LÉČBA PŘEDČASNÉ EJAKULACE INTERMITENTNĚ PODÁVANÝM SERTRALINEM

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "LÉČBA PŘEDČASNÉ EJAKULACE INTERMITENTNĚ PODÁVANÝM SERTRALINEM"

Transkript

1 LÉČBA PŘEDČASNÉ EJAKULACE INTERMITENTNĚ PODÁVANÝM SERTRALINEM INTERMITTENT ADMINISTRATION OF SERTRALINE IN PREMATURE EJACULATION MILAN KOLOMAZNÍK Soukromá psychiatrická a sexuologická ambulance, Plzeň SOUHRN Dvaapadesát pacientů trpících předčasnou ejakulací bylo léčeno intermitentně (tj. pouze v den předpokládaného styku 4 6 h. před aktem podávaným) sertralinem 50 mg/d. Výsledky byly literárně srovnatelné s údaji o sertralinu, ostatních SSRI a klomipraminu, podávanými kontinuálně. Účinnost léčby podle Intravaginal Ejaculatory Latency Time byla 83 % (N = 43), podle kritéria uspokojení partnerky 75 % (N = 39) a podle hodnocení (lékař, pacient nebo oba) v den poslední kontroly 69 % (N = 36). Předčasnou ejakulaci je možné léčebně ovlivňovat intermitentním podáváním sertralinu. Klíčová slova: sertralin, intermitentní léčba PE SUMMARY Fifty two patients suffering from premature ejaculation were treated intermitently (i.e. only in the day of the expected intercourse, given 4 6 hours before the act) with sertraline 50 mg/d. The results were comparable to the results of other studies in which setraline, other SSRIs and clomipramine were asministered continually. The treatment efficacy was: 83 % (N = 43) according to the Intravaginal Ejaculatory Latency Time, 75 % (N = 39) according to the female partner s satisfaction, 69 % (N = 36) according to the evaluation in the last check-up day (doctor, patient or both). The premature ejaculation can be therapeutically influenced by sertraline given intermitently. Key words: sertraline, intermittent treatment of PE Kolomazník M: Léčba předčasné ejakulace intermitentně podávaným sertralinem. Psychiatrie 2004;8(2):

2 Úvod Potížemi s předčasnou ejakulací (dále jen PE) trpí asi jedna třetina všech mužů. Definice pojmu předčasná ejakukace je relativní. Předčasná čemu? Statistické normě (3 4 min)? Potřebě partnerky k dosažení orgazmu? Vlastním představám? Potřebě partnerského páru (byť i jen jednomu z nich) kontrolovat délku koitu? Mýům ovlivňujícím názory partnerů (např. potřeba současného orgazmu)? Počtu frikčních pohybů? (Kolomazník et al., 2002) Serotonergní antidepresiva typu SSRI a klomipramin svým původně nežádoucím účinkem opožďováním ejakulace a orgazmu umožnila jeho účinné a neobtěžující ovlivnění (Balbay et al., 1998; McMahon, 1998a; McMahon, 1998b; Mendels, et al.; 1995 a jiní). V roce 1998 uvedl autor 9 kazuistik PE, ve kterých byli pacienti léčeni nikoliv kontinuálním, ale jednorázovým podáváním sertralinu, které dostatečně prodloužilo intravaginální ejakulační reakční čas (Intravaginal Ejaculation Latency Time dále jen IELT) (Kolomazník et al., 1998). Cílem této práce bylo ověřit tyto zkušenosti u většího souboru a zjistit, zda výsledky odpovídají tomu, co je uváděno v literatuře o kontinuálním podávání sertralinu, některých dalších SSRI a klomipraminu. Popis souboru a metodika Autor popisuje soubor 52 pacientů které léčil pro PE ve své sexuologické ordinaci. Diagnóza byla stanovena na základě řízeného rozhovoru a komplexního somatického vyšetření. Bylo jim doporučeno užívat sertralin 50 mg/den jen v den předpokládaného koitu 4 6 hodin před vlastním aktem. Ke kontrole byli zváni většinou po 1 měsíci. Účinnost léčby byla zjišťována: podle IELT, který pacienti měřili sami pomocí stopek, podle uspokojení partnerky koitem, podle hodnocení lékaře, pacienta nebo obou při poslední kontrole. Vedle medikamentózní léčby bylo doporučeno pacientům provádět nácvikovou léčbu pomocí obecně známé stop-start techniky. Statistické vyhodnocení výsledků bylo potom provedeno pomocí výpočtu průměrů (včetně směrodatné odchylky, s uvedením minimálních a maximálních hodnot), dále pomocí Wilcoxonova párového testu a kontingenčních tabulek.

3 Výsledky Průměrný věk pacientů byl 32 let. V minulosti již 10 z nich bylo pro PE léčeno nejrůznějšími způsoby. U 43 z nich byla diagnostikována primární PE, u 5 sekundární a u 4 astenická forma (Zvěřina, 1992), kombinovaná eventuálně erektilní dysfunkcí. Šestnáct pacientů uvedlo nepravidelné pohlavní styky, 36 se stýkalo více méně pravidelně. Postoj své partnerky k sexu s nimi jako vstřícný hodnotilo 31 pacientů, 12 jej označilo za indiferentní a 9 jako vysloveně destruktivní. Trvalý partnerský vztah udalo 50 pacientů. Antikoncepce byla jištěna ve 33 párech partnerkou, v 10 kondomem a ve 3 praktikovali koitus interruptus. U 6 párů nebyla antikoncepce potřebná nebo žádoucí. V pohlavním životě bylo 11 pacientů handicapováno anatomickými podmínkami penisu a to: v anamnéze nebo aktuálně fimóza, frenulum breve, hypospadie. Tyto anatomické podmínky byly nápadně časté u neúspěšně léčených pacientů, a to i po případné jejich chirurgické úpravě. Devět mělo jiné, pro sexuální život handicapující podmínky zdravotní, sociální, nebo psychologické: erektilní dysfunkce, astenická PE s erektilní dysfunkcí, nepravidelný sexuální režim, nesoustředění spojené s funkční poruchou dýchání, prodělaná chemoterapie, hypotyreóza, poruchy sebehodnocení. Ve vztahu k partnerce to byly: její destruktivní postoje k sexu, déletrvající gynekologická indispozice, poruchy menstruačního cyklu, algopareunie, její potřeba, aby koitus trval alespoň 20 minut non stop či pracovní přetížení. Těmito handicapy trpěli hlavně ti, u kterých po sertralinu nedošlo k prodloužení IELT. Výskyt nežádoucích sexuálních účinků byl uspokojivý: U sertralinu podávaného intermitentně se vyskytla 3 erektilní dysfunkce, dále 4 gastrointestinální potíže a 2 zvýšená únavnost. K jejich odstranění většinou postačila změna medikace. Žádný z pacientů nepřestal užívat sertralin pro nežádoucí účinky. Pouze 3 ho přestali brát, protože u nich neovlivnil IELT. Z nich 2 byli převedeni na paroxetin a 1 na klomipramin. Hodnocení výsledků léčby sertralinem podle jednotlivých kritérií:

4 IELT: zlepšeno (IELT 180 sec. a déle): N = 43 (83 %), nezlepšeno: N = 9 (17 %). Sexuální uspokojení partnerky vlastním koitem: zlepšeno: N = 39 (75 %), nezlepšeno: N = 13 (25 %). Hodnocení lékaře, pacienta nebo obou při poslední kontrole: zlepšeno: N = 36 (69 %), nezlepšeno: N = 16 (31 %). Po vstupním vyšetření navštívilo lékaře pouze 9 pacientů 4 a častěji. Pacienti byli sice zváni ke kontrole po 1 měsíci, ale přicházeli většinou se zpožděním a bez doporučeného doprovodu partnerky v době, kdy již neměli sertralin. Již při první kontrole došlo k významnému prodloužení IELT, které zůstalo významné i při klesajícím počtu pacientů při dalších kontrolách. V průběhu léčby se průměrný počet styků za měsíc významně zvýšil. Uspokojení partnerek z koitu se v průběhu léčby významně zvýšilo ve srovnání se stavem na počátku léčby. Pouze 3 nemocní ho přestali brát, protože u nich neovlivnil IELT. Z nich 2 byli převedeni na paroxetin a 1 na klomipramin. Při intermitentním podávání paroxetinu se stav u 1. upravil po 20 mg, u 2. až po dávce 40 mg/den. Pacient s hypospadií se neupravil ani po klomipraminu kontinuálně podávaném. Diskuze Zjištění, že sertralin podávaný v této studii intermitentně (4 6 hodin před koitem pouze v den styku) prodlužoval IELT u PE není v rozporu a je srovnatelně s tím, co je uváděno v literatuře o kontinuálním podávání sertralinu a ostatních SSRI i klomipraminu (tabulka 2). Tím se potvrdila zjištění uvedená v 9 kazuistikách ( Kolomazník et al., 1998) i u většího souboru. Biologický poločas sertralinu je 26 hodin, nejvyšších plazmatických hladin dosahuje za 4 6 hodin po podání. Vedle selektivní inhibice serotoninu inhibuje excitační odpovědi adrenergních receptorů (cit. Koe podle McMahon, 1998a). Fluoxetin, který bývá také používán k úpravě IELT působí pravděpodobně tím, že zvyšuje senzorický penilní práh. Přitom nemění amplitudu ani latenci sakrálních evokovaných odpovědí ani kortikálních somatosenzorických evokovaných potenciálů (Yilmaz et al., 1999). Hronek et al. (1986) popsali výsledky léčby PE klomipraminem. Althof et al. (1995) testovali v této indikaci úspěšně po 2 měsíce klomipramin v dávkách mg/d a u 15 PE zjistili, že zvýšení dávky mělo za následek další prodloužení IELT. Mendels (1995) zjistil v randomizované, kontrolované studii, že sertralin po dosažení optimální dávky podávaný po 8 týdnů byl signifikantně lepší než placebo. McMahon et al. (1998a) zjistili, že sertralin podávaný v dávkách 50 mg/d prodloužil po 4 týdnech u 29 PE IELT z 0,3 min. na 3,2 min., placebo jen na 0,5 min. Týž autor testoval sertralin ve stoupajících dávkách od 25 do 100 mg/d vždy po dobu 3 týdnů u 46 PE a docházelo k významnému prodloužení IELT. Avšak při dávce 100

5 mg/d došlo u 2 EP ke snížení libida a k erektilní dysfunkci, u 2 se vyskytla spavost, u 2 dyspepsie a u 2 anxieta (Mc Mahon, 1998b). Sertralin v dávce 50 mg/d byl podáván v nekontrolované studii po 14 dnů u 14 PE. Léčba byla úspěšná v 69 % (Balbay, 1998). Po fluvoxaminu se IELT prodloužil méně než po fluxetinu, paroxetinu nebo sertralinu, ale neovlivněn zůstal po placebu. Nebyl zjištěn významný rozdíl ve výsledku léčby u těch PE, kteří měli výchozí IELT před léčbou do 1 min a mezi těmi, u kterých byl výchozí IELT 1 minuta a delší (Waldinger et al., 1998a). Kim et al. (1998) zjistili ve čtyřtýdenní kontrolované studii, že klomipramin a sertralin ovlivnily PE lépe než fluoxetin nebo placebo. Při tom se sertralin ukázal tak účinným jako klomipramin, lepší ale v tom, že měl méně nežádoucích účinků. Dvojitě slepá šestitýdenní studie prokázala, že nejmenší vliv na PE měl fluvoxamin, ale i mezi fluoxetinem, paroxetinem a sertralinem byly zjištěny rozdíly. (Montejo-Gonzales et al., 1997). U pacientů s anxiózními poruchami léčených fluoxetinem, paroxetinem a sertralinem první sexuální funkcí, která byla narušena, byl orgazmus (Labbate et al., 1998) V předkládané studii pacienti léčení intermitentně sertralinem byli zváni ke kontrole po 1 měsíci. Přicházeli většinou se zpožděním v době, kdy již neměli sertralin. Mnozí z těch, u kterých byl při poslední kontrole zjištěn dostatečně prodloužený IELT, se k další kontrole již nedostavili. Lze předpokládat, že další kontrolu nebo léčbu již nepovažovali za nutnou. Naopak byli i takoví, kteří i přes zlepšení IELT se obávali, aby dosažený úspěch byl trvalý a raději chodili ke kontrolám opakovaně a podstupovali pro jistotu tuto (naštěstí nezatěžující a šetrnou) léčbu i v době, kdy ji ve skutečnosti již nepotřebovali. U mnohých však byly tyto jejich obavy oprávněné, jak o tom svědčí práce Althofa et al. (1995), který u svých PE zjistil, že po vynechání klomipraminu se vracel IELT k původním hodnotám před léčbou. Tyto postoje byly opakovaně ověřovány u pacientů, kterým se po vynechání sertralinu potíže vrátily a spontánně opět lékaře navštívili. U revertentů bylo potom možno v průběhu kontrol sledovat kolísání délky trvání koitu pod vlivem různých zevních či vnitřních příčin. Nácviková léčba (technika stop-start) byla doporučena každému pacientovi již při prvotním vyšetření. Paralelní provádění nácvikové léčby mělo jednak připravit pacienta na zajištění léčebného úspěchu po ukončení léčby sertralinem, jednak k její aktuální podpoře. Postoje pacientů a hlavně jejich partnerek k této léčbě byly jen málokdy vstřícné. Nejspíše protože proti snadnému a bezprostřednímu prodloužení IELT sertralinem považovali přerušování koitu za rušivé a obtěžující. Lékař měl jen málokdy možnost hovořit s partnerkou pacienta, a proto nemohl většinou tyto postoje ovlivňovat. U těch partnerských párů, kde byla paralelně s podáváním sertralinu prováděna nácviková terapie, umožnilo podávání sertralinu její realizaci. Opomíjení nácvikové terapie partnerskými páry však zároveň svědčí o tom, že hlavní vliv na prodlužování IELT mělo ve sledovaném souboru podávání sertralinu. Počet styků/měs. se při 1. a 2. kontrole významně zvýšil (tabulka 3). To odpovídá zvýšení zájmu obou partnerů o sexuální život a odpovídá i narůstajícímu uspokojení partnerek z vlastního koitu a jejich narůstající vstřícnosti. Sexuální uspokojení partnerek (tabulka 4) se významně zvýšilo, podobně jako v souboru pacientů, které popisuje Althof et al. (1995). Podle něho dvouměsíční podávání klomipraminu vedlo k signifikantně zvýšenému uspokojení jak mužů, tak i jejich partnerek. Podle tabulky 1 se ze sledovaných 52 PE ke 3. kontrole v průměru za 208 dnů (tedy za 7 měsíců) dostavilo jen 17 pacientů, ke 4. kontrole v průměru za 331 dnů (tedy za 11 měsíců) jen 9 pacientů. Je možné, že se v některých případech pozitivně uplatnil i vliv pacienty jinak zanedbávané nácvikové stop-start techniky. To vyvolává otázku, jak dlouho se dosažené zlepšení konstatované při poslední kontrole udrželo. Odpověď na ni by si vyžádala ověření aktuálního stavu 52 pacientů tohoto souboru. Výsledky léčby PE intermitentně podávaným sertralinem se velmi podobají výsledkům, kterých bylo dosaženo v multicentrické, dvojitě slepé, placebem kontrolované cross-over studii o účinku fluoxetinu, podávaného kontinuálně u 93 PE. Po fluoxetinu podávaném kontinuálně došlo k prodloužení IELT z původních 58 sec. před léčbou 60. den léčby na 303 sec. (Kolomazník et al., 2002) Při intermitentním podávání sertralinu došlo průměrně v 58. den 1. kontroly k prodloužení IELT z 51 sec na 261 sec.

6 Nežádoucí účinky během intermitentní léčby sertralinem byly nezávažné a většinou postačila úprava medikace k tomu, aby se upravily. Žádný z pacientů nepřestal pro tyto nežádoucí účinky sertralin užívat. Pouze 3 nemocní ho přestali brát, protože u nich neovlivnil IELT. Z uvedeného vyplývá, že PE je možno příznivě ovlivňovat intermitentním podáváním sertralinu. Výsledky této v studie byly omezeny především tím, že se jedná o nekontrolovanou studii a tím, že nebylo možno dosáhnout toho, aby pacienti dodržovali dojednané termíny kontrol v doprovodu svých partnerek. Z ekonomických důvodů nebylo možno předchozí studii (Kolomazník et al., 2002) provést se sertralinem. To však vyvažuje dostatek citovaných prací o sertralinu. Závěry Účinnost léčby PE intermitentně podávaným sertralinem byla zjištěna: podle délky trvání koitu v 83 % (N = 43). Kvantitativní kritérium (IELT) je zde nejobjektivnějším měřítkem účinku sertralinu. Podle toho byla úspěšná v 83 %. podle uspokojení partnerky koitem v 75 % (N = 39), podle hodnocení v den poslední kontroly (lékař, pacient nebo oba ) v 69 % (N = 36). Po 58 dnech podávání sertralinu došlo k významným změnám: vzrostl průměrný počet styků z 8,9 na 11/měs., IELT se prodloužil z 51 sec. na 261 sec. a zvýšilo se koitální uspokojení partnerek. Předčasnou ejakulaci je možno ovlivňovat intermitentním podáváním sertralinu v den styku a výsledky jsou u převážné většiny sledovaných PE srovnatelné s literárně udávanými výsledky o kontinuálním podávání sertralinu, jiných SSRI i klomipraminu. Navíc je intermitentní podávání pro pacienta biologicky, klinicky (např. možnost vzniku a přetrvávání nežádoucích účinků), psychologicky i ekonomicky šetrnější. To nijak nesnižuje význam nácvikové terapie. Farmakologické ovlivňování PE může za příznivých podmínek kooperace páru provádění nácviků usnadnit a tak s větší pravděpodobností zajistit i trvalost úspěchu léčby. Prof. MUDr Milan Kolomazník,DrSc. Klatovská Plzeň kol.milan@tiscali.cz do redakce došlo: pøijato k publikaci: LITERATURA Althof SE, Levine SB, Corty EW, Risen CB, Stern EB, Kurit DM. A double blind crossover trial of clomipramine for rapid ejaculation in 15 couples. J Clin Psychiatry 1995;56: Balbay MD, Yildiz M, Salvarci A, Ozsan O, Ozbek E. Treatment of premature ejaculation with sertralin. Int Urol Nephrol 1998;30: Hronek J, Kolomazník M. Farmakoterapie překotného průběhu pohlavního styku. Čs Psychiat 1986;82: Kim SC, Seo KK. Efficacy and safety of fluoxetine, sertraline and clomi-pramine in patients with premature ejaculation: a double-blind, placebo controlled study: J Urol 1998;159: Kolomazník M, Hronek J, Kolomazník J, Kufner P. Sertralin v léčbě ejaculatio praecox: intermitentně nebo kontinuálně? Psychiatrie 1998; 2:

7 Kolomazník M, Červinka L, Kutílek Š, Pohanka M, Skibová J, Tauš L, Vilč M, Zapletálek M, Zbytovský J, Zemková P. Fluoxetin v léčbě ejaculatio praecox. Psychiatrie 2002;6:6 9. Labbate L A, Grimes J B, Arana G W. Serotonin reuptake antidepressant effects on sexual function in patients with anxiety disorders. Biol Psychiatry 1998;43: McMahon CG, Chris G.Treatment of premature ejaculation with sertraline hydrochlorid: a single blind placebo controlled crossover study. J Urol 1998(a);159: Mc Mahon CG. Treatment of premature ejaculation with sertraline hydrochloride. Int J Impot Res 1998(b);10: Mendels J, Kamera A, Sikes C. Sertraline treatment for premature ejaculation. J Clin Psychopharmacol 1995;15: Montejo-Gonzalez AL, Llorca G, Izquierdo JA, Ledesma A, Bousono M, Calcedo A, Carrasco JL, Ciudad J, Daniel E, De la Gandara J, Derecho J, Franco M, Gomez MJ, Macias J A, Martin T, Perez V, Sanchez JM, Sanchez S, Vicens E. SSRI induced sexual dysfunction: fluoxetine, paroxetine, sertraline, and fluvoxamine in a prospective, multicenter, and descriptive clinical study of 344 patients. J Sex Marital Ther 1997;23: a.waldinger MD, Hengeveld MW, Ywinderman AH, Berend O. Effect of SSSI antidepresants on ejaculation: A double- blind, randomized, placebo controlled study with fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine and sertraline. J Clin Psychopharmacol 1998(a);18: b.waldinger M D, Olivier B. Selective serotonin reuptake inhibitor-induced sexual dysfunction: clinical and research considerations. Int Clin Psychopharmacol 1998(b);13(Suppl 6): Yilmaz U, Tatlisen A, Turan H, Arman F, Ekmekcioglu O. The effects of fluoxetine on several neurophysiological variables in patients with premature ejaculation. J Urol 1999;161: Zvěřina J. Lékařská sexuologie. Praha: Nakladatelství odborné literatury H&H 1992; 95.

SEXUÁLNÍ DYSFUNKCE PŘI LÉČBĚ ANTIDEPRESIVY

SEXUÁLNÍ DYSFUNKCE PŘI LÉČBĚ ANTIDEPRESIVY SEXUÁLNÍ DYSFUNKCE PŘI LÉČBĚ ANTIDEPRESIVY MUDr. Michal Maršálek, CSc. Psychiatrická léčebna Bohnice, Praha Rizika sexuálních dysfunkcí (SD) indukovaných antidepresivy nejsou zatím dostatečně prozkoumána.

Více

DAPOXETIN z pohledu klinických studií a praxe

DAPOXETIN z pohledu klinických studií a praxe DAPOXETIN z pohledu klinických studií a praxe MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., FEBU, FECSM Urologická klinika VFN a 1. LF UK Praha TH klinika, s.r.o. Praha Měření intravaginálního ejakulačního latenčního času

Více

Primární předčasná ejakulace u mladého muže

Primární předčasná ejakulace u mladého muže Primární předčasná ejakulace u mladého muže Koncepce : Dr André CORMAN Toulouse Things we knew, things we did Things we have learnt, things we should do 2 Cyril vypráví svůj příběh Cyril je mladý aktivní

Více

Farmakodynamické aspekty kombinace SSRI - kazuistika

Farmakodynamické aspekty kombinace SSRI - kazuistika Farmakodynamické aspekty kombinace SSRI - kazuistika Martin Šíma Odd. klinické farmacie FN Na Bulovce 뤈Ô SSRI Citalopram Escitalopram Fluoxetin Fluvoxamin Paroxetin Sertralin SSRI Základní MÚ inhibice

Více

Předčasná ejakulace diagnostika a moderní léčba. MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., FEBU, FECSM. 1) Urologická klinika VFN a 1.

Předčasná ejakulace diagnostika a moderní léčba. MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., FEBU, FECSM. 1) Urologická klinika VFN a 1. Předčasná ejakulace diagnostika a moderní léčba MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., FEBU, FECSM 1) Urologická klinika VFN a 1. LF UK Praha 2) TH klinika, s.r.o, Praha Korespondenční údaje: MUDr. Libor Zámečník

Více

Luděk Daneš. Předčasná ejakulace. Luděk Daneš. Předčasná ejakulace

Luděk Daneš. Předčasná ejakulace. Luděk Daneš. Předčasná ejakulace Předčasná ejakulace Předčasná ejakulace Luděk Daneš Luděk Daneš Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz, UID: KOS181295 Luděk Daneš Předčasná ejakulace GRADA Publishing U k á z k a k n

Více

Předčasná ejakulace. Co víme. Dr Jean Sédivy Lékař-Sexuolog

Předčasná ejakulace. Co víme. Dr Jean Sédivy Lékař-Sexuolog Předčasná ejakulace Co víme Dr Jean Sédivy Lékař-Sexuolog 1.Praticien-Attaché des Hôpitaux Universitaires de Strasbourg 2. La Maison Rouge 24 place Kléber F 67000 Strasbourg Things we knew, things we did

Více

DOPORUČENÉ POSTUPY PSYCHIATRICKÉ PÉČE 2018

DOPORUČENÉ POSTUPY PSYCHIATRICKÉ PÉČE 2018 Úzkostné poruchy u dětí a dospívajících Diagnóza a diferenciální diagnóza Diagnóza komorbidních poruch včetně tělesných nemocí a závislostí Hodnocení souvisejících problémů v ž ivotě : rodinné prostředí,

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU FLUMIREX

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU FLUMIREX SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU FLUMIREX 2. KVALITATIVNÍ I KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Fluoxetini hydrochloridum 22,36 mg (odp. 20 mg fluoxetinu) v 1 tobolce. Pomocné látky viz 6.1. 3. LÉKOVÁ FORMA

Více

FrOVATrIpTAN V KráTKODOBÉ. MIgrÉNY SOUBOr KAzUISTIK

FrOVATrIpTAN V KráTKODOBÉ. MIgrÉNY SOUBOr KAzUISTIK FrOVATrIpTAN V KráTKODOBÉ preventivní LÉčBĚ MENSTrUAčNÍ MIgrÉNY SOUBOr KAzUISTIK frovatriptan for THE intermittent prevention Of Menstrual Migraine set of case reports JOLANA MARKOVá 1, JIŘí MASTíK 2,

Více

Přehled klinických studií u CLL v ČR v roce 2014

Přehled klinických studií u CLL v ČR v roce 2014 Přehled klinických studií u CLL v ČR v roce 2014 Datum aktualizace: 28. 3. 2014 Zpracoval: dr. Špaček,VFN Praha, martin.spacek2@vfn.cz http://www.cll.cz Klinické studie v ČR 2014 Lenalidomid imunomodulace

Více

AGOMELATIN ANTIDEPRESIVUM

AGOMELATIN ANTIDEPRESIVUM Rubrika Fórum Èeské neuropsychofarmakologické spoleènosti se zamìøuje na pravidelná sdìlení z oblasti neuropsychofarmakologie. Informuje o aktualitách našeho oboru, pøináší podrobné pøehledy individuálních

Více

CONTRIBUTION TO UNDERSTANDING OF CORRELATIVE ROLE OF COTYLEDON IN PEA (Pisum sativum L.)

CONTRIBUTION TO UNDERSTANDING OF CORRELATIVE ROLE OF COTYLEDON IN PEA (Pisum sativum L.) CONTRIBUTION TO UNDERSTANDING OF CORRELATIVE ROLE OF COTYLEDON IN PEA (Pisum sativum L.) PŘÍSPĚVEK K POZNÁNÍ KORLAČNÍ FUNKCE DĚLOHY U HRACHU (Pisum sativum L.) Mikušová Z., Hradilík J. Ústav Biologie rostlin,

Více

Optimalizace psychofarmakoterapie Češková E., CEITEC MU, Brno

Optimalizace psychofarmakoterapie Češková E., CEITEC MU, Brno Optimalizace psychofarmakoterapie Češková E., CEITEC MU, Brno koncepce oboru klinická farmacie vývoj psychofarmak optimalizace farmakoterapie monitorování krevních hladin - vlastní zkušenosti s monitorováním

Více

Aurorix 150 mg: Jedna potahovaná tableta obsahuje moclobemidum 150 mg. Aurorix 300 mg: Jedna potahovaná tableta obsahuje moclobemidum 300 mg

Aurorix 150 mg: Jedna potahovaná tableta obsahuje moclobemidum 150 mg. Aurorix 300 mg: Jedna potahovaná tableta obsahuje moclobemidum 300 mg sp.zn. sukls76854/2014 SOUHRN ÚDAJU O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU AURORIX 150 mg AURORIX 300 mg potahované tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Aurorix 150 mg: Jedna potahovaná tableta obsahuje

Více

Léčba hospitalizovaných nemocných s depresí stačí nám antidepresiva?

Léčba hospitalizovaných nemocných s depresí stačí nám antidepresiva? PŮVODNÍ PRÁCE Léčba hospitalizovaných nemocných s depresí stačí nám antidepresiva? Češková E. Psychiatrická klinika LF MU a FN, Brno, přednostka prof. MUDr. E. Češková, CSc. SOUHRN V současné době většinu

Více

DOPORUČENÉ POSTUPY PSYCHIATRICKÉ PÉČE 2018

DOPORUČENÉ POSTUPY PSYCHIATRICKÉ PÉČE 2018 Dětský autismus Věk dítěte a souhlas rodičů s medikací nad 5 let a souhlas pod 5 let a/ nebo nesouhlas Behaviorální intervence Speciální pedagogické postupy Identifikace dominujících příznaků Agresivita

Více

Nové léky v andrologii

Nové léky v andrologii MUDr. Vladimír Kubíček, CSc. Centrum andrologické péče Androcare, České Budějovice Poslední roky přinesly do České republiky nové léky pro léčbu erektilní dysfunkce, předčasné ejakulace a substituční terapii

Více

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR)

ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) ALKOHOLIZMUS A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI (PROTIALKOHOLICKÝ OBZOR) 46,2011,4, s. 225-230 PRíSPEVKY Z PRAXE PSYCHOF ARMAKA ORDINOVANÁ NA ODDELENÍ PRO LÉČBU ZÁVISLOSTÍ PSYCHIATRICKÉ LÉČEBNY V BRNE.ČERNOVICÍCH J.

Více

Vysoce inovativní léčivé přípravky a jejich vstup do systému situace ČR. Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment

Vysoce inovativní léčivé přípravky a jejich vstup do systému situace ČR. Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment Vysoce inovativní léčivé přípravky a jejich vstup do systému situace ČR Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment OSNOVA Principy dočasné úhrady obecně Legislativa Situace

Více

Vliv přímořské léčby na atopický ekzém

Vliv přímořské léčby na atopický ekzém Vliv přímořské léčby na atopický ekzém The influence of thalassotherapy on atopic eczema JAROSLAVA ŠIMONÍČKOVÁ, GABRIELA POLÁKOVÁ, VÍT PETRŮ Centrum alergologie a klinické imunologie, Nemocnice Na Homolce,

Více

EFFECT OF MALTING BARLEY STEEPING TECHNOLOGY ON WATER CONTENT

EFFECT OF MALTING BARLEY STEEPING TECHNOLOGY ON WATER CONTENT EFFECT OF MALTING BARLEY STEEPING TECHNOLOGY ON WATER CONTENT Homola L., Hřivna L. Department of Food Technology, Faculty of Agronomy, Mendel University of Agriculture and Forestry in Brno, Zemedelska

Více

Studijní obor: Rehabilitační-psychosociální péče o postiţené děti, dospělé a seniory

Studijní obor: Rehabilitační-psychosociální péče o postiţené děti, dospělé a seniory Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra klinických a preklinických oborů Studijní obor: Rehabilitační-psychosociální péče o postiţené děti, dospělé a seniory Doporučený

Více

DOPORUČENÉ POSTUPY PSYCHIATRICKÉ PÉČE 2018

DOPORUČENÉ POSTUPY PSYCHIATRICKÉ PÉČE 2018 Deprese u dětí a dospívajících Stupeň deprese Mírná Středně tě ž ká / tě ž ká viz odkaz č.1 viz odkaz č.2 viz odkaz č.3 1. krok Psychoterapie podpůrná Specifická psychoterapie Fluoxetin 2-3 měsíce neúčinnost

Více

KULOVÝ STEREOTEPLOMĚR NOVÝ přístroj pro měření a hodnocení NEROVNOMĚRNÉ TEPELNÉ ZÁTĚŽE

KULOVÝ STEREOTEPLOMĚR NOVÝ přístroj pro měření a hodnocení NEROVNOMĚRNÉ TEPELNÉ ZÁTĚŽE české pracovní lékařství číslo 1 28 Původní práce SUMMARy KULOVÝ STEREOTEPLOMĚR NOVÝ přístroj pro měření a hodnocení NEROVNOMĚRNÉ TEPELNÉ ZÁTĚŽE globe STEREOTHERMOMETER A NEW DEVICE FOR measurement and

Více

Ověření pravosti říje u dojnic pomocí testu OVUCHECK

Ověření pravosti říje u dojnic pomocí testu OVUCHECK Ověření pravosti říje u dojnic pomocí testu OVUCHECK H. Härtlová 1, P. Hering 2, Z. Vodková 1, B Kmochová 1, P. Slavík 1, R. Rajmon 1 1 ČZU FAPPZ v Praze, 2 Českomoravská společnost chovatelů, Hradišťko

Více

DOPORUČENÉ POSTUPY PSYCHIATRICKÉ PÉČE 2018

DOPORUČENÉ POSTUPY PSYCHIATRICKÉ PÉČE 2018 Autoři: Karel Šonka, Kateřina Espa-Červená Garant: Karel Šonka Oponent: Martin Anders Komentář k algoritmu Odkaz č. 1 Spánková hygiena - soubor základních životosprávných opatření k usnadnění spánku (1,2,

Více

Čím se zabývala tato studie? Proč byla studie potřebná? Jaké léky byly hodnoceny? BI

Čím se zabývala tato studie? Proč byla studie potřebná? Jaké léky byly hodnoceny? BI Toto je souhrn klinické studie u pacientů s idiopatickou plicní fibrózou, což je vzácný typ onemocnění plic. Je uveden v jazyce, který je obecně srozumitelný pro čtenáře. Patří sem informace o tom, jak

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 3 Ads 103/2010-50 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy JUDr. Petra Průchy a soudců JUDr. Jaroslava Vlašína a JUDr. Milana

Více

Symbicort Turbuhaler 200 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci

Symbicort Turbuhaler 200 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci Edukační materiály Symbicort Turbuhaler 100 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci Symbicort Turbuhaler 200 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci (budesonidum, formoteroli fumaras

Více

3.3 KARCINOM SLINIVKY BŘIŠNÍ

3.3 KARCINOM SLINIVKY BŘIŠNÍ 3.3 KARCINOM SLINIVKY BŘIŠNÍ Epidemiologie Zhoubné nádory pankreatu se vyskytují převážně ve vyšším věku po 60. roce života, převážně u mužů. Zhoubné nádory pankreatu Incidence a mortalita v České republice

Více

Hluboká mozková s-mulace: nemotorické aspekty (PN, AN)

Hluboká mozková s-mulace: nemotorické aspekty (PN, AN) Hluboká mozková s-mulace: nemotorické aspekty (PN, AN) Tereza Uhrová Psychiatrická klinika Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze DBS a Parkinsonova nemoc

Více

Lékové profily. Sumární vzorec: C 19 H 20 FNO 3. . HCl. 0,5 H 2. O (paroxetin hydrochlorid hemihydrát) Molekulová hmotnost: 329,37 (paroxetin)

Lékové profily. Sumární vzorec: C 19 H 20 FNO 3. . HCl. 0,5 H 2. O (paroxetin hydrochlorid hemihydrát) Molekulová hmotnost: 329,37 (paroxetin) Lékové profily MUDr. Martin Anders, Ph.D. Centrum pro léãbu a profylaxi afektivních poruch VFN a Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN, Praha Souhrn Anders M. Paroxetinum. Remedia 2003;13:294 301. Paroxetin

Více

Psychofarmaka a gravidita. MUDr. Zdeňka Vyhnánková

Psychofarmaka a gravidita. MUDr. Zdeňka Vyhnánková Psychofarmaka a gravidita MUDr. Zdeňka Vyhnánková ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PRO FARMAKOTERAPII V TĚHOTENSTVÍ nemoc většinou znamená větší riziko než léčba indikace by měla být podložená a ne alibistická většina

Více

Stanovení autoprotilátek proti TSH receptoru

Stanovení autoprotilátek proti TSH receptoru Stanovení autoprotilátek proti TSH receptoru Fejfárková Z., Pikner R. Oddělení klinických laboratoří, Klatovská nemocnice a.s., Klatovy, pikner@nemkt.cz Stanovení autoprotilátek proti TSH receptoru (anti

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. Akynzeo 300 mg / 0,5 mg tvrdé tobolky netupitantum/palonosetronum

Příbalová informace: informace pro pacienta. Akynzeo 300 mg / 0,5 mg tvrdé tobolky netupitantum/palonosetronum Příbalová informace: informace pro pacienta Akynzeo 300 mg / 0,5 mg tvrdé tobolky netupitantum/palonosetronum Tento přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti.

Více

Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Hospitalizace. European Health Interview Survey in CR - EHIS CR Hospitalization

Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Hospitalizace. European Health Interview Survey in CR - EHIS CR Hospitalization Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 20.10.2009 60 Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Hospitalizace European Health Interview Survey

Více

VÝSLEDKY. Účastnící se pacienti měli riziko kardiovaskulárních onemocnění

VÝSLEDKY. Účastnící se pacienti měli riziko kardiovaskulárních onemocnění Účinek linagliptinu na kardiovaskulární zdraví a funkci ledvin u pacientů s diabetem 2. typu, kteří mají riziko kardiovaskulárního onemocnění (studie CARMELINA, 1218.22) Lidé s riziko kardiovaskulárního

Více

Příloha č. 1 k opravě rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls165529/2010

Příloha č. 1 k opravě rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls165529/2010 Příloha č. 1 k opravě rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls165529/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU FLUTAMID SANDOZ 250 mg tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Flutamidum

Více

Příloha I. Seznam názvů, lékové formy, množství účinné látky v lécích, způsob podávání a uchazeči v členských státech

Příloha I. Seznam názvů, lékové formy, množství účinné látky v lécích, způsob podávání a uchazeči v členských státech Příloha I Seznam názvů, lékové formy, množství účinné látky v lécích, způsob podávání a uchazeči v členských státech 1 Členský stát EU/EHS Název společnosti uchazeče, adresa (Smyšlený název) Název Množství

Více

LUBOŠ JANŮ A KOLEKTIV CHRONICKÝ ÚNAVOVÝ SYNDROM

LUBOŠ JANŮ A KOLEKTIV CHRONICKÝ ÚNAVOVÝ SYNDROM LUBOŠ JANŮ A KOLEKTIV CHRONICKÝ ÚNAVOVÝ SYNDROM z pohledu imunologa, internisty, psychologa a psychiatra TRITON LUBOŠ JANÒ A KOLEKTIV Chronick únavov syndrom TRITON Luboš Janů a kolektiv Chronický únavový

Více

SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ V ČR

SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ V ČR Sexuologický ústav 1. lékařské fakulty UK a VFN SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ V ČR Srovnání výzkumů z let 1993, 1998, 3 a 8 21. dubna 9 Sexuální chování v ČR Kontinuální výzkum sexuálního chování české populace realizovaný

Více

Systémová léčba lokálně pokročilých a metastatických GEP-NET

Systémová léčba lokálně pokročilých a metastatických GEP-NET Systémová léčba lokálně pokročilých a metastatických GEP-NET Jiří Tomášek Masarykův onkologický ústav, Brno Vzácné nádory a raritní stavy v oblasti GITu Seminář pro onkology, gastroenterology,radiology

Více

SDĚLENÍ Z PRAXE. Doc. MUDr. Vladimír Pidrman, Ph.D. 1, MUDr. Klára Látalová 1, RNDr. Ing. Karel Chroust, Ph.D. 2 1

SDĚLENÍ Z PRAXE. Doc. MUDr. Vladimír Pidrman, Ph.D. 1, MUDr. Klára Látalová 1, RNDr. Ing. Karel Chroust, Ph.D. 2 1 ÚČINNOST A SNÁŠENLIVOST GALANTAMINU V LÉČBĚ ALZHEIMEROVY NEMOCI Doc. MUDr. Vladimír Pidrman, Ph.D. 1, MUDr. Klára Látalová 1, RNDr. Ing. Karel Chroust, Ph.D. 1 Psychiatrická klinika, LF UP a FN, Olomouc

Více

Příloha II. Vědecké závěry a zdůvodnění změny podmínek rozhodnutí o registraci

Příloha II. Vědecké závěry a zdůvodnění změny podmínek rozhodnutí o registraci Příloha II Vědecké závěry a zdůvodnění změny podmínek rozhodnutí o registraci 21 Vědecké závěry Celkové závěry vědeckého hodnocení přípravků Oxynal a Targin a souvisejících názvů (viz příloha I) Podkladové

Více

Vondřich I.: Potlačení ekzému kortikoidní terapií (KAZUISTIKA 4/2010)

Vondřich I.: Potlačení ekzému kortikoidní terapií (KAZUISTIKA 4/2010) Vondřich I.: Potlačení ekzému kortikoidní terapií (KAZUISTIKA 4/2010) VONDŘICH I.: POTLAČENÍ EKZÉMU KORTIKOIDNÍ TERAPIÍ KASUISTIKA Z POHLEDU LÉKAŘE, PSYCHOSOM, 2010;8(4), s. 249-252 Souhrn: Rád bych se

Více

PŘEHLEDOVÉ ČLÁNKY. MUDr. Martin Bareš 1, 2, 3 1, 2, 3. , MUDr. Miloslav Kopeček, Ph.D. 1. Psychiatrické centrum Praha 2

PŘEHLEDOVÉ ČLÁNKY. MUDr. Martin Bareš 1, 2, 3 1, 2, 3. , MUDr. Miloslav Kopeček, Ph.D. 1. Psychiatrické centrum Praha 2 ÚVOD DO BIOLOGICKÉ LÉČBY REZISTENTNÍ DEPRESIVNÍ PORUCHY MUDr. Martin Bareš 1, 2, 3 1, 2, 3, MUDr. Miloslav Kopeček, Ph.D. 1 Psychiatrické centrum Praha 2 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova, Praha

Více

Novinky v léčbě. Úvod: Srdeční selhání epidemie 21. století. Prof. MUDr. Jindřich Špinar, CSc., FESC Interní kardiologická klinika FN Brno

Novinky v léčbě. Úvod: Srdeční selhání epidemie 21. století. Prof. MUDr. Jindřich Špinar, CSc., FESC Interní kardiologická klinika FN Brno Novinky v léčbě Úvod: Srdeční selhání epidemie 21. století Prof. MUDr. Jindřich Špinar, CSc., FESC Interní kardiologická klinika FN Brno PARADIGM-HF: Design studie Randomizace n=8442 Dvojitě slepá Léčebná

Více

1.1. Lidská sexualita v kontextu historického vývoje. 1.2. Novodobé poznatky související se sexualitou

1.1. Lidská sexualita v kontextu historického vývoje. 1.2. Novodobé poznatky související se sexualitou Obsah Předmluva 1. Historie lidské sexuality 1.1. Lidská sexualita v kontextu historického vývoje 1.2. Novodobé poznatky související se sexualitou 1.3. Sexuologie jako klinický a vědecký obor 2. Mýty a

Více

Příloha IV. Vědecké závěry a zdůvodnění změny podmínek rozhodnutí o registraci

Příloha IV. Vědecké závěry a zdůvodnění změny podmínek rozhodnutí o registraci Příloha IV Vědecké závěry a zdůvodnění změny podmínek rozhodnutí o registraci 27 Vědecké závěry Celkové shrnutí vědeckého hodnocení postkoitálních antikoncepčních léčivých přípravků obsahujících levonorgestrel

Více

Spokojené m anželství manželství manželství za za hrst hrst hrst pilulek aneb Hormonální antikoncepce, partnerský výbě ýb r a sta t bilit

Spokojené m anželství manželství manželství za za hrst hrst hrst pilulek aneb Hormonální antikoncepce, partnerský výbě ýb r a sta t bilit Spokojené manželství za hrst pilulek aneb Hormonální antikoncepce, partnerský výběr a stabilita partnerských dvojic K.Klapilová Společenskovědní modul, FHS UK, Praha HA, MHC a nebezpečné spekulace Ženy

Více

Therapeutic Drug Monitoring. SSRIs by HPLC. Bio-Rad Laboratories Therapeutic Drug Monitoring

Therapeutic Drug Monitoring. SSRIs by HPLC. Bio-Rad Laboratories Therapeutic Drug Monitoring Bio-Rad Laboratories Therapeutic Drug Monitoring Therapeutic Drug Monitoring SSRIs by HPLC Dny kontroly kvality a speciálních metod HPLC Bio-Rad Lednice 8.-9. Listopadu 2012 Bio-Rad Laboratories Mnichov,

Více

Sexuální revoluce 20. a 21. století. Petr Weiss

Sexuální revoluce 20. a 21. století. Petr Weiss Sexuální revoluce 20. a 21. století Petr Weiss 20. století - největší změny sexuální morálky a sexuálního chování lidí za posledních tisíc let uvolňování spojení mezi manželstvím a sexem, souvisí s rostoucí

Více

SEXUALITA UŽIVATELŮ MARIHUANY OČIMA PARTNEREK

SEXUALITA UŽIVATELŮ MARIHUANY OČIMA PARTNEREK SEXUALITA UŽIVATELŮ MARIHUANY OČIMA PARTNEREK Mgr. Alexandra HROUZKOVÁ Katedra psychologie FFUK, Praha Prof. PhDr. Petr WEISS, PhD. Sexuologický ústav VFN a 1.LF UK, Praha ÚVODEM Konopné drogy jsou po

Více

Chyby a omyly při dávkování antibiotik v intenzivní péči

Chyby a omyly při dávkování antibiotik v intenzivní péči Chyby a omyly při dávkování antibiotik v intenzivní péči Chytra I. ARK FN Plzeň Chyby a omyly při dávkování antibiotik v intenzivní péči Příčiny Farmakodynamické a farmakokinetické vlastnosti antibiotik

Více

Neo sleep supplement doplněk stravy ve formě orálně rozpustných minitablet obsahujících melatonin se zvýšenou rozpustností a biodostupností

Neo sleep supplement doplněk stravy ve formě orálně rozpustných minitablet obsahujících melatonin se zvýšenou rozpustností a biodostupností Neo sleep supplement doplněk stravy ve formě orálně rozpustných minitablet obsahujících melatonin se zvýšenou rozpustností a biodostupností Výhody produktu Neo sleep supplement obsahuje účinnou kombinaci

Více

Key words: anxiety disorders, pharmacotheraphy, antidepressants, benzodiazepines. Psychiat. pro Praxi; 2006; 3: 112 116. Roční prevalence %

Key words: anxiety disorders, pharmacotheraphy, antidepressants, benzodiazepines. Psychiat. pro Praxi; 2006; 3: 112 116. Roční prevalence % FARMAKOTERAPIE ÚZKOSTNÝCH PORUCH MUDr. Sylva Racková, MUDr. Luboš Janů, Ph.D. Psychiatrická klinika FN a LF UK, Plzeň Úzkostné poruchy patří mezi velmi časté psychické poruchy. Bez léčby ve většině případů

Více

PŘEDNEMOCNIČNÍ TROMBOLÝZA PŘI KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACI

PŘEDNEMOCNIČNÍ TROMBOLÝZA PŘI KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACI 1 Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Hradec Králové 2 Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové, FN Hradec

Více

Univerzita medicínského práva

Univerzita medicínského práva Jan Mach, Aleš Buriánek, Dagmar Záleská, Dita Mlynářová, Ivana Kvapilová, Miloš Máca, Daniel Valášek Univerzita medicínského práva Kolektiv právní kanceláře České lékařské komory Právní tým České lékařské

Více

DOPORUČENÉ POSTUPY PSYCHIATRICKÉ PÉČE Farmakoterapie neklidu u demencí

DOPORUČENÉ POSTUPY PSYCHIATRICKÉ PÉČE Farmakoterapie neklidu u demencí Autoři: Roman Jirák Garant: Roman Jirák Oponent: Aleš Bartoš Komentář k algoritmu Odkaz č. 1 Tiaprid - látka náleží mezi antipsychotika 2. generace, substituované benzamidy. Blokuje D2/D3 receptory. Má

Více

Doprava: metro C, stanice Kobylisy, autobus 371 a 374 do zastávky Klecany U Hřbitova

Doprava: metro C, stanice Kobylisy, autobus 371 a 374 do zastávky Klecany U Hřbitova Neurovědy I, IV. ročník letní semestr 2017/2018 MUDr. Tomáš Novák, Ph.D. (tomas.novak@nudz.cz) Datum Hod. Kruh Místo výuky Vyučující Téma (/praktika) 3.4.2018 Klinický 5,6, 3.LF UK, 221 Prof. Bankovská

Více

EVIDENCE BASED MEDICINE

EVIDENCE BASED MEDICINE přehledový článek medicína založená na důkazech EVIDENCE BASED MEDICINE strana 10 Petr Běhounek, Milan Hora, Jiří Klečka Urologická klinika LF UK a FN, Plzeň Došlo: 5. 1. 2010. Přijato: 24. 6. 2010. Kontaktní

Více

Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Nehody a úrazy. Zdravotní stav a zaměstnání.

Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Nehody a úrazy. Zdravotní stav a zaměstnání. Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 25. 8. 29 45 Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Nehody a úrazy. Zdravotní stav a zaměstnání.

Více

Stříbrná svatba srdečního selhání a blokády systému RAAS. Jiří Vítovec LF MU a ICRC FN u sv.anny

Stříbrná svatba srdečního selhání a blokády systému RAAS. Jiří Vítovec LF MU a ICRC FN u sv.anny Stříbrná svatba srdečního selhání a blokády systému RAAS Jiří Vítovec LF MU a ICRC FN u sv.anny Patofysiologický efekt angiotensinu II Kontraktilita Aktivace SNS Aldosteron Vasopressin Vasokonstrikce Endothelin

Více

Možnosti léčby kastračně rezistentního metastatického karcinomu prostaty

Možnosti léčby kastračně rezistentního metastatického karcinomu prostaty Možnosti léčby kastračně rezistentního metastatického karcinomu prostaty Iveta Kolářová Oddělení klinické a radiační onkologie Pardubice Multiscan s.r.o. Pardubická krajská nemocnice, a.s. Pardubice 19.9.2012

Více

PŘEHLEDNÉ ČLÁNKY. MUDr. Michal Maršálek, CSc. Psychiatrická léčebna Bohnice, Praha

PŘEHLEDNÉ ČLÁNKY. MUDr. Michal Maršálek, CSc. Psychiatrická léčebna Bohnice, Praha ANTIDEPRESIVA A ARCHITEKTURA SPÁNKU U VELKÉ DEPRESE MUDr. Michal Maršálek, CSc. Psychiatrická léčebna Bohnice, Praha Je podán přehled současných znalostí o změnách spánkové architektury spojených s léčbou

Více

SSRI VE SPEKTRU ÚZKOSTNÝCH PORUCH

SSRI VE SPEKTRU ÚZKOSTNÝCH PORUCH SSRI VE SPEKTRU ÚZKOSTNÝCH PORUCH doc. MUDr. Vladimír Pidrman, Ph.D. Psychiatrická klinika LF UP v Olomouci Autor uvádí přehled prevalence úzkostných poruch a deprese, věnuje se jejich vzájemné komorbiditě.

Více

Sexuální dysfunkce a poruchy sexuální preference. MUDr. Helena Reguli

Sexuální dysfunkce a poruchy sexuální preference. MUDr. Helena Reguli Sexuální dysfunkce a poruchy sexuální preference MUDr. Helena Reguli Sexuální normalita Statistická nejvíce se vyskytující Biologická dosažení cílu reprodukce Kutlturní akceptovaná danou kulturou Kriteria

Více

VLIV POUŽITÉ ANESTEZIE NA INCIDENCI POOPERAČNÍ KOGNITIVNÍ DYSFUNKCE. MUDr. Jakub Kletečka KARIM, FN a LF UK Plzeň

VLIV POUŽITÉ ANESTEZIE NA INCIDENCI POOPERAČNÍ KOGNITIVNÍ DYSFUNKCE. MUDr. Jakub Kletečka KARIM, FN a LF UK Plzeň VLIV POUŽITÉ ANESTEZIE NA INCIDENCI POOPERAČNÍ KOGNITIVNÍ DYSFUNKCE MUDr. Jakub Kletečka KARIM, FN a LF UK Plzeň Spoluautoři I. Holečková 2, P. Brenkus 3, P. Honzíková 1, S. Žídek 2, J. Beneš 1 a I. Chytra

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU CAVERJECT 10 µg CAVERJECT 20 µg prášek pro přípravu injekčního roztoku 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka: alprostadilum 10 µg nebo 20 µg.

Více

Remifentanil a poporodní adaptace novorozence. Petr Štourač KARIM LF MU a FN Brno

Remifentanil a poporodní adaptace novorozence. Petr Štourač KARIM LF MU a FN Brno Remifentanil a poporodní adaptace novorozence Petr Štourač KARIM LF MU a FN Brno Souhrn Remifentanil a novorozenecký outcome PubMed.org Novorozenecký outcome a opioidy Remifentanil a vliv na poporodní

Více

Výsledky léčby sibutraminem v iniciální šestitýdenní fázi studie SCOUT. MUDr. Igor Karen

Výsledky léčby sibutraminem v iniciální šestitýdenní fázi studie SCOUT. MUDr. Igor Karen Výsledky léčby sibutraminem v iniciální šestitýdenní fázi studie SCOUT MUDr. Igor Karen 1 První výsledky studie SCOUT Všichni lékaři se setkávají ve svých praxích s obézními pacienty Někteří již kardiovaskulární

Více

FYZICKÉ AKTIVITY U NEMOCNÝCH S ROZTROUŠENOU SKLERÓZOU Physical activities in patients with multiple sclerosis

FYZICKÉ AKTIVITY U NEMOCNÝCH S ROZTROUŠENOU SKLERÓZOU Physical activities in patients with multiple sclerosis FYZICKÉ AKTIVITY U NEMOCNÝCH S ROZTROUŠENOU SKLERÓZOU Physical activities in patients with multiple sclerosis Hana Matlasová, Jana Kupková : 247 482, 8 ISSN 1212-4117 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích,

Více

ÚČINNOST, BEZPEČNOST A SPOKOJENOST S LÉČBOU TADALAFILEM (CIALIS ) PODÁVANÝM U ČESKÝCH A SLOVENSKÝCH MUŽŮ S EREKTILNÍ DYSFUNKCÍ

ÚČINNOST, BEZPEČNOST A SPOKOJENOST S LÉČBOU TADALAFILEM (CIALIS ) PODÁVANÝM U ČESKÝCH A SLOVENSKÝCH MUŽŮ S EREKTILNÍ DYSFUNKCÍ J. Breza 1, R. Skoumal 2, I. Kubiš 3, V. Študent 4, M. Hrivňák 5, L. Zámečník 6, H. Petto 7, V. Habětínek 8 1 Urologická klinika LF UK a FNsP L. Dérera, Bratislava, Slovensko přednosta prof. MUDr. Ján

Více

PŘEDČASNÁ EJAKULACE. MUDr. Luděk Daneš, CSc.

PŘEDČASNÁ EJAKULACE. MUDr. Luděk Daneš, CSc. Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována ani šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

Syndrom pánevní bolesti u mužů a sexuální dysfunkce

Syndrom pánevní bolesti u mužů a sexuální dysfunkce Syndrom pánevní bolesti u mužů a sexuální dysfunkce D. A. Paduch, A. Bolyakov, D. Pacík KLÍČOVÁ SLOVA prostatitida chronická pánevní bolest předčasná ejakulace KEY WORDS prostatitis chronic pelvic pain

Více

Nekognitivní poruchy u demencí

Nekognitivní poruchy u demencí Nekognitivní poruchy u demencí MUDr. Pavel Ressner Neurologická klinika, Centrum pro diagnostiku a léčbu l neurodegenerativních onem. Fakultní nemocnice Olomouc Komplexní pojetí demencí - demence nejsou

Více

SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ V ČR

SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ V ČR Sexuologický ústav. lékařské fakulty UK a VFN SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ V ČR Srovnání výzkumů z let 993, 998 a 23 8. dubna 2 Sexuální chování v ČR Kontinuální výzkum sexuálního chování české populace realizovaný

Více

Guidelines EAU pro erektilní dysfunkci

Guidelines EAU pro erektilní dysfunkci EUROPEAN ASSOCIATION OF UROLOGY Guidelines EAU pro erektilní dysfunkci E. WESPES, E. AMAR, D. HATZICHRISTOU, K. HATZIMOURATIDIS, F. MONTORSI, J. PRYOR, Y. VARDI OBSAH 1. ÚVOD... 50 1.1 Úvod... 50 1.2 Epidemiologie

Více

Péče o pacienty s diagnózami F50.0 F50.9 - poruchy přijímání potravy v psychiatrických lůžkových zařízeních ČR

Péče o pacienty s diagnózami F50.0 F50.9 - poruchy přijímání potravy v psychiatrických lůžkových zařízeních ČR Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 25. 11. 2011 60 Péče o pacienty s diagnózami F50.0 F50.9 - poruchy přijímání potravy v psychiatrických lůžkových zařízeních

Více

Farmakoterapie organické depresivní poruchy

Farmakoterapie organické depresivní poruchy Farmakoterapie organické depresivní poruchy MUDr.Tomáš Turek Psychiatrická léčebna Bohnice Akutní gerontopsychiatrické odd. pav.32 vedoucí lékař e-mail:tomas.turek@plbohnice.cz Farmakoterapie Antidepresiva

Více

HYPERPROLAKTINÉMIE PŘI LÉČBĚ ANTIPSYCHOTIKY

HYPERPROLAKTINÉMIE PŘI LÉČBĚ ANTIPSYCHOTIKY 1 HYPERPROLAKTINÉMIE PŘI LÉČBĚ ANTIPSYCHOTIKY Jiří Masopust, Radovan Malý Úvod Prolaktin je polypeptidový hormon, který je secernován laktotropními buňkami přední hypofýzy. Nejznámější funkcí je navození

Více

Doporučený postup při řešení krvácivých komplikací u nemocných léčených přímými inhibitory FIIa a FXa (NOAC)

Doporučený postup při řešení krvácivých komplikací u nemocných léčených přímými inhibitory FIIa a FXa (NOAC) Doporučený postup při řešení krvácivých komplikací u nemocných léčených přímými inhibitory FIIa a FXa (NOAC) Preambule: Dabigatran, rivaroxaban, apixaban jsou nová perorální antikoagulancia (NOAC), jejichž

Více

Současné postavení moclobemidu v antidepresivní léčbě

Současné postavení moclobemidu v antidepresivní léčbě copyright 2013 Farmakon Press, spol. s r.o reprint ročník 9 6/2013 stránka 619 625 Současné postavení moclobemidu v antidepresivní léčbě Prof. MUDr. Jiří Horáček, Ph.D. Psychiatrické centrum Praha a Národní

Více

Sexuální dysfunkce u Parkinsonovy nemoci

Sexuální dysfunkce u Parkinsonovy nemoci 121 Sexuální dysfunkce u Parkinsonovy nemoci PhDr. Petra Kotková 1, prof. PhDr. Petr Weiss, Ph.D. 2 1 Psychiatrická léčebna Kosmonosy 2 Sexuologický ústav 1. LF UK a VFN, Praha Sexuální život je významným

Více

Desloratadin STADA 5 mg jsou modré, kulaté, bikonvexní potahované tablety o průměru přibližně 6,5 mm.

Desloratadin STADA 5 mg jsou modré, kulaté, bikonvexní potahované tablety o průměru přibližně 6,5 mm. Sp.zn.sukls74932/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Desloratadin STADA 5 mg potahované tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna potahovaná tableta obsahuje desloratadinum 5 mg.

Více

PŘEHLEDNÉ ČLÁNKY. MUDr. Martin Bareš 1,2,3, MUDr. Miloslav Kopeček 1,2,3 1. Psychiatrické centrum Praha, Praha 2

PŘEHLEDNÉ ČLÁNKY. MUDr. Martin Bareš 1,2,3, MUDr. Miloslav Kopeček 1,2,3 1. Psychiatrické centrum Praha, Praha 2 LÉČBA PSYCHOTICKÉ DEPRESE AKUTNÍ A POKRAČOVACÍ FARMAKOLOGICKÁ LÉČBA MUDr. Martin Bareš 1,2,3, MUDr. Miloslav Kopeček 1,2,3 1 Psychiatrické centrum Praha, Praha 2 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy,

Více

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 11. 12. 2014 11 Souhrn Činnost oboru neurologie ve Zlínském kraji v roce 2013 Activity in Branch

Více

Reader s Digest Výběr

Reader s Digest Výběr Reader s Digest Výběr Říjen 2009 Global diet poll Obsah Metodika... 43 Struktura souboru dotázaných. Podíl lidí, kteří se pokoušeli někdy zhubnout Důvody hubnutí. Zvolené způsoby hubnutí... Postoje obyvatel

Více

Klinické studie v ČR & monoklonální gamapatie: přehled a plán pro rok 2013-2014

Klinické studie v ČR & monoklonální gamapatie: přehled a plán pro rok 2013-2014 Eva Jarošová Klinické studie v ČR & monoklonální gamapatie: přehled a plán pro rok 2013-2014 Brno, 29. 11. 2013 Mnohočetný myelom Nová diagnóza Aktivní klinické studie - MM Studie EMN02 AKADEMICKÁ Studie

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 1 As 64/2009-153 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Josefa Baxy a soudců JUDr. Lenky Kaniové a JUDr. Zdeňka Kühna

Více

PŘÍLOHA I SEZNAM NÁZVŮ LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ, LÉKOVÉ FORMY, KONCENTRACE, ZPŮSOB PODÁNÍ, DRŽITELÉ ROZHODNUTÍ O REGISTRACI V ČLENSKÝCH STÁTECH

PŘÍLOHA I SEZNAM NÁZVŮ LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ, LÉKOVÉ FORMY, KONCENTRACE, ZPŮSOB PODÁNÍ, DRŽITELÉ ROZHODNUTÍ O REGISTRACI V ČLENSKÝCH STÁTECH PŘÍLOHA I SEZNAM NÁZVŮ LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ, LÉKOVÉ FORMY, KONCENTRACE, ZPŮSOB PODÁNÍ, DRŽITELÉ ROZHODNUTÍ O REGISTRACI V ČLENSKÝCH STÁTECH 1 Členský stát Česká republika Česká republika Německo Německo

Více

Činnost oboru diabetologie, péče o diabetiky v roce 2011. Activity in the field of diabetology, care for diabetics in 2011

Činnost oboru diabetologie, péče o diabetiky v roce 2011. Activity in the field of diabetology, care for diabetics in 2011 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 24. 8. 2012 39 Činnost oboru diabetologie, péče o diabetiky v roce 2011 Activity in the field of diabetology, care

Více

SOUBORNÉ REFERÁTY Farmakoterapie mentální anorexie

SOUBORNÉ REFERÁTY Farmakoterapie mentální anorexie SOUBORNÉ REFERÁTY Farmakoterapie mentální anorexie Češková E., Palčíková I. Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno, přednostka prof. MUDr. E. Češková, CSc. SOUHRN Léčba mentální anorexie zůstává problematická.

Více

SOCIÁLNÍ FOBIE/SOCIÁLNÍ ÚZKOSTNÁ PORUCHA U DĚTÍ A ADOLESCENTŮ

SOCIÁLNÍ FOBIE/SOCIÁLNÍ ÚZKOSTNÁ PORUCHA U DĚTÍ A ADOLESCENTŮ Left.gif (10785 Midlle.gif (12243 Right.gif (10788 SOCIÁLNÍ FOBIE/SOCIÁLNÍ ÚZKOSTNÁ PORUCHA U DĚTÍ A ADOLESCENTŮ SOCIAL PHOBIA/SOCIAL ANXIETY DISORDER IN CHILDREN AND ADOLESCENTS Ivana Drtílková Psychiatrická

Více

AKS konzervativně STEMI AKS (včetně trombózy stentu) AKS + CHRI AKS + diabetes mellitus

AKS konzervativně STEMI AKS (včetně trombózy stentu) AKS + CHRI AKS + diabetes mellitus ARO 9.4.2019 Klinická doporučení P2Y12 inhibitorů Klinická indikace Elektivní PCI +++ Clopidogrel Prasugrel Ticagrelor AKS konzervativně + ++ nonste AKS PCI plánována - Clopidogrel pre-load - Clopidogrel

Více

PRÁVA CESTUJÍCÍCH V LETECKÉ DOPRAVĚ

PRÁVA CESTUJÍCÍCH V LETECKÉ DOPRAVĚ GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO VNITŘNÍ POLITIKY UNIE TEMATICKÁ SEKCE B: STRUKTURÁLNÍ POLITIKA A POLITIKA SOUDRŽNOSTI DOPRAVA A CESTOVNÍ RUCH PRÁVA CESTUJÍCÍCH V LETECKÉ DOPRAVĚ STUDIE Obsah Tato studie poskytuje

Více

Změny v systému DRG Ventilační podpora u novorozenců

Změny v systému DRG Ventilační podpora u novorozenců Změny v systému DRG Ventilační podpora u novorozenců Řešení v projektu Správa a rozvoj DRG 2013 Národní referenční centrum Autor: MUDr. Karolína Baloghová Oponenti: za odbornou společnost MUDr. Lumír Kantor,

Více

Posouzení obtížnosti výkladového textu učebnic přírodopisu pro 7. ročník ZŠ pomocí dvou metod

Posouzení obtížnosti výkladového textu učebnic přírodopisu pro 7. ročník ZŠ pomocí dvou metod Posouzení obtížnosti výkladového tetu učebnic přírodopisu pro 7. ročník ZŠ pomocí dvou metod Souhrn Libuše Hrabí Katedra přírodopisu a pěstitelství PdF UP Tento článek obsahuje poznatky o porovnání náročnosti

Více