Výstrojní podmínky. I. Základní informační zdroje a inspirace:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výstrojní podmínky. I. Základní informační zdroje a inspirace:"

Transkript

1 Výstrojní podmínky Projekt je z období let , tudíž veškeré vybavení musí dopovídat této dataci. Děláme koukatelné minimum to znamená že vybavení musí vypadat tak jako dříve nic méně postupy a v některých případech i materiály nemusejí být stejné. Přesto z důvodu funkčnosti a vzhledu volíme přírodní materiály, které nám poskytují pohodlí a ochranu před nepříznivými vlivy. To samé platí pro ochrannou výstroj. Ke kostýmu nepatří brýle, náušnice, piercing (především v obličeji), moderní prsteny a podobně! Výrazné tetování musí být zakryto po dobu trvání kostýmové povinnosti. Členové projektu představují klasická hotovostní vojska jednotlivých kantonů, která obsahují pěchotu všech druhů: pikenýry, halapartníky, střelce z palných i kuší. Ochranná výstroj je proto směsí civilního oděvu a vojenského vybavení, poplatného nicméně některým současným požadavkům na bezpečnost. Celkový vzhled postavy musí být sjednocený a sladěný vzhledem k dataci, společenskému zařazení, místu a situaci postavy, kterou má představovat. Každá významná součást oděvu, zbroje, výstroje či zbraň by měla být doložená, nebo velmi podobná doložené. V případě pochyb se každý člen (zejména nováčci) může obrátit o radu k ostatním, například prostřednictvím Salonu krásy nebo Badatelského kroužku fóra Brodec. Každý člen projektu musí být schopen si svoje věci v minimální variantě odnést a být nezávislý na ostatních. Proto je nezbytné mít funkční vybavení, jak pro civilní život (jak na léto tak na zimu) i do boje. P.S. Pokud si chcete pořizovat jezdeckou výbavu, začněte s koněm. I. Základní informační zdroje a inspirace: - Ke stažení bulletin Dragon (PDF), případně další materiály ke kostýmu, osobnímu vybavení atd. Základní a především konstrukční informace ke kostýmu: THURSFIELD, Sara. Medieval Tailor's Assistant: Making Common Garments Hollywood : Costume & Fashion Press, s. ISBN Spony: Tašvice a měšce: GOUBITZ, Olaf. Purses in Pieces: Archaeological Finds of Late Medieval and 16th-Century Leather Purses, Pouches, Bags and Cases in the Netherlands. 2nd. ed. Zwolle : Stichting Promotie Archaeologie, s. ISBN

2 II. Společné vybavení (muži i ženy) Opasek, tašvice, měšec + mošna. Pásek: Materiál kůže, přezky a nákončí z mosazi, bronzu či železa. Tašvice + Měšce: Materiál kůže či vlna Brašna přes rameno (žebradlo): materiál len, sukno, lýko, výjimečně kůže. Jídelní souprava: Miska nebo talíř, lžíce, nádoba na pití, ostrý nůž v pochvě, čutora na pití. Materiál talíř plochý, cínový, miska dřevo či keramika. Lžíce dřevo či cín Nádoba na pití - keramika, cín. Pokud rohovina, tak jen pohárek s rovným dnem, v žádném případě picí roh! Nádoby na vodu obecně keramické džbány, cínové konvice, čutory opět keramické či cínové, dále kožené nebo dřevěné. Měděné, uvnitř vycínované čutory tolerujeme, jsou-li zašity do obalu z látky či kůže. Osvětlení a oheň: Křesadlo + kamínek a troud. Světlo (lucerna, kahan, svíčky atd.). V záloze současné zapalovací náčiní... Lucerny plechové (případně s okénky z rohoviny), dřevěné se surovou kůží. Dodržujte tvary poplatné 15. století. Potřeby na nocování: Kožešiny a deky na spaní, stan či celta, provaz apod. Matriál volíme přírodní materiály Stany a celty volíme len, konopí ale tolerujeme i bavlnu Zavazadla: Příklady - věci doložené (a snad jasně zrekonstruovatelné) ikonograficky do poslední třetiny 15. st. či pro počátek 16. st.: Nůše - klasická nebo s víkem (proutěným nebo z tenčího prkna) na kožených pantech u zádové části. Ruksak (Rücksack - doslova) - má podobu mešního pytle se dvěma našitými popruhy/řemeny, aby se dal hodit na záda. Dřevěná krosna Balík - často mají na zádech nějaký balík, ale není jasné jak je udělaný. Mohlo jít buď o věci zabalené do velkého kusu látky nebo klasicky do pytle a převázané provazem tak, aby vznikl rovnoměrný balík. A za provazy protáhnout řemeny.

3 Slamník zvláštní typ zavazadla má podobu pytle ze silného lněného plátna, který je použitelný jako slamník na spaní, nicméně po vysypání slámy je použit na přepravu osobních věcí. Nosil se buď přeložený napůl přes plece či jedno rameno nebo svázaný dohromady jako zmíněný balík. Zavazadla by měla pobrat osobní věci, nutné k přesunu a přespání: věci na spaní, pár kusů šatstva, nějaké jídlo; u mužů se hodí, když se tam vejde i část výzbroje (podle toho, kolik by toho chtěli nést na sobě). Kdo simuluje přepravu nákladu na vozech, může využít i truhly a především sudy, které byly častým obalem pro nejrůznější táborový materiál. Pravidlo koukatelného minima platí i pro další táborové vybavení, jakým je nádobí a další kuchyňské vybavení, společné nádoby na vodu (vědra, sudy, díže), nábytek (lavice, stoly, postele ), koše a podobně. III. Oděv tak jak se postupně obléká: Doporučení předem: - spodky a košili by si ve vlastním zájmu měl každý pořídit co nejdříve dvojmo, ať se po zpocení/zašpinění/zmoknutí má do čeho převléct. Muži A. Do tábora: 1. Košile, spodky (hacě). Ideální jsou spodky, jejichž nohavička končí v úrovni rozkroku. Tolerovány jsou kusy s nohavičkou max. do půli stehna. Dlouhé vrcholně středověké bruchy nejsou přípustné. Materiál - len. 2. Kalhoty s krytím, nebo oddělené nohavice ( skorokalhotové ) přivázané k doubletu (jako náhrada doubletu může k přivázání sloužit i vestička). Materiál vlna. Je-li podšívka, len. Dobrým doplňkem jsou též podkolenky, nošené přes nohavice do chladna. Uvazují se pod kolenem (hodí se vyrobit stuhu z vlněné látky - bude pružit, lépe se přizpůsobovat pohybu a méně padat). Materiál vlna. 3. Pokrývka hlavy. Materiál plstěné klobouky, vlněné čapky a jako možný doplněk pod ně karkule. Obecně na pokrývku hlavy používáme vlnu a len. S výjimkou těch nejbohatších není přijatelný chaperon.

4 Nošení pokrývek hlavy je povinné po celou dobu kostýmové povinnosti. (Kápě nenahrazuje pokrývku hlavy!) 4. Kápě - možná je také varianta se zapínáním na knoflíky vepředu. Kápě, která nemá klasickou pelerínu kryjící ramena, ale obdélník s třásněmi či pruhy vepředu a vzadu, má zapínání z boku na straně krku. 5. Boty - nízké nebo kotníčkové. Materiál kůže. Pokud boty nemáme, stačí vlněné nohavice s ťapkou. Vysoké boty se šněrováním na lýtku nejsou přijatelné. Nedoporučujeme také boty s mechovou podrážkou a rozhodně ne vnější šev (můžeme akceptovat u dožívajících kusů, ale nové si už opravdu nekupujte!). Na ochranu kožených podrážek se hodí dřevěné sandály (dřeváky), které se nazouvají přes botu. Nejde nicméně o klasické dlabané dřeváky! Přestože nemáme doložené cvoky na podrážce, jsou tolerovány jako ochrana kožené podrážky. 6. Kabátec doublet (a vesta). Materiál vlněné sukno. Jak zmíněno výše pod doubletem (nebo v horku místo něj) je možné nosit lněnou či vlněnou vestu, krátkou nebo delší (tzn. do pasu nebo na boky nutno sladit s délkou doubletu!) na kterou se přivazují nohavice. Podšívka len na zimu: svrchní kabátec (volnější a delší než doublet) či houppelande (rozumná délka, aby se nepletla). Materiál vlna a len, případně kožich, který zase musí splňovat koukatelné minimum. 7. Plášť. ½ kruhu, zavazování na delší šňůru, provlečenou skrz pár dírek v obou stranách pláště u krku, zavazování na našité tkanice/pruhy látky, zapínání na knoflíky. Materiál vlna, podšívka len nebo vlna, zdobní u majetnějších možná kožešina. B. Do bitvy: Každý voják v bitvě musí mít povinně přílbu lebka, klobouk, německý šalíř, otevřená barbuta (salade) a ochranu trupu dle jednoho z těchto typů nebo jejich kombinace: Prošívanice/vycpávanice, kroužková košile (délka max. do půli stehen) přední, popř. i zadní plech. Ve vlastním zájmu doporučujeme ochranu krku (kroužkový či plátový límec) a rukavice (preferujeme pěstnice). Osobní zbraně musejí odpovídat nejenom dané době, ale i zařazení dané postavy do vojska píka, halapartna, bojové kladivo, kropáč, ručnice, kuše. Každý voják bude vybaven poboční zbraní vhodnou do boje v omezeném prostoru ( Švýcarské meče či delší dýky, jedenapůlruční meč s kratší/zkrácenou čepelí (kus s delší čepelí bude akceptován jen tehdy, pokud majitel dokáže, že je s ním schopen působit ve

5 formaci, aniž by jemu či ostatním překážel), tesáky či dlouhé nože, popřípadě krátká kladiva (palice), sekyrky). IV. Ženy 1. Košile, spodky O míře rozšíření dámského spodního prádla se vedou stále diskuse, nicméně máme ikonograficky doloženou existenci dámských spodků a tudíž jsou povoleny. Dochovala se vyobrazení verze, připomínající dnešní kalhotky (zavazují se na boku) a hací s nohavičkou. Případně mohou použít mužský model. Materiál len. 2. Spodní šaty Mohou mít delší i kratší rukáv; na kratší rukáv je možno nasazovat odnímatelné rukávy (přišpendlené, možné je i přivázání tkanicemi). Materiál len. 3. Svrchní šaty Mohou mít delší i kratší rukáv; na kratší rukáv je možno nasazovat odnímatelné rukávy (přišpendlené, možné je i přivázání tkanicemi). 3.+ na zimu: Svrchní šaty Volnější, přepásané pod ňadry. 4. Pokrývka hlavy zavití, šátky, čepce. Materiál len. 5. Kápě - možná je také varianta se zapínáním na knoflíky vepředu. 6. Boty - nízké nebo kotníčkové. Materiál kůže. Pokud boty nemáme stačí vlněné nohavice s ťapkou. Vysoké boty se šněrováním na lýtku nejsou přijatelné. Nedoporučujeme také boty s mechovou podrážkou a rozhodně ne vnější šev (můžeme akceptovat u dožívajících kusů, ale nové si už opravdu nekupujte!). Na ochranu kožených podrážek se hodí dřevěné sandály (dřeváky), které se nazouvají přes botu. Nejde nicméně o klasické dlabané dřeváky! 7. Podkolenky, uvazované pod kolenem (hodí se vyrobit stuhu z vlněné látky - bude pružit, lépe se přizpůsobovat pohybu a méně padat). Materiál vlna. 8. Plášť - ½ kruhu, zavazování na delší šňůru, provlečenou skrz pár dírek v obou stranách pláště u krku, zavazování na našité tkanice/pruhy látky, zapínání na knoflíky. Materiál vlna, podšívka len nebo vlna, zdobní u majetnějších možná kožešina.

6 9. Kabátec - vzhledem k tomu, že většina žen táhnoucích s praporcem, jsou ženy vojáků, či s nimi žijící v blízkém kontaktu, můžeme předpokládat, že v případě potřeby používaly (zvláště v zimě a nepřízni počasí) mužské kabátce. Tedy s určitou uměřeností je to tolerováno.

1. Seznam obrazových příloh. Obrazová příloha 11

1. Seznam obrazových příloh. Obrazová příloha 11 1. Seznam obrazových příloh Obrazová příloha 11 Tento kostým je variancí na oděvní kulturu renesance. Základem je dlouhý dyftýnový kabátec se širokým dekoltem, spojený se suknicí. Zdobení není na kabátci

Více

Výstrojní podmínky. I. Základní informační zdroje a inspirace:

Výstrojní podmínky. I. Základní informační zdroje a inspirace: Výstrojní podmínky Projekt je z období let 1474-1490, tudíž veškeré vybavení musí dopovídat této dataci. Děláme koukatelné minimum to znamená že vybavení musí vypadat tak jako dříve nic méně postupy a

Více

Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku. Alžběta Čerevková učo: 330952

Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku. Alžběta Čerevková učo: 330952 Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku Alžběta Čerevková učo: 330952 Úvod Středověk je považován za zlatý věk koně, neboť využití tohoto všestranného zvířete můžeme pozorovat

Více

POKYNY BOZP a EMS pro DODAVATELE

POKYNY BOZP a EMS pro DODAVATELE POKYNY BOZP a EMS pro DODAVATELE - vjezd do objektu - vyhodnocení rizik - pohyb po objektu - používání osobních ochranných pracovních prostředků - pravidla nakládky, vykládky a manipulace se zbožím Tento

Více

Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace. Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz. Metodika

Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace. Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz. Metodika Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz Metodika k použití počítačové prezentace A Z kvíz Mgr. Martin MOTYČKA 2013 1 Metodika

Více

PŘILBY. 2 317,00 Kč. 2 397,00 Kč. Kónická přilba s nánosníkem z 13. století. Přilba má uvnitř látkovou výstelku. tl. plechu 2 mm.

PŘILBY. 2 317,00 Kč. 2 397,00 Kč. Kónická přilba s nánosníkem z 13. století. Přilba má uvnitř látkovou výstelku. tl. plechu 2 mm. Kónická přilba s nánosníkem z 13. století tl. plechu 2 mm Nánosník šířka 3 cm délka 11 cm Délka 23 cm Šířka Hloubka 20 cm 15 cm MH-H0904 2 317,00 Kč Přilba má jednoduchý tvar odpovídající době vzniku.

Více

Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava

Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava na běžeckých lyžích Základními prvky nazýváme prvky elementární přípravy a pohybových dovedností, jejichž zvládnutí

Více

Návod k obsluze, údržbě a montáži výměníků tepla

Návod k obsluze, údržbě a montáži výměníků tepla Návod k obsluze, údržbě a montáži výměníků tepla Úvod Tepelné výměníky společnosti WätaS jsou koncipované jako výměníky tepla vzduch-voda. Používají se pro chladiče nebo ohřívače, přímé výparníky / kondenzátory

Více

Příloha č.1 k č.j.: HSBM-624-2/2013. Technická specifikace

Příloha č.1 k č.j.: HSBM-624-2/2013. Technická specifikace Technická specifikace Věcné prostředky PO (čerpadla, stan) povodně 2013 Předmět a určení technické specifikace Tato technická specifikace vymezuje technické požadavky pro pořízení Věcné prostředky PO (čerpadla)

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Cvičení pro uvolnění ruky jsou určeny pro vzdělávání žáků v základní škole speciální a plně respektují

Více

Projekční činnost (dendrologické průzkumy, náhradní výsadby, osazovací plány, realizační dokumentace), realizace sadových úprav, údržba, poradenství

Projekční činnost (dendrologické průzkumy, náhradní výsadby, osazovací plány, realizační dokumentace), realizace sadových úprav, údržba, poradenství Předpis ke správné údržbě díla po předání PÉČE O TRÁVNÍKY Trávníky založené výsevem vyžadují zejména v prvním roce po založení zvýšenou péči. V tomto období je nutné zapěstovat trávník tak, aby vytvořil

Více

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Změny 1 vyhláška č. 294/2015 Sb. Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a která s účinností od 1. ledna 2016 nahradí vyhlášku č. 30/2001 Sb. Umístění svislých

Více

GORE-TEX GARMENT CARE INSTRUCTIONS EUROPE

GORE-TEX GARMENT CARE INSTRUCTIONS EUROPE GORE-TEX GARMENT CARE INSTRUCTIONS EUROPE March 28, 2013 PODROBNÉ POKYNY K ÚDRŽBĚ ODĚVŮ PRO EVROPU Oděvy GORE-TEX jsou nejen trvanlivé, ale i snadné na údržbu. Pravidelná péče zajistí vynikající vlastnosti

Více

DÍL PRVNÍ PŘEDPIS PRO POUŽÍVÁNÍ NÁVĚSTÍ PŘI ORGANIZOVÁNÍ A PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY

DÍL PRVNÍ PŘEDPIS PRO POUŽÍVÁNÍ NÁVĚSTÍ PŘI ORGANIZOVÁNÍ A PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY ČESKÉ DRÁHY, a. s. ČD Katalog 2 (D) DÍL PRVNÍ PŘEDPIS PRO POUŽÍVÁNÍ NÁVĚSTÍ PŘI ORGANIZOVÁNÍ A PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ DOPRAVY Změna č. 4 Schváleno rozhodnutím generálního ředitele Českých drah dne 20. prosince

Více

OBSAH. Čistění zbraně 6 Sada ND / příslušenství 7 TECHNICKÁ DATA 8 SEZNAM OBRÁZKŮ 8

OBSAH. Čistění zbraně 6 Sada ND / příslušenství 7 TECHNICKÁ DATA 8 SEZNAM OBRÁZKŮ 8 OBSAH BEZPEČNOSTNÍ POKYNY 3 NÁZVOSLOVÍ A POPIS 3 Pouzdro úplné 4 Předpažbí úplné 4 Hlavně úplné 4 Výměnné hlavně 4 POKYNY PRO POUŽÍVÁNÍ 5 Použití brokových nábojů ráže 12x76 s náplní ocelových broků 5

Více

Žáci mají k dispozici pracovní list. Formou kolektivní diskuze a výkladu si osvojí grafickou minimalizaci zápisu logické funkce

Žáci mají k dispozici pracovní list. Formou kolektivní diskuze a výkladu si osvojí grafickou minimalizaci zápisu logické funkce Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Název Téma hodiny Předmět Ročník /y/ CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_9_ČT_1.09_ grafická minimalizace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště,

Více

PLETENÍ KOŠÍKŮ 2. z papírových pramenů

PLETENÍ KOŠÍKŮ 2. z papírových pramenů PLETENÍ KOŠÍKŮ 2 z papírových pramenů MONIKA KRÁLIKOVÁ pletení KOŠÍKŮ 2 z papírových pramenů monika králiková Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné

Více

ADRESA: Mgr. Karolína Jiráková, Husitská 534 Hradec Králové, 503 01 Tel: 776 721 898. / Prosíme, vyplňte čitelně!!! / Přihlašuji své dítě jménem

ADRESA: Mgr. Karolína Jiráková, Husitská 534 Hradec Králové, 503 01 Tel: 776 721 898. / Prosíme, vyplňte čitelně!!! / Přihlašuji své dítě jménem Závazná přihláška na letní tábor Prorubky 2015 - táborová osada U starého mlýna (založeno v roce 1990) pořadatel: Pionýr, z. s. - Pionýrská Skupina Kamarádi, Kejzlarova 1326 Hradec Králové 12, IČ: 64810305

Více

SKLÁDACÍ SKLADOVACÍ KONTEJNER KOVOBEL

SKLÁDACÍ SKLADOVACÍ KONTEJNER KOVOBEL SKLÁDACÍ SKLADOVACÍ KONTEJNER KOVOBEL VÝŠKA 2600 mm NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽÍVÁNÍ A KATALOG NÁHRADNÍCH DÍLŮ KOVOBEL, výrobní družstvo Telefon: +420 379 724 441 Cihlářská 503 Fax : +420 379 722 552 344 01

Více

Zadávací dokumentace k veřejné zakázce

Zadávací dokumentace k veřejné zakázce Zadávací dokumentace k veřejné zakázce Otevřené řízení Tato veřejná zakázka na stejnokroj pánský a dámský je zadávána v otevřeném zadávacím řízení podle 21 odst. 1 písm. a) zákona č. 137/2006 Sb. o veřejných

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

OBEC HORNÍ BOJANOVICE obecně závazná vyhláška č. 05/2005

OBEC HORNÍ BOJANOVICE obecně závazná vyhláška č. 05/2005 OBEC HORNÍ BOJANOVICE obecně závazná vyhláška č. 05/2005 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy a třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území obce Horní Bojanovice,

Více

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Pracovní návrh VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne.2013 o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 26

Více

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná Organismy Všechny živé tvory dohromady nazýváme živé organismy (zkráceně "organismy") Živé organismy můžeme roztřídit na čtyři hlavní skupiny: Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí,

Více

mísy na koření akční pole prostor pro karty koření 1 mlýnek na pepř

mísy na koření akční pole prostor pro karty koření 1 mlýnek na pepř Rajivský trh je největším lákadlem ve městě. Špičkoví kuchaři z celé země mezi sebou soutěží o jeho koření, vytváří nové kořenící směsi, a tedy nejnovější labužnický trend. Po smlouvání následuje zvláštní

Více

Oděvy proti sálavému teplu

Oděvy proti sálavému teplu Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO Oděvy proti sálavému teplu Úvod Ochrana oděvu proti sálavému teplu neboli reflexivnímu oděvu, se zakládá především na reflexivnosti (odrazivosti) sálavého tepla.

Více

Kótování na strojnických výkresech 1.část

Kótování na strojnických výkresech 1.část Kótování na strojnických výkresech 1.část Pro čtení výkresů, tj. určení rozměrů nebo polohy předmětu, jsou rozhodující kóty. Z tohoto důvodu je kótování jedna z nejzodpovědnějších prací na technických

Více

Provozní řád školy. Eva Jindřichová, zástupkyně ředitelky školy pro ekonomiku a provoz. Mgr. Renáta Zajíčková, ředitelka školy

Provozní řád školy. Eva Jindřichová, zástupkyně ředitelky školy pro ekonomiku a provoz. Mgr. Renáta Zajíčková, ředitelka školy Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. Adresa: Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, IČ: 281 97 682 tel./fax: +420 251 550 846, e-mail: info@gmvv.cz Provozní řád školy Vypracoval: Schválil: Eva

Více

ENÍ S ARCHEOLOGICKÝM MATERIÁLEM. Morfologie a klasifikace artefaktů. Ústav pro archeologii /2016

ENÍ S ARCHEOLOGICKÝM MATERIÁLEM. Morfologie a klasifikace artefaktů. Ústav pro archeologii /2016 CVIČEN ENÍ S ARCHEOLOGICKÝM MATERIÁLEM Morfologie a klasifikace artefaktů 1. ZákladnZ kladní tvarosloví keramických nádob n a jejich částí Zuzana Bláhov hová-sklenářová Univerzita Karlova v Praze Filozofická

Více

VÍCEÚČELOVÉHO SPORTOVNÍHO AREÁLU OBCE HŘEBEČ

VÍCEÚČELOVÉHO SPORTOVNÍHO AREÁLU OBCE HŘEBEČ PROVOZNÍ ŘÁD VÍCEÚČELOVÉHO SPORTOVNÍHO AREÁLU OBCE HŘEBEČ Provozovatel : Obec Hřebeč Vymezení plochy víceúčelového sportovního areálu: pozemková parcela č. 1106/1,1106/7 Každý návštěvník je povinen seznámit

Více

Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu. Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno

Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu. Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno Příloha č.1 vysvětlení domácího řádu Domácí řád Domova pro osoby se zdravotním postižením Smečno 1. Úvodní ustanovení Domácí řád obsahuje zásady pro zajištění klidného a spokojeného života a pořádku v

Více

Lůžko pro nemocné a jeho úprava

Lůžko pro nemocné a jeho úprava Lůžko pro nemocné a jeho úprava Lůţko je základním zařízením pokoje pro nemocné. Lůţko má konstrukci z kovových trubek, musí být pevné, pohodlné, musí se dobře mýt, stlát a dezinfikovat. Běţné lůţko má

Více

Modelové řady visacích zámků Mul-T-Lock

Modelové řady visacích zámků Mul-T-Lock Úvod Visací zámky Mul-T-Lock jsou určeny pro použití při zabezpečení budov a objektů. K použití v místech se zvýšenými požadavky na odolnost proti násilnému překonání jsou určeny zámky s chráněným třmenem.

Více

TECHNICKÉ A PROVOZNÍ STANDARDY IDSOK

TECHNICKÉ A PROVOZNÍ STANDARDY IDSOK TECHNICKÉ A PROVOZNÍ STANDARDY IDSOK květen 2011 Úvod... 3 1. Základní pojmy... 3 2. Standard vybavení vozidel IDSOK... 4 2.1 Základní požadavky na vozidla a jejich vybavení... 4 2.2 Standardy vybavení

Více

Vesta PT Tactical Body Amor

Vesta PT Tactical Body Amor Vesta PT Tactical Body Amor V této recenzi se budu snažit popsat a zhodnotit vlastnosti této repliky neprůstřelné vesty PT tactical body armor. Vestu jsem zakoupil v internetovém obchodě Airsoftmorava.cz

Více

NÁVOD K POUŽITÍ ROLETOVÝCH MŘÍŽÍ

NÁVOD K POUŽITÍ ROLETOVÝCH MŘÍŽÍ MALKOL CZO,spol. s r.o,bušovice4,33824 Břasy 1 NÁVOD K POUŽITÍ ROLETOVÝCH MŘÍŽÍ Děkujeme Vám, že jste se rozhodli pro výrobek firmy MALKOL CZO spol. s r.o. Pro vaší plnou spokojenost je provedena odborná

Více

Šipka sa skladá z hrotu, těla, násadky a letky.

Šipka sa skladá z hrotu, těla, násadky a letky. Šipkový sport - s čím a jak na něj Výstroj Na to, abyste si zahráli šipky nepotřebujete žádnou 'extra' výstroj. Oblečení by mělo být pohodlné. V žádném případě by vám nemělo bránit v pohybu odhodové ruky.

Více

VY_32_INOVACE_253_Konstrukční spoje_pwp

VY_32_INOVACE_253_Konstrukční spoje_pwp Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0880 VY_32_INOVACE_253_Konstrukční spoje_pwp Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

Když klient ví, co chce

Když klient ví, co chce NÁVŠTĚVA Když klient ví, co chce Některé zkušenosti jsou těžko přenositelné, musí se odžít. Bydlet v bytě je jiné než bydlet v domě, žít ve městě je něco jiného než žít na vsi. Navíc, s věkem se obvykle

Více

Pravidla pro oblečení (dle WDSF Dress Regulations)

Pravidla pro oblečení (dle WDSF Dress Regulations) Pravidla pro oblečení (dle WDSF Dress Regulations) PRAVOMOCI A PLATNOST Pravidla pro oblečení se vztahují na všechny soutěže ČSTS. Prezidium ČSTS má právo zavést dodatečná omezení pro oblečení nebo jinak

Více

Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda.

Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda. Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda. Téměř každý člověk touží být v práci úspěšný touží pracovně se uplatnit. V průběhu studia si mladý člověk osvojuje znalosti a dovednosti potřebné pro povolání,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 6 Matice

Více

Vaše práva v letecké dopravě

Vaše práva v letecké dopravě Příručka pro cestující Evropské spotřebitelské centrum ČR Vaše práva v letecké dopravě Jak vybrat vhodný tarif leteckou společnost Co dělat při zrušení či zpoždění letu ztrátě či zpoždění zavazadla Slovníček:

Více

Strojní součásti, konstrukční prvky a spoje

Strojní součásti, konstrukční prvky a spoje Strojní součásti, konstrukční prvky a spoje Šroubové spoje Šrouby jsou nejčastěji používané strojní součástí a neexistuje snad stroj, kde by se nevyskytovaly. Mimo šroubů jsou u některých šroubových spojů

Více

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Ministerstvo pro místní rozvoj METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Program přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika Svobodný stát Bavorsko 2007-2013 MP číslo: 2/Příručka pro české žadatele, 5. vydání

Více

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/76/ES

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/76/ES L 201/18 Úřední věstník Evropské unie 1.8.2009 SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2009/76/ES ze dne 13. července 2009 o hladině akustického tlaku kolových zemědělských a lesnických traktorů působícího

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY Výzva k podání nabídky a prokázání kvalifikace pro veřejnou zakázku: KOUTEX 2014 (recyklace textilního odpadu) - zadávanou jako zakázku malého rozsahu nespadající pod aplikaci zákona

Více

VESTAVNÉ ODPADKOVÉ KOŠE

VESTAVNÉ ODPADKOVÉ KOŠE VESTAVNÉ ODPADKOVÉ KOŠE 1 1. Cargo Cargo - systém pro organizaci a třídění odpadků se snadným přístupem a využitím prostoru skříňky. Multifunkční systém pro třídění odpadků, úsporné prostorové řešení např.

Více

KOVANÉ VÝROBKY. svícny držáky a stojany ostatní. www.kb-blok.cz

KOVANÉ VÝROBKY. svícny držáky a stojany ostatní. www.kb-blok.cz svícny držáky a stojany ostatní www.kb-blok.cz Kované výrobky ilustrace název výrobku provedení barevné variace použití Svícny ruční zpracování kovů kovářská černá Držáky a stojany ruční zpracování kovů

Více

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY. V Praze dne 29. prosince 2008 OBSAH

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY. V Praze dne 29. prosince 2008 OBSAH SBÍRKA INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2008 V Praze dne 29. prosince 2008 Částka 248 OBSAH Část I 212. Závazný pokyn policejního prezidenta ze dne 29. prosince 2008, o

Více

Mateřská škola Dukelská DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ. F.1.1.01 Technická zpráva

Mateřská škola Dukelská DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ. F.1.1.01 Technická zpráva Mateřská škola Dukelská DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ F.1.1.01 Technická zpráva Technická zpráva, Mateřská škola Dukelská 1 OBSAH: AGE project, s.r.o. a) Účel objektu... 3 b) Zásady architektonického,

Více

KAPITOLA 6.3 POŽADAVKY NA KONSTRUKCI A ZKOUŠENÍ OBALŮ PRO INFEKČNÍ LÁTKY KATEGORIE A TŘÍDY 6.2

KAPITOLA 6.3 POŽADAVKY NA KONSTRUKCI A ZKOUŠENÍ OBALŮ PRO INFEKČNÍ LÁTKY KATEGORIE A TŘÍDY 6.2 KAPITOLA 6.3 POŽADAVKY NA KONSTRUKCI A ZKOUŠENÍ OBALŮ PRO INFEKČNÍ LÁTKY KATEGORIE A TŘÍDY 6.2 POZNÁMKA: Požadavky této kapitoly neplatí pro obaly, které budou používány dle 4.1.4.1, pokynu pro balení

Více

MONTÁŽNÍ NÁVOD DELTA DESIGN PLECHOVÉ KAZETY, LAMELY A TRAPÉZY

MONTÁŽNÍ NÁVOD DELTA DESIGN PLECHOVÉ KAZETY, LAMELY A TRAPÉZY MONTÁŽNÍ NÁVOD DELTA DESIGN PLECHOVÉ KAZETY, LAMELY A TRAPÉZY VŠEOBECNĚ PRACOVNÍ POSTUP 1. Projektová dokumentace zpracovává se na základě dokumentace skutečného provedení stavby - dodá investor, nebo

Více

2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE CHARAKTERIZUJÍCÍ STAVBU A JEJÍ BUDOUCÍ PROVOZ

2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE CHARAKTERIZUJÍCÍ STAVBU A JEJÍ BUDOUCÍ PROVOZ SPRIEVODNÁ SPRÁVA 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název stavby : Druh stavby : Místo stavby : Druh dokumentace: SMART STUDENT REKONSTRUKCE A PŘÍSTAVBA BRATISLAVA, RADLINSKÉHO UL. ARCHITEKTONICKÁ STUDIE OBJEKTU,

Více

Návod k pouïití. Dvoukotouãová bruska BS 200 W/D

Návod k pouïití. Dvoukotouãová bruska BS 200 W/D Návod k pouïití Dvoukotouãová bruska BS 200 W/D 2 VáÏen zákazníku, děkujeme Vám za důvěru, se kterou jste se při výběru nářadí obrátili na značku Metabo. Každé nářadí naší firmy je spolehlivě testováno

Více

Katalog dárků. Svět wellness Infinit WWW.SVET-WELLNESS.CZ. Majdalenky 10, Brno Lesná tel.: +420 739 500 252

Katalog dárků. Svět wellness Infinit WWW.SVET-WELLNESS.CZ. Majdalenky 10, Brno Lesná tel.: +420 739 500 252 Katalog dárků Svět wellness Infinit WWW.SVET-WELLNESS.CZ Majdalenky 10, Brno Lesná tel.: +420 739 500 252 FITNESS PRO JEDNU OSOBU ČASOVĚ NEOMEZENO V Infinit na vás čeká moderní, plně klimatizované fitness

Více

PRAVIDLA pro umisťování mobilních zařízení na veřejných prostranstvích města Písku

PRAVIDLA pro umisťování mobilních zařízení na veřejných prostranstvích města Písku PRAVIDLA pro umisťování mobilních zařízení na veřejných prostranstvích města Písku Čl. 1 Vymezení platnosti a působnosti 1) Město Písek jako vlastník pozemků spoluvytvářejících veřejná prostranství obce

Více

HISTORIE SUKNĚ. Když se pravěcí lidé začali odívat do zvířecích kůží, jejich prvním kusem oblečení byla sukně. Za celá staletí

HISTORIE SUKNĚ. Když se pravěcí lidé začali odívat do zvířecích kůží, jejich prvním kusem oblečení byla sukně. Za celá staletí HISTORIE SUKNĚ Když se pravěcí lidé začali odívat do zvířecích kůží, jejich prvním kusem oblečení byla sukně. Za celá staletí se u sukní neměnila ani tak délka, jako spíše střih a způsob nošení. A to jak

Více

VY_32_INOVACE_OV_1AT_01_BP_NA_ELEKTRO_PRACOVISTI. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_OV_1AT_01_BP_NA_ELEKTRO_PRACOVISTI. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_OV_1AT_01_BP_NA_ELEKTRO_PRACOVISTI Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Štícha Roman Tematická oblast

Více

Obklady podhledů krovů lamelami z PVC montážní návod

Obklady podhledů krovů lamelami z PVC montážní návod Obklady podhledů krovů lamelami z PVC montážní návod Účelem tohoto návodu je popsání základních pravidel a doporučení, které je potřeba dodržovat během montáže střešního podbití z PVC lamel a profilů při

Více

ERGONOMIE ŮŽKA. Ing. Helena Prokopová, 648 49 Brno www.cech-cal.eu. cal.eu E-mail: cech_cal@volny.cz

ERGONOMIE ŮŽKA. Ing. Helena Prokopová, 648 49 Brno www.cech-cal.eu. cal.eu E-mail: cech_cal@volny.cz ERGONOMIE NEMOCNIČNÍHO LŮŽL ŮŽKA Ing. Helena Prokopová, Cech čalouníků a dekoratérů Výstaviště 405/1 648 49 Brno www.cech-cal.eu cal.eu E-mail: cech_cal@volny.cz Pokrok ve vybavenívětšiny nemocnic v ČR

Více

Vnitřní předpis bytového družstva č. 3 Domovní řád

Vnitřní předpis bytového družstva č. 3 Domovní řád Vnitřní předpis bytového družstva č. 3 Domovní řád Za účelem zajištění podmínek řádného a bezpečného užívání bytů, zabezpečení pořádku a čistoty v obytných domech, jakož i v zájmu upevnění občanského soužití,

Více

BÍLÁ KNIHA. Příloha č.5 ke Smlouvě o poskytování služeb a o spolupráci s. TICK TACK s.r.o. Číslo verze:

BÍLÁ KNIHA. Příloha č.5 ke Smlouvě o poskytování služeb a o spolupráci s. TICK TACK s.r.o. Číslo verze: BÍLÁ KNIHA Příloha č.5 ke Smlouvě o poskytování služeb a o spolupráci s TICK TACK s.r.o. Číslo verze: 26062015 PRAVIDLA ZÁKAZNICKÉHO SERVISU 1. Nesmí hrát rádio vždy s klientem přepnuté na AUX. Po příjezdu

Více

TEST Z GOLFOVÝCH PRAVIDEL A GOLFOVÉ ETIKETY PRO ZISK GOLFOVÉ ZPŮSOBILOSTI (HCP 54)

TEST Z GOLFOVÝCH PRAVIDEL A GOLFOVÉ ETIKETY PRO ZISK GOLFOVÉ ZPŮSOBILOSTI (HCP 54) PGA OF CZECH REPUBLIC TEST Z GOLFOVÝCH PRAVIDEL A GOLFOVÉ ETIKETY PRO ZISK GOLFOVÉ ZPŮSOBILOSTI (HCP 54) ETIKETA: 1/ Kterým směrem smějí být prováděny cvičné švihy? a Nezáleží na tom, kterým směrem. b

Více

Autorizovaným techniků se uděluje autorizace podle 5 a 6 autorizačního zákona v těchto oborech a specializacích:

Autorizovaným techniků se uděluje autorizace podle 5 a 6 autorizačního zákona v těchto oborech a specializacích: Společné stanovisko Ministerstva pro místní rozvoj a České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě k rozsahu oprávnění autorizovaného technika pro výkon vybraných činností ve výstavbě

Více

Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio

Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio Aplikační list Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio Ref: 15032007 KM Obsah Vyvažování v jedné rovině bez měření fáze signálu...3 Nevýhody vyvažování jednoduchými přístroji...3

Více

JAZYKY V ZAHRANIČÍ s.r.o. Informace pro účastníky kurzů v jazykové škole ANGLO - CONTINENTAL Bournemouth, Velká Británie

JAZYKY V ZAHRANIČÍ s.r.o. Informace pro účastníky kurzů v jazykové škole ANGLO - CONTINENTAL Bournemouth, Velká Británie JAZYKY V ZAHRANIČÍ s.r.o. Kouřimská 303, 284 01 Kutná Hora, tel. 327 513 005, 606 870 433 info@jazyky-v-zahranici.cz, www.jazyky-v-zahranici.cz, v naléhavém případě kdykoliv na 606 870 433 Informace pro

Více

Čl. I. Vyhláška č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb.

Čl. I. Vyhláška č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb. 320 VYHLÁŠKA ze dne 15. listopadu 2010, kterou se mění vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb. Ministerstvo

Více

Rektor, kvestor, tajemníci fakult, ředitelé součástí, vedoucí pracovníci rektorátních pracovišť ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

Rektor, kvestor, tajemníci fakult, ředitelé součástí, vedoucí pracovníci rektorátních pracovišť ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Kód: SR/9/2007 Druh: SMĚRNICE REKTORA Název: Osobní ochranné pracovní prostředky Organizační Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně závaznost: Datum vydání: 1. října 2007 Účinnost od: 1. října 2007 Vydává: prof.

Více

Adresa příslušného úřadu

Adresa příslušného úřadu Adresa příslušného úřadu Úřad: Městský úřad Benešov Odbor výstavby a územního plánování Silniční správní úřad Ulice: Masarykovo náměstí č.p. 100 PSČ, obec: 256 01 Benešov Věc: ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ

Více

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY ČESKÉ REPUBLIKY Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 - Malá Strana Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc Často kladené otázky Dotazy k celému PO: Dotaz: Co to přesně

Více

Umístění zásuvek, vypínačů a světel v koupelně

Umístění zásuvek, vypínačů a světel v koupelně Umístění zásuvek, vypínačů a světel v koupelně Jak je známo, voda je velmi dobrý vodič elektrického proudu a proto je nutné před ni všechny spotřebiče chránit. Z toho důvodu se elektrická instalace v koupelnách

Více

POZVÁNKA NA MIMOŘÁDNOU VALNOU HROMADU

POZVÁNKA NA MIMOŘÁDNOU VALNOU HROMADU Do vlastních rukou akcionářů DEK a.s. POZVÁNKA NA MIMOŘÁDNOU VALNOU HROMADU Představenstvo společnosti DEK a.s., se sídlem Tiskařská 10/257, PSČ 108 00, IČ: 276 36 801, zapsané v obchodním rejstříku, vedeném

Více

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady,

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 3.2.2016 COM(2016) 44 final ANNEX 1 PŘÍLOHA návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/936 o společných pravidlech

Více

Jak vybrat outdoorový nůž

Jak vybrat outdoorový nůž Jak vybrat outdoorový nůž Hledáme nůž, který nám umožní výrobu různých předmětů. Pro činnosti, jako je vyřezávání, zahrocování kůlů či třeba dlabání zářezů, nesmí být nůž příliš těžký. Takový nůž vede

Více

Chvěje se vám dalekohled?

Chvěje se vám dalekohled? Chvěje se vám dalekohled? Jan Savický, únor 2011, Velký Beranov, Praha Článek společně se známými možnostmi stabilizace binokuláru představuje další nová originální řešení autora jako inspirace pro vyzkoušení.

Více

1. Sametový kostým KOČIČKY 2-3 roky

1. Sametový kostým KOČIČKY 2-3 roky 1. Sametový kostým KOČIČKY 2-3 roky Délka: 80 cm (od rozkroku dolů 35cm) Šířka: hrudník 30 cm Délka rukávu od krku: 38 cm černý samet, zapínání na zádech na suchý zip, pouzdrový kostým + čelenka, chlupatý

Více

Uložení potrubí. Postupy pro navrhování, provoz, kontrolu a údržbu. Volba a hodnocení rezervy posuvu podpěr potrubí

Uložení potrubí. Postupy pro navrhování, provoz, kontrolu a údržbu. Volba a hodnocení rezervy posuvu podpěr potrubí Uložení potrubí Postupy pro navrhování, provoz, kontrolu a údržbu Volba a hodnocení rezervy posuvu podpěr potrubí Obsah: 1. Definice... 2 2. Rozměrový návrh komponent... 2 3. Podpěra nebo vedení na souosém

Více

Anketa pro rodiče dětí

Anketa pro rodiče dětí Anketa pro rodiče dětí Příloha I. Vážení rodiče, pro účely své diplomové práce bych Vás ráda požádala, zda odpovíte na několik otázek, předem děkuji za Vámi věnovaný čas. Cílem mé práce je zjistit, zda-li

Více

Horkovzdušná pistole. Obj. č.: 81 19 51

Horkovzdušná pistole. Obj. č.: 81 19 51 NÁVOD K OBSLUZE Horkovzdušná pistole Obj. č.: 81 19 51 Vč. 4-dílů. Souprava trysek (bodová-, otočná-, širokoúhlá- a okrajová tryska). Ideální pro domácnost, hobby, domácí dílnu apod. k odstranění barev,

Více

Domov Pod Lipami Smečno, poskytovatel sociálních služeb. Pravidla. pro poskytování sociální služby Denní stacionář pro seniory

Domov Pod Lipami Smečno, poskytovatel sociálních služeb. Pravidla. pro poskytování sociální služby Denní stacionář pro seniory Domov Pod Lipami Smečno, poskytovatel sociálních služeb Pravidla pro poskytování sociální služby Denní stacionář pro seniory 1 I. Základní ustanovení Domov Pod Lipami Smečno služba Denního stacionáře pro

Více

23/2008 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 29. ledna 2008

23/2008 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 29. ledna 2008 Systém ASPI - stav k 4.8.2011 do částky 82/2011 Sb. a 40/2011 Sb.m.s. Obsah a text 23/2008 Sb. - poslední stav textu Změna: 268/2011 Sb. 23/2008 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 29. ledna 2008 o technických podmínkách

Více

JAZYKY V ZAHRANIČÍ s.r.o. Informace pro účastníky kurzů v jazykové škole SCUOLA LEONARDO DA VINCI Siena, Itálie

JAZYKY V ZAHRANIČÍ s.r.o. Informace pro účastníky kurzů v jazykové škole SCUOLA LEONARDO DA VINCI Siena, Itálie JAZYKY V ZAHRANIČÍ s.r.o. Kouřimská 303, 284 01 Kutná Hora, tel. 327 513 005, 606 870 433 info@jazyky-v-zahranici.cz, www.jazyky-v-zahranici.cz, v naléhavém případě kdykoliv na 606 870 433 Informace pro

Více

MODEL HYDRAULICKÉHO SAMOSVORNÉHO OBVODU

MODEL HYDRAULICKÉHO SAMOSVORNÉHO OBVODU tředoškolská technika 00 etkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT MODEL HYDRAULICKÉHO AMOVORNÉHO OBVODU třední škola technických oborů, Havířov-Šumbark, Lidická a/600, příspěvková organizace.

Více

KVALITA BOBBIN Pro lepší kvalitu šití!

KVALITA BOBBIN Pro lepší kvalitu šití! 1 Katalog příslušenství BOBBIN pro šicí stroj Lizard 4228 a 4222 Správným použitím přítlačné patky a příslušenství si nejen usnadníte práci, ale dosáhnete mnohem krásnějších výsledků. Kromě toho si méně

Více

3. Dynamika. Obecné odvození: a ~ F a ~ m. Zrychlení je přímo úměrné F a nepřímo úměrné m. 3. 2. 1 Výpočet síly a stanovení jednotky newton. F = m.

3. Dynamika. Obecné odvození: a ~ F a ~ m. Zrychlení je přímo úměrné F a nepřímo úměrné m. 3. 2. 1 Výpočet síly a stanovení jednotky newton. F = m. 3. Dynamika Zabývá se říčinou ohybu (jak vzniká a jak se udržuje). Vše se odehrávalo na základě řesných okusů, vše shrnul Isac Newton v díle Matematické základy fyziky. Z díla vylývají 3 ohybové zákony.

Více

Krok za krokem basket balem

Krok za krokem basket balem Krok za krokem basket balem Pro všechny rodiče, učitele a trenéry, kteří mají zájem o sestavení řízeného, bezpečného a hlavně zábavného basketbalového programu pro naše děti. Hry na zahřátí Hry na zahřátí

Více

Semestrální práce z NUR Uživatelské rozhraní pro automat MHD. Michal Samek (samekmic)

Semestrální práce z NUR Uživatelské rozhraní pro automat MHD. Michal Samek (samekmic) Semestrální práce z NUR Uživatelské rozhraní pro automat MHD Michal Samek (samekmic) Zadání: Návrh uživatelského rozhraní pro automat MHD v Pardubicích, kde se kromě klasických papírových jízdenek využívá

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

Trubkový dveřní zavírač model RTS neviditelný dveřní zavírač

Trubkový dveřní zavírač model RTS neviditelný dveřní zavírač Trubkový dveřní zavírač model RTS neviditelný dveřní zavírač Trubkový dveřní zavírač DICTATOR model RTS je zabudován do dveří, takže je prakticky neviditelný. Pouze když jsou dveře otevřené, můžete spatřit

Více

základní oděv - cotte

základní oděv - cotte základní oděv - cotte základní oděv z přelomu 13 a 14. století v konzervativní a módní variantě podrobný popis oděvu datace: druhá polovina 13. a první polovina 14. století vytvořeno: prosinec 2007, leden

Více

BODOVÝ STŘEŠNÍ SVĚTLÍK

BODOVÝ STŘEŠNÍ SVĚTLÍK BODOVÝ STŘEŠNÍ SVĚTLÍK Návod k montáži bodových střešních světlíků DEKLIGHT ACG Plocha, na kterou se instaluje manžeta, přechodový profil nebo křídlo světlíku, musí být zcela rovná, suchá, bez mastnot

Více

Výroba Hofmanových bočních louček pomocí hoblovky. Napsal uživatel Milan Čáp Čtvrtek, 30 Duben 2009 17:47

Výroba Hofmanových bočních louček pomocí hoblovky. Napsal uživatel Milan Čáp Čtvrtek, 30 Duben 2009 17:47 Zveřejňujeme příspěvek, který byl před časem publikován ve Včelařských novinách. Tento elektronický včelařský web je již delší dobu mimo provoz, proto návod na výrobu bočních louček Hoffmanova typu dnes

Více

neprospěch tohoto družstva Hlášení Osobní NOVÉ NOVÉ

neprospěch tohoto družstva Hlášení Osobní NOVÉ NOVÉ K pravidlu 200: 1. Po zahájení utkání nejsou dovoleny žádné změny či dodatečné rozšíření seznamu hráčů. 2. Pokud během utkání družstvo nemůže poslat na hřiště z důvodu trestů či zranění správný počet hráčů,

Více

Soumrak KOSTÝMY. Jak by měl vypadat kostým na Soumrak 2015?

Soumrak KOSTÝMY. Jak by měl vypadat kostým na Soumrak 2015? Soumrak KOSTÝMY Jak by měl vypadat kostým na Soumrak 2015? Úvod Drazí účastníci Soumraku 2015, nyní se před vámi otevírá dokument věnovaný tomu, jak by měl vypadat vhodný kostým na tento druh akce. Kostýmy

Více

Pravidla pro oblečení (dle IDSF Dress Regulation)

Pravidla pro oblečení (dle IDSF Dress Regulation) Pravidla pro oblečení (dle IDSF Dress Regulation) PREAMBULE Soutěžní oblečení musí ukazovat sportovní zaměření disciplín tanečního sportu. ZÁKLADNÍ POŽADAVKY (VŠEOBECNĚ) 1. Oblečení musí vytvářet v každé

Více

Návod k použití. Kuchyňská digestoř. Typ: OKC 6661 I IO 00208/1

Návod k použití. Kuchyňská digestoř. Typ: OKC 6661 I IO 00208/1 Návod k použití CZ Kuchyňská digestoř Typ: OKC 6661 I IO 00208/1 Vážení kupující, Stali jste se uživateli nejnovější generace kuchyňských digestoří OKC 6661 I. Digestoř byla zaprojektována a vyrobena především

Více

Stále ještě váháte s přihlášením? Když už jsme řádně přihlášeni? Jak bude turnaj koncipován?

Stále ještě váháte s přihlášením? Když už jsme řádně přihlášeni? Jak bude turnaj koncipován? 4. roverský kmen Griffins ~ 1. středisko Ještěd ~ griffins.skautlib.cz Ahoj všichni roveři a rangers, přihlášené týmy, ale i vy, co stále ještě váháte... V tomto textu se dozvíte všechny důležité informace,

Více

1 BUBNOVÁ BRZDA. Bubnové brzdy používané u vozidel jsou třecí s vnitřními brzdovými čelistmi.

1 BUBNOVÁ BRZDA. Bubnové brzdy používané u vozidel jsou třecí s vnitřními brzdovými čelistmi. 1 BUBNOVÁ BRZDA Bubnové brzdy používané u vozidel jsou třecí s vnitřními brzdovými čelistmi. Nejdůležitější části bubnové brzdy : brzdový buben, brzdové čelisti, rozporné zařízení, vratné pružiny, štít

Více

FOND VYSOČINY NÁZEV GP

FOND VYSOČINY NÁZEV GP RF-04-2009-01, př. 1upr1 Počet stran: 6 FOND VYSOČINY Výzva k předkládání projektů vyhlášená v souladu se Statutem účelového Fondu Vysočiny 1) Název programu: NÁZEV GP Grantový program na podporu 2) Celkový

Více