků, které když uděláte, budete schopni vašeho zákazníka dokonale

Více

PREZENTACE USHI A KAMALY O PRACOVNÍCH PODMÍNKÁCH DĚLNÍKŮ V TEXTILNÍM PRŮMYSLU, KTEROU PŘEDNESLY 13. ŘÍJNA PRO VEŘEJNOST V BARU KRÁSNÝ ZTRÁTY V PRAZE,

PREZENTACE USHI A KAMALY O PRACOVNÍCH PODMÍNKÁCH DĚLNÍKŮ V TEXTILNÍM PRŮMYSLU, KTEROU PŘEDNESLY 13. ŘÍJNA PRO VEŘEJNOST V BARU KRÁSNÝ ZTRÁTY V PRAZE, PREZENTACE USHI A KAMALY O PRACOVNÍCH PODMÍNKÁCH DĚLNÍKŮ V TEXTILNÍM PRŮMYSLU, KTEROU PŘEDNESLY 13. ŘÍJNA PRO VEŘEJNOST V BARU KRÁSNÝ ZTRÁTY V PRAZE, 14. ŘÍJNA NA VŠE PRO STUDENTY A 15. ŘÍJNA PRO VEŘEJNOST

Více

Nabídka vzdělávacích lekcí pro mateřské školy. Realizované Městskou knihovnou Písek

Nabídka vzdělávacích lekcí pro mateřské školy. Realizované Městskou knihovnou Písek Nabídka vzdělávacích lekcí pro mateřské školy Realizované Městskou knihovnou Písek Školní rok 2015/2016 Lekce pro mateřské školy Naší prioritou je v průběhu lekce děti do veškerého dění aktivně zapojit

Více

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel.

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 3.6. Vyhráli jsme :-)) Jako odměnu jsme dostali nanukové dorty :-))) 1.červen Dnešek byl dnem, kdy

Více

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00. 8. číslo prosinec 2010

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00. 8. číslo prosinec 2010 Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00 Sladký domov 8. číslo prosinec 2010 Hoj, ty Štědrý večere, ty tajemný svátku, co že komu dobrého neseš na památku. Vánoce, Vánoce

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 2014 Michal Garšic Tato publikace, ani žádná její část nesmí být kopírována, rozmnožována, ani poskytována třetím osobám. Také nesmí být šířena

Více

Plán činností. Krátkodobý 2014-2015

Plán činností. Krátkodobý 2014-2015 Plán činností Krátkodobý 2014-2015 Cíl: Omezit ztráty vody ve škole VODA umývat výtvarné potřeby v kyblíku dát PET lahve do splachovadel na WC zlepšit zachycování dešťové vody na školní zahradě do umyvadel

Více

Plán environmentální výchovy. pro školní rok 2014/ 2015. ZŠ Hať Na Chromině 2 747 16

Plán environmentální výchovy. pro školní rok 2014/ 2015. ZŠ Hať Na Chromině 2 747 16 Plán environmentální výchovy pro školní 2014/ 2015 ZŠ Hať Na Chromině 2 747 16 1) mapování Počet žáků: 199 Počet pedagogických členů: 15 Zpracovala: Mgr. Šárka Badurová Ředitel školy: Mgr. Bohuslav těžký

Více

Symboly Vánoc v rodinách

Symboly Vánoc v rodinách Symboly Vánoc v rodinách Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_13_03 Tématický celek: Rodina a finance Autor: PaedDr.

Více

Co je to vlastně Baltík?

Co je to vlastně Baltík? Ve dnech 20. - 22. 4. 2012 se v prostorách Holického Gymnázia uskutečnil 10. ročník celostátní soutěže Mlady programátor v programovacím jazyce Baltík. Co je to Baltík a jak soutěž probíhá? Co je to vlastně

Více

prosinec 2012 ročník XI číslo 4

prosinec 2012 ročník XI číslo 4 prosinec 2012 ročník XI číslo 4 Trochu obav a pytel legrace a dobrot Letošní mikulášskou nadílku zajistili žáci z 6.A (čert klečící Erik Skalník, stojící zleva čert Terka Kampová, anděl Kristýna Hřídelová,

Více

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 1. Chodí Vaše dítě do MŠ: a) velmi rádo 7x b) rádo 7x c) nerado 1x d) nevím Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 2. O dění v MŠ s Vámi dítě hovoří: a) každý den 10x b) občas 5x 3. MŠ

Více

Nadcházející události

Nadcházející události duben 2016 Školní zpravodaj Nadcházející události 12. května Americký den Úvodní slovo Jaro je tady a to definitivně. Zamilovaní měli možnost svoji lásku potvrdit polibkem pod rozkvetlou třešní, čarodějnice

Více

NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU

NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU 1 Jiří Glet NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU 2 COPYRIGHT Autor: Jiří Glet Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-340-4 (epub) 978-80-7512-341-1 (mobipocket) 978-80-7512-342-8 (pdf) 3 1.

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Městská knihovna Kyjov, příspěvková organizace města Kyjova NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 POPRVÉ V KNIHOVNĚ: Individuální informační lekce, která podává

Více

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Milí čtenáři, vítáme vás u 2. vydání školního časopisu Soví rozhledy. Doufáme, že vás zaujme a že společně s námi budete sledovat, co se děje u nás ve škole,

Více

Světový den Ekoškol na Základní škole Zbiroh

Světový den Ekoškol na Základní škole Zbiroh Světový den Ekoškol na Základní škole Zbiroh Dne 7. 11. 2014 se slavil Světový den Ekoškol i na Základní škole Zbiroh. Základní škola Zbiroh je Ekoškolou již pátým rokem a její dlouhodobé zapojení do programu

Více

ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ OD PODZIMU 2005

ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ OD PODZIMU 2005 Žáci - první stupeň Zaškrtni všechno, čeho se bojíš: starších spolužáků + Zaškrtni nejvíce 3 předměty, které patří mezi tvé oblíbené: český jazyk + vlastivěda - přírodověda - hudební výchova + pracovní

Více

Zprávičky ze školní družiny

Zprávičky ze školní družiny 7.A POCHOĎÁK Pavel Mikliš Byl to krásný slunečný den (byla celkem zima :D ) všichni jsme spali a najednou jsme si uvědomili! My jdeme dneska na pochoďák!!! Některým se nechtělo, tak zůstali doma. Ale my

Více

Dotazník s ekologickou tématikou

Dotazník s ekologickou tématikou Dotazník s ekologickou tématikou Autor: Naďa Kuhnová 7.O Ve dch 5.- 9. 3. 2007 proběhl na gymnáziu Dr. J. Pekaře výzkum formou dotazníků s ekologickou tématikou. Tázáno bylo celkem 156 lidí, z toho 149

Více

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Učíme se, kreslíme: Celoroční projekt MRAVENCI Pozorujeme: Celoroční projekt MRAVENCI Stavíme, stříháme,

Více

ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA

ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA Nejdůležitější body: Nechtěl bych tam žít V pubertě České obyčeje Nechceme války ani terorismus Anketa : Moje nejoblíbenější kniha 11. prosince

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

Vesnice jako místo spotřeby. Ing. Dana Posádová

Vesnice jako místo spotřeby. Ing. Dana Posádová Vesnice jako místo spotřeby Ing. Dana Posádová 1 O čem budeme mluvit Kdo jsem Spotřebitel a spotřeba Na co si dát pozor při nakupování Nebezpečí reklamních sdělení Marketingové komunikace Osobní prodej

Více

Vyhodnocení dotazníků pro rodiče v MŠ

Vyhodnocení dotazníků pro rodiče v MŠ Benešova základní škola a mateřská škola Plzeň Vyhodnocení dotazníků pro rodiče v MŠ Školní rok 1-17 Úvod: Vážení rodiče, děkujeme Vám za vyplnění dotazníků, které jsme pro Vás připravili. Rozdali jsme

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Nováčci v řadách čtenářů naší školy

Nováčci v řadách čtenářů naší školy 4 Nováčci v řadách čtenářů naší školy Pasování žáků 1. tříd 11.1.2011 Na naší škole se již stalo tradici ze prvňáčci kteří se půl roku učí číst pak předvádějí své dovednosti svým i rodičům svých spolužáků.

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA PROSINEC 2016 NÁVŠTĚVA HOKEJOVÉHO UTKÁNÍ Žáci internátu z Opočna navštívili na místním zimním stadionu hokejové utkání mužů

Více

Akční skupina pro zdravé stravování

Akční skupina pro zdravé stravování Akční skupina pro zdravé stravování Instrukce Dotazník pro žáky a studenty Návrh možných otázek pro zjištění stavu v oblasti školního stravování ve vaší škole. Použijte ty otázky, které jsou pro vaši situaci

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D.

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. medicíny, Brno 2017 DIPEx výzkum Kvalitativní výzkum, založený na 30 50 hloubkových rozhovorech pro každé téma, audio/video záznam Maximální pestrost

Více

45 odpovědi. Souhrn Zobrazit úplné odpovědi. 1) Jsem Muž 9 20% Žena 36 80%

45 odpovědi. Souhrn Zobrazit úplné odpovědi. 1) Jsem Muž 9 20% Žena 36 80% 45 odpovědi Souhrn Zobrazit úplné odpovědi 1) Jsem Muž 9 20% Žena 36 80% 2) Můj věk je méně než 30 let 2 4% 31-40 let 33 73% 41-50 let 10 22% 51-60 let 0 0% 61 let a více 0 0% Nechci uvést 0 0% 3) Mé dítě

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

Tematický plán. Putování s Machem a Šebestovou

Tematický plán. Putování s Machem a Šebestovou Dodatek k ŠVP Tematický plán Putování s Machem a Šebestovou ZÁŘÍ Naše družina Představujeme si Macha a Šebestovou Cíl: Děti zdokonalily vzájemnou komunikaci a vyjadřovací schopnosti. seznámení s řádem,

Více

Dobrováček. šk. časopis ZŠ a PrŠ Mor. Budějovice, Dobrovského 11. šk. rok 2014/2015, zimní vydání

Dobrováček. šk. časopis ZŠ a PrŠ Mor. Budějovice, Dobrovského 11. šk. rok 2014/2015, zimní vydání Dobrováček šk. časopis ZŠ a PrŠ Mor. Budějovice, Dobrovského 11 šk. rok 2014/2015, zimní vydání Ohlédnutí za Vánocemi Snad každý z nás má rád Vánoce. Pojďme si zavzpomínat s Adélou, Dominikem, Tomášem

Více

Volba střední školy jak to vidí osmáci

Volba střední školy jak to vidí osmáci Volba střední školy jak to vidí osmáci Studie občanského sdružení Než zazvoní 2. června 2014 Studie o výběru školy Tento dokument je veřejnou součástí širší dlouhodobé studie občanského sdružení Než zazvoní,

Více

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Září měsíc přátelství a seznamování seznamujeme se - hrajeme seznamovací hry ve třídě i na školním hřišti (prvňáčci), povídáme si, jak jsme prožili prázdniny

Více

Vánoční besídka IV. A

Vánoční besídka IV. A Vánoční besídka IV. A Svazek 1, Vydání 1 Prosinec 2015 Základní škola a Gymnázium Vodňany Časopis dětí ze Základní školy Bavorovská ve Vodňanech Uvnitř tohoto vydání: Nejdůležitější body: Hedvábná stezka

Více

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř.

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř. Na úvod Speciál. Speciál? Speciál! Právě jste nahlédli do speciálního čísla našeho časopisu. Vítáme vás a jsme rádi za vaši přízeň. Redakci Twistu ovládli Mikuláši a andělé samozřejmě i čertíci. Ti se

Více

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor?

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor? Dnešní rozhovor nás zavede to země Tisíce a jedné noci do Turecka. Student FMMI Bc. Jiří Strejc absolvoval na zahraniční univerzitě jeden semestr. Čtěte s námi, jak ho prožil. Proč jste si vybral za místo

Více

Jak najít své EW? Proč a jak budovat svou EW skupinu?! Jednoduše a efektivně

Jak najít své EW? Proč a jak budovat svou EW skupinu?! Jednoduše a efektivně Proč a jak budovat svou EW skupinu?! Jednoduše a efektivně Každý úspěšný člověk, jestliže chce dosáhnout svého cíle, se musí věnovat své práci na 100%. Náš cíl je jasný. Vydělávat snadno, rychle a neomezené

Více

Název aktivity Deník malého poseroutky 1

Název aktivity Deník malého poseroutky 1 Název aktivity Deník malého poseroutky 1 Projekt Čtenář Úroveň čtenáře Čtenář-objevitel Dovednost Popis dovednosti Forma aktivity Časová dotace Zhodnocení textu Žák si všímá, jakým způsobem je text vystavěn,

Více

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Každý si pod pojmem cesta ke hvězdám představí něco jiného. Jeden si bude představovat chodník slávy v Los Angeles, další si sní o své cestě ke hvězdám a někdo úplně jiný

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace Dotazník pro rodiče Vážení rodiče, zjistili jsme díky dotazníku Váš pohled a názor na úroveň naší školy. Vaše anonymní odpovědi jsou nám cenným vodítkem a inspirací ke zkvalitnění naší práce. Vrátilo se

Více

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla CizinCi ve škole Naši školu navštívila po jarních prázdninách vzácná návštěva, která za námi cestovala několik tisíc kilometrů. V rámci projektu EDISON zajišťovaný společností AIESEC u nás učili 4 zahraniční

Více

Bulletin obecně prospěšné společnosti. Zajíček na koni. Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni

Bulletin obecně prospěšné společnosti. Zajíček na koni. Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni Bulletin obecně prospěšné společnosti Zajíček na koni Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni www.zajiceknakoni.cz Obsah: Úvodní slovo... 3 Podzim v Bleu de Ciel... 4 KPZ nezná zimní spánek... 5 Kavárna

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018 ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH 2. pololetí 2018 V čem jsme všichni stejní a v čem se lišíme? Odkud pocházíme? Různé kultury ve společnosti Vzájemná tolerance V čem jsme všichni stejní a v čem se

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková 599 522 140 Základní školy 1.stupeň Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2018/2019 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY a LEKCE INFORMAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

Více

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace strana 1 Přípravka pro předškoláky: Přípravka pro předškoláky v lipovské základní škole letos proběhla třikrát, naposled 10. 5. 2016. Předškoláci procvičili grafomotoriku, matematické i jazykové dovednosti,

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

Klima školy - varianta pro rodiče

Klima školy - varianta pro rodiče Základní škola a Mateřská škola Neznašov Klima školy - varianta pro rodiče výsledek dotazníkového šetření Název dotazníku: Klima školy - 2015/2016 (červen) Datum: 26. 05. 2016 Graf 1: Celkový přehled školy

Více

Já se taky zpovídám!

Já se taky zpovídám! tonino Lasconi Já se taky zpovídám! Příprava na slavnost svátosti smíření Takže Odkud mám začít? Ilustrace GiUSY capizzi kluci a holky to je kniha pro vás! kniha Já se taky zpovídám! je tady pro vás, kdo

Více

Tabulky s výslednými percentily

Tabulky s výslednými percentily Tabulky s výslednými y Jedním z výstupů dotazníkového šetření Mapa školy je i tabulka s otázkami a em, kterého vaše škola dosáhla ve srovnání s ostatními zapojenými školami. Abyste získali jasnou představu

Více

Patronus 1/06. Pobertovi od Namy ze Zmijozelu

Patronus 1/06. Pobertovi od Namy ze Zmijozelu Patronus 1/06 Pobertovi od Namy ze Zmijozelu Rozhovor Cho Chang Vánoce jsou za dveřmi,nalaďme tedy vánoční vlnu... Co máš na vánocích nejraději? 1.Na vánocích mám nejraději tu vánoční náladu,klid a pohodu

Více

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9.

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9. NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění a šéfredaktorka o pí uč. Polášková Cool school Listopad / 2 Bezva škola Studijní okénko Sport o Tereza Hrošová (9.A) o Martin Zikl (6.C) o Roman Prax (6.C) Rok se s rokem sešel

Více

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků?

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Ovládni svou konkurenci Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Jak získat zákazníky tvé konkurence i když je už zavedená a ty teprve začínáš? 2 Udělej svou konkurenci nezajímavou Když začínáš

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

ŠUMAVÁČEK. miničasopis naší školky. červen/2017. MŠ Strakonice, Šumavská

ŠUMAVÁČEK. miničasopis naší školky. červen/2017. MŠ Strakonice, Šumavská ŠUMAVÁČEK miničasopis naší školky červen/2017 MŠ Strakonice, Šumavská 264 www.ms-sumavska.strakonice.eu reditel@ms-sumavska.strakonice.eu Milí rodiče, babičky, dědečkové, sourozenci a hlavně naše děti,

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Základní školy 1. stupeň Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2016/2017 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY A LEKCE INFORMAČNÍ VÝCHOVY, vhodné pro

Více

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb Mám svůj plán Jiří Sobek Praha, 2012 Co je individuální plánování Každý člověk, který využívá sociální službu, má svůj individuální plán.

Více