Popis prostředí MOSAIC Programové prostředí MOSAIC nastavení prostředí. Po spuštění Mosaiku se objeví okno Výběr skupiny projektů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Popis prostředí MOSAIC - 2 - 1. Programové prostředí MOSAIC nastavení prostředí. Po spuštění Mosaiku se objeví okno Výběr skupiny projektů"

Transkript

1 Popis prostředí MOSAIC Autoři: Ing. Josef Kovář Ing. Zuzana Prokopová Ing. Ladislav Šmejkal, CSc. Partneři projektu: Rostra s.r.o. Trimill, a.s. Výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu Implementace programování PLC automatů dle evropské normy IEC do výuky žáků středních škol, reg. č. CZ.1.07/1.1.08/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Popis prostředí MOSAIC Programové prostředí MOSAIC nastavení prostředí Po spuštění Mosaiku se objeví okno Výběr skupiny projektů LT na Nový. Rozbalí se okno Vytvořit novou skupinu projektů. Náv. 1 Místo ProjectGroup2 napíšeme jméno nového projektu např Projekt01 a stiskneme OK. V okně Nový projekt můžeme změnit název souboru Plc1 a klikneme na Otevřít Náv. 2

3 Popis prostředí MOSAIC Vybereme Foxtrot a stiskneme OK Na pravé straně si vybereme jazyk, ve kterém budeme programovat a OK. Napíšeme jméno instance programu a OK. V následujícím okně můžeme začít psát program.

4 Popis prostředí MOSAIC Simulační panel Je samozřejmé, že pokud napíšeme program, tak jej nějakým způsobem potřebujeme odladit. S výhodou k tomuto účelu můžeme použít simulační panel. LT Soubor Nový Panel. Zobrazí se černá plocha, na které si můžeme přiřadit vstupy, výstupy, proměnné a měnit jejich hodnoty, nebo je sledovat.

5 Popis prostředí MOSAIC Kurzor umístíme na plochu, kde chceme umístit proměnnou a stiskneme PT myši. V okně, které se objeví, vybereme Nový objekt. Nyní zvolíme veličiny a nadefinujeme jejich vlastnosti. V nabídce Jméno zadáme vstup, výstup nebo proměnnou, kterou chceme sledovat. Pokud je předdefinovaná, pak ji můžeme vložit pomocí tlačítka (viz šipka). V nabídce Formát musíme vybrat formát proměnné v případě zvolení bitové proměnné musí být označeno tlačítko Bit. Náv Propojení PLC s ID panelem (panel s LCD displejem a klávesnicí.) LT klikneme v levém horním rohu na ikonu Manažer projektu (viz šipka). Pak v levé části okna: HW konfigurace HW a v pravé části se objeví nastavení pro Foxtrot. Klikneme na CPU a v následujícím okně nastavíme PT řádek CH2. Pak v režim kanálu vybereme UNI.

6 Popis prostředí MOSAIC Nyní v levé části vybereme Síť PLC logické propojení.a v pravé části po stisknutí LT myši se objeví nabídka. Vybereme objekty a vložit objekt z aktuální skupiny projektů OK. Na ploše se zobrazí ikona PLC Foxtrot. Postup opakujeme s tím, že vybereme panel ID-08. Propojíme kanály a nastavíme parametry:

7 Popis prostředí MOSAIC Na panelu nástrojů klikneme na ikonu Simulátor panelu. Rozbalí se nám okno se simulátorem panelu. Dále nastavíme: PT na pruh Simulátor panelu Vždy nahoře. PT na plochu Simulátoru Nastavení - Miniatura OK. Náv. 10 Na panelu nástrojů klikneme na ikonu PanelMaker - Panel0. Objeví se nám nové okno. V něm klikneme PT na bílou plochu Přidat skupinu displejů, aktivace na klávesu F1, opět PT na bílou plochu Přidat displej. Do získaného displeje lze zapisovat požadované textové řetězce, proměnné apod. Po stisku PT na čtverečku, kde chceme přidat proměnnou se rozbalí menu (Náv. 11). Vybereme Přidat proměnnou a v dalším okně (Náv. 12) zadáme proměnnou, kterou chceme zobrazit a nastavíme její parametry. Proměnnou můžeme (pokud je deklarovaná) vybrat po stisku ikony (viz šipka).

8 Popis prostředí MOSAIC Jiný způsob jak zadávat proměnnou je použití příkazu Přidat menu (Náv. 11). V tomto případě na panelu nezadáváme konkrétní číselný údaj, ale správný údaj vybíráme pomocí předepsaných slov menu. Každému slovu odpovídá index, který je uložený v Proměnné (Náv. 13). Okénko Panel0_nastav musí být neoznačené. Indexování začíná od nuly. Náv. 12 dva má index 1... pet má index 4 Náv. 13 Při zadávání si nejdříve označíme displej (zde Disp1), kam menu budeme zadávat a pak jednotlivá slova píšeme do pole označeného šipkou. Tlačítkem Vložit se slovo zařadí. Náv. 14 Panel umožňuje také ohlásit příchozí událost výpisem zprávy Přidat zprávu (Náv. 11).

9 Popis prostředí MOSAIC V okně Nastavení zpráv pak vložíme název proměnné (zde pozor) a zadáme hlášky, které chceme, aby se vypisovaly. Pořadí hlášky odpovídá pořadovému číslu v proměnné. Např. pokud v proměnné pozor bude číslo 1, pak se na displeji vypíše hláška Error 1. Další podrobnosti je možné vyvolat přímo v prostředí Mosaic po stisku klávesy F1. 4. Nástroj GraphMaker Nástroj GraphMaker slouží ke grafickému zobrazení až 16 průběhů proměnných PLC. Nástroj může pracovat ve dvou základních režimech. V prvním režimu GraphMaker pomocí běžně dostupných komunikačních služeb vyčítá hodnoty proměnných z paměti PLC (maximální hustota vzorkování je dána otočkou komunikace prostředí Mosaic), v druhém využívá podpory funkce logického analyzátoru, která je integrována do firmware většiny CPU a je plně podporována i simulátorem Analyzátor Funkce analyzátoru umožňuje ukládat hodnoty až 16 proměnných do vnitřní paměti PLC. Tyto hodnoty je možné kdykoli z paměti PLC nahrát a zobrazit pomocí nástroje GraphMaker. Analyzátor rozlišuje tři režimy ukládání vzorků: PostTrig - Trig spustí záznam vzorků PreTrig - Trig zastaví průběžné ukládání vzorků MidTrig - polovina vzorků je ponechána z průběžného ukládání a druhá polovina je navzorkována po Trigu. Trig je definován hranou nebo úrovní podmínky. Podrobnosti naleznete v manuálu nástroje GraphMaker. Založení nového grafu Nejdříve vybereme proměnné, jejichž průběh chceme sledovat, definujeme spouštěcí podmínku (Trig) analyzátoru a upravíme vzhled grafu do vhodné podoby.

10 Popis prostředí MOSAIC Nejprve musíme spustit GraphMaker poklepáním na jeho ikonu na nástrojové liště. Tím se založí nový graf a otevřeme správce průběhů (Náv. 15) poklepáním na jeho ikonu. Náv. 15 Otevře se okno Správce průběhů, kde si postupně definujeme všechny proměnné, které chceme sledovat. Nyní budeme ve správci průběhů přidávat jednotlivé proměnné. Poklepáním na ikonu Přidat průběh vyvoláme okno Nastavení průběhu, kde definujeme první průběh. Bude to proměnná VOLBA, která rozhoduje o režimu křižovatky. Vybereme proměnnou, zvolíme jméno průběhu do legendy grafu a nastavíme příznak pro spuštění Analyzátoru. Při tomto nastavení se začne plnit buffer analyzátoru, nabude-li proměnná hodnoty TRUE. Tímto způsobem vložíme všechny proměnné, které budeme chtít sledovat, zvolíme Náv. 16 vzorkovací periodu a potvrdíme. Po srovnání os pod sebe (příkaz z nástrojové lišty) bude vypadat graf asi takto:

11 Popis prostředí MOSAIC Náv. 17 Uživatel si teď může upravit vzled grafu podle svých představ, může měnit pořadí a barvy průběhů, měnit jejich rozsahy, rastr zobrazení, atd. Je to vcelku intuitivní, nebudu zacházet do podrobností. K prohlížení průběhů je třeba poklepat na ikonu Spustit vizualizaci na nástrojové liště. Rozběhnou se průběhy "oranžových světel", protože je zvolen režim blikání. Změníme tedy hodnotu proměnné VOLBA na TRUE a rozběhne se časový režim.

12 Popis prostředí MOSAIC Sledování průběhů můžeme kdykoli zastavit, prohlížet, pomocí "lupy" měnit měřítko na vodorovné ose (pravé a levé tlačítko myši), pokládat časové značky, atd. Průběhy můžeme také "vyčistit" kliknutím na ikonu "Nový graf" a začít s měřením znovu. Získaný průběh můžeme kopírovat do schránky, nebo uložit do souboru. Všechny příkazy pro práci s grafy jsou přístupné jako ikony na nástrojové liště a práce s nimi je intuitivní. Režim analyzátoru Funkci analyzátoru vyvoláme příkazem Spustit analyzátor na nástrojové liště. Načítání vzorků je však zahájeno až po splnění spouštěcí podmínky, kterou jsme definovali ve správci průběhů (v našem případě náběžnou hranou signálu VOLBA). Od tohoto okamžiku se začne plnit Buffer analyzátoru s frekvencí poplatnou zadané vzorkovací periodě. Stav Bufferu je znázorněn modrým polem ve spodní části okna průběhů. Necháme tedy analyzátor pracovat, a po návratu k PLC přečíst jeho Analyzátor příkazem "nahrát buffer analyzátoru". Se získanými průběhy pracujeme již popsaným způsobem.

13 Popis prostředí MOSAIC Použitá literatura: Obsah 1. Programové prostředí MOSAIC nastavení prostředí Simulační panel Propojení PLC s ID panelem (panel s LCD displejem a klávesnicí.) Nástroj GraphMaker Analyzátor Použitá literatura: Obsah... 13