Posouzení budoucí úlohy technologie fluidního katalytického krakování v rafinerii r opy s využitím lineár ního pr ogramování

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Posouzení budoucí úlohy technologie fluidního katalytického krakování v rafinerii r opy s využitím lineár ního pr ogramování"

Transkript

1 Posouzení budoucí úlohy technologie fluidního katalytického krakování v rafinerii r opy s využitím lineár ního pr ogramování H.Kittel, Česká rafinérská a.s., O.Wichterleho 809, Kralupy n.vlt., tel , e mail hugo.kittel@crc.cz 1. Úvod: Fluidní katalytické krakování (FCC) představuje významný rafinérský proces. Základní technologická koncepce byla vyvinuta v 30 letech minulého století s cílem zvýšit výtěžek a oktanové číslo motorového (automobilového a leteckého) benzínu. V dalším období se tato technologie stala integrální součástí téměř každé palivářské rafinerie, kterou se zpracovává až 50% uhlovodíků vstupujících do rafinerie. V poslední dekádě, v souvislosti s masivním uplatněním malých naftových motorů i v osobních automobilech, spotřeba automobilového benzinu (BA) v Evropě klesá a budoucnost FCC technologie představuje pro rafinerie významný problém. Pro FCC se hledá nové uplatnění, např. k výrazně vyšší produkci propylénu nebo zvýšení výroby motorové nafty (NM). V tomto směru se dále vyvíjí jak technologie, tak zejména katalytický systém. Příspěvek se zabývá posouzením budoucího možného uplatnění FCC technologie na základě nových publikovaných poznatků a s využitím výsledků simulace rafinerie pomocí lineárního programování. Jako základ byla využita zkušenost České rafinérské a.s. (ČeR a.s.). Technologické možnosti FCC jsou přitom posuzovány v kontextu požadavků na výkon celé rafinerie, složení a kvalitu rafinérských produktů. 2. Rozbor problému První jednotka FCC byla uvedena do provozu v roce 1942 v rafinerii Standard Oil v Baton Rouge, USA. Začátkem 60. let minulého století byl použit Y zeolit jako základ FCC katalyzátorů, od roku 1984 pak zeolit ZSM 5. Hlavní výhody FCC technologie představují: Z inženýrského hlediska velmi pokrokový koncept spočívající v použití katalyzátoru ve fluidní vrstvě, který je cirkulován, průběžně regenerován a obměňován. Provozní cyklus FCC je proto determinován jen mechanickými problémy jednotky, nikoliv stavem katalyzátoru. To velmi dobře zapadá do konceptu prodlužování cyklu odstávek rafinerií s cílem uspořit náklady. Tento cyklus se prodloužil z 1 roku v 70. letech na 4 6 let nyní. Lze použít široké spektrum surovin různé kvality, od vakuových destilátů a hydrokrakátu, až po zbytkové frakce se zvýšeným obsahem kovů. Ve významném rozsahu lze měnit výtěžky produktů z jednotky volbou katalyzátoru, aditiv a reakčních podmínek. Katalyzátory se nyní vyrábějí téměř na míru konkrétní jednotce FCC. Nespotřebovává se drahý vodík jako například při hydrokrakování. Pracuje se za nízkých tlaků, na rozdíl např. od hydrokrakování. Hlavní produkt benzín má v zásadě příznivé vlastnosti pro mísení do BA, tj. dostatečné oktanové číslo a obsahuje olefíny, kterými lze v rámci stanovených limit ředit aromáty např. z reformátu.

2 Konstrukční řešení FCC jednotek během relativně dlouhé existence procesu bylo detailně propracováno a je velmi spolehlivé. Nejdůležitější nevýhody jsou: Ropné zbytky z těžkých a více sirných rop je nutné před zpracováním na FCC rafinovat. (pre treatment). Relativně vysoká reakční teplota ( C). Produkty FCC představují převážně olefíny (zapáchají a jsou reaktivní) a aromáty, tedy uhlovodíky odmítané ochránci zdraví a životního prostředí. Naštěstí jsou kompatibilní i s nejnovějšími požadavky na formulaci BA, bohužel ne s požadavky na formulaci NM. V souvislosti s měnícím se názorem na roli FCC v rafineriích, produkce reaktivních olefínů se ale nyní stává konkurenční výhodou procesu, protože umožňuje produkty FCC používané do motorových paliv reformulovat (vyrobit alkylát, éter nebo i parafín), nebo chemicky využít (propylén). FCC je především konverzní technologií, nikoliv rafinační. Proto produkty FCC vyžadují další rafinaci, aby odpovídaly současným požadavkům na kvalitu paliv (post treatment). Část suroviny je přeměněna na koks a topný plyn, které ale slouží pro pokrytí energetické spotřeby jednotky (předehřev reakční směsi, výroba vysokotlaké páry, pohon turbín a vytápění kolon). Etylén obsažený v topném plynu představuje další zajímavý uhlovodík, na jehož využití se nyní zaměřuje pozornost. Velká spotřeba katalyzátoru, přesahující objemem a cenou všechny ostatní spotřeby katalyzátorů v rafinerii. Relativně velké emise CO 2 a SO 2 ze spalovaného koksu. Tab.1: Výtěžky hlavních produktů FCC Výtěžek (% hm.) Propylén 4 25 Benzín LCO 5 41 Koks 4 7 Hlavní produkty FCC se liší svým využitím propylén nabízí řadu možností, benzín se mísí do BA, lehký cyklový olej (LCO) do NM nebo topných olejů. Rozmezí výtěžků hlavních produktů FCC ilustruje tab.1. Ukazuje, že proces je mimořádně flexibilní. S ohledem na celkovou instalovanou kapacitu, počet jednotek (stovky) a klíčové postavení v rafineriích se technologie FCC dále rozvíjí.. Vývoj se soustřeďuje na [CONNOR, KUEHLER, IMHOF, 2003]: Úpravy zařízení s cílem zvýšit kapacitu jednotek a spolehlivost, snížit náklady a přizpůsobit portfolio produktů požadavkům jednotlivých rafinérií [FUJIAMA, 2007]. Katalyzátor, který je nyní koncipován jako multikomponentní a může být kombinován i s několika aditivy. Tento systém je stále více adaptován na míru konkrétní jednotky, tj. s cílem dosáhnout zcela určitých výtěžků a kvality produktů [BRUNO, 2006; BUTTERFIELD, YADONG, YONGGANG, 2006; MAHOLLAND, 2005; YUNG, 2004]. Aditiva pro katalytický systém, která umožňují zásadně ovlivňovat technologické výtěžky produktů, citlivost katalytického systému k obsahu kovů v surovině, redukovat obsah síry v produktech a snížit emise SO 2 a NO X z FCC regenerátoru [BOHNEN, DOUGAN, 2005; McQUEEN, DIDDAMS, 2002; YALURIS, DOUGAN, RILEY, 2006]. Snížení škodlivých emisí z jednotky instalací speciálních dodatečných zařízení [CONFUARTO, EAGLESON, 2005]. Integraci FCC s pre a post treatment technologiemi.

3 Pro rafinerii představuje FCC jednotka centrální technologii, která ve srovnání se standardní hydroskimmingovou rafinerií umožňuje významně zlepšit výtěžky produktů a představuje významný zdroj zisku. Úlohy FCC jednotky v současné rafinerii ropy lze charakterizovat následně: Tradiční, konvertovat těžké ropné frakce na lehké produkty. Pomoci zpracovat těžší ropy v rafineriích, což vyplývá z vývoje na trhu rop. Před FCC je proto předřazována hydrogenační rafinace suroviny (pre treatment) [MAHOLLAND, BUTTERFIELD, 2004; McETHINEY, 2003]. Produkovat benzín, což zůstává primární rolí i přes stagnující spotřebu BA. Požadavek na čistý BA (10 ppm hm. S) si vyžádal zařazení dodatečné selektivní rafinace benzínu (posttreatment; k dispozici je řada procesů i řešení). Mísení FCC benzínu do BA uvolňuje primární benzín z ropy jako surovinu pro pyrolýzu. Přispět dále k ekonomicky výhodné integraci rafinérií s petrochemií zvýšením produkce lehkých olefínů, zejména propylénu. Produkce propylénu je podporována vyšší konverzí. [LESEMANN, NEE, 2004; NICCUM aj., 2001]. Propylén je žádaný produkt, protože poměr etylénu a propylénu z pyrolýzy neodpovídá vývoji trhu polyolefínů.. Vhodným uspořádáním procesu krakování lze dosáhnout výtěžku z FCC až 25% hm. propylénu. Pro takovou produkci je ale nutné zásadně intenzifikovat část zpracování plynů ve standardní FCC jednotce. Vyšší produkce propylénu je doprovázena nižší tvorbou aromátů. Toto schéma též vede ke snížení celkové výroby komponent do BA, včetně alkylátu a ETBE. Přispět k výrobě NM, která se stává nedostatkovým produktem. Na rozdíl od propylénu, produkce středního destilátu je na FCC nejvyšší při nízkých konverzích. LCO ale není produkt vhodný pro přímé mísení do NM, vyžaduje dodatečnou rafinaci [BLAIR, 2004; THAKKAR aj., 2005]. Možné budoucí požadavky na výkon FCC jednotek jsou v zásadě protichůdné. Dlouhodobější posun FCC jednotky do odlišného režimu vyžaduje nákladnou investiční úpravu zařízení. To je důvod, proč se vyplatí studovat různé režimy FCC jako integrální součásti rafinerie, s využitím matematického modelu. Výsledky testování nových katalyzátorů, aditiv, úpravy zařízení a popisy různých režimů provozování FCC jednotek jsou publikovány často. Posouzení různých režimů FCC v rámci celé rafinerie s využitím lineárního programování, jako činní tento příspěvek, nebo aplikací rigorózního modelování [NAGEL, GUERRA, 2002], běžně publikováno není.

4 3. Výsledky a diskuse FCC jednotka v rafinerii ČeR a.s. Kralupy n.vlt. byla uvedena do provozu v květnu Patří kapacitou k malým (1380 kt/r suroviny, kombinace vakuového destilátu a atmosférického ropného zbytku), ale technologickým řešením k nejmodernějším jednotkám. Používá technologickou licenci UOP. Generálním dodavatelem byl Fluor Daniel, Holandsko. Jednotka byla navržena s cílem zvýšit výtěžek BA v ČeR a.s. Umožňuje provoz i v režimu LCO (výroba NM), ve kterém ale nebyla nikdy provozována. Vyrábí propylén polymerační kvality, který ale nepředstavuje centrální produkt. Během dosavadního 6 letého provozu byl postupně inovován katalytický systém a realizována dílčí zlepšení zaměřená na spolehlivost a tepelnou účinnost jednotky. Nejvýznamnějšími modifikacemi bylo začlenění tzv. trojděliče počátkem roku 2005 (3 cut splitter, řešení Shell Global Solutions) a od letošního roku selektivní hydrogenace středního řezu z trojděliče (technologie PRIME G+, Axens), s cílem vyrábět BA s 10 ppm hm. S [SVÁTA, KITTEL, 2007]. Hlavní zařízení jednotky ukazuje fotografie. Integraci FCC jednotky do rafinerie v Kralupech n.vlt. ilustruje obr.1. Protože příspěvek se zabývá budoucí úlohou FCC, toto schéma uvažuje i alkylaci, která v současné rafinerii k dispozici není. Cílem výpočtů bylo pomocí lineárního modelu rafinerie používaného pro strategické plánování posoudit vliv rozdílných technologických režimů FCC na: FCC jednotku samotnou. Ostatní technologie provozované v ČeR a.s. Účelnost využití alkylace v existujícím technologickém schématu ČeR a.s. s tím, že alkylát bude mísen do BA v rafinerii. Produkci rafinerie. Ekonomické zhodnocení surovin (rafinérskou marži). Na základě výsledků bylo pak úkolem rozhodnout o dalším rozvoji jednotky FCC. Byly použity reálné premisy strategického plánu ČeR a.s. Tyto premisy stanovují požadavky na objem rozhodujících produktů z rafinerie a odrážejí vizi vlastníků společnosti o budoucím vývoji trhu a roli ČeR a.s. na něm. V zásadě jsou konformní se současným vývojem v oboru zpracování ropy. Lze je charakterizovat následovně: Velmi limitovaná (konstantní) výroba BA. Limitovaná výroba leteckého petroleje (JET), s cílem maximalizovat produkci motorové nafty (NM). Otevřená / maximální možná produkce NM. Otevřená / maximální produkce propylénu. Je evidentní, že tyto premisy velmi úzce předurčují využití právě FCC jednotky, která umožňuje přizpůsobení technologického režimu pro dosažení každého jednotlivého požadavku.

5 Obr.1: Integrace FCC do rafinérie v Kralupech M erox Striper Topný plyn Debutan. C 3 P ropylén C 3 Topný plyn Etanol i butan C 4 LP G FCC Reaktor Regenerátor katalyzátor Frakcionátor P lyn Lehký Bi 3CS Těžký Bi LCO Rafinát I Lehký Bi Střední Bi Těžký Bi C 4 Merox SDS Unifiner HRPO Topný olej ETBE Alkylace n butan Alkylát Topný olej Motorová nafta Automobilový benzin

6 Byly uvažovány tři základní režimy provozování FCC jednotky v rafinerii Kralupy, viz tab.2: Tab.2: Výtěžky použité pro modelování různých režimů na FCC (% hm) Výtěžek / Režim Benzín Propylén Mot. nafta Odplyn 4,8 5,1 3,6 Propylén 5,8 12,7 3,9 Propan 0,99 2,1 1,0 C 4 frakce 12,3 19,1 8,7 Benzín 51,9 37,1 44,6 LCO 11,5 13,0 22,9 Slurry 6,2 6,2 10,2 Koks 6,7 4,8 5,1 Současný standardní, s vysokým výtěžkem benzínu. S vysokým výtěžkem propylénu. bez náročnější úpravy konstrukce reaktoru. S vysokým výtěžkem lehkého cyklového oleje LCO (střední destilát uplatnitelný v NM). K tabulce lze dodat: Výtěžky pro režim benzín jsou odvozené od skutečných provozních údajů, pro propylén byly převzaty z [HAKULI, 2004] (Albemarle AFX Technology) a pro motorovou naftu byly odvozeny z projektových údajů FCC jednotky v Kralupech. S výjimkou benzínu, výtěžky nedosahují extrémních hodnot uvedených v tab.1. Ve standardním současném režimu FCC jednotky v Kralupech výtěžek benzínu representuje více jak 52 % hm. a tento produkt je dominující. Pro takový účel byla ostatně technologie vyvinuta. Uvažovaný max. výtěžek propylénu 12,7 % hm. je více jak dvakrát vyšší než současný, při maximální výrobě benzínu. I tento výtěžek je poloviční ve srovnání s maximálně možným v FCC technologii. Rozdíl výtěžků propylénu ukazuje, jak selektivně lze vést krakování ve prospěch tohoto produktu. V tomto režimu také dochází k podstatném snížení výtěžku benzínu, při prakticky nezměněném výtěžku LCO. Poměr výtěžků benzínu a frakce NM se výrazně zlepšuje, což představuje další pozitivní skutečnost tohoto technologického režimu. Také se nezvyšuje výtěžek koksu. Výtěžek LCO v režimu NM je konzervativní, bylo by ho možné dále zvyšovat, pokud tento směr by se ukázal jako ekonomicky zajímavý. Z porovnání premis strategického plánu ČeR a.s. a výtěžků FCC jednotky vyplývá, že cílem optimalizace bylo rozhodnout mezi režimy s vysokým výtěžkem propylénu nebo LCO. Tab.3: Kapacitní využití technologií Kapacita / Režim Benzín Propylén Mot. nafta Destilace ropy ,5 99,3 Vak. destilace ,2 103,8 Rafinace benzínu ,4 99,5 Reformování ,8 98,0 Rafinace stř.destilátů ,2 100,0 Hydrokrakování ,4 108,2 FCC ,1 102,1 Zprac. FCC plynů ,6 73,0 ETBE ,0 100,0 Alkylace ,6 205,5 samotného FCC. Výjimku představují pouze: Vliv technologického režimu FCC v rámci zvolených předpokladů na využití kapacity FCC i dalších důležitých jednotek rafinerie ilustruje následující tab.3. Kapacita FCC byla přitom uvažována jako otevřená. Z tabulky vyplývá, že i podstatná změna technologického režimu FCC nemá zásadní vliv na využití kapacit ČeR a.s. a nemá ani vliv na kapacitu Zpracování plynů z FCC. Zde změny související s vysokou produkcí propylénu jsou na nebo za hranicí možné intenzifikace existujícího zařízení.

7 Alkylace. Zde případné rozhodnutí o kapacitě bude velmi těsně svázáno s rozhodnutím o režimu provozování FCC. Čím méně benzínu FCC produkuje, tím více alkylátu se v rafinerii uplatní. Simulovaná kapacita se přitom pohybovala v rozmezí kt/r alkylátu. Hydrokrakování, které soupeří v rafinerii s FCC o stejnou surovinu (vakuový plynový olej) a poskytuje mnohem kvalitnější komponentu NM než FCC. Rozdíly ve využití kapacity v různých režimech představuje 130 kt/r. Tab.4: Dostupnost C 4 olefinických frakcí Zdroj / Režim Benzín Propylén Mot. nafta C4 olefíny 100,0 136,5 81,6 z FCC a externí pyrolýzy. Pro doplnění k výtěžku propylénu, změny v dostupnosti C 4 olefinických frakcí v rafinerii ilustruje tab.4, přičemž se jedná o kombinaci C 4 uhlovodíků Vliv režimů FCC na produkci hlavních komodit obsahuje další tab.5. Tab.5.: Produkce hlavních komodit v rafinerii Kapacita / Režim Benzín Propylén Mot. nafta LPG 100,0 98,2 35,0 Propylén 100,0 202,0 69,0 Automobilový benzin 100,0 100,0 100,0 JET 100,0 100,0 84,9 Motorová nafta 100,0 101,1 102,3 Suroviny pro pyrolýzu 100,0 100,0 100,0 Topné oleje 100,0 102,2 125,2 Vliv technologického režimu FCC na produkci propylénu, LPG a topných olejů je zásadní, u ostatních komodit ne již tak podstatný. Protože se při výpočtech uvažovalo se zpracováním alkylátu společně s FCC benzínem do BA a produkce BA je konstantní, liší se jednotlivé režimy konečným složením BA. Dále je zajímavé, že režim NM na FCC nevede ve svých důsledcích k zásadnímu zvýšení produkce NM z ČeR a.s. ani středních destilátů obecně (+ JET). Nedochází ani k zásadním změnám ve skladbě surovin dodávaných pro pyrolýzu, kde primární benzín je zcela dominující. Produkce topných olejů v režimu NM se zvyšuje v souvislosti s nižší konverzí na FCC. Zcela zásadní vliv jednotlivých režimů FCC jednotky na rafinérskou marži ilustruje poslední, ale v podstatě nejdůležitější tab.6. Rozdíl 1% zde reprezentuje desítky miliónů Kč. Režim s vysokým Tab.6.: Vliv režimu FCC na rafinérskou marži Zdroj / Režim Benzín Propylén Mot. nafta Rafinérská marže (%) 100,0 108,4 93,7 Obr.3: Produkce propylénu vs.rafinerská marže výtěžkem propylénu bude v podmínkách ČeR a.s. ekonomicky nejvýhodnější. Navíc umožní vyrábět reformulovaný BA, kde olefinický FCC benzín bude částečně nahrazen velmi kvalitní složkou alkylátem. Raf.marže (%) C3= (kt/r) Rafinérskou marži lze velmi dobře korelovat s výtěžkem propylénu, jak ukazuje obr.3 (R 2 = 0,94). Submodel FCC v lineární modelu ČeR a.s. bohužel neumí dobře předpovídat vliv zásadní změny technologického režimu na složení C 4 frakce, což je důležité pro její další technologické využití, a vlastnosti FCC benzínu. Na možném zlepšení se nyní pracuje.

8 4. Závěr Z modelování tří zásadně odlišných režimů provozování FCC jednotky bylo pro ČeR a.s.odvozeno: Režim vysoké výroby propylénu představuje ekonomicky nejvýhodnější alternativu využití FCC jednotku, což je v souladu se současným vývojem v oboru. Výtěžek propylénu lze velmi dobře korelovat s rafinérskou marží. Režim vysokého výtěžku LCO není pro ČeR a.s. výhodný a nevede k podstatnému zvýšení produkce středních destilátů z rafinerie. Využití základních jednotek rafinerie není podstatně ovlivněno režimem na FCC. Požadavek vlastníků na produkci hlavních rafinérských komodit (BA, NM, suroviny pro pyrolýzu) není režimem FCC zásadně ovlivněn nebo ohrožen. Alkylace představuje pro ČeR a.s. výhodnou technologii, zejména ve spojení s vysokým výtěžkem propylénu. Postup prezentovaných v tomto příspěvku se v ČeR a.s. používá k posouzení rozvojových projektů. Protože konfigurace ČeR a.s. se velmi blíží současné standardní rafinerii, závěry tohoto příspěvku je možné aplikovat i obecněji. 5. Odkazy: a) BLAIR, George: " A Novel Approach to Maximizing LCO Yield and Quality". Breaking Barriers Albemarle ERTC pre meeting, Prague 15.November b) BOHNEN, Frank M.; DOUGAN, Timothy J.: " EU regulations on the horizon". Petroleum Technol. Quarterly 2005/10/4/47. c) BRUNO, Ken: " Maximizing octane". Petroleum Technol. Quarterly 2006/11/2/54 d) BUTTERFIELD, Ron; YADONG, Zhu; YONGGANG, Yang: " A super additive solution". Hydrocarbon Engineering 2006/11/9/27. e) CONFUARTO, Nicholas; EAGLESON, Scott: " Economic emission control". Hydrocarbon Engineering 2005/10/03/31. f) CONNOR, P.O.; KUEHLER, C.; IMHOF, P.: " FCC meets future needs". Hydrocarbon Engineering 2003/8/1/35. g) EVANS, Martin: " From resid to LPG". Hydrocarbon Engineering 2007/12/8/32 h) FUJIYAMA, Y. and others: "High severity FCC operation". Petroleum Technol. Quarterly 2007/12/1/101. i) HAKULI, Arja.: Increasing light olefins yield. Albemarle Catalyst Courier 2004/ /58/8 j) LESEMANN, M.; NEE, J.R.D.: " Refinery profits in the propylene market". Hydrocarbon Engineering 2004/9/11/55. k) MAHOLLAND, Michael K.; BUTTERFIELD, Ron: " A great addition". Hydrocarbon Engineering 2004/9/8/30. l) MAHOLLAND, Michael K.: " The future of FCC catalysts". Hydrocarbon Engineering 2005/10/9/23.

9 m) McETHINEY, Gordon: "Residue processing profits". Hydrocarbon Engineering 2003/8/11/31. n) McQUEEN, Daniel; DIDDAMS, Paul A.: " New FCC additive technology for gasoline sulfur reduction". Hydrocarbon Engineering 2002/7/9/45. o) NAGEL, Ewe; GUERRA, Maria, Jesus: " Rigorous modelling". Hydrocarbon Engineering 2002/7/3/69. p) NICCUM P.K. and others: "Consider improving refining and petrochemical integration as a revenue generating option". Hydrocarbon Processing 2001/80/11/47. q) SVÁTA, Josef; KITTEL, Hugo: Selection of the Best Technology for Selective Hydrogenation of FCC Gasoline for CRC and Impact on the Refinery Configuration. Sborník konference Aprochem 2007, Milovy, (příspěvek 158). r) THAKKAR, Vasant P. and others: " LCO upgrading". Petroleum Technol. Quarterly 2005/10/3/41. s) YALURIS, George; DOUGAN, Tim; RILEY, Bob: " Evaluating additive performance". Hydrocarbon Engineering 2006/11/3/63. t) YUNG, K.Y.: " Catalytic challenges". Hydrocarbon Engineering 2004/9/1/ Seznam použitých zkratek 3CS BA Bi ČeR a.s. ETBE FCC HRPO JET LPG LCO NM SDS ZSM 5 3 Cut Splitter; trojdělič Benzín automobilový Benzín Česká rafinérská a.s. Etyl terc.butyl éter Fluidní katalytické krakování Hydrogenační rafinace plynového oleje Letecký petrolej Zkapalněné ropné plyny Lehký cyklový olej, střední destilát z FCC Nafta motorová Selektivní odsíření FCC benzínu Zeolit, aditiv pro FCC katalyzátor

Role malých pr ojektů pr o udr žitelný rozvoj České rafinérské, a.s.

Role malých pr ojektů pr o udr žitelný rozvoj České rafinérské, a.s. 1. Úvod. Role malých pr ojektů pr o udr žitelný rozvoj České rafinérské, a.s. Josef Sváta, specialista pro strategické plánování tel. +42 315 718 65, e mail Josef.Svata@crc.cz Josef Král, manažér sekce

Více

OPTIMALIZOVANÉ PREFABRIKOVANÉ BALKONOVÉ DÍLCE Z VLÁKNOBETONU

OPTIMALIZOVANÉ PREFABRIKOVANÉ BALKONOVÉ DÍLCE Z VLÁKNOBETONU OPTIMALIZOVANÉ PREFABRIKOVANÉ BALKONOVÉ DÍLCE Z VLÁKNOBETONU Ctislav Fiala, Petr Hájek, Vlastimil Bílek, Marek Ženka 1 Úvod V rámci výzkumu zaměřeného na optimalizaci využití konstrukčních materiálů byl

Více

ŘADA MOTORŮ SCANIA EURO 5. Opravdový rozdíl

ŘADA MOTORŮ SCANIA EURO 5. Opravdový rozdíl ŘADA MOTORŮ SCANIA EURO 5 Opravdový rozdíl PŘEDSTAVUJEME MOTORY SCANIA EURO 5 2-3 Dokonalost se vyplácí. O tom, co je motorem vašich ambicí, se můžeme jen dohadovat. Zato přesně víme, jakým překážkám musíte

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ Brusel, 29. 6. 1999 COM(1999) 317 final SDĚLENÍ KOMISE RADĚ, EVROPSKÉMU PARLAMENTU, HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Rozvoj krátké námořní dopravy v Evropě

Více

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 - pracovní seminář určený hydrogeologům (16.2.2012) 1. ÚVOD do změn právních předpisů Právní předpisy nemohou postihnout rozmanitosti případů z každodenní praxe. Zde proto

Více

Škola VOŠ a SPŠE Plzeň, IČO 49774301, REDIZO 600009491

Škola VOŠ a SPŠE Plzeň, IČO 49774301, REDIZO 600009491 Škola VOŠ a SPŠE Plzeň, IČO 49774301, REDIZO 600009491 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Kód DUMu Název DUMu Autor DUMu Studijní obor Ročník Předmět Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0560

Více

Názory na bankovní úvěry

Názory na bankovní úvěry INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/2007 DLUHY NÁM PŘIPADAJÍ NORMÁLNÍ. LIDÉ POKLÁDAJÍ ZA ROZUMNÉ PŮJČKY NA BYDLENÍ, NIKOLIV NA VYBAVENÍ DOMÁCNOSTI. Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru

Více

Odůvodnění veřejné zakázky. Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby

Odůvodnění veřejné zakázky. Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby Odůvodnění veřejné zakázky Veřejná zakázka Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby Zadavatel: Právní forma: Sídlem: IČ / DIČ: zastoupen: EAST

Více

Přeplňování zážehových motorů

Přeplňování zážehových motorů Přeplňování zážehových motorů Cílem přeplňování ZM je především zvýšení výkonu motoru (ale i zlepšení hospodárnosti provozu a snižování obsahu škodlivin ve výfukových plynech). Zvyšování výkonu, resp.

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Příloha k usnesení vlády ze dne 13. února 2013 č. 101. Stanovisko

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Příloha k usnesení vlády ze dne 13. února 2013 č. 101. Stanovisko VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 13. února 2013 č. 101 Stanovisko vlády k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a

Více

Navařování korozivzdorných trvrdonávarů pro rotační díly plunžrů hydraulických lisů. Zbyněk Bunda

Navařování korozivzdorných trvrdonávarů pro rotační díly plunžrů hydraulických lisů. Zbyněk Bunda SOUTĚŽNÍ PŘEHLÍDKA STUDENTSKÝCH PRACÍ FST 2007 Navařování korozivzdorných trvrdonávarů pro rotační díly plunžrů hydraulických lisů ABSTRAKT Zbyněk Bunda Navařování je nanášení kovové vrstvy na povrch výrobku

Více

Přednášející Ing. Daniel Šmíd produktový manažer podlahové systémy

Přednášející Ing. Daniel Šmíd produktový manažer podlahové systémy Přednášející Ing. Daniel Šmíd produktový manažer podlahové systémy Anhydritová x Cementová podlaha Otázka: Který z těchto materiálů je lepší?... každý materiál má své výhody i omezení Základní kladené

Více

Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury

Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury Zelené veřejné zakázky jsou dobrovolným nástrojem. V tomto dokumentu jsou uvedena kritéria EU, která byla vypracována pro skupinu

Více

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů název veřejné zakázky: Regenerace zeleně vybraných lokalit města Dvůr

Více

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb 1 VŠEOBECNĚ ČSN EN 1991-1-1 poskytuje pokyny pro stanovení objemové tíhy stavebních a skladovaných materiálů nebo výrobků, pro vlastní

Více

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA ÚVOD Při válcování za studena je povrch vyválcovaného plechu znečištěn oleji či emulzemi, popř. dalšími nečistotami. Nežádoucí

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

Změny dispozic objektu observatoře ČHMÚ v Košeticích

Změny dispozic objektu observatoře ČHMÚ v Košeticích O D Ů V O D N Ě N Í V E Ř E J N É Z A K Á Z K Y Dokument slouží ke správnému zpracování odůvodnění veřejné zakázky podle ustanovení 86 odst. 2 a 156 ZVZ, ve smyslu vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj

Více

Role aditiv. a chemických. KOVÁ, Hugo KITTEL. rská a.s., Wichterleho 809, 278 52 Kralupy nad Vltavou. E-mail:

Role aditiv. a chemických. KOVÁ, Hugo KITTEL. rská a.s., Wichterleho 809, 278 52 Kralupy nad Vltavou. E-mail: Role aditiv a chemických přípravků v moderní rafinerii Agnieszka DVOŘÁKOV KOVÁ, Hugo KITTEL Česká rafinérsk rská a.s., Wichterleho 809, 278 52 Kralupy nad Vltavou E-mail: Agnieszka.Dvorakova@crc.cz Hugo.Kittel@crc.cz,

Více

Technická data Platná pro modelový rok 2016. Nový Transporter

Technická data Platná pro modelový rok 2016. Nový Transporter Technická data Platná pro modelový rok 2016 Nový Transporter Motory splňující emisní normu Euro 5 plus Typ motoru/počet ventilů na válec Vstřikování/přeplňování Zdvihový objem (cm 3 ) Max. výkon (kw) při

Více

LED svítidla - nové trendy ve světelných zdrojích

LED svítidla - nové trendy ve světelných zdrojích LED svítidla - nové trendy ve světelných zdrojích Základní východiska Nejbouřlivější vývoj v posledním období probíhá v oblasti vývoje a zdokonalování světelných zdrojů nazývaných obecně LED - Light Emitting

Více

Rozdělení metod tlakového odporového svařování

Rozdělení metod tlakového odporového svařování Rozdělení metod tlakového odporového svařování Podle konstrukčního uspořádání elektrod a pracovního postupu tohoto elektromechanického procesu rozdělujeme odporové svařování na čtyři hlavní druhy: a) bodové

Více

Příznivé teploty pro vaše plasty

Příznivé teploty pro vaše plasty Příznivé teploty pro vaše plasty Řešení technického ohřevu ve výrobě www.voetsch-ovens.com 1 Spolehlivé procesy technického ohřevu ve výrobě plastových výrobků Ve výrobě plastových výrobků jsou téměř vždy

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku. Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ)

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku. Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) Téma 7: HODNOCENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU, ODMĚŇOVÁNÍ ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU

Více

ISA 402 ZVAŽOVANÉ SKUTEČNOSTI TÝKAJÍCÍ SE SUBJEKTŮ VYUŽÍVAJÍCÍCH SLUŽEB SERVISNÍCH ORGANIZACÍ

ISA 402 ZVAŽOVANÉ SKUTEČNOSTI TÝKAJÍCÍ SE SUBJEKTŮ VYUŽÍVAJÍCÍCH SLUŽEB SERVISNÍCH ORGANIZACÍ ZVAŽOVANÉ SKUTEČNOSTI TÝKAJÍCÍ SE SUBJEKTŮ VYUŽÍVAJÍCÍCH SLUŽEB SERVISNÍCH ORGANIZACÍ (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosince 2004 nebo po tomto datu.)* O B S A

Více

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění název veřejné zakázky: Rekonstrukce VZT zařízení č. 1, 2 a 3 v OZ druh zadávacího

Více

Centrum polymerních materiálů a technologií Otty Wichterle realizace stavební části

Centrum polymerních materiálů a technologií Otty Wichterle realizace stavební části Kvalifikační dokumentace k veřejné zakázce zadávané v otevřeném řízení dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Název veřejné zakázky: Centrum polymerních

Více

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění. 6 Právní postavení a ochrana osob se zdravotním postižením Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Více

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 Churning Churning je neetická praktika spočívající v nadměrném obchodování na účtu zákazníka obchodníka s cennými papíry. Negativní následek pro zákazníka spočívá

Více

21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK

21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK 21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK Pavel Rokos ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra elektrotechnologie Úvod Světelné zdroje jsou jedním

Více

Přezkoumání vhodnosti použití zvýšené podlahy pro aplikace datových středisek

Přezkoumání vhodnosti použití zvýšené podlahy pro aplikace datových středisek Přezkoumání vhodnosti použití zvýšené podlahy pro aplikace datových středisek White Paper #19 Revize 0 Resumé V tomto dokumentu jsou popsány okolnosti, které daly podnět k vývoji a používání zvýšených

Více

Vyřizuje: Tel.: Fax: E-mail: Datum: 6.8.2012. Oznámení o návrhu stanovení místní úpravy provozu na místní komunikaci a silnici

Vyřizuje: Tel.: Fax: E-mail: Datum: 6.8.2012. Oznámení o návrhu stanovení místní úpravy provozu na místní komunikaci a silnici M Ě S T S K Ý Ú Ř A D B L A N S K O ODBOR STAVEBNÍ ÚŘAD, oddělení silničního hospodářství nám. Svobody 32/3, 678 24 Blansko Pracoviště: nám. Republiky 1316/1, 67801 Blansko Město Blansko, nám. Svobody

Více

Metodika pro nákup kancelářské výpočetní techniky

Metodika pro nákup kancelářské výpočetní techniky Příloha č. 2 Metodika pro nákup kancelářské výpočetní techniky 1. Vymezení skupin výrobků Kancelářská výpočetní technika, jak o ni pojednává tento dokument, zahrnuje tři skupiny výrobků: počítače osobní

Více

Ř í j e n 2 0 1 0. 18. října (pondělí) Spotřební daň: splatnost daně za srpen (mimo spotřební daně z lihu)

Ř í j e n 2 0 1 0. 18. října (pondělí) Spotřební daň: splatnost daně za srpen (mimo spotřební daně z lihu) D aňový kalendář Ř í j e n 2 0 1 0 8. října (pátek) Pojistné na důchodové zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na nemocenské pojištění: záloha na pojistné osob samostatně

Více

INFORMACE O NĚKTERÝCH OBLASTECH K ŘEŠENÍ VE VĚCI JEDNOTEK SBORŮ DOBROVOLNÝCH HASIČŮ OBCÍ A SPOLKŮ PŮSOBÍCÍCH NA ÚSEKU POŢÁRNÍ OCHRANY

INFORMACE O NĚKTERÝCH OBLASTECH K ŘEŠENÍ VE VĚCI JEDNOTEK SBORŮ DOBROVOLNÝCH HASIČŮ OBCÍ A SPOLKŮ PŮSOBÍCÍCH NA ÚSEKU POŢÁRNÍ OCHRANY II. INFORMACE O NĚKTERÝCH OBLASTECH K ŘEŠENÍ VE VĚCI JEDNOTEK SBORŮ DOBROVOLNÝCH HASIČŮ OBCÍ A SPOLKŮ PŮSOBÍCÍCH NA ÚSEKU POŢÁRNÍ OCHRANY Podnětem ke zpracování tohoto materiálu je změna působení jednotek

Více

Věc C-95/04. British Airways plc v. Komise Evropských společenství

Věc C-95/04. British Airways plc v. Komise Evropských společenství Věc C-95/04 P British Airways plc v. Komise Evropských společenství Kasační opravný prostředek - Zneužití dominantního postavení - Letecká společnost - Dohody se zprostředkovateli služeb v cestovním ruchu

Více

Solární soustavy pro bytové domy Tomáš Matuška

Solární soustavy pro bytové domy Tomáš Matuška Solární soustavy pro bytové domy Tomáš Matuška Československá společnost pro sluneční energii (ČSSE) Novotného lávka 5 116 68 Praha 1 Česká republika info@solarnispolecnost.cz Bytové domy v ČR sčítání

Více

Brusel 8. června 2012 (OR. en) RADA EVROPSKÉ UNIE 10274/1/12 REV 1. Interinstitucionální spis: 2011/0195 (COD) LIMITE PECHE 179 CODEC 1405

Brusel 8. června 2012 (OR. en) RADA EVROPSKÉ UNIE 10274/1/12 REV 1. Interinstitucionální spis: 2011/0195 (COD) LIMITE PECHE 179 CODEC 1405 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 8. června 2012 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2011/0195 (COD) 10274/1/12 REV 1 LIMITE PECHE 179 CODEC 1405 REVIDOVANÁ POZNÁMKA Odesílatel: Generální ředitel pro rybolov Příjemce:

Více

INSTITUT REGIONÁLNÍCH INFORMACÍ

INSTITUT REGIONÁLNÍCH INFORMACÍ Regionální disparity v dostupnosti bydlení, jejich socioekonomické důsledky a návrhy opatření na snížení regionálních disparit MICHAELA ZÁHORSKÁ Dílčí cíl 010 (DC 010) Návrh možných nástrojů ze strany

Více

Freecooling pro chlazení kapalin

Freecooling pro chlazení kapalin Freecooling pro chlazení kapalin Zpracoval: Ing. Martin Uhlíř, Energoekonom spol. s r.o. Freecooling = úspora nákladů Freecooling (volné chlazení) obecně je ekonomická metoda využití nízkých okolních teplot

Více

Metodická pomůcka pro hodnotitele

Metodická pomůcka pro hodnotitele Metodická pomůcka pro hodnotitele Hodnocení činnosti vysokých škol a jejich součástí Akreditační komisí listopad 2015 Hodnocení vysokých škol Dle článku 3 Statutu Akreditační komise provádí Akreditační

Více

PR MYSLOVÁ PYROLÝZA A KOPYROLÝZA NENASYCENÝCH UHLOVODÍK

PR MYSLOVÁ PYROLÝZA A KOPYROLÝZA NENASYCENÝCH UHLOVODÍK 126 Úvod PR MYSLOVÁ PYROLÝZA A KOPYROLÝZA NENASYCENÝCH UHLOVODÍK Ing. Petr Zámostný, PhD., Doc. Ing. Zden k B lohlav, CSc., Ing. Lucie Starkbaumová Ústav organické technologie, VŠCHT Praha, Technická 5,

Více

1 ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM

1 ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM 1 ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM Účel : Snížení ovládací síly při běžném převodu řízení. Poznámka : Pro natočení rejdových kol u vozidel s velkým zatížením řídící nápravy je nutno vyvinout velkou ovládací sílu její

Více

Prověření layoutu za pomoci dynamické simulace Siemens Elektromotory s.r.o.

Prověření layoutu za pomoci dynamické simulace Siemens Elektromotory s.r.o. Prověření layoutu za pomoci dynamické simulace Siemens Elektromotory s.r.o. UPLATNĚNÍ: Dynamická simulace layoutu ODVĚTVÍ: Výroba elektromotorů PŘÍNOS: Vytvoření dynamického simulačního modelu pro řešení

Více

Tel/fax: +420 545 222 581 IČO:269 64 970

Tel/fax: +420 545 222 581 IČO:269 64 970 PRÁŠKOVÁ NITRIDACE Pokud se chcete krátce a účinně poučit, přečtěte si stránku 6. 1. Teorie nitridace Nitridování je sycení povrchu součásti dusíkem v plynné, nebo kapalném prostředí. Výsledkem je tenká

Více

Systém elektronického zpracování údajů o výzkumných projektech a jejich hodnocení v GA AV

Systém elektronického zpracování údajů o výzkumných projektech a jejich hodnocení v GA AV Systém elektronického zpracování údajů o výzkumných projektech a jejich hodnocení v GA AV Leoš HORNÍČEK Kancelář AV ČR, Praha hornicek@kav.cas.cz INFORUM 2008: 14. konference o profesionálních informačních

Více

Příručka uživatele návrh a posouzení

Příručka uživatele návrh a posouzení Příručka uživatele návrh a posouzení OBSAH 1. Všeobecné podmínky a předpoklady výpočtu 2. Uvažované charakteristiky materiálů 3. Mezní stav únosnosti prostý ohyb 4. Mezní stav únosnosti smyk 5. Mezní stavy

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická Obor veřejná správa a regionální rozvoj Diplomová práce Problémy obce při zpracování rozpočtu obce TEZE Diplomant: Vedoucí diplomové práce:

Více

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 505 EXTERNÍ KONFIRMACE OBSAH

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 505 EXTERNÍ KONFIRMACE OBSAH MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 505 EXTERNÍ KONFIRMACE (Účinný pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosincem 2009 nebo po tomto datu) Úvod OBSAH Odstavec Předmět standardu...

Více

Dne 12. 7. 2010 obdržel zadavatel tyto dotazy týkající se zadávací dokumentace:

Dne 12. 7. 2010 obdržel zadavatel tyto dotazy týkající se zadávací dokumentace: Dne 12. 7. 2010 obdržel zadavatel tyto dotazy týkající se zadávací dokumentace: 1. na str. 3 požadujete: Volání a SMS mezi zaměstnanci zadavatele zdarma bez paušálního poplatku za tuto službu. Tento požadavek

Více

BMW Group Česká republika

BMW Group Česká republika Strana 1 Světová premiéra na ženevském autosalonu. Nové BMW Concept řady 5 ActiveHybrid. Současně se světovou výstavní premiérou nového BMW řady 5 Sedan se na ženevském autosalonu v roce 2010 představuje

Více

NOVÉ OBCHODNÍ P ÍLE ITOSTI A VYU ITÍ NET METERINGU

NOVÉ OBCHODNÍ P ÍLE ITOSTI A VYU ITÍ NET METERINGU NOVÉ OBCHODNÍ P ÍLE ITOSTI A VYU ITÍ NET METERINGU Jan Kanta Manažer útvaru legislativa a trh Konference Trendy elektroenergetiky v evropském kontextu XI. Špindler v Mlýn hotel Horal, 13-14. dubna 2016

Více

METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA

METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA Získávání tepla ze vzduchu Tepelná čerpadla odebírající teplo ze vzduchu jsou označovaná jako vzduch-voda" případně vzduch-vzduch". Teplo obsažené

Více

ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU ÚČETNÍHO DVORA ZA ROK 2011 KAPITOLA 6 ZAMĚSTNANOST A SOCIÁLNÍ VĚCI

ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU ÚČETNÍHO DVORA ZA ROK 2011 KAPITOLA 6 ZAMĚSTNANOST A SOCIÁLNÍ VĚCI EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.8.2012 COM(2012) 479 final ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU ÚČETNÍHO DVORA ZA ROK 2011 KAPITOLA 6 ZAMĚSTNANOST A SOCIÁLNÍ VĚCI CS CS ÚVOD ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU

Více

C.1 Technická zpráva

C.1 Technická zpráva C.1 Technická zpráva 1. Identifikační údaje : Název akce : Řež, Parkoviště u penzionu Hudec Objednatel : obec Řež Název objektu : SO 101 PARKOVACÍ MÍSTA A CHODNÍK Zhotovitel : S-Engineering s.r.o., V Křepelkách

Více

MOŽNOSTI POUŽITÍ ODKYSELOVACÍCH HMOT PŘI ÚPRAVĚ VODY

MOŽNOSTI POUŽITÍ ODKYSELOVACÍCH HMOT PŘI ÚPRAVĚ VODY Sborník konference Pitná voda 01, s. 16-168. W&ET Team, Č. Budějovice 01. ISBN 978-80-9058-0-7 MOŽNOSTI POUŽITÍ ODKYSELOVACÍCH HMOT PŘI ÚPRAVĚ VODY Ing. Robert Mach, Ing. Soňa Beyblová Severočeské vodovody

Více

Informace veřejného sektoru zdroj surovin pro informace a znalosti ve firmě

Informace veřejného sektoru zdroj surovin pro informace a znalosti ve firmě Informace veřejného sektoru zdroj surovin pro informace a znalosti ve firmě Dagmar Vránová EPMA Agentura pro evropské projekty & management Iniciativa Czech PSI Watch INFORUM 2007 Praha, 22. 24. května

Více

ZAŘÍZENÍ PRO ODBĚR VZORKŮ VZ

ZAŘÍZENÍ PRO ODBĚR VZORKŮ VZ Technické podmínky 1 RK 12 1075 R A Y M A N spol. s r. o. KLADNO ZAŘÍZENÍ PRO ODBĚR VZORKŮ VZ RK 12 1075 Obr. 1 Zařízení pro odběr vzorků LEGENDA: 1. Pneumatický válec 2. Těleso vzorkovacího zařízení 3.

Více

KVALIFIKA NÍ DOKUMENTACE

KVALIFIKA NÍ DOKUMENTACE Ve ejná zakázka na stavební práce zadávaná podle 21 odst. 1 písm. b) zákona. 137/2006 Sb., o ve ejných zakázkách, v platném zn ní (dále jen zákon): ZŠ Brno, Bakalovo náb eží 8 nástavba administrativní

Více

OBSAH 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2 2 VÝCHOZÍ PODKLADY PRO NÁVRH VARIANT 2 3 URČENÍ STUDIE 3 4 NÁVRHY ŘEŠENÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTI 3

OBSAH 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2 2 VÝCHOZÍ PODKLADY PRO NÁVRH VARIANT 2 3 URČENÍ STUDIE 3 4 NÁVRHY ŘEŠENÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTI 3 OBSAH 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2 2 VÝCHOZÍ PODKLADY PRO NÁVRH VARIANT 2 3 URČENÍ STUDIE 3 4 NÁVRHY ŘEŠENÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTI 3 4.1 AD 1) OPATŘENÍ KE ZKLIDNĚNÍ VJEZDU DO OBCE ULICE ROZTOCKÁ... 3 4.1.1 Popis

Více

Semestrální práce z předmětu mobilní komunikace na téma: Bezdrátové optické sítě

Semestrální práce z předmětu mobilní komunikace na téma: Bezdrátové optické sítě Semestrální práce z předmětu mobilní komunikace na téma: Bezdrátové optické sítě Kafka Petr Pondělí 10.00-11.30 2006 Úvod Optika do domu není levnou záležitostí pro řešení první míle (poslední míle). Určitou

Více

Tel.X Nikl-kadmiové baterie o vysoké hustotě energie Ušité na míru moderním telekomunikačním sítím

Tel.X Nikl-kadmiové baterie o vysoké hustotě energie Ušité na míru moderním telekomunikačním sítím Tel.X Nikl-kadmiové baterie o vysoké hustotě energie Ušité na míru moderním telekomunikačním sítím Pro novou generaci decentralizovaných telekomunikačních sítí jsou vyžadovány záložní zdroje, které splňují

Více

Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu

Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu Solárně-termické kolektory, které slouží pro ohřev teplé vody nebo přitápění, již nejsou žádnou novinkou. Na co si dát ale při jejich

Více

REKONSTRUKCE A DOSTAVBA CHODNÍKU V ULICI PETRA BEZRUČE

REKONSTRUKCE A DOSTAVBA CHODNÍKU V ULICI PETRA BEZRUČE REKONSTRUKCE A DOSTAVBA CHODNÍKU V ULICI PETRA BEZRUČE DÚR+DSP DUBEN 2014 C.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA a) Identifikační údaje stavby Název stavby: Rekonstrukce a dostavba chodníku v ulici Petra Bezruče Místo stavby:

Více

PROGRAM TEPLO BIOMASOU

PROGRAM TEPLO BIOMASOU PROGRAM TEPLO BIOMASOU Obsah 1 Úvod...2 2 Varianty řešení...2 3 Kritéria pro výběr projektů...3 4 Přínosy...3 4.1. Přínosy energetické...4 4.2 Přínosy environmentální...4 4.3 Přínosy ekonomické...6 5 Finanční

Více

Právní úprava spolků dle nového občanského zákoníku

Právní úprava spolků dle nového občanského zákoníku Právní úprava spolků dle nového občanského zákoníku Konkrétní doporučení pro sportovní organizace občanská sdružení Legislativní rada Českého olympijského výboru 2013 Právní úprava spolků dle nového občanského

Více

PRŮMYSLOVÉ APLIKACE ADITIV ATOMIUM

PRŮMYSLOVÉ APLIKACE ADITIV ATOMIUM PRŮMYSLOVÉ APLIKACE ADITIV ATOMIUM Pomáhá obnovovat opotřebená průmyslová zařízení; Prodlužuje životnost zařízení pro těžký provoz; Chrání nová zařízení; Snižuje spotřebu energie u průmyslových zařízení;

Více

Federální shromáždění Československé socialistické republiky 1972. II. v. o. Stanovisko vlády ČSSR

Federální shromáždění Československé socialistické republiky 1972. II. v. o. Stanovisko vlády ČSSR Federální shromáždění Československé socialistické republiky 1972. II. v. o. 5 Stanovisko vlády ČSSR k úmluvám a doporučením přijatým na 55. Mezinárodní konferenci práce Na 55. zasedání Mezinárodní konference

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU MECHATRONIKA. Střední škola technická je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001

STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU MECHATRONIKA. Střední škola technická je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU MECHATRONIKA Střední škola technická je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 PROJEKT OP VK IMPLEMENTACE MECHATRONIKY DO VÝUKY TECHNICKÝCH OBORŮ NA

Více

Prostorové regulátory s tříbodovým výstupem a jejich aplikace

Prostorové regulátory s tříbodovým výstupem a jejich aplikace Aplikační list C 206 Prostorové regulátory s tříbodovým výstupem a jejich aplikace Cenově příznivé, komfortní řešení regulace vybíjení akumulace Akumulace dovoluje provozovat zdroj tepla s maximální účinností

Více

Odůvodnění veřejné zakázky

Odůvodnění veřejné zakázky veřejné zakázky veřejná zakázka Tato veřejná zakázka je zadávána v souladu se zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále též jen jako zákon ). Zadavatel: Obec Libotov Sídlem:

Více

DODATEČNÉ INFORMACE Č. 4

DODATEČNÉ INFORMACE Č. 4 DODATEČNÉ INFORMACE Č. 4 1.1. Název veřejné zakázky: Tělocvična, ZŠ Dolní Břežany 1.2. Evidenční číslo veřejné zakázky: VZ 512860 1.3. Identifikační údaje o zadavateli Název: Obec Dolní Břežany Sídlo:

Více

Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky

Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky Způsob výroby Dodávaný stav Podle ČSN EN 10025-6 září 2005 Způsob výroby oceli volí výrobce Pokud je to

Více

Kvalifikační dokumentace k veřejné zakázce dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon )

Kvalifikační dokumentace k veřejné zakázce dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Kvalifikační dokumentace k veřejné zakázce dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) k nadlimitní veřejné zakázce na dodávky zadávané v otevřeném

Více

REVITALIZACE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ, III. ETAPA B2.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA

REVITALIZACE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ, III. ETAPA B2.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA REVITALIZACE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ, III. ETAPA B2.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA DOKUMENTACE PROVEDENÍ STAVBY Objednatel: MĚSTO ČESKÝ TĚŠÍN, NÁMĚSTÍ ČSA 1/1, 737 01,ČESKÝ TĚŠÍN Zhotovitel: ATRIS s.r.o Místo podnikání:

Více

městské části Praha 3 pro rok 2016 připravila

městské části Praha 3 pro rok 2016 připravila městské části Praha 3 pro rok 2016 připravila městské části Praha 3 pro rok 2016 - Návrh projektu k 3. 2. 2016 Obsah Obsah... 2 1. KONTEXT... 3 2. CÍLE A VÝSTUPY PROJEKTU... 4 3. POSTUP PŘÍPRAVY PARTICIPAČNÍHO

Více

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš Poslání Posláním Keramické dílny Eliáš je umožňovat lidem s postižením začlenění do společnosti s ohledem na jejich zvláštní situaci. Posláním je pomoci

Více

Ústavní sociální služby pro osoby s postižením v Moravskoslezském kraji

Ústavní sociální služby pro osoby s postižením v Moravskoslezském kraji , 3P Consulting, s. r. o., Římská 2, 20 00 Praha 2 telefon: (+420) 739 548 469 e-mail: info@trass.cz web: www.trass.cz Ústavní sociální služby pro osoby s v Moravskoslezském kraji Přehled a charakteristika

Více

ZÁKLADNÍ POŽADAVKY BEZPEČNOSTI PRO OBSLUHU A PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH

ZÁKLADNÍ POŽADAVKY BEZPEČNOSTI PRO OBSLUHU A PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH ZÁKLADNÍ POŽADAVKY BEZPEČNOSTI PRO OBSLUHU A PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH 1 Základní pojmy Obsluha elektrických zařízení Pracovní úkony spojené s provozem zařízení jako jsou spínání, ovládání, regulování,

Více

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů název veřejné zakázky: Správa identit druh zadávacího řízení: otevřené

Více

FILTRU PEVNÝCH ČÁSTIC

FILTRU PEVNÝCH ČÁSTIC Vše, co musíte vědět o FILTRU PEVNÝCH ČÁSTIC DOPORUČUJE VŠE, CO MUSÍTE VĚDĚT O FILTRU PEVNÝCH ČÁSTIC Filtr pevných částic (FAP), spojený s motorem HDi, vyvinutý skupinou PSA Pugeot Citroën. Díky odstraňování

Více

- regulátor teploty vratné vody se záznamem teploty

- regulátor teploty vratné vody se záznamem teploty - regulátor teploty vratné vody se záznamem teploty Popis spolu s ventilem AB-QM a termelektrickým pohonem TWA-Z představují kompletní jednotrubkové elektronické řešení: AB-QTE je elektronický regulátor

Více

Odůvodnění veřejné zakázky. ÚzP pro Prahu 1 stavební úpravy budovy Štěpánská 619/28

Odůvodnění veřejné zakázky. ÚzP pro Prahu 1 stavební úpravy budovy Štěpánská 619/28 Odůvodnění veřejné zakázky ÚzP pro Prahu 1 stavební úpravy budovy Štěpánská 619/28 Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky podle 2 vyhlášky č. 232/2012 Sb., o podrobnostech rozsahu odůvodnění účelnosti veřejné

Více

OBNOVA, MODERNIZACE A ZABEZPEČENÍ INFRASTRUKTURY MAGISTRÁTU MĚSTA OPAVY

OBNOVA, MODERNIZACE A ZABEZPEČENÍ INFRASTRUKTURY MAGISTRÁTU MĚSTA OPAVY KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE K VEŘEJNÉ ZAKÁZCE ZADÁVANÉ DLE ZÁKONA Č.137/2006 SB., O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZVZ ). OTEVŘENÉ NADLIMITNÍ ŘÍZENÍ NA DODÁVKY OBNOVA, MODERNIZACE

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 991/2015 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 963 ze dne 14.12.2015 Veřejná významná nadlimitní zakázka v otevřeném řízení na stavební úpravy panelových domů v Praze 3, ul.

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace Název veřejné zakázky: Fotovoltaická elektrárna Cítov Identifikační údaje zadavatele: Obec Cítov Cítov 203 277 04 Cítov IČ: 00236764 Osoba oprávněná jednat za zadavatele: Ing. Marie

Více

Fakulta provozně ekonomická. Analýza způsobů financování při pořízení dlouhodobého hmotného majetku z hlediska účetního a daňového

Fakulta provozně ekonomická. Analýza způsobů financování při pořízení dlouhodobého hmotného majetku z hlediska účetního a daňového ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Fakulta provozně ekonomická obor Provoz a ekonomika kombinované studium Katedra obchodu a financí TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI Analýza způsobů financování při pořízení dlouhodobého

Více

ZADÁNÍ ÚZEMNÍ STUDIE (PRO LOKALITU Z5 ÚZEMNÍHO PLÁNU ŽELEZNÝ BROD)

ZADÁNÍ ÚZEMNÍ STUDIE (PRO LOKALITU Z5 ÚZEMNÍHO PLÁNU ŽELEZNÝ BROD) ZADÁNÍ ÚZEMNÍ STUDIE (PRO LOKALITU Z5 ÚZEMNÍHO PLÁNU ŽELEZNÝ BROD) POŘIZOVATEL Městský úřad Železný Brod úřad územního plánování náměstí 3. května 1 468 22 Železný Brod ÚČEL POŘÍZENÍ ÚZEMNÍ STUDIE LOKALITY

Více

PŘÍLOHA 1.7 SMLOUVY O PŘÍSTUPU K VEŘEJNÉ PEVNÉ KOMUNIKAČNÍ SÍTI PROGRAM ZVYŠOVÁNÍ KVALITY

PŘÍLOHA 1.7 SMLOUVY O PŘÍSTUPU K VEŘEJNÉ PEVNÉ KOMUNIKAČNÍ SÍTI PROGRAM ZVYŠOVÁNÍ KVALITY PŘÍLOHA 1.7 SMLOUVY O PŘÍSTUPU K VEŘEJNÉ PEVNÉ KOMUNIKAČNÍ SÍTI PROGRAM ZVYŠOVÁNÍ KVALITY (PŘÍSTUP K ŠIROKOPÁSMOVÝM SLUŽBÁM) Obsah 1. ÚČEL PROGRAMU 3 2. UZAVŘENÍ DOHODY O PROGRAMU 3 3. DÍLČÍ ZÁVAZKY V

Více

Oprava střechy a drenáže, zhotovení a instalace kované mříže kostel Sv. Václava Lažany

Oprava střechy a drenáže, zhotovení a instalace kované mříže kostel Sv. Václava Lažany Zadávací dokumentace na podlimitní veřejnou zakázku na stavební práce zadávanou dle zákona 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění: Zadavatel: Římskokatolická farnost děkanství Skuteč Tyršova

Více

Dvoustupňové hořáky na lehký topný olej

Dvoustupňové hořáky na lehký topný olej Vladislav Šlitr - GFE Provozovna: Obránců Míru 132, 503 02 Předměřice n.l. Tel: 495 581 864, Fax: 495 582 045 Autorizovaný dovozce pro Českou a Slovenskou republiku Dvoustupňové hořáky na lehký topný olej

Více

Pardubický kraj Komenského náměstí 125, Pardubice 532 11. SPŠE a VOŠ Pardubice-rekonstrukce elektroinstalace a pomocných slaboproudých sítí

Pardubický kraj Komenského náměstí 125, Pardubice 532 11. SPŠE a VOŠ Pardubice-rekonstrukce elektroinstalace a pomocných slaboproudých sítí Pardubický kraj Komenského náměstí 125, Pardubice 532 11 Veřejná zakázka SPŠE a VOŠ Pardubice-rekonstrukce elektroinstalace a pomocných slaboproudých sítí Zadávací dokumentace 1. Obchodní podmínky, platební

Více

Aviva investiční pojištění aneb 6 jednou ranou (recenzí)

Aviva investiční pojištění aneb 6 jednou ranou (recenzí) Aviva investiční pojištění aneb 6 jednou ranou (recenzí) Ve veřejném hlasování soutěže o nejoblíbenější finanční produkt Zlatá koruna 2005 se na prvním místě umístilo životní pojištění pojišťovny Aviva

Více

SVOJEK ÚZEMNÍ PLÁN OBCE ZMĚNA Č.1

SVOJEK ÚZEMNÍ PLÁN OBCE ZMĚNA Č.1 1 SVOJEK ÚZEMNÍ PLÁN OBCE ZMĚNA Č.1 Pořizovatel Zpracovatel Autor OBSAH DOKUMENTACE Obec Svojek Architektonický atelier Holub.s.r.o. Pod Beránkou 19, 160 00 Praha 6 Ing.arch. A. Holub a kolektiv Textová

Více

Proč (ne)podporovat rozšíření pravomocí ombudsmanky?

Proč (ne)podporovat rozšíření pravomocí ombudsmanky? Proč (ne)podporovat rozšíření pravomocí ombudsmanky? Projekt podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů. 01 Diskriminace není reálný problém.

Více

VYR-32 POKYNY PRO SPRÁVNOU VÝROBNÍ PRAXI - DOPLNĚK 6

VYR-32 POKYNY PRO SPRÁVNOU VÝROBNÍ PRAXI - DOPLNĚK 6 VYR-32 POKYNY PRO SPRÁVNOU VÝROBNÍ PRAXI - DOPLNĚK 6 Platnost od 1.1.2004 VÝROBA PLYNŮ PRO MEDICINÁLNÍ ÚČELY VYDÁNÍ PROSINEC 2003 1. Zásady Tento doplněk se zabývá průmyslovou výrobou medicinálních plynů,

Více

pístové dávkovací čerpadlo KARDOS N

pístové dávkovací čerpadlo KARDOS N Všeobecně Pístová dávkovací čerpadla série KARDOS byla vyvinuta zvláště pro uživatele, kteří mají vysoké nároky na přesnost, spolehlivost a flexibilitu možností využití. Druhy provedení Symetricky koncipovaná

Více

Název: Obec Lipoltice, Lipoltice 2, 533 64 zastoupený: Ing.Liborem Černým, starostou obce IČO : 273902

Název: Obec Lipoltice, Lipoltice 2, 533 64 zastoupený: Ing.Liborem Černým, starostou obce IČO : 273902 A. PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA 1. Identifikační údaje 1.1. Identifikační údaje stavby Název stavby: Místo stavby: Kraj: Oprava chodníku Lipoltice III hospoda kat.území : Lipoltice Pardubický Okres: Pardubice

Více

Dopady NOZ na občanská sdružení. Mgr. Marcela Tomaščáková březen 2015

Dopady NOZ na občanská sdružení. Mgr. Marcela Tomaščáková březen 2015 Dopady NOZ na občanská sdružení Mgr. Marcela Tomaščáková březen 2015 Co se stalo dne 1. 1. 2014 vstoupil v účinnost nový občanský zákoník (zák. č. 89/2012 Sb.) + doprovodná legislativa (např. zákon o veřejných

Více

Všeobecné obchodní podmínky

Všeobecné obchodní podmínky Všeobecné obchodní podmínky 1. Definice pojmů Pro účely těchto Všeobecných obchodních podmínek se následujícími pojmy rozumí: 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. 1.5. 1.6. 1.7. 1.8. 1.9. 2. 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 3. 3.1

Více