Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "http://vyuka.panska.cz/reichl/fyzika/show/fyz_cirkus/fyz_cirkus2002.htm"

Transkript

1 Skládání sil (jb6.3.01) Skládání dvou až pěti sil, názorně vidíme, jak se síly skládají, a kam bude mířit výslednice Kladky (jb ) Na třech různě složitých soustavách můžete pozorovat, jak se projeví přidání zátěže na jedmotlivé kladky. Kladky (jb6.3.01) Jak bude vypadat rozložení sil na provázku mezi dvěma kladkami, když na provázek zavěšujeme na tři místa závaží různé hmotnosti? Nakloněná rovina (jb6.3.01) Nakloněná rovina, měníme sklon, hmotnost závaží, koeficient tření, vidíme působící síly. Hra s těžištěm (jb ) Čtyři stejně těžké bloky ležící na sobě posouváme, dokud se jejich barva nezmění. Tehdy by už celá pyramida spadla. Demonstrovat lze, že záleží na poloze všech kvádrů a stabilní jsou i zcela nečekané polohy. 2. Newtonův zákon (jb6.3.01) Jaké zrychlení udělí vagónku závažíčko upevněné k němu přes kladku? Volíme hmotnosti závaží i vagónku, koeficient tření, získáme zrychlení čas a dráhu Rázy (jb ) Pružný a nepružný ráz, vidíme srážku dvou vozíčků, volíme jejich rychlosti a hmotnosti, druh srážky, měříme zrychlení a hybnost před a po srážce Coriolisova síla (jb ) Působením Coriolisovy síly se stáčí mořskéa větrné proudy a na tomto modele se můžeme podívat, jak působí tato síla na kuličku, kterou pošleme přímočaře na otáčející se disk. Můžeme nastavit rychlosti kuličky i disku i polohu, ze které kuličku vypouštíme. Kyvadlo (jb ) Jednoduché kyvadlo, stejné možnosti jako u pružiny Kyvadlo (jb ) Model kyvadla. Zajímavá je možnost měnit parametry včetně tíhového zrychlení a sledovat, jaký vliv to má na pohyb. Zobrazuje se i hodnota kinetické a potenciální energie. Pružina (jb ) Jednoduchý oscilátor tvořený závažím na pružince, zajímavé je znázornění rychlosti, zrychlení, síly, energie a prodloužení v grafech i na obrázku se směry působení a změnami. Jednoduché, bez teorie, ale přehledné.

2 prodloužení v grafech i na obrázku se směry působení a změnami. Jednoduché, bez teorie, ale přehledné. Nucené kmitání (jb ) Nucené kmity, můžeme měnit všechny parametry (hmotnost závaží, tuhost pružiny a frekvenci budícího kmitání), do grafu vynášíme různé veličiny. Pro matematické odvození je přiřazen matematický dodatek v dolní části stránky Kolotoč (jb ) Rozklad sil na řetízkovém kolotoči, měníme všechny parametry, tzn. hmotnost závaží, délku ramen, rychlost otáčení, velikost kolotoče. Vidíme, jak bude situace vypadat, znázorněny jsou působící síly. Keplerovy zákony (jb ) Na modelu planety obíhající kolem Slunce jsou demonstrovány postupně všechny tři Keplerovy zákony. Podle zvolené počáteční vzdálenosti od Slunce dostáváme různé trajektorie Aplety z molekulové fyziky Stavová rovnice plynů (jb ) Využití stavové rovnice plynů pro ukázku různých dějů (izo -termický, -barický, -chorický), na grafech vidíme vždy průběh tlaku, objemu i teploty. Uveden pouze jediný vzorec stavové rovnice plynů a z něj plynoucí rovnice jednotlivých dějů Aplety z molekulové fyziky - anglicky Brownův pohyb (jb ) Malé částice se pohybují a narážejí do větších, jejichž dráhu zaznamenáváme. Aplety o vlnění - anglicky Typy vlnění - podélné a příčné (jb ) Jednoduchá ukázka podélného a příčného vlnění Podélná vlna (jb ) Stojatá podélná vlna v trubici, vidíme graf amplitud jednotlivých kmitajících částic i jediné částice (některé se pohybují, jiné stojí). Volíme délku trubice a zda bude otevřená, uzavřená, nebo uzavřená pouze na jednom konci. Pouze demonstrace bez teorie Skládání vlnění (jb ) Názorně vidíme, jak se složí dvě vlny jdoucí proti sobě. Můžeme měnit parametry každé vlny. (jb ) V tomto apletu vidíme zvlášť každou z vln, ze kterých vzniká výsledné vlnění. Díky tomu je lépe zřetelný tvar složené vlny. Dopplerův efekt (jb ) Velmi názorný a jednoduchý výklad Dopplerova efektu. Vidíme, že zvuk vycházející z auta se k nám blíží v "hustějších" vlnách, když se k nám auto přibližuje, než když se od nás vzdaluje. Dopplerův efekt (jb ) Znázornění šíření zvuku z pohybujícího se zdroje a posuv frekvencí Nadzvukové letadlo a rázová vlna (jb ) Pokud letí letadlo rychleji než zvuk, nemusí se k nám jako první dostat zvuk, který vznikl dříve a vznikají zajímavé efekty. Nastavit si můžete rychlost letadla i polohu pozorovatele.

3 efekty. Nastavit si můžete rychlost letadla i polohu pozorovatele. Fourierův rozklad vlnění (jb ) Každé vlnění můžeme rozložit na součet jednoduchých vln. Zde si můžete například zvolit základní frekvenci a pak přidávat vyšší násobky a sledovat, jak by vypadala Fourierovská analýza takového vlnění. K dispozici je teoretická část, která v základních vzorcích vysvětluje Fourierův rozklad. Aplety z elektřiny a magnetismu Fotoelektrický jev (jb ) Popis fotoelektrického jevu a možnost nastavit si parametry obvodu, na němž je tento jev ukázán. Ohmův zákon (jb ) Na jednoduchém obvodu sledujeme, jak se mění hodtoty proudu, napětí a odporu při změnách některé z těchto veličin Elektromagnetický oscilátor (j9.3.01) Obvod s cívkou a kondenzátorem, vidíme elektromagnetickou oscilaci, energie se zachovává. Volíme parametry obvodu, sledujeme průběh napětí a proudu. Generátor elektrického proudu (jb ) V otáčející se cívce je indukován proud, můžeme zvolit směr otáčení. Přidat můžeme komutátor, který nám proud usměrní, průběh proudu zachycuje graf. Magnetické pole přímého vodiče s proudem (jb ) Jak vypadají magnetické siločáry vodiče, jímž protéká proud? Tento aplet je demonstrací známého pravidla pravé ruky, které určuje směr magnetické indukce. Aplety z elektřiny a magnetismu - anglicky Elektromagnetická vlna (jb ) Vidíme prostorově znázorněný průběh elektrické i magnetické intenzity, hezky je vidět stojaté vlnění při postupu vlny. Elektromagnetická vlna (jb ) Průběh elektromagnetické vlny. Sledujeme jednotlivé složky, můžeme zvolit periodu pohybu a také úhel pohledu. Vodič v magnetickém poli (jb ) Lorentzova síla způsobí vychýlení vodiče v magnetickém poli. Vidíme, kam se vychýlí při opačné orientaci magnetu, při opačném směru proudu. Částice v elektromagnetickém poli (jb ) Magnetické pole způsobuje pohyb po kružnici, elektrické rovnoměrný pohyb. Jak bude vypadat jejich složení? Nastavit si můžeme složky pole a sledovat síly působící na částici. Siločáry (jb ) Podívejte se na rozložení siločar a ekvipotenciál kolem jednoho a dvou bodových nábojů s proměnnou velikostí. Princip elektromotoru (jb ) Lorentzova síla a princip elektro-magnetické indukce. Otáčející se smyčka v magnetickém poli, opět můžeme zvolit směr proudu. Biot-Savartův zákon (jb ) Můžeme se přesvědčit, jak ovlivňuje elektrický proud ve vodiči hodnotu magnetického pole ve svém okolí.trocha vysvětlující teorie.

4 Kirchhoffovy zákony (jb ) V obvodu se dvěma rezistory můžeme například měnit napětí na zdroji a sledovat, jak se mění hodnoty na ostatních prvcích obvodu. Obvod s kondenzátorem a odporem (jb ) Nastavíme parametry obvodu a vypínáním (zapínáním) vypínače kondenzátor nabíjíme nebo vybíjíme, průběh napětí sledujeme na grafu.v teorii vysvětlen průběh experimentu. RCL obvody (jb ) Jednoduché obvody, vkládáme cívku, odpor nebo kondenzátor, nastavíme hodnoty napětí, proudu atd. Sledujeme průběh napětí a proudu. RCL obvod (jb ) Můžeme vidět rezonanci na grafech znázorňujících průběhy napětí a proudu, bohužel chybí teoretická část a popisky. Princip cyklotronu (jb ) Poměrně podrobná teorie nám vysvětlí, jaké síly na částici působí a pak si můžeme vyzkoušet, jak se bude chovat v cyktlotronu. Pro zajímavost se můžeme podívat na fotografii skutečného velkého cyklotronu Aplety z optiky - anglicky Odraz a lom (jb ) Volíme si dvě prostředí (odkud i kam světlo půjde), znázorní se nám graficky i číselně úhel odrazu i lomu. Dalekohled (jb ) Jednoduchý model astronomického dalekohledu sestaveného z objektivu a okuláru, není moc podrobný. Rovinné zrcadlo (jb ) Myší můžeme psát či kreslit do předmětového prostoru a vidíme, jak se nám předměty zobrazí. Pomáhají nám pomocné paprsky, na kterých vidíme zákon odrazu a dotvoření neskutečného, stranově převráceného obrazu. Dvě rovinná zrcadla (jb ) Dvě rovinná zrcadla vytváří zajímavé obrazy, pokud měníme jejich vzájemný úhel a polohu světelného zdroje. Aplet ovládáme myší, pravým tlačítkem zobrazíme polohu obrazů, dvojklikem spustíme emitaci světla Hra se zrcadlem (jb ) Počítač vám po kliknutí do obrázku zobrazí cestu, kterou musíte zrcadlově následovat. Chytnete šedý kroužek a musíte jen po dané cestě donést k modrému kolečku. Svůj pohyb sledujete zrcadlově, je tedy třeba si uvědomit, že pohyby jsou stranově obrácené. Za správnou cestu získáte víc bodů!:-) Zákon odrazu a lomu (jb ) Máme rozhraní voda - vzduch. Z vody vychází světelný paprsek, myší můžeme nastavit polohu zdroje i úhel odrazu. Vidíme, že intenzita prošlého světla závisí právě na úhlu, při určitém úhlu se všechno světlo odrazí. Dvojklikem na zdroj dostaneme laserový paprsek- paprsek je bodový. Zobrazení čočkou nebo zrcadlem (jb ) Vybereme si, jakým optickým prvkem budeme zobrazovat, nastavíme polohu zobrazovaného předmětu a vidíme, kam se nám předmět zobrazí. Modré paprsky jsou skutečné, zelené virtuální, na výběr máme spojku, rozptylku, konvexní a konkávní zrcadlo. Proč vidíme duhu? (jb ) Rozklad světla ve vodní kapce nám ukazuje, co se stane, pokud na dešťovou kapku zasvítí sluníčko. Můžeme nastavit intenzitu dopadajícího světla, vybrat si, zda budeme sledovat bílé světlo nebo jednotlivé jeho složky. Teorie na závěr nám osvětlí, proč k těmto jevúm dochází. Jak nás vidí ryby? (jb ) Sklenička ponořená do vody vypadá menší. A stejně bude zdeformovaná, pokud se na ni podíváme z vody. Tady

5 Sklenička ponořená do vody vypadá menší. A stejně bude zdeformovaná, pokud se na ni podíváme z vody. Tady si můžeme vyzkoušet, jak se bude měnit obraz objektu nad hladinou při pohledu z vody. Můžeme měnit polohu a velikost předmětu, polohu a ryby a vzdálenost jejích očí. Stín a světlo (jb ) Na předmět svítíme světlem a na stínítku pozorujeme neostrou hranici světla a stínu. Můžeme měnit polohu zdroje i předmětu, volíme si kombinaci barevných zdrojů, tj. červené, zelené nebo modré světlo, různě je rozmisťujeme a tím nám vzniká na stínítku barevné světlo. Zákon odrazu a kulečník (jb ) Zákon odrazu se uplatňuje i při kulečníkové hře. Zde si to můžete vyzkoušet. Ve třech kolech hrajete kulečník. Myší ovládáte červenou kouli a trefujete se do ostatních. Fermatův princip (jb ) Světlo si při průchodu každým prostředím vybere dráhu, která je časově nejkratší. Zde vidíme možné geometrické dráhy mezi dvěma body, po nichž se šíří stejnou rychlostí světlo. Díky Fermatovu principu tak vidíme, že nekratší časově nejkratší dráha odpovídá zákonu lomu (stejné prostředí) a zákonu odrazu (opticky různá prostředí). Hyugensův princip (jb ) Názorná demonstrace Huygensova principu, postupně vidíme dopadající rovinnou vlnu, pak sledujeme, jak se každý bod z opticky jinak hustého prostředí stává také zdrojem vlnění a jak se tyto vlny skládají v rovinnou vlnu. Každý krok doprovází popis, volíme úhel, pod kterým rovinná vlna dopadá Skládání barev (jb ) Aditivní a doplňkové skládání barev, volíme počáteční sytost každé barvy a vidíme, jak vypadá po složení s ostatními Interference na dvojštěrbině (jb ) Jak se bude skládat vlnění po průchodu dvojštěrbinou? Měnit můžete vzdálenost štěrbin i vlnovou délku vlnění Youngův pokus - interference na dvojštěrbině (jb ) Demonstrace Youngova pokusu, můžeme nastavit šířku štěrbin, vlnovou délku, vzdálenost stínítka i štěrbin. Šíření vlny prostředími o různé hustotě (jb ) Zákon odrazu a lomu pro různá prostředí. Vidíme mimojiné, že pro některá rozhraní světlo neprojde, ale pouze se odrazí. Polarizace světla (jb ) Ukázka, že polarizátor propouští jen část dopadajícího světla. Při průchodu polarizovaného světla druhým stejným polarizátorem závisí intenzita propuštěného světla na vzájemném natočení polarizátorů. V tomto apletu si můžete nastavit právě úhly natočení polarizátorů a sledovat, kolik světla druhý polarizátor propustí. Aplety z jaderné fyziky - česky Urychlování částic (mg ) Animace urychlování částic i s teoretickým vysvětlením. Pravoúhlá potenciálová jáma konečné hloubky (jb ) Vidíme, jak bude vypadat vlnová funkce částice v pravoúhlé potenciálové jámě konečné hloubky. Měnit můžeme energii částice. Aplety z jaderné fyziky - anglicky Bohrův model atomu (jb ) Bohrův model atomu, můžeme si vybrat částicový nebo vlnový pohled a sledovat jeden z osmi orbitálů. Připojeny základní potřebné konstanty

6 základní potřebné konstanty Cyklotron (jb ) Princip cyklotronu, který je doplněn také vzorci a popisem toho, proč je nabitá částice v cyklotronu urychlována. Model jaderné elektrárny (jb ) Před sebou máme zjednodušený model jaderné elektrárny, zvolíme nějaký program a můžeme se pomocí ovládání čerpadel (klikáním) pokusit zabránit katastrofě. Stejně jako v Černobylu se nám to nemusí nepodařit. Radioaktivní rozpad (jb ) Zákon radioaktivního rozpadu, na vzorku 1000 jader vidíme, jak se začnou přeměňovat, možnost stopnout rozpad a zjistit, kolik jader se už rozpadlo, kolik jich ještě zůstalo v původním stavu, znázornění na křivce popisující radioaktivní rozpad. Rozpad prvků (jb ) Vidíme, jak se budou rozpadat izotopy různých prvků. V Mendělejově tabulce můžeme sledovat, jak se bude daný vzorek měnit. Ruthefordův rozptyl (jb ) Vidíme těžké jádro a kolem něj částice, které se odchylují v závislosti na vzdálenosti, ve které se nacházejí v okamžiku průletu kolem jádra. Odkaz na rozsáhlou teoretickou část popisující tento slavný pokus. Další verzi tohoto pokusu, kde uvidíte více částic ostřelujících jádro a můžete měnit jejich rychlost, najdete na adrese (jb ) Aplety z relativity - anglicky Dilatace času (jb ) Rozdíly mezi časem pozorovaným v raketě a na Zemi, vzdálenost je pět světelných hodin, můžeme měnit rychlost rakety a vidíme, že se rozdíly nemění lineárně. Obrázky jsou spíše na doplnění, názornější jsou hodnoty naměřených časů. Uveden základní vzoreček a nastíněno jeho vysvětlení. Kontrakce délek a relativita současnosti (jb ) Pozorujeme dvě tělesa, jedno se pohybuje vůči druhému. Při rychlosti srovnatelné s rychlostí světla sledujeme, že pohybující se těleso je kratší a kolem nás už jeho konce neproletí současně. Aplety z kvantové mechaniky Radiální vlnové funkce atomu vodíku (jb ) Jak vypadá tvar radiální části vlnové funkce atomu vodíku pro různá kvantová čísla, se můžeme podívat na této stránce, která obsahuje české popisy zadávaných veličin. Úhlové vlnové funkce atomu vodíku (jb ) A takto vypadá tvar úhlové části vlnové funkce atomu vodíku. Opět se můžeme zadávat různá kvantová čísla a sledovat různý tvar vlnovýh funkcí. Planckův vyzařovací zákon (jb ) Planckův vyzařovací zákon popisuje rozložení hustoty energie záření. Podívejte se na tvar tohoto rozložení při různých tplotách vyzařujícího tělesa. Aplety z kvantové mechaniky - anglicky Chování vlnového balíku na překážce (jb ) Sledujeme kvantový jev průchodu vlnového balíku potenciálovým valem, odraz od jámy a rozplývání volného

7 Sledujeme kvantový jev průchodu vlnového balíku potenciálovým valem, odraz od jámy a rozplývání volného balíku. Další znázornění překonání bariéry najdete na adrese (jb ) Stern-Gerlachův pokus (jb ) Jeden z nejslavnějších pokusů kvantové mechaniky, při němž se dá změřit spin elektronu, je schematicky znázorněn v tomto apletu. Nastavit si kromě rychlosti animace můžeme také pravděpodobnost, s jakou bude mít částice spin a pak sledujeme, jak se budou vyvíjet absolutní počty a relativní četnosti částic se spinem a částic se spinem dolů. Můžete si také přečíst podrobnější informace o uspořádání pokusu a dějích, které jsou při něm důležité.informace v češtině ve formátu pdf obsahují popis původního uspořádání experimentu, jeho podstatu a také podrobný popis aparatury, která se používá k určování spinu studenty na vysokých školách. Najdeme zde také vzorce pro výpočty různých veličin pomocí naměřených dat. Aplety z astronomie - anglicky Sluneční soustava interaktivně (jb ) Na 12 obrázcích se seznámíme s některými charakteristickými znaky sluneční soustavy. Zachyceny jsou zejména oběžné dráhy planet, jejich sklon vůči ekliptice, dráhy některých komet a dalších objektů. Poslední obrázek je vlastně modelem sluneční soustavy, který můžete otáčet a sledovat jej z různých úhlů. K dalšímu obrázku se dostaneme vždy kliknutím na "Next" v pravém horním rohu předchozího obrázku. Naše nejbližší hvězdy (jb ) Jednoduchý aplet, který znázorňuje Slunce a několik desítek nejbližších a nejjasnějších hvězd. Pokud si v nabídce vybereme některou z hvězd, na modelu vesmíru ji zvýrazní zelený kroužek a v tabulce vedle modelu si můžeme přečíst charakteristiky dané hvězdy (vzdálenost od Země, spektrální typ, svítivost, hvězdnou magnitudu...). Velmi zajímavá je možnost otáčet modelem a dívat se na blízký vesmír z různých úhlů. Velmi názorně vidíme, že z jednoho úhlu vypadá rozložení hvězd úplně jinak, než z druhého. Fáze Měsíce (jb ) Názorná simulace ukazuje, jak Měsíc obíhá kolem Země a jak přitom Slunce Měsíc osvětluje. Zajímavé je zvolit si zároveň pohled na Měsíc ze Země a celkový pohled na soustavu Slunce-Země-Měsíc. Vývoj hvězd (jb ) Tento aplet by nám měl přiblížit, jak se budou vyvíjet hvězdy, které srovnáváme se Sluncem. Právě zadáním poměru hmotnosti hvězdy k hmotnosti slunce vybereme z nabídnutých hvězd jednu, jejíž vývoj budeme sledovat v čase. V grafu je na ose x vynesena teplota hvězdy a na ose y můžeme sledovat její svítivost. Na konci popisu apletu, který je pod aplikací, najdeme i typy na hodnoty poměru hmotností, kterým přísluší zajímavý (nebo naopak téměř žádný) vývoj. Obíhání dvojhvězdy (jb ) Aplet znázorňující vzájemné obíhání dvojhvězdy umožňuje zvolit si mnoho parametrů. Nastavením M1 a M2 zadáváme hmotnost každé z hvězd, koeficient a určuje jejich vzájemnou vzdálenost, změnou e nastavíme excentricitu drah, poslední dva údaje i a w znamenají úhly: i představuje úhel roviny, ve které dvojhvězda obíhá, vzhledem k rovině ekliptiky, nastavením w měníme směr hlavní osy v rovině obíhání. Vedle tabulky s parametry a znázorněním pohybu dvojhvězdy vidíme také údaje o rychlosti obíhání a době oběhu. Zobrazit pro tisk

1.7. Mechanické kmitání

1.7. Mechanické kmitání 1.7. Mechanické kmitání. 1. Umět vysvětlit princip netlumeného kmitavého pohybu.. Umět srovnat periodický kmitavý pohyb s periodickým pohybem po kružnici. 3. Znát charakteristické veličiny periodického

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 OHYB SVĚTLA

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 OHYB SVĚTLA Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 OHYB SVĚTLA V paprskové optice jsme se zabývali optickým zobrazováním (zrcadly, čočkami a jejich soustavami).

Více

Teleskopie díl pátý (Triedr v astronomii)

Teleskopie díl pátý (Triedr v astronomii) Teleskopie díl pátý (Triedr v astronomii) Na první pohled se může zdát, že malé dalekohledy s převracející hranolovou soustavou, tzv. triedry, nejsou pro astronomická pozorování příliš vhodné. Čas od času

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu

Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět: FYZIKA Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět fyzika navazuje na výuku zejména matematiky, prvouky, vlastivědy a přírodovědy na prvním stupni.

Více

Seznam některých pokusů, prováděných na přednáškách z předmětu Optika a atomistika

Seznam některých pokusů, prováděných na přednáškách z předmětu Optika a atomistika Seznam některých pokusů, prováděných na přednáškách z předmětu Optika a atomistika Seznam bude průběžně doplňován U každého pokusu je uvedeno číslo přednášky, ve které s největší pravděpodobností pokus

Více

Světlo. barevné spektrum

Světlo. barevné spektrum Světlo Světlo je elektromagnetické záření o vlnové délce 400 700 nm. Šíří se přímočaře a ve vakuu je jeho rychlost 300 000 km/s. Může být tělesy vyzařováno, odráženo, nebo pohlcováno. Těleso, které vyzařuje

Více

Difrakce na mřížce. Úkoly měření: Použité přístroje a pomůcky: Základní pojmy, teoretický úvod: Úloha č. 7

Difrakce na mřížce. Úkoly měření: Použité přístroje a pomůcky: Základní pojmy, teoretický úvod: Úloha č. 7 Úloha č. 7 Difrakce na mřížce Úkoly měření: 1. Prostudujte difrakci na mřížce, štěrbině a dvojštěrbině. 2. Na základě měření určete: a) Vzdálenost štěrbin u zvolených mřížek. b) Změřte a vypočítejte úhlovou

Více

Osvětlovací modely v počítačové grafice

Osvětlovací modely v počítačové grafice Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Semestrální práce z předmětu Matematické modelování Osvětlovací modely v počítačové grafice 27. ledna 2008 Martin Dohnal A07060 mdohnal@students.zcu.cz

Více

1. Člun o hmotnosti m = 50 kg startuje kolmo ke břehu a pohybuje se dále v tomto směru konstantní rychlostí v 0 = 2 m.s -1 vůči vodě. Současně je unášen podél břehu proudem vody, který na něj působí silou

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Základy paprskové a vlnové optiky, optická vlákna, Učební text Ing. Bc. Jiří Primas Liberec 2011 Materiál vznikl

Více

Učební osnovy Fyzika 6

Učební osnovy Fyzika 6 Učební osnovy Fyzika 6 Výstup Doporučené učivo Ročníkový výstup 1. uvede konkrétní příklady jevů dokazujících, že se částice látek neustále pohybují a vzájemně na sebe působí 2. změří vhodně zvolenými

Více

5. Elektromagnetické vlny

5. Elektromagnetické vlny 5. Elektromagnetické vlny 5.1 Úvod Optika je část fyziky zabývající se světlem, patří spolu s mechanikou k nejstarším fyzikálním oborům. Podle jedné ze starověkých teorií je světlo vyzařováno z oka a oko

Více

5.2.2 Rovinné zrcadlo

5.2.2 Rovinné zrcadlo 5.2.2 Rovinné zrcadlo ředpoklady: 5101, 5102, 5201 Terminologie pro přijímačky z fyziky Optická soustava = soustava optických prostředí a jejich rozhraní, která mění směr chodu světelných paprsků. Optické

Více

MECHANICKÁ PRÁCE A ENERGIE

MECHANICKÁ PRÁCE A ENERGIE MECHANICKÁ RÁCE A ENERGIE MECHANICKÁ RÁCE Konání práce je podmíněno silovým působením a pohybem Na čem závisí velikost vykonané práce Snadno určíme práci pro případ F s ráci nekonáme, pokud se těleso nepřemísťuje

Více

KIS A JEJICH BEZPEČNOST I PŘENOS INFORMACÍ DOC. ING. BOHUMIL BRECHTA, CSC.

KIS A JEJICH BEZPEČNOST I PŘENOS INFORMACÍ DOC. ING. BOHUMIL BRECHTA, CSC. KIS A JEJICH BEZPEČNOST I PŘENOS INFORMACÍ DOC. ING. BOHUMIL BRECHTA, CSC. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

3. Dynamika. Obecné odvození: a ~ F a ~ m. Zrychlení je přímo úměrné F a nepřímo úměrné m. 3. 2. 1 Výpočet síly a stanovení jednotky newton. F = m.

3. Dynamika. Obecné odvození: a ~ F a ~ m. Zrychlení je přímo úměrné F a nepřímo úměrné m. 3. 2. 1 Výpočet síly a stanovení jednotky newton. F = m. 3. Dynamika Zabývá se říčinou ohybu (jak vzniká a jak se udržuje). Vše se odehrávalo na základě řesných okusů, vše shrnul Isac Newton v díle Matematické základy fyziky. Z díla vylývají 3 ohybové zákony.

Více

Předmět: F Y Z I K A. 07-ŠVP-Fyzika-1,2,3,4 strana 1 (celkem 8) 1. 9. 2014

Předmět: F Y Z I K A. 07-ŠVP-Fyzika-1,2,3,4 strana 1 (celkem 8) 1. 9. 2014 07-ŠVP-Fyzika-1,2,3,4 strana 1 (celkem 8) 1. 9. 2014 Předmět: F Y Z I K A Charakteristika předmětu: Fyzika zahrnuje okruh problémů spojených se zkoumáním přírody. Umožňuje žákům hlouběji porozumět zákonitostem

Více

na tyč působit moment síly M, určený ze vztahu (9). Periodu kmitu T tohoto kyvadla lze určit ze vztahu:

na tyč působit moment síly M, určený ze vztahu (9). Periodu kmitu T tohoto kyvadla lze určit ze vztahu: Úloha Autoři Zaměření FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE 2. Měření modulu pružnosti v tahu a modulu pružnosti ve smyku Martin Dlask Měřeno 11. 10., 18. 10., 25. 10. 2012 Jakub Šnor SOFE Klasifikace

Více

pracovní list studenta

pracovní list studenta Výstup RVP: Klíčová slova: pracovní list studenta Rovnice a jejich soustavy Petra Směšná žák měří dané veličiny, analyzuje a zpracovává naměřená data, rozumí pojmu řešení soustavy dvou lineárních rovnic,

Více

Mechanismy. Vazby členů v mechanismech (v rovině):

Mechanismy. Vazby členů v mechanismech (v rovině): Mechanismy Mechanismus klikový, čtyřkloubový, kulisový, západkový a vačkový jsou nejčastějšími mechanismy ve strojích (kromě převodů). Mechanismy obsahují členy (kliky, ojnice, těhlice, křižáky a další).

Více

Měření hustoty kapaliny z periody kmitů zkumavky

Měření hustoty kapaliny z periody kmitů zkumavky Měření hustoty kapaliny z periody kmitů zkumavky Online: http://www.sclpx.eu/lab1r.php?exp=14 Po několika neúspěšných pokusech se zkumavkou, na jejíž dno jsme umístili do vaty nejprve kovovou kuličku a

Více

3.1.5 Energie II. Předpoklady: 010504. Pomůcky: mosazná kulička, pingpongový míček, krabička od sirek, pružina, kolej,

3.1.5 Energie II. Předpoklady: 010504. Pomůcky: mosazná kulička, pingpongový míček, krabička od sirek, pružina, kolej, 3.1.5 Energie II Předpoklady: 010504 Pomůcky: mosazná kulička, pingpongový míček, krabička od sirek, pružina, kolej, Př. 1: Při pokusu s odrazem míčku se během odrazu zdá, že se energie míčku "někam ztratila".

Více

Elektrická měření 4: 4/ Osciloskop (blokové schéma, činnost bloků, zobrazení průběhu na stínítku )

Elektrická měření 4: 4/ Osciloskop (blokové schéma, činnost bloků, zobrazení průběhu na stínítku ) Elektrická měření 4: 4/ Osciloskop (blokové schéma, činnost bloků, zobrazení průběhu na stínítku ) Osciloskop měřicí přístroj umožňující sledování průběhů napětí nebo i jiných elektrických i neelektrických

Více

1. POLOVODIČOVÁ DIODA 1N4148 JAKO USMĚRŇOVAČ

1. POLOVODIČOVÁ DIODA 1N4148 JAKO USMĚRŇOVAČ 1. POLOVODIČOVÁ DIODA JAKO SMĚRŇOVAČ Zadání laboratorní úlohy a) Zaznamenejte datum a čas měření, atmosférické podmínky, při nichž dané měření probíhá (teplota, tlak, vlhkost). b) Proednictvím digitálního

Více

Jaká je nejmenší výška svislého rovinného zrcadla, aby se v něm stojící osoba vysoká 180 cm viděla celá? [90 cm]

Jaká je nejmenší výška svislého rovinného zrcadla, aby se v něm stojící osoba vysoká 180 cm viděla celá? [90 cm] Dvě rovinná zrcadla svírají úhel. Na jedno zrcadlo dopadá světelný paprsek, který leží v rovině kolmé na průsečnici obou zrcadel. Paprsek se odrazí na prvním, potom na druhém zrcadle a vychýlí se od původního

Více

4.5.1 Magnety, magnetické pole

4.5.1 Magnety, magnetické pole 4.5.1 Magnety, magnetické pole Předpoklady: 4101 Pomůcky: magnety, kancelářské sponky, papír, dřevěná dýha, hliníková kulička, měděná kulička (drát), železné piliny, papír, jehla (špendlík), korek (kus

Více

Laboratorní práce: Záření

Laboratorní práce: Záření Bezpečnost práce: 1. V průběhu práce si budete ohřívat vodu ve varné konvici. Při manipulace je zapotřebí opatrnost. Horké může být také pečivou ohřáté v mikrovlnné troubě. 2. Při práci s laserovými ukazovátky

Více

L A B O R A T O R N Í C V I Č E N Í Z F Y Z I K Y

L A B O R A T O R N Í C V I Č E N Í Z F Y Z I K Y ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE KATEDRA FYZIKY L A B O R A T O R N Í C V I Č E N Í Z F Y Z I K Y Jméno TUREČEK Daniel Datum měření 3..6 Stud. rok 6/7 Ročník. Datum odevzdání 3..7 Stud. skupina 3 Lab.

Více

Metodika pro učitele Optika SŠ

Metodika pro učitele Optika SŠ Metodika pro učitele Optika SŠ Základní charakteristika výukového programu: Popis: V šesti kapitolách se žáci seznámí se základními principy geometrické optiky, s optickými klamy a světelným spektrem.

Více

Geometrická optika 1

Geometrická optika 1 Geometrická optika 1 Popis pomocí světelných paprsků těmi se šíří energie a informace, zanedbává vlnové vlastnosti světla světelný paprsek = přímka, podél níž se šíří světlo, jeho energie index lomu (základní

Více

Fyzika v lékárničce. Experiment ve výuce fyziky Školská fyzika 2013

Fyzika v lékárničce. Experiment ve výuce fyziky Školská fyzika 2013 Fyzika v lékárničce Josef Trna 1, Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Brno, Gymnázium Boskovice, ZŠ Lysice Článek je rozšířením příspěvku autora na Veletrhu nápadů učitelů fyziky 6. Sborník příspěvků

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA Interaktivní výstava 2008 MENDELOVO MUZEUM

MASARYKOVA UNIVERZITA Interaktivní výstava 2008 MENDELOVO MUZEUM Stručný průvodce učitele výstavou Výstava je složena z deseti interaktivních exponátů, jejichž společným jmenovatelem je komunikace mezi lidmi a její technické zabezpečení. Všechny exponáty předpokládají,

Více

Fyzikální měření s dataloggery Vernier. Stanoviště 1: motion detector ( netopýr )

Fyzikální měření s dataloggery Vernier. Stanoviště 1: motion detector ( netopýr ) Stanoviště 1: motion detector ( netopýr ) Rozhraní LabQuest, ultrazvukový senzor pohybu motion detektor, míč, hrnek, pružina, kyvadlo (improvizované) Z návodu k detektoru zjistěte, na jakém principu funguje.

Více

7.8 Kosmická loď o délce 100 m letí kolem Země a jeví se pozorovateli na Zemi zkrácena na 50 m. Jak velkou rychlostí loď letí?

7.8 Kosmická loď o délce 100 m letí kolem Země a jeví se pozorovateli na Zemi zkrácena na 50 m. Jak velkou rychlostí loď letí? 7. Speciální teorie relativity 7.1 Kosmonaut v kosmické lodi, přibližující se stálou rychlostí 0,5c k Zemi, vyšle směrem k Zemi světelný signál. Jak velká je rychlost signálu a) vzhledem k Zemi, b) vzhledem

Více

1 - Prostředí programu WORD 2007

1 - Prostředí programu WORD 2007 1 - Prostředí programu WORD 2007 Program WORD 2007 slouží k psaní textů, do kterých je možné vkládat různé obrázky, tabulky a grafy. Vytvořené texty se ukládají jako dokumenty s příponou docx (formát Word

Více

Autodesk Inventor 8 vysunutí

Autodesk Inventor 8 vysunutí Nyní je náčrt posazen rohem do počátku souřadného systému. Autodesk Inventor 8 vysunutí Následující text popisuje vznik 3D modelu pomocí příkazu Vysunout. Vyjdeme z náčrtu na obrázku 1. Obrázek 1: Náčrt

Více

7. Odraz a lom. 7.1 Rovinná rozhraní dielektrik - základní pojmy

7. Odraz a lom. 7.1 Rovinná rozhraní dielektrik - základní pojmy Trivium z optiky 45 7 draz a lom V této kapitole se budeme zabývat průchodem (lomem) a odrazem světla od rozhraní dvou homogenních izotropních prostředí Pro jednoduchost se omezíme na rozhraní rovinná

Více

Měření základních vlastností OZ

Měření základních vlastností OZ Měření základních vlastností OZ. Zadání: A. Na operačním zesilovači typu MAA 74 a MAC 55 změřte: a) Vstupní zbytkové napětí U D0 b) Amplitudovou frekvenční charakteristiku napěťového přenosu OZ v invertujícím

Více

1.3 Druhy a metody měření

1.3 Druhy a metody měření Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 1.3 Druhy a metody měření Měření je soubor činností, jejichž cílem je stanovit hodnotu měřené fyzikální veličiny.

Více

Řešené příklady z OPTIKY II

Řešené příklady z OPTIKY II Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Řešené příklady z OPTIKY II V následujícím článku uvádíme několik vybraných příkladů z tématu Optika i s uvedením

Více

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE Identifikační údaje zadávacího řízení Název zakázky Dodávka pomůcek pro výuku fyziky a biologie část A, C, D, H Druh zakázky Dodávky zjednodušené podlimitní řízení Název projektu

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0304

CZ.1.07/1.5.00/34.0304 Barevné modely Barevné modely se používají především pro zjednodušení záznamu barevné informace. Pokud bychom chtěli věrně reprodukovat barvy nějakého objektu, pak bychom museli zaznamenat v každém bodu

Více

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část Základy sálavého vytápění (2162063) 7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část 30. 3. 2016 Ing. Jindřich Boháč Obsah přednášek ZSV 1. Obecný úvod o sdílení tepla 2. Tepelná pohoda 3. Velkoplošné

Více

2015/16 MĚŘENÍ TLOUŠTKY LIDSKÉHO VLASUA ERYTROCYTU MIKROSKOPEM

2015/16 MĚŘENÍ TLOUŠTKY LIDSKÉHO VLASUA ERYTROCYTU MIKROSKOPEM 2015/16 MĚŘENÍ TLOUŠTKY LIDSKÉHO VLASUA ERYTROCYTU MIKROSKOPEM Teoretický úvod: Cílem úlohy je naučit se pracovat s mikroskopem a s jeho pomocí měřit velikost mikroskopických útvarů. Mikroskop Optickou

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Fotoefekt Fotoelektrický jev je jev, který v roce 1887 poprvé popsal Heinrich Hertz. Po nějakou dobu se efekt nazýval Hertzův efekt, ale

Více

Amatérská videokamera jako detektor infra erveného zá ení

Amatérská videokamera jako detektor infra erveného zá ení Amatérská videokamera jako detektor infra erveného zá ení ZDEN K BOCHNÍ EK Katedra obecné fyziky P írodov decká fakulta MU, Brno P ísp vek popisuje n kolik experiment využívajících amatérskou videokameru

Více

Analýza oběžného kola

Analýza oběžného kola Vysoká škola báňská Technická univerzita 2011/2012 Analýza oběžného kola Radomír Bělík, Pavel Maršálek, Gȕnther Theisz Obsah 1. Zadání... 3 2. Experimentální měření... 4 2.1. Popis měřené struktury...

Více

1. Elektřina a magnetismus

1. Elektřina a magnetismus Úlohy ke cvičení z Fyziky pro biology KEF/FBIO, 1 hodina týdně Cvičení vede Mgr. Lucie Kolářová Domácí cvičení najdete v systému Moodle na adrese http://afnet.upol.cz/moodle/. Termíny pro vypracování DCV:

Více

Model dvanáctipulzního usměrňovače

Model dvanáctipulzního usměrňovače Ladislav Mlynařík 1 Model dvanáctipulzního usměrňovače Klíčová slova: primární proud trakčního usměrňovače, vyšší harmonická, usměrňovač, dvanáctipulzní zapojení usměrňovače, model transformátoru 1 Úvod

Více

Aktivity s GPS 3. Měření některých fyzikálních veličin

Aktivity s GPS 3. Měření některých fyzikálních veličin Aktivity s GPS 3 Měření některých fyzikálních veličin Autor: L. Dvořák Cílem materiálu je pomoci vyučujícím s přípravou a následně i s provedením terénního cvičení s využitím GPS přijímačů se žáky II.

Více

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Úloha: 4 Název úlohy: Balmerova série Kroužek: po-do Datum měření: 10. března 014 Skupina: Vypracoval: Ondřej Grover Klasifikace: 1 Pracovní úkoly 1. (Nepovinné) V

Více

Pedagogická poznámka: Tato hodina je netypická tím, že jde v podstatě o přednášku.

Pedagogická poznámka: Tato hodina je netypická tím, že jde v podstatě o přednášku. .. Dějiny fyziky Předpoklady: Pomůky: BlakBox Pedagogiká poznámka: Tato hodina je netypiká tím, že jde v podstatě o přednášku. Fyzika z řekého fysis (příroda) původně označení univerzální přírodovědy,

Více

KUFŘÍK MECHANIKA MA1 419.0006

KUFŘÍK MECHANIKA MA1 419.0006 KUFŘÍK MECHANIKA MA1 419.0006 MECHANIKA 1 José Luis Hernández Pérez José Maria Vaquero Guerri Maria Jesùs Carro Martinez Carlos Parejo Farell Departamento de Material Diddctico de ENOSA Francouzský překlad

Více

Šicí stroje NX-400 NX-200

Šicí stroje NX-400 NX-200 Šicí stroje NX-400 Brother NX-400/200 NX-400/ Elektronické šicí stroje řady NX vynikají velmi snadnou obsluhou, širokou nabídkou stehů a množstvím komfortních funkcí NX-400 Vždy na vaší straně NX-400 S

Více

Veletrh. Obr. 1. 1. Měřeni účinnosti ohřevu. Oldřich Lepil, Přírodovědecká fakulta UP Olomouc

Veletrh. Obr. 1. 1. Měřeni účinnosti ohřevu. Oldřich Lepil, Přírodovědecká fakulta UP Olomouc Oldřich Lepil, Přírodovědecká fakulta UP Olomouc Současný přístup ke školním demonstracím charakterizují na jedné straně nejrůznější moderní elektronické měřicí systémy převážně ve vazbě na počítač a na

Více

Pracovní list SVĚTELNÉ JEVY Jméno:

Pracovní list SVĚTELNÉ JEVY Jméno: Zadání projektu Optické jevy Časový plán: Zadání projektu, přidělení funkcí, časový a pracovní plán 9. 5. Vlastní práce 4 vyučovací hodiny do 22. 5. Prezentace 24.5. Test a odevzdání portfólií ke kontrole

Více

Měření změny objemu vody při tuhnutí

Měření změny objemu vody při tuhnutí Měření změny objemu vody při tuhnutí VÁCLAVA KOPECKÁ Katedra didaktiky fyziky, Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze Anotace Od prosince 2012 jsou na webovém portálu Alik.cz publikovány

Více

Vyučovací předmět / ročník: Matematika / 5. Učivo

Vyučovací předmět / ročník: Matematika / 5. Učivo Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Výstupy žáka Vyučovací předmět / ročník: Matematika / 5. ČÍSLO A POČETNÍ OPERACE Zpracoval: Mgr. Dana Štěpánová orientuje se v posloupnosti přirozených čísel

Více

1. PROSTŘEDÍ PROGRAMU. Pás karet se záložkami (na obrázku aktivovaná karta Domů ) Hlavní okno, ve kterém se edituje aktuální snímek prezentace

1. PROSTŘEDÍ PROGRAMU. Pás karet se záložkami (na obrázku aktivovaná karta Domů ) Hlavní okno, ve kterém se edituje aktuální snímek prezentace Práce v PowerPointu 2007 PowerPoint je program z balíčku programů MS Office, který slouží pro tvorbu tzv. prezentací. Prezentace je určená k promítání při různých konferencí, veletrzích, přednáškách apod.

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Anemometrické metody Učební text Ing. Bc. Michal Malík Ing. Bc. Jiří Primas Liberec 2011 Materiál vznikl v rámci

Více

WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE

WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE Úvodem WD je mobilní verze klasického WEBDISPEČINKU, která je určena pro chytré telefony a tablety. Je k dispozici pro platformy ios a Android,

Více

PRAVIDLA PRO VYBAVENÍ ZÁVODIŠTĚ

PRAVIDLA PRO VYBAVENÍ ZÁVODIŠTĚ PRAVIDLA PRO VYBAVENÍ ZÁVODIŠTĚ FR 1 FR 1.1 FR 1.2 FR 1.3 PLAVECKÁ ZAŘÍZENÍ Normy FINA pro olympijské bazény Všechna mistrovství světa (kromě mistrovství světa v kategorii Masters) a olympijské hry se

Více

Antény. Zpracoval: Ing. Jiří. Sehnal. 1.Napájecí vedení 2.Charakteristické vlastnosti antén a základní druhy antén

Antény. Zpracoval: Ing. Jiří. Sehnal. 1.Napájecí vedení 2.Charakteristické vlastnosti antén a základní druhy antén ANTÉNY Sehnal Zpracoval: Ing. Jiří Antény 1.Napájecí vedení 2.Charakteristické vlastnosti antén a základní druhy antén Pod pojmem anténa rozumíme obecně prvek, který zprostředkuje přechod elektromagnetické

Více

ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem), udržet všechna kola ve stálém styku s vozovkou.

ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem), udržet všechna kola ve stálém styku s vozovkou. 4 ODPRUŽENÍ Souhrn prvků automobilu, které vytvářejí pružné spojení mezi nápravami a nástavbou (karosérií). ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem),

Více

Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio

Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio Aplikační list Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio Ref: 15032007 KM Obsah Vyvažování v jedné rovině bez měření fáze signálu...3 Nevýhody vyvažování jednoduchými přístroji...3

Více

Malý vědec Kaleidoskop a dalších více než 60 experimentů

Malý vědec Kaleidoskop a dalších více než 60 experimentů Tomislav Senćanski Malý vědec Kaleidoskop a dalších více než 60 experimentů Edika Brno 2014 Malý vědec Kaleidoskop a dalších více než 60 experimentů Tomislav Senćanski Odpovědný redaktor: Oldřich Růžička,

Více

Jaderná energie. Obrázek atomů železa pomocí řádkovacího tunelového mikroskopu

Jaderná energie. Obrázek atomů železa pomocí řádkovacího tunelového mikroskopu Jaderná energie Atom Všechny věci kolem nás se skládají z atomů. Atom obsahuje jádro (tvořené protony a neutrony) a obal tvořený elektrony. Protony a elektrony jsou částice elektricky nabité, neutron je

Více

ASYNCHRONNÍ STROJ. Trojfázové asynchronní stroje. n s = 60.f. Ing. M. Bešta

ASYNCHRONNÍ STROJ. Trojfázové asynchronní stroje. n s = 60.f. Ing. M. Bešta Trojfázové asynchronní stroje Trojfázové asynchronní stroje někdy nazývané indukční se většinou provozují v motorickém režimu tzn. jako asynchronní motory (zkratka ASM). Jsou to konstrukčně nejjednodušší

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: fyzika. Třída: tercie. Poznámky. Očekávané výstupy. Přesahy. Žák.

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: fyzika. Třída: tercie. Poznámky. Očekávané výstupy. Přesahy. Žák. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: fyzika Třída: tercie Očekávané výstupy Využívá zákona o přímočarém šíření světla ve stejnorodém optickém prostředí a zákona odrazu světla při řešení

Více

Tel/fax: +420 545 222 581 IČO:269 64 970

Tel/fax: +420 545 222 581 IČO:269 64 970 PRÁŠKOVÁ NITRIDACE Pokud se chcete krátce a účinně poučit, přečtěte si stránku 6. 1. Teorie nitridace Nitridování je sycení povrchu součásti dusíkem v plynné, nebo kapalném prostředí. Výsledkem je tenká

Více

TECHNOLOGIE TVÁŘENÍ KOVŮ

TECHNOLOGIE TVÁŘENÍ KOVŮ TECHNOLOGIE TVÁŘENÍ KOVŮ Tvářením kovů rozumíme technologický (výrobní) proces, při kterém dochází k požadované změně tvaru výrobku nebo polotovaru, příp. vlastností, v důsledku působení vnějších sil.

Více

( ) Úloha č. 9. Měření rychlosti zvuku a Poissonovy konstanty

( ) Úloha č. 9. Měření rychlosti zvuku a Poissonovy konstanty Fyzikální praktikum IV. Měření ryhlosti zvuku a Poissonovy konstanty - verze Úloha č. 9 Měření ryhlosti zvuku a Poissonovy konstanty 1) Pomůky: Kundtova trubie, mikrofon se sondou, milivoltmetr, měřítko,

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: fyzika. Třída: kvarta. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Žák.

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: fyzika. Třída: kvarta. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Žák. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: fyzika Třída: kvarta Očekávané výstupy Využívá prakticky poznatky o působení magnetického pole na magnet a cívku s proudem a o vlivu změny magnetického

Více

Několik dalších pokusů s termocitlivými fóliemi

Několik dalších pokusů s termocitlivými fóliemi Několik dalších pokusů s termocitlivými fóliemi PAVEL KONEČNÝ Přírodovědecká fakulta MU, Brno Tato práce se zabývá využitím reverzních teplocitlivých fólií pro detekci změn teploty v experimentech s adiabatickou

Více

Název laboratorní úlohy: Popis úlohy: Fotografie úlohy:

Název laboratorní úlohy: Popis úlohy: Fotografie úlohy: Míč na rotujícím válci Tato úloha představuje složitý mechatronický nelineární systém, který se řídí pomocí experimentálně navrženého regulátor. Cílem je udržet míč ve vertikální poloze, čehož je dosaženo

Více

VY_62_INOVACE_VK64. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012

VY_62_INOVACE_VK64. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012 VY_62_INOVACE_VK64 Jméno autora výukového materiálu Věra Keselicová Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012 Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace 8. ročník

Více

ROZCVIČKY. (v nižší verzi může být posunuta grafika a špatně funkční některé odkazy).

ROZCVIČKY. (v nižší verzi může být posunuta grafika a špatně funkční některé odkazy). ROZCVIČKY Z MATEMATIKY 8. ROČ Prezentace jsou vytvořeny v MS PowerPoint 2010 (v nižší verzi může být posunuta grafika a špatně funkční některé odkazy). Anotace: Materiál slouží k procvičení základních

Více

Dynamika tuhých těles

Dynamika tuhých těles Dynamika tuhých těles V reálných technických aplikacích lze model bodového tělesa použít jen v omezené míře. Mnohem častější je použití modelu tuhého tělesa. Tuhé těleso je definováno jako těleso, u něhož

Více

c sin Příklad 2 : v trojúhelníku ABC platí : a = 11,6 dm, c = 9 dm, α = 65 0 30. Vypočtěte stranu b a zbývající úhly.

c sin Příklad 2 : v trojúhelníku ABC platí : a = 11,6 dm, c = 9 dm, α = 65 0 30. Vypočtěte stranu b a zbývající úhly. 9. Úvod do středoškolského studia - rozšiřující učivo 9.. Další znalosti o trojúhelníku 9... Sinova věta a = sin b = sin c sin Příklad : V trojúhelníku BC platí : c = 0 cm, α = 45 0, β = 05 0. Vypočtěte

Více

(1) (3) Dále platí [1]:

(1) (3) Dále platí [1]: Pracovní úkol 1. Z přiložených ů vyberte dva, použijte je jako lupy a změřte jejich zvětšení a zorná pole přímou metodou. 2. Změřte zvětšení a zorná pole mikroskopu pro všechny možné kombinace ů a ů. Naměřené

Více

4. cvičení: Pole kruhové, rovinné, Tělesa editace těles (sjednocení, rozdíl, ), tvorba složených objektů

4. cvičení: Pole kruhové, rovinné, Tělesa editace těles (sjednocení, rozdíl, ), tvorba složených objektů 4. cvičení: Pole kruhové, rovinné, Tělesa editace těles (sjednocení, rozdíl, ), tvorba složených objektů Příklad 1: Pracujte v pohledu Shora. Sestrojte kružnici se středem [0,0,0], poloměrem 10 a kružnici

Více

Microsoft Office Project 2003 Úkoly projektu 1. Začátek práce na projektu 1.1 Nastavení data projektu Plánovat od Datum zahájení Datum dokončení

Microsoft Office Project 2003 Úkoly projektu 1. Začátek práce na projektu 1.1 Nastavení data projektu Plánovat od Datum zahájení Datum dokončení 1. Začátek práce na projektu Nejprve je třeba pečlivě promyslet všechny detaily projektu. Pouze bezchybné zadání úkolů a ovládání aplikace nezaručuje úspěch projektu jako takového, proto je přípravná fáze,

Více

Typové příklady ke zkoušce z Fyziky 1

Typové příklady ke zkoušce z Fyziky 1 Mechanika hmotného bodu Typové příklady ke zkoušce z Fyziky 1 1. Těleso padá volným pádem. V bodě A své trajektorie má rychlost v 4 m s -1, v bodě B má rychlost 16 m s -1. Určete: a) vzdálenost bodů A,

Více

ÚVOD. V jejich stínu pak na trhu nalezneme i tzv. větrné mikroelektrárny, které se vyznačují malý

ÚVOD. V jejich stínu pak na trhu nalezneme i tzv. větrné mikroelektrárny, které se vyznačují malý Mikroelektrárny ÚVOD Vedle solárních článků pro potřeby výroby el. energie, jsou k dispozici i další možnosti. Jednou jsou i větrné elektrárny. Pro účely malých výkonů slouží malé a mikroelektrárny malých

Více

Elektromagnetické vlny v experimentech

Elektromagnetické vlny v experimentech Elektromagnetické vlny v experimentech ZDENĚK POLÁK Jiráskovo gymnázium v Náchodě V článku uvádím jak pomocí radiopřijímače, televizního přijímače a videomagnetofonu můţeme předvést většinu podstatných

Více

1200 FPS. JAN KOUPIL, VLADIMÍR VÍCHA Gymnázium Pardubice, Dašická 1083. Abstrakt. Rychlob žné video. Nato ená videa. Veletrh nápad u itel fyziky 15

1200 FPS. JAN KOUPIL, VLADIMÍR VÍCHA Gymnázium Pardubice, Dašická 1083. Abstrakt. Rychlob žné video. Nato ená videa. Veletrh nápad u itel fyziky 15 00 FPS JAN KOUPIL, VLADIMÍR VÍCHA Gymnázium Pardubice, Dašická 083 Abstrakt lánek popisuje sérii záb r, které jsme nato ili cenov dostupnou rychlob žnou kamerou, a komentuje jejich použití pro motivaci

Více

9.4.2001. Ėlektroakustika a televize. TV norma ... Petr Česák, studijní skupina 205

9.4.2001. Ėlektroakustika a televize. TV norma ... Petr Česák, studijní skupina 205 Ėlektroakustika a televize TV norma.......... Petr Česák, studijní skupina 205 Letní semestr 2000/200 . TV norma Úkol měření Seznamte se podrobně s průběhem úplného televizního signálu obrazového černobílého

Více

konstruktivistický přístup k výuce fyziky

konstruktivistický přístup k výuce fyziky Tři netradiční oscilátory konstruktivistický přístup k výuce fyziky ČENĚK KODEJŠKA GIORGIO DE NUNZIO Gymnázium, Nový Bydžov Università del Salento, Itálie V rámci výzkumu různých koncepcí v teorii učení,

Více

DATABÁZE 2007. DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní:

DATABÁZE 2007. DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní: DATABÁZE 2007 DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní: - jednoduše a rychle provést úpravy ve struktuře vaší databáze podle potřeby

Více

Zapojení horního spína e pro dlouhé doby sepnutí III

Zapojení horního spína e pro dlouhé doby sepnutí III - 1 - Zapojení horního spína e pro dlouhé doby sepnutí III (c) Ing. Ladislav Kopecký, srpen 2015 V p edchozí ásti tohoto lánku jsme dosp li k zapojení horního spína e se dv ma transformátory, které najdete

Více

4.2.16 Ohmův zákon pro uzavřený obvod

4.2.16 Ohmův zákon pro uzavřený obvod 4.2.16 Ohmův zákon pro uzavřený obvod Předpoklady: 040215 Postřeh z minulých měření: Při sestavování obvodů jsme používali stále stejnou plochou baterku. Přesto se její napětí po zapojení do obvodu měnilo.

Více

TVAROVÉ A ROZMĚROVÉ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI. Druhy kót Části kót Hlavní zásady kótování Odkazová čára Soustavy kót

TVAROVÉ A ROZMĚROVÉ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI. Druhy kót Části kót Hlavní zásady kótování Odkazová čára Soustavy kót TVAROVÉ A ROZMĚROVÉ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI Druhy kót Části kót Hlavní zásady kótování Odkazová čára Soustavy kót KÓTOVÁNÍ Kótování jednoznačné určení rozměrů a umístění všech tvarových podrobností

Více

1 NÁPRAVA De-Dion Představuje přechod mezi tuhou nápravou a nápravou výkyvnou. Používá se (výhradně) jako náprava hnací.

1 NÁPRAVA De-Dion Představuje přechod mezi tuhou nápravou a nápravou výkyvnou. Používá se (výhradně) jako náprava hnací. 1 NÁPRAVA De-Dion Představuje přechod mezi tuhou nápravou a nápravou výkyvnou. Používá se (výhradně) jako náprava hnací. Skříň rozvodovky spojena s rámem zmenšení neodpružené hmoty. Přenos točivého momentu

Více

Kótování na strojnických výkresech 1.část

Kótování na strojnických výkresech 1.část Kótování na strojnických výkresech 1.část Pro čtení výkresů, tj. určení rozměrů nebo polohy předmětu, jsou rozhodující kóty. Z tohoto důvodu je kótování jedna z nejzodpovědnějších prací na technických

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE NA PC

TECHNICKÁ DOKUMENTACE NA PC TECHNICKÁ DOKUMENTACE NA PC Vypracovala: Jitka Chocholoušková 1 Obsah: 1. Uživatelské prostředí... 4 2. Tvorba objektů... 7 3. Tvorba úsečky... 10 4. Tvorba kružnice a oblouku... 15 4.1. Tvorba kružnice...

Více

Zadání neotvírejte, počkejte na pokyn!

Zadání neotvírejte, počkejte na pokyn! Zadání neotvírejte, počkejte na pokyn! Zopakujte si základní informace a pokyny ke zkoušce: U každé úlohy je správná jediná odpověď. Za každou správnou odpověď získáváte bod, za každou špatnou odpověď

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

Testovací aplikace Matematika není věda

Testovací aplikace Matematika není věda Testovací aplikace Matematika není věda Příručka k http://matematika.komenacek.cz/ Příručka k portálu http://matematika.komenacek.cz/ 2 Uživatelská příručka k portálu 202 BrusTech s.r.o. Všechna práva

Více

Zadání. Založení projektu

Zadání. Založení projektu Zadání Cílem tohoto příkladu je navrhnout symetrický dřevěný střešní vazník délky 13 m, sklon střechy 25. Materiálem je dřevo třídy C24, fošny tloušťky 40 mm. Zatížení krytinou a podhledem 0,2 kn/m, druhá

Více

ZADÁNÍ: ÚVOD: Měření proveďte na osciloskopu Goldstar OS-9020P.

ZADÁNÍ: ÚVOD: Měření proveďte na osciloskopu Goldstar OS-9020P. ZADÁNÍ: Měření proveďte na osciloskopu Goldstar OS-900P. 1) Pomocí vestavěného kalibrátoru zkontrolujte nastavení zesílení vertikálního zesilovače, eventuálně nastavte prvkem "Kalibrace citlivosti". Změřte

Více