vydává Spokojený domov, o. p. s. Obsah čísla:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "vydává Spokojený domov, o. p. s. Obsah čísla:"

Transkript

1 JIŽ TEĎ ZVEME NA VELKÝ BENEFIČNÍ KONCERT SPOKOJENÉHO DOMOVA 4. ŘÍJNA 2014 VÍCE NA STRANĚ 4 snadnější život nejen ve stáří a nemoci 3/2014 ZDARMA květen červen vydává Spokojený domov, o. p. s. Náklady na jeden výtisk časopisu jsou 15 Kč. Děkujeme sponzorům za podporu. ZAHRADNICTVÍ NA PODPORU NAŠICH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB BYLO SLAVNOSTNĚ OTEVŘENO! VÍCE NA STRANĚ 1. Obsah čísla: Zahradnictví Spokojené slunce bylo slavnostně otevřeno Časopis Spokojený domov slaví páté narozeniny str. 1 Spokojený domov na Dáda Days, Bousovfestu a dalších akcích str. 2 Poděkování nadacím a dárcům str. 3 Přípravy podzimního benefičního koncertu jsou v plném proudu DĚKUJEME NAŠIM NEJNOVĚJŠÍM DÁRCŮM: str. 4 Rozhovor: Poslanec a sociolog Ivan Gabal str. 5 6 Klienti sdružení DMO POBYTY trávili již třetí Velikonoce v Centru Paraple Jaromír Breitr v Domově Modrý kámen oslavil osmdesátku i čtyřicítku zároveň str. 8 Druhá část seriálu o změnách v dědickém právu str. 9 Hledání ztraceného času: Příběhy Oldřicha Sedláčka z Kruhů str. 10 VÍCE NA STRANĚ 3

2 strana 1 SPOKOJENÝ DOMOV INFORMUJE Spokojený domov 3/2014 Zahradnictví Spokojené slunce bylo slavnostně otevřeno Příjmy ze zahradnictví jsou určeny na podporu našich sociálních služeb Petr Novák Ačkoliv zahradnictví Spokojené slunce již několik měsíců slouží veřejnosti, v pátek 30. května se uskutečnilo jeho slavnostní otevření, které si nenechaly ujít desítky lidí z Dolního Bousova i širokého okolí. Vedoucí zahradnictví Miluše Pavlíková připravila bohatou výstavu fotografií mapující uplynulý rok, za který se podařilo léta opuštěný objekt zvelebit a obnovit v něm zahradnickou činnost. Podíl na tom mají nejen zaměstnanci Spokojeného domova, ale také řada dobrovolníků. Ruku k dílu přiložil i majitel objektu Jan Harcuba, který za svou práci na opravě skleníku obdržel od vedoucí zahradnictví speciální certifikát pro sklenářského mistra. Hostem slavnostního odpoledne byl rovněž herec a dabér Václav Knop, který spolu s Miluší Pavlíkovou rozkrojil dort s logem zahradnictví. Václav Knop, který se proslavil například jako profesor Jonáš ze seriálu Hospoda či dabér Franka Burnse (M*A*S*H), ale jeho hlas můžete znát i z reproduktorů mnoha nádražních rozhlasů po celé republice, je oficiální tváří Spokojeného domova a zúčastňuje se pravidelně většiny jeho akcí. Pro návštěvníky slavnostního otevření zahradnictví bylo připraveno také občerstvení připravené převážně z vlastních vypěstovaných surovin. Zahradnictví Spokojené slunce se nachází v Dolním Bousově v ulici V Lipkách naproti hřbitovu a je otevřeno zatím od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin. Více informací o zahradnictví získáte na telefonu či na webu Časopis Spokojený domov slaví páté narozeniny Petr Novák Rok 2014 není jen rokem desátého výročí fungování Spokojeného domova coby poskytovatele sociálních služeb v domácnostech seniorů a handicapovaných. Zároveň si připomínáme páté výročí vydávání našeho zpravodaje. Poprvé vyšel v květnu Jeho název byl tehdy Spokojený senior. Tenkrát jsme netušili, že se nám i přes omezené časové, technické i finanční možnosti (které jsou pochopitelné vzhledem k tomu, že se jedná jen o naši doplňkovou aktivitu) podaří zachovat jeho pravidelné vydávání po několik dalších let. Z původních pár výtisků tištěných na kancelářské tiskárně vznikl plnohodnotný časopis přesahující rámec zpravodaje neziskové organizace. Kromě informací o naší činnosti totiž přináší i články o kultuře a dění v regionu, zdravotní a sociální oblasti, ale rovněž rozhovory se zajímavými osobnostmi, mezi něž v uplynulých letech patřily například Květa Fialová, Luba Skořepová, Taťána Kuchařová, Pavel Nový či Michal Horáček. Samozřejmě je stále co zlepšovat, proto se v nejbližších měsících můžete dočkat mimo jiné nové grafické podoby a řady dalších novinek. Více informací:

3 Spokojený domov 3/2014 SPOKOJENÝ DOMOV INFORMUJE Internet pomohl i Spokojeného domova klientům V pondělí 14. dubna jsme se zúčastnili závěrečného setkání největší internetové sbírky Internet pomáhá, kterou pořádá Konto BARIÉRY. Letos se partnerem stala Nadace Taťány Kuchařové Krása pomoci. Celkem se podařilo vybrat částku přes půl milionu korun. Příběhy lidí, kterým tato částka pomůže, najdete na webu projektu Počítačový kurz nejen pro seniory v Kněžmostu dospěl do finále V úterý 15. dubna byl v Základní škole Kněžmost slavnostně ukončen počítačový kurz nejen pro seniory, který pořádala tamní obecní knihovna. Kurz navštěvovalo 13 osob s minimálními zkušenostmi s počítačem. Naučili se v něm základy práce se soubory a složkami, psaní a úpravu textu v textovém editoru a také používání počítačové sítě internet. Zase jsem si připadala po tolika letech jako žačka ve škole. Každý týden jsem se v úterý těšila do školy. Moc se mi tady líbilo, něco nového jsem se naučila, hodnotí kurz jedna z absolventek kurzu. Počítačový kurz jsem absolvoval již poněkolikáté a vždycky jsem se naučil něco nového. V životě je pořád co se učit, jen když se chce, dodává další z účastníků. V případě zájmu ze strany strana 2 občanů bude zahájen další kurz. Více informací na telefonu nebo v domě s pečovatelskou službou v Kněžmostu, U Střediska 24. Spokojený domov se prezentoval na Dáda Days a Bousovfestu Letošní Dáda Days v Bakově nad Jizerou. 24. května se ve volnočasovém areálu v Bakově nad Jizerou uskutečnil velký zábavný den pro celou rodinu. Již devátý ročník charitativního projektu Dáda Days se tentokrát nesl v duchu tématu Cézar a Kleopatra. 7. června se v areálu likérky v Dolním Bousově konal první ročník festivalu Bousovfest, na kterém vystoupila například kapela Support Lesbiens, Petr Spálený, Xindl X, Wohnout a další hudební interpreti. Na obou akcích nechyběl ani prezentační stánek Spokojeného domova. Spokojený domov navštěvuje tímto způsobem různorodé akce, neboť s péčí o seniory či handicapované ve svém okolí či rodinách se setkávají lidé všech generací i zájmů. Foto: Spokojený domov (4x)

4 strana 3 SPOKOJENÝ DOMOV INFORMUJE Spokojený domov 3/2014 Spokojený domov poskytuje asistenci dětem ve škole s velkou pomocí nadací a dárců Nadace Olgy Havlové přispěla Spokojenému domovu již podruhé na nákup ošetřovatelských pomůcek Jak jsme již několikrát v našem časopisu informovali, Spokojený domov již několik let poskytuje osobní asistenci žákům turnovské speciální školy. Stejně jako vloni nás i letos podpořil Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové nadačním příspěvkem na nákup ošetřovatelských pomůcek. Při poskytování terénních sociálních služeb v domácnostech potřebných si naši terénní pracovníci nevystačí pouze s umytím rukou, je třeba použít ochranné ošetřovatelské pomůcky, jakými jsou dezinfekční přípravek, rukavice a roušky. Díky jejich nákupu zajistí Spokojený domov pracovníkům i klientům bezpečné poskytnutí péče, a to z hygienického i ochranného hlediska. Foto: archiv Spokojeného domova Postupně vás také informujeme o těch, kdo tuto naši činnost podporují. Přinášíme seznam našich nejnovějších dárců: Nadace Dětský mozek Nadace Partners Grantový program ŠKODA dětem město Turnov Poděkování Nadaci AGROFERT Nadace AGROFERT nám poskytla nadační příspěvek Kč na poskytování terénní pečovatelské služby a odlehčovacích služeb. Nadace sleduje potřeby v České republice ve vybraných oblastech a snaží se pomáhat přesně tam, kde je to třeba. Nadace svou činnost realizuje převážně formou finančního příspěvku. Přispívá především nekomerčním právnickým osobám na rozvoj jejich aktivit a na zlepšení jejich materiálně-technického vybavení a podmínek činnosti. Nadační fond J&T přispěl Spokojenému domovu na nákup kompenzačních pomůcek Poděkování patří rovněž Nadačnímu fondu J&T za Kč na nákup kompenzačních pomůcek, které budou sloužit k zapůjčení našim klientům, ale i zájemcům z řad veřejnosti. Podrobnosti o kompenzačních pomůckách přineseme v dalším čísle časopisu.

5 Spokojený domov 3/2014 SPOKOJENÝ DOMOV INFORMUJE strana 4 Přípravy podzimního benefičního koncertu jsou v plném proudu Na koncertě se bude křtít i kniha. Výtěžek z akce bude věnován na nákup automobilu Petr Novák Spokojený domov byl původně coby občanské sdružení založen již v roce 2004 a letos si tedy připomíná 10 let své existence. Při této příležitosti připravuje benefiční koncert, který se uskuteční v sobotu 4. října od 19 hodin v Městském divadle Mnichovo Hradiště. Účast přislíbili zpěváci a hudebníci Viktor Sodoma, Pavel Půta & Andy Seidl, Ivan Berka, Tomáš Chmel, Jakub Kazda. Dalším potvrzeným hostem je herec a dabér Václav Knop, který je dlouhodobou oficiální tváří Andy Sedl (vlevo) a Pavel Půta. Spokojeného domova. Legendu českého popu i bigbítu Viktora Sodomu (vlevo) asi není třeba představovat. Jakuba Kazdu z Jičína (vpravo) naši skalní příznivci již také znají, protože v minulosti vystupoval na několika našich akcích. Foto: archiv (2x) Foto: Petr Novák Na koncertě se bude rovněž křtít i kniha věnovaná právě desetileté historii Spokojeného domova. Výtěžek koncertu bude použit na nákup nového automobilu, který bude sloužit k přepravě pečovatelek za klienty i k přepravě klientů například na úřady, k lékaři či za kulturou. Vzhledem k tomu, že Spokojený domov poskytuje své služby na rozsáhlém území Mladoboleslavska a Českého ráje včetně těch nejmenších vesniček, jsou pro nás spolehlivé a bezpečné automobily nezbytností. Více informací: Hudebník a bývalý zaměstnanec Spokojeného domova Tomáš Chmel: Děkuji bývalým kolegům, že mi dali zkušenosti a byli mi oporou Rád podpořím benefiční koncert Spokojeného domova. Spokojenému domovu chci poděkovat za pracovní zkušenosti, které mohu ve svém běžném životě pozitivně použít a předávat dál. Činnosti ve Spokojeném domově, kterou jsem dělal, byl asistent/pečovatel v terénu. Tato úloha není jednoduchá, protože vyžaduje velké nasazení. Potěšilo mě, že mi klienti začali říkat terénní Tomáš. Ve stáří lidé potřebují důstojně a lidsky žít, a proto tyto služby nabízí Spokojený domov. Když jsem byl v terénu, viděl jsem, jak takoví lidé žijí, i slyšel od nich různá vyprávění o jejich životech. Lidé mají různé životní příběhy, nad kterými se můžeme pozastavit i zamyslet se, co nám mají ukázat a jaké hodnoty máme my sami. Rád bych poděkoval Petrovi Novákovi, který mě oslovil, i všem dalším kolegům, kteří mi dali další zkušenosti a byli mi oporou. Na závěr kolegům i Spokojenému domovu přeji úspěšný vývoj i spokojené klienty. Tomáš Chmel

6 strana 5 ROZHOVOR Spokojený domov 3/2014 Poslanec a sociolog Ivan Gabal navštívil naše klienty Petr Novák V pondělí 28. dubna jsme přivítali herce a dabéra Václava Knopa, který je naší oficiální tváří, a sociologa a poslance za KDU-ČSL Ivana Gabala. Na programu byla diskuse o sociální problematice a návštěva klientů v Mnichově Hradišti a v Doubravě. Zároveň poskytl rozhovor pro náš časopis. Co vás vedlo ke vstupu do politiky? Dlouhodobě jsem se věnoval vážným tématům společenské dynamiky ve své společnosti GAC, osobně jsem se také od roku 2011 angažoval v protikorupčních agendách a v organizaci Veřejnost proti korupci. Když pak přišla nabídka od KDU, kandidoval jsem jako nestraník nejdříve neúspěšně do senátu v roce 2012 a o rok později v parlamentních volbách. Jsem přesvědčený, že určité chronické problémy a neuspokojivá kondice české politiky a veřejné správy prostě vyžaduje zapojit se do práce přímo. Ivan Gabal (zcela vlevo) a Václav Knop (druhý zprava) se zaměstnanci spokojeného domova. Možná to bude znít jako klišé ale dá se v politice něčeho dosáhnout? A fungovat poctivým způsobem? Jsem v dobrém překvapený, jak je parlamentní politika otevřeným prostorem k prosazování určitých řešení a politik, nebo přinejmenším k jejich diskusi. Stačí k tomu pár věcí: předně chuť pracovat a něco vytvořit nebo řešit a nikoli sledovat pouze vlastní prospěch nebo slávu. Dále věcnou znalost, kompetenci a znalost fakt. A konečně mít jasnou představu o vlastním řešení. Pak je třeba hledat většinovou podporu. Neboli věcmi lze pohnout k lepšímu, chce to práci. Parlament je dost složitý mechanismus, ale není neovlivnitelný, naopak. Navíc je složený z konkrétních lidí. Jak by se dala z vašeho pohledu srovnat sociální problematika za socialismu a dnes? Socialismus byl systém kolektivních povinností, kdy se muselo pracovat respektive být zaměstnaný, muselo se chodit k volbám, nesmělo se být bez práce a bez razítka zaměstnavatele v občanském průkazu. Dnešní je systém individuálních svobod, prosazuje se individuální variabilita, včetně prostoru k neúspěchu nebo k alternativě, byť by byla sebedestruktivní. Se svobodou narostla odpovědnost a ne všichni ji zvládnou. Myslím, že oba systémy jsou neporovnatelné, ale věřím, že někomu mohla situace, kdy rozhodovali jiní a my se jen přizpůsobovali, vyhovovat lépe. Co nejvíce dnes chybí handicapovaným? Plná a nekašírovaná integrace do běžné a každodenní společnosti. Dají se nějak sociologicky zobecnit problémy, se kterými se potýkají pečující rodiny? Myslím, že prožitek je to asi velice individuální. Zobecnitelné asi je, že pro ty, kdo jsou objektem péče, je pozornost a prostředí rodiny podstatně sociálně bližší než pečovatelská zařízení. Zabýváte se problémy spojenými se stárnutím populace. Jak lze situaci řešit? Ano, v rámci práce na Strategickém plánu Prahy a Metropolitním plánu pro celý pražský region včetně podstatné části středních Čech. Praha musí začít aktivně připravovat město na nepochybný demografický vývoj, který přinese výrazný nárůst podílu obyvatel ve věku nad 65 let, a hledat cesty jak je udržet co nejdéle v jejich komunitním prostředí.

7 Spokojený domov 3/2014 ROZHOVOR strana 6 Ivan Gabal a Václav Knop u klientky. Jak hodnotíte školský systém? Včetně speciálních škol apod.? Myslím, že jak ze zkušenosti západní Evropy, tak z poznatků z výzkumů vzdělanostních šancí dětí vyplývá, že výhodnější je co nejvíce dětí integrovat do běžných základních škol. Zabýváte se také geograficko ekonomickým vztahem Středočeského kraje a Prahy. Můj osobní názor je, že střední Čechy coby prstenec okolo Prahy je trošku nešťastné geografické uskupení. Jednotlivé okresy spolu nemají tolik společného a nedrží při sobě. Co na to říkáte vy? Máte pravdu, ale jakmile do regionu vřadíme Prahu, kde mnozí ze Středočechů pracují a naopak, na střední Čechy, kde mnozí Pražané bydlí nebo mají rekreační objekty, jeví se vnitřní členitost a diferencovanost regionu jako uchopitelná, jak z hlediska rozvojových strategií a hospodářské dynamiky, tak z hlediska dynamizujících podnětů. Jak se díváte na krizi ekonomiky? Konečně se snad dostáváme z nejhoršího ven, ale potřebujeme odvést hodně práce na řešení regionálních a strukturálních problémů i vývoje například demografického složení obyvatelstva. Ale potřebujeme hodně inovací, a to včetně sociálních inovací například v oblasti sociálních služeb a komunitních programů. Více informací: Ivan Gabal a Václav Knop na návštěvě v našem regionu. Foto: Petr Novák (2x) Ivan Gabal (*1951) vystudoval sociologii na Univerzitě Karlově. Po vojně pracoval v Ústavu pro filosofii a sociologii ČSAV a věnoval se analýze vzdělání a životního stylu, včetně mezinárodních srovnání koncem 80. let. V roce 1989 stál u zrodu Kruhu nezávislé inteligence, kde se sešlo několik set s poměry nespokojených lidí z akademické obce. Vznikla tak jediná nedisidentská organizace, která spoluzaložila Občanské fórum. Od února 1990 převzal pozici volebního manažera OF pro první volby. V roce 1991 na žádost Václava Havla založil a vedl Odbor analýz v jeho kanceláři (československého) prezidenta. V okruhu jeho externích spolupracovníků zůstal po celé jeho prezidentské působení. V roce 1992 vedl volební kampaň Občanského hnutí Jiřího Dienstbiera. Od roku 1993 se věnoval práci v privátním sektoru. V roce 2012 neúspěšně kandidoval do Senátu a ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 byl coby lídr KDU-ČSL zvolen poslancem za Středočeský kraj.

8 strana 7 SPOKOJENÝ DOMOV INFORMUJE Spokojený domov 3/2014 Přijďte prodávat, nakupovat a vyměňovat. Třeba: oblečení, knihy, starožitnosti, CD, sklo, hračky, pohlednice, drobnou elektroniku, no prakticky cokoliv... Pro prodejce: Prodejní místo na trzích je zdarma, ale registrace nutná na blesak.mh@gmail.com, telefonu nebo v krámku Farmářka z Ráje. Více na

9 Spokojený domov 3/2014 SPOLUPRACUJÍCÍ ORGANIZACE strana 8 Klienti sdružení DMO POBYTY trávili již třetí Velikonoce v Centru Paraple Jako již dva předešlé roky, i letos sdružení DMO POBYTY o. s. připravilo pro své klienty velikonoční pobyt. Tradičně se tak uskutečnil v Praze, v Centru Paraple, o. p. s., které je známé svým spoluzakladatelem, hercem Zdeňkem Svěrákem. Čtyřdenního pobytu se zúčastnilo jedenáct klientů spolu s dvanácti asistenty. Po příjezdu během pátečního odpoledne následovalo představení programu, nechyběla večeře a večerní volná zábava zpříjemněná líbivými tóny, linoucími se z kytary asistenta Pepy. Po snídani v sobotu dopoledne bylo na programu společné focení a poté již odjezd speciálními mikrobusy na Pražský hrad. Zde jsme po útrapách se stařičkou plošinou navštívili Vladislavský sál, největší slavnostní prostor středověké části Pražského hradu, nyní místo, kde se udílejí státní vyznamenání prezidenta republiky. Počasí nám přálo, nezapomněli jsme tedy ani na návštěvu královských zahrad. Večer jsme si zpříjemnili opékáním buřtů na zahradě přiléhající k centru. Celý den s námi strávili lidé z Domu dětí a mládeže z Mladé Boleslavi, aby s námi dokončili film s názvem Život s handicapem. Zlatý hřeb přišel na řadu v neděli dopoledne. A totiž odjezd do Aquapalace Praha, největšího vodního parku v Čechách. Díky skvělé práci Katky Maxové měli jak klienti, tak asistenti možnost navštívit vířivky, divoké řeky, bazén s akváriem, umělé vlny. Před večerní návštěvou pizzerie si každý klient mohl vyrobit velikonoční dekoraci. Významnou pomoc při organizaci pobytu zajistila Helena Šádková ze společnosti Help Centrum. Poděkování patří také sponzorům, dobrovolným asistentům, kteří poskytli klientům 24hodinovou péči, a v neposlední řadě Centru Paraple, které umožňuje sdružení využívat své prostory. Nejen díky počasí, ale i skvělé atmosféře jsme si společně užili svátky jara a všichni už se nemůžeme dočkat připravovaného letního pobytu, tentokrát poprvé v severních Čechách. Kateřina Maxová, Lucie Novotná Jaromír Breitr v Domově Modrý kámen oslavil osmdesátku i čtyřicítku zároveň 7. května 2014 v Domově Modrý kámen v Mnichově Hradišti oslavil své osmdesáté narozeniny pan Jaromír Breitr. Shodou okolností je to i 40 let, kdy se přistěhoval do Domova důchodců ve Vlčím Poli u Dolního Bousova. Osud ho tam zavál po smrti bratra MUDr. Karla Breitra z Kněžmosta. Během čtyřiceti let zažil p. Breitr výměnu řádových sester za civilní zaměstnance, změnu výplaty kapesného na pobírání důchodu, platnost zákona o uzavírání smlouvy na pobyt v zařízení a přestěhování do domova Modrý kámen v Mnichově Hradišti a čtyři ředitele. Pan Breitr své narozeniny oslavil v kruhu klientů a zaměstnanců v kavárně, kam mu přišli popřát i zástupci města Mnichovo Hradiště. Od zaměstnanců pan Breitr dostal velký dort s osmdesátkou a čtyřicítkou. Panu Breitrovi přejí zaměstnanci hodně zdraví do dalších let. Jaromír Breitr s vedoucí oddělení se zvláštním režimem paní Marií Tůmovou a s ředitelkou domova paní Marií Smutnou. Text a foto: Domov Modrý kámen Poznámka redakce: Řada lidí zaměňuje Spokojený domov a Domov modrý kámen, zvláště když opakovaně píšeme o Modrém kameni v našem časopisu. Proto dovolte uvést ve stručnosti tento omyl na pravou míru. Zmíněné dvě organizace spojuje pouze velmi dobrá spolupráce. Fakticky se však liší jak druhem poskytovaných služeb, tak právní formou. Spokojený domov je obecně prospěšná společnost, která poskytuje sociální služby v domácnostech seniorů a handicapovaných. Modrý kámen je příspěvková organizace zřizovaná Středočeským krajem a poskytuje pobytové sociální služby.

10 strana 9 ZMĚNY V DĚDICKÉM PRÁVU Spokojený domov 3/2014 Nový občanský zákoník mění mimo jiné podmínky vydědění Přinášíme druhou část seriálu o změnách v dědickém právu, které nastaly 1. ledna 2014 Dědické substituce Nikdo nemůže v okamžiku sepsání posledního pořízení tušit, zda se osoba, kterou povolává za dědice či odkazovníka, skutečně dědictví dožije. Proto nový občanský zákoník upravuje dvě možnosti dědické substituce: 1. Obecné náhradnictví Principem obecného náhradnictví je povolání náhradního dědice za dědice původního pro případ, že se původní dědic nedožije dědictví, nebo jej z nějakého důvodu nenabude (například odmítne-li dědictví nebo nebude-li způsobilý dědit). Povolá-li zůstavitel takto několik náhradníků, dědí ten, který je ve výčtu nejbližší osobě, která dědictví nenabyla. 2. Svěřenské nástupnictví Institut svěřenského nástupnictví umožňuje zůstaviteli přikázat svému dědici, aby dědictví, které přijal, po své smrti nebo v jiných, zůstavitelem určených případech, převedl na ustanoveného následného dědice (svěřenského nástupce). Tento institut může mít své opodstatnění v případech, kdy mají rodiče např. mentálně postižené dítě. Pokud rodiče zemřou, stane se jediným dědicem jejich mentálně postižené dítě, které nemá testovací způsobilost. Jestliže by dítě následně zemřelo a nemělo žádných zákonných dědiců, připadla by celá pozůstalost státu. Pokud bude svěřenské nástupnictví zřízeno, zůstane v soukromé sféře zachován alespoň majetek, který dítě nabylo dědictvím po rodičích. Odpovědnost dědiců za dluhy zůstavitele Dříve měl dědic povinnost hradit zůstavitelovy dluhy pouze do výše nabytého dědictví. Nová úprava posiluje pozici věřitelů tím, že primárně dochází k přechodu povinnosti k úhradě dluhů v plném rozsahu. Dědic musí uhradit zůstavitelovy dluhy i nad rozsah nabytého dědictví, případně ze svého výlučného majetku. Jistě není v určitých případech vhodné, aby dědic byl povinen k úhradě dluhů nad rozsah nabytého majetku. Je mu proto zákonem poskytnuta ochrana spočívající v možnosti ohraničení rozsahu povinnosti k úhradě zůstavitelových dluhů prostřednictvím soupisu pozůstalosti, který vyhotovuje zpravidla notář. Právo na povinný díl a nepominutelný dědic Za nepominutelné dědice byli považováni jen potomci zůstavitele. Nově jsou nepominutelnými dědici děti zůstavitele a nedědí-li, pak jsou jimi jejich potomci. Nová úprava přináší posílení pořizovací svobody zůstavitele, jelikož se snižuje rozsah práva nepominutelných dědiců na jejich zákonný dědický podíl. V případě nezletilého potomka jsou to ¾ jeho zákonného dědického podílu a v případě zletilého potomka pak ¼ zákonného dědického podílu. Vydědění Potomka šlo dříve vydědit v tzv. listině o vydědění, která se nyní změnila na tzv. prohlášení o vydědění. Nový zákon upravuje zákonné důvody vydědění. Nově může zůstavitel vydědit nepominutelného dědice, který: Mu neposkytl potřebnou pomoc v nouzi. O zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl. Byl odsouzen pro trestný čin spáchaný za okolností svědčících o jeho zvrhlé povaze, nebo Trvale vede nezřízený život. Vyděděný, který s důvody vydědění nesouhlasí, má možnost se žalobou bránit v rámci soudního řízení. Musí však prokázat, proč dle jeho názoru zůstavitel pro vydědění neměl zákonný důvod. Změna nastala také v tom, že již není nutné uvádět v prohlášení o vydědění důvod vydědění. A to proto, že důvod je většinou jak zůstaviteli, tak potomkovi dobře znám a není nutné ho zveřejňovat. Pokud zůstavitel neuvede v prohlášení o vydědění důvod vydědění, bude mít nepominutelný dědic právo na povinný díl. Prokáže-li se ale proti němu zákonný důvod vydědění, pak toto právo mít nebude. Informace byly čerpány z webu kde jev případě zájmu najdete zpracované v podrobnější podobě.

11 Spokojený domov 3/2014 HLEDÁNÍ ZTRACENÉHO ČASU strana 10 Oldřich Sedláček: Moje celoživotní příběhy od roku 1932 Pan Oldřich Sedláček z Kruhů u Mnichova Hradiště nám nabídl možnost otištění svých celoživotních příběhů od roku 1932, které má pečlivě zapsané v sešitě. Přinášíme tedy první z nich. Moje první zapamatovaná horečka Narodil jsem se v roce 1928, v roce největší bídy naší rodiny, a to jako šestý potomek mých rodičů za celostátní hospodářské krize. Roku 1932 má chudá maminka za řádění a v dozvucích španělské chřipky v den mých nejvyšších teplot mě už oplakávala voláním po 3 dny: Pane Bože, zachraň nám našeho Olánka Olánečku, neumírej nám, neplač už A přitom mě přendávala z ručky na ručku, než jsem byl vyslyšen tím, který jí byl nade všecko. Po mnoho let i při mém nejmenším zazlobení mně to připomínala a proto si to ještě dnes po těch letech pamatuju. Těch mých příhod za život bylo více než dost, ať už byly smutné, tragické, ba i veselé. Zvláštní znamení přes noc pod stolem Po polovici trvání naší první republiky se konaly handly dětí, chlapců i dívek německých za české z tak zvaných Sudet za vnitrostátní. Tak se i stalo v naší rodině roku 1934, kdy můj bratr Miroslav rozený roku 1920, tehdy čtrnáctiletý, byl dohodnut k výměně14letého Huberta Donáta z Dolní Krupé, obce mluvící převážně německy. Výměny se konaly tehdá na dohodnutou dobu za účelem získání protějšího jazyku, t. j. českého či naopak německého za školní docházky. Bylo to tedy v době nástupu Adolfa Hitlera k moci. V Krupé byla sice škola s vyučováním německým, ale i českým zvlášť a tak v tu dobu děti německé byly naočkovány bující ideou Hitlera za podpory přívržence Konrada Henleina z Vratislavic u Jablonce. A to už daly děti Němců za pobytu v Sychrově na sobě znát svým chováním, proto těch 7 Němců se začalo více než nepřátelsky cítit, a tak docházelo k nápadným šťouchancům a vzájemným urážkám. Ale ač byl pan Donát sedlák s párem koní, v politice se neangažoval. Téhož roku 1934 zemřel. A tak na Miroslava doléhala v Krupé stále větší úzkost, ze které začínala klíčit touha po jeho chudém domově vzdáleném 15 km. Steskem tak vyhledával místo, odkud by mohl zahlédnout svou rodnou ves Sychrov a na dálku slzami v očích pozdravovat svou milovanou maminku a bratry s přibyvším posledním Bořivojem, a to buď v okolí nejvyššího smrku, či borovice. Donátovi měli 4 děti, čtvrtá je dodnes v r žijící Marta, jež se po odsunu r vrátila do Krupé, kde na jejich malém statku dělal národního správce 22letý náš Josef, který si vzal později Martu za ženu a měl s ní 2 děti. Ze 3 Donátových synů jeden ve válce padl na řece Donu jako dvacetiletý byl to Hubert, kterého přivezl v roce 1934 na Sychrov na handl pan Donát. To, že pod stolem naší kuchyňky mezi prošlapanými prkny vyrostla květinka podoby ocúnu a hned zase uvadla, bylo znamením Hubertovy smrti. Hubert padl na Donu pří boji za jeho přechodu. Všichni z Donátových již zemřeli, žije dosud jen Marta, jejíž matka je pochována po odsunu do Německa ve Wertlau za našimi hranicemi. Také z našeho rodu již nežije nikdo než já sám. Pokračování příště. Máte také zajímavé vzpomínky na své mládí či dětství a chcete se s nimi podělit se čtenáři našeho časopisu? Můžete tak učinit: Poštou: Spokojený domov, o. p. s., redakce časopisu, Lhotická 159, Mnichovo Hradiště Veselá. em: petr.novak@spokojeny-domov.cz Osobně dle telefonické domluvy na čísle

12 strana 11 DISTRIBUČNÍ MÍSTA Spokojený domov 3/2014 Kam všude časopis distribuujeme? Seznam distribučních míst neustále rozšiřujeme a naším cílem je, aby byl časopis vydáván ve vyšším nákladu a k dispozici byl v každé obci v regionu naší působnosti, protože právě na malé obce ve velké míře zaměřujeme naše sociální služby. Pokud máte zájem podílet se na distribuci našeho časopisu, kontaktujte prosím redakci. Aktuální seznam distribučních míst přinášíme níže: Bakov nad Jizerou: Městský úřad, Mírové náměstí 208; Městská knihovna a Muzeum Bakovska, Mírové náměstí 84; Trafika, Boleslavská 715. Dolní Bousov: Zahradnictví Spokojené slunce, V Lipkách; Městská knihovna a infocentrum, Kostelní ul Jinolice: Obecní úřad, Jinolice 39. Kněžmost: Dům s pečovatelskou službou (Obecní knihovna, kontaktní místo Spokojeného domova, o. p. s.), U Střediska 24; Obecní úřad, Na Rynku 51; prodejna potravin, Hradišťská 194; kadeřnictví Marie Zimová, Hradišťská 181 (budova sokolovny). Libuň: Obecní úřad, Libuň čp. 27. Mladá Boleslav: kontaktní místo Spokojeného domova, o. p. s., Palackého 1327; Městská knihovna, Václava Klementa 1229; Magistrát odbor sociálních věcí, Staroměstské nám. 69; Informační centrum, Železná 107; Lékárna U Soudu, Nám. Republiky 760; Help Centrum, Na Kozině 9; Úřad práce, Jaselská 292. Mnichovo Hradiště: kontaktní místo Spokojeného domova, o. p. s., Jana Švermy 378 (vedle vchodu do dětského zdravotního střediska); Malyra, Na Návsi 44, Veselá; Malyra, Víta Nejedlého 596; Trafika Signál, Masarykovo náměstí 283; Opravna obuvi, Masarykovo náměstí 1142; Městské informační centrum, Masarykovo náměstí 299; Trafika David Abraham, Masarykovo náměstí 240; čekárna lékařů, Masarykovo náměstí 692; čekárna (MUDr. Pfeffer), Masarykovo náměstí 246; Městská knihovna, Turnovská 717; Oční optik AA, Ivana Olbrachta 408; Poliklinika, Jana Švermy 395 (čekárny v přízemí a 1. patře); Lékárna Arkánum, Víta Nejedlého 1497; Cukrárna Za rohem, Víta Nejedlého 279; Restaurace U Kvapilů, Jana Švermy 384; Úřad práce, Jiráskova Přepeře u Turnova: Obecní úřad, Přepeře 229. Příšovice: Zdravotní středisko, Příšovice 185. Ptýrov: Obecní úřad, Ptýrov 19. Sobotka: Městský úřad, Boleslavská 440; Městské informační centrum, náměstí Míru 3; Zdravotní středisko, Jičínská 300. Turnov: kontaktní místo Spokojeného domova, o. p. s., Zborovská 519 (budova hotelové školy boční vchod ze Žižkovy ulice); Panochova nemocnice Turnov, 28. října 1000; Úřad práce, Palackého 192; Městský úřad odbor sociálních věcí, Skálova 84; Městské informační centrum, Nám. Českého ráje 26. Chcete se podílet na tvorbě časopisu? Uvítáme jakékoliv připomínky k časopisu, tipy na články, náměty na nové rubriky, informace o akcích vhodných pro seniory a zdravotně postižené a v neposlední řadě i vaši vlastní tvorbu vzkazy, vzpomínky, fotografie, kresby, články o vašich koníčcích, recepty... Osobně můžete doručit své příspěvky do naší kanceláře v Mnichově Hradišti nebo posílat em na adresu petr.novak@spokojeny-domov.cz. Vaše dotazy vám rádi zodpovíme na telefonu Zahradnictví Spokojené slunce provozované Spokojeným domovem, o. p. s. V Lipkách, Dolní Bousov, tel.: , PROVOZNÍ DOBA: PO PÁ: 8:00 16:00 Pozor, pro veškerý platební styk se Spokojeným domovem, o. p. s., používejte prosím pouze číslo účtu /0800. Spokojený domov, registrace MK ČR E Adresa redakce pro osobní návštěvu: Jana Švermy 378, Mnichovo Hradiště (vedle vchodu do dětského zdravotního střediska). Korespondenční adresa: Spokojený domov, o. p. s. redakce časopisu, Veselá 159, Mnichovo Hradiště. Šéfredaktor: Bc. Petr Novák tel.: , e- mail: petr.novak@spokojeny-domov.cz. Redakční rada: Marie Kočová, Ing. Lucie Lustigová, Mgr. Martina Michalcová, Miloslava Šturmová, Jaromír Veselý. Tisk: EUROTISK Navrátil s.r.o. Web časopisu: Vydává Spokojený domov, o. p. s. poskytovatel terénních sociálních služeb pro seniory a zdravotně postižené: pečovatelská služba, osobní asistence, odlehčovací služby. Sídlo: Veselá čp. 159, Mnichovo Hradiště, IČ: , tel.: , sekretariat@spokojeny-domov.cz.

vydává Spokojený domov, o. p. s.

vydává Spokojený domov, o. p. s. snadnější život nejen ve stáří a nemoci 2/2016 ZDARMA VELIKONOČNÍ NABÍDKA STRANA 7 8 březen duben vydává Spokojený domov, o. p. s. Náklady na jeden výtisk časopisu jsou 15 Kč. Děkujeme sponzorům za podporu.

Více

Vážení obyvatelé Domova, Lucie Pešlová Společné vaření

Vážení obyvatelé Domova, Lucie Pešlová Společné vaření Vážení obyvatelé Domova, protože se už výrazně ochladilo, určitě nadešel čas, abychom rozšířily nabídku činností. Plánujeme, že začneme vyrábět ozdoby na Vánoce a další velice zajímavé věci sledujte nástěnky.

Více

Obecní úřad Řenče Řenče 54, 334 01 377 985 594 M. Loudová 603 810 622 E-mail: ou_rence@volny.cz www.rence.cz SRPEN 2013

Obecní úřad Řenče Řenče 54, 334 01 377 985 594 M. Loudová 603 810 622 E-mail: ou_rence@volny.cz www.rence.cz SRPEN 2013 Obecní úřad Řenče Řenče 54, 334 01 377 985 594 M. Loudová 603 810 622 E-mail: ou_rence@volny.cz www.rence.cz SRPEN 2013 Vážení spoluobčané, zdravím Vás v krásných letních dnech a přináším informace o aktuálním

Více

Výroční zpráva za rok 2013

Výroční zpráva za rok 2013 Výroční zpráva za rok 2013 Poděkování Nadační fond Algo patří k malým nadačním fondům disponujícím omezenými finančními prostředky. O to více se snaží o maximální využití těchto prostředků za účelem zcela

Více

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 2012 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech

Více

KLUB VOZÍČKÁŘŮ PETÝRKOVA, O. S. (O. P. S.)

KLUB VOZÍČKÁŘŮ PETÝRKOVA, O. S. (O. P. S.) KLUB VOZÍČKÁŘŮ PETÝRKOVA, O. S. (O. P. S.) VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 DÁVÁME LIDEM S TĚLESNÝM POSTIŽENÍM MOŽNOST SKUTEČNĚ ŽÍT PODLE JEJICH PŘEDSTAV. DÁVÁME JIM JISTOTU A MOŽNOST ROZHODVOVAT O VLASTNÍM ŽIVOTĚ.

Více

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison.

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison. Zpravodaj křesťanů z Juliánova, Vinohrad a Židenic SIARD kostel sv. Cyrila a Metoděje Číslo 9, ročník 16 www.zidenice.farnost.cz vychází 6. září 2009 Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za

Více

RC CHVALETTICE, U Stadionu 240 (naproti poště)

RC CHVALETTICE, U Stadionu 240 (naproti poště) RC CHVALETTICE, U Stadionu 240 (naproti poště) 533 12 Chvaletice, IČO: 22829725 HNÍZDEČKOVÝ ZPRAVODAJ 3/2011 web: rc-chvaletice.wz.cz tel.: 608 240 368 e-mail: rc-chvaletice@seznam.cz RODINNÉ CENTRUM OSLAVILO

Více

Šilheřovický zpravodaj Září 2006

Šilheřovický zpravodaj Září 2006 Šilheřovický zpravodaj Září 2006 Unie rodičů sdružení při ZŠ Šilheřovice Vážení spoluobčané, vzhledem k tomu že jsme nestihli zhodnotit akce školního roku v červnu, činíme takto nyní. Školní rok 2005/2006

Více

Výroční zpráva za rok 2014

Výroční zpráva za rok 2014 Výroční zpráva za rok 2014 zapsaný spolek MYGRA-CZ Obsah výroční zprávy: 1) Úvodní slovo 2) Základní údaje 3) Vedení organizace a kontakty 4) Členství v organizacích 5) Přehled činnosti sdružení za rok

Více

Dědické právo je upraveno dvěma základními právními normami. Jedná se o občanský zákoník a občanský soudní řád.

Dědické právo je upraveno dvěma základními právními normami. Jedná se o občanský zákoník a občanský soudní řád. Otázka: Dědické právo Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Michael Ježek M 1. ZÁSADY DĚDICKÉHO PRÁVA: Zásada univerzální sukcese dědic vstupuje do všech práv a povinností zůstavitele. Majetek

Více

Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 4. dubna 2013

Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 4. dubna 2013 19. ročník duben 2013 Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 4. dubna 2013 Usnesením č. 14/2013 zastupitelé schválili rozpočtové opatření č. 3/2013. Tímto rozpočtovým opatřením byl plánovaný rozpočet

Více

11. ledna 2014 Tříkrálová sbírka 16. ledna 2014 "Od Nilu na Vrabčák"

11. ledna 2014 Tříkrálová sbírka  16. ledna 2014 Od Nilu na Vrabčák V sobotu 11. ledna 2014 proběhla v našem Domově Tříkrálová sbírka. Koledníci z Deblína s charitní pokladničkou navštívili naše klienty na pokojích i řádové sestry. Výtěžek sbírky byl odevzdán na potřeby

Více

Srdečně Vás zveme na výstavu malíře Jaroslava Matějky, která je přístupná od 3. července do 31. srpna 2013. Výstava je prodejní.

Srdečně Vás zveme na výstavu malíře Jaroslava Matějky, která je přístupná od 3. července do 31. srpna 2013. Výstava je prodejní. Srdečně Vás zveme na výstavu malíře Jaroslava Matějky, která je přístupná od 3. července do 31. srpna 2013. Výstava je prodejní. Jaroslav Matějka se narodil v roce 1940 v Litomyšli. Od roku 1960 žije ve

Více

Terénní sociální služby Spokojeného domova.

Terénní sociální služby Spokojeného domova. Terénní sociální služby Spokojeného domova Registrované sociální služby Pečovatelská služba Osobní asistence Odlehčovací služby Odborné sociální poradenství Region působnosti Služby poskytujeme v okruhu

Více

Časopis chráněného bydlení Mnichovo Hradiště

Časopis chráněného bydlení Mnichovo Hradiště Valdštejnské slavnosti 2010 VÝTISK ZDARMA Současná situace sociální služby chráněného bydlení Chráněné bydlení se stalo v současné době, dle mého názoru nejkvalitnějším nástrojem sociální politiky, jak

Více

PODZIMNÍ SBOROVÝ DOPIS 2015

PODZIMNÍ SBOROVÝ DOPIS 2015 PODZIMNÍ SBOROVÝ DOPIS 2015 Zbožnost, která se spokojí s tím, co má, je už sama velké bohatství. Nic jsme si totiž na svět nepřinesli, a také si nic nemůžeme odnést. Máme-li jídlo a oděv, spokojme se s

Více

Průběžná zpráva projektu Stáří není nemoc ještě něco dokážeme! rozvoj dobrovolnictví v regionech Havlíčkův Brod, Chotěboř, Pelhřimov a Hlinsko

Průběžná zpráva projektu Stáří není nemoc ještě něco dokážeme! rozvoj dobrovolnictví v regionech Havlíčkův Brod, Chotěboř, Pelhřimov a Hlinsko Průběžná zpráva projektu Stáří není nemoc ještě něco dokážeme! rozvoj dobrovolnictví v regionech Havlíčkův Brod, Chotěboř, Pelhřimov a Hlinsko Období realizace projektu: 1. 7. 2009 30. 6. 2010 Projekt

Více

www.brezova.cz Vážení spoluobčané, Mgr. Kateřina Novotná místostarosta Ing. Karel Adámek Eduard Kutlák Mgr. Kamila Ondráčková

www.brezova.cz Vážení spoluobčané, Mgr. Kateřina Novotná místostarosta Ing. Karel Adámek Eduard Kutlák Mgr. Kamila Ondráčková www.brezova.cz Vážení spoluobčané, po roce se vám do rukou dostává další vánoční vydání Březovského občasníku. Přichází doba, kdy se všichni zastavují ve svých myslích, vzpomínají na své známé, přátele

Více

Výroční zpráva 2014 Spolku Rodinné centrum Petrklíč o.s.

Výroční zpráva 2014 Spolku Rodinné centrum Petrklíč o.s. Výroční zpráva 2014 Spolku Rodinné centrum Petrklíč o.s. Obsah: ÚVODNÍ SLOVO PŘEDSEDKYNĚ SPOLKU... 3 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O SPOLKU... 4 Rodinné centrum Petrklíč o.s. provozuje:... 4 MIMOŘÁDNÉ AKCE PETRKLÍČE

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2012

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2012 OBČANSKÉ SDRUŽENÍ MARTIN registrované Ministerstvem vnitra ČR pod č.j.: VS/1-1/43 483/00-R, 163 00 Praha 6 Řepy, Bendova 5/1121 IČ: 70822301, DIČ: CZ70822301 bankovní spojení: 0169505389/0800 http://www.osmartin.cz

Více

JE TADY JARO 2013 evidenční číslo: MK ČR E 15309

JE TADY JARO 2013 evidenční číslo: MK ČR E 15309 JE TADY JARO 2013 evidenční číslo: MK ČR E 15309 Vyhlášení veřejné sbírky na rekonstrukci ROZHLEDNY NA KŘÍŽKÁCH Účelem sbírky je záchrana a zhodnocení tohoto místa pro současné i příští generace a z tohoto

Více

ČASOPIS NÁŠ DOMOV Domova seniorů na Novovysočanské

ČASOPIS NÁŠ DOMOV Domova seniorů na Novovysočanské ČASOPIS NÁŠ DOMOV Domova seniorů na Novovysočanské ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ročník 2013 č. 10 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

ZPRAVODAJ ZDRAVÉHO MĚSTA TŘEBOŇ

ZPRAVODAJ ZDRAVÉHO MĚSTA TŘEBOŇ ZPRAVODAJ ZDRAVÉHO MĚSTA TŘEBOŇ VIII/ 2012 Vážení čtenáři, Zdravá města, obce a regiony se promyšleně snaží utvářet svou lokalitu jako kvalitní a příjemné místo pro život. Také Třeboň je součástí Národní

Více

1. Vznik a první krůčky OZP Akademie z.ú.

1. Vznik a první krůčky OZP Akademie z.ú. 1. Vznik a první krůčky OZP Akademie z.ú. Prioritou OZP Akademie z.ú. je porozumění specifickým potřebám hendikepovaných studentů. Z vlastních zkušeností, které jsme získali dlouhodobou prací s lidmi se

Více

Z D I V A P R O S I N E C 2 0 1 1

Z D I V A P R O S I N E C 2 0 1 1 1 Z D I V A P R O S I N E C 2 0 1 1 Úvodní slovo Vážení a milí čtenáři našeho farního zpravodaje Zdiva s troškou heřmánku. Rád bych o těchto Vánocích a na závěr roku 2011 poděkoval všem, kteří přispívají

Více

Mentální obraz Romů AKTIVITA

Mentální obraz Romů AKTIVITA Cíle studenti jsou schopni vyjádřit představy asociace spojené se slovy průměrný Rom uvědomují si, že mentální obraz nemusí být plně v souladu se skutečností jsou schopni analyzovat svoje postoje a odhalit

Více

JARO JE TADY! Komise životního prostředí obce Jiříkovice vyhlašuje 3. JARNÍ ÚKLID OBCE JIŘÍKOVICE. Akce bude probíhat v rámci mezinárodního Dne Země

JARO JE TADY! Komise životního prostředí obce Jiříkovice vyhlašuje 3. JARNÍ ÚKLID OBCE JIŘÍKOVICE. Akce bude probíhat v rámci mezinárodního Dne Země Zpravodaj obce Jiříkovice 2/2013 JARO JE TADY! Milí spoluobčané, jaro už je v plném proudu. Proto mi dovolte pozvat vás na 3. jarní úklid obce a další akce s tím související. A zároveň vás také zvu na

Více

Polské dny v Kroměříži

Polské dny v Kroměříži Polské dny v Kroměříži Kulturu, tradice a život našich severních sousedů mohl poznat každý, kdo v týdnu od 21. do 27. listopadu navštívil některou z akcí bohatého programu Polských dnů v Kroměříži, jejichž

Více

Zpravodaj. Slovo starosty... Městské. části Praha - Dolní Měcholupy. Vážení občané,

Zpravodaj. Slovo starosty... Městské. části Praha - Dolní Měcholupy. Vážení občané, - 1 - ZPRAVODAJ BŘEZEN 2010 Z obsahu Slovo starosty Aktivity OS Leonardo 105 let SDH Poděkování hasičům Další informace z MČ Inzerce Zpravodaj Městské Slovo starosty... Vážení občané, předem než začnu

Více

Zpráva o činnosti a hospodaření Sboru dobrovolných hasičů v Holáskách za rok 2007. Dovolte mi přednést zprávu o činnosti našeho sboru za rok 2007.

Zpráva o činnosti a hospodaření Sboru dobrovolných hasičů v Holáskách za rok 2007. Dovolte mi přednést zprávu o činnosti našeho sboru za rok 2007. Zpráva o činnosti a hospodaření Sboru dobrovolných hasičů v Holáskách za rok 2007 Vážení hosté, bratři a sestry Dovolte mi přednést zprávu o činnosti našeho sboru za rok 2007. Zpráva začíná stavem naší

Více

Katalog poskytovatelů sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou

Katalog poskytovatelů sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou Katalog poskytovatelů sociálních služeb na území ORP Komunitní plánování sociálních služeb na území ORP Projekt komunitního plánování sociálních služeb je realizován od června 2013 do května 2015. Realizátorem

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ BAŠŤ SE BAVÍ

VÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ BAŠŤ SE BAVÍ VÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ BAŠŤ SE BAVÍ ZA ROK 2011 Obsah strana 1. Úvodní slovo předsedkyně sdružení... 3 2. Kdo jsme 2. 1. Prezentace sdružení... 4 2. 2. Profily členek Výkonné rady... 5 3. Činnost

Více

DÁLE INFORMUJEME. ZPRÁVY OBECNÍHO ÚŘADU úřední doba v pondělí od 16 do 19 hodin MATEŘSKÁ ŠKOLA

DÁLE INFORMUJEME. ZPRÁVY OBECNÍHO ÚŘADU úřední doba v pondělí od 16 do 19 hodin MATEŘSKÁ ŠKOLA 17. ročník říjen 2011 Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 6. října 2011 Usnesením č. 44/2011 zastupitelé přijali Vlastní hodnocení Mateřské školy Zahrádky za školní rok 2010 2011. Zastupitelé byli

Více

TATOBITSKÝ INFORMÁČEK PROSINEC 2008

TATOBITSKÝ INFORMÁČEK PROSINEC 2008 TATOBITSKÝ INFORMÁČEK PROSINEC 2008 OBECNÍ ÚŘAD PŘEJE VŠEM SVÝM SPOLUOBČANŮM VESELÉ VÁNOCE, DO NOVÉHO ROKU HODNĚ ZDRAVÍ, ŠTĚSTÍ, LÁSKY, PRACOVNÍ A RODINNÉ POHODY! Po sněhu půjdu čistém bílém, hru v srdci

Více

Narozeniny v měsíci říjnu slaví: Pazourková Jana Sobínová Ludmila Havlík Milan Jelínková Vítězslava Böhmová Anna Hassmannová Jitka

Narozeniny v měsíci říjnu slaví: Pazourková Jana Sobínová Ludmila Havlík Milan Jelínková Vítězslava Böhmová Anna Hassmannová Jitka 22.číslo Zpravodaj Září 2015 Narozeniny v měsíci říjnu slaví: Pazourková Jana Sobínová Ludmila Havlík Milan Jelínková Vítězslava Böhmová Anna Hassmannová Jitka Kulturní program na měsíc říjen: 1.10.2015

Více

Časopis Fokusu Vysočina. Bludišťák

Časopis Fokusu Vysočina. Bludišťák Číslo 3/2015 Časopis Fokusu Vysočina Bludišťák Úvodník Podzimní období bylo ve znamení Týdnů pro duševní zdraví. Týdny pro duševní zdraví byly zakončeny taneční soutěží StarDance trochu jinak III, ve které

Více

Katalog poskytovatelů sociálních služeb a služeb souvisejících

Katalog poskytovatelů sociálních služeb a služeb souvisejících Katalog poskytovatelů sociálních služeb a služeb souvisejících Tento projekt je financován z Evropského sociálního fondu, prostřednictvím Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) a státním

Více

Košetický zpravodaj. košetických. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu. stromu

Košetický zpravodaj. košetických. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu. stromu Košetický zpravodaj číslo 58 Slavnostní rozsvícení vánočního stromu Na první adventní neděli 3. prosince připravujeme od 16 hodin Slavnostní rozsvícení vánočního stromu před místním kostelem. Srdečně zveme

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti Mateřské školy Milosrdných bratří

VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti Mateřské školy Milosrdných bratří VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti Mateřské školy Milosrdných bratří 2015 MILOSRDNÍ BRATŘI MATEŘSKÁ ŠKOLA BRNO SLOVO ÚVODEM Rok 2015 byl druhým rokem provozu Mateřské školy Milosrdných bratří. Nesl se především

Více

Jednání řídily: Linda Zákorová, koordinátorka komunitního plánování sociálních a návazných služeb Martina Macurová, metodická podpora KPSS

Jednání řídily: Linda Zákorová, koordinátorka komunitního plánování sociálních a návazných služeb Martina Macurová, metodická podpora KPSS Zápis z jednání KPSS pracovní skupina Osoby se zdravotním postižením Datum konání: 1. 4. 2015, 16:00 Místo konání: ÚMČ Praha 10, 5. patro, Radniční salonek Přítomni: dle prezenční listiny Jednání řídily:

Více

Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda.

Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda. Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda. 157/3 Víte, že... 20 až 50 litrů je minimální množství vody, kterou člověk denně potřebuje pro své základní životní potřeby?... 575

Více

o.s. For-Teenager Apel Výroční zpráva

o.s. For-Teenager Apel Výroční zpráva o.s. For-Teenager Apel Výroční zpráva 2005 Úvodní slovo Vážený čtenáři, dostává se Vám do rukou historicky první výroční zpráva občanského sdružení For-Teenager Apel, které v Jičíně poskytuje sociální

Více

obce Krajková Zpravodaj listopad - prosinec 2015 Advent v Krajkové

obce Krajková Zpravodaj listopad - prosinec 2015 Advent v Krajkové Zpravodaj listopad - prosinec 2015 obce Krajková Advent v Krajkové Období před Štědrým dnem je v naší obci tradičně doprovázeno akcemi pořádanými kulturní komisí. Zdobení perníčků perníčkování proběhlo

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015. Spolek rodičů a přátel zdravotně postižených dětí DANETA

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015. Spolek rodičů a přátel zdravotně postižených dětí DANETA VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 Spolek rodičů a přátel zdravotně postižených dětí DANETA IČO: 481 57 457 DIČ: CZ 481 57 457 Telefon/fax: 495 535 955 http://www.daneta.cz E-mail : info@daneta.cz nebo s.sdruzeni@seznam.cz

Více

Výroční zpráva Církevní speciální školy Diakonie ČCE Čáslav

Výroční zpráva Církevní speciální školy Diakonie ČCE Čáslav Výroční zpráva Církevní speciální školy Diakonie ČCE Čáslav 2004 Chválu vzdejte Hospodinu, protože je dobrý, jeho milosrdenství je věčné. Amen. Vážení rodiče, vážení spolupracovníci, vážení přátelé, dovolte

Více

Doplňovací volby do Senátu 27. a 28. dubna. senátní volební obvod. Přerovsko. Elena Grambličková. s citem a porozuměním

Doplňovací volby do Senátu 27. a 28. dubna. senátní volební obvod. Přerovsko. Elena Grambličková. s citem a porozuměním Doplňovací volby do Senátu 27. a 28. dubna senátní volební obvod 63 Přerovsko Elena Grambličková s citem a porozuměním SLOVO PŘEDSEDY Vážení spoluobčané, jsem si vědom, že jste možná ještě z loňského roku

Více

Ročník XV. 15. prosinec 2009 číslo 4

Ročník XV. 15. prosinec 2009 číslo 4 Ročník XV. 15. prosinec 2009 číslo 4 Hlavi ka.indd 1 28.10.2007 15:14:55 Obecní úřad Hudlice přeje všem krásné a pohodové prožití Vánoc a v roce 2010 hodně zdraví, osobní spokojenosti, štěstí a lásky Strana

Více

Roční plán na školní rok 2015/2016

Roční plán na školní rok 2015/2016 Mateřská škola Hodonín, Družstevní čtvrť 3149, příspěvková organizace č. j.: MŠ DR 495/2015 Roční plán na školní rok 2015/2016 Organizace vzdělávání Ve školním roce 2015/2016 jsou děti vzdělávány v sedmi

Více

1/2014. Náš obecní kronikář. Vážení čtenáři,

1/2014. Náš obecní kronikář. Vážení čtenáři, 1/2014 Vážení čtenáři, vítám Vás u prvního letošního čísla našeho Zpravodaje, kterým se Vám snažíme již čtvrtým rokem přinášet informace o dění v obci i místních spolcích. V letošním roce nás kromě jiného

Více

Mateřské centrum PERMONÍČEK VÝROČNÍ ZPRÁVA 2006 Mateřské centrum Permoníček, o. s. JÍLOVÉ U PRAHY ČLEN SÍTĚ MC V ČR www.mcpermonicek.cz permonicek@mcpermonicek.cz Obsah výroční zprávy: 1) Idea, poslání,

Více

Výroční zpráva za rok 2009. Agentura domácí péče LADARA, o.p.s

Výroční zpráva za rok 2009. Agentura domácí péče LADARA, o.p.s Výroční zpráva za rok 2009 Agentura domácí péče LADARA, o.p.s strana 1 (celkem 11) Obsah Slovo předsedkyně představenstva... 3 1. Sídlo Agentury domácí péče LADARA... 4 2. Územní působnost Agentury domácí

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Nadace MariaStar-Humanity. za rok 2005

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Nadace MariaStar-Humanity. za rok 2005 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2005 Několik slov úvodem.. VÝROČNÍ ZPRÁVA Nadace MariaStar-Humanity za rok 2005 I. Již před 16 lety několik podnikavých žen, které po sametové revoluci toužili s nadšením zasáhnout iniciativně

Více

Farní Charita Aš Výroční zpráva 2014

Farní Charita Aš Výroční zpráva 2014 Farní Charita Aš Výroční zpráva 2014 Obsah ÚVODNÍ SLOVO... 3 ZÁKLADNÍ ÚDAJE... 4 POSLÁNÍ... 4 KONTAKT... 4 HOSPODAŘENÍ Rozvaha za rok 2014... 5 Výsledovka za rok 2014... 6 ZPRÁVA AUDITORA... 7 DOMOV SVATÉ

Více

Takto byla Polná představena na vyhlášení soutěže ve Španělském sále Pražského hradu.

Takto byla Polná představena na vyhlášení soutěže ve Španělském sále Pražského hradu. Takto byla Polná představena na vyhlášení soutěže ve Španělském sále Pražského hradu. Vážené dámy a pánové, je mojí milou povinností seznámit Vás prostřednictvím velmi stručných charakteristik, řazených

Více

Spokojený senior 1/2011. Leden SOUTĚŽ: Obsah čísla: Strana 6 ZDARMA. Klaunova zpověď. Kniha o zpěváku Petru Novákovi

Spokojený senior 1/2011. Leden SOUTĚŽ: Obsah čísla: Strana 6 ZDARMA. Klaunova zpověď. Kniha o zpěváku Petru Novákovi Spokojený senior 1/2011 Leden měsíčník Občanského sdružení Spokojený domov ZDARMA Milí čtenáři, je tu nový rok a s tím i řada novinek v našem občanském sdružení. Z našeho občasníku se stal měsíčník. Přinášíme

Více

Naše služba je určena: Naše služba není určena:

Naše služba je určena: Naše služba není určena: Název: Kontakt: Kvalitní podzim života, z.ú., Vestecká 11, 252 50, Vestec, Praha-západ tel.: 778 095 645 email: administrativa.kpz@email.cz www stránky: www.kvalitnipodzimzivota.cz IČ: 033 38 878 Statutární

Více

Poezie. Vám všem přeje Jaromír Novák

Poezie. Vám všem přeje Jaromír Novák č. 2/2012 Vážení a milí přátelé, rtuť teploměru, příjemné sluníčko i zpěv ptáků hlásí, že přichází dlouho očekávané a pro většinu z nás nejkrásnější roční období. Je to i čas pro vydání jarního čísla našeho

Více

Mateřské centrum Na zámečku. Výroční zpráva. Nové Město nad Metují

Mateřské centrum Na zámečku. Výroční zpráva. Nové Město nad Metují Mateřské centrum Na zámečku Výroční zpráva 2012 Nové Město nad Metují Obsah: 1. Základní údaje 2. Naše poslání a činnost 3. Činnost v průběhu roku a) pravidelná b) mimořádné akce 4. Spolupráce 5. Výhled

Více

Dotazníkové šetření spokojenosti se sociální pobytovou službou Domova důchodců Horní Planá. Vyhodnocení Dotazníků pro obyvatele Domova důchodců

Dotazníkové šetření spokojenosti se sociální pobytovou službou Domova důchodců Horní Planá. Vyhodnocení Dotazníků pro obyvatele Domova důchodců Dotazníkové šetření spokojenosti se sociální pobytovou službou Domova důchodců Horní Planá Vyhodnocení Dotazníků pro obyvatele Domova důchodců Horní Planá Vyplněných dotazníků bylo navráceno celkem 56,

Více

Zpravodaj prosinec 2014

Zpravodaj prosinec 2014 Zpravodaj prosinec 2014 Vážení rodiče, učitelé, příznivci školy a školky, kamarádi, v koloběhu roku se blížíme k jednomu z důležitých momentů, k zimnímu slunovratu. Z pohledu astronomického stojí slunce

Více

ZPRÁVY A OHLASY Červenecsrpen

ZPRÁVY A OHLASY Červenecsrpen ZPRÁVY A OHLASY Červenecsrpen 2015 Měsíčník novoměstského sboru ČCE Ročník XIV. Zprávy ze staršovstva 3. 6. 2015 Staršovstvo jednalo o sborovém domě v Novém Městě. Petr Hladík zformuluje a umístí na webové

Více

ZPRAVODAJ ZDRAVÉHO MĚSTA TŘEBOŇ

ZPRAVODAJ ZDRAVÉHO MĚSTA TŘEBOŇ ZPRAVODAJ ZDRAVÉHO MĚSTA TŘEBOŇ XI/2014 Vážení čtenáři, Zdravá města, obce a regiony se promyšleně snaží utvářet svou lokalitu jako kvalitní a příjemné místo pro život. Také Třeboň je součástí Národní

Více

Ročník: 2003 Číslo: 17. Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic

Ročník: 2003 Číslo: 17. Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic Ročník: 2003 Číslo: 17 Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic 1 Prázdninový pozdrav Není ani jediný kdo by neznal prázdniny, Němci, Maďaři, Slováci a Češi, každý z nás se na ně těší Letní slunce,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2015 SOCIÁLNÍ SLUŽBY DOMOV PRO SENIORY DOMOV SV. ZDISLAVY OPAVA-ROOSEVELTOVA 41

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2015 SOCIÁLNÍ SLUŽBY DOMOV PRO SENIORY DOMOV SV. ZDISLAVY OPAVA-ROOSEVELTOVA 41 Česká provincie Kongregace Dcer Božské Lásky VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI SOCIÁLNÍ SLUŽBY DOMOV PRO SENIORY DOMOV SV. ZDISLAVY OPAVA-ROOSEVELTOVA 41 ZA ROK 2015 Stáří je neodmyslitelnou součástí a etapou

Více

Časopis chráněného bydlení Mnichovo Hradiště. Srpen 2010

Časopis chráněného bydlení Mnichovo Hradiště. Srpen 2010 Zásnuby 2010 Zdravíme Vás, čtenáře, tento časopis vznikl jako zpravodaj pro uživatele a přátele chráněného bydlení, které je zřizováno Domovem Pod Skalami Kurovodice. Jeho prostřednictvím se budeme snažit

Více

PRACOVNÍ SKUPINA SENIOŘI

PRACOVNÍ SKUPINA SENIOŘI 1 strana PRACOVNÍ SKUPINA SENIOŘI Motto: Každý člověk si přeje dlouhý život, ale nikdo nechce být starý. Jonathan Swift Vážení čtenáři, v tomto čísle Bulletinu bych Vám chtěla představit skupinu lidí,

Více

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek 2016 LEDEN - BŘEZEN Písek 1 SLOVO ŘEDITELKY Vážení a milí, zhluboka se nadechněte. Cítíte ve vzduchu tu vůni jara? To letošní podle astrologického kalendáře začalo přesně 20. března v 5 hodin a třicet

Více

Žďárský zpravodaj 5/2014

Žďárský zpravodaj 5/2014 Žďárský zpravodaj 5/2014 Obecní úřad Žďár nad Metují úřední hodiny Pondělí 8 11:30 a 13-17 hod. Středa 8 11:30 a 13-17 hod. Kontakty: tlf.č. 491 541 142 obec.zdarnm@tiscali.cz www.zdarnadmetuji.cz č.ú.

Více

Co se do časopisu nevešlo Rozšířené zprávy z regionů 1. část

Co se do časopisu nevešlo Rozšířené zprávy z regionů 1. část Co se do časopisu nevešlo Rozšířené zprávy z regionů 1. část Volební obvod č. 4 Most SENÁTOR VLASTIMIL BALÍN 27. února se na pozvání vedení 15. ZŠ v Mostě a žáků ze školního parlamentu zúčastnil besedy

Více

OBČANSKOPRÁVNÍ VZTAH A JEHO SLOŽKY

OBČANSKOPRÁVNÍ VZTAH A JEHO SLOŽKY OBČANSKOPRÁVNÍ VZTAH A JEHO SLOŽKY 1. kdo: subjekt občanskoprávních vztahů - fyzické osoby - právnické osoby 2. co: předmět občanskoprávních vztahů - věci hmotné vs. nehmotné - věci movité vs. nemovité

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006 Sociální služby města České Lípy příspěvková organizace VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2006 Zpracovala: Bc. Eva Stehlíková, ředitelka V České Lípě dne 15.02.2007 Obsah: 1. Identifikace organizace str. 3 2. Přehled

Více

Jiskry potu života, radosti z práce a rozjímání

Jiskry potu života, radosti z práce a rozjímání Domov sv. Alžběty na Žernůvce ve spolupráci s Klubem přátel výtvarného umění v Tišnově uspořádal výstavu uměleckého kováře Jaroslava Zeleného z Lomničky s názvem Jiskry potu života, radosti z práce a rozjímání,doplněnou

Více

IČO: 49545957 Účet: 441663379/0800 u České spořitelny, a.s. ve Zruči nad Sázavou

IČO: 49545957 Účet: 441663379/0800 u České spořitelny, a.s. ve Zruči nad Sázavou Název: Občanské sdružení ŽIVOT 90 Zruč nad Sázavou Registrace: Ministerstvo vnitra České republiky č. VSP/1 2890/90 - R Působnost v krajích: Středočeský, Vysočina, Jihočeský, Pardubický, Liberecký Poslání

Více

VESNOVINY 5/2015 dvouměsíčník Vesna, o.p.s., Údolní 10, 602 00 Brno vychází 31. 10. 2015 -----------------------------------------------

VESNOVINY 5/2015 dvouměsíčník Vesna, o.p.s., Údolní 10, 602 00 Brno vychází 31. 10. 2015 ----------------------------------------------- VESNOVINY 5/2015 dvouměsíčník Vesna, o.p.s., Údolní 10, 602 00 Brno vychází 31. 10. 2015 ----------------------------------------------- Milí příznivci Vesny, čas neúprosně běží jako voda. Ani jsme se

Více

Informační bulletin KLUBU VOZÍKČÁŘŮ PETÝRKOVA, o.p.s. Jsme víc, než jen služba osobní asistence!

Informační bulletin KLUBU VOZÍKČÁŘŮ PETÝRKOVA, o.p.s. Jsme víc, než jen služba osobní asistence! Informační bulletin KLUBU VOZÍKČÁŘŮ PETÝRKOVA, o.p.s. Jsme víc, než jen služba osobní asistence! listopad 2015, číslo 3 NOVÉ POMŮCKY V NAŠÍ PŮJČOVNĚ Od měsíce září máme v naší půjčovně další kompenzační

Více

číslo 2 duben 2015 www.zahnasovice.cz zdarma

číslo 2 duben 2015 www.zahnasovice.cz zdarma Zpravodaj obce Zahnašovice číslo 2 duben 2015 www.zahnasovice.cz zdarma Krásné ȷarní dny Co nového se plánuȷe v letošním roce v obc? V těchto dnech obec obdržela vyjádření Povodí Moravy k manipulačnímu

Více

Výroční zpráva. rok 2009

Výroční zpráva. rok 2009 Výroční zpráva za rok 2009 SNN v ČR Centrum denních služeb pro sluchově postižené, Brno Ředitelka v roce 2009: Simona Šumberová Bankovní spojení : 1341721329/0800 Česká spořitelna Brno Adresa: Vodova 35,

Více

Zpráva o činnosti MC Domeček za r. 2006

Zpráva o činnosti MC Domeček za r. 2006 Zpráva o činnosti MC Domeček za r. 2006 Poslání MC Domeček Posláním a cílem MC Domeček je odstranění izolace rodičů na mateřské dovolené a její zpestření, usnadnění jejich návratu zpět do zaměstnání a

Více

DOMOVNÍČEK. Číslo 1/2013. DS Věstonická Domovníček č. 1/2013 Stránka 1

DOMOVNÍČEK. Číslo 1/2013. DS Věstonická Domovníček č. 1/2013 Stránka 1 DOMOVNÍČEK Číslo 1/2013 DS Věstonická Domovníček č. 1/2013 Stránka 1 Slovo ředitele Domova pro seniory Věstonická Ing. Rudolfa Nytla Vážení čtenáři, dnes se Vám dostává do rukou první vydání našeho zpravodaje,

Více

motol motolice 2011 závěrečná zpráva

motol motolice 2011 závěrečná zpráva motol motolice 2011 závěrečná zpráva 5. ročník humanitárního koncertu Motol Motolice 11 se konal 7. května 2011. Nádherné počasí celý den. Nebe bez mráčku a teplota 18-25 C Akce začala v 11.00 a byla ukončena

Více

Svatoňovický zpravodaj 2006

Svatoňovický zpravodaj 2006 Svatoňovický zpravodaj 2006 Vydává obecní úřad Velké Svatoňovice Ohlédnutí za rokem 2005 Sešel se opět rok s rokem a my Vám předkládáme pohled do života naší obce a další zajímavosti o kterých si myslíme,

Více

Vydává Obec Ostrovec srpen 2014

Vydává Obec Ostrovec srpen 2014 Vydává Obec Ostrovec srpen 2014 ÚVODNÍ SLOVO STAROST Y Vážení spoluobčané, v našem srpnovém vydání Ostroveckého zpravodaje, bych Vás rád informoval o akcích, které v současné době probíhají nebo v blízké

Více

Stručná historie Asociace veterinárních lékařů České republiky

Stručná historie Asociace veterinárních lékařů České republiky Stručná historie Asociace veterinárních lékařů České republiky Asociace veterinárních lékařů České republiky (AVL) jako dobrovolná organizace veterinárních lékařů působících na území České republiky byla

Více

Výroční zpráva. za rok 2014. Centrum pro rodinný život

Výroční zpráva. za rok 2014. Centrum pro rodinný život Výroční zpráva za rok 2014 Centrum pro rodinný život Obsah O nás... 3 Programy v roce 2014 Programy pro rodiny... 4 Programy pro ženy a pro muže... 5 Programy pro mladé a snoubence... 6 Programy pro seniory...

Více

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů.

Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Ve středu 4. září 2013 zavítali do našeho Domova obyvatelé Chráněného bydlení Skryje v doprovodu vedoucí zařízení Bc. Věry Dvořákové a instruktorů. Pro naše klienty si připravili divadelní představení

Více

Časopis o životě v našem domově

Časopis o životě v našem domově Domov Odry, příspěvková organizace, Hranická 56, 742 35 Odry www.ddodry.cz Poskytované služby: Domov pro seniory, Domov se zvláštním režimem ALDa Časopis o životě v našem domově Duben květen červen 2012

Více

Zřizovatel: Město Bílovec, Slezské náměstí 1 www.dsbilovec.cz

Zřizovatel: Město Bílovec, Slezské náměstí 1 www.dsbilovec.cz Osobní asistence, 17. listopadu 373/36, Bílovec Domov pro seniory v Bílovci, Opavská 600/45, Bílovec Dům s pečovatelskou službou, 17. listopadu 373/36, Bílovec Zřizovatel: Město Bílovec, Slezské náměstí

Více

NAŠE VESNICE ČERVENEC A SRPEN 2011

NAŠE VESNICE ČERVENEC A SRPEN 2011 NAŠE VESNICE MĚSÍČNÍ ZPRAVODAJ OBČANŮ A PŘÁTEL PĚNČÍNA ČERVENEC A SRPEN 2011 Před námi jsou dva měsíce prázdnin a čas dovolených, Vám všem přejeme hezké léto, dětem prázdniny se spoustou sluníčka a koupání,

Více

HODNOTÍCÍ ZPRÁVA DOMEČEK SPÁLENÉ POŘÍČÍ 2012/2013

HODNOTÍCÍ ZPRÁVA DOMEČEK SPÁLENÉ POŘÍČÍ 2012/2013 HODNOTÍCÍ ZPRÁVA DOMEČEK SPÁLENÉ POŘÍČÍ 2012/2013 1 HODNOTÍCÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 v DDM Spálené Poříčí v letošním školním roce pokračovala činnost Domečku ve Spáleném Poříčí a připravili jsme

Více

Dětská odborná léčebna Bukovany PROGRAMOVÁ ČINNOST ČESKÉHO ČERVENÉHO KŘÍŽE

Dětská odborná léčebna Bukovany PROGRAMOVÁ ČINNOST ČESKÉHO ČERVENÉHO KŘÍŽE Dětská odborná léčebna Bukovany PROGRAMOVÁ ČINNOST ČESKÉHO ČERVENÉHO KŘÍŽE BEZPLATNÉ DÁRCOVSTVÍ KRVE (BDK) Bezplatné dárcovství krve patří již tradičně k hlavním programovým činnostem Českého červeného

Více

ZI Infozpravodaj ASISTENT PREVENCE KRIMINALITY - APK. Slezské Pavlovice. č. V./05/2016

ZI Infozpravodaj ASISTENT PREVENCE KRIMINALITY - APK. Slezské Pavlovice. č. V./05/2016 ZI Infozpravodaj Slezské Pavlovice ASISTENT PREVENCE KRIMINALITY - APK č. V./05/2016 Vydává obec slezské pavlovice, č.p. 16, 793 99, ič: 00576093 MK ČR E 22256 ASISTENT PREVENCE KRIMINALITY - APK Vážení

Více

fotografie uživatelů Stacionáře při návštěvě otce biskupa

fotografie uživatelů Stacionáře při návštěvě otce biskupa Obsah 1 Úvodní slovo 2 Charitní ošetřovatelská služba 3 Charitní pečovatelská služba 4 Denní stacionář sv. Damiána 5 Sociální rehabilitace - Ateliér Samuel 6 Domov pro matky a otce v tísni 7 Tereza - pomoc

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2014

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2014 VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2014 PRÁVĚ TEĎ! o.p.s. OBSAH Úvodní slovo ředitelky str. 3 Základní údaje str. 5 Poslání společnosti str. 6 Orgány společnosti str. 7 Přehled aktivit v roce 2014 str. 9 Poděkování

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠK. ROK 2013/14. Výroční zpráva aktivity Skupiny J&G Společnosti za školní rok 2013/14. Skupina J&G Společnost

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠK. ROK 2013/14. Výroční zpráva aktivity Skupiny J&G Společnosti za školní rok 2013/14. Skupina J&G Společnost Skupina J&G Společnost Středisko aktivity Základní škola, Dr. E. Beneše 1, Šumperk 787 01 E-mail info@jagspolecnost.de.vu www.jagspolecnost.de.vu VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠK. ROK 2013/14 Výroční zpráva aktivity

Více

ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ PROSINEC 2012 ČÍSLO ZDARMA

ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ PROSINEC 2012 ČÍSLO ZDARMA ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ ČÍSLO ZDARMA PROSINEC 2012 Soutěž v 1.pomoci v Děčíně Letos už podruhé přijali uživatelé našich chráněných bydlení nabídku na účast v soutěži v 1.pomoci pro mentálně postižené.

Více

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD ROK 2007 V tomto roce pracovala knihovnice p. Ouředníková na zkrácený úvazek, poté, co ji v tomto ohledu zaměstnavatel vyhověl. I přes zkrácený úvazek,

Více

O ORGANIZACI ÚVODNÍ SLOVO

O ORGANIZACI ÚVODNÍ SLOVO ÚVODNÍ SLOVO Vážení čtenáři výroční zprávy, vážení příznivci Neposedy, zvu Vás k ohlédnutí za rokem 2011. Byl to rok změn. Říká se, že lidé se nejvíce učí na základě zkušeností. Získali jsme jich mnoho.

Více

Brusnický zpravodaj. Dolno - Ve zpravodaji naleznete: obecní měsíčník srpen 2012. Srpen. Historie továrny v Dolní Brusnici II.

Brusnický zpravodaj. Dolno - Ve zpravodaji naleznete: obecní měsíčník srpen 2012. Srpen. Historie továrny v Dolní Brusnici II. Dolno - Brusnický zpravodaj Zvičina 671 m. n. m. obecní měsíčník srpen 2012 Historie továrny v Dolní Brusnici II. Ve zpravodaji naleznete: Historie továrny v Dolní Brusnici str. 1 a 2 Pivní slavnosti Brusnický

Více