Spokojený senior 1/2011. Leden SOUTĚŽ: Obsah čísla: Strana 6 ZDARMA. Klaunova zpověď. Kniha o zpěváku Petru Novákovi

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Spokojený senior 1/2011. Leden SOUTĚŽ: Obsah čísla: Strana 6 ZDARMA. Klaunova zpověď. Kniha o zpěváku Petru Novákovi"

Transkript

1 Spokojený senior 1/2011 Leden měsíčník Občanského sdružení Spokojený domov ZDARMA Milí čtenáři, je tu nový rok a s tím i řada novinek v našem občanském sdružení. Z našeho občasníku se stal měsíčník. Přinášíme vám v něm řadu pravidelných rubrik, mimo jiné soutěž v každém čísle. Velkou novinkou ve Spokojeném domově je také otevření opravny obuvi v Mnichově Hradišti. Více se dočtete na straně 2. Během roku chystáme řadu dalších novinek a mnoho zajímavých akcí nejen pro seniory. Určitě se máte na co těšit! Velmi významným cílem do letošního roku je pro nás však především neustálé zkvalitňování našich sociálních služeb, které pomáhají zůstat doma desítkám nemohoucích seniorů a zdravotně postižených osob na území tří krajů. SOUTĚŽ: Kniha o zpěváku Petru Novákovi Klaunova zpověď Strana 6 Petr Novák Obsah čísla: Spokojený domov informuje: otevření obuvnické dílny str. 1-2 Desatero zdravého stárnutí: Mějte svůj tlak pod kontrolou str. 3 Změny týkající se seniorů a zdravotně postižených od roku 2011 Zima náročné období pro psychiku seniorů str. 4 Rozhovor: Renata Nekolová, zakladatelka Linky důvěry a Centra psychoterapie v Mladé Boleslavi str. 5 Soutěž o knihu o zpěváku Petru Novákovi str. 6 Hledání ztraceného času: Původ jména Přepeře str. 7 Novinky z regionu str. 8 Představujeme: Obec baráčníků v Mnichově Hradišti str. 9 Kultura a volný čas str. 10 Redakční okénko str. 11

2 strana 1 SPOKOJENÝ DOMOV INFORMUJE Spokojený senior 1/2011 Informace o službách Občanského sdružení Spokojený domov Naše sociální služby jsou zaměřené především na seniory, osoby se sníženou soběstačností, chronicky nemocné, zdravotně znevýhodněné. Služby poskytujeme v domácnostech osob, tedy v jejich přirozeném prostředí. Oblast naší působnosti: Středočeský kraj (Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Bakov nad Jizerou, Kněžmost, Dolní Bousov a okolí) Královéhradecký kraj (Sobotka, Libuň a okolí) Liberecký kraj (Příšovice, Rovensko pod Troskami, okolí Turnova) Zaměřujeme se na poskytování služeb v malých obcích těchto regionů. Poskytované sociální služby dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách: PEČOVATELSKÁ SLUŽBA je zde pro seniory a osoby, které již nemají dostatek soběstačnosti, ale chtějí co nejdéle setrvat v domácím prostředí a žít život, na který jsou zvyklí; do této služby patří například hygienická péče, zajištění nákupů, dovážka obědů, pomoc při podávání jídla, výpomoc v domácnosti, doprovod k lékaři, na úřady, na nákup, za kulturou; službu poskytujeme 7 dní v týdnu, zpravidla od 6 do 22 hodin, po dohodě je možné sjednat i jiný čas; OSOBNÍ ASISTENCE umožňuje osobám se zdravotním postižením žít plnohodnotný nezávislý život ve vlastním přirozeném prostředí, který se co nejvíce blíží jejich běžnému standardu; službu poskytujeme 7 dní v týdnu 24 hodin denně; ODLEHČOVACÍ SLUŽBY poskytujeme osobám, které doma pečují o seniory nebo nemocné či handicapované blízké; umožňují pečujícím osobám odpočinek od každodenního stereotypu péče; služba nabízí poskytnutí péče o Vašeho blízkého v době Vaší nepřítomnosti, a to v přirozeném prostředí, na které je Váš blízký zvyklý, tedy ve Vaší vlastní domácnosti; Umožníme lidem se ztrátou soběstačnosti žít důstojný život ve svém vlastním, domácím prostředí Babičce a dědečkovi s láskou Výnos veřejné sbírky je určen na pečovatelskou službu seniorům, kteří ztratili svou soběstačnost. Pomozme společně starým lidem zůstat co nejdéle doma. Za Váš příspěvek děkujeme. č.ú /0300 Děkujeme všem, kteří přispěli do veřejné sbírky a DMS v rámci našeho benefičního plesu, jenž se uskutečnil 20. listopadu loňského roku. Celkem se vybralo Kč. Akce se uskutečnila pod záštitou Nadace Divoké husy, která výtěžek z plesu zdvojnásobila. Podrobněji jsme o plese psali v prosincovém čísle.

3 Spokojený senior 1/2011 SPOKOJENÝ DOMOV INFORMUJE strana 2 Obuvnická dílna v Hradišti díky Spokojenému domovu opět otevřena Výtěžek z nově otevřené obuvnické dílny podpoří poskytování našich sociálních služeb Jakub Lustig Od 3. ledna se opět otevřela jediná OPRAVNA OBUVI v Mnichově Hradišti. Celkové vybavení dílny, kterou občanské obuvnická dílna, která část zisku převádí na poskytování sociálních služeb, být dobrým příkladem pro ostatní případné dárce. sdružení odkoupilo od jejího posledního majitele, jenž odešel do důchodu, nově obsluhuje pan Marián Matik. Dílna zůstává ve svých dosavadních prostorech pronajatých od Města Mnichovo Hradiště, tj. v prvním patře zadního traktu domu č.1142 na Masarykově náměstí (zadní část obchodního domu COOP). V opravně je dále možné nechat si nabrousit nože a nůžky. V případě zvláštních přání se Vám budeme snažit vyjít vstříc. Marián Matik v obuvnické dílně. Foto: Jakub Lustig Ačkoli jsme vybavení dílny odkoupili již v srpnu loňského roku, nepodařilo se nám získat všechna potřebná povolení dříve než v prosinci Omlouváme se tedy tímto všem, kteří si chtěli svou obuv nechat opravit v minulých měsících. Vězte, že se množství papírování kolem ševcovského řemesla od dob našeho asi nejslavnějšího ševce Rumcajse příliš nezměnilo. Doufejme, že se pan Matik bude držet verpánku Vchod do opravny obuvi v Mn. Hradišti. Foto: Petr Novák Možná se lehce podivujete, proč Spokojený domov odkoupil obuvnickou dílnu? Důvodem je naše snaha vymanit se při financování sociálních služeb OSSD alespoň částečně ze závislosti na finančních prostředcích získávaných od státu. Navíc máme zato, že pokud získáváme dílčí prostředky též od místních podniků či firem, může fungující a nedá se proto na zboj! Přejeme mu, Vám a koneckonců nám a našim uživatelům mnoho Spokojených zákazníků! Provozní doba: Po: hodin Út: 7 11 hodin St: hodin Čt: hodin Pá: zavřeno Opravna obuvi Masarykovo nám Mnichovo Hradiště tel.: Uvítáme Vaše připomínky k provozní době.

4 strana 3 DESATERO ZDRAVÉHO STÁRNUTÍ Spokojený senior 1/2011 Vysoký krevní tlak lze léčit změnou životního stylu V některých případech lze dosáhnout snížení krevního tlaku i bez užívání léků Desatero zdravého stárnutí: 1. Uchovejte si fyzickou kondici 2. Věnujte pozornost stravování 3. Dodržujte pitný režim 4. Nepodceňujte riziko podvýživy 5. Mějte svůj tlak pod kontrolou 6. Braňte se cukrovce 7. Chraňte si své cévy 8. Trénujte mozek 9. Nepropadejte depresi 10. Věnujte se koníčkům Mějte svůj tlak pod kontrolou Vysoký krevní tlak (hypertenze) je častým zdravotním problémem vyššího věku, který nelze považovat za normální a neškodný projev stárnutí. Současná doporučení pro diagnostiku a léčbu hypertenze stanovují jednotlivé normy pro dospělý věk, tedy i pro stáří. Za hypertenzi jsou považovány hodnoty systolického tlaku nad 140 mm Hg anebo diastolického nad 90 mm Hg, přičemž za optimální považujeme hodnotu krevního tlaku, který je < 120/80 mm Hg. Neléčená hypertenze urychluje proces aterosklerózy, zvyšuje nebezpečí mozkové mrtvice, ischemické podoby srdeční nebo postižení ledvin. Změnou životního stylu je možné v některých případech dosáhnout snížení krevního tlaku i bez užívání léků, zejména pokud dodržíte následující doporučení: Omezte příjem soli Snižte nadváhu Jezte zdravěji Buďte fyzicky aktivní Omezte nadměrnou konzumaci alkoholu Nekuřte! Zdroj: Desatero zdravého stárnutí. Vydal Státní zdravotní ústav v rámci dotačního programu MZ Národní program zdraví projekty podpory zdraví pro rok 2008, název projektu: Aktivní stárnutí, číslo projektu Praha, inzerce:

5 Spokojený senior 1/2011 PRAKTICKÉ INFORMACE strana 4 Co se změnilo od 1. ledna pro seniory a zdravotně postižené? Průměrný starobní důchod vzrostl o 371 Kč dosud mohli uplatňovat zaměstnavatelé na Kč. s alespoň 25 zaměstnanci, pokud mají více než Senioři, kteří pobírají starobní důchod polovinu pracovníků se zdravotním postižením. a zároveň mají příjmy ve výši přesahující Zdravotně postiženým zůstal zachován trojnásobek průměrné mzdy, musí své důchody zdaňovat. Podrobnosti o důchodech a jejich dalších chystaných změnách v průběhu roku 2011 se dočtete v příštím čísle časopisu. Příspěvek na péči v prvním stupni (lehká závislost) klesl ze 2000 na 800 korun. Podrobný článek o příspěvku na péči přineseme v březnovém čísle našeho časopisu. Byla zrušena poloviční sleva na dani, kterou sociální příplatek, poskytovaný rodinám s dětmi, jejichž příjmy jsou menší než dvojnásobek životního minima. Podle původního návrhu měla být tato dávka zrušena úplně. Nyní mají nárok na sociální příplatek například rodiny, kde jeden z rodičů pečuje o dlouhodobě nemocné nebo zdravotně postižené dítě, nebo rodiny, ve kterých aspoň jeden z rodičů je dlouhodobě těžce zdravotně postižený. Zima je pro psychiku seniorů náročné období, říká psycholožka O vlivu zimy na seniory jsme si povídali s psycholožkou Petrou Černou Rynešovou. Jak působí zima na psychiku seniorů? Zima je pro psychiku seniorů náročné období, hned z několika důvodů. Je často špatné počasí a zima, která jim znesnadňuje pohyb venku na čerstvém vzduchu, jednak z obavy, aby se nezranili, a jednak z důvodů, že se jim ani do špatného počasí příliš nechce. Tím, že je málo světla a většinou mají senioři málo pohybu, se často prohlubuje špatná nálada. Co mají senioři v tomto počasí dělat pro zachování psychické pohody? Výborné je věnovat se aktivitám, které je baví a mohou je vykonávat i v zimě. Patří sem například ruční práce, křížovky, oblíbené knihy, vychutnání si dobrého čaje, kávy. Nebo si můžeme prolistovat stará fotoalba či vytvořit nějaké nové svým vnoučatům či dětem. Fantazii se meze nekladou. Jde o prožitek smysluplné tvůrčí a prožitkové hodnoty. Dále nesmíme nechat zahálet ani fyzickou stránku, tedy cvičit alespoň doma, při otevřeném okně, například jógu nebo jezdit na rotopedu. A v neposlední řadě udržovat sociální kontakty. Pokud je dobré počasí, jít na návštěvu či pozvat zdatnější seniory k sobě na kávu či čaj. A pokud je opravdu počasí špatné, zatelefonovat, technicky zdatnější mohou využití Skype na internetu. A nebo doporučuji obnovit klasickou dopisní korespondenci, která má stále své kouzlo. Přeji všem seniorům příjemné zimní období a spoustu sil v novém roce PhDr. Petra Černá Rynešová. Foto: archiv

6 strana 5 ROZHOVOR Spokojený senior 1/2011 Častým problémem seniorů volajících na linku důvěry je samota Rozhovor s Renatou Nekolovou, zakladatelkou Linky důvěry a Centra psychoterapie v Mladé Boleslavi Petr Novák Již od roku 1994 mají lidé na Mladoboleslavsku možnost obrátit se se svými problémy na zdejší linku důvěry. Linka, která v současnosti sídlí ve Václavkově ulici v Mladé Boleslavi, je v provozu od pondělí do pátku od 9 do 18 hodin. Na podrobnosti o jejím fungování jsem se ptal její zakladatelky Renaty Nekolové. Co vás přivedlo k založení Linky důvěry v Mladé Boleslavi? My jsme vlastně jenom pokračovali, protože já na lince důvěry pracovala už od roku 1978, tehdy to byla Linka důvěry Středočeského kraje a sídlila v kosmonoské psychiatrické léčebně. Pak jsme se odstěhovali do Boleslavi a v roce 1994 tam ta linka zanikla. A jelikož na nás bylo navázáno hodně klientů, odhodlali jsme se k založení nestátního zdravotnického zařízení Linka důvěry SOS a Centrum psychoterapie. Komu vaše linka slouží? Obracejí se na nás lidé, kteří se ocitli v nějaké náročné životní situaci a nejsou schopni si pomoct sami ani za pomoci svého blízkého okolí. Poskytujeme odborné sociální poradenství a telefonickou krizovou pomoc. To jsou naše dvě registrované sociální služby. Čím kromě těchto služeb se ještě zabýváte? Ještě poskytujeme relaxační programy a máme možnost poradenství s psychiatrem. Linka důvěry Mladá Boleslav: V jaké míře se na vás obracejí senioři? Samozřejmě se na nás obracejí, celkově tvoří senioři odhadem jednu třetinu volajících klientů. Často přednáším na osvětových akcích pro seniory a vždy po těchto aktivitách se počet volajících seniorů zvýší. S jakými problémy se na vás obracejí starší občané nejčastěji? Velmi často řeší samotu. Cítí se sami, protože někteří z nejrůznějších důvodů nemohou docházet na aktivity do různých klubů a na akce, které se pro ně pořádají, takže si často připadají osamoceni. Někteří se cítí se ukřivděni, protože se jim děti nevěnují tak, jak by si představovali. A mají mnoho dalších specifických problémů. Jak těmto lidem pomáháte? Spolupracujete například na Mladoboleslavsku s nějakými institucemi, které se věnují seniorům? Spolupracujeme samozřejmě se všemi institucemi sociální sítě, takže i s domovy

7 Spokojený senior 1/2011 ROZHOVOR / SOUTĚŽ strana 6 pro seniory, s domovy s pečovatelskou střídají denně na naší telefonní lince, a potom službou, se sociálním odborem magistrátu a dalšími odborníky. Pro seniory pořádáme máme asi deset externistů, kteří s námi spolupracují například v počítačové technice, i zmiňované osvětové programy. při psaní projektů, administrativě a při osvětových přednáškách. Renata Nekolová na loňském ročníku přehlídky volnočasových aktivit Zlatý koníček. Foto: Petr Novák Kolik má vaše organizace zaměstnanců? Máme čtyři kmenové zaměstnance, kteří se Vaše práce je jistě náročná. Jak vy osobně odpočíváte? Odpočívám hlavně spánkem, když se mi to povede (smích). A jinak jsem takzvaný solární typ, takže v létě se chodím často koupat a na sluníčko, na podzim chodím velmi ráda na houby a zimu bych nejradši prospala. Závěrem bych chtěla vyjádřit obdiv aktivitám, kterými se zabývá vaše občanské sdružení. Jste skutečně velmi akční. V PŘÍŠTÍM ČÍSLE: ROZHOVOR S HEREČKOU KVĚTOU FIALOVOU POZOR, SOUTĚŽ O KNIHU O ZPĚVÁKU PETRU NOVÁKOVI! Miroslav Graclík: Petr Novák - Klaunova zpověď Do povědomí fanoušků vstoupil Petr Novák již v roce 1963 jako člen skupiny George and Beatovens. Hned jejich první píseň s názvem Já budu chodit po špičkách se stala obrovským hitem. Od roku 1966, již jako zpěvák skupiny Flamengo, měl takových nesmrtelných hitů více, například Povídej, Náhrobní kámen nebo Hvězdičko blýskavá. S osudem výjimečného zpěváka čtenáře seznámí známý novinář a publicista Miroslav Graclík. Váz., 520 str., 299 Kč Chcete knihu získat zdarma? Pojďte s námi soutěžit! Odpovězte na soutěžní otázku vpravo. Ze správných odpovědí vylosujeme tři výherce, kteří knihu získají. Odpovědi prosím doručte do 28. ledna osobně nebo poštou do naší kanceláře v Mnichově Hradišti (Jana Švermy 378, PSČ ), em na novak@spokojeny-domov.cz nebo telefonem (případně SMS) na Petr Novák zemřel předčasně v roce Ve kterém roce se narodil? a) 1941 b) 1943 c) 1945 d) 1947

8 strana 7 HLEDÁNÍ ZTRACENÉHO ČASU Spokojený senior 1/2011 U Přepeř pomáhaly formanům koňské přípřeže Tentokrát přinášíme v rubrice věnované historii jednu z mnoha pověstí uvedených v publikaci Známé i neznámé pověsti písně a báje z Českého ráje. Jako chováme úctu ke stavebním památkám, vážíme si obrazů, soch, nábytku či krojů, milých to památek po předcích nám drahých, tak jistě sluší si ceniti a v úctě míti i pověsti, v nichž obyčejně skryto je mnohé, co nalezneme zapsáno v kronikách a jiných pamětech historických. Bylo by velkou chybou viděti v pověstech toliko zábavné vypravování. Původ jména Přepeře Nedaleko silnice ze Sobotky do Mnichova Hradiště, skoro na samých hranicích hejtmanství Jičínského, leží obec Přepeře. Přede vsí kráčíme do značeného kopce, na jehož vrcholu křižují se dvě silnice. Křižovatce té se říká Pirám. Před dávnými časy, kdy nebylo ještě železnic, obstarávali dovoz zboží formani těžkými nákladními vozy. Také silnice nebyly tak pevně stavěny jako za našich časů a jaký tedy div, že po rozježděných cestách dála se doprava velmi pomalu. Vůz naložen byl od náprav až po klenutou plachtu zbožím, takže zůstalo jen na kozlíku místo pro formana, obyčejně muže statné postavy, ve vysokých botách. Práskaje bičem ve vzduchu, pobízel silné, tažné koně, dopřávaje jim odpočinku jen v zájezdních hospodách, jichž bylo vedle silnic hodně. Tam čekávali na jeho příjezd občané okolních vesnic, aby vyslechli vzkaz nebo přijali dopisy svých příbuzných a známých. Příjezd formanův do vsi byl malou slavností místní, vše se kupilo kolem něho, aby se dozvěděli novin ze světa. Novin tištěných nebylo a kniha byla vzácností. V těch dobách stála také pod Pirámem veliká zájezdní hospoda, v níž chovali mnoho tažných koní. Když nemohl forman s těžkým nákladem do kopce vyjeti, dostalo se mu od hostinského přípřeže několika silných koní. Podle přípřeže pojmenována prý blízká obec Přepeře. Zdroj: Známé i neznámé pověsti písně a báje z Českého ráje. Sestavil Jaroslav Folprecht. Máte zajímavé informace či fotografie z historie své obce? Chcete připomenout nějakou významnou osobnost (známou či méně známou) z historie našeho regionu? Pátráte po svých předcích? Pak je tato rubrika určena právě pro Váš příspěvek.

9 Spokojený senior 1/2011 NOVINKY Z REGIONU / PODĚKOVÁNÍ strana medvědů v Domově Modrý kámen Ocenění pro Ml. Boleslav za práci se seniory V rámci Vánoční výstavy, která probíhala v Domově Modrý kámen v Mnichově Hradišti od 1. prosince do 7. ledna, se podařilo mimo jiné nashromáždit 333 plyšových medvědů a medvídků. Foto: Iveta Čermáková Město Mladá Boleslav si ze 17. celostátní konference Národní sítě Zdravých měst přivezlo ocenění známkou kvality za dlouhodobou a koncepční práci se seniory. Cenu získalo díky aktivitám, jako jsou například Sportovní hry seniorů či Universita 3. věku a volného času seniorů. Foto: mb-net.cz

10 strana 9 PŘEDSTAVUJEME Spokojený senior 1/2011 Obec baráčníků v Mnichově Hradišti Pod původním názvem Staroslavná obec baráčníků v Mnichově Hradišti byl tento staročeský spolek založen před 115 lety. Ustavující schůze, na které bylo zvoleno první konšelstvo obce pod vedením rychtáře Emanuela Ptáčníka, se konala 26. ledna L.P v hostinci U hroznu. Činnost prvních baráčníků pak měla spočívat zejména v pořádání vánočních nadílek a podpoře českých menšinových škol v poněmčeném území. Pro pořádek ještě dodávám, že baráčník není majitel baráčku (jak by výklad napovídal), ale název spolku vznikl podle prvního vzniklého spolku, který byl ustaven v Kolíně v roce 1874 v hostinci jménem Baráček. Asi jediná - u nás v obci dochovaná - fotografie baráčníků před starou Rychtou pod kostelem sv. Jakuba (vpravo na snímku náhled do uličky Na stupních). Rychta padla v osmdesátých letech 20. století (dnes je tam malé parkoviště) a novou od té doby už bohužel nemáme... se sídlem v Mladé Boleslavi, na podnět mnichovohradišťských sousedů pojmenována jménem Václava Budovce z Budova. Mladoboleslavská V. župa dnes sdružuje 26 obcí z širšího regionu a v nich cca na dva tisíce členů; počet mnichovohradišťských baráčníků (včetně mladé chasy) dnes kolísá okolo stovky. Roku 1928, k 10. výročí vzniku republiky, si nadělili baráčníci nový spolkový prapor. Velký, zdobně vyšívaný prapor s dvoustranným motivem, posvěcený tehdy při slavnosti v zahradách zdejšího zámku, má spolek dodnes a při slavnostních příležitostech jej používá. Dodnes se baráčníci oslovují po staročesku sousede a tetičko, zůstalo mnoho spolkových tradic i tradiční pojmenování členů vedení obcí: rychtář (u nás máme rychtářku, tetičku Kristinu Zichovou), místorychtář, pantatínek a panímaminka, syndik, vzdělavatel, škrabák /zapisovatel/ a písmák /kronikář/, berní či důchodní, kontribuční, šafář, dráb, ponocný, praporečník, májkonoš, další konšelé; čestnou panímaminkou obce pak je tetička Marie Štaflová, která loni oslavila neuvěřitelné 104. narozeniny. Z pouze dobročinných akcí brzy sešlo, sousedé a tetičky z konšelstva nového spolku začali pořádat mnoho společenských akcí, při kterých připomínali staročeské zvyky, vystupovali v místních krojích a všeobecně propagovali vše české - a to ještě za doby mocnářského Rakousko-Uherska, uvědomme si! Všeobecně lze říci, že ještě v té době a později za první čsl. republiky se baráčníkům vedlo dobře, i v Mnichově Hradišti. Spolková činnost vzkvétala, členská základna rostla (ještě v roce 1950 měla obec 625 členů), pořádalo se mnoho akcí. V roce 1906 byla ustavena V. župa sdružených obcí baráčnických Takhle jsme gratulovaly naší čestné panímamince k narozeninám (v replikách pojizerských krojů). Obec baráčníků Mnichovo Hradiště opatruje zčásti původní, kolem sta let staré bíle vyšívané

11 Spokojený senior 8/2010 PŘEDSTAVUJEME / KULTURA A VOLNÝ ČAS strana 10 boleslavské kroje, ve kterých se tetičky účastní řady slavnostních akcí. Můžete je v plné kráse vidět například při obnovené tradici procesí a Svatojakubské a svatoannenské poutě (letos neděle 24. července 2011) nebo se přijďte za mnichovohradišťskými baráčníky podívat na náměstí dne 18. června na oslavy 115. výročí existence spolku. Martina Bachová, syndička a vzdělavatelka Obce baráčníků Mnichovo Hradiště Foto: archiv autorky Mnichovo Hradiště: 20. ledna, Městské divadlo - budova radnice (I. poschodí): MICHAL SEDLÁČEK housle, Maxim AVERKIEV klavír. Oba interpreti spolu dlouhodobě spolupracují a zařazují do programů skladby více slohů, od klasicistních sonát, přes romantické až k 20. století a virtuózní skladby. Program: Beethoven, Brahms, Čajkovskij, Stravinskij, Fišer abonentní koncert KPH. Mladá Boleslav: do 16. ledna, Městský Palác Templ: výstava Prof. Ph.Dr. Josef Pekař. Připomenutí 140. výročí narození předního českého historika 19. a 20. století, profesora a rektora Univerzity Karlovy. Otevírací doba: úterý až neděle a ledna od 9 do 16 hodin, budova Pečovatelské služby, Na Radouči 1081 (zasedací místnost - 2. patro): Tvořivé dílny nejen pro seniory. Pořádá odbor sociálních věcí Magistrátu města Mladá Boleslav. Přijďte se podívat na premiérovou přehlídku rukodělných technik, které si můžete vyzkoušet. Turnov: do 30. ledna, Muzeum Českého ráje: Biblický příběh. Výstava dokumentující biblické téma Narození Páně ve výtvarném a lidovém umění, hudbě a literatuře. do 31. ledna, Muzeum Českého ráje: Maškovy zahrady 10 let poté, aneb experiment v archeologii. Návštěvníci uvidí nejenom restaurované archeologické nálezy, ale určitě je zaujmou i tři prostorové modely pravěkých vesnic, jejichž pozůstatky byly v Maškových zahradách při záchranných výzkumech prozkoumány.

12 strana 11 REDAKČNÍ OKÉNKO Spokojený senior 1/2011 Chcete se podílet na tvorbě časopisu? Uvítáme i jakékoliv připomínky k časopisu, tipy na články, náměty na nové rubriky, informace o akcích vhodných pro seniory a zdravotně postižené a v neposlední řadě i vaši vlastní tvorbu vzkazy, vzpomínky, fotografie, kresby, články o vašich koníčcích, recepty... Osobně můžete doručit své příspěvky do našich kanceláří v Mn. Hradišti (Jana Švermy 378), v Mladé Boleslavi (Palackého 1327) a v Kněžmostě (U Střediska 24), nebo posílat em na adresu novak@spokojeny-domov.cz. Vaše dotazy vám rádi zodpovíme na telefonu Výzva pro firmy: Chcete podpořit vydávání tohoto časopisu nebo kteroukoliv jinou aktivitu Spokojeného domova? Nabízíme možnost poskytnutí prostoru pro Vaši firmu v našem časopise. Pro podrobnější informace kontaktujte Ing. Lucii Lustigovou, tel.: , lustigova@spokojeny-domov.cz. Sháníte časopis Spokojený senior? Pokud máte přístup k internetu, najdete aktuální i starší čísla v elektronické podobě na adrese V tištěné podobě distribuujeme časopis ZDARMA na tato místa: Mnichovo Hradiště: kontaktní místo O. s. Spokojený domov (Jana Švermy 378), Obuvnická dílna O. s. Spokojený domov (Masarykovo nám. 1142), Městský úřad (Masarykovo nám. 1), Městské informační centrum (Masarykovo nám. 299), Městská knihovna (Turnovská 717), Poliklinika (Jana Švermy 395), Tabák "Traficon" (Masarykovo nám. 28), Trafika "Signál" (Masarykovo nám. 283), Trafika David Abraham (Masarykovo nám. 240), kadeřnictví (Jaselská 1252), kadeřnictví Styl (Jana Švermy 860), čekárna lékařů (Masarykovo nám. 692), čekárna (MUDr. Pfeffer, Masarykovo nám. 246), Lékárna Arkánum (Víta Nejedlého 1497), Restaurace U Kvapilů (Jana Švermy 384), Občerstvení ZKUS-SKUS Na růžku (Masarykovo nám. 286), Oční optik AA (Ivana Olbrachta 408), Cukrárna Za rohem (Víta Nejedlého 279); Libuň: Obecní úřad (Libuň 27); Příšovice: Zdravotní středisko (Příšovice 185); Kněžmost: Obecní úřad (Na Rynku 51), prodejna potravin (Hradišťská 194), kadeřnictví - Marie Zimová (Hradišťská 181), Zdravotní středisko (Hradišťská 193), Dům s pečovatelskou službou (Obecní knihovna, kancelář O. s. Spokojený domov, U Střediska 24); Mladá Boleslav: kontaktní místo O. s. Spokojený domov (Palackého 1327), Magistrát - odbor sociálních věcí (Staroměstské nám. 69), TyfloCentrum Praha, o.p.s., pracoviště Mladá Boleslav (Václava Klementa 467), Městská knihovna (Václava Klementa 1229), Informační centrum (Železná 107), Lékárna U Soudu (nám. Republiky 760); Kosmonosy: Lékárna U Zámku (Linhartova 25); Bakov nad Jizerou: Městský úřad (Mírové náměstí 208), Městská knihovna (Mírové náměstí 84), Trafika (Boleslavská 715); Dolní Bousov: Městská knihovna a infocentrum (Kostelní 14). Spokojený senior, registrace MK ČR E Adresa redakce: Jana Švermy 378, Mnichovo Hradiště. Šéfredaktor: Petr Novák, DiS. - tel.: , novak@spokojeny-domov.cz. Redakční rada: Ing. Theodor Honický, Ing. Lucie Lustigová, Daniel Macoun, Hana Rejzková, Bc. Kamila Sedláková. Tisk: tiskárna DUOPRESS Mnichovo Hradiště. Náklad: 500 výtisků. Časopis na webu: Vydává Občanské sdružení Spokojený domov, poskytovatel terénních sociálních služeb pro seniory a zdravotně postižené: pečovatelská služba, osobní asistence, odlehčovací služby. Sídlo: Veselá č.p. 159, Mnichovo Hradiště, IČ: , tel.: , sekretariat@spokojeny-domov.cz.

o.s. For-Teenager Apel Výroční zpráva

o.s. For-Teenager Apel Výroční zpráva o.s. For-Teenager Apel Výroční zpráva 2005 Úvodní slovo Vážený čtenáři, dostává se Vám do rukou historicky první výroční zpráva občanského sdružení For-Teenager Apel, které v Jičíně poskytuje sociální

Více

Spokojený senior. Číslo 1. Leden - únor 2010 Ročník II. Obsah čísla: ZDARMA

Spokojený senior. Číslo 1. Leden - únor 2010 Ročník II. Obsah čísla: ZDARMA Spokojený senior Číslo 1 Leden - únor 2010 Ročník II. občasník Občanského sdružení Spokojený domov ZDARMA Milí čtenáři, vítám vás v prvním letošním čísle časopisu a dovolte mi hned v úvodu poděkovat. Velký

Více

Zřizovatel: Město Bílovec, Slezské náměstí 1 www.dsbilovec.cz

Zřizovatel: Město Bílovec, Slezské náměstí 1 www.dsbilovec.cz Osobní asistence, 17. listopadu 373/36, Bílovec Domov pro seniory v Bílovci, Opavská 600/45, Bílovec Dům s pečovatelskou službou, 17. listopadu 373/36, Bílovec Zřizovatel: Město Bílovec, Slezské náměstí

Více

Autorky prezentace - milínské knihovnice: Dana Reiterová, Jitka Slancová, Klára Růžičková

Autorky prezentace - milínské knihovnice: Dana Reiterová, Jitka Slancová, Klára Růžičková Autorky prezentace - milínské knihovnice: Dana Reiterová, Jitka Slancová, Klára Růžičková HISTORIE KNIHOVNY 1882 založen Čtenářský spolek Bořický 1967 vznik profesionální knihovny (Milín čp. 1, u Čalounů)

Více

vydává Spokojený domov, o. p. s.

vydává Spokojený domov, o. p. s. snadnější život nejen ve stáří a nemoci 2/2016 ZDARMA VELIKONOČNÍ NABÍDKA STRANA 7 8 březen duben vydává Spokojený domov, o. p. s. Náklady na jeden výtisk časopisu jsou 15 Kč. Děkujeme sponzorům za podporu.

Více

Katalog poskytovatelů sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou

Katalog poskytovatelů sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou Katalog poskytovatelů sociálních služeb na území ORP Komunitní plánování sociálních služeb na území ORP Projekt komunitního plánování sociálních služeb je realizován od června 2013 do května 2015. Realizátorem

Více

Jiskry potu života, radosti z práce a rozjímání

Jiskry potu života, radosti z práce a rozjímání Domov sv. Alžběty na Žernůvce ve spolupráci s Klubem přátel výtvarného umění v Tišnově uspořádal výstavu uměleckého kováře Jaroslava Zeleného z Lomničky s názvem Jiskry potu života, radosti z práce a rozjímání,doplněnou

Více

11. ledna 2014 Tříkrálová sbírka 16. ledna 2014 "Od Nilu na Vrabčák"

11. ledna 2014 Tříkrálová sbírka  16. ledna 2014 Od Nilu na Vrabčák V sobotu 11. ledna 2014 proběhla v našem Domově Tříkrálová sbírka. Koledníci z Deblína s charitní pokladničkou navštívili naše klienty na pokojích i řádové sestry. Výtěžek sbírky byl odevzdán na potřeby

Více

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů.

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Pro naše klienty si připravili divadelní představení

Více

Školní družina při ZŠ Liptál

Školní družina při ZŠ Liptál Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání Školní družina při ZŠ Liptál Verze č. III Platnost od: 1.9. 2015 Zpracovala: Petra Pilná vychovatelka Charakteristika ŠVP pro ŠD vychází z ŠVP ZŠ Liptál,

Více

Naše služba je určena: Naše služba není určena:

Naše služba je určena: Naše služba není určena: Název: Kontakt: Kvalitní podzim života, z.ú., Vestecká 11, 252 50, Vestec, Praha-západ tel.: 778 095 645 email: administrativa.kpz@email.cz www stránky: www.kvalitnipodzimzivota.cz IČ: 033 38 878 Statutární

Více

Ročník: 2004 Číslo: 23. Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic

Ročník: 2004 Číslo: 23. Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic Ročník: 2004 Číslo: 23 Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic 1 Zprávy ze zasedání zastupitelstva obce Od posledního vydání zpravodaje se žádné nekonalo. Další zasedání se uskuteční v úterý 21. září

Více

INFORMACE PRO RODIČE. Mateřská škola Dolní Libchava

INFORMACE PRO RODIČE. Mateřská škola Dolní Libchava INFORMACE PRO RODIČE Mateřská škola Dolní Libchava PROVOZ MATEŘSKÉ ŠKOLY 6.30 16.00 REŽIM STRAVOVÁNÍ Ranní svačina 8.30 Oběd 11.30 Odpolední svačina 14.30 Odpočinek 12.30 14.00 Náhradní činnosti pro děti,

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček červen 2016 Kočárkový vozový park ve školce, příprava k projektovému učení. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu

Více

PRACOVNÍ SKUPINA SENIOŘI

PRACOVNÍ SKUPINA SENIOŘI 1 strana PRACOVNÍ SKUPINA SENIOŘI Motto: Každý člověk si přeje dlouhý život, ale nikdo nechce být starý. Jonathan Swift Vážení čtenáři, v tomto čísle Bulletinu bych Vám chtěla představit skupinu lidí,

Více

Časopis chráněného bydlení Mnichovo Hradiště. Srpen 2010

Časopis chráněného bydlení Mnichovo Hradiště. Srpen 2010 Zásnuby 2010 Zdravíme Vás, čtenáře, tento časopis vznikl jako zpravodaj pro uživatele a přátele chráněného bydlení, které je zřizováno Domovem Pod Skalami Kurovodice. Jeho prostřednictvím se budeme snažit

Více

Výroční zpráva za rok 2015

Výroční zpráva za rok 2015 Sociální centrum města Světlá nad Sázavou, příspěvková organizace zřízená městem Světlá nad Sázavou, IČ 70844763, ID datové schránky: iuc964b Na Bradle 1113, 582 91 Světlá nad Sázavou, www.scsvetla.cz,

Více

1/2014. Náš obecní kronikář. Vážení čtenáři,

1/2014. Náš obecní kronikář. Vážení čtenáři, 1/2014 Vážení čtenáři, vítám Vás u prvního letošního čísla našeho Zpravodaje, kterým se Vám snažíme již čtvrtým rokem přinášet informace o dění v obci i místních spolcích. V letošním roce nás kromě jiného

Více

Výroční zpráva za rok 2013

Výroční zpráva za rok 2013 Výroční zpráva za rok 2013 Poděkování Nadační fond Algo patří k malým nadačním fondům disponujícím omezenými finančními prostředky. O to více se snaží o maximální využití těchto prostředků za účelem zcela

Více

NABÍDKA SOCIÁLNÍCH A ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB

NABÍDKA SOCIÁLNÍCH A ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB NABÍDKA SOCIÁLNÍCH A ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB ORGANIZACE ZŘÍZENÉ MČ PRAHA 10 Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 10,p.o. str. 2-20 Léčebna dlouhodobě nemocných Vršovice str. 21-22 Údaje platné ke

Více

Spokojený senior 3/2011. Březen SOUTĚŽ. Obsah čísla: ZDARMA POMOZTE BABIČCE A DĚDEČKOVI. měsíčník Občanského sdružení Spokojený domov

Spokojený senior 3/2011. Březen SOUTĚŽ. Obsah čísla: ZDARMA POMOZTE BABIČCE A DĚDEČKOVI. měsíčník Občanského sdružení Spokojený domov Spokojený senior 3/2011 Březen měsíčník Občanského sdružení Spokojený domov ZDARMA Milí čtenáři, již podruhé v historii Spokojeného domova děkujeme Nadaci Taťány Kuchařové Krása pomoci. Jsme jednou z 11

Více

ZDISLAVA VESELÍ, o. p. s.

ZDISLAVA VESELÍ, o. p. s. ZDISLAVA VESELÍ, o. p. s. Strana 1 VÝROČNÍ ZPRÁVA společnosti ZDISLAVA Veselí, o. p. s. o průběhu poskytování služeb v roce 2012 Obsah: 1. Základní informace o společnosti 2. Vykonávané činnosti a poskytované

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY NÁZEV ŽADATELE: DRUH POSKYTOVANÉ SLUŽBY: NÁZEV A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: Girasole, sdružení pro pomoc a rozvoj osobní asistence Osobní asistence Girasole

Více

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison.

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison. Zpravodaj křesťanů z Juliánova, Vinohrad a Židenic SIARD kostel sv. Cyrila a Metoděje Číslo 9, ročník 16 www.zidenice.farnost.cz vychází 6. září 2009 Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za

Více

OÚ Vysočina připravuje:

OÚ Vysočina připravuje: Strana 1 (celkem 8) Občasník Obce Vysočina Dne: 23.1.2013 ZPRAVODAJ č. 1/2013 Vážení spoluobčané, končí leden, první měsíc roku 2013. Rádi bychom Vás seznámili s některými důležitými termíny a akcemi,

Více

Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 4. dubna 2013

Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 4. dubna 2013 19. ročník duben 2013 Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 4. dubna 2013 Usnesením č. 14/2013 zastupitelé schválili rozpočtové opatření č. 3/2013. Tímto rozpočtovým opatřením byl plánovaný rozpočet

Více

TATOBITSKÝ INFORMÁČEK PROSINEC 2008

TATOBITSKÝ INFORMÁČEK PROSINEC 2008 TATOBITSKÝ INFORMÁČEK PROSINEC 2008 OBECNÍ ÚŘAD PŘEJE VŠEM SVÝM SPOLUOBČANŮM VESELÉ VÁNOCE, DO NOVÉHO ROKU HODNĚ ZDRAVÍ, ŠTĚSTÍ, LÁSKY, PRACOVNÍ A RODINNÉ POHODY! Po sněhu půjdu čistém bílém, hru v srdci

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA V POHODĚ. Základní škola a Mateřská škola Telnice, okres Brno venkov, příspěvková organizace

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA V POHODĚ. Základní škola a Mateřská škola Telnice, okres Brno venkov, příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA V POHODĚ Základní škola a Mateřská škola Telnice, okres Brno venkov, příspěvková organizace 1. Identifikační údaje Předkladatel: Základní škola: Základní

Více

VESNOVINY 5/2015 dvouměsíčník Vesna, o.p.s., Údolní 10, 602 00 Brno vychází 31. 10. 2015 -----------------------------------------------

VESNOVINY 5/2015 dvouměsíčník Vesna, o.p.s., Údolní 10, 602 00 Brno vychází 31. 10. 2015 ----------------------------------------------- VESNOVINY 5/2015 dvouměsíčník Vesna, o.p.s., Údolní 10, 602 00 Brno vychází 31. 10. 2015 ----------------------------------------------- Milí příznivci Vesny, čas neúprosně běží jako voda. Ani jsme se

Více

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu.

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu. Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel: Hlavní město Praha pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Vážení a milí čtenáři, říjen 2012 9. ročník, č. 10 teplé

Více

HISTORIKÉ MUZEUM NÁRODNÍ MUZEUM

HISTORIKÉ MUZEUM NÁRODNÍ MUZEUM HISTORIKÉ MUZEUM NÁRODNÍ MUZEUM NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ Národní památník na Vítkově Národopisné muzeum Nová budova Národního muzea Muzeum české loutky a cirkusu v Prachaticích kontakt NÁRODNÍ PAMÁTNÍK

Více

www.brezova.cz Vážení spoluobčané, Mgr. Kateřina Novotná místostarosta Ing. Karel Adámek Eduard Kutlák Mgr. Kamila Ondráčková

www.brezova.cz Vážení spoluobčané, Mgr. Kateřina Novotná místostarosta Ing. Karel Adámek Eduard Kutlák Mgr. Kamila Ondráčková www.brezova.cz Vážení spoluobčané, po roce se vám do rukou dostává další vánoční vydání Březovského občasníku. Přichází doba, kdy se všichni zastavují ve svých myslích, vzpomínají na své známé, přátele

Více

Sezóna 2010 v Českém muzeu stříbra

Sezóna 2010 v Českém muzeu stříbra České muzeum stříbra v Kutné Hoře Příspěvková organizace Středočeského kraje Barborská 28, 284 01 Kutná Hora, tel: 327 512 159, fax: 327 513 813 info@cms-kh.cz, objednavky@cms-kh.cz, http://www.cms-kh.cz

Více

obce Krajková Zpravodaj listopad - prosinec 2015 Advent v Krajkové

obce Krajková Zpravodaj listopad - prosinec 2015 Advent v Krajkové Zpravodaj listopad - prosinec 2015 obce Krajková Advent v Krajkové Období před Štědrým dnem je v naší obci tradičně doprovázeno akcemi pořádanými kulturní komisí. Zdobení perníčků perníčkování proběhlo

Více

R O Z S E Č S K Ý Z P R A V O D A J 4 / 2015

R O Z S E Č S K Ý Z P R A V O D A J 4 / 2015 R O Z S E Č S K Ý Z P R A V O D A J 4 / 2015 Slovo úvodem Vážení spoluobčané, přinášíme Vám závěrečné číslo Rozsečského zpravodaje v roce 2015 se všemi důležitými rubrikami. V Kapitolách z regionální historie

Více

UPOZORNĚNÍ UZÁVĚRKA ČLÁNKŮ PROSINCOVÉHO ČÍSLA LZ BUDE 5. 12. 2014

UPOZORNĚNÍ UZÁVĚRKA ČLÁNKŮ PROSINCOVÉHO ČÍSLA LZ BUDE 5. 12. 2014 Lipovský ZPRAVODAJ LISTOPAD 2014 vydává obec Lipová-lázně www.lipova-lazne.cz www. ic-lipova.cz vydáno: 24. 11. 2014 OBECNÍ ÚŘAD UPOZORNĚNÍ UZÁVĚRKA ČLÁNKŮ PROSINCOVÉHO ČÍSLA LZ BUDE 5. 12. 2014 USNESENÍ

Více

Leden 2015 V lednu nastoupily dvě nové pracovnice.do keramické dílny paní Martina Beranová a paní Marcela Dvořáková do přímé péče. Z klientů nikdo nový nepřišel, máme plný stav. Chystáme se oslavit pololetní

Více

Nejhezčí květiny získají ceny

Nejhezčí květiny získají ceny Informace z Teplicka 25/2012 Kontakt : icm@ddmteplice.cz Telefon : 417 633 573 720 130 393 ICQ : 365485543 Mini camp proběhl v bílinském domě dětí Počátkem letošních prázdnin proběhl v prostorách DDM Bílina

Více

Poloha obce. Obec se rozkládá 3 km západně od Zlína po obou březích Dřevnice v nadmořské výšce 208 m n.m.

Poloha obce. Obec se rozkládá 3 km západně od Zlína po obou březích Dřevnice v nadmořské výšce 208 m n.m. LOUKY nad Dřevnicí Poloha obce Obec se rozkládá 3 km západně od Zlína po obou březích Dřevnice v nadmořské výšce 208 m n.m. Podnebí je zde podle místní kroniky pro zdraví lidí i zvířectva jakož i pro rostlinstvo

Více

REGIONÁLNÍ MUZEUM. ve Vysokém Mýtě PROGRAM

REGIONÁLNÍ MUZEUM. ve Vysokém Mýtě PROGRAM REGIONÁLNÍ MUZEUM ve Vysokém Mýtě PROGRAM 2016 VÝSTAVNÍ PROSTORY RMVM Hudba ve spirále 17. ledna až 13. března Výstava Hudba ve spirále zobrazuje prostřednictvím sbírek Muzea elektrotechniky a médií Národního

Více

Luboš Drtina: Kreslit do knih se doporučuje! Bolívie a Peru - pouští a pralesem 130 let Městského muzeu v Chotěboři a výstava fotografií AFUK

Luboš Drtina: Kreslit do knih se doporučuje! Bolívie a Peru - pouští a pralesem 130 let Městského muzeu v Chotěboři a výstava fotografií AFUK Luboš Drtina: Kreslit do knih se doporučuje! datum začátku akce: 31.07.2015 datum ukončení akce: 18.09.2015 čas začátku akce: 19.00 místo konání : Knihovna Ignáta Herrmanna - podkroví stručný popis akce:

Více

o činnosti a hospodaření v roce 2011

o činnosti a hospodaření v roce 2011 o činnosti a hospodaření v roce 2011 občanské sdružení SÍDLO: Chomutov 3, Pod lesem 4939, 430 03 IDENTIFIKAČNÍ ČÍSLO: 22832734 E-MAIL: sancezit@seznam.cz WEBOVÉ STRÁNKY: www.hennlichova.cz/sance_zit ČÍSLO

Více

Katalog sociálních a navazujících služeb na Uherskohradišťsku

Katalog sociálních a navazujících služeb na Uherskohradišťsku Katalog sociálních a navazujících služeb na Uherskohradišťsku Publikace vznikla jako součást projektu Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb na Uherskohradišťsku Tento projekt je financován Evropským

Více

Úvodní slovo. Milí čtenáři,

Úvodní slovo. Milí čtenáři, Chvalkovské listy 3. Úvodní slovo MEYRA ČR s.r.o. předává hlavní cenu Pád strašák pro každého Výlet do korun stromů Lipno pohled od jinud Zahradní slavnost v Empatii Kácení máje Soutěž v Táboře Osmisměrka

Více

Výroční zpráva za rok 2015

Výroční zpráva za rok 2015 Výroční zpráva za rok 2015 Obsah 1. Úvodní slovo...3 2. Základní údaje... 4 3. Členové spolku ke dni registrace... 4 4. Kontaktní informace...4 5. Logo...5 6. Účel spolku...5 7. Patron spolku...5 8. Charakteristika

Více

číslo 60 červen 2014

číslo 60 červen 2014 číslo 60 červen 2014 Vážení spoluobčané, dostává se Vám do rukou mimořádné vydání Ústeckého zpravodaje, který vydává obec Ústí u příležitosti 625. výročí od první písemné zmínky o obci Ústí. Víte, že v

Více

Domov se zvláštním režimem

Domov se zvláštním režimem Domov se zvláštním režimem Poslání: Posláním Domova se zvláštním režimem v Dolní Moravici, Diakonie ČCE - střediska v Rýmařově je poskytnout zázemí a celoroční pobyt, péči a podporu v každodenních činnostech,

Více

Tato prezentace je součástí KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ v regionu Rakovnicko

Tato prezentace je součástí KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ v regionu Rakovnicko Tato prezentace je součástí KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ v regionu Rakovnicko Rádi bychom Vám tímto způsobem představili poskytovatele sociálních služeb působících v regionu Rakovnicko. Z přehledu zjistíte, jaké

Více

PiŠtinoviny. PiŠtinoviny

PiŠtinoviny. PiŠtinoviny 1 1 Vážení rodiče flétnistů (a snad i již čtenářsky zdatní flétnisté samotní), velikonoční svátky snad definitivně uzavřely zimní období a s nastupujícími jarními dny přicházíme s dalším číslem našeho

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2013

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2013 Domov Kolešovice, poskytovatel sociálních služeb VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2013 Název organizace: Domov Kolešovice, poskytovatel sociálních služeb Sídlo organizace: 270 02 Kolešovice 180 Zřizovatel: Středočeský

Více

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A V Ý R O Č N Í Z P R Á V A Prvního spolku paní a dívek v Liberci za rok 2013 Obsah: I. Úvodní slovo předsedkyně II. Základní údaje o spolku 2.1. Poslání a cíle 2.2. Organizační struktura 2.3. Tým spolku

Více

Zpráva o činnosti a hospodaření Městského muzea Nové Město nad Metují za rok 2015

Zpráva o činnosti a hospodaření Městského muzea Nové Město nad Metují za rok 2015 ZPRÁVA O ČINNOSTI A HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2015 Zpráva o činnosti a hospodaření Městského muzea Nové Město nad Metují za rok 2015 1) Název subjektu, adresa, IČ Název organizace: Městské muzeum Nové Město nad

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2015 SOCIÁLNÍ SLUŽBY DOMOV PRO SENIORY DOMOV SV. ZDISLAVY OPAVA-ROOSEVELTOVA 41

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2015 SOCIÁLNÍ SLUŽBY DOMOV PRO SENIORY DOMOV SV. ZDISLAVY OPAVA-ROOSEVELTOVA 41 Česká provincie Kongregace Dcer Božské Lásky VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI SOCIÁLNÍ SLUŽBY DOMOV PRO SENIORY DOMOV SV. ZDISLAVY OPAVA-ROOSEVELTOVA 41 ZA ROK 2015 Stáří je neodmyslitelnou součástí a etapou

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Auticentrum, o.p.s. Auticentrum, o.p.s. ZŠ a ZUŠ Bezdrevská, Bezdrevská 1036/3, České Budějovice, 370 11

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Auticentrum, o.p.s. Auticentrum, o.p.s. ZŠ a ZUŠ Bezdrevská, Bezdrevská 1036/3, České Budějovice, 370 11 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Auticentrum, o.p.s. Auticentrum, o.p.s. ZŠ a ZUŠ Bezdrevská, Bezdrevská 1036/3, České Budějovice, 370 11 1 Slovo úvodem Vážení přátelé, uživatelé služeb a příznivci osob s autismem.

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006 Sociální služby města České Lípy příspěvková organizace VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006 Zpracovala: Bc. Eva Stehlíková, ředitelka V České Lípě dne 15.02.2007 Obsah: 1. Identifikace organizace str. 3 2. Přehled

Více

vydává Spokojený domov, o. p. s. Obsah čísla:

vydává Spokojený domov, o. p. s. Obsah čísla: JIŽ TEĎ ZVEME NA VELKÝ BENEFIČNÍ KONCERT SPOKOJENÉHO DOMOVA 4. ŘÍJNA 2014 VÍCE NA STRANĚ 4 snadnější život nejen ve stáří a nemoci 3/2014 ZDARMA květen červen vydává Spokojený domov, o. p. s. Náklady na

Více

Obecní úřad Řenče Řenče 54, 334 01 377 985 594 M. Loudová 603 810 622 E-mail: ou_rence@volny.cz www.rence.cz SRPEN 2013

Obecní úřad Řenče Řenče 54, 334 01 377 985 594 M. Loudová 603 810 622 E-mail: ou_rence@volny.cz www.rence.cz SRPEN 2013 Obecní úřad Řenče Řenče 54, 334 01 377 985 594 M. Loudová 603 810 622 E-mail: ou_rence@volny.cz www.rence.cz SRPEN 2013 Vážení spoluobčané, zdravím Vás v krásných letních dnech a přináším informace o aktuálním

Více

KATALOG POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA CHEB 2010-2013

KATALOG POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA CHEB 2010-2013 KATALOG POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA CHEB 2010-2013 Obsah Úvodní slovo.............................................. 2 Obsah rozdělení služeb podle cílové skupiny.................. 3 Poskytovatelé

Více

PŘEHLED ORGANIZACÍ POSKYTUJÍCÍCH SOCIÁLNÍ SLUŽBY A DALŠÍ SOUVISEJÍCÍ SLUŽBY

PŘEHLED ORGANIZACÍ POSKYTUJÍCÍCH SOCIÁLNÍ SLUŽBY A DALŠÍ SOUVISEJÍCÍ SLUŽBY Městský úřad Vrchlabí Odbor sociální a zdravotní Zámek 1, Tel.: 499 405 749 PŘEHLED ORGANIZACÍ POSKYTUJÍCÍCH SOCIÁLNÍ SLUŽBY A DALŠÍ SOUVISEJÍCÍ SLUŽBY Vážení občané Vrchlabska, dostává se vám do rukou

Více

Náměty a připomínky zasílejte na: obec@hrusova.cz, petarda.zp@seznam.cz B Ř E Z E N OÚ INFORMUJE VODOROVNÉ ZNAČENÍ V ALEJI

Náměty a připomínky zasílejte na: obec@hrusova.cz, petarda.zp@seznam.cz B Ř E Z E N OÚ INFORMUJE VODOROVNÉ ZNAČENÍ V ALEJI B Ř E Z E N OÚ INFORMUJE VODOROVNÉ ZNAČENÍ V ALEJI Změna přednosti na křižovatce v aleji byla hojně diskutována. Po třech měsících osazení křižovatky přechodným dopravním značením nezbylo (podle mnohých)

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA PEČOVATELSKÉ SLUŽBY ŽDÍREC NAD DOUBRAVOU ZA ROK 2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA PEČOVATELSKÉ SLUŽBY ŽDÍREC NAD DOUBRAVOU ZA ROK 2015 VÝROČNÍ ZPRÁVA PEČOVATELSKÉ SLUŽBY ŽDÍREC NAD DOUBRAVOU ZA ROK 2015 Obsah: Poslání pečovatelské služby Z činnosti pečovatelské služby za rok 2015 Zvyšování kvality poskytovaných služeb Hodnocení spokojenosti

Více

OBSAH Úvodní slovo 4 Sociální služby 5,6 Sociální poradenství 7 Služby sociální péče 7,8,9,10,11 Služby sociální prevence 11,12,13,14,15,16

OBSAH Úvodní slovo 4 Sociální služby 5,6 Sociální poradenství 7 Služby sociální péče 7,8,9,10,11 Služby sociální prevence 11,12,13,14,15,16 Komunitní plánování OBSAH Úvodní slovo 4 Sociální služby 5,6 Sociální poradenství 7 Služby sociální péče 7,8,9,10,11 Služby sociální prevence 11,12,13,14,15,16 Poskytovatelé registrovaných sociálních

Více

Srdečně Vás zveme na výstavu malíře Jaroslava Matějky, která je přístupná od 3. července do 31. srpna 2013. Výstava je prodejní.

Srdečně Vás zveme na výstavu malíře Jaroslava Matějky, která je přístupná od 3. července do 31. srpna 2013. Výstava je prodejní. Srdečně Vás zveme na výstavu malíře Jaroslava Matějky, která je přístupná od 3. července do 31. srpna 2013. Výstava je prodejní. Jaroslav Matějka se narodil v roce 1940 v Litomyšli. Od roku 1960 žije ve

Více

Katalog poskytovatelů sociálních služeb a služeb souvisejících

Katalog poskytovatelů sociálních služeb a služeb souvisejících Katalog poskytovatelů sociálních služeb a služeb souvisejících Tento projekt je financován z Evropského sociálního fondu, prostřednictvím Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) a státním

Více

Informační magazín Domova Na Zámku Lysá nad Labem Speciál - prosinec 2014

Informační magazín Domova Na Zámku Lysá nad Labem Speciál - prosinec 2014 Zámecké noviny Informační magazín Domova Na Zámku Lysá nad Labem Speciál - prosinec 2014 Vánoce klepou na zámecké dveře a blíží se konec roku 2014. Vánoční svátky přinášejí radost a otevírají srdce Ať

Více

1/2012 3/2011 Veselé velikonoce, bohatou pomlázku přejeme všem našim občanům. zastupitelstvo obce

1/2012 3/2011 Veselé velikonoce, bohatou pomlázku přejeme všem našim občanům. zastupitelstvo obce ÚSTECKÝ ZPRAVODAJ Březen (obecní čtvrtletník líbilo a registrace: nestíhali MK jsme ČR dolévat E 19788) do várnice s kohoutkem 1/2013 1/2012 3/2011 Veselé velikonoce, bohatou pomlázku přejeme všem našim

Více

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 ÚVODNÍK Milí čtenáři Děníčku, připomeňme si jeden ze závěrů, který udělal Tomáš Zendulka v minulém čísle Děníčku, a to možný prodej

Více

SBOROVÝ DOPIS. Červen 2016

SBOROVÝ DOPIS. Červen 2016 SBOROVÝ DOPIS Červen 2016 Milí v Kristu, letošní Noc kostelů jsem společně s Danielem Červeňákem strávil v Sedlčanech. Takže to, jak probíhal večer otevřených dveří v naší modlitebně v Ječné, vím pouze

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE PRO PĚSTOUNY

ZÁKLADNÍ INFORMACE PRO PĚSTOUNY ZÁKLADNÍ INFORMACE PRO PĚSTOUNY DOHODA O VÝKONU PĚSTOUNSKÉ PÉČE (1) Uzavírání dohody o výkonu pěstounské péče (dále jen dohoda) mezi pověřenou osobou (organizace, která má od krajského úřadu pověření k

Více

Výroční zpráva 2014 Spolku Rodinné centrum Petrklíč o.s.

Výroční zpráva 2014 Spolku Rodinné centrum Petrklíč o.s. Výroční zpráva 2014 Spolku Rodinné centrum Petrklíč o.s. Obsah: ÚVODNÍ SLOVO PŘEDSEDKYNĚ SPOLKU... 3 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O SPOLKU... 4 Rodinné centrum Petrklíč o.s. provozuje:... 4 MIMOŘÁDNÉ AKCE PETRKLÍČE

Více

Salesiánský klub mládeže Rumburk Jiříkov. občanské sdružení. Výroční zpráva 2009

Salesiánský klub mládeže Rumburk Jiříkov. občanské sdružení. Výroční zpráva 2009 Salesiánský klub mládeže Rumburk Jiříkov občanské sdružení Výroční zpráva 2009 Úvodní slovo Vážené dámy, vážení pánové, přátelé, dovolte, abych vám předložil výroční zprávu naší organizace za rok 2009.

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Hradecké centrum pro osoby se sluchovým postižením o. p. s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Hradecké centrum pro osoby se sluchovým postižením o. p. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Hradecké centrum pro osoby se sluchovým postižením o. p. s. SLUCH VÁM SICE NEVRÁTÍME, ALE POMŮŽEME VÁM SE SLUCHOVOU VADOU ŽÍT KVALITNĚJI SLOVO ÚVODEM Vážení přátelé, je nám ctí, že

Více

Sedlčanské psaní na klávesnici PC

Sedlčanské psaní na klávesnici PC Vážení přátelé, začal nový školní rok a s ním přichází další ročník školního časopisu Isšáček. V tomto úvodním čísle se setkáte s informacemi, které je třeba sdělit na začátku. Představíme vám nové učitele,

Více

ZPRAVODAJ Č. 2/2015. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ Č. 2/2015. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ Č. 2/2015 Vážení přátelé slánského muzea, dovolte nám hned v úvodu upozornit na nový symbol, který Vás bude provázet na většině propragačních materiálů, tiskovin a muzejních akcí po celý rok.

Více

Zpráva o činnosti za rok 2011. Obecný zájem. občanské sdružení Gen. Govorova 575 503 03 Smiřice. www. pssmirice.wbs.cz

Zpráva o činnosti za rok 2011. Obecný zájem. občanské sdružení Gen. Govorova 575 503 03 Smiřice. www. pssmirice.wbs.cz Zpráva o činnosti za rok 2011 Kontakty: Mgr. Iveta Jankovičová Telefon: 495 422 805, 495 422 804 731 185 873, 733 707 887 e-mail: iveta.jankovicova@e-mail.cz Identifikace: IČO: 26643715 Registrace: Ministerstvo

Více

5) SOCIÁLNÍ PÉČE O STARÉ LIDI

5) SOCIÁLNÍ PÉČE O STARÉ LIDI 5) SOCIÁLNÍ PÉČE O STARÉ LIDI A) POJETÍ STÁŘÍ, ČASOVÉ VYMEZENÍ, CHARAKTERISTIKA, VÝVOJOVÉ ETAPY STÁRNUTÍ A STÁŘÍ, TEORIE STÁRNUTÍ THANATOLOGIE (PROBLÉM EUTANÁZIE) POJETÍ STÁŘÍ Stárnutí je zákonitý druhově

Více

Monitorovací zpráva o plnění Akčního plánu Střednědobého plánu sociálních služeb a souvisejících aktivit pro Hlučínsko za rok 2012

Monitorovací zpráva o plnění Akčního plánu Střednědobého plánu sociálních služeb a souvisejících aktivit pro Hlučínsko za rok 2012 Monitorovací zpráva o plnění Akčního plánu Střednědobého plánu sociálních služeb a souvisejících aktivit pro Hlučínsko za rok 2012 Listopad 2012 OBECNÉ CÍLE Cíl 1: USILOVAT O DOSTATEČNOU INFORMOVANOST.

Více

Analýza poskytovatelů sociálních služeb na Horšovskotýnsku a Holýšovsku

Analýza poskytovatelů sociálních služeb na Horšovskotýnsku a Holýšovsku Analýza poskytovatelů sociálních služeb na Horšovskotýnsku a Holýšovsku Pracovní verze, srpen 2011 Text neprošel jazykovou korekturou. Zpracovatel: Centrum pro komunitní práci západní Čechy Obsah 1. Předmět

Více

Zpráva o činnosti v roce 2012

Zpráva o činnosti v roce 2012 Zpráva o činnosti v roce 2012 Občanské sdružení na ochranu památek v Dolních Chabrech (dále jen OSOP) si v roce 2012 připomenulo páté výročí svého vzniku. Bylo založeno v roce 2007 s hlavním cílem zachránit

Více

Sociální služby v Otrokovicích k 01.06.2011

Sociální služby v Otrokovicích k 01.06.2011 odbor sociální oddělení sociálních služeb Sociální služby v Otrokovicích k 01.06.2011 SENIOR Otrokovice, p. o. Adresa: Školní 1299, 765 02 Otrokovice Ředitelka organizace: Ing. Ivana Vardanová Telefon:

Více

Průběžná zpráva projektu Stáří není nemoc ještě něco dokážeme! rozvoj dobrovolnictví v regionech Havlíčkův Brod, Chotěboř, Pelhřimov a Hlinsko

Průběžná zpráva projektu Stáří není nemoc ještě něco dokážeme! rozvoj dobrovolnictví v regionech Havlíčkův Brod, Chotěboř, Pelhřimov a Hlinsko Průběžná zpráva projektu Stáří není nemoc ještě něco dokážeme! rozvoj dobrovolnictví v regionech Havlíčkův Brod, Chotěboř, Pelhřimov a Hlinsko Období realizace projektu: 1. 7. 2009 30. 6. 2010 Projekt

Více

Poezie. Vám všem přeje Jaromír Novák

Poezie. Vám všem přeje Jaromír Novák č. 2/2012 Vážení a milí přátelé, rtuť teploměru, příjemné sluníčko i zpěv ptáků hlásí, že přichází dlouho očekávané a pro většinu z nás nejkrásnější roční období. Je to i čas pro vydání jarního čísla našeho

Více

NOVOVESKÝ ZPRAVODAJ 11/2014

NOVOVESKÝ ZPRAVODAJ 11/2014 NOVOVESKÝ ZPRAVODAJ 11/2014 Úvodní slovo nového starosty Martina Exnera Vážení spoluobčané, milí sousedé, jsou za námi volby, byly vytvořeny nové kandidátky, vyměnila se více než polovina členů zastupitelstva,

Více

2/ Volby do Evropského parlamentu výsledky hlasování v Nošovicích Počet zapsaných voličů 807 Počet vydaných obálek 135 % účasti 17%

2/ Volby do Evropského parlamentu výsledky hlasování v Nošovicích Počet zapsaných voličů 807 Počet vydaných obálek 135 % účasti 17% Oběžník č. 4/2014 1/ Soutěž mladých hasičů V sobotu 7. června 2014 se koná na hřišti za základní školou soutěž mladých hasičů O pohár starosty obce. Začátek v 9.00 hodin. Přijďte povzbudit naše malé hasiče.

Více

Gymnázium Nymburk. Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK. Karolína Rejmanová 1PB 2O13

Gymnázium Nymburk. Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK. Karolína Rejmanová 1PB 2O13 Gymnázium Nymburk Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK Karolína Rejmanová 1PB 2O13 1 OBSAH 1. ÚVOD 2. JAK TO VŠECHNO ZAČALO 3. PRVNÍ ROK BYL TĚŽKÝ 4. DOSTAVILY SE VÝSLEDKY 5. ZALOŽENÍ NOVÉHO KLUBU

Více

Katalog poskytovatelů služeb města Aše

Katalog poskytovatelů služeb města Aše Kontakty: Infocentrum Aš Neumannova 1 352 01 Aš Tel.: +420 354 525 714 Tel./fax: +420 354 525 492 e-mail: infocentrumas@tiscali.cz www.mestoas.cz template.cz 2006 (777296092) Katalog poskytovatelů služeb

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011. Středisko pečovatelské služby Jeseník, Středisko pečovatelské služby Jeseník příssěvková organizace. Výroční zpráva.

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011. Středisko pečovatelské služby Jeseník, Středisko pečovatelské služby Jeseník příssěvková organizace. Výroční zpráva. Středisko pečovatelské služby Jeseník, příspěvková organizace Středisko pečovatelské služby Jeseník příssěvková organizace Výroční zpráva VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011 Obsah: 1. Úvodní slovo 2. Představení organizace

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008. Vypracovala: Ing. Bc. Hana Vojtová, ředitelka

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008. Vypracovala: Ing. Bc. Hana Vojtová, ředitelka VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 Vypracovala: Ing. Bc. Hana Vojtová, ředitelka Podklady připravila: Marcela Herbstová, vedoucí ekonomka Marie Švecová, vedoucí sociální pracovnice V Prachaticích dne 15.6.2009

Více

Statutární město Ostrava Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz úřad městského obvodu ODLEHČOVACÍ SLUŽBA. Výroční zpráva za rok 2014

Statutární město Ostrava Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz úřad městského obvodu ODLEHČOVACÍ SLUŽBA. Výroční zpráva za rok 2014 Statutární město Ostrava Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz úřad městského obvodu ODLEHČOVACÍ SLUŽBA Vypracoval: Mgr. Alena Antoszyková, vedoucí oddělení sociálních služeb Datum: 18. března 2015 Obsah:

Více

Velký vůz Sever VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Velký vůz Sever, pobočný spolek. www.velkyvuz-sever.cz IČO: 75062020 tel: 777594441 sever@velkyvuz.

Velký vůz Sever VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Velký vůz Sever, pobočný spolek. www.velkyvuz-sever.cz IČO: 75062020 tel: 777594441 sever@velkyvuz. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Velký vůz Sever, pobočný spolek 1. Představení organizace Velký vůz Sever coby organizační jednotka má vlastní právní subjektivitu s vlastním IČ, hospodaření a řídí se Stanovami občanského

Více

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření obecně prospěšné společnosti. TyfloCentrum Olomouc, o. p. s. I. P. Pavlova 69, 779 00 Olomouc IČO: 25862294

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření obecně prospěšné společnosti. TyfloCentrum Olomouc, o. p. s. I. P. Pavlova 69, 779 00 Olomouc IČO: 25862294 TyfloCentrum Olomouc, o. p. s. I. P. Pavlova 69, 779 00 Olomouc IČO: 25862294 Výroční zpráva o činnosti a hospodaření obecně prospěšné společnosti za rok 2005 TyfloCentrum Olomouc, o. p. s. Služby sociální

Více

Občanské sdružení OÁZA Mníšek pod Brdy Výroční zpráva 2012

Občanské sdružení OÁZA Mníšek pod Brdy Výroční zpráva 2012 Občanské sdružení OÁZA Mníšek pod Brdy Výroční zpráva 2012 V devátém roce své existence procházelo naše občanské sdružení generační obměnou, přičemž nadále nabízelo obyvatelům Mníšku a okolí zajímavé akce

Více

Z činnosti ZUŠ od prosince do března 2016

Z činnosti ZUŠ od prosince do března 2016 Z činnosti ZUŠ od prosince do března 2016 Od začátku zimního měsíce prosince se všechny obory naší ZUŠ intenzivně připravovaly na Vánoční výstavu, která proběhla ve dnech 5. a 6. prosince 2015 a dále na

Více

některé body jednání ze zastupitelstva obce ze dne 13. 7. a 31.8. 2010

některé body jednání ze zastupitelstva obce ze dne 13. 7. a 31.8. 2010 Vážení spoluobčané! Končí nejen další čtvrtletí letošního roku, ale zároveň i další volební období obecního zastupitelstva. V letošním roce nám připadli navíc ještě volby do části senátu, které budou probíhat

Více

Vánoční slovo starosty

Vánoční slovo starosty Vánoční slovo starosty Vážení spoluobčané, vážení příznivci obce Radimovice, blíží se nám konec dalšího roku, roku 2007. Je to právě jeden rok co noví zastupitelé zasedli k jednacímu stolu a je jen na

Více

Časopis chráněného bydlení Mnichovo Hradiště

Časopis chráněného bydlení Mnichovo Hradiště Valdštejnské slavnosti 2010 VÝTISK ZDARMA Současná situace sociální služby chráněného bydlení Chráněné bydlení se stalo v současné době, dle mého názoru nejkvalitnějším nástrojem sociální politiky, jak

Více

Výroční zpráva za rok 2008 CSS J. Hradec. Úvod

Výroční zpráva za rok 2008 CSS J. Hradec. Úvod PŘEDKLÁDÁ: ING. JIŘÍ BLÍŽIL V JINDŘICHOVĚ HRADCI DNE: 27. 2. 2009 Úvod Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec se sídlem v České ulici 1175/II, Jindřichův Hradec je největším poskytovatelem sociálních

Více

VÝCHODNÍ ČECHY 2013 PARDUBICKÝ KRAJ

VÝCHODNÍ ČECHY 2013 PARDUBICKÝ KRAJ TÝDNY PRO DUŠEVNÍ ZDRAVÍ VÝCHODNÍ ČECHY 2013 PARDUBICKÝ KRAJ PÉČ O DUŠ VNÍ ZDRAVÍ ZÁŘÍ ŘÍJEN PARDUBICE CHRUDIM ÚSTÍ N/O PŘEDHRADÍ POLIČKA HLINSKO Pro některé z nás je těžké najít cestu domů. TÝDNY PRO

Více

1. Vznik a první krůčky OZP Akademie z.ú.

1. Vznik a první krůčky OZP Akademie z.ú. 1. Vznik a první krůčky OZP Akademie z.ú. Prioritou OZP Akademie z.ú. je porozumění specifickým potřebám hendikepovaných studentů. Z vlastních zkušeností, které jsme získali dlouhodobou prací s lidmi se

Více

občasník zpravodaj zastupitelstva obcí Horní Pěna a Malíkov nad Nežárkou stránky obce: www.hornipena.cz číslo: 0/2006

občasník zpravodaj zastupitelstva obcí Horní Pěna a Malíkov nad Nežárkou stránky obce: www.hornipena.cz číslo: 0/2006 Počet obyvatel: 537 Ohlasy od Dřeva občasník zpravodaj zastupitelstva obcí Horní Pěna a Malíkov nad Nežárkou stránky obce: www.hornipena.cz číslo: 0/2006 Úvodem Dostává se vám do rukou nulté číslo zpravodaje

Více