Výroční zpráva za rok 2011

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výroční zpráva za rok 2011"

Transkript

1 Výroční zpráva za rok 2011

2

3 Předmluva Čas od času zapochybuji nad smyslem našeho počínání. Revitalizovat malé sportovní letiště zní jako bláznivý nápad, ale ještě daleko bláznivější je naše snaha, za každou cenu zachovat starobylé kouzlo dané lokality. Je to drahé, nepraktické a časově náročné. Pokaždé, když mě přepadnou tyto pochybnosti, vzpomenu si na ta letiště, kam létám jako pilot obchodně. Bezduché betonové stavby bez jakéhokoliv života. Ani malá sportovní letiště v Evropě nevypadají lépe. Historické hangáry jsou zde posazené vedle moderních hangárů, které byly postaveny s jediným záměrem, aby byly levné. Teprve tehdy si člověk uvědomí jednu věc. Existuje mnoho letišť, na kterých létají historická letadla. Existuje i mnoho starých dřevěných hangárů. Ale pokud se nám náš záměr podaří, pak letiště Točná bude jediné letiště na světě, jenž bude spojovat výlučně historicky vyhlížející budovy spolu s historickými letadly. Historický hangár číslo 3 z padesátých let se podařilo na Točné zachránit pouze částečně. Střecha i ostění byly shnilé, a tak přežila pouze hlavní nosná konstrukce. Hangár dostal nové základy, stěny, střechu, okna, kování a dveře. Od historické budovy byste jej však nerozeznali. Ano, stavět tyto stavby je drahé, časově náročné a nepraktické. Ale pokud se nám podaří splnit náš záměr, pak bude letiště Točná světový unikát.

4 Letiště Točná je pro piloty otevřené Úřad pro civilní letectví provedl inspekci letiště Točná V září 2011 provedli inspektoři Úřadu civilního letectví inspekci letiště Točná. Konstatovali, že je to jedno z nejlépe udržovaných travnatých letišť v ČR. Shledali, že otevření letiště již nic nebrání a krátce na to tedy vydali NOTAM (krátké informace určené pilotům) o otevření letiště. O pár týdnu později se v oficiální publikaci pro piloty AIP (mezinárodní systém informací pro piloty) objevily nové parametry letiště. Na letiště Točná se začal pomalu vracet provoz, zatím pouze v jednotkách pohybů týdně. Na letišti stále probíhají stavební práce, zpevněná příjezdová komunikace by se měla stavět v roce 2012 a nové stanoviště AFIS a briefing room pro piloty by měli být hotové v květnu roku Z tohoto důvodu považujeme nynější letecký provoz letiště jako provizorní. Nové informace o letišti naleznou piloti zdarma bez jakékoliv registrace na oficiálních webových stránkách Řízení letového provozu a Letecké informační služby na adrese lis.rlp.cz. Náš závazek Městské části Prahy 12 o nezvýšení provozu na Točné splníme V září 2011 Úřad pro civilní letectví změnil status letiště Točná na neveřejné. Znamená to, že než k nám někdo přiletí, musí nám dát předem vědět, kdy a s jakým letadlem se k nám chystá. Dříve bylo letiště veřejné, bylo otevřené pouze o víkendu a o svátcích. Mimo tuto otevírací dobu na letišti nikdo nebyl, a piloti zde mohli létat, jak chtěli. Bez jakékoliv kontroly a především bez placení přistávacích poplatků. Model neveřejného letiště toto jednání znemožňuje. Díky změně statusu dokážeme splnit náš smluvní závazek vůči Městké části Prahy 12, že na letišti nezvýšíme počet vzletů a přistání. Další letiště v ČR, která jsou neveřejná, jsou například Vodochody, Rokycany, Hořovice, Liberec, Plzeň, Kunovice, Ústí nad Labem, Žatec, Tachov, Přerov, Prostějov, Otrokovice a další. Fungují tak již léta ke spokojenosti jak pilotů, tak okolních občanů. Provozovatelé těchto letišť si pochvalují především to, že díky statusu neveřejné letiště se jim podařilo eliminovat neukázněné piloty, kteří odmítali respektovat předpisy a místní pravidla. Aktuální informace o letišti Točná naleznou piloti na stránkách lis.rlp.cz v sekci AIP, podsekci AD4

5 Než se tu začne pořádně létat, srovnáme ještě poslední hrbol Přes historicky neúrodné pozemky Velká Lada vedla po staletí úvozová cesta. Ta se používala ještě v padesátých letech, kdy již v této lokalitě začalo fungovat malé sportovní letiště, a dokonce je i dodnes zapsána v katastru nemovitostí jako samostatná parcela. I přesto, že cesta později upadla v zapomnění, zbyl po ní přímo uprostřed letiště obrovský hrbol. S ohledem na bezpečnost leteckého provozu jsme se na podzim roku 2011 rozhodli k radikálnímu kroku a srovnali jsme tuto část dráhy do roviny grejdrem. Vzhledem k teplé zimě očekáváme, že již v květnu roku 2012 zde bude tráva natolik hustá, abychom mohli opět využít celou délku dráhy.

6 Byla vyhlášena nová ochranná pásma letiště Točná Veřejnou vyhláškou, opatřením obecné povahy, byla v listopadu roku 2011 vyhlášena nová ochranná pásma letiště Točná. Ta nahradí stávající ochranná pásma z 50 let. Ochranná pásma slouží k tomu, aby v těsné blízkosti letiště nevznikaly stavby, které by mohly ohrozit bezpečnost letového provozu. Při vyhlášení ochranných pásem bral Úřad pro civilní letectví v úvahu práva vlastníků okolních pozemků. Vzhledem k tomu, že veškeré pozemky v okolí letiště jsou v územním plánu vedené jako nezastavitelné, práva jejich majitelů vyhlášením ochranných pásem dotčena nebyla. Obec Cholupice je již tak daleko od letiště, že ochranná pásma by zde mohla omezit pouze stavbu výškových budov, které se zde tak jako tak neplánují. Běžnou výstavbu zde neovlivní. Přesnou mapu ochranných pásem naleznou lidé na Stavebním úřadě Prahy 12 nebo na Leteckém stavebním úřadě, který sídlí při ÚCL na Ruzyni. Na vyžádání je můžeme zaslat i em.

7 Točná má nejdelší a nejrovnější dráhu ve své historii Předrevoluční léta: 800 metrů V minulosti majetkové vztahy nikdo neřešil. Místní organizace SVAZARMU rozhodla o záboru pozemků a mohlo se létat na dráze o rozměrech 800x100 metrů. Porevoluční léta: 800 a někdy pouze 600 metrů Po revoluci se začali o své slovo hlásit právoplatní majitelé pozemků na letišti Točná. Provozovatel letiště tedy musel vyklidit ty pozemky, jejichž majitelé dali najevo nesouhlas s užitím pozemku. Vznikly proto dráhy dvě. Jedna o rozměrech 600x60 metrů a druhá o rozměru 800x18 metrů. Vztah provozovatele s majiteli pozemků však nebyl vždy ideální a dráha v délce 800 metrů proto byla čas od času zavřená. Současnost: 870 metrů Trpělivým a dlouhodobým jednáním s majiteli pozemků se nám podařilo vlastnické vztahy urovnat. Díky tomu mohla vzniknout dráha o rozměru 870x30 metrů. Ale nejenom to. Dráha byla natočená, aby se mohli piloti snáze vyhnout obci Cholupice a zhruba 1/3 dráhy byla srovnána do roviny grejdrem.

8

9 Hangáry číslo 1 a 2 byly citlivě zrekonstruovány Hangáry číslo 1 a 2 z 50.let byly nejlépe zachovalé stavby na letišti Točná. Bylo nám jasné, že krásná dřevěná stavba potřebuje co nejcitlivější přístup. A tímto způsobem jsme také přistoupili k rekonstrukci. Polovina hangáru byla obložena azbestem, jehož odstranění speciální podtlakovou metodou bylo pracné a především drahé. Poté jsme zrekonstruovali podlahu, okna, nové pojezdy dveří, kování a okapy, elektroinstalace a zpevněné plochy v okolí. Vnitřek hangáru je nyní téměř galerijní prostor a je důstojným místem pro historická letadla.

10 Na Točné již brzo natankujete letecké palivo Palivo Jet A1 v nové moderní dvouplášťové nádrži bude každým okamžikem k dispozici na letišti Točná. Zatímco dříve byl na letišti k dispozici letecký benzín AVGAS, určený do pístových motorů, JET A1 pohání turbínové motory. To potěší především piloty stále se rozrůstající komunity turbínových vrtulníků a především provozovatele letecké záchranné služby v ČR. Tankováním na Točné místo na Ruzyni ušetří posádky z některých krajů ČR až 20 minut času.

11 Na frekvenci Točná Info uslyší piloti každý den dispečera AFIS Zatímco dříve byla na letišti Točná poskytována služba AFIS pouze o víkendech v předem určených hodinách, dnes by měli piloti slyšet na frekvenci Točná Info dispečera každý den od rána až do večera. Již teď dostanou prolétávající piloti informaci o QNH (letištním tlaku), provozu v letištní zóně, či převládajícím směru větru. Trvalý dispečer na malém neřízeném letišti je u nás jev spíše výjimečný. K tomuto kroku jsme se rozhodli proto, aby na letišti i v jeho okolí panoval ve vzduchu pořádek. Mnoho pilotů bohužel nesleduje letecké informace, domnívají se, že je letiště uzavřené a v rozporu s požadavky leteckého předpisu se na letištní frekvenci nehlásí. Nouzové přistání na letišti Točná Dne požádal pilot letounu Cessna C152, s registrací OK-FOX o nouzové přistání na letišti Točná. Dispečer AFIS mu sdělil potřebné informace pro přistání a vzhledem ke zkrácené dráze mu doporučil přistání rovnoběžně, severně od dráhy. Z nouzové situace se posléze vyklubala pouze nevolnost cestujícího, který pozvracel kabinu letadla. I když se jednalo o banální situaci, ukázalo se, že trvalý dispečer na letišti Točná má své opodstatnění. Letiště Praha Letňany se inspirovalo na Točné a srovnalo dráhu do roviny grejdrem Poté, co jsme nechali v roce 2010 srovnat na Točné část dráhy do roviny grejdrem, jsme získali obdiv několika pilotů. Ti si hned začali pochvalovat, jak je tato část dráhy rovná a travní drn je zde kvalitní. I z tohoto důvodu přistoupil provozovatel letiště Letňany ke stejnému kroku a srovnal dráhu do roviny stejným způsobem. Zatímco v Letňanech srovnali do roviny dráhu celou, na Točné leží 2/3 dráhy na skalnatém povrchu. Tuto část tedy do roviny srovnat nemůžeme a letňanským pilotům tak budeme tiše závidět. Další sportovní letiště v ČR se oplocují Zatímco k oplocení letiště Točná došlo již v roce 2010, Hradec Králové, Praha Letňany, Praha Kbely, či České Budějovice, to jsou letiště, které v těchto dnech zvyšují bezpečnost letového provozu kompletním oplocením. Požadavky leteckých předpisů jsou neúprosné. Předpis jasně hovoří o tom, že provozovatel letiště je povinen zajistit, aby se na ploše letiště nenacházela žádná zvěř ani nepovolené osoby. O to větší potřeba je tedy oplotit letiště v Praze, kde si lidé hezky posekanou plochu pletou s veřejným parkem. Situace, kdy musel pilot přistávajícího letounu opakovat přistání kvůli lidem v blízkosti provozních ploch, se na Točné stávala několikrát ročně.

12

13 Nově natočená dráha umožní pilotům se lépe vyhnout obci Cholupice Naším cílem je obtěžovat naše sousedy hlukem pouze minimálně. Obyvatele Cholupic proto jistě potěší, že nová dráha na letišti Točná je o několik stupňů natočená. I když se jedná pouze o rozdíl několika stupňů, alespoň trošku to pomůže vyhnout se obci Cholupice. Kromě toho jsme našli legální a efektivní způsob, jak zajistit, že na letišti nedojde ke zvýšení počtu vzletů a přistání. To je totiž náš smluvní závazek vůči Městské Části Prahy 12.

14

15 EASA zakázala létání s větroněm L-13 Blaník i provozování vyhlídkových letů Naše republika je členskou zemí organizace EASA, což je Evropská agentura pro bezpečnost v letectví. Nařízení, které EASA vydává, jsou okamžitě platná a neexistuje proti nim možnost odvolání. Již od svého vzniku vydala EASA několik nařízení, která zcela zbytečným způsobem komplikují a hlavně nepřiměřeně zdražují sportovní létání. Provozovatelé malých sportovních letadel například musí podléhat systému údržby CAMO, což je systém určený pro veliká obchodní letadla. V roce 2008 EASA zakázala provozování vyhlídkových letů těm organizacím, které nemají oprávnění AOC. Získání AOC je složitý a drahý proces a získat toto oprávnění si mohou dovolit pouze aerolinky, či velicí operátoři aerotaxi. Vyhlídkové lety tedy díky úředníkům z EASA na malých sportovních letištích nenajdete. Některé organizace toto nařízení obcházejí a nabízejí vyhlídkové lety jako fotografické lety nebo pozorovací lety v kategorii letecké práce. Tento způsob považujeme za nešťastný a na Točné jej zavádět nebudeme. Další rána sportovnímu letectví přišla v roce 2010, kdy po nehodě, jež byla důsledkem flagrantního porušení leteckých předpisů, vydala EASA nařízení AD , a tím zakázala létat s větroněm L-13 Blaník. Nesmrtelný a nezničitelný celokovový školní kluzák naučil létat hned několik generací pilotů. Kromě letounu L-23, dosud neexistuje žádný letoun, který by mohl Blaníky nahradit. Bohužel to je další špatná zpráva pro letiště Točná, kde jsme s tímto letounem chtěli provozovat plachtařskou školu, určenou výhradně pro žáky do 18 let.

16 Žlutá Andula na Točné je určena pro dětské hřiště Antonov AN2 je největší sériově vyráběný dvouplošník a jedno z nejkrásnějších letadel vůbec. Hned když jsme začali s projektem našeho muzea, bylo nám jasné, že tento elegantní a důstojný stroj nesmí na letišti Točná chybět. Ale co dělat, když provozní náklady letounu jsou kvůli vysoké spotřebě neudržitelné a letoun nemá prakticky žádnou historickou ani užitnou hodnotu? V tomto případě přichází na řadu takzvaný static display, tedy umístění letadla na letiště v neletuschopném stavu. Žlutá Andula byla zakoupena v Bulharsku a upravena tak, aby přežila několik desítek let venku. Její nové umístění by mělo být v těsném sousedství dětského hřiště.

17 Modeláři Točná mají za sebou další úspěšný rok Spolupráce letiště Točná s leteckými modeláři zaznamenala další úspěšný rok. Desítky nalétaných hodin, mnoho nově vyrobených a i zničených modelů, i tak by se dal charakterizovat další rok modelářů na letišti. Modeláři si v roce 2011 pořídili novou sekačku na sekání své modelářské plochy a zvětšil se i počet jejich členů. Za dva roky naší spolupráce nedošlo k jedinému incidentu. Piknikový stůl na dětském hřišti pochází od leteckých modelářů Dřevěný stůl na dětském hřišti je dar veřejnosti od členů občanské sdružení Modeláři Točná. Vlastnoručně jej vyrobil jeden z modelářů. Modeláři Točná získali povolení Úřadu civilního letectví k činnosti v leteckém ochranném pásmu Vzhledem k tomu, že se letecké modely členů občanského sdružení Modeláři Točná o.s. pohybují v těsném sousedství dráhy, vypracovali jsme spolu s modeláři koordinační dohodu, abychom předešli případné srážce modelu s letadlem. V praxi to znamená, že modeláři monitorují letištní frekvenci a v případě příletu a odletu letadla s modelem přistanou. Koordinační dohodu v roce 2011 posvětil ÚCL a oficiálně tak umožnil leteckým modelářům činnost v ochranných pásmech letiště Točná. Odešel dlouholetý modelář Jiří Firman Ve věku 62 let odešel do modelářského nebe v lednu roku 2012 dlouholetý modelář Jiří Firman. Ve svém typickém kloboučku jsme tohoto modeláře potkávali na letišti Točná skoro každý den, kdy to počasí umožnilo. Modeláři Točná udělali na jaře roku 2011 pořádek v okolí letiště Brigádu jako z minulých let si udělali Modeláři Točná na jaře roku V okolí letiště Točná posbírali stovky kilogramů odpadků. Za návštěvníky lokality jim tímto děkujeme. Bohužel za pár měsíců se v okolí letiště opět začal objevovat nepořádek.

18 Na letišti Točná zaplatíte 1.000,- Kč za přistání Na letišti Točná jsme se rozhodli k naprosto bezprecedentnímu kroku. Systém poplatků v maximální míře zpřehledníme a zjednodušíme. Nebudeme zpoplatňovat parkování, či pasažéry. Jediné, za co na letišti budete platit, budou přistávací poplatky. A ty jsme se rozhodli nasadit v naprosto neslýchané výši 1.000,- Kč bez DPH za jedno přistání, bez ohledu na typ letounu, hmotnost či počet cestujících. Jedinou výjimku budou tvořit historická letadla, která budou moci létat na letišti zdarma. Zde je několik důvodů, proč jsme se rozhodli, že přistání na letišti bude stát právě tolik: Důvod číslo 1 Od státu, kraje, města ani z žádných fondů nedostaneme na rozvoj či provoz letiště ani korunu. Jako provozovatel letiště jsme převzali v podstatě louku, bez jakékoliv infrastruktury a s ekologickou zátěží, kterou jsme museli nákladně odstranit. Abychom splnili požadavky zákona a leteckých předpisů, investovali jsme do letištní infrastruktury již přes 10 mil Kč a další investice nás ještě čekají. Na letiště nevede veřejná zpevněná komunikace a tu budeme muset vybudovat na vlastní náklady. Důvod číslo 2 Sportovní létání je jeden z nejdražších koníčků vůbec. Pokud se někdo rozhodl tomuto koníčku věnovat, rozhodl se tak dobrovolně. Sami jsme podnikatelé a nemáme nejmenší potřebu ostatním podnikatelům, manažerům a pilotům sponzorovat či dotovat jejich velice nákladnou zálibu. Pokud investujeme a tvrdě pracujeme, máme právo na přiměřený zisk. Důvod číslo 3 Letiště Točná je umístěno na kamenném podloží, kde se trávě velice špatně daří. Kromě toho máme hned na finále dráhy 27 obec Cholupice s našimi sousedy, které nechceme rušit hlukem. Při stanovení poplatku 1.000,- Kč za přistání docílíme přesně našeho záměru. Provoz na letišti bude mírný, nikoho nebudeme rušit hlukem, a našemu anglickému trávníku na dráze se bude hezky dařit. Kromě toho na přistávacích poplatcích vybereme za měsíc daleko víc než jakékoliv malé aeroklubové letiště za celý rok. Částka 1.000,- Kč za přistání nepředstavuje pro piloty materiální, ale spíše psychický problém. Vždyť považte to, že na malých českých letištích se vybírají za přistání stokoruny, a pokud na letišti není dispečer, stačí přidat plyn a odletět bez zaplacení. Odhadujeme, že 80 % až 90 % pilotů na malých letištích neplatí přistávací poplatky. A přesně podle toho malá česká letiště vypadají. Bez dispečera AIFS, s roztrhaným větrným pytlem, nevyřešenými vztahy s majiteli pozemků pod letištěm, neposekaným a neudržovaným trávníkem. Chceme, aby letiště Točná bylo jiné. Ale nejenom to. Chceme ostatním sportovním letištím v ČR ukázat, že na provoz letiště je možné si vydělat. Chceme ukázat světlo na konci tunelu.

19 Cessna 172 je nejrozšířenější sportovní letoun na světě. Roční náklady spojené s provozem letiště Běžné ceny ve sportovním letectví Hnojení travnaté dráhy dvakrát ročně a prořezávání drnů ,- Kč Cena olétaného letounu Cessna C-172SP ,- Kč Zajištění dispečera AFIS každý den od rána do západu slunce ,- Kč Hodinový pronájem letounu Cessna C ,- Kč Amortizace traktorů a sekaček Sekání trávy na RWY a pojížděčkách jednou týdně ve vegetativním období ,- Kč ,- Kč Cena leteckého benzínu do plné nádrže letounu Cessna C-172 Taxi z letiště Točná do centra a zpět ,- Kč 1.200,- Kč Roční výměna větrného pytle, údržba návěstních ploch, značek a praporků 2.000,- Kč Cena výcviku soukromého pilota letounů ,- Kč Pronájem pozemků, které nejsou v našem vlastnictví a jsou v prostoru letiště ,- Kč Prohlídka letounu Cessna C-172, která se musí provádět každých 50 letových hodin ,- Kč Daň z nemovitosti za pozemky letiště ,- Kč Přistávací poplatek na letišti Točná 1.000,- Kč

20

21 Letoun Avia BH5 našel svůj domov na letišti Točná V dřevěném hangáru 1 a 2 našel svůj definitivní domov letoun Avia BH-5 z roku Věrná replika vzlétla poprvé v roce 2007, poté co byla vyrobená podle dobových plánů totožnou výrobní technologií a pyšní se dokonce originálním motorem Walter. Společně s replikou letounu Avia BH-1 zopakoval letoun Avia BH-5 v roce 2008 historický let do Bruselu. Létání s boskou není nic jednoduchého. Letoun není vybaven brzdami a startérem, a proto každému nahození asistuje hned několik lidí. Ten nejodvážnější roztáčí vrtuli. Pojíždění letounu po letišti je pak vůbec ta nejsložitější situace. Pokud fouká vítr západního směru, musíme letoun dostat na druhou stranu letiště vlastními silami. Termíny, kdy bude letoun na letišti létat, budeme zveřejňovat na našich webových stránkách.

22

23 Tiger Moth na letišti Točná De Havilland Tiger Moth byl legendární britský cvičný letoun, který byl vyvinut Geoffreyem de Havillandem v roce 1931 na základě staršího cvičného letounu de Havilland D.H.60. V roce 1932 vyvinul F. Halford vylepšenou verzi s motorem Gipsy Major pojmenovanou D.H.82A, kterou RAF zavedla do služby jako Tiger Moth II. Celkem bylo postaveno kusů tří základních verzí a byl vyráběn licenčně i v Kanadě, Švédsku, Austrálii, Portugalsku a na Novém Zélandu. Kromě RAF byl Tiger Moth používán také armádami dalších více než třiceti zemí a jako soukromá či klubová letadla létaly Tiger Mothy doslova po celém světě. Na Točnou se Tiger Moth dostal na podzim roku 2011, kdy jej tam přelétl jeho rakouský majitel. Jeho letoun Miss Lucy je udržován v co nejvěrnějším autentickém stavu, takže také není vybaven brzdami a provoz letadla vyžaduje asistenci několika lidí. Zda Tiger Moth na Točné definitivně zůstane, dosud není jasné.

24

25 Rekonstrukce Baťovy Electry by měla být hotová na jaře roku 2012 Po více jak dvou letech práce by se měla v nejbližších dnech blížit do finále generální rekonstrukce letounu Lokheed Electra 10A, který byl osobním letounem J.A.Bati. Pod dohledem Václava Bejčka pracuje na rekonstrukci letounu až 6 mechaniků na plný úvazek. Dílnu společnosti WASI v USA by měl letoun opustit v ještě lepší kondici, než když byl vyroben. Veškeré vnitřní prostory jsou totiž opatřeny protikorozní úpravou, která se dříve nepoužívala. Již teď připravujeme přelet letounu přes Atlantik, aby mohl na jaře roku 2012 přistát na svém novém domovském letišti na Točné. Termíny, kdy bude letoun na letišti létat, budeme zveřejňovat na našich webových stránkách.

26

27 Na letišti Točná přistál Pilatus PC12 Speciální letoun Švýcarské konstrukce, který byl vyvinut na zakázku americké armády a australských létajících doktorů, byl krátký čas provozován na letišti Točná. Plnohodnotný IFRový (tedy schopný létat bez ohledu na počasí) letoun až pro 11 cestujících je zcela výjimečný tím, že dokáže uletět vzdálenost až 3000 kilometrů ve výšce 8000 metrů nad zemí a poté přistát na krátkém letišti s nezpevněnou dráhou. Po krátkém působení letounu na Točné, kdy byl několik měsíců zaparkován pod širým nebem, byl Pilatus prodán novému majiteli do USA. Bez našich investic do infrastruktury a zabezpečení letiště, by letoun této kategorie nemohl na Točné ani přistát, a ani zde parkovat. Přistání Pilatusu na Točné bylo historicky první přistání turbovrtulového letadla s přetlakovou kabinou na tomto letišti. Jednalo se o technicky nejsofistikovanější stroj, který se kdy na Točné objevil.

28

29 Nové logo letiště Točná Naše původní logo letiště Točná, které pro nás vytvořil profesionální grafik, bylo moderní a hravé. Po více jak roce používání v nás však začala klíčit pochybnost, zda se toto moderní logo hodí k našemu záměru: vybudovat letiště posazené přímo do historie. Posléze proto vzniklo logo nové, jehož základem je černé písmeno C ve žlutém poli. Tento znak je mezinárodním znakem, který označuje hlavní provozní budovu letiště. Logo by tedy mělo symbolizovat to, že naše letiště je tady především pro ty piloty, kteří žijí létáním. K nápisu TOCNA jsme přidali označení PRAGUE a AIRPORT, aby bylo hned na první pohled jasné, že jsme letiště přímo v Praze. Domníváme se totiž, že náš projekt živého leteckého muzea bude natolik unikátní, že drtivá většina pilotů k nám přiletí ze zahraničí. Podle platné legislativy mohou na letišti přistávat jakákoliv letadla ze zemí Shengenského prostoru.

30 Hangár pro Electru se již začíná stavět Po více než roce usilovného snažení se nám podařilo získat stavební povolení na hangár pro Baťovu Electru. Hangár o rozměrech 65x25 metrů bude zateplený, bezprašný a v zimě temperovaný. Ocelová konstrukce bude obložena neopracovaným dřevem tak, aby hangár budil dojem historické stavby. Součástí hangáru bude i nové stanoviště AFIS, briefing room pro piloty a toalety. Parkoviště pro piloty bude hned u hangáru. Nejdříve budeme do hangáru umisťovat historická letadla. Od roku 2013 však bude část hangáru určena k pronájmu ostatním majitelům letadel. Veřejně přístupná stěna hangáru bude obsahovat veliká okna, aby se historickými skvosty mohli pokochat i návštěvníci lokality. Prohlídky hangáru budou na požádání. Restaurace na Točné je ve stádiu žádosti o územní rozhodnutí Původně jsme byli optimisté a očekávali jsme otevření restaurace v roce Ale pokud jsme čekali rok na stavební povolení pro obyčejný hangár, jak dlouho bude trvat než dostaneme stavební povolení na restauraci? Ta je totiž v kategorii veřejný stravovací provoz a byrokratický systém je v tomto případě ještě daleko složitější. Restaurace je ve stádiu projektu, a pokud vše půjde dobře, měla by být hotová v roce Obdélníková přízemní budova o rozměrech 12x20 metrů by měla nabízet zázemí turistům a cyklistům. Umístěna by měla být uprostřed přírody a v těsném sousedství dětského hřiště. Zpevněná příjezdová komunikace již získala územní rozhodnutí Po dvou letech úsilí máme v ruce pravomocné územní rozhodnutí na veřejnou příjezdovou komunikaci na letiště. Asfaltová cesta o šířc 4 m s výhybnami umožní komukoliv lokalitu navštívit bez ohledu na roční období. To jak je příjezdová komunikace pro letiště důležitá nám může potvrdit každý, kdo danou lokalitu zná. Po dešti je polní cesta sjízdná pouze terénním vozem. Z historie letiště jsou známy případy, kdy se na letiště nemohl dostat sanitní vůz po vážné letecké nehodě. Zpevněná příjezdová komunikace by měla být hotová do léta roku 2012.

31 V okolí letiště jsme začali umisťovat lavičky pro veřejnost V létě roku 2011 jsme si nechali vyrobit 15 dřevěných laviček. Pokusně jsme umístili 3 lavičky v okolí letiště a výsledek nás opravu nemile překvapil. Kolem laviček se začal hromadit nepořádek. Obaly od sušenek, nedopalky cigaret a podobně. Umístili jsme tedy na lavičky zcela nekompromisní varování o tom, že lavičky jsou naším soukromým majetkem, a pokud v jejich okolí nalezneme nepořádek, bezodkladně je z lesa odstraníme. To co se stalo, byl téměř zázrak. Někdo v okolí laviček uklidil. Pokud bude i nadále v okolí laviček pořádek, umístíme do okolí letiště i zbylé lavičky.

32

33 A mimo jiné... Sponzorujeme fotbalový klub SK Cholupice Vysadili jsme v okolí letiště několik vzrostlých stromů a stovky keřů Otevřeli jsme dětské hřiště pro veřejnost a staráme se o něj

34 Letecké Muzeum Točná, s.r.o. Radlicka 608/ Praha letistetocna@seznam.cz

Jsme skupina leteckých nadšenců, kteří se rozhodli, že zachrání letiště Točná před zánikem.

Jsme skupina leteckých nadšenců, kteří se rozhodli, že zachrání letiště Točná před zánikem. Kdo jsme Jsme skupina leteckých nadšenců, kteří se rozhodli, že zachrání letiště Točná před zánikem. Rekrutujeme se z řad pilotů, kteří létají ve volném čase jen tak pro radost. Někteří z nás jsou zároveň

Více

Předseda: Miroslav ŠTRAUF HLAVA I

Předseda: Miroslav ŠTRAUF HLAVA I AEROKLUB LUHAČOVICE, z.s. č.p. 1114, P.O. Box 51 Luhačovice 76326 Schváleno: V Luhačovicích dne: 27.9.2018 Předseda: Miroslav ŠTRAUF Podpis: Vedoucí letového provozu: Michal VLÁČILÍK Podpis: Obsah : Hlava

Více

Z hlediska ONLINE létání tento postup platí, pokud je na letišti přítomen lokální AFIS, například LKSZ_I_TWR.

Z hlediska ONLINE létání tento postup platí, pokud je na letišti přítomen lokální AFIS, například LKSZ_I_TWR. Letištní okruh je typicky podlouhlý obdélník, ve středu jehož delší strany je umístěna vzletová a přistávácí dráha. Přesný tvar okruhu stanovuje mapa letiště, směr okruhu je dán dráhou v používání, což

Více

1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU

1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU 03 JAN 19 (1) Letňany VFR-AD-LKLT-TEXT-1 1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU 1.1 Všeobecně 1.1.1 Všichni uživatelé LKLT jsou před jeho využitím povinni se seznámit s letištním řádem LKLT, který

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letadla Robin DR 400 poznávací značky D-EFKV na letišti Mladá Boleslav dne 16.6.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letadla Robin DR 400 poznávací značky D-EFKV na letišti Mladá Boleslav dne 16.6. ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 241 /05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letadla Robin DR 400

Více

Automatizace řízení letového provozu

Automatizace řízení letového provozu CENA DĚKANA Automatizace řízení letového provozu Autor: Jakub Kolář 30.12.2014 Strana 1 ze 5 Úvod Minimální horizontální rozstup je 5NM (9,2 km) v celém sektoru LKAA FIR, výjimku tvoří okruh 50NM (92 km)

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA CZ , 1024, 1025

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA CZ , 1024, 1025 ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ-17-0909, 1024, 1025 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin opakovaného incidentu UL letounu Argo pozn. značky

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku L-33 poznávací značky OK-7427 na letišti Plzeň-Letkov dne 22.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku L-33 poznávací značky OK-7427 na letišti Plzeň-Letkov dne 22. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ 13-241 Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku L-33 poznávací značky OK-7427

Více

ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 44 /05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letadla BE 35 Beechcraft

Více

PROJEKT LETECKÉ ŠKOLY NA LETIŠTI KARLOVY VARY (LKKV)

PROJEKT LETECKÉ ŠKOLY NA LETIŠTI KARLOVY VARY (LKKV) PROJEKT LETECKÉ ŠKOLY NA LETIŠTI KARLOVY VARY (LKKV) SETKÁNÍ SE ZASTUPITELI OBCÍ A MĚSTA V OKOLÍ LETIŠTĚ LETIŠTĚ KARLOVY VARY, 14.01.2019 Projekt letecké školy na LKKV Charakteristika letiště Karlovy Vary

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Č.j.: 132/06/ZZ

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Č.j.: 132/06/ZZ ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 132/06/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu GILES G-202

Více

Regionální letiště Přerov, a.s. Tř. Kosmonautů Olomouc tel:

Regionální letiště Přerov, a.s. Tř. Kosmonautů Olomouc tel: Magistrát města Přerova Ing. Jiří Lajtoch, primátor Bratrská 34 750 11 Přerov Věc: Odpověď na dopis Stanovisko k provoznímu příspěvku společnosti Vážený pane primátore, na základě Vámi zaslaného Stanoviska

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. dne odborném zjišťování příčin incidentu. letadla Cessna 172 N. poznávací značky OK-JKV. na letišti Praha Kbel

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. dne odborném zjišťování příčin incidentu. letadla Cessna 172 N. poznávací značky OK-JKV. na letišti Praha Kbel ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.:430/04/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ze dne 15.9.2004 o odborném zjišťování příčin incidentu letadla

Více

Č.j. : 25/05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

Č.j. : 25/05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j. : 25/05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla Cessna C 182 poznávací

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu Cessna C 421C, OK- JIP dne 12. března 2004

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu Cessna C 421C, OK- JIP dne 12. března 2004 ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 67/04/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu Cessna C 421C, OK- JIP dne 12.

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu CESSNA C-152, poznávací značky OK-HFA, na letišti Raná, dne 30.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu CESSNA C-152, poznávací značky OK-HFA, na letišti Raná, dne 30. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ - 17 0160 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu CESSNA C-152, poznávací značky OK-HFA,

Více

Č.j.: 151/04/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin Incidentu. letadla Z 37 A. poznávací značky OK NJJ. v místě Staré Smrkovice

Č.j.: 151/04/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin Incidentu. letadla Z 37 A. poznávací značky OK NJJ. v místě Staré Smrkovice ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 151/04/ZZ Výtisk č. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin Incidentu letadla Z 37 A poznávací značky

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborně technickém zjišťování příčin letecké nehody letounu Cessna 182K, pozn.zn. N2448Q. na letišti Hodkovice nad Mohelkou

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborně technickém zjišťování příčin letecké nehody letounu Cessna 182K, pozn.zn. N2448Q. na letišti Hodkovice nad Mohelkou ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 68/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborně technickém zjišťování příčin letecké nehody letounu Cessna 182K, pozn.zn.

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha Únor 2014

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha Únor 2014 ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ-13-570 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčiny vážného incidentu letounů Cirrus SR22, pozn. značky OK-TTP a

Více

LETIŠTNÍ ŘÁD LETIŠTĚ STICHOVICE

LETIŠTNÍ ŘÁD LETIŠTĚ STICHOVICE Aeroklub Prostějov - Stichovice Šafaříkova 5 Prostějov PSČ 796 01 LETIŠTNÍ ŘÁD LETIŠTĚ STICHOVICE V Prostějově dne. Václav Rozehnal předseda aeroklubu Aeroklub Prostějov Stichovice V Praze dne:... Ing.

Více

Projekt Letiště Vodochody

Projekt Letiště Vodochody 1 Projekt Letiště Vodochody Martin Kačur Letiště Vodochody a.s. 14.4.2014 2 Název prezentace / Název kapitoly 3 Název prezentace / Název kapitoly 4 Název prezentace / Název kapitoly 5 Název prezentace

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu PIPER Pa 28, pozn. zn. OK- DEV, Sokolnice dne

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu PIPER Pa 28, pozn. zn. OK- DEV, Sokolnice dne ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 110/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu PIPER Pa 28, pozn. zn.

Více

Základní návrh pro jednání o provozu paraglidingu na Pálavě lokalita Stolová Hora

Základní návrh pro jednání o provozu paraglidingu na Pálavě lokalita Stolová Hora Základní návrh pro jednání o provozu paraglidingu na Pálavě lokalita Stolová Hora 1. Vize provozu paraglidingu na Pálavě jsme občanské sdružení s názvem PG Pálava, které by rádo vstoupilo do jednání o

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha červen 2011

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha červen 2011 ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ-11-175 Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letadla TST-10 M Atlas v místě předpolí

Více

Ing. Gustav Sysel

Ing. Gustav Sysel 1 Osnova dnešního školení Seznámení s aktuální situací týkající se stavby Termín dokončení stavby Nově vzniklé budovy na letišti Nově instalovaná letecká pozemní zařízení Přechodový plán pro obnovení provozu

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin incidentu neoprávněného vstupu kluzáku VSO 10, poznávací značky OK- 9606, do CTR Brno dne 14.07.2007.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin incidentu neoprávněného vstupu kluzáku VSO 10, poznávací značky OK- 9606, do CTR Brno dne 14.07.2007. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 259/07/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu neoprávněného vstupu kluzáku VSO 10,

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha Květen 2014

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha Květen 2014 ,ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ-14-061 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčiny letecké nehody letounů PA28R-301T Arrow, pozn. značky OK-POL

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Č.j.:96/05/ZZ. Praha Červen ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových PRAHA 99

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Č.j.:96/05/ZZ. Praha Červen ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových PRAHA 99 ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.:96/05/ZZ 1 Výtisk č. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla Piper PA 28-180, poznávací

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Č.j.: 399/06/ZZ. o odborném zjišťování příčin incidentu DA 20 Katana, poznávací značky OK-BLB na letišti Praha-Letňany dne 9.8.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Č.j.: 399/06/ZZ. o odborném zjišťování příčin incidentu DA 20 Katana, poznávací značky OK-BLB na letišti Praha-Letňany dne 9.8. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 399/06/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu DA 20 Katana, poznávací značky OK-BLB na letišti

Více

DOPLNĚK X PŘEDPIS L 2

DOPLNĚK X PŘEDPIS L 2 DOPLNĚK X PŘEDPIS L 2 ČR: DOPLNĚK X BEZPILOTNÍ SYSTÉMY 1. Všeobecně 1.1 Ustanovení tohoto doplňku nabývají účinnosti dnem xx.xx.xxxx. 1.2 Účelem tohoto doplňku je stanovit národní požadavky na bezpilotní

Více

Letiště Vodochody a.s. U Letiště 374 250 70 Odolena Voda V Ý R O Č N Í Z P R Á V A

Letiště Vodochody a.s. U Letiště 374 250 70 Odolena Voda V Ý R O Č N Í Z P R Á V A Letiště Vodochody a.s. U Letiště 374 250 70 Odolena Voda V Ý R O Č N Í Z P R Á V A 2 0 0 9 OBSAH I. Úvodní slovo generálního ředitele II. III. IV. Profil společnosti Historie Současnost V. Organizační

Více

BRIEFING PRO POSÁDKY HS2017

BRIEFING PRO POSÁDKY HS2017 BRIEFING PRO POSÁDKY HS2017 a) místo, datum, čas a průběh leteckého dne Místo: Letiště Hradec Králové Termín: 13.5.2017 Čas: 13:00 16:30 LT. b) datum a čas konání generální zkoušky Generální zkouška nebude

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Z 526 AFS-V poznávací značky OK-CXC letiště Bohuňovice dne 5. 5.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Z 526 AFS-V poznávací značky OK-CXC letiště Bohuňovice dne 5. 5. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ-12-112 Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Z 526 AFS-V poznávací značky

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin incidentu letadla typu Zlín Z43 poznávací značky OK FOK, západně LKLB dne 21. 6.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin incidentu letadla typu Zlín Z43 poznávací značky OK FOK, západně LKLB dne 21. 6. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ - 14-320 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla typu Zlín Z43 poznávací značky OK FOK, západně

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborně technickém zjišťování příčin letecké nehody ULLa Piper Cub 3, pozn.zn. OK- DUO 04, Česká Lípa dne 21.9.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborně technickém zjišťování příčin letecké nehody ULLa Piper Cub 3, pozn.zn. OK- DUO 04, Česká Lípa dne 21.9. ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 407/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborně technickém zjišťování příčin letecké nehody ULLa Piper Cub 3, pozn.zn.

Více

Znění ze dne: LA 1 ÚVOD str. 1 Organizační systém a postupy k zajišťování vymezených činností LAA ČR při správě SLZ LA 3

Znění ze dne: LA 1 ÚVOD str. 1 Organizační systém a postupy k zajišťování vymezených činností LAA ČR při správě SLZ LA 3 Znění ze dne: LA 1 ÚVOD str. 1 Organizační systém a postupy k zajišťování vymezených činností LAA ČR při správě SLZ LA 3 Plochy pro vzlety a přistání sportovních létajících zařízení Na základě pověření

Více

Cílem modulového kursu CPL(A) je vycvičit piloty držitele PPL(A) na úroveň odborné způsobilosti nezbytnou pro vydání CPL(A).

Cílem modulového kursu CPL(A) je vycvičit piloty držitele PPL(A) na úroveň odborné způsobilosti nezbytnou pro vydání CPL(A). Cíl kurzu Cílem modulového kursu CPL(A) je vycvičit piloty držitele PPL(A) na úroveň odborné způsobilosti nezbytnou pro vydání CPL(A). S přihlédnutím k jakýmkoliv jiným podmínkám, specifikovaným v předpisech

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody. letounu Zlin Z 226 MS. poznávací značky OK - KMT. v místě Havlíčkův Brod - Poběbaby

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody. letounu Zlin Z 226 MS. poznávací značky OK - KMT. v místě Havlíčkův Brod - Poběbaby ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 270/04/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Zlin Z 226

Více

Č.j.:535/04/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody. letadla L 410 MA. poznávací značky OM - SAB. v místě LKPM. dne 4.12.

Č.j.:535/04/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody. letadla L 410 MA. poznávací značky OM - SAB. v místě LKPM. dne 4.12. ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.:535/04/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letadla L 410 MA poznávací

Více

SMLOUVA O UŽÍVÁNÍ LETIŠTĚ KROMĚŘÍŽ

SMLOUVA O UŽÍVÁNÍ LETIŠTĚ KROMĚŘÍŽ SMLOUVA O UŽÍVÁNÍ LETIŠTĚ KROMĚŘÍŽ uzavřená níže uvedeného dne, měsíce a roku mezi smluvními stranami: Aeroklub Kroměříž,z.s. Na Hrázi 1148/6 767 01 Kroměříž ICO 18190235 Zastoupen odpovědnou osobou za

Více

Policejní letectvo při zrodu letecké záchranné služby

Policejní letectvo při zrodu letecké záchranné služby Policejní letectvo při zrodu letecké záchranné služby Vrtulníky policejního letectva, jejich posádky a další letecký personál byly před dvaceti pěti lety - 1. dubna 1987 - u zrodu a zahájení provozu sanitního

Více

DOPLNĚK O PŘÍLOHA 2 -PŘEDPIS L 2

DOPLNĚK O PŘÍLOHA 2 -PŘEDPIS L 2 ČR: DOPLNĚK O PODMÍNKY PRO VFR LETY PŘI PROVÁDĚNÍ LETECKÝCH PRACÍ, AKROBATICKÝCH LETECHLETŮ, VEŘEJNÝCH LETECKÝCH VYSTOUPENÍCH, LETECKÝCH SOUTĚŽÍCH LETECKÉM LETECKÉHO VÝCVIKU A PŘEZKUŠOVACÍCH LETECHLETŮ

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Mitsubishi MU-2B-25 poznávací značky OK-ATX dne 23.10. 2005

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Mitsubishi MU-2B-25 poznávací značky OK-ATX dne 23.10. 2005 ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 539/05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Mitsubishi

Více

Divokým Slováckem letiště Kunovice

Divokým Slováckem letiště Kunovice Divokým Slováckem 2018 2. 6. 2018 letiště Kunovice 1) Program soutěže (čas uveden v local time) Pátek 1. 6. 2018 přílety, registrace, přílety po 16:00 nutno koordinovat Západ slunce na LKKU 1. 6. 2018

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla SAAB-SAFIR 91D poznávací značky OE-KSS na letišti Brno Tuřany 11.9.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla SAAB-SAFIR 91D poznávací značky OE-KSS na letišti Brno Tuřany 11.9. ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 439/05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla SAAB-SAFIR 91D poznávací

Více

ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 141/04/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu Cessna C-340, pozn. zn. OK -

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Z-226MS, poznávací značky OK-KNI, na letišti Liberec, dne 28.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Z-226MS, poznávací značky OK-KNI, na letišti Liberec, dne 28. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ - 16 332 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Z-226MS, poznávací značky OK-KNI, na

Více

13. květen 2015 Úřad pro civilní letectví - konference Copernicus. oddělení bezpilotních systémů

13. květen 2015 Úřad pro civilní letectví - konference Copernicus. oddělení bezpilotních systémů oddělení bezpilotních systémů Legislativa Terminologie, definice, klasifikace Provozní omezení, jak (ne)létat Evidence a povolení procesní schéma Odpovědnost a pojištění Prosazování pravidel Národní a

Více

Pozemky sloužící dopravě. Jana Dudová

Pozemky sloužící dopravě. Jana Dudová Pozemky sloužící dopravě Jana Dudová Pozemky sloužící silniční dopravě zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích Vlastnictví pozemních komunikací Vlastníkem všech dálnic a silnic I. třídy je stát.

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Č.j.: 409/05/ZZ Výtisk č. 1. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letadla EV-97 EUROSTAR dne 26.8.2005

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Č.j.: 409/05/ZZ Výtisk č. 1. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letadla EV-97 EUROSTAR dne 26.8.2005 ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 409/05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letadla EV-97 EUROSTAR

Více

Druh dokumentu: Směrnice. Provozní řád hangáru. Číslo: LKLT--SMS-07

Druh dokumentu: Směrnice. Provozní řád hangáru. Číslo: LKLT--SMS-07 Stránka 2 z 17 Obsah Obsah... 2 Rozdělovník... 5 Účel a oblast platnosti dokumentu... 6 Zkratky, pojmy a definice... 7 1 Výkladová ustanovení... 8 1.1 Hangár... 8 1.2 Provozovatel... 8 1.3 Pověřená osoba...

Více

Znění ze dne:30/06/2011 ELSA - D. Doplněk. k Předpisům SLZ upravující podmínky pro ELSA

Znění ze dne:30/06/2011 ELSA - D. Doplněk. k Předpisům SLZ upravující podmínky pro ELSA ELSA - D Doplněk k Předpisům SLZ upravující podmínky pro ELSA Na základě pověření MD OCL vydala Letecká amatérská asociace ČR Ke Kablu 289, 102 00. Praha 10 strana 1 z 7 ZMĚNOVÝ LIST Datum vydání změny

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha Prosinec 2009

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha Prosinec 2009 ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ-09-185 Výtisk č.1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Bellanca 7 GCBC, pozn. značky

Více

Postupy ÚCL ve věcech výkonu státní správy sportovních létajících zařízení sportovních padáků

Postupy ÚCL ve věcech výkonu státní správy sportovních létajících zařízení sportovních padáků Postupy ÚCL ve věcech výkonu státní správy sportovních létajících zařízení sportovních padáků V rámci zabezpečení výkonu státní správy ve věcech sportovních létajících zařízení sportovních padáků od 1.8.2011

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha Říjen 2011

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha Říjen 2011 ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ -11-469 Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letadla TST-10 M Atlas v místě předpolí

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu L-200A, poznávací značky OK-PLG ze dne

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu L-200A, poznávací značky OK-PLG ze dne ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 147/06/ZZ Výtisk č. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu L-200A, poznávací značky OK-PLG

Více

Titul: Letectví Spotřeba paliva letadla

Titul: Letectví Spotřeba paliva letadla Titul: Letectví Spotřeba paliva letadla Témata: procenta, modelování, rychlost, vzdálenost, čas, hmotnost, hustota Čas: 90 minut Věk: 13-14 Diferenciace: Vyšší úroveň: Může být vzat v úvahu odpor vzduchu

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O ODBORNÉM ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN INCIDENTU, NARUŠENÍ ZAKÁZANÉHO PROSTORU LK P5, ZE DNE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O ODBORNÉM ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN INCIDENTU, NARUŠENÍ ZAKÁZANÉHO PROSTORU LK P5, ZE DNE ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 30/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O ODBORNÉM ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN INCIDENTU, NARUŠENÍ ZAKÁZANÉHO

Více

AeroRally Kyjov 2013 07.09.2013. Propozice soutěže

AeroRally Kyjov 2013 07.09.2013. Propozice soutěže 1. Program soutěže (čas uveden v UTC) Sobota 7.8.20132 Propozice soutěže Přílety, registrace 6:00 7:00 Brífink 7:30 Start na první disciplínu 9:00 Vyhlášení výsledků a předání cen (podle počtu posádek)

Více

Proč aplikace VFR Communication?

Proč aplikace VFR Communication? Proč aplikace VFR Communication? A Velký rozvoj zájmu VFR pilotů o létání do zahraničí. Dostupná a dobře vybavená letadla. Nové technologie (GPS, navigační aplikace atd.). Odstranění administrativních

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku SF-34 poznávací značky OK-3401 na letišti Liberec dne 5. 5.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku SF-34 poznávací značky OK-3401 na letišti Liberec dne 5. 5. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ-13-117 Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku SF-34 poznávací značky OK-3401

Více

Zajištění bezpečnosti leteckého provozu na letištích a v místech okolo letiště, kde letadla vzlétají nebo přistávají.

Zajištění bezpečnosti leteckého provozu na letištích a v místech okolo letiště, kde letadla vzlétají nebo přistávají. Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 2.7.101 OCHRANNÁ

Více

Kodex leteckého modeláře

Kodex leteckého modeláře Kodex leteckého modeláře Svazu modelářů České republiky (dále jen SMČR ), s vědomím, že k jeho základním povinnostem patří vést své členy při modelářské činnosti k předcházení škodám na zdraví, majetku

Více

Letištní řád neveřejného vnitrostátního letiště Kroměříž LKKM

Letištní řád neveřejného vnitrostátního letiště Kroměříž LKKM Letištní řád neveřejného vnitrostátního letiště Kroměříž Schválil: Miroslav Rakušan, vedoucí letového provozu Aeroklubu Kroměříž (odpovědná osoba letiště Kroměříž) Podpis: Datum: Ing. Jan Zona, předseda

Více

HOP Úřad pro civilní letectví Plzeň

HOP Úřad pro civilní letectví Plzeň HOP zkratka pro hustě osídlený prostor ale také - pracovní označení pro výjimky vydávané Úřadem podle Doplňku X leteckého předpisu L 2 (výjimky se netýkají pouze hustě osídleného prostoru) 2 Hustě osídlený

Více

2. 1 odst. 1 písm. c) se zrušuje.

2. 1 odst. 1 písm. c) se zrušuje. Sbírka zákonů č. 271 / 2014 Strana 3209 271 VYHLÁŠKA ze dne 7. listopadu 2014, kterou se mění vyhláška Ministerstva dopravy a spojů č. 108/1997 Sb., kterou se provádí zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody. vrtulníku Robinson R 22. poznávací značky OK - YIT. v katastru obce Čeřenice

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody. vrtulníku Robinson R 22. poznávací značky OK - YIT. v katastru obce Čeřenice ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 337/04/ZZ Výtisk č. 6 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody vrtulníku Robinson

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha Srpen 2009

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha Srpen 2009 ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ-09-96 Výtisk č.4 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu AN-2 poznávací značky OK JID

Více

DOPLNĚK X PŘEDPIS L 2

DOPLNĚK X PŘEDPIS L 2 DOPLNĚK X PŘEDPIS L 2 ČR: DOPLNĚK X BEZPILOTNÍ SYSTÉMY (Poznámka: viz Hlava 3, ust. 3.1.9 tohoto předpisu) 1. Definice Výrazy použité v tomto doplňku mají následující význam: Autonomní letadlo Bezpilotní

Více

SOUTĚŽNÍCH LETŮ, LETECKÝCH VEŘEJNÝCH VYSTOUPENÍ A AKROBATICKÝCH LETŮ DLE NAŘÍZENÍ (EU) Č. 965/2012

SOUTĚŽNÍCH LETŮ, LETECKÝCH VEŘEJNÝCH VYSTOUPENÍ A AKROBATICKÝCH LETŮ DLE NAŘÍZENÍ (EU) Č. 965/2012 PROVÁDĚNÍ SOUTĚŽNÍCH LETŮ, LETECKÝCH VEŘEJNÝCH VYSTOUPENÍ A AKROBATICKÝCH LETŮ DLE NAŘÍZENÍ (EU) Č. 965/2012 ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ Verze 01 aktualizováno k 01.02.2017 Úvod Od 21. 4. 2017 se v České

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu typu Zlín Z 226MS poznávací značky OK KMJ, u letiště Vrchlabí dne 4. 10.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu typu Zlín Z 226MS poznávací značky OK KMJ, u letiště Vrchlabí dne 4. 10. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ - 14-620 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu typu Zlín Z 226MS poznávací značky OK

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu typu Zlín Z 226T, poznávací značky OK MGF, při letu dne 20.4.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu typu Zlín Z 226T, poznávací značky OK MGF, při letu dne 20.4. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ - 12-083 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu typu Zlín Z 226T, poznávací značky

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha Říjen 2012

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha Říjen 2012 ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ-12-120 Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody motorového kluzáku L-13 SW Vivat, poznávací

Více

Zajištění bezpečnosti leteckého provozu na letištích a v místech okolo letiště, kde letadla vzlétají nebo přistávají.

Zajištění bezpečnosti leteckého provozu na letištích a v místech okolo letiště, kde letadla vzlétají nebo přistávají. Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 2.7.101 OCHRANNÁ

Více

SMĚRNICE PRO VÝKON SLUŽBY NA STANOVIŠTI AFIS NA LETIŠTI HOŘOVICE.

SMĚRNICE PRO VÝKON SLUŽBY NA STANOVIŠTI AFIS NA LETIŠTI HOŘOVICE. SMĚRNICE PRO VÝKON SLUŽBY NA STANOVIŠTI AFIS NA LETIŠTI HOŘOVICE. Schválil: Mgr. Karel Plzák vedoucí letového provozu - 1 - OBSAH I. Základní ustanovení II. Pracovní povinnosti - všeobecně II.1. Znalost

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ Letiště Ruzyně 160 08 PRAHA 6 Sp. zn.: 12/730/0011/LKVO/01/12 Č. j.: 7039-12-701 V Praze dne 15. 11. 2012 VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Úřad pro civilní letectví jako

Více

A0M36BEP Přednáška 11 Právní aspekty provozu UAV v ČR a ukázka bezpilotních prostředků

A0M36BEP Přednáška 11 Právní aspekty provozu UAV v ČR a ukázka bezpilotních prostředků A0M36BEP Přednáška 11 Právní aspekty provozu UAV v ČR a ukázka bezpilotních prostředků Milan Rollo {rollom@fel.cvut.cz} 5. května 2014 Obsah Zákon o civilním letectví Úřad pro civilní letectví Pojištění

Více

L E T I Š T N Í Ř Á D

L E T I Š T N Í Ř Á D Výtisk č. L E T I Š T N Í Ř Á D LETIŠTĚ HOŘOVICE LKHV... Mgr. Karel Plzák VLP AD Hořovice Ing.Lukáš Kolín vedoucí.oddělení.letišť 2 Z m ě n o v ý l i s t Změna S c h v á l i l Číslo Strana Vedoucí let.provozu

Více

Letištní a hangárovací řád. Plochy pro Sportovní Létající Zařízení Bojkovice

Letištní a hangárovací řád. Plochy pro Sportovní Létající Zařízení Bojkovice Letištní a hangárovací řád Plochy pro Sportovní Létající Zařízení Bojkovice Letištní řád Plochy pro sportovní létající zařízení Bojkovice (dále jen Řád plochy SLZ) je základní dokument určující specifikace

Více

Smlouva o spolupráci při zajištění provozu letadel Letecké školy na letišti Karlovy Vary

Smlouva o spolupráci při zajištění provozu letadel Letecké školy na letišti Karlovy Vary Smlouva o spolupráci při zajištění provozu letadel Letecké školy na letišti Karlovy Vary Letiště Karlovy Vary s.r.o. se sídlem: K Letišti 132, Olšová Vrata, 360 01 Karlovy Vary zastoupená: Ing. Jiřím Posem,

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Tecnam P2008JC. na letišti Rakovník dne

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Tecnam P2008JC. na letišti Rakovník dne ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ-18-0416 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Tecnam P2008JC poznávací značky OK-NDB

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha červenec 2016

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha červenec 2016 ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ - 16 476 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Zlín Z726, poznávací značky OK-DRC, na

Více

Jiří Koubík Ředitel správy LAA ČR

Jiří Koubík Ředitel správy LAA ČR Jiří Koubík Ředitel správy LAA ČR 6. schůze Podvýboru pro vědu,výzkum, letectví a kosmonautiku Hospodářského výboru PSP-ČR Hradec Králové 26. května 2011 LAA ČR 2011 1000 PILOTŮ REPUBLICE Proklamovalo

Více

Leteckou stavbou ve smyslu zákona č. 49/1997 Sb. ve znění pozdějších změn a doplňků je :

Leteckou stavbou ve smyslu zákona č. 49/1997 Sb. ve znění pozdějších změn a doplňků je : LETECKÉ STAVBY CO JE TO LETECKÁ STAVBA? Leteckou stavbou ve smyslu zákona č. 49/1997 Sb. ve znění pozdějších změn a doplňků je : a) Stavba letiště a stavba v prostoru letiště b) Stavba sloužící k zajištění

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu L 200 A, pozn. zn. OK - PLG dne 13. 4. 2004

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu L 200 A, pozn. zn. OK - PLG dne 13. 4. 2004 ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 103/04/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu L 200 A, pozn. zn. OK -

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu typu Cessna 150, poznávací značky OK- MRK, dne , letiště Sazená.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu typu Cessna 150, poznávací značky OK- MRK, dne , letiště Sazená. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 275/07/ZZ Výtisk č. 5 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu typu Cessna 150, poznávací

Více

Seznam letadel - Aeroklub Hlásná Třebaň

Seznam letadel - Aeroklub Hlásná Třebaň Seznam letadel - Aeroklub Hlásná Třebaň Aeroklub Hlásná Třebaň 2013 Seznam letadel provozovaných Aeroklubem Hlásná Třebaň typ kategorie stav majitel Provozovatel 1 AN-2 normal v provozu AKHT AKHT 2 Z-37A

Více

www.pilotni-akademie.cz CENÍK AKADEMIE

www.pilotni-akademie.cz CENÍK AKADEMIE CENÍK AKADEMIE 2013 str. 01 Výcvik pilota ul - pilotní akademie klifiair WT9 DYNAMIC SIRIUS TL-3000 VLASTNÍ LETOUN 46.000,- Kč 54.000,- Kč 1 základní hodina s instruktorem 2.250,- Kč základní hodina s

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin incidentu letounu typu Cessna C 172S poznávací značky OK-COK na letišti Praha Letňany

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin incidentu letounu typu Cessna C 172S poznávací značky OK-COK na letišti Praha Letňany ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ-11-573 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letounu typu Cessna C 172S poznávací značky OK-COK na

Více

BRIEFING PRO POSÁDKY HS2018

BRIEFING PRO POSÁDKY HS2018 BRIEFING PRO POSÁDKY HS2018 a) místo, datum, čas a průběh leteckého dne Místo: Letiště Hradec Králové Termín: 12.5.2018 Čas: 13:00 16:00 LT. b) datum a čas konání generální zkoušky Generální zkouška nebude

Více

Směrnice pro koordinaci provozu leteckých modelářů s letovým provozem na letišti Jihlava

Směrnice pro koordinaci provozu leteckých modelářů s letovým provozem na letišti Jihlava Směrnice pro koordinaci provozu leteckých modelářů s letovým provozem na letišti Jihlava Směrnice vydaná AEROKLUBEM JIHLAVA, z. s., sídlem v Jihlavě, Henčov 61, IČ: 47366826, (dále provozovatel ) stanovuje

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku L-13A poznávací značky OK-0913 na letišti Jičín dne 31.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku L-13A poznávací značky OK-0913 na letišti Jičín dne 31. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ - 14-229 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku L-13A poznávací značky OK-0913 na letišti

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Piper Malibu PA P, pozn.zn. D-EADC na letišti Vysoké Mýto dne 2.8.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Piper Malibu PA P, pozn.zn. D-EADC na letišti Vysoké Mýto dne 2.8. ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 320/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody letounu Piper Malibu PA 46-310

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letadla L 410UVP-E poznávací značky OK-WDC dne

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letadla L 410UVP-E poznávací značky OK-WDC dne ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 620/05/ZZ Výtisk č. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letadla L 410UVP-E

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin pozemní nehody letadla Boeing A75N1 na letišti Mladá Boleslav dne 15. 6. 2006

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin pozemní nehody letadla Boeing A75N1 na letišti Mladá Boleslav dne 15. 6. 2006 ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 230/06/ZZ Výtisk č. 3 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin pozemní nehody letadla Boeing A75N1 na letišti

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha Říjen 2013

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Praha Říjen 2013 ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ-13-282 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku Standard Cirrus poznávací značky OK-2999

Více

DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 11 LETIŠTĚ ZASTAVOVACÍ PLOCHY A TERMINÁLY

DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 11 LETIŠTĚ ZASTAVOVACÍ PLOCHY A TERMINÁLY DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 11 LETIŠTĚ ZASTAVOVACÍ PLOCHY A TERMINÁLY Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ Letiště Ruzyně 160 08 PRAHA 6 Sp. zn.: 14/730/0004/HEUH/02/14 Č. j.: 5097-14-701 V Praze dne 6. 8. 2014 VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Úřad pro civilní letectví jako

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku L-13A Blaník poznávací značky OK-2722 na letišti Plasy dne 11.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku L-13A Blaník poznávací značky OK-2722 na letišti Plasy dne 11. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ - 15-342 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin letecké nehody kluzáku L-13A Blaník poznávací značky OK-2722

Více