Izolace konstrukcí a staveb. Antivibrační systémy pro izolaci staveb, základů strojů a zařízení

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Izolace konstrukcí a staveb. Antivibrační systémy pro izolaci staveb, základů strojů a zařízení"

Transkript

1 CAT.0 Izolace konstrukcí a staveb Antivibrační systémy pro izolaci staveb, základů strojů a zařízení

2 Izolované základy Důvody pro použití izolovaných základů zvyšování tuhosti kostry stroje pro udržení nastavení při změnách statického a dynamického zatížení minimalizování změn ve vrstvách z důvodů změn rozložení statického zatížení zvyšování setrvačné hmoty stroje a snižování vibrací tlumením snižovaní těžiště pro zlepšení stability rozložení statického a dynamického zatížení na větší půdorysnou desku izolování nízkých frekvencí rázů a vibrací použitím většího množství pružných izolátorů než kolik by bylo použito mezi strojem a základem Fig. Stroj na izolátorech na podlaze, bez základu Fig. Fig. Řízení a izolace vibrací Řízení vibrací znamená správné použití pružných podložek nebo materiálů pro zajištění určitého stupně izolace mezi strojem a jeho nosnou konstrukcí. Podmínka by měla být dosažena tam, kde množství vibrací z nebo na stroj je na přijatelné úrovni. K dosažení efektivního tlumení vibrací je nutné použít pružné podložky s dostatečnou pružností tak, aby vlastní frekvence fn izolovaného stroje byla podstatně nižší než frekvence rušivých vibrací fe. Poměr fe/fn by měl být větší než, a ideálně větší než až po dosažení charakteristické úrovně tlumení vibrací. Tlumení zajišťuje rozptyl energie v kmitavé soustavě. To je podstatné pro řízení možné vysoké úrovně chvilkových vibrací a rázů, především je-li systém rozkmitaný na rezonanční frekvenci nebo frekvenci blízkou rezonanční. Stroj na základu, bez izolace Fig. Aktivní izolace vibrací a rázů Základový blok pro dynamické stroje by měl být izolovaný proto, aby se snížily účinky vibrací a rázů na stroje, osoby a stavební konstrukce v blízkosti stroje. Kontrola zdroje konstrukčních poruch je označována jako aktivní izolace. Stroj na izolovaném základu, aktivní izolace rázů a vibrací Fig. Stroj na izolovaném základu, pasivní izolace rázů a vibrací Použití: izolace základů pro : strojní lisy, čerpadla, buchary, kovací stroje, tvářecí a řezací stroje, kompresory, generátory, motory a tiskařské stroje. Pasivní izolace vibrací a rázů Není-li možné předejít nebo dostatečně snížit přenos rázů a vibrací ze zdroje, může být základový blok s pružným uložením použit pro pasivní izolaci citlivých zařízení. Použití: izolované základy pro : obráběcí centra, brusky, měřící a kontrolní zařízení, laserový řezačky a mikroskopy.

3 Zdroje vibrací a řízení vibrací Zdroje vibrací u točivých strojů Zdroj Rušivá frekvence fe Hz Primární nevyváženost x ot/min x 0.0 Sekundární nevyváženost x ot/min x 0.0 Vychýlení vřetenet x ot/min x 0.0 Podpěra vřetene & x ot/min x 0.0 Ozubené soukolí (N=počet zubů) N x ot/min x 0.0 Hnací řemeny (N=otáčky řemene) N,N,N,N x 0.0 Aerodynamické nebo hydraulické síly (N=list na rotoru) N x ot/min x 0.0 Elektrika (N=synchronní frekvence) N x ot/min x 0.0 Out of balance Bent shaft Závažné problémy mohou nastat v případě, že rušivá frekvence fe je blízká nebo shodná s vlastní frekvencí nosné konstrukce (podlaha, základ nebo podloží). Typická podpora vlastní (fn) vlastní frekvence frekvence izolátoru druh izolátoru Konstrukce fn Hz fni Hz Betonová dutinková podlaha 0- - vinutá vzduchová pružina Podlaha přízemí - -8 vin.vzd.pr., elastomer Měkký jíl -8 vin.vzd.pr., elastomer Střední jíl -8 elastomerní izolátor Tuhý jíl 8-0 elastomerní izolátor Volně sypaný podklad 8-0 elastomerní izolátor Písek smíšený 0- elastomerní izolátor Vápenec 0 0- elastomerní izolátor Tvrdý pískovec 0- elastomerní izolátor Misalignment Fig. Teorie vibrací Izolace vibrací Použitím izolačních prvků se redukuje úroveň vibrací přenášených na nebo ze stroje, stavby nebo konstrukce. Míra dosažené izolace záleží na poměru: Frekvence rušivých vibrací Vlastní frekvence izolátoru e = n : Stupeň tlumení izolátoru C/Cc S odvoláním na diagram.0 míra izolace je dána jako Přenos (to je množství vibrací přenesených při určité frekvenci fe jako podíl rušivých vibrací při stejné frekvenci fe). Přenos: > = zvýšená přenášená vibrace = = žádná izolace vibrací < = izolace vibrací Přenos T můžeme vyčíst z diagramu. nebo vypočítat následujícím způsobem: Jestliže není použito tlumení, potom C/Cc=0 TUC UKQA ISO 00/000 Netlumené systémy: Přenos T = Tlumené systémy: Přenos T = R = - R e Q = n C/Cc R Q R Q fe - kmitočet rušivých vibrací určíme měřením. Vlastní frekvence fnd stroje podložené izolátory je dána vzorcem: fnd = Ktd Hz š M + ( - R ) + Ktd = součet dynamických tuhostí pružin izolátorů (K +K +K...) N/m M = hmotnost stroje v kg Pøenos T Pomìr fe / fnd = R stupeň tlumení Poměr frekvencí R fe/fn C/Cc účinnost izolace v procentech Stupeò tlumení C/Cc Fig. Pro izolátory s přírodním kaučukem a spirálovou pružinou jsou statické a dynamické konstanty stejné.

4 Zdroje otřesů a řízení otřesů Otřes vzniká nárazem jedné hmoty na jinou, např. během provozu strojních lisů, kovacích strojů, bucharů atd. Otřes je způsoben nárazem šířícím se konstrukcí stroje jako vlna. Je-li stroj dostatečně spojena z jeho základnou, tato vlna vstupuje do základny a do okolí. Při otřesech stroj kmitá na vlastní frekvencí. F Fig. Vibrační otřes může obsahovat frekvenční složky od 0 do oo. Není tedy možné zabránit rezonanci izolátor / hmota. Jestliže však je trvání vibračního otřesu menší než polovina periody izolačního systému, rezonance nemusí být nebezpečná. F Figure. Ukazuje výstupní síly (do nosné podlahy) v závislosti na čase od počátku vzniku vlny. V prvním případě je stroj umístěn přímo na nosnou podlahu. Případ ukazuje vyšší úroveň síly v relativně krátkém časovém intervalu. Druhý případ znázorňuje stroj umístěný na izolátoru s pružinou nebo z elastomeru ve spojení s základovým blokem. Je vidět, že v obou případech je přenášeno stejné množství energie. Nicméně ve druhém případě je energie přenášena v delším časovém intervalu s podstatně nižší úrovní síly. Ve skutečnosti se přenášená síla prezentuje jako zvuk nebo jako vibrace šířené pevnou hmotou detekované lidmi. Ve většině případů je tedy žádoucí držet špičkové hodnoty přenášené sily co nejmenší použitím izolátorů s pružinou nebo z elastomeru mezi stroj a základnu nebo pružné podložený základový blok. Figure. Ukazuje stroj / konstrukci přímo spojené se základnou. Hodnota špičkové síly v konstrukci je velmi vysoká a její trvání je relativně krátké. V podstatě všechny síly, které se vyskytnou ve stroji jsou přenášeny do konstrukce s výjimkou těch, které jsou tlumeny samotným strojem. Δt Δt F = síla otřesu F = přenášená síla Přenášená síla bude menší než vstupní síla otřesů tam, kde: Δt /T n <0. pro obdélníkový impuls Δt /T n <0. pro poloviční sinusový impuls T n = perioda izolátoru =/fn f n = vlastní frekvence izolátoru Hz Δt = perioda impulsu Δt = perioda přenášeného rázu (nebylo přeloženo) Fig. Figure. Znázorňuje použití izolátoru z elastomeru nebo pružinového izolátoru mezi strojem a základnou. V tomto případě je hodnota špičkové síly přenášené na nosnou základnu výrazně snížena. Figure. Znázorňuje použití izolátoru z elastomeru nebo pružinového izolátoru pod základovým blokem stroje. V tomto případě je hodnota špičkové síly snížena téměř na nulu. Základový blok zvyšuje hmotu systému a snižuje vibrace a pohyb stroje. Fig. Fig.

5 Izolace základové desky u velmi přesných strojů ISOMAT Základové izolátory pro nízké frekvence otřesů Popis ISOMAT základnový izolátor používaný ve spojení s FVF Farrat podložkou se vzduchovou výplní a LVI a/nebo ISF materiály pro boční izolaci zajišťuje dobře předvídatelné výkonové charakteristiky po řadu let bez údržby a oprav. ISOMAT je vyráběn ze třech různých druhů pryže IM CR Neopren pro vysokou pružnost, střední tlumení a samozhášecí vlastnosti. Podmíněná odolnost proti oleji a chemickým látkám. IM NR Přírodní kaučuk pro maximální pružnost a nízké tlumení (pasivní izolace). Nízká odolnost proti oleji a chemickým látkám. IM BR Nitril kaučuk pro vynikající kombinaci pružnosti a tlumení. Vysoká odolnost proti oleji a chemickým látkám. Rozsah pracovních teplot: -0 C až +0 C Tečení materiálu: velmi nízké Třída stavebního materiálu: B Kompletní tabulky odolností proti chemickým látkám na požádání. Zástupce společnosti Farrat Vám poradí s výběrem vhodného ISOMAT materiálu pro každou aplikaci a poskytne informace o technických podmínkách, předem stanoví vlastní frekvence, tlumení, dispoziční výkresy a instrukce pro instalaci. Popis schématu ) Polymerická těsnicí hmota (např.sikaflex Pro-WF) nebo pryžový těsnicí pás pro zamezení vnikání vlhkosti. ) Horní pás Vidam VM nebo ISF ) Vyztužený betonový základový blok ) Boční izolace: ISF, FVF -0 nebo LVI ) JLT spojovací pás ve všech spojích ) Vyztužená nepropustná betonová jímka tvarovaná ) Izolační povlak, minimálně 000gsm 8) Izolátor ISOMAT ) Podložka se vzduchovou výplní FVF 0-0 0) Zpevněný štětový kámen na zhutnění půdy * Vyztužené betonové základové bloky a přidružení konstrukce jsou navrženy kvalifikovanými inženýry a konstruovány dodavateli s osvědčenými zkušenostmi Fig. 8 0 Izolátory ISOMAT pro základové bloky Základní velikosti izolátoru ISOMAT statické Vert. vlast. Vert. vlast. tloušťka tlakový Isomat jednotky jiné rozměry možno přizpůsobit dané aplikaci vychýlení tlumení frekven. frekven. modul délka mm max. zátěž statická dynamická Ec šířka mm δ C/Cc fsv fdv plocha m max. zatíž. produkt mm N/mm N/mm Maximální statické zatížení na prvek ISOMAT mm Hz Hz ISOMAT IM CR 0 kn ISOMAT IM NR ISOMAT IM BR 0 ISOMAT IM BR 0 ISOMAT IM BR kn kn kn kn

6 Isolay ISL, základový izolační systém, celoplošný Isolay dlaždice se zámkovým systém, vyrobeno ztvrdé pryžové desky s nalisovanými pryžovými izolátory ze spodní strany. Rychlá a jednoduchá instalace. ISOLAY je vyráběn ze třech různých druhů pryže. ISL NR Přírodní kaučuk pro maximální pružnost a nízké tlumení (pasivní izolace) ISL BR Nitril kaučuk pro vynikající kombinaci pružnosti a tlumení. Vysoká odolnost proti oleji a chemickým látkám (aktivní izolace). ISL CR Neopren pro vysokou pružnost, střední tlumení a samozhášecí vlastnosti. (aktivní a pasivní izolace) Zástupce společnosti Farrat Vám poradí s výběrem vhodného ISOLAY ISL materiálu pro každou aplikaci a poskytne informace o technických podmínkách, předem stanoví vlastní frekvence, tlumení, dispoziční výkresy a instrukce pro instalaci. Rozsah pracovních teplot: -0 C až +0 C Třída stavebního materiálu: B Standardní rozměry desky: 00 x 00 mm s možností řezat na požadovaný rozměr Zástupce společnosti Farrat Vám zajistí materiály vhodné pro speciální strojní základy. Zákazník má možnost upravit velikost izolační dlaždice na požadované rozměry. Popis schématu ) Polymerická těsnicí hmota (např.sikaflex Pro-WF) nebo pryžový těsnicí pás pro zamezení vnikání vlhkosti. ) Horní pás Vidam VM nebo ISF ) Vyztužený betonový základový blok * ) Boční izolace: ISF, FVF -0 nebo LVI ) JLT spojovací pás ve všech spojích na boční izolaci a spoje boční izolace s ISOLAY dlaždicemi ) Vyztužená nepropustná betonová jímka tvarovaná * ) Izolační povlak, minimálně 000gsm 8) Izolační dlaždice ISOLAY ISL ) Zpevněný štětový kámen na zhutnění půdy * Vyztužené betonové základové bloky a přidružení konstrukce jsou navrženy kvalifikovanými inženýry a konstruovány dodavateli s osvědčenými zkušenostmi Fig. 8 Druhy izolátoru ISOLAY Tlumení C/Cc NR Pasivní izolace, nízké tlumení, vysoká účinnost izolace 0.0 BR Aktivní izolace, vynikající tlumení, dobrá odolnost proti oleji a chemic. látkám 0.0 CR Aktivní a pasivní izolace, nízká hořlavost, odolnost proti oleji 0.0 Statické vertikální vlastní frekvence fdv zatížení pasivní aktivní aktivní SLP ISOLAY fdv ISOLAY fdv ISOLAY fdv kpa NR Hz BR Hz CR Hz NR- BR- 0 CR- 8 0 NR- BR- CR- NR- 0 BR- CR- 0 NR- 8 BR- 0 CR- NR-0 BR-0 CR-0 0 NR-0 0 BR-0 0 CR NR-0 8. BR-0 8. CR NR-0 8 BR-0 8 CR-0 8 Za účelem zvýšení Statického zatížení SLP prostoru až o 0%, může být izolátor ISOLAY nahrazen izolátorem ISOFOAM ISF. Dlaždice mohou být řezány kotoučovou, pásovou nebo lupénkovou pilou. Nepodepřené okraje musí být podloženy pásy ISOFOAM ISF. Volný pás na boční straně izolátorů ISOLAY vyplnit pěnou. ISOLAY velikost dlaždice mm délka 00 šířka 00 výška

7 FAVIM FVM-0, izolační materiál tlumicí vibrace a rázy, celoplošný Celoplošný materiál tlumící vibrace a hluk pro základy, podstavce a plovoucí podlahy, může být aplikován buď na betonový základ nebo na zhutněný štětový kámen. Použití: strojní zařízení, HVAC, výtahy a elevátory, dílny, čerpadla, kompresory a generátory, průmyslové sklady a montážní plochy a dilatační spáry. Ideální pro aplikace s nízkou zátěží. Konstrukce: Recyklované pryžové částečky s PUR pojivem Vlastnosti: odolnost proti plísním a vlhkosti permanentní pružnost / minimální dlouhodobé tečení rozsah teplot od -0 C do +0 C hustota: 0 kg/m Třída stavebního materiálu: B Standardní rozměry desky:, m x,0 m;,0 m x,0 m;,0 m x 0, m. Jiné rozměry, těsnění a pásky na požádání. FAVIM může být aplikován buď přímo na zhutněný štětový kámen nebo na vyztuženou betonovou podložku v závislosti na parametrech staveniště. Fig. Fig. Popis schématu ) Polymerická těsnicí hmota nebo pryžový těsnicí pás (není dodáváno firmou Farrat) ) Vyztužený vodotěsný beton na stranách a v okolí jámy (Fig.). Tloušťka a kvalita betonu se určuje podle parametrů podloží a velikosti zatížení * ) Materiály pro tlumení vibrací LVI nebo ISF na boční straně jámy, spojené se stěnou jámy lepidlem ) Izolační povlak, minimálně 000 gsm ) Betonový základový blok vyztužený ocelovým skeletem, při zvýšeném statickém a dynamickém zatížení, vhodné jako pružná podpěra ) JLT spojovací pás ve všech spojích ) FAVIM 0 celoplošný izolační materiál umístěný na spodek jámy 8) Vyztužený betonový základ jámy * (Fig.) ) Zhutněný štětový kámen 8 Favim 0 Izolační materiál, celoplošný Tabulka provedení je pouze informativní Produkt Favim FVM 0- FVM 0- FVM 0-0 statické dynamický statické dynamická statické dynamická statické dynamická zatížení tlakový vychýlení vert. vlastní vychýlení vert. vlastní vychýlení vert. vlastní modul frekvence frekvence frekvence SLP Edc δ fvd δ fvd δ fvd kpa MPa mm Hz mm Hz mm Hz dynamická vertikální vlastní frekvence fvd Hz = (/(N)^0.)* fvd (na jednu vrstvu) statické vychýlení δ mm = N x výchylka na jednu vrstvu statická tuhost Kss N/mm/mm = Kss (na jednu vrstvu)/n konstanta pružnosti K N/mm = plocha mm *Kss vertikální vlastní frekvence fvd Hz =.*(/d)^0. počet vrstev N * Vyztužené betonové základové bloky a přidružení konstrukce jsou navrženy kvalifikovanými inženýry a konstruovány dodavateli s osvědčenými zkušenostmi produkt tloušťka mm FVM 0-. FVM 0- FVM Další tloušťky možno dodat na požádání.

8 FAVIM FVM-00, izolační materiál tlumicí vibrace a rázy, celoplošný Celoplošný materiál tlumící vibrace a hluk pro základy, podstavce a plovoucí podlahy, může být aplikován buď na betonový základ nebo na zhutněný štětový kámen. Použití: strojní zařízení, HVAC, výtahy a elevátory, dílny, čerpadla, kompresory a generátory, průmyslové sklady a montážní plochy a dilatační spáry. Ideální pro aplikace se střední zátěží. Konstrukce: Recyklované pryžové částečky s PUR pojivem Vlastnosti: odolnost proti plísním a vlhkosti permanentní pružnost / minimální dlouhodobé tečení rozsah teplot od -0 C do +0 C hustota: 0 kg/m Třída stavebního materiálu: B Standardní rozměry desky:, m x,0 m;,0 m x,0 m;,0 m x 0, m. Jiné rozměry, těsnění a pásky na požádání. FAVIM může být aplikován buď přímo na zhutněný štětový kámen nebo na vyztuženou betonovou podložku v závislosti na parametrech staveniště. Fig 8. Fig 8. Popis schématu ) Polymerická těsnicí hmota nebo pryžový těsnicí pás (není dodáváno firmou Farrat) ) Vyztužený vodotěsný beton na stranách a v okolí jámy (Fig 8.). Tloušťka a kvalita betonu se určuje podle parametrů podloží a velikosti zatížení * ) Materiály pro tlumení vibrací LVI nebo ISF na boční straně jámy, spojené se stěnou jámy lepidlem ) Izolační povlak, minimálně 000gsm ) Betonový základový blok vyztužený ocelovým skeletem, při zvýšeném statickém a dynamickém zatížení, vhodné jako pružná podpěra ) JLT spojovací pás ve všech spojích ) FAVIM 00 celoplošný izolační materiál umístěný na spodek jámy 8) Vyztužený betonový základ jámy * (Fig 8.) ) Zhutněný štětový kámen 8 8 Favim 00 Izolační materiál, celoplošný Tabulka provedení je pouze informativní produkt Favim FVM 00- FVM 00- FVM 00-0 statické dynamický statické dynamická statické dynamická statické dynamická zatížení tlakový vychýlení vert. vlastní vychýlení vert. vlastní vychýlení vert. vlastní modul frekvence frekvence frekvence SLP Edc δ fvd δ fvd δ fvd kpa MPa mm Hz mm Hz mm Hz , dynamická vertikální vlastní frekvence fvd Hz = (/(N)^0.)* fvd (na jednu vrstvu) statické vychýlení δ mm = N x výchylka na jednu vrstvu statická tuhost Kss N/mm/mm = Kss (na jednu vrstvu)/n konstanta pružnosti K N/mm = plocha mm *Kss vertikální vlastní frekvence fvd Hz =.*(/d)^0. počet vrstev N * Vyztužené betonové základové bloky a přidružení konstrukce jsou navrženy kvalifikovanými inženýry a konstruovány dodavateli s osvědčenými zkušenostmi produkt tloušťka mm FVM 00-. FVM 00- FVM Další tloušťky možno dodat na požádání.

9 FAVIM FVM-00, izolační materiál tlumicí vibrace a rázy, celoplošný Celoplošný materiál tlumící vibrace a hluk pro základy, podstavce a plovoucí podlahy, může být aplikován buď na betonový základ nebo na zhutněný štětový kámen. Použití: strojní zařízení, HVAC, výtahy a elevátory, dílny, čerpadla, kompresory a generátory, průmyslové sklady a montážní plochy a dilatační spáry. Ideální pro aplikace s velkou zátěží. Konstrukce: Recyklované pryžové částečky s PUR pojivem Vlastnosti: odolnost proti plísním a vlhkosti permanentní pružnost / minimální dlouhodobé tečení rozsah teplot od -0 C do +0 C hustota: 0 kg/m Třída stavebního materiálu: B Standardní rozměry desky:, m x,0 m;,0 m x,0 m;,0 m x 0, m. Jiné rozměry, těsnění a pásky na požádání. FAVIM může být aplikován buď přímo na zhutněný štětový kámen nebo na vyztuženou betonovou podložku v závislosti na parametrech staveniště. Fig. Fig. Popis schématu ) Polymerická těsnicí hmota nebo pryžový těsnicí pás (není dodáváno firmou Farrat) ) Vyztužený vodotěsný beton na stranách a v okolí jámy (Fig.). Tloušťka a kvalita betonu se určuje podle parametrů podloží a velikosti zatížení * ) Materiály pro tlumení vibrací LVI nebo ISF na boční straně jámy, spojené se stěnou jámy lepidlem ) Izolační povlak, minimálně 000gsm ) Betonový základový blok vyztužený ocelovým skeletem, při zvýšeném statickém a dynamickém zatížení, vhodné jako pružná podpěra ) JLT spojovací pás ve všech spojích ) FAVIM 00 celoplošný izolační materiál umístěný na spodek jámy 8) Vyztužený betonový základ jámy * (Fig.) ) Zhutněný štětový kámen 8 Favim 00 Izolační materiál, celoplošný Tabulka provedení je pouze informativní produkt Favim FVM 00- FVM 00- FVM 00-0 statické dynamický statické dynamická statické dynamická statické dynamická zatížení tlakový vychýlení vert. vlastní vychýlení vert. vlastní vychýlení vert. vlastní modul frekvence frekvence frekvence SLP Edc δ fvd δ fvd δ fvd kpa MPa mm Hz mm Hz mm Hz dynamická vertikální vlastní frekvence fvd Hz = (/(N)^0.)* fvd (na jednu vrstvu) statické vychýlení δ mm = N x výchylka na jednu vrstvu statická tuhost Kss N/mm/mm = Kss (na jednu vrstvu)/n konstanta pružnosti K N/mm = plocha mm *Kss vertikální vlastní frekvence fvd Hz =.*(/d)^0. počet vrstev N * Vyztužené betonové základové bloky a přidružení konstrukce jsou navrženy kvalifikovanými inženýry a konstruovány dodavateli s osvědčenými zkušenostmi produkt tloušťka mm FVM 00-. FVM 00- FVM Další tloušťky možno dodat na požádání.

10 Izolační materiál na boční stěny jámy LVI izolační materiál boční Použití Izolační vibrace tlumící materiál speciálně navržený pro izolaci boční stěny základové jámy. Obzvláště vhodné pro citlivé stroje jako například tiskařské stroje. Ve spojení s izolačním materiálem ISOMAT nebo FAVIM poskytuje nejvyšší stupeň izolace. Konstrukce: Recyklované pryžové částečky s PUR pojivem Třída stavebního materiálu: B Standardní rozměry desky: m x 0, m x 0 mm. Jiné rozměry, těsnění a pásky na požádání. Farrat LVI 0 material statický tlakový modul N/mm dynamický tlakový modul N/mm 0.-* statická tuhost N/mm/mm 0.00 tečení při max.tlaku po 0 hodinách % max. statický tlak kpa 00 výchylka při maximálním tlaku mm. rozsah vlastních frekvencí Hz 0- rozsah pracovních teplot C -0 to 0 standardní tloušťky mm 0/ hustota kg/m 0 * závislý na rušivé frekvenci ISF materiál na bázi pěny pro boční izolaci Použití Farrat ISF material Izolační vibrace tlumící materiál speciálně statický tlakový modul N/mm 0. navržený pro izolaci boční stěny základové dynamický tlakový modul N/mm * jámy. Může být také použit jako základový izolační materiál. Ve spojení s izolačním mater- tečení při max.tlaku po 0 hodinách % 0 statická tuhost N/mm/mm 0.00 iálem ISOMAT, FAVIM nebo ISOLAY poskytuje nejvyšší stupeň izolace. výchylka při maximálním tlaku mm.8 max. statický tlak kpa 00 Konstrukce: EPDM gumová pěna rozsah vlastních frekvencí Hz 8-0 Třída stavebního materiálu: B rozsah pracovních teplot C -0 to 0 Standardní rozměry desky: standardní tloušťky mm 0//0/ m x m a m x m. hustota kg/m 0 Jiné rozměry, těsnění a pásky na požádání. * závislý na rušivé frekvenci FVF pórovitý materiál na bázi polystyrenu pro boční i základovou izolaci Použití Farrat FVF material FVF izolační materiál může být použit buď jako statický tlakový modul N/mm 0. izolace na boční stěnu jámy nebo jako základová izolace spolu s materiálem ISOMAT. dynamický tlakový modul N/mm N/A statická tuhost N/mm/mm 0.0 Obzvláště vhodné při zalévání prostoru jámy, tečení při max.tlaku po 0 hodinách % 0 kdy zajišťuje "vzduchovou mezeru" mezi základovým blokem a okolním prostředím. max. statický tlak kpa 0 výchylka při maximálním tlaku mm Konstrukce: lehčená styrenová pěna rozsah vlastních frekvencí Hz -0 Třída stavebního materiálu: B rozsah pracovních teplot C -0 to 0 Standardní rozměry desky: standardní tloušťky mm 0 /, m x, m a, m x, m. hustota FVF-0 (pro základy) kg/m Jiné rozměry, těsnění a pásky na požádání. 0 hustota FVF- (pro boční stěny) kg/m LVI nebo ISF může být použit samostatně nebo ve spojení se základovým materiálem, například FAVIM, ISOLAY nebo ISOMAT. Fig 0. Fig 0. Popis schématu ) Polymerická těsnicí hmota nebo pryžový těsnicí pás (není dodáváno firmou Farrat) ) Vyztužený vodotěsný beton na stranách, ve spodní části a v okolí jámy. Tloušťka a kvalita betonu se určuje podle parametrů podloží a velikosti zatížení. ) JLT spojovací pás ve všech spojích ) Materiály pro tlumení vibrací LVI, ISF nebo FVF na boční straně jámy, spojené se stěnou jámy lepidlem ) Izolační povlak, minimálně 000gsm ) Betonový základový blok vyztužený ocelovým skeletem, při zvýšeném statickém a dynamickém zatížení, vhodné jako pružná podpěra ) Zhutněný štětový kámen 0

11 Farrat FSL pružinové izolátory Pružinové izolační prky FSL se skládají ze skupiny pružin pro velké zatížení uložených mezi masivní ocelové desky. Použití FSL pružiny mohou být použity buď pod základny strojů nebo přímo na spodní část stroje nebo stavby. Konstrukce Svařované ocelové desky s vinutými pružinami podle BS -:00. Standardně jsou pružiny černé barvy, ocelové desky jsou natřeny barvou dle výběru zákazníka. Fig. Vlastnosti Izolace vibrací nízkých frekvencí pro citlivé stroje. Popis schématu Fig. ) Vyztužený vodotěsný beton jámy * ) Tlumič Farrat FV ) Vyztužený vodotěsný beton základového bloku * ) Pružiny Farrat FSL ) Zhutněný štětový kámen * * Vyztužené betonové základové bloky a přidružení konstrukce jsou navrženy kvalifikovanými inženýry a konstruovány dodavateli s osvědčenými zkušenostmi FSL ocelové pružiny mohou být použity buď samostatně nebo spolu s FV tlumiči (tam, kde je pravděpodobný vznik rezonance a může docházet k pohybu). FSL ocelové pružiny mohou být použity v různých kombinacích a uspořádání podpěr. Farrat navrhne izolační systémy na základě požadavků zákazníků. Našim zákazníkům poskytneme mimo jiné i konstrukční výkresy a návod k instalaci. délka šířka charakt. pruž. zátěž na jednotku při vlastní frekvence při výška izolátoru při produkt max. zátěž max. zátěž min. zátěž max. zátěž min. zátěž max. zátěž min. zátěž volný mm mm kn/mm kn kn Hz Hz mm mm mm FSL FSL FSL Farrat FV viskózní tlumič Farrat FV tlumič má za úkol omezení pohybu pružinového podpěrného systému. Ve stavu rezonance nebo je-li subjekt nárazově zatěžován může být netlumený pohyb relativně velký. Začlenění viskózního tlumení do systému omezí jeho pohyb díky přeměně kinetické energie pohybu na teplo mezi viskózními kapalinami uvnitř tlumiče. šířka délka pracovní výška poměrné tlumení Fig. produkt mm mm mm C/Cc FV FV FV Standardní typy FV tlumiče jsou dodávány ve třech velikostech. Velikost tlumiče je závislá na hmotnosti podpíraného systému a na jeho vlastní frekvenci. Pružné podložky pro izolování větších frekvencí jsou opatřeny pouzdrem a fixačním šroubem pro upevnění horní a dolní desky tlumiče přímo do podpíraného objektu. Tlumící kapalina je dodávána v samostatné nádobě. Farrat Vám pomůže s výběrem vhodného tlumiče pro Vaši aplikaci.

12 Farrat FSLV pružinové tlumící jednotky Izolátory vibrací a nízkofrekvenčních rázů s tlumením. Do středu pružinového izolátoru je integrován viskózní tlumič, čímž dochází k omezení přenášených sil pro rezonančních frekvencích. Použití FSLV pružinové tlumiče mohou být použity buď pod základny strojů nebo přímo na spodní část stroje nebo stavby. Konstrukce Svařované ocelové desky s integrovaným tlumičem a vinutými pružinami podle BS -:00. Standardně jsou pružiny černé barvy, ocelové desky jsou natřeny barvou dle výběru zákazníka. Vlastnosti Ideální pro stroje, u kterých dochází k pohybu při rezonančních frekvencích. Fig. FSLV jednotky mohou být použity samostatně nebo v kombinaci s FSL jednotkami. Fig. Popis schématu ) Vyztužený vodotěsný beton jámy * ) Pružinový tlumič Farrat FSLV ) Vyztužený vodotěsný beton základového bloku * ) Zhutněný štětový kámen * * Vyztužené betonové základové bloky a přidružení konstrukce jsou navrženy kvalifikovanými inženýry a konstruovány dodavateli s osvědčenými zkušenostmi délka šířka charakt. pružiny zátěž na jednotku při vlastní frekvence při výška izolátoru při poměrné max. zátěž min. zátěž max. zátěž min. zátěž max min volný tlumení produkt mm mm kn/mm kn kn Hz. Hz. kn kn kn C/Cc FSLV FSLV FSLV FSLV ocelové pružiny mohou být použity v různých kombinacích a uspořádání podpěr. Farrat navrhne izolační systémy na základě požadavků zákazníků. Našim zákazníkům poskytneme mimo jiné i konstrukční výkresy a návod k instalaci.

13 Příklady izolace základů strojů ISOLAY izolovaná základna pro CNC obráběcí centum CNC obráběcí centrum na izolovaném základu se systémem ISOLAY ISOMAT izolovaná základna pro velký tiskařský lis Cerutti Tiskařský lis Cerutti na izolovaném základu se systémem ISOMAT ISOMAT izolovaná základna pro strojní lis Rhodes 00 kn Strojní lis Rhodus 00 kn na izolovaném základu se systémem ISOMAT ISOMAT / FVF izolovaná základna pro recyklační stroj a drtičku Recyklační stroj a drtička na izolovaném základu se systémem ISOMAT / FVF

14 Možnosti izolace základů strojů Nízkofrekvenční rázy a vibrace pro aktivní a pasivní aplikace. Fig.. V případě použití pružin a vzduchových podložek je vhodné mít přístup kolem základu pro údržbu. Fig. Fig.. a/b V případě, že stroj má vysoké těžiště, je obvykle vhodné držet těžiště co možná nejníže, abychom zabránili nestabilitě stroje a základu. Fig.a Z tohoto důvodu může být použit stupňovitý základový blok. Zmenšením svislé mezery mezi antivibrační podložkou a těžištěm spojení stroj / základna se výrazně zvýší stabilita systému. Fig.b Fig. Fig.. plovoucí podlaha, ISOLAY nebo FAVIM Fig.. Tam, kde jsou kovací buchary a další podobné stroje vytvářející rázy, je vhodné umístit systémy tlumení vibrací přímo pod stroj a zároveň také pod základový blok. To má za následek minimalizaci rázové vlny, která je přenášena okolní podlahou, tedy snížení hluku a vibrací šířených pevnou hmotou.

15 Způsoby tlumení hluku a vibrací ve stavebnictví Tlumení hluku a vibrací při projektování staveb a ve stavebnictví. Široká škála vibrace tlumících materiálů firmy Farrat může být použita ve všech oblastech stavebnictví ke snížení hluku a vibrací různých frekvencí. Vyráběno z vysoce kvalitních materiálů s velmi nízkým stupněm tečení, zvyšující životnost stavby. Typické příklady použití: plovoucí podlahy výtahy a pohyblivé schodiště mezipatra šíření hluku z obvodového pláště pobřežní byty / kancelářské budovy tovární zařízení / M&A / HVAC pružné uložení kajuty izolace ocelových konstrukcí konstrukční podpěry poruchy konstrukcí: smrštění, otočení, nerovnoměrné sedání a lokální pnutí závěsné dopravní pásy tepelné přepážky stěnové a stropní akustické závěsné prvky Stavby, ve kterých jsou prvky použity: bezdozvuková komora audiometrické místnosti kuželkářské dráhy domácnost kina a divadla kluby, hospody a bary počítačové a testovací místnosti koncertní haly tělocvičny nemocnice přístrojové místnosti jaderné elektrárny železniční stanice centra hereckého umění školy sportovní haly TV studia a rádio studia Farrat izolaèní materiál zeï boèní vibrace tlumicí materiály izolátory nosné konstrukce pozvednutí Farrat izolaèní materiál betonová konstrukce izolátory nosné konstrukce koncentrace napìtí protipožární ochrana Farrat AV materiály pro stavební použití tlak zatížení dostupné tloušťky Produkt N/mm (mm) Hamamat HM -, 0, & Neoprene CR 0.-, 0, & Vidam VM 0.-0., 0,, 0 & Nitrile NBR 0.-, 8, & Spojení desek s tepelnou izolací FTB pružná montáž na stěnu napìtí je pøenášeno pøes celou nosnou plochu Velmi velké zatížení, tepelně izolační materiál zabraňující vzniku tepelných mostů mezi vnitřní a vnější ocelovou konstrukcí. Max. tlak zatížení Produkt N/mm FTB 0 0 FTB 0 0 Prakticky žádné tečení materiálu Dodáváno v různých tloušťkách, listech nebo řezané na požadovaný tvar Tepelná vodivost: 0,W/m.K

16 Squaregrip (SG) Vibrace tlumící materiál s vysokou pevností určený pro stroje a zařízení vyžadující tuhou podložku tlumící vibrace při minimálním posunu stroje. NBR Elastický vibrace tlumicí materiál s vysokou schopností tlumit nárazy a vibrace. Vidam (VM) Univerzální materiál kaučuk / korek tlumící vibrace. Isomat (IM) Velmi kvalitní izolační materiál tlumící rázy a vibrace. Jedinečná konstrukce zajišťuje vyšší pružnost a zlepšení izolační schopnosti. Hamamat (HM) Materiál s vysokou pevností a tuhostí tlumící silné údery. Rohové / stranové patky (CF, SF) Univerzální izolační podložky. Antivibrační podložky (AW, AWS) Snížení přenosu vibrací na nebo z upínacích nebo kotevních šroubů. Guma pro kovové cívky (RM) Univerzální izolační materiál pro spojení kov - pryž, použitelný v mnoha různých aplikacích. Jackmounts (JCM, JRM, JSM, JMS) Univerzální podložky. Různé druhy konstrukcí podle s vetknutým šroubem (JMP, JMSP) Strojní podložky s vetknutým vyrovnávacím výkyvným šroubem. Provedení ocel nebo nerez. Jackmounts použití. podložky (MF) Lisované ocelové podložky vybavené nitril kaučukovou vložkou. P : lesklá pozinková ocel S : nerezavějící ocel 0 MF podložky (LF) podložky vyrobené z nerezavějící oceli 0 s vetknutým vyrovnávacím šroubem. Vyrovnávací (ISO) Strojní podložky s vulkanizovanou pryžovou vložkou a zamontovaným vyrovnávacím šroubem Isomounts pro výškové (ISB) Strojní podložky pro vysoké zatížení s vulkanizovanou pryžovou podložkou a zamontovaným Isobloc vyrovnávacím šroubem pro výškové nastavení. Klínové vyrovnávací podložky (WLE) Přesné klínové vyrovnávací jednotky pro pevné podložení strojů. Klínové podložky (WL, WLF, WLB, WLT) Výškově stavitelné strojní podložky, šroubem ovládané tři kovové klíny, vybavené různými druhy antivibračních podložky (SLM) Nízkoprofilové, nízkofrekvenční vzduchové pružiny vhodné pro pasivní i dynamické aplikace, kde je požadována vlastní frekvence podložky v Vzduchové rozsahu - Hz. materiálů. Podložky pro zařízení (CCF, CCFQ, LTS) Víceúčelové izolátory vibrací a rázů pro podkládání dynamických a rotačních strojů. podložky (SM) Nízkofrekvenční antivibrační podpěry s řízeným tlumením a nastavitelnou výškou pro účinnou izolaci aktivních i pasivních strojů. Pružinové Izolované základy strojů (IF) Izolace rázů a vibrací pro základy strojů a staveb. NAROS spol. s r. o. areál HESPO č.p. 0 ZLÍN MALENOVICE tel.: fax: +0 naros@naros.cz internet:

kyčerpadlo pro vysoký tlak LKH-110 a LKH-120/P Vícestupňové odstředivé čerpadlo

kyčerpadlo pro vysoký tlak LKH-110 a LKH-120/P Vícestupňové odstředivé čerpadlo . kyčerpadlo pro vysoký tlak LKH-110 a LKH-120/P Vícestupňové odstředivé čerpadlo Použití Čerpadla LKH-110 a -120/P jsou vysoce účinná a úsporná vícestupňová čerpadla, která splňují všechny požadavky hygienického

Více

DELTA -MS. S vysokou pevností v tlaku pro ještě vyšší spolehlivost. STANDARD

DELTA -MS. S vysokou pevností v tlaku pro ještě vyšší spolehlivost. STANDARD DELTA chrání hodnoty. Šetří energii. Zvyšuje komfort. DELTA -MS STANDARD S vysokou pevností v tlaku pro ještě vyšší spolehlivost. Nízké bodové zatížení. Ověřená náhrada podkladního betonu. Rychlá a přesná

Více

B C D E F G H T OBSAH KOMPAKTNÍ (NEPORÉZNÍ) PLOCHÁ TÌSNÍCÍ PRYŽ

B C D E F G H T OBSAH KOMPAKTNÍ (NEPORÉZNÍ) PLOCHÁ TÌSNÍCÍ PRYŽ 014/ OBSAH KOMPAKTNÍ (NEPORÉZNÍ) PLOCHÁ TÌSNÍCÍ PRYŽ SBR /E; SBR V/E SBR 65 E; SBR 65 E/V SBR 65 ST; SBR 65 ST/V SBR DESKY 65; SBR DESKY 70 NBR 65 E; NBR 65 E/V NBR 65 Z; NBR 65 Z/V NBR DESKY 65; NBR DESKY

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 7. PODLAHY I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

TECHNICKÝ KATALOG GRUNDFOS SP A, SP. Ponorná čerpadla, motory a příslušenství. 50 Hz

TECHNICKÝ KATALOG GRUNDFOS SP A, SP. Ponorná čerpadla, motory a příslušenství. 50 Hz TECHNICKÝ KATALOG GRUNDFOS Ponorná čerpadla, motory a příslušenství 5 Hz Obsah Ponorná čerpadla Obecné údaje strana Provozní rozsah 3 Použití 4 Typový klíč 4 Čerpaná média 4 Podmínky charakteristik 4 Provozní

Více

Základní vlastnosti. cementotřískových desek CETRIS 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 3.7 3.8. Základní vlastnosti

Základní vlastnosti. cementotřískových desek CETRIS 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 3.7 3.8. Základní vlastnosti Základní vlastnosti 3 Základní vlastnosti Lineární roztažnost Zátěžové tabulky Tepelně technické vlastnosti Zvukově izolační vlastnosti Parapropustnost Požární vlastnosti Odolnost desky vůči blokovému

Více

Denní světlo je zdarma! Využijte jej!

Denní světlo je zdarma! Využijte jej! Denní světlo je zdarma! Využijte jej! PROFI LOVÁ VÝPLŇ ACRYLLUZ APC Obsah 3 o nás 4 Victory 5 Vision 6 Acrylluz Victory 7 Acrylluz Vision 8 PPC 9 Acrylluz APC 10 montážní návod 12 montážní foto 14 profilová

Více

Konstrukční lepidla. Pro náročné požadavky. Proč používat konstrukční lepidla Henkel? Lepení:

Konstrukční lepidla. Pro náročné požadavky. Proč používat konstrukční lepidla Henkel? Lepení: Konstrukční lepidla Pro náročné požadavky Proč používat konstrukční lepidla Henkel? Sortiment konstrukčních lepidel společnosti Henkel zahrnuje širokou nabídku řešení pro různé požadavky a podmínky, které

Více

ZDROJ HLUKU SYLOMER ZELEZOBETONOVY ZAKLAD

ZDROJ HLUKU SYLOMER ZELEZOBETONOVY ZAKLAD SYLOMER Trvale pružné pásy vyrobené na bázi polyatherurethanu (PUR) vhodné pro snížení vibrací a otřesů. Používají se jako trvale pružné podložky pod hlučné stroje, základy strojů ale i do základů budov.

Více

Pevnostní třídy Pevnostní třídy udávají nejnižší pevnost daných cihel v tlaku

Pevnostní třídy Pevnostní třídy udávají nejnižší pevnost daných cihel v tlaku 1 Pevnost v tlaku Pevnost v tlaku je zatížení na mezi pevnosti vztažené na celou ložnou plochu (tlačená plocha průřezu včetně děrování). Zkoušky a zařazení cihel do pevnostních tříd se uskutečňují na základě

Více

B C D E F G H T OBSAH KOMPAKTNÍ (NEPORÉZNÍ) PLOCHÁ TÌSNÍCÍ PRYŽ

B C D E F G H T OBSAH KOMPAKTNÍ (NEPORÉZNÍ) PLOCHÁ TÌSNÍCÍ PRYŽ 015/6 OBSAH KOMPAKTNÍ (NEPORÉZNÍ) PLOCHÁ TÌSNÍCÍ PRYŽ SBR /E; SBR V/E SBR 65 E; SBR 65 E/V SBR 65 ST; SBR 65 ST/V SBR DESKY 65; SBR DESKY 70 NBR 65 E; NBR 65 E/V NBR 65 Z; NBR 65 Z/V NBR DESKY 65; NBR

Více

Základní funkce a požadavky

Základní funkce a požadavky PODLAHY Základní funkce a požadavky Podlahy jsou jedno nebo vícevrstvé konstrukce uložené na vrchní ploše podkladu (stropní konstrukce apod.) za účelem dosažení žádoucích technických vlastností podle požadovaného

Více

2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly

2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly Kontrolní test 1. Samonosná karoserie má: a) žebřinový rám b) nemá rám c) plošinový rám 2. Použití páteřového nástavného rámu je nejvýhodnější pro: a) terénní nákladní automobily b) autobusy c) motocykly

Více

2011/12. Ceny a objednací kódy naleznete v ceníku

2011/12. Ceny a objednací kódy naleznete v ceníku 011/1 Ceny a objednací kódy naleznete v ceníku OBSAH KOMPAKTNÍ (NEPORÉZNÍ) PLOCHÁ TÌSNÍCÍ PRYŽ SBR / E; SBR V / E; SBR 65 E; SBR 65 E / V SBR 65 ST; SBR 65 ST / V; SBR DESKY 65; SBR DESKY 70 BR 60 Z SBR

Více

Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2015

Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2015 Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2015 Seznam-skupina-podskup. zcela / částečně Název skupiny výrobků Název podskupiny výrobků přešlo pod CPR 01_01_01

Více

SILOVÁ POWER CHUCKS SKLÍČIDLA A HYDRAULICKÉ VÁLCE

SILOVÁ POWER CHUCKS SKLÍČIDLA A HYDRAULICKÉ VÁLCE SILOVÁ SKLÍČIDLA A HYDRAULICKÉ UPÍNACÍ VÁLCE SILOVÁ POWER CHUCKS SKLÍČIDLA A HYDRAULICKÉ VÁLCE POWER CHUCKS http://www.zjp.cz, e-mail: zjp@zjp.cz, tel.+40 583 41 057, fax +40 583 450 364 95 SILOVÁ SKLÍČIDLA

Více

Hliníkové kompozitní panely. Technický katalog

Hliníkové kompozitní panely. Technický katalog Hliníkové kompozitní panely Technický katalog Obsah 1. Albond hliníkové kompozitní panely 2. Oblasti použití 3. Proč použít Albond kompozitní panely 4. Tloušťka a váha s porovnáním s jiným druhém materiálu

Více

ELASTOMEROVÁ STAVEBNÍ LOŽISKA

ELASTOMEROVÁ STAVEBNÍ LOŽISKA ELASTOMEROVÁ STAVEBNÍ LOŽISKA PEVNÁ ELASTOMEROVÁ LOŽISKA KLUZNÁ ELASTOMEROVÁ LOŽISKA WWW.SVP-MOSTY.CZ 3 411 794 1 OBSAH VŠEOBECNÉ INFORMACE O SPOLEČNOSTI SVP MOSTY, S.R.O...............................

Více

Požadavky na konstrukci a zkoušení velkých nádob pro volně ložené látky (IBC)*

Požadavky na konstrukci a zkoušení velkých nádob pro volně ložené látky (IBC)* Kapitola 6.5 Požadavky na konstrukci a zkoušení velkých nádob pro volně ložené látky (IBC)* * Pro účely českého vydání se takto překládá anglický výraz "Intermediate Bulk Conteiner" Nadále bude užívána

Více

Pily na zdivo přehled

Pily na zdivo přehled Pily na zdivo přehled POUŽITÍ PRODUKTU TECHNICKÉ ÚDAJE STRANĚ POUŽITÍ PRODUKTU TECHNICKÉ ÚDAJE STRANĚ Všechny druhy cihel a bloků. Husqvarna TS 400 F 1500 / 2200 / 2700 W Průměr kotouče, max. 400 mm 125

Více

Pro stavbu krbů a akumulačních kamen. Stavební a izolační materiál v jednom. izolační desky

Pro stavbu krbů a akumulačních kamen. Stavební a izolační materiál v jednom. izolační desky izolační desky Pro stavbu krbů a akumulačních kamen Stavební a izolační materiál v jednom inspekční dvířka Přístupová dvířka pro čištění a kontrolu Stejná povrchová úprava jako v okolním prostoru Minimální

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY 2 1.TRADIČNÍ SORTIMENT CIHEL A TVÁRNIC 2. CIHELNÉ PRVKY PRO SVISLÉ A 3. VODOROVNÉ KONSTRUKCE

STAVEBNÍ MATERIÁLY 2 1.TRADIČNÍ SORTIMENT CIHEL A TVÁRNIC 2. CIHELNÉ PRVKY PRO SVISLÉ A 3. VODOROVNÉ KONSTRUKCE 1.TRADIČNÍ SORTIMENT CIHEL A TVÁRNIC 2. CIHELNÉ PRVKY PRO SVISLÉ A 3. VODOROVNÉ KONSTRUKCE Ing. Jaroslava Babánková Strana 1 (celkem 53) říjen 2013 1.1. CP - KLASICKÁ PLNÁ CIHLA, formáty CP - vf ( velký

Více

SCZ5200 Výbuchu odolný systém pro okna a dveře

SCZ5200 Výbuchu odolný systém pro okna a dveře SCZ5200 Výbuchu odolný systém pro okna a dveře Izolovaný dvoukomorový okenní systém Označení: Sapa Building System Powerframe ZÁKLADNÍ POPIS Powerframe je dvoukomorový výbuchu odolný systém s tepelnou

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

S-303E-P, S-353E-P, S-403E-P, S-503E-P. Směs polyolů s obsahem katalyzátorů, přísad zpomalujících hoření a pěnotvorných látek (HFC).

S-303E-P, S-353E-P, S-403E-P, S-503E-P. Směs polyolů s obsahem katalyzátorů, přísad zpomalujících hoření a pěnotvorných látek (HFC). Dodavatel: POPIS je dvousložkový polyuretanový systém (polyol a izokyanát), který tvoří tuhou pěnu s uzavřenými buňkami a používá se jako tepelná izolace. obsahuje schválené ekologické pěnotvorné přísady

Více

Český Krumlov. Seznam příloh: P-01. P-02 Schéma zapojení P-03 Popis prací a dodávek. MARS s.r.o. 604101504 MARS. MARS s.r.o MARS

Český Krumlov. Seznam příloh: P-01. P-02 Schéma zapojení P-03 Popis prací a dodávek. MARS s.r.o. 604101504 MARS. MARS s.r.o MARS s.r.o. PLAVECKÝ BAZÉN,, Český Krumlov SOLÁRNÍ OHŘEV BAZÉNOVÉ VODY Dokumentace pro provedení stavby (DPS) Číslo zakázky: 15002 s.r.o s.r.o. IČO: 43223419 DIČ: CZ43223419 Mobil: 604101 504 E-mail: průkazy

Více

TMV-1350A/ 1600A CNC vertikální obráběcí centrum

TMV-1350A/ 1600A CNC vertikální obráběcí centrum TMV-1350A/ 1600A CNC vertikální obráběcí centrum - Určeno pro přesné a silové obrábění - Tuhá konstrukce, kluzné vodící plochy - Ergonomický design a komfortní obsluha - Systém upínání BT50 nebo HSK- A100

Více

Hřídelové spojky a klouby

Hřídelové spojky a klouby Hřídelové spojky a klouby Hřídelové spojky a klouby Obsah Hřídelové klouby typ G - s kluzným uložením 187 Hřídelové klouby typ H - s jehličkovým uložením 188 Hřídelové klouby nerezové typ X 189 Ochranné

Více

Centrum stavebního inženýrství a.s. certifikační orgán na výrobky Pražská 16, 102 21 Praha 10 Hostivař

Centrum stavebního inženýrství a.s. certifikační orgán na výrobky Pražská 16, 102 21 Praha 10 Hostivař Akreditovaný subjekt podle ČSN EN 17065:2013: List 1 z 35 Pracoviště certifikačního orgánu: pořadové název pracoviště adresa pracoviště 1 Pracoviště Praha Pražská 16, 102 00 Praha 10- Hostivař 2 Pracoviště

Více

Informationen zu Promat 1000 C

Informationen zu Promat 1000 C Informationen zu Promat 1000 C 38 1 0 0 0 C Úspora energie snížením tepelného toku Kalciumsilikát, minerální vlákna a mikroporézní izolační desky firmy Promat zajistí výbornou tepelnou izolaci a úsporu

Více

Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2016

Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2016 Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2016 Seznam-skupinapodskup. Název skupiny výrobků Název podskupiny výrobků přešlo pod CPR zcela / částečně 01_01_01 Cement

Více

tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ

tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ Cokoli potřebujete udělat tesa má optimální řešení Vítejte u přehledu sortimentu samolepicích pásek tesa určených pro průmysl

Více

Potrubí a tvarovky Technologie s budoucností. SWISS Made

Potrubí a tvarovky Technologie s budoucností. SWISS Made Potrubí a tvarovky Technologie s budoucností SWISS Made 1 Úvod 2 3 Hrdlové produkty Tlakové potrubí s hrdlem Hrdlové tvarovky Hrdlové spoje Příslušenství pro spoje Přírubové produkty Tlakové potrubí s

Více

Výroba páry - kotelna, teplárna, elektrárna Rozvod páry do místa spotřeby páry Využívání páry v místě spotřeby Vracení kondenzátu do místa výroby páry

Výroba páry - kotelna, teplárna, elektrárna Rozvod páry do místa spotřeby páry Využívání páry v místě spotřeby Vracení kondenzátu do místa výroby páry Úvod Znalosti - klíč k úspěchu Materiál přeložil a připravil Ing. Martin NEUŽIL, Ph.D. SPIRAX SARCO spol. s r.o. V Korytech (areál nádraží ČD) 100 00 Praha 10 - Strašnice tel.: 274 00 13 51, fax: 274 00

Více

Akustické aplikace pro IB

Akustické aplikace pro IB Akustické aplikace pro IB Ondřej Jiříček jiricek@fel.cvut.cz Marek Brothánek, Vojtěch Jandák Akustické aplikace pro IB p.1/8 Základy snižování hluku Akustické aplikace pro IB p.2/8 Základy snižování hluku

Více

Obsah. Obsah. Typ MF 543. Typ BMF s otvory pro ukotvení 543. Typ MF_SS nerezové 544. Typ MFS 545. Nivelační podstavce 547.

Obsah. Obsah. Typ MF 543. Typ BMF s otvory pro ukotvení 543. Typ MF_SS nerezové 544. Typ MFS 545. Nivelační podstavce 547. Podstavce strojů Obsah Obsah Typ MF 543 Typ BMF s otvory pro ukotvení 543 Typ MF_SS nerezové 544 Typ MFS 545 Nivelační podstavce 547 Silenbloky 548 542 Podstavce strojů Vydání 2007 Tiskové chyby, rozměrové

Více

PŘEVISLÉ A USTUPUJÍCÍ KONSTRUKCE

PŘEVISLÉ A USTUPUJÍCÍ KONSTRUKCE PŘEVISLÉ A USTUPUJÍCÍ KONSTRUKCE Vodorovné nosné konstrukce Rozdělení z funkčního hlediska na konstrukce: A/ Stropní rozdělují budovu po výšce, B/ Převislé - římsy, balkony, arkýře, apsidy, pavlače apod.,

Více

NáŘaDí PrO autoservisy

NáŘaDí PrO autoservisy NáŘaDí PrO autoservisy DílENSKé vybavení...176 výměna OlEjE/filtrŮ...180 výměna SvíčEK...182 SErviS motoru...184 SErviS BrZD...186 SErviS tlumičů PérOváNí...187 SErviS KOl...188 NáŘaDí PrO KarOSáŘE...190

Více

POUŽITÍ OSB SUPERFINISH VE STAVEBNICTVÍ

POUŽITÍ OSB SUPERFINISH VE STAVEBNICTVÍ POUŽITÍ OSB SUPERFINISH VE STAVEBNICTVÍ 6 6 A1/ KONSTRUKCE STŘEŠNÍHO PLÁŠTĚ A2/ KONSTRUKCE STŘEŠNÍHO PLÁŠTĚ 6 6 B1/ KONSTRUKCE STŘEŠNÍHO PLÁŠTĚ B2/ KONSTRUKCE STŘEŠNÍHO PLÁŠTĚ 6 6 C/ KONSTRUKCE OBVODOVÉ

Více

Tepelná čerpadla vzduch-voda AWX ECONOMIC

Tepelná čerpadla vzduch-voda AWX ECONOMIC tepelná čerpadla Tepelná čerpadla vzduch-voda AWX ECONOMIC Technické informace 09. 2014 verze 2.10 PZP HEATING a.s, Dobré 149, 517 93 Dobré Tel.: +420 494 664 203, Fax: +420 494 629 720 IČ : 28820614 Společnost

Více

JEDNIČKA NA ZVUKOVÉ IZOLACE

JEDNIČKA NA ZVUKOVÉ IZOLACE JEDNIČKA NA ZVUKOVÉ IZOLACE ZVUKOVĚ IZOLAČNÍ DESKY WOLF Zvukově izolační desky Wolf s patentovanou strukturou využívají principu těžké hmoty v sypké podobě. Těžká hmota -křemičitý písek, který zcela vyplňuje

Více

10.1 Úvod. 10.2 Návrhové hodnoty vlastností materiálu. 10 Dřevo a jeho chování při požáru. Petr Kuklík

10.1 Úvod. 10.2 Návrhové hodnoty vlastností materiálu. 10 Dřevo a jeho chování při požáru. Petr Kuklík 10 10.1 Úvod Obecná představa o chování dřeva při požáru bývá často zkreslená. Dřevo lze zapálit, může vyživovat oheň a dále ho šířit pomocí prchavých plynů, vznikajících při vysoké teplotě. Proces zuhelnatění

Více

izolace a mikroventilace střechy Teknoroof

izolace a mikroventilace střechy Teknoroof izolace a mikroventilace střechy Teknoroof Teknoroof - tepelně izolační panely pro odvětrávané střechy. Tepelně izolační panel umožňující snadnou, rychlou, bezpečnou a účinnou mikroventilaci šikmých střech.

Více

Venkovní využití stavebních desek. Důležité informace a technické postupy

Venkovní využití stavebních desek. Důležité informace a technické postupy Venkovní využití stavebních desek Důležité informace a technické postupy CZ Produkty a systémy wedi zaručují vysokou úroveň kvality, díky čemuž už získaly řadu certifikátů v různých zemích Evropy. 2 Obsah

Více

Elastická lepidla a těsnicí materiály

Elastická lepidla a těsnicí materiály Elastická lepidla a těsnicí materiály Katalog WEICON 161 Lepidla a těsnicí hmoty Technické spreje Elastická lepidla a těsnicí materiály Elastická lepidla a těsnicí materiály se dnes používají v mnoha oblastech

Více

MATERIÁLY PRO ZDĚNÍ Extrudovaný polystyrén, expandovaný perlit

MATERIÁLY PRO ZDĚNÍ Extrudovaný polystyrén, expandovaný perlit MATERIÁLY PRO ZDĚNÍ Extrudovaný polystyrén, expandovaný perlit extrudovaný polystyrén XPS Při dosavadním způsobu montáže okenních rámů, nebo zárubní do zdiva, vzniká u tohoto detailu tepelný most. Pro

Více

Technický katalog Grundfos. Série 100 Oběhová a cirkulační čerpadla 50 Hz

Technický katalog Grundfos. Série 100 Oběhová a cirkulační čerpadla 50 Hz Technický katalog Grundfos Série 100 Oběhová a cirkulační čerpadla 0 Hz Obecné informace Série 100 Výkonový rozsah p [kpa] 60 H [m] 6 GRUNDFOS ALPHA2 0 40 4 30 3 20 2 ALPHA2 XX-60 10 1 ALPHA2 XX-40 0 0

Více

MONTÁŽNÍ PĚNA PU PĚNY PU PĚNY

MONTÁŽNÍ PĚNA PU PĚNY PU PĚNY 7 8 MONTÁŽNÍ PĚNA MONTÁŽNÍ PĚNA Vysoce kvalitní jednosložková polyuretanová montážní pěna připravená k okamžitému použití s trubičkovým aplikátorem. Díky použití vysoce kvalitních surovin a moderních technologií

Více

HONDA CB500X, modelový rok 2016

HONDA CB500X, modelový rok 2016 HONDA CB500X, modelový rok 2016 Datum vydání: Inovovaný model: Cestovní enduro CB500X o výkonu 35 kw, jež je určeno pro držitele řidičského oprávnění kategorie A2, získalo velkou porci stylu, vylepšenou

Více

Obsah. Obsah. Typ MF_B s otvory pro ukotvení 647. Typ MF_SS nerezové 647. Typ MFS 648. Nivelační podstavce 650. Silenbloky Podstavce strojů

Obsah. Obsah. Typ MF_B s otvory pro ukotvení 647. Typ MF_SS nerezové 647. Typ MFS 648. Nivelační podstavce 650. Silenbloky Podstavce strojů Podstavce strojů Obsah Obsah Typ MF_B s otvory pro ukotvení 647 Typ MF_SS nerezové 647 Typ MFS 648 Nivelační podstavce 650 Silenbloky 651 646 Podstavce strojů Vydání 2015 Tiskové chyby, rozměrové a konstrukční

Více

TZB - VZDUCHOTECHNIKA

TZB - VZDUCHOTECHNIKA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ JIŘÍ HIRŠ, GÜNTER GEBAUER TZB - VZDUCHOTECHNIKA MODUL BT02-11 HLUK A CHVĚNÍ VE VZDUCHOTECHNICE STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU

Více

Hřídelové spojky a klouby

Hřídelové spojky a klouby Hřídelové spojky a klouby Hřídelové spojky a klouby Obsah Hřídelové klouby typ G - s kluzným uložením 153 Hřídelové klouby typ H - s jehličkovým uložením 154 Hřídelové klouby nerezové typ X 155 Ochranné

Více

SALIX INTERNATIONAL TEPELNÁ & ZVUKOVÁ IZOLACE KATALOG VÝROBKŮ HIGH QUALITY SEALING & ADVISORY

SALIX INTERNATIONAL TEPELNÁ & ZVUKOVÁ IZOLACE KATALOG VÝROBKŮ HIGH QUALITY SEALING & ADVISORY TEPELNÁ & ZVUKOVÁ IZOLACE KATALOG VÝROBKŮ SALIX HIGH QUALITY SEALING & ADVISORY INTERNATIONAL EUROLINE ÚVOD HLUK Co je vlastně hluk? Technologický pokrok sice zvýšil blahobyt, ale také umocní hluk způsobený

Více

Hydrobox HBX mini pro tepelná čerpadla vzduch voda AWX ARCTIC Exclusiv a AWX PERFORMANCE

Hydrobox HBX mini pro tepelná čerpadla vzduch voda AWX ARCTIC Exclusiv a AWX PERFORMANCE tepelná čerpadla Hydrobox HBX mini pro tepelná čerpadla vzduch voda AWX ARCTIC Exclusiv a AWX PERFORMANCE Technické informace 05. 2013 verze 1.00 PZP HEATING a.s, Dobré 149, 517 93 Dobré Tel.: +420 494

Více

OBSAH ŠKOLENÍ. Internet DEK netdekwifi

OBSAH ŠKOLENÍ. Internet DEK netdekwifi OBSAH ŠKOLENÍ 1) základy stavební tepelné techniky pro správné posuzování skladeb 2) samotné školení práce v aplikaci TEPELNÁ TECHNIKA 1D Internet DEK netdekwifi 1 Základy TEPELNÉ OCHRANY BUDOV 2 Legislativa

Více

AO 212 Centrum stavebního inženýrství, a.s

AO 212 Centrum stavebního inženýrství, a.s AO 212 Centrum stavebního inženýrství, a.s (Autorizace podle 163/2002 Sb. ve znění 312/2005 Sb., číslo rozhodnutí o autorizaci 4/2003+20/2003+35/2006) Žadateli Centrum stavebního inženýrství a. s., Pražská

Více

INOVACE A DOKONALOST CNC VERTIKÁLNÍ OBRÁBĚCÍ CENTRA NBP VB TV. www.feeler-cnc.cz

INOVACE A DOKONALOST CNC VERTIKÁLNÍ OBRÁBĚCÍ CENTRA NBP VB TV. www.feeler-cnc.cz INOVACE A DOKONALOST CNC VERTIKÁLNÍ OBRÁBĚCÍ CENTRA NBP VB TV www.feeler-cnc.cz CNC vertikální obráběcí centra řady NBP NBP-1300A Robustní základ stroje (u modelů NBP-1000/1300 se 4 lineárními vedeními)

Více

(Informace) INFORMACE ORGÁNŮ, INSTITUCÍ A JINÝCH SUBJEKTŮ EVROPSKÉ UNIE EVROPSKÁ KOMISE

(Informace) INFORMACE ORGÁNŮ, INSTITUCÍ A JINÝCH SUBJEKTŮ EVROPSKÉ UNIE EVROPSKÁ KOMISE 25.6.2010 Úřední věstník Evropské unie C 167/1 IV (Informace) INFORMACE ORGÁNŮ, INSTITUCÍ A JINÝCH SUBJEKTŮ EVROPSKÉ UNIE EVROPSKÁ KOMISE Sdělení Komise v rámci provádění směrnice Rady 89/106/EHS ze dne

Více

Název společnosti: Vypracováno kým: Telefon: Datum: Pozice Počet Popis 1 NK 32-200.1/175 A2-F-A-E-BAQE. Výrobní č.: 96594488

Název společnosti: Vypracováno kým: Telefon: Datum: Pozice Počet Popis 1 NK 32-200.1/175 A2-F-A-E-BAQE. Výrobní č.: 96594488 Pozice Počet Popis 1 NK 32-2.1/175 A2-F-A-E-BAQE Výrobní č.: 96594488 Nesamonasávací jednostupňové odstředivé čerpadlo dle EN 192-2. Čerpadlo je navrženo pro čerpání řídkých, čistých nebo mírně znečištěných

Více

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek 6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek Pro účely měření mechanických veličin (síla, tlak, mechanický moment, změna polohy, rychlost změny polohy, amplituda, frekvence a zrychlení mechanických

Více

Subjekt pro technické posuzování vydává ETA: Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. Obchodní název stavebního výrobku JANSA PTP SR 8/60-L a

Subjekt pro technické posuzování vydává ETA: Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. Obchodní název stavebního výrobku JANSA PTP SR 8/60-L a Člen www.eota.eu Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. Prosecká 811/76a 190 00 Praha Česká Republika eota@tzus.cz Evropské technické posouzení ETA 15/0214 12/05/2015 Subjekt pro technické posuzování

Více

nízkonapěťové Nevýbušné trojfázové asynchronní motory s rotorem nakrátko AOM, AVM, AKM osová výška 71 až 200 0,25 až 37 kw Katalog K13-0309 CZ

nízkonapěťové Nevýbušné trojfázové asynchronní motory s rotorem nakrátko AOM, AVM, AKM osová výška 71 až 200 0,25 až 37 kw Katalog K13-0309 CZ Katalog K13-0309 CZ nízkonapěťové Nevýbušné trojfázové asynchronní motory s rotorem nakrátko AOM, AVM, AKM osová výška 71 až 200 0,25 až 37 kw Katalog K 15-0308 CZ Obsah Všeobecné ůdaje Stručný popis konstrukce

Více

E BIS Pevné body a kluzná uložení

E BIS Pevné body a kluzná uložení E BIS Pevné body a kluzná uložení BIS Pevné body BISOFIX CF Objímky pro pevný bod chlazení 2 BIS db-fix 40 Zvukově izolovaný pevný bod 3 BIS db-fix 80 Kompletní pevný bod 4 BIS db-fix 200 Kompletní pevný

Více

VENTILÁTORY RADIÁLNÍ RVK 1600 až 2500 jednostranně sací

VENTILÁTORY RADIÁLNÍ RVK 1600 až 2500 jednostranně sací Katalogový list KP 12 3330 Strana: 1/7 VENTILÁTORY RADIÁLNÍ RVK 1600 až 2500 jednostranně sací Hlavní části: 1. Spirální skříň 7. Volné ložisko 2. Oběžné kolo 8. Rám 3. Sací hrdlo 9. Podpěra 4. Regulační

Více

Casadei Industria KC 40

Casadei Industria KC 40 Casadei Industria KC 40 Automatický olepovací stroj s nanášecím válečkem a řetězovým posuvem panelu Automatický olepovací stroj robustní konstrukce, vhodný pro olepování rovných panelů. Nanášecí váleček

Více

Hydraulická kladiva www.dehaco.nl www.dehaco.cz

Hydraulická kladiva www.dehaco.nl www.dehaco.cz Hydraulická kladiva www.dehaco.nl www.dehaco.cz 2 Hydraulic breakershydraulic breakers Hydraulische AbbruchhämmerHydraulisch Abbruchhämmer DEHACO dodavatel zařízení pro demolice DEHACO bylo založeno v

Více

(Informace) INFORMACE ORGÁNŮ, INSTITUCÍ A JINÝCH SUBJEKTŮ EVROPSKÉ UNIE EVROPSKÁ KOMISE

(Informace) INFORMACE ORGÁNŮ, INSTITUCÍ A JINÝCH SUBJEKTŮ EVROPSKÉ UNIE EVROPSKÁ KOMISE 24.8.2011 Úřední věstník Evropské unie C 246/1 IV (Informace) INFORMACE ORGÁNŮ, INSTITUCÍ A JINÝCH SUBJEKTŮ EVROPSKÉ UNIE EVROPSKÁ KOMISE Sdělení Komise v rámci provádění směrnice Rady 89/106/EHS ze dne

Více

NORMACONNECT FGR Spojky trubek

NORMACONNECT FGR Spojky trubek NORMACONNECT FGR Spojky trubek Dokonalé spoje potrubí pro nejrůznější aplikace a materiály 1 NORMA - značka skupiny NORMA Group NORMA Obsah Strana Předmluva... 3 Certifikace... 4 Přínosy produktu... 5

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební - zkušební laboratoř Thákurova 7, 166 29 Praha 6 Pracoviště zkušební laboratoře:

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební - zkušební laboratoř Thákurova 7, 166 29 Praha 6 Pracoviště zkušební laboratoře: Pracoviště zkušební laboratoře: 1. OL 123 Odborná laboratoř stavebních materiálů Thákurova 7, 166 29 Praha 6 2. OL 124 Odborná laboratoř konstrukcí pozemních staveb Thákurova 7, 166 29 Praha 6 3. OL 132

Více

KOMPOZITNÍ TYČE NA VYZTUŽENÍ BETONU

KOMPOZITNÍ TYČE NA VYZTUŽENÍ BETONU KOMPOZITNÍ TYČE NA VYZTUŽENÍ BETONU kompozitní tyče ARMASTEK dokonalá alternativa tradičního vyztužení betonu ocelovými tyčemi - - - + + + ŽELEZOBETON beton vyztužený ocelovými tyčemi základní chybou železobetonu

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. JIŘÍ POKORNÝ PROJEKCE PT Beethovenova 12/234 400 01 Ústí nad Labem IČO : 650 75 200 DIČ : CZ510820017 ČKAIT 0401617

TECHNICKÁ ZPRÁVA. JIŘÍ POKORNÝ PROJEKCE PT Beethovenova 12/234 400 01 Ústí nad Labem IČO : 650 75 200 DIČ : CZ510820017 ČKAIT 0401617 JIŘÍ POKORNÝ PROJEKCE PT Beethovenova 12/234 400 01 Ústí nad Labem IČO : 650 75 200 DIČ : CZ510820017 ČKAIT 0401617 tel: +420 777 832 853 e-mail: pokorny@projekce-pt.cz TECHNICKÁ ZPRÁVA Akce: REKONSTRUKCE

Více

1 Pružinové klece Pokyny pro projektování

1 Pružinové klece Pokyny pro projektování Pokyny pro projektování 1.1 Použití Použití pružinových závěsů a podpěr je nutné v případech, kde pomocí pevných konstrukcí není možné zachytit svislé nebo velké vodorovné vynucené posuvy potrubí. Pružinové

Více

Technická specifikace materiálu

Technická specifikace materiálu Technická specifikace materiálu EPS 70F Expandovaný polystyrén - fasáda - fasádní polystyren - Deklarovaný součinitel tepelné vodivosti 0,039 W/mK - Napětí v talku při 10% stlačení CS(10) 70kPa - faktor

Více

Název společnosti: Vypracováno kým: Telefon: Datum: Pozice Počet Popis 1 NK 32-160.1/155 A2-F-A-E-BAQE. Výrobní č.: 96626910

Název společnosti: Vypracováno kým: Telefon: Datum: Pozice Počet Popis 1 NK 32-160.1/155 A2-F-A-E-BAQE. Výrobní č.: 96626910 Pozice Počet Popis 1 NK 3-16.1/155 A-F-A-E-BAQE Výrobní č.: 966691 Nesamonasávací jednostupňové odstředivé čerpadlo dle EN 19-. Čerpadlo je navrženo pro čerpání řídkých, čistých nebo mírně znečištěných

Více

Jednokomponentní polyuretanové lepidlo a těsnící hmota. vytvrzujicí vzdušnou vlhkostí. Vhodná pro venkovní i vnitřní použití.

Jednokomponentní polyuretanové lepidlo a těsnící hmota. vytvrzujicí vzdušnou vlhkostí. Vhodná pro venkovní i vnitřní použití. Technický list Vydání 03/11/2010 Identifikační č.: 02 05 01 01 005 0 000001 Sikaflex -11 + Sikaflex -11 + Jednokomponentní polyuretanové lepidlo a těsnící hmota Construction Popis výrobku Sikaflex -11

Více

Terče pod dlažbu, Podložky, Klínové podložky Distanční křížky Výškově stavitelné podložky

Terče pod dlažbu, Podložky, Klínové podložky Distanční křížky Výškově stavitelné podložky Terasové systémy pro suché kladení dlažby, dřevěných a dřevopolymerových teras Terče pod dlažbu, Podložky, Klínové podložky Distanční křížky Výškově stavitelné podložky, PODLOŽKY PRO SUCHÉ KLADENÍ DLAŽBY

Více

VENTILOVÉ ROZVODY ÚCEL

VENTILOVÉ ROZVODY ÚCEL VENTILOVÉ ROZVODY ÚCEL uskutečnění výměny obsahu válce (spaliny nahradit čerstvou palivovou směsí nebo vzduchem). DRUHY dnes výhradně u 4-dobých motorů ventily ovládané rozvodem OHC, OHV. ČASOVÁNÍ VENTILŮ

Více

Energetická náročnost budov

Energetická náročnost budov Energetická náročnost budov Energetická náročnost budov - právní rámec směrnice 2002/91/EC, o energetické náročnosti budov Prováděcí dokument představuje vyhláška 148/2007 Sb., o energetické náročnosti

Více

Sachs planetové - Z M S. menší hluk - vyšší komfort. Dvouhmotové setrvaèníky Sachs pro autobusy a tìžká užitková vozidla

Sachs planetové - Z M S. menší hluk - vyšší komfort. Dvouhmotové setrvaèníky Sachs pro autobusy a tìžká užitková vozidla Sachs planetové - Z M S menší hluk - vyšší komfort Dvouhmotové setrvaèníky Sachs pro autobusy a tìžká užitková vozidla ÚLOHA: Hnací soustava motorového vozidla je nerovnomìrným rotaèním pohybem motoru

Více

TEKUTINOVÉ POHONY. Pneumatické (medium vzduch) Hydraulické (medium kapaliny s příměsí)

TEKUTINOVÉ POHONY. Pneumatické (medium vzduch) Hydraulické (medium kapaliny s příměsí) TEKUTINOVÉ POHONY TEKUTINOVÉ POHONY Pneumatické (medium vzduch) Hydraulické (medium kapaliny s příměsí) Přednosti: dobrá realizace přímočarých pohybů dobrá regulace síly, která je vyvozena motorem (píst,

Více

UŽ NYNÍ NÁSKOK. ZAJISTĚTE SI

UŽ NYNÍ NÁSKOK. ZAJISTĚTE SI ZAJISTĚTE SI UŽ NYNÍ NÁSKOK. 2 Členem Impressum: aqotec s.r.o U Sladovny 425 CZ-671 25 Hodonice Telefon: +420 515 294 462 Fax: +420 515 230 624 office@aqotec.com www.aqotec.cz Dotisk nebo rozmnožování

Více

STAVEBNÍ TECHNICKÉ OSVĚDČENÍ

STAVEBNÍ TECHNICKÉ OSVĚDČENÍ Autorizovaná osoba 204 podle rozhodnutí ÚNMZ č. 11/2013 Pobočka 0200 České Budějovice vydává podle ustanovení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých

Více

7. Kondenzátory. dielektrikum +Q + + + + + + + + U - - - - - - - - elektroda. Obr.2-11 Princip deskového kondenzátoru

7. Kondenzátory. dielektrikum +Q + + + + + + + + U - - - - - - - - elektroda. Obr.2-11 Princip deskového kondenzátoru 7. Kondenzátory Kondenzátor (někdy nazývaný kapacitor) je součástka se zvýrazněnou funkční elektrickou kapacitou. Je vytvořen dvěma vodivými plochami - elektrodami, vzájemně oddělenými nevodivým dielektrikem.

Více

Hmoždinky, pryskyřice, lepidla

Hmoždinky, pryskyřice, lepidla Hmoždinky, pryskyřice, lepidla SKR ŠROUBOVACÍ KOTVA Šestihranná hlava, pozinkováné bílé kód Ø x délka otvor klíč tloušťka spojení kusů/ SKR7560 7,5 x 60 6 13 10 100 SKR7580 7,5 x 80 6 13 30 50 SKR75100

Více

RTL. Regulace podlahového vytápění Omezovač teploty zpětné teplonosné látky

RTL. Regulace podlahového vytápění Omezovač teploty zpětné teplonosné látky RTL Regulace podlahového vytápění Omezovač teploty zpětné teplonosné látky IMI HEIMEIER / Regulace podlahového vytápění / RTL RTL Omezovač teploty zpátečky RTL slouží k omezení teploty zpátečky vystupující

Více

Contact Kyanoakrylátová lepidla. New. super rychlá ekonomická univerzální spolehlivá. Pen-System

Contact Kyanoakrylátová lepidla. New. super rychlá ekonomická univerzální spolehlivá. Pen-System New Pen-System R Contact Kyanoakrylátová lepidla super rychlá ekonomická univerzální spolehlivá 1 Contact WEICON Contact kyanoakrylátová lepidla jsou za studena vytvrzující jednokomponentní lepidla bez

Více

Tepelně izolační styčník s čelní deskou. Zdeněk Sokol České vysoké učení technické v Praze

Tepelně izolační styčník s čelní deskou. Zdeněk Sokol České vysoké učení technické v Praze Tepelně styčník s čelní deskou Zdeněk Sokol České vysoké učení technické v Praze Praktické využití tepelně ho spoje Vnější části objektu (přístřešky, nevytápěné části objektu) Střešní nástavby Balkony,

Více

Komínový systém KeraStar

Komínový systém KeraStar svìtlý prùøez v cm Obsah: strana Vlastnosti 1 Popis 2 Sortiment 3 Schéma 4 Konstrukèní øešení 5 Statické zajištìní 6 Vlastnosti Charakteristika Certifikát Oblast použití Místa použití a paliva Spotøebièe

Více

Měrná jednotka Rok 2004 Rok 2003 Index

Měrná jednotka Rok 2004 Rok 2003 Index Oddíl 29 - Výroba a opravy strojů a zařízení jinde neuvedená 2911000011 Práce výrobní povahy ve skupině 2911(kromě 2911910011 a 2911920011) tis. Kč 122 423 138 365 88,5 2911000012 Práce ve mzdě ve skupině

Více

Kompletní program FERMACELL. Stav: květen 2010 nové produkty

Kompletní program FERMACELL. Stav: květen 2010 nové produkty Kompletní program FERMACELL Stav: květen 2010 nové produkty Sádrovláknité desky Varianty spár Originální nářadí FERMACELL Sádrovláknité desky Povrchová úprava Lepená spára Tmelená spára TB hrana Stahovací

Více

QJB - MÍCHADLA. Při výběru typu je třeba dbát na následující

QJB - MÍCHADLA. Při výběru typu je třeba dbát na následující Použití Míchadla typu QJB se rozdělují na řadu rychloběžných míchadel a řadu pomaloběžných vrtulových míchadel. Míchadla z řady rychloběžných míchadel (obr. 1 a 2) se používají v čistírnách odpadních vod

Více

odstředivá typizovaná čerpadla model N

odstředivá typizovaná čerpadla model N Všeobecně Typizovaná čerpadla typové řady N jsou určena pro použití v chemickém průmyslu. Jsou běžně nasávací, jednostupňová, odstředivá, mají horizontální konstrukční uspořádání a jsou vyrobená z umělých

Více

Montážní návod COMAX TAŠKA

Montážní návod COMAX TAŠKA Montážní návod COMAX TAŠKA Materiál: AlMn0,5Mg0,5 STŘECHY COMAX Velvary Malostranská 796 27324 Velvary Tel.: +420 315730124 www.strechycomax.cz Str. 1 STŘECHY COMAX, Malovarská 796, 273 24 Velvary 420

Více

PROTHERM XXX XXX X. Zásobníky TV. Zásobníky TV. Způsob rozlišování a označování zásobníků teplé vody (TV):

PROTHERM XXX XXX X. Zásobníky TV. Zásobníky TV. Způsob rozlišování a označování zásobníků teplé vody (TV): Zásobníky TV Způsob rozlišování a označování zásobníků teplé vody (TV): PROTHERM XXX XXX X provedení: B třída izolace zásobníku M hořčíková anoda E elektrický dohřev Z závěsný zásobník (design závěsných

Více

II. VNITŘNÍ ENERGIE, PRÁCE A TEPLO

II. VNITŘNÍ ENERGIE, PRÁCE A TEPLO II. VNITŘNÍ ENERGIE, PRÁCE A TEPLO 2.1 Vnitřní energie tělesa a) celková energie (termodynamické) soustavy E tvořena kinetickou energií E k jejího makroskopického pohybu jako celku potenciální energií

Více

VENTILÁTORY RADIÁLNÍ RVI/2 1600 až 2500 oboustranně sací

VENTILÁTORY RADIÁLNÍ RVI/2 1600 až 2500 oboustranně sací Katalogový list Strana: 1/9 VENTILÁTORY RADIÁLNÍ RVI/2 1600 až 2500 oboustranně sací Hlavní části: 1. Spirální skříň 6. Spojka 2. Oběžné kolo 7. Chladící kotouč 3. Sací komora 8. Elektromotor 4. Hřídel

Více

HSS. 44002 Technické frézy z HSS (Ø stopky 6 mm)

HSS. 44002 Technické frézy z HSS (Ø stopky 6 mm) ß Pily, pilníky, brousící nástroje a kartáče 441 Sada technických fréz z HSS (Ø stopky 6 mm) HSS Ozubení 3. 1 dílů: po 1 tech. fréze tvar válec 6 x 16 mm / 12 x 25 mm, zaoblený válec 12 x 25 mm, koule

Více

VLIVY VIBRACÍ A ZPŮSOBU PROVEDENÍ PRŮMYSLOVÉ DRÁTKOBETONOVÉ PODLAHY NA JEJÍ PORUŠITELNOST

VLIVY VIBRACÍ A ZPŮSOBU PROVEDENÍ PRŮMYSLOVÉ DRÁTKOBETONOVÉ PODLAHY NA JEJÍ PORUŠITELNOST VLIVY VIBRACÍ A ZPŮSOBU PROVEDENÍ PRŮMYSLOVÉ DRÁTKOBETONOVÉ PODLAHY NA JEJÍ PORUŠITELNOST Doc. Ing. Daniel Makovička, DrSc. (1) Ing. Daniel Makovička (2) (1) České vysoké učení technické v Praze, Kloknerův

Více

Katalog K03-0403 CZ. nízkonapěťové. Trojfázové asynchronní nízkonapěťové motory nakrátko. 1MA7 osová výška 63 až 160 0,18 až 13,5 kw

Katalog K03-0403 CZ. nízkonapěťové. Trojfázové asynchronní nízkonapěťové motory nakrátko. 1MA7 osová výška 63 až 160 0,18 až 13,5 kw Katalog K03-0403 CZ nízkonapěťové Trojfázové asynchronní nízkonapěťové motory nakrátko Katalog v zajištěném K 15-0308 provedení CZ EEx e II 1MA7 osová výška 63 až 160 0,18 až 13,5 kw Obsah Všeobecné údaje

Více

Čerpadla pro ultrahygienické aplikace,

Čerpadla pro ultrahygienické aplikace, APV ČERPADLA Čerpadla pro ultrahygienické aplikace, ŘADA Technická excelence spojená s přísným řízením jakosti zajišťuje, že bezkonkurenční sortiment APV společnosti SPX splňuje nejvyšší mezinárodní hygienické

Více