Ranní kukuřičná kaše s mrkví a cibulkou

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ranní kukuřičná kaše s mrkví a cibulkou"

Transkript

1 Recepty z Morávky 2012

2 Fazolová polévka Namočené fazole dáme vařit s kombu řasou. Vezmeme předem připravený vývar s řasou wakame, podusíme mrkev, petržel, celer. Ochutíme majoránkou, přidáme medvědí česnek. Fazole i s vývarem smícháme se zeleninovým vývarem s wakame a zeleninou. Posypeme petrželovou natí. Dosoleno solí, ale musí projít varem. Ochutíme sojovkou tamari.

3 Brokolicová polévka Petržel a celer rozdusíme do měkka na oleji, zalijeme vývarem, rozmixujeme. Podusíme cibulku, po chvíli přidáme brokolici. Okořeníme bazalkou a přidáme do vývaru. Zahustíme kukuřičným škrobem. Přidáme instantní sušené obilné mléko Zajíc.

4 Kyselo Připravíme si vývar s mořskou řasou. Na cibulce podusíme jidášovo ucho a shitake společně s tofu natural. Osolíme. Povaříme daikon, kedlubnu, osolíme. Mrkev podusíme na cibulce. Smícháme, zahustíme kukuřičným škrobem. Přidáme umeocet a šťávu ze zázvoru.

5 Ranní kukuřičná kaše s mrkví a cibulkou Hrubou kukuřičnou krupici namočíme předem v poměru 1 : 4 (krupice : voda). V té samé vodě vaříme 45 minut. V průběhu varu trochu osolíme. Mrkev nakrájíme na plátky. Na olej dáme cibulku, na to mrkev, rovnou podlijeme vývarem a pod pokličkou dusíme. ilustrační obrázek

6 Rýžová kaše s dýňovým semínkem a dušenou mrkví Uvaříme dlouhozrnnou rýži natural, rozmixujeme na kaši. Mrkev nastrouháme a dusíme v hrnci na oleji, posolíme. Dýňová semínka důkladně propereme a vysušíme na pánvičce.

7 Jáhlová kaše se sladem Jáhly vypereme a uvaříme v poměru 1 : 4 (jáhly : voda). Zalijeme kukuřičným sladem zředěným v bancha čaji.

8 Kroupová kaše s dušenou cibulkou Ječné kroupy namočíme předem v poměru 1: 4 (kroupy : voda). Uvaříme v tlakovém hrnci. Cibulku podusíme ve vývaru. Semínka důkladně opereme a na pánvi vysušíme. Posypeme petrželkou.

9 Čočkový nákyp, ovesný knedlík, křenová omáčka Knedlík ovesný: vločky s klíčky, jemné, ovesné; rýžové burizony; pohanková mouka Do mísy dáme vločky, vroucí vodou spaříme. Neutopit! Voda nesmí přečnívat nad vločky. Posypeme pohankovou moukou, pak přidáme burizony (aby nebyl knedlík tuhý, provzdušní se). Posolíme. Rozmícháme. Když bude knedlík suchý, dolijeme vodu. Když to bude správně, vznikne těsto. Namočíme ruce do studené vody a tvarujeme šišky nebo koule. Rýžový knedlík: Rýže, pomeleme na masovém mlýnku, přidáme pohankovou mouku, burizony, sůl. Dáme do vroucí osolené vody. Až vyplavou, jsou hotové. TIP: jakékoliv obilí + mlýnek + pohanková mouka + burizony = vznikne knedlík, klidně k tomu můžeme přidat tempeh. Křenová omáčka: Olej, cibule, petržel, celer, sůl - dusit pod pokličkou do měkka, hodně podlít vývarem už od začátku. Rozmixujeme, zahustíme Maizenou (rozmíchat předem ve studené vodě). Přidat do vroucího, míchat do zhoustnutí. Ve studené vodě rozmícháme sójový nápoj, přidáme do omáčky (Zajíc nebo Provamel.) Nastrouháme křen. Čočkový nákyp: Přes noc namočíme zelenou čočku, ráno vyměníme vodu, přidáme kombu, vaříme do měkka. Scedíme vývar, přidáme tymián, sůl, Tamari, olej. Rozemeleme na masovém mlýnku. Plech vysypeme Mišutkou, rozmístíme čočku. Pečeme dokud se čočka neoddělí od plechu.

10 Rizoto Rýže Mrkev, cibule - podusit Pórek, hrášek, kukuřice, sůl - podusit Kvašené okurky Uzené nastrouhané tofu Toto vše smíchat. Přidáme salát: daikon na nudličky, nakládaná mrkev Dresink: tofunéza + voda + umeocet Napařený květák

11 Rýžové nudle zapékané se zeleninou, tempehem a tofu Rýžové nudle uvaříme. Přes noc namočíme sušené houby shitake a uvaříme. Podusíme mrkev. V páře napaříme květák a brokolici. Nakrájíme marinovaný tempeh a uzené tofu. Olivový olej. Smícháme. Olejem vymažeme plech, vysypeme Mišutkou. Pečeme na 200 C, 15 minut. Zálivka: trochu osolená voda, povaříme 2 tofu natural (1/2 litru až 3/4) Na oleji podusíme hodně cibulky, přidáme kurkumu. Rozmixujeme (s přidanou vodou od tofu i s tofu). Přidáme Tamari, zahustíme kukuřičným škrobem na hustou omáčku. Nalijeme na těstoviny. 15 minut zapékáme. Obloha: kvašená okurka, mrkev, salát.

12 Cizrnové karbanátky s rýží v rýžovém papíru, mrkvová omáčka Karbanátek: Jáhly (1 : 2 - jáhly : voda) přivedeme k varu, stáhneme plamen, necháme vyvařit vodu. (Když ve stejném poměru přidáme stejně uvařenou pohanku, můžeme udělat placky. Ofritujeme je ve vyšší vsrtvě oleje (když přidáme majoránku a česnek, máme bramborák.) K jáhlům přidáme dlouhozrnnou rýži a cizrnu (uvařené a rozemleté na masovém mlýnku), česnek, sůl, podušenou cibulku. Vytvoříme karbanátek. Ve studené vodě namočíme rýžový papír, za pár minut změkne. Položíme na prkýnko, zabalíme do něj karbanátek jako svačinu, necháme okapat od vody. Usmažíme na oleji (olej má sahat tak do půlky karbanátku, oheň naplno.) Položit svárem dolů! Pak otočit. Mrkvová omáčka: Podusíme cibuli a mrkev, zalijeme vývarem, rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme vývar z chilli papriček (celá paprička se vyvaří ve vodě a přilijeme jen vývar.) Zahustíme kukuřičným škrobem (předem rozmíchat ve studené vodě.) Salát: salát, napařený květák, nakládaná mrkev, tofunéza

13 Chlupaté knedlíky z ovesných vloček s tofu a zeleninou Knedlík: Spaříme vločky, zasypeme je burizony, přidáme pohankovou mouku, osolíme. Přidáme nastrouhané uzené tofu, nakrájené kyselé zelí a orestovanou cibulku. Tyto tři ingredience smícháme. Vytvarujeme koule a vaříme v osolené vodě dokud nevyplavou. Příloha: kvyšené zelí, uzené strouhané tofu, nakládaná cibulka. Čínské zelí, okurkový salát, ředkvička.

14 Kroupový knedlík se seitanem a zelím, kondiment z řasy arame Zelí: Dáme na olej dusit zelí, mrkev, osolíme. Rozdusíme do měkka. Zalijeme vývarem, zahustíme škrobem. Přidáme umeocet, jablečný ocet, sůl, ječmenný slad (dodá sladkost). Vše kromě soli přidáme až když je zelenina podušená, jedině sůl musí přejít varem. Knedlík: Přes noc namočíme kroupy a uvaříme je ve stejné vodě. Rozemeleme na masovém mlýnku. Přidáme pohankovou mouku a burizony (provzdušní knedlík). Osolíme. Na vál rozsypeme pohankovou mouku. Uděláme z hmoty šišku a důkladně jí vyválíme. Vložíme do vroucí, osolené vody a vaříme než vyplave. Těsto musí být hutné, tuhé. Pozor - kroupy vařit v malém množství vody, voda musí být vyvařená, nesmí tam zůstat, protože se ty kroupy vaří dvakrát po sobě a knedlík by byl blátivý. Správné, tuhé těsto při druhém vaření změkne. Kondiment: Řasu arame uvaříme. Zároveň dusíme cibulku. Do cibulky přidáme řasu s trochou vývaru z řasy. Společně dusíme až vydusíme vodu. Přidáme tamari a nasekané mandle. (Tamari se může i povařit, Shoyu ne.)

15 Jáhlovo-rýžový knedlík s uzeným tofu a zelím Zelí: Dáme na olej dusit zelí, mrkev, osolíme. Rozdusíme do měkka. Zalijeme vývarem, zahustíme škrobem. Přidáme umeocet, jablečný ocet, sůl, ječmenný slad (dodá sladkost). Vše kromě soli přidáme až když je zelenina podušená, jedině sůl musí přejít varem. Knedlík: Jáhly uvaříme v poměru 1 : 2 (jáhly : voda). Vodu vyvaříme, radši necháme i připálit, hlavně aby tam nezůstala, rozvaříme jáhly. Necháme trochu vystydnout, aby se voda vypařila. Rýži uvaříme do sypka a rozemeleme na mlýnku. Obojí vlažné obilí smícháme. Vytvoříme tuhé těsto. Přidáme burizony a pohankovou mouku a vytvoříme tuhé těsto. Vyválíme šišku. Hodíme do vroucí, osolené vody a vaříme než vyplave. Pozor, chce to správný poměr velikosti hořáku a knedlíku, může se stát, že knedlík leží u dna (=máme moc malý hořák) nebo se rozpadne (=máme moc velký hořák). Vařit na prostředním hořáku anebo vytvoříme menší koule, ty jsou bez problémů. Pozor: kdyby byla rýže blátivá, nemlít! Kondiment: viz předchozí recept

16 Těstovinový salát s tofunézou a tofu řízečky Uvaříme kukuřičné mušličky a špagety. Podusíme mrkev a cibulku. Cibulku posolíme, zalijeme teplým vývarem. V osolené vodě oblanšírujeme pórek. Nakrájíme syrové čínské zelí. Zálivka: Tofunézu naředíme vodou, ochutíme umeoctem (tím se opět zvýrazní chuť). Do tofunézy přimícháme jarní cibulku. Tofuřízek přihřejeme, prodává se hotový. Můžeme přidat jidášovo ucho (na hodinu namočit, 20 minut vařit.) ilustrační obrázek

17 Tofu na houbách s pórkem, rýže se lněným semínkem, zálivka s křenem, řepa Tofu: Olej, cibule, sůl, přiklopit, dusit. Cibulka zkaramelizuje. Po chvíli přidáme žampiony, zase posolíme. Vedle orestujeme pórek, dusíme. Nakrájíme tofu na kostičky a pórek vyklopíme do tofu. Přilijeme vývar z hub. Nakrájíme uzené tofu a přidáme ho do hrnce na konci, stačí ho prohřát. Zahustíme kukuřičným škrobem. Rýže: lněné semínko vyprat, přidáme na začátku vaření rýže. Řepa: Vroucí, osolená voda. Hodíme do ní celou, neloupanou řepu, jen očištěnou. Když je měkká, scedíme, dáme do studené vody. Oloupeme. Nastrouháme na nudličky. Jablečný ocet a umeocet smícháme v poměru 1 : 2. Podusíme celer (na oleji, sůl). Nakrájíme na kostičky. Přidáme drcený kmín nebo Maha koření. Vše smícháme s řepou. Salát: Nastrouhané ředkvičky a křen zalijeme tofunézou zředěnou vodou a dochucenou umeoctem. Nebo rozmixujeme řepu s tofunézou. Do tofunézy můžeme přidat jarní cibulku.

18 Fazole na cibulce s polentou s jáhly, bílá ředkev, svíčková Fazole: Fazole namočené z předešlého dne uvaříme, scedíme, přidáme podušenou a osolenou cibulku a tamari. Polenta: kukuřičnou krupici namočíme přes noc v poměru 1 : 3 (kukuřice : voda). Vaříme na malém plameni. Vaří se déle než jáhly, takže musíme začít dřív, jáhly začneme vařit cca v půlce varu kukuřice. Jáhly vaříme v poměru 1 : 2 (jáhly : voda). Vaříme stejný díl jáhel jako kukuřičné krupice (= poměr kukuřice a jáhel 1 : 1). Voda z obojího se vyvaří, za horka smícháme obojí obilí. Při vaření obojí osolíme. Vymazaný plech vysypeme mišutkou, nalijeme do něj kaši, upěchujeme, necháme vystydnout. Omáčka: Cibule, celer, petržel, mrkev, sůl - dusíme pod pokličkou. Podlijeme horkým vývarem. Po čase přidáme tymián. Vedle v hrnci vaříme bobkový list, pepř, nové koření. Když je zelenina hotová, přidáme zeleninový vývar a vývar z koření (scezený). Rozmixujeme ponorným mixérem. Zahustíme kukuřičným škrobem. Přidáme hořčici, sůl, umeocet, sójovou smetanu.

19 Krokety z rýže a jáhel, prejt z fazolí mungo Krokety: Ve studené vodě vaříme jáhly v poměru 1 : 2 (jáhly : voda). (V horké vodě vzniknou sypké jáhly). Vaříme na mírném plameni, necháme vodu vyvařit. Rozvařené jáhly perfektně pojí. Když ne, rozmixujeme na masovém mlýnku. Rýži také rozvaříme, vyvaříme všechnu vodu. Opereme a vysušíme semínka sezamu. Necháme obojí obilí vypařit, smícháme, necháme zchladnout, ale ještě zatepla vytvarujeme kouličky a vyválíme v sezamovém semínku. V hluboké pánvi a ve větším množství oleje fritujeme. Rozdělíme koule tak, aby pánev byla vždycky plná, jinak se budou připalovat. Prejt: Mungo namočíme přes noc, scedíme, uvaříme s mořskou řasou do měkka, scedíme, řasu nevyléváme. Podusíme cibulku. Všechno rozmixujeme nebo rozemeleme na masomlýnku. Zelenina: Dušená mrkev (olej, sůl, majoránka). Kondiment: Řasu hiziki povaříme, smícháme s podušenou cibulkou, hodně osolenou. Přidáme čerstvý nastrouhaný křen.

20 Halušky s celerovým špekem a tofunézou S lepkem: Ječné kroupy opereme a namočíme den předem. Uvaříme do měkka v tlakovém hrnci. Kroupy pomeleme a smícháme se špaldovou moukou a vodou na husté těsto. Přimícháme pohankovou mouku (víc než špaldové mouky). Do vroucí osolené vody protlačujeme halušky a vaříme dokud nevyplavou. Bez lepku (rýžové): V horké osolené vodě povaříme tofu, zatepla pomeleme s rýží a namočeným rýžovým papírem. Přidáme pohankovou mouku a vytvoříme husté těsto. Tempehové škvarky: tempeh a celer nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozpálíme olej a fritujeme. Celer po vytáhnutí z oleje zastříkneme sojovkou Tamari. Přidáme dušenou cibulku na plátky a tofunézu.

21 Tofu pomazánka Ve vroucí, osolené vodě povaříme tofu. Podusíme cibulku, rozmixujeme. Přidáme koření - křen, šťávu ze zázvoru, sojovku Tamari, umeocet. Horké tofu rozmixujeme, smícháme s cibulkou, přidáme nastrouhané uzené tofu, olej. Znovu promixujeme. Kdyby byla pomazánka moc řídká, zahustíme kukuřičným škrobem. Salát: Čínské zelí a kedluben nakrájíme, nastrouháme ředkvičku. Promícháme s tofunézou.

22 Pudink s ovocem Rozvaříme jablka, meruňky a broskve. Přidáme jablečný koncentrát. Přidáme pár zrníček soli a kurkumy a pár kapek Tamari na zabarvení. Osladíme kukuřičným nebo pšeničným sladem. Přidáme ovesné nebo kukuřičné mléko (sušené). Zahustíme maizenou. Ochutíme citronem (cca 1 citron na 2 osoby). Poměr (pro 40 osob, nutno přizpůsobit): 1,5 l tekutiny 0,5 na maizenu (180 g) 70 dkg sladu 16 lžic = 200g sušeného mléka 12 citrónů

23 Kokosový krém z jáhel a ovoce s agarem Jáhly uvaříme se sladem, 2 hrnky jáhel, 4 hrnky vody. 30 dkg kukuřičného sladu a vaříme dohromady, mícháme. Pozor, může se připalovat! Když se začne vařit, dáme na rozptylku a pomalu vaříme. Hned rozmixovat. Přidáme 20 dkg kokosu. Jablka, broskve vařit s jablečným koncentrátem, dusit (koncentrovaná jablečná šťáva, vyrábí Dobruška). Nejdříve podusíme broskve, pak jablka (nejdřív aromatičtější). Ovoce dáme na krém, tekutinu si necháme na vaření agaru. AGAR - práškový nebo tyčinkový Namočíme na chvíli do koncentrátu, přidáme citron (páchne). Namočíme klidně na 2 hodiny, nabobtná to. Přidáme pár kapek Tamari. Když se agar lije na koláč, musí se počkat, až tuhne nebo do něj přidat maizenu. Na dezert přidáme trochu marmelády bez cukru. TIP: rychlý jam - nesířené rozinky povaříme a rozmixujeme. povidla - 2 kg švestek, lžička soli, dlouho povařit v pánvi až se voda vyvaří, zahorka do skleničky.

24 Pečené jablko s karobovou polevou Jablko vydlabeme škrabkou, díru ucpeme, nejlépe polovinou vlašského ořechu. Náplň: rozinky, lískové ořechy 1:1. Namočíme rozinky, podusíme se solí (pár zrníček), rozmixujeme. Ořechy zbavíme slupky - do trouby na plech opražit. Až slupka začne praskat, oloupat pomocí utěrky - zabalit a třít. Když se celá nesloupne, nevadí, ale musíme ho rozpůlit a prohlédnout. Horké ořechy rozmixovat (je možné přidat trochu oleje, aby to měl mixér lehčí.) Přídáme miso, sůl, sojovku Shoyu (50 lidí - 3 lžičky) Vymazat plech, může se i podlít vodou, zapéct. Poleva: Olej rozpálit, k tomu přidáme kukuřičný slad (nebo jiný). Mícháme, necháme zpěnit, zkaramelizovat. Ne spékat! Přidáme javorový sirup + sušené kukuřičné mléko a karob. Rozvaříme (trvá dlouho). Zahustíme kukuřičným škrobem - Maizenou.

25 Jablečný linecký koláč Těsto: 1 hera (250 g) v pokojové teplotě 250 g sladu (pšeničný sirup) Promícháme ve smaltovaném hrnci, pak přidáváme mouku. Mouka: Jáhlová 150 g Kukuřičná 100 g Špaldová 300 g Smícháme a vyválíme těsto, umístíme ho na plech vymazaný olejem. Část těsta si necháme stranou a necháme hodinu odležet v mrazáku. Náplň: 200 g rozinek, 1 kg 200 g jablek, nastrouhaných, skořice. Na těsto nasypeme rozinky, pak skořici, pak jablka. Nastrouháme těsto z mrazáku, vytvoříme tak posypku a posypeme koláč. Pečeme 25 minut při 170 C.

26 Jablečný jáhelník 2 šálky jáhel (250 g) uvaříme v poměru 1 : 2 (jáhly : voda). 1 kg rozinek (namočených přes noc) podusíme a rozmixujeme. Nastrouháme 1,5 kg jablek. Plech vysypeme mišutkou. Umístíme do něj jáhly, pak jablka s rozinkami. Pečeme 25 minut.

RECEPTY BRAMBORAČKA S POHANKOU

RECEPTY BRAMBORAČKA S POHANKOU BRAMBORAČKA S POHANKOU Ingredience pro 4 osoby 1 cibule mrkev 1/2 petržele kus celeru (stejné množství jako petržele) 1/2 pórku hrnek namočených sušených hub nebo čerstvých hrnek kedlubny, tuřínu nebo

Více

Romská kuchařka. Perkelt

Romská kuchařka. Perkelt Romská kuchařka Soupis receptů na klasické romské pokrmy, které se připravovaly v rámci akce Dny romské kuchyně dne 30. 9. 2009 v Romském kulturním a společenském centru v Karviné za finanční spoluúčasti

Více

Speciální pedagog, masér a terapeut čínské medicíny Mgr. Zdeňka Stöhrová

Speciální pedagog, masér a terapeut čínské medicíny Mgr. Zdeňka Stöhrová KUŘECÍ MASO NA JEHLI ½ kg kuřecích prs Marináda: 1 cibule, 1 stroužek česneku, lžíce zázvoru, chilli paprika, šťáva z citrónu, 2 lžíce oleje, 2 lžičky papriky, pepř, kmín, 150g bílý jogurt - vše rozmixovat

Více

Lilkové karbanátky. Ingredience. Postup přípravy receptu. podle potřeby. Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept

Lilkové karbanátky. Ingredience. Postup přípravy receptu. podle potřeby. Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept Lilkové karbanátky Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept Ingredience vejce 1-2 kusy cibule 1 kus lilek 1 kus česnek 2 stroužky podle potřeby mletý pepř strouhanka kari

Více

Testoviny ˇ se s rovou omáckou ˇ

Testoviny ˇ se s rovou omáckou ˇ Při počtu 100 uvařených porcí ušetříte s naší recepturou přibližně: 123 Kč Testoviny ˇ se s rovou omáckou ˇ Maggi Těstoviny kg 0,80 0,080 72,20 5,78 57,76 Olej stolní kg 0,05 0,005 30,10 0,15 1,51 Sůl

Více

Krůtí guláš. Suroviny. Postup:

Krůtí guláš. Suroviny. Postup: Krůtí guláš 125 g krůtího masa na guláš zeleninový vývar z kostky 1/2 lžičky sladké papriky 50 g žampionů pórek 10 g másla 10 g hladké mouky 40 ml kysané smetany sůl, pepř olej Maso omyjeme, osušíme a

Více

Jaternice s kroupovým rizotem a hříbky. Jak na to

Jaternice s kroupovým rizotem a hříbky. Jak na to Jaternice s kroupovým rizotem a hříbky Kroupy uvaříme v osolené vodě do měkka. Sušené hřiby namočíme na 30 minut do studené vody a poté nakrájíme na malé kousky. Vodu z hub necháme na podlévání rizota,

Více

Vegetariánská kuchyně

Vegetariánská kuchyně Vegetariánská kuchyně Semínkové paté se sušenými rajčaty Vegeburger s quionoou a domácí tatarkou Šafránovo-kokosová polévka s čerstvým špenátem Fazolové brownies s avokádovým krémem Semínkové paté se sušenými

Více

Asijské fusion. Duhové jarní závitky se zázvorovo arašídovou omáčkou. Banánová polévka s kokosovým mlékem. Kuřecí salát ze skleněných nudlí

Asijské fusion. Duhové jarní závitky se zázvorovo arašídovou omáčkou. Banánová polévka s kokosovým mlékem. Kuřecí salát ze skleněných nudlí Asijské fusion Duhové jarní závitky se zázvorovo arašídovou omáčkou Banánová polévka s kokosovým mlékem Kuřecí salát ze skleněných nudlí Domácí curry s hovězím masem a ananasem Duhové jarní závitky se

Více

Vaření a pečení na Bělidle 26. 4. 2014

Vaření a pečení na Bělidle 26. 4. 2014 Vaření a pečení na Bělidle 26. 4. 2014 Obilniny, luštěniny: Cizrna Fazole adzuki Fazole mungo Fazole hnědé Seitan special Tempeh Kroupy Špaldová mouka Další: Agar agar (želatina) Mořské řasy Palmový tuk

Více

Lučina 23.516 Lučina nasladko 23.513 Pomazánka z lučiny s mrkví 23.514 Kedlubnová s Lučinou 23.515 Pomazánka z Lučiny a vajíček Pomazánka Lučinka

Lučina 23.516 Lučina nasladko 23.513 Pomazánka z lučiny s mrkví 23.514 Kedlubnová s Lučinou 23.515 Pomazánka z Lučiny a vajíček Pomazánka Lučinka Lučina 23.516 Lučina nasladko Lučinu smícháme s vanilkovým cukrem. Mažeme na celozrnnou večku, zdobíme pomerančem. - 1,3,7,11 23.513 Pomazánka z lučiny s mrkví Lučinu rozetřeme vidličkou, přidáme flóru,

Více

Ukázky receptur s propočtem nutričních hodnot

Ukázky receptur s propočtem nutričních hodnot Ukázky receptur s propočtem nutričních hodnot Polévka s drožďovými knedlíčky (d.č.3) Kosti Zeleninová směs (mrkev, celer, petržel) Krupice pšeničná Droždí 1l Vaječná melanž 13.00 g 18.00 g 3.00 g Technologický

Více

Asijské woky. Ostrokyselá polévka. Teriyaki omáčka. Rýžové nudle s krevetami. Skleněné nudle s kuřecím masem. Udon Teriyaki s hovězím masem

Asijské woky. Ostrokyselá polévka. Teriyaki omáčka. Rýžové nudle s krevetami. Skleněné nudle s kuřecím masem. Udon Teriyaki s hovězím masem Asijské woky Ostrokyselá polévka Teriyaki omáčka Rýžové nudle s krevetami Skleněné nudle s kuřecím masem Udon Teriyaki s hovězím masem Ostrokyselá polévka 200 g kuřecích prsou 2 ks chilli papričky 2 PL

Více

Příloha č. 1: Jídelníček muže A

Příloha č. 1: Jídelníček muže A Příloha č. 1: Jídelníček muže A Pondělí Úterý Snídaně: Rýžovo-kukuřičná kaše, růžičková kapusta, dýňová semínka a petrželová nať Oběd: Kroupy, fazole Adzuki, dušená cuketa, Svačina: Rýžovo-kukuřičná kaše,

Více

DUBEN 2019 JÍDELNÍČEK

DUBEN 2019 JÍDELNÍČEK DUBEN 2019 JÍDELNÍČEK od 1. 4. do 5. 4. 2019 PONDĚLÍ 1. 4. 2019 polévka: minestrone (1a, 9, 12) oběd č. 1: zapečené těstoviny s masem a zeleninou, zeleninový salát (1a, 3, 7, 9, 12) oběd č. 2: africké

Více

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 6. týden ŽENA S NADVÁHOU

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 6. týden ŽENA S NADVÁHOU Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu Recepty na 6. týden ŽENA S NADVÁHOU Tyto recepty jsou určeny pro ženu s nadváhou. Pro vaši orientaci uvádíme následující přibližné parametry:

Více

Kolínka se slaninou a žampiony

Kolínka se slaninou a žampiony Vaříme s Luckou Kolínka se slaninou a žampiony rýžová kolínka cibule slanina žampiony Portobello nebo hnědé petržel kudrnka pro zjemnění smetana (nemusí být) sůl a pepř olej Na rozpálené pánvi zpěníme

Více

Studentská kuchařka. Projekt Víš, co jíš? zdravá strava

Studentská kuchařka. Projekt Víš, co jíš? zdravá strava Studentská kuchařka Projekt Víš, co jíš? zdravá strava Úvod Tato studentská kuchařka vznikla z nápadu studentů BGV. Je výstupem z projektu Víš, co jíš? zdravá strava, jehož obsah a činnost v něm vymyslela

Více

1. DEN/1. TÝDEN. SUROVINY: 50 g (1/2) chléb celozrnný, 1 ČL másla, 1 plátek tvrdého sýru (30% tuku), 1 ks červené papriky

1. DEN/1. TÝDEN. SUROVINY: 50 g (1/2) chléb celozrnný, 1 ČL másla, 1 plátek tvrdého sýru (30% tuku), 1 ks červené papriky 1. DEN/1. TÝDEN 6:30 300 ml vlažné vody s citronem nebo 1 PL jablečného octa 7:00 SNÍDANĚ OVESNÁ KAŠE S JABLKEM SUROVINY: 4 PL ovesných vloček, 150 g (1ks) bílého neslazeného jogurtu 3% tuku, 1 jablko,

Více

Kuřecí prsa na podmáslí se špenátem a polentou

Kuřecí prsa na podmáslí se špenátem a polentou Kuřecí prsa na podmáslí se špenátem a polentou Suroviny na 1 porci: Maso kuřecí - prsa 150 g Polenta 80 g Podmáslí 0,5% 180 g Česnek 10 g Rozmarýn 3 g Sůl 2 g (Pepř 2 g) Špenát čerstvý 200 g Cibule jarní

Více

Minikuchařka zdravého stravování

Minikuchařka zdravého stravování Minikuchařka zdravého stravování Pokrmy zde uvedené byly připraveny žáky školy pod vedením učitelů odborného výcviku ISŠ HPOS Příbram v rámci projektu Čas pro prváky Realizace projektu byla spolufinancována

Více

Příloha č. 1: Ukázka receptů na přípravu makrobiotických pokrmů (převzato z Strnadelová, Zerzán, 2008)

Příloha č. 1: Ukázka receptů na přípravu makrobiotických pokrmů (převzato z Strnadelová, Zerzán, 2008) Příloha č. 1: Ukázka receptů na přípravu makrobiotických pokrmů (převzato z Strnadelová, Zerzán, 2008) Pšeničné placičky Trochu uvařené pšenice rozemeleme na masovém strojku spolu s dušenou zeleninou (mrkev,

Více

Recepty, aneb jak vaříme na táboře

Recepty, aneb jak vaříme na táboře Recepty, aneb jak vaříme na táboře Polévky: Bramborová - suroviny: brambory, cibule, mrkev, majoránka, nové koření, česnek, sůl, pepř, voda, případně mouka na zahuštění a polévkové koření - postup: Na

Více

Tradiční recepty. méně cholesterolu. určitě vyzkoušejte! pochutnáte si

Tradiční recepty. méně cholesterolu. určitě vyzkoušejte! pochutnáte si Tradiční recepty méně cholesterolu určitě vyzkoušejte! pochutnáte si pórková polévka voda 1 l pórek 1 ks Alfa Bio lahůdkové TOFU 1 ks hrášek (mražený) 100 g kukuřice 100 g cuketa 1 ks mrkev 1-2 ks bujón

Více

Pomazánky Na přesnídávky a svačiny (recepty jsou normovány na 10 porcí) Celerová pomazánka celer 150 120 máslo pomazánkové 250 zakysaná smetana 100 ananas (jablka) 70 pórek 50 30 citrón 20 10 Celer nastrouháme

Více

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou Svíčková na smetaně Karlovarské knedlíky Jablkový závin Zelná polévka s klobásou 400 g kysaného zelí klobása 250 ml zakysané smetany 50 g cibule 800 ml vývaru

Více

Pohanková minikuchařka

Pohanková minikuchařka Pohanková minikuchařka Polévky z pohanky Pohanková polévka se zeleninou 100 g pohanky lámanky, 250 g kořenové zeleniny, slanina, 2 cibule, zeleninový vývar, sůl, pepř Na slanině osmahneme cibuli, přidáme

Více

Recepty pro týden 13.6.-19.6.

Recepty pro týden 13.6.-19.6. Bramborový nákyp 2 kg brambor 1 lžička másla 120 g sýra s plísní na povrchu pohanková strouhanka 3 lžičky majoránky sůl podle chuti Brambory i se slupkou omyjeme a uvaříme. Zapékací misku vymažeme máslem,

Více

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka Cibule 1kg Máslo 100g Bílé víno 0,5L Bageta 1ks Strouhaný sýr 200g Vejce 1ks Sůl, pepř, bobkový list, tymián Francouzskákuchyně Zapečenácibulovápolévka Polévka - Cibuli nakrájíme na tenké proužky a orestujeme

Více

Puding z jáhlových vloček

Puding z jáhlových vloček Puding z jáhlových vloček 1 Jáhlové vločky (instantní varianta) zalijeme trochou vařící vody, promícháme a necháme v přikryté nádobě změknout. 2 Do husté vločkové kaše vmícháme med, na kousky nakrájené

Více

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka sýrová s kapií, mrkev, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,07

Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka sýrová s kapií, mrkev, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,07 Středa 1.3.2017 Přesnídáv. houska, pomazánka tvarohová s vejci, okurka - zelenina příloha, čaj Polévka polévka slepičí s rýží a zeleninou,09 Oběd 1 kuře pečené s nádivkou, brambory m.m., zeleninová obloha

Více

Saláty a pomazánky. Bc. Marie Zahrádková

Saláty a pomazánky. Bc. Marie Zahrádková Saláty a pomazánky Bc. Marie Zahrádková Saláty jako hlavní pokrm Zeleninový salát s kuřecím masem 1ks okurka, 3ks rajčat, 1 ks ledový salát, 2 ks paprika, olivový olej, 200g kuřecí prsa /Nakrájené kuř.

Více

Thajská kuchyně pro starší děti

Thajská kuchyně pro starší děti Thajská kuchyně pro starší děti JARNÍ ZÁVITKY THAJSKÁ KUŘECÍ POLÉVKA PAD THAI NUDLE S KUŘECÍM MASEM BANÁN NA KARAMELU S KOKOSEM JARNÍ ZÁVITKY 5 listů kulatého rýžového papíru 1 x balení uzeného tofu 100

Více

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 5. týden ŽENA S OBEZITOU

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 5. týden ŽENA S OBEZITOU Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu Recepty na 5. týden ŽENA S OBEZITOU Tyto recepty jsou určeny pro ženu s obezitou. Pro vaši orientaci uvádíme následující přibližné parametry:

Více

Mořské ryby. Carpaccio z halibuta se salsou z fenyklu, okurky a avokáda, citrusová. zálivka, piniové oříšky. Rybí velouté se šafránovou zeleninou

Mořské ryby. Carpaccio z halibuta se salsou z fenyklu, okurky a avokáda, citrusová. zálivka, piniové oříšky. Rybí velouté se šafránovou zeleninou Mořské ryby Carpaccio z halibuta se salsou z fenyklu, okurky a avokáda, citrusová zálivka, piniové oříšky Rybí velouté se šafránovou zeleninou Filátka z platýze s pomerančovou karotkou, pečenou kořenovou

Více

Jídelníček červen 2015

Jídelníček červen 2015 Jídelníček červen 2015 PONDĚLÍ 1. 6. 2. Brokolicový krém s muškátovým oříškem /1,3,7 Jemný vepřový gulášek, domácí bramborový knedlík/1,3,7 5. / GF, V/ Brokolicový krém s muškátovým oříškem /0 Dušená smetanová

Více

Maso, maso, maso II. Domácí hamburger s cibulovou marmeládou a cheddarem. Vepřová krkovička na černém pivu. Bramborové rösti

Maso, maso, maso II. Domácí hamburger s cibulovou marmeládou a cheddarem. Vepřová krkovička na černém pivu. Bramborové rösti Maso, maso, maso II. Domácí hamburger s cibulovou marmeládou a cheddarem Vepřová krkovička na černém pivu Bramborové rösti Vepřová panenka ve slanině pečená vcelku s hříbkovou omáčkou Tvarohový mousse

Více

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Krkovice na cibulce. Karlovarské knedlíky. Špekové knedlíky.

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Krkovice na cibulce. Karlovarské knedlíky. Špekové knedlíky. Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou Svíčková na smetaně Krkovice na cibulce Karlovarské knedlíky Špekové knedlíky Jablkový závin Zelná polévka s klobásou 400 g kysaného zelí klobása 250 ml zakysané

Více

Mexická kuchyně I. Empanadas plněné taštičky. Carpaccio tortillas. Chimichangas. Guacamole. Pico de gallo salsa. Churros

Mexická kuchyně I. Empanadas plněné taštičky. Carpaccio tortillas. Chimichangas. Guacamole. Pico de gallo salsa. Churros Mexická kuchyně I. Empanadas plněné taštičky Carpaccio tortillas Chimichangas Guacamole Pico de gallo salsa Churros Empanadas plněné taštičky Těsto 600 g hladké mouky 80-100 g másla sůl 2 ks vejce 100

Více

Jarní raw menu raw food seminář

Jarní raw menu raw food seminář Jarní raw menu raw food seminář 7. a 8. březen 2014 v IC Zahrada na Žižkově Živé jídlo je takové jídlo, které nám dává příroda syrové ovoce, zelenina, semínka, ořechy, byliny, atd. Nevaříme ho s nepečeme

Více

mletý pepř olej na smažení

mletý pepř olej na smažení Dýňový ovocný salát Dýňový kompot 200 g mexická dýně 100 g cukr ananasová tresť 1 ks pomeranč 1 ks broskve 200 g zakys.smetana mandle-lupínky 1 ks van. cukr 1 ks limetka 1 ks kiwi Mexickou dýni nakrájíme,

Více

Kuchařka zdravých svačinek

Kuchařka zdravých svačinek Kuchařka zdravých svačinek 250 g měkkého tvarohu 1 červená paprika (může být i nakládaná) 1 vejce 100 g eidamu sůl 1. Papriku omyjeme a nakrájíme nadrobno. Eidam nastrouháme. 2. Vejce uvaříme natvrdo,

Více

Škola- říjen do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek 6.10.

Škola- říjen do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek 6.10. Pondělí 2.10.2017 houska, pomazánka vaječná, paprika - zelenina příloha, čaj / bílá káva polévka bramborová s ovesnými vločkami těstoviny zapečené se zeleninou a sýrem, jablka - příloha chléb, máslo, šunka,

Více

"Original" Odborné recepty s Balkánským sýrem značky

Original Odborné recepty s Balkánským sýrem značky Odborné recepty s Balkánským sýrem značky "Original" Neven 7 s.r.o. Zavřená 27, Brno, PSČ 634 00 Mobil: +420775263544 info@neven.cz www.balkansky-syr.cz, www.sirene.cz Obsah 1. Gratinované brambory se

Více

Lehké recepty Méně cholesterolu

Lehké recepty Méně cholesterolu Lehké recepty Méně cholesterolu Lehké recepty Méně cholesterolu Stravovat se zdravě, neznamená mít hlad! A ani to neznamená, že se musíte vzdát tradičních jídel a dělat kompromisy v chuti. Stačí sáhnout

Více

BŘEZEN JÍDELNÍČEK od do

BŘEZEN JÍDELNÍČEK od do BŘEZEN 2019 JÍDELNÍČEK od 1. 3. do 1. 3. 2019 PÁTEK 1. 3. 2019 polévka: brokolicová s houskou (1a, 3, 7, 9) oběd č. 1: kuřecí maso na kmínu, kuskus, zelenina (1a) oběd č. 2: chotěbořský gáblík, bramborový

Více

JÍDELNÍČEK DUBEN 2015

JÍDELNÍČEK DUBEN 2015 JÍDELNÍČEK DUBEN 2015 1.4. ST * Hrachová polévka s majoránkou 2. Smažený kuřecí řízek s plátkem citrónu podávaný s tymiánovou bramborovou kaší 5. / GF, DF, V/ hrachová s majoránkou Lečo s bramborem z páry*cibule*rajče*paprika*vejce*brambory*sůl*olivový

Více

Toast se šunkou a křenem

Toast se šunkou a křenem Toasty (apetit) Toast se šunkou a křenem 8 plátků toastového chleba, 160 g šunky, 8 rajčat (malá), 1 pórek, 8 plátků tvrdého sýra, 100 g křenu, 50 g másla, mletý pepř, mletá paprika Krajíčky toastového

Více

POMAZÁNKY. Tvaroh utřeme se solí, koprem, rozmačkaným česnekem a drobně nakrájenou cibulí, nakonec vmícháme nastrouhanou okurku.

POMAZÁNKY. Tvaroh utřeme se solí, koprem, rozmačkaným česnekem a drobně nakrájenou cibulí, nakonec vmícháme nastrouhanou okurku. POMAZÁNKY Okurková pomazánka 250g tvarohu 100g nahrubo nastrouhané okurky 1 stroužek česneku ½ cibule podle chuti kopr Tvaroh utřeme se solí, koprem, rozmačkaným česnekem a drobně nakrájenou cibulí, nakonec

Více

Těstoviny s paprikou, rajčetem a sójovou omáčkou

Těstoviny s paprikou, rajčetem a sójovou omáčkou Těstoviny (apetit) Těstoviny s paprikou, rajčetem a sójovou omáčkou 150 g vařených těstovin, 40 g tuku Ceres soft, 2 lžíce sójové omáčky, 2 rajčata, 1 zelená paprika, 50 g eidamu, mletý pepř, sůl Sýr

Více

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 4. týden ŽENA S NADVÁHOU

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 4. týden ŽENA S NADVÁHOU Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu Recepty na 4. týden ŽENA S NADVÁHOU Tyto recepty jsou určeny pro ženu s nadváhou. Pro vaši orientaci uvádíme následující přibližné parametry:

Více

Mouku s kořením a solí smíchejte v míse. Přidejte 3-4 lžíce vody tak, aby vzniklo tuhé těsto. Cibulové klínky do něj důkladně vmíchejte.

Mouku s kořením a solí smíchejte v míse. Přidejte 3-4 lžíce vody tak, aby vzniklo tuhé těsto. Cibulové klínky do něj důkladně vmíchejte. Cibulové bhaji hladká mouka 6 lžic mletá kurkuma 1 zarovnaná lžička mletý římský kmín 1 zarovnaná lžička garammasala (indické grilovací koření: hřebíček, kardamon, kmín, koriandr, pepř, skořice) 1 zarovnaná

Více

Žebra & křídla. Zapečené chilli nachos. Buffalo křidélka. Crudité s dipem z modrého sýra. Pečená vepřová žebra s domácí barbecue omáčkou

Žebra & křídla. Zapečené chilli nachos. Buffalo křidélka. Crudité s dipem z modrého sýra. Pečená vepřová žebra s domácí barbecue omáčkou Žebra & křídla Zapečené chilli nachos Buffalo křidélka Crudité s dipem z modrého sýra Pečená vepřová žebra s domácí barbecue omáčkou Grilovaná kukuřice Salát Coleslaw Česneková bageta Zapečené chilli nachos

Více

Jídelníček: 4. týden

Jídelníček: 4. týden Jídelníček: 4. týden PONDĚLÍ Snídaně: Chia pudink 3 lžíce chia semínek, ½ banánu, mandlové mléko 200ml, maliny 50g, mandle 15g 1. Chia semínka si necháme přes noc nabobtnat v mandlovém mléce. 2. Smícháme

Více

Povánoční kulinářská inspirace

Povánoční kulinářská inspirace Povánoční kulinářská inspirace Milí čtenáři. Sice už máme skoro konec ledna, ale všechna ta kila navíc, která jsme si nastřádali během Vánoc (já tedy i během Silvestra je neuvěřitelné, co dokáže člověk

Více

SLANÉ ŽITNÝ CHLEBÍČEK SE SEMÍNKOVOU RAW POMAZÁNKOU CHLEBÍČEK POHANKOVÝ S CIZRNOVOU POMAZÁNKOU A MRKVOVÝM SALÁTEM

SLANÉ ŽITNÝ CHLEBÍČEK SE SEMÍNKOVOU RAW POMAZÁNKOU CHLEBÍČEK POHANKOVÝ S CIZRNOVOU POMAZÁNKOU A MRKVOVÝM SALÁTEM SLANÉ ŽITNÝ CHLEBÍČEK SE SEMÍNKOVOU RAW POMAZÁNKOU Složení: žitný chléb (bio žitná celozrnná mouka, bio žitný celozrnný kvásek, voda, kmín, sůl), semínková pomazánka se sušenými rajčaty (slunečnicová semínka,

Více

Recepty s Regionální potravinou. Výběr tradičních jednoduchých receptů z 10 krajů Čech a Moravy

Recepty s Regionální potravinou. Výběr tradičních jednoduchých receptů z 10 krajů Čech a Moravy Recepty s Regionální potravinou Výběr tradičních jednoduchých receptů z 10 krajů Čech a Moravy Jihočeský kraj Kapr se zelím Doba přípravy: 2 hodiny Množství: 5 porcí 500 g kapra 500 g Kysaného zelí bílého

Více

Menu únor 2015. 2. Tradiční domácí kuchyně Přírodní kuřecí plátek přírodní na bylinkách s restovanou teplou zeleninou a brambůrky na másle

Menu únor 2015. 2. Tradiční domácí kuchyně Přírodní kuřecí plátek přírodní na bylinkách s restovanou teplou zeleninou a brambůrky na másle 2.2. PO *Zeleninová polévka s mořskou řasou a krupkami Přírodní kuřecí plátek přírodní na bylinkách s restovanou teplou zeleninou a brambůrky na másle 5. Fit / GF, V/ Zeleninová polévka s mořskou řasou

Více

Škola- červenec do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek 7.7.

Škola- červenec do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek 7.7. Pondělí 3.7.2017 Polévka polévka kedlubnová s jáhly Oběd 1 vepřová roláda, dušená rýže,03,06,07 Úterý 4.7.2017 Polévka zelňačka s cizrnou Oběd 1 kapustové karbanátky, brambory m.m., zeleninová obloha Středa

Více

Banánové lívance NA 10 KUSŮ. Ingredience. Postup. 2 zralé banány 2 střední vejce 2 lžíce mandlové mouky

Banánové lívance NA 10 KUSŮ. Ingredience. Postup. 2 zralé banány 2 střední vejce 2 lžíce mandlové mouky Banánové lívance NA 10 KUSŮ 2 zralé banány 2 střední vejce 2 lžíce mandlové mouky Banány rozmačkáme vidličkou, poté postupně přimícháme vejce a mouku. Ze vzniklého těsta tvoříme malé lívance, které smažíme

Více

OBSAH. 0 0 Zeleninové pokrmy. Baskické fazolky. Brokolice s přelivem z lučiny. Brokolice se sýrovou omáčkou. Brokolice v římském bramboráku

OBSAH. 0 0 Zeleninové pokrmy. Baskické fazolky. Brokolice s přelivem z lučiny. Brokolice se sýrovou omáčkou. Brokolice v římském bramboráku OBSAH 0 0 Zeleninové pokrmy Baskické fazolky BMP-OOl... Brokolice s přelivem z lučiny B M P -002... Brokolice se sýrovou omáčkou B M P -003... Brokolice v římském bramboráku BMP-004 Brokolicové krokety

Více

Indonéská smažená rýže nasi goreng 4 porce

Indonéská smažená rýže nasi goreng 4 porce Rýže a nudle Indonéská smažená rýže nasi goreng 4 porce 250 g loupaných syrových tygřích krevet 80 g namočených sušených krevet 20 g zázvoru 4 houby šitake 1 svazek jarní cibulky 1 lžíce sambal badyak

Více

Street Food z Vietnamu

Street Food z Vietnamu Street Food z Vietnamu Salát Nom Hoa Chuoi Špízy Nem Lui Bagety Banm Mi Nakládaná mrkev a ředkev Bun Bo Nam Bo Salát Nom Hoa Chuoi 1 banánový květ šťáva z ½ citronu 300 g kuřecího masa (ideálně stehno)

Více

VY_32_INOVACE_CVS17. Název vzdělávacího materiálu: Česká tradiční jídla. Autor: Mgr. Martin Kovačka

VY_32_INOVACE_CVS17. Název vzdělávacího materiálu: Česká tradiční jídla. Autor: Mgr. Martin Kovačka Název vzdělávacího materiálu: Česká tradiční jídla. VY_32_INOVACE_CVS17 Autor: Mgr. Martin Kovačka Předmět: Člověk ve společnosti (Občanská výchova) Ročník: 7. Tematický celek: Kultura. Stručný popis aktivity:

Více

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY 10 KUSŮ KULIČKY ŠTĚSTÍ Kuličky lze skladovat v lednici po dobu 5 dnů. Jsou výborné jako svačinka, když máme na něco chuť, anebo jako rychlé doplnění energie. Jsou vhodné zejména

Více

Všechny suroviny rozmixujeme spolu nahladko a podle vlastního uvážení můžeme ještě dochutit.

Všechny suroviny rozmixujeme spolu nahladko a podle vlastního uvážení můžeme ještě dochutit. Pomazánky Cizrnová pomazánka s olivami cizrna uvařená na měko 1,5 šálku (1 šálek = 2 dcl), olivy černé vypeckované 15 ks, dušená cibule 2 pl, sušené francouzské droždí 3pl (lahůdkové droždí, teby), olej

Více

To nejlepší z Asie - festival asijských chutí

To nejlepší z Asie - festival asijských chutí To nejlepší z Asie - festival asijských chutí Napařované knedlíčky Dim sum plněné pekingskou kachnou s chilli omáčkou Vietnamská hovězí polévka Pho Bo Indonéská smažená rýže Nasi Goreng s kuřecím masem

Více

Chlebová jarní polévka (4 porce)

Chlebová jarní polévka (4 porce) POLÉVKY Chlebová jarní polévka (4 porce) Ingredience: kostka zeleninového bujónu; 40 g sádla; cibule; 4 plátky chleba; 4 vejce; špetka muškátového oříšku; pažitka; petrželka; kopřivy; mletý zázvor; sůl;

Více

Jídelníček: 3. týden

Jídelníček: 3. týden Jídelníček: 3. týden PONDĚLÍ Snídaně: Vajíčková pomazánka z domácí lučiny (1 porce: 2 plátky žitného chleba, 300g domácí lučina recept již byl uveden, 4 vajíčka na tvrdo, 1 jarní cibulka, špetka soli a

Více

Škola- únor do Pátek

Škola- únor do Pátek Pátek 1.2.2019 Přesnídáv. houska- celozrnná, pomazánka sýrová s celerem, paprika - zelenina příloha, čaj / bílá káva Polévka polévka špenátová s vajíčkem Oběd 1 bulgurové rizoto s vepř. mletým masem a

Více

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 2. týden ŽENA S NADVÁHOU

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 2. týden ŽENA S NADVÁHOU Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu Recepty na 2. týden ŽENA S NADVÁHOU Tyto recepty jsou určeny pro ženu s nadváhou. Pro vaši orientaci uvádíme následující přibližné parametry:

Více

Svačiny Předkrmy Na cesty²

Svačiny Předkrmy Na cesty² Svačiny Předkrmy Na cesty² 108 Portobello sendvič s chimichurri salsou 4 porce 8 slabších plátků bezlepkového chleba (viz poznámka níže) Plátky chleba opečeme na pánvi s pár kapkami oleje dokřupava. Pánev

Více

Přesnídáv. chléb, pomazánka z tuňáka a zeleniny, paprika - zelenina příloha, čaj obsahuje alergeny: 01,04,07,09

Přesnídáv. chléb, pomazánka z tuňáka a zeleniny, paprika - zelenina příloha, čaj obsahuje alergeny: 01,04,07,09 Čtvrtek 1.6.2017 houska- celozrnná, máslo, šunka, okurka - zelenina příloha, / bílá káva polévka rajčatová s celozrnnou těstovinou sekaná z králíčího masa s pohankou, bramborová kaše, zeleninová obloha,10

Více

Kapr Kapr s jogurtem ½ Kapra hladká mouka paprika koření na ryby ½ kg bílého jogurtu Mandle Vykostěné porce kapra obalíme v mouce s kořením, paprika, rybí koření a sůl. Vložíme do zapékací misky, zalijeme

Více

Hlavní jídla. Kuřecí maso s růžičkovou kapustou a rýží. Budete potřebovat na 1 porci: - 100 g vařené rýže. - 100 g 150 g kuřecích prsou

Hlavní jídla. Kuřecí maso s růžičkovou kapustou a rýží. Budete potřebovat na 1 porci: - 100 g vařené rýže. - 100 g 150 g kuřecích prsou Kuřecí maso s růžičkovou kapustou a rýží - 100 g vařené rýže - 100 g 150 g kuřecích prsou - 8 ks růžičkové kapusty Růžičkovou kapustu uvaříme v osolené vodě, do které přidáme 1 cibuli pro lepší chuť. Doba

Více

Zdenka Horecká Vladimír Horecký. Pomazánky A Saláty. 150 receptů

Zdenka Horecká Vladimír Horecký. Pomazánky A Saláty. 150 receptů Zdenka Horecká Vladimír Horecký Pomazánky A Saláty 150 receptů ÚVoD Pomazánky jsou velmi oblíbenou součástí studené kuchyně. Můžeme je podávat jako předkrm, k snídani a některé i jako večeři. Bez pomazánky

Více

žitný chléb, pomazánka celerová s tvarohem, paprika - zelenina příloha, čaj obsahuje alergeny: 01,07,09

žitný chléb, pomazánka celerová s tvarohem, paprika - zelenina příloha, čaj obsahuje alergeny: 01,07,09 Středa 1.6.2016 Čtvrtek 2.6.2016 Pátek 3.6.2016 žitný chléb, pomazánka celerová s tvarohem, paprika - zelenina příloha, čaj,09 polévka rybí,04,07,09 kuře pečené, bulgur se zeleninou, paprika - zelenina

Více

Přesnídáv. houska- celozrnná, pomazánka zeleninová se sýrem, mrkev, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,03,07,09,10

Přesnídáv. houska- celozrnná, pomazánka zeleninová se sýrem, mrkev, čaj / bílá káva obsahuje alergeny: 01,03,07,09,10 Pondělí 2.1.2017 Přesnídáv. kaše rýžová se skořicí, kompot ovocný - příloha, čaj Polévka zelňačka s cizrnou Oběd 1 kuřecí stehno pečené, dušená rýže s kukuřicí Svačina chléb s máslem, vejce vařené, jablka

Více

Jídelníček: 2. týden

Jídelníček: 2. týden Jídelníček: 2. týden PONDĚLÍ Snídaně: Ovesné Smoothie (1 banán, ¼ hrníčku ovesných vloček, 4 datle, ½ hrníčku rostlinného mléka (mandlové), ½ ledu, špetka skořice) 1 porce (5g bílkovin, 58g sacharidů,

Více

Houbové recepty: Hlíva ústřičná a Žampion Neděle, 16 Únor :44 - Aktualizováno Pondělí, 17 Únor :20

Houbové recepty: Hlíva ústřičná a Žampion Neděle, 16 Únor :44 - Aktualizováno Pondělí, 17 Únor :20 Plodnice hlívy ústřičné mají všestranné využití.jsou vhodné do polévek, omáček, pod maso ale i do salátů a především k nakládání. Ke kulinářským účelům využíváme především klobouky, které mají přímé využití.

Více

Francouzská kuchyně II.

Francouzská kuchyně II. Francouzská kuchyně II. Salát Nicoise Quiche Lorraine Šetrně pečená kachní prsa na pomeranči Ratatouille Flambované palačinky Salát Nicoise 1 ks římského salátu 2 větší brambory 100 g čerstvých zelených

Více

Francouzská kuchyně I.

Francouzská kuchyně I. Francouzská kuchyně I. Lososový tartar na rukolovém salátku Cibulová polévka se sýrovými toustíky Kuře na víně "Coq au vin" Lyonské brambory Crème brûlée Lososový tartar na rukolovém salátku 200 g lososa

Více

obsahuje alergeny: 01,10 Svačina slunečnicový chléb, máslo, šunka, okurka - zelenina příloha, čaj, mléko obsahuje alergeny: 01,07

obsahuje alergeny: 01,10 Svačina slunečnicový chléb, máslo, šunka, okurka - zelenina příloha, čaj, mléko obsahuje alergeny: 01,07 Pondělí 1.10.2018 chléb, pomazánka sardinková, mrkev, čaj,04,07,10 zelňačka s cizrnou rybí filé pečené na másle a zelenině, brambory m.m., zeleninová obloha,04,07 houska- celozrnná, bylinkové máslo, jablka

Více

Čočkové karbanátky HLAVNÍ JÍDLA. příprava: 25 min. k ih JEZTE ČESKY rok v naší kuchyni. Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.

Čočkové karbanátky HLAVNÍ JÍDLA. příprava: 25 min. k ih JEZTE ČESKY rok v naší kuchyni. Jana Vašáková, Zdena Skokanová N. 4 porce Červená čočka loupaná BIOHARMONIE 500 g Špaldová mouka hladká BIOHARMONIE 1 kg HLAVNÍ JÍDLA příprava: 25 min. R Recept t je j použit žit z knihy k ih JEZTE ČESKY rok v naší kuchyni. Jana Vašáková,

Více

Recepty pro týden 25.7.-31.7.

Recepty pro týden 25.7.-31.7. Špenát s čočkovou rýží 100 g celozrnné rýže 3 lžíce červené čočky 1 cibule 100 g čerstvého kozího sýra 1 lžíce řepkového oleje muškátový oříšek 400 g mraženého listového špenátu sůl, pepř Rýži povaříme

Více

Škola- březen do Pátek

Škola- březen do Pátek Pátek 1.3.2019 Přesnídáv. slunečnicový chléb, pomazánka vaječná, okurka - zelenina příloha, čaj / bílá káva,10 Polévka mrkvová polévka se špaldovou krupicí Oběd 1 kuře na paprice, tarhoňa Pondělí 4.3.2019

Více

Rajčatový koláč. Připravíme si na těsto: Na náplň: 1/8 porce obsahuje přibližně: 360 kcal = 1 505 kj 14 g bílkovin, 21 g tuků, 29 g sacharidů

Rajčatový koláč. Připravíme si na těsto: Na náplň: 1/8 porce obsahuje přibližně: 360 kcal = 1 505 kj 14 g bílkovin, 21 g tuků, 29 g sacharidů Rajčatový koláč Připravíme si na těsto: 250 g hladké mouky 150 g másla nebo tuku na pečení 1 žloutek Na náplň: 2 lžíce olivového oleje 2 velké cibule 10 velkých rajčat (nebo 2 plechovky po 400 g loupaných

Více

Přesnídáv. houska- celozrnná, pomazánka sýrová s celerem, paprika - zelenina příloha, čaj, mléko obsahuje alergeny: 01,03,07,09

Přesnídáv. houska- celozrnná, pomazánka sýrová s celerem, paprika - zelenina příloha, čaj, mléko obsahuje alergeny: 01,03,07,09 Středa 1.8.2018 Přesnídáv. houska- celozrnná, pomazánka sýrová s celerem, paprika - zelenina příloha, čaj, mléko,03,07,09 Polévka polévka fazolková s jáhly Oběd 1 kuřecí plátek přírní s hráškem, kuskus

Více

RECEPTY STUDENTŮ SŠ. kuchař = stupeň náročnosti na přípravu (1 snadné, 2 mírně obtížné, 3 více obtížné, 4 náročné)

RECEPTY STUDENTŮ SŠ. kuchař = stupeň náročnosti na přípravu (1 snadné, 2 mírně obtížné, 3 více obtížné, 4 náročné) V této části publikace naleznete originální recepty studentů středních škol Libereckého kraje, kteří se zúčastnili soutěže Ovoce a zelenina pětkrát denně. Všechny recepty jsou otištěny dle textových a

Více

od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 2.5.2016 Úterý 3.5.2016 Středa 4.5.2016 Čtvrtek 5.5.2016 Pátek 6.5.2016 koláč máslový s tvarohovou a ovocnou náplní, čaj ovocný, ovoce obsahuje alergeny: 01,01a,03 polévka masová krémová, zeleninové

Více

JÍDELNÍČEK BŘEZEN 2015

JÍDELNÍČEK BŘEZEN 2015 JÍDELNÍČEK BŘEZEN 2015 2.3.PO*Květáková polévka se zeleným hráškem/1,3,7 1. Smetanové fusilli s kuřecím na rozmarýnu a jarní zeleninou/brokolice, sladký hrášek a kukuřice/1,3,7 5. / GF, V/ Květáková polévka

Více

Škola- duben do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

Škola- duben do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 2.4.2018 Úterý 3.4.2018 Středa 4.4.2018 Čtvrtek 5.4.2018 Pátek 6.4.2018 státní svátek- nevaří se! polévka drůbková jemná s rýží,09 hovězí pečeně na česneku, houskové knedlíky (kynuté)- se špaldou

Více

Česká kuchyně II. Bramborová polévka. Houskové knedlíky. Pečená kachna s červeným zelím. Rajská omáčka. Vdolečky

Česká kuchyně II. Bramborová polévka. Houskové knedlíky. Pečená kachna s červeným zelím. Rajská omáčka. Vdolečky Česká kuchyně II. Bramborová polévka Houskové knedlíky Pečená kachna s červeným zelím Rajská omáčka Vdolečky Bramborová polévka 40 g cibule 300 g kořenové zeleniny 1 středně velká cibule hrst sušených

Více

S R P E N příprava studených pokrmů: (pracovali jsme ve dvou skupinách)

S R P E N příprava studených pokrmů: (pracovali jsme ve dvou skupinách) S R P E N 2 0 1 7 příprava studených pokrmů: (pracovali jsme ve dvou skupinách) POMAZÁNKA Z AVOKÁDA Avokádo 1ks. Kešu oříšky 50gr. Medvědí česnek (nebo čerstvý špenát) Hořčice, Sůl Zralé avokádo oloupeme,

Více

Recepty na grilování, přípravu omáček a marinád

Recepty na grilování, přípravu omáček a marinád Recepty na grilování, přípravu omáček a marinád MARINÁDA NA HOVĚZÍ MASO (na cca 1 kg masa) 4 lžíce oleje z burských oříšků 1 lžíce ostré hořčice ½ čajové lžíce sladké papriky na špičku nože kari a šalvěj

Více

Alibábovka. Ingredience. Postup

Alibábovka. Ingredience. Postup Alibábovka 1 Hera, 1/2 sklenice vody (hořčicové), 1 a 3/4 sklenice cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 sklenice hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 žloutky, hrst nasekaných ořechů, 2 lžíce kakaa, sníh ze

Více

OBĚDY A VEČEŘE NEJEN PRO CELIAKY

OBĚDY A VEČEŘE NEJEN PRO CELIAKY 1 Karla Pelikánová OBĚDY A VEČEŘE NEJEN PRO CELIAKY 60 zdravých, rychlých a snadných receptů, kterým přijdou na chuť úplně všichni 2 SALÁTY Špenátový s rajčaty Zeleninový salát s čerstvým baby špenátem

Více

1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY

1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY CS TROUBA RECEPTY 2 www.electrolux.com 1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY 1.1 Hovězí pečeně Nastavení: Automatická pečicí sonda. Teplota sondy: 65 C. Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí sondu a vložte do zapékací

Více

do Pátek

do Pátek Pátek 1.6.2018 slunečnicový chléb, pomazánka sýrová s celerem, mrkev, mléko, čaj, krém tvarohový- nanuk, vždy tác,09 polévka brokolicovo-květáková s majoránkou rajčatové pečené fazole - kovbojské, slunečnicový

Více

Kurz mořských ryb. Cocina Rivera, Vašek Šulc

Kurz mořských ryb. Cocina Rivera, Vašek Šulc Kurz mořských ryb ü Ančovičky s cibulí a piniovými oříšky ü Mořský vlk v solné krustě ü Soté z černých mušlí ü Filet z pražmy na zelenině ratatouille s citronovou šafránovou omáčkou ü Krém s mascarpone

Více