UNIPETROL DOPRAVA, s.r.o. Závod vlečka Semtín

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "UNIPETROL DOPRAVA, s.r.o. Závod vlečka Semtín"

Transkript

1 STATUTÁRNÍ MĚSTO PARDUBICE MAGISTRÁT MĚSTA Informace veřejnosti o zónách vnějšího havarijního plánování V souladu s ustanovením 25 zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými látkami nebo chemickými přípravky dále jen zákon ), byly vypracovány Krajským úřadem Pardubického kraje informace, které jsou určeny veřejnosti v zónách havarijního plánování, tj. v okolí potenciálních zdrojů rizik. Zóny vnějšího havarijního plánování byly stanoveny pro provozovatele tzv. skupiny B tj. provozovatele, kteří ve svých objektech nebo zařízeních mají umístěné stejné nebo větší množství nebezpečných látek, jež jsou uvedeny v příloze č. 1 zákona. SYNTHESIA, a.s. VÝZKUMNÝ ÚSTAV ORGANICKÝCH SYNTÉZ, a.s. UNIPETROL DOPRAVA, s.r.o. Závod vlečka Semtín Zpracováno s využitím informací poskytnutých Krajským úřadem Pardubického kraje

2 I. Identifikace subjektů sídlících v areálu Synthesia, a. s. a zařazených v souladu se zákonem č. 59/2006 Sb. o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými přípravky do skupiny B Synthesia, a.s. Pardubice č. p Pardubice Semtín Identifikační číslo Sídlo a adresa provozovny Pardubice č. p Pardubice - Semtín Ing. Zbyněk Průša předseda představenstva Ing. Tomáš Procházka GŘ a 1. místopředseda představenstva Výzkumný ústav organických syntéz, a.s. Rybitví č.p Rybitví Identifikační číslo Sídlo a adresa provozovny Rybitví č.p Rybitví RNDr. Karel Novák ředitel VÚOS a.s. II. Identifikace krajského úřadu, včetně spolupracujících subjektů podávajících informaci Synthesia, a.s. Pardubice č. p Pardubice Semtín Identifikační číslo Sídlo a adresa provozovny Pardubice č. p Pardubice - Semtín Ing. Zbyněk Průša předseda představenstva Ing. Tomáš Procházka generální ředitel a 1. místopředseda představenstva Výzkumný ústav organických syntéz a.s. Rybitví č. p Rybitví Identifikační číslo Sídlo a adresa provozovny Rybitví č. p Rybitví RNDr. Karel Novák ředitel VÚOS a.s. Strana 2 (celkem 10)

3 Název úřadu Krajský úřad Pardubického kraje Komenského nám Pardubice Identifikační číslo Hejtman Mgr. Radko Martínek Spojení Aktualizace údajů VHP Spojení Organizace TLP, spol. s r.o., Ing. Josef Schinzel Nučická 1746/ Praha josef.schinzel@tlp-emergency.com III. Informace o zařazení objektu a povinnosti zpracovat havarijní dokumentaci Podle zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými přípravky, jsou společnosti Synthesia, a.s. a Výzkumný ústav organických syntéz a. s. zařazeny do skupiny B, z čehož jim vyplývají tyto povinnosti: - zpracovat vnitřní havarijní plán - zpracovat bezpečnostní zprávu - vypracovat písemné podklady pro stanovení zóny havarijního plánování - zpracovat písemné podklady pro vypracování vnějšího havarijního plánu - zpracovat plán fyzické ochrany objektu Podklady předané krajskému úřadu provozovatelem: - Bezpečnostní zpráva Synthesia aktualizace Vnitřní havarijní plán Synthesia, předán Písemné podklady pro stanovení zóny havarijního plánování, ze dne Podklady pro zpracování vnějšího havarijního plánu, ze dne Plán fyzické ochrany objektu, ze dne Bezpečnostní zpráva Výzkumný ústav organických syntéz a.s., ze dne Vnitřní havarijní plán Výzkumný ústav organických syntéz a.s., ze dne Písemné podklady pro stanovení zóny havarijního plánování, ze dne Strana 3 (celkem 10)

4 - Podklady pro zpracování vnějšího havarijního plánu, ze dne Plán fyzické ochrany objektu, ze dne V souladu se zákonem č. 59/2006 Sb., v platném znění jsou pravidelně 1x ročně prováděny kontroly u provozovatelů skupiny B. Ministerstvo životního prostředí eviduje a vyhodnocuje výsledky kontrol provedených u provozovatelů podle plánu kontrol. Česká inspekce životního prostředí zpracovává a projednává návrh ročního plánu kontrol nad dodržováním tohoto zákona se Státním úřadem inspekce práce (OIP Hradec Králové), správními úřady na úseku požární ochrany, ochrany obyvatelstva, integrovaného záchranného systému (HZS Pardubického kraje), Českým báňským úřadem a krajskými hygienickými stanicemi (Krajská hygienická stanice Pardubického kraje se sídlem v Pardubicích) a krajskými úřady (Krajský úřad Pardubického kraje, odbor životního prostředí a zemědělství). Následně kontroly také provádí. IV. Popis výrobní činnosti provozovatele a seznam hlavních nebezpečných látek Synthesia a.s. je předním evropským výrobcem kvalifikované chemie s více než osmdesátipětiletou tradicí. V areálu o rozloze 4,4 km 2 je zaměstnáno cca zaměstnanců. Obrat v roce 2006 přesáhl 127 milionů EUR. Podnikatelské aktivity jsou zacíleny do tří tržních segmentů: pokročilých organických intermediátů, derivátů celulózy a pigmentů a barviv. V závislosti na tomto širokém sortimentu je založena i organizační struktura firmy ta je rozdělena do tří strategických výrobně obchodních jednotek (SBU Strategic Business Unit) Organická chemie (Organika), Nitrocelulóza, Pigmenty a barviva. SBU jsou jednotky s velkou mírou nezávislosti a centrálním řízením. Mezi klíčové zákazníky spol. Synthesia patří především zpracovatelé barviv a pigmentů pro textilní průmysl, koželužny, papírny, farmaceutické koncerny, zbrojařské firmy, producenti kosmetiky, či podniky z oblasti zemědělství. Výzkumný ústav organických syntéz a.s. (dále jen VÚOS ) je jednou z největších českých firem, zabývajících se výzkumem a vývojem v oblasti organické chemie a toxikologie. Aplikovaný výzkum a vývoj chemických technologií patří k nejvýznamnějším aktivitám ústavu již déle než šedesát let. Součástí VÚOS je Centrum ekologie, toxikologie a analytiky (CETA). CETA má statut Certifikačního orgánu č. 3047, zároveň působí jako Akreditovaná zkušební laboratoř č akreditovaná Českým institutem pro akreditaci (ČIA). Hlavními směry činnosti VÚOS jsou: - výzkum, vývoj a konstrukce v oboru chemie a chemické technologie a automatizace - chemicko-technologických procesů, - analytické rozbory, toxikologické a ekotoxikologické testování výrobků a složek - životního prostředí, - výroba a prodej chemických látek (chemických specialit). VÚOS je certifikován dle normy ISO 9001:2001 a zahrnuje následující činnosti: - návrh a vývoj syntéz organických látek, Strana 4 (celkem 10)

5 - navrhování průmyslových technologických postupů, - výroba organických chemických látek a analytická kontrola výroby. Další směr představuje malotonážní výroba speciálních chemikálií. Významný podíl tvoří výroba intermediátů pro výrobu léčiv. V. UNIPETROL DOPRAVA, s.r.o. Závod vlečka Semtín Vzhledem k tomu, že dovoz vstupních surovin pro spol. Synthesia, a.s. a další subjekty situované v průmyslovém areálu Synthesia, a.s. zajišťuje UNIPETROL DOPRAVA, s.r.o. Provozní oblast Východ, Závod vlečka Semtín, je součástí informací veřejnosti i tento objekt. V. 1 Identifikace objektu UNIPETROL DOPRAVA, s.r.o. Litvínov Růžodol č. p Litvínov Identifikační číslo Pardubice-Semtín č. p. 103, budova M 61 areál Sídlo a adresa provozovny Synthesia, a.s Pardubice Bc. Luboš Kučera jednatel UNIPETROL DOPRAVA, s.r.o. V. 2 Identifikace krajského úřadu, včetně spolupracujících subjektů podávajících informaci UNIPETROL DOPRAVA, s.r.o. Litvínov Růžodol č. p Litvínov Identifikační číslo Pardubice-Semtín č. p. 103, budova M 61 areál Sídlo a adresa provozovny Synthesia, a.s Pardubice Bc. Luboš Kučera jednatel UNIPETROL DOPRAVA, s.r.o. Strana 5 (celkem 10)

6 Název úřadu Krajský úřad Pardubického kraje Komenského nám Pardubice Identifikační číslo Hejtman Mgr. Radko Martínek Spojení Aktualizace údajů VHP Spojení Organizace TLP, spol. s r.o., Ing. Josef Schinzel Nučická 1746/ Praha josef.schinzel@tlp-emergency.com Provozování železniční dopravy na vlečce Synthesia je prováděno na základě Rozhodnutí o změně licence Čj: a/02-DÚ/HI a Rozhodnutí k vydání úředního povolení na provozování dráhy Čj: /02-DÚ/HI, Ev. č.: ÚP/2002/3408 vydaných Drážním úřadem v Praze dne resp Pro železniční provoz na vlečce platí předpisy ČD D1, D2 (návěstní a dopravní předpisy), OP-16 a směrnice UNIPETROL DOPRAVA, s.r.o. S-45, PRP 3 a PRP 4. Místní úpravy a odchylky jsou uvedeny ve VPŘ. Vlastní objekt UNIPETROL DOPRAVA, s.r.o., Provozní oblast Východ, Závod vlečka Semtín je situován v průmyslovém areálu spol. Synthesia, a.s. a je tvořen souborem železniční vlečky, zařízením vlečky a obslužných objektů. Z technologického a bezpečnostního hlediska jsou nejdůležitější: - Seřadiště Semtín - Seřadiště Zelená Louka Z důvodu přepravy látek a následního skladování v průmyslovém areálu spol. Synthesia, a.s. a v souladu se zákonem č. 59/2006 Sb., byl UNIPETROL DOPRAVA, s.r.o., Provozní oblast Východ, Závod vlečka Semtín zařazen do skupiny podniků typu B. Vzhledem k tomu, že se jedná o látky, které jsou podrobně rozebrány u jednotlivých podniků, které je dále využívají pro vlastní potřebu, není nutné je znovu uvádět. Synthesia, a.s. VI. Seznam vybraných nebezpečných látek a jejich umístění interní označení zdroje rizika typ zdroje rizika nebezpečná látka zóna (m) Ry 133 zásobník chlorovodík Ry 61/71 zásobník bróm 600 Ry 41 zásobník chlór Strana 6 (celkem 10)

7 Ry 41/42 zásobník fosgen železniční cisterna chlór Výzkumný ústav organických syntéz a. s. interní označení zdroje rizika typ zdroje rizika nebezpečná látka zóna (m) Ry 114 a Tlakové lahve chlor 200 Ry 114 a Tlakové lahve chlorovodík 400 RY 11, RY 114a, RY 12, RY 13 Tlakové lahve fosgen 400 VII. Informace o zdrojích rizik závažné havárie a jejich vliv na zdraví (ve spol. Synthesia, a.s. a Výzkumném ústavu organických syntéz a. s. jsou používány stejné druhy chemikálií, se stejnými druhy možných havárií a se stejnými dopady na lidský organismus liší se však intenzitou dopadu) 1. Druh havárie: a) zásobník chlorovodíku, tlakové lahve toxické působení chlóru při zreagování hrozí nebezpečí požáru b) zásobník bromu toxické působení bromu nebezpečí požáru možnost poleptání c) zásobník chlóru, tlakové lahve toxické působení chlóru při zreagování hrozí nebezpečí požáru d) zásobník fosgenu, tlakové lahve toxické působení fosgenu e) železniční cisterna s chlórem toxické působení chlóru při zreagování nebezpečí požáru Strana 7 (celkem 10)

8 2. Účinek na lidský organismus: Bróm Páry způsobují velmi silná podráždění očí a dýchacích orgánů až k hrtanovému a plicnímu edému nebo ještě po několika dnech zánět plic. Na kůži vznikají hluboká bolestivá poleptání. Také kontakt s kapalinou způsobuje hluboká poleptání očí a kůže. Dráždění ke kašli, pálení očí a kůže, zde také tvorba puchýřů a nekróz. Pálení sliznice nosu a hrtanu. Dušnost, záchvaty dušení. Chlór Nadýchání plynu vede k těžkému podráždění dýchacích cest a plic. Riziko plicního edému. Edem plic se může vyvinout s latencí až 2 dnů. Po nadýchání plynu je proto vždy nutné lékařské vyšetření. Plyn těžce leptá oči a dráždí kůži až ke tvorbě puchýřů. Po styku s tekutinou eventuelně i omrzliny. Pálení a bolesti očí, sliznice nosu a hltanu i kůže. Tvorba puchýřů. Dráždění ke kašli, záchvaty dušení. Krátkodobý účinek: koncentrace 0,1% po dobu 10 min. působí smrtelně. Fosgen Fosgen je silně toxický, dráždivý a dusivý plyn. Příznaky působení se projeví pálením očí, nosu, kašlem, nevolností, dýchacími potížemi, zahleněním, cyanózou, bezvědomím, selháním srdce, smrtí. VIII. Informace o způsobu varování lidí a poskytování dalších informací Všichni nájemci v průmyslovém areálu Synthesia, a. s. jsou jednotně napojeni na zabezpečovací systém ochrany při vzniku průmyslové havárie podniku Synthesia, a.s. Provozovatel celého průmyslového areálu Synthesia, a.s. má pro prvotní předání informace o mimořádné události vytvořen systém rozesílání SMS zpráv. Tyto SMS zprávy o zjištěné provozní mimořádné události jsou nejprve rozeslány orgánům státní správy, samosprávy, starostům obcí a České inspekci životního prostředí v zóně možného ohrožení. Následně je tato zóna programově (tj. odpovídajícím SW vybavením) vyhodnocena v závislosti na aktuální meteosituaci a tato již částečně vyhodnocená situace a blíže specifikované území je neprodleně oznámeno na KOPIS HZS Pardubického kraje. V zóně specifikované provozovatelem je k varování občanů použito sirén. V dalším kroku od provozovatele odchází SMS zpráva starostům obcí skutečně ohrožených. Tito starostové mají možnost si tuto informaci ověřit na hot-line telefonní lince dispečinku Synthesia, a. s. - 1.SMS rozeslání pevně předdefinované zprávy na MT všem kontaktním osobám zadaných v databázi příjemců vedoucí pracovníci podniku, starostové okolních obcí, státní správa, Explosia. V Synthesii došlo k nehodě spojené s výronem nebezpečné látky do ovzduší. Jedná se o (zde SW automaticky doplní příslušný plyn). Probíhá represivní zásah SMS rozeslání pevně předdefinované zprávy na MT všem starostům okolních obcí, kteří jsou v databázi příjemců. Strana 8 (celkem 10)

9 V Synthesii došlo k nehodě s výronem. V ohrožení jsou obce: (zde SW automaticky nadefinuje ohrožené obce) - SMS v případě, že v ohrožené zóně je některá z místních částí patřící do území městského obvodu Pardubice VII., odchází upřesňující zpráva pro starostu tohoto městského obvodu o vzniku havárie - SMS v případě, že v zóně ohrožených obcí je obec Rybitví, následuje přímý vstup dispečera do obecního rozhlasu spuštění sirény, základní pokyny pro občany, opět je spuštěna siréna po základní informační relaci zahájí dispečeři přímé telefonické kontaktování starostů ohrožených obcí dle seznamu spojení generovaných SW, základní a doplňující informace o situaci - 3. SMS po ukončení zásahu rozeslána všem kontaktním osobám zadaných v databázi příjemců s textem Provozní nehoda byla vyřešena. Represivní zásah ukončen. O vzniku závažné havárie v celém průmyslovém areálu spol. Synthesia, a.s. a úniku nebezpečných látek, které mohou ohrozit zdraví a životy lidí, životní prostředí, hospodářské zvířectvo a majetek budou občané vyrozuměni prostřednictvím sirén. Podrobnější informace o druhu havárie, požadovaném chování obyvatel a prováděných opatřeních získají občané hlášením z místního rozhlasu Obecního úřadu či Magistrátu a relacemi v České televizi a jiných médiích. V souladu s ustanovením 16 zákona č. 239/2000 Sb., starosta obce: - zajišťuje varování osob nacházejících se na území obce - organizuje po dohodě s velitelem zásahu evakuaci osob - organizuje činnosti obce v podmínkách nouzového přežití - může vyzvat právnické a fyzické osoby k poskytnutí osobní nebo věcné pomoci IX. Žádoucí chování občanů v případě vzniku závažné havárie OBECNĚ - zachovat klid, nepodléhat panice - uposlechnout pokynů pracovníků záchranných složek, orgánů samosprávy a státní správy - varovat ostatní ohrožené osoby - chránit sebe podle jednotlivých typů havárie a podle možností chránit i ostatní osoby TOXICKÁ HAVÁRIE - vstupte do nejbližší budovy - zavřete a utěsněte dveře a okna, vypněte klimatizaci - podle možnosti se zdržujte v místnosti na straně odvrácené od zdroje úniku škodlivé látky - připravte si roušku (několikrát přeloženou tkaninu), namočenou ve vodě přitiskněte k nosu a ústům - cítíte-li svědění na některých částech těla, tyto umyjte vodou a otřete do sucha Strana 9 (celkem 10)

10 V PŘÍPADĚ NAŘÍZENÍ EVAKUACE JE NUTNO - dodržovat zásady pro opuštění bytu, uhasit oheň v topidlech, vypnout elektrické spotřebiče, uzavřít přívod vody a plynu - na dveře dát oznámení, že jste byt opustili - pokud je dostatek času vzít si evakuační zavazadlo - dostavit se na určené místo - dětem dát do kapsy lístek se jménem a adresou - domácí zvířata zásobit pitím a jídlem X. Popis opatření provozovatele k minimalizaci následků havárie Jako součást vnitřního havarijního plánu má společnost Synthesia a.s. přijaty, zdokumentovány a zavedeny plány opatření pro vznik havarijních, situací s přehledem stanovených postupů a definovanou odpovědností. Provozovatel má vlastní represivní složky, vycvičené k minimalizaci následků konkrétních havárií, jejichž vznik by byl pravděpodobný vzhledem k zaměření provozu. XI. Popis Vnějšího havarijního plánu Vnější havarijní plány podniků Synthesia, a.s., Výzkumný ústav organických syntéz a.s. a UNIPETROL DOPRAVA, s.r.o., Provozní oblast Východ, Závod vlečka Semtín byly aktualizovány a následně projednány na 4. jednání Bezpečností rady statutárního města Pardubic a dne byly schváleny primátorem města Pardubic. Dále byly projednány na 12. jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje dne a schváleny hejtmanem Pardubického kraje. XII. Kde lze získat další informace Pro získání dalších důležitých informací je možno nahlédnout do schváleného Vnějšího havarijního plánu spol. Synthesia, a. s., UNIPETROL DOPRAVA, s.r.o. provozní oblast Východ, Závod vlečka Semtín a Výzkumný ústav organických syntéz, a.s. na Krajském úřadu Pardubického kraje, odboru životního prostředí a zemědělství, Jiráskova 20, Pardubice, tel: nebo na Magistrátu města Pardubic, odboru kanceláře magistrátu, oddělení krizového řízení, nám. Republiky 12, Pardubice, tel: Použité zkratky: KOPIS HZS krajské operační a informační středisko hasičského záchranného sboru kraje OIP oblastní inspektorát práce Strana 10 (celkem 10)

Mimořádná situace a událost

Mimořádná situace a událost Mimořádná situace a událost Mimořádná situace stav, kdy náhle dochází k nahromadění, úbytku či uvolnění určitých hmot, energie či sil, které působí škodlivě a ničivě na obyvatelstvo, jeho majetek, životní

Více

MERO ČR, a. s.,přečerpávací stanice ropy

MERO ČR, a. s.,přečerpávací stanice ropy Krajský úřad Středočeského kraje odbor životního prostředí a zemědělství prevence závažných havárií MERO ČR, a. s.,přečerpávací stanice ropy Nové Město v areálu ČEPRO, a. s. INFORMACE URČENÉ VEŘEJNOSTI

Více

Informace pro veřejnost v okolí objektu Linde Gas a.s. Výrobně distribuční centrum Praha

Informace pro veřejnost v okolí objektu Linde Gas a.s. Výrobně distribuční centrum Praha Informace pro veřejnost v okolí objektu Linde Gas a.s. Výrobně distribuční centrum Praha Tento text vytvořil Magistrát hl. m. Prahy ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem hl. m. Prahy a společností

Více

Nebezpečí intoxikace. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí intoxikace. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Intoxikací se rozumí vniknutí toxické látky do organismu člověka. Při určitém množství toxické látky v organismu nastane jeho otrava. Toxické látky mohou vniknout do organismu

Více

SKLÁRNY BOHEMIA, a. s., PODĚBRADY INFORMACE URČENÉ VEŘEJNOSTI V ZÓNĚ HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ

SKLÁRNY BOHEMIA, a. s., PODĚBRADY INFORMACE URČENÉ VEŘEJNOSTI V ZÓNĚ HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Krajský úřad Středočeského kraje odbor životního prostředí a zemědělství prevence závažných havárií SKLÁRNY BOHEMIA, a. s., PODĚBRADY INFORMACE URČENÉ VEŘEJNOSTI V ZÓNĚ HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ D Ů L E Ž

Více

obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, krajskému úřadu, Ministerstvu vnitra

obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, krajskému úřadu, Ministerstvu vnitra TEST: CNP (2017) Varianta:0 1. Která odpověď dle zákona č. 239/2000 Sb. je nesprávná? Ministerstvo vnitra zabezpečuje ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací, jestliže: 1) je vyhlášen stav

Více

Břežany I Nové Město, Kolín

Břežany I Nové Město, Kolín Krajský úřad Středočeského kraje informuje veřejnost v zóně havarijního plánování podle zákona č. 353/1999 Sb., o prevenci závažných havárií, ve znění pozdějších předpisů. 1. Identifikace objektů nebo

Více

Sklad pohonných hmot Mstětice, obec Zeleneč

Sklad pohonných hmot Mstětice, obec Zeleneč Krajský úřad Středočeského kraje odbor životního prostředí a zemědělství prevence závažných havárií Č E P R O, a. s. P R A H A Sklad pohonných hmot Mstětice, obec Zeleneč INFORMACE URČENÉ VEŘEJNOSTI V

Více

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OBSAH 1 Krizové řízení... 2 2 Krizový plán hl. m. Prahy... 3 3 Havarijní plán hl. m. Prahy... 4 4 Vnější havarijní plány v hl. m. Praze... 5 5 Vnitřní havarijní plán... 6 6 Plán krizové připravenosti...

Více

Ochrana obyvatelstva

Ochrana obyvatelstva Ochrana obyvatelstva Název opory - INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM, VÝZNAM A ÚKOLY doc. Ing. Josef Kellner, CSc. josef.kellner@unob.cz, telefon: 973 44 36 65 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Informace určené veřejnosti v zóně havarijního plánování

Informace určené veřejnosti v zóně havarijního plánování Foto pohled na ZZN Polabí a.s. č.1 Krajský úřad Středočeského kraje odbor životního prostředí a zemědělství prevence závažných havárií ZZN Polabí a.s., Kolín Informace určené veřejnosti v zóně havarijního

Více

Poplachové plány. 5.1. Poplachový plán IZS kraje

Poplachové plány. 5.1. Poplachový plán IZS kraje Poplachové plány 5 Poplachový plán je dokument, který upravuje povolávání záchranných složek při organizaci záchranných a likvidačních prací. Poplachový plán se zpracovává vždy pro územní celek. Rozlišujeme

Více

ÚLOHA HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR PŘI LIKVIDACI HAVÁRIÍ

ÚLOHA HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR PŘI LIKVIDACI HAVÁRIÍ ÚLOHA HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR PŘI LIKVIDACI HAVÁRIÍ Ing. Petra Najmanová pracoviště chemické služby, odbor IZS a výkonu služby, MV-GŘ HZS ČR Seminář Znečištění podzemních a povrchových vod riziko

Více

Zásady ochrany obyvatelstva před hrozícím nebezpečím v zařízeních poskytujících sociální služby

Zásady ochrany obyvatelstva před hrozícím nebezpečím v zařízeních poskytujících sociální služby Zásady ochrany obyvatelstva před hrozícím nebezpečím v zařízeních poskytujících sociální služby Kateřina Blažková 1 Zásady ochrany obyvatelstva před Z hrozícím nebezpečím v zařízeních poskytujících sociální

Více

INFORMACE URČENÉ VEŘEJNOSTI V ZONĚ HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ

INFORMACE URČENÉ VEŘEJNOSTI V ZONĚ HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ V ZONĚ HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Dalkia Česká republika, a.s. Olomouc, ul. Pavelkova www.kr-olomoucky.cz V ZONĚ HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Dalkia Česká republika, a.s., Olomouc, ul. Pavelkova Sestavil: Odbor životního

Více

Systém prevence mimořádných událostí

Systém prevence mimořádných událostí Systém prevence mimořádných událostí plk. Ing. Jana Neškodná 29.-30.3.2011 Červený kohout 2011 Hluboká nad Vltavou Právní rámec Zákon č. 133/1985 S., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, (dále

Více

H A R M O N O G R A M zpracování krizového plánu Středočeského kraje

H A R M O N O G R A M zpracování krizového plánu Středočeského kraje Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje Příloha 2 k j. HSKL 3897-1/ KŘ Počet listů: 7 H A R M O N O G R A M zpracování krizového plánu Středočeského kraje Zpracoval: plk. RNDr. Tomáš Holec ředitel

Více

HAVARIJNÍ PLÁN LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY. MESIT reality, s.r.o.

HAVARIJNÍ PLÁN LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY. MESIT reality, s.r.o. HAVARIJNÍ PLÁN LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY MESIT reality, s.r.o. Vypracoval: Martin Kubiš Kontroloval: Bc. Rostislav Beníček Schválil: Ing. Stanislav Mach Platnost od: 1. 1. 2016 1 OBSAH Identifikační

Více

ROČNÍK XXI ZÁŘÍ 2012. Místo konání voleb: Doba konání voleb:

ROČNÍK XXI ZÁŘÍ 2012. Místo konání voleb: Doba konání voleb: www.strazpr.cz ROČNÍK XXI ZÁŘÍ 2012 cena 6 Kč Místo konání voleb: Doba konání voleb: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - varta - září 2012 - - - - - - - - - září 2012 - - - - - - - - - - -

Více

Informace určené veřejnosti v zóně havarijního plánování

Informace určené veřejnosti v zóně havarijního plánování Krajský úřad Středočeského kraje odbor životního prostředí a zemědělství prevence závažných havárií AREÁL Lučební závody Draslovka a.s. Kolín Lučební závody Draslovka a.s. BIOFERM lihovar Kolín, a.s. Informace

Více

Krizové řízení v obci Písty

Krizové řízení v obci Písty Krizové řízení v obci Písty Krizové řízení je nedílnou součástí řízení státu, organizace čí jiné instituce, které mají zájem na svém rozvoji. Jeho cílem je předcházet vzniku možných kritických situací,

Více

EVAKUAČNÍ PLÁN. UNIPETROL RPA, s.r.o. UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/9 Příloha č. 1: Evakuační plán Vydání 3 Havarijní plán společnosti Změna 0

EVAKUAČNÍ PLÁN. UNIPETROL RPA, s.r.o. UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/9 Příloha č. 1: Evakuační plán Vydání 3 Havarijní plán společnosti Změna 0 UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/9 Datum vytištění: 16. 4. 2013 EVAKUAČNÍ PLÁN UNIPETROL RPA, s.r.o. Určeno pouze pro vnitřní potřebu UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 2/9 Seznam změn Upozornění: Změnové řízení

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Čj. PO-3958/GŘ-VZ-2005 Praha 15. února 2006 listů: 6 S c h v a l u j e : genmjr. Ing. Miroslav Štěpán v. r...... Generální ředitel

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j.: PO-293-27/OOB-2003 Praha 16. prosince 2003 S c h v a l u j e: genmjr. Ing. Miroslav Štěpán generální ředitel HZS ČR a náměstek

Více

ASK Chemicals Czech s.r.o.

ASK Chemicals Czech s.r.o. INFORMACE URČENÁ VEŘEJNOSTI ASK Chemicals Czech s.r.o. provoz Tovární 7, Brno - Chrlice Vážená paní/vážený pane, nabízíme základní údaje o objektu ASK Chemicals Czech s.r.o., provoz Tovární 7, Brno Chrlice.

Více

Doložka CO k územnímu plánu obce Horní Dvořiště

Doložka CO k územnímu plánu obce Horní Dvořiště Doložka CO k územnímu plánu obce Horní Dvořiště 1.Opatření vyplývající z určení záplavových území a zón havarijního plánování Obec Horní Dvořiště je zařazena v " Povodňovém plánu obce s rozšířenou působností

Více

V Z Ó N Ě H A V A R I J N Í H O P L Á N O V Á N Í

V Z Ó N Ě H A V A R I J N Í H O P L Á N O V Á N Í I N F O R M A C E U R Č E N É V E Ř E J N O S T I V Z Ó N Ě H A V A R I J N Í H O P L Á N O V Á N Í JIHOMORAVSKÝ KRAJ Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor životního prostředí oddělení technické ochrany

Více

FLAGA ČESKÝ PLYN s.r.o.

FLAGA ČESKÝ PLYN s.r.o. STATUTÁRNÍ MĚSTO PARDUBICE MAGISTRÁT MĚSTA Informace veřejnosti o zónách vnějšího havarijního plánování V souladu s ustanovením 25 zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií způsobených vybranými

Více

Odborná příprava velitelů JPO SDHO. Evakuace obyvatelstva

Odborná příprava velitelů JPO SDHO. Evakuace obyvatelstva Odborná příprava velitelů JPO SDHO Evakuace obyvatelstva 2009 30 vyhlášky Ministerstva vnitra č. 247/2001 Sb., o organizaci a činnosti jednotek požární ochrany Při zásahu jednotky požární ochrany: a) zdolávájí

Více

TEST: Mgr CNP Varianta: 0 Tisknuto: 12/09/2013 ------------------------------------------------------------------------------------------ 1.

TEST: Mgr CNP Varianta: 0 Tisknuto: 12/09/2013 ------------------------------------------------------------------------------------------ 1. TEST: Mgr CNP Varianta: 0 Tisknuto: 12/09/2013 1. Plán krizové připravenosti je: 1) plánem krizových opatření obcí nebo právnických a podnikajících fyzických osob, kterým to uložil příslušný zpracovatel

Více

Sbor dobrovolných hasičů Horní Suchá informuje

Sbor dobrovolných hasičů Horní Suchá informuje informaceoú číslo8 2018 strana2 Sbor dobrovolných hasičů Horní Suchá informuje První středa v měsíci Obecné zásady chování obyvatelstva Jak jistě všichni víme, každou první středu v měsíci probíhá zkouška

Více

Viz. rozdělovník. Váš dopis ze dne Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové 7074/ZP/2015 - Po 31.03.2015

Viz. rozdělovník. Váš dopis ze dne Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové 7074/ZP/2015 - Po 31.03.2015 Krajský úřad Královéhradeckého kraje Viz. rozdělovník Váš dopis ze dne Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové 7074/ZP/2015 - Po 31.03.2015 Odbor oddělení Vyřizuje linka e-mail Odbor životního

Více

EVAKUAČNÍ PLÁN. UNIPETROL RPA, s.r.o.

EVAKUAČNÍ PLÁN. UNIPETROL RPA, s.r.o. UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/9 Datum vytištění: 8. 12. 2017 EVAKUAČNÍ PLÁN UNIPETROL RPA, s.r.o. Určeno pouze pro vnitřní potřebu UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 2/9 Seznam změn Číslo změny Číslo strany

Více

239/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb.

239/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb. 239/2000 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. č. 14/2013 POŽÁRNÍ ŘÁD MĚSTA PLZNĚ

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. č. 14/2013 POŽÁRNÍ ŘÁD MĚSTA PLZNĚ OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 14/2013 Zastupitelstvo města Plzně schválilo svým usnesením číslo 679 ze dne 12. prosince 2013 na základě 29 odst. 1 písm. o), bod 1 a 2 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně,

Více

HAVARIJNÍ PLÁN - PLYN

HAVARIJNÍ PLÁN - PLYN HAVARIJNÍ PLÁN - PLYN SPOLEČNOST: ČEZ LDS, S.R.O. PLATNOST OD: 1. 9. 2017 ÚČINNOST OD: 1. 9. 2017 VYPRACOVAL: Marek Beňatinský SCHVÁLIL: Vlastimil Russ, DiS strana 1/9 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1 Účel Účelem

Více

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS Odbor operačního řízení a komunikačních a informačních systémů odpovídá za plnění úkolů v rámci operačního řízení jednotek PO a složek IZS, za výstavbu

Více

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Úloha starosty obce při řešení mimořádných událostí a krizových situací METODICKÁ POMŮCKA pro

Více

DHL Supply Chain s.r.o.

DHL Supply Chain s.r.o. INFORMACE URČENÁ VEŘEJNOSTI DHL Supply Chain s.r.o. Průmyslová 1506, Pohořelice Vážená paní/vážený pane, nabízíme základní údaje o objektu DHL Supply Chain s.r.o., provoz Průmyslová 1506, Pohořelice. Uvádíme

Více

Nařízení starosty města Chrudim č. 3/2007. Statut. Krizového štábu určené obce města Chrudim

Nařízení starosty města Chrudim č. 3/2007. Statut. Krizového štábu určené obce města Chrudim Nařízení starosty města Chrudim č. 3/2007 V souladu s ustanovením 28 odst. 1 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů a ustanovením 12, 13 a 14 nařízení

Více

složkám IZS při provádění záchranných a likvidačních prací

složkám IZS při provádění záchranných a likvidačních prací TEST: CNP (2018) 1. O poskytnutí zahraniční humanitární pomoci ze strany ČR rozhoduje: 1) Ministerstvo vnitra pro státy v rámci Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru. Ministerstvo zahraničních

Více

Nebezpečí poleptání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí poleptání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Poleptání vzniká - přímým působením chemikálií - ve spojení s dalšími látkami - např. voda, pot. Poranění může být: - zevní - vnitřní, - různé svou hloubkou a rozsahem -

Více

MERO ČR, a. s., Kralupy nad Vltavou Centrální tankoviště ropy (CTR) Nelahozeves

MERO ČR, a. s., Kralupy nad Vltavou Centrální tankoviště ropy (CTR) Nelahozeves Krajský úřad Středočeského kraje odbor životního prostředí a zemědělství prevence závažných havárií MERO ČR, a. s., Kralupy nad Vltavou Centrální tankoviště ropy (CTR) Nelahozeves INFORMACE URČENÉ VEŘEJNOSTI

Více

Českomoravský cement, a.s.

Českomoravský cement, a.s. INFORMACE URČENÁ VEŘEJNOSTI Českomoravský cement, a.s. Závod Mokrá Vážená paní/vážený pane, nabízíme základní údaje o objektu Českomoravský cement, a.s., Závod Mokrá. Uvádíme informace o možném nebezpečí

Více

Informační podpora. TRINS, Databáze nebezpečných látek. MV generální ředitelství HZS ČR Školní a výcvikové zařízení HZS ČR.

Informační podpora. TRINS, Databáze nebezpečných látek. MV generální ředitelství HZS ČR Školní a výcvikové zařízení HZS ČR. MV generální ředitelství HZS ČR Školní a výcvikové zařízení HZS ČR www.medistyl.info Informační podpora TRINS, Databáze nebezpečných látek Vlastimil Svoboda www.medistyl.info TRINS Transportní a informační

Více

V Z Ó N Ě H A V A R I J N Í H O P L Á N O V Á N Í

V Z Ó N Ě H A V A R I J N Í H O P L Á N O V Á N Í I N F O R M A C E U R Č E N É V E Ř E J N O S T I V Z Ó N Ě H A V A R I J N Í H O P L Á N O V Á N Í JIHOMORAVSKÝ KRAJ Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor životního prostředí oddělení technické ochrany

Více

VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN JADERNÉ ELEKTRÁRNY TEMELÍN

VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN JADERNÉ ELEKTRÁRNY TEMELÍN VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN JADERNÉ ELEKTRÁRNY TEMELÍN OBSAH A: INFORMAČNÍ ČÁST ÚVOD... 2 INFORMAČNÍ ČÁST... 3 1. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA JE TEMELÍN... 3 2. VÝSLEDKY ANALÝZ MOŽNÝCH RADIAČNÍCH HAVÁRIÍ A MOŽNÝCH

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2014. Požární řád obce Vavřinec

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2014. Požární řád obce Vavřinec OBEC VAVŘINEC OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2014 Požární řád obce Vavřinec Zastupitelstvo obce Vavřinec se dne 31. ledna 2014 usneslo vydat v souladu s ustanoveními 10 písm. d) a 84 odst. 2 písm. h) zákona

Více

Výroba a zpracování nebezpečných látek v Synthesia, a.s. Ing. Petr Obršál vedoucí odboru DHBS

Výroba a zpracování nebezpečných látek v Synthesia, a.s. Ing. Petr Obršál vedoucí odboru DHBS Výroba a zpracování nebezpečných látek v Synthesia, a.s. Ing. Petr Obršál vedoucí odboru DHBS Kdo jsme Synthesia, a.s. je významným evropským výrobcem kvalifikované chemie tradice 97 let vyrábí stovky

Více

Havarijní plánování. Přednáška (5/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí

Havarijní plánování. Přednáška (5/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí Havarijní plánování Přednáška (5/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí Ing. Vilém Sluka Odborné pracoviště pro prevenci závažných havárií Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Praha Přednáška

Více

Úloha HZS při řešení povodní

Úloha HZS při řešení povodní Úloha HZS při řešení povodní 1. PŘEDPOVĚDNÍ POVODŇOVÁ SLUŽBA Službu zabezpečuje Český hydrometeorologický ústav ve spolupráci se správci povodí. - na základě smlouvy uzavřené mezi ČHMÚ (MZe) a GŘ HZS ČR

Více

VYHLÁŠKA. č. 229/2015 Sb.

VYHLÁŠKA. č. 229/2015 Sb. VYHLÁŠKA č. 229/2015 Sb. ze dne 24. srpna 2015 o způsobu zpracování návrhu ročního plánu kontrol a náležitostech obsahu informace o výsledku kontroly a zprávy o kontrole Ministerstvo životního prostředí

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování I B (POP I B)

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování I B (POP I B) MINISERSVO VNIRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č E B N Í O S N O V Y Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování I B (POP I B) Platnost od.. 2006 2005 MINISERSVO VNIRA generální

Více

Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje

Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje Základní informace Rozloha Královéhradeckého kraje 4 759 km 2, počet obyvatel zhruba 551 000, HZS Královéhradeckého kraje vznikl z 5 bývalých okresních

Více

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje:

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: a. označení druhu provozované činnosti a uvedení místa, kde je tato činnost provozována,

Více

Zásada č.1 nepřibliţujte se k místu havárie

Zásada č.1 nepřibliţujte se k místu havárie Zásada č.1 nepřibliţujte se k místu havárie v místě havárie je koncentrace nebezpečné chemické látky (plynu, par) nejvyšší, a proto nejnebezpečnější. Je minimální na návětrné straně místa, kde k havárii

Více

TEST:Mgr0915CNP Varianta:3 Tisknuto:28/08/2015

TEST:Mgr0915CNP Varianta:3 Tisknuto:28/08/2015 TEST:Mgr0915CNP Varianta:3 Tisknuto:28/08/2015 1. Ze kterých objektů, či prostorů se neplánuje evakuace: 1) ze zón havarijního plánování objektů nebo zařízení s biologickými agens a toxiny 2) ze zón havarijního

Více

TEST:Mgr0915CNP Varianta:1 Tisknuto:28/08/2015

TEST:Mgr0915CNP Varianta:1 Tisknuto:28/08/2015 TEST:Mgr0915CNP Varianta:1 Tisknuto:28/08/2015 1. Podle zákona č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatřeních pro krizové stavy, jsou zásoby pro humanitární pomoc určeny: 1) fyzickým a právnickým sobám vážně

Více

Informace určené veřejnosti v zóně havarijního plánování

Informace určené veřejnosti v zóně havarijního plánování Informace určené veřejnosti v zóně havarijního plánování ČEPRO, a. s. sklad Loukov Informace určené veřejnosti v zóně havarijního plánování Krajský úřad Zlínského kraje 2014 1. Identifikace objektu nebo

Více

STATUT Krizového štábu ORP Rosice

STATUT Krizového štábu ORP Rosice STATUT Krizového štábu ORP Rosice Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Krizový štáb obce s rozšířenou působností Rosice (dále jen Štáb ) je stálým pracovním orgánem starosty obce s rozšířenou působností k řešení

Více

Informace pro veřejnost v Zóně havarijního plánování v okolí Areálu průmyslové chemie Lovosice

Informace pro veřejnost v Zóně havarijního plánování v okolí Areálu průmyslové chemie Lovosice Informace pro veřejnost v Zóně havarijního plánování v okolí Areálu průmyslové chemie Lovosice vydaná Krajským úřadem Ústeckého kraje na základě ustanovení 35 odst. 1 zákona č. 224/2015 Sb., o prevenci

Více

1.1. ORGANIZACE EVAKUACE NA ÚZEMÍ OBCE Veleň a Mírovice pro případ povodně

1.1. ORGANIZACE EVAKUACE NA ÚZEMÍ OBCE Veleň a Mírovice pro případ povodně Krizové řízení - Evakuační plán Obec Veleň 250 63 Veleň Hlavní 7 EVAKUAČNÍ PLÁN Vyhodnocení rizik z hlediska evakuačního plánu: 1. Povodeň 2. Ohrožení vnějšími vlivy únik škodlivin do ovzduší, 1.1. ORGANIZACE

Více

VY_32_INOVACE_16_IZS - MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI_35

VY_32_INOVACE_16_IZS - MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI_35 VY_32_INOVACE_16_IZS - MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI_35 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo

Více

HUTISKO-SOLANEC Počet obyvatel: 2.004

HUTISKO-SOLANEC Počet obyvatel: 2.004 KRIZOVÁ KARTA OBCE HUTISKO-SOLANEC Počet obyvatel: 2.004 (k 1. 1. 2018) Obec Základní kontakty Subjekt Příjmení, jméno Funkce Petružela Vladimír starosta Obec s rozšířenou působností Rožnov pod Radhoštěm

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. POŽÁRNÍ ŘÁD MĚSTA a stanovení podmínek k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. POŽÁRNÍ ŘÁD MĚSTA a stanovení podmínek k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob STATUTÁRNÍ MĚSTO PLZEŇ OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 8/2006 POŽÁRNÍ ŘÁD MĚSTA a stanovení podmínek k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob Zastupitelstvo města Plzně

Více

Krizové plánování v Moravskoslezském kraji ve vztahu k právnickým a podnikajícím fyzickým osobám zpracovatelům plánů krizové připravenosti

Krizové plánování v Moravskoslezském kraji ve vztahu k právnickým a podnikajícím fyzickým osobám zpracovatelům plánů krizové připravenosti Kratochvílová D. Plány krizové připravenosti jako součást krizového plánování v Moravskoslezském kraji 112 Odborný časopis požární ochrany, integrovaného záchranného systému a ochrany obyvatelstva, Ročník

Více

TOXIKOLOGICKÁ PROBLEMATIKA CHEMICKÝCH HAVARIÍ

TOXIKOLOGICKÁ PROBLEMATIKA CHEMICKÝCH HAVARIÍ TOXIKOLOGICKÁ PROBLEMATIKA CHEMICKÝCH HAVARIÍ prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. prof. RNDr. Rudolf Štětina, CSc. Katedra toxikologie Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové Rozdělení jedů Podle

Více

Úloha starosty obce s rozšířenou působností. při přípravě na mimořádné události a krizové situace a při jejich řešení

Úloha starosty obce s rozšířenou působností. při přípravě na mimořádné události a krizové situace a při jejich řešení Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení Úloha starosty obce s rozšířenou působností při přípravě na mimořádné události a krizové situace a při jejich

Více

Traumatologické plány krajů jako základ pro zpracování traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb

Traumatologické plány krajů jako základ pro zpracování traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb Traumatologické plány krajů jako základ pro zpracování traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb Odbor bezpečnosti a krizového řízení Medicína katastrof, Brno Ing. J. Hejdová 7. 8. 2. 2013

Více

Nařízení STATUT A JEDNACÍ ŘÁD KRIZOVÉHO ŠTÁBU OBCE OPATOVICE NAD LABEM. Statut a jednací řád Krizového štábu obce Opatovice nad Labem

Nařízení STATUT A JEDNACÍ ŘÁD KRIZOVÉHO ŠTÁBU OBCE OPATOVICE NAD LABEM. Statut a jednací řád Krizového štábu obce Opatovice nad Labem Nařízení starosty obce Opatovice nad Labem č. 1 / 2014 ze dne 6. ledna 2014 STATUT A JEDNACÍ ŘÁD KRIZOVÉHO ŠTÁBU OBCE OPATOVICE NAD LABEM V souladu s ustanovením 106 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích,

Více

INFORMACE URČENÉ VEŘEJNOSTI V ZÓNĚ HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ

INFORMACE URČENÉ VEŘEJNOSTI V ZÓNĚ HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ INFORMACE URČENÉ VEŘEJNOSTI V ZÓNĚ HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ JIHOMORAVSKÝ KRAJ Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor životního prostředí oddělení technické ochrany životního prostředí ČEPRO, a.s. Středisko

Více

Integrovaný záchranný systém a jednotky PO v České republice školení starostů obcí s rozšířenou působností

Integrovaný záchranný systém a jednotky PO v České republice školení starostů obcí s rozšířenou působností Integrovaný záchranný systém a jednotky PO v České republice školení starostů obcí s rozšířenou působností kpt. Ing. Jan Pecl MV - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR 3/2011 1 Některé

Více

Ochrana obyvatelstva

Ochrana obyvatelstva Ochrana obyvatelstva Název opory - ÚVOD DO STUDIA PŘEDMĚTU, CÍLE VÝUKY, ZÁKLADNÍ POJMY, ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ NORMY mjr. Ing. Jan KYSELÁK, Ph.D., tel.: +420 973 44 3918, e-mail: jan.kyselak@unob.cz Operační

Více

Traumatologické plány krajů jako. traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb

Traumatologické plány krajů jako. traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb Traumatologické plány krajů jako základ pro zpracování traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb Odbor bezpečnosti a krizového řízení Medicína katastrof, Brno Ing. J. Hejdová 7. 8. 2. 2013

Více

Zaměření a formy přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci při vzniku mimořádných událostí

Zaměření a formy přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci při vzniku mimořádných událostí Zaměření a formy přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci při vzniku mimořádných událostí Zaměření a formy přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci při vzniku mimořádných událostí

Více

Požadavky na dodavatele působící v areálech ŠKODA AUTO z hlediska ochrany životního a pracovního prostředí, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Požadavky na dodavatele působící v areálech ŠKODA AUTO z hlediska ochrany životního a pracovního prostředí, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Požadavky na dodavatele působící v areálech ŠKODA AUTO z hlediska ochrany životního a pracovního prostředí, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci PSU Ekologie a pracovní ochrana 01. 08. 2017 1/5 I. Dodržování

Více

Volejte tísňovou linku:

Volejte tísňovou linku: Stali jste se svědky nebo účastníky mimořádné události? Volejte tísňovou linku: Operátorovi oznamte: co se stalo 112 kde se událost stala své jméno a číslo telefonu, ze kterého voláte nezavěšujte jako

Více

TÉMATA PRO ÚSTNÍ ČÁST SLUŽEBNÍ ZKOUŠKY

TÉMATA PRO ÚSTNÍ ČÁST SLUŽEBNÍ ZKOUŠKY TÉMATA PRO ÚSTNÍ ČÁST SLUŽEBNÍ ZKOUŠKY A) Ochrana obyvatelstva a krizové řízení 1. Krizové řízení 1.1. Definice pojmu, základní právní předpisy 1.2. Možné členění krizových situací z hlediska jejich vzniku

Více

Odvětví (úsek): krizové řízení

Odvětví (úsek): krizové řízení čá 3/2011 VVpOK METODICKÝ POKYN Ministerstva zemědělství č. j. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. 5. 2011 k zajištění jednotného postupu orgánů krajů, hlavního města Prahy, orgánů obcí a městských částí

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2012, POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE ZÁCHLUMÍ

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2012, POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE ZÁCHLUMÍ OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2012, Obec Záchlumí na základě usnesení zastupitelstva obce ze dne 7.6.2012 vydává podle ustanovení 29 odst. 1 písm. o) bod 1 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve

Více

Interní normativní akt volených orgánů kraje statut STATUT PANELU NNO JIHOMORAVSKÉHO KRAJE

Interní normativní akt volených orgánů kraje statut STATUT PANELU NNO JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Jihomoravský kraj Krajský úřad Jihomoravského kraje Žerotínovo nám. 3/5 Brno Interní normativní akt volených orgánů kraje statut STATUT PANELU NNO JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Evidenční číslo 55/INA-VOK Číslo

Více

VÝPIS. ZÁPIS ZE 7. JEDNÁNÍ BEZPEČNOSTNÍ RADY konaného 28. listopadu 2005

VÝPIS. ZÁPIS ZE 7. JEDNÁNÍ BEZPEČNOSTNÍ RADY konaného 28. listopadu 2005 STATUTÁRNÍ MĚSTO PARDUBICE BEZPEČNOSTNÍ RADA Přítomnost: viz prezenční listina VÝPIS ZÁPIS ZE 7. JEDNÁNÍ BEZPEČNOSTNÍ RADY konaného 28. listopadu 2005 Začátek jednání: 14:00 hod Ukončení jednání: 15:05

Více

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011

SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 Strana 42 Věstník vlády pro orgány krajů a orgány obcí SMĚRNICE MINISTERSTVA FINANCÍ Čj. 102598/2011-MZE-15000 ze dne 30. května 2011 kterou se zrušuje směrnice Ministerstva zemědělství čj. 41658/2001-60000

Více

Č.j. Vyřizuje / linka Datum S-MHMP 1108391/2015 RED-KM Cyrusová/2820 10. 9. 2015 ROZHODNUTÍ. s c h v a l u j e

Č.j. Vyřizuje / linka Datum S-MHMP 1108391/2015 RED-KM Cyrusová/2820 10. 9. 2015 ROZHODNUTÍ. s c h v a l u j e HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR KANCELÁŘ ŘEDITELE MHMP oddělení krizového managementu dle rozdělovníku Č.j. Vyřizuje / linka Datum S-MHMP 1108391/2015 RED-KM Cyrusová/2820 10. 9.

Více

Činnost jednotek požární ochrany při povodních. plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje

Činnost jednotek požární ochrany při povodních. plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje Činnost jednotek požární ochrany při povodních plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje 1 Bezpečnost komplexně Úkolem vlády ČR a orgánů všech územních samosprávných celků

Více

Část A. Střední odborná škola požární ochrany a Vyšší odborná škola požární ochrany ve Frýdku-Místku

Část A. Střední odborná škola požární ochrany a Vyšší odborná škola požární ochrany ve Frýdku-Místku Příloha č. 1a k č. j. FM-24-3/2014 Počet listů: 9 OBECNÁ SPECIFIKACE PŘEDMĚTU PLNĚNÍ Část A Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Elektronický vzdělávací a informační systém Hasičského záchranného

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sociálních studií, Joštova 10, 602 00 Brno

MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sociálních studií, Joštova 10, 602 00 Brno SEZNÁMENÍ STUDENTŮ S PŘEDPISY V OBLASTI POŽÁRNÍ OCHRANY A BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI 1) Požární ochrana V souladu se zákonem č.133/85 Sb. o požární ochraně, v platném znění, studenti jsou k

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Č.j. : MV-23710-1/PO-2008 Praha 12. března 2008 Počet listů: 6

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Č.j. : MV-23710-1/PO-2008 Praha 12. března 2008 Počet listů: 6 MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. : MV-23710-1/PO-2008 Praha 12. března 2008 Počet listů: 6 S c h v a l u j e: genmjr. Ing. Miroslav Štěpán v.r. generální ředitel

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-3270-3/PO-OVL-2014 Praha 8. ledna 2014 Počet listů: 6 S c h v a l u j i : Generální ředitel HZS ČR brig. gen. Ing. Drahoslav

Více

Havarijní plán. rok LDS elektřiny MOTORPAL, a.s.

Havarijní plán. rok LDS elektřiny MOTORPAL, a.s. Havarijní plán LDS elektřiny MOTORPAL, a.s. rok 2016 Název provozovatele: MOTORPAL, a.s. Organizační jednotka: Facility Ulice a číslo popisné: Humpolecká 313/5 Město: Jihlava - Staré Hory PSČ: 587 41 tel.:

Více

DOLNÍ BEČVA Počet obyvatel: (k )

DOLNÍ BEČVA Počet obyvatel: (k ) KRIZOVÁ KARTA OBCE DOLNÍ BEČVA Počet obyvatel: 1.914 (k 1. 1. 2018) Obec Základní kontakty Subjekt Příjmení, jméno Funkce Mana Pavel starosta Obec s rozšířenou působností Rožnov pod Radhoštěm Novosadová

Více

OHLAŠOVÁNÍ A EVIDENCE HAVARIJNÍCH ÚNIKŮ DO VOD A HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ

OHLAŠOVÁNÍ A EVIDENCE HAVARIJNÍCH ÚNIKŮ DO VOD A HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/9 OHLAŠOVÁNÍ A EVIDENCE HAVARIJNÍCH ÚNIKŮ DO VOD A HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ Schválil: Jednatel UNIPETROL RPA, s.r.o Platnost od: 15.8.2009 Správce dokumentu: UNIPETROL SERVICES,

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle vyhlášky č. 232/2004 Sb.

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle vyhlášky č. 232/2004 Sb. Datum vydání: 06. 2004 Datum revize: 08. 2004 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1 Chemický název látky/obchodní název přípravku: Lp(a) Control Doporučený účel použití látky/přípravku:

Více

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o.

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Číslo projektu Název školy Název Materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_233_VES_13 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Statut Bezpečnostní rady Města Vlašim

Statut Bezpečnostní rady Města Vlašim Statut Bezpečnostní rady Města Vlašim Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Bezpečnostní rada Města Vlašim ( dále jen bezpečnostní rada ) byla zřízena starostou Města Vlašim v souladu s ustanovením zákona č. 240/2000

Více

256/2006 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. května o podrobnostech systému prevence závažných havárií. Úvodní ustanovení

256/2006 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. května o podrobnostech systému prevence závažných havárií. Úvodní ustanovení 256/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. května 2006 o podrobnostech systému prevence závažných havárií Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 7 odst. 2, 9 odst. 5, 11 odst. 5, 17 odst. 5, 19 odst. 5 a

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV- 84484-1/PO-PVP-2013 Kódové označení: TSŘ-P Praha 25. července 2013 Počet listů: 10 Schvaluje: plk. Ing. Drahoslav Ryba

Více

U Č E B N Í O S N O V Y

U Č E B N Í O S N O V Y MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR U Č E B N Í O S N O V Y Operační řízení A (OŘ II A) Platnost od 1. ledna 2006 2005 MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského

Více

Odchylné pojetí termínu evakuace osob v národních právních a technických předpisech

Odchylné pojetí termínu evakuace osob v národních právních a technických předpisech Odchylné pojetí termínu evakuace osob v národních právních a technických předpisech pplk. Ing. Libor Folwarczny, mjr. Ing. Jiří Pokorný, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje Evakuace osob

Více