ROŽĎALOVICKÉ DRUŽINOVÉ ZPRAVODAJSTVÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ROŽĎALOVICKÉ DRUŽINOVÉ ZPRAVODAJSTVÍ"

Transkript

1 ROŽĎALOVICKÉ DRUŽINOVÉ ZPRAVODAJSTVÍ školní rok 2013/2014

2 V průběhu školního roku 2013/2014 jsme ve školní družině realizovali projekt s názvem Hrajeme si na, ve kterém si žáci vyzkoušeli tato řemesla a lidské činnosti: 1. ohlédnutí se za kalendářem školy o řemeslech na Rožďalovicku 2. budování dílny nebo krámku 3. průvodce řemesly 4. zednické práce 5. tesařské práce 6. pokrývačské práce 7. truhlářské práce 8. cukrářské a perníkářské práce 9. pekařské práce 10. mlynářské práce 11. řeznické práce 12. kuchařské práce 13. krejčovské práce 14. kadeřnické práce 15. knihařské práce 16. čalounické práce 17. malířské práce 18. poštovní služby 19. tvorba erbu 20. kovářské práce 21. zahradnické práce 22. farmářské práce 23. rybářské práce 24. lékařské práce 25. lékárnické práce

3

4 1/ V tomto školním roce jsme pro děti připravili nový celoroční projekt Hrajeme si na. Navazuje na školní kalendář o řemeslech. Dětem představíme tradiční i méně známá řemesla a povolání prostřednictvím básniček, písniček, pohádek, her a vyprávění. Některá řemesla si vyzkoušíme i prakticky. Na úvod projektu jsme si vyprávěli o povolání rodičů, děti si zahrály pexeso s obrázky řemesel a nářadí. Připomněli jsme si písničky, ve kterých se o řemeslech zpívá, a pohybově jsme si je ztvárnili. Někteří předváděli ostatním kamarádům povoláním pantomimou, jiní namalovali obrázek, čím by chtěli být. Bezpečně do školy Ve středu jsme si s dětmi připomněli pravidla bezpečného chování při cestě do školy a správné chování na zastávkách autobusu. Ukázali jsme si některé důležité dopravní značky a řekli jejich význam. Zopakovali jsme si, jak správně přecházet přes silnici. Na vycházce jsme si pak vše vyzkoušeli v praxi. Nezapomněli jsme ani na naše cyklisty, jejich vybavení a kolo.

5 2/ Tento týden jsme si vyprávěli o řemeslech, která v Rožďalovicích byla dříve a jaká jsou nyní. Společně jsme ke každému z nich vyrobili krámek nebo dílnu v podobě papírového domečku. Nejdříve si děti zvolily barvu své stavby a s ní natřely čtvrtku. Z barevného papíru si zhotovily okna a dveře. Z časopisů si vystříhaly a nalepily obrázky k řemeslu, které si zvolily. Z domečků jsme pak sestavili městečko. Výzdoba oken Na podzimní výzdobu oken chodby si děti vybraly téma z pohádky Koulelo se jablíčko, jehož hlavním hrdinou je červík Pepík Jednoduché tvary koleček jsme slepili do housenky a přidali jablíčko, ve kterém má Pepík svůj domeček.

6 3/ V našem projektu jsme tento týden využili populární postavičky Šmouly. Na plánku jejich vesničky děti vyhledávaly řemesla a jejich představitelé. Tím si procvičily i prostorovou orientaci a postřeh. Dále proběhla soutěž v hádání řemesel podle indicií. Všichni se snažili a většinu z nich uhodli hned na první pokus. Na procházce jsme si zahráli na turistické průvodce. Děti měly představit ostatním řemesla a povolání, která jsou v Rožďalovicích nyní. O těch bývalých naopak poslouchali naše vyprávění. Děti se aktivně zapojily i do tvorby plakátů na Drakiádu. Pozvánka na Drakiádu Školní družina připravuje na středu Drakiádu. Akce proběhne na kopci směrem na Tuchom od 1345 do Sraz na místě konání Drakiády, nebo u školy v 1330.

7 4/ Prvním řemeslem, kterému jsme se v projektu věnovali, je zedník. Toto povolání je dětem blízké, protože si na něj často hrají a proto o něm dokázaly vyprávět i samy. Na vycházce jsme se podívali na některé nově postavené nebo rozestavěné domy. Děti tak měly v praxi možnost vidět různé druhy stavebního materiálu. Ve školní družině si ve skupinkách vybrali svůj materiál a pokusili se postavit různé domečky. Vyrobili jsme i některé zednické nářadí. Drakiáda Ve středu pořádala školní družina Drakiádu. Akce se zúčastnilo 34 dětí a s některými přišli i rodiče. Počasí nám přálo sluníčko svítilo a vítr foukal, co víc jsme si mohli přát.

8 5/ Zedníci mají za úkol stavět hlavně domy. Staví je z kamene a cihel, slepují je maltou. Na vesnicích se dříve zedníkům, kteří lepili zděné ohrady, a chlévy říkalo lepaři nebo hlinomazi. Z dostupného materiálu děti vyrobily míchačku, vodováhu a olovnici. Naše cihly jsme si složili z barevného papíru. A konečně jsme se mohli pustit do stavby domu. Papírový den Jak je důležité sbírat starý papír, si děti připomenuly i ve školní družině. Nejprve jsme si na toto téma společně povídali. Děti pak shlédly dokumentární film Recyklace papíru, ve kterém se také dozvěděly, co všechno se z tohoto papíru vyrábí. Nakonec se rozdělily do skupinek, ve kterých měly za úkol vytvořit co nejvíce různých skládanek z novin.

9 6/ Po ukončení zednických prací se na stavbách rodinných domků vystřídají zedníci s tesaři. S dětmi jsme si nejprve povídali o tom, co je jejich úkolem a jaké používají nářadí. Podívali jsme se i na ukázky práce těchto na internetu řemeslníkůřemeslníků na výrobu krovů, stavbu altánků, mostů atd. Ukázali jsme si některé nářadí, které používají a děti si práci s ním vyzkoušely v praxi. Nářadí, které tesaři používají, si děti vyrobily. Malování na chodník Ve středu děti malovaly na chodník před školou. Jako téma jsme vybraly Housenky a stonožky.

10 7/ Na hrubé stavbě našeho domečku jsme si tentokrát zahráli na tesaře. Zjistili jsme, že tesařské řemeslo vyžaduje přesnost a zručnost. U měření i řezání trámků a latí na střechu, si děti potvrdily, známe přísloví: I mistr tesař se někdy utne. Při sestavování celé střechy některým skupinkám vše nevyšlo hned na první pokus a tak byly nutné opravy. Přípravné tesařské práce měření a řezaní. Sestavování střechy. K tesařské práci patří i stavby celých domů např. srubů z kulatých opracovaných kmenů. Dva takové domky máme i v Rožďalovicích a tak jsme se na ně zašli na vycházce podívat. Z dostupných materiálů jsme si srub zkusili vyrobit ve školní družině.

11 8/ Tento týden si děti zahrály na pokrývače. Je to řemeslník, který pokládá na dřevěnou konstrukci střechy vytvořenou tesařem, krytinu. Ve znaku cechu pokrývačů jsou jejich dvě (dnes už historicky) typická nářadí:kružítko pro rozměření pokládky krytiny a pokrývačské kladívko, sloužící nářadí: pro lámání krytiny a prorážení otvorů. Aby děti měly představu, o práci pokrývačů, zhlédly ukázku jejich práce. Povídali jsme si, jaké druhy střešní krytiny existují, a pak jsme se pustili do práce. Nejprve jsme vyrobili krytinu na srub. Připravili jsme si tašky a zastřešili také náš domeček. Hrátky s listy Ve školní družině děti z listů vyráběly podzimní závěsy. Podle své fantazie je dozdobily dalšími přírodninami kaštany, bukvicemi, šípkem Naší školu od minulého týdne hlídají duchové, které děti vytvořily.

12 9/ Dalším řemeslem, se kterým se děti seznámily, byl truhlář. Je to odloučené řemeslo od tesařů. Dříve se řemeslníci v tomto oboru dělili podle toho, jaký druh nábytku vyráběli stolaři, lavičníci, postelníci atd. Někteří truhláři byli ale tak zdatní, že zvládli i několik oborů dřevařské práce táflovali (obkládali) stropy, vyráběli i opravovali dřevěné hudební nástroje Po krátkém rozhovoru o tomto řemesle se děti seznámily s nástroji, které používá každý truhlář pilníky, rašple, úhelník, svěrák, pilka, ruční vrták Děti si hned nástroje vyzkoušely. Pak jsme se pustili do vyrábění a náš domeček jsme začali zařizovat nábytkem. Při práci jsme používali krabičky, barevný papír a různé druhy dýhy.

13 10/ Truhlář je řemeslník, který vyrábí a opravuje dřevěný nábytek, dřevěné části staveb (okna, dveře), případně i jiné užitkové předměty ze dřeva. Typické pracovní činnosti jsou řezání, hoblování a broušení, dlabání čepů a čepování, klížení a lepení, dýhování a lakování. Některé tyto techniky práce nám ukázal pan Josef Košťák na naší exkurzi v jeho truhlářství. Děti si poslechly jeho zajímavé vyprávění o jeho práci se dřevem i s ukázkou jeho výrobků. Prohlédnout si zde také mohly stroje, které mu v jeho práci pomáhají, ale i typické nástroje truhlářů. Vyrobili jsme si některé modely nářadí, které jsme viděli v truhlářské dílně. Malí truhláři se pustili do práce. Řezali, pilovali a sestavovali nábytek ze dřeva.

14 11/ Připravujeme se na Den otevřených dveří Vyrábíme prostřihávaný papírový betlém. Sestavujeme přívěsek z bambulek a ozdobných drátů. Z papíru a šišky vytváříme lyžaře. Ze šišky a vaty vznikla sovička. Zdobení kolíčků.

15 12/ Připravujeme se na Den otevřených dveří Vyrábíme jmenovky na dárky a zdobíme přáníčka. Zdobíme papírové prostřihované ovečky a andělíčky. Vytváříme stromečky z přírodního materiálu. Glazujeme výrobky z keramické hlíny. Vyrábíme stromečky z chvojí.

16 13/ V období adventu se v každé rodině peče cukroví a tradiční perníčky. I my jsme se na chvíli stali cukráři a perníkáři. S dětmi jsme si povídali o tom, jaké druhy cukroví znají a jak při jejich výrově mamince pomáhají. Společně jsme si prohlédli kuchařky s recepty a návody na pečení a zdobení různých druhů cukroví a perníčků. Děti si vyzkoušely práci s těstem zpracování, vyválení i vykrajování formičkami. Co jsme si napekli, na tom si také pochutnali. Navštívili jsme i místní cukrárnu Epiro. Stromeček pro zvířátka Již tradičně nezapomínáme před Vánocemi ani na zvířátka v lese. Na podzim pro ně sbíráme kaštany, ke kterým jsme nyní přidali jablíčka, mrkev, seno, tvrdý chléb atd. Vše jsme odvezli do lesa a ozdobili jsme jim stromeček.

17 14/ Tento týden jsme pokračovali v cukrářském a perníkářském řemesle. Děti si zkusily vyrobit vlastní nástroje a pomůcky potřebné k tomuto povolání. Upekly a nazdobily si také voňavé zákusky a dortíky. Vytváření vykrajovátek na perníčky z tvrdého papíru a alobalu. Nezbytný je váleček a vál na přípravu těsta rádýlko a zdobička na dortíky. A teď se cukrářky pustily do práce. Můžete si vybrat, máme ovocné, kávové i čokoládové.

18 15/ Bez pekařského řemesla se neobejde nikdo z nás a s jejich výrobky se děti setkávají každý den rohlíky, housky, chléb, koláče S dětmi jsme si o tomto řemesle povídali a některé z nich se rozpovídaly o tom, jak pečou chléb doma s maminkou. Připomněli jsme si také, ve kterých pohádkách a písničkách se pekařské řemeslo objevuje. Děti nejvíce pobavila informace, že pokud pekař šidil nebo nebyly rohlíčky obzvláště vypečené byl potrestán vymácháním ve vodě spustili ho na provaze v koši z mostu do vody a několikrát ho potopili v řece. Každý pekař má pec, kterou musí umět správně vytopit. Pekař si chránil své recepty, ve kterých bylo vždy vše pečlivě odměřeno a stanoven postup. Žádné pohádkové přiměřeno, přiměřeno. Tak ani my ten náš recept neprozradíme. Do horké pece se vykynutý bochník sázel speciální lopatou s dlouhou násadou.

19 16/ V návaznosti na pekaře jsme pokračovali řemeslem mlynář. Nejstarší mlýny byly tzv. tažné, uváděné do pohybu zvířaty koňmi, osly a voly. Později se stavěly vodní a větrné. Vodní mlýny byly nazývány podle toho, jak bylo poháněno mlýnské kolo. Drnčák byl mlýn na vrchní vodu, podrybný mlýn stál pod rybníkem, poříční byl na břehu řeky, podvodník na spodní vodu na velké řece, říční s tekoucí vodou přímo na mlýnské kolo. S dětmi jsme dva různé mlýny vyrobili. Jeden je ze stavebnice a druhý model z kartonu a dýhy. Pyžamové párty Ve středu jsme pro děti pořádali Pyžamovou párty, na které si mohly nejen zatančit, ale i zasoutěžit.

20 17/ Tento týden jsme se věnovali řemeslu, které se zabývá zpracováním masa a výrobou masných výrobků. Profese řezníka odnepaměti patřila mezi nejváženější, protože vyžadovalo zvládnutí nejrůznějších dovedností a technologie. Děti nejprve shlédly krátký dokumentární film, ve kterém viděly postup při bourání a vykosťování masa a také nástroje, které řezníci při své práci používají. Některé vybavení řezníků si pak vybraly a společně jsme se je pokusili vyrobit. Z plechu a papírových roliček vznikla dvounožová kolébka na maso. Vyrobili jsme zvonek na čištění prasat od štětin a háky na věšení masa. Nesměly chybět ani nástroje určeného k opracovávání a porcování masa různé nože a sekáčky. Na výrobu jsme použili alobal a tvrdý karton. Z domácích zabíjaček děti znají dřevěné necky na paření prasat. A proto vznikl jejich malý model.

21 18/ V návaznosti na řeznické řemeslo jsme se zaměřili na masné výrobky. S dětmi jsme si povídali o druzích masa - jaké maso je vepřové, hovězí, skopové atd. Věnovali jsme se ale i dalším produktům, které pro nás řezníci připravují. Na exkurzi v místní mastně si děti vše prohlédly v praxi a pak začala výroba. Práce našich řezníků - zpracování a balení masa. Výroba různých druhů salámů, paštiky, špekáčků, minipářečků, škvarků, jitrnic a tlačenky. Nabídka našeho řeznictví. Turnaj v pexesu Ve středu si děti zahrály turnaj v pexesu, který měl vyzkoušet jejich paměť a soustředění. Tato postřehová hra je u dětí oblíbená a většina z nich má i své oblíbené motivy.

22 19/ Dalším řemeslem souvisejícím s potravinami je kuchař. Děti nám vyprávěly jaké je jejich nejoblíbenější jídlo, kdo a jak doma mamince při vaření pomáhá. V současné době mohou sledovat i mnoho pořadů o vaření v televizi a tak děti vědí, co takový kuchař ke své práci potřebuje. Výroba modelů nádobí obracečka pro kuchaře hrnce, pánev, pekáč, naběračka, A můžeme začít vařit, nádobí už máme. Soutěž v hodu na kuželky Ve středu jsme si s dětmi uspořádali soutěž v hodu na kuželky. Hrálo se na dvě kola a každý měl tři hody. Nejvíce shozených kuželek a tedy i vítězem se stali: Pavlína Filingerová a David Bílý.

23 20/ Tento týden jsme zvolili řemeslo krejčovské - švadlenu. Toto povolání je bližší spíše dívkám, ale do výroby modelů se zapojili i chlapci. Při našem povídání, co švadlena ke své práci potřebuje, se některé dívky pochlubily, že už si na svoje panenky doma dokázaly ušít nějaké šatičky. Výroba základních potřeb pro šití jehly, špendlíky, nitě, nůžky, metr, žehlička, žehlicí prkno. Hotové modely Dívky navrhovaly a vytvářely i látky. Exkurze u paní Škodové, která nám práci krejčové více přiblížila i ukázala.

24 21/ Po prázdninách jsme pokračovali v řemesle krejčovském. Nejprve se děti snažily navléknout nit, udělat uzlík a přijít různé knoflíky, které dostaly na exkurzi u p. Škodové. Tuto dovednost zvládli dívky i chlapci, kteří se do této práce zapojili. i. Hlavní náplní práce švadleny je ale především šití oděvů, které se skládá z několika kroků návrh, střih, stehování, šití Tyto činnosti si děti také vyzkoušely při vytváření jednoduchých oblečení. Nejdůležitějším pomocníkem švadleny je šicí stroj. Na exkurzi jsme si ho proto dobře prohlédli a nyní jsme se pustili do jeho výroby.

25 22/ K nejstarším poskytovaným službám patří řemeslo kadeřnické, a proto jsme na něho ani my nezapomněli v našem projektu. Po krátkém povídání na toto téma se děti hned pustily do práce. Potřeby a pomůcky kadeřnice, které jsme vyrobili fen, žehlička na vlasy, sušák, natáčky, nůžky hřebeny, sponky, zrcadlo a různé přípravky na vlasy V Rožďalovicích máme několik kadeřnictví, a tak jsme si je na vycházce ukázali. Na exkurzi v jednom z nich měly děti možnost vidět kadeřnici při práci.

26 23/ Knihařství a s ním spojené jméno Jendy Rajmana je téma, kterému jsme se věnovali tento týden. Jedná se o řemeslo, které se zabývá vázáním knih a výrobou předmětů z lepenky. Při virtuální prohlídce Muzea a dílny Jendy Rajmana si děti prohlédly nástroje a pomůcky, které se používají při ručním vázaní knih. Vysvětlili jsme si, k jaké práci se používají, a jejich modely jsme se pokusili vyrobit. knihařský lis, razidla, řezačka, kostka, vazadlo, čárkovátka, tiskařské písmo Po zhlédnutí videoukázky o ručním vázání knihy se o to děti také pokusily. Beseda nad knihou Březen je měsíc knihy a tak si děti přinesly svoje oblíbené knížky a představily je svým kamarádům.

27 24/ Čalounictví patří mezi částečně opomíjená řemesla. Odborníci v této profesi se zaměřují hlavně na opravy starožitného i novodobého nábytku. Co taková práce čalouníka představuje, jsme si vyzkoušeli tento týden. Správný postup si děti nejprve prohlédly na videoukázce a pak se pustily do díla. Nezapomněli jsme si na čalounění vyrobit ani správné pracovní nástroje. Nástroje na čalounění, postup práce, očalounění dveří, knoflíků, židličky a taburetku. Exkurze v čalounictví u p. Horáka, který nám poutavě vyprávěl o své práci. Šipky Ve středu jsme si zpestřili odpoledne soutěží v šipkách, která je u dětí velmi oblíbená.

28 25/ Tento týden jsme zvolili řemeslo malíři pokojů, kteří umí nejen různými technikami nanášet barvu na stěny bytů a domů, ale i lepit tapety a upravovat omítku. Při své práci používá rozličné dekorativní techniky. Po krátkém povídání, co potřebují ke své práci, se děti pustily do výrobků. Vznikaly různé štětky, štafle, kbelíky, válečky, barvy atd. Někteří si vyzkoušeli i malování stěny. Návštěva výstavy Šmoulové v mateřské škole. Děti si zde vyzkoušely také test, ve kterém se dozvěděly i nové informace o těchto oblíbených postavičkách.

29 26/ Odedávna měli lidé potřebu předávat si zprávy, které nejdříve dopravovali pěší poslové, pak jízdní poslové kurýři. Tak vznikla pošta. Na pošťáky jsme si tento týden zahráli i my. Listonoše znají děti z pohádek např. Pohádka pošťácká nebo písniček, které jsme si společně připomněli. Pošťácká Naše výrobky k tomuto řemeslu poštovní auta, čepice, obálky, schránky, známky, balíčky.

30 27/ I tento rok se školní družina zapojuje do tvorby školního kalendáře. Téma na zpracování je Rožďalovičtí školáci aneb odkud pocházíme. První oddělení ŠD si vylosovalo pro svoji stránku Tuchom a druhé oddělení ŠD Podlužany. O těchto obcích jsme se proto snažili vyhledávat dostupné informace a to jak z historie, tak ze současnosti. Některé zajímavosti nám o nich prozradily i děti, které v nich žijí. Práce na tvorbě erbu pro obec Podlužany, při které děti používaly karton, barevný papír, přírodní materiál, kokosové vlákno atd. pro Na erb pro obec Tuchom děti využily barevný papír, lýko, přírodní kožešinu, různé přírodniny atd.

31 28/ Kovářství řemeslo zabývající se zpracováním železa, oceli i jiných kovů zpravidla za tepla tavením rudy. Mezi kovářské techniky patří vytahování, rozkovávání, ohýbání, zkrucování, rovnání a hlazení, spojování, kalení, žíhání, zdobení rýhováním, leptáním, zlacením. Černé řemeslo bylo našim tématem tohoto týdne. Děti vyráběly kovadliny, výheň, kladiva, krbové nářadí, srp, hřebíky, podkovy, meče, dýky a svícny. Čarodějnické odpoledne V úterý jsme si s dětmi uspořádali odpoledne s tématem čarodějnic. Děti je malovaly a vyráběli si k nim malé netopýry.

32 29/ Další řemeslo, kterému jsme se věnovali, je zahradník. Charakteristika této profese je velice široká. Patří sem květinářství, sadovnictví, ovocnářství a zelinářství, ruční i mechanizované činnosti při pěstování květin, zeleniny i ovocných rostlin, vázání a aranžování květin. Děti si vyrobily typické nářadí, které zahradník ke své práci potřebuje hrábě, motyčky, rýč, rycí vidle, sázecí kolík, lopatku atd. Od tohoto týdne je ve školní družině na praxi Romana Zvěřinová a tak si pro děti připravila výrobu kytiček z krepového papíru hru na rozvoj slovní zásoby a honičku Krtek a zahradník.

33 30/ V návaznosti na minulý týden jsme pokračovali v řemesle zahradník. Povídali jsme si o tom, co vše rostliny potřebují ke svému růstu a jak o ně správně pečovat. Zahradníci by se neobešli bez skleníků a fóliovníků. Děti vyrobily různé sadbovače zeleninou. dekorativní květináče, truhlíky, konev a osázely Nezapomněli jsme ani na klobouky, které jsme ozdobili zeleninou a ovocem. Pod vedením Romči si děti vyzkoušely vytvořit vlastní pexeso s námětem tohoto týdne a zahrály si hmatové pexeso, které pro ně připravila. Z dřevíček a barevných papírů si vyráběli různé květiny.

34 31/ Romče (naše bývalá žákyně Romana Zvěřinová) se přehoupla praxe ve ŠD do druhé poloviny a tak jsme tento týden přerušili práci v celoročním projektu o řemeslech, aby měla více možnosti pro své činnosti. Děti si s ní vyrobily housenky z prokladů na vajíčka vyzkoušely si výtvarnou techniku, při které vyrývaly jehlou obrázek a překrývaly ho křídou naučily se hry Heja a Bomba, na hřišti si zahrály nové pohybové hry nejvíce se jim líbila Na vlka vyrobily si z PET lahví vázičku a ozdobily si ji barevným papírem z kulatých dřevíček, které dětem Romča přinesla, si vytvořily obrázek

35 32/ Žádná vesnice se neobešla bez farmáře, který je zásoboval svými produkty, a tak jsme se mu tento týden věnovali. Děti si namalovaly a různá hospodářská zvířata a vybudovaly pro ně farmy. Z kartonu a barevného papíru jsme vyrobili zemědělské stroje pluh, sekačku, traktor a valník. Romča si pro děti připravila skládání origamů. Společně si zahráli pohybovou hru, která Zasoutěžili si v řešení hádanek na různé téma. prověřila Procvičit postřeh si děti mohly v oblíbené hře piškvorky. jejich obratnost.

36 33/ Úkolem rybáře je provádět činnosti související s chovem, krmením a ošetřováním ryb a s výlovem rybníků. Pracovními prostředky jsou rybí líhně, sítě, zařízení používaná v rybářství pro krmení, výlov a dopravu ryb. Některé z těchto prostředků si děti vyrobily kádě a skluz na ryby, mincíř s trojnožkou zátahovou síť. Podle fantazie si nakreslily i rybky různých barev i tvarů. Rybaření může být ale i záliba spočívající v lovu ryb na udici a do podběráku. K tomu potřebujeme háčky, splávky a třpytky. Ve středu si děti připomněly, jak poskytujeme odřeninách, popáleninách, zlomeninách a krvácení. první pomoc při

37 34/ Všechny děti se s lékařem setkávají od miminka. Lékaři vždy pomáhali lidem od nemoci a bolesti dříve pomocí bylin a koření, některé kmeny v Africe mají své šamany dodnes. Lékařství se dělilo na vnitřní (léčení bylinkami) a zevní, které se nazývalo chirurgií. Dnešní lékařství má spoustu specializací. Některé nástroje a pomůcky, jsme se pokusili vyrobit. Skalpel, pinzeta, teploměr, čelní zrcátko fonendoskop, injekce doktorská brašna lékařská miska s dřívky infuze.

38 35/ S lékaři souvisí i naše další řemeslo, které děti znají z pohádek v podobě babky kořenářky lékárník, apatikář. S dětmi jsme si povídali o různých produktech čaje, léky, zdravotnický materiál atd. Některé jsme si i vyrobili. Šumivé vitamíny, sirupy a kapky různé druhy čajů hmoždíř a misky na přípravu léků bylinné masti a krémy váhy.

KREJČOVSKÁ DÍLNA ŠITÍ PLÁTĚNÝCH PYTLÍČKŮ

KREJČOVSKÁ DÍLNA ŠITÍ PLÁTĚNÝCH PYTLÍČKŮ BEJVÁVALO Ve čtvrtek 23. 10. se plumlovská škola na 1. stupni přeměnila v řemeslné dílny. V rámci projektu Bejvávalo. Projekt byl finančně podpořen Olomouckým krajem v Programu podpory environmentálního

Více

Základní škola a Mateřská škola Teplice, Koperníkova 2592 portfolio I. stupně zpracovala: Mgr. Alena Štemberová

Základní škola a Mateřská škola Teplice, Koperníkova 2592 portfolio I. stupně zpracovala: Mgr. Alena Štemberová Základní škola a Mateřská škola Teplice, Koperníkova 2592 IČO: 63788152, www.zskopernikova.cz portfolio I. stupně zpracovala: Mgr. Alena Štemberová Na pondělí 21. prosince si paní učitelky pro děti I.

Více

Výtvarný materiál DEKORAČNÍ MATERIÁL. K1 0038 27,- Kč 1,08 EUR

Výtvarný materiál DEKORAČNÍ MATERIÁL. K1 0038 27,- Kč 1,08 EUR Bambulky 00 barevných bambulek o průměru cm na knoflíky, očička, nosíky apod.. K 0 Barevné. K 0 Zvířecí,- Kč,0 EUR DEKORAČNÍ MATERIÁL. Pohádková vlna Balíček barevného ovčího rouna o hmotnosti 0 g. Jedná

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0005 Sada metodických listů: KABINET 1. STUPNĚ Název metodického

Více

Projekt Otvírání studánek 2010

Projekt Otvírání studánek 2010 Projekt Otvírání studánek 2010 Do projektu Otvírání studánek je zapojeno 120 dětí ve věku 7 11 let z 1. stupně ZŠ Týnec nad Sázavou v ulici Benešovské 23 Název projektu: Otvírání studánek Cíle projektu:

Více

Časopis MŠ. Listopad 2015

Časopis MŠ. Listopad 2015 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Listopad 2015 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239

Více

Kód SKP N á z e v HS/CN G OBCHOD; OPRAVY A ÚDRŽBA MOTOROVÝCH VOZIDEL, VÝROBKŮ PRO OSOBNÍ POTŘEBU A PŘEVÁŽNĚ PRO DOMÁCNOST

Kód SKP N á z e v HS/CN G OBCHOD; OPRAVY A ÚDRŽBA MOTOROVÝCH VOZIDEL, VÝROBKŮ PRO OSOBNÍ POTŘEBU A PŘEVÁŽNĚ PRO DOMÁCNOST G OBCHOD; OPRAVY A ÚDRŽBA MOTOROVÝCH VOZIDEL, VÝROBKŮ PRO OSOBNÍ POTŘEBU A PŘEVÁŽNĚ PRO DOMÁCNOST 50 OBCHOD, OPRAVY A ÚDRŽBA MOTOROVÝCH VOZIDEL; MALOOBCHODNÍ PRODEJ POHONNÝCH HMOT Poznámka: Do tohoto oddílu

Více

Časopis MŠ. Červen 2015

Časopis MŠ. Červen 2015 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Červen 2015 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239 http://www.zsamsbrna.cz/

Více

KRÁLOVSTVÍ VODY. Co prožila kapka vody? (koloběh vody) Jak vypadá voda? (skupenství vody) Život u vody a pod vodou (vodní rostliny a živočichové)

KRÁLOVSTVÍ VODY. Co prožila kapka vody? (koloběh vody) Jak vypadá voda? (skupenství vody) Život u vody a pod vodou (vodní rostliny a živočichové) KRÁLOVSTVÍ VODY Co prožila kapka vody? (koloběh vody) Jak vypadá voda? (skupenství vody) Život u vody a pod vodou (vodní rostliny a živočichové) Vodní víly a skřítkové si hrají (cvičíme, hrajeme si, malujeme

Více

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM školní družiny při Základní škole Pchery, okres Kladno

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM školní družiny při Základní škole Pchery, okres Kladno VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM školní družiny při Základní škole Pchery, okres Kladno č.j. 1/2014 platný od 15.10.2014 schváleno ŠR 14.10.2014 pro období 2015/2016 vypracovala ved. vychovatelka Bc. Ilona

Více

ZÁŘÍ 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 3. TÝDEN 4. TÝDEN 7. 11. 9. 14. 18. 9. 21. 25. 9.

ZÁŘÍ 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 3. TÝDEN 4. TÝDEN 7. 11. 9. 14. 18. 9. 21. 25. 9. ZÁŘÍ 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 7. 11. 9. 3. TÝDEN 14. 18. 9. Úvodní hodina, pomůcky a bezpečnost v hodinách Vzpomínky na léto kresba Otisky štětce dekor: řazení barev pravidelně za sebou zdobíme vázu

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Únor 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Zimní radovánky...........1 Zábavné sportovní odpoledne.......2 Valentýnské dopoledne..3

Více

MALÁ ENERGETICKÁ AKADEMIE ročník 2009/ 2010 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA JIHOČESKÝ KRAJ ZÁVEREČNÁ ZPRÁVA 2009/2010 JIŽNÍ ČECHY

MALÁ ENERGETICKÁ AKADEMIE ročník 2009/ 2010 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA JIHOČESKÝ KRAJ ZÁVEREČNÁ ZPRÁVA 2009/2010 JIŽNÍ ČECHY ZÁVEREČNÁ ZPRÁVA 2009/2010 JIŽNÍ ČECHY Malé energetické akademie společnosti E.ON je soutěž, do které se děti a mládež mohou přihlásit v kategoriích: jednotlivec, malá skupina, třídní kolektiv, nebo velká

Více

ÚNOR To to letí, začalo nám už 2. pololetí! A s ním již 3. projektový a oborový den, další ze zajímavých matematických workshopů, recitační soutěž a mnoho dalšího! MASOPUST V 1.A Ani v posledním zimním

Více

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny vám připravily: Jak to všechno začalo? str.

Více

PODZIM - září říjen listopad

PODZIM - září říjen listopad ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY PŘI ZŠ A MŠ ŘEČANY N. L. VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Příloha 2 Ve školním roce 2013/2014 bylo ve školní družině zapsáno celkem 50 dětí z 1. 4. třídy. Otevřena byla 2 oddělení.

Více

Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2011/2012

Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2011/2012 Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2011/2012 Vypracovala: Nováková Renata, vychovatelka ŠD Září Říjen Listopad seznámení ţáků s organizací ŠD a proškolení o BOZ v prostorách

Více

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02. Kominická kalamajka Zuzana Musilová Cíl: podporovat pozitivní emoce, schopnost a chuť učit se novým pojmům, zapojovat sluchovou a zrakovou kontrolu, orientovat se v prostoru, rozvíjet dětskou představivost

Více

Školní družina při ZŠ Liptál

Školní družina při ZŠ Liptál Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání Školní družina při ZŠ Liptál Verze č. III Platnost od: 1.9. 2015 Zpracovala: Petra Pilná vychovatelka Charakteristika ŠVP pro ŠD vychází z ŠVP ZŠ Liptál,

Více

HROZEN PLNÝ NÁPADŮ CHARAKTERISTIKA PROJEKTU:

HROZEN PLNÝ NÁPADŮ CHARAKTERISTIKA PROJEKTU: Název projektu: HROZEN PLNÝ NÁPADŮ Termín realizace projektu: 3.1.2007 21.12.2007 Realizátor projektu: CHARAKTERISTIKA PROJEKTU: Město Hluboká nad Vltavou - Osadní výbor Hroznějovice Garant projektu: Mgr.

Více

PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu -2. stupeň

PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu -2. stupeň PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu -2. stupeň Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Pracovní činnosti se vyučují jako samostatný vyučovací předmět, v 6., 7.,

Více

SEZNAM A OBSAH HER. Občanské sdružení LECCOS RC Kostička. ( Kč pořizovací cena / Kč cena půjčovného na týden ) Věk hráčů: od 4 do 99 let

SEZNAM A OBSAH HER. Občanské sdružení LECCOS RC Kostička. ( Kč pořizovací cena / Kč cena půjčovného na týden ) Věk hráčů: od 4 do 99 let SEZNAM A OBSAH HER ( Kč pořizovací cena / Kč cena půjčovného na týden ) 1) Pipeline 500,-Kč / 50,- Kč Věk hráčů: od 6 do 99 let Počet hráčů: pro 2 až 4 hráčů Popis: Pipeline je překvapivě zajímavá prostorová

Více

KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY. Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou

KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY. Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou Přírodní zahrada v mateřské škole Přírodní zahrada je velmi hodnotným životním prostorem. Představuje pestrý a biologicky

Více

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2014/2015

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2014/2015 Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2014/2015 Září 2014 1. září jsme nový školní rok zahájili na obou odděleních předáním rozvrhů a drobných dárečků dětem,

Více

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti dle Smlouvy OSKOL/FRM/000602/2013/Pal o poskytnutí finanční podpory z rozpočtu statutárního

Více

DUBEN Program a aktivity ve škole byly pestré jako samotné aprílové počasí! Přivítali jsme žáky z Německa na výměnném pobytu, sportovali jsme na školních turnajích, bubnovali jsme a projektový a oborový

Více

Z pohádky do pohádky. Sněhurka a sedm trpaslíků

Z pohádky do pohádky. Sněhurka a sedm trpaslíků Z pohádky do pohádky Sněhurka a sedm trpaslíků Cíle projektu: Seznámit děti se světem pohádek Rozpoznat dobro a zlo Procvičovat řečové a jazykové dovednosti, paměť, pozornost, fantazii Délka projektu:

Více

Ekonomická pravidla. Přenos postav do dalšího dílu. Přežití v průběhu hry. Nuzáci a chudina. Střední třída. Boháči. Spánek. Jídlo

Ekonomická pravidla. Přenos postav do dalšího dílu. Přežití v průběhu hry. Nuzáci a chudina. Střední třída. Boháči. Spánek. Jídlo Ekonomická pravidla Přenos postav do dalšího dílu Aby si mohl hráč přenést postavu do dalšího dílu, musí nahromadit během hry dostatečné bohatství. Čím bohatší je na začátku, tím bohatší musí být i na

Více

ČESKÉ DŘEVĚNÉ STAVEBNICE

ČESKÉ DŘEVĚNÉ STAVEBNICE ČESKÉ DŘEVĚNÉ STAVEBNICE WWW.MAKURA.CZ Najdete nás i na O NÁS Představujeme Vám zbrusu nové dřevěné stavebnice a hračky MAKURA. Na českém trhu, není jednoduché najít kvalitní a originální dřevěné hračky,

Více

Zpráva o činnosti MC Domeček za r. 2006

Zpráva o činnosti MC Domeček za r. 2006 Zpráva o činnosti MC Domeček za r. 2006 Poslání MC Domeček Posláním a cílem MC Domeček je odstranění izolace rodičů na mateřské dovolené a její zpestření, usnadnění jejich návratu zpět do zaměstnání a

Více

ZŠ Brněnec. 3. číslo časopisu. Školák. školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz. Vážení čtenáři,

ZŠ Brněnec. 3. číslo časopisu. Školák. školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz. Vážení čtenáři, ZŠ Brněnec 3. číslo časopisu Školák školní rok: 2015 / 2016 www.zsbrnenec.cz Vážení čtenáři, právě držíte v ruce třetí číslo školního časopisu ve školním roce 2015 / 2016. Redakce školního časopisu si

Více

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA PROSLOV ŠÉFREDAKTORA Jmenuji se Vitaliy Sas a byl jsem zvolen za šéfredaktora tohoto časopisu. V tomto časopise Vám přineseme spoustu zajímavých článků o událostech za posledních pět měsíců, od kulturních

Více

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012 5 DNÍ 7 11 Let 20 Účastníků TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY Tematická oblast (odbornost) Autor Odbornostní setkání Příměstské tábory Jana Jelínková a kolektiv Praha, Středočeský kraj Místo konání Praha 2012 Průřezové

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI SDRUŽENÍ. Rodinné centrum Bysteráček ZA ROK 2014

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI SDRUŽENÍ. Rodinné centrum Bysteráček ZA ROK 2014 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI SDRUŽENÍ Rodinné centrum Bysteráček ZA ROK 2014 Kontaktní a identifikační údaje Název: Rodinné centrum Bysteráček Sídlo: náměstí Na Podkově 68, Bystré, 56992 Kontakt: Mgr. Lucie

Více

Základní škola, Dobrá, okres Frýdek-Místek. Celoroční plán. školní družiny

Základní škola, Dobrá, okres Frýdek-Místek. Celoroční plán. školní družiny Základní škola, Dobrá, okres Frýdek-Místek Celoroční plán školní družiny pro školní rok 2015/2016 Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá Září - seznámení žáků s organizací ŠD a proškolení o BOZ

Více

1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první

1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první 1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první společnou školu v přírodě v Jizbici pod Blaníkem velice užili. Velký dík patří naší vychovatelce Terezce a ostatním instruktorům,

Více

PECIVÁLEK č.4, únor 2011

PECIVÁLEK č.4, únor 2011 PECIVÁLEK č.4, únor 2011 Milí rodiče, ve vaší poště se opět objevil Peciválek. Věříme, že v něm naleznete veškeré potřebné informace. Co se děje v Semínkách... Máme velkou radost, že se Vám naše první

Více

PASOVÁNÍ NA ČTENÁŘE Žáci 1. ročníku ZŠ Rosice a jejich třídní učitelky Zpravodaj Rosicka Rosa

PASOVÁNÍ NA ČTENÁŘE Žáci 1. ročníku ZŠ Rosice a jejich třídní učitelky Zpravodaj Rosicka Rosa Měsíc duben přinesl celou řadu akcí. Hned na začátku měsíce dne 4. 4. vyrazili žáci devátých tříd na exkurzi do Jaderné elektrárny v Dukovanech. Tuto exkurzi každoročně organizuje komise fyziky. V informačním

Více

Časopis MŠ. Duben 2015

Časopis MŠ. Duben 2015 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Duben 2015 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239 http://www.zsamsbrna.cz/

Více

Základní škola, Kladno, Pařížská 2249 PAŘÍŽÁK

Základní škola, Kladno, Pařížská 2249 PAŘÍŽÁK Základní škola, Kladno, Pařížská 2249 PAŘÍŽÁK Jaro 2015 Činnost přípravné třídy LEDEN V měsíci lednu se děti zúčastnily velmi zajímavé a poučné besedy v naší škole. Navštívit a spoustu zajímavých informací

Více

- zdokonalovat koordinaci jemné a hrubé motoriky. - odhadovat rizika ohrožující jeho bezpečnost

- zdokonalovat koordinaci jemné a hrubé motoriky. - odhadovat rizika ohrožující jeho bezpečnost Autor: Bohunka Trelová Charakteristika: Téma, které můžeme realizovat v zimních měsících, nás zavede do krajů sněhu a ledu. Děti se seznámí s jejich obyvateli a životními podmínkami. Doba trvání: jeden

Více

PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání

PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání Mateřská škola Přeštice, ulice Dukelská 1 Vážení rodiče, opět se společně s námi setkáváte díky časopisu Dukeláček, který Vám i nadále bude přinášet dění v naší mateřské

Více

UKLIĎME SI SVĚT! PRŮVODCE PROJEKTEM NA PODPORU ZPĚTNÉHO ODBĚRU VYSLOUŽILÝCH ELEKTROSPOTŘEBIČŮ PRO ŠKOLY. www.elektrowin.cz www.uklidmesisvet.

UKLIĎME SI SVĚT! PRŮVODCE PROJEKTEM NA PODPORU ZPĚTNÉHO ODBĚRU VYSLOUŽILÝCH ELEKTROSPOTŘEBIČŮ PRO ŠKOLY. www.elektrowin.cz www.uklidmesisvet. PRŮVODCE PROJEKTEM NA PODPORU ZPĚTNÉHO ODBĚRU VYSLOUŽILÝCH ELEKTROSPOTŘEBIČŮ PRO ŠKOLY www.elektrowin.cz www.uklidmesisvet.cz Vážení přátelé, když jsme v loňském roce poprvé připravovali ekologický projekt

Více

Přes Překážky ke hvězdám

Přes Překážky ke hvězdám Přes Překážky ke hvězdám Milí čtenáři, malí i vy velcí, máte v rukou první číslo nového časopisu. Sluší se, aby se Vám dostalo vysvětlení, proč vznikl. S novým školním rokem jsme se v naší jičíněveské

Více

VIETNAMSKÝ DEN V ČAJOVNĚ ALIBABA

VIETNAMSKÝ DEN V ČAJOVNĚ ALIBABA VIETNAMSKÝ DEN V ČAJOVNĚ ALIBABA V rámco projektu Kdo jsi TY a kdo jsem JÁ MY se žáci měli seznámit s různými komunitami žijícími mezi námi. Vzhledem k možnostem jsme si vybrali celkem příhodné místo a

Více

Ahoj deti, Uvidíme, jak ti to půjde. A tak jsem tady.

Ahoj deti, Uvidíme, jak ti to půjde. A tak jsem tady. POSÁZAVSKÉ KUKÁTKO ANEB JAK SE STAVEL HRAD Ahoj deti, rád bych se vám všem představil. Jsem malý skřítek, šibal všech šibalů a věčný neposeda. Protože jsem se narodil v lese ze ztraceného kukaččího vajíčka,

Více

Uvedení do celoročního družinového projektu TAJEMSTVÍ KLÍČŮ. Seznámení se s novým kolektivem, prostředím a pravidly. Povídání o prázdninách

Uvedení do celoročního družinového projektu TAJEMSTVÍ KLÍČŮ. Seznámení se s novým kolektivem, prostředím a pravidly. Povídání o prázdninách Tematický plán Školní rok: 2015/2016 Vychovatel: Jakub Mlad, Iva Svobodová Téma: TAJEMSTVÍ KLÍČŮ Časový plán pomůcky, učební materiály, ZÁŘÍ ke kamarádské družince Sociální dětí: Umění jednat, Morální

Více

Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2013/2014

Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2013/2014 Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2013/2014 Září seznámení ţáků s organizací ŠD a proškolení o BOZ v prostorách školy a při pobytu venku výtvarná práce: volné kreslení na téma

Více

Redakce 013. Zpravodaj Základní školy Brankovice. Vyšlo: 24. října dvouměsíčník číslo 1 /2013. Září Září Září Září Září Září Září Září Září Září

Redakce 013. Zpravodaj Základní školy Brankovice. Vyšlo: 24. října dvouměsíčník číslo 1 /2013. Září Září Září Září Září Září Září Září Září Září Redakce 013 Zpravodaj Základní školy Brankovice Vyšlo: 24. října dvouměsíčník číslo 1 /2013 Září Září Září Září Září Září Září Září Září Září EXKURZE ARCHEOSKANZEN MODRÁ Dne 16. 9. 2013 jeli žáci 7. a

Více

Hodnocení ekologické výchovy ve školním roce 2011/2012

Hodnocení ekologické výchovy ve školním roce 2011/2012 Hodnocení ekologické výchovy ve školním roce 2011/2012 V letošním školním roce byl roční plán ekologické výchovy splněn. Učitelé se žáky plnili aktivity v projektech, do kterých se přihlásili, účastnili

Více

Zadání úkolů leden 2015

Zadání úkolů leden 2015 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy Co se skrývá za vůní MEDU Kategorie MŠ Zadání úkolů leden 2015 1. úkol včelař a jeho nářadí Cíl úkolu: Seznámit se se základními včelařskými pomůckami. Pozadí úkolu:

Více

Základní škola a mateřská škola Huntířov ROK SE ŠKOLNÍ DRUŽINOU

Základní škola a mateřská škola Huntířov ROK SE ŠKOLNÍ DRUŽINOU ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLSKÉHO ZAŘÍZENÍ PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ PLATNOST OD 1. ZÁŘÍ 2011 Obsah 1.1 Identifikační údaje...2 1.2 Charakteristika zařízení...3 1.3 Konkrétní cíle vzdělávání...3 1.4 Délka

Více

Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji registrační číslo: CZ.1.07/1.2.03/02.0001 SBORNÍK ODBORNÝ ŘEMESLNÝ KEMP PRO DŘEVOOBORY A KOVOOBORY

Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji registrační číslo: CZ.1.07/1.2.03/02.0001 SBORNÍK ODBORNÝ ŘEMESLNÝ KEMP PRO DŘEVOOBORY A KOVOOBORY Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji registrační číslo: CZ.1.07/1.2.03/02.0001 SBORNÍK ODBORNÝ ŘEMESLNÝ KEMP PRO DŘEVOOBORY A KOVOOBORY 22. - 25. ČERVNA 2015 Střední průmyslová škola, Tachov, Světce

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ŠKOLY

VÝROČNÍ ZPRÁVA ŠKOLY M A T E Ř S K Á Š K O L A, N E P O L I S Y --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Č.j.: VÝROČNÍ ZPRÁVA ŠKOLY školní

Více

Časopis Fokusu Vysočina. Bludišťák

Časopis Fokusu Vysočina. Bludišťák Číslo 3/2015 Časopis Fokusu Vysočina Bludišťák Úvodník Podzimní období bylo ve znamení Týdnů pro duševní zdraví. Týdny pro duševní zdraví byly zakončeny taneční soutěží StarDance trochu jinak III, ve které

Více

Kanada. Když jsem se v roce 2002 začal zabývat stavbou dalšího. pod Třemšínem. na návštěvě v roubence

Kanada. Když jsem se v roce 2002 začal zabývat stavbou dalšího. pod Třemšínem. na návštěvě v roubence na návštěvě v roubence Kanada pod Třemšínem Josef rozhodně není nezkušený stavebník postavil už několik rodinných domů, dřevostavba, do které nás pozval, je zatím jeho poslední prací. Ačkoliv se příjemný

Více

Plán činností zaměřených na environmentální výchovu v mateřské škole Tlumačov v kostce

Plán činností zaměřených na environmentální výchovu v mateřské škole Tlumačov v kostce Plán činností zaměřených na environmentální výchovu v mateřské škole Tlumačov v kostce ( Příloha k ŠVP PV - Jen si děti všimněte, co je krásy na světě Enviromentální výchova je veškeré výchovné a vzdělávací

Více

BŘEZEN. Malba a kresba indických ornamentů. Hokejový turnaj Crosby cup Turnaj v Peckách Nejlepší sportovní hvězda

BŘEZEN. Malba a kresba indických ornamentů. Hokejový turnaj Crosby cup Turnaj v Peckách Nejlepší sportovní hvězda BŘEZEN Malba a kresba indických ornamentů KDY: 8. 3. 2011, 9. 3. 2011 KDE: Jídelna Šumbark, Počítačová učebna Šumbark VEDOUCÍ: Erika Gaurová ÚČASTNÍCI: 11 chlapců a děvčat, druhý den také 11 chlapců a

Více

zve na výtvarné a keramické vzdělávací programy

zve na výtvarné a keramické vzdělávací programy Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno Hybešova 15, 602 00 Brno zve na výtvarné a keramické vzdělávací programy Taneční a pohybová výchova pro předškoláky

Více

T.O. Zlatý list. plackovací práce. Táborová kuchyně. 2016 Jaromír Bláha - Ježek

T.O. Zlatý list. plackovací práce. Táborová kuchyně. 2016 Jaromír Bláha - Ježek T.O. Zlatý list plackovací práce 2016 Jaromír Bláha - Ježek Úvod Úvod V této práci popíši práci vedoucích a přípravu jídla v táborové kuchyni a její vybavení. Již několikátým rokem dělám vedoucího v kuchyni

Více

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ZIMA ZPRÁVY ZE ŽIVOTA ŠKOLKY Je tu prosinec a přicházíme s dalším číslem našeho časopisu. První tři měsíce utekly jako voda, všichni si zvykli na každodenní kolotoč a děti se pomalu

Více

Ozve-li se v září hrom,bude v zimě zavát každý strom. Divoké husy na odletu - konec i babímu létu. 1. oddělení. 2. oddělení

Ozve-li se v září hrom,bude v zimě zavát každý strom. Divoké husy na odletu - konec i babímu létu. 1. oddělení. 2. oddělení Ozve-li se v září hrom,bude v zimě zavát každý strom. Divoké husy na odletu - konec i babímu létu. 1. oddělení 2. oddělení 4. oddělení 5. oddělení 1. oddělení - Podzimní skřítek 1. odd. a 2. odd. Draci

Více

Časopis o životě v našem domově

Časopis o životě v našem domově Domov Odry, příspěvková organizace, Hranická 56, 742 35 Odry www.ddodry.cz Poskytované služby: Domov pro seniory, Domov se zvláštním režimem ALDa Časopis o životě v našem domově Duben květen červen 2012

Více

Sabine Lohfová. Velká kniha nápad. ŠIKOVNé RUCE. pro KNIŽNÍ KLUB

Sabine Lohfová. Velká kniha nápad. ŠIKOVNé RUCE. pro KNIŽNÍ KLUB Sabine Lohfová Velká kniha nápad pro ŠIKOVNé RUCE KNIŽNÍ KLUB Návody v této knížce byly pečlivě promyšleny a mnohokrát ozkoušeny. Autorka a nakladatelství za ně nenesou odpovědnost ani neposkytují záruku.

Více

LISTOPAD V listopadu proběhl druhý oborový a projektový den, vrátily se oblíbené sportovní turnaje, tentokrát ve florbalu! Také jsme ke konci roku oficiálně úspěšně ukončili program Bezpečné cesty do školy!

Více

VESNOVINY 5/2015 dvouměsíčník Vesna, o.p.s., Údolní 10, 602 00 Brno vychází 31. 10. 2015 -----------------------------------------------

VESNOVINY 5/2015 dvouměsíčník Vesna, o.p.s., Údolní 10, 602 00 Brno vychází 31. 10. 2015 ----------------------------------------------- VESNOVINY 5/2015 dvouměsíčník Vesna, o.p.s., Údolní 10, 602 00 Brno vychází 31. 10. 2015 ----------------------------------------------- Milí příznivci Vesny, čas neúprosně běží jako voda. Ani jsme se

Více

Příklad dobré praxe na téma VŠEMI SMYSLY

Příklad dobré praxe na téma VŠEMI SMYSLY Podpora zdravého životního stylu ve školách v Kraji Vysočina projekt číslo CZ.1.07/1.1. 00/02.0014 Příklad dobré praxe na téma VŠEMI SMYSLY Jméno autora Mgr. Hana Zahradníčková Název příkladu dobré praxe

Více

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2015

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2015 PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2015 PRO RODIČE A DĚTI V AZYLOVÉM DOMĚ, NA LIŠČINĚ 2, OSTRAVA HRUŠOV 28. 1. 2015 SOUTĚŽNÍ ODPOLEDNE VE SPOLEČENSKÝCH HRÁCH Děti si společně s rodiči a zaměstnanci azylového domu zahrály

Více

Malý zahradník MŠ Novoborská. školní rok 2014/15

Malý zahradník MŠ Novoborská. školní rok 2014/15 Malý zahradník MŠ Novoborská školní rok 2014/15 Eko-projektu Malý zahradník se v naší MŠ Novoborská věnujeme již několikátým rokem a vždy se tento dlouhodobý projekt setkává s kladnou odezvou jak mezi

Více

Příloha č. 1 k ŠVP ŠD plán činností. 1. Místo, kde žijeme. Rozvíjené kompetence: Tematický okruh: Činnosti. Rozvíjené kompetence

Příloha č. 1 k ŠVP ŠD plán činností. 1. Místo, kde žijeme. Rozvíjené kompetence: Tematický okruh: Činnosti. Rozvíjené kompetence Příloha č. 1 k ŠVP ŠD plán činností Rozvíjené kompetence: 1. Kompetence k učení 2. Kompetence k řešení problémů 3. Komunikativní kompetence 4. Sociální a interpersonální kompetence 5. Občanské kompetence

Více

Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )#

Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky L150304# # Dnes jsme si volně stavěli jen chviličku. Našemu přání před prázdninami, zahrát si opět strategickou hru, Martin I. vyhověl. Dalo

Více

2. Bezpečná cesta do školy Školní řád Seznamujeme se s prostory školy Dbáme na hygienu a správné stolování

2. Bezpečná cesta do školy Školní řád Seznamujeme se s prostory školy Dbáme na hygienu a správné stolování Září 1. Zahájení školního roku 2015 2016 Zážitky z prázdnin Představujeme se Aktivní odpočinek (na hřišti) Bezpečnost ve ŠD a venku 2. Bezpečná cesta do školy Školní řád Seznamujeme se s prostory školy

Více

Základní škola, Kladno, Pařížská 2249 PAŘÍŽÁK

Základní škola, Kladno, Pařížská 2249 PAŘÍŽÁK Základní škola, Kladno, Pařížská 2249 PAŘÍŽÁK Březen 2013 Projekt: Učíme se zdravě vařit Projekt probíhal od 28. ledna do 31.ledna 2013 Součástí výchovy ke zdraví je také získávat a v praxi si ověřovat

Více

Celotáborová hra. Osidlování Skotska

Celotáborová hra. Osidlování Skotska Celotáborová hra Osidlování Skotska Práce je určena jako inspirace k celotáborovým hrám nabízím k ní různé obměny a samozřejmě z ní lze využít i jednotlivé dílčí hry. Sára Sichingerová T.O. Spartakovci

Více

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2 Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků Jiří Glet květen 2016 jako 29.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) ISBN: epub: ISBN 978-80-88061-73-1 mobi: ISBN 978-80-88061-74-8

Více

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI O příbytcích starých Slovanů Slované osídlili vlídné, úrodné oblasti kolem řek, jež byly nezbytným zdrojem vody, ale také potravy. K postavení svých obydlí si vybírali

Více

Krásný pozdrav Paní Zimy

Krásný pozdrav Paní Zimy Krásný pozdrav Paní Zimy Foto J.Lněnička Výsledky školních a okresních kol olympiád 2014/2015 Dějepisná olympiáda 1. Šimon Kirchner 8. A Josef Šindelář 8. A 2. Petr Vrána 8. A 3. Laura Hejduková 9. A Olympiáda

Více

7. Zastoupení odrůd pěstovaných ve vinohradě Modrý Portugal (červená odrůda) Původ této odrůdy není jednoznačný, od konce 18. století se pěstuje v

7. Zastoupení odrůd pěstovaných ve vinohradě Modrý Portugal (červená odrůda) Původ této odrůdy není jednoznačný, od konce 18. století se pěstuje v Zuzana Bártová, 4.A, Základní škola Velké Pavlovice * Listopad 2013 Název projektu: HISTORIÍ VELKOPAVLOVICKÝCH VINOHRADŮ 1. Název trati (spisovný, hovorový) - NOVÉ HORY Spisovný název viniční trati: Nové

Více

Kilometrový pásek Apríl jsme na naší škole oslavili netradičně přinesli jsme co nejvíc pásků. Při jejich spojování jsme se

Kilometrový pásek Apríl jsme na naší škole oslavili netradičně přinesli jsme co nejvíc pásků. Při jejich spojování jsme se Kilometrový pásek Apríl jsme na naší škole oslavili netradičně přinesli jsme co nejvíc pásků. Při jejich spojování jsme se vyřádili, nic jednoduchého to nebylo. Chvílemi pásky připomínaly klubka hadů a

Více

17. prosince - Vánoční besídka

17. prosince - Vánoční besídka 17. prosince - Vánoční besídka Vánoční besídka, která se konala 17.12. v DIVADLE NA KOPEČKU, se vydařila. Obě představení byla plná tance, her, zpěvu a taky reklam. Účinkovali zde i herci ze souboru Studánka

Více

Duben 2012 PŘIVOLÁVÁME JARO VELIKONOČNÍ BAŠTĚNÍ

Duben 2012 PŘIVOLÁVÁME JARO VELIKONOČNÍ BAŠTĚNÍ Duben 2012 PŘIVOLÁVÁME JARO Příroda se ještě nestačila probudit ze zimního spánku, proto se žáci 4.A rozhodli, že jí pomohou. Každý si do misky naplněné vlhkou vatou zasel semínka řeřichy dánské, která

Více

Recyklace odpadů. Způsoby nakládání s odpady dle vlivu na životní prostředí mají toto pořadí:

Recyklace odpadů. Způsoby nakládání s odpady dle vlivu na životní prostředí mají toto pořadí: Téma č. 27 - obor Kuchařské práce/ekologie Proč třídit odpad? Recyklace odpadů Zkuste se nad touto otázkou zamyslet dříve, než budete číst dále. Někdo z vás odpověděl: protože mám rád přírodu; nechci,

Více

Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486

Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486 Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486 BAREVNÁ OKNA ŠKOLNÍ DRUŽINY Školní družina ul. Sv. Čecha 565 Příbor 742 58 tel. 556 725 595 Naše školní družina má vlastní domek se zahradou. Z toho vychází i

Více

Plán práce školní družiny na šk.rok 2010/2011

Plán práce školní družiny na šk.rok 2010/2011 Plán práce školní družiny na šk.rok 2010/2011 Celoroční projekty - Barevně vyšitý svět - ZÁŘÍ Motto měsíce: Barvy podzimu - seznámení žáků s řádem ŠD - poučení o chování ve školní družině, školní jídelně;

Více

Základní škola T. G. Masaryka Borohrádek. Školní vzdělávací program pro školní družinu

Základní škola T. G. Masaryka Borohrádek. Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola T. G. Masaryka Borohrádek Školní vzdělávací program pro školní družinu 1. Identifikační údaje Název školy: Základní škola T. G. Masaryka Adresa: T. G. Masaryka 396, 517 24 Borohrádek Ředitelka:

Více

5. března se uskutečnil Den v pyžamu. Tradice těchto bláznivých dnů byla obnovena po několika letech. Akci velmi pečlivě připravili zástupci školního

5. března se uskutečnil Den v pyžamu. Tradice těchto bláznivých dnů byla obnovena po několika letech. Akci velmi pečlivě připravili zástupci školního 5. března se uskutečnil Den v pyžamu. Tradice těchto bláznivých dnů byla obnovena po několika letech. Akci velmi pečlivě připravili zástupci školního parlamentu. Zodpovědně se na ni chystali také žáci

Více

Vznik zahrady v přírodním stylu MŠ Revoluční hurá zpátky k přírodě

Vznik zahrady v přírodním stylu MŠ Revoluční hurá zpátky k přírodě 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE: STAVBA: Vznik zahrady v přírodním stylu MŠ Revoluční hurá zpátky k přírodě STUPEŇ PD: KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ: Dokumentace pro provedení stavby (DPS) Rýmařov PARCELA Č.: část pozemku parc.

Více

Výlet turistického kroužku v sobotu 5. 12. 2015 - procházka městem, turnaj v bowlingu

Výlet turistického kroužku v sobotu 5. 12. 2015 - procházka městem, turnaj v bowlingu Výlet turistického kroužku v sobotu 5. 12. 2015 - procházka městem, turnaj v bowlingu V sobotu ráno jsme vyrazili od školy na procházku městem. Na chvíli jsme se zastavili v obchodním centru. Prohlídli

Více

Výukové programy pro základní školy

Výukové programy pro základní školy Výukové programy pro základní školy Středisko environmentální výchovy Modrý dům 2010/11 Vážení pedagogičtí pracovníci, rádi bychom Vám nabídli naše výukové programy, které jsou zaměřeny na hodnoty venkova,

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - VLNKA Učební osnovy / Člověk a svět práce / ČP

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - VLNKA Učební osnovy / Člověk a svět práce / ČP I. název vzdělávacího oboru: ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE (ČP) II. charakteristika vzdělávacího oboru: a) organizace: I. stupeň základního vzdělávání: Časová dotace vzdělávacího oboru Člověk a svět práce je na

Více

Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012

Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012 Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012 ZÁŘÍ téma: Naše škola a město - vítáme se a seznamujeme se (řád ŠD) - zásady správného stolování - bezpečná cesta a orientace

Více

Knihovna Petra Bezruče v Opavě Oddělení pro děti a mládež. Nabídka knihovnických lekcí a besed

Knihovna Petra Bezruče v Opavě Oddělení pro děti a mládež. Nabídka knihovnických lekcí a besed Knihovna Petra Bezruče v Opavě Oddělení pro děti a mládež Nabídka knihovnických lekcí a besed Rádi bychom Vám nabídli přehled lekcí a besed, které připravuje naše oddělení pro všechny žáky mateřských a

Více

Tematické pracovní listy s metodikou pro mateřské školy RODINA A LIDÉ

Tematické pracovní listy s metodikou pro mateřské školy RODINA A LIDÉ Tematické pracovní listy s metodikou pro mateřské školy RODINA A LIDÉ KAFOMETÍK Tematické pracovní listy pro mateřské školy RODINA A LIDÉ Vydala INFRA, s.r.o. vydavatelství a nakladatelství Tyršova 241

Více

Zprávičky z naší školičky

Zprávičky z naší školičky Zprávičky z naší školičky DUBEN 2016 V dubnu nikdo z dětí narozeniny neslaví. Jak jsme prožili březen? Březen je měsíc knihy a proto jsme se téměř polovinu měsíce věnovali zejména pohádkám, pohádkovým

Více

Přátelé jsou jako andělé, nedovolí nám spadnout, i když ztratíme křídla. Fotil Víťa Graubner, citát z internetu vybral Mirek Frolka

Přátelé jsou jako andělé, nedovolí nám spadnout, i když ztratíme křídla. Fotil Víťa Graubner, citát z internetu vybral Mirek Frolka ročník 3 2011/prosinec 10 Přátelé jsou jako andělé, nedovolí nám spadnout, i když ztratíme křídla. Fotil Víťa Graubner, citát z internetu vybral Mirek Frolka Tento projekt je financován z Evropského sociálního

Více

Předkladatel: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SVÉBOHOV, okres Šumperk, příspěvková organizace

Předkladatel: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SVÉBOHOV, okres Šumperk, příspěvková organizace Předkladatel: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SVÉBOHOV, okres Šumperk, příspěvková organizace Č. j. 53/2008 Obsah 1) Identifikační údaje školy... 3 2) Charakteristika zařízení... 3 3) Materiální podmínky...

Více

Název aktivity: O nemocné myšce.

Název aktivity: O nemocné myšce. Název aktivity: O nemocné myšce. Cíl: Prohlubovat u dětí zvídavost. Vést děti k pozorování, poznávání a zpracování bylinek. Podpořit rozvoj jemné i hrubé motoriky. Oslovit ke zdravému životnímu stylu i

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček červen 2016 Kočárkový vozový park ve školce, příprava k projektovému učení. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu

Více

ŠKOLNÍ ZPRAVODAJ. Základní škola a mateřská škola Dubicko, příspěvková organizace

ŠKOLNÍ ZPRAVODAJ. Základní škola a mateřská škola Dubicko, příspěvková organizace Základní škola a mateřská škola Dubicko, příspěvková organizace ŠKOLNÍ ZPRAVODAJ V zimním období se konalo několik zajímavých akcí nejen pro žáky, ale i pro veřejnost, které organizovala naše škola a spolek

Více

Gymnázium Nymburk. Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK. Karolína Rejmanová 1PB 2O13

Gymnázium Nymburk. Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK. Karolína Rejmanová 1PB 2O13 Gymnázium Nymburk Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK Karolína Rejmanová 1PB 2O13 1 OBSAH 1. ÚVOD 2. JAK TO VŠECHNO ZAČALO 3. PRVNÍ ROK BYL TĚŽKÝ 4. DOSTAVILY SE VÝSLEDKY 5. ZALOŽENÍ NOVÉHO KLUBU

Více