Úvod do magnetismu, magnetické. jevy v nanosvětě. Katedra experimentáln. jiri.tucek

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvod do magnetismu, magnetické. jevy v nanosvětě. Katedra experimentáln. E-mail: jiri.tucek"

Transkript

1 Úvod do magnetismu, magnetické vlastnosti materiálů a magnetické jevy v nanosvětě Jiří Tuček Katedra experimentáln lní fyziky PřF UP Olomouc Centrum výzkumu nanomateriálů PřF UP Olomouc jiri.tucek tucek@upol.cz Nanosystémy Workshop Magnetické vlastnosti materiálů Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociáln lním m fondem a státn tním m rozpočtem České republiky.

2 02 Magnesia magnetit (3. stol. před p n.l.) magnetismus

3 03 Osobnosti magnetismu W. Gilbert ( ) 1603) H.-Ch Ch.. Oersted ( ) 1851) A.-M. Ampère ( ) 1836) J. B. Biot ( ) 1862) F. Savart ( ) 1841) M. Faraday ( ) 1867) J. C. Maxwell ( ) 1879) J. P. Joule ( ) 1889) J. A. Ewing ( ) 1935) P. Curie ( ) 1906) P. Lanvevin ( ) 1946) P. Weiss ( ) 1940) L. NéelN ( )

4 04 Osnova přednp ednášky 2. Typy magnetických režim imů 3. Magnetismus v nanosvětě 1. Úvod do magnetismu, magnetický moment a kla- sifikace typů magnetických režim imů 4. Klasifikace magnetických nanomateriálů z hledi- ska magnetických interakcí a případnp padného použit ití v praxi 5. Příklady P praktického využit ití magnetických nano- materiálů

5 05 1A. Původ P magnetismu v materiálech a jeho obecný popis - Magnetické vlastnosti materiálu se odvíjí od jeho magnetického stavu. Magnetický stav materiálu mám atomový původ p a je předevp edevším m určen elektrony atomů. - Z magnetického hlediska je každý atom charakterizován n magnetickým momentem µ,, který se skládá ze třít příspěvků: 1). Orbitáln lní pohyb elektronů po dráze kolem jádra j atomu; 2). Spin elektronů ( vnitřní magnetický moment); 3). Vnější magnetické pole ovlivňuj ující pohyb elektronů kolem jádraj dra. - Magnetický moment je vektorová veličina ina,, tj. mám svoji velikost a svůj j směr!!! - Vystavíme me-li atom vnější šímu magnetickému mu poli o n magnetické indukci B,, jehož směr r není totožný se směrem magnetického momentu, magnetický µ i i= moment se přikloní ke směru vnější šího pole, s M = 1 V nímž bude svírat úhel θ.. Jelikož je magnetický moment určen i orbitáln lním m příspp spěvkem (tj. orbitálním momentem), přítomnost p magnetického pole způsob sobí, že e směr r magnetického momentu začne rotovat kolem směru magnetického pole. Frekvence rotace je označov ována jako Larmorova precesní frekvence. - Magnetický materiál l se skládá z velkého počtu atomů,, jeho magnetický projev popisujeme magnetizací M,, která je definována na jako vektoro- vý součet magnetických momentů všech příto- mných atomů dělený objemem materiálu lu.

6 06 1B. DělenD lení magnetických materiálů - Základními makroskopickými veličinami, inami, které měř ěříme, jsou magnetizace M a magnetická suscepti- bilita χ.. Magnetická susceptibilita je definována na poměrem M/H,, kde H je intenzita vnější šího magnetického pole, které indukuje magnetizaci M v materiálu. - Na základz kladě hodnot magnetické susceptibility dělíme d magnetické materiály do třít hlavních skupin: 1). Diamagnetické látky χ < 0; 0 2). Paramagnetické látky χ > 0; 0 Magneticky neuspořádan dané materiály 3). Uspořádan dané magnetické materiály feromagnetické,, antiferomagnetické, ferimagnetické látky atd. χ >> Jádro atomu rovněž nese malý magnetický moment, ale jeho veli- kost je velmi malá v porovnání s magnetickým momentem elektronů (asi 2000 krát menší ší), a proto neovlivní celkové magnetické chování atomu. - Magnetická susceptibilita je bez- rozměrn rná veličina ina v soustavě SI!!! (v CGS soustavě má jednotku emu/g, emu/mol, /mol, )

7 07 2A. Diamagnetismus - Magnetická susceptibilita diamagnetických látek l je malá a zápornz porná, χ d Diamagnetismus pochází od orbitáln lního pohybu elektronů kolem atomu jádra j a proto je přítomen p u všech materiálů. - Vložíme me-li diamagnetickou látku l do vnější šího magnetického pole, v materiálu se indukuje magnetický moment, který je orientován n proti směru vnější šího magnetického pole.. Dia magnetická látka je tudíž z magnetického pole vypuzována na. - Mezi základnz kladní charakteristiky diamagnetické susceptibility patří, že e (1) je teplotně nezávisl vislá a (2) je jediným příspp spěvkem k celkové susceptibilitě u materiálů,, u nichž všechny elektrony jsou umíst stěny v uzavřených elektronových slupkách ch. - Příklady diamagnetických látekl tek: : všechny v vzácn cné plyny, polyatomické plyny jako H 2, N 2 a skoro všechny organické sloučeniny. - Využit ití: : tekuté krystaly, supravodiče. Diamagnetická látka je v kontejneru, který se začne pohybovat směrem do oblasti z nižší ším m gradientem vnější šího magnetického pole.

8 08 2B. Paramagnetismus - Paramagnetické látky jsou takové látky, jejíž atomy nesou vnitřní magnetické momenty, které spolu neinteragují. Vnitřní magnetický moment atomu je přitom p dán d n přítomnostp tomností nepárovaných elektronů. Jejich paramagnetická susceptibilita χ p je kladná a měním se s teplotou T podle Curieho zákonaχ p = C/T,, kde C je Curieho konstanta. Takové chování je přitom p výsledkem soutěž ěžen ení mezi magnetickou energií (díky vnější šímu magnetickému mu poli), která se snaží vyrovnat magnetické momenty do směru vnější šího pole, a teplotními efekty (náhodnými fluktuacemi), které podporují neuspořádanost směrů magnetických momentů.. Vnější magnetické pole tudíž způsob sobí jejich částečné uspořádání (a tím t m i indukci magnetizace), jehož míra závisz visí na intenzitě vnější šího magnetického pole.. V případp padě atomů paramagnetických látek l je jejich magnetický moment dán d vektorovým součtem orbitáln lního a spinového momentu. - Hodnota χ p je malá a pohybuje se v rozmezí od 10-3 až χ,, 1/χ a χt na T paramagnetu Efekt vnější šího pole na magnetické momenty

9 09 2B. Paramagnetismus - Z matematického rozboru lze pro závislost z indukované magnetizace M na vnější ším m magnetickém m poli B odvodit vztah M = L( x) = cotanh( x) 1 M x S kde x = (µb)/(( )/(k B T), M S představuje saturační magnetizaci a k B je Boltzmannova konstanta. Langevinova funkce Brillouinova funkce - Přihlédneme-li k tomu, že e směry magnetických momentů v magnetickém m poli jsou kvantovány ny (tj. směry magnetických momentů nemohou být libovolné), závislost z M/M S na vnější ším m poli B je korektně popsána Brillouinovou funkcí (zohledňuje kvantové stavy atomu). V mnoha případech p padech je ale klasická aproximace Langevinovou funkcí dostatečná. - Příklady: : hliník, platina, - Využit ití: : adiabatická demagnetizace, EPR, teoretické studium magnetismu.

10 10 2C. Interakce mezi magnetickými momenty v látcel - Doposud jsme se zabývali situací,, kdy magnetické momenty atomů v látce l jsou izolované (tj. neinteragují vzájemn jemně mezi sebou). Avšak v magnetických látkl tkách většinou v dochází k interakcím mezi magnetickými momenty atomů a mezi magnetickými momenty a elektrickým potenciálem jejich okolí. - Magnetické interakce obecně podporují magnetické uspořádání,, které soutěž ěží s teplotními fluktuacemi způsobuj sobující neuspořádanost magnetických momentů.. Takovéto materiály vykazují kritickou teplotu (tj. teplotu uspořádání), která je mírou síly s magnetických interakcí.. Nad touto teplotou, teplotní fluktuace dominují a materiál l se chová jako paramagnetická látka. Naopak, pod kritickou teplotou síla s magnetických interakcí převáží a materiál l vykazuje magneticky uspořádanou strukturu magnetických momentů. - Interakce magnetického momentu s elektrickým potenciálem jeho okolí je strůjcem hlavní části magnetické anisotropie (tzv. magnetokrystalová anisotropie), která v podstatě definuje snadné a těž ěžké osy magnetizace v materiálu. - Existuje několik n druhů magnetických interakcí,, jimiž magnetické momenty jednotlivých atomů v látce l mezi sebou komunikují: 1). Magnetická dipolárn rní interakce (magnetické momenty interagují skrz prostor); 2). Přímá výměnn nná interakce (elektrony interagují skrz překrývajp ekrývající se elektronové orbitaly sousedních magnetických atomů); 3). Nepřímá výměnn nná interakce (nejvíce obvyklá,, vyskytuje se v případp padě,, kdy je vzdálenost dvou sousedních atomů natolik veliká, že e k překrytp ekrytí elektronových orbitalů nedochází.. Interakce probíhá skrz orbitaly nemagnetického iontu, který se nachází mezi magnetickými ionty a je spjat s existencí kovalentní vazby); 4). Nepřímá (RKKY) výměna v kovech (uplatňuje uje se u vodivostních elektronů kovů); 5). Dvojitá výměna (u některých n oxidů,, kde se objevuje feromagnetická výměnn nná interakce, neboť magnetický iont vykazuje smíš íšenou valenci, tj. můžm ůže e existovat ve více v jak jednom oxidačním m stavu).

11 11 2C. Interakce mezi magnetickými momenty v látcel Fe Fe Fe Fe Přímá dipólov lová interakce (velmi slabá) 3d orbital 3d orbital 3d orbital Přímá výměnn nná interakce Nepřímá výměnn nná interakce (M je magnetický atom či i iont a N je nemagnetický atom či i iont)

12 12 2C. Interakce mezi magnetickými momenty v látcel - U uspořádaných magnetických materiálů hraje významnou roli magnetická anisotropie (tj. magnetické vlastnosti jsou závislz vislé na směru pozorování). Magnetická anisotropie je pak hlavním m strůjcem magneticky významných os (tj. snadná vs. těžt ěžká osa magnetizace). Magnetická anisotropie se skládá z 5 příspp spěvků: 1). Magnetokrystalová anisotropie - MKA (má původ ve spin-orbit orbitální vazbě,, svazující spin s orbitáln lním m pohybem elektronů, čímž se spin stává prostřednictv ednictvím m orbitalů citlivým na elektrostatické pole krystalu a tím t m i na svoji orientaci vůčv ůči i krystalové mřížce,, z energetického hlediska podporuje MKA usměrn rnění magnetizace materiálu podél l specifického krystalografického směru snadná osa magnetizace,, je typická pro daný materiál l a nezávisl vislá na jeho směru); 2). Tvarová anisotropie - TA (vyskytuje se u nesférických materiálů,, je zodpovědn dná za nejvyšší hodnoty koercitivity, s TA je spojená magnetostatická energie a demagnetizace krystalu); 3). Magnetoelastická anisotropie - MEA (je výsledkem vnitřních i vnější ších pnutí v materiálu, plastických deformací,, ozářen ením m svazkem iontů ); 4). Indukovaná anisotropie - IA (anisotropie( indukována na vnější šími vlivy - teplota); 5). Výměnn nná anisotropie - VA (na rozhraní dvou různých r magnetických fází, f, například rozhraní feromagnetické a antiferomagnetické fáze, které jsou v těsnt sném m kontaktu). - U většiny v magneticky uspořádaných materiálů přitom mezi různými r příspp spěvky platí nerovnosti: MKA TA MEA IA VA

13 13 2C. Interakce mezi magnetickými momenty v látcel - Je patrné, že magnetické chování magneticky uspořádaných látek je anisotropní (tj. zález leží na směru působenp sobení vnější šího magnetického pole). - Je mnohem snadnější magnetovat uspořádaný materiál l podél snadné osy než podél l těžt ěžké osy rozlišujeme snadné a těžt ěžké osy magnetizace. V uspořádan daném m stavu magnetické momenty atomů či i iontů spolu komunikují vzniká magnetické uspořádání na dlouhou vzdálenost lenost a materiál l vykazuje spontánn nní magnetizaci i bez přítomnosti vnější šího magnetického pole!!!

14 14 2C. Interakce mezi magnetickými momenty v látcel - Výše e diskutované anisotropie uděluj lují krystalu magnetickou energii.. Celková magnetická energie je pak dána d součtem magnetokrystalové, magnetoelastické, magnetostatické,, indukované a výměnn nné energie.. Rovnovážný ný magnetický stav avšak ak musí splňovat podmínku minima úhrnné magnetické energie.. Ukazuje se, že e aby tato podmínka byla splněna, na, je energeticky výhodnější rozdělit krystal na makroskopicky spontánn nně zmagnetované oblasti se vzájemn jemně odlišným směrem spontánn nní magnetizace DOMÉNY NY.. Hlavní úlohu při p i vzniku domén n hraje energie magnetostatická (demag- netizační). - Změna směru magnetizace při p i přechodu p z jedné domény do druhé se neděje jedním m skokem, ale je spojitě rozdělena na většív počet atomových rovin.. Mezi sousedními spontánn nně zmagnetovanými oblastmi tím t m vzniká jistá přechodová vrstva Blochova stěna v nížn se vektor magnetizace vytáčí ze snadného směru, který zaujímal v jedné doméně,, a spojitě přechází do další šího snadného směru, v němžn leží magnetizace druhé domény. Energie, která je potřebn ebná k tvorbě doménov nové stěny, tím t snižuje celkovou magnetickou energii materiálu lu.

15 15 2C. Interakce mezi magnetickými momenty v látcel

16 16 2C. Interakce mezi magnetickými momenty v látcel - Magnetické materiály vykazují pod teplotou uspořádání hysterezi (tzv. zaostávání í ). - Na hysterezní smyčce (tj. závislosti z magnetizace M materiálu na intenzitě H přiloženého vnější šího magnetického pole) jsou význačné body saturační magnetizace M s, remanence M r a koercitivita H C. - Magnetizujeme-li materiál l z demagnetizovaného stavu, pohybujeme se po křivce k prvotní magnetizace, až dospějeme k bodu, kdy magnetizace materiálu již nenarůst stá saturační magnetizace. V tomto bodě jsou směry všech v domén n a jejich magnetických momentů uvnitř materiálu uspořádány do směru vnější šího magnetického pole. - Pokud nyní snižujeme intenzitu vnější šího pole, magnetizace se již nemění podle křivky k prvotní magnetizace. Je-li intenzita pole nulová,, materiál l si ponechává tzv. zbytkovou (remanentní) magne- tizaci,, tj. není zcela demagnetizován. n. - Abychom provedli celkovou demagnetizaci, musíme me použít t vnější magnetické pole, ale opačného směru než při i prvotní magnetizaci materiálu. Intenzita opačného pole, která způsob sobí celkovou demagnetizaci, se nazývá koercitivní intenzita (sice jsme demagnetovali materiál, nicméně domény budou jinak orientovány ny než v případp padě původního demagnetovaného materiálu HISTORIE). - Celý cyklus se nazývá hysterezní smyčka, plocha hysterezní smyčky pak udává hysterezní ztráty ty (tj. ztráty ty energie). - Důvody hystereze a koercitivity: magnetokrystalová anizotropie, nečistoty (nemagnetické prvky), dislokace, tvarová anisotropie... - Na základz kladě tvaru a plochy hysterezní smyčky dělíme d magnetické materiály na magneticky tvrdé (vysoké hodnoty H C, trvalé magnety) a magneticky měkkm kké (malé hodnoty H C, transformátorov torové plechy).

17 17 2C. Interakce mezi magnetickými momenty v látcel M s saturační magnetizace M r remanentní magnetizace H C koercitivní intenzita Křivka prvotní magnetizace růst domén rotace domén koherentní rotace

18 18 - Feromagnetismus se objevuje u látek, l kde výměnn nné interakce podporují paralelní uspořádání mag- netických momentů.. Díky D přítomnosti p molekulárn rního pole feromagnetické látky mají spontánn nní magnetizaci i bez přítomnosti p vnější šího magnetického pole. Při P i 0 K je uspořádání kompletní,, což vede k maximáln lní hodnotě spontánn nní magnetizace.. Jak roste teplota, hodnota spontánn nní magnetizace klesá a spontánn nní magnetizace feromagnetického materiálu vymizí jak dosáhneme Curieovy teploty, nad nížn je materiál paramagnetický. - Jelikož feromagnetická látka vykazuje doménovou strukturu, je celková magnetizace v demagneto- vaném stavu nulová (směry magnetizací jednotlivých domén n jsou náhodnn hodně orientovány ny a jako celek dávajd vají vektorově nulu). Jakmile přilop iložíme vnější magnetické pole, dojde k magnetizaci materiálu, což se projeví vysokou hodnotu magnetické susceptibility.. Pro feromagnetické látky platí v oblasti,, kdek jsou paramagnetické,, Curie-Weiss Weissův v zákonz χ Fero C = T T kde C je Curie-Weissova konstanta a T c je Curieova teplota.. Výměnn nné interakce zapisujeme pomocí vztahu kde S j je spinový vektor prvního atomu, S j je spinový vektor druhého ho atomu a J ij je tzv. výměnný integrál,, který charakterizuje typ a sílu s magnetické interakce.. Je-li J ij > 0, magnetické momenty mezi sebou interagují feromagneticky,, je-li J ij < 0, magnetické momenty mezi sebou interagují antiferomagneticky. S i 2D. Feromagnetismus J ij > 0 C Η ˆ = J S S S j i, j ij vs. i S i j J ij < 0 S j

19 19 - Pokud jsou výměnn nné interakce záporné,, tj. J ij < 0, pak sousední magnetické momenty jsou orientovány ny antiparalelně vůči i sobě.. Tato situace se velmi často děje d u materiálů, které se skládaj dají ze dvou vzájemn jemně se prolínaj najícíchch podmřížek ek,, kdy magnetické momenty atomů patřících ch první podmřížce jsou orientovány ny jedním m směrem rem,, kdežto magnetické momenty atomů patřících ch druhé podmřížce jsou orientovány ny právě opačně.. Každé podmřížce pak můžm ůžeme přiřadit p odpovídaj dající magnetizaci jako vektorový součet všech v příslup slušných magnetických momentů dělený objemem materiálu. Je důled ležité podotknout, že e magnetizace první i druhé podmřížky jsou velikostně totožné, což znamená, že e celková spontánn nní magnetizace je nulová při i jakékoliv koliv teplotě. - Nad teplotou přechodu p (tj. v oblasti, kde je materiál l paramagnetický) opět t můžm ůžeme závislost z magnetické susceptibility na teplotě proložit Curie-Weissovým zákonem, z který lze obecně zapsat ve tvaru χ 2E. Antiferomagnetismus 1 T θ kde θ je Weissova teplota.. Pokud je θ = 0, materiál l je pa- ramagnetický,, pokud je θ > 0,, materiál l je feromagnetický,, kdy θ = T C, a pokud je θ < 0,, materiál l je antiferomagnetický,, kdy θ = - T N (T N je Néelova teplota). Je nutné říct, že e experimentáln lně určen ené Weissovy teploty nejsou totožné s - T N, což je způsobeno tím, t že e při p i klasickém m přiblp iblížení se předpoklp edpokládá, že magnetizace jedné podmřížky je závislz vislá pouze na magnetizaci druhé podmřížky!!! Pokles spontánn nní magnetizace pro různr zná uspořádání

20 20 2E. Antiferomagnetismus - Chování antiferomagnetické látky pod Néelovou teplotou zález leží na úhlu mezi směrem magnetizace podmřížky a vnější šího magnetického pole,, což je důsledkem d silné anisotropie.. Rozlišujeme dva mezní případy, pady, kdy je pole přilop iloženo paralelně nebo kolmo ke směru magnetizace v podmřížce podéln lná susceptibilita χ (klesá s teplotou k nule pod T N ) a kolmá susceptibilita χ (je konstantní pod T N ). Susceptibilitní křivka antiferomagnetické látky je tudíž charakterizována skokovou změnou při p T N. Antiferomagnetické uspořádání magnetických momentů Magnetické podmřížky XRD vs. neutronová difrakce

21 21 2F. Ferimagnetismus - U antiferomagnetické látky bylo předpoklp edpokládáno, že e podmřížky jsou ekvivalentní (tj. příslup slušné magnetizace mají stejnou velikost). Pokud ovšem velikost magnetizací nebude stejná (díky krystalografickým důvodd vodům), pak se magnetizace podmřížek vektorově nevyruší a materiál vykazuje navenek magnetizaci různou r od nuly.. Takové látky se nazývají ferimagnetické.. Navíc, teplotní závislost magnetizací podmřížek již není totožná,, takže e se můžm ůže e stát, t, že e magnetizace jedné podmřížky můžm ůže e být dominantní při i nižší ších teplotách, kdežto magnetizace druhé podmřížky bude dominovat při p i vyšší šších teplotách. MůžM ůže e se rovněž stát, t, že e celková magnetizace můžm ůže e být při p určit ité teplotě nulová (tzv. kompenzační teplota). Tudíž magnetická susceptibilita ferimagnetických látek nesleduje Curie-Weiss Weissův v zákon z nad Curieovou teplotou přechodu. p - Ferimagnetismus = nevykompenzovaný antiferomagnetismus. Magnetické podmřížky u ferimagnetických materiálů Převrácená susceptibilita feromagnetické a ferimagnetické látky

22 22 3. Magnetismus nanomateriálů Magnetické vlastnosti se rapidně změní při zmenšov ování velikosti magnetického materiálu Jevy spojené s konečným ným rozměrem rem částic jsou důsledkem d kvantového omezení pohybu elektronů (jednodoménov novéčástice, superparamagnetismus) elektron v potenciálov lové jámě. Povrchové efekty jsou následky n zvýšen ení počtu atomů na povrchu nanočástice a rozpadem krystalové symetrie na povrchu nanočástice stice,, což vede ke zvýšen ení tzv. povrchové anisotropie, spinovému neuspořádání a zeslabení výměnných interakcí mezi magnetickými momenty atomů na povrchu nanočástice (spinové sklánění,, mezičásticov sticové interakce). Magnetické chování systému nanočástic je v určit ité míře e rovněž ovlivněno no silou mezičásticových interakcí, porositou, defekty a uspořádáním m vakancí ve struktuře e nanočástice stice. Jevy spojené s konečným ným rozměrem rem částic a povrchové jevy

23 23 3A. Jednodoménovost novost Domény - skupiny magnetických momentů,, které jsou uvnitř domény orientovány ny ve stejném m směru určen eném m magnetickou anisotropií a které spolu v doméně kooperují, odděleny doménovými stěnami nami,, které mají určitou charakteristickou šířku a energii, jež je potřebn ebná k jejich vytvořen ení a existenci. Jestliže e velikost částic zmenšujeme, počet domén n ubývá,, při p D C již není utvářen ení domén n energeticky výhodné a částice vykazuje jednodoménový nový charakter. Pokud je částice jednodoménov nová,, magnetické momenty všech v atomů míří v jednom směru (snadný směr r určený magnetickou anisotropií) ) a kooperují spolu skrz celou částici. Takováčástice pak navenek vykazuje ohromný magnetický moment, jehož velikost se pohybuje v tisících ch aža deseti tisících ch Bohrových magnetonů (µ B = x J/T). Energetická stabilita jednodoménových nových a vícedoménových částic

24 24 3B. Superparamagnetismus τ = τ 0 KV exp kbt Anisotropní energie (AE), která definuje energetickou bariéru, ru, jež odděluje snadné směry magnetizace, drží magnetizaci ve stabilním m stavu. Jak se velikost částic zmenšuje, AE se stává srovnatelná s energií teplotních fluktuací (TF). TF tudíž překonává sílu AE a spontánn nně překlopí směr r magnetizace z jednoho snadného směru do druhého ho i bez přítomnosti p vnější šího magnetického pole!!! Tento jev se nazývá superparamagnetismus,, a je výsledkem soutěž ěžen ení mezi AE a TF. Díky D této t to vlastnosti je magnetický moment v superparamagnetickém m stavu velmi snadno ovlivněn n již slabým vnější ším m magnetickým polem. Nad blokovací teplotou (TB) jsou TF většív než je výška AE bariéry ry (tj. směr r celkové magnetizace fluktuuje a je tudíž rovna nule přes p čas pozorování). Spolu s blokovací teplotou zavádíme relaxační čas τ,, který udává dobu, po kterou směr r magnetického momentu setrvá ve snadném směru než přejde do další šího snadného směru magneti- zace. TB závisz visí na čase měřm ěřen ení, teplotě, velikosti částic, distribuci velikosti částic, morfologii, mezičástico stico- vých interakcích ch, vnější ším m magnetickém m poli

25 25 3C. Spinové sklánění Spinové sklánění na povrchu vs. v objemu 1 e = r 2 2 sin θ je úhel mezi vnější ším magnetickým polem a směrem atomového magnetického momentu Je spojen s povrchovými jevy (zvýšen ení zastoupení atomů na povrchu nanočástice), defekty a substitucemi (magnetické nebo nemagnetické prvky), které se mohou vyskytovat v celém m objemu nanočástice frustrace (topografická generovaná mřížkou nebo magnetická interakce). Spinové sklánění se odráží především m v nenasycených hodnotách saturační magnetizace (ale není úplně za to zodpovědn dné!!!). To je dáno d tím, t že e atomy na povrchu a atomy kolem defektů a substitucí vykazují větší míru lokáln lní anisotropie a proto je potřeba většív pole, aby se jejich spiny uspořádaly do jeho směru. Navíc c dochází ke vzájemným magnetickým výměnám m uvnitř nanočástice, čímž se nanonočástice stává magneticky nehomogenní. Spinové sklánění je závislé na velikosti částic (s rostoucím m rozměrem rem jeho významnost klesá,, nad 15 nm již není pozorovatelné), na teplotě (s rostoucí teplotou spinové sklánění klesá a mizí nad určitou kritickou teplotou) a na mezičásticových interakcích ch. Spinové sklánění je charakterizováno tzv. skláněcím úhlem,, který je mírou m neuspořádání spinů atomů do směru vnější šího pole. Většinou V se udává jeho středn ední hodnota, ale můžm ůže e vykazovat i distribuci!!! ( ) θ

26 26 3D. Mezičásticov sticové interakce Ve většinv ině případů nanočástice v jejich souboru mezi sebou magneticky interagují. Magnetické interakce jsou dvojího druhu: 1). Dipól-dip dipólová magnetická interakce (přímá interakce celkových magnetických momentů nanočástic mezi sebou, dominuje na většív ších vzdálenostech lenostech). 2). Výměnn nná magnetická interakce (je dominantní,, pokud jsou nanočástice velmi blízko, dochází k magnetické interakci přes p povrch nanočástic stic,, tj. atomy ležící na povrchu jedné nanočástice interagují s atomy ležící na povrchu druhé nanočástice, tato interakce tudíž neprobíhá prostředni edni- ctvím celkovým magnetických momentů, se vzdálenost leností velmi rychle ubývá její síla).

27 27 3D. Mezičásticov sticové interakce Síla mezičásticových interakcích ch 3 odlišné magnetické režimy Superparamagnetický Superparamagnetický modifikovaný mezičásticovými interakcemi Kolektivní s vlastnostmi blízkými spinovým sklům Síla těchto t interakcí závisí na velikostní distribuci nanočástic v jejich souboru, jejich geometrickém uspořádání (vzdálenosti mezi nanočásticemi sticemi,, jejich tvary,.) a orientacích ch snadných os magnetizace jednotlivých nanočástic stic. Indukují vznik několika n dodatečných energetických minim, čímž způsobí různou měrou m modifikaci průběhů anisotropní magnetické energie každé nanočástice stice. Průběh anisotropní magnetické energie každé nanočástice vykazuje konečný ný počet energetických bariér, r, přičemp emž každá z nich je charakterizována jinou výškou (popis interakcí možný v rámci Néel-Brownova modelu, DBF (Dormann-Bessais-Fiorani) modelu nebo Mørupova modelu). Jestliže e jsou mezičásticov sticové interakce dostatečně silné,, není jíž možné identifikovat magnetickou anisotropní energii jednotlivých částic (pouze celková magnetická energie souboru), což spolu s kritickým zpomalením m dynamiky superparamagnetické relaxace naznačuje přechod systému do jistého kolektivního magnetického režimu pod jistou charakteristickou teplotou kolektivní stav s vlastnostmi blízkými spinovým sklům (SG) (přechod do kolektivního stavu nevykazuje charakteristiky přechodu do uspořádaného stavu u spinových skel přechod není ryze termodynamický, navíc kolektivní stav je extrémn mně citlivý na B ext na rozdíl od SG!!!).

28 28 3D. Mezičásticov sticové interakce Vysvětlivky: P paramagnetický stav, SP superparamagnetický stav, B blokovací stav, C kolektivní stav, T C Curieova teplota, T B blokovací teplota, T K teplota kolektivního přechodu, F int síla mezičásticových interakcí. T P T P T P T C T C T C SP T B SP SP T B B C T K B T B C T K B T K C (a) F int (b) F int (c) F int Možná chování v důsledku d mezičásticových interakcí

29 29 Ukazuje se, že magnetické momenty nanočástic vykonávaj vají teplotní fluktuace jejich směrů okolo snadné osy magnetizace pod teplotou T B. Amplituda těchto t oscilací se přitom p snižuje s poklesem teploty a fluktuace směrů magnetických momentů nakonec ustávaj vají pod určitou charakteristickou teplotou, kdy jejich orientace zamrznou podél l směru snadných os magnetizace jednotlivých nanočástic. Toto chování je nazýváno no kolektivní magnetické excitace,, kdy svázan zané spiny jednotlivých atomů v rámci nanočástice kolektivně fluktuují okolo snadné osy magnetizace v malém m rozsahu úhlu θ. snadná osa µ θ θ 3E. Kolektivní magnetické excitace E(θ ) B hf nano- materiál objemový materiál -π/2 0 π/2π 3π/2θ 0 T B T N,T C T B hf = B max hf kbt KV Jelikož je distribuce v B hf, lze stanovit distribuci ve V (s předpokladem, p že K je nezávisl vislé na V a závislost na T je známa).

30 30 3F. Povrchové jevy Jádro a povrch nanočástice mají jiné magnetické uspořádání (růst podílu atomů na povrchu s poklesem velikosti nanočástice) pokles magnetizace nanočástice existence magneticky neaktivní vrstvy na povrchu nanočástice, přítomnost p odchýlených magnetických momentů anebo existence chování blízk zkého spinovým sklům m vykazovaná povrchovými magnetickými momenty v důsledku silných mezičásticových interakcí výměnn nného typu. Pozorujeme zvýšen ení celkové magnetické anisotropie nanočástice s poklesem její velikosti povrchová anisotropie.. Ve skutečnosti mám povrchová anisotropie povahu krystalového pole a vychází z porušen ení symetrie na hranicích ch nanočástice stice. Typickým povrchovým jevem je i tzv. výměnn nná anisotropie, která vzniká v důsledku fázovf zového rozhraní dvou magneticky odlišných fází f (tj. antiferomagnetická (AF) a feromagnetická (F) fáze). f U nanočástic je to pak povrch a jádro, j povrch a slupka s organické či i anorganické sloučeniny atd. Výměnn nná interakce se projeví posunem hysterezní smyčky podél l osy vnější šího magnetického pole v systémech s rozhraním m AF a F fázef ze.. Tato výměnn nná vazba poskytuje další zdroj anisotropie vedoucí ke stabilizaci magnetizace nanočástice stice.

31 31 3G. Frustrace V některých n mřížkách m není možné energeticky vyhovět t všem v interakcím m v systému při p i hledání základního stavu. To vede k tomu, že e neexistuje pouze jeden základnz kladní stav, ale řada podobných nízkoenergetických stavů. V tomto případp padě mluvíme me o FRUSTRACI. Jako příklad p uvažujme ujme mřížku m v nížn mezi magneticky aktivními sousedními ionty působp sobí pouze antiferomagnetické interakce: 1). Ve čtvercové mřížce je jednoduše e možné vyhovět t požadavku adavku, že e spiny nejbližší ších sousedů musí být antiferomagnetické. 2). V případp padě trojúheln helníkové mřížky je uspořádání magnetických momentů iontů složit itější.. Jestliže jsou dva sousední spiny vůčv ůči i sobě antiparalelní,, vyvstává dilema, jak natočit spin třett etího iontu. AťA je jakákoliv koliv volba provedena, pro jednoho z jeho dvou sousedů nebude energie minimalizována na frustrace indukovaná geometrií. Systém tudíž nemůž ůže dosáhnout stavu, který z energetického hlediska vyhovuje všem v mikroskopickým podmínk nkám, ale vykazuje multiplicitu rovnoměrn rně nevyhovujících ch stavů. Frustrace můžm ůže e být indukovaná přítomností řady magneticky odlišných interakcí soutěž ěžen ení mezi interakcemi vede rovněž k frustraci!!!?

32 32 3H. Amorfní magnetické materiály - Zmenšujeme ujeme-li dále d rozměr r nanočástic, zjistíme, například pomocí rentgenové difrakce, že částice již nevykazují periodickou krystalovou mřížku m a látka l se nazývá amorfní. - Jelikož není přítomna krystalická mřížka, neexistuje ani žádná významná orientace v materiálu, materiál l nemá žádnou snadnou osou magnetizace,, vložen ením m amorfní magnetické látky do vnější šího pole nikdy nedochází navenek k magneticky uspořádan danému stavu materiálu uspořádání magnetických momentů na krátkou vzdálenost lenost. - Uspořádání jednotlivých magnetických momentů uvnitř látek je naprosto nahodilé. - Rozlišujeme speromagnetickou, asperomagnetickou a sperimagnetickou amorfní látku. Různá magnetická uspořádání v amorfních magnetických materiálech

33 33 3I. Různorodost R magnetického uspořádání Diamagnetismus Feromagnetismus Antiferomagnetismus Paramagnetismus Ferimagnetismus Feromagnetismus vodivostních elektronů Metamagnetismus Superparamagnetismus Speromagnetismus Asperomagnetismus Sperimagnetismus Ideální spinová skla Helimagnetismus Klastrová spinová skla (miktomagnetismus)

34 34 4. Klasifikace magnetických nanočásticových systémů Typ A ideáln lní ultramalé částice,, kdy vzdálenost mezi částicemi je natolik velká, že e spolu nemohou magneticky interagovat (rovněž ferofluidy), jejich magnetické vlastnosti pocházej zejí v důsledku d snížen ení rozměrů objektů (tzv. finite-size effects). Typ B ultramalé částice s morfologií jádro-obalobal (přítomnost povrchové látky předchp edchází mezičásticov sticové magnetické interakci), jejich magnetické vlastnosti jsou ovlivněny ny jak vlastnostmi magnetického jádra, j tak vlastnostmi nemagnetického obalu. Typ C nanokompozitní nanostrukturní materiály ly,, jedná se o malé magnetické částice zabudované v chemicky odlišné matrici, která můž ůže e ale nemusí být magneticky aktivní.. Magnetické vlastnosti jsou pak určeny objemovým podílem magnetických částic a charakterem matrice. Typ D ultramalé částice rozptýlené v nekrystalické matrici.. Takovéto materiály mohou být složeny i ze dvou fázíf odlišných od nekrystalického materiálu (hranice zrn, rozhraní), vykazují vysokou mírou m mezičásticových magnetických interakcí.

35 5. Odvětví nanotechnologií 35 Bioaplikace Harddisk Funkcionalizace magnetických nanoč nanočástic: N magnetický nosič č C ochranná a navazovací substance B bioaktivní substance MRI Mezi další další významné významné aplikace magnetických nanomateriá nanomateriálů řadí adíme ná následují sledující disciplí disciplíny: 1). Katalýza; Katalýza; 2). Ferofluidy (tekutiny obsahují obsahující magnetické magnetické nanoč nanočástice); stice); 3). Antikorozní Antikorozní ochranné ochranné barvy; barvy; 4). Plynové Plynové senzory; senzory; 5). Magnetokalorické Magnetokalorické chlazení chlazení; 6). Teoretické Teoretické studie kvantové kvantového tunelové tunelové jevu magnetizace; magnetizace; 7). Mikro). Mikro- a nanonano-elektronika (spintronika (spintronika). Transport léčiv Separace

36 36 Poděkov kování OPVK Pokročilé vzdělávání ve výzkumu a aplikacích nanomateriálů CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociáln lním m fondem a státn tním m rozpočtem České republiky.

Studium magnetických interakcí komplexních sloučenin železa s magnetickými nanočásticemi oxidů železa

Studium magnetických interakcí komplexních sloučenin železa s magnetickými nanočásticemi oxidů železa UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Fakulta přírodovědecká Katedra fyzikální chemie Studium magnetických interakcí komplexních sloučenin železa s magnetickými nanočásticemi oxidů železa DIPLOMOVÁ PRÁCE Autor

Více

4. Magnetické pole. 4.1. Fyzikální podstata magnetismu. je silové pole, které vzniká v důsledku pohybu elektrických nábojů

4. Magnetické pole. 4.1. Fyzikální podstata magnetismu. je silové pole, které vzniká v důsledku pohybu elektrických nábojů 4. Magnetické pole je silové pole, které vzniká v důsledku pohybu elektrických nábojů 4.1. Fyzikální podstata magnetismu Magnetické pole vytváří permanentní (stálý) magnet, nebo elektromagnet. Stálý magnet,

Více

Magnetické vlastnosti látek (magnetik) jsou důsledkem orbitálního a rotačního pohybu elektronů. Obíhající elektrony představují elementární proudové

Magnetické vlastnosti látek (magnetik) jsou důsledkem orbitálního a rotačního pohybu elektronů. Obíhající elektrony představují elementární proudové MAGNETICKÉ POLE V LÁTCE, MAXWELLOVY ROVNICE MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK Magnetické vlastnosti látek (magnetik) jsou důsledkem orbitálního a rotačního pohybu elektronů. Obíhající elektrony představují elementární

Více

Kapitola 3. Magnetické vlastnosti látky. 3.1 Diamagnetismus

Kapitola 3. Magnetické vlastnosti látky. 3.1 Diamagnetismus Kapitola 3 Magnetické vlastnosti látky Velká část magnetických projevů je zejména u paramagnetických a feromagnetických látek způsobena především spinovým magnetickým momentem. Pokud se po sečtení všech

Více

Nukleární magnetická rezonance (NMR)

Nukleární magnetická rezonance (NMR) Nukleární magnetická rezonance (NMR) Nukleární magnetické rezonance (NMR) princip ZDROJ E = h. elektro-magnetické záření E energie záření h Plankova konstanta frekvence záření VZOREK E E 1 E 0 DETEKTOR

Více

Struktura a vlastnosti kovů I.

Struktura a vlastnosti kovů I. Struktura a vlastnosti kovů I. Vlastnosti fyzikální (teplota tání, měrný objem, moduly pružnosti) Vlastnosti elektrické (vodivost,polovodivost, supravodivost) Vlastnosti magnetické (feromagnetika, antiferomagnetika)

Více

podíl permeability daného materiálu a permeability vakua (4π10-7 )

podíl permeability daného materiálu a permeability vakua (4π10-7 ) ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY 1) Uveďte charakteristické parametry magnetických látek Existence magnetického momentu: základním předpoklad, aby látky měly magnetické vlastnosti tvořen součtem orbitálního

Více

Elektřina a magnetismus UF/01100. Základy elektřiny a magnetismu UF/PA112

Elektřina a magnetismus UF/01100. Základy elektřiny a magnetismu UF/PA112 Elektřina a magnetismus UF/01100 Rozsah: 4/2 Forma výuky: přednáška Zakončení: zkouška Kreditů: 9 Dop. ročník: 1 Dop. semestr: letní Základy elektřiny a magnetismu UF/PA112 Rozsah: 3/2 Forma výuky: přednáška

Více

FYZIKA II. Petr Praus 10. Přednáška Magnetické pole v látce

FYZIKA II. Petr Praus 10. Přednáška Magnetické pole v látce FYZIKA II Petr Praus 10. Přednáška Magnetické pole v látce Osnova přednášky Magnetické pole v látkovém prostředí, Ampérovy proudové smyčky, veličiny B, M, H materiálové vztahy, susceptibilita a permeabilita

Více

Jiří Brus. (Verze 1.0.1-2005) (neupravená a neúplná)

Jiří Brus. (Verze 1.0.1-2005) (neupravená a neúplná) Jiří Brus (Verze 1.0.1-2005) (neupravená a neúplná) Ústav makromolekulární chemie AV ČR, Heyrovského nám. 2, Praha 6 - Petřiny 162 06 e-mail: brus@imc.cas.cz Transverzální magnetizace, která vykonává precesi

Více

Elektrické vlastnosti pevných látek. Dielektrika

Elektrické vlastnosti pevných látek. Dielektrika Elektrické vlastnosti pevných látek Dielektrika pásová struktura: valenční pás zcela zaplněný elektrony prázdný vodivostní pás, široký pás zakázaných energií vnější elektrické pole nevyvolá změnu rychlosti

Více

Magnetismus nanomateriálů měření jejich magnetických vlastností a jejich aplikace

Magnetismus nanomateriálů měření jejich magnetických vlastností a jejich aplikace Magnetismus nanomateriálů měření jejich magnetických vlastností a jejich aplikace Jiří Tuček Katedra experimentální fyziky a Regionální centrum pokročilých technologí a materiálů PřF UP Olomouc E-mail:

Více

ZÁKLADNÍ EXPERIMENTÁLNÍ

ZÁKLADNÍ EXPERIMENTÁLNÍ Kurz praktické NMR spektroskopie 10. - 12. říjen 2011, Praha ZÁKLADNÍ EXPERIMENTÁLNÍ POSTUPY NMR ROZTOKŮ A KAPALIN Jana Svobodová Ústav Makromolekulární chemie AV ČR, v.v.i. Bruker 600 Avance III PŘÍSTROJOVÉ

Více

Zákl. charakteristiky harmonických signálů

Zákl. charakteristiky harmonických signálů Zákl. charakteristiky harmonických signálů y, y 2 y A y ef y stř T y 2 y šš Crest faktor: ya c f = y ef 0 0,5 1 t y = y A sin(ωt) Jeho efektivní hodnota: Středn ední hodnota: Součet efektivních hodnot:

Více

37 MOLEKULY. Molekuly s iontovou vazbou Molekuly s kovalentní vazbou Molekulová spektra

37 MOLEKULY. Molekuly s iontovou vazbou Molekuly s kovalentní vazbou Molekulová spektra 445 37 MOLEKULY Molekuly s iontovou vazbou Molekuly s kovalentní vazbou Molekulová spektra Soustava stabilně vázaných atomů tvoří molekulu. Podle počtu atomů hovoříme o dvoj-, troj- a více atomových molekulách.

Více

6.3.2 Periodická soustava prvků, chemické vazby

6.3.2 Periodická soustava prvků, chemické vazby 6.3. Periodická soustava prvků, chemické vazby Předpoklady: 060301 Nejjednodušší atom: vodík s jediným elektronem v obalu. Ostatní prvky mají více protonů v jádře i více elektronů v obalu změny oproti

Více

Práce, energie a další mechanické veličiny

Práce, energie a další mechanické veličiny Práce, energie a další mechanické veličiny Úvod V předchozích přednáškách jsme zavedli základní mechanické veličiny (rychlost, zrychlení, síla, ) Popis fyzikálních dějů usnadňuje zavedení dalších fyzikálních

Více

Elektrické vlastnosti pevných látek

Elektrické vlastnosti pevných látek Elektrické vlastnosti pevných látek elektrická vodivost gradient vnějšího elektrického pole vyvolá přenos náboje volnými nositeli (elektrony, díry, ionty) měrná vodivost = e n n e p p [ -1 m -1 ] Kovy

Více

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_5_Stacionární magnetické pole

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_5_Stacionární magnetické pole Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_5_Stacionární magnetické pole Ing. Jakub Ulmann 5 Stacionární magnetické pole 5.1 Magnetické pole kolem

Více

Ideální krystalová mřížka periodický potenciál v krystalu. pásová struktura polovodiče

Ideální krystalová mřížka periodický potenciál v krystalu. pásová struktura polovodiče Cvičení 3 Ideální krystalová mřížka periodický potenciál v krystalu Aplikace kvantové mechaniky pásová struktura polovodiče Nosiče náboje v polovodiči hustota stavů obsazovací funkce, Fermiho hladina koncentrace

Více

10a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI

10a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI 0a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI Úvod: Klasický síťový transformátor transformátor s jádrem skládaným z plechů je stále běžně používanou součástí

Více

Magnetické materiály a jejich vlastnosti. Prof.Mgr.Jiří Erhart, Ph.D. Katedra fyziky FP TUL

Magnetické materiály a jejich vlastnosti. Prof.Mgr.Jiří Erhart, Ph.D. Katedra fyziky FP TUL Magnetické materiály a jejich vlastnosti Prof.Mgr.Jiří Erhart, Ph.D. Katedra fyziky FP TUL Magnetické pole v látce Magnetovec, hematit přírodní magnetické minerály Dipólová struktura permanentních magnetů

Více

Fyzikální praktikum pro nefyzikální obory. Úloha č. 10: Magnetizmus

Fyzikální praktikum pro nefyzikální obory. Úloha č. 10: Magnetizmus Ústav fyzikální elektroniky Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Brno Fyzikální praktikum pro nefyzikální obory Úloha č. 10: Magnetizmus jarní semestr 2015 1 Magnetické pole stacionárních (ustálených)

Více

Úvod do studia anorg. materiálů - MC240P33

Úvod do studia anorg. materiálů - MC240P33 Úvod do studia anorg. materiálů - MC240P33 Magnetismus, Magneticky uspořádané a neuspořádané struktury, Feromagnetismus, Antiferomagnetismus, Magnetické materiály, Záznamové materiály. Příprava magnetických

Více

Základy magnetohydrodynamiky. aneb MHD v jedné přednášce?! To si snad děláte legraci!

Základy magnetohydrodynamiky. aneb MHD v jedné přednášce?! To si snad děláte legraci! Základy magnetohydrodynamiky aneb MHD v jedné přednášce?! To si snad děláte legraci! Osnova Magnetohydrodynamika Maxwellovy rovnice Aplikace pinče, MHD generátory, geofyzika, astrofyzika... Magnetohydrodynamika

Více

PŮVOD BARVY U NEVODIČŮ A ČISTÝCH POLOVODIČŮ (KŘEMÍK, GALENIT, RUMĚLKA, DIAMANT)

PŮVOD BARVY U NEVODIČŮ A ČISTÝCH POLOVODIČŮ (KŘEMÍK, GALENIT, RUMĚLKA, DIAMANT) PŮVOD BARVY U NEVODIČŮ A ČISTÝCH POLOVODIČŮ (KŘEMÍK, GALENIT, RUMĚLKA, DIAMANT) Martin Julínek Ústav fyzikální a spotřební chemie, Fakulta chemická VUT v Brně Purkyňova 118, 612 00 Brno, e-mail: julinek@fch.vutbr.cz

Více

ATOM VÝVOJ PŘEDSTAV O SLOŽENÍ A STRUKTUŘE ATOMU

ATOM VÝVOJ PŘEDSTAV O SLOŽENÍ A STRUKTUŘE ATOMU Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: CHEMIE PRVNÍ Mgr. Tomáš MAŇÁK 20. říjen 202 Název zpracovaného celku: ATOM VÝVOJ PŘEDSTAV O SLOŽENÍ A STRUKTUŘE ATOMU Leukippos, Démokritos (5. st. př. n. l.; Řecko).

Více

4.5.7 Magnetické vlastnosti látek

4.5.7 Magnetické vlastnosti látek 4.5.7 Magnetické vlastnosti látek Předpoklady: 4501 Předminulá hodina magnetická indukce závisí i na prostředí, ve kterém ji měříme permeabilita prostředí = 0 r, r - relativní permeabilita prostředí (zda

Více

Metalografie ocelí a litin

Metalografie ocelí a litin Metalografie ocelí a litin Metalografie se zabývá pozorováním a zkoumáním vnitřní stavby neboli struktury kovů a slitin. Dále také stanoví, jak tato struktura souvisí s chemickým složením, teplotou a tepelným

Více

Základy Mössbauerovy spektroskopie. Libor Machala

Základy Mössbauerovy spektroskopie. Libor Machala Základy Mössbauerovy spektroskopie Libor Machala Rudolf L. Mössbauer 1958: jev bezodrazové rezonanční absorpce záření gama atomovým jádrem 1961: Nobelova cena Analogie s rezonanční absorpcí akustických

Více

VLIV STŘÍDAVÉHO MAGNETICKÉHO POLE NA PLASTICKOU DEFORMACI OCELI ZA STUDENA.

VLIV STŘÍDAVÉHO MAGNETICKÉHO POLE NA PLASTICKOU DEFORMACI OCELI ZA STUDENA. VLIV STŘÍDAVÉHO MAGNETICKÉHO POLE NA PLASTICKOU DEFORMACI OCELI ZA STUDENA. Petr Tomčík a Jiří Hrubý b a) VŠB TU Ostrava, Tř. 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava, ČR b) VŠB TU Ostrava, Tř. 17. listopadu 15,

Více

3. Komutátorové motory na střídavý proud... 29 3.1. Rozdělení střídavých komutátorových motorů... 29 3.2. Konstrukce jednofázových komutátorových

3. Komutátorové motory na střídavý proud... 29 3.1. Rozdělení střídavých komutátorových motorů... 29 3.2. Konstrukce jednofázových komutátorových ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ 5 KOMUTÁTOROVÉ STROJE MĚNIČE JIŘÍ LIBRA UČEBNÍ TEXTY PRO VÝUKU ELEKTROTECHNICKÝCH OBORŮ 1 Obsah 1. Úvod k elektrickým strojům... 4 2. Stejnosměrné stroje... 5 2.1. Úvod ke stejnosměrným

Více

METODY CHARAKTERIZACE POLOVODIVÝCH TERMOELEKTRICKÝCH MATERIÁLŮ

METODY CHARAKTERIZACE POLOVODIVÝCH TERMOELEKTRICKÝCH MATERIÁLŮ METODY CHARAKTERIZACE POLOVODIVÝCH TERMOELEKTRICKÝCH MATERIÁLŮ J. KAŠPAROVÁ, Č. DRAŠAR Fakulta chemicko - technologická, Univerzita Pardubice, Studentská 573, 532 10 Pardubice, CZ, e-mail:jana.kasparova@upce.cz

Více

Elektronický učební text pro podporu výuky klasické mechaniky pro posluchače učitelství I. Mechanika hmotného bodu

Elektronický učební text pro podporu výuky klasické mechaniky pro posluchače učitelství I. Mechanika hmotného bodu Elektronický učební text pro podporu výuky klasické mechaniky pro posluchače učitelství I Mechanika hmotného bodu Autor: Kateřina Kárová Text vznikl v rámci bakalářské práce roku 2006. Návod na práci s

Více

Studium kladného sloupce doutnavého výboje pomocí elektrostatických sond: jednoduchá sonda

Studium kladného sloupce doutnavého výboje pomocí elektrostatických sond: jednoduchá sonda 1 Úvod Studium kladného sloupce doutnavého výboje pomocí elektrostatických sond: jednoduchá sonda V této úloze se zaměříme na měření parametrů kladného sloupce doutnavého výboje, proto je vhodné se na

Více

Látky dělíme podle magnetické susceptibility na: diamagnetické < 0 paramagnetické > 0 feromagnetické >> 0

Látky dělíme podle magnetické susceptibility na: diamagnetické < 0 paramagnetické > 0 feromagnetické >> 0 Magnetometrie studuje magnetické pole Země studuje magnetické vlastnosti hornin sestavuje magnetické mapy a umožňuje vyhledávat nerosty obsahující magnetické minerály Zdroje magnetického pole Magnetické

Více

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník Magnetické pole Vytváří se okolo trvalého magnetu. Magnetické pole vodiče Na základě experimentů bylo

Více

6. Střídavý proud. 6. 1. Sinusových průběh

6. Střídavý proud. 6. 1. Sinusových průběh 6. Střídavý proud - je takový proud, který mění v čase svoji velikost a smysl. Nejsnáze řešitelný střídavý proud matematicky i graficky je sinusový střídavý proud, který vyplývá z konstrukce sinusovky.

Více

Supravodiče. doc. Ing. Jiří Vondrák, DrSc. Získání nejnižších teplot - Kamerlingh-Onnes, kapalné hélium

Supravodiče. doc. Ing. Jiří Vondrák, DrSc. Získání nejnižších teplot - Kamerlingh-Onnes, kapalné hélium Supravodiče doc. Ing. Jiří Vondrák, DrSc. Získání nejnižších teplot - Kamerlingh-Onnes, kapalné hélium 1911 : studium závislosti odporu kovů na teplotě Rtuť : měrný odpor původní publikace : ρ < 10-8 Ω

Více

Fyzika (učitelství) Zkouška - teoretická fyzika. Čas k řešení je 120 minut (6 minut na úlohu): snažte se nejprve rychle vyřešit ty nejsnazší úlohy,

Fyzika (učitelství) Zkouška - teoretická fyzika. Čas k řešení je 120 minut (6 minut na úlohu): snažte se nejprve rychle vyřešit ty nejsnazší úlohy, Státní bakalářská zkouška. 9. 05 Fyzika (učitelství) Zkouška - teoretická fyzika (test s řešením) Jméno: Pokyny k řešení testu: Ke každé úloze je správně pouze jedna odpověď. Čas k řešení je 0 minut (6

Více

3.2. Elektrický proud v kovových vodičích

3.2. Elektrický proud v kovových vodičích 3.. Elektrický proud v kovových vodičích Kapitola 3.. byla bez výhrad věnována popisu elektrických nábojů v klidu, nyní se budeme zabývat pohybujícími se nabitými částicemi. 3... Základní pojmy Elektrický

Více

5.7 Vlhkost vzduchu 5.7.5 Absolutní vlhkost 5.7.6 Poměrná vlhkost 5.7.7 Rosný bod 5.7.8 Složení vzduchu 5.7.9 Měření vlhkosti vzduchu

5.7 Vlhkost vzduchu 5.7.5 Absolutní vlhkost 5.7.6 Poměrná vlhkost 5.7.7 Rosný bod 5.7.8 Složení vzduchu 5.7.9 Měření vlhkosti vzduchu Fázové přechody 5.6.5 Fáze Fázové rozhraní 5.6.6 Gibbsovo pravidlo fází 5.6.7 Fázový přechod Fázový přechod prvního druhu Fázový přechod druhého druhu 5.6.7.1 Clausiova-Clapeyronova rovnice 5.6.8 Skupenství

Více

CHEMICKÁ ENERGETIKA. Celá termodynamika je logicky odvozena ze tří základních principů, které mají axiomatický charakter.

CHEMICKÁ ENERGETIKA. Celá termodynamika je logicky odvozena ze tří základních principů, které mají axiomatický charakter. CHEMICKÁ ENERGETIKA Energetickou stránkou soustav a změnami v těchto soustavách se zabývá fyzikální disciplína termodynamika. Z široké oblasti obecné termodynamiky se chemická termodynamika zajímá o chemické

Více

λ, (20.1) 3.10-6 infračervené záření ultrafialové γ a kosmické mikrovlny

λ, (20.1) 3.10-6 infračervené záření ultrafialové γ a kosmické mikrovlny Elektromagnetické vlny Optika, část fyziky zabývající se světlem, patří spolu s mechanikou k nejstarším fyzikálním oborům. Podle jedné ze starověkých teorií je světlo vyzařováno z oka a oko si jím ohmatává

Více

1 Tepelné kapacity krystalů

1 Tepelné kapacity krystalů Kvantová a statistická fyzika 2 Termodynamika a statistická fyzika) 1 Tepelné kapacity krystalů Statistická fyzika dokáže vysvětlit tepelné kapacity látek a jejich teplotní závislosti alespoň tehdy, pokud

Více

Obecná charakteristika

Obecná charakteristika p 1 -prvky Martin Dojiva Obecná charakteristika do této t to skupiny patří bor (B), hliník k (Al( Al), galium (Ga), indium (In) a thallium (Tl) elektronová konfigurace valenční vrstvy je ns 2 np 1 s výjimkou

Více

Princip magnetického záznamuznamu

Princip magnetického záznamuznamu Princip magnetického záznamuznamu Obrázky: IBM, Hitachi 1 Magnetické materiály (1) n I H = l B = μ H B l μ μ = μ μ 0 0 μ = 4π 10 r 7 2 [ N A ] n I Diamagnetické materiály: µ r < 1 (Au, Cu) Paramagnetické

Více

Kapitoly z fyzikální chemie KFC/KFCH. VII. Spektroskopie a fotochemie

Kapitoly z fyzikální chemie KFC/KFCH. VII. Spektroskopie a fotochemie Kapitoly z fyzikální chemie KFC/KFCH VII. Spektroskopie a fotochemie Karel Berka Univerzita Palackého v Olomouci Katedra Fyzikální chemie karel.berka@upol.cz Spektroskopie Analýza světla Excitované Absorbované

Více

IV. Magnetické pole ve vakuu a v magnetiku. 1. Magnetické pole el. proudu 2. Vlastnosti mg. pole 3. Magnetikum

IV. Magnetické pole ve vakuu a v magnetiku. 1. Magnetické pole el. proudu 2. Vlastnosti mg. pole 3. Magnetikum IV. Magnetické pole ve vakuu a v magnetiku Osnova: 1. Magnetické pole el. poudu 2. Vlastnosti mg. pole 3. Magnetikum 1. Magnetické pole el. poudu histoický úvod podivné expeimenty ukazující neznámé silové

Více

POŽADAVKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE MAGISTERSKÉ STUDIUM POČÍTAČOVÉ MODELOVÁNÍ VE VĚDĚ A TECHNICE (NAVAZUJÍCÍ STUDIUM I DOBÍHAJÍCÍ 5-LETÉ STUDIUM)

POŽADAVKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE MAGISTERSKÉ STUDIUM POČÍTAČOVÉ MODELOVÁNÍ VE VĚDĚ A TECHNICE (NAVAZUJÍCÍ STUDIUM I DOBÍHAJÍCÍ 5-LETÉ STUDIUM) POŽADAVKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE MAGISTERSKÉ STUDIUM POČÍTAČOVÉ MODELOVÁNÍ VE VĚDĚ A TECHNICE (NAVAZUJÍCÍ STUDIUM I DOBÍHAJÍCÍ 5-LETÉ STUDIUM) Organizace zkoušky Zkouška je ústní a má čtyři části:

Více

Metody snižov. Prostřed emisních aspektů (smog, prach, CO 2. ším. často neustále nabývá na významu. znivě,, a to i lní.

Metody snižov. Prostřed emisních aspektů (smog, prach, CO 2. ším. často neustále nabývá na významu. znivě,, a to i lní. Metody snižov Prostřed edí ve kterém žijeme, je kromě běžně diskutovaných emisních aspektů (smog, prach, CO 2, )) zatíženo další ším, často opomíjeným, který však v neustále nabývá na významu. Je prokázáno

Více

2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA

2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA 2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA Pevnost skla reprezentující jeho mechanické vlastnosti nejčastěji bývá hlavním parametrem jeho využití. Nevýhodou skel je jejich poměrně nízká pevnost v tahu a rázu (pevnost

Více

Světlo v multimódových optických vláknech

Světlo v multimódových optických vláknech Světlo v multimódových optických vláknech Tomáš Tyc Ústav teoretické fyziky a astrofyziky, Masarykova univerzita, Kotlářská 2, 61137 Brno Úvod Optické vlákno je pozoruhodný fyzikální systém: téměř dokonalý

Více

Chemie = přírodní věda zkoumající složení a strukturu látek a jejich přeměny v látky jiné

Chemie = přírodní věda zkoumající složení a strukturu látek a jejich přeměny v látky jiné Otázka: Obecná chemie Předmět: Chemie Přidal(a): ZuzilQa Základní pojmy v chemii, periodická soustava prvků Chemie = přírodní věda zkoumající složení a strukturu látek a jejich přeměny v látky jiné -setkáváme

Více

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D15_Z_OPAK_E_Stacionarni_magneticke_pole_T Člověk a příroda Fyzika Stacionární

Více

Magnetická anizotropie hornin. (stručný přehled a využití v geologii)

Magnetická anizotropie hornin. (stručný přehled a využití v geologii) Magnetická anizotropie hornin (stručný přehled a využití v geologii) Magnetická anizotropie hornin Osnova 1. Základní principy magnetismu a magnetická susceptibilita 2. Anizotropie magnetické susceptibility

Více

R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A. R10.1 Fotovoltaika

R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A. R10.1 Fotovoltaika Fyzika pro střední školy II 84 R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A R10.1 Fotovoltaika Sluneční záření je spojeno s přenosem značné energie na povrch Země. Její velikost je dána sluneční neboli solární

Více

OPVK CZ.1.07/2.2.00/

OPVK CZ.1.07/2.2.00/ 18.2.2013 OPVK CZ.1.07/2.2.00/28.0184 Cvičení z NMR OCH/NMR Mgr. Tomáš Pospíšil, Ph.D. LS 2012/2013 18.2.2013 NMR základní principy NMR Nukleární Magnetická Resonance N - nukleární (studujeme vlastnosti

Více

Mineralogie. 2. Vlastnosti minerálů. pro Univerzitu třetího věku VŠB-TUO, HGF. Ing. Jiří Mališ, Ph.D. jiri.malis@vsb.cz, tel. 4171, kanc.

Mineralogie. 2. Vlastnosti minerálů. pro Univerzitu třetího věku VŠB-TUO, HGF. Ing. Jiří Mališ, Ph.D. jiri.malis@vsb.cz, tel. 4171, kanc. Mineralogie pro Univerzitu třetího věku VŠB-TUO, HGF 2. Vlastnosti minerálů Ing. Jiří Mališ, Ph.D. jiri.malis@vsb.cz, tel. 4171, kanc. J441 Fyzikální vlastnosti minerálů Minerály jako fyzikální látky mají

Více

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření magnetických veličin, část 3-9-1

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření magnetických veličin, část 3-9-1 MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření magnetických veličin, část 3-9-1 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0093 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

MATERIÁLY PRO ELEKTROTECHNIKU

MATERIÁLY PRO ELEKTROTECHNIKU Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava MATERIÁLY PRO ELEKTROTECHNIKU učební text Jaromír Drápala Ostrava 2013 ` Recenze: Ing. Dušan Nohavica, CSc. Název: Materiály pro elektrotechniku Autor:

Více

Magnetická metoda prášková DZM 2013

Magnetická metoda prášková DZM 2013 Magnetická metoda prášková DZM 2013 1 2 ROZPTYL MAGNETICKÉHO POLE Metoda je založena na skutečnosti, že ve zmagnetovaném feromagnetickém materiálu se v místě necelistvosti (nebo náhlé změny magnetických

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ Katedra přírodovědných oborů

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ Katedra přírodovědných oborů ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ Katedra přírodovědných oborů Studium magnetických částic oxidů železa metodami jaderné magnetické rezonance Diplomová práce Vedoucí

Více

Zeemanův jev. Pavel Motal 1 SOŠ a SOU Kuřim, s. r. o. Miroslav Michlíček 2 Gymnázium Vyškov

Zeemanův jev. Pavel Motal 1 SOŠ a SOU Kuřim, s. r. o. Miroslav Michlíček 2 Gymnázium Vyškov Zeemanův jev Pavel Motal 1 SOŠ a SOU Kuřim, s. r. o. Miroslav Michlíček 2 Gymnázium Vyškov 1 Abstrakt Při tomto experimentu jsme zopakovali pokus Pietera Zeemana (nositel Nobelovy ceny v roce 1902) se

Více

R w I ź G w ==> E. Přij.

R w I ź G w ==> E. Přij. 1. Na baterii se napojily 2 stejné ohřívače s odporem =10 Ω každý. Jaký je vnitřní odpor w baterie, jestliže výkon vznikající na obou ohřívačích nezávisí na způsobu jejich napojení (sériově nebo paralelně)?

Více

MĚŘENÍ HYSTEREZNÍ SMYČKY TRANSFORMÁTORU

MĚŘENÍ HYSTEREZNÍ SMYČKY TRANSFORMÁTORU niverzita Pardubice Ústav elektrotechniky a informatiky Materiály pro elektrotechniku Laboratorní cvičení č. 4 MĚŘEÍ HYSTEREZÍ SMYČKY TRASFORMÁTOR Jméno(a): Ondřej Karas, Miroslav Šedivý, Ondřej Welsch

Více

ZÁKLADNÍ POZNATKY MOLEKULOVÉ FYZIKY A TERMIKY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Molekulová fyzika a termika

ZÁKLADNÍ POZNATKY MOLEKULOVÉ FYZIKY A TERMIKY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Molekulová fyzika a termika ZÁKLADNÍ POZNATKY MOLEKULOVÉ FYZIKY A TERMIKY Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Molekulová fyzika a termika Částicová struktura látek Látky jakéhokoli skupenství se skládají z částic Částicemi jsou

Více

Veličiny- základní N A. Látkové množství je dáno podílem N částic v systému a Avogadrovy konstanty NA

Veličiny- základní N A. Látkové množství je dáno podílem N částic v systému a Avogadrovy konstanty NA YCHS, XCHS I. Úvod: plán přednášek a cvičení, podmínky udělení zápočtu a zkoušky. Základní pojmy: jednotky a veličiny, základy chemie. Stavba atomu a chemická vazba. Skupenství látek, chemické reakce,

Více

Fyzikální vlastnosti materiálů FX001

Fyzikální vlastnosti materiálů FX001 Fyzikální vlastnosti materiálů FX001 1. Vazba v pevné látce, elastické a tepelné vlastnosti materiálů 2. Elektrické vlastnosti materiálů 3. Optické vlastnosti materiálů 4. Magnetické vlastnosti materiálů

Více

Od kvantové mechaniky k chemii

Od kvantové mechaniky k chemii Od kvantové mechaniky k chemii Jan Řezáč UOCHB AV ČR 19. září 2017 Jan Řezáč (UOCHB AV ČR) Od kvantové mechaniky k chemii 19. září 2017 1 / 33 Úvod Vztah mezi molekulovou strukturou a makroskopickými vlastnostmi

Více

Struktura atomů a molekul

Struktura atomů a molekul Struktura atomů a molekul Obrazová příloha Michal Otyepka tento text byl vysázen systémem L A TEX2 ε ii Úvod Dokument obsahuje všechny obrázky tak, jak jsou uvedeny ve druhém vydání skript Struktura atomů

Více

ELEKTROSTATICKÉ POLE V LÁTKÁCH

ELEKTROSTATICKÉ POLE V LÁTKÁCH LKTROSTATIKÉ POL V LÁTKÁH A) LKTROSTATIKÉ POL V VODIČÍH VODIČ látka obsahující volné elektrické náboje náboje se po vložení látky do pole budou pohybovat až do vytvoření ustáleného stavu, kdy je uvnitř

Více

2. kapitola: Přenosová cesta optická (rozšířená osnova)

2. kapitola: Přenosová cesta optická (rozšířená osnova) Punčochář, J: AEO; 2. kapitola 1 2. kapitola: Přenosová cesta optická (rozšířená osnova) Čas ke studiu: 4 hodiny Cíl: Po prostudování této kapitoly budete umět identifikovat prvky optického přenosového

Více

Úvod do moderní fyziky. lekce 9 fyzika pevných látek (vedení elektřiny v pevných látkách)

Úvod do moderní fyziky. lekce 9 fyzika pevných látek (vedení elektřiny v pevných látkách) Úvod do moderní fyziky lekce 9 fyzika pevných látek (vedení elektřiny v pevných látkách) krystalické pevné látky pevné látky, jejichž atomy jsou uspořádány do pravidelné 3D struktury zvané mřížka, každý

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Nanokompozitní materiály: Struktura a magnetické vlastnosti

Nanokompozitní materiály: Struktura a magnetické vlastnosti Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Alice Mantlíková Nanokompozitní materiály: Struktura a magnetické vlastnosti Katedra fyziky kondenzovaných soustav Vedoucí bakalářské

Více

Atomové jádro, elektronový obal

Atomové jádro, elektronový obal Atomové jádro, elektronový obal 1 / 9 Atomové jádro Atomové jádro je tvořeno protony a neutrony Prvek je látka skládající se z atomů se stejným počtem protonů Nuklid je systém tvořený prvky se stejným

Více

Elektrická impedanční tomografie

Elektrická impedanční tomografie Biofyzikální ústav LF MU Projekt FRVŠ 911/2013 Je neinvazivní lékařská technika využívající nízkofrekvenční elektrické proudy pro zobrazení elektrických vlastností tkaní a vnitřních struktur těla. Různé

Více

Elektrická dvojvrstva

Elektrická dvojvrstva 1 Elektrická dvojvrstva o povrchový náboj (především hydrofobních) částic vyrovnáván ekvivalentním množstvím opačně nabitých iontů (protiiontů) o náboj koloidní částice + obal protiiontů = tzv. elektrická

Více

NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník

NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník Nestacionární magnetické pole Vektor magnetické indukce v čase mění směr nebo velikost. a. nepohybující

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Opakování z minula Materiál Degradační procesy Vnitřní stavba atomy, vazby Krystalické, amorfní, semikrystalické Vlastnosti materiálů

Více

Pohyb elektronu ve zkříženém elektrickém a magnetickém poli a stanovení měrného náboje elektronu

Pohyb elektronu ve zkříženém elektrickém a magnetickém poli a stanovení měrného náboje elektronu Úloha 1 Pohyb elektronu ve zkříženém elektrickém a magnetickém poli a stanovení měrného náboje elektronu 1.1 Úkol měření 1.Změřtezávislostanodovéhoproudu I a naindukcimagnetickéhopoleprodvěhodnotyanodovéhonapětí

Více

Zajímavé pokusy s keramickými magnety

Zajímavé pokusy s keramickými magnety Veletrh nápadů učitelů fyziky Vl Zajímavé pokusy s keramickými magnety HANS-JOACHIM WILKE Technická UIŮverzita, Drážďany, SRN Překlad - R. Holubová V úvodu konference byla přednesena velice zajímavá přednáška

Více

DOUTNAVÝ VÝBOJ. Další technologie využívající doutnavý výboj

DOUTNAVÝ VÝBOJ. Další technologie využívající doutnavý výboj DOUTNAVÝ VÝBOJ Další technologie využívající doutnavý výboj Plazma doutnavého výboje je využíváno v technologiích depozice povlaků nebo modifikace povrchů. Jedná se zejména o : - depozici povlaků magnetronovým

Více

KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK

KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK Látky kteréhokoliv skupenství se skládají z částic. Prostor, který těleso zaujímá, není částicemi beze zbytku vyplněn (diskrétní struktura látek). Rozměry částic jsou řádově

Více

3. Elektromagnetické pole 68 3.1. Vlnové rovnice elektromagnetického pole 68

3. Elektromagnetické pole 68 3.1. Vlnové rovnice elektromagnetického pole 68 1. Základní zákony elektromagnetismu 6 1.1. Zákon elektromagnetické indukce 6 1.2. Spřažený tok vzduchové cívky 12 1.3. Spřažený tok cívky s feromagnetickým jádrem 17 1.4. Druhá Maxwellova rovnice 18 1.4.1.

Více

EMJ-01 odmagnetovací jednotka

EMJ-01 odmagnetovací jednotka EMJ-01 odmagnetovací jednotka 1. Parametry - Vstupní napájecí napětí 230VAC, pojistka F1A nad přívodní vývodkou. - Pojistky F1.6A pro magnetku a F400mA chránící modul DM2.3E. - Prosvětlený zelený vypínač

Více

Petr Chvosta. vlevo, bude pravděpodobnost toho, že se tyč na počátku intervalu τ B nachází nad vpravo

Petr Chvosta. vlevo, bude pravděpodobnost toho, že se tyč na počátku intervalu τ B nachází nad vpravo MOLEKULÁRNÍ MOTORY Petr Chvosta. Automobil v krupobití aneb brzděním k pohybu Uvažme automobil stojící na mírném svahu a bombardovaný rovnoměrně ze všech stran obrovskými kroupami. Svah stoupá směrem doprava

Více

MĚŘENÍ HYSTEREZNÍ SMYČKY TRANSFORMÁTORU

MĚŘENÍ HYSTEREZNÍ SMYČKY TRANSFORMÁTORU niverzita Pardubice Fakulta elektrotechniky a informatiky Materiály pro elektrotechniku Laboratorní cvičení č. 4 MĚŘEÍ HYSTEREZÍ SMYČKY TRASFORMÁTOR Jméno(a): Jiří Paar, Zdeněk epraš (Dušan Pavlovič, Ondřej

Více

OCHRANA MOSTNÍCH OBJEKTŮ PROTI JEJICH DESTRUKCI VLIVEM POVODŇOVÝCH OVÝCH UDÁLOST LOSTÍ

OCHRANA MOSTNÍCH OBJEKTŮ PROTI JEJICH DESTRUKCI VLIVEM POVODŇOVÝCH OVÝCH UDÁLOST LOSTÍ projekt ISPROFONDU 5006210046 OCHRANA MOSTNÍCH OBJEKTŮ PROTI JEJICH DESTRUKCI VLIVEM POVODŇOVÝCH OVÝCH UDÁLOST LOSTÍ Ing. Petr Bouška, Ph.D. Ing.. Pavel Balvín Prof. Ing. Pavel Gabriel, DrSc. Doc.. Ing.

Více

Stacionární magnetické pole. Kolem trvalého magnetu existuje magnetické pole.

Stacionární magnetické pole. Kolem trvalého magnetu existuje magnetické pole. Magnetické pole Stacionární magnetické pole Kolem trvalého magnetu existuje magnetické pole. Stacionární magnetické pole Pilinový obrazec magnetického pole tyčového magnetu Stacionární magnetické pole

Více

ATOMOVÁ SPEKTROMETRIE

ATOMOVÁ SPEKTROMETRIE ATOMOVÁ SPEKTROMETRIE Atomová spektrometrie valenčních e - 1. OES (AES). AAS 3. AFS 1 Atomová spektra čárová spektra Tok záření P - množství zářivé energie (Q E ) přenesené od zdroje za jednotku času.

Více

Dynamické kritické jevy

Dynamické kritické jevy Dynamické kritické jevy statické vs. dynamické Ve statické situaci je kritické chování určeno: i. dimenzí parametru uspořádání ii. dimenzí fyzikálního prostoru každý obor začíná nejprve statickými jevy

Více

Stacionární magnetické pole Nestacionární magnetické pole

Stacionární magnetické pole Nestacionární magnetické pole Magnetické pole Stacionární magnetické pole Nestacionární magnetické pole Stacionární magnetické pole Magnetické pole tyčového magnetu: magnetka severní pól (N) tmavě zbarven - ukazuje k jižnímu pólu magnetu

Více

1.7. Mechanické kmitání

1.7. Mechanické kmitání 1.7. Mechanické kmitání. 1. Umět vysvětlit princip netlumeného kmitavého pohybu.. Umět srovnat periodický kmitavý pohyb s periodickým pohybem po kružnici. 3. Znát charakteristické veličiny periodického

Více

Pro zředěné roztoky za konstantní teploty T je osmotický tlak úměrný molární koncentraci

Pro zředěné roztoky za konstantní teploty T je osmotický tlak úměrný molární koncentraci TRANSPORTNÍ MECHANISMY Transport látek z vnějšího prostředí do buňky a naopak se může uskutečňovat dvěma cestami - aktivním a pasivním transportem. Pasivním transportem rozumíme přenos látek ve směru energetického

Více

Polymorfismus kovů Při změně podmínek (zejména teploty), nebo např.mechanickým působením změna krystalické struktury.

Polymorfismus kovů Při změně podmínek (zejména teploty), nebo např.mechanickým působením změna krystalické struktury. Struktura kovů Kovová vazba Krystalová mříž: v uzlových bodech kationy (pro atom H: m jádro :m obal = 2000:1), Mezi kationy: delokalizovaný elektronový plyn, vyplňuje celé kovu těleso. Hmotu udržuje elektrostatická

Více

Nanotechnologie a jejich aplikace. doc. RNDr. Roman Kubínek, CSc.

Nanotechnologie a jejich aplikace. doc. RNDr. Roman Kubínek, CSc. Nanotechnologie a jejich aplikace doc. RNDr. Roman Kubínek, CSc. Předpona pochází z řeckého νανος což znamená trpaslík 10-9 m 380-780 nm rozsah λ viditelného světla Srovnání známých malých útvarů SPM Vyjasnění

Více

Mechatronické systémy s krokovými motory

Mechatronické systémy s krokovými motory Mechatronické systémy s krokovými motory V současné technické praxi v oblasti řídicí, výpočetní a regulační techniky se nejvíce používají krokové a synchronní motorky malých výkonů. Nejvíce máme možnost

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE. Západočeská univerzita v Plzni Fakulta elektrotechnická Katedra technologií a měření. Vyšetření permeability magnetických kapalin

DIPLOMOVÁ PRÁCE. Západočeská univerzita v Plzni Fakulta elektrotechnická Katedra technologií a měření. Vyšetření permeability magnetických kapalin Západočeská univerzita v Plzni Fakulta elektrotechnická Katedra technologií a měření DIPLOMOVÁ PRÁCE Vyšetření permeability magnetických kapalin Plzeň 2013 Bc. Miroslav Kubát 2 3 Abstrakt Tato práce se

Více