SEMINÁŘ. Bikiny fitness Bodyfitness Physique žen. Praha, Autor: Ludmila Čížová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SEMINÁŘ. Bikiny fitness Bodyfitness Physique žen. Praha, 20. 9. 2014 Autor: Ludmila Čížová"

Transkript

1 PŘEDSOUTĚŽNÍ SEMINÁŘ Bikiny fitness Bodyfitness Physique žen Praha, Autor: Ludmila Čížová

2 SPECIFIKA A ROZDÍLY JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ BODYFITNESS V ČR první soutěž roku 2000 (Mistrovství světa žen). Vznikla na základě potřeby vytvořit jemnější ženskou soutěžní kategorii bez volných sestav. S postupem času rostla jak popularita této soutěže, tak i nároky na připravenost soutěžících. Vyžaduje souměrnou tělesnou konstituci s dobrými tělesnými dispozicemi k nárůstu svalů. BIKINY FITNESS V ČR první soutěž roku 2011 (Mistrovství ČR mužů, žen párů a masters). Potřeba přiblížit tento sport co nejširší veřejnosti (stejně tak kategorie physique mužů). Těší se vysoké oblibě jak u diváků, tak i mezi soutěžícími. Vyžaduje souměrnou a přitom křehkou tělesnou konstituci s jemně působícími svaly. PHYSIQUE ŽEN V ČR první soutěž roku 2014 (Mistrovství ČR mužů, žen párů a masters). Ženská kulturistika přestává být atraktivní a vytvoření této kategorie se zdá být velice dobrým řešením. V porovnání s kulturistikou méně, ale přesto svalnatá postava působící estetickým dojmem.

3 SPECIFIKA A ROZDÍLY JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ BODYFITNESS Symetrická stavba těla s vyváženou horní a dolní polovinou těla. Tvar přesýpacích hodin umocňuje dobře rozvinutá oblast ramen a V tvar trupu společně se štíhlým pasem a svalově dobře rozvinutou oblastí gluteu a nohou. Dobrá, nikoliv však přehnaná muskulatura. Velmi dobré vyrýsování. HODNOTÍ SE: Čtvrtobraty, celková prezentace. Kvalita aktivní tělesné hmoty, celkový svalový tonus a vyrýsování. Úroveň podkožního tuku. Zdravý vzhled, make-up, úprava vlasů. Kvalita a barva pokožky (pokožka musí být oholená, opálená, zdravá a bez kožních onemocnění).

4 BODYFITNESS

5 SPECIFIKA A ROZDÍLY JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ BIKINY FITNESS Velice dobrá symetrie těla s vyváženou horní a dolní polovinou těla. Tvar přesýpacích hodin umocňují výraznější ramena a jemný V tvar trupu. Důraz je kladen na štíhlý pas a pevné pozadí, které společně s nohama svalově koresponduje s horní polovinou těla. Celkově je muskulatura nižší. Znatelné, ne však přehnané vyrýsování (slabě viditelná separace základních svalových skupin: břišních svalů, stehenních svalů, znatelné oddělení ramen a paží. HODNOTÍ SE: Půlobraty (čtvrtobraty), T-walking, celková prezentace. Kvalita aktivní tělesné hmoty, celkový svalový tonus a vyrýsování. Úroveň podkožního tuku. Zdravý vzhled, make-up, úprava vlasů, pohybové předpoklady a celkový dojem. Kvalita a barva pokožky (pokožka musí být oholená, opálená, zdravá a bez kožních onemocnění). Nadměrně muskulaturní nebo příliš vyrýsovaná postava není žádoucí.

6 BIKINY FITNESS

7 BIKINY FITNESS - CHYBY

8 SPECIFIKA A ROZDÍLY JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ PHYSIQUE ŽEN Tělesná symetrie s esteticky vyváženou horní a dolní polovinou těla. Svalové skupiny by měly mít plný a pevný vzhled s malým množstvím tělesného tuku. Jednotlivé svaly jsou jasně čitelné a oddělené od ostatních. Vzhled postavy je atletický. HODNOTÍ SE: Čtvrtobraty a povinné postoje, volná sestava, celková prezentace. Kvalita aktivní tělesné hmoty, svalový tonus a vyrýsování (v celkovém dojmu, u jednotlivých tělesných partií i konkrétních svalových skupin). Tvar svalů, jejich objem, hustota a kresba. Úroveň podkožního tuku. Celková vyrovnanost, vyváženost svalového rozvoje a ženskost postavy. Zdravý vzhled, kvalita a barva pokožky (pokožka musí být oholená, opálená, zdravá bez kožních onemocnění). a

9 PHYSIQUE ŽEN

10 POROVNÁNÍ KATEGORIÍ

11 PŘÍPRAVA PRAVA 2 3 MĚSÍCEM PŘED SOUTĚŽ ĚŽÍ POČÁTEČNÍ STAV: Množství svalové hmoty a její rozložení odpovídá potřebám soutěžní kategorie. Tělesná hmotnost se pohybuje max. 5 7 kg nad předpokládanou soutěžní hmotností. Tomu odpovídá množství podkožního tuku. SILOVÝ TRÉNINK: Silový trénink se zintenzivňuje (zkracují se přestávky). Snaha o udržení stávajících vah užívaných při tréninku. BODYFITNESS + PHYSIQUE: trénink rozdělený podle jednotlivých svalových partií, 2 3 svalové partie / trénink (zaměřit na zaostávající partie). BIKINY FITNESS: trénink rozdělený podle jednotlivých svalových partií, 2 4 svalové partie / trénink (zaměřit na ramena, šířku zad, zadek a nohy).

12 KARDIOTRÉNINK: PŘÍPRAVA PRAVA 2 3 MĚSÍCEM PŘED SOUTĚŽ ĚŽÍ Zařadit dle potřeby vycházející z těchto ukazatelů: Somatotyp. Aktuální množství tělesného tuku. Rychlost metabolismu a míra reakce na změny v intenzitě silového tréninku a jídle. Platí pro všechny kategorie s ohledem na množství podkožního tuku typické soutěžní formu požadovanou u jednotlivých kategorií. pro Např.: min. najednou nebo rozděleno do dvou samostatných částí. U soutěžících s nízkým množstvím podkožního tuku či rychlým metabolismem není kardiotrénink nezbytný. Aktivitu je možné volit různě (běh, kolo, in-line brusle, rotoped, veslovací trenažér, běhací pás, eliptikal, ). Důležitá je pestrost při zachování bezpečnosti.

13 PŘÍPRAVA PRAVA 2 3 MĚSÍCEM PŘED SOUTĚŽ ĚŽÍ STRAVA: 5 7 jídel /den. Snižuje se kalorický příjem (cca o 20% celkového příjmu energie). Snížení množství přijatého tuku (semínka, ořechy, ryby, kvalitní oleje). Sacharidové vlny s vyššími hodnotami přijatých sacharidů ( g sach. potraviny). Bílkoviny: 1,5 2,2 g/kg tělesné hmotnosti. Pestrá skladba potravin (sacharidové a bílkovinové zdroje, zelenina, ovoce, ). DOPLŇKY VÝŽIVY: Proteinové nápoje, aminokyseliny, BCAA, glutamin, vitamíny, minerály, kloubní výživa. Spalovače jen v případě potřeby s ohledem na mn. podkožního tuku a metabolismus. BODYFITNESS + PHYSIQUE: Možno použít creatin a přípravky typu tribulus terrestries apod. Dále např.: HMB či arginin.

14 PŘÍPRAVA PRAVA V OBDOBÍ POSLEDNÍHO MĚSÍCE PŘED P SOUTĚŽ ĚŽÍ POČÁTEČNÍ STAV: Množství svalové hmoty a její rozložení odpovídá potřebám soutěžní kategorie. Tělesná hmotnost se pohybuje max. 2 3 kg nad předpokládanou soutěžní hmotností. Tomu odpovídá množství podkožního tuku. SILOVÝ TRÉNINK: Vysoce intenzivní silový trénink. Snaha o udržení dostatečně vysokých vah užívaných při tréninku. BODYFITNESS + PHYSIQUE: trénink rozdělený podle jednotlivých svalových partií, 2 3 svalové partie / trénink, Možno využít supersérií či kruhového tréninku. BIKINY FITNESS: trénink v supersériích či kruhový rozdělený podle jednotlivých svalových partií, 2 4 svalové partie / trénink (zaměřit na ramena, šířku zad, zadek a nohy).

15 PŘÍPRAVA PRAVA V OBDOBÍ POSLEDNÍHO KARDIOTRÉNINK: MĚSÍCE PŘED P SOUTĚŽ ĚŽÍ Zařadit dle potřeby vycházející z těchto ukazatelů: Somatotyp. Aktuální množství tělesného tuku. Rychlost metabolismu a míra reakce na změny v intenzitě silového tréninku a jídle. Platí pro všechny kategorie s ohledem na množství podkožního tuku typické soutěžní formu požadovanou u jednotlivých kategorií. pro Např.: min. najednou nebo rozděleno do 2-3 samostatných částí. U soutěžících s nízkým množstvím podkožního tuku či rychlým metabolismem není kardiotrénink nezbytný. Aktivitu je možné volit různě (běh, kolo, in-line brusle, rotoped, veslovací trenažér, běhací pás, eliptikal, ). Důležitá je pestrost při zachování bezpečnosti.

16 PŘÍPRAVA PRAVA V OBDOBÍ POSLEDNÍHO MĚSÍCE PŘED P SOUTĚŽ ĚŽÍ STRAVA: 5 7 jídel /den. Kalorický příjem se dle potřeby opět snižuje. Snížení množství přijatého tuku na minimum (jen potraviny s nízkým obsahem tuku). Sacharidové vlny s nižšími hodnotami přijatých sacharidů (0-400 g sach. potraviny). Bílkoviny: 1,5 2,2 g/kg tělesné hmotnosti. Výběr potravin: rýže, brambory, pohanka, libové maso (hovězí, kuře, krůta, ryba), vaječné bílky, nízkokalorická zelenina, ). DOPLŇKY VÝŽIVY: Aminokyseliny, BCAA, glutamin, vitamíny, minerály, kloubní výživa. Spalovače jen v případě potřeby s ohledem na mn. podkožního tuku a metabolismus. BODYFITNESS + PHYSIQUE: Možno použít arginin a přípravky typu tribulus terrestries apod.

17 POSLEDNÍ TÝDEN PŘED P SOUTĚŽ ĚŽÍ SUPERKOMPENZACE POČÁTEČNÍ STAV: Množství svalové hmoty a její rozložení odpovídá potřebám soutěžní kategorie. Tělesná hmotnost se pohybuje max. 1 kg nad předpokládanou soutěžní hmotností. Je dosaženo požadovaného množství podkožního tuku. Termín soutěže: sobota SILOVÝ TRÉNINK: Poslední silový trénink nohou: neděle Rychlý a intenzivní dvoufázový trénink (pondělí středa dopoledne). Snaha o udržení co nejvyšších vah užívaných při tréninku (síla značně klesá). Od středečního odpoledne netrénovat a odpočívat. KARDIOTRÉNINK: Možný pouze do středy (od středečního odpoledne již nic). Zařadit dle potřeby (množství podkožního tuku), somatotypu a rychlosti metabolismu. Volíme již jen aktivity s nízkou intenzitou (chůze, rotoped, běhací pás, eliptikal, ). Je důležité vyvarovat se vyšší intenzity (svalstvo nohou si musí odpočinout).

18 POSLEDNÍ TÝDEN PŘED P SOUTĚŽ ĚŽÍ SUPERKOMPENZACE STRAVA: 5 7 jídel /den. PONDĚLÍ STŘEDA DOPOLEDNE: rýže 0 100g, maso g, zelenina nízkokalorická, sůl, voda, doplňky výživy. STŘEDA ODPOLEDNE - ČTVRTEK: sacharidy v podobě rýže, brambor a racií (300g max., maso, zelenina, sůl 0; tekutiny: voda (0 1l), urologický čaj (0 1l). Možno také vit. C nebo potassium, ostatní doplňky 0. PÁTEK: sacharidy v podobě rýže, brambor a racií jen v nezbytném množství (cca g), maso, zelenina, sůl 0; tekutiny: voda (0 0,7l), urologický čaj (0 0,5l). Možno také vit. C nebo potassium, ostatní doplňky 0. Jednoduché cukry v podobě sušeného ovoce, džemu, v případě potřeby. SOBOTA: sacharidy v podobě rýže, brambor a racií jen v nezbytném množství (cca g), maso, zelenina, sůl 0; tekutiny: voda (0 0,2l), urologický čaj (0 0,2l). Ráno možno také vit. C nebo potassium, ostatní doplňky 0. Jednoduché cukry v podobě sušeného ovoce, džemu, v případě potřeby.

19 PŘÍKLAD SUPERKOMPENZACE DEN SACHARIDY BÍLKOVINY ZELENINA Po Út St krůta 200 hovězí 100 šmak 200 ryba 300 kuře AMINA / BCAA / GLUTAM TEKUTINY VITAMÍN C POTASSIUM SŮL TRÉNINK salát, salátová okurka, špenát, pórek ANO NORMA ANO salát, salátová okurka, špenát, pórek ANO NORMA ANO 2x denně po 1 cviku s váhou: ramena + záda + hrudník + břicho + ruce + kardio (40min) 2x denně po 1 cviku s váhou: ramena + záda + hrudník + břicho + ruce + kardio (40min) 0 (DO 12:00 HOD) 100 šmak 400 hovězí salát, ANO (PO TRÉNINKU) ANO ANO 1x denně po 1 cviku s váhou: ramena + záda + hrudník + břicho + ruce + kardio (40min) OD 12:00 300rýže, 250brambory ANO ANO ANO BEZ TRÉNINKU!!!!! Čt Pá So 3 kg brambory ANO ANO ANO BEZ TRÉNINKU!!!!! 1500 brambory od 12:00 nic!!! ANO ANO ANO BEZ TRÉNINKU!!!!! 600 brambor bal. RACIA (sebou) RÁNO: 200 hovězí SOUTĚŽ!!!!! VZÍT S SEBOU: DŽEM, 2x JABLKO, JÍDLO PO SOUTĚŽI ANO??? 0 ANO VEČER STREČINK!!!!

20 PO SOUTĚŽ ĚŽI DALŠÍ SOUTĚŽ ZA TÝDEN: SOBOTA PO SOUTĚŽI: doplnění tekutin, minerálů a vitamínů (voda, minerální voda, džus, ), možno použít aminokyseliny, zcela normálně se najíst (volný večer). PONDĚLÍ - SOBOTA: opět superkompenzace. DALŠÍ SOUTĚŽ NÁSLEDUJÍCÍ DEN: SOBOTA PO SOUTĚŽI : doplnění tekutin v podobě vody (cca do 0,4l), sacharidy podobě rýže nebo racií jen v nezbytném množství (cca do 300g). Možno také vit. C nebo potassium, z dalších dopňků: BCAA. Jednoduché cukry v podobě sušeného ovoce, džemu, dle uvážení a formy. v NEDĚLE PŘED SOUTĚŽÍ: identická jako předchozí soutěžní den (sobota).

21 PŘÍPRAVA PRAVA NA SAMOTNOU SOUTĚŽ BARVA, BOTY, PLAVKY, OZDOBY A DOPLŇKY atd.: Pečlivě se seznamte s dokumentem Soutěžní řád a pravidla soutěží 2014 (zveřejněno na BARVA Barvy musí být naneseny rovnoměrně, aby nezpůsobily šmouhy. Přípustné jsou pouze takové soutěžní barvy, které při dotyku nezanechávají stopy. Jakékoliv soutěžní barvy, které se dotykem snadno stírají, jsou zakázány. Třpytky nebo lesklé metalické částečky na těle jsou zakázány. V přiměřeném množství lze použít oleje, krémy nebo zvlhčovadla. První 1 2 vrstvy je vhodné nanést večer před soutěží (povolené barvy se nestírají). V den soutěže se pak jen doladí potřebný odstín a nanese se olej. POVOLENÉ BARVY: Universum Top Tan, Dream Tan Bronze Knight, Pro Tan Overnight Competition Color, Jan Tana Ultra 1

22 POVOLENÉ SOUTĚŽ ĚŽNÍ BARVY

23 PŘÍPRAVA PRAVA NA SAMOTNOU SOUTĚŽ PLAVKY Musí splňovat obecné normy vkusu a slušnosti. Plavky typu tanga jsou striktně zakázány. Vnější okraj plavek musí zakrývat minimálně polovinu hýžďových svalů během celé doby hodnocení a porovnávání a musí být upraven tak, aby zabránil sklouznutí mezi hýžďové svaly. Pro kategorii physique žen musí být na bocích široké minimálně 2 cm. BOTY Boty na maximálně 1 cm vysoké platformě a maximálně 13 cm vysokém podpatku. V kategorii physique žen se soutěží bez obuvi. OZDOBY A DOPLŇKY Soutěžící mohou mít prsteny, náramky, náušnice a jakkoliv esteticky upravené vlasy (v případě bodyfitness a physique nezakrývající partie zad). Pro kategorii physique žen nejsou povoleny žádné ozdoby a šperky (náušnice, řetízky, náramky), výjimku tvoří snubní prsten.

24 DO KTERÉ KATEGORIE PATŘÍTE TE???

25 Děkuji vám v m za pozornost.

PŘÍLOHY. Příloha č. 1: Vlastní zkušenost s přípravou na kulturistickou soutěž

PŘÍLOHY. Příloha č. 1: Vlastní zkušenost s přípravou na kulturistickou soutěž PŘÍLOHY Příloha č. 1: Vlastní zkušenost s přípravou na kulturistickou soutěž V roce 2015 jsem se zúčastnila podzimních kulturistických soutěžích, které spadají pod Svaz kulturistiky a fitness České republiky.

Více

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí OBSAH 1. Soutěžní řád... 3 1.1 Působnost a závaznost pravidel a soutěžního řádu... 3 1.2 Soutěže a jejich dělení... 3 1.3 Soutěže mistrovské... 4 1.4 Soutěže nemistrovské... 4 1.5 Pořádání a schvalování

Více

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŽIVA > stejně důleţitá sloţka přípravy jako trénování > výţiva není pouze o svalové tkáni, ale i ostatních tkáních a orgánech > sportovec musí

Více

Jídlo a doplňky výživy

Jídlo a doplňky výživy Jídlo a doplňky výživy Co běžně jím a jaké doplňky výživy při závodech používám Jak si chráním některé exponované částí těla Zpracoval : Jiří Jíra Hledík Fotografie : Jakub Cejpek Patřím mezi ty ultramaratonce,

Více

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY Pavel Suchánek JAKÉ JSOU POŽADAVKY NA SPORTOVCE? TRÉNINK A JEHO PRAVIDELNOST - TRENÉŘI REGENERACE - KONDIČNÍ TRENÉŘI A FYZIOTERAPEUTI

Více

Title: EMEA-7840 - Herbalife24 - Product Factsheets ID: EMEA7840-H24-Product Factsheets_CZ Proof No: D Date: 01/09/11

Title: EMEA-7840 - Herbalife24 - Product Factsheets ID: EMEA7840-H24-Product Factsheets_CZ Proof No: D Date: 01/09/11 OPTIMÁLNÍ VÝŽIVA PRO SPORTOVCE Správná sportovní výživa vám dodá sebedůvěru. Formula 1 Sport obsahuje vyvážené množství sacharidů, proteinů, vitamínů a minerálů a vytváří tak pevný základ pro dosažení

Více

1.1.3 Změny a výklad pravidel a soutěžního řádu vydává pouze Výkonný výbor (VV) SKFČR.

1.1.3 Změny a výklad pravidel a soutěžního řádu vydává pouze Výkonný výbor (VV) SKFČR. 1. SOUTĚŽNÍ ŘÁD Toto je rozdílová verze pravidel, viz informace níže (žlutý rámeček). 1.1 PŮSOBNOST A ZÁVAZNOST PRAVIDEL A SOUTĚŽNÍHO ŘÁDU 1.1.1. Tato pravidla a soutěžní řád jsou závazné pro všechny pořadatele,

Více

Centrum zdravého životního stylu

Centrum zdravého životního stylu Jídelníček na hubnutí na 7 dní Stránka 1 z 6 Centrum zdravého životního stylu Jídelníček na hubnutí na míru Rozpis jídel na 7 dní včetně přesného množství gramů potravin, množství bílkovin, sacharidů,

Více

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí OBSAH 1. Soutěžní řád... 3 1.1 Působnost a závaznost pravidel a soutěžního řádu... 3 1.2 Soutěže a jejich dělení... 3 1.3 Soutěže mistrovské... 4 1.4 Soutěže nemistrovské... 4 1.5 Pořádání a schvalování

Více

SESTAVOVÁNÍ JÍDELNÍČKU

SESTAVOVÁNÍ JÍDELNÍČKU Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_TEV2117 (Sestavování jídelníčku) Autor Mgr. Radek Zimčík Datum

Více

Týdenní jídelníček pro hubnutí

Týdenní jídelníček pro hubnutí Týdenní jídelníček pro hubnutí Vždy platí, že pokud bude výdej energie vyšší než její příjem, tak bude docházet k hubnutí. Na začátku je proto třeba stanovit správný poměr příjmů/výdeje. Ideálně vám to

Více

SOUTĚŽNÍ ŘÁD A AMATÉRSKÁ PRAVIDLA KULTURISTIKY, KLASICKÉ KULTURISTIKY, FITNESS, BODYFITNESS, FITNESS DĚTÍ A BIKINY PRO ČESKOU REPUBLIKU

SOUTĚŽNÍ ŘÁD A AMATÉRSKÁ PRAVIDLA KULTURISTIKY, KLASICKÉ KULTURISTIKY, FITNESS, BODYFITNESS, FITNESS DĚTÍ A BIKINY PRO ČESKOU REPUBLIKU SOUTĚŽNÍ ŘÁD A AMATÉRSKÁ PRAVIDLA KULTURISTIKY, KLASICKÉ KULTURISTIKY, FITNESS, BODYFITNESS, FITNESS DĚTÍ A BIKINY PRO ČESKOU REPUBLIKU 2011 Pro seminář rozhodčích v Nymburce 25. - 26. 2. 2006 zpracoval

Více

SOUTĚŽNÍ ŘÁD A AMATÉRSKÁ PRAVIDLA KULTURISTIKY, KLASICKÉ KULTURISTIKY, FITNESS, BODYFITNESS, FITNESS DĚTÍ A BIKINY PRO ČESKOU REPUBLIKU

SOUTĚŽNÍ ŘÁD A AMATÉRSKÁ PRAVIDLA KULTURISTIKY, KLASICKÉ KULTURISTIKY, FITNESS, BODYFITNESS, FITNESS DĚTÍ A BIKINY PRO ČESKOU REPUBLIKU SOUTĚŽNÍ ŘÁD A AMATÉRSKÁ PRAVIDLA KULTURISTIKY, KLASICKÉ KULTURISTIKY, FITNESS, BODYFITNESS, FITNESS DĚTÍ A BIKINY PRO ČESKOU REPUBLIKU 2012 Pro seminář rozhodčích v Nymburce 25. - 26. 2. 2006 zpracoval

Více

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu Danuše Hrbková nutriční terapeutka Směnný provoz narušení cirkadiánního rytmu dopad na zdraví člověka vyšší riziko koronárního postižení nárůst hladiny

Více

Název: Zdravý životní styl 2

Název: Zdravý životní styl 2 Název: Zdravý životní styl 2 Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

Dostatek energie u chronického onemocnění ledvin a optimální tělesná hmotnost

Dostatek energie u chronického onemocnění ledvin a optimální tělesná hmotnost Dostatek energie u chronického onemocnění ledvin a optimální tělesná hmotnost 3. 3. 2019 Dostatek energie u chronického onemocnění ledvin a optimální tělesná hmotnost Zajištění dostatečného množství energie

Více

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí OBSAH 1. Soutěžní řád... 3 1.1 Působnost a závaznost pravidel a soutěžního řádu... 3 1.2 Soutěže a jejich dělení... 3 1.3 Soutěže mistrovské... 4 1.4 Soutěže nemistrovské... 4 1.5 Pořádání a schvalování

Více

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE. Pavel Suchánek

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE. Pavel Suchánek NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE Pavel Suchánek Jaké jsou výkonnostní požadavky na sportovce? Rychlost, ryclost na větš Akcelerace, výbušnost Síla, vytrvalost Dlouhodobá vysoká

Více

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí OBSAH 1. Soutěžní řád... 3 1.1 Působnost a závaznost pravidel a soutěžního řádu... 3 1.2 Soutěže a jejich dělení... 3 1.3 Soutěže mistrovské... 4 1.4 Soutěže nemistrovské... 4 1.5 Pořádání a schvalování

Více

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení Vznikla na základě zlepšení zdraví. Zdraví je podle WHO vyvážený stav tělesné, duševní a sociální pohody. Je utvářeno

Více

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE

Svačíš jednou nebo dvakrát denně? ANO NE Příloha č.1 DOTAZNÍK Ahoj holky a kluci, chci vás poprosit o vyplnění tohoto krátkého dotazníku. Tvoje odpovědi jsou pro mě moc důležité, odpovídej proto,prosím, pravdivě a svoje odpovědi zakroužkuj. Díky!

Více

CO JÍST PŘED POSILOVÁNÍM

CO JÍST PŘED POSILOVÁNÍM Autor: MUDr. Marie Skalská, Pro Fit Institut STRAVA PŘED CVIČENÍM A PO CVIČENÍ VÝZNAMNĚ OVLIVŇUJE VÝKON, RYCHLOST REGENERACE, PÁLENÍ TUKŮ, ZOTAVENÍ PO VÝKONU, NÁRŮST SVALOVÉ HMOTY, A TAKÉ TŘEBA TO, JESTLI

Více

Všeobecné informace o prezentaci a základních pravidlech soutěžení pro rok 2017 ČSNS - icompete Natural Czech

Všeobecné informace o prezentaci a základních pravidlech soutěžení pro rok 2017 ČSNS - icompete Natural Czech Všeobecné informace o prezentaci a základních pravidlech soutěžení pro rok 2017 ČSNS - icompete Natural Czech Jednotliví účastníci soutěže se dostaví na prezentaci osobně s platným dokladem totožnosti.

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

ZHODNOCENÍ STÁVAJÍCÍHO JÍDELNÍČKU

ZHODNOCENÍ STÁVAJÍCÍHO JÍDELNÍČKU ZHODNOCENÍ STÁVAJÍCÍHO JÍDELNÍČKU Příjem - Potraviny jednotlivě 10.4.2011-16.4.2011 Datum Název Množství Energetický Sacharidy Jednoduché Vláknina (g) Bílkoviny Živočišné Rostlinné Tuky Živočišné Rostlinné

Více

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny ŽIVINY V POTRAVĚ Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny 1) SACHARIDY Hlavní zdroj energie Měly by tvořit cca 50-60% celkového energetického příjmu SLOŽENÉ (zdravější): Pečivo,

Více

Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet

Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet 26. 11. 2018 Diabetes a chronické onemocnění ledvin - skloubení diet Není výjimkou současně diagnostikované chronické onemocnění ledvin a diabetu

Více

Obsah ÚVOD. Definice fitness. Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi. Historie kulturistiky. Definice síly. Druhy síly

Obsah ÚVOD. Definice fitness. Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi. Historie kulturistiky. Definice síly. Druhy síly Obsah ÚVOD Definice fitness Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi Historie kulturistiky Definice síly Druhy síly Rozložení svalstva na těle Velikost zatížení Počet opakování cviků a počet sérií

Více

DIETNÍ REŽIM HEMODIALYZOVANÝCH

DIETNÍ REŽIM HEMODIALYZOVANÝCH MOŽNOSTI ÚPRAVY DIETNÍHO REŽIMU HEMODIALYZOVANÝCH PACIENTŮ PŘI HOSPITALIZACI Mengerová O. 1, Duchková M. 1, Hanzlíková P. 1, Teplan V. 2 ÚOP 1, KN TC 2 ; IKEM Praha DIETNÍ REŽIM HEMODIALYZOVANÝCH Musí

Více

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping)

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping) VÝŽIVA SPORTOVCŮ Specifika: Individuální řešení Metoda pokus-omyl všechna doporučení jsou obecná Rozdíly mezi jednotlivými sportovními odvětvími Krátkodobé manipulace ve správném období Potravinové doplňky

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Nauka o výživě Společná pro celou sadu oblast DUM č.

Více

6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY

6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY 6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY VODA // ODKYSELENÍ TĚLA (UDRŽENÍ SPRÁVNÝCH HODNOT PH V TĚLE) // BÍLKOVINY SACHARIDY TUKY VLÁKNINA MIKRO-ŽIVINY (VITAMÍNY, MINERÁLY, ENZYMY ) VODA NAPROSTO ZÁSADNÍ

Více

Sacharidy seminář. běžné stravování přednost složeným cukrům

Sacharidy seminář. běžné stravování přednost složeným cukrům Sacharidy seminář běžné stravování přednost složeným cukrům sportovci často volí jednoduché cukry (glukóza, sacharóza, maltodextriny) a potraviny s vysokým glyk. indexem pro rychlejší zpracování a dodání

Více

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Je Pyramida výživy pro děti vhodnou pomůckou k aplikaci výživových doporučení (pro

Více

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM 5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM Dieta při diabetu je nejvýznamnější faktor při prevenci vzniku diabetu. Existují poznatky, že nesprávně

Více

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí

OBSAH 1. Soutěžní řád 2. Amatérská pravidla kulturistiky a klasické kulturistiky 3. Amatérská pravidla fitness 4. Pravidla kategorie fitness dětí OBSAH 1. Soutěžní řád... 3 1.1 Působnost a závaznost pravidel a soutěžního řádu... 3 1.2 Soutěže a jejich dělení... 3 1.3 Soutěže mistrovské... 4 1.4 Soutěže nemistrovské... 4 1.5 Pořádání a schvalování

Více

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s.

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Nemocnice Český Těšín a.s. Ostravská 783 Český Těšín, 737 01 www.nemocniceceskytesin.agel.cz tel.: 558 769 248 fax.: 558 736 599 Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Sestavila: Jolana Kajzarová,

Více

Velký speciál: Zhubněte a dostaňte se do formy #5

Velký speciál: Zhubněte a dostaňte se do formy #5 Velký speciál: Zhubněte a dostaňte se do formy #5 Velký speciál: Zhubněte a dostaňte se do formy #5 Foto: FTV Prima/Lukáš Grossl Pátý díl, páté jídlo dne dnes jsou na řadě večeře. Máme pro vás skvělé tipy

Více

Strava při sportování (nejen) dětí a mládeže, aneb doporučení z pohledu nutričního terapeuta

Strava při sportování (nejen) dětí a mládeže, aneb doporučení z pohledu nutričního terapeuta Strava při sportování (nejen) dětí a mládeže, aneb doporučení z pohledu nutričního terapeuta M.Iliopulosová, nutriční terapeutka Nutriční poradna FitBee Osnova První kontakt Osobní schůzka (měření složení

Více

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření MOJE ZMĚNA ŽIVOTNÍHO STYLU ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Výchozí hmotnost Cílová hmotnost Cíle krátkodobé: 1. měsíc... 2. měsíc... 3.

Více

8-týdenní program. Do formy a do plavek! Naučíme vás běhat nebudete věřit, jak snadné to je! Žádné diety a jo jo efekty, půjdeme na to zdravě

8-týdenní program. Do formy a do plavek! Naučíme vás běhat nebudete věřit, jak snadné to je! Žádné diety a jo jo efekty, půjdeme na to zdravě 16/2/2015 5. vydání týdeníku pro všechny registrovné uživatele slevového serveru Vykupto.cz Neprodejné Všechna práva vyhrazena 2015 Vykupto.cz s.r.o. 6 Slevy triky návody Do formy a do plavek! V y k u

Více

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt.

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt. VSTUPNÍ DOTAZNÍK Jméno a příjmení Telefonní kontakt E-mail Povolání, popř. směnnost Základní informace o klientovi Doplňující informace o klientovi Věk Výška Váha BMI Vyplňte prosím dotazník co nejpečlivěji

Více

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011 Předmět Přírodověda Třída 5. Autor Dagmar Šnajdarová Anotace Práce s textem týkající se živin a kalorií v potravinách. Soubor obsahuje 5 stran pro žáky a 4 strany pro učitele s řešením. Očekávaný výstup

Více

Jídelníček pondělí 1. říjen 2018

Jídelníček pondělí 1. říjen 2018 Jídelníček pondělí 1. říjen 218 Dopolední svačina chléb, sýrová pomazánka, zelenina, mléko Alergeny Polévka zeleninová s vločkami 1,9 fazolová omáčka, vařené hovězí maso, knedlík domácí tvaroháček, ovoce,

Více

NÁRŮST SVALOVÉ HMOTY

NÁRŮST SVALOVÉ HMOTY NÁRŮST SVALOVÉ HMOTY Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_TEV2119 (Nárůst svalové hmoty) Autor

Více

NABÍDKA STRAVOVÁNÍ. Vážení hosté, vítáme Vás!

NABÍDKA STRAVOVÁNÍ. Vážení hosté, vítáme Vás! NABÍDKA STRAVOVÁNÍ Vážení hosté, vítáme Vás! Jsme rádi, že jste si pro svůj pobyt zvolili naše zařízení a chtěli bychom Vám nabídnout výběr z pestré nabídky jídel v našem stravovacím provozu. Nabízíme:

Více

VÝŽIVA INTENZIVNĚ SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE A PŘEDCHÁZENÍ NĚKTERÝCH RIZIK. Pavel Suchánek

VÝŽIVA INTENZIVNĚ SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE A PŘEDCHÁZENÍ NĚKTERÝCH RIZIK. Pavel Suchánek VÝŽIVA INTENZIVNĚ SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE A PŘEDCHÁZENÍ NĚKTERÝCH RIZIK Pavel Suchánek Výživa pravidelně sportující mládeže Sportovní výživa je samostatný vědní obor, protože sportovci mají zcela odlišné požadavky

Více

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ZDRAVOVĚDA Výživa

Více

Načasování příjmu stravy s ohledem na sportovní výkon. Suchánek Pavel Institut klinické a experimentální mediciny, Praha

Načasování příjmu stravy s ohledem na sportovní výkon. Suchánek Pavel Institut klinické a experimentální mediciny, Praha Načasování příjmu stravy s ohledem na sportovní výkon. Suchánek Pavel Institut klinické a experimentální mediciny, Praha Požadavky Při načasování příjmu stravy a tedy zejména energie před výkonem je potřeba

Více

PROTI DOPINGU A DROGÁM! P R O P O Z I C E N A S O U T Ě Ž DANOX MEZINÁRODNÍ MISTROVSTVÍ ČR 2016 v naturální kulturistice a fitness mužů, žen a dětí

PROTI DOPINGU A DROGÁM! P R O P O Z I C E N A S O U T Ě Ž DANOX MEZINÁRODNÍ MISTROVSTVÍ ČR 2016 v naturální kulturistice a fitness mužů, žen a dětí PROTI DOPINGU A DROGÁM! P R O P O Z I C E N A S O U T Ě Ž DANOX MEZINÁRODNÍ MISTROVSTVÍ ČR 2016 v naturální kulturistice a fitness mužů, žen a dětí Hlavní organizátor: ČSNS o.s. Termín soutěže: sobota

Více

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA, A SOUVISEJÍCÍ ZDRAVOTNÍ RIZIKA MLÁDEŽNICKÉHO FOTBALISTY

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA, A SOUVISEJÍCÍ ZDRAVOTNÍ RIZIKA MLÁDEŽNICKÉHO FOTBALISTY JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA, A SOUVISEJÍCÍ ZDRAVOTNÍ RIZIKA MLÁDEŽNICKÉHO FOTBALISTY Pavel Suchánek Seminář SCM a SpSM, Nymburk 21. 22. 11. 2016 JAKÉ JSOU POŽADAVKY NA FOTBALISTU? Trénink a jeho pravidelnost

Více

DANOX NATURAL CUP 2014 10. ročník mezinárodní soutěže v naturální kulturistice a fitness, nominační soutěž na INBA Mistrovství Evropy 2014

DANOX NATURAL CUP 2014 10. ročník mezinárodní soutěže v naturální kulturistice a fitness, nominační soutěž na INBA Mistrovství Evropy 2014 PROTI DOPINGU A DROGÁM! P R O P O Z I C E N A S O U T Ě Ž DANOX NATURAL CUP 2014 10. ročník mezinárodní soutěže v naturální kulturistice a fitness, nominační soutěž na INBA Mistrovství Evropy 2014 Hlavní

Více

Fyziologické aspekty cyklistiky

Fyziologické aspekty cyklistiky Fyziologické aspekty cyklistiky Správná intenzita tréninku, Spotřeba energie při MTB, Kontrola hmotnosti prostřednictvím MTB, Výživa a pitný režim v MTB, Psychika a MTB, Správná intenzita zátěže atrofie

Více

SEMINÁRNÍ PRÁCE Z REGENERACE VE SPORTU

SEMINÁRNÍ PRÁCE Z REGENERACE VE SPORTU SEMINÁRNÍ PRÁCE Z REGENERACE VE SPORTU Triatlon podzim 2007 Tomšík David (UČO: 200488), RVSK Fakulta sportovních studií Masarykova univerzita Brno Obsah: 1. Charakteristika triatlonu... 1 2. Tréninkové

Více

Jak pečovat o své srdce

Jak pečovat o své srdce Žijeme v době, která je uspěchaná. Často se stává, že ve shonu nebo ze svého pohodlí odsuneme péči o své srdce na,,druhou kolej, proto pečujme o své srdce, dříve než nás zastaví nemoc. Jak na to se dozvíte

Více

- Dobrou náladu, chuť se učit a dozvídat se nové a ověřené informace o výživě. Těšíme se na Vás! Za Institut dietologie a výživy,

- Dobrou náladu, chuť se učit a dozvídat se nové a ověřené informace o výživě. Těšíme se na Vás! Za Institut dietologie a výživy, Co si vzít na kurz s sebou? - Notebook (budete počítat jídelníčky v nutričním programu) - Kabelové připojení k internetu na pokojích stojí 100 Kč/den (v učebně, prostorech lobby a restaurace je k dispozici

Více

Výživová doporučení pyramida versus talíř. Leona Mužíková Alexandra Košťálová Anna Packová

Výživová doporučení pyramida versus talíř. Leona Mužíková Alexandra Košťálová Anna Packová Výživová doporučení pyramida versus talíř Leona Mužíková Alexandra Košťálová Anna Packová Výživová doporučení Cíl: rozvíjet a upevňovat zdraví lidí (populace) Podklad: vědecky podložené a ověřené studie

Více

DIETA ZLÍNSKÝ KRAJ. Odvětví / Vzdělávací oblast -- dle RVP.cz -- Obchodní akademie / Informační technologie

DIETA ZLÍNSKÝ KRAJ. Odvětví / Vzdělávací oblast -- dle RVP.cz -- Obchodní akademie / Informační technologie DIETA Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_TEV2118 (Dieta) Autor Mgr. Radek Zimčík Datum 4. 4.

Více

Hodnocení stavu výživy. MUDr. Matej Pekař

Hodnocení stavu výživy. MUDr. Matej Pekař Hodnocení stavu výživy MUDr. Matej Pekař Úvod Obezita nadměrné ukládání energetických zásob v podobě tuku z různých příčin. Energetický příjem je větší než výdej. Příčinou je nejčastěji kombinace většího

Více

Metodický list - anotace: se vicí soustavy, seznamují se se složen

Metodický list - anotace: se vicí soustavy, seznamují se se složen Autor: Josef Kraus Datum: 5.6. 2012 Škola: Integrovaná ZŠ a MŠM Trnová,, Trnová 222, okres Plzeň - sever Šablona: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodnp rodních vědv Číslo sady: 01 Vzdělávac

Více

Detoxikace organismu díky 10 potravinám

Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace, neboli očista organismu je čím dál více oblíbená. Každý den díky nezdravému životnímu stylu zahlcujeme náš organismus škodlivými látkami. A právě detoxikace

Více

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 Identifikátor materiálu Anotace Autor Jazyk EU: PRIR - 48 Pracovní list seznámí žáky s jednotlivými složkami potravy. Mgr. Kateřina Vanýsková Čeština Vzdělávací oblast Člověk

Více

DOPLŇKY STRAVY PŘÁNÍ A DŮKAZY. Pavel Suchánek

DOPLŇKY STRAVY PŘÁNÍ A DŮKAZY. Pavel Suchánek DOPLŇKY STRAVY PŘÁNÍ A DŮKAZY Pavel Suchánek Potřeba živin u jednotlivých sportů Basketbal, lední hokej, fotbal,volejbal: sacharidy při vysoké intenzitě tréninku : 8 10 g/kg (60%-65%) bílkoviny : 1,4 1,7

Více

Červen týden 1.6. až 5.6.

Červen týden 1.6. až 5.6. týden 1.6. až 5.6. středa 1.6.2016 Přesnídávka: kukuřičné lupínky, mléko 1, 7 Polévka: polévka rybí 4, 9 Hlavní jídlo: vepřové na zelenině, brambory, ovoce, sirup7 Svačina: toustový chléb, tvarohová pomazánka,

Více

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená Zdravá výživa & tipy na svačiny Pavlína Skrčená Zdravá výživa - Neznamená úplnou změnu vašeho stravování - Přidáním zdravějších surovin do jídelníčku Dodržovat: pitný režim pravidelně se stravovat a nepřejídat

Více

GRAND PRIX KARVINÁ 2016

GRAND PRIX KARVINÁ 2016 PROTI DOPINGU A DROGÁM! P R O P O Z I C E N A S O U T Ě Ž GRAND PRIX KARVINÁ 2016 v naturální kulturistice a fitness mužů, žen a dětí Hlavní organizátor: ČSNS Termín soutěže: sobota 1. 10. 2016 Místo konání:

Více

Správná životospráva školáka

Správná životospráva školáka Správná životospráva školáka Co je správná životospráva Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

Sportovní výživa v kategorii hokejové mládeže 16-18 let nevyužitá rezerva pro výkon, regeneraci i sportovní růst

Sportovní výživa v kategorii hokejové mládeže 16-18 let nevyužitá rezerva pro výkon, regeneraci i sportovní růst Sportovní výživa v kategorii hokejové mládeže 16-18 let nevyužitá rezerva pro výkon, regeneraci i sportovní růst Ing. Ivan Mach, CSc. Zdravotní komise ČOV Aliance výživových poradců ČR Charakter kategorie

Více

Květen týden 2.5. až 8.5.

Květen týden 2.5. až 8.5. týden 2.5. až 8.5. pondělí 2.5.2016 Přesnídávka: celozrnný rohlík, pomazánkové máslo, jablko1, 7 Polévka: polévka hrstková 9 Hlavní jídlo: ryba zapečená s bramborami, zelí, čaj 3, 4, 7 Svačina: chléb,

Více

Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014)

Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014) Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014) Správným jídlem lze pozitivně ovlivnit schopnost koncentrace, duševní schopnosti a odolnost vůči stresu. Ing. Tereza

Více

Základem je neublížit

Základem je neublížit ÚSKALÍ DIETNÍ INTERVENCE U NEMOCNÝCH S RENÁLNÍ INSUFICIENCÍ O. Mengerová, T. Starnovská 1 Úsek ošetřovatelské péče, Institut klinické a experimentální medicíny, Praha 4 Krč 1 Oddělení klinické výživy a

Více

DIAGNOSTIKA VE FITNESS

DIAGNOSTIKA VE FITNESS DIAGNOSTIKA VE FITNESS Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_TEV2106 (Diagnostika ve fitness) Autor

Více

Funkce vody v lidské těle (45-75 %):

Funkce vody v lidské těle (45-75 %): Voda němá živina Často se voda mezi živiny neřadí, přestože je opomíjená, je nepostradatelná. Po vzduchu je voda druhou nejdůležitější podmínkou života, bez vzduchu mohou lidé žít pouze několik minut,

Více

Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU VÝŽIVA V ZIMNÍCH SPORTECH - LYŽOVÁNÍ

Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU VÝŽIVA V ZIMNÍCH SPORTECH - LYŽOVÁNÍ Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU VÝŽIVA V ZIMNÍCH SPORTECH - LYŽOVÁNÍ VÝŽIVA Její role nezastupitelná Součástí tréninku Správná aplikace může snížit rizika přinášená specifickým tréninkovým

Více

Výživové normy ve školním stravování SPOTŘEBNÍ KOŠ

Výživové normy ve školním stravování SPOTŘEBNÍ KOŠ Příloha č. 1 k bodu 2 zápisu komise pro stravování ze dne 26.01.2015 Výživové normy ve školním stravování SPOTŘEBNÍ KOŠ Je zajištěna výživová úroveň jídel ve školní jídelně? Pro školní stravování platí

Více

Pražský pohár ICN 2017

Pražský pohár ICN 2017 PROTI DOPINGU A DROGÁM! P R O P O Z I C E N A S O U T Ě Ž Pražský pohár ICN 2017 Nominační soutěž na ICN European Natural Cup 2017 Termín soutěže: sobota 7. 10. 2017 Místo konání: Praha - Obchodní centrum

Více

Vyhláška 107/2005 Sb., o školním stravování ve znění pozdějších úprav a doplňků (platná po )

Vyhláška 107/2005 Sb., o školním stravování ve znění pozdějších úprav a doplňků (platná po ) Vyhláška 107/2005 Sb., o školním stravování ve znění pozdějších úprav a doplňků (platná po 1. 2. 2015) Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 35 odst. 2, 121 odst. 1 a 123 odst. 5 zákona

Více

Platné znění části textu vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění vyhlášky č. 108/2007 Sb., s vyznačením navržených změn

Platné znění části textu vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění vyhlášky č. 108/2007 Sb., s vyznačením navržených změn Platné znění části textu vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění vyhlášky č. 108/2007 Sb., s vyznačením navržených změn III. Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování 4 Rozsah služeb

Více

od 4.1.2016 do 8.1.2016

od 4.1.2016 do 8.1.2016 od 4.1.2016 do 8.1.2016 Pondělí 4.1.2016 Polévka VLOČKOVÁ S VEJCI obsahuje al.: 01,03,09 Oběd 1 PIKANTNÍ VEPŘOVÉ RAGÚ, RÝŽE obsahuje al.: 01,09 Oběd 2 RYBÍ FILÉ V TĚSTÍČKU, BRAMBOROVÁ KAŠE obsahuje al.:

Více

www.allness.cz 2015 Alena Strouhalová

www.allness.cz 2015 Alena Strouhalová www.allness.cz 2015 Alena Strouhalová Co Vás vedlo k rozhodnutí? Byla to to hlavně fotografie z roku 2011, kdy mě kamarádka vyfotila na jedné akci a já s hrůzou koukala na obézní starou osobu. K tomu,

Více

Protein (bílkoviny: 22,7g, sacharidy: 1,8g, tuky: 2,2g, kcal:118 ) 1 velké jablko (bílk. 0,4, sach: 14,4, tuky: 0,4, kcal: 62)

Protein (bílkoviny: 22,7g, sacharidy: 1,8g, tuky: 2,2g, kcal:118 ) 1 velké jablko (bílk. 0,4, sach: 14,4, tuky: 0,4, kcal: 62) Jídelníček rýsování Bílkoviny: 245-255g, sacharidy: 270-300g, tuků: 70-85g, Kcal: 2500-3300 PONDĚLÍ 1. Snídaně 4 vaječné bílky + 2 celá vejce (bílkoviny:14+12, sacharidy:0,8+0,7; tuky: 0,3+11, kcal: 160+

Více

A. Vyobrazení svalové soustavy

A. Vyobrazení svalové soustavy A. Vyobrazení svalové soustavy Obr. 9: Svaly krku, hrudníku a břicha 12 Obr. 10: Svaly zad 13 Obr. 11: Svaly horní končetiny 14 Obr. 12: Svaly dolní končetiny (Poznámka: Použity obr. 42, 49, 50 a 51 z

Více

Předsoutěžní příprava závodníka kategorie men s physique

Předsoutěžní příprava závodníka kategorie men s physique UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu Předsoutěžní příprava závodníka kategorie men s physique Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce: PhDr. Miroslav Petr, Ph.D. Vypracoval: Petr

Více

Pondělí 1.1. Úterý 2.1. Středa 3.1. Čtvrtek 4.1. Pátek 5.1.

Pondělí 1.1. Úterý 2.1. Středa 3.1. Čtvrtek 4.1. Pátek 5.1. Pondělí 1.1. Úterý 2.1. Středa 3.1. Čtvrtek 4.1. Pátek 5.1. Polévka Nápoj Polévka Nápoj Polévka Zeleninová s vaječnou jíškou al. 1a, 3, 7 Boloňské špagety al. 1a, 9 Polévka Hrášková al. 7 Pikantní drůbeží

Více

Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek do

Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek do Pondělí 2.5.26 Úterý 3.5.26 Středa 4.5.26 Čtvrtek 5.5.26 Pátek 6.5.26 chléb, vaječná pomazánka, rajče, bílá káva (obsahuje al.:,, pórková (obsahuje al.:,, ) přírodní kuřecí řízek, duš. rýže s kuskusem

Více

od do

od do od 12.12.2016 do 16.12.2016 Pondělí 12.12.2016 Polévka VÝVAR S ABECEDOU obsahuje al.: 01,09 Oběd 1 ŠUMAVSKÝ VEPŘOVÝ PLÁTEK, RÝŽE obsahuje al.: 01,09 Oběd 2 OBALOVANÝ KVĚTÁK, BRAMBOR, JOGURTOVÝ DIP obsahuje

Více

SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI

SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI Lední hokej je spolu s fotbalem, házenou a volejbalem řazen do skupiny sportovních her. Jedná se o hru s intervalovým zatíţením, vyţadující výdrţ a sílu, pohyb hráčů je

Více

od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 3.10.2016 Úterý 4.10.2016 Středa 5.10.2016 Čtvrtek 6.10.2016 Pátek 7.10.2016 Kakao, Chléb, Pomazánka z červené čočky, čerstvá zelenina,06,07,09,10 Polévka bramborová, Omáčka koprová, Vejce vařené,

Více

Motto: Skutečný optimismus nespočívá v přesvědčení, že všechno půjde dobře, ale v názoru, že ne všechno půjde zle.

Motto: Skutečný optimismus nespočívá v přesvědčení, že všechno půjde dobře, ale v názoru, že ne všechno půjde zle. A jsme ve finále! Náš program S FITMAMI DO PLAVEK zahajuje poslední týden. V této chvíli byste již měli mít pevnější postavu, cítit se fit, zdravěji jíst a především - pohyb a cvičení by již mělo být nedílnou

Více

Duben 2010. týden 1.4. až 4.4. čtvrtek 1.4.2010. pátek 2.4.2010. Velikonoční prázdniny. Velikonoční prázdniny

Duben 2010. týden 1.4. až 4.4. čtvrtek 1.4.2010. pátek 2.4.2010. Velikonoční prázdniny. Velikonoční prázdniny týden 1.4. až 4.4. čtvrtek 1.4.2010 pátek 2.4.2010 Velikonoční prázdniny Velikonoční prázdniny změna jídelníčku vyhrazena Strana 1 http://www.zspribram.cz pondělí 5.4.2010 Duben 2010 týden 5.4. až 11.4.

Více

JAK NA POTRAVINOVOU SOBĚSTAČNOST?

JAK NA POTRAVINOVOU SOBĚSTAČNOST? JAK NA POTRAVINOVOU SOBĚSTAČNOST? ALENA SUCHÁNKOVÁ www.permanet.cz 21. 10. 2015, Ekologický institut Veronica, Brno PERMAKULTURA JAKO ZPŮSOB ŽIVOTA - ZDRAVÍ, JÍDLO, BYDLENÍ, VÝCHOVA 1990 - ÚPLNÝ KURZ PERMAKULTURNÍHO

Více

Grain CELOŽIVOTNÍ PREVENTIVNÍ VÝŽIVA = KOMBINACE ČERSTVÉHO MASA, OVOCE A ZELENINY PRO ZLEPŠENÍ ZDRAVÍ PSA

Grain CELOŽIVOTNÍ PREVENTIVNÍ VÝŽIVA = KOMBINACE ČERSTVÉHO MASA, OVOCE A ZELENINY PRO ZLEPŠENÍ ZDRAVÍ PSA WWW.SAMSFIELD.COM SUPERPRÉMIOVÉ KRMIVO PRO PSY SUPERPRÉMIOVÉ KRMIVO PRO PSY Grain CELOŽIVOTNÍ PREVENTIVNÍ VÝŽIVA = KOMBINACE ČERSTVÉHO MASA, OVOCE A ZELENINY PRO ZLEPŠENÍ ZDRAVÍ PSA NÍZKÝ OBSAH OBILOVIN

Více

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Tento produkt byl vyvinut ve spolupráci Mudr. Davida Freje, Ing. Ivety Jecmik Skuherské a odborníků z Japonska. Funkční a dobře vstřebatelná kombinace

Více

Antropomotorika PhDr.Radek Vobr, Ph.D.

Antropomotorika PhDr.Radek Vobr, Ph.D. Antropomotorika PhDr.Radek Vobr, Ph.D. CZ.1.07/2.2.00/15.0199 Cizí jazyky v kinantropologii 1 Ontogeneze lidské motoriky (dospívání stáří) Osnova prezentace Pubescence Adolescence Dospělost Stáří CZ.1.07/2.2.00/15.0199

Více

Značka roku 2017 vítěz mezi suchými krmivy v UK 2016

Značka roku 2017 vítěz mezi suchými krmivy v UK 2016 Značka roku 2017 vítěz mezi suchými krmivy v UK 2016 exkluzivní formule ve dvou variantách Meat & Fish Fish bez obilovin pro všechny velikosti psů pro všechny věkové kategorie vyjímečně chutné a stravitelné

Více

PITNÝ REŽIM ŠKOLNÍCH DĚTÍ

PITNÝ REŽIM ŠKOLNÍCH DĚTÍ PITNÝ REŽIM ŠKOLNÍCH DĚTÍ Z VÝSLEDKŮ VÍKENDOVÉ NUTRIČNÍ STUDIE Mgr. Tereza Vrábelová, MUDr. Petr Tláskal Csc., MUDr. Jakub Zieg Ph.D., RNDr. Marie Hladíková 2.12.2016 Praha OTÁZKY Jak je to s pitným režimem

Více

O B S A H ÚVOD... 3 BUDOVÁNÍ SVALOVÉ HMOTY... 4 ENERGIE PŘI TRÉNINKU... 7 SPALOVÁNÍ TUKU... 9 PITNÝ REŽIM... 11 ZÁVĚR... 12

O B S A H ÚVOD... 3 BUDOVÁNÍ SVALOVÉ HMOTY... 4 ENERGIE PŘI TRÉNINKU... 7 SPALOVÁNÍ TUKU... 9 PITNÝ REŽIM... 11 ZÁVĚR... 12 O B S A H ÚVOD... 3 BUDOVÁNÍ SVALOVÉ HMOTY... 4 ENERGIE PŘI TRÉNINKU... 7 SPALOVÁNÍ TUKU... 9 PITNÝ REŽIM... 11 ZÁVĚR... 12 Ú V O D Vítejte u prvního (a ne posledního) e-booku od Myozinu! Víte, co mě vedlo

Více

ZDRAVÉ DÍTĚ. z pohledu výživy.

ZDRAVÉ DÍTĚ. z pohledu výživy. ZDRAVÉ DÍTĚ z pohledu výživy www.kpclinic.cz VÍM, CO JÍM A JÍM ZDRAVĚ Miminku stačí mateřské mléko, aby rostlo Čím jsme starší zvyšují se nároky organismu na energii ABYSTE SPRÁVNĚ ROSTLY, POTŘEBUJETE

Více

BEAUTY&FITNESS CUP 2019

BEAUTY&FITNESS CUP 2019 PROTI DOPINGU A DROGÁM! P R O P O Z I C E N A S O U T Ě Ž BEAUTY&FITNESS CUP 2019 Termín soutěže: sobota 16. 3. 2019 Místo konání: Veletrh WORLD OF BEAUTY & SPA PVA EXPO PRAHA LETŇANY Promotér soutěže:

Více

EU peníze středním školám

EU peníze středním školám EU peníze středním školám Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526

Více