a) Θ(1) b) závislou na hloubce uzlu u c) mezi O(1) a Ω (log n) Jméno:... St. Sk.:. Cvičící:.. Bodů ze cv.: a) Ο(n) b) Θ(n) d) Ο(n 2 )

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "a) Θ(1) b) závislou na hloubce uzlu u c) mezi O(1) a Ω (log n) Jméno:... St. Sk.:. Cvičící:.. Bodů ze cv.: a) Ο(n) b) Θ(n) d) Ο(n 2 )"

Transkript

1 Jméno:... St. Sk.:. Cvičící:.. Bodů ze cv.: A 1. ( úspěšnost: 39 z 49 = 80%) Insert sort řadí do neklesajícího pořadí pole o n prvcích, v němž jsou stejné všechny hodnoty kromě první a poslední, které jsou větší a navzájem stejné. Jediné nepravdivé označení asymptotické složitosti výpočtu je a) Ο(n) b) Θ(n) c) Ω(n 2 ) d) Ο(n 2 ) e) Ω(n) Situace v poli před zahájením řazení je naznačena na prvním obrázku. V obecném kroku algoritmu se nad daným polem provede akce znázorněná na druhém obrázku. Jeden velký prvek se posune o pozici doprava a aktuální (šedý) prvek se posune o pozici doleva. To představuje konstantní počet operací. Rovněž poslední krok algoritmu, kdy se pouze porovnají poslední dva prvky, potřebuje konstantní počet operací. Celkem tedy složitost výpočtu je úměrná výrazu konst n. Platí ovšem konst n Ο(n) (konst n neroste asymptoticky rychleji než n) konst n Θ(n) (to jsme právě zdůvodnili) konst n Ο(n 2 ) (a libovolné vyšší mocniny n) konst n Ω(n) (konst n neroste asymptoticky pomaleji než n) Jediné nepravdivé tvrzení je tudíž obsaženo ve variantě c). 2. ( úspěšnost: 43 z 49 = 88%) Jednoduchá pravá rotace v uzlu u má operační složitost a) Θ(1) b) závislou na hloubce uzlu u c) mezi O(1) a Ω (log n) d) Ω(n) Zde je nutno vědět, jak přibližně rotace vypadá. Mění jen několik ukazatelů na uzly stromu. Intuitivně by mělo pak být jasné, že má složitost konstantní. Varianty b) a d) v takovém případě neplatí. Varianta c) tvrdí, že dotyčná složitost je mezi O(1) a Ω (log n), což znamená, že sice roste pomaleji než log(n), ale zároveň rychleji než konstanta (která neroste vůbec ). Platí ovšem a).

2 A 3. ( úspěšnost: 40 z 49 = 82%) void fff(int x) { if (x < 0) return; abc(x); fff(x 1); fff(x 2); } Daná funkce fff je volána s parametrem 2: fff(2);. Funkce abc(x) je tedy celkem volána a) 1 krát b) 3 krát c) 4 krát d) 7 krát e) 8 krát Strom rekurzivního volání funkce fff vidíme na obrázku (jenž není součástí zadání úlohy), v každém uzlu je vepsána hodnota parametru x při odpovídajícím volání funkce fff. Při volání, kdy je hodnota x je menší než 0 (x = 1 nebo x = 2), nastává okamžitý návrat z funkce fff a funkce abc v takovém případě již volána není. To znamená že funkce fff bude volána jen v bílých uzlech stromu na obrázku, jež jsou dohromady 4. Platí varianta c). 4. ( úspěšnost: 26 z 49 = 54%) Mapovací funkce pro pole uložené po sloupcích s číslem řádku i v rozsahu i = <3,7> a sloupcovým indexem j = <2,5> a počáteční adresou pole v paměti adr vypadá následovně: a) map(i,j) = adr + (i 3) + (j 2) * 5 b) map(i,j) = adr + (i 3) + (j 2) * 4 c) map(i,j) = adr + (i 3) * 4 + (j 2) d) map(i,j) = adr + (i 3) * 5 + (j 2) * 5 Nejjednodušeji varianty ověříme, když do každé z nich dosadíme. Vybereme si proto v poli prvek, který má co nejmenší index a přitom jeho poloha je co nejobecnější, tj. neleží ani v prvním řádku ani v prvním sloupci ani na diagonále a také jeho indexy se navzájem liší. To může být například zvýrazněný prvek s indexy [5] a [3] (obrázek není součástí zadání). Jeho poloha od začátku pole při ukládání po sloupcích(!) je adr + 7. Dosaďme nyní jeho indexy do každé varianty: adr + (5 3) + (3 2) * 5 = adr * 5 = adr + 7 adr + (5 3) + (3 2) * 4 = adr * 4 = adr + 6 adr + (5 3) * 4 + (3 2) = adr + 2 * = adr + 9 adr + (5 3) * 5 + (3 2) * 5 = adr + 2 * * 5 = adr + 15 Souhlasí pouze varianta a). 5. ( úspěšnost: 45 z 49 = 92%) Červenočerný strom a) má černé listy b) udržuje ve všech větvích stejnou červenou výšku c) následníci černého uzlu jsou vždy červení d) má maximální výšku rovnou 2/3 své červené výšky Červenočerný strom má řadu vlastností, které je nutno si pamatovat, odvozují se špatně. Citujme z přednášky: 1. Every node is either red or black

3 2. Every leaf (nil) is black 3. If a node is red, then both its children are black 4. Every simple path from a node to a descendant leaf contains the same number of black nodes (5. Root is black) A Podmínka 3. říká, že v žádné cestě z kořene do listu nemůže být více červených uzlů než černých, výška stromu tedy nepřekročí dvojnásobek jeho černé výšky. Prostřídáme-li ve vyváženém stromu červené a černé vrstvy, vidíme, že lze tohoto maxima téměř dosáhnout. Varianta d) je v rozporu s tímto zjištěním. Varianta c) je také v rozporu s podmínkou 3, podmínka 4 popírá variantu b). Platí a). 6. ( úspěšnost: 39 z 49 = 80%) Na obrázku je skupina úseček. Při výpočtu jejich vzájemných průsečíků se udržuje postupový plán (x-struktura) a struktura svázaná s přímkou uchovávající mezivýsledky (ystruktura). Jaký je stav obou struktur po dokončení 4. kroku podle postupového plánu, tj.po aktualizaci obou struktur? a) X-str: P 2,A, B, F, D Y-str: z,y,x b) X-str: P 1,B, F, D Y-str: x,z,y c) X-str: P 1, P 2,B, F, D Y-str: z,y d) X-str:,A, B, F, D Y-str: z,x,y C E P 2 A x P 1 B y z F D Úloha je kopií úlohy z předtermínu, zde jen opakujeme řešení. Řešení této úlohy navazuje na řešení úlohy 6 ze sousedního oddělení B. Je tam stejný obrázek, jen je prohozeno označení P 2 a P 1 a zkoumá se stav po třetím kroku. Podle toho tedy stav obou struktur v této úloze po třetím kroku je x-str: A, B, F, D, y- str: z,y. Ve čtvrtém kroku je zaregistrována úsečka x a přidána do y-struktury nahoru a také je díky ní objeven průsečík P1 a přidán do x-struktury. Poté je A z x-struktury vyřazeno. V obou strukturách se tak ocitne právě to, co je popsáno ve variantě b). Lze také uvažovat jednodušeji. Bod A je čtvrtý zleva, takže po čtvrtém kroku, již nemůže být v x-struktuře, tím odpadají varianty a) a d). Bod P 2 je dokonce jen třetí zleva, takže z podobného důvodu odpadá varianta c). 7. ( úspěšnost: 46 z 49 = 94%) Double hashing a) je metoda ukládání klíčů na dvě různá místa současně b) je metoda minimalizace kolizí u metody otevřeného rozptylování c) má vyšší pravděpodobnost vzniku kolizí než linear probing d) je metoda minimalizace kolizí u metody rozptylování s vnějším zřetězením Tady nepomůže asi nic jiného než dobrá paměť.

4 A 8. ( úspěšnost: 42 z 49 = 86%) Funkce f(x) a g(x) nerostou asymptoticky stejně rychle. Funkce f(x) roste asymptoticky stejně rychle jako funkce log(x). Platí tedy nutně a) g(x) Ο(log(x)) b) g(x) Θ(log(x)) c) g(x) Θ(log(x)) d) g(x) Ω(log(x)) e) g(x) Ω(log(x)) Funkce g(x) roste asymptoticky buď pomaleji nebo rychleji než f(x), roste tedy asymptoticky rychleji nebo pomaleji než funkce log(x). Který z těchto dvou případů nastává, ovšem není řečeno, takže jediné, co víme, je, že g(x) neroste stejně rychle jako log(x). Může růst pomaleji, čímž je vyloučena varianta a) a také d). Může však růst i rychleji, čímž je vyloučena varianta e). Variantu b) jsme před chvilkou vyloučili, takže zbývá jen správná varianta c). 9. ( úspěšnost: 42 z 49 = 86%) Merge sort, který dělí řazený úsek vždy na poloviny, řadí pole šesti čísel: { 3, 6, 1, 7, 2, 5 }. Situace v aktuálně řazeném poli (ať už to bude původní pole nebo pomocné) bude těsně před provedením posledního slévání (merging) následující: a) b) c) d) e) Merge sort je charakteristický tím, že nejprve pole rozdělí na poloviny aniž jakkoli hýbe s daty, pak obě poloviny zvlášť seřadí a jako poslední krok provede operaci nazvanou slévání (meeting), jež obě seřazené poloviny sloučí v jedinou seřazenou posloupnost. To znamená, že po posledním slévání bude již pole definitivně seřazené a těsně před posledním sléváním budou seřazeny obě poloviny pole. První polovina pole obsahuje čísla 3, 6, 1, po jejím seřazení to bude 1, 3, 6. Podobně v druhé polovině po jejím seřazení najdeme hodnoty 2, 5, 7. Celkem tak před posledním sléváním bude pole obsahovat posloupnost 1, 3, 6, 2, 5, 7. To je právě varianta d). 10. ( úspěšnost: 41 z 49 = 84%) Automat A nad abecedou {a,b,c} má jediný koncový stav X. Automat A přijímá slovo ab. Po přečtení slova aba se octne ve startovním stavu. Automat A určitě přijme slovo (při tom začne vždy ve svém startovním stavu): a) abc b) aaaaa c) ababa d) abaab e) ababc Podstatné je, že automat A se po přečtení tří znaků tvořících slovo aba octne ve startovním stavu. To znamená, že pokud přijímá nějaké slovo α, přijímá dozajista také slovo abaα. (Proč? Protože jak při čtení slova α tak při čtení slova abaα se v okamžiku, kdy se chystá číst první znak v posloupnosti znaků tvořících slovo α, se nalézá ve startovním stavu.) Pro slovo α jednu možnost známe: α = ab. Tudíž je jisto, že automat A přijme také slovo abaab. To odpovídá variantě d). (Také by A přijal např. slovo abaabaabaabaab, apod.)

5 Jméno:... St. Sk.:. Cvičící:.. Bodů ze cv.: B 1. ( úspěšnost: 44 z 48 = 92%) void gg(int x) { if (x < 0) return; abc(x); gg(x 1); gg(x 1); } Daná funkce gg je volána s parametrem 2: gg(2);. Funkce abc(x) je tedy celkem volána a) 1 krát b) 3 krát c) 4 krát d) 7 krát e) 8 krát Strom rekurzivního volání funkce gg vidíme na obrázku (jenž není součástí zadání úlohy), v každém uzlu je vepsána hodnota parametru x při odpovídajícím volání funkce gg. Při volání, kdy je hodnota x = 1, nastává okamžitý návrat z funkce gg a funkce abc v takovém případě již volána není. To znamená že funkce gg bude volána jen v bílých uzlech stromu na obrázku, jichž je dohromady 7. Platí varianta d). 2. ( úspěšnost: 41 z 48 = 85%) Jednoduchá levá rotace v uzlu u má operační složitost a) závislou na výšce levého podstromu uzlu u b) konstantní c) mezi O(1) a Ω(n) d) závislou na hloubce uzlu u Zde je nutno vědět, jak přibližně rotace vypadá. Mění jen několik ukazatelů na uzly stromu. Varianty a) a d) neplatí, varianta c) je nesmyslná sama o sobě, průnik množin O(1) a Ω(n) je prázdný. Platí samozřejmě b). 3. ( úspěšnost: 36 z 48 = 75%) Mapovací funkce pro pole uložené po řádcích s číslem řádku i v rozsahu i = <3,7> a sloupcovým indexem j = <2,5> a počáteční adresou pole v paměti adr vypadá následovně: a) map(i,j) = adr + (i 3) + (j 2) * 5 b) map(i,j) = adr + (i 3) + (j 2) * 4 c) map(i,j) = adr + (i 3) * 4 + (j 2) d) map(i,j) = adr + (i 3) * 5 + (j 2) * 5 Nejjednodušeji varianty ověříme, když do každé z nich dosadíme. Vybereme si proto v poli prvek, který má co nejmenší index a přitom jeho poloha je co nejobecnější, tj. neleží ani v prvním řádku ani v prvním sloupci ani na diagonále a také jeho indexy se navzájem liší. To může být například zvýrazněný prvek s indexy [4] a [5] (obrázek není součástí zadání). Jeho poloha od začátku pole při ukládání po řádcích je adr + 7. Dosaďme nyní jeho indexy do každé varianty: a) adr + (4 3) + (5 2) * 5 = adr * 5 = adr + 16 b) adr + (4 3) + (5 2) * 4 = adr * 4 = adr + 13 c) adr + (4 3) * 4 + (5 2) = adr + 1 * = adr + 7 d) adr + (4 3) * 5 + (5 2) * 5 = adr + 1 * * 5 = adr + 20 Souhlasí pouze varianta c).

6 B 4. ( úspěšnost: 35 z 48 = 73%) Insert sort řadí do neklesajícího pořadí pole o n prvcích kde hodnoty od třetího do posledního prvku rostou a hodnoty prvních dvou prvků jsou stejné a v poli největší. Jediné nepravdivé označení asymptotické složitosti výpočtu je a) Ο(n) b) Θ(n) c) Ο(n 2 ) d) Ω(n 2 ) e) Ω(n) Situace v poli před zahájením řazení je naznačena na prvním obrázku. V obecném kroku algoritmu se nad daným polem provede akce znázorněná na druhém obrázku. Dva velké prvky se posunou o pozici doprava a aktuální (šedý) prvek se posune o dvě pozice doleva. To představuje konstantní počet operací. Rovněž první krok algoritmu, kdy se pouze porovnají první dva prvky, potřebuje konstantní počet operací. Celkem tedy složitost výpočtu je úměrná výrazu konst n. Platí ovšem konst n Ο(n) (konst n neroste asymptoticky rychleji než n) konst n Θ(n) (to jsme právě zdůvodnili) konst n Ο(n 2 ) (a libovolné vyšší mocniny n) konst n Ω(n) (konst n neroste asymptoticky pomaleji než n) Jediné nepravdivé tvrzení je tudíž obsaženo ve variantě d). 5. ( úspěšnost: 33 z 48 = 69%) Zřetězený seznam synonym a) minimalizuje délku clusterů u metody otevřeného rozptylování b) u otevřeného rozptylování nevzniká c) je posloupnost synonym uložená v souvislém úseku adres d) řeší kolize uložením klíče na první volné místo v poli Otázka opět spíše definitorická. Zřetězený seznam dává jméno zřetězenému rozptylování, takže se v otevřeném rozptylování neobjevuje. Tím je vyloučena varianta a). Je nutná určitá představa o otevřeném rozptylování, neboť formulace variant c) a d) naznačuje, že se týkají právě jeho. Zbývá tak jen zřejmá správná varianta b) 6. ( úspěšnost: 35 z 48 = 73%) Na obrázku je skupina úseček. Při výpočtu jejich vzájemných průsečíků se udržuje postupový plán (x-struktura) a struktura svázaná s přímkou uchovávající mezivýsledky (ystruktura). Jaký je stav obou struktur po dokončení 3. kroku podle postupového plánu, tj.po aktualizaci obou struktur? a) X-str: P 1,A, B, F, D Y-str: x,z b) X-str: A, P 2,B, F, D Y-str: x,z,y c) X-str: A, B, F, D Y-str: z,y d) X-str: P 1, P 2,E, F, D Y-str: z,y C E P 1 A x P 2 B y z F D

7 B Úloha je kopií úlohy z předtermínu, zde jen opakujeme řešení. Jednotlivé kroky se činí zleva doprava, přičemž se postupuje po bodech, jenž jsou buďto krajními body úseček, nebo průsečíky, které již algoritmus při svém postupu zleva doprava nalezl. Protože ze začátku nejsou žádné průsečíky známy, obsahuje postupový plán (x-struktura) pouze krajní body úseček C,E,A,B,F,D. V prvním kroku vstoupí algoritmus do bodu C a zaregistruje v y-struktuře jemu příslušející úsečku z. Ve druhém kroku vstoupí do bodu E a zaregistruje úsečku y nad(!) úsečkou z. V tu chvíli také určí průsečík úseček z a y bod P 1. Bod P 1 se tak stává dalším zastavením postupového plánu zleva doprava a je vložen na jemu příslušné místo: P 1, A, B, F, D (nesmíme přitom zapomínat, že body již jednou navštívené se z postupového plánu vylučují). Při zpracování bodu P 1, což je třetí krok, se jednak obrátí pořadí úseček v y-struktuře, tj. z se ocitne nad y a dále P je vyloučeno z x- struktury. Žádný nový průsečík nebude objeven. Poté tedy máme: y-struktura v pořadí shora: z,y; x-struktura A,B,F,D. To odpovídá variantě b). Lze uvažovat i ještě mnohem jednodušeji: Ve třetím kroku algoritmus vstoupí do bodu P 1, a tam ještě nemůže objevit bod P2, neboť dosud nedorazil do bodu A, tudíž dosud nemohl zaregistrovat úsečku x i s jejími průsečíky. Bod P2 tedy nemůže bát ještě prvkem postupového plánu (x-struktury). Ve variantách a), c) a d) však uveden je, což je nesprávně, takže zbývá jen varianta b). 7. ( úspěšnost: 41 z 48 = 85%) Funkce f(x) a g(x) nerostou asymptoticky stejně rychle. Funkce f(x) roste asymptoticky stejně rychle jako funkce x 2. Platí tedy nutně a) x 2 Ο(g(x)) b) x 2 Θ(g(x)) c) x 2 Ω (g(x)) d) x 2 Ω(g(x)) e) nic z předchozího g(x) roste asymptoticky buď pomaleji nebo rychleji než f(x), tedy roste asymptoticky rychleji nebo pomaleji než funkce x 2. Který z těchto dvou případů nastává, ovšem není řečeno, takže jediné, co víme, je, že g(x) neroste stejně rychle jako x 2. Může růst pomaleji, čímž je vyloučena varianta a) a také d). Může však růst i rychleji, čímž je vyloučena varianta c). Variantu b) jsme před chvilkou vyloučili, takže zbývá jen správná varianta e). 8. ( úspěšnost: 47 z 48 = 98%) Červenočerný strom a) má maximální výšku rovnou dvojnásobku své černé výšky b) má tři typy uzlů: vnitřní černé, vnitřní červené a listy červené c) následníci červeného uzlu jsou vždy černí a jsou tři d) má červené listy Červenočerný strom má řadu vlastností, které je nutno si pamatovat, odvozují se špatně. Citujme z přednášky: 1. Every node is either red or black 2. Every leaf (nil) is black 3. If a node is red, then both its children are black 4. Every simple path from a node to a descendant leaf contains the same number of black nodes (5. Root is black)

8 B Podmínka 3. říká, že v žádné cestě z kořene do listu nemůže být více červených uzlů než černých, výška stromu tedy nepřekročí dvojnásobek jeho černé výšky. Prostřídáme-li ve vyváženém stromu červené a černé vrstvy, vidíme, že lze tohoto maxima téměř dosáhnout. Varianta b) i d) je vyloučena podmínkou 2. Varianta c) nepravdivě sugeruje, že strom je ternární (Naopak následník ve smyslu uspořádání zleva doprava může být jen jeden). 9. ( úspěšnost: 45 z 48 = 94%) Automat A nad abecedou {d,e,f} má jediný koncový stav Y. Automat A přijímá slovo dd. Po přečtení slova ddf se octne ve startovním stavu. Automat A určitě přijme slovo(při tom začne vždy ve svém startovním stavu): a) defdef b) ddfdd c) ddffd d) dfddd e) fdedf Podstatné je, že automat A se po přečtení tří znaků tvořících slovo ddf octne ve startovním stavu. To znamená, že pokud přijímá nějaké slovo α, přijímá dozajista také slovo ddfα. (Proč? Protože jak při čtení slova α tak při čtení slova ddfα se v okamžiku, kdy se chystá číst první znak v posloupnosti znaků tvořících slovo α, nalézá se ve startovním stavu.) Pro slovo α jednu možnost známe: α = dd. Tudíž je jisto, že automat A přijme také slovo ddfdd. To odpovídá variantě b). (Také by A přijal např. slovo ddfddfddfddfddfddfddfdd, apod.) 10. ( úspěšnost: 42 z 48 = 88%) Merge sort, který dělí řazený úsek vždy na poloviny, řadí pole šesti čísel: { 2, 9, 4, 8, 1, 6 }. Situace v aktuálně zpracovaném poli (ať už to bude původní pole nebo pomocné) bude těsně před provedením posledního slévání (merging) následující: a) b) c) d) e) Merge sort je charakteristický tím, že nejprve pole rozdělí na poloviny aniž jakkoli hýbe s daty, pak obě poloviny zvlášť seřadí a jako poslední krok provede operaci nazvanou slévání (meeting), jež obě seřazené poloviny sloučí v jedinou seřazenou posloupnost. To znamená, že po posledním slévání bude již pole definitivně seřazené a těsně před posledním sléváním budou seřazeny obě poloviny pole. První polovina pole obsahuje čísla 2, 9, 4, po jejím seřazení to bude 2, 4, 9. Podobně v druhé polovině po jejím seřazení najdeme hodnoty 1, 6, 8. Celkem tak před posledním sléváním bude pole obsahovat posloupnost 2, 9, 4, 1, 6, 8. To je právě varianta a).

9 Úlohy druhé části jsou vesměs vybrány z loňska. Spanilomyslnou čtenářku odkazujeme tamtéž na řešení. B A: 1. (4 b.) Implementujte operace Init, Search, Insert pro rozptylovací tabulku s otevřeným rozptylováním, do níž se ukládají celočíselné klíče. Předpokládejte, že rozptylovací funkce je již implementována a Vám stačí ji jen volat. Použijte strategii Linear probing. 2. (6 b.) Napište rekurzívně a nerekurzívně funkci, která projde n-ární strom (každý uzel může mít až n podstromů. Odkazy na podstromy jsou uloženy v každém uzlu v poli délky n). Datová struktura uzlu (1 bod). Rekurzívní verze (2b), nerekurzívní (3b.) 3. (5 b.) Na vstupu je neseřazené pole prvků pole[počet]. Bez toho, abyste toto pole seřadili, napište funkci, která v něm nalezne nalezne k-tý nejmenší prvek (= k-tý v seřazeném poli). Použijte metodu rozděl a panuj jako při řazení Quick-sortem, ale celé pole neřaďte. Hodnota k bude vstupním parametrem Vašeho algoritmu. B: 1. (4 b.) Implementujte operace Init, Search, Insert a Delete pro rozptylovací tabulku se zřetězeným rozptylováním, do níž se ukládají celočíselné klíče. Předpokládejte, že rozptylovací funkce je již implementována a Vám stačí ji jen volat. 2. (5 b.) Je dána struktura popisující uzel binárního vyhledávacího stromu takto Struct node { valtype val; node * left, right; int count; } Navrhněte nerekurzívní proceduru, která do proměnné count v každém uzlu zapíše počet listů v podstromu, jehož kořenem je tento uzel (včetně tohoto uzlu, je-li sám listem). 3. (6 b.) Implementujte Selection sort pro jednosměrně zřetězený spojový seznam. ==================================================================== Celková konečná klasifikace při této zkoušce Známka Počet v oddělení A Počet v oddělení B Závislost konečné známky v této zkoušce na počtu bodů ze semestru. (Např. známku 2 získalo 17 účastníků, jejichž bodový zisk ze semestru je body. Body ze sem Počet známek Počet známek Počet známek Počet známek

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

( x ) 2 ( ) 2.5.4 Další úlohy s kvadratickými funkcemi. Předpoklady: 2501, 2502

( x ) 2 ( ) 2.5.4 Další úlohy s kvadratickými funkcemi. Předpoklady: 2501, 2502 .5. Další úlohy s kvadratickými funkcemi Předpoklady: 50, 50 Pedagogická poznámka: Tato hodina patří mezi ty méně organizované. Společně řešíme příklad, při dalším počítání se třída rozpadá. Já řeším příklady

Více

DATABÁZE 2007. DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní:

DATABÁZE 2007. DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní: DATABÁZE 2007 DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní: - jednoduše a rychle provést úpravy ve struktuře vaší databáze podle potřeby

Více

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Zakázky standardní přehled 1. Možnosti výběru 2. Zobrazení, funkce Zakázky přehled prací 1. Možnosti výběru 2. Mistři podle skupin 3. Tisk sumářů a skupin Zakázky ostatní

Více

Umělá inteligence I. Roman Barták, KTIML. roman.bartak@mff.cuni.cz http://ktiml.mff.cuni.cz/~bartak

Umělá inteligence I. Roman Barták, KTIML. roman.bartak@mff.cuni.cz http://ktiml.mff.cuni.cz/~bartak Umělá inteligence I Roman Barták, KTIML roman.bartak@mff.cuni.cz http://ktiml.mff.cuni.cz/~bartak Dnes Dosud popisované algoritmy nepředpokládaly přítomnost dalších agentů v prostředí, zvlášť ne agentů,

Více

MOBILNÍ KOMUNIKACE STRUKTURA GSM SÍTĚ

MOBILNÍ KOMUNIKACE STRUKTURA GSM SÍTĚ MOBILNÍ KOMUNIKACE STRUKTURA GSM SÍTĚ Jiří Čermák Letní semestr 2005/2006 Struktura sítě GSM Mobilní sítě GSM byly původně vyvíjeny za účelem přenosu hlasu. Protože ale fungují na digitálním principu i

Více

Zadání. Založení projektu

Zadání. Založení projektu Zadání Cílem tohoto příkladu je navrhnout symetrický dřevěný střešní vazník délky 13 m, sklon střechy 25. Materiálem je dřevo třídy C24, fošny tloušťky 40 mm. Zatížení krytinou a podhledem 0,2 kn/m, druhá

Více

PŘÍLOHA 1.6 SMLOUVY O PŘÍSTUPU K VEŘEJNÉ PEVNÉ KOMUNIKAČNÍ SÍTI LOGISTIKA KONCOVÝCH ZAŘÍZENÍ

PŘÍLOHA 1.6 SMLOUVY O PŘÍSTUPU K VEŘEJNÉ PEVNÉ KOMUNIKAČNÍ SÍTI LOGISTIKA KONCOVÝCH ZAŘÍZENÍ PŘÍLOHA 1.6 SMLOUVY O PŘÍSTUPU K VEŘEJNÉ PEVNÉ KOMUNIKAČNÍ SÍTI LOGISTIKA KONCOVÝCH ZAŘÍZENÍ Obsah 1 Koncová zařízení... 3 2 Charakteristika typů služeb logistika KZ Dodání KZ, Instalace KZ... 3 3 Další

Více

Žáci mají k dispozici pracovní list. Formou kolektivní diskuze a výkladu si osvojí grafickou minimalizaci zápisu logické funkce

Žáci mají k dispozici pracovní list. Formou kolektivní diskuze a výkladu si osvojí grafickou minimalizaci zápisu logické funkce Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Název Téma hodiny Předmět Ročník /y/ CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_9_ČT_1.09_ grafická minimalizace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště,

Více

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018. 3. Reálná čísla

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018. 3. Reálná čísla Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ..07/..00/07.008 3. Reálná čísla RACIONÁLNÍ A IRACIONÁLNÍ ČÍSLA Význačnými množinami jsou číselné množiny. K nejvýznamnějším patří množina reálných čísel,

Více

c sin Příklad 2 : v trojúhelníku ABC platí : a = 11,6 dm, c = 9 dm, α = 65 0 30. Vypočtěte stranu b a zbývající úhly.

c sin Příklad 2 : v trojúhelníku ABC platí : a = 11,6 dm, c = 9 dm, α = 65 0 30. Vypočtěte stranu b a zbývající úhly. 9. Úvod do středoškolského studia - rozšiřující učivo 9.. Další znalosti o trojúhelníku 9... Sinova věta a = sin b = sin c sin Příklad : V trojúhelníku BC platí : c = 0 cm, α = 45 0, β = 05 0. Vypočtěte

Více

Obecně závazná vyhláška města Žlutice č. 2/2011 Požární řád obce

Obecně závazná vyhláška města Žlutice č. 2/2011 Požární řád obce Obecně závazná vyhláška města č. 2/2011 Požární řád obce Zastupitelstvo města svým usnesením ZM/2011/8/11 ze dne 31. října 2011 vydává na základě 29 odst. 1 písm o) bod 1 zák. 133/1985 Sb., o požární ochraně

Více

Modul Řízení objednávek. www.money.cz

Modul Řízení objednávek. www.money.cz Modul Řízení objednávek www.money.cz 2 Money S5 Řízení objednávek Funkce modulu Obchodní modul Money S5 Řízení objednávek slouží k uskutečnění hromadných akcí s objednávkami, které zajistí dostatečné množství

Více

1.7. Mechanické kmitání

1.7. Mechanické kmitání 1.7. Mechanické kmitání. 1. Umět vysvětlit princip netlumeného kmitavého pohybu.. Umět srovnat periodický kmitavý pohyb s periodickým pohybem po kružnici. 3. Znát charakteristické veličiny periodického

Více

2.2.10 Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I

2.2.10 Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I Předpoklady: 0, 06 Pedagogická poznámka: Řešení slovních úloh představuje pro značnou část studentů nejobtížnější část matematiky Důvod je jednoduchý Po celou

Více

Co najdete v ASPI? (pro uživatele SVI FSE UJEP)

Co najdete v ASPI? (pro uživatele SVI FSE UJEP) Co najdete v ASPI? (pro uživatele SVI FSE UJEP) ASPI = komplexní pokrytí všech předpisů publikovaných na území ČR včetně předpisů měst a obcí a předpisů ES / EU Manuál ASPI: http://www.systemaspi.cz/co_je_system_aspi/co_je_system_aspi.html

Více

řádově různě rostoucí rostou řádově stejně rychle dvě funkce faktor izomorfismus neorientovaných grafů souvislý graf souvislost komponenta

řádově různě rostoucí rostou řádově stejně rychle dvě funkce faktor izomorfismus neorientovaných grafů souvislý graf souvislost komponenta 1) Uveďte alespoň dvě řádově různě rostoucí funkce f(n) takové, že n 2 = O(f(n)) a f(n) = O(n 3 ). 2) Platí-li f(n)=o(g 1 (n)) a f(n)=o(g 2 (n)), znamená to, že g 1 (n) a g 2 (n) rostou řádově stejně rychle

Více

Hra Života v jednom řádku APL

Hra Života v jednom řádku APL Hra Života v jednom řádku APL Tento program je k dispozici v "Dr.Dobbs", únor 2007 Vysvětlení Pokud nejste obeznámeni s zprostředkovat to Game of Life nebo APL programovací jazyk, doporučuji konzultovat

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č. 7 V ELEKTROTECHNICE Kótování Zjednodušené kótování základních geometrických prvků Někdy stačí k zobrazení pouze jeden pohled Tenké součásti kvádr Kótování Kvádr (základna čtverec) jehlan Kvalitativní

Více

DODATEČNÉ INFORMACE Č. 4 K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

DODATEČNÉ INFORMACE Č. 4 K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DODATEČNÉ INFORMACE Č. 4 K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Komplexní servis prádla a oděvů pro Nemocnici Jihlava Nadlimitní zakázka na služby zadávaná v otevřeném řízení dle zákona 137/2006 Sb., o

Více

téma: Formuláře v MS Access

téma: Formuláře v MS Access DUM 06 téma: Formuláře v MS Access ze sady: 3 tematický okruh sady: Databáze ze šablony: 07 - Kancelářský software určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace: metodika:

Více

Výzva k podání nabídek (zadávací dokumentace)

Výzva k podání nabídek (zadávací dokumentace) Výzva k podání nabídek (zadávací dokumentace) 1.Číslo zakázky 2.Název programu: 3.Registrační číslo projektu 4.Název projektu: 5.Název zakázky: Operační program Vzdělání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.07/02.0129

Více

1. LINEÁRNÍ APLIKACE OPERAČNÍCH ZESILOVAČŮ

1. LINEÁRNÍ APLIKACE OPERAČNÍCH ZESILOVAČŮ 1. LNEÁNÍ APLKACE OPEAČNÍCH ZESLOVAČŮ 1.1 ÚVOD Cílem laboratorní úlohy je seznámit se se základními vlastnostmi a zapojeními operačních zesilovačů. Pro získání teoretických znalostí k úloze je možno doporučit

Více

NÁVOD K OBSLUZE MODULU VIDEO 64 ===============================

NÁVOD K OBSLUZE MODULU VIDEO 64 =============================== NÁVOD K OBSLUZE MODULU VIDEO 64 =============================== Modul VIDEO 64 nahrazuje v počítači IQ 151 modul VIDEO 32 s tím, že umožňuje na obrazovce připojeného TV monitoru nebo TV přijímače větší

Více

Vnitřní elektrické rozvody

Vnitřní elektrické rozvody ČSN 33 2130 Vnitřní elektrické rozvody 44. Požadavky na elektrický rozvod Elektrický rozvod musí podle druhu provozu splňovat požadavky na : - bezpečnost osob, užitných zvířat a majetku - provozní spolehlivost

Více

Soubory a databáze. Soubor označuje množinu dat, která jsou kompletní k určitému zpracování a popisují vybrané vlastnosti reálných objektů

Soubory a databáze. Soubor označuje množinu dat, která jsou kompletní k určitému zpracování a popisují vybrané vlastnosti reálných objektů Datový typ soubor Soubory a databáze Soubor označuje množinu dat, která jsou kompletní k určitému zpracování a popisují vybrané vlastnosti reálných objektů Záznam soubor se skládá ze záznamů, které popisují

Více

Obsah: 5 KONCEPCE USPOŘÁDÁNÍ KRAJINY... 4 5.1 NÁVRH PLOŠNÉ A LINIOVÉ ZELENĚ... 4 5.2 PROSTUPNOST KRAJINY... 4 6 GRAFICKÁ ČÁST ÚZEMNÍ STUDIE...

Obsah: 5 KONCEPCE USPOŘÁDÁNÍ KRAJINY... 4 5.1 NÁVRH PLOŠNÉ A LINIOVÉ ZELENĚ... 4 5.2 PROSTUPNOST KRAJINY... 4 6 GRAFICKÁ ČÁST ÚZEMNÍ STUDIE... Obsah: 1 CÍLE A ÚČEL ŘEŠENÍ ÚZEMNÍ STUDIE... 3 VYMEZENÍ ŘEŠENÉHO ÚZEMÍ... 3 3 ZÁKLADNÍ URBANISTICKÁ KONCEPCE A JEJÍ REGULACE... 3 3.1 HODNOTY A LIMITY ŘEŠENÉHO ÚZEMÍ... 3 3. ZPŮSOB VYUŽITÍ PLOCH V LOKALITĚ...

Více

Kočí, R.: Účelové pozemní komunikace a jejich právní ochrana Leges Praha, 2011

Kočí, R.: Účelové pozemní komunikace a jejich právní ochrana Leges Praha, 2011 Kočí, R.: Účelové pozemní komunikace a jejich právní ochrana Leges Praha, 2011 Účelové komunikace jsou důležitou a rozsáhlou částí sítě pozemních komunikací v České republice. Na rozdíl od ostatních kategorií

Více

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná Organismy Všechny živé tvory dohromady nazýváme živé organismy (zkráceně "organismy") Živé organismy můžeme roztřídit na čtyři hlavní skupiny: Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí,

Více

Rychnov nad Kněžnou. Trutnov VÝVOJ BYTOVÉ VÝSTAVBY V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI V LETECH 1998 AŽ 2007 29

Rychnov nad Kněžnou. Trutnov VÝVOJ BYTOVÉ VÝSTAVBY V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI V LETECH 1998 AŽ 2007 29 3. Bytová výstavba v okresech Královéhradeckého kraje podle fází (bez promítnutí územních změn) Ekonomická transformace zasáhla bytovou výstavbu velmi negativně, v 1. polovině 90. let nastal rapidní pokles

Více

STUDNY a jejich právní náležitosti.

STUDNY a jejich právní náležitosti. STUDNY a jejich právní náležitosti. V současné době je toto téma velmi aktuální, a to na základě mediální kampaně, která však je, jako obvykle, silně poznamenána povrchními znalostmi a řadou nepřesností,

Více

Analýzy v GIS. Co se nachází na tomto místě? Kde se nachází toto? Kolik tam toho je? Co se změnilo od? Co je příčinou? Co když?

Analýzy v GIS. Co se nachází na tomto místě? Kde se nachází toto? Kolik tam toho je? Co se změnilo od? Co je příčinou? Co když? Analýzy v GIS Přednáška 5. Co nám n m GIS můžm ůže e zodpovědět: Co se nachází na tomto místě? Kde se nachází toto? Kolik tam toho je? Co se změnilo od? Co je příčinou? Co když? - modelování Analytické

Více

Úprava tabulek v MS Word. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Úprava tabulek v MS Word. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Úprava tabulek v MS Word Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Jestli-že chcete uspořádat informace do pravidelných řádků a

Více

O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A č. 84

O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A č. 84 O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A č. 84 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem a o poplatku za komunální odpad Městské zastupitelstvo v Hranicích schválilo dne 13. června 2000 usnesením č.

Více

10 je 0,1; nebo taky, že 256

10 je 0,1; nebo taky, že 256 LIMITY POSLOUPNOSTÍ N Á V O D Á V O D : - - Co to je Posloupnost je parta očíslovaných čísel. Trabl je v tom, že aby to byla posloupnost, musí těch čísel být nekonečně mnoho. Očíslovaná čísla, to zavání

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Konverze dokumentů z elektronické do listinné podoby (z moci úřední) Vytvořeno dne: 29.11.2011 Verze: 2.0 2011 MVČR Obsah 1. Přihlášení do centrály

Více

Příklad 1.3: Mocnina matice

Příklad 1.3: Mocnina matice Řešení stavových modelů, módy, stabilita. Toto cvičení bude věnováno hledání analytického řešení lineárního stavového modelu. V matematickém jazyce je takový model ničím jiným, než sadou lineárních diferenciálních

Více

2/3.3 Spis. Správní řád v praxi. 2/3.3 str. 1

2/3.3 Spis. Správní řád v praxi. 2/3.3 str. 1 Správní orgány str. 1 Spis 17 Na rozdíl od dosavadního zákona, který ponechával vedení spisu pouze na interních předpisech, byla nyní v zájmu právní jistoty jeho úprava zařazena přímo do správního řádu.

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č. j.: S 064-R/00-353/140/Ná V Praze dne 9. 5. 2000

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č. j.: S 064-R/00-353/140/Ná V Praze dne 9. 5. 2000 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ Č. j.: S 064-R/00-353/140/Ná V Praze dne 9. 5. 2000 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ve správním řízení zahájeném dne 10. 3.

Více

POKYNY Č. 45. Část I Zápis nové stavby jako samostatné věci

POKYNY Č. 45. Část I Zápis nové stavby jako samostatné věci Český úřad zeměměřický a katastrální POKYNY Č. 45 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 20.12.2013 č.j. ČÚZK 25639/2013-22 pro zápis nové stavby, zápis vlastnického práva k nové stavbě a zápis

Více

INSTITUT REGIONÁLNÍCH INFORMACÍ

INSTITUT REGIONÁLNÍCH INFORMACÍ Regionální disparity v dostupnosti bydlení, jejich socioekonomické důsledky a návrhy opatření na snížení regionálních disparit MICHAELA ZÁHORSKÁ Dílčí cíl 010 (DC 010) Návrh možných nástrojů ze strany

Více

Zažijte opravdové vzrušení s tenisovou karetní hrou!

Zažijte opravdové vzrušení s tenisovou karetní hrou! Zažijte opravdové vzrušení s tenisovou karetní hrou! Tvrdé podání ven z kurtu, které soupeř odvrací skvělým returnem. Následuje nepodařený lob a výměnu ukončuje nekompromisní smeč! Na cestě k vítězství

Více

L 110/18 Úřední věstník Evropské unie 24.4.2012

L 110/18 Úřední věstník Evropské unie 24.4.2012 L 110/18 Úřední věstník Evropské unie 24.4.2012 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 351/2012 ze dne 23. dubna 2012, kterým se provádí nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 661/2009, pokud jde o požadavky pro

Více

Kótování na strojnických výkresech 1.část

Kótování na strojnických výkresech 1.část Kótování na strojnických výkresech 1.část Pro čtení výkresů, tj. určení rozměrů nebo polohy předmětu, jsou rozhodující kóty. Z tohoto důvodu je kótování jedna z nejzodpovědnějších prací na technických

Více

Programování 1. hodina. RNDr. Jan Lánský, Ph.D. Katedra informatiky a matematiky Fakulta ekonomických studií Vysoká škola finanční a správní 2015

Programování 1. hodina. RNDr. Jan Lánský, Ph.D. Katedra informatiky a matematiky Fakulta ekonomických studií Vysoká škola finanční a správní 2015 Programování 1. hodina RNDr. Jan Lánský, Ph.D. Katedra informatiky a matematiky Fakulta ekonomických studií Vysoká škola finanční a správní 2015 Vstupní znalosti Podmínky, cykly Funkce, Pole, třídění Retězce

Více

FAKULTA INFORMATIKY A MANAGEMENTU UNIVERZITA HRADEC KRÁLOVÉ SEMESTRÁLNÍ PRÁCE. Modely operačního výzkumu 1. Studijní obor:

FAKULTA INFORMATIKY A MANAGEMENTU UNIVERZITA HRADEC KRÁLOVÉ SEMESTRÁLNÍ PRÁCE. Modely operačního výzkumu 1. Studijní obor: FAKULTA INFORMATIKY A MANAGEMENTU UNIVERZITA HRADEC KRÁLOVÉ SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Modely operačního výzkumu 1 Vypracoval: Studijní obor: Emailová adresa: Datum vypracování: Jana Pospíšilová IM2-KF Jana.Pospisilova@uhk.cz

Více

120/2002 Sb. ZÁKON. ze dne 8. března 2002. o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů

120/2002 Sb. ZÁKON. ze dne 8. března 2002. o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů 120/2002 Sb. ZÁKON ze dne 8. března 2002 o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů Změna: 120/2002 Sb. (část) Změna: 120/2002 Sb. (část)

Více

Pokyny k instalaci FRIATRACE Verze 5.3

Pokyny k instalaci FRIATRACE Verze 5.3 FRIATOOLS CS Pokyny k instalaci FRIATRACE Verze 5.3 1 1 Obsah 1. Představení softwaru FRIATRACE 3 2. Instalace softwaru FRIATRACE 4 3. Instalační program 4 4. Instalace v systémech Microsoft Windows 2000,

Více

1. Orgány ZO jsou voleny z členů ZO. 2. Do orgánů ZO mohou být voleni jen členové ZO starší 18 let.

1. Orgány ZO jsou voleny z členů ZO. 2. Do orgánů ZO mohou být voleni jen členové ZO starší 18 let. JEDNACÍ ŘÁD ZO OSŽ Praha Masarykovo nádraží I. Úvodní ustanovení Čl. 1. Jednací řád Základní organizace odborového sdružení železničářů Praha Masarykovo nádraží (dále jen ZO) upravuje postup orgánů ZO

Více

Integrovaný Ekonomický Systém Zakázkový list - IES WIN 2006

Integrovaný Ekonomický Systém Zakázkový list - IES WIN 2006 Úvod...2 1. Zakázkový list...2 1.1. Identifikační údaje...2 1.2. Položková část...2 1.3. Rezervace (materiálu, resp. zboží)...3 1.4. Materiálové náklady (resp. Výdej nebo Prodej ze skladu)...3 1.5. Běžné

Více

S_5_Spisový a skartační řád

S_5_Spisový a skartační řád Základní škola a mateřská škola Staré Město, okres Frýdek-Místek, příspěvková organizace S_5_Spisový a skartační řád Č.j.:ZS6/2006-3 Účinnost od: 1. 5. 2011 Spisový znak: C19 Skartační znak: S10 Změny:

Více

Návod k použití plášťů z produkce MITAS a.s.

Návod k použití plášťů z produkce MITAS a.s. Návod k použití plášťů z produkce MITAS a.s. A) Výroba plášťů z produkce MITAS a.s. je založena na nejnovějších poznatcích a nejmodernějších technologiích. Tyto pláště svými technickými parametry (tj.

Více

Číslicová technika 3 učební texty (SPŠ Zlín) str.: - 1 -

Číslicová technika 3 učební texty (SPŠ Zlín) str.: - 1 - Číslicová technika učební texty (SPŠ Zlín) str.: - -.. ČÍTAČE Mnohá logická rozhodnutí jsou založena na vyhodnocení počtu opakujících se jevů. Takovými jevy jsou např. rychlost otáčení nebo cykly stroje,

Více

HERNÍ PLÁN pro provozování okamžité loterie POMÁHÁME NAŠÍ ZOO - DŽUNGLE

HERNÍ PLÁN pro provozování okamžité loterie POMÁHÁME NAŠÍ ZOO - DŽUNGLE HERNÍ PLÁN pro provozování okamžité loterie POMÁHÁME NAŠÍ ZOO - DŽUNGLE 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1. Společnost Play games a.s., se sídlem V Holešovičkách 1443/4, 180 00 Praha 8, IČO: 247 73 255, zapsaná

Více

Obsah. Obsah. Úvod... 9. 1. Makra v Excelu... 13. 2. Nahrávání maker... 19. 3. První setkání s editorem jazyka Visual Basic... 31

Obsah. Obsah. Úvod... 9. 1. Makra v Excelu... 13. 2. Nahrávání maker... 19. 3. První setkání s editorem jazyka Visual Basic... 31 EXCEL 2000 2007 5 Obsah Úvod... 9 1. Makra v Excelu... 13 1.1 Proč je v Excelu obsažen i programovací jazyk...13 1.2 Něco málo o vývoji Excelu z hlediska programování...16 1.3 Typy listů v sešitu a jejich

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.2.3. Valivá ložiska Ložiska slouží k otočnému nebo posuvnému uložení strojních součástí a k přenosu působících

Více

Rozšířená nastavení. Kapitola 4

Rozšířená nastavení. Kapitola 4 Kapitola 4 Rozšířená nastavení 4 Nástroje databáze Jak již bylo zmíněno, BCM používá jako úložiště veškerých informací databázi SQL, která běží na všech lokálních počítačích s BCM. Jeden z počítačů nebo

Více

POŘÍZENÍ NÍZKOEMISNÍHO ZDROJE A ZATEPLENÍ KULTURNĚ SPOLEČENSKÉ BUDOVY DŘEŠÍNEK

POŘÍZENÍ NÍZKOEMISNÍHO ZDROJE A ZATEPLENÍ KULTURNĚ SPOLEČENSKÉ BUDOVY DŘEŠÍNEK VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK K VEŘEJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU POŘÍZENÍ NÍZKOEMISNÍHO ZDROJE A ZATEPLENÍ KULTURNĚ SPOLEČENSKÉ BUDOVY DŘEŠÍNEK ZADÁVANÉ DLE ZÁVAZNÝCH POKYNŮ PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY V OPŽP

Více

Používání klávesnice. Zobrazit vše. V tomto článku

Používání klávesnice. Zobrazit vše. V tomto článku Stránka č. 1 z 7 Zobrazit vše Používání klávesnice V tomto článku Jak jsou klávesy uspořádány? Psaní textu Použití klávesových zkratek Používání navigačních kláves Použití numerické klávesnice Tři zvláštní

Více

Praxe při zadávání veřejných zakázek - nejčastější chyby žadatelů/příjemců

Praxe při zadávání veřejných zakázek - nejčastější chyby žadatelů/příjemců Praxe při zadávání veřejných zakázek - nejčastější chyby žadatelů/příjemců Datum : 19.3.2009 Místo: ÚRR Prezentuje : Mgr. Jan Galář Červenec 2008 březen 2009 Kontrolované zakázky : 138 Bez vyžádání dodatečné

Více

2.2. Situování navržené stavby Navržená stavba se nachází v katastrálním území Havlíčkův Brod, v centru města.

2.2. Situování navržené stavby Navržená stavba se nachází v katastrálním území Havlíčkův Brod, v centru města. Revitalizace středu města Havlíčkův Brod Havlíčkovo náměstí, ul.dolní F2. SO04 - Kanalizace splašková 1. PŘEDMĚT PROJEKTU Předkládaná dokumentace je součástí uceleného celku, jež bude sloužit pro realizaci

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2005 IV. volební období

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2005 IV. volební období PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2005 IV. volební období 1207 Návrh poslanců Waltera Bartoše, Vlastimila Tlustého, Petra Nečase a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004

Více

6. Matice. Algebraické vlastnosti

6. Matice. Algebraické vlastnosti Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA I, zimní semestr 2000/2001 Michal Marvan 6 Matice Algebraické vlastnosti 1 Algebraické operace s maticemi Definice Bud te A,

Více

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb 1 VŠEOBECNĚ ČSN EN 1991-1-1 poskytuje pokyny pro stanovení objemové tíhy stavebních a skladovaných materiálů nebo výrobků, pro vlastní

Více

Český úřad zeměměřický a katastrální vydává podle 3 písm. d) zákona č. 359/1992 Sb., o zeměměřických a katastrálních orgánech, tyto pokyny:

Český úřad zeměměřický a katastrální vydává podle 3 písm. d) zákona č. 359/1992 Sb., o zeměměřických a katastrálních orgánech, tyto pokyny: Český úřad zeměměřický a katastrální POKYNY Č. 44 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 20.12.2013 č.j. ČÚZK- 25637/2013-22, k zápisu vlastnictví jednotek vymezených podle zákona č. 72/1994

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA IS KP 14+ PRO INTEGROVANÉ NÁSTROJE: ŽÁDOST O PODPORU STRATEGIE CLLD. Verze: 1.

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA IS KP 14+ PRO INTEGROVANÉ NÁSTROJE: ŽÁDOST O PODPORU STRATEGIE CLLD. Verze: 1. MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA IS KP 14+ PRO INTEGROVANÉ NÁSTROJE: ŽÁDOST O PODPORU STRATEGIE CLLD Verze: 1.0 červenec 2015 Obsah Přehled provedených změn... 2 1. Podání žádosti o

Více

1.2.5 Reálná čísla I. Předpoklady: 010204

1.2.5 Reálná čísla I. Předpoklady: 010204 .2.5 Reálná čísla I Předpoklady: 00204 Značíme R. Reálná čísla jsou čísla, kterými se vyjadřují délky úseček, čísla jim opačná a 0. Každé reálné číslo je na číselné ose znázorněno právě jedním bodem. Každý

Více

Čl. I. Vyhláška č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb.

Čl. I. Vyhláška č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb. 320 VYHLÁŠKA ze dne 15. listopadu 2010, kterou se mění vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb. Ministerstvo

Více

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU Ing. Jiří Čarský, Ph.D. (Duben 2007) Komplexní přehled o podílu jednotlivých druhů

Více

vismo Edituj, co vidíš.

vismo Edituj, co vidíš. WEBHOUSE Pojdte dál. Online vismo Edituj, co vidíš. První kroky s WEBHOUSE vismo Online 5.2 Děkujeme za zájem o systém WEBHOUSE vismo Online moderní redakční systém určený pro správu obsahu webových stránek.

Více

Zadávací dokumentace dle ustanovení 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen zákon )

Zadávací dokumentace dle ustanovení 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen zákon ) Vyřizuje: Milena Pecnová Telefon: 267 994 541 Fax: 272 936 383 E-mail: milena.pecnova@sfzp.cz Zadávací dokumentace dle ustanovení 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen zákon ) Název

Více

Analýza oběžného kola

Analýza oběžného kola Vysoká škola báňská Technická univerzita 2011/2012 Analýza oběžného kola Radomír Bělík, Pavel Maršálek, Gȕnther Theisz Obsah 1. Zadání... 3 2. Experimentální měření... 4 2.1. Popis měřené struktury...

Více

Podrobný postup pro vygenerování a zaslání Žádosti o podporu a příloh OPR přes Portál farmáře

Podrobný postup pro vygenerování a zaslání Žádosti o podporu a příloh OPR přes Portál farmáře Podrobný postup pro vygenerování a zaslání Žádosti o podporu a příloh OPR přes Portál farmáře 3. a 4. výzva příjmu žádostí Operačního programu Rybářství (2014 2020) V následujícím dokumentu je uveden podrobný

Více

Obec Málkov. Málkov. Číslo jednací: Vaše č.j./ze dne: Vyřizuje / linka: Dne: OO-5/2014-202 / Vojtíšková Marie Ing./ 311516615 06.08.

Obec Málkov. Málkov. Číslo jednací: Vaše č.j./ze dne: Vyřizuje / linka: Dne: OO-5/2014-202 / Vojtíšková Marie Ing./ 311516615 06.08. Katastrální úřad pro Středočeský kraj, Katastrální pracoviště Beroun Politických vězňů 198/16, 266 01 Beroun tel.: 311625147, fax: 311623495, e-mail: kp.beroun@cuzk.cz, Obec Málkov Málkov 267 01 Králův

Více

SOUTĚŽNÍ ŘÁD soutěží ČSOB v orientačním běhu

SOUTĚŽNÍ ŘÁD soutěží ČSOB v orientačním běhu SOUTĚŽNÍ ŘÁD soutěží ČSOB v orientačním běhu I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1.1 Soutěžní řád soutěží ČSOB v orientačním běhu (SŘ) stanovuje podmínky mistrovských a dlouhodobých soutěží v orientačním běhu na území

Více

Označování chemických látek a směsí. RNDr. Milada Vomastková, CSc. Praha 2.10.2012

Označování chemických látek a směsí. RNDr. Milada Vomastková, CSc. Praha 2.10.2012 Označování chemických látek a směsí RNDr. Milada Vomastková, CSc. Praha 2.10.2012 Označování chemických látek a směsí Označování chemických látek a směsí je řešeno evropským předpisem NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO

Více

Data v počítači EIS MIS TPS. Informační systémy 2. Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz tel.: 48 535 2442 Konzultace: úterý 14 20-15 50

Data v počítači EIS MIS TPS. Informační systémy 2. Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz tel.: 48 535 2442 Konzultace: úterý 14 20-15 50 Informační systémy 2 Data v počítači EIS MIS TPS strategické řízení taktické řízení operativní řízení a provozu Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz tel.: 48 535 2442 Konzultace: úterý 14 20-15 50 18.3.2014

Více

DRAŽEBNÍ VYHLÁŠKA č. 47-1/2011. dražba dobrovolná

DRAŽEBNÍ VYHLÁŠKA č. 47-1/2011. dražba dobrovolná DRAŽEBNÍ VYHLÁŠKA č. 47-1/2011 dražba dobrovolná Dražebník IMEX REALITY s.r.o. Se sídlem: Výstaviště, Černá louka, pav. K 1167, 702 00 Moravská Ostrava IČ: 268 46 764 Zapsaná v obchodním rejstříku vedeným

Více

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/76/ES

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/76/ES L 201/18 Úřední věstník Evropské unie 1.8.2009 SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/76/ES ze dne 13. července 2009 o hladině akustického tlaku kolových zemědělských a lesnických traktorů působícího

Více

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost MĚSTO BENEŠOV Rada města Benešov Vnitřní předpis č. 16/2016 Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu I. Obecná ustanovení Čl. 1 Předmět úpravy a působnost 1) Tato směrnice upravuje závazná

Více

9.4.2001. Ėlektroakustika a televize. TV norma ... Petr Česák, studijní skupina 205

9.4.2001. Ėlektroakustika a televize. TV norma ... Petr Česák, studijní skupina 205 Ėlektroakustika a televize TV norma.......... Petr Česák, studijní skupina 205 Letní semestr 2000/200 . TV norma Úkol měření Seznamte se podrobně s průběhem úplného televizního signálu obrazového černobílého

Více

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu 7. Domy a byty Sčítání lidu, domů a bytů 2011 podléhají všechny domy, které jsou určeny k bydlení (např. rodinné, bytové domy), ubytovací zařízení určená k bydlení (domovy důchodců, penziony pro důchodce,

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK VČETNĚ ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK VČETNĚ ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK VČETNĚ ZADÁVACÍ DOKUMENTACE veřejné zakázky malého rozsahu na dodávky Zajištění softwarových produktů Microsoft prostřednictvím Campus Agreement jedná se o zakázku malého rozsahu,

Více

Vodafone promo kit uživatelský manuál http://promo.vodafone.cz/ Uživatelský manuál pro aplikaci. Vodafone promo kit. Verze dokumentu: 2.

Vodafone promo kit uživatelský manuál http://promo.vodafone.cz/ Uživatelský manuál pro aplikaci. Vodafone promo kit. Verze dokumentu: 2. Uživatelský manuál pro aplikaci Vodafone promo kit Verze dokumentu: 2.1 Vytvořeno: V Praze dne 8. 9. 2011 1 Obsah Vodafone promo kit uživatelský manuál Webové rozhraní aplikace Vodafone promo kit... 4

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA ÚŘAD MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 4/2000 Změněna vyhláškou č. 13/2005 s účinností od 15.12.2005!!! Změněna vyhláškou č. 2/2006 s účinností od 2.5.2006!!! Změněna vyhláškou č. 12/2006

Více

Testovací aplikace Matematika není věda

Testovací aplikace Matematika není věda Testovací aplikace Matematika není věda Příručka k http://matematika.komenacek.cz/ Příručka k portálu http://matematika.komenacek.cz/ 2 Uživatelská příručka k portálu 202 BrusTech s.r.o. Všechna práva

Více

Trh kapitálu a půdy. formování poptávky po kapitálu (kapitálových. formování nabídky úspor. příležitosti, investice a úspory Trh půdy

Trh kapitálu a půdy. formování poptávky po kapitálu (kapitálových. formování nabídky úspor. příležitosti, investice a úspory Trh půdy Trh kapitálu a půdy formování poptávky po kapitálu (kapitálových statcích) odvození poptávky po investicích formování nabídky úspor Kapitálový trh, investiční prostředky a příležitosti, investice a úspory

Více

Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina

Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina VÝCHOVNÝ ÚSTAV A ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ ROLE Školní 9, Nová Role, PSČ: 362 25, Tel: 353 851 179 Dodavatel: Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce malého rozsahu s názvem Výměna lina 1. Zadavatel Výchovný

Více

DOPRAVNÍ ZNAČENÍ do 30/2001: změna / doplnění nový název

DOPRAVNÍ ZNAČENÍ do 30/2001: změna / doplnění nový název "Stezka pro chodce" (č. C 7a), která přikazuje chodcům užít v daném směru takto označeného pruhu nebo stezky; jiným účastníkům provozu na pozemních komunikacích, než pro které je tento pruh nebo stezka

Více

oprávněného: Česká spořitelna, a. s., se sídlem Olbrachtova 1929/62, 14000, Praha 4, IČ 45244782 proti povinným:

oprávněného: Česká spořitelna, a. s., se sídlem Olbrachtova 1929/62, 14000, Praha 4, IČ 45244782 proti povinným: U s n e s e n í o nařízení dalšího dražebního jednání - elektronická dražba č.j. 024 EX 492/09-237 VS opr.: 2084980833 Soudní exekutor Mgr. Pavla Fučíková, Exekutorský úřad Ostrava, se sídlem Slévárenská

Více

Regenerace zahrady MŠ Neděliště

Regenerace zahrady MŠ Neděliště 1 Výzva k podání nabídek (dále jen zadávací dokumentace ) v souladu se Závaznými pokyny pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP (dále jen Pokyny ), účinnými od 20.06.2014 Zadavatel: Název zadavatele: OBEC

Více

Obecně závazná vyhláška obcí Plaňany, Poboří, Hradenín a Blinka. č. 4/2003 ze dne 4.11.2003

Obecně závazná vyhláška obcí Plaňany, Poboří, Hradenín a Blinka. č. 4/2003 ze dne 4.11.2003 Obecně závazná vyhláška obcí Plaňany, Poboří, Hradenín a Blinka č. 4/2003 ze dne 4.11.2003 O nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem na uzemí obcí Plaňany, Blinka, Hradenín a Poboří Zastupitelstvo

Více

Malá Skála Kanalizace a vodovod Vranové

Malá Skála Kanalizace a vodovod Vranové VODOHOSPODÁŘSKÉ SDRUŽENÍ TURNOV Antonína Dvořáka 287, 511 01 Turnov IČO 49295934, DIČ CZ49295934 Malá Skála Kanalizace a vodovod Vranové Základní informace o stavbě a pokyny pro vlastníky nemovitostí Obsah

Více

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním 1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním Ad hoc modul 2007 vymezuje Nařízení Komise (ES) č. 431/2006 z 24. února 2006. Účelem ad hoc modulu 2007

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE. Pořízení a provoz konsolidované IT infrastruktury

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE. Pořízení a provoz konsolidované IT infrastruktury ZADÁVACÍ DOKUMENTACE k nadlimitní veřejné zakázce na dodávky zadávané v otevřeném řízení dle 21 odst. 1 písm. a) a 27 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jana Kalinová [ÚLOHA 01 ÚVOD DO PROSTŘEDÍ OBJEMOVÁ SOUČÁST; PŘÍKAZ SKICA A JEJÍ VAZBENÍ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jana Kalinová [ÚLOHA 01 ÚVOD DO PROSTŘEDÍ OBJEMOVÁ SOUČÁST; PŘÍKAZ SKICA A JEJÍ VAZBENÍ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jana Kalinová [ÚLOHA 01 ÚVOD DO PROSTŘEDÍ OBJEMOVÁ SOUČÁST; PŘÍKAZ SKICA A JEJÍ VAZBENÍ] 1 CÍL KAPITOLY. Cílem této kapitoly je sžití se s win prostředím

Více

Věc: Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce s názvem: VÚ a ŠJ PŠOV, Nákup nového osmimístného vozidla

Věc: Výzva pro předložení nabídek k veřejné zakázce s názvem: VÚ a ŠJ PŠOV, Nákup nového osmimístného vozidla VÝCHOVNÝ ÚSTAV A ŠKOLNÍ JÍDELNA PŠOV PŠOV 1 Podbořany 441 01 Tel. ředit: 415 211 297, Mobil ředit.: 736 633 595, Tel. ústředna: 415 214 615, e - mail: a.sava@seznam.cz, Fax: 415 211529, www.vupsov.cz Věc:

Více

Oprava střechy a drenáže, zhotovení a instalace kované mříže kostel Sv. Václava Lažany

Oprava střechy a drenáže, zhotovení a instalace kované mříže kostel Sv. Václava Lažany Zadávací dokumentace na podlimitní veřejnou zakázku na stavební práce zadávanou dle zákona 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění: Zadavatel: Římskokatolická farnost děkanství Skuteč Tyršova

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne...2006 o zdravotnické dokumentaci. Rozsah údajů zaznamenávaných do zdravotnické dokumentace

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne...2006 o zdravotnické dokumentaci. Rozsah údajů zaznamenávaných do zdravotnické dokumentace Návrh VYHLÁŠKA ze dne...2006 o zdravotnické dokumentaci Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 117 odst. 5 zákona č..../2006 Sb., o zdravotní péči: Rozsah údajů zaznamenávaných do zdravotnické dokumentace

Více