ORGANIZACE, ZADÁNÍ A HODNOCENÍ STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY (ak. rok 2018/2019)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ORGANIZACE, ZADÁNÍ A HODNOCENÍ STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY (ak. rok 2018/2019)"

Transkript

1 Státní závěrečné zkoušky pro studenty bakalářského studijního programu Vychovatelství, studijní obor Pedagogika volného času Souborná zkouška z pedagogiky, psychologie a pedagogiky volného času (pro studenty, kteří zahájili své studium v září 2014 a později) ORGANIZACE, ZADÁNÍ A HODNOCENÍ STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY (ak. rok 2018/2019) I. Úvod Bakalářské studium Vychovatelství, studijní obor Pedagogika volného času, úspěšně absolvuje student, který před odbornou komisí obhájí bakalářskou práci a složí státní závěrečnou zkoušku. Obsah státní závěrečné zkoušky, tj. oblasti vědomostí a předměty, jejichž znalost se při státní závěrečné zkoušce prověřuje, je stanoven schváleným akreditačním spisem. Forma zkoušky a její případné rozdělení záleží na rozhodnutí fakulty (srov. Studijní a zkušební řád JU, čl. 30, odst. 7). Vzhledem k tomu, že studijní obor Pedagogika volného času, studovaný v bakalářském studijním programu Vychovatelství na TF JU má profesní charakter a jeho absolvováním získávají studenti oprávnění k výkonu profesí vychovatele, pedagoga volného času a asistenta pedagoga podle 16, 17 a 20 zák. č. 563/2004 Sb., měli by studenti v rámci státní závěrečné zkoušky prokázat schopnost praktické aplikace vědomostí získaných v teoretických předmětech. Státní závěrečná zkouška, jejíž podmínky a průběh jsou popsány v tomto dokumentu, sestává v souladu s opatřením děkana č. 225/2014 ze dvou částí: z obhajoby bakalářské práce a státní závěrečné zkoušky z pedagogiky, psychologie a pedagogiky volného času, která má povahu souborné aplikační zkoušky před jednou komisí. II. Charakter a uspořádání státní závěrečné zkoušky Příprava a průběh státní závěrečné zkoušky se řídí opatřením děkana č. 225/2014. Další organizační pokyny, včetně harmonogramu státních závěrečných zkoušek vydává studijní oddělení na základě pokynů předsedy zkušební komise. Podstatou všech úkolů, které studenti plní při státní závěrečné zkoušce, je popis výchovně vzdělávací aktivity nebo projektu, jehož zpracováním a vysvětlením před odbornou komisí studenti prokáží základní kompetence z oboru pedagogika, psychologie a pedagogika volného času.

2 Státní závěrečná zkouška sestává má následující uspořádání: 1. písemná část zkoušky (příprava na ústní zkoušku): student samostatně vypracuje úkol v předepsané struktuře dle konkrétního zadání; písemná příprava se hodnotí až v průběhu ústní části; 60 min. 2. obhajoba bakalářské práce: student představí cíle, strukturu, metodologii a hlavní závěry své práce, reaguje na hlavní výtky z posudků oponenta a vedoucího a dále vede diskusi se členy komise; 20 min. 3. ústní část zkoušky: student prezentuje a komentuje svoji písemnou přípravu (především východiska zpracování zadaného úkolu), případně doplní chybějící nebo nedostatečně zpracované části; odborná rozprava na základě předloženého návrhu se děje ve třech blocích po představení cílů projektů, po představení struktury a metod a po představení zbývajících částí projektů (legislativní požadavky, nároky na pedagoga apod.); 40 min. Na začátku písemné části zkoušky si student vylosuje konkrétní zadání ze specializace, kterou si zvolí. Celkem je k dispozici 80 konkrétních zadání rozdělených rovným dílem podle 4 specializací (estetická výchova, filozofie pro děti, náboženská dimenze výchovy, osobnostní a zážitková výchova); každé konkrétní zadání zohledňuje jedno ze 4 organizačních východisek (jednorázová aktivita, klubová činnost, pravidelná činnost, vícedenní aktivita). Varianty konkrétních parametrů zadání jsou obsaženy v šablonách, které jsou s předstihem zveřejněny. Během písemné části zkoušky student vypracuje úkoly do předložené tabulky/formuláře (struktura formuláře pro vypracování je rovněž s předstihem zveřejněna). 1 Během ústní zkoušky student prokáže, do jaké míry v přípravě reflektoval a dle stanovených parametrů zadání adekvátně zohlednil poznatky předchozího studia. Ve zkušební komisi pro ústní část zkoušky je přítomen vždy alespoň jeden odborník z každého zkoušeného předmětu (pedagogika, pedagogika volného času, psychologie). Hodnocení se provádí podle pokynů v části IV. tohoto dokumentu po ukončení zkoušky (zpravidla před polední přestávkou a po ukončení zkoušek každého dne); poté je výsledek zkoušky neprodleně oznámen zkoušeným. III. Organizace státní závěrečné zkoušky Student pracuje se dvěma částmi zadání: popis situace a specifikace obsahu, forem a dalších zdrojů (popis situace a poslání zařízení nebo organizace, v níž se aktivita či projekt realizuje; dále upřesnění tematického zaměření, forem činnosti, časového rozsahu, specifik účastníků); formulář pro vypracování, tj. tabulka, do níž student zaznamenává svou bezprostřední přípravu; součástí je rovněž legenda (návod) obsahující vysvětlení jednotlivých částí formuláře. 1 Podle zveřejněných šablon si studenti mohou udělat představu o rozmanitosti možností konkrétního zadání, viz soubory s názvem sablony_pro_specializaci_ ). Zveřejněné formuláře pro vypracování umožňují cvičné vypracování písemné části zkoušky dle variant v šablonách (viz soubory s názvem formular_pro_ specializaci_).

3 IV. Ústní část zkoušky a způsob hodnocení Student prezentuje a komentuje svoji písemnou přípravu (výsledky, ale také východiska zpracování zadaného úkolu); je-li to žádoucí, doplní chybějící nebo nedostatečně zpracované části. Odborná diskuse nad otázkami, které k předložené přípravě pokládají jednotliví členové komise, následuje 1) po představení cílů projektu, 2) po představení struktury a metod a nakonec 3) v závěru po představení zbývajících částí projektu. Během představení a odborné rozpravy student prokáže, že dokázal reflektovat, a dle stanovených parametrů zadání adekvátně zohlednit, poznatky z psychologie osobnosti, vývojové psychologie, sociální psychologie, interkulturní výchovy, sociální pedagogiky, speciální pedagogiky, sociologie, religionistiky, etiky, obecné didaktiky a případně dalších studovaných základních disciplín (např. zohlední specifika účastníků projektu/aktivity a další edukační determinanty, tj. faktory, které mohou bezprostředněji ovlivnit podobu edukačních procesů souvisejících s předloženým projektem/aktivitou). Pokud student při písemné přípravě některý bod neuvede (nebo uvede chybně) a doplní až při diskusi, bude hodnocení příslušného úkolu o stupeň sníženo (odpověď s dopomocí). Výsledná známka se vytvoří průměrem z níže uvedených známek. Pokud ovšem někdo bude hodnocen ve dvou a více úkolech jako nevyhovující, bude takto hodnocena celá zkouška.

4 A: Název projektu/aktivity Základní cíl a dílčí cíle KRITÉRIA HODNOCENÍ ZKOUŠKY Písemná příprava se hodnotí až v průběhu ústní části zkoušky. Pokud student při písemné přípravě některý bod neuvede nebo uvede chybně a doplní až při diskusi, bude hodnocení příslušného úkolu (oproti níže uvedené klasifikaci) o stupeň sníženo. Výsledná známka se vypočítá jako průměr hodnocení jednotlivých úkolů (A-E) písemně zpracované přípravy, vč. ústního komentáře a zdůvodnění, resp. diskuse. Pokud bude hodnocení ve dvou a více úkolech odpovídat stupni 4 ( nevyhovující ), bude takto hodnocena celá zkouška. Úkol Student Kritéria hodnocení Orientační klasifikační stupně 1. Přestaví název projektu a formulaci základního cíle. 2. Zdůvodní základní cíl vzhledem k zadání. 3. Objasní základní cíl ve vztahu k obecným cílům pedagogiky volného času. 4. Představí formulaci dílčích cílů. 5. Zhodnotí zvolené cíle z hlediska jejich náročnosti (taxonomie cílů) a komplexnosti (provázanost domény kognitivní, afektivní a psychomotorické). 6. V případě, že nebude mezi dílčími cíli záměrně zahrnuta některá z domén, toto zdůvodní. 7. Zohlední poznatky obecné pedagogiky, obecné didaktiky, pedagogiky volného času, případně také speciální a sociální pedagogiky. Adekvátnost cílů z hlediska pedagogických principů (přiměřenost, komplexnost apod.). Schopnost uvažovat cíle v širších souvislostech filosofie výchovy (resp. soudobých koncepcí vzdělávání), cílů pedagogiky volného času, souvislostí etického, spirituálního, filosofického či teologického charakteru zpracované aktivity (z hlediska etiky, filosofie nebo teologie). Schopnost analyzovat cíle v jednotlivých doménách a uvažovat v kategoriích psychologie obecné a osobnosti (charakter, kognitivní funkce, emoce, vůle, znalosti, dovednosti, hodnoty, postoje, kompetence, zájem apod.) 1: Relevantní cíle, adekvátně zvolené, vysvětlené a reflektované. 2: Relevantní, adekvátně zvolené cíle, ale nedostatečně reflektované. 3: Relevantní, adekvátně zvolené cíle, komentář vykazuje dílčí neznalost teorie. 4: Cíle nebyly zvoleny adekvátně nebo byly navrženy pouze nahodile, student není schopen je adekvátně komentovat, nezná odpovídající teorii. Schopnost aplikovat při formulaci a hodnocení cílů poznatky obecné didaktiky, tj. uvažovat o cílech v celku systému edukačního procesu.

5 C: Popis realizace projektu/aktivity, vč. zohlednění případných rizik B: Popis zvažovaných hledisek při návrhu projektu Úkol Student Kritéria hodnocení Orientační klasifikační stupně 8. Zohlední poznatky psychologie osobnosti, vývojové a sociální. Schopnost aplikace poznatků příslušných disciplín, a to relevantně vzhledem k uvažovaným variantám a parametrům zadání a s porozuměním. 1: Zcela relevantní použití správně pochopených teoretických znalostí. 2: Relevantní použití správně pochopených, ale neúplných teoretických znalostí. 3: Částečně relevantní použití obecně správných, nicméně pouze částečných teoretických znalostí. 4: Student nedokáže relevantně využít teoretické znalosti nebo podstatné znalosti zcela postrádá. 9. Představí a okomentuje strukturu návrhu realizace projektu/aktivity, příslušné metody, organizační formy práce a využité materiální didaktické prostředky. 10. Zdůvodní volbu struktury projektu/aktivity. 11. Zdůvodní volbu metod, organizačních forem práce a materiálních didaktických prostředků. 12. Představí uvažované alternativy a zdůvodní, proč dal přednost té či oné variantě. 13. Zohlední poznatky metodik zájmových činností a absolvovaných metodických specializací. Adekvátnost struktury projektu, navržených prostředků, metod a organizačních forem práce vzhledem ke specifikaci zadání. Adekvátnost struktury projektu, navržených prostředků, metod a organizačních forem práce vzhledem k principům příslušné metodické specializace. Schopnost náležitě zvážit více variant řešení. Schopnost aplikovat teoretická východiska a principy metodických specializací. 1: Student zvolil odpovídající práce; dokázal svoji volbu vysvětlit a opřít o náležitá teoretická východiska. 2: Student zvolil odpovídající práce; svoji volbu částečně vysvětlil a opřel o náležitá teoretická východiska. 3: Student zvolil odpovídající práce; při pokusu svoji volbu vysvětlit prokázal schopnost alespoň základní reflexe bez patřičné návaznosti na teorii. 4: Student nezvolil odpovídající práce nebo svoji volbu nedokázal nijak vysvětlit ani vztáhnout k relevantní teorii.

6 E: Požadavky na pedagoga Legislativa D: Plánování a evaluace projektu/aktivity Úkol Student Kritéria hodnocení Orientační klasifikační stupně 14. Popíše a zdůvodní východiska, která byla rozhodující pro zvolený způsob plánování projektu/aktivity 15. Charakterizujte úroveň participace účastníků na plánování. 16. Popíše, jakým způsobem při zpracování návrhu zohlednil a zvažoval specifika prostředí realizace a specifika cílové skupiny účastníků. 17. Vzhledem ke specifikům zadání uvede a zdůvodní, zda/proč považuje za (ne)vhodné či (ne)možné provést vyhodnocení dosažených výsledků. Případně uvede příklady metod vhodných k evaluaci aktivity/projektu. 18. Ve svém komentáři odliší reflexi, zpětnou vazbu a evaluaci aktivity/projektu. 19. Uvede a zhodnotí možnosti participace účastníků projektu/aktivity na evaluaci. 20. Zohlední poznatky obecné didaktiky, metodik zájmových činností, absolvovaných metodických specializací, aplikované pedagogiky volného času, speciální a sociální pedagogiky. Adekvátnost představy o možnostech plánování evaluace projektu/aktivity vzhledem ke specifikaci zadání Schopnost náležitě zvážit více variant řešení daného zadání Schopnost argumentovat jednotlivá specifika ve vzájemných souvislostech (zohledňovat multifaktorovost edukačních procesů). Adekvátnost představy o možnostech evaluace projektu/aktivity vzhledem ke specifikaci zadání. Znalost adekvátních přístupů a metod plánování (uplatnění principu participace) a evaluace. 1: Adekvátní úvaha o možnostech plánování a evaluace vzhledem ke specifikům zadání, vč. zohlednění principu participace. 2: Nekompletní, nicméně dostatečné konkrétní a vzhledem k zadání adekvátně zdůvodněné uvedení konkrétních možností uplatnění principu participace v plánování a evaluaci aktivity/projektu. 3: Úvaha o možnostech plánování a evaluace spíše v obecné rovině bez dostatečného zohlednění specifik zadání. 4: Student nezná nebo nedokáže adekvátně aplikovat princip participace; nemá ani základní orientaci v metodách evaluace. 21. Charakterizuje požadavky, které by měl splňovat pedagog realizující projekt/aktivitu (požadované znalosti a dovednosti, schopnosti a osobnostní vlastnosti). 22. Vyjmenuje základní legislativní normy vztahující se ke zpracovávané volnočasové činnosti, včetně legislativních požadavků na kvalifikaci pedagoga. 23. Zohlední poznatky předmětů Animace a Aplikovaná pedagogika volného času. Schopnost formulovat požadavky kladené na pedagoga věcně a terminologicky adekvátně. Schopnost zdůvodnit uvedené požadavky vzhledem k příslušné teorii (psychologie, pedagogika, etika apod.) Znalost relevantní legislativy v rozsahu probíraném v rámci studia. 1: Adekvátní úvaha o požadavcích na pedagoga zohledňující specifika zadání; znalost relevantní legislativy. 2: Úvaha o požadavcích na pedagoga spíše v obecné rovině bez dostatečného zohlednění specifik zadání; znalost relevantní legislativy. 3: Útržkovité výpovědi o požadavcích na pedagoga; znalost relevantní legislativy. 4: Student není schopen specifikovat požadavky, nezná relevantní legislativu.

7 Výsledné průměrné hodnocení komise vyjádří adekvátně k níže uvedené klasifikační stupnici: 1 Komentář k písemně vypracovanému návrhu prokazuje, že návrh není nahodilý, ale jedná se o aplikaci znalostí s porozuměním; student se vyjadřuje terminologicky adekvátně (tj. využívá aktivně terminologii obecné pedagogiky, obecné didaktiky, pedagogiky volného času, speciální a sociální pedagogiky, psychologie obecné, osobnosti, vývojové a sociální), je schopen zapojit se do diskuse o možných alternativách navrženého řešení. 2 Komentář k písemně vypracovanému návrhu prokazuje, že návrh není nahodilý, ale jedná se o aplikaci znalostí s porozuměním; student se nicméně dopouští terminologických nepřesností ve vyjadřování, případně není schopen náležitě zhodnotit možné alternativy navrženého řešení. 3 Student prokazuje spíše poučenou intuici než schopnost odborné argumentace; návrh není nahodilý, nicméně student jeho zdůvodnění nedokáže adekvátně verbalizovat; návrh nebo jeho zdůvodnění postrádá některé podstatné části. 4 Návrh je nahodilý, student jej nedokáže jakkoli relevantně komentovat, jedná se pouze o útržkovité poznatky bez porozumění a smysluplných návazností; ani s dopomocí student nedokázal doplnit klíčové části návrhu, takže návrh jako celek není smysluplný.

ORGANIZACE, ZADÁNÍ A HODNOCENÍ STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY

ORGANIZACE, ZADÁNÍ A HODNOCENÍ STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY Státní závěrečné zkoušky pro studenty bakalářského studijního programu Vychovatelství, studijní obor Pedagogika volného času Souborná zkouška z pedagogiky, psychologie a pedagogiky volného času (pro studenty,

Více

FORMULÁŘ PRO VYPRACOVÁNÍ

FORMULÁŘ PRO VYPRACOVÁNÍ Státní závěrečné zkoušky pro studenty bakalářského studijního programu Vychovatelství, studijní obor Pedagogika volného času Souborná zkouška z pedagogiky, psychologie a pedagogiky volného času (pro studenty,

Více

FORMULÁŘ PRO VYPRACOVÁNÍ

FORMULÁŘ PRO VYPRACOVÁNÍ Státní závěrečné zkoušky pro studenty bakalářského studijního programu Vychovatelství, studijní obor Pedagogika volného času Souborná zkouška z pedagogiky, psychologie a pedagogiky volného času (pro studenty,

Více

FORMULÁŘ PRO VYPRACOVÁNÍ

FORMULÁŘ PRO VYPRACOVÁNÍ Státní závěrečné zkoušky pro studenty bakalářského studijního programu Vychovatelství, studijní obor Pedagogika volného času Souborná zkouška z pedagogiky, psychologie a pedagogiky volného času (pro studenty,

Více

ŠABLONY PRO KONEČNÁ ZADÁNÍ

ŠABLONY PRO KONEČNÁ ZADÁNÍ Státní závěrečné zkoušky pro studenty bakalářského studijního programu Vychovatelství, studijní obor Pedagogika volného času Souborná zkouška z pedagogiky, psychologie a pedagogiky volného času (pro studenty,

Více

ŠABLONY PRO KONEČNÁ ZADÁNÍ

ŠABLONY PRO KONEČNÁ ZADÁNÍ Státní závěrečné zkoušky pro studenty bakalářského studijního programu Vychovatelství, studijní obor Pedagogika volného času Souborná zkouška z pedagogiky, psychologie a pedagogiky volného času (pro studenty,

Více

STUDIJNÍ PLÁN. Studijní program: Vychovatelství bakalářské studium (B7505) Studijní obor: Pedagogika volného času (7505R004) Forma studia:

STUDIJNÍ PLÁN. Studijní program: Vychovatelství bakalářské studium (B7505) Studijní obor: Pedagogika volného času (7505R004) Forma studia: STUDIJNÍ PLÁN Studijní program: Vychovatelství bakalářské studium (B7505) Studijní obor: Pedagogika volného času (7505R004) Forma studia: prezenční Verze: 2016 Celkem kreditů: 180 Standardní doba studia:

Více

STUDIJNÍ PLÁN. Studijní program: Vychovatelství bakalářské studium (B7505) Studijní obor: Pedagogika volného času (7505R004) Forma studia:

STUDIJNÍ PLÁN. Studijní program: Vychovatelství bakalářské studium (B7505) Studijní obor: Pedagogika volného času (7505R004) Forma studia: STUDIJNÍ PLÁN Studijní program: Vychovatelství bakalářské studium (B7505) Studijní obor: Pedagogika volného času (7505R004) Forma studia: kombinovaná Verze: 2016 Celkem kreditů: 180 Standardní doba studia:

Více

Směrnice vedoucího katedry chemie č. 1/2016. Část I. Obecná ustanovení. Čl. 1

Směrnice vedoucího katedry chemie č. 1/2016. Část I. Obecná ustanovení. Čl. 1 1 Směrnice vedoucího katedry chemie č. 1/2016 Část I. Obecná ustanovení Čl. 1 (1) Tuto směrnici vydává vedoucí katedry chemie (dále též jen vedoucí katedry ) na základě čl. 18 opatření děkana č. 5/2016

Více

Program: B 7507 Specializace v pedagogice

Program: B 7507 Specializace v pedagogice Informace o studijních oborech garantovaných ÚPSS Pracovníci ústavu zajišťují výuku veškerých teoretických pedagogických disciplín v přípravě učitelů základních a středních škol na Pedagogické fakultě,

Více

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika)

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika) Rozšíření akreditace studijních oborů o kombinovanou formu studia s podporou různých forem e-learningu a dalších moderních didakticých metod (CZ.1.07/2.2.00/18.0023) Přijímací řízení zohledňující specifika

Více

Kritéria hodnocení profilových maturitních zkoušek ve školním roce 2018/2019

Kritéria hodnocení profilových maturitních zkoušek ve školním roce 2018/2019 Kritéria hodnocení profilových maturitních zkoušek ve školním roce 2018/2019 Obor vzdělání: 79-41-K/41 Název: Gymnázium Žáci v profilové části MZ konají celkem tři zkoušky - dvě povinné zkoušky - Dějiny

Více

Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování

Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování Beroun, 30.11. 1.12. 2017 Mgr. Tereza Halouzková NÚV Základní východiska Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Studijní program Specializace

Více

Vzdělávání sociálních pracovníků v ČR

Vzdělávání sociálních pracovníků v ČR Vzdělávání sociálních pracovníků v ČR Výzvy a trendy ve vzdělávání v sociální práci Prešov 2012 Alois Křišťan Martin Bednář Osnova prezentace 1) ASVSP a systém vzdělávání v ČR 2) Legislativní zakotvení

Více

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika)

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika) Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika) Studijní program Učitelství pro základní školy, Učitelství pro střední školy (navazující magisterské studium,

Více

Metodik prevence sociálně patologických jevů (kód: T)

Metodik prevence sociálně patologických jevů (kód: T) Metodik prevence sociálně patologických jevů (kód: 75-014-T) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Pedagogika, učitelství a sociální péče (kód: 75) Týká se povolání:

Více

ŠABLONY PRO KONEČNÁ ZADÁNÍ

ŠABLONY PRO KONEČNÁ ZADÁNÍ Státní závěrečné zkoušky pro studenty bakalářského studijního programu Vychovatelství, studijní obor Pedagogika volného času Souborná zkouška z pedagogiky, psychologie a pedagogiky volného času (pro studenty,

Více

CHARAKTERISTIKA MATURITNÍCH PROJEKTŮ ZE SPOLEČENSKÝCH VĚD

CHARAKTERISTIKA MATURITNÍCH PROJEKTŮ ZE SPOLEČENSKÝCH VĚD CHARAKTERISTIKA MATURITNÍCH PROJEKTŮ ZE SPOLEČENSKÝCH VĚD Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání Zpracování samostatného projektu ze společenských věd na zvolené téma vychází z vědních oborů psychologie,

Více

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Základy pedagogiky a sociální pedagogiky 1. Předmět pedagogiky. Systém pedagogických

Více

STUDIUM PEDAGOGIKY 2011

STUDIUM PEDAGOGIKY 2011 STUDIUM PEDAGOGIKY 2011 Obsah a průběh studia Obsah vzdělávacího programu Studium pedagogiky vychází z podmínek a požadavků stanovených v 22 odst. 1 písm. a) zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících

Více

Sociální pedagogika Smysl, obsah a přesahy

Sociální pedagogika Smysl, obsah a přesahy Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická Sociální pedagogika Smysl, obsah a přesahy P. Kuchař, M. Kaplánek, M. Pařízek Proč sociální pedagogika Cílem je pomoc lidem: v socializaci (jako

Více

Didaktický proces vzdělávání

Didaktický proces vzdělávání Didaktický proces vzdělávání dospělých Základní prvky didaktického procesu ve vzdělávání dospělých: Didaktický proces = výuka CÍL= určen zvenčí např. politikou, společností, potřebami institucí OBSAH=

Více

PŘÍLOHA Č. 1 JEDNACÍ ŘÁD ZKUŠEBNÍCH KOMISÍ PRO STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY A PRAVIDLA PRO ORGANIZACI A PRŮBĚH STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY

PŘÍLOHA Č. 1 JEDNACÍ ŘÁD ZKUŠEBNÍCH KOMISÍ PRO STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY A PRAVIDLA PRO ORGANIZACI A PRŮBĚH STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY PŘÍLOHA Č. 1 JEDNACÍ ŘÁD ZKUŠEBNÍCH KOMISÍ PRO STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY A PRAVIDLA PRO ORGANIZACI A PRŮBĚH STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Státní závěrečné zkoušky (dále jen SZZ

Více

VYHLÁŠKA. č. 317/2005 Sb., o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků

VYHLÁŠKA. č. 317/2005 Sb., o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků VYHLÁŠKA č. 317/2005 Sb., o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků ze dne 27. července 2005 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

Článek 1 Úvodní ustanovení

Článek 1 Úvodní ustanovení Kód: SD/01/18 Druh: Směrnice děkana Název: Pokyny pro organizaci, průběh a hodnocení státních závěrečných zkoušek na Fakultě aplikované informatiky UTB ve Zlíně Organizační Fakulta aplikované informatiky

Více

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ ze dne 24. června 2013 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně

Více

Ředitel navrhuje následující kritéria hodnocení ústní zkoušky před zkušební komisí v profilové části maturitní zkoušky z následujících předmětů:

Ředitel navrhuje následující kritéria hodnocení ústní zkoušky před zkušební komisí v profilové části maturitní zkoušky z následujících předmětů: Kritéria pro hodnocení profilové části maturitní zkoušky v souladu se zněním 79 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), a 24 vyhlášky

Více

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Teoretické základy pedagogických věd 1. Teorie výchovy a vzdělávání, vzdělanost a školství v antice.

Více

Organizace, průběh a hodnocení maturitních zkoušek pro školní rok 2017/2018

Organizace, průběh a hodnocení maturitních zkoušek pro školní rok 2017/2018 Organizace, průběh a hodnocení maturitních zkoušek pro školní rok 2017/2018 Tento dokument doplňuje a vychází ze zákona 561/2044 Sb., "školský zákon", vyhlášky 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování

Více

Standard studijního programu Učitelství deskriptivní geometrie pro střední školy

Standard studijního programu Učitelství deskriptivní geometrie pro střední školy Standard studijního Učitelství deskriptivní geometrie pro střední školy A. Specifika a obsah studijního : Typ navazující magisterský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % / 40 % 1 Základní

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ve školním roce 2015/2016

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ve školním roce 2015/2016 ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ve školním roce 2015/2016 Třída: 3. C Termín konání absolutoria: 13. - 15. června 2016 Metodika vypracování absolventské práce ve školním roce 2015/2016 1. Účel metodiky Účelem metodiky

Více

Vyhláška děkanky č. 15VD/2013 o konání státních závěrečných zkoušek v bakalářských a magisterských studijních programech

Vyhláška děkanky č. 15VD/2013 o konání státních závěrečných zkoušek v bakalářských a magisterských studijních programech Děkanka Fakulty pedagogické Sedláčkova 38, 306 14 Plzeň Tel.: +420 377 636 000 Fax: +420 377 636 002 e-mail: coufalov@fpe.zcu.cz V Plzni dne 16. září 2013 ZCU 029746/2013/DFPE/Pell Vyhláška děkanky č.

Více

Kritéria hodnocení v profilové části maturitní zkoušky 2017/18

Kritéria hodnocení v profilové části maturitní zkoušky 2017/18 Kritéria hodnocení v profilové části maturitní zkoušky 2017/18 Kritéria pro hodnocení ústní maturitní zkoušky v profilové části maturitní zkoušky stanovila ředitelka v souladu s 24 vyhlášky č. 177/2009

Více

Studium pedagogiky pro učitele 2014

Studium pedagogiky pro učitele 2014 Studium pedagogiky pro učitele 2014 Obsah a průběh studia Obsah vzdělávacího programu Studium pedagogiky vychází z podmínek a požadavků stanovených v 22 odst. 1 písm. a) zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických

Více

Standard studijního programu Učitelství matematiky pro střední školy

Standard studijního programu Učitelství matematiky pro střední školy Standard studijního Učitelství matematiky pro střední školy A. Specifika a obsah studijního : Typ navazující magisterský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % / 40 % 1 Základní tematické

Více

Hodnocení zkoušek profilové části maturitní zkoušky

Hodnocení zkoušek profilové části maturitní zkoušky Hodnocení zkoušek profilové části maturitní zkoušky Zpracováno podle zákona č. 561/2004 Sb. v platném znění a vyhlášky č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách

Více

Standard studijního programu Deskriptivní geometrie se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Deskriptivní geometrie se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Deskriptivní geometrie se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % /40 % 1 Základní tematické okruhy

Více

STUDIJNÍ PLÁN. Studijní program: Vychovatelství bakalářské studium (B7505) Studijní obor: Pedagogika volného času (7505R004) Forma studia:

STUDIJNÍ PLÁN. Studijní program: Vychovatelství bakalářské studium (B7505) Studijní obor: Pedagogika volného času (7505R004) Forma studia: STUDIJNÍ PLÁN Studijní program: Vychovatelství bakalářské studium (B7505) Studijní obor: Pedagogika volného času (7505R004) Forma studia: kombinovaná Verze: 2018 Celkem kreditů: 180 Standardní doba studia:

Více

STUDIJNÍ PLÁN. Studijní program: Vychovatelství navazující magisterské studium (N7505) Studijní obor: Pedagogika volného času (7505T004) Forma studia:

STUDIJNÍ PLÁN. Studijní program: Vychovatelství navazující magisterské studium (N7505) Studijní obor: Pedagogika volného času (7505T004) Forma studia: STUDIJNÍ PLÁN Studijní program: Vychovatelství navazující magisterské studium (N7505) Studijní obor: Pedagogika volného času (7505T004) Forma studia: prezenční Verze: 2015 Celkem kreditů: 120 Standardní

Více

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA ve vztahu k dalším disciplínám. doc. Michal Kaplánek

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA ve vztahu k dalším disciplínám. doc. Michal Kaplánek SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA ve vztahu k dalším disciplínám doc. Michal Kaplánek Místo sociální pedagogiky v kontextu vědy i praxe Terminologický problém (teorie praxe) Používání stejného pojmu pro vědu i praxi,

Více

Standard pro písemné práce k bakalářské zkoušce

Standard pro písemné práce k bakalářské zkoušce Standard pro písemné práce k bakalářské zkoušce na Ústavu pedagogických věd FF MU Platný pro obory Pedagogika a Sociální pedagogika a poradenství od akademického roku 2010/2011 BAKALÁŘSKÁ OBOROVÁ PRÁCE

Více

Mgr. Soňa Vávrová, Ph.D. Počet stran: 4 Počet příloh: 2

Mgr. Soňa Vávrová, Ph.D. Počet stran: 4 Počet příloh: 2 Kód: Druh: Název: SD/02/2011 SMĚRNICE DĚKANKY Jednací řád zkušebních komisí pro státní závěrečné zkoušky Organizační závaznost: Fakulta humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Datum vydání:

Více

Instruktor u poskytovatele praktického vyučování (kód: N)

Instruktor u poskytovatele praktického vyučování (kód: N) Instruktor u poskytovatele praktického vyučování (kód: 75-016- N) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Pedagogika, učitelství a sociální péče (kód: 75) Týká se

Více

Studijní obory. Speciální edukace bezpečnostních složek. Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek

Studijní obory. Speciální edukace bezpečnostních složek. Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek Studijní obory Speciální edukace bezpečnostních složek Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek 1 Studijní obory 3-letý bakalářský studijní obor Speciální edukace bezpečnostních složek Prezenční

Více

Vypracování maturitní práce a její obhajoby před zkušební maturitní komisí

Vypracování maturitní práce a její obhajoby před zkušební maturitní komisí Vypracování maturitní práce a její obhajoby před zkušební maturitní komisí Obsah Vyhláška 177/2009 Sb. o podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitou... 3 Obecné pokyny... 5 Kritéria

Více

Standard studijního programu Matematika se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Matematika se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Matematika se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % /40 % 1 Základní tematické okruhy algebra

Více

Hodnoticí standard. Auditor systémů řízení (kód: T) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Ekonomie (kód: 62)

Hodnoticí standard. Auditor systémů řízení (kód: T) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Ekonomie (kód: 62) Auditor systémů řízení (kód: 62-004-T) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Ekonomie (kód: 62) Týká se povolání: Auditor kvality Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 7 Odborná způsobilost

Více

Standard studijního programu Učitelství chemie pro střední školy

Standard studijního programu Učitelství chemie pro střední školy Standard studijního Učitelství chemie pro střední školy A. Specifika a obsah studijního : Typ navazující magisterský Oblast/oblasti vzdělávání Chemie/Učitelství, 60 % / 40 % 1 Základní tematické okruhy

Více

Směrnice vedoucího katedry aplikované fyziky a techniky č. 1/2016. Část I. Obecná ustanovení. Čl. 1. Část II. Oborová část SZZ. Čl.

Směrnice vedoucího katedry aplikované fyziky a techniky č. 1/2016. Část I. Obecná ustanovení. Čl. 1. Část II. Oborová část SZZ. Čl. Směrnice vedoucího katedry aplikované fyziky a techniky č. 1/2016 Část I. Obecná ustanovení Čl. 1 (1) Tuto směrnice vydává vedoucí katedry aplikované fyziky a techniky (dále též jen vedoucí katedry ) na

Více

VNITŘNÍ NORMA FAKULTY TECHNOLOGICKÉ Název: Jednací řád zkušební komise pro státní závěrečné zkoušky Organizační závaznost:

VNITŘNÍ NORMA FAKULTY TECHNOLOGICKÉ Název: Jednací řád zkušební komise pro státní závěrečné zkoušky Organizační závaznost: Kód: Druh: PD/10/2018 VNITŘNÍ NORMA FAKULTY TECHNOLOGICKÉ Název: Jednací řád zkušební komise pro státní závěrečné zkoušky Organizační závaznost: Fakulta technologická Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Datum

Více

Standard studijního programu Učitelství biologie a environmentální výchovy pro střední školy

Standard studijního programu Učitelství biologie a environmentální výchovy pro střední školy Standard studijního Učitelství biologie a environmentální výchovy pro střední školy A. Specifika a obsah studijního : Typ navazující magisterský Oblast/oblasti vzdělávání Biologie, ekologie a životní prostředí/učitelství

Více

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci,

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, vítáme Vás na Ústavu pedagogiky a sociálních studií. www.upss.cz Proč si vybrat ke svému studiu Olomouc Pedagogickou fakultu

Více

Hodnoticí standard. Muzejní edukátor (kód: T) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82)

Hodnoticí standard. Muzejní edukátor (kód: T) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Muzejní edukátor (kód: 82-041-T) Autorizující orgán: Ministerstvo kultury Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Týká se povolání: Muzejní edukátor Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 7 Odborná způsobilost

Více

Kariérový poradce pro vzdělávací a profesní dráhu

Kariérový poradce pro vzdělávací a profesní dráhu Kariérový poradce pro vzdělávací a profesní dráhu (kód: 75-004- R) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Pedagogika, učitelství a sociální péče (kód: 75) Týká

Více

Maturitní řád střední pedagogické školy

Maturitní řád střední pedagogické školy I. Německé zemské gymnasium, mateřská a základní škola o. p. s. Maturitní řád střední pedagogické školy Mgr. Vladimíra Dolenská ředitelka školy 1 Ředitelka školy Mgr. Vladimíra Dolenská vydává Maturitní

Více

Nabídkový list seminářů dalšího vzdělávání pro církevní školy

Nabídkový list seminářů dalšího vzdělávání pro církevní školy Nabídkový list seminářů dalšího vzdělávání pro církevní školy Cyrilometodějské gymnázium a MŠ v Prostějově za podpory německé organizace Renovabis vybudovalo Centrum celoživotního učení církevních škol

Více

1 Konstrukce pregraduální přípravy učitelů občanské výchovy a základů společenských věd na vysokých školách v České republice

1 Konstrukce pregraduální přípravy učitelů občanské výchovy a základů společenských věd na vysokých školách v České republice Shrnutí a interpretace výstupů z analýzy oborově didaktického kurikula v pregraduální přípravě učitelů občanské nauky / občanské výchovy / výchovy k občanství / základů společenských věd / psychologie

Více

Studijní program Bachelor of Business Administration (BBA) zaměření Oceňování podniku

Studijní program Bachelor of Business Administration (BBA) zaměření Oceňování podniku Studijní program Bachelor of Business Administration (BBA) zaměření Oceňování podniku Charakteristika studijního programu Jedná se o vysokoškolský bakalářský studijní program akreditovaný European Council

Více

Standard studijního programu Didaktika chemie

Standard studijního programu Didaktika chemie Standard studijního Didaktika chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ doktorský Oblast/oblasti vzdělávání Chemie/Učitelství, 40 %/60 % Základní tematické okruhy obecná chemie, anorganická chemie,

Více

STUDIJNÍ PLÁN. Studijní program: Vychovatelství navazující magisterské studium (N7505) Studijní obor: Pedagogika volného času (7505T004) Forma studia:

STUDIJNÍ PLÁN. Studijní program: Vychovatelství navazující magisterské studium (N7505) Studijní obor: Pedagogika volného času (7505T004) Forma studia: STUDIJNÍ PLÁN Studijní program: Vychovatelství navazující magisterské studium (N7505) Studijní obor: Pedagogika volného času (7505T004) Forma studia: prezenční Verze: 2015 Celkem kreditů: 120 Standardní

Více

Kritéria pro hodnocení profilové části maturitní zkoušky Obor: Laboratorní asistent

Kritéria pro hodnocení profilové části maturitní zkoušky Obor: Laboratorní asistent Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Brno, Merhautova, příspěvková organizace, pracoviště Lipová 18 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

doc. Ing. Anežka Lengálová, Ph.D. v. r.

doc. Ing. Anežka Lengálová, Ph.D. v. r. Kód: Druh: Název: SD/05/2016 SMĚRNICE DĚKANKY Jednací řád zkušebních komisí pro státní závěrečné zkoušky Organizační závaznost: Fakulta humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Datum vydání:

Více

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd Tematické okruhy státní závěrečné zkoušky pro studijní obor: N7504T275 Učitelství základů společenských věd a občanské výchovy pro střední školy a 2. stupeň základních škol Státní závěrečná zkouška je

Více

Klasifikační řád. 1. Klasifikace v hodině. Klasifikace známkou. Klasifikace kladnými a zápornými body

Klasifikační řád. 1. Klasifikace v hodině. Klasifikace známkou. Klasifikace kladnými a zápornými body Klasifikační řád 1. Klasifikace v hodině Klasifikace ve vyučovací hodině se provádí na základě ústního zkoušení, orientačního zkoušení, hodnocení aktivity žáka, hodnocení skupinové práce popř. jiných činností.

Více

Kritéria hodnocení profilové části maturitní zkoušky

Kritéria hodnocení profilové části maturitní zkoušky Střední škola strojírenská a elektrotechnická, Kumburská 846, 509 01 Nová Paka Kritéria hodnocení profilové části maturitní zkoušky Kritéria platná pro školní rok 2018/19 Obor vzdělávání: 23-43-L/51 Provozní

Více

Platné znění dotčených částí zákona o pedagogických pracovnících, školského zákona a zákoníku práce s vyznačením navrhovaných změn a doplnění

Platné znění dotčených částí zákona o pedagogických pracovnících, školského zákona a zákoníku práce s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Platné znění dotčených částí zákona o pedagogických pracovnících, školského zákona a zákoníku práce s vyznačením navrhovaných změn a doplnění I. Platné znění zákona o pedagogických pracovnících ČÁST PRVNÍ

Více

O b s a h : Úvod. Struktura a obsah profilové části maturitní zkoušky. Maturitní témata povinné profilové zkoušky

O b s a h : Úvod. Struktura a obsah profilové části maturitní zkoušky. Maturitní témata povinné profilové zkoušky O b s a h : Úvod Struktura a obsah profilové části maturitní zkoušky Maturitní témata povinné profilové zkoušky Hodnocení zkoušek profilové části maturitní zkoušky Úvod Studijní obor SOCIÁLNÍ ČINNOST připravuje

Více

Zadání chemicko-technologické specifikace zákazníkem požadovaného produktu technickému a výrobnímu útvaru 7

Zadání chemicko-technologické specifikace zákazníkem požadovaného produktu technickému a výrobnímu útvaru 7 Inženýr chemie produktmanažer (kód: 28-020-T) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 28) Týká se povolání: Inženýr chemie Kvalifikační

Více

Studijní program je těsně vázán na vědeckou činnost Katedry experimentální fyziky PřF UP či praxí Forma studia

Studijní program je těsně vázán na vědeckou činnost Katedry experimentální fyziky PřF UP či praxí Forma studia Standard studijního Didaktika fyziky A. Specifika a obsah studijního : Typ doktorský Oblast vzdělávání Fyzika/Učitelství 40 %/60 % Základní tematické okruhy Mechanika, termodynamika a kinetická teorie,

Více

P 7310 Filologie SLOVANSKÉ LITERATURY

P 7310 Filologie SLOVANSKÉ LITERATURY P 7310 Filologie SLOVANSKÉ LITERATURY Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia, nejlépe některého z oborů slovanské filologie. Doktorské studium oboru předpokládá dobrou aktivní

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA NABÍDKA PROGRAMŮ CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2015/2016

MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA NABÍDKA PROGRAMŮ CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2015/2016 MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA NABÍDKA PROGRAMŮ CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2015/2016 OBSAH O CELOŽIVOTNÍM VZDĚLÁVÁNÍ NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ... 3 KONTAKTY... 3 ADRESA SÍDLA STUDIJNÍHO

Více

Předškolní a mimoškolní pedagogika Odborné předměty Výchova a vzdělávání Metody výchovy a vzdělávání

Předškolní a mimoškolní pedagogika Odborné předměty Výchova a vzdělávání Metody výchovy a vzdělávání VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 10, S 17 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 9.2. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: Bc. Blažena Nováková 1. ročník Předškolní a mimoškolní pedagogika

Více

Směrnice vedoucího katedry výchovy ke zdraví č. 1/2016. Část I. Obecná ustanovení. Čl. 1

Směrnice vedoucího katedry výchovy ke zdraví č. 1/2016. Část I. Obecná ustanovení. Čl. 1 Směrnice vedoucího katedry výchovy ke zdraví č. 1/2016 Část I. Obecná ustanovení Čl. 1 (1) Tuto směrnici vydává vedoucí katedry výchovy ke zdraví (dále též jen vedoucí katedry ) na základě čl. 18 opatření

Více

KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ STUDENTŮ OBORU UČITELSTVÍ ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ CONCEPTION OF EDUCATION OF STUDENTS OF MAJOR IN TEACHING VOCATIONAL SUBJECTS

KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ STUDENTŮ OBORU UČITELSTVÍ ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ CONCEPTION OF EDUCATION OF STUDENTS OF MAJOR IN TEACHING VOCATIONAL SUBJECTS KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ STUDENTŮ OBORU UČITELSTVÍ ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ CONCEPTION OF EDUCATION OF STUDENTS OF MAJOR IN TEACHING VOCATIONAL SUBJECTS Iva Žlábková ČR Katedra pedagogiky a psychologie Pedagogické

Více

KRITÉRIA HODNOCENÍ PROFILOVÉ (ŠKOLNÍ) ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY

KRITÉRIA HODNOCENÍ PROFILOVÉ (ŠKOLNÍ) ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY KRITÉRIA HODNOCENÍ PROFILOVÉ (ŠKOLNÍ) ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY Kritéria jsou platná pro školní rok 2018/19 Maturitní zkouška z povinných odborných předmětů je vykonávána v profilové části formou ústní zkoušky

Více

Konference TTnet Beroun Mgr. Josef Lancoš. Kvalifikační předpoklady pro učitele odborného výcviku

Konference TTnet Beroun Mgr. Josef Lancoš. Kvalifikační předpoklady pro učitele odborného výcviku Konference TTnet Beroun 30.11. 1.12.2017 Mgr. Josef Lancoš Kvalifikační předpoklady pro učitele odborného výcviku Něco na úvod o škole 1951- zahájení vzdělávací činnosti výuka probíhala v historických

Více

Kurz celoživotního vzdělávání. UČITELSTVÍ PRO STŘEDNÍ ŠKOLY (dříve byl vzdělávací program nazvaný Doplňkové pedagogické studium)

Kurz celoživotního vzdělávání. UČITELSTVÍ PRO STŘEDNÍ ŠKOLY (dříve byl vzdělávací program nazvaný Doplňkové pedagogické studium) UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FILOZOFICKÁ FAKULTA - KATEDRA PSYCHOLOGIE Kurz celoživotního vzdělávání UČITELSTVÍ PRO STŘEDNÍ ŠKOLY (dříve byl vzdělávací program nazvaný Doplňkové pedagogické studium) Charakteristika

Více

METODICKÉ POKYNY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V DOKTORSKÉM STUDIU

METODICKÉ POKYNY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V DOKTORSKÉM STUDIU METODICKÉ POKYNY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V DOKTORSKÉM STUDIU Úvodní stanovení 1. Státní závěrečné zkoušky se řídí 53 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů,

Více

VÝUKOVÝ PROGRAM ANDRAGOGIKA

VÝUKOVÝ PROGRAM ANDRAGOGIKA VÝUKOVÝ PROGRAM ANDRAGOGIKA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/3.2.01/01.0018 Název projektu: Příprava lektorů pro vzdělávání dospělých Název příjemce: Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec,

Více

INFORMACE K ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM ( PRO ŽÁKY tříd : KČ 3. a BS 3. )

INFORMACE K ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM ( PRO ŽÁKY tříd : KČ 3. a BS 3. ) INFORMACE K ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM ( PRO ŽÁKY tříd : KČ 3. a BS 3. ) Dle nového zadání JEDNOTNÉ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY - zkráceně JZZ!! Závěrečná zkouška se skládá ze 3 částí : písemná praktická ústní PÍSEMNÁ

Více

Standard studijního programu Učitelství informatiky pro střední školy

Standard studijního programu Učitelství informatiky pro střední školy Standard studijního Učitelství informatiky pro střední školy A. Specifika a obsah studijního : Typ navazující magisterský Oblast/oblasti vzdělávání Informatika/Učitelství 60 % /40 % 1 Základní tematické

Více

INFORMACE K ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM ( PRO ŽÁKY tříd : KČ 3. a BS 3. )

INFORMACE K ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM ( PRO ŽÁKY tříd : KČ 3. a BS 3. ) INFORMACE K ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM ( PRO ŽÁKY tříd : KČ 3. a BS 3. ) Dle nového zadání JEDNOTNÉ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY - zkráceně JZZ!! Závěrečná zkouška se skládá ze 3 částí : písemná praktická ústní PÍSEMNÁ

Více

Úvod 11 I. VÝZNAM PSYCHOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ, SOUVISLOST SE VZDĚLÁVACÍMI TEORIEMI A CÍLI

Úvod 11 I. VÝZNAM PSYCHOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ, SOUVISLOST SE VZDĚLÁVACÍMI TEORIEMI A CÍLI OBSAH Úvod 11 I. VÝZNAM PSYCHOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ, SOUVISLOST SE VZDĚLÁVACÍMI TEORIEMI A CÍLI 1. Psychologie, její role a význam v procesu vzdělávání 16 1.1 Současné pojetí psychologie ve vzdělávání 16

Více

B-IIa Studijní plán pro magisterský studijní program

B-IIa Studijní plán pro magisterský studijní program B-IIa Studijní plán pro magisterský studijní program Označení studijního plánu Číslo Název předmětu 1. Studijní plán pro prezenční formu studia Andragogika a management rozsah Povinné předměty Úvod do

Více

Maturitní řád gymnázia

Maturitní řád gymnázia I. Německé zemské gymnasium, mateřská škola a základní škola, o. p. s. Maturitní řád gymnázia Mgr. Vladimíra Dolenská ředitelka školy 1 Ředitelka školy Mgr. Vladimíra Dolenská vydává Maturitní řád I. Německého

Více

K realizaci závěrečných prací (bakalářských a diplomových)

K realizaci závěrečných prací (bakalářských a diplomových) Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Katedra technické a informační výchovy Oborový standard Katedry technické a informační výchovy K realizaci závěrečných prací (bakalářských a diplomových) Metodika

Více

Standard studijního programu Informatika se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Informatika se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Informatika se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Informatika/Učitelství 60 % / 40 % 1 Základní tematické okruhy Diskrétní

Více

Standard studijního programu Fyzika se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Fyzika se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Fyzika se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Fyzika/Učitelství 60% / 40% Základní tematické okruhy Mechanika, termodynamika

Více

Portfolio a jeho hodnocení

Portfolio a jeho hodnocení Zvyšování kvality vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů Portfolio a jeho hodnocení Danuše Nezvalová Olomouc 2012 Definice portfolia Portfolio je účelný a komplexní soubor dokumentů, který vypovídá

Více

Kariérový poradce pro zaměstnanost

Kariérový poradce pro zaměstnanost Kariérový poradce pro zaměstnanost (kód: 75-005-R) Autorizující orgán: Ministerstvo práce a sociálních věcí Skupina oborů: Pedagogika, učitelství a sociální péče (kód: 75) Týká se povolání: Kariérový poradce

Více

Hodnocení maturitní zkoušky v profilové části ve školním roce 2015/2016

Hodnocení maturitní zkoušky v profilové části ve školním roce 2015/2016 Hodnocení maturitní zkoušky v profilové části ve školním roce 2015/2016 Ústní zkouška ze všeobecně vzdělávacích předmětů dějepis, základy společenských věd Žák přesně ovládá požadované poznatky, fakta,

Více

Kariérový poradce pro ohrožené, rizikové a znevýhodněné skupiny

Kariérový poradce pro ohrožené, rizikové a znevýhodněné skupiny Kariérový poradce pro ohrožené, rizikové a znevýhodněné skupiny obyvatel (kód: 75-002-R) Autorizující orgán: Ministerstvo práce a sociálních věcí Skupina oborů: Pedagogika, učitelství a sociální péče (kód:

Více

PROFESNÍ STANDARD ABSOLVENTŮ OBORU UČITELSTVÍ SOCIÁLNÍCH A ZDRAVOTNÍCH PŘEDMĚTŮ PRO STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY A JEJICH UPLATNĚNÍ V PRAXI

PROFESNÍ STANDARD ABSOLVENTŮ OBORU UČITELSTVÍ SOCIÁLNÍCH A ZDRAVOTNÍCH PŘEDMĚTŮ PRO STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY A JEJICH UPLATNĚNÍ V PRAXI PROFESNÍ STANDARD ABSOLVENTŮ OBORU UČITELSTVÍ SOCIÁLNÍCH A ZDRAVOTNÍCH PŘEDMĚTŮ PRO STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY A JEJICH UPLATNĚNÍ V PRAXI ZLATICA DORKOVÁ MARTINA CICHÁ USZP připravuje k výkonu povolání podle

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v moderních přístupech,

Více

Didaktika odborných předmětů- testové otázky

Didaktika odborných předmětů- testové otázky Didaktika odborných předmětů- testové otázky 1. Které výukové metody patří mezi aktivizující: A) Vysvětlování, přednáška, popis B) Didaktické hry, diskuse, inscenační a situační metody C) Uvědomělost,

Více

přednášek domácího nebo zahraničního hosta na pracovišti. Součástí volitelné části studijního plánu je i podíl studenta na pedagogické činnosti

přednášek domácího nebo zahraničního hosta na pracovišti. Součástí volitelné části studijního plánu je i podíl studenta na pedagogické činnosti P 7105 Historické vědy DĚJINY A KULTURY ZEMÍ ASIE A AFRIKY Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia nejlépe orientalistických či příbuzných humanitních oborů (historie, filozofie,

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v procesech, které

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016 Opatření děkana o dalších povinnostech studentů doktorského studia na Fakultě managementu

Více

DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ. doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc. KDEP FFÚ VŠE.

DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ. doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc. KDEP FFÚ VŠE. DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc. KDEP FFÚ VŠE e-mail: krpp01@vse.cz - HOSPITACE - KVALITA VÝUKY TOTAL QUALITY MANAGEMENT (TQM) KOMPLEXNÍ ŘÍZENÍ JAKOSTI ZÁKLADNÍ PRINCIPY: orientace

Více