INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Volím správnou kariéru

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Volím správnou kariéru"

Transkript

1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Volím správnou kariéru CZ.1.07/1.1.22/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Volím správnou kariéru Volím strávnou kariéru Hodnotící publikace projektu

2

3 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Volím správnou kariéru CZ.1.07/1.1.22/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ZÁKLADNÍ ÚDAJE O PROJEKTU Program: Operaní program Vzdlávání pro konkurenceschopnost íslo operaního programu: CZ.1.07 íslo prioritní osy: 7.1 Název prioritní osy: Poátení vzdlávání Poskytovatel podpory: Liberecký kraj U Jezu 642/2a, Liberec Realizátor projektu: Republikové centrum vzdlávání, s.r.o. Kubánské nám. 139/11, Praha 10 Stedisko v Libereckém kraji Psobnost zakázky: Liberecký kraj Zahájení projektu: Ukonení projektu: Webové stránky projektu:

4 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Volím správnou kariéru CZ.1.07/1.1.22/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Publicita projektu - plakát

5 Pedstavení Republikového centra vzdlávání, s.r.o. - realizátora projektu: Firma Republikové centrum vzdlávání, s.r.o., byla založena 1. ervna 1998 pod názvem PDC, s.r.o. (Profesní diagnostické centrum). Od poátku své existence se firma zamovala na oblast rozvoje lidských zdroj, výzkum potenciálu lovka ve vztahu k jeho profesnímu uplatnní, projektové ízení (jak národní, tak nadnárodní projekty) a zavádní inovací v personálním poradenství, zejména využívání výpoetní techniky a automatizovaného zpracování v pracovní diagnostice. V roce 2002 byla firma pejmenována na souasný název Republikové centrum vzdlávání, s.r.o. a svou innost rozšíila o poádání rekvalifikaních kurz (pro klienty úad práce, zamstnavatelské rekvalifikace, poradenské programy), akreditovaných Ministerstvem školství, mládeže a tlovýchovy R. Tuto vzdlávací innost firma v souasné dob realizuje v rámci celé eské republiky, pro všechny vkové kategorie. Vedle vzdlávací innosti a projektového ízení firma Republikové centrum vzdlávání, s.r.o. (dále jen RCV ) zabezpeuje pro úady práce poradenský nástroj pod názvem Pracovní diagnostika COMDI, který je Ministerstvem práce a sociálních vcí R uznán za poradenský nástroj Aktivní politiky zamstnanosti R. V souasné dob je RCV generáln poveno MPSV R implementací pracovní diagnostiky COMDI v rámci R. Celé portfolio služeb RCV je certifikováno dle SN EN ISO 9001:2009.

6 Úel projektu: Rozvoj a zavedení dalších metod kariérového poradenství ve školách, orientace žák na vhodnou volbu povolání, prevenci ped pedasným odchodem ze systému vzdlávání a na osvtovou innost smující k žákm a pracovníkm škol pro zvýšení zamstnatelnosti absolvent škol v souladu s potebami trhu práce. Hlavní cíle projektu: Kariérové poradenství pro žáky ZŠ Informaní a poradenská innost pro výchovné poradce škol a žáky Profesní diagnostika a poradenství pi volb budoucího povolání žák Zavedení nového, oveného diagnostického nástroje pro poradenství výchovných poradc Popularizace kariérového poradenství a zptnovazební šetení Podpora a propagace technických a uebních obor Cílové skupiny: Žáci 8. a 9. roník Projekt eší zejména jejich potebu kvalitního výbru budoucího studia a následného profesního uplatnní. Do projektu bude zapojeno žák Libereckého kraje. Výchovní poradci škol, kteí mají na starost poradenství pro volbu povolání U této skupiny projekt eší zejména jejich potebu kvalitního poradenského nástroje pi práci s žáky. Do projektu bylo zapojeno 41 škol a jejich výchovní poradci.

7 Realizace projektu: Pro žáky je hlavním pínosem pomoc pi ujasnní si vlastní identity a nastavení životních cíl. Velkým životním mezníkem a problémem je volba stední školy, budoucího povolání a následné profesní uplatnní na trhu práce. Správné rozhodnutí mže být prevencí ped problémovým zalenním jedince do spolenosti, ped nesouladem zájm žáka s jeho profesním zaazením, ped studijními problémy, jejich nežádoucími dopady a ped možnou budoucí nezamstnaností. Na základ komplexního rozboru osobnostní struktury žáka a návazných metod kariérového poradenství pináší možnost orientovat žáka na profesní dráhu v souladu s jeho osobnostními pedpoklady a nabídkou trhu práce. Pro výchovné poradce, kteí mají ve své pracovní náplni poradenství pro volbu povolání, projekt pináší nové metody v práci se žáky v oblasti volby budoucího povolání. Nabízí možnost využití kvalitního a moderního poradenského nástroje, kterým poítaová profesní diagnostika je. Výchovní poradci dostanou možnost využívat tuto metodu i v dalších letech po skonení projektu. Klíové aktivity projektu: 1. Vytvoení e-learningového kurzu 2. Školení výchovných poradc spolupracujících škol 3. Volba dalšího studia a oboru 4. Individuální poradenství 5. Zptná vazba a analýza volby obor SŠ v Libereckém kraji

8 Popis klíových aktivit: 1. Vytvoení e-learningového kurzu Úelem aktivity je vytvoení dalšího nástroje pro vzdlávání výchovných poradc. Cílem je vytvoení e-learningového kurzu "Práce s výstupy COMDI - volba oboru", zameného na rozbor výsledných faktor a jejich intepretaci, volbu oboru a trh práce. Nápl klíové aktivity: A. Sestavení kurzu - vytvoení obsahu kurzu - rozdlení kurzu na jednotlivé kapitoly - vytvoení prbžných test pro ovení získaných znalostí - sestavení závreného testu pro ovení výstupních znalostí úastník B. Nastavení aplikace pro e-learning - nastavení prostedí pro e-learningovou aplikaci - vytvoení pístupových práv - vytvoení uživatelských út - synchronizace uživatelských út s uživatelskými úty na informaním a vzdlávacím portále Libereckého kraj EDULK.cz - vytvoení uživatelského manuálu pro práci s kurzem - propojení aplikace s informaním systémem RCV Info (import dat o úastnících kurzu, tisk osvdení apod.) Pro tvorbu portálu zvolíme LMS systém Moodle, který je využíván na portále EDULK.cz pro vzdlávání na školách Libereckého kraje a je tedy pro uitele již známý. Z portálu EDULK.cz také bude kurz pístupný, výchovný poradce využije své stávající uživatelské jméno do tohoto portálu. Sestavení nového uebního plánu probhne v souladu s požadavky didaktiky, andragogiky a moderních výukových metod. V rámci celého e-learningového kurzu (a to i v prbžných testech), bude mít uživatel možnost komunikace s Tutorem, formou zaslání požadavku i dotazu. Po sestavení e-learningového kurzu probhne zkušební provoz, bhem kterého budou mít úastníci - výchovní poradci možnost pipomínkovat nastavený systém. Po skonení projektu bude kurz k dispozici v rámci nabídky EDULK.cz všem uživatelm portálu.

9 2. Školení výchovných poradc spolupracujících škol V této aktivit budou proškoleni výchovní poradci všech spolupracujících škol. Školení bude zameno na práci se systémem COMDI, intepretaci výstup profesní diagnostiky COMDI, práci s tmito výstupy a on-line práci se žákem, pi rozboru výsledk testování. A. Školení obsluhy COMDI - jednodenní školení v rozsahu 8 vyuovacích hodin - probhnou ti školení (vždy pro 15 VP) - pedmtem školení je obsluha COMDI a pedstavení a zaškolení v práci s e- learningovým kurzem B. Školení interpretace diagnostiky - ti dny prezenního studia v rozsahu 8 vyuovacích hodin 1 x jednodenní a 1 x dvoudenní školení - e-learningová výuka v rozsahu 48 hodin studia - závrené hodnocení školení - vzájemná výmna zkušeností výchovných poradc pi všech probíraných tématech Školení probhnou v rozsahu uvedeném v uebním plánu. S ohledem na pínos pro úastníky, budou tito rozdleni do tech skupin po 15 VP. Prezenní ást probhne standardizovanou metodou výuky. E-learningový kurz bude sestaven v LMS Moodle. Ovení znalostí probhne formou prbžných a závreného testu v e-learningu.

10 3. Volba dalšího studia a oboru Úelem aktivity je zprostedkování kariérového poradenství, motivace, získání žák škol do projektu, otestování žák poítaovou profesní diagnostikou COMDI a následná interpretace výsledk diagnostiky. A. Úvodní kariérové poradenství - seznámení žák s projektem a jeho pínosy - vyplnní vstupního dotazníku, získání souhlasu a podpisu zákonných zástupc B. Pracovní diagnostika - vyplnní Zptnovazebního dotazníku. 1 - testování žák C. Volba dalšího vzdlávání - vyhodnocení výsledk diagnostiky - rozbor výsledk pracovní diagnostiky 4. Individuální poradenství V rámci této klíové aktivity probhnou individuální pohovory s žáky. Odborn vyškolení výchovní poradci provedou podle metodických pokyn individuální poradenství, jejichž výstupem je zápis z individuální konzultace. Individuálním pohovorm mže být na základ žádosti pítomen i zákonný zástupce žáka. Individuální poradenství bude poskytováno v souladu s principy poradenské práce, ovenými s praktikovanými RCV v rámci psychologického, sociálního a kariérového poradenství (princip individuality, diskrétnosti, komunikace a profesionality). V prbhu aktivity výchovní poradci úzce spolupracují formou konzultací s odbornými poradci a psychologem. Prbh aktivity: - rozbor osobnostní faktorové struktury na základ výsledk šetení (min. 600 osob), - volba dalšího vzdlávání a oboru (min. u 600 žák), - nastavení akního plánu pro kariérový rst (v pípad výbru oboru, pro který žák nemá zcela pedpoklady), - vyplnní Sebehodnotícího dotazníku (min. u 600 žák).

11 5. Zptná vazba a analýza volby obor SŠ v Libereckém kraji Úelem této aktivity je získání zptné vazby pro celkové zhodnocení projektu a monitoring neúspšnosti žák stedních škol po nevhodné volb oboru. Hodnocení projektu: - probhnou dva stupn dotazníkové šetení u žák ZŠ, kteí se úastní projektu - dotazníky budou elektronicky zpracovány a vyplovány online v internetové aplikaci - cílem závrené analýzy šetení je zhodnocení pínosu projektu a jeho aktivit pro žáky, zaznamenání zmny, která nastane v dsledku využití nového poradenského nástroje a rozbor výsledk pracovní diagnostiky - vyhodnocení bude souástí závrené hodnotící publikace První šetení bude zaazeno ped testování systémem COMDI. Cílem bude zjistit, jak se žáci rozhodují o svém povolání, pro co se rozhodli, na základ eho a s využitím jakých poradenských nástroj. Druhý stupe šetení probhne po absolvování celého systému kariérového poradenství, zakoneného volbou budoucího povolání, bude zjišován vliv klíových aktivit na volbu budoucího povolání u konkrétního žáka. Monitoring neúspšnosti pi volb oboru probhne jako komplexní dotazníkové šetení na SŠ. Cílem je monitoring neúspšnosti pi volb oboru, zjištní píin neúspšnosti, zhodnocení pínosu pracovní diagnostiky COMDI pi volb oboru. Pro sbr dat bude využito elektronických dotazník, zpracovaných v internetové aplikaci. Osloveni budou žáci 3. a 4. roník SŠ z celého Libereckého kraje. V této skupin se nachází nezanedbatelná ást žák, kteí ke své volb využili poradenský nástroj COMDI (v rámci pedchozího projektu, kterého se úastnily vybrané ZŠ Libereckého kraje). Díky tomu bude možné porovnávat pínosy absolvované metody kariérového poradenství, oproti žákm, kteí doporuení z COMDI neobdrželi.

12 Inzerce v tisku Mladá fronda Dnes

13 Hlavním nástrojem pro dosažení cíl projekt je profesní diagnostika COMDI. Jde o poítaový program, který zjišuje nejen zájmy žáka, ale i jeho schopnosti, dovednosti, profesní a studijní pedpoklady Výstupem je komplexní popis osobnosti žáka Profesní šetení má vysokou míru objektivity, jedinec není ovlivován osobností hodnotitele Jednoduchá obsluha programu a rychlost šetení Forma šetení je pro rodie asov a finann efektivnjší než klasické psychologické šetení (v projektu profesní diagnostika poskytována bezplatn) Výstupy je možno použít pro další odbornou konzultaci s odborným poradcem nebo s pracovníkem školy (zamený na kariérové poradenství výchovný poradce) Ochrana dat klienta v souladu se zákonem 101/2000 Sb. o ochran osobních údaj Produkt COMDI je zaazen jako poradenský program MPSV R pod názvem Pracovní diagnostika COMDI s povením pro implementaci pod.j. 2005/

14 Poznámky:

15 REALIZACE A PÍNOS AKTIVIT PROJEKTU

16 1. Cílové skupiny Hlavní cílovou skupinou byli žáci 8. a 9. roník základních škol, kteí stojí ped volbou budoucího povolání. U této skupiny projekt ešil zejména jejich potebu kvalitního výbru budoucího studia a následného profesního uplatnní. Pvodn bylo do projektu pihlášeno 2454 žák. Projektu se zúastnilo celkem žák ze 41 zapojených škol. Z okresu Liberec 17 škol, eská Lípa 8, Jablonec nad Nisou 8 a Semily 8 škol. O individuální pohovory projevilo zájem 859 žák z pvodn plánovaných 600 žák. Název aktivity Kariérové poradenství Poet žák Dívek Chlapc Celkem Test COMDI Hromadná interpretace výsledk Individuální pohovory Ze statistiky vyplývá, že zájem o individuální pohovory ze strany dívek a chlapc byl vyrovnaný. Druhou cílovou skupinou byli výchovní poradci škol, kteí mají na starost výuku a poradenství pro volbu povolání. U této skupiny projekt ešil zejména jejich potebu kvalitního poradenského nástroje pi práci s žáky. V rámci projektu spolupracovalo celkem 41 výchovných poradc, na nkterých školách se o projekt zajímali i tídní uitelé a editelé škol. Celkem bylo podpoeno 50 pedagogických pracovník, z toho úspšn podpoených bylo 47 pedagogických pracovník.

17 2. Prbh realizace jednotlivých aktivit 2.1. Vytvoení e-learningového kurzu Realizace projektu byla zahájena plnním 1. Klíové aktivity vytvoení e-learningového kurzu podle harmonogramu nastaveného v projektové žádosti. Nastala asov nejnáronjší etapa projektu, jejíž ukonení bylo v lednu 2013, kdy byla spuštna zkušební verze kurzu, probhly technické a jazykové úpravy. Bhem msíce února pak byla zkušební verze pipravena pro poteby studia. Celý proces tvorby probíhal dle následujícího harmonogramu: a) Sestavený harmonogram - vývoj e-learningového kurzu b) Záznamy ze zkušebního provozu nové aplikace c) Zaazení nového kurzu EDULK.cz d) Vytvoena uživatelská píruka k e-learningovému kurzu Celý e-learningový kurz se však stal oteveným pro další možné úpravy v prbhu realizace projektu.

18 2.2. Školení výchovných poradc v práci s COMDI a interpretaci výsledk Zaátek realizace klíové aktivity byla v rámci nepodstatné zmny v 1. MZ pesunuta na bezen Cílem klíové aktivity ve 2. monitorovacím období bylo proškolit 45 výchovných poradc, kteí se v rámci úvodního školní seznámili s cílem a podmínkami realizace projektu. Výchovní poradci získali pístupová hesla do e-learningového kurzu a byli proškoleni v jeho užívání a byli seznámeni s podmínkami ukonení samostudia. Dle harmonogramu v prbhu msíc kvtna a poátkem ervna byli úastníci v rámci dvoudenního školení nejdíve zaškoleni v užívání programu COMDI. V druhé ásti probhla praktická cviení interpretace výsledk testování programování COMDI. Podpoeno bylo 48 osob. Pi realizaci této klíové aktivity jsme se nesetkali s žádnými problémy, školení splnilo oekávání jak realizaního týmu, tak i proškolených osob, které spokojenost vyjádily v dotazníku spokojenosti. Dotazník spokojenosti byl úastníkm pedán na konci dvoudenního školení. Úastníci se také vyjadovali k e-learningovému kurzu, ke kterému nám sdlili podntné pipomínky. Tyto pipomínky jsme akceptovali a realizovali (drobné úpravy v koncepci kurzu, tištná forma jednotlivých ástí kurz v PDF formátu pro tisk). Na závreném školení, které probhlo v listopadu 2013 dle jednotlivých okres, byly zhodnoceny aktivity, které probíhaly dle harmonogramu: - testování žák a jeho prbh - hromadné interpretace a jejich význam - individuální pohovory a jejich hodnocení, pipomínky a odborné dotazy k jednotlivým ástem IP - výsledky 1. testování - statistické údaje promítající zájem žák o další studium - pipomínky k testování, interpretaci výsledk a pípadné konzultace s odbornými poradci a lektory Hlavním úelem závreného školení byla vzájemná výmna zkušeností a pípadné individuální konzultace k výkladu výsledk testování. Pedagogové pijali školení jako pínos pro svou další práci. Kladn hodnotili rozšíení svých odborných znalostí a možnost získat informace, které jen obtížn získávají a které použijí pro další innost jak poradenskou, tak pedagogickou. Kladn hodnotili i pístup žáku, zvýšil se zájem o tento druh poradenství, velmi kladn byla hodnocena skutenost, že o volbu povolání a vhodný výbr školy projevili zájem i rodie.

19 Z tchto dvod hodnotíme školení jako úspšná a pínosná pro pedagogické pracovníky, kteí školením prošli. eská Lípa Roztoky u Jilemnice

20 2.3. Volba dalšího studia a oboru Výchovní poradci prostednictvím oslovujících dopis a na tídních schzkách seznámili rodie žák, kteí jsou do projektu zapojeni, s cílem projektu a samotným programem COMDI, jeho výhodami a pínosem v testování žák. Žákm byly pedány vstupní dotazníky k vyplnní. K samotnému programu a cílm, které jsme si v projektu stanovili, byly vydány píruky pro uitele a pro žáky a jejich rodie. Testování v programu COMDI má tu výhodu, že školy mohou testovat v termínech, které jim vyhovují, nenarušují plynulost výuky a do testování se mohou posléze zapojit i žáci, kteí v den stanovený na testování z rzných dvod chybli (nemoc, úast na jiné školní akci). Mohou se zapojit i ti žáci, kteí nejprve zájem neprojevili, ale asem se pro testování spolu s rodii rozhodli. Proto testování probíhalo v individuálních termínech a podle možností školy. Po celou dobu testování byli pedagogové ve spojení s odbornými poradci a konzultovali pípravu i prbh testování. Hlavní problém byl v technické ásti, kdy musely žákovské stanice splovat kompatibilitu s programem COMDI a bylo nutné ji nastavit. Dále se ešily otázky kolem prbhu testování a specifické problémy s prbhem testování. Uitelé k testování pistupovali zodpovdn a konzultacemi pedcházeli pípadným obtížím.

21

22 2.4. Individuální poradenství Po ukonení testování na všech školách, které testovaly, byly provedeny tak zvané "hromadné interpretace". Žáci byli v rámci tchto interpretací seznámeni s výkladem výsledk testování. K tomu úelu byly žákm pedány píruky, ve kterých je struná metodika výkladu. U hromadné interpretace probíhá diskuse k obecnému výkladu výsledk testování, objasnní termín, kterým žáci nerozumí a následn jsou žáci vyzváni, že mohou využít možnosti individuální konzultace, tedy individuálního pohovoru, s výchovným poradcem. Nebo výchovný poradce vytipuje žáky, kteí individuální konzultaci, individuální pohovor (IP), potebují. Této možnosti využívali žáci, mnohdy spolu s rodii, prbžn tak, jak to umožovaly podmínky školy a asová kapacita výchovného poradce. Za 1., 2. a 3. monitorovací období absolvovalo individuální poradenství souhrnn 866 žák. Pi individuálních pohovorech se s žákem probíraly dle nastavené metodiky a osnovy, která je k dispozici každému výchovnému poradci, nejen výsledky testování, ale i osobnostní pedpoklady, schopnosti žáka, jeho výrazné kladné pedpoklady, jeho celkové rezervy a možnosti osobního rozvoje. Jsou tak nastaveny jak krátkodobé, tak dlouhodobé možnosti rozvoje osobnosti. Doporuená doba individuálního pohovoru je minut. Mnozí výchovní poradci využívali tyto individuální pohovory k mnohem širší možnosti pohovoru, tedy asov jsou pohovory delší dle poteby žáka, zákonných zástupc a také pedagog. Individuální pohovory pak byly využívány i k hledání vhodných škol a jejich dostupnosti, k výbru obor, ale také k možnostem rozvoje osobnosti žáka. Vše je v souladu s metodikou, která je souástí školení.

23 2.5. Zptná vazba a analýza volby obor SŠ v Libereckém kraji V rámci projektu se realizovalo na základní škole dotazníkové šetení, jehož úelem bylo získání zptné vazby pro celkové zhodnocení a pro získání informací o pozitivním dopadu na rozhodování žáka, ztotožnní žáka s navrhovanou profesí i profesní orientací v souladu s potebami a možnostmi trhu práce, o úspšnosti pi pijímacím ízení na stední i pozdji i vysokou školu atd. První zptnovazební šetení probhlo pes internet na poítai ped vlastním testováním žák programem COMDI a zjišovalo, jak se žáci rozhodují o svém povolání, na základ eho a s využitím jakých poradenských nástroj si žáci vybírají své budoucí povolání, kdo žákm s výbrem školy pomáhá a jaké mají pedstavy o své budoucí profesi a o uplatnní na trhu práce. Druhý zptnovazební dotazník se vyploval opt na internetu, a to 2-3 týdny po interpretaci výsledk testování. Zjišoval se vliv všech klíových aktivit na volbu budoucího povolání, jestli ml žák vybranou stední školu již ped zapojením do klíových aktivit projektu, nebo se jeho volba v prbhu projektu zmnila a zda mu aktivity pomohly s výbrem stední školy. Souástí dotazníku byly i otázky, jak se žákm test COMDI líbil a co jim testování pineslo. Tetí zptnovazební šetení teprve probhlo ve spolupráci se stedními školami v libereckém kraji. Výsledky tchto dotazníkových šetení jsou souástí analýzy.

24 2.6. Aktivity po ukonení projektu Jednotlivým školám byla již nabídnuta další spolupráce a jednáme o možnostech komerního využití programu COMDI na školách, které byly zapojeny v obou projektech realizovaných v Libereckém kraji. Výchovní poradci, kteí získali certifikát, budou mít, v pípad zájmu o testování a následnou interpretaci výsledk, jeho platnost prodlouženou. Každá zapojená škola bude mít možnost bezplatného pístupu k diagnostickému nástroji COMDI. Práce s programem (osobními údaji) bude smluvn ošetena. Vytvoený e-learningový kurz, který je umístn na informaním a vzdlávacím portálu EDULK.cz bude nadále k dispozici pro další vzdlávání. Výsledky a zkušenosti projektu jsou zahrnuty do metodických materiál. Tyto materiály budou k dispozici na školeních ke kariérovému poradenství, která budou v nabídkách pro školy. Získaná data použijeme k inovaci metodik a obsahu školení, pípadn k dalším možným projektm zameným na kariérové poradenství.

25 3. Pínos realizace projektu Stanovený cíl pínosu jednotlivých aktivit projektu Pínosem pro žáky 8. a 9. tíd základních škol je pomoc pi ujasnní si vlastní identity a nastavení životních cíl. Velkým životním mezníkem a problémem je rozhodování pi volb budoucího povolání i studia ve stedním školství a následné profesní uplatnní na trhu práce. Správná volba mže být zárove prevencí ped problémovým zalenním jedince do spolenosti, nesouladem zájm žáka s jeho profesním zaazením, ped studijními problémy, následn nežádoucími dopady a ped možnou budoucí nezamstnaností. Nesprávn zvolené povolání s sebou do budoucna pináší vyšší náklady pro spolenost spojené s dovzdláváním a rekvalifikací jedince na jinou, pro nho vhodnjší profesi. Pínosem je možnost komplexního rozboru osobnostní struktury žáka a návazn ho orientovat na profesní dráhu v souladu s jeho osobnostními pedpoklady a nabídkou trhu práce Pínos pro žáky Práce s testy COMDI Jednou z klíových aktivit je testování diagnostikou COMDI, která je provádna na poítai. Na rozdíl od podobných a bžných psychodiagnostických test je to metoda ekonomitjší, pro žáky zábavnjší a pedevším velmi rychlá a objektivní. Pocit a poteba zvládnout testy co nejlépe, stihnout v asovém úseku co nejvíce odpovdí, co nejlépe si poradit s tvoivými úkoly, astokrát i co nejrychleji (zakoenná mylná pedstava, že ten nejrychlejší je i nejlepší), klade na žáky velkou psychickou zátž. Díky tomu ale výsledky odhalují spoustu informací, které by bhem krátkého testu nemohly být o žákovi zjištny (nap. schopnost se dlouhodob soustedit, osobnostní rysy atd.) a ukazují skuten komplexní rozbor osobnosti žáka. Souasn toto prostedí vyvolává soutživost a snahu odpovdt co nejlépe. Zvdavost, co bude následovat. Naptí, jak si s úkolem poradit, a touhu být lepší - pokud se mu v minulém úkolu nco nepovedlo. Vlastní práce se vtšinou žákm líbila, projevili se zpsobem testování spokojenost, i když jim test pipadal asov nároný. Každému se zdálo zajímavé nco jiného nkdo ocenil

26 nároné vdomostní otázky, jiný si s nadšením otestoval svoje reakce i pam nebo nejradji odpovídal na osobnostní otázky Zájem žáka a profesní orientace V rámci kariérového poradenství a poté i bhem interpretace výsledk se žáci mli možnost seznámit s jednotlivými profesními oblastmi, ujasnit si, co zahrnují. Seznámili se i s mén obvyklými profesemi. Dovdli se, jaké pedpoklady, schopnosti a dovednosti by mli pro výkon daného povolání zvládat. Uvdomili si, co která profese zahrnuje a obnáší, jaké jsou požadavky na studium a co je teba k získání odbornosti pro výkon daného povolání. Zvažovali, zda vybraná profese koresponduje s jejich zájmy, což je dležitým pedpokladem pro budoucí spokojenost v profesním život. Pro to vše byl vytvoen dostatený prostor a žáci obdrželi dostatek materiál a podnt pro další plánování své budoucnosti Vdomosti a schopností žáka Výsledky test vdomostí ukázaly, na jaké úrovni by ml žák volit další vzdlávání, aby studium úspšn zvládal. Sloužily i ke srovnání s vlastními pedstavami žák o svých znalostech, sebevdomí, nebo naopak nejistot a neprbojnosti. Výsledky vdomostních test byly reálným obrazem skutenosti, jak na tom jedinec v oblasti vdomostí v daný okamžik opravdu je. Žáci, kteí dosáhli v testech lepších výsledk, než je jejich školní prospch, byli takto mj. motivováni ke snaze zlepšit se, být úspšnjší, vytyit si vyšší cíle.

27 U nkterých žák testy odhalily, že k dosažení dobrých studijních výsledk je poteba vynaložit nepimen velké úsilí. Proto je vhodné zvážit a pehodnotit své pedstavy o vybrané škole. Mnohdy jsou oekávání žák i rodi nereáln vysoká. Výsledky test by mohly pípadnému neúspchu a studijním problémm na stední škole zamezit. Testy schopností byly zamené na to, jak se žáci dokážou vypoádávat s novými problémy, jak dokážou logicky uvažovat, být pohotoví a správn se rozhodovat. Schopnosti úzce souvisí s mírou talentu pro výkon uritého povolání a dají se považovat v celém testu za rozhodující. Žák se dozvdl píklady, jak lze danou dovednost, která je pro vybranou profesi potebná, cviit a rozvíjet. Kladnou motivací byly pro žáky vyšší výsledky ve výkonových faktorech, které souvisí s doporuenou profesí Osobnostní charakteristika žáka Výsledky osobnostních test byly ovlivnny tím, do jaké míry se žáci znají, podle toho se také mohly lišit jejich pedstavy od skutených výsledk. Pokud žáci odpovídali na osobnostní otázky pravdiv a bez pikrášlování nebo zastírání, dozvdli se o sob, jací skuten jsou, jak siln jsou u nich dané vlastnosti zastoupeny a do jaké míry mohou kladn nebo záporn ovlivovat jejich budoucí profesní dráhu. V opaném pípad výsledky nemohly pinést pravdivou odpov. Pi individuální konzultaci ale rozhovor se žákem vtšinou odkryl dvody, pro tomu tak bylo, pro se dotyný chce vidt jinak, a pípadn sladit pedstavy o budoucím povolání s jeho skutenými osobnostními rysy. Žáci mli opt možnost si uvdomit, pro jsou dležité pro výkon daného povolání i jednotlivé vlastnosti osobnosti Význam doporuených obor V závru výsledk šetení profesní diagnostiky žáci obdrželi ti doporuení, která obsahovala úrove možného stedoškolského vzdlání a vhodné obory s konkrétním zamením.

28 Bhem hromadné interpretace a pak hlavn bhem individuální konzultace probíhaly rozhovory, zda doporuené obory žákovi vyhovovaly, jestli odpovídaly jeho pedstavám a oekáváním. Pokud se doporuené obory shodovaly s žákovým páním a zájmy, získal utvrzení, že zvolený obor nebo stední škola je pro nho vhodná, má pedpoklady dané studium absolvovat úspšn a vybraný obor ho bude zajímat a naplovat. V pípad, že oekávání neodpovídalo doporuené profesi, vyvstala otázka, jaké píiny to zpsobují a jak pracovat na jejich odstranní. Zvážit, zda nezvolit jiný obor nebo profesi, kterou by žák mohl zvládat lépe. Žáci se svými výsledky obdrželi nové námty na zamyšlení, co vše by mohli dlat, pro co mají pedpoklady a nadání, pípadn kde a jakým zpsobem prohlubovat znalosti a dovednosti. Konkrétní výsledky se žákm staly impulzem pro práci na sob, podntem k rozpoutáním dialogu se spolužáky, výchovnými poradci, rodii i páteli o své budoucí profesi a východiskem pro definitivní rozhodování o studiu na stední škole Individuální interpretace Velkým pínosem projektu byly pro žáky konzultace s výchovným poradcem, kdy byl uplatnn vysoce individuální pístup. Byly konkrétn rozebrány pedpoklady a nadání žáka pro jednotlivé profese, jeho oekávání, pedstavy a pání. Celkov bylo zrealizováno 866 individuálních konzultací, akoli poátení pedpoklad byl 600 konzultací. Vysoký zájem o individuální konzultace svdí o jejich dležitosti. Možnost individuálního poradenství využívali pedevším samotní žáci, vtšina rodi nejeví intenzivní zájem o problematiku volby budoucího povolání svých dtí. Pesto na nkterých školách zaznamenali zvýšený zájem o výsledky testování a výchovní poradci si chválili, že testování pitáhlo

29 rodie do školy a povzbudilo zájem rodi o žáka, jeho výsledky a možnosti dalšího studia. Nejastjší témata, o nichž se pi individuálních konzultacích s žáky a jejich rodii hovoilo, byla tato: Charakteristika doporuené profese a píklady obdobných profesí, profesní pedpoklady žáka pro zvolený obor Typy stedních škol, kde se daná profese studuje Možnosti uplatnní na trhu práce Zlepšení studijních výsledk i konkrétních výkonových faktor, zvýšení motivace pi výbru stední školy Vysvtlení dosud nejasných pojm ve výstupu testu, motivace a vyzdvižení výsledk, které pevyšují prmrné hodnoty Porovnání pestav zákonných zástupc a žáka s výsledky testování Porovnání zájmu klienta s doporuovanými obory, s jeho profesní orientací, vztah žáka ke zvolené profesi Doporuení vhodnjšího typu školy i oboru, kde má žák vtší pedpoklady k úspšnému studiu, a objasnní dvod Možnosti diskutovaných pípad: Výsledky test odpovídaly pedstavám žáka, doporuené obory se shodovaly s jeho zájmy. Tato situace nastávala ve vtší ásti pípad. Existují tedy dobré pedpoklady, že si žák vybral školu, která odpovídá jeho schopnostem, a že studium zvládne bez potíží, navíc zvolený obor ho bude bavit. Klient nebyl dosud rozhodnut, jakou školu i obor si zvolit. Pokud je schopen nap. vykonávat hodn inností v rzných oblastech, vtšinou se rozhodnul ídit doporuením, bude vycházet pi volb budoucího povolání z výsledk test, inspiruje se obory, o kterých dosud nepemýšlel a jež mu byly navrženy. Navrhovaný obor upednostní ped pvodn vybraným, nebo bude mít lepší uplatnní na trhu práce. Pokud ml žák naprosto nejasné pedstavy o budoucím povolání, testy alespo naznaily jeho možný smr.

30 Výsledky, které neodpovídaly oekávání žák i rodi, naznaovaly, že doporuený obor je nezajímal, pedstavy žák se lišily od jejich možností, mli patrn vyšší oekávání a rádi by se uplatnili v oborech, na které podle test nemají pedpoklady. Výsledky vdomostních test neodpovídaly školnímu prospchu v souvislosti s nervozitou, nesoustedností nebo potebou delšího limitu na splnní nkterých úkol. Naopak nkdy byli pozitivn pekvapeni, pokud byl výsledek vdomostních test lepší než aktuální školní výsledky V osobnostních testech se výsledky lišily proto, že žák odpovídal podle toho, jaký by chtl být, nikoli jaký opravdu je.

31 3.2. Pínos pro rodie žák Rodie byli prostednictvím krátkého dopisu informováni o projektu a jeho realizaci na škole. Vdli o termínech jednotlivých aktivit, o výsledných výstupech z tchto aktivity a možnostech individuálních konzultací. Souhlas s úastí svého dítte projevili podpisem vstupního dotazníku, pihlášky. Vtšinou se rodie spokojili s podrobnou pírukou a s ústní interpretací výsledk od svých dtí, jen v malé míe se aktivn zapojili a využili konzultace s výchovným poradcem. Ti, kteí takto uinili, reagovali vesms pozitivn. Výsledky testu mohly sloužit jako argument v pípad, že rodie mají na své dti nepimené nároky, nebo naopak své dti podceují. Mžeme jen pepokládat, že se k výsledkm svých dtí vrátí aktivnji v 9. roníku, kdy bude jejich rozhodování muset dospt ke konkrétnímu závru. Pokud budou vdt, že obdobn budou dti na škole moci využívat profesní diagnostiku po dobu pti let, pokud zafungují pozitivní reakce od ostatních rodi (i jiných škol), jestliže se pesvdí o výhodách a komplexnosti test profesní diagnostiky COMDI, doufejme, že aktivní zájem rodi o volbu povolání svých dtí vzroste. Obas testy pinesly rodim nové pohledy na dti, najednou nevidli jen jejich školní úspchy nebo neúspchy, ale mli možnost z jiného úhlu pohlédnout i na jejich zájmy a dovednosti.

32 3.3. Pínos pro školy a pro výchovné poradce Výchovným poradcm, kteí se na školách vnují poradenství pro volbu povolání, nabídnul projekt možnost využívání kvalitního a moderního poradenského nástroje, kterým je poítaová profesní diagnostika. Výchovní poradci se aktivn úastnili klíových aktivit od zaátku projektu. Prvotní skeptický pohled na projekt a jeho realizaci se zmnil v aktivní spolupráci a vtšina výchovných poradc se do projektu aktivn zapojila i nad rámec stanovených aktivit. Veškeré informace, tj. píruka pro práci s COMDI, podrobná interpretace výsledk, propaganí píruka s informacemi o projektu a další a prbžných informací pi práci s odbornými poradci na školách, mohli erpat i na internetovém portálu, speciáln vnovaném projektu. Obrovským pomocníkem se stal e-learningový portál a inovované metodiky, které postupn vznikaly v prbhu projektu ve spolupráci práv s výchovnými poradci. Výchovní poradci získají profesní diagnostikou COMDI objektivní doporuení pro rodie, pokud mají jiný názor na uplatnní svého dítte, který mže být v rozporu s jeho vdomostmi, schopnostmi a dovednostmi. Pokud má škola k dispozici samostatný vyuovací pedmt zamený na volbu povolání, obdržela tak optimální nástroj pro výuku a nápl ady hodin volby povolání. Bude záležet na iniciativn a nadšení výchovného poradce, do jaké míry bude chtít s testem a výsledky

33 pracovat. Díky projektu získal dostatek materiál, podle nichž lze ve výuce postupovat. Velké množství konkrétních výsledk v profesních testech otvírá spoustu námt pro výuku, mže být konkrétní a postupn vést žáky tou nejlepší cestou k optimální volb stední školy. Otázkou zstává, zda zaadit profesní diagnostiku do 8. nebo 9. roníku. Názory na dobu, kdy testování provádt se rzní. Zájem žák a rodi je spíše až v 9. tíd, kdy je pro n otázka volby povolání aktuální. Výhodou testování již v 8. tíd je dležitý první výrazný impuls, aby žák ješt mohl na sob nco zmnit, ml prostor pehodnotit pístup k výuce i nasmrovat své zájmy konkrétním smrem. Mnohé názory však smují k testování již na konci sedmého roníku, což jsme si v rámci projektu i vyzkoušeli, ale kloníme se k názoru, že optimální je testovat na zaátku druhého pololetí osmé tídy, kdy je žák vysplejší a ke své budoucnosti pistupuje rozumnji.

34 4. Hodnocení realizace projektu Spolupráce všech škol byla velice dobrá. Od prvního telefonického kontaktu s editeli škol až po podepsání Smlouvy o spolupráci bylo vše bez problém. Vedení škol i výchovní poradci byli velmi vstícní i pi plánování jednotlivých aktivit, i když museli asto pizpsobovat rozvrh hodin žák i rozvrh pro poítaovou uebnu. O projektové aktivity se asto zajímali i tídní uitelé žák, kteí byli do projektu zapojeni. Uvítali by možnost seznámit se s výsledky svých žák. Domnívají se, že by jim mohly pomoct v uplatování individuálního pístupu k žákm a to pedevším výsledky osobnostního testu Hodnocení projektu a jeho realizace - výchovní poradci Výchovní poradci uvítali projekt jako pomocný nástroj pi profesní volb. Zpoátku pistupovali k realizaci projektu velmi opatrn a skepticky. asto se objevovaly názory, že stejn rodie ani žáci nepijmou poradenství ze strany školy. Tím se nám potvrdily statistiky, které vypovídají o nízkém vlivu školy na další volbu studia. Po první etap testování (erven 2013) a následném seminái v listopadu 2013 se však diametráln názor na kariérové poradenství prostednictvím testování COMDI a poradenství ze strany odborn proškolených výchovných poradc zmnil, projevil se zvýšený zájem i od žák a jejich rodi, kteí v první etap odmítali pistoupit k testování a dokonce i využili individuální konzultace. Zmna nastala i u postoje výchovných poradc, kteí testování a následné konzultace brali jako obrovský pínos a také pomoc pro svou práci výchovného poradce. Výchovní poradci kladn hodnotí komplexnost projektu. V rámci kariérového poradenství se dtem pedkládá ada oblastí, které volbu budoucího povolání ovlivují (pracovní a zdravotní omezení, prospch, zájmy, možnosti úrovn stedoškolského vzdlání atd.).

35 Z dopis pedagog: Dobrý den, individuální pohovory s žáky a jejich rodii probíhaly vždy na základ dohodnutého termínu v PC-uebn. Rodie velmi zajímal celý prbh testování, proto jsem je seznámila s prbhem a zpsobem testu. Rozebírali jsme jednotlivé ásti testu a srovnávali testové výsledky se skuteností. astým tématem konzultací byla i diskuze nad grafy a nad oblastí zájm žák. Vyhledávali jsme a zamýšleli jsme se nad vhodným výbrem studia, který by opravdu naplnil zájem a schopnosti žáka. S rodii jsme vyhledávali i perspektivní uplatnní zvoleného oboru v našem regionu a to z toho dvodu, že nezamstnanost absolvent dosahuje 13%!!! Testy mly velký úspch, vtšinou se shodovaly s pedstavou a zájmem žáka. Rodie byli velmi pekvapeni, jak jsou otázky a výsledky pipraveny, zejména ocenili pesnost, pehlednost a srozumitelnost. Velmi asov nároné byly pohovory se žáky ZŠP, tam je zúžen výbr možností a situace je náronjší. Dvodem jsou i zdravotní poteby žák. Zde bylo nutné zohlednit i výbr obor, najít nap. i stránky SOU, zjistit dopravní dostupnost a schopnost uilišt pizpsobit se integrovaným žákm. Velmi dkuji za možnost profesní diagnostiky v našem regionu, je velmi pínosná a úelná pro naše žáky. Paní Matuszné dkuji za profesionální ale i lidský pístup pi ešení všech problém, dotaz a pipomínek. S pátelským pozdravem Mgr. Štpánková Pavlína ZŠ a MŠ Klí, s.r.o. ESKÁ LÍPA

36 Dobrý veer! Reaguji na náš dnešní rozhovor. Projekt COMDI je pínosem pro práci výchovné poradkyn - cením si pevážn individuálních rozhovor, kdy se žáci mají možnost v klidu zamyslet nad volbou povolání, ujasní si dlouhodobé i krátkodobé cíle (nap. zlepšení prospchu), zamyslí se nad svou osobností (kladné, záporné vlastnosti, pístup k práci, k lidem) -vše s dostateným asovým pedstihem - konfrontace a vzájemná diskuse mezi rodiem, díttem a výchovným poradcem je velmi pínosná, prohlubuje se spolupráce školy a rodiny - díky tomuto projektu se rodie chodí do školy radit a diskutovat s výchovným poradcem o volb povolání svého dítte, pedtím to byly jen ojedinlé pípady S pozdravem Hrubá Dobrý den paní Matuzsná, ješt jednou dkuji za Vaši pítomnost v rámci projektu COMDI, školení pro výchovné poradce. Jako pedagog si uvdomuji dležitost a nutnost podobných akcí, které nám otevírají nové možnosti v pedávání informací našim dtem. V rámci pedmtu Volba povolání jsme se díky tomuto projektu dostali do vtší hloubky a dti ím dál tím víc zaínají objevovat Svt práce. V dnešní dob tolik potebná informovanost o trhu práce a jeho možnostech dává dobrý pedpoklad pro správné rozhodování budoucích uchaze. Devítka u nás již rozhodnuto má, v osmé tíd se zatím profese eší a sedmáky testování teprve eká. Vím, že podobných projekt se bude pipravovat mnohem více a budeme se urit tšit. Rodie se již zajímají a informace budou mít s dostateným pedstihem. Zdravíme Vás a pejeme hodn štstí v dalším rozhodování, kam dál s projekty. Za všechny uchazee naší školy zdraví Lenka Wünšová, vých. poradce školy, Jablonec n/n.

37 Hodnocení prbhu projektu Volím správnou kariéru: ZŠ eský Dub Komenského 46/I eský Dub Testování jsme provedli v letošních devátých tídách. Žáci byli s výsledky vtšinou spokojeni, naznaená cesta pedstavovala jejich vlastní plány. Technické zajištní bylo naprosto skvlé, komunikace s centrem byla bezproblémová a okamžit nám byla poskytnuta podpora a pomoc. Organizaní zajištní též bylo spolehlivé a naprosto vstícné. Pi vlastním testování jsme sami udlali zkušenost, že pi dalším testování budou dti sedt ob jedno místo, aby byla zajištna naprostá objektivnost. Otázky totiž naskakují ve stejném sledu, takže žáci mohou opisovat. Ale to je pouení pro nás jako organizátory testování. Tšíme se na další spolupráci. Pokud by bylo testování trvalou možností pro všechny žáky, urit by se stalo pínosným aspektem v rozhodovacím procesu žák. Rodie by také tuto službu chápali jako vstícnost školy a pomoc v nelehké cest profesionální orientace. Hodnocení provedla PaedDr. Pavla Pižlová 4.2. Hodnocení projektu a jeho realizace žáci Dobe byl projekt pijat i samotnými žáky. Akoli byli upozornni na dobrovolnost úasti, kariérového poradenství se zúastnili tém všichni žáci, pro které je projekt uren. K testu COMDI pistupovali žáci ve vtšin pípad zodpovdn, až na výjimky pracovali

38 soustedn. Pozornost klesala v závislosti na délce testu. V prmru potebovaly dti na vypracování celého testu 2 hodiny. Souástí hromadné interpretace výsledk testu bylo jeho hodnocení žáky. Velká ást testovaných se shodla na tom, že test je dlouhý. Na náronost se názory rozcházely podle úrovn a zamení testovaných žák. Nkteré úkoly dlali s nadšením, pedevším ty, které zjišovaly úrove krátkodobé pamti, schopnost reakce, soustední a koordinace. Pevážná ást dtí byla s výsledky spokojena, doporuené obory se asto shodovaly s jejich profesními zájmy. V nkolika pípadech se ukázalo, že se žáci peceují, nebo naopak podceují. S výsledky osobnostního testu se hodn testovaných ztotožnilo, objevily se však i pípady, kdy výsledky byly zcela opané, než žáci oekávali. Nejspokojenjší byli ti, kterým se doporuené obory shodovaly se zájmy a naplnily jejich pedstavy o budoucím povolání. Nkteí z žák uvítali i doporuení nových obor, nad kterými dosud neuvažovali, staly se pro n novou inspirací a námtem k dalšímu pemýšlení o profesní kariée. Komplexnjší hodnocení a pínos projektu by mlo být zejmé z 2. šetení zptnovazebními dotazníky, které vyplnily všechny otestované tídy. Už te je zejmé, že žáci projekt hodnotí velmi pozitivn, vidí v nm pínos v oblasti volby povolání a uvítali ho jako novou zkušenost.

39 5. Závr Kariérovému poradenství by mla být na základních školách vnována dostatená pozornost, protože správná profesní volba znamená pro lovka první úspšný krok do života, pro spolenost ekonomické úspory. eská republika je na pedních místech v nezamstnanosti osob ve vku let. Více jak 7 % žák bhem studia mní studijní obor, 34 % žák po tech letech studia na stední škole zjistí, že si vybralo špatný obor, a jen 54 % absolvent zaalo pracovat v oboru, který studovali. Celkem 20 % žák nedokonuje stední vzdlání a ocitá se asto mezi dlouhodob nezamstnanými. Všem tmto negativním jevm by správná volba budoucího povolání mla pedcházet. Projekt Volím správnou kariéru si realizaci komplexního kariérového poradenství na základních školách a jeho popularizaci stanovilo jako hlavní cíl. Ve 41 základních školách, které se projektu zúastnily, se snad tento cíl podailo naplnit. Žákm 8. a 9. roník vybraných škol projektové aktivity usnadnily orientaci v oblasti volby povolání, profese. Výchovným poradcm pisply k hlubšímu sebepoznání a na jeho základ pomohly s výbrem stední školy a budoucí možnosti, projekt poskytl moderní pomocný nástroj pro práci se žáky, který mohou v pípad zájmu, využívat i v následujících letech. Projekt ukázal, jak je dležitý osobní pístup k žákm, jak je nutné získat vtší zájem ze strany rodi a jak je dležité zavedení dalších metod kariérového poradenství do škol. Kladem projektu byla dostupnost pro všechny zúastnné byl pro žáky i školy zdarma, což je v souasné dob výrazná motivace a asi i rozhodující fakt, zda do neho podobného vbec vstoupit. Pestože byl projekt z rzných stran hodnocen kladn, je škoda, že koní a zatím nemá další návaznost v jiných projektech.

40 Poznámky:

41 Analýza výsledk pracovní diagnostiky COMDI modulu A získaných v projektu Volím správnou kariéru a jejich porovnání s výsledky v rámci celé eské Republiky za poslední rok Oblast: Liberecký kraj Oblast: eská republika Modul: A Modul: A Poet testovaných žák: Poet testovaných žák: Sledované faktory: 1. Zájmy žáka 2. Profesní orientace 3. Testy vdomostní 4. Výkonové faktory 5. Vlastnosti osobnosti 6. Typ osobnosti 7. Profesní pedpoklady 8. Doporuená úrove vzdlání

42 1. Zájmy žáka Následující tabulky a grafy vychází z test, které se týkají profesí. Jsou zde zobrazeny profese, o které žáci jeví nejvtší zájem a naopak nejmenší zájem. Klient vybírá pibližn ze 120 možností. Pokud je hodnota profese 50% a vyšší, lze mluvit o zájmu klienta. Takových hodnot dosahovala pevážná vtšina žák. Z uvedených tabulek a graf (viz níže) vyplývá, že žáci mají velký zájem o profese technického smru, což odpovídá v souasné chvíli požadavkm trhu práce. Na nejvyšší pozici se umístily profese: programátor/ka, servisní poítaový technik, sportovec, mechatronik. Následují výkonová povolání. Naopak žáci 8. a 9. tíd nemají zájem o práci zemmie/ky, tiskae, operátora poštovního a doruovatelského provozu nebo logistiky. Tyto výsledky mohou být zpsobeny také tím, že žáci neví pesn, co je to za profesi a jaké pracovní innosti tyto profese obnášejí. Profese s nejvtším a nejmenším zájmem žák v Libereckém kraji Profese s nejvtším zájmem žák Poet žák Profese s nejmenším zájmem žák Poet žák programátor/programátorka 401 zemmi/zemmika 5 servisní poítaový technik 379 tiska 6 sportovec 348 operátor poštovního a doruovatelského provozu mechatronik 305 logistik skladových operací 8 fotograf/fotografka 270 geolog/geoložka 10 automechanik 265 prodava/prodavaka 16 editel/editelka firmy 255 krejí/švadlena 19 designer 252 technolog 19 elektromechanik 252 producent/producentka 21 architekt/architektka 250 reklamní agent/agentka 21 léka/lékaka 249 reklamní texta/textaka 21 módní návrhá/návrháka 247 knihovník/knihovnice 24 zdravotník/zdravotnice 244 vinohradník a vina 24 strážník/strážnice policista/policistka 237 instalatér, topená 27 voják z povolání 237 alouník/alounice 30 6

43

44 Profese s nejvtším a nejmenším zájmem žák v eské republice Profese s nejvtším zájmem žák Poet žák Profese s nejmenším zájmem žák Poet žák programátor/programátorka 1045 zemmi/zemmika 15 servisní poítaový technik 1006 tiska 18 sportovec 959 operátor poštovního a doruovatelského provozu editel/editelka firmy 817 geolog/geoložka 29 fotograf/fotografka 759 logistik skladových operací 37 architekt/architektka 731 krejí/švadlena 41 mechatronik 687 vinohradník a vina 44 designer 666 prodava/prodavaka 49 zdravotník/zdravotnice 666 technolog 49 elektromechanik 663 producent/producentka 61 strážník/strážnice policista/policistka 656 reklamní texta/textaka 63 módní návrhá/návrháka 654 knihovník/knihovnice 70 léka/lékaka 653 reklamní agent/agentka 70 automechanik 648 alouník/alounice 75 voják z povolání 610 majitel zemdlské farmy 79 21

45

46 Poznámky:

47 2. Profesní orientace Výsledky v tabulkách a v grafech vychází z test, které se týkají pracovních inností. innosti jsou zahrnuty do deseti typických oblastí. Pi testování vzorku žáku v Libereckém kraji (2 278 žák) je z hlediska šetením na profesní orientaci zejmé, že ada žák zatím není vyprofilována pro urité profesní zamení. Na níže uvedeném grafu vidíme v modrých sloupcích poet nevyprofilovaných žák pro danou profesní orientaci. Naproti tomu v ervených sloupcích je vyjádeno, kolik žák bylo vyprofilovaných a dosáhli hodnoty 50 a více procent. V dalších tabulkách chceme poukázat na hlubší rozklad hodnot v orientaci žák od nejnižších až po nejvyšší dosažené hodnoty v jednotlivých profesních orientacích. Pokusíme se porovnat stav v Libereckém kraji se stavem v eské republice. Z dosažených hodnot je patrno, že jsou srovnatelné a nejsou patrné v jednotlivých orientacích velké výkyvy. Tém naprostou shodu mžeme pozorovat u faktor profesní orientace Administrativní, Praktické, Sociální a spoleenský, Výzkumný. Rozdíly jsou nejvíce patrné u faktor profesní orientace Pírodovdný, kdy žáci v Libereckém kraji neprojevují tak velký zájem o pírodovdné smry oproti celostátnímu prmru. Naopak ve faktorech profesní orientace Tvrí a umlecký a Výkonový žáci v Libereckém kraji projevují vyšší zájem o tyto orientace, což pi hlubším rozboru mže signalizovat strukturu profesního zamení v Libereckém kraji.

48 Profesní orientace žák v Libereckém kraji Profesní orientace min. max. body žáci v % body žáci v % body žáci v % body žáci v % Administrativní , , , ,3 Literárn-jazykový , , , ,8 Podnikatelský , , , ,3 Praktický , , , ,0 Pírodovdný , , , ,6 Sociáln spoleenský , , , ,3 Technický , , , ,7 Tvrí umlecký , , , ,4 Výkonový , , , ,8 Výzkumný , , , ,4 Profesní orientace žák v eské republice Profesní orientace min. max. body žáci v % body žáci v % body žáci v % body žáci v % Administrativní , , , ,5 Tvrí umlecký , , , ,8 Literárn-jazykový , , , ,6 Praktický , , , ,1 Výzkumný , , , ,7 Sociální a spoleenský , , , ,6 Výkonový , , , ,6 Podnikatelský , , , ,6 Pírodovdný , , , ,9 Technický , , , ,7

49 Z celkového hodnocení lze konstatovat, že žáci v profesní orientaci nejsou ješt vyprofilování do uritých obor a smr a že prakticky píliš nevdí o možnostech svého budoucího profesního uplatnní. Rovnž neznají zamení jednotlivých obor a innosti s tím související. Jejich nedostatená orientace vyplývá z celkové práce poradenství pro volbu povolání nejenom na školách, ale i psobením rodiny a celé další veejnosti. U nkterých žák je naproti tomu zejmé, že jsou již ve svém vku dostaten vyprofilováni pro uritý obor. Je možné, že zde velkou roli hraje nejenom psobení zmínných sociálních initel, ale i vlastní zájem žáka a jeho profesní pedpoklady i talent. Pro hlubší orientaci a srozumitelnost tabulek se pokusíme v následujícím okn vyjádit tyto souvislosti pomocí grafického znázornní jednotlivých hodnot. Jednotlivé grafy znázorují reálný poet žák dle rozložení dané profesní orientace v Libereckém kraji a následn v celé eské republice. Grafy modré znázorují poet klient, kteí jsou vyprofilováni v dané profesní orientaci pouze do 25 %. Grafy ervené znázorují poet klient, kteí v dané profesní orientaci mli více než 25 %, ale mén než 50 %. Grafy zelené znázorují poet klient, kteí v dané profesní orientaci mli více než 50 %, ale mén než 75 % - splují pedepsanou normu profesní orientace. Grafy fialové, které znázorují klienty již vysoce profesn orientované, dosahují hodnot nad 75 %.

Základní škola, Brno, Holzova 1, píspvková organizace ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLY

Základní škola, Brno, Holzova 1, píspvková organizace ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLY Obecná ustanovení Základní škola, Brno, Holzova 1, píspvková organizace ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLY ást: 2. ŠKOLNÍ ÁD Na základ ustanovení 30, odst. 1) zákona. 561/2004 Sb. o pedškolním, základním stedním, vyšším

Více

Hlavní m sto Praha vyhlašuje

Hlavní m sto Praha vyhlašuje Píloha. 1 k usnesení Rady HMP. 2659 ze dne 27. 10. 2015 Hlavní msto Praha vyhlašuje grantový program na podporu projekt ke zlepšení stavu životního prostedí hl. m. Prahy pro rok 2016 (s ukonením realizace

Více

Úvodník. Globalizace: výzva a ešení

Úvodník. Globalizace: výzva a ešení OECD Employment Outlook 2005 Edition Summary in Czech Výhled zamstnanosti v zemích OECD vydání 2005 Pehled v eském jazyce Úvodník Globalizace: výzva a ešení John P. Martin editel zamstnanosti, práce a

Více

Inovace studijních program strojních obor jako odezva na kvalitativní požadavky prmyslu

Inovace studijních program strojních obor jako odezva na kvalitativní požadavky prmyslu Koncepce projektu Inovace studijních program strojních obor jako odezva na kvalitativní požadavky prmyslu Identifikaní íslo projektu. 414 Zkrácený název projektu : "Absolvent pro poteby prmyslu" 1. Úvod

Více

ZPRÁVA Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY. Škola: MATESKÁ ŠKOLA Adresa: Prostjov, Husovo nám. 94

ZPRÁVA Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY. Škola: MATESKÁ ŠKOLA Adresa: Prostjov, Husovo nám. 94 ZPRÁVA Z VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY Škola: MATESKÁ ŠKOLA Adresa: Prostjov, Husovo nám. 94 Termín vlastního hodnocení: íjen 2009 2 VZDLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLY V uplynulém dvouletém období naše MŠ testovala a

Více

Od pijetí k promoci. aneb. Jak úspšn vystudovat FPE

Od pijetí k promoci. aneb. Jak úspšn vystudovat FPE Od pijetí k promoci aneb Jak úspšn vystudovat FPE Na co by neml zapomenout student 1. roníku Pedpokladem úspšného studia je krom píle pi samotném studiu i respektování Studijního a zkušebního ádu fakult

Více

Školní ád. Pedškolního vzdlávání

Školní ád. Pedškolního vzdlávání Škola Mateská škola Sokolov, Vrchlického 80 Smrnice:.j. MŠ V 96/2012 Spisový znak: 2-1 Skartaní znak: S 5 Úinnost: od 1. 9. 2012 Školní ád Mateská škola je školou zízenou podle zákona. 561/2004 Sb. o pedškolním,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 10, U Vršovického nádraží 1/950 VÝRONÍ ZPRÁVA. za školní rok 2011-2012

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 10, U Vršovického nádraží 1/950 VÝRONÍ ZPRÁVA. za školní rok 2011-2012 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 10, U Vršovického nádraží 1/950 VÝRONÍ ZPRÁVA za školní rok 2011-2012 Výroní zpráva základní školy Praha 10, U Vršovického nádraží 1/950, za školní rok 2011/2012 1. Pesný název školy

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Odplouváme dál

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Odplouváme dál INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Odplouváme dál CZ.1.07/1.1.32/02.0113 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Odplouváme dál Odplouváme dál Hodnotící

Více

Školní vzdlávací plán. Školní družina pi ZŠ a MŠ Dolní Bukovsko, Jiráskovo nám. 31

Školní vzdlávací plán. Školní družina pi ZŠ a MŠ Dolní Bukovsko, Jiráskovo nám. 31 Školní vzdlávací plán Školní družina pi ZŠ a MŠ Dolní Bukovsko, Jiráskovo nám. 31 Vychovatelky: I. oddlení Hana Kliková II. oddlení Alena Mrázová Úvod Školní družina je zízena pi ZŠ a MŠ Dolní Bukovsko,

Více

ŠIKANA, AGRESE A NÁSILÍ NEPATÍ MEZI NÁS! Motto: lovk by se ml chovat tak, jak si myslí, že by se mli chovat všichni Václav Havel

ŠIKANA, AGRESE A NÁSILÍ NEPATÍ MEZI NÁS! Motto: lovk by se ml chovat tak, jak si myslí, že by se mli chovat všichni Václav Havel ŠIKANA, AGRESE A NÁSILÍ NEPATÍ MEZI NÁS! Motto: lovk by se ml chovat tak, jak si myslí, že by se mli chovat všichni Václav Havel ! Za šikanování se považuje, když jeden nebo více spolužák úmysln, vtšinou

Více

Základní škola Pardubice Studánka Pod Zahradami 317, 530 03 Pardubice. Školní ád

Základní škola Pardubice Studánka Pod Zahradami 317, 530 03 Pardubice. Školní ád Základní škola Pardubice Studánka Pod Zahradami 317, 530 03 Pardubice pedagogická rada projednala dne: 31.8.2005 nabývá platnosti dne: 1.9.2005 Školní ád Obsah: Žáci a zákonní zástupci žák I. Práva a povinností

Více

DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ

DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ING. MARTIN SMLÝ DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ MODUL 1 DOPRAVNÍ A PEPRAVNÍ PRZKUMY STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Dopravní inženýrství

Více

HODNOCENÍ IMPLEMENTACE PRINCIPU PARTNERSTVÍ V OPERANÍM PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMSTNANOST. Vstupní zpráva

HODNOCENÍ IMPLEMENTACE PRINCIPU PARTNERSTVÍ V OPERANÍM PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMSTNANOST. Vstupní zpráva HODNOCENÍ IMPLEMENTACE PRINCIPU PARTNERSTVÍ V OPERANÍM PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMSTNANOST Vstupní zpráva IREAS centrum, s. r. o. (vedoucí konsorcia) & Tima Liberec, s. r. o. Centrum pro komunitní práci

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY PE OVATELSKÁ SLUŽBA

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY PE OVATELSKÁ SLUŽBA POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY PEOVATELSKÁ SLUŽBA BRNO-STED Poslání peovatelské služby Peovatelská služba M Brno -sted je zaízení, které prostednictvím svých služeb pomáhá seniorm a zdravotn

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY. 1 z 6. 1. Základní informace. 2. Základní pojmy. 1.1. Základní údaje:

OBCHODNÍ PODMÍNKY. 1 z 6. 1. Základní informace. 2. Základní pojmy. 1.1. Základní údaje: OBCHODNÍ PODMÍNKY 1. Základní informace 1.1. Základní údaje: J&T ASSET MANAGEMENT, INVESTINÍ SPOLENOST, a.s. Pobežní 14/297 186 00 Praha 8 eská republika I: 476 72 684 Zápis v obchodním rejstíku vedeném

Více

Pracovní dokument útvar Komise. Shrnutí konzultace o reform spolené rybáské politiky. Neúední pekla

Pracovní dokument útvar Komise. Shrnutí konzultace o reform spolené rybáské politiky. Neúední pekla CS CS CS EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu, 16. duben 2010 SEK(2010) 428 final Pracovní dokument útvar Komise Shrnutí konzultace o reform spolené rybáské politiky Neúední pekla CS CS OBSAH Pracovní dokument útvar

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO Jihlavská 20, 625 00 Brno tel: 532 231 111 ODBOR HOSPODÁSKO-TECHNICKÉ SPRÁVY Vedoucí útvaru: Bc. Karel Široký tel.: 532 232 200, fax: 532 232 007 e-mail: Siroky.Karel@fnbrno.cz

Více

Dtské centrum pedagogika volného "asu v p#edškolním vku

Dtské centrum pedagogika volného asu v p#edškolním vku Univerzita Tomáše Bati ve Zlín Fakulta humanitních studií Institut mezioborových studií Brno Dtské centrum pedagogika volného "asu v p#edškolním vku (bakalá#ská práce) Vedoucí bakalá#ské práce: PaedDr.

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu v Jindichov Hradci. Bakaláská práce. Iva Klípová - 1 -

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu v Jindichov Hradci. Bakaláská práce. Iva Klípová - 1 - Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindichov Hradci Bakaláská práce Iva Klípová 2007-1 - Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindichov Hradci Katedra spoleenských vd

Více

Vyhláška. Ministerstva financí. ze dne..2004,

Vyhláška. Ministerstva financí. ze dne..2004, Vyhláška Ministerstva financí ze dne..2004, kterou se provádí zákon. 38/2004 Sb., o pojišovacích zprostedkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí a o zmn živnostenského zákona (zákon

Více

POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU spolenosti Rizzo Associates Czech, a. s.

POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU spolenosti Rizzo Associates Czech, a. s. POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU spolenosti Rizzo Associates Czech, a. s. Pedstavenstvo akciové spolenosti Rizzo Associates Czech, a. s., se sídlem Plze, Vejprnická. 56, PS 318 00, IO: 453 53 409, zapsané v

Více

DOUOVÁNÍ DTÍ Z DTSKÉHO DOMOVA ŽÍCHOVEC Projekt podpory vzdlávání

DOUOVÁNÍ DTÍ Z DTSKÉHO DOMOVA ŽÍCHOVEC Projekt podpory vzdlávání DOUOVÁNÍ DTÍ Z DTSKÉHO DOMOVA ŽÍCHOVEC Projekt podpory vzdlávání A. Text projektu 1. Cíl projektu Cílem projektu je zlepšení životních šancí dtí z DD Žichovec a zlepšení jejich schopnosti integrace do

Více

St edisko sociálních služeb m sta Kop ivnice, p.o. eská 320, 742 21 Kop ivnice

St edisko sociálních služeb m sta Kop ivnice, p.o. eská 320, 742 21 Kop ivnice Stedisko sociálních služeb msta Kopivnice, p.o. eská 320, 742 21 Kopivnice ÍLOHA. 2 ke Smlouv o poskytnutí služby sociální pée Odlehovací služby PRAVIDLA POSKYTOVATELE PRO ODLEHOVACÍ SLUŽBU 1. Poslání

Více

Proud ní tekutiny v rotující soustav, aneb prozradí nám vír ve výlevce, na které polokouli se nacházíme?

Proud ní tekutiny v rotující soustav, aneb prozradí nám vír ve výlevce, na které polokouli se nacházíme? Veletrh nápad uitel fyziky 10 Proudní tekutiny v rotující soustav, aneb prozradí nám vír ve výlevce, na které polokouli se nacházíme? PAVEL KONENÝ Katedra obecné fyziky pírodovdecké fakulty Masarykovy

Více

Vybrané kapitoly z obecné a školské ergonomie

Vybrané kapitoly z obecné a školské ergonomie Vybrané kapitoly z obecné a školské ergonomie Prof. Ing. Otakar Sláma, DrSc. Pro je ergonomie dležitá nejen pro uitele technické a informaní výchovy, ale pro každého uitele, bu již víte, nebo to poznáte

Více

Plán výchovného poradce Základní škola Choltice šk. rok 2006/2007

Plán výchovného poradce Základní škola Choltice šk. rok 2006/2007 Plán výchovného poradce Základní škola Choltice šk. rok 2006/2007 1.Doplnní plánu práce v souladu s celoroním plánem školy/tídní schzky/. 2.Seznámení se s dokumentací výchovného poradce. 3.Zaazení integrovaných

Více

3.4. Úloha a struktura Hnutí. Cvi ení

3.4. Úloha a struktura Hnutí. Cvi ení 3.4 Úloha a struktura Hnutí Cviení CVIENÍ ÚLOHA A STRUKTURA CVIENÍ PREZENTACE NA TÉMA ÚLOHA A STRUKTURA HNUTÍ Individuální cviení as: 60' Úvod Byli jste požádáni panem XY, koordinátorem pro diseminaci

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tlovýchovy. j. 4164/2009-14 SEZNAM. PLATNÝCH PEDPIS V RESORTU ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TLOVÝCHOVY podle stavu k 15.1.

Ministerstvo školství, mládeže a tlovýchovy. j. 4164/2009-14 SEZNAM. PLATNÝCH PEDPIS V RESORTU ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TLOVÝCHOVY podle stavu k 15.1. Ministerstvo školství, mládeže a tlovýchovy. j. 4164/2009-14 SEZNAM PLATNÝCH PEDPIS V RESORTU ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TLOVÝCHOVY podle stavu k 15.1. 2009 1 OBSAH I. Školy a školská zaízení II. Vysoké školy,

Více

Základní škola Jana Amose Komenského, Karlovy Vary, Kollárova 19

Základní škola Jana Amose Komenského, Karlovy Vary, Kollárova 19 Základní škola Jana Amose Komenského, Karlovy Vary, Kollárova 19 Základní škola Jana Amose Komenského, Karlovy Vary, Kollárova 19 VÝRONÍ ZPRÁVA O INNOSTI ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2006/2007 A. Údaje o zaízení,

Více

PRACOVNÍ MATERIÁLY PRACOVNÍ MATERIÁLY D JEPIS D JEPIS. Struktura vyu ovací hodiny. Záznamový Záznamový arch. P edm tový metodik: Mgr.

PRACOVNÍ MATERIÁLY PRACOVNÍ MATERIÁLY D JEPIS D JEPIS. Struktura vyu ovací hodiny. Záznamový Záznamový arch. P edm tový metodik: Mgr. PRACOVNÍ MATERIÁLY PRACOVNÍ MATERIÁLY DJEPIS DJEPIS Struktura vyuovací hodiny Plán Struktura vyuovací vyuovací hodiny hodiny Plán Metodický vyuovací list aplikace hodiny Záznamový Metodický list arch aplikace

Více

Zápis z 8. jednání Zastupitelstva M Brno Žebtín, konaného dne 20. ervna 2007

Zápis z 8. jednání Zastupitelstva M Brno Žebtín, konaného dne 20. ervna 2007 Zápis z 8. jednání Zastupitelstva M Brno Žebtín, konaného dne 20. ervna 2007 Zahájení jednání : 18:00 h Ukonení jednání : 19:50 h Pítomni : dle prezenní listiny Ovovatelé zápisu : Ing.David Plešinger,

Více

1. Slovo úvodem. Ing. Josef Machalíek, pedseda sdružení

1. Slovo úvodem. Ing. Josef Machalíek, pedseda sdružení Obsah 1. Slovo úvodem...2 2. Obanská poradna Plze, o.s...3 2.1. Pracovníci obanských poraden...3 3. Poslání a principy...4 4. Historie...6 5. Zpráva o innosti v roce 2008...8 5.1. Program obanské poradenství...9

Více

Masarykova univerzita. Fakulta sportovních studií MANAGEMENT UTKÁNÍ. technika ízení utkání v ledním hokeji. Ing. Vladimír Mana

Masarykova univerzita. Fakulta sportovních studií MANAGEMENT UTKÁNÍ. technika ízení utkání v ledním hokeji. Ing. Vladimír Mana Masarykova univerzita Fakulta sportovních studií MANAGEMENT UTKÁNÍ technika ízení utkání v ledním hokeji Ing. Vladimír Mana Brno 2013 Tvorba a tisk tohoto studijního materiálu byly financovány z Operačního

Více

ZPRÁVA Z NÁVŠTV POLICEJNÍCH ZAÍZENÍ. I. Obecný úvod

ZPRÁVA Z NÁVŠTV POLICEJNÍCH ZAÍZENÍ. I. Obecný úvod ZPRÁVA Z NÁVŠTV POLICEJNÍCH ZAÍZENÍ I. Obecný úvod a) Systematické návštvy 1. Do 1. ledna 2006 neexistoval v eské republice orgán, který by vykonával systematickou preventivní vnjší kontrolu míst, kde

Více

Podpora budoucí kariéry

Podpora budoucí kariéry Podpora budoucí kariéry na základní škole se sociálně znevýhodněnými žáky metodika ZŠ Boženy Němcové - centrum podpory žáků ze sociokulturně znevýhodněného prostředí Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.2.12/03.0018

Více

KONCEPCE VEDENÍ A ÚDRŽBY DIGITÁLNÍHO SOUBORU GEODETICKÝCH INFORMACÍ. Václav ada 1

KONCEPCE VEDENÍ A ÚDRŽBY DIGITÁLNÍHO SOUBORU GEODETICKÝCH INFORMACÍ. Václav ada 1 1 KONCEPCE VEDENÍ A ÚDRŽBY DIGITÁLNÍHO SOUBORU GEODETICKÝCH INFORMACÍ CONCEPT OF MAINTENANCE AND UPDATING OF DIGITAL FILE OF GEODETIC INFORMATION Václav ada 1 Abstract It is necessary to finish up the

Více

Statistická analýza volebních výsledk

Statistická analýza volebních výsledk Statistická analýza volebních výsledk Volby do PSP R 2006 Josef Myslín 1 Obsah 1 Obsah...2 2 Úvod...3 1 Zdrojová data...4 1.1 Procentuální podpora jednotlivých parlamentních stran...4 1.2 Údaje o nezamstnanosti...4

Více

eská veejnost a její pístup k volbám

eská veejnost a její pístup k volbám Vyšší odborná škola publicistiky, Praha eská veejnost a její pístup k volbám Josef Mašek Kontakt: josef@jmasek.com, 602 489 538 I. roník VOŠP, Sociologie Pednášející: PhDr. MgrTh. Jií Vymazal, CSc. 3.1.2005,

Více

JIHO ESKÁ UNIVERZITA V ESKÝCH BUD JOVICÍCH. Pedagogická fakulta. Katedra geografie DIPLOMOVÁ PRÁCE

JIHO ESKÁ UNIVERZITA V ESKÝCH BUD JOVICÍCH. Pedagogická fakulta. Katedra geografie DIPLOMOVÁ PRÁCE JIHOESKÁ UNIVERZITA V ESKÝCH BUDJOVICÍCH Pedagogická fakulta Katedra geografie DIPLOMOVÁ PRÁCE PREZOVÉ TÉMA VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH Z POHLEDU ZEMPISU NA 2. STUPNI ZŠ AUTOR

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE k podání nabídek v rámci výbrového ízení na zakázku do 800 000,-K NÁZEV ZAKÁZKY:

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE k podání nabídek v rámci výbrového ízení na zakázku do 800 000,-K NÁZEV ZAKÁZKY: ZADÁVACÍ DOKUMENTACE k podání nabídek v rámci výbrového ízení na zakázku do 800 000,-K NÁZEV ZAKÁZKY: Výbrové ízení na dodavatele jazykového a manažerského vzdlávání. 1. Zadavatel Název/obchodní firma

Více

50+ NENÍ HANDICAP. Zpátky do práce lze i v mém věku. metodika projektu CZ 2.17/2.1.00/37052

50+ NENÍ HANDICAP. Zpátky do práce lze i v mém věku. metodika projektu CZ 2.17/2.1.00/37052 50+ NENÍ HANDICAP metodika projektu Zpátky do práce lze i v mém věku CZ 2.17/2.1.00/37052 0 Identifikace projektu Název regionálního individuálního projektu Registrační číslo projektu Zpátky do práce lze

Více

BILÍKOVÁ, Adéla. Malý slovník abstraktních pojm. Knihovna msta Police nad Metují, 2000, 27 volných list v deskách+ videokazeta.

BILÍKOVÁ, Adéla. Malý slovník abstraktních pojm. Knihovna msta Police nad Metují, 2000, 27 volných list v deskách+ videokazeta. Andrea Hudáková: MALÝ SLOVNÍK ABSTRAKTNÍCH POJM BILÍKOVÁ, Adéla. Malý slovník abstraktních pojm. Knihovna msta Police nad Metují, 2000, 27 volných list v deskách+ videokazeta. Diplomová práce Adély Bilíkové

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední odborné učiliště nábytkářské s.r.o. Horská 167, 460 Liberec. Identifikátor: 600 010 601

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední odborné učiliště nábytkářské s.r.o. Horská 167, 460 Liberec. Identifikátor: 600 010 601 Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Střední odborné učiliště nábytkářské s.r.o. Horská 167, 460 Liberec Identifikátor: 600 010 601 Termín konání inspekce: 31. květen 2007 4. červen

Více

ICS Identifikaní systémy a.s.!"#$%&

ICS Identifikaní systémy a.s.!#$%& !"#$%&!" '(')" *+,%-./*01/2% #$%&$%'"() 1 1 ÚVOD...5 1.1 TECHNOLOGIE PROBAZE MAJETEK VERZE SQL...5 1.1.1 FUNKCE SW...6 1.1.2 TISKOVÉ VÝSTUPY...6 1.1.3 NASTAVENÍ...7 1.2 METODIKA INVENTARIZACE MAJETKU ÁROVÝMI

Více

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY Integrovaná střední škola Cheb Obrněné brigády 6 350 11 Cheb KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY OBSAH 1. Koncepce dalšího rozvoje školy... 2 1.1 Oblast výchovně vzdělávací... 2 1.2 Oblast personální... 3 1.3 Oblast

Více

Sociální služby Vsetín, píspvková organizace Záviše Kalandry 1353, 755 01 Vsetín. D o m á c í á d. Domova se zvláštním režimem Podlesí

Sociální služby Vsetín, píspvková organizace Záviše Kalandry 1353, 755 01 Vsetín. D o m á c í á d. Domova se zvláštním režimem Podlesí Sociální služby Vsetín, píspvková organizace Záviše Kalandry 1353, 755 01 Vsetín D o m á c í á d Domova se zvláštním režimem Podlesí.j.: SSV 103/2010 Obsah lánek: l. I. l. II. l. III. l. IV. l. V. l. VI.

Více

JIHO ESKÁ UNIVERZITA V ESKÝCH BUD JOVICÍCH Zem d lská fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE. 2012 Jan Kálal

JIHO ESKÁ UNIVERZITA V ESKÝCH BUD JOVICÍCH Zem d lská fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE. 2012 Jan Kálal JIHOESKÁ UNIVERZITA V ESKÝCH BUDJOVICÍCH Zemdlská fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE 2012 Jan Kálal JIHOESKÁ UNIVERZITA V ESKÝCH BUDJOVICÍCH Zemdlská fakulta Studijní program: M4101 Zemdlské inženýrství Studijní

Více

E-bulletin dopravního práva

E-bulletin dopravního práva E-bulletin dopravního práva I. K povinnosti píjemce pevzít zásilku II. Zvláštní zájem na dodání zásilky III. Soudní rozhodnutí IV. Nové publikace z oblasti dopravního práva V. Semináe a školení VI. Píšt

Více

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATLE

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATLE PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATLE dle 85 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění V OTEVŘENÉM ŘÍZENÍ NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU Zadavatel: Název VZ: Česká republika Úřad práce České republiky se

Více

Finální verze žádosti (LZZ-GP)

Finální verze žádosti (LZZ-GP) 8. Klíové aktivity!íslo aktivity: 01 Školení nových technologií a novinek v sortimentu TZB (technická zaízení budov) Pedm!tem KA_1 je realizace školení zam!ené na nové technologie a novinky v sortimentu

Více

Jihoeská univerzita v eských Budjovicích. Teologická fakulta. Katedra praktické teologie. Bakaláská práce ROZVOD A RODINA PO ROZVODU

Jihoeská univerzita v eských Budjovicích. Teologická fakulta. Katedra praktické teologie. Bakaláská práce ROZVOD A RODINA PO ROZVODU Jihoeská univerzita v eských Budjovicích Teologická fakulta Katedra praktické teologie Bakaláská práce ROZVOD A RODINA PO ROZVODU FENOMÉN ROZVEDENÁ ŽENA SAMOŽIVITELKA Vedoucí bakaláské práce: Mgr. Jana

Více

Studie. 8 : Posílení kolektivního vyjednávání, rozšiování závaznosti kolektivních smluv vyššího stupn a její dodržování v odvtví stavebnictví

Studie. 8 : Posílení kolektivního vyjednávání, rozšiování závaznosti kolektivních smluv vyššího stupn a její dodržování v odvtví stavebnictví Studie. 8 : Posílení kolektivního vyjednávání, rozšiování závaznosti kolektivních smluv vyššího stupn a její dodržování v odvtví stavebnictví 1. ze tí opakovaných odborných posudk Vytvoeno pro: Projekt

Více

DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ

DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ING. MARTIN SMLÝ DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ MODUL 4 ÍZENÉ ÚROVOVÉ KIŽOVATKY ÁST 1 STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Dopravní inženýrství

Více

ŠKOLNÍ VZD LÁVACÍ PROGRAM DOMU D TÍ A MLÁDEŽE V UHERSKÉM OSTROHU V Uh. Ostrohu, 1.1.2007 Zpracovala: Mgr. Nataša Ková ová 1

ŠKOLNÍ VZD LÁVACÍ PROGRAM DOMU D TÍ A MLÁDEŽE V UHERSKÉM OSTROHU V Uh. Ostrohu, 1.1.2007 Zpracovala: Mgr. Nataša Ková ová 1 ŠKOLNÍ VZDLÁVACÍ PROGRAM DOMU DTÍ A MLÁDEŽE V UHERSKÉM OSTROHU V Uh. Ostrohu, 1.1.2007 Kováová Zpracovala: Mgr. Nataša 1 Dm dtí a mládeže Uherský Ostroh píspvková organizace IO 750 80 621 Sídlišt 862,

Více

SMRNICE PRO PRACOVNÍ POTÁPNÍ SVAZ ESKÝCH POTÁP

SMRNICE PRO PRACOVNÍ POTÁPNÍ SVAZ ESKÝCH POTÁP SMRNICE PRO PRACOVNÍ POTÁPNÍ SVAZ ESKÝCH POTÁP 1. Úvodní ustanovení 1.1 Smrnice upravuje povinnosti a práva právnických a fyzických osob pi provádní potápských prací. Je závazná pro právnické a fyzické

Více

ZÁVAZNÁ PIHLÁŠKA LETNÍ STANOVÝ TÁBOR 2011

ZÁVAZNÁ PIHLÁŠKA LETNÍ STANOVÝ TÁBOR 2011 Poadatel: PS SMR, Alberta Kuery 8/1199, 700 30 Ostrava-Jih; I: 44941234 vedoucí PS SMR: Ing. Robert Kimer 603 154 273 robert.kicmer@post.cz hospodá PS SMR: Ing. Roman Procházka 777 823 041 servus.bambus@seznam.cz

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO Jihlavská 20, 625 00 Brno tel: 532 231 111 ODBOR HOSPODÁSKO-TECHNICKÉ SPRÁVY Vedoucí útvaru: Bc. Karel Široký tel.: 532 232 200, fax: 532 232 007 e-mail: karel.siroky@fnbrno.cz

Více

1. Souhrnné informace o projektu

1. Souhrnné informace o projektu 1. Souhrnné informace o projektu Číslo operačního programu: Název operačního programu: Číslo prioritní osy: Název prioritní osy: Číslo výzvy: Název výzvy: Typ účetní jednotky: Účetní osnova: CZ.2.17 OP

Více

MENDELOVA ZEMDLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRN PROVOZN EKONOMICKÁ FAKULTA. Diplomová práce. Lidské zdroje. Bc. Milada ezáová

MENDELOVA ZEMDLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRN PROVOZN EKONOMICKÁ FAKULTA. Diplomová práce. Lidské zdroje. Bc. Milada ezáová MENDELOVA ZEMDLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRN PROVOZN EKONOMICKÁ FAKULTA Diplomová práce Lidské zdroje Bc. Milada ezáová Vedoucí diplomové práce: prof. Ing. Pavel Tomšík, CSc. Brno 2009 Prohlášení: Prohlašuji,

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VE EJNÉ ZAKÁZKY

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VE EJNÉ ZAKÁZKY ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEEJNÉ ZAKÁZKY Zadávací ízení Zjednodušené podlimitní ízení podle 38 zákona. 137/2006 Sb., o veejných zakázkách, ve znní pozdjších pedpis Název veejné zakázky OSSZ Klatovy Energetické

Více

Česká školní inspekce Královéhradecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIH-1018/15-H. Střední škola vizuální tvorby, s.r.o.

Česká školní inspekce Královéhradecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIH-1018/15-H. Střední škola vizuální tvorby, s.r.o. INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIH-1018/15-H Název právnické osoby vykonávající činnost školy Sídlo E-mail právnické osoby Střední škola vizuální tvorby, s.r.o. Černilovská 7, 500 03 Hradec Králové - Rusek info@vizualskola.cz

Více

MENDELOVA ZEMDLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRN. ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLNÍHO ZEMDLSKÉHO PODNIKU ŽABICE.j. : 1080/2001

MENDELOVA ZEMDLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRN. ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLNÍHO ZEMDLSKÉHO PODNIKU ŽABICE.j. : 1080/2001 MENDELOVA ZEMDLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRN ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLNÍHO ZEMDLSKÉHO PODNIKU ŽABICE.j. : 1080/2001 Úplné znní organizaního ádu ŠZP Žabice ve znní Zmn a doplk.j. 104/2007-981 schválených Akademickým

Více

Vyzkoušejte si své znalosti.

Vyzkoušejte si své znalosti. Vyzkoušejte si své znalosti. 1. NEHODA Potáp?? Tento dvaa?ty?icetiletý muž má potáp??ské opráv?ní od r. 1992. Od té doby provedl více než 80 ponor?, z?ehož bylo jen v lo?ském roce 11. K jeho pravidelným

Více

DÉLKA A USPO_ÁDÁNÍ PRACOVNÍ DOBY AD HOC MODUL 2001

DÉLKA A USPO_ÁDÁNÍ PRACOVNÍ DOBY AD HOC MODUL 2001 _ESKÝ STATISTICKÝ Ú_AD Ú Registrováno _SÚ _.Vk 263 / 01 ze dne 26. 2. 2001 Dotazník C 2001 DÉLKA A USPO_ÁDÁNÍ PRACOVNÍ DOBY AD HOC MODUL 2001 Identifikace úze _íslo s_ítacího _tvrtletí za_aze _íslo bytu

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy společně s Národním institutem dětí a mládeže od 1. dubna 2009 realizují národní projekt s názvem: Klíče

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy společně s Národním institutem dětí a mládeže od 1. dubna 2009 realizují národní projekt s názvem: Klíče Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy společně s Národním institutem dětí a mládeže od 1. dubna 2009 realizují národní projekt s názvem: Klíče pro život Rozvoj klíčových kompetencí v zájmovém a

Více

1 Klientský portál WEB-UDS. 2 Technické ešení. 2.1 Popis systému co všechno WEB-UDS nabízí. 2.2 Definice uživatele a jeho pihlášení

1 Klientský portál WEB-UDS. 2 Technické ešení. 2.1 Popis systému co všechno WEB-UDS nabízí. 2.2 Definice uživatele a jeho pihlášení 1 Klientský portál WEB-UDS Plánovaný rozvoj systému UDS, který se oproti pvodnímu vnitropodnikovému systému i24reus vrací k využití standardní aplikaní úrovn, nyní zaazuje další stupe sdílení dat pes webové

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VE EJNÉ ZAKÁZKY

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VE EJNÉ ZAKÁZKY ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEEJNÉ ZAKÁZKY Zadávací ízení Zjednodušené podlimitní ízení dle 38 zákona. 137/2006 Sb., o veejných zakázkách Název veejné zakázky Zajištní služeb personální agentury (vyhledání a

Více

NOVÉ SEDLO REVITALIZACE A REGENERACE PANELOVÉHO SÍDLIŠT V NOVÉM SEDLE 1.ETAPA

NOVÉ SEDLO REVITALIZACE A REGENERACE PANELOVÉHO SÍDLIŠT V NOVÉM SEDLE 1.ETAPA SMLOUVA O DÍLO íslo smlouvy zhotovitele: 841/VGGO/017/13z Smluvní strany Msto Nové Sedlo, Sídlo: Masarykova 502, 357 34 Nové Sedlo. I: 002 59 527 DI: CZ00259527 bankovní spojení: SOB íslo útu: 201293786/0300

Více

STANOVY obanského sdružení Buddha Mangala o.s.

STANOVY obanského sdružení Buddha Mangala o.s. STANOVY obanského sdružení Buddha Mangala o.s. lánek 1 Název a charakter sdružení Obanské sdružení pijalo název Buddha Mangala o.s.(dále jenom obanské sdružení). Je to dobrovolné nezávislé sdružení oban

Více

37 odborné sociální poradenství Cíl C.7 Optimalizace sít odborného sociálního poradenství

37 odborné sociální poradenství Cíl C.7 Optimalizace sít odborného sociálního poradenství Píloha. 2 Strategická ást akního rozvoje sociálních služeb na rok 37 odborné sociální poradenství Cíl C.7 Optimalizace sít odborného sociálního poradenství ze Cíl D.1 Zajistit sí krizových poradenských

Více

NÁVOD K OBSLUZE NEZÁVISLÉHO NAFTOVÉHO TOPENÍ S RUNÍM OVLÁDÁNÍM III

NÁVOD K OBSLUZE NEZÁVISLÉHO NAFTOVÉHO TOPENÍ S RUNÍM OVLÁDÁNÍM III NÁVOD K OBSLUZE NEZÁVISLÉHO NAFTOVÉHO TOPENÍ S RUNÍM OVLÁDÁNÍM III Výrobce: BRANO a.s., SBU CV Na Raanech 100, 514 01 Jilemnice tel.: +420 481 561 111 e-mail: info@brano.eu 29.05.2007 Vážený zákazníku,

Více

Vcný zámr zákona o zdravotnické záchranné služb (kroužkové íslo 295/2007)

Vcný zámr zákona o zdravotnické záchranné služb (kroužkové íslo 295/2007) http://osz.cmkos.cz E-mail: osz_cr@ cmkos.cz Telefony ústedna: 267 204 300 267 204 306 Fax 222 718 211 E-mail osz_cr@cmkos.cz MUDr. Tomáš J u l í n e k, M B A ministr zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví

Více

Mak 12: Teorie zahraniního obchodu. 1. Stále roste, nyní 5000 mld USD 2. Podíl : USA 12 %, SRN 12 %, R 0,3%

Mak 12: Teorie zahraniního obchodu. 1. Stále roste, nyní 5000 mld USD 2. Podíl : USA 12 %, SRN 12 %, R 0,3% MA K12/ 1 Mak 12: Teorie zahraniního obchodu 1. Stále roste, nyní 5000 mld USD 2. Podíl : USA 12 %, SRN 12 %, R 0,3% 3. Specifika : Nedokonalá konkurence Kurzová (mnová) rizika Zásahy státu 4.Pvodní smysl

Více

Projekt využití elektronického podpisu v podnikové komunikaci

Projekt využití elektronického podpisu v podnikové komunikaci Projekt využití elektronického podpisu v podnikové komunikaci Project of usage of the elektronic signature in a company comunication Martin Pila Bakaláská práce 2007 UTB ve Zlín, Fakulta aplikované

Více

Šetření akreditovaných a neakreditovaných vzdělávacích programů MŠMT za rok 2011

Šetření akreditovaných a neakreditovaných vzdělávacích programů MŠMT za rok 2011 Šetření akreditovaných a neakreditovaných vzdělávacích programů MŠMT za rok 2011 1 ÚVOD... 5 2 SBĚR DAT... 7 3 STRUKTURA SOUBORU... 10 3.1 Regionální zastoupení... 10 3.2 Struktura dotazovaných organizací

Více

Zadávací dokumentace bez příloh

Zadávací dokumentace bez příloh Příloha č. 1 Smlouvy o dílo Zadávací dokumentace bez příloh Část P1_2_7 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ve znní III. opatení k náprav ze dne 14. 11. 2012 k nadlimitnímu ízení realizovanému dle ustanovení 21 odst.

Více

Vzd lávací program specializa ního vzd lávání v oboru ZOBRAZOVACÍ A OZA OVACÍ TECHNOLOGIE V RADIOTERAPII

Vzd lávací program specializa ního vzd lávání v oboru ZOBRAZOVACÍ A OZA OVACÍ TECHNOLOGIE V RADIOTERAPII Vzdlávací program specializaního vzdlávání v oboru ZOBRAZOVACÍ A OZAOVACÍ TECHNOLOGIE V RADIOTERAPII 1 Cíl specializaního vzdlávání... 1822 2 Minimální požadavky na specializaní vzdlávání... 182 2 3 Program

Více

Zhodnocení dosažených výsledků OP RLZ a JPD 3 v oblasti zaměstnanosti. Odbor implementace programů ESF MPSV Sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce

Zhodnocení dosažených výsledků OP RLZ a JPD 3 v oblasti zaměstnanosti. Odbor implementace programů ESF MPSV Sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce Zhodnocení dosažených výsledků OP RLZ a JPD 3 v oblasti zaměstnanosti Odbor implementace programů ESF MPSV Sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce Globální cíle v oblastech podpory Opatření 1.1 Posílení

Více

Zápis z 10. ádného zasedání Akademického senátu FSI VUT v Brn dne 1. 11. 2012

Zápis z 10. ádného zasedání Akademického senátu FSI VUT v Brn dne 1. 11. 2012 Technická 2 616 69 Brno Zápis z 10. ádného zasedání Akademického senátu FSI VUT v Brn dne 1. 11. 2012 Místo konání: zasedací místnost dkana FSI VUT v Brn, Technická 2 as konání: 14:00 16:45 Pítomni: dle

Více

DENNÍ STACIONÁ KOPRETINA PRAVIDLA PRO PODÁVÁNÍ A VY IZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ, PODN A P IPOMÍNEK

DENNÍ STACIONÁ KOPRETINA PRAVIDLA PRO PODÁVÁNÍ A VY IZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ, PODN A P IPOMÍNEK íloha. 4 ke Smlouv Stedisko sociálních služeb msta Kopivnice, p. o. Denní stacioná Kopretina, Vlovice. 76, 742 21 Kopivnice DENNÍ STACIONÁ KOPRETINA PRAVIDLA PRO PODÁVÁNÍ A VYIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ, PODN A

Více

Plán činnosti výchovného poradce pro školní rok 2014/2015

Plán činnosti výchovného poradce pro školní rok 2014/2015 Plán činnosti výchovného poradce pro školní rok 2014/2015 BAREVNÁ ŠKOLA Konzultační hodiny : žáci : kdykoli rodiče: čtvrtek 14.00 17.00 Telefonní kontakt : 354 594 128 E-mailová adresa : Matejickova@seznam.cz

Více

Dokumentaní píruka k aplikaci. Visor: Focení vzork. VisorCam. Verze 1.0

Dokumentaní píruka k aplikaci. Visor: Focení vzork. VisorCam. Verze 1.0 Dokumentaní píruka k aplikaci Visor: Focení vzork VisorCam Verze 1.0 ervenec 2009 Modul Focení vzork slouží k nafocení vzork 1. Prostednictvím této aplikace je provádna veškerá práce s fotoaparátem pístroje

Více

HODNOCENÍ FINANNÍ SITUACE PODNIKU A NÁVRHY NA JEJÍ ZLEPŠENÍ EVALUATION OF THE FINANCIAL SITUATION IN THE FIRM AND PROPOSALS TO ITS IMPROVEMENT

HODNOCENÍ FINANNÍ SITUACE PODNIKU A NÁVRHY NA JEJÍ ZLEPŠENÍ EVALUATION OF THE FINANCIAL SITUATION IN THE FIRM AND PROPOSALS TO ITS IMPROVEMENT VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUT OF MANAGEMENT HODNOCENÍ FINANNÍ SITUACE PODNIKU A NÁVRHY NA

Více

Zápis z prbžného oponentního ízení

Zápis z prbžného oponentního ízení Zápis z prbžného oponentního ízení Identifikaní kód projektu: 1PO5ME816 1. Název projektu: Píprava odborník pro oblast inovaního podnikání 2. Píjemce úelové podpory: Vysoká škola manažerské informatiky

Více

Nkolik poznámek k ochran technických ešení

Nkolik poznámek k ochran technických ešení Nkolik poznámek k ochran technických ešení Ing. Emil Jenerál, Úad prmyslového vlastnictví, Praha Pokud nkdo slyšel nebo dokonce nkdy prošel patentoprávním sporem, tedy zejména sporem o porušování svého

Více

Stavba sbrného dvora

Stavba sbrného dvora SMLOUVA O DÍLO Smluvní strany Msto Nové Sedlo, Sídlo: Masarykova 502, 357 34 Nové Sedlo. I: 002 59 527 DI: CZ00259527 bankovní spojení: NB íslo útu: 94-118391/0710 Statutární zástupce: Bc. Martin LOUKOTA,

Více

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUT OF MANAGEMENT FINANNÍ ÍZENÍ HOLDINGU TITLE DIPLOMOVÁ PRÁCE

Více

KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY

KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY Pedagogická fakulta Univerzita Palackého v Olomouci, Žižkovo nám. 5, 77140 Olomouc jitka.kralikova@upol.cz, www.ksp.upol.cz, 585635302 Studium pro Vás ideální? co takhle pedagogika

Více

Mendelova univerzita v Brn

Mendelova univerzita v Brn Mendelova univerzita v Brn Ureno: Brno 29. prosince 2006 Fakultám, vysokoškolskému ústavu j.: 3948/2006-981 Celoškolským a rektorátním pracovištím Správ kolejí a menz Vysokoškolským statkm S M R N I C

Více

íslo jednací: 548682/14 íslo žádosti: 0114 098 914 Dvod vydání Vyjádení : Pedprojektová píprava, prodej-koup nemovitosti dojde ke stetu

íslo jednací: 548682/14 íslo žádosti: 0114 098 914 Dvod vydání Vyjádení : Pedprojektová píprava, prodej-koup nemovitosti dojde ke stetu VYJÁDENÍ O EXISTENCI SÍT ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ A VŠEOBECNÉ PODMÍNKY OCHRANY SÍT ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ SPOLENOSTI TELEFÓNICA CZECH REPUBLIC, A.S. vydané podle 101 zákona. 127/2005 Sb., o elektronických

Více

! " " # ( '&! )'& "#!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - &./,,*% 0, " &

!   # ( '&! )'& #!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - &./,,*% 0,  & ! " " # $!%& '& ( '&! )'& "#!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - $!%& &./,,*% 0, *+& 1"% " & Úvod... 3 Metodologie sbru dat k vyhodnocení tezí a ke zpracování analýzy... 5 Analýza dokumentu... 5 Dotazník... 6 ízené

Více

Vyjádení. k žádosti o vydání integrovaného povolení Wienerberger cihláský prmysl, a. s.

Vyjádení. k žádosti o vydání integrovaného povolení Wienerberger cihláský prmysl, a. s. Vyjádení k žádosti o vydání integrovaného povolení Wienerberger cihláský prmysl, a. s. V Praze, 08.08.2007 Zadavatel: Krajský úad Moravskoslezský kraj Odbor životního prostedí a zemdlství 28. íjna 117,

Více

VYHLAŠOVATEL Středočeský kraj. BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Krajský úřad Středočeského kraje Odbor regionálního rozvoje. vyhlašuje kolovou VÝZVU

VYHLAŠOVATEL Středočeský kraj. BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Krajský úřad Středočeského kraje Odbor regionálního rozvoje. vyhlašuje kolovou VÝZVU VYHLAŠOVATEL Středočeský kraj BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Krajský úřad Středočeského kraje Odbor regionálního rozvoje ZPROSTŘEDKUJÍCÍ SUBJEKT OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST (DÁLE

Více

Excel 2010. podrobný pr vodce. Josef Pecinovský, Rudolf Pecinovský. Vydala Grada Publishing, a.s. U Pr honu 22, Praha 7 jako svou 4128.

Excel 2010. podrobný pr vodce. Josef Pecinovský, Rudolf Pecinovský. Vydala Grada Publishing, a.s. U Pr honu 22, Praha 7 jako svou 4128. Excel 2010 podrobný prvodce Josef Pecinovský, Rudolf Pecinovský Vydala Grada Publishing, a.s. U Prhonu 22, Praha 7 jako svou 4128. publikaci Odpovdný redaktor Pavel Nmeek Sazba Tomáš Brejcha Poet stran

Více

TURISTIKA VENKOVSKÁ. v Rakousku, Èeské republice a Francii Koncept, aktivity a vzdìlávání. VENKOVSKÁ v Rakousku, Èeské republice a Francii

TURISTIKA VENKOVSKÁ. v Rakousku, Èeské republice a Francii Koncept, aktivity a vzdìlávání. VENKOVSKÁ v Rakousku, Èeské republice a Francii VENKOVSKÁ v Rakousku, Èeské republice a Francii Tato publikace vznikla za podpory projektu Vzájemná výmna informací a pedávání praktických zkušeností v oblasti venkovské turistiky. Tento projekt byl realizován

Více

MAGISTERSKÝ STUDIJNÍ PROGRAM - R 2009/2011 R - rozšíený Název studijního programu : N 3501 Architektura a urbanismus

MAGISTERSKÝ STUDIJNÍ PROGRAM - R 2009/2011 R - rozšíený Název studijního programu : N 3501 Architektura a urbanismus Název studijního programu : N 3501 Architektura a urbanismus Typ studijního programu: magisterský Standardní doba studia (v letech): 2,0 (dva) roky Forma studia: prezenní Cíle studia studijního programu

Více

KOMUNIKAČNÍ PLÁN OPERAČNÍ PROGRAMY PRAHA ADAPTABILITA A PRAHA - KONKURENCESCHNOPNOST ČERVENEC 2008

KOMUNIKAČNÍ PLÁN OPERAČNÍ PROGRAMY PRAHA ADAPTABILITA A PRAHA - KONKURENCESCHNOPNOST ČERVENEC 2008 OPERAČNÍ PROGRAMY PRAHA ADAPTABILITA A PRAHA - KONKURENCESCHNOPNOST KOMUNIKAČNÍ PLÁN ČERVENEC 2008 PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ

Více

ÚZEMNÍ PLÁN OBCE VINTÍOV

ÚZEMNÍ PLÁN OBCE VINTÍOV ING.ARCH. O.FÁRA ATELIER A.F.I. PLZE ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ, URBANISMUS, ARCHITEKTURA, PROJEKTOVÁ, PORADENSKÁ A KONZULTANÍ INNOST Železniní 28, 326 00 Plze, Telefon-záznamník-fax-377241839, E-mail- afi.atelier@volny.cz

Více