Odbor reverzního inženýrství a aditivních technologií Výroční zpráva 2015

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Odbor reverzního inženýrství a aditivních technologií Výroční zpráva 2015"

Transkript

1 Odbor reverzního inženýrství a aditivních technologií Výroční zpráva Dlaboratory.cz

2 Předmluva Vážení čtenáři! Dostává se vám do rukou roční report činnosti odboru Reverzního inženýrství a aditivních technologií na Ústavu konstruování, Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Tento ucelený přehled výsledků za rok 2015 obsahuje výstupy základního a aplikovaného výzkumu, ale i vybrané výsledky spolupráce s průmyslovými partnery. Odbor si při svém vzniku v září roku 2014 vytyčil několik hlavních priorit. Kromě edukační činnosti je to především výzkum a vývoj v oblasti 3D digitálních technologií, jako jsou 3D tisk kovů nebo 3D optická digitalizace. Jako univerzitní pracoviště stejně významně vnímáme potřebu intenzivní spolupráce s průmyslem, a to jak v oblasti zavádění technologií do praxe, tak i oblasti vývoje a výzkumu. Jako součást Ústavu konstruování jsme zapojeni do výzkumného regionálního centra NETME Centre. Mezi naše největší projekty řešené v roce 2015 patří projekt grantové agentury ČR a projekt pro Evropskou kosmickou agenturu. Na financování odboru se významně podílí i projekty smluvního výzkumu realizované s řadou tuzemských podniků. Těšíme na příští rok, na výzvy, které nás čekají a také na spolupráci, ke které vás srdečně zveme! Za tým David Paloušek vedoucí odboru

3 3D laboratoř Zabýváme se 3D skenováním součástí, jejich inspekcí, reverzním inženýrstvím, průmyslovým designem, 3D tiskem kovových, plastových a barevných modelů, robotickým obráběním forem a soch. Jsme Odbor reverzního inženýrství a aditivních technologií Ústavu konstruování Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně a jsme součástí Divize virtuálního navrhování a zkušebnictví regionálního výzkumného a vývojového Centra NETME. 3dlaboratory.cz

4 Vývoj pokročilých materiálů s využitím metody SLM doc. Ing. David Paloušek, Ph.D. vedoucí odboru Projekt GAČR S Selective laser meltig patří mezi aditivní technologie schopné pomoci laseru tisknout 3D díly z kovových materiálů. Některé aplikace vyžadují použití materiálů se speciálními vlastnostmi, jako je např. vedení tepla, odolnost proti vysokým teplotám, vynikající mechanické vlastnosti nebo korozivzdornost. Projekt se zabývá hliníkovým materiálem Jedná se o hliníkovou řadu 2 s vyšším procentuálním zastoupením mědi. Materiál byl mimochodem použit na letadlech společnosti Airbus a Boeing. Vývoj procesních parametrů pro technologie SLM primárně obnáší zjištění vhodných parametrů laseru, které ovlivní porozitu a mechanické vlastnosti. Kvalita zpracovaného materiálu je však ovlivněna i dalšími parametry, jako je předehřev, inertní atmosféra, po výrobní tepelné zpracování atd. Za rok řešení projektu se podařilo získat základní procesní parametry a určit tzv. procesní okno. Byly otestovány i ůzné strategie stavby jako je remelting a remelting s nanášením prášku bez posunu základní stavěcí desky.

5 Aditivní výroba pokročilých kovových materiálů a struktur Ing. Daniel Koutný, Ph.D. odborný asistent Konzola pro fixaci telekomunikačních antén orbitálního satelitu Aditivní laserové technologie patří aktuálně mezi nejperspektivnější průmyslové oblasti. Není to jenom díky možnostem rychlé výroby prototypových dílů s komplexními tvary, ale především proto, že přináší nový pohled na možnosti návrhu dílů. Zajímavým příkladem jsou kovové struktury, které jsou jinými technologiemi velice obtížně vyrobitelné a umožňují významně snížit hmotnost dílů. Využití takto aditivně vyrobených kovových struktur při návrhu strukturálních dílů ovšem vyžaduje správnou predikci jejich mechanických vlastností, které jsou významně ovlivňovány použitými procesními parametry. Právě studiem vlivu procesních parametrů na porozitu materiálu a mechanické vlastnosti struktur se zabýval výzkumný projekt Design of spacecraft components for additive manufacturing, který jsme realizovali ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou a firmami L.K. Engineering a Thales Alenia Space. Projekt byl zaměřen na vývoj metodiky návrhu komponentů pro kosmické použití vyrobených aditivní technologií 3D tisku. Metodika byla aplikována při výrobě prototypu konzoly pro fixaci antén satelitu. Navržený tvar součásti musel zajistit dostatečnou tuhost a pevnost konzoly při extrémních podmínkách během startu rakety do vesmíru. Vytištěný prototyp konzoly je složen z prutů, ze kterých přibližně polovina má průměr menší než 1,5 mm. Výsledná hmotnost konzoly po obrobení funkčních ploch je nižší než 500 gramů. Podobný koncept optimalizované mikro prutové struktury dosud nebyl jinde vyroben a prezentován.

6 Daniel Koutný Aditivní technologie 3D tisku turbokompresorů V rámci smluvního výzkumu se zabývám vývojem různých prototypových dílů zejména z oblasti automobilového průmyslu. Spolupracuji s řadou firem jako například Honeywell, Continental, L.K. Engineering, Beznoska, Alco controls. Jelikož se jedná o vývojové a prototypové díly jsou podrobnější informace o těchto projektech neveřejné. Jedním z typických aplikačních projektů, který je možné uvést je výroba prototypových verzí skříně turbokompresoru pro formuli student. Vývoj zahrnoval optimalizaci orientace dílu ve stavěcím prostoru, návrh podpůrných struktur s ohledem na vhodný odvod tepla, fixaci dílu zabraňující deformaci tvaru při výrobě a volbu vhodného tepelného zpracování zajišťujícího eliminaci vnitřní napjatosti materiálu při zachování dobrých mechanických vlastností.

7 Počítačové modelování hydraulické rekuperace energie prof. RNDr. Ing. Josef Nevrlý, CSc. profesor V rámci celosvětového úsilí o úspory energie a ekologický provoz pracovních strojů a vozidel hrají matematické modely spolu s počítačovou simulací a optimalizací stále větší úlohu. Proto byla činnost zaměřena na hydraulickou rekuperaci brzdné energie těžkých užitkových vozidel a výhledově i u bagrů. V prvním případě se jednalo o pneumatikový silniční válec Ammann AP 240 H švýcarské firmy, v druhém případě jde o malý bagr poháněný elektrickými akumulátory. Takové stroje v sobě zahrnují mechanické, hydraulické, pneumatické a elektrické podsystémy s jejich specifickými rysy a zvláštnostmi, které musí být v modelech podsystémů a systému jako celku náležitě namodelovány. V případě silničního válce takovými namodelovanými podsystémy byly motorová část s dieselovým motorem, čerpadlová část, rozvodný blok s ventily, blok akumulátorů apod. Modelováním se prováděla jednak kontrola realizovaných návrhů jednotlivých částí systémů v průběžné konfrontaci s výsledky praktických měření, jednak a to především minimalizace spotřeby motorového paliva pro pohon stroje. Zahraniční pokusy snížit spotřebu válce bez modelování nevedly k úspěchu. Díky modelování se podařilo snížit spotřebu paliva pro válec až o jednu čtvrtinu.

8 Základy konstruování doc. Ing. Jan Brandejs, CSc. docent Výkresová dokumentace je a zůstane základním dorozumívacím prostředkem strojního inženýra. I když ji každý inženýr nebude vytvářet, musí ji umět číst do všech obsahových podrobností, aby ji mohl používat. Při zvažování, zda technickou dokumentaci vyhotovovat podle platných norem hraje důležitou roli skutečnost, že při požadavku certifikace výrobku nebo výroby podniku je vyžadována dokumentace zpracovaná podle platných norem včetně jejich citace. Tyto normy musí mít buď platnost celoevropskou (EN) nebo celosvětovou (ISO). V ČR v současné době platí normy státní (ČSN), převzaté (ČSN ISO), mezinárodní (ISO) a regionální - evropské (EN). Pro konstruktéra jsou důležité normy týkající se zpracování technické dokumentace, strojních součástí, materiálů, výpočtů, jakosti aj. Zlepšování konkurenceschopnosti klade stále vyšší požadavky na přesnost výrobků, obráběcích strojů a měřících přístrojů. Funkční požadavky na výrobek, které se vyjadřují rozměrovými a geometrickými tolerancemi, drsností povrchu a způsobem jejich předpisu, řeší systém norem Geometrické požadavky na výrobky - GPS (Geometrical Produkt Specifications). Cílem systému ISO GPS je také dosažení potřebné kompatibility mezi normami ISO a tím i normami Evropské unie (EN) a americkými ANSI/ASME (systém Geometric dimensioning and tolerancing).

9 Automatické 3D skenování a reverzní inženýrství Ing. Tomáš Koutecký, Ph.D. odborný asistent Automatické 3D skenování plechových dílů K rozměrové a geometrické přesnosti plechových dílů v automobilním průmyslu se stále častěji využívají optické 3D skenery a k jejich nasazování dochází přímo v procesu sériové výroby. Problematické je u optických 3D skenerů zaznamenání povrchů, které jsou lesklé, což je i případ plechových dílů. Aplikace zmatňujících nástřiků, které se musí z měřeného dílu následně odstranit, je z hlediska sériového měření nevýhodná. Měřicí pozice tedy musí být voleny tak, aby se vliv odlesků minimalizoval. O to se většinou stará zkušený operátor, který pro první díl série vytvoří měřicí plán s pozicemi měření. Taková příprava pozic je časově náročná, nemusí se v nich dostatečně předejít nechtěným odleskům a počet pozic může být vyšší než by bylo potřeba. Uvedené nedostatky řeším ve svém výzkumu zaměřeném na automatické generování pozic 3D skeneru. Měřicí pozice jsou generovány na základě CAD modelu měřeného dílu. V použitém přístupu je díl rozdělený na jednotlivé podoblasti a pro ně jsou následně vygenerovány vhodné pozice. Ty zohledňují i optické vlastnosti materiálu daného dílu a na základě simulace eliminují nechtěné odlesky. Testování provedené na dvou plechových dílech s použitím 3D skeneru ATOS III Triple Scan a obotu KUKA KR60 HA prokázalo dobrou shodu simulace s následným měřením a slibné možnosti navrženého řešení.

10 Tomáš Koutecký Automatické skenování a reverzní inženýrství CAD rekonstrukce oběžných kol pro odvodňovací čerpadla Požadavkem našeho průmyslového partnera bylo vytvořit CAD model starších typů oběžných kol pro odvodňovací čerpadla, ke kterým již neexistovala výkresová dokumentace. Samotná oběžná kola však byla dostupná a bylo možné je tedy pomocí 3D skeneru ATOS III Triple Scan přenést do podoby polygonální sítě. K určení poloh některých těžko dostupných a viditelných míst byla použita i dotyková sonda Touch Probe. Především obráběné plochy, které měly lesklý povrch, bylo nutné opatřit nástřikem křídového prášku, díky kterému je možné skenovat lesklé nebo průhledné povrchy. Při tvorbě CAD modelu na základě polygonální sítě byl klasickými objemovými postupy rekonstruován základní tvar kol a pomocí plošného modelování pak tvar lopatek. Při modelování byly zároveň korigovány místní nepřesnosti dílů způsobené především odbroušením kvůli vyvážení kol. CAD data následně posloužila pro výrobu modelového zařízení a forem pro odlití nových oběžných kol. Modelové zařízení by bez použití přístupu reverzního inženýrství muselo být vyrobeno přímo z prototypu (staršího oběžného kola), což by bylo značně nepřesné a pracné řešení. Zvoleným řešením bylo tedy dosaženo vyšší přesnosti vyrobených dílů a časové úspory proti pracnému ručnímu řešení. Z vyhotovených modelů bylo také možno odvodit řezy zobrazující průběhy lopatek a tvar lopatek dále optimalizovat.

11 Průmyslový design a robotická výroba Ing. David Škaroupka, Ph.D. odborný asistent Robotický 3D tisk 3D tisk pomocí pomocí průmyslových robotů je jedním z aktuálních trendů v aditivních technologiích. Výhodou je přitom teoreticky neomezený operační prostor, vysoký stupeň volnosti orientace tiskové hlavy a relativně vysoká přesnost vzhledem k většímu rozměru tiskových úloh. Použití šestiosého robotického ramene tak umožňuje přehodnotit tradiční tiskové strategie po rovinných vrstvách na 3D tisk obecných prostorových ploch nebo soustav prutů. Tím je možné dosáhnout lepší kvality povrchu a zejména lepší pevnosti při zachování nízké hmotnosti rozměrných dílů. Značný potenciál tkví už v samotné univerzální podstatě robota, který může být využit k řadě odlišných výrobních operací podle toho, jakým nástrojem je osazen. Naše předchozí zkušenosti s robotickým obráběním tak v další práci zúročíme zkombinováním robotického 3D tisku a následného obrábění povrchu dílů. V průběhu roku 2015 jsme ve spolupráci se studenty intenzivně pracovali na konstrukci tiskové hlavy typu FFF (fused filament fabrication) a nalezení vlastní cesty jak řídít výrobní proces včetně generování tiskových drah v modulu KUKA PRC Grasshopperu pro software Rhinoceros. Nejbližší vývoj bude směřovat k vylepšení generování tiskových drah, standardizaci celého postupu a jeho rozšíření o nestandardní tiskové strategie.

12 David Škaroupka Průmyslový design a robotická výroba Redesign krytu snímací hlavy pro Mapy.cz Panorama Snímací hlava slouží pro zaznamenávání sférických snímků ulic (streetview) pro Mapy.cz ze střechy projíždějícího automobilu. Zadavatel a provozovatel zařízení, firma TopGis s.r.o., požadovala redesign krytu při zachování stávajícího konstrukčního řešení s vysokým vyložením na robustním sloupu a patnácti snímacími kamerami. Mělo být dosaženo kulatého kompaktního tvaru. Vnitřní konstrukce zařízení a původní design krytu byly naskenovány skenerem ATOS a reverzovány. Na taková data byl pomocí pluginu Grasshopper navržen design v podobě krystalické formy vepsané do obalového elipsoidu. Řešení splňovalo zadání získat kompaktní kulový objekt a zároveň umožňovalo instalaci objektivových filtrů na povrch. V Grasshopperu byl vytvořen skript s komponentou Diamond pro geometrii vnějšího plastového krytu vyrobeného vakuovým formováním plastu na předem obrobená kopyta. Ventilační mřížky, generované skriptem s komponentou Voronoi, byly vytištěny technologií 3D tisku FDM (Fused Deposition Modeling).

13 Fotogrammetrie a reverzní inženýrství Ing. Aneta Zatočilová, Ph.D. odborný asistent Měření přímosti osy rotačních výkovků pomocí fotogrammetrie a analýzy obrazu Rozměrné výkovky rotačního tvaru patří k z nejčastěji vyráběným artiklům v oblasti těžkého průmyslu. Výroba těchto polotovarů je velmi nákladná. Z toho důvodu stále rostou nároky na efektivitu výroby, stejně jako nároky na přesné tvarové a rozměrové měření výkovků. Hlavním problémem je deformace osy, která vzniká během kování. V současné době většina ocelárenských společností stále měří výkovky kontaktním způsobem. To je nebezpečné pro operátora, pomalé a nepřesné a kvalita výsledků měření často závisí na jeho schopnostech, navíc dochází přerušování plynulosti výroby. Cílem výzkumu bylo navrhnout automatizovaný systém pro rychlou kontrolu rozměrů a přímosti osy výkovku. Za tímto účelem byl navržen fotogrammetrický systém, který rekonstruuje model výkovku ze dvou snímků. Jádrem systému je softwarové řešení detekce hran, přizpůsobené právě pro objekty s vysokou teplotou. Kalibrace kamer je navržena pro velkou statickou scénu as využívá kruhové značky, které jsou ve scéně trvale přítomné. Systém poskytuje výsledky měření v řádu několika sekund s hybou menší jak 2% v případě měření délky a 1% v případě měření průměru. Další vývoj systému by měl vést k vylepšení kalibrace z hlediska automatizace a zvýšení spolehlivosti detekce hran.

14 Aneta Zatočilová Fotogrammetrie a Reverzní inženýrství Rekonstrukce forem pro výrobu klikového systému do osobních automobilů Rekonstrukce forem pro výrobu klikového systému do osobních automobilů byla jedním z nejzajímavějších projektů z oblasti reverzního inženýrství, který jsme řešili pro firmu ITW Pronovia s.r.o. v roce Firma požadovala rekonstruovat plochy původních CAD modelů formy, zejména v oblasti dělící roviny, s odchylkou do 0,02 milimetrů. Zachycení geometrie skutečných forem byla provedena pomocí 3D skeneru Atos III Triple Scan. Titanový nástřik forem a jemná optika zajistila vysokou kvalitu výsledné polygonální sítě a zachování velmi malých prvků, jako jsou například otvory pro žebra s šířkou pouze několik milimetrů. Polygonální síť byla následně upravena v softwaru GOM Inspect a použita pro tvorbu ploch pomocí softwaru Tebis. Rekonstrukce vyžadovala odstranění stovky původních ploch a jejich nahrazení novými. Průběžná kontrola odchylek od naskenovaných dat a kontrola kritérií pro návaznost nových i původních ploch zajistila vysokou kvalitu výsledného dílu a také spokojenost firmy ITW Pronovia.

15 Návrh strukturovaných dílu technologií SLM Ing. Radek Vrána vědeckovýzkumný pracovník / Ph.D. Student V rámci výzkumné a zakázkové činnosti našeho odboru se zabýváme problematikou navrhování a testování odlehčujících prutových struktur (lattice structure) vyrobených technologií SLM z různých materiálů. Jde zejména o mechanické testování a predikci mechanických vlastností s využitím metody konečných prvků (MKP). Zabýváme se také výzkumem v oblasti procesních parametrů výroby lattice structure, které velmi ovlivňuje jejich výsledné mechanické vlastnosti. Pro efektivní návrh těchto speciálních dílů vyvíjíme modul do CAD softwaru. Ten zohledňuje technologii aditivní výroby, umožňuje práci s velmi náročnými kombinovanými modely, jejich úpravu a optimalizaci. Další vhodné využití lattice structure jsou ochranné prvky s řízenou absorpcí energie. V rámci řešení své disertační práce se zabývám jejich efektivnějším a přesnějším navrhováním. Téma je rozděleno do třech úzce souvisejících oblastí. Těmi je výzkum optimálních procesních parametrů výroby a výroba vzorků lattice structure z hliníkové slitiny AlSi- 10Mg. Další částí je měření jejich impaktní odolnosti na testovacím zařízení vlastní konstrukce a zejména simulace impaktového testu pomocí MKP a LS-Dyna.

16 Vybavení laboratoří 3D tiskárny: SLM 280 HL ZPrinter 650 Dimension sst 1200es Optická digitalizace a měření: Atos III Triple Scan systém Tritop mikroskop Olympus Další: Charly 2U (CNC frézka) KUKA KR 60HA (prům. robot)

17 Průmysloví partneři

18 Vybrané publikace Impaktované: Palousek, D., Omasta, M., Koutny, D., Bednar, J., Koutecky, T. and Dokoupil, F. (2015) Effect of matte coating on 3D optical measurement accuracy, Optical Materials, 40(0), 1-9. Scopus: Vrána, R.; Koutný, D.; Paloušek, D.; Zikmund, T. Impact Resistance of Lattice Structure made by Selective Laser Melting from AlSi12 alloy. MM Science Journal Sborníky konferencí: Koukal, O.; Koutný, D.; Paloušek, D.; Vrána, R.; Zikmund, T.; Pantělejev, L. Research about the Influence of Process Parameters of Selective Laser Melting on Material EN AW In Euro PM2015 Proceedings. Reims, France p ISBN Vrána, R.; Paloušek, D.; Koutný, D.; Koukal, O.; Zikmund, T.; Krejčí, P. Impact resistance of lattice structure made by Selective Laser Melting technology. In Euro PM2015 Proceedings. Reims, France p ISBN D. Koutny, D. Palousek, O. Koukal, et al., Processing of High Strength Al-Cu alloy Using 400W Selective Laser Melting Initial Study, in Lasers Manuf. Conf. 2015, (Munchen, Germany, 2015) Koutecký, T., Paloušek, D., Brandejs, J. Application of a reflectance model to the sensor planning system. Proc. SPIE 9530, Automated Visual Inspection and Machine Vision, (June 22, 2015). [cit ]. DOI: / Dostupné z: doi= / Zatočilová, Aneta, David Paloušek a Jan Brandejs. Development of a photogrammetry system for the measurement of rotationally symmetric forgings. In: Proc. SPIE 9525: Optical Measurement Systems for Industrial Inspection IX, , s. 11. DOI: / VRÁNA, R.; KOUKAL, O.; KOUTNÝ, D.; PALOUŠEK, D.; KREJČÍ, P. Device for Testing Impact Resistance of Lattice Structures Panels Produced by the Selective Laser Melting. Book of Proceedings of 56th International Conference of Machine Design Department. ISBN:

FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ, VUT BRNO NETME Centre

FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ, VUT BRNO NETME Centre Quality control Robotic machining Rapid prototyping 3D optical digitalization Additive manufacturing of metal parts Mechanical and industrial design Obsah prezentace Představení pracoviště Laboratoře Vývoj

Více

Automatické generování pozic optického skeneru pro digitalizaci plechových dílů.

Automatické generování pozic optického skeneru pro digitalizaci plechových dílů. Automatické generování pozic optického skeneru pro digitalizaci plechových dílů. Tomáš Koutecký Prezentace k obhajobě doktorské dizertační práce Ústav konstruování Odbor reverzního inženýrství a aditivních

Více

Výzkum a vývoj AM na VUT FSI Brno

Výzkum a vývoj AM na VUT FSI Brno Výzkum a vývoj AM na VUT FSI Brno Radek Vrána Ústav konstruování Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně NETME Centre KAV, VUT FSI, 16.6.2017 Obsah FSI VUT v Brně Činnost skupiny aditivních technologií

Více

Automatické generování pozic optického skeneru pro digitalizaci plechových dílů.

Automatické generování pozic optického skeneru pro digitalizaci plechových dílů. Automatické generování pozic optického skeneru pro digitalizaci plechových dílů. Tomáš Koutecký Prezentace k obhajobě doktorské dizertační práce Ústav konstruování Odbor reverzního inženýrství a aditivních

Více

spsks.cz Část druhá - Praxe Technologie řízení robotického ramena Zpracováno v rámci projektu CZ.1.07/3,2, 10/04.0024 financovaného z fondů EU

spsks.cz Část druhá - Praxe Technologie řízení robotického ramena Zpracováno v rámci projektu CZ.1.07/3,2, 10/04.0024 financovaného z fondů EU Část druhá - Praxe Technologie řízení robotického ramena Zpracováno v rámci projektu CZ.1.07/3,2, 10/04.0024 financovaného z fondů EU kapitola 3 Obsah 9 Úvod... 37 10 Metodika... 38 10.1 Úprava vstupních

Více

Optimalizace procesních parametrů pro výrobu strukturovaných dílů technologií Selective Laser Melting

Optimalizace procesních parametrů pro výrobu strukturovaných dílů technologií Selective Laser Melting Optimalizace procesních parametrů pro výrobu strukturovaných dílů technologií Selective Laser Melting Radek Vrána Vedoucí práce: doc. David Paloušek, Ph.D. Ústav konstruování Konstrukční inženýrství Fakulta

Více

Studium absorpce energie v mikroprutové struktuře vyrobené technologií Selective Laser Melting

Studium absorpce energie v mikroprutové struktuře vyrobené technologií Selective Laser Melting Studium absorpce energie v mikroprutové struktuře vyrobené technologií Selective Laser Melting Radek Vrána Školitel: doc. Ing. David Paloušek, Ph.D. Školitel specialista: doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D.

Více

3D TISK KOVOVÝCH MATERIÁLŮ

3D TISK KOVOVÝCH MATERIÁLŮ Ing. Daniel Koutný, Ph.D. Ing. David Paloušek, Ph.D. 9 October Digital Prototyping 2012 and 3D Print Days NETME Centre New Technologies for Mechanical Engineering Divize: Energetiky, procesů a ekologie

Více

Laserový skenovací systém LORS vývoj a testování přesnosti

Laserový skenovací systém LORS vývoj a testování přesnosti Laserový skenovací systém LORS vývoj a testování přesnosti Ing. Bronislav Koska Ing. Martin Štroner, Ph.D. Doc. Ing. Jiří Pospíšil, CSc. ČVUT Fakulta stavební Praha Článek popisuje laserový skenovací systém

Více

ANNUAL REPORT David Paloušek. Brno,

ANNUAL REPORT David Paloušek. Brno, ANNUAL REPORT 2018 David Paloušek INSTITUTE OF MACHINE AND INDUSTRIAL DESIGN Faculty of Mechanical Engineering Brno University of Technology Brno, 9.1.2019 CONTENT Human resources Funding Projects & Contracts

Více

AKTUÁLNÍ VÝVOJOVÉ TRENDY V OBLASTI KONSTRUKCE A MECHANICKÉ HLUČNOSTI BRZDOVÝCH SYSTÉMŮ

AKTUÁLNÍ VÝVOJOVÉ TRENDY V OBLASTI KONSTRUKCE A MECHANICKÉ HLUČNOSTI BRZDOVÝCH SYSTÉMŮ AKTUÁLNÍ VÝVOJOVÉ TRENDY V OBLASTI KONSTRUKCE A MECHANICKÉ HLUČNOSTI BRZDOVÝCH SYSTÉMŮ CURRENT DEVELOPMENT TRENDS IN THE FIELD OF PRODUCT DESIGN AND MECHANICAL NOISE OF THE BRAKE SYSTEMS Petr Kašpar 1

Více

Research activities in the field of design and virtual prototyping 2013

Research activities in the field of design and virtual prototyping 2013 Research activities in the field of design and virtual prototyping 2013 Ing. David Paloušek, Ph.D. It is important to remember that every person is different and has to be motivated differently. Mike Krzyzewski

Více

Začněte využívat výhody D tisku! Využíváte výhody rapid prototypingu?

Začněte využívat výhody D tisku! Využíváte výhody rapid prototypingu? Začněte využívat výhody D tisku! 3D tisk se dnes využívá pro výrobu prototypů i malosériovou výrobu. 3D tisk, na rozdíl od standardních technologií odlévání nebo vstřikování do forem, soustružení, či CNC

Více

KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ. Učíme věci jinak

KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ. Učíme věci jinak KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ Učíme věci jinak Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět. Paul Allaire OBOR KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ Konstrukční inženýrství je obor kombinující teoretické znalosti

Více

Obsluha měřicích zařízení kontaktní metody

Obsluha měřicích zařízení kontaktní metody T E C H N I C K Á U N I V E R Z I T A V L I B E R C I FAKULTA STROJNÍ KATEDRA VÝROBNÍCH SYSTÉMŮ A AUTOMATIZACE Obsluha měřicích zařízení kontaktní metody Ing. Petr Keller, Ph.D. Ing. Petr Zelený, Ph.D.

Více

CENTRUM ROZVOJE STROJÍRENSKÉHO VÝZKUMU LIBEREC

CENTRUM ROZVOJE STROJÍRENSKÉHO VÝZKUMU LIBEREC CENTRUM ROZVOJE STROJÍRENSKÉHO VÝZKUMU LIBEREC 1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O PROJEKTU CRSV Registrační číslo: CZ.1.05/2.1.00/03.0096 Zahájení projektu: 01.01.2009 Ukončení projektu: 31.12.2012 Celková dotace: Cíl

Více

Katalog výrobků. Hexagon metrology

Katalog výrobků. Hexagon metrology Katalog výrobků Hexagon metrology WLS400M 2 wls400 Hexagon Metrology WLS400 Technologie skenování s bílým světlem od firmy Hexagon Metrology využívá digitálních obrazů a nově vyvinutých algoritmů pro přesné

Více

Seminář GPS VUT V Brně, 30. května 2007

Seminář GPS VUT V Brně, 30. května 2007 Seminář GPS VUT V Brně, 30. května 2007 VUT v Brně, 30. května 2007 Seminář GPS Úvodní slovo, koncepce GPS Folie 1 z 17 PROGRAM Skopal, M.J. Úvod, představení laboratoře MZDS, koncepce GPS Novák, Z. Přístroje

Více

SESTAVENÍ A OVĚŘENÍ FUNKČNOSTI DOMÁCÍ 3D TISKÁRNY

SESTAVENÍ A OVĚŘENÍ FUNKČNOSTI DOMÁCÍ 3D TISKÁRNY SESTAVENÍ A OVĚŘENÍ FUNKČNOSTI DOMÁCÍ 3D TISKÁRNY ASSEMBLING AND FUNCTIONAL VERIFICATION OF A HOME 3D PRINTER DIPLOMOVÁ PRÁCE DIPLOMA THESIS AUTOR PRÁCE AUTHOR Bc. Jaroslav TESAŘ VEDOUCÍ PRÁCE SUPERVISOR

Více

APLIKACE MODERNÍCH METOD PRO VÝROBU ODKLÁDACÍHO STOJANU NA MOBILNÍ TELEFON

APLIKACE MODERNÍCH METOD PRO VÝROBU ODKLÁDACÍHO STOJANU NA MOBILNÍ TELEFON APLIKACE MODERNÍCH METOD PRO VÝROBU ODKLÁDACÍHO STOJANU NA MOBILNÍ TELEFON APPLICATION OF MODERN METHODS FOR PRODUCTION OF MOBILE PHONE STORAGE STAND BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR THESIS AUTOR PRÁCE AUTHOR

Více

Problematika disertační práce a současný stav řešení. Ing. Aneta Zatočilová

Problematika disertační práce a současný stav řešení. Ing. Aneta Zatočilová Problematika disertační práce a současný stav řešení 2 /12 OBSAH PREZENTACE: Téma dizertační práce Úvod do problematiky Přehled metod Postup řešení Projekty, výuka a další činnost 3 /12 TÉMA DIZERTAČNÍ

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE I... 4 TECHNICKÁ DOKUMENTACE II... 5 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ I... 6 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ II... 7 MECHANIKA I...

TECHNICKÁ DOKUMENTACE I... 4 TECHNICKÁ DOKUMENTACE II... 5 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ I... 6 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ II... 7 MECHANIKA I... 1 Obsah TECHNICKÁ DOKUMENTACE I.... 4 TECHNICKÁ DOKUMENTACE II.... 5 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ I.... 6 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ II.... 7 MECHANIKA I.... 8 MECHANIKA II.... 9 STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE I.... 10

Více

Studium absorpce energie v mikroprutové struktuře vyrobené technologií Selective Laser Melting

Studium absorpce energie v mikroprutové struktuře vyrobené technologií Selective Laser Melting Studium absorpce energie v mikroprutové struktuře vyrobené technologií Selective Laser Melting Radek Vrána Školitel: doc. Ing. David Paloušek, Ph.D. Školitel specialista: doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D.

Více

PROFIL SPOLEČNOSTI. www.lintech.cz

PROFIL SPOLEČNOSTI. www.lintech.cz PROFIL SPOLEČNOSTI www.lintech.cz Obsah Představení společnosti 3 Laserové technologie 4 Laserové aplikace Průmyslová automatizace 5 Integrace laserových systémů do jednoúčelových strojů Mechanická značicí

Více

Metodika vyhodnocování tvarových odchylek výkovků pomocí fotogrammetrie a analýzy obrazů

Metodika vyhodnocování tvarových odchylek výkovků pomocí fotogrammetrie a analýzy obrazů pomocí fotogrammetrie a analýzy obrazů Aneta Zatočilová Vedoucí práce: doc. Ing. Jan Brandejs, CSc. Školitel specialista: Ing. David Paloušek, Ph.D. Spolupráce na vývoji softwaru a konzultace: Ing. Radek

Více

JAK MĚNÍ ADITIVNÍ TECHNOLOGIE VÝUKU?

JAK MĚNÍ ADITIVNÍ TECHNOLOGIE VÝUKU? JAK MĚNÍ ADITIVNÍ TECHNOLOGIE VÝUKU? Martin Hartl, prof. Ing., Ph.D. ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně FSI VUT v Brně, 10. 5. 2018 Strojírenské fórum moderní výrobní technologie

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ INSTITUTE OF MACHINE AND INDUSTRIAL DESIGN UNIVERZÁLNÍ ÚSŤOVÉ

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta strojní, Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Technická 4, 166 07 Praha 6 Akademický rok: 20011/2012

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta strojní, Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Technická 4, 166 07 Praha 6 Akademický rok: 20011/2012 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta strojní, Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Technická 4, 166 07 Praha 6 Akademický rok: 20011/2012 Téma BAKALÁŘSKÉ PRÁCE MĚŘENÍ DEFORMACÍ A STAVU PORUŠENÍ

Více

Prezentace odboru metodiky konstruování

Prezentace odboru metodiky konstruování Prezentace odboru metodiky konstruování Jan Brandejs Ústav konstruování Odbor metodiky konstruování Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Personální zabezpečení Interní zaměstnanci

Více

Video měřící mikroskop pro přesné měření ve 3 osách

Video měřící mikroskop pro přesné měření ve 3 osách Video měřící mikroskop pro přesné měření ve 3 osách 50 let zkušeností Vysoká přesnost,dobrý poměr výkon cena Kvalita a jednoduchost při měření Kompaktní,robustní systém VISION Engineering s zde uplatnil

Více

SVĚT STROJÍRENSKÉ TECHNIKY OBSAH ČÍSLA: Věda a výzkum Strategie oboru obráběcí stroje pro období 2010-2015-VCSVTT... 2

SVĚT STROJÍRENSKÉ TECHNIKY OBSAH ČÍSLA: Věda a výzkum Strategie oboru obráběcí stroje pro období 2010-2015-VCSVTT... 2 SVĚT STROJÍRENSKÉ TECHNIKY OBSAH ČÍSLA: Vážení čtenáři a vážení obchodní přátelé, otevíráte v pořadí již třetí číslo našeho časopisu v roce 2008. Stejně jako v předchozích číslech se ve značném rozsahu

Více

Využití faktorového plánu experimentů při poloprovozním měření a v předprojektové přípravě

Využití faktorového plánu experimentů při poloprovozním měření a v předprojektové přípravě Využití faktorového plánu experimentů při poloprovozním měření a v předprojektové přípravě Ing. Klára Štrausová, Ph.D. 1 ; doc. Ing. Petr Dolejš, CSc. 1,2 1 W&ET Team, Box 27, 370 11 České Budějovice 2

Více

PIV MEASURING PROCESS THROUGH CURVED OPTICAL BOUNDARY PIV MĚŘENÍ PŘES ZAKŘIVENÁ OPTICKÁ ROZHRANÍ. Pavel ZUBÍK

PIV MEASURING PROCESS THROUGH CURVED OPTICAL BOUNDARY PIV MĚŘENÍ PŘES ZAKŘIVENÁ OPTICKÁ ROZHRANÍ. Pavel ZUBÍK PIV MEASURING PROCESS THROUGH CURVED OPTICAL BOUNDARY FLOW LIQUID - OBJECT - VICINITY PIV MĚŘENÍ PŘES ZAKŘIVENÁ OPTICKÁ ROZHRANÍ PROUDÍCÍ KAPALINA OBJEKT OKOLÍ Pavel ZUBÍK Abstrakt Problematika použití

Více

Konstrukční inženýrství

Konstrukční inženýrství [ M] Konstrukční inženýrství Konstrukční inženýrství poskytuje budoucím inženýrům potřebné znalosti a dovednosti, které využijí ve všech strojírenských oborech. Studenti se seznámí především s pokročilými

Více

FAKTOROVÉ PLÁNOVÁNÍ A HODNOCENÍ EXPERIMENTŮ PŘI ÚPRAVĚ VODY

FAKTOROVÉ PLÁNOVÁNÍ A HODNOCENÍ EXPERIMENTŮ PŘI ÚPRAVĚ VODY Citace Štrausová K., Dolejš P.: Faktorové plánování a hodnocení experimentů při úpravě vody. Sborník konference Pitná voda 2010, s.95-100. W&ET Team, Č. Budějovice 2010. ISBN 978-80-254-6854-8 FAKTOROVÉ

Více

VLIV TUHOSTI PÍSTNÍHO ČEPU NA DEFORMACI PLÁŠTĚ PÍSTU

VLIV TUHOSTI PÍSTNÍHO ČEPU NA DEFORMACI PLÁŠTĚ PÍSTU 68 XXXIV. mezinárodní konference kateder a pracovišť spalovacích motorů českých a slovenských vysokých škol VLIV TUHOSTI PÍSTNÍHO ČEPU NA DEFORMACI PLÁŠTĚ PÍSTU Pavel Brabec 1, Celestýn Scholz 2 Influence

Více

ZPRACOVÁNÍ KOVOVÝCH MATERIÁLŮ SELEKTIVNÍM LASEROVÝM TAVENÍM ZA ZVÝŠENÝCH TEPLOT

ZPRACOVÁNÍ KOVOVÝCH MATERIÁLŮ SELEKTIVNÍM LASEROVÝM TAVENÍM ZA ZVÝŠENÝCH TEPLOT ZPRACOVÁNÍ KOVOVÝCH MATERIÁLŮ SELEKTIVNÍM LASEROVÝM TAVENÍM ZA ZVÝŠENÝCH TEPLOT Martin Malý, Ing. ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně V Brně, 26. 2. 2018 Obsah Motivace pro řešení

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES ŽELEZOBETONOVÁ

Více

Aneta Zatočilová Prezentace k obhajobě disertační práce, Ústav konstruování Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství

Aneta Zatočilová Prezentace k obhajobě disertační práce, Ústav konstruování Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Návrh metodiky měření přímosti osy rotačních výkovků pomocí fotogrammetrie Aneta Zatočilová, 29.6 2015 Ústav konstruování Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Úvod Výzkumný záměr

Více

NUMERICKÉ ŘEŠENÍ VIBROIZOLACE STROJE

NUMERICKÉ ŘEŠENÍ VIBROIZOLACE STROJE NUMERICKÉ ŘEŠENÍ VIBROIZOLACE STROJE Jiří Vondřich., Radek Havlíček. Katedra mechaniky a materiálů, Fakulta elektrotechnická, ČVUT Praha Abstract Vibrace stroje způsobují nevyvážené rotující části stroje,

Více

Určeno posluchačům Fakulty stavební ČVUT v Praze

Určeno posluchačům Fakulty stavební ČVUT v Praze Strana 1 HALOVÉ KONSTRUKCE Halové konstrukce slouží nejčastěji jako objekty pro různé typy průmyslových činností nebo jako prostory pro skladování. Jsou také velice často stavěny pro provozování rozmanitých

Více

Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire

Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět Paul Allaire Projektově orientovaná výuka Ústav konstruování Odbor metodiky konstruování Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně

Více

SPALOVACÍ MOTORY. Doc. Ing. Jiří Míka, CSc.

SPALOVACÍ MOTORY. Doc. Ing. Jiří Míka, CSc. SPALOVACÍ MOTORY Doc. Ing. Jiří Míka, CSc. Rozdělení Podle způsobu práce: Objemové (pístové) Dynamické Podle uspořádání: S vnitřním spalováním S vnějším přívodem tepla Ideální oběhy pístových spalovacích

Více

VÝROBA VELMI PŘESNÝCH DĚR A JEJICH VZÁJEMNÉ POUZDŘENÍ V KOMBINACI RŮZNÝCH MATERIÁLŮ SVOČ FST 2009

VÝROBA VELMI PŘESNÝCH DĚR A JEJICH VZÁJEMNÉ POUZDŘENÍ V KOMBINACI RŮZNÝCH MATERIÁLŮ SVOČ FST 2009 ABSTRAKT VÝROBA VELMI PŘESNÝCH DĚR A JEJICH VZÁJEMNÉ POUZDŘENÍ V KOMBINACI RŮZNÝCH MATERIÁLŮ SVOČ FST 2009 Pavel Motyčák, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika Hlavním

Více

Algoritmus řešení konstrukčního úkolu

Algoritmus řešení konstrukčního úkolu Algoritmus řešení konstrukčního úkolu Na začátku každého spotřebního výrobku, každého stroje či strojního zařízení nebo rozsáhlého investičního celku je projekt a konstruktéři, kteří rozhodujícím způsobem

Více

NUMERICKÉ MODELOVÁNÍ ZDIVA. 1. Současný stav problematiky

NUMERICKÉ MODELOVÁNÍ ZDIVA. 1. Současný stav problematiky NUMERICKÉ MODELOVÁNÍ ZDIVA 1. Současný stav problematiky V současné době chybí přesné a obecně použitelné modely zdiva, které by výstižně vyjadřovaly jeho skutečné vlastnosti a přitom se daly snadno použít

Více

CZ.1.07/2.3.00/30.0065

CZ.1.07/2.3.00/30.0065 Textilní fakulta Technické univerzity v Liberci vypisuje v rámci projektu Podpora tvorby excelentních výzkumných a vývojových týmů na Technické univerzitě v Liberciˮ, reg. č. CZ.1.07/2.3.00/30.0065 výběrové

Více

Příručka pro podporu prodeje výrobků JCB

Příručka pro podporu prodeje výrobků JCB Emisní normy IIIB/ T 4i Informační příručka o motorech JCB EcoMAX ohledně dodržení emisní normy IIIB/T4i Nejnovější uzákoněná emisní úroveň Týká se nových strojů prodaných do zemí Evropské unie, Severní

Více

Doc. Ing. Ivo Juřička, CSc. juricka@hrkralove.ferona.cz. Eliška Kašparová kasparova.eliska@gmail.com

Doc. Ing. Ivo Juřička, CSc. juricka@hrkralove.ferona.cz. Eliška Kašparová kasparova.eliska@gmail.com Doc. Ing. Ivo Juřička, CSc. juricka@hrkralove.ferona.cz Eliška Kašparová kasparova.eliska@gmail.com Nízká měrná hmotnost Vysoká pevnost v tahu Vysoká mez kluzu Vysoká tuhost konstrukcí Výborná obrobitelnost

Více

Analýza ztráty stability sendvičových kompozitních panelů při zatížení tlakem

Analýza ztráty stability sendvičových kompozitních panelů při zatížení tlakem Analýza ztráty stability sendvičových kompozitních panelů při zatížení tlakem Ing. Jaromír Kučera, Ústav letadlové techniky, FS ČVUT v Praze Vedoucí práce: doc. Ing. Svatomír Slavík, CSc. Abstrakt Analýza

Více

NOVÉ ZKUŠEBNÍ ZAŘÍZENÍ PRO TRIBOLOGICKOU ZKOUŠKU ZALISOVÁNÍ ZA ROTACE

NOVÉ ZKUŠEBNÍ ZAŘÍZENÍ PRO TRIBOLOGICKOU ZKOUŠKU ZALISOVÁNÍ ZA ROTACE NOVÉ ZKUŠEBNÍ ZAŘÍZENÍ PRO TRIBOLOGICKOU ZKOUŠKU ZALISOVÁNÍ ZA ROTACE A NEW TESTING MACHINE FOR COMPRESSION-SPIN TEST Bohuslav Mašek, Veronika Fryšová, Václav Koucký Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní

Více

TÉMATA DIPLOMOVÝCH /BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ 2015/2016 ŠKODA Electric, Plzeň

TÉMATA DIPLOMOVÝCH /BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ 2015/2016 ŠKODA Electric, Plzeň TÉMATA DIPLOMOVÝCH /BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ 2015/2016 ŠKODA Electric, Plzeň ID Téma Popis Typ práce Navrhl/konzultant 1 Koncepční návrh data managementu (IS) pro kusové zkoušky trakčních motorů Ing. Radek Kobsa

Více

Dodávka CNC frézky s vysokofrekvenčním vřetenem pro projekt CENTEM

Dodávka CNC frézky s vysokofrekvenčním vřetenem pro projekt CENTEM Název veřejné zakázky: Dodávka CNC frézky s vysokofrekvenčním vřetenem pro projekt CENTEM Odůvodnění vymezení technických podmínek podle 156 odst. 1 písm. c)zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách

Více

PODŘÍZNUTÍ PŘI BROUŠENÍ TVAROVÝCH DRÁŽEK

PODŘÍZNUTÍ PŘI BROUŠENÍ TVAROVÝCH DRÁŽEK Transfer inovácií 5/009 009 PODŘÍZNUTÍ PŘI BROUŠENÍ TVAROVÝCH DRÁŽEK Prof. Ing. Karel Jandečka, CSc. Katedra technologie obrábění, FST, ZČU v Plzni, Univerzitní 8, 306 4, Plzeň, ČR e-mail: jandecka@kto.zcu.cz

Více

Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci Šlechtitelů 21, 783 71 Olomouc. vtpup@vtpup.cz +420 585 631 420 www.vtpup.cz

Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci Šlechtitelů 21, 783 71 Olomouc. vtpup@vtpup.cz +420 585 631 420 www.vtpup.cz 3D tisk - plast Maker Bot replicator 2x Prototypy součástek Funkční součástky Designové produkty Zařízení Maker Bot replicator 2x podporuje 3D tisk z ABS nebo PLA materiálu. Pracuje technologií vrstvení

Více

Profesor Ing. Aleš Komár, CSc. Aplikace palivového aditiva v provozu vojenské techniky AČR

Profesor Ing. Aleš Komár, CSc. Aplikace palivového aditiva v provozu vojenské techniky AČR VOJENSKÝ PROFESIONÁL Profesor Ing. Aleš Komár, CSc. Aplikace palivového aditiva v provozu vojenské techniky AČR Článek prezentuje výsledky obranného výzkumu MO k zajištění ekonomičnosti a bezpečnosti provozu

Více

STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE PŘEDNÁŠKA 7

STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE PŘEDNÁŠKA 7 STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE PŘEDNÁŠKA 7 Slévání postup výroby odlitků; Přesné lití - metoda vytavitelného modelu; SLÉVÁNÍ Je způsob výroby součástí z kovů nebo jiných tavitelných materiálů, při kterém se

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY TECHNOLOGIE

Více

D 2 KONSTUKCE PÍSTU HLAVNÍ ROZMĚRY PÍSTŮ

D 2 KONSTUKCE PÍSTU HLAVNÍ ROZMĚRY PÍSTŮ KONSTUKCE PÍSTU Namáhání pístu mechanickým a tepelným zatížením závisí především na režimu motoru, velikosti vrtání válce a zvolených konstrukčních rozměrech. HLAVNÍ ROZMĚRY PÍSTŮ Průměr Kompresní výška

Více

KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ UČÍME VĚCI JINAK

KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ UČÍME VĚCI JINAK KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ UČÍME VĚCI JINAK Cílem oboru je osvojení konstrukčních principů a návrhových metod, které absolventi využijí při vývoji nových produktů a zařízení v široké škále strojírenských

Více

Mobilní mapovací systém

Mobilní mapovací systém Mobilní mapování Mobilní mapovací systém terminologický slovník VUGTK: zařízení určené k bezkontaktnímu podrobnému měření z mobilního prostředku, které se využívá k inventarizaci nemovitého majetku, monitorování

Více

Návrh krmného závěsného valníku

Návrh krmného závěsného valníku Česká zemědělská univerzita Technická fakulta Návrh krmného závěsného valníku Semestrální práce Konstruování s podporou počítačů I 1. Úvod... 2 2. Krmný valník... 2 2.1 Popis... 2 2.2 Základní požadavky...

Více

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Základní charakteristika a

Více

APLIKACE MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PRO VÝROBU UVOLŇOVACÍHO MECHANISMU DVEŘÍ OSOBNÍHO AUTOMOBILU

APLIKACE MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PRO VÝROBU UVOLŇOVACÍHO MECHANISMU DVEŘÍ OSOBNÍHO AUTOMOBILU APLIKACE MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PRO VÝROBU UVOLŇOVACÍHO MECHANISMU DVEŘÍ OSOBNÍHO AUTOMOBILU APPLICATION OF MODERN TECHNOLOGIES FOR THE PRODUCTION OF THE RELEASE MECHANISM OF A CAR DOOR BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

Více

Elektrické stroje řady ALLROUNDER

Elektrické stroje řady ALLROUNDER V centru pozornosti Elektrické stroje řady ALLROUNDER Vstřikovací stroje pro výrobu náročných součástí www.arburg.com Přehled řešení [s] 1 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 ALLDRIVE EDRIVE hydraulický 370 470 520 2

Více

NABÍDKA č. 2015/03 nových technických norem, tiskovin a publikací, připravených k vydání

NABÍDKA č. 2015/03 nových technických norem, tiskovin a publikací, připravených k vydání NABÍDKA č. 2015/03 nových technických norem, tiskovin a publikací, připravených k vydání Nabídkový list vyplňte v podbarvených polích a zašlete e-mailem (jako přílohu) na adresu info@technickenormy.cz

Více

Smart Temperature Contact and Noncontact Transducers and their Application Inteligentní teplotní kontaktní a bezkontaktní senzory a jejich aplikace

Smart Temperature Contact and Noncontact Transducers and their Application Inteligentní teplotní kontaktní a bezkontaktní senzory a jejich aplikace XXXII. Seminar ASR '2007 Instruments and Control, Farana, Smutný, Kočí & Babiuch (eds) 2007, VŠB-TUO, Ostrava, ISBN 978-80-248-1272-4 Smart Temperature Contact and Noncontact Transducers and their Application

Více

RADIAČNÍ KALORIMETRY. Jan Schettina, Hadingerová, Krepindl, CZ0129228

RADIAČNÍ KALORIMETRY. Jan Schettina, Hadingerová, Krepindl, CZ0129228 CZ0129228 RADIAČNÍ KALORIMETRY Jan Schettina, Hadingerová, Krepindl, Ve fy SKODA byly již v 70tých letech vyvinuty kalorimetry se kterými se realizovaly experimenty resp. měření jednak na výzkumných reaktorech

Více

VYUŽITÍ DYNAMICKÝCH MODELŮ OCELÍ V SIMULAČNÍM SOFTWARE PRO TVÁŘENÍ

VYUŽITÍ DYNAMICKÝCH MODELŮ OCELÍ V SIMULAČNÍM SOFTWARE PRO TVÁŘENÍ VYUŽITÍ DYNAMICKÝCH MODELŮ OCELÍ V SIMULAČNÍM SOFTWARE PRO TVÁŘENÍ APPLICATION OF DYNAMIC MODELS OF STEELS IN SIMULATION SOFTWARE FOR MATAL FORMING Milan Forejt a, Zbyněk Pernica b, Dalibor Krásny c Brno

Více

EXPERIMETÁLNÍ OVĚŘENÍ ÚNOSNOSTI DŘEVOBETONOVÝCH SPŘAŽENÝCH TRÁMŮ ZESÍLENÝCH CFRP LAMELAMI

EXPERIMETÁLNÍ OVĚŘENÍ ÚNOSNOSTI DŘEVOBETONOVÝCH SPŘAŽENÝCH TRÁMŮ ZESÍLENÝCH CFRP LAMELAMI 19. Betonářské dny (2012) Sborník Sekce: Výzkum a technologie 2 ISBN 978-80-87158-32-6 EXPERIMETÁLNÍ OVĚŘENÍ ÚNOSNOSTI DŘEVOBETONOVÝCH SPŘAŽENÝCH TRÁMŮ ZESÍLENÝCH CFRP LAMELAMI David Horák 1 Hlavní autor

Více

Porovnání obsahu normy ISO 230-1:2012 a ČSN ISO 230-1:1998

Porovnání obsahu normy ISO 230-1:2012 a ČSN ISO 230-1:1998 Datum vydání zprávy: 11.2.2013 Druh zprávy: průběžná Číslo zprávy: V-13-001 Publikovatelnost: veřejná NÁZEV ZPRÁVY Porovnání obsahu normy ISO 230-1:2012 a ČSN ISO 230-1:1998 PROJEKT VUT.12.01 ZpusStroj

Více

(Nelegislativní akty) ROZHODNUTÍ

(Nelegislativní akty) ROZHODNUTÍ 14.5.2011 Úřední věstník Evropské unie L 126/1 II (Nelegislativní akty) ROZHODNUTÍ ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 26. dubna 2011 o technické specifikaci pro interoperabilitu subsystému Energie transevropského

Více

Bezkontaktní měření Fotogrammetrie v automotive

Bezkontaktní měření Fotogrammetrie v automotive Bezkontaktní měření Fotogrammetrie v automotive Ing. Jaroslav Kopřiva Konferencia Združenia slovenských laboratórií a skúšobní, Hotel Stupka, Tále I 3.5 5.5. 2017 Využití fotogrammetrie v automotive zkušebnictví

Více

VR_132_Nákup proměnného dopravního značení pro Dopravní VaV centrum. Dodávka Předzvěstného vozíku LED dle specifikace PPK-VOZ

VR_132_Nákup proměnného dopravního značení pro Dopravní VaV centrum. Dodávka Předzvěstného vozíku LED dle specifikace PPK-VOZ VR_132_Nákup proměnného dopravního značení pro Dopravní VaV centrum Číslo Povinné požadavky Dodávka Předzvěstného vozíku LED dle specifikace PPK-VOZ 1. Uchazeč zajistí dodávku 1 ks Předzvěstného vozíku

Více

KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ. Učíme věci jinak

KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ. Učíme věci jinak KONSTRUKČNÍ INŽENÝRSTVÍ Učíme věci jinak Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět. Paul Allaire 2/## projektově a badatelsky orientovaná výuka řešení multidisciplinárních projektů inženýrský

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY energetické hodnocení budov Plamínkové 1564/5, Praha 4, tel. 241 400 533, www.stopterm.cz PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Oravská č.p. 1895-1896, Praha 10 září 2015 Průkaz energetické náročnosti budovy

Více

Measurement of fiber diameter by laser diffraction Měření průměru vláken pomocí laserové difrakce

Measurement of fiber diameter by laser diffraction Měření průměru vláken pomocí laserové difrakce Progres in textile science and technology TUL Liberec 24 Pokroky v textilních vědách a technologiích TUL v Liberci 24 Sec. 9 Sek. 9 Measurement of fiber diameter by laser diffraction Měření průměru vláken

Více

NETME Centre Nové technologie pro strojírenství

NETME Centre Nové technologie pro strojírenství NETME Centre Nové technologie pro strojírenství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně NETME Centre Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství Technická 2896/2, 616

Více

POČÍTAČOVÁ SIMULACE JAKO NÁSTROJ OPTIMALIZACE SVAŘOVACÍ LINKY

POČÍTAČOVÁ SIMULACE JAKO NÁSTROJ OPTIMALIZACE SVAŘOVACÍ LINKY 134 Ing. Luděk Volf e-mail: ludek.volf@fs.cvut.cz Ing. Libor Beránek e-mail: libor.beranek@fs.cvut.cz Ing. Petr Mikeš e-mail: p.mikes@fs.cvut.cz Ing. Igor Vilček, Ph.D. Katedra manažmentu a ekonomiky SjF

Více

SOFTWARE NA ZPRACOVÁNÍ MRAČEN BODŮ Z LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ. Martin Štroner, Bronislav Koska 1

SOFTWARE NA ZPRACOVÁNÍ MRAČEN BODŮ Z LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ. Martin Štroner, Bronislav Koska 1 SOFTWARE NA ZPRACOVÁNÍ MRAČEN BODŮ Z LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ SOFTWARE FOR PROCESSING OF POINT CLOUDS FROM LASER SCANNING Martin Štroner, Bronislav Koska 1 Abstract At the department of special geodesy is

Více

SPECIFICKÝCH MIKROPROGRAMOVÝCH ARCHITEKTUR

SPECIFICKÝCH MIKROPROGRAMOVÝCH ARCHITEKTUR EVOLUČNÍ NÁVRH A OPTIMALIZACE APLIKAČNĚ SPECIFICKÝCH MIKROPROGRAMOVÝCH ARCHITEKTUR Miloš Minařík DVI4, 2. ročník, prezenční studium Školitel: Lukáš Sekanina Fakulta informačních technologií, Vysoké učení

Více

ZÁKLADY ROBOTIKY Úvod do mobilní robotiky

ZÁKLADY ROBOTIKY Úvod do mobilní robotiky ZÁKLADY ROBOTIKY Úvod do mobilní ky Ing. Josef Černohorský, Ph.D. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247,

Více

Strojní zařízení, které je poprvé uvedeno do oběhu na evropský trh před. od 29.12.2009, musí odpovídat směrnici pro strojní zařízení 2006/42/ES.

Strojní zařízení, které je poprvé uvedeno do oběhu na evropský trh před. od 29.12.2009, musí odpovídat směrnici pro strojní zařízení 2006/42/ES. 1. Obecný výklad pojmů Kdy? Strojní zařízení, které je poprvé uvedeno do oběhu na evropský trh před 29.12.2009, musí odpovídat směrnici pro strojní zařízení 98/37/ES. (Není poskytnuta žádná výjimka, pokud

Více

VLASTNOSTI PLYNNÉHO A KAPALNÉHO KYSLÍKU PRO DÝCHÁNÍ, PLNICÍ TLAKY, HADICE A SPOJKY PRO DOPLŇOVÁNÍ

VLASTNOSTI PLYNNÉHO A KAPALNÉHO KYSLÍKU PRO DÝCHÁNÍ, PLNICÍ TLAKY, HADICE A SPOJKY PRO DOPLŇOVÁNÍ ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD VLASTNOSTI PLYNNÉHO A KAPALNÉHO KYSLÍKU PRO DÝCHÁNÍ, PLNICÍ TLAKY, HADICE A SPOJKY PRO DOPLŇOVÁNÍ (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD VLASTNOSTI PLYNNÉHO A KAPALNÉHO KYSLÍKU

Více

Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka 2. kolokvium Josefa Božka, Praha 31. 1. 1. 2. 2007

Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka 2. kolokvium Josefa Božka, Praha 31. 1. 1. 2. 2007 Obecné cíle Zlepšení parametrů: Mechanická převodná ústrojí: Výzkum vlastností čelních ozubených kol automobilových převodů. Vývoj metodiky predikce pittingu na čelním ozubení automobilových převodovek.

Více

Mechatronika. učebn ice. Ladislav Maixner a kolektiv. Computer Press Brno 2006

Mechatronika. učebn ice. Ladislav Maixner a kolektiv. Computer Press Brno 2006 Mechatronika učebn ice Ladislav Maixner a kolektiv Computer Press Brno 2006 Obsah Predmluva l Úvod Úwd 3 Ing Gunnar Kunzel 1 Úvod do mechatroniky 5 obebezbez 11 Vznik,vývoj a definicemechatroniky 5 12

Více

Návrh řešení a eliminace deformací u tlakově litých rámů bezpečnostních interkomů ze slitiny zinku

Návrh řešení a eliminace deformací u tlakově litých rámů bezpečnostních interkomů ze slitiny zinku Návrh řešení a eliminace deformací u tlakově litých rámů bezpečnostních interkomů ze slitiny zinku Design proposal to prevent deformation of die-cast frames for zinc alloy security intercoms Bc. Simona

Více

Návrh a implementace algoritmů pro adaptivní řízení průmyslových robotů

Návrh a implementace algoritmů pro adaptivní řízení průmyslových robotů Návrh a implementace algoritmů pro adaptivní řízení průmyslových robotů Design and implementation of algorithms for adaptive control of stationary robots Marcel Vytečka 1, Karel Zídek 2 Abstrakt Článek

Více

Technisches Lexikon (cz.) 16/10/14

Technisches Lexikon (cz.) 16/10/14 Technický lexikon Pojmy z techniky měření sil a točivých momentů a d a tových listů GTM Technisches Lexikon (cz.) 16/10/14 Úvod V tomto Technickém lexikonu najdete vysvětlení pojmů z techniky měření síly

Více

Hlavní katalog. Produktová řada. Nano&Solution. Elektroerozivní drátové řezačky. Elektroerozivní hloubičky. Elektroerozivní děrovačky

Hlavní katalog. Produktová řada. Nano&Solution. Elektroerozivní drátové řezačky. Elektroerozivní hloubičky. Elektroerozivní děrovačky Hlavní katalog Produktová řada Elektroerozivní drátové řezačky AD325L AQ327L AQ537L AQ750L AQ900L AP200L AP450L AP500L EXC100L Elektroerozivní hloubičky AP1L Premium AG35L AG55L AG75L AD3L AQ15L Elektroerozivní

Více

SVAŘOVÁNÍ KOVOVÝCH MATERIÁLŮ LASEREM LASER WELDING OF METAL MATERIALS

SVAŘOVÁNÍ KOVOVÝCH MATERIÁLŮ LASEREM LASER WELDING OF METAL MATERIALS SVAŘOVÁNÍ KOVOVÝCH MATERIÁLŮ LASEREM LASER WELDING OF METAL MATERIALS Petr AMBROŽ a, Jiří DUNOVSKÝ b a ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Výzkumné centrum pro strojírenskou výrobní techniku a technologii,

Více

Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace

Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Ing. Stanislav Petrík, CSc. ředitel pro vztahy s průmyslem tam, kde se zrodil NANOSPIDER TM Studentská 1402/2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 353

Více

PLNĚ ELEKTRICKÉ VYSOCE PRODUKTIVNÍ, ČISTÉ A PŘESNÉ. Vstřikovací stroje řady EX

PLNĚ ELEKTRICKÉ VYSOCE PRODUKTIVNÍ, ČISTÉ A PŘESNÉ. Vstřikovací stroje řady EX PLNĚ ELEKTRICKÉ VYSOCE PRODUKTIVNÍ, ČISTÉ A PŘESNÉ Vstřikovací stroje řady EX PARTNER PRŮMYSLU KraussMaffei je prémiový partner zpracovatelského průmyslu plastů a pryže s celosvětovou působností. Automobilový

Více

Za ÚPS se návštěvy zúčastnili: prof. Ing. Jan Uhlíř, CSc., prof. Ing. Milan Růžička, CSc. a prof. Ing. Václav Sklenička, DrSc.

Za ÚPS se návštěvy zúčastnili: prof. Ing. Jan Uhlíř, CSc., prof. Ing. Milan Růžička, CSc. a prof. Ing. Václav Sklenička, DrSc. Závěrečná zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů na Fakultě strojního Vysokého učení technického v Brně listopad 2012 O hodnocení doktorských studijních programů rozhodla

Více

LASEROVÉ KALENÍ FOREM A NÁSTROJŮ LASER HARDENING OF MOULDS AND TOOLS

LASEROVÉ KALENÍ FOREM A NÁSTROJŮ LASER HARDENING OF MOULDS AND TOOLS LASEROVÉ KALENÍ FOREM A NÁSTROJŮ LASER HARDENING OF MOULDS AND TOOLS Stanislav NĚMEČEK, Michal MÍŠEK MATEX PM s.r.o., Morseova 5, 301 00 Plzeň, Česká Republika, nemecek@matexpm.com Abstrakt Příspěvek se

Více

SOUČASNÝ STAV PASIVNÍ BEZPEČNOSTI KOLEJOVÝCH VOZIDEL A TRENDY DO BUDOUCNA

SOUČASNÝ STAV PASIVNÍ BEZPEČNOSTI KOLEJOVÝCH VOZIDEL A TRENDY DO BUDOUCNA Seminář Czech Raildays, Ostrava, 17.06. 2008 SOUČASNÝ STAV PASIVNÍ BEZPEČNOSTI KOLEJOVÝCH VOZIDEL A TRENDY DO BUDOUCNA Zdeněk MALKOVSKÝ 1, Abstrakt: Příspěvek je věnován problematice řešení pasivní bezpečnosti

Více

Honeywell Environmental Controls Česká republika. Jacek Robert Wawrzyn Brno, 7.3. 2013

Honeywell Environmental Controls Česká republika. Jacek Robert Wawrzyn Brno, 7.3. 2013 Honeywell Environmental Controls Česká republika Jacek Robert Wawrzyn Brno, 7.3. 2013 Světový favorit v technologii Favorit na světovém trhu Zaměstanost Prodej Svět: 118.000 cca. 36 mld $ Evropa: 32.000

Více

KONTROLA PŘESNOSTI VÝROBY S VYUŽITÍM MATLABU

KONTROLA PŘESNOSTI VÝROBY S VYUŽITÍM MATLABU KONTROLA PŘESNOSTI VÝROBY S VYUŽITÍM MATLABU Ing. Vladislav Matějka, Ing. Jiří Tichý, Ing. Radovan Hájovský Katedra měřicí a řídicí techniky, VŠB-TU Ostrava Abstrakt: Příspěvek se zabývá možností využít

Více

Vyhodnocení workshopu Exkurze do Centra pro výuku hi-technologií

Vyhodnocení workshopu Exkurze do Centra pro výuku hi-technologií Vyhodnocení workshopu Exkurze do Centra pro výuku hi-technologií Projekt: Krajské vzdělávací centrum pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Reg. č.: CZ.1.07/1.3.00/14.0026 Datum konání: 4. a 5.

Více