Byl Tycho Brahe otráven?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Byl Tycho Brahe otráven?"

Transkript

1 Byl Tycho Brahe otráven? Igor Janovský Národní technické muzeum, Praha Oddělení dějin techniky a exaktních věd Publikováno: Vesmír 85, 54, 2006/1 JOSHUA GILDER, ANNE-LEE GILDER: Heavenly Intrigue. Johannes Kepler, Tycho Brahe, and The Murder Behind One of History s Greatest Scientific Discoveries, Doubleday, New York 2004, XVI stran, katalogová cena v ČR 919 Kč, ISBN Knihu manželského páru Gilderových, 1 považovanou často za bestseller, lze označit jako historicko-biografické dílo s ústředním detektivním či kriminálním tématem, kterým je smrt Tychona Braha. Pověstmi opředená Brahova smrt byla již opakovaně diskutována a vysvětlována na základě známých výpovědí tří současníků Keplera, Brahova přítele Jessenia a lékaře Witticha. Je známo, že 13. října 1601, v den banketu u Petra Voka z Rožmberka, Tycho Brahe patrně bez předchozích symptomů náhle vážně onemocněl, došlo k zástavě močení a 24. října 1601 zemřel. Autoři se nyní k problému vracejí v důsledku poměrně nedávných analýz vzorků Brahových vousů, respektive vlasů. V r. 1901, tj. tři století po Brahově smrti, byla totiž hrobka v Týnském chrámu otevřena, Brahovy ostatky identifikovány a vzorky vlasů a vousů odebrány. V devadesátých letech minulého století se dostaly do skandinávských zemí, kde byly analyzovány, a to r v Dánsku a r ve Švédsku. V obou případech byla ve vzorcích nalezena rtuť. Je známo, že při akutní otravě rtutí jsou následkem šoku poškozeny ledvinné kanálky, což přivodí uremii a na tom je příběh Gilderových založen. Ačkoliv se ví, že Brahe dlouhá léta pracoval se rtutí (připravoval léky obsahující rtuť, používal rtuť v zařízení měřícím čas i při zlacení svých přístrojů), a navíc možná bylo jeho tělo balzamováno mastí obsahující rtuť, autoři prakticky nepochybují o tom, že šlo o vraždu. Připouštějí sice, že je nemožné 400 let po činu dosáhnout absolutní jistoty, kdo byl vrahem, avšak po prozkoumání tří soudních pomůcek příležitosti, 1 Joshua Gilder pracoval jako redaktor časopisu, byl autorem projevů prezidenta Reagana a působil též na ministerstvu zahraničí. Anne-Lee Gilderová pracovala jako producentka a reportérka pro německou televizi.

2 prostředku a motivu uvěřili, že nepřímé důkazy ukazují přímo na Keplera. Hlavním motivem byla podle autorů Keplerova zjevná touha až posedlost získat výsledky Brahova třicetiletého pozorování nebeských těles, které potřeboval k ověření a dopracování svých teorií a modelu sluneční soustavy. Údajně se pokusil zmocnit se Brahových dat nepoctivým způsobem. Co se týče biografických údajů, autoři představují Keplera jakožto spíše neduživého a samotářského člověka, s dosti pochybným až misantropským charakterem. Dokládají to spoustou citátů z jeho soukromých autobiografických poznámek, označených jako Self-Analysis (patrně čerpají ze Selbstcharakteristik obsažené v díle Johannes Kepler: Selbstzeugnisse, F. Hammer, Stuttgart 1971). Nakolik ovšem tyto Keplerovy myšlenky z mládí a studentských let obrážejí realitu, zůstává otázkou. Kepler se tak v podání autorů stává protikladem vznešenému, silnému a extrovertnímu Brahovi. Podle Gilderových měli oba muži společné pouze nadání a lásku k astronomii, ale jinak mohli jen stěží být rozdílnější a jejich osmnáctiměsíční spolupráce na úsvitu 17. století je klasifikována jako jedna z emocionálně nejobtížnějších a nejsvárlivějších v dějinách vědy. O čem vlastně samotné výsledky analýz vypovídají a jak jsou v knize interpretovány? K analýze provedené v Ústavu soudní chemie Kodaňské univerzity 2 byl použit vzorek vousu 4 cm dlouhý, který byl rozpuštěn v koncentrované kyselině dusičné a atomovou absorpční spektrometrií byla stanovena průměrná koncentrace 6,25 mikrogramu rtuti na gram vousu; pro srovnání byla jako dnešní běžná koncentrace stanovena hodnota 0,5 mikrogramu na gram. Kampe a spol. uvažují, že kdyby Brahe požil rtuť dní před smrtí, byla by koncentrována u kořínků vousu, a v prvním půlcentimetru vzorku by tedy byla její koncentrace osminásobně vyšší, než byla nalezena (asi stonásobná oproti běžné hodnotě). Tato hodnota však nebyla experimentálně stanovena, v knize Gilderových přesto stojí (s. 207): Hladina rtuti však byla prakticky mimo registrační rozsah, asi stonásobně vyšší, než bylo nalezeno v Kampeho kontrolním vzorku vlasech Dána dnešní doby použitém jako srovnávací standard. Kampemu nalezená hodnota jasně naznačila letální dávku rtuti. Dnešní běžná koncentrace rtuti ve vlasech, kterou dánští badatelé uvádějí, se jeví pro zemi se značnou spotřebou mořských ryb překvapivě nízká (vzhledem ke kontaminaci moří zejména organickými sloučeninami rtuti jsou dnes udávány hodnoty podstatně vyšší). V Brahově době sice neexistovaly ekologické problémy, ovšem vzhledem k jeho dlouhodobé práci se rtutí nemusela být koncentrace rtuti v jeho vousech zanedbatelná. Rtuť by pak byla rozložena podél celého vousu. Analýza, která by toto vyloučila, však patrně nebyla provedena. 2 B. Kampe a spol.: Proceedings of the 31st TIAFT Congress, Lipsko 1993.

3 Problémem při stanovení různých látek ve vlasech je též vnější kontaminace. Malé ionty stopových kovů snadno proniknou vnitřními strukturami vlasů a vážou se na četné sulf-hydrylové skupiny keratinových proteinů, navíc staré vlasy mají zvýšenou propustnost. Odhlédneme-li od uvedených nejistot, vyvstává otázka, jaký má stanovená koncentrace rtuti význam a jaké riziko podle současných poznatků dokazuje. Například při koncentracích rtuti ve vlasech okolo 50 mikrogramů na gram existuje pětiprocentní riziko neurologického poškození, 3 takže ani taková koncentrace nedokazuje nezbytně akutní otravu. Přitom lze očekávat, že vousy budou vzhledem k poloviční rychlosti růstu ve srovnání s vlasy vykazovat koncentraci zjevně vyšší. Vzorek analyzoval také J. Pallon na Univerzitě v Lundu. Použil metodu, 4 která umožňuje stanovit prostorové distribuce prvků v materiálu. Tak byla nalezena velmi vysoká lokální koncentrace rtuti blízko kořínku a zjistilo se, že se rtuť nachází uvnitř vlasu. Jelikož se dostává do vlasů krví a její metabolizmus je velmi rychlý, ukazuje sledování koncentrace rtuti směrem od kořínku podél vlasu vlastně časovou závislost. Pallon tak došel k závěru, že rtuť požil Brahe den před smrtí a expozice rtuti trvala méně než jednu hodinu. Kromě rtuti byly poblíže kořínku vlasu nalezeny též oblasti s lokální koncentrací železa a vápníku. Je škoda, že byla analyzována pouze vzdálenost na vlasu odpovídající asi třem dnům před smrtí, a nikoliv delší úsek, aby mohl být ve vlasech zjištěn eventuální výskyt rtuti odpovídající požití dní před smrtí, které předpokládal Kampe. V Pallonově zprávě nejsou uvedeny údaje o absolutní koncentraci rtuti, což tedy samo o sobě vypovídá poměrně málo o otravě. Pro rychlost růstu vlasů (na temeni hlavy) se obvykle udává hodnota 1 cm za měsíc, avšak byly hlášeny i hodnoty 0,6 3,6 cm za měsíc a lze též očekávat, že je rychlost ovlivněna zdravotním stavem. A jak naložili s výsledky Pallonovy studie Gilderovi? Brahe byl otráven rtutí dvakrát: poprvé 11 dní před smrtí, kdy onemocněl, přičemž druhou dávku, již smrtelnou, dostal 13 hodin před smrtí. Gilderovi tento časový údaj uvádějí 5 bez jakékoli tolerance, jelikož zřejmě zapadá do jejich scénáře, Třináct hodin je dokonce název jedné z kapitol. Brahe tedy dostal jed v předvečer své smrti, než se odebral na lože, toho dne, kdy se mu v nemoci poněkud ulevilo a odkázal výsledky svých dlouholetých pozorování svým dědicům. Ve své fantazii pak Gilderovi zacházejí daleko, když přítomnost železa a vápníku ve vlasu vysvětlují tím, že travič použil meziprodukt přípravy Brahova elixíru z jeho laboratoře, obsahující prudce jedovatý chlorid 3 Dle publikace WHO IPCS, Ženeva Konkrétně jde o metodu PIXE (Particle Induced X-ray Emission). 5 Patrně dle Pallonova grafu vyobrazeného v knize.

4 rtuťnatý a železo, a aby zamaskoval jeho silně žíravé účinky, podal jej v mléce (obsahuje vápník). Přitom je známo, že oba prvky jsou přirozené komponenty organizmu a jejich přítomnost ve vlasech může odrážet jejich odbourávání v těle v důsledku poškození organizmu nebo některého orgánu (např. fenomén označovaný jako biologicky nedostupný vápník, který se objevuje ve vlasech). Stojí snad za zmínku, že r byla rovněž ve vlasech Isaaca Newtona nalezena rtuť, údajně v koncentraci přibližně 200 mikrogramů na gram, tedy podstatně vyšší než u Braha; jelikož Newton jakožto alchymista pracoval též dlouhodobě se rtutí, patrně to nebylo shledáno překvapivým a bylo tomu připsáno jeho zvláštní chování v určité fázi života. A jak vysvětlují Brahovu otravu rtutí experti, kteří provedli chemické analýzy? Emeritní ředitel Ústavu soudní chemie Kampe se domnívá, že Brahe byl skutečně zavražděn, a sice s největší pravděpodobností Keplerovou manželkou Barbarou, kterou nazývá sériovým vrahem (podezírá ji z vraždy předchozího manžela a dvou vlastních dětí, a snad i z pokusu o otravu samotného Keplera). Claus Thykier, emeritní ředitel Muzea Ole Romera v Taastrupu v Dánsku, který s Kampem spolupracoval, usuzuje, že Brahe trpěl neduhem obvyklým u mužů jeho stáří a otrávil se sám nešťastnou náhodou vlastním univerzálním lékem, jehož jedna komponenta obsahovala rtuť (Medicamenta tria). Pallon připouští jak možnost, že se Brahe otrávil sám, užitím léku nebo omylem, tak možnost, že byl otráven někým jiným. Že se naskýtají i jiná vysvětlení Brahovy smrti, ukazuje velmi názorně ve své recenzi profesor fyziky a astronomie Marcelo Gleiser, 6 když pouze jako cvičení v předpojatosti zcela dobře zdůvodňuje i možnost Brahovy sebevraždy. Zmiňuje jeho depresi po smrti mladšího bratra, vyčerpání ze sporů s Ursem, který ho falešně obvinil z plagiátorství, vážné finanční problémy, a konečně pochopení skutečnosti, že jeho geocentrické pojetí světa je chybné a že Koperník má pravdu. Naproti tomu Gilderovi ve své předpojatosti veškeré jiné možnosti kromě vraždy vylučují. Jisté je, že Kepler výsledky Brahových pozorování potřeboval a vztahy mezi ním a Brahem byly značně problémové, ale jak se srovnávají s jeho obviněním z vraždy následující fakta? Jen několik týdnů před Brahovou smrtí bylo dohodnuto na společné audienci u císaře Rudolfa II., že Kepler bude Brahova data zpracovávat (Rudolfínské tabulky) a Brahe údajně ještě na smrtelném loži 6 Působí na Dartmouth College v Hanoveru (New Hampshire) a pracuje nyní na knize zabývající se Keplerovým životem a dílem.

5 Keplera prosil, aby toto dílo co nejdříve dokončil; nedlouho po Brahově smrti pak zarmoucený Kepler napsal svou Elegii na smrt Tychona Braha. Některé pasáže se v knize doslova opakují (citování ze Self-Analysis na s. 23 a 244 či popis Brahova Elixíru v kapitole 24 a v dodatku). Jisté rozpaky v čtenářích vyvolá i konstatování autorů: Zatímco je tak trochu záhadou, proč je tolik Keplerových inkriminujících dopisů pro historii ztraceno (a jsou známy pouze z často zděšených odpovědí jeho korespondentů), není těžké si představit Mästlinovo přání takovou korespondenci zničit (s. 189). Kniha je doplněna poměrně obsáhlou bibliografií, portréty, historickými ilustracemi modelů planetárních soustav, astronomických pozorovacích zařízení. Měla zjevně vzbudit senzaci. Psána je velmi sugestivně a poutavě, takže je víceméně na čtenáři samotném, nakolik kritický postoj k ní zaujme. I když autoři shromáždili spoustu cenného materiálu, jeví se nařčení člověka z vraždy nota bene proslulého učence, který je již téměř čtyři století mrtev a nemůže se hájit jako vysoce neetické. Kniha Gilderových vyšla nedávno též v německém překladu pod názvem Der Fall Kepler Mord im Namen der Wissenschaft 7 a vzbudila velmi ostrou kritiku ze strany představenstva Keplerovy společnosti, vyjádřenou profesorem Manfredem Fischerem. Odmítavé stanovisko ke knize vyjádřil též prof. Volker Bialas, dlouholetý ředitel Keplerovy komise při Bavorské akademii věd. Čtenáři, který se chce podrobně seznámit se životem a dílem obou velikánů Braha a Keplera aniž by byl zatěžován doprovodnými spekulacemi, lze navrhnout k přečtení i jiná, poměrně nová díla. 8 Pak bude moci též sám posoudit, zda by byl Kepler pouhou poznámkou pod čarou v dnešních vědeckých knihách, kdyby nebylo Braha, jak praví hned na počátku své knihy (s. 1) Gilderovi. 7 List-Verlag, Jako The Lord of Uraniborg: A biography of Tycho Brahe (Cambridge University Press, Cambridge 1990) od Victora E. Thorena, profesora historie a filozofie vědy na Indiana University, On Tycho s Island: Tycho Brahe and his assistants (Cambridge University Press, Cambridge 2000) od Johna R. Christiansona, emeritního profesora historie na Luther College, Decorah, Iowa, Johannes Kepler (Verlag C. H. Beck, Mnichov 2004) od profesora Volkera Bialase, či Tycho & Kepler: The unlikely partnership that forever changed our understanding of the heavens (Walker & Comp., New York 2002) od Kitty Fergusonové. Spoustu nového materiálu nalezne též ve sborníku Tycho Brahe and Prague: Crossroads of European Science (editoři. J. R. Christianson, A. Hadravová, P. Hadrava a M. Šolc, Acta Historica Astronomiae, sv. 16, Harri Deutsch Verlag, Frankfurt nad Mohanem 2002).

Jan Kučera, Jan Kameník, Vladimír Havránek Ústav jaderné fyziky AV ČR, v.v.i., Řež

Jan Kučera, Jan Kameník, Vladimír Havránek Ústav jaderné fyziky AV ČR, v.v.i., Řež Stanovení rtuti v segmentovaných vzorcích vlasů Tychona Brahe metodou RNAA a metodou μ-pixe a rozbor nosních kůstek vchodu do nosní dutiny metodou INAA Jan Kučera, Jan Kameník, Vladimír Havránek Ústav

Více

Chemie. Charakteristika vyučovacího předmětu:

Chemie. Charakteristika vyučovacího předmětu: Chemie Charakteristika vyučovacího předmětu: Obsahové vymezení Vyučovací předmět chemie je součástí vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Vede žáky k poznávání vybraných chemických látek a reakcí, které

Více

prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. DOBA

prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. DOBA prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. DOBA jedová To nejdůležitější z Doby jedové 2 Když jsme psali Dobu jedovou, chtěli jsme čtenářům ukázat, že mnohé z věcí, o kterých si

Více

Bohrova disertační práce o elektronové teorii kovů

Bohrova disertační práce o elektronové teorii kovů Niels Bohr jako vědec, filosof a občan 1 I. Úvod Bohrova disertační práce o elektronové teorii kovů do angličtiny. Výsledek byl ale ne moc zdařilý. Bohrova disertační práce byla obhájena na jaře roku 1911

Více

Expozice času ve Šternberku

Expozice času ve Šternberku Expozice času ve Šternberku Š ternberk od roku 1947, kdy byl ve městě založen podnik Chronotechna, je spojován s výrobou hodin. Nejen sběratelům a znalcům hodin je dobře známá značka hodinek Prim, které,

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85. Vyšší odborná škola

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85. Vyšší odborná škola Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85 Vyšší odborná škola ABSOLVENTSKÁ PRÁCE název práce (neuvádí se na deskách) Plzeň květen 2013 Jméno a příjmení autora

Více

Honzák R.: A ty se nermuť, že už nejsme děti, že já jsem muž a že ty jsi žena

Honzák R.: A ty se nermuť, že už nejsme děti, že já jsem muž a že ty jsi žena Honzák R.: A ty se nermuť, že už nejsme děti, že já jsem muž a že ty jsi žena Recenze Čtenářům Psychosomu není třeba představovat Lídu Trapkovou a Vláďu Chválu, ani jejich práci, protože obojí znají zblízka.

Více

Základní třídění dat

Základní třídění dat Dotazníkové šetření českých vědců a výzkumníků se zkušeností se zahraničním pobytem Základní třídění dat Řešitelský tým výzkumného projektu: Tomáš Kostelecký Josef Bernard Věra Patočková Sociologický Ústav

Více

Jubilejní almanach Jednoty čs. matematiků a fyziků 1862 1987

Jubilejní almanach Jednoty čs. matematiků a fyziků 1862 1987 Jubilejní almanach Jednoty čs. matematiků a fyziků 1862 1987 Zdeněk Horský Písemnosti z pozůstalosti prof. dr. A. Seydlera In: Libor Pátý (editor): Jubilejní almanach Jednoty čs. matematiků a fyziků 1862

Více

Vědecké důkazy o Bohu

Vědecké důkazy o Bohu Vědecké důkazy o Bohu Nexistujeme jen tak, ale z nějaké příčiny! Příčina naší existence je vně našeho času a prostoru! 3. Jak vysvětlit řád vysmíru? V našem světě není chaos (jinak by věda nebyla možnou)!

Více

KDO JE JEŽÍŠ? Kdo je podle vašeho názoru... Nejvýznamnější osobností všech časů? Největším vůdcem? Největším učitelem?

KDO JE JEŽÍŠ? Kdo je podle vašeho názoru... Nejvýznamnější osobností všech časů? Největším vůdcem? Největším učitelem? KDO JE JEŽÍŠ? Kdo je podle vašeho názoru... Nejvýznamnější osobností všech časů? Největším vůdcem? Největším učitelem? Tím, kdo pro lidstvo vykonal nejvíce dobra? Tím, kdo žil nejsvatějším životem? 1 /

Více

Vliv selenu, zinku a kadmia na růstový vývoj česneku kuchyňského (Allium sativum L.)

Vliv selenu, zinku a kadmia na růstový vývoj česneku kuchyňského (Allium sativum L.) Vliv selenu, zinku a kadmia na růstový vývoj česneku kuchyňského (Allium sativum L.) Botanická charakteristika: ČESNEK KUCHYŇSKÝ (ALLIUM SATIVUM L.) Pravlastí je Džungarsko (severní Čína) v Střední Asii,

Více

Magnetická a rychlostní pole v aktivní oblasti (NOAA 7757, 1994) a v jejím okolí

Magnetická a rychlostní pole v aktivní oblasti (NOAA 7757, 1994) a v jejím okolí Magnetická a rychlostní pole v aktivní oblasti (NOAA 7757, 1994) a v jejím okolí V. Bumba, Astronomický ústav Akademie věd České republiky, observatoř Ondřejov, Česká republika, bumba @asu.cas.cz M. Klvaňa,

Více

Úloha může být provedena v biologické laboratoři, chemické laboratoři i v běžné učebně.

Úloha může být provedena v biologické laboratoři, chemické laboratoři i v běžné učebně. Projdou či neprojdou I: Filtrace a oddělování látek Shrnutí Na základě série pokusů žáci zjistí, jak dochází k oddělení látek ze směsi v závislosti na jejich velikosti, ověří vlastnosti sít (různé velikosti

Více

TYCHO BRAHE Byl nám blízký už od školních let, vlastně i celému národu. Zvláště vyprávění o jeho nemožnosti se vymočit.

TYCHO BRAHE Byl nám blízký už od školních let, vlastně i celému národu. Zvláště vyprávění o jeho nemožnosti se vymočit. 1 TYCHO BRAHE 2013 Byl nám blízký už od školních let, vlastně i celému národu. Zvláště vyprávění o jeho nemožnosti se vymočit. Působil na Hradčanech za vlády císaře Rudolfa II. Působil jako astrolog, astronom

Více

1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠETŘENÍ

1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠETŘENÍ 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠETŘENÍ Název šetření: Podoba formuláře: Roční šetření o výzkumu a vývoji Výkaz o výzkumu a vývoji VTR 5 01 je distribuován ve dvou mutacích podle sektorů provádění VaV: mutace (a)

Více

Otázka: Satanismus. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Adam Nosál. Gymnázium Václava Beneše Třebízského, Slaný.

Otázka: Satanismus. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Adam Nosál. Gymnázium Václava Beneše Třebízského, Slaný. Otázka: Satanismus Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Adam Nosál Gymnázium Václava Beneše Třebízského, Slaný Adam Nosál Prohlašuji, že jsem tuto práci vypracoval samostatně za použití uvedené

Více

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš je jednou z nejvýznamnějších osobností generace Národního divadla. Byl předním malířem českých dějin a bezpochyby se podílel na utváření českého umění. Jeho tvorba byla ovlivněna,zvláště

Více

ROVNOVÁŽNÉ KONCENTRACE VÁPNÍKU A HOŘČÍKU VE VODĚ PŘI KONTAKTU S KALCITEM NEBO DOLOMITEM

ROVNOVÁŽNÉ KONCENTRACE VÁPNÍKU A HOŘČÍKU VE VODĚ PŘI KONTAKTU S KALCITEM NEBO DOLOMITEM Citace Janda V., Šváb M., Šráček O.: Rovnovážné koncentrace vápníku a hořčíku ve vodě při kontaktu s kalcitem nebo dolomitem. Sborník konference Pitná voda 2010, s. 77-82. W&ET Team, Č. Budějovice 2010.

Více

///// recenze ///////////////// HUMANISTICKÁ KOMUNITA V ČESKÝCH ZEMÍCH SPOJENI NEJEN CHUDOBOU

///// recenze ///////////////// HUMANISTICKÁ KOMUNITA V ČESKÝCH ZEMÍCH SPOJENI NEJEN CHUDOBOU způsobu života a lze ho označit za nejvýznamnějšího německého osvícence. Albert je ten, kdo nám důrazně připomněl, že je to právě otázka, kterou Markétka položí Faustovi: Nyní řekni, jak to máš s náboženstvím?,

Více

Z á p i s. z 36. zasedání Akademické rady AV ČR, konaného dne 19. ledna 2016

Z á p i s. z 36. zasedání Akademické rady AV ČR, konaného dne 19. ledna 2016 Z á p i s z 36. zasedání Akademické rady AV ČR, konaného dne 19. ledna 2016 Zasedání Akademické rady AV ČR zahájil a řídil předseda AV ČR Jiří Drahoš. I. Ověření zápisu z 35. zasedání Akademické rady AV

Více

Materiál slouží jako opakování a rozšíření k učivu Rudolf II. Mgr. Sylva Petrová čeština Žák si procvičí probrané učivo na pracovním listě.

Materiál slouží jako opakování a rozšíření k učivu Rudolf II. Mgr. Sylva Petrová čeština Žák si procvičí probrané učivo na pracovním listě. VY_32_INOVACE_02_12_VL Téma Na dvoře Rudolfa II. Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Materiál slouží

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY 8 Ca 96/2009-30 URAD RADY, 1 pro rozhlasové a televizní vysílání DOŠLO 1B-09-2009 Počet listů: Číslo lednací: /? U...~...~ JMX ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Městský soud v Praze rozhodl v senátě

Více

. Filozofické problémy přírodních věd Věda v kontextu společenského života. Lukáš Richterek. lukas.richterek@upol.cz. Podklad k předmětu KEF/FPPV

. Filozofické problémy přírodních věd Věda v kontextu společenského života. Lukáš Richterek. lukas.richterek@upol.cz. Podklad k předmětu KEF/FPPV Filozofické problémy přírodních věd Věda v kontextu společenského života Lukáš Richterek Katedra experimentální fyziky PF UP, 17 listopadu 1192/12, 771 46 Olomouc lukasrichterek@upolcz Podklad k předmětu

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Název materiálu: Autor materiálu: Pavel Polák

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Název materiálu: Autor materiálu: Pavel Polák Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

13. Vlnová optika I. Interference a ohyb světla

13. Vlnová optika I. Interference a ohyb světla 13. Vlnová optika I. Interference a ohyb světla Od časů Isaaca Newtona si lidstvo láme hlavu problémem, je-li světlo vlnění nebo proud částic. Tento spor rozdělil svět vědy na dva zdánlivě nesmiřitelné

Více

(respektive proti času) Pohybující se nepohybuje tam, kde je, ani tam kde není! (verze Diogena Laertia)

(respektive proti času) Pohybující se nepohybuje tam, kde je, ani tam kde není! (verze Diogena Laertia) 1 APORIE proti POHYBU (respektive proti času) Pohybující se nepohybuje tam, kde je, ani tam kde není! (verze Diogena Laertia) Šíp, letící v prostoru, je v každém okamžiku na určitém místě v klidu. Je-li

Více

Usnesení Evropského parlamentu ze dne 14. března 2013 o ochraně veřejného zdraví před endokrinními disruptory (2012/2066(INI))

Usnesení Evropského parlamentu ze dne 14. března 2013 o ochraně veřejného zdraví před endokrinními disruptory (2012/2066(INI)) P7_TA-PROV(2013)0091 Ochrana veřejného zdraví před endokrinními disruptory Usnesení Evropského parlamentu ze dne 14. března 2013 o ochraně veřejného zdraví před endokrinními disruptory (2012/2066(INI))

Více

Jaroslav Pošvář (1900 1984)

Jaroslav Pošvář (1900 1984) Jaroslav Pošvář (1900 1984) Jaroslav Pošvář, další z právních historiků z vůle osudu, patřil spolu s Jiřím Cvetlerem a Hynkem Bulínem k těm málo profesorům brněnské právnické fakulty, kteří na ní působili

Více

Ekonomie dobra a zla

Ekonomie dobra a zla Ekonomie dobra a zla Tomáš Sedláček Ekonomie dobra a zla Po stopách lidského tázání od Gilgameše po finanční krizi Děkuji mým drahým profesorům a studentům, kteří mne nutili zamýšlet se nad věcmi neortodoxně

Více

ISAAC NEWTON J A K H O N E Z N Á M E (1643-1727)

ISAAC NEWTON J A K H O N E Z N Á M E (1643-1727) ISAAC NEWTON J A K H O N E Z N Á M E (1643-1727) To, že Newton považoval studium Bible, a zvlášť proroků, za důležitější než studium matematiky, fyziky nebo zákonů světla, se svět dozvěděl ze soukromých

Více

Utajené vynálezy Nemrtvá kočka

Utajené vynálezy Nemrtvá kočka Nemrtvá kočka Od zveřejnění teorie relativity se uskutečnily tisíce pokusů, které ji měly dokázat nebo vyvrátit. Zatím vždy se ukázala být pevná jako skála. Přesto jsou v ní slabší místa, z nichž na některá

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Praha Inspekční zpráva Obchodní akademie Praha, s. r. o. Vinořská 163, 190 15 Praha 9 Identifikátor školy: 600 005 836 Zřizovatel: Obchodní akademie, s. r. o.

Více

Věra Strnadové: Komunikace neslyšících - - odezírání Liberec, Technická univerzita 1996.

Věra Strnadové: Komunikace neslyšících - - odezírání Liberec, Technická univerzita 1996. tovali. Pozitivum cestováni pro rozvoj vnitřní pohody a formování nadhledu člověka je vyjádřeno v úvodu pracovního sešitu k učebnici Zeměpis pro 8. ročník zvláštni školy. Vystihující vtipný citát ze hry

Více

AOB16HSD X16HSD X16HT3. Marcela Efmertová ČVUT FEL K 13116 efmertov@fel.cvut.cz

AOB16HSD X16HSD X16HT3. Marcela Efmertová ČVUT FEL K 13116 efmertov@fel.cvut.cz AOB16HSD X16HSD X16HT3 Marcela Efmertová ČVUT FEL K 13116 efmertov@fel.cvut.cz Témata přednášek a seminářů 1. Úvod do studia hospodářské historie a historie techniky s historickou topografie technických

Více

Co nám ukázala pandemie prasečí chřipky v letech 2009/2010.

Co nám ukázala pandemie prasečí chřipky v letech 2009/2010. Co nám ukázala pandemie prasečí chřipky v letech 2009/2010. Russell L. Blaylock, Anna Strunecká Zkušenost a historie nám ukazují, že lidé a vlády se nikdy z dějin nepoučí... G.W.F. Hegel Vývoj názorů na

Více

10. Minerální výživa rostlin na extrémních půdách

10. Minerální výživa rostlin na extrémních půdách 10. Minerální výživa rostlin na extrémních půdách Extrémní půdy: Kyselé Alkalické Zasolené Kontaminované těžkými kovy Kyselé půdy Procesy vedoucí k acidifikaci (abnormálnímu okyselení): Zvětrávání hornin

Více

"...s určitými riziky ve vztahu k životnímu prostředí jsou spojeny všechny systémy a druhy lidské činnosti, ať už si toho jsme vědomi, či nikoli...

...s určitými riziky ve vztahu k životnímu prostředí jsou spojeny všechny systémy a druhy lidské činnosti, ať už si toho jsme vědomi, či nikoli... Vlivy a účinky na ŽP "...s určitými riziky ve vztahu k životnímu prostředí jsou spojeny všechny systémy a druhy lidské činnosti, ať už si toho jsme vědomi, či nikoli..." ŽP (příroda)... nikdy není zakonzervovaná

Více

Elektronová mikroskopie v materiálovém výzkumu

Elektronová mikroskopie v materiálovém výzkumu Elektronová mikroskopie v materiálovém výzkumu Kristina Hakenová Gymnázium Turnov kikihak@seznam.cz Karel Vlachovský Masarykovo gymnázium, Plzeň maoap1@gmail.com Abstrakt: Práce seznamuje čtenáře s elektronovým

Více

Sluneční soustava a Země

Sluneční soustava a Země Objevy čekají na tebe Miniprojekt č.8 Sluneční soustava a Země Autoři: Veronika Blažková (8. tř.), Vojtěch Boháček (9.tř.), Máří-Magdaléna Fotrová (7. tř.), Anna Havlíčková (7. tř.), Jana Hlaváčová (6.

Více

Vzdělávání jak dál? Brno 23/09/2015. Ondřej Šteffl, Scio steffl@scio.cz. Personalistika, právo a vzdělávání ve veřejné správě

Vzdělávání jak dál? Brno 23/09/2015. Ondřej Šteffl, Scio steffl@scio.cz. Personalistika, právo a vzdělávání ve veřejné správě Vzdělávání jak dál? Ondřej Šteffl, Scio steffl@scio.cz Brno Personalistika, právo a vzdělávání ve veřejné správě 23/09/2015 Otázky Jaké plemeno psa byste si vybrali? Vyberte si dvě preferované vlastnosti:

Více

chemie Chemické směsi Akademie věd ČR hledá mladé vědce

chemie Chemické směsi Akademie věd ČR hledá mladé vědce chemie Chemické směsi Akademie věd ČR hledá mladé vědce Úvodní list Předmět: Chemie Cílová skupina: 1. ročník SŠ Délka trvání: 90 min. (laboratorní cvičení) Název hodiny: Směsi Výukový celek: Soustavy

Více

Několik slov úvodem. Michaela Košťálová Nakladatelství Petrklíč s. r. o. ISBN (tištěné) 978-80-7229-281-3 ISBN (ebook) 978-80-7229-288-2

Několik slov úvodem. Michaela Košťálová Nakladatelství Petrklíč s. r. o. ISBN (tištěné) 978-80-7229-281-3 ISBN (ebook) 978-80-7229-288-2 Michaela Košťálová Nakladatelství Petrklíč s. r. o. ISBN (tištěné) 978-80-7229-281-3 ISBN (ebook) 978-80-7229-288-2 Několik slov úvodem Krásná, sympatická, úspěšná. Tak by se stručně dala charakterizovat

Více

KAPITOLA 2.4 LÁTKY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (VODNÍ PROSTŘEDÍ)

KAPITOLA 2.4 LÁTKY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (VODNÍ PROSTŘEDÍ) KAPITOLA 2.4 LÁTKY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (VODNÍ PROSTŘEDÍ) 2.4.1 Všeobecné definice 2.4.1.1 Látky ohrožující životní prostředí zahrnují, mimo jiné, kapalné nebo tuhé látky znečišťující vodní prostředí

Více

VODA S ENERGIÍ Univerzita odhalila tajemství vody Objev hexagonální vody

VODA S ENERGIÍ Univerzita odhalila tajemství vody Objev hexagonální vody VODA S ENERGIÍ Univerzita odhalila tajemství vody Objev hexagonální vody Čtvrté skupenství vody: Hexagonální voda: Na univerzitě ve Washingtonu bylo objeveno čtvrté skupenství vody, což může vysvětlit

Více

Bůh jako psychický virus

Bůh jako psychický virus Bůh jako psychický virus Obsah Úvod 1. Memetika a náboženství 2. Darwinovská hádanka 3. Obecné otázky náboženství 4. Náboženství a morálka 5. Proč Bůh téměř jistě neexistuje 6. Kritika teorií Apendix I.

Více

5 Výsledky a diskuze. Tabulka 3 Zkušenost s první cigaretou

5 Výsledky a diskuze. Tabulka 3 Zkušenost s první cigaretou 5 Výsledky a diskuze Výsledky dotazníkového šetření byly zpracovány a jednotlivé položky byly seřazeny do tabulek a graficky znázorněny. Dotazník obsahoval 21 položek (Příloha 4). Zda již mají respondenti

Více

ROZHODNUTÍ. Č.j.: S264/2007-00338/2007/550-VŠ V Praze dne 26.11.2007

ROZHODNUTÍ. Č.j.: S264/2007-00338/2007/550-VŠ V Praze dne 26.11.2007 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 604 55 Brno, třída Kpt. Jaroše 7 ROZHODNUTÍ Č.j.: S264/2007-00338/2007/550-VŠ V Praze dne 26.11.2007 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže příslušný podle ustanovení

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290. 1_Chemie, historie, význam. Ročník: 1.

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290. 1_Chemie, historie, význam. Ročník: 1. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu:

Více

ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI

ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 14. 1. 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Částicové složení látek a chemické prvky 1 Anotace:

Více

Aplikovaná geografie (regionální politika a rozvoj, Geografické Informační Systémy).

Aplikovaná geografie (regionální politika a rozvoj, Geografické Informační Systémy). Seminář z fyziky Prohloubení a rozšíření znalostí z jednotlivých fyzikálních oborů. Získání jistoty při řešení fyzikálních příkladů. Získání nových poznatků a ujasnění souvislostí při sledování vybraných

Více

Metalografie ocelí a litin

Metalografie ocelí a litin Metalografie ocelí a litin Metalografie se zabývá pozorováním a zkoumáním vnitřní stavby neboli struktury kovů a slitin. Dále také stanoví, jak tato struktura souvisí s chemickým složením, teplotou a tepelným

Více

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

Název: Vypracovala: Datum: 7. 2. 2014. Zuzana Lacková

Název: Vypracovala: Datum: 7. 2. 2014. Zuzana Lacková Název: Vypracovala: Zuzana Lacková Datum: 7. 2. 2014 Reg.č.projektu: CZ.1.07/2.4.00/31.0023 Název projektu: Partnerská síť centra excelentního bionanotechnologického výzkumu MĚLI BYCHOM ZNÁT: informace,

Více

OPVK CZ.1.07/2.2.00/2/.0184

OPVK CZ.1.07/2.2.00/2/.0184 OPVK CZ.1.07/2.2.00/2/.0184 Toxikologie omamných a psychotropních látek OCH/TOPL 1 RNDr. Tomáš Gucký, Ph.D. ZS 2012/2013 Oblast zájmu toxikologie. Toxikologie zkoumánegativnívlivy chemických sloučenin

Více

Úloha č.: XVII Název: Zeemanův jev Vypracoval: Michal Bareš dne 18.10.2007. Posuzoval:... dne... výsledek klasifikace...

Úloha č.: XVII Název: Zeemanův jev Vypracoval: Michal Bareš dne 18.10.2007. Posuzoval:... dne... výsledek klasifikace... Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM IV Úloha č.: XVII Název: Zeemanův jev Vypracoval: Michal Bareš dne 18.10.2007 Odevzdal dne:... vráceno:... Odevzdal dne:...

Více

Zařazování dětí mladších tří let do mateřské školy. Vyhodnocení dotazníkového šetření. Příloha č. 1

Zařazování dětí mladších tří let do mateřské školy. Vyhodnocení dotazníkového šetření. Příloha č. 1 Příloha č. 1 Zařazování dětí mladších tří let do mateřské školy Vyhodnocení dotazníkového šetření Pro dotazníkové šetření bylo náhodným výběrem zvoleno 1500 mateřských škol (MŠ) ze všech krajů České republiky,

Více

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu. Nadstandardní aktivity v mateřských školách výzkum současného stavu

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu. Nadstandardní aktivity v mateřských školách výzkum současného stavu Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu zakázka č. 2119 (pracoviště 01240, činnost 1210) Nadstandardní aktivity v mateřských školách výzkum současného stavu Odpovědný řešitel: PaedDr. Vladimíra

Více

lidí ve firmě CÍLEM JE ÚSPĚCH Petr Hrubý Vlastníbyznys

lidí ve firmě CÍLEM JE ÚSPĚCH Petr Hrubý Vlastníbyznys CÍLEM JE ÚSPĚCH lidí ve firmě Petr Hrubý V roce 1998 založil společnost Broker Consulting, z níž se za 17 let stal přední hráč na tuzemském trhu finančních konzultantů. Dnes přichází firma na trh s projektem

Více

DATABÁZE AUTORŮ DIGITALIZOVANÉHO KNIHOPISU

DATABÁZE AUTORŮ DIGITALIZOVANÉHO KNIHOPISU DATABÁZE AUTORŮ DIGITALIZOVANÉHO KNIHOPISU Václav Pumprla Úvod Oblastí výzkumu mého zájmu je česky a slovensky psaná literatura raného novověku, konkrétněji literární produkce obsažená v Knihopisu českých

Více

Ředitel ND: akad. arch. Daniel Dvořák Šéf činohry ND: Michal Dočekal Tisková zpráva William Shakespeare Richard III. Premiéra 2. a 4. března 2006 ve Stavovském divadle William Shakespeare (1564 1616) RICHARD

Více

PRÆMIUM BOHEMIÆ 2014 za medaile na olympiádách

PRÆMIUM BOHEMIÆ 2014 za medaile na olympiádách [5] Duchowski, A.: Eye Tracking Methodology. Theory and Practice. 2nd edition, Springer, 2006. [6] Gerace, W. J.: Problem Solving and Conceptual Understanding. Proceedings PERC 2001. Dostupné z http://umperg.physics.umass.edu/writings/online.

Více

Chemie. Charakteristika předmětu

Chemie. Charakteristika předmětu Vzdělávací obor : Chemie Chemie Charakteristika předmětu Chemie je zahrnuta do vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Chemie je vyučována v 8. a 9. ročníku s hodinovou dotací 2 hodiny týdně. Převáţná část

Více

Výukový materiál určený k prezentaci učitelem, popřípadě jako materiál určený pro samostudium žáka.

Výukový materiál určený k prezentaci učitelem, popřípadě jako materiál určený pro samostudium žáka. Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Cílová skupina Anotace Vybavení, pomůcky Inovace výuky

Více

Příspěvek ke studiu problematiky vzniku žlutých skvrn na prádle.

Příspěvek ke studiu problematiky vzniku žlutých skvrn na prádle. Příspěvek ke studiu problematiky vzniku žlutých skvrn na prádle. Ing. Jan Kostkan, společnost DonGemini s.r.o. Tímto příspěvkem reaguji na článek Ing, Zdeňka Kadlčíka z června tohoto roku o názvu Diskutujeme

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník VY_32_INOVACE_ZV_1_5E_SEK_14_TYPY_ZÁTĚŽOVÝCH_SITUA

Více

Inspired in India reportáž z cest

Inspired in India reportáž z cest Školská fyzika 2013/1 Informujeme Inspired in India reportáž z cest Václav Meškan 1, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity, České Budějovice Dovolte mi, abych v těchto chladných dnech krátce zavzpomínal

Více

STIEG LARSSON MILÉNIUM

STIEG LARSSON MILÉNIUM STIEG LARSSON MILÉNIUM MUŽI, KTEŘÍ NENÁVIDÍ ŽENY Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti

Více

materiálového inženýrství

materiálového inženýrství Závěrečná zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů na Fakultě metalurgie a materiálového inženýrství Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava listopad 2012 O hodnocení

Více

- Alliance Environnement - Evropské hospodářské zájmové sdružení

- Alliance Environnement - Evropské hospodářské zájmové sdružení - Alliance Environnement - Evropské hospodářské zájmové sdružení EVROPSKÁ KOMISE Generální ředitelství pro zemědělství Rámcová smlouva o posouzení dopadů opatření společné organizace trhů a přímých podpor

Více

Skladování elektrické energie: e: Možnosti

Skladování elektrické energie: e: Možnosti Skladování elektrické energie: e: Možnosti VIDEO! Co s vyrobenou energií ze solárních nebo větrných elektráren, kterou ihned nespotřebujeme? Řešením je skladování. Zatím se ale vymlouváme na to, že nám

Více

Fundamentální rozbor sezónní spready duben 2015

Fundamentální rozbor sezónní spready duben 2015 Fundamentální rozbor sezónní spready duben 2015 Energie a Kovy Nákup červenec 15 benzín/prodej červenec 15 topný olej Spotřeba benzínu začíná růst v průběhu jara, tedy ve stejné době kdy producenti a distributoři

Více

Člověk a příroda - chemie volitelný předmět

Člověk a příroda - chemie volitelný předmět Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Člověk a příroda - chemie volitelný předmět 3. období 9. ročník Pro manuál pokusů byly vybrány pokusy z publikací: Seminář a praktikum z chemie (SPN Praha;

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Autor materiálu: Pavel Polák

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Autor materiálu: Pavel Polák Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

Doplňovací volby do Senátu 27. a 28. dubna. senátní volební obvod. Přerovsko. Elena Grambličková. s citem a porozuměním

Doplňovací volby do Senátu 27. a 28. dubna. senátní volební obvod. Přerovsko. Elena Grambličková. s citem a porozuměním Doplňovací volby do Senátu 27. a 28. dubna senátní volební obvod 63 Přerovsko Elena Grambličková s citem a porozuměním SLOVO PŘEDSEDY Vážení spoluobčané, jsem si vědom, že jste možná ještě z loňského roku

Více

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Částka 4 Ročník 2009 Praha 17. dubna 2009 OBSAH: SDĚLENÍ ČESKÉHO TELEKOMUNIKAČNÍHO ÚŘADU 8 Vyslovení souhlasu se změnou poštovních podmínek Příloha Opatření

Více

Joseph Louis François Bertrand. Anna Kalousová Robust 2010, 31. 1. 5. 2. 2010

Joseph Louis François Bertrand. Anna Kalousová Robust 2010, 31. 1. 5. 2. 2010 Joseph Louis François Bertrand Anna Kalousová Robust 2010, 31. 1. 5. 2. 2010 Joseph Louis François Bertrand (1822 1900) otec Alexandre Bertrand (1795 1831), lékař (specializoval se na studium náměsíčnosti),

Více

Obsah. Poděkování / Úvodem proč krásný, báječný, nešťastný Egypt? (Adéla Jůnová Macková, Hana Navrátilová) /

Obsah. Poděkování / Úvodem proč krásný, báječný, nešťastný Egypt? (Adéla Jůnová Macková, Hana Navrátilová) / Obsah Poděkování / Úvodem proč krásný, báječný, nešťastný Egypt? (Adéla Jůnová Macková, Hana Navrátilová) / Egypt od vlády chedíva Ismá c íla po druhou světovou válku (Adéla Jůnová Macková, Hana Navrátilová)

Více

Publikace je určena pro získání základních informací o postupném vývoji integračních a unifikačních snah v Evropě od nejstarších dob do současnosti.

Publikace je určena pro získání základních informací o postupném vývoji integračních a unifikačních snah v Evropě od nejstarších dob do současnosti. 1 Bratislava 2011 2 Publikace je určena pro získání základních informací o postupném vývoji integračních a unifikačních snah v Evropě od nejstarších dob do současnosti. Autoři: Doc. JUDr. Karel Schelle,

Více

Posudek oponenta diplomové práce

Posudek oponenta diplomové práce Katedra: Religionistiky Akademický rok: 2012/2013 Posudek oponenta diplomové práce Pro: Studijní program: Studijní obor: Název tématu: Pavlu Voňkovou Filosofie Religionistika Křesťansko-muslimské vztahy

Více

LGBT mládež a diskriminace Olga Pechová

LGBT mládež a diskriminace Olga Pechová LGBT mládež a diskriminace Olga Pechová V posledních letech se začíná mluvit o právech homosexuálních lidí.v souladu s právem EU již jsou právní normy na ochranu této minority před diskriminací začleňovány

Více

Studijní obor 7.1.3 normální a patologická fyziologie

Studijní obor 7.1.3 normální a patologická fyziologie Posudek oponenta odborného materiálu na jmenovací řízení profesorem Doc. MUDr. Michala Javorku, Ph.D. Z Fyziologického ústavu Jesseniova Lékařská fakulta UK v Martine Studijní obor 7.1.3 normální a patologická

Více

Složitá historie zhořského hřbitova

Složitá historie zhořského hřbitova Jindřich Coufal, Zhoř Složitá historie zhořského hřbitova Úvod Smrtí člověka se vždy zakončuje pozemský život... Pro pozůstalé zde zůstává mrtvé tělo se kterým se v různých dobách i různě nakládalo. V

Více

První výročí nové řady norem pro ochranu před bleskem ČSN EN 62305

První výročí nové řady norem pro ochranu před bleskem ČSN EN 62305 První výročí nové řady norem pro ochranu před bleskem ČSN EN 62305 Jan Hájek, Dalibor Šalanský Jak ten čas letí a lidé se mění. Předloni v prosinci vstoupila v platnost nová řada norem pro ochranu před

Více

W lfg f ang n A madeus s Moza z rt

W lfg f ang n A madeus s Moza z rt Wolfgang Amadeus Mozart Anotace Prezentace seznámí žáky se životem a dílem Wolfganga Amadea Mozarta. V úvodu si žáci zopakují znalosti z předchozích hodin, eventuálně učivo z nižších ročníků. V průběhu

Více

Přetlak v Chladiči. Výsledky Ústředního kola 45. ročníku Chemické olympiády kategorií A a E

Přetlak v Chladiči. Výsledky Ústředního kola 45. ročníku Chemické olympiády kategorií A a E Přetlak v Chladiči. Výsledky Ústředního kola 45. ročníku Chemické olympiády kategorií A a E Přetlak v Chladiči. Výsledky Ústředního kola 45. ročníku Chemické olympiády kategorií A a E Vyhlášením výsledků

Více

diplomové práce pro obor Lesní inženýrství Martin Rejžek Martin Svátek Radim Matula

diplomové práce pro obor Lesní inženýrství Martin Rejžek Martin Svátek Radim Matula Příručka pro vypracování diplomové práce pro obor Lesní inženýrství na LDF MENDELU Martin Rejžek Martin Svátek Radim Matula Vytvořeno v roce 2014 v rámci projektu OP VK: Implementace vědy a výzkumu do

Více

dodržování zásad pro uchování zdraví (dnes synonymum pro dodržování čistoty)

dodržování zásad pro uchování zdraví (dnes synonymum pro dodržování čistoty) Otázka: Hygiena a toxikologie Předmět: Chemie Přidal(a): dan 1. Definice, základní poznatky HYGIENA = dodržování zásad pro uchování zdraví (dnes synonymum pro dodržování čistoty) vnějším znakem hygieny

Více

Léky pro děti na nachlazení v zahraničí / Překlad Sky News/

Léky pro děti na nachlazení v zahraničí / Překlad Sky News/ Léky na kašel a nachlazení pro děti nejsou účinné. Alespoň tak je to v současné době medializováno v Irsku, i v Anglii. Je pravda, že většina lidí se hlásí k tradičním metodám a volí spíše přírodní léčiva,

Více

Seznam kandidátů na člena Rady Státního fondu kinematografie

Seznam kandidátů na člena Rady Státního fondu kinematografie Seznam kandidátů na člena Rady Státního fondu kinematografie Státní fond kinematografie vyhlásil v souladu se zákonem 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie a o změně některých

Více

JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Centrum pro zdravotnické právo 3.LF UK Fakulta humanitních studií UK Advokátní kancelář JUDr.

JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Centrum pro zdravotnické právo 3.LF UK Fakulta humanitních studií UK Advokátní kancelář JUDr. Euthanasie víme o čem mluvíme? Právní rámec JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Centrum pro zdravotnické právo 3.LF UK Fakulta humanitních studií UK Advokátní kancelář JUDr. Bohumily Holubové Právní problémy

Více

POZOROVÁNÍ, POKUS A BEZPEČNOST PRÁCE

POZOROVÁNÍ, POKUS A BEZPEČNOST PRÁCE Učebnice Chemie pro ročník základní školy dle Rámcového vzdělávacího programu základního vzdělávání (schválená verze se změnami k 1.9.2005) POZOROVÁNÍ, POKUS A BEZPEČNOST PRÁCE určí společné a rozdílné

Více

SHRNUTÍ POSOUZENÍ DOPADŮ

SHRNUTÍ POSOUZENÍ DOPADŮ CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 16.3.2011 SEK(2011) 328 v konečném znění PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE SHRNUTÍ POSOUZENÍ DOPADŮ Průvodní dokument ke SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU,

Více

Závěrečné stanovisko

Závěrečné stanovisko Stavební úřad by měl za účastníky územního řízení vzít vlastníky nemovitostí, kteří mohou být přímo dotčení na svých právech významnou ztrátou výhledu. Námitku ztráty výhledu stavební úřad vždy posoudí,

Více

SEDM ZLATÝCH OBLÁČKŮ

SEDM ZLATÝCH OBLÁČKŮ SEDM ZLATÝCH OBLÁČKŮ VOJTĚCH FILIP VĚNOVÁNO BOHU 3 4 Copyright Autor: Vojtěch Filip Fotografie na obálce s laskavým svolením Petra Pospíšila, Hoher Bogen 2009 Vydal: Martin Koláček E-knihy jedou 2014 ISBN:

Více

Kanada. Když jsem se v roce 2002 začal zabývat stavbou dalšího. pod Třemšínem. na návštěvě v roubence

Kanada. Když jsem se v roce 2002 začal zabývat stavbou dalšího. pod Třemšínem. na návštěvě v roubence na návštěvě v roubence Kanada pod Třemšínem Josef rozhodně není nezkušený stavebník postavil už několik rodinných domů, dřevostavba, do které nás pozval, je zatím jeho poslední prací. Ačkoliv se příjemný

Více

ilit Vesmír Vesmír Geografie Cíle: Stručná anotace:

ilit Vesmír Vesmír Geografie Cíle: Stručná anotace: Téma aktivity: a naše sluneční soustava Předmět: Doporučený věk studentů: 17 let Vazba na ŠVP: Země jako vesmírné těleso seminář ze zeměpisu Cíle: studenti si lépe představí velikost vesmíru studenti dokáží

Více

Dny vědy a techniky v Plzni 2009 (14. 19. 9. 2009)

Dny vědy a techniky v Plzni 2009 (14. 19. 9. 2009) Dny vědy a techniky v Plzni 2009 (14. 19. 9. 2009) Tisková zpráva ze dne 8. 9. 2009 Dny vědy a techniky v Plzni 2009 jsou již čtvrtým ročníkem úspěšné populárně naučné výstavy, kterou pořádá Západočeská

Více

Accord usiluje o uhlíkovou neutralitu

Accord usiluje o uhlíkovou neutralitu Accord usiluje o uhlíkovou neutralitu Společnost Accord Highways zaměřuje pozornost na průkopnickou politiku s nízkým obsahem uhlíku cestou nasazování vozidel na vyprazdňování kanálů jezdících na sóju.

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č. j.: 2R 8/02 Hr V Brně dne 20. května 2002

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č. j.: 2R 8/02 Hr V Brně dne 20. května 2002 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ Č. j.: 2R 8/02 Hr V Brně dne 20. května 2002 Ve správním řízení o rozkladu ze dne 12.2.2002 podaném Státním památkovým ústavem v Brně,

Více