Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008"

Transkript

1 Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor Oblast ekonomického prostředí podnikání Ekonomické podmínky pro podnikání se za uplynulé čtyři roky zlepšily, podstatně se snížil počet ztrátových firem, zlepšila se rentabilita stavebního podnikání, jsou dostupnější úvěry bank, využívány byly firmami i strukturální fondy EU. Daňové zatížení právnických osob postupně kleslo z původních 32% na %, nastaveny byly konečně i stropy pro odvod sociálního pojištění. Bytová výstavba je do roku 2007 zařazena do snížené sazby DPH, která se však v posledním roce zvýšila z 5% na 9%, do této sazby jsou rovněž do roku 2010 zařazeny i opravy a rekonstrukce bytových objektů. V ročních rozpočtech ČR se daří udržovat předstih růstu investic před spotřebou. Nepodařilo se přimět dosavadní vlády, aby zpracovaly střednědobou strategii hospodářské politiky a tak z iniciativy Svazu byla zpracována Strategie-vize českého stavebnictví do roku Z ostatních cílů v oblasti ekonomického prostředí podnikání se nepodařilo umožnit firmám vytvářet rezervní fondy a nedosáhlo se daňového zvýhodnění firem, které vynakládají finanční prostředky na vědu, výzkum a vývoj nebo zvyšování kvalifikace pracovníků a péči o učně. 2. Oblast rozšiřování stavebního trhu Roční objem investiční výstavby roste strměji, než jsme předpokládali. V roce 2004 činil 349 mld. Kč, v roce 2006 už 450 mld. Kč a za rok 2007 se prostavělo dokonce 510 mld. Kč. Roste i počet dokončených bytů, v roce 2007 se postavilo nových bytů, takže jsme se přiblížili hodně cíli stavět ročně bytů, který Svaz považuje za optimální. Zatím se daří i naplňování potřebných ročních finančních objemů Státních fondů dopravní infrastruktury a rozvoje bydlení, i když vzhledem k ukončení hlavního finančního zdroje privatizace státního majetku je budoucnost fondů a jejich naplňování nejisté. V posledních dvou letech se rapidně zvýšil objem oprav panelových domů, opraveno je z celkového počtu 1, bytů cca 190 tisíc. Nedostatkem je, že po úspěšném rozběhu oprav panelových domů a bytů stát krátí finanční prostředky na podporu oprav. V oblasti dopravních a inženýrských staveb stagnují opravy silnic a mostů. Export stavebních prací roste, v roce 2007 se zvýšil oproti předchozímu roku o 50%, celkově však činí z celkového objemu stavebních prací pouze 2-3% a rozhodujícím pro české stavebnictví je tuzemský trh. Vzhledem k tomu, že západní země EU zůstávají pro volné působení českých stavebních firem uzavřeny, expanze českých firem se obrací, vedle Slovenska a Polska, do zemí bývalého Sovětského svazu, na Balkán a do nových členských zemí EU-Bulharska a Rumunska. 3. Oblast spolupráce s vládou, centrálními úřady, Parlamentem ČR a partnerskými organizacemi Zpočátku čtyřletého období byla spolupráce s vládou a ministerstvy uspokojivá. Svaz své požadavky koordinoval v rámci Konfederace zaměstnavatelských svazů a se Svazem průmyslu a uplatňoval v tripartitě. V závěru funkčního období minulé vlády však již tripartita nenaplňovala své poslání, vláda nebrala ohled na připomínky zaměstnavatelů a prosazovala jen své politické cíle. To se projevilo při prosazení kontroverzního zákona o nemocenském pojištění, zákoníku práce a dalších právních norem. Současná vláda ještě více omezila svoji spolupráci s podnikateli a provádí řadu reforem a změn, aniž by je projednala se svými sociálními partnery. V oblasti stavebnictví je to např. snížení pozice

2 stavebnictví na ministerstvu průmyslu až na nefunkční oddělení, privatizace jediné státní zkušebny ve stavebnictví TZÚS Praha a další kroky, které mají za následek, že státní správa přestává poskytovat odvětví stavebnictví jakoukoliv podporu, k níž jsou orgány státní správy určeny. Alarmující se stav celé státní správy, kam jsou pracovníci na odpovědná místa dosazování podle politické příslušnosti bez odborných zkušeností. Celkově dobrá je spolupráce s Parlamentem ČR, jednotlivé politické strany daly své poslance- garanty za oblast stavebnictví, se kterými Svaz spolupracuje, dobrá je spolupráce se Senátem, který podporuje akce Svazu a nabídl i pomoc při prosazení potřebných zákonů. Zlepšila se spolupráce s odbornými partnerskými organizacemi v SIA výsledkem ne např. společný časopis nebo akce Dny stavitelství a architektury, ale také společné připomínkování zákonů nebo vydávání odborných publikací. 4. Oblast legislativy Svaz je trvale připomínkovým místem při tvorbě a změnách legislativy a tato činnost je velmi pracná a rozsáhlá. Její úroveň, účinnost a včasnost při dodržování termínů se velmi zlepšila přijetím nového pracovníka se stavebním i právním vzděláním. Při práci na návrzích zákonů spolupracuje expertní skupina Svazu pro legislativu s obdobnými orgány členů Konfederace i Svazu průmyslu i Hospodářské komory ČR. Svaz spolupracoval s ministerstvem pro místní rozvoj na novém zákonu o veřejné zakázce a stavebním zákonu, v současné době byl Svaz vyzván MMR ke spolupráci na novele zákona o veřejné zakázce. Svaz inicioval vydání Všeobecných obchodních podmínek pro zhotovení staveb ve spolupráci se SIA a ministerstvy průmyslu a obchodu a místního rozvoje. Tyto VOP jsou již užívány v dodavatelské sféře a Svaz se je ve spolupráci s krajskými úřady snaží prosadit do užívání i v zadavatelské komunální sféře. 5. Oblast sociální Svaz jako sociální partner třech odborových svazů vyjednává kolektivní smlouvou pro celé odvětví stavebnictví s platností na tři roky, každoročně se vyjednává o dodatek řešící mzdové dohody na příslušný rok. Díky dlouhodobě příznivé situaci v českém stavebnictví, kde růst produktivity práce předchází růstu mezd a korektnímu přístupu všech sociálních partnerů se daří udržovat sociální smír za podmínek, které jsou pro podnikatele a zaměstnavatele výhodné a v rámci platné legislativy dávají dostatečný prostor pro uplatňování rozhodovacích práv majitelů firem a nepůsobí proti ekonomické prosperitě firem. Jako velký problém se začíná jevit potřeba kvalifikovaných pracovních sil v odvětví. Svaz je si vědom toho, že migrace zahraničních pracovníků s převážně nízkou kvalifikací nevyřeší tento problém, který by mohl přerůst až do snížení konkurenceschopnosti českého stavebnictví. Svaz proto připravil ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a za účasti ministerstva školství návrh nového systému učňovského školství pro stavebnictví. To však vyžaduje i soustavnou popularizaci oboru a změnu názoru veřejnosti na stavební řemesla. To bude vyžadovat součinnost všech stavebních firem. V současné době se projekt pro řešení učňovského školství nazvaný Krize učňovského školství ve stavebnictví a její řešení projednává s příslušnými ministerstvy a kraji. Bude záležet na přístupu vlády, zda navrhovaná opatření, která zahrnují i změny zákonů podpoří a změní svoji politiku jednostranné podpory všeobecného vzdělání na úkor vzdělání odborného. Vzhledem k tomu, že k renesanci učňovského školství bude potřeba v každém případě poměrně dlouhé doby, neobejde se stavebnictví bez zahraničních pracovníků ze vzdálených částí světa, protože okolní státy jsou vesměs rovněž ve stavební konjunktuře a zahraniční pracovníci z blízkých zemí odcházejí. Svaz proto zpracoval projekt

3 zaměstnávání zahraničních pracovníků pomocí pracovních agentur a v současné době vybírá agentury pro spolupráci tak, aby ještě v letošním roce mohly být uskutečněny některé pilotní projekty. Na výzvu členských firem, že není dostatečně zajištěno další vzdělávání pracovníků na stavbách, Svaz založil Institut vzdělávání, který získal již dva grantové programy v této oblasti vzdělávání, K dispozici je v současné době 18 vyučovacích modulů pro potřeby firem včetně lektorů. Na celoevropském systému vzdělávání mistrů na stavbách spolupracuje Svaz i v rámci mezinárodního programu Leonardo. 6. Oblast zahraničních vztahů Svaz má velmi rozvinutou zahraniční spolupráci a to jednak prostřednictvím svého členství ve FIECu, kde náš viceprezident SPS již dva roky působí jako viceprezident FIEC pro technickou politiku, tak i v bilaterálních vztazích s partnerskými zahraničními svazy. Výsledkem jednání v poslední době je odlišný názor těchto svazů na možnost uplatnění českých stavebních firem např. v Rakousku i SRN, než mají jejich vlády, které se řídí čistě politickými postoji, nikoliv hospodářskou prospěšností. Svaz bude i nadále usilovat o možnost alespoň příhraniční spolupráce firem z Rakouska a SRN s českými firmami na území těchto států. Velmi úzká je spolupráce s německými podnikatelskými svazy ve stavebnictví jak s Hlavním německým svazem stavebního průmyslu, tak i se Saským a Bavorským svazem a to v oblasti vzdělávání a připravované příhraniční spolupráce. V poslední době se rozvinula spolupráce s Francouzským svazem stavebních podnikatelů, který poskytuje své zkušenosti s úspěšnou obnovou učňovského stavebního školství ve Francii. Velmi dobře funguje spolupráce se zastupitelskými úřady ČR v zahraničí, designovaní obchodní radové před svým nástupem v zahraničních misích pravidelně konzultují se Svazem možnosti a potřeby účasti na investicích v zahraničí. Součástí zahraniční spolupráce Svazu je i získávání developerů a zahraničních investorů pro prezentace svých zájmů na veletrzích v ČR. Svaz zajišťuje podle požadavků svých členů prezentace českého stavebnictví na zahraničních veletrzích ve spolupráci s MPO a na tuzemských veletrzích a výstavách účast zahraničních investorů a zájemců developerské aktivity v zahraničí. Svaz rovněž na přání svých členů organizuje obchodní cesty do různých částí světa vhodných pro vývoz stavebních materiálů nebo pro potenciální vývoz stavebních prací. 7. Oblast vnitřní organizace a komunikace ve Svazu Organizační struktura Svazu a vytvoření krajských členských organizací se ukázalo jako správné, osvědčilo se i působení krajským manažerů Svazu, kteří pomáhají v práci krajským organizacím. Na druhé straně se ustoupením od okresních společnosti poněkud zmenšil osobní styk představitelů Svazu s členskou základnou. Nedaří se zvyšovat počet členských firem Svazu, jejich počet dokonce mírně klesá, dosavadní způsoby získávání firem prostřednictvím dopisu prezidenta Svazu ani doporučením větších členských firem vstupu svým subdodavatelům se neosvědčilo. Pro zlepšení styku vedení Svazu a členů představenstva s členskou základnou navrhla exekutiva, aby počínaje rokem 2007 byly v krajích organizovány pravidelné schůzky členských firem se zajímavým obsahem odborného a společenského zaměření. Zlepšila se mediální politika Svazu zapojením profesionálních partnerů, informovanost členů je zajištěna vydáváním časopisu, internetových stránek a informační on-line linky, ale také členstvím předsedů krajských organizací Svazu v jeho představenstvu.

4 Od roku 2007 vychází společný časopis Svazu, ČKAIT a ČSSI, který má větší možnosti prezentace svých vydavatelů a větší dopad do odborné veřejnosti. Byl zpracován nový model dlouhodobějšího financování Svazu, který představenstvo schválilo s působností od roku 2007 a který snižuje riziko finančního zajištění Svazu a jeho závislost na krátkodobých zdrojích financování. V uplynulých dvou letech se podstatně zlepšila činnost expertních skupin Svazu i úroveň výstupů z jejich činnosti, které jsou využívány pro práci Svazu. Pozitivní je i zájem firem působit v těchto expertních týmech, které převážně pracují pravidelně, některé se vzhledem k povaze řešených úkolů scházejí ad hoc. 8. Oblast služeb Svazu pro členské firmy Svaz považuje poskytování služeb svým členům za svůj prioritní úkol a hlavní důvod své existence. Rozšiřuje se okruh služeb, resp. činností, které globálně ovlivňují stavebnictví a všechny stavební firmy jako je lobing za rozšiřování stavebního trhu, pokrytí veřejných zakázek financemi, ovlivňování legislativy, kvalifikace pracovních sil, výchova učňů apod. Tyto služby však jsou zejména menšími firmami brány jako samozřejmost a více jsou ceněny individuální služby jako např. bezplatné poskytování základního právního a daňového poradenství, poskytování finančních garancí při veřejné zakázce a jiné. Svaz spolupracuje s Českou komorou rozhodců se sídlem v Brně, která poskytuje zejména pomoc při rychlém vymáhání pohledávek a exekučním řízení, bohužel našimi členy jsou tyto služby využívány minimálně, takže rozhodčí řízení pracuje pro jiná odvětví. Svaz i po vstupu v platnost nového zákona o veřejné zakázce je nositelem a garantem Národního certifikačního systému stavebních dodavatelů, který je jedním z ochranných prvků při vstupu zahraničních firem na náš trh. V oblasti služeb byly přijaty na valné hromadě 2004 dva úkoly, které se zatím nepodařilo naplnit. To je informování členské základny o přípravě investic v regionech, kde se tento požadavek nedaří zejména v oblasti soukromých investic (v oblasti veřejných zakázek lze vycházet ze státního rozpočtu, kde je však specifikace velmi obecná) a vytvářet dodavatelské řetězce v regionech., Zdá se, že tento záměr není reálný. Svaz v roce 2007 zavedl novou službu pro své členské firmy přístup jejich vybraných pracovníků k některým řadám norem za nízký roční paušál. V roce 2008 byl tento systém smluvně prodloužen. Svaz každoročně ve spolupráci s URS Praha vydává cenové přehledy realizovaných staveb a další údaje potřebné pro nabídková řízení. 9. Oblast malého a středního podnikání Svaz se v posledních dvou letech mnohem více věnuje problematice malého a středního podnikání. Proto k existující sekci velkých firem SPS byla založena sekce malého a středního podnikání obě vedené viceprezidenty Svazu a tyto sekce mezi sebou seriózně komunikují a snaží se odstranit hlavní příčiny střetů na trhu a řešit racionálně vztah vyšších dodavatelů a subdodavatelů staveb. Několikerá jednání mezi sekcemi přispěla k většímu porozumění a pochopení postojů obou stran a k částečnému uklidnění na stavebním trhu. Nedaří se zatím prosazení určitých dobrovolných zásad, aby se firmy ucházely o stavební zakázky úměrně jejich velikosti. V řešení problematiky malého a středního podnikání je nutno intenzivně pokračovat a prokázat, že Svaz, který sdružuje firmy všech velikostí je právě platformou vhodnou pro jejich řešení. Svaz v této oblasti spolupracuje s ministerstvem průmyslu i organizacemi malého a středního podnikání jiných zaměstnavatelských svazů, například se Svazem drobných, malých a středních stavebních podnikatelů. V této oblasti je rovněž jeden úkol, který se ukázal jako nepotřebný organizování pomoci malým firmám v oblasti bezpečnosti práce. Tento požadavek byl vyvolán v té

5 době proklamovanými obavami, že po vstupu ČR do EU může nastat kolaps malých firem z důvodu neplnění evropských norem pro bezpečnost práce. Tento názor se ukázal jako neopodstatněný. 10. Oblast Mediální 11. Závěr Při vyhodnocení programových cílů Svazu podnikatelů ve stavebnictví z jeho valné hromady v roce 2004 se prokázalo, že tyto cíle byly stanoveny reálně a aktuálně s dobrým odhadem, jak se budou podmínky pro stavebnictví v ČR v příštích čtyřech letech pohybovat. Hodnocením činnosti Svazu v jednotlivých oblastech se rovněž potvrdilo, že uložené úkoly byly vesměs splněny s výjimkou těch, které se ukázaly jako politicky neprůchodné a nebo vzhledem ke změnám situace nepotřebné. Přes vysokou úspěšnost plnění programových cílů Svazu v letech zůstávají do budoucna k řešení tyto požadavky: - dosáhnout toho, aby vlády zpracovaly střednědobou strategii hospodářské politiky ČR - liberalizovat zákony z oblasti pracovního práva a pojištění více ve prospěch zaměstnavatelů - dosáhnout změny přístupu státu k odbornému vzdělání - dosáhnout podpory pro masivní rozšíření oprav bytového fondu - stavět ročně nových bytů - prosadit zvýhodnění firem, které podpoří výzkum a vývoj a výchovu učňů - rozšiřovat členskou základnu Svazu

JEDNÁNÍ PŘEDSTAVENSTVA SPS 23. 9. 2015. Prezident SPS Ing. Václav Matyáš

JEDNÁNÍ PŘEDSTAVENSTVA SPS 23. 9. 2015. Prezident SPS Ing. Václav Matyáš JEDNÁNÍ PŘEDSTAVENSTVA SPS 23. 9. 2015 Prezident SPS Ing. Václav Matyáš DEFINITIVNÍ VÝSLEDKY 2014 S hodnota 2 DEFINITIVNÍ VÝSLEDKY 2014 Bytová výstavba Rok 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TÝMU Č. 1 PRO LEGISLATIVU ZA ROK 2011

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TÝMU Č. 1 PRO LEGISLATIVU ZA ROK 2011 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TÝMU Č. 1 PRO LEGISLATIVU ZA ROK 2011 Vedoucí týmu: Ing. Petr Serafín Tajemník týmu: Ing. Petr Serafín 1. Poslání a charakteristika týmu Působnost průřezového týmu č. 1 pro legislativu

Více

SEKTOROVÁ DOHODA pro stavebnictví

SEKTOROVÁ DOHODA pro stavebnictví SEKTOROVÁ DOHODA pro stavebnictví K transpozici evropské směrnice EPBD II 2010/31/EU Sektorová dohoda vznikla v rámci projektu Sektorové dohody jako nástroj sociálního dialogu při řešení dlouhodobých problémů

Více

Nová strategie obchodní a investiční politiky

Nová strategie obchodní a investiční politiky Úvod Na exportu EU v současné době závisí přes 30 milionů pracovních míst a předpokládá se, že v budoucích 10-15 letech bude 90% růstu generováno za hranicemi EU, proto je potřeba navázat vztahy se třetími

Více

CESTOVNÍ RUCH V EVROPĚ: PRŮMYSLOVÉ DĚDICTVÍ, VENKOV A AGROTURISTIKA

CESTOVNÍ RUCH V EVROPĚ: PRŮMYSLOVÉ DĚDICTVÍ, VENKOV A AGROTURISTIKA GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO VNITŘNÍ POLITIKY TEMATICKÁ SEKCE B: STRUKTURÁLNÍ POLITIKA A POLITIKA SOUDRŽNOSTI DOPRAVA A CESTOVNÍ RUCH CESTOVNÍ RUCH V EVROPĚ: PRŮMYSLOVÉ DĚDICTVÍ, VENKOV A AGROTURISTIKA SHRNUTÍ

Více

1 Příležitosti a hrozby stavebnictví v dalších letech Ing. Miloslav Mašek, CSc. Svaz podnikatelů ve stavebnictví ÚVOD 2 Stavebnictví je průmyslové odvětví, které je více než jiné závislé na stavu ekonomiky

Více

Koncepce rozvoje společnosti VaK Hodonín, a.s. do roku 2020

Koncepce rozvoje společnosti VaK Hodonín, a.s. do roku 2020 Vodovody a kanalizace Hodonín, a.s. Pitná voda pro váš domov, čistá voda pro přírodu Koncepce rozvoje společnosti VaK Hodonín, a.s. do roku 2020 Preambule Vodovody a kanalizace Hodonín, a.s. je plně stabilizovanou

Více

Ekonomika a management ve výstavbě

Ekonomika a management ve výstavbě Fakulta stavební Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba Ekonomika a management ve výstavbě Úvod Stavebnictví v ČR Legislativní rámec výstavby Společenské

Více

Zápis z jednání valné hromady Svazu průmyslu a dopravy ČR konaného dne 29. října 2008 od 13.00 h v Třinci

Zápis z jednání valné hromady Svazu průmyslu a dopravy ČR konaného dne 29. října 2008 od 13.00 h v Třinci Zápis z jednání valné hromady Svazu průmyslu a dopravy ČR konaného dne 29. října 2008 od 13.00 h v Třinci Místo konání: Kulturní dům TRISIA, Třinec Přítomni: Omluveni: dle prezenční listiny dle prezenční

Více

partner dále nabízí potenciál a příležitosti

partner dále nabízí potenciál a příležitosti Rozhovor Do světa za obchodem Německá ekonomika je V DOBRÉ KONDICI Náš největší obchodní a strategický partner dále nabízí potenciál a příležitosti Na vývoj německé ekonomiky v roce 2016 hledí ekonomové

Více

DOPADY REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ (Senátní tisk 106) Úvod

DOPADY REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ (Senátní tisk 106) Úvod DOPADY REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ (Senátní tisk 106) Úvod Zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů schválený Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky je nutno považovat za výrazně liberální opatření,

Více

Tisková zpráva Praha, 28. října 2011. Česka spořitelna zvýšila za tři čtvrtletí 2011 konsolidovaný čistý zisk (IFRS) o 15,4 % na 9,56 mld.

Tisková zpráva Praha, 28. října 2011. Česka spořitelna zvýšila za tři čtvrtletí 2011 konsolidovaný čistý zisk (IFRS) o 15,4 % na 9,56 mld. Tisková zpráva Praha, 28. října 2011 Česka spořitelna zvýšila za tři čtvrtletí 2011 konsolidovaný čistý zisk (IFRS) o 15,4 % na 9,56 mld. Kč Česká spořitelna vykázala za tři čtvrtletí 2011 neauditovaný

Více

Zpráva činnosti CTI ČR za období říjen-prosinec 2014. Semináře, kurzy, soutěže.

Zpráva činnosti CTI ČR za období říjen-prosinec 2014. Semináře, kurzy, soutěže. Zpráva činnosti CTI ČR za období říjen-prosinec 2014 Semináře, kurzy, soutěže. Cech topenářů a instalatérů České republiky, o.s. ve spolupráci se SŠP, Jílová 36g, Brno a za přispění Střediska mědi pořádal

Více

Programové prohlášení Svazu průmyslu a dopravy ČR pro rok 2012

Programové prohlášení Svazu průmyslu a dopravy ČR pro rok 2012 Programové prohlášení Svazu průmyslu a dopravy ČR pro rok 2012 Programové prohlášení Svazu průmyslu a dopravy ČR obsahuje požadavky nejen pro rok 2012, ale i ty, jejichž plnění bude aktuální i v závěru

Více

PROTOKOL ze XIV. zasedání Česko-polské mezivládní komise pro přeshraniční spolupráci

PROTOKOL ze XIV. zasedání Česko-polské mezivládní komise pro přeshraniční spolupráci PROTOKOL ze XIV. zasedání Česko-polské mezivládní komise pro přeshraniční spolupráci Ve dnech 23.-24. října 2008 proběhlo v Ostravě XIV. zasedání Česko-polské mezivládní komise pro přeshraniční spolupráci,

Více

LESNICKÁ POLITIKA Přednáška č. 10. Vývoj lesnického školství, spolčování a osvěty. JAROMÍR VAŠÍČEK

LESNICKÁ POLITIKA Přednáška č. 10. Vývoj lesnického školství, spolčování a osvěty. JAROMÍR VAŠÍČEK LESNICKÁ POLITIKA Přednáška č. 10 Vývoj lesnického školství, spolčování a osvěty. JAROMÍR VAŠÍČEK Historie lesnického školství na území dnešní ČR - část 1. Vznik soukromých lesnických škol Nositelem vzdělanosti

Více

Státní rozpočet na rok 2005. Tisková konference Ministerstva financí 22.9.2004

Státní rozpočet na rok 2005. Tisková konference Ministerstva financí 22.9.2004 Státní rozpočet na rok 2005 Tisková konference Ministerstva financí 22.9.2004 Východiska Koncepce reformy veřejných financí 2003-2006 Konvergenční program ČR Makroekonomická predikce MF Cíl Zvrácení negativního

Více

ERGO pojišťovna, a.s.

ERGO pojišťovna, a.s. ERGO pojišťovna, a.s. za rok 2015 Řádná valná hromada 27. dubna 2016 v Praze Obsah Orgány společnosti... 3 Zpráva dozorčí rady... 4 Úvodní slovo předsedy představenstva... 5 Ekonomika 2015... 6 Pojišťovnictví

Více

Hlavní priority a legislativní pozice Sdružení ČESMAD BOHEMIA

Hlavní priority a legislativní pozice Sdružení ČESMAD BOHEMIA Hlavní priority a legislativní pozice Sdružení ČESMAD BOHEMIA Tento materiál popisuje aktuální nejpalčivější problémy silničních dopravců v České republice a nastiňuje návrhy na řešení, které zpracovalo

Více

Perspektivní obory pro vývoz do Číny

Perspektivní obory pro vývoz do Číny Perspektivní obory pro vývoz do Číny 1) Úvod Již ve třicátých letech minulého století dodávalo Československo do Číny např. cukrovary a pivovary. Značného objemu ve vývozu do ČLR bylo dosaženo zejména

Více

Příloha B Průzkum podnikatelského prostředí

Příloha B Průzkum podnikatelského prostředí Příloha B Průzkum podnikatelského prostředí připravila Berman Group ve spolupráci s Komisí pro strategický rozvoj města Děčína Průzkum podnikatelského prostředí II. ÚVOD V červenci a srpnu 000 byl mezi

Více

24. MANAGEMENT ORGANIZAČNÍHO ROZVOJE

24. MANAGEMENT ORGANIZAČNÍHO ROZVOJE 24. MANAGEMENT ORGANIZAČNÍHO ROZVOJE plánovitý a nepřetržitý cílově orientovaný proces přeměn organizace proces vytváření předpokladů pro budoucí úspěšný rozvoj organizace je prioritním úkolem vrcholového

Více

Perspektivní obory pro vývoz do Číny

Perspektivní obory pro vývoz do Číny Perspektivní obory pro vývoz do Číny 1) Úvod Již ve třicátých letech minulého století dodávalo Československo do Číny investiční celky, např. cukrovary. Značného objemu ve vývozu investičních celků do

Více

Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace. Úřad vlády České republiky 28.

Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace. Úřad vlády České republiky 28. Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace Úřad vlády České republiky 28. listopadu 2013 Přítomni / omluveni viz prezenční listina (Příloha č. 1 k

Více

Vzdělávání pracovníků veřejné správy o problematice osob se zdravotním postižením a zdravotního postižení

Vzdělávání pracovníků veřejné správy o problematice osob se zdravotním postižením a zdravotního postižení Vzdělávání pracovníků veřejné správy o problematice osob se zdravotním postižením a zdravotního postižení 1. Úvod Podle Listiny základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky,

Více

3. Výroba oděvů, zpracování a barvení kožešin OKEČ 18

3. Výroba oděvů, zpracování a barvení kožešin OKEČ 18 Výroba oděvů, zpracování a barvení kožešin 3. Výroba oděvů, zpracování a barvení kožešin OKEČ 18 3.1. Charakteristika odvětví Odvětví výroby oděvů, zpracování a barvení kožešin je náročné na pracovní síly

Více

Pracovní materiály pro účastníky kurzů. Program 2 Ekonomické a finanční vzdělávání

Pracovní materiály pro účastníky kurzů. Program 2 Ekonomické a finanční vzdělávání Pracovní materiály pro účastníky kurzů Program 2 Ekonomické a finanční vzdělávání Modul 1 Business Plán Úvod vytvořené v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno, Křenová 52, 602 00

Více

FINANCOVÁNÍ PŘÍMÉ VOLBY PREZIDENTA VE VYBRANÝCH ZEMÍCH. Jan Němec, Klára Kabická, Pavla Tichá

FINANCOVÁNÍ PŘÍMÉ VOLBY PREZIDENTA VE VYBRANÝCH ZEMÍCH. Jan Němec, Klára Kabická, Pavla Tichá FINANCOVÁNÍ PŘÍMÉ VOLBY PREZIDENTA VE VYBRANÝCH ZEMÍCH Jan Němec, Klára Kabická, Pavla Tichá Studie č. 1.218 květen 2011 PI 1.218 2 Obsah: PŘÍMÁ VOLBA PREZIDENTA A REGULACE VOLEBNÍ KAMPANĚ... 3 BULHARSKO...

Více

7. Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů OKEČ 22

7. Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů OKEČ 22 Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů 7. Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů OKEČ 22 7.1. Charakteristika odvětví Polygrafický průmysl se člení na vydavatelské činnosti, tisk

Více

B. PODNIKATELSKÉ PROSTŘEDÍ

B. PODNIKATELSKÉ PROSTŘEDÍ B. PODNIKATELSKÉ PROSTŘEDÍ Město Cheb hodlá reagovat na závěry průzkumu podnikatelského prostředí a vytvořit příznivé podmínky pro vznik a rozvoj podnikání v místě. Vědomo si svých možností a kompetencí

Více

Vyhodnocení dotazníků z průzkumu podnikatelského prostředí v Děčíně (únor duben 2013)

Vyhodnocení dotazníků z průzkumu podnikatelského prostředí v Děčíně (únor duben 2013) Vyhodnocení dotazníků z průzkumu podnikatelského prostředí v Děčíně (únor duben 2013) Ing. Jana Šubrtová 31.05.2013 Obsah Vyhodnocení dotazníků z průzkumu podnikatelského prostředí v Děčíně (únor duben

Více

14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29

14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29 Výroba a opravy strojů a zařízení VÝROBA A OPRAVY STROJŮ A ZAŘÍZENÍ DK 14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29 14.1. Charakteristika odvětví Významným odvětvím českého zpracovatelského průmyslu

Více

Koncepce dalšího rozvoje a fungování České televize jako televize veřejné služby

Koncepce dalšího rozvoje a fungování České televize jako televize veřejné služby Koncepce dalšího rozvoje a fungování České televize jako televize veřejné služby Postavení České televize v českém mediálním prostředí Česká televize jako veřejnoprávní instituce je součástí celkového

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU FAKULTA ARCHITEKTURY VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V BRNĚ AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ, UMĚLECKÉ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI FA VUT V BRNĚ PRO ROK 2014 BRNO

Více

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI do roku 2020 s výhledem do roku 2030 OBSAH 1. Úvod 2. Vize a mise 3. Strategické cíle I. Věda a výzkum II. Vzdělávací činnost III. Rozvoj IV. Internacionalizace

Více

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Malé a střední podnikání

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Malé a střední podnikání Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Malé a střední podnikání Definice MSP Malý a střední podnik je v Evropské unii charakterizován třemi obecnými kritérii počet zaměstnanců, ekonomické hodnocení,

Více

Z Á P I S z 9. schůze výboru

Z Á P I S z 9. schůze výboru Parlament České republiky POSLANECKÁ SĚMOVNA 1999 III. volební období ------------------------------------------------------------------------------------ výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a

Více

Ekonomická krize. Pohled ČMKOS 11.3.2009

Ekonomická krize. Pohled ČMKOS 11.3.2009 Ekonomická krize Pohled ČMKOS 1 11.3.2009 Příčiny krize a důsledky I. Základní příčiny Krize je především krizí neoliberálních koncepcí, které ovládly v posledních 30. letech jak ekonomické myšlení tak

Více

Stavebnictví v ČR. Společenské aspekty staveb

Stavebnictví v ČR. Společenské aspekty staveb Fakulta stavební Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba Ekonomika a management ve stavebnictví Úvod Stavebnictví v ČR Legislativní rámec výstavby Společenské

Více

5. CZ-NACE 16 - ZPRACOVÁNÍ DŘEVA, VÝROBA DŘEVĚNÝCH, KORKOVÝCH, PROUTĚNÝCH A SLAMĚNÝCH VÝROBKŮ, KROMĚ NÁBYTKU

5. CZ-NACE 16 - ZPRACOVÁNÍ DŘEVA, VÝROBA DŘEVĚNÝCH, KORKOVÝCH, PROUTĚNÝCH A SLAMĚNÝCH VÝROBKŮ, KROMĚ NÁBYTKU 5. - RACOVÁNÍ DŘEVA, VÝROBA DŘEVĚNÝCH, KORKOVÝCH, PROUTĚNÝCH A SLAMĚNÝCH VÝROBKŮ, KROMĚ NÁBYTKU 5.1 Charakteristika odvětví Výroba dřevěných a korkových výrobků, proutěného zboží a slaměných výrobků, kromě

Více

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ Výroba usní a souvisejících výrobků 4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ 4.1 Charakteristika odvětví V roce 2009 nahradila klasifikaci OKEČ nová klasifikace CZ-NACE. Podle této klasifikace

Více

Hodnocení naplňování programu "Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii" ve společnosti DONAUCHEM s.r.o. v roce 2014.

Hodnocení naplňování programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii ve společnosti DONAUCHEM s.r.o. v roce 2014. Strana 1/5 Program Responsible Care (dále jen "RC") je dobrovolná, celosvětově přijatá a rozvíjená iniciativa chemického průmyslu, zaměřená na podporu udržitelného rozvoje vstřícným zvyšováním bezpečnosti

Více

Program. 125. Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR Termín konání: 1. února 2016 od 9:00 hod. Místo konání: Úřad vlády ČR

Program. 125. Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR Termín konání: 1. února 2016 od 9:00 hod. Místo konání: Úřad vlády ČR Program 125. Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR Termín konání: 1. února 2016 od 9:00 hod. Místo konání: Úřad vlády ČR 1. Materiály k projednání 1.1 Zpráva o stavu čerpání prostředků

Více

Výstupy evaluace PŘÍLOHA 4. Analytická část. Strategie rozvoje Královéhradeckého kraje 2014-2020. Programu rozvoje KHK 2008 2010

Výstupy evaluace PŘÍLOHA 4. Analytická část. Strategie rozvoje Královéhradeckého kraje 2014-2020. Programu rozvoje KHK 2008 2010 Výstupy evaluace Programu rozvoje KHK 2008 2010 Analytická část Strategie rozvoje Královéhradeckého kraje 2014-2020 PŘÍLOHA 4 Zpracovatelský tým: Centrum EP, oddělení rozvoje Soukenická 54 500 03 Hradec

Více

Implementace provozně ekonomického systému pro úřad Městské části Praha 1

Implementace provozně ekonomického systému pro úřad Městské části Praha 1 Implementace provozně ekonomického systému pro úřad Městské části Praha 1 Michal Andrlík, Indra Czech Republic, mandrlik@indra.cz Představení zákazníka: Městská část Praha 1 leží v centrální oblasti Prahy

Více

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry 8 Klíčové závěry Energetická transformace Německá Energiewende Craig Morris, Martin Pehnt Vydání publikace iniciovala Nadace Heinricha Bölla. Vydáno 28. listopadu 2012. Aktualizováno v červenci 2015. www.

Více

REOTRIB 2006 Moderní motorová paliva a biokomponenty

REOTRIB 2006 Moderní motorová paliva a biokomponenty REOTRIB 2006 Moderní motorová paliva a biokomponenty Ing. Václav Pražák, Česká rafinérská, a.s., 436 70 Litvínov (tel.: + 420 47 616 4308, fax: +420 47 616 4858, E-mail: vaclav.prazak@crc.cz) Všichni považujeme

Více

v roce 2015 Asociace českých stavebních spořitelen

v roce 2015 Asociace českých stavebních spořitelen v roce 215 Asociace českých stavebních spořitelen Vážení přátelé stavebního spoření, nebývá jednoduché shrnout celý rok do jediného slova. Za rok 215 to jde samo: úvěry. Úrokové sazby na trzích klesly

Více

Aplikace snížené sazby daně z přidané hodnoty u piva

Aplikace snížené sazby daně z přidané hodnoty u piva VYBRANÁ TÉMATA Aplikace snížené sazby daně z přidané hodnoty u piva Obsah Úvod... 3 Příloha I... 5 Prameny:... 6 Vybraná témata č. 3/2016 únor 2016 Autor: Josef Palán AKTUÁLNÍ VYDÁNÍ: Název: Aplikace snížené

Více

Programové prohlášení Českomoravské elektrotechnické asociace pro léta 2013 2015, přijaté valnou hromadou asociace dne 23. listopadu 2012 v Třeboni

Programové prohlášení Českomoravské elektrotechnické asociace pro léta 2013 2015, přijaté valnou hromadou asociace dne 23. listopadu 2012 v Třeboni Programové prohlášení Českomoravské elektrotechnické asociace pro léta 2013 2015, přijaté valnou hromadou asociace dne 23. listopadu 2012 v Třeboni I. Preambule Českomoravská elektrotechnická asociace

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro regionální rozvoj

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro regionální rozvoj EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 Výbor pro regionální rozvoj 2009 2008/0245(COD) 29. 1. 2009 ***I NÁVRH ZPRÁVY o návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení (ES) č. 1080/2006 o Evropském

Více

Informace o přípravě novelizace stavebního zákona a souvisejících zákonů

Informace o přípravě novelizace stavebního zákona a souvisejících zákonů Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor stavebního řádu Informace o přípravě novelizace stavebního zákona a souvisejících zákonů Podklad pro jednání 120. Plenární schůze RHSD Červenec 2015 Informace o přípravě

Více

ČESKÁ REPUBLIKA. 1. Hlavní charakteristika důchodového systému

ČESKÁ REPUBLIKA. 1. Hlavní charakteristika důchodového systému ČESKÁ REPUBLIKA 1. Hlavní charakteristika důchodového systému Zákonné starobní důchody se skládají ze dvou částí z rovného základního důchodu a důchodu odvozeného z výdělku na základě osobního vyměřovacího

Více

Cesta vpřed s pomocí finančních nástrojů ESIF. Evropský fond pro regionální rozvoj. Finanční nástroje

Cesta vpřed s pomocí finančních nástrojů ESIF. Evropský fond pro regionální rozvoj. Finanční nástroje Cesta vpřed s pomocí finančních nástrojů ESIF Evropský fond pro regionální rozvoj spolufinancované ze zdrojů Evropského fondu pro regionální rozvoj jsou udržitelným a efektivním způsobem investování do

Více

Plán činnosti a rozpočet Správy úložišť radioaktivních odpadů. na rok 2007, tříletý plán a dlouhodobý plán. říjen 2006

Plán činnosti a rozpočet Správy úložišť radioaktivních odpadů. na rok 2007, tříletý plán a dlouhodobý plán. říjen 2006 III. Plán činnosti a rozpočet Správy úložišť radioaktivních odpadů na rok 2007, tříletý plán a dlouhodobý plán říjen 2006-1- 1. ÚVOD... 3 1.1. Poslání a zásady činnosti Správy úložišť radioaktivních odpadů...

Více

Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 4. volební období - 2004 rozpočtový výbor

Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 4. volební období - 2004 rozpočtový výbor Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 4. volební období - 2004 rozpočtový výbor Z á p i s z 36. schůze výboru, která se konala dne 10. listopadu 2004 v Praze listopad 2004 2 Z á p i s z 36. schůze

Více

Evropská politika zaměstnanosti a Možnosti práce a studia v zemích EU. 10.3.2009, Pardubice Karlíková Táňa

Evropská politika zaměstnanosti a Možnosti práce a studia v zemích EU. 10.3.2009, Pardubice Karlíková Táňa Evropská politika zaměstnanosti a Možnosti práce a studia v zemích EU 10.3.2009, Pardubice Karlíková Táňa Politiky EU Výlučné EU přijímá a určuje pravidla a členské státy mohou v těchto oblastech zasahovat

Více

ANALÝZA KOLEKTIVNÍHO VYJEDNÁVÁNÍ. Zpracovali:

ANALÝZA KOLEKTIVNÍHO VYJEDNÁVÁNÍ. Zpracovali: ANALÝZA KOLEKTIVNÍHO VYJEDNÁVÁNÍ Zpracovali: Mgr. Jan Brádler JUDr. Libuše Brádlerová Stanislav Filip JUDr. Jitka Hejduková, CSc. JUDr. Stanislav Klimeš JUDr. Bořivoj Šubrt leden 2010 OBSAH ÚVOD... 4 1.

Více

C) které nabízí nejlepší pracovní sílu

C) které nabízí nejlepší pracovní sílu SOUTĚŽÍCÍ A METODIKA HODNOCENÍ Do soutěže jsou automaticky zařazeny všechny obce s rozšířenou působností v ČR (205 municipalit). Město Praha bude vyhodnoceno samostatně (22 městských správních obvodů).

Více

Bohemian Regional Innovation Strategy - BRIS. Infrastruktura pro podporu inovací v regionu Prahy. Širší shrnutí

Bohemian Regional Innovation Strategy - BRIS. Infrastruktura pro podporu inovací v regionu Prahy. Širší shrnutí Bohemian Regional Innovation Strategy - BRIS Infrastruktura pro podporu inovací v regionu Prahy Širší shrnutí S využitím odborných diskusí je definován pojem regionální infrastruktury pro podporu inovací

Více

Z á p i s z jednání Pracovního týmu RHSD pro vnitřní trh dne 26. srpna 2014 od 10.00 hodin,

Z á p i s z jednání Pracovního týmu RHSD pro vnitřní trh dne 26. srpna 2014 od 10.00 hodin, Přítomni: viz. prezenční listina Z á p i s z jednání Pracovního týmu RHSD pro vnitřní trh dne 26. srpna 2014 od 10.00 hodin, 1. Regulace v obchodě: Zákon o významné tržní síle Zákon o potravinách Zákon

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU a státním rozpočtem České republiky. Zpravodaj projektu RAP Rehabilitace - Aktivace - Práce Číslo 6 * říjen- listopad 2007 Slovo úvodem Vážení

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO MOST AKČNÍ PLÁNY PILÍŘ 2 - ROZVOJ PODNIKATELSKÉHO PROSTŘEDÍ A ZAMĚSTNANOSTI. Únor 2013

STATUTÁRNÍ MĚSTO MOST AKČNÍ PLÁNY PILÍŘ 2 - ROZVOJ PODNIKATELSKÉHO PROSTŘEDÍ A ZAMĚSTNANOSTI. Únor 2013 STATUTÁRNÍ MĚSTO MOST AKČNÍ PLÁNY PILÍŘ 2 - ROZVOJ PODNIKATELSKÉHO PROSTŘEDÍ A ZAMĚSTNANOSTI Únor 2013 MmM OIaKH OIS ORP RZ ÚP VO VZ ZPF Magistrát města Mostu odbor investic a komunálního hospodářství

Více

ANALÝZA ČESKÉHO EXPORTÉRA 2014

ANALÝZA ČESKÉHO EXPORTÉRA 2014 ANALÝZA ČESKÉHO EXPORTÉRA 2014 Tato analýza byla zpracována poradenskou společností NSG Morison, která je partnerem a auditorem projektu Exportní cena DHL UniCredit pod záštitou vládní agentury CzechTrade.

Více

Prioritám Dunajské strategie bude kralovat životní prostředí a ekonomika

Prioritám Dunajské strategie bude kralovat životní prostředí a ekonomika 02.11.2010 Dunajská strategie Prioritám Dunajské strategie bude kralovat životní prostředí a ekonomika Další z projektů regionálního partnerství podporovaného Evropskou unií, tzv. Dunajská strategie, se

Více

Telefónica O2 Czech Republic - Finanční výsledky za rok 2008

Telefónica O2 Czech Republic - Finanční výsledky za rok 2008 Telefónica O2 Czech Republic - Finanční výsledky za rok 2008 24. února 2009 Telefónica O2 Czech Republic, a.s. oznamuje své auditované konsolidované finanční výsledky za rok 2008, připravené v souladu

Více

EU-Projekt INNO 2 Berlín 6. 8. 7. 2010

EU-Projekt INNO 2 Berlín 6. 8. 7. 2010 Zpracovatelský průmysl V ČR vyrábí velkou škálu výrobků, z nichž většina je zařazena do samostatných odvětví. Patří sem výroba nábytku, klenotů, hudebních nástrojů, sportovních potřeb, hraček, bižuterie,

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Krnov

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Krnov Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Krnov Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu

Více

Transatlantické obchodní a investiční partnerství. Aspekty týkající se regulace

Transatlantické obchodní a investiční partnerství. Aspekty týkající se regulace Transatlantické obchodní a investiční partnerství Aspekty týkající se regulace Září 2013 2 Předseda Evropské komise Barroso, předseda Evropské rady Van Rompuy a prezident Obama dali jasně najevo, že snižování

Více

Zdroj: ÚIV Školní rok 2000/2001 2001/2002 2002/2003 2003/2004 2004/2005

Zdroj: ÚIV Školní rok 2000/2001 2001/2002 2002/2003 2003/2004 2004/2005 4.4 Školství Vzdělání je nezbytnou součástí budoucího kvalitního života každého člověka. Jedním z obecných cílů vzdělávání jako veřejné služby je rozvíjet osobnost každého jednotlivce, a to především ve

Více

Smlouva o poskytnutí služby užívání okruhu na trase CESNET (Zikova 1903/4, Praha 6) Národní muzeum (Vinohradská 1, Praha 1) (dále jen smlouva )

Smlouva o poskytnutí služby užívání okruhu na trase CESNET (Zikova 1903/4, Praha 6) Národní muzeum (Vinohradská 1, Praha 1) (dále jen smlouva ) Smlouva o poskytnutí služby užívání okruhu na trase CESNET (Zikova 1903/4, Praha 6) Národní muzeum (Vinohradská 1, Praha 1) (dále jen smlouva ) uzavřená ve smyslu ustanovení dle 1746 odst. 2 zákona č.

Více

ZÁPIS + DEKLARACE Z JEDNÁNÍ XX. KULATÉHO STOLU v rámci projektu Posilování sociálního dialogu

ZÁPIS + DEKLARACE Z JEDNÁNÍ XX. KULATÉHO STOLU v rámci projektu Posilování sociálního dialogu Regionální rada OS ČMKOS Moravskoslezského kraje U Tiskárny 1, 702 00 Ostrava-Přívoz ZÁPIS + DEKLARACE Z JEDNÁNÍ XX. KULATÉHO STOLU v rámci projektu Posilování sociálního dialogu konaného dne 9. 9. 2009

Více

STRATEGICKÉ POTŘEBY PRŮMYSLU V LETECH

STRATEGICKÉ POTŘEBY PRŮMYSLU V LETECH STRATEGICKÉ POTŘEBY PRŮMYSLU V LETECH 2008-2011 Česká republika může mít oprávněné ambice stát se znalostně technologickým centrem Evropy s rychle rostoucí ekonomikou i životní úrovní, vysokou zaměstnaností

Více

Očekávání stavebních firem a dodavatelů stavebních materiálů

Očekávání stavebních firem a dodavatelů stavebních materiálů 1 Očekávání stavebních firem a dodavatelů stavebních materiálů Ing. INCOMA Research, Business & Industry CEE Základní informace o projektu 2 Při příležitosti konference Fórum českého stavebnictví připravila

Více

Memorandum o porozumění mezi vládou České republiky a vládou Čínské lidové. republiky o společné podpoře iniciativy Ekonomické pásmo Hedvábné stezky

Memorandum o porozumění mezi vládou České republiky a vládou Čínské lidové. republiky o společné podpoře iniciativy Ekonomické pásmo Hedvábné stezky Memorandum o porozumění mezi vládou České republiky a vládou Čínské lidové republiky o společné podpoře iniciativy Ekonomické pásmo Hedvábné stezky a Námořní Hedvábná stezka pro 21. století Vláda České

Více

Strategie společnosti PTC Praha a.s. na období let 2016 2020

Strategie společnosti PTC Praha a.s. na období let 2016 2020 Strategie společnosti PTC Praha a.s. na období let 2016 2020 2015 Vážení akcionáři, Představenstvo společnosti Vám předkládá k projednání a k následnému rozhodnutí dokument Strategie společnosti PTC Praha

Více

Nordica elegantní přírodní architektura

Nordica elegantní přírodní architektura Nordica Ostrava Nordica elegantní přírodní architektura Administrativní budova Nordica je navržena v souladu s nejmodernějšími skandinávskými trendy přírodní architektury. Tuto architekturu však citlivě

Více

ODPOVĚDI KOMISE NA ZVLÁŠTNÍ ZPRÁVU EVROPSKÉHO ÚČETNÍHO DVORA

ODPOVĚDI KOMISE NA ZVLÁŠTNÍ ZPRÁVU EVROPSKÉHO ÚČETNÍHO DVORA EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 20.2.2015 COM(2015) 77 final ODPOVĚDI KOMISE NA ZVLÁŠTNÍ ZPRÁVU EVROPSKÉHO ÚČETNÍHO DVORA VNITROZEMSKÁ VODNÍ DOPRAVA V EVROPĚ: OD ROKU 2001 SE VÝZNAMNĚ NEZVÝŠIL PODÍL TOHOTO

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Havířov

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Havířov Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Havířov Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu

Více

Ekonomická analýza veřejných zakázek

Ekonomická analýza veřejných zakázek Ekonomická analýza veřejných zakázek Jan Pavel Leden 2012 Názory prezentované v tomto příspěvku jsou názory autora a nemusí odpovídat stanoviskům institucí, ve kterých působí. Makroekonomický význam VZ:

Více

Hodnocení založené na důkazech: je možné u ex-ante hodnocení?

Hodnocení založené na důkazech: je možné u ex-ante hodnocení? Hodnocení založené na důkazech: je možné u ex-ante hodnocení? RNDr. Jan Vozáb, PhD partner, principal consultant Cíle hodnocení založeného na důkazech Zvýšit dopady a přidanou hodnotu intervencí politiky

Více

INFORMACE O STAVU A ZPŮSOBU PLNĚNÍ ÚKOLŮ OBSAŽENÝCH VE STRATEGII VLÁDY V BOJI PROTI KORUPCI NA OBDOBÍ LET 2011 A 2012. stav ke dni 21.

INFORMACE O STAVU A ZPŮSOBU PLNĚNÍ ÚKOLŮ OBSAŽENÝCH VE STRATEGII VLÁDY V BOJI PROTI KORUPCI NA OBDOBÍ LET 2011 A 2012. stav ke dni 21. INFORMACE O STAVU A ZPŮSOBU PLNĚNÍ ÚKOLŮ OBSAŽENÝCH VE STRATEGII VLÁDY V BOJI PROTI KORUPCI NA OBDOBÍ LET 2011 A 2012 - AKTUALIZACE ZA 2. ČTVRTLETÍ 2011 stav ke dni 21. července 2011 Obsah Obsah... 1 Úvodem...

Více

KONFERENCE ROK PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ"

KONFERENCE ROK PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ KONFERENCE ROK PRŮMYSLU A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ" Co se nám podařilo v oblasti rozvoje LZ a trhu práce? - NSP + NSK + zákon 179/2006 Sb., = vytvořený a ověřený základ systému DPV! - Sektorové rady jsou

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE ZPRÁVA ZA ROK 2003 O PROGRAMU PHARE A PŘEDVSTUPNÍCH NÁSTROJÍCH PRO KYPR, MALTU A TURECKO {SEC(2005) 273}

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE ZPRÁVA ZA ROK 2003 O PROGRAMU PHARE A PŘEDVSTUPNÍCH NÁSTROJÍCH PRO KYPR, MALTU A TURECKO {SEC(2005) 273} KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 1.3.2005 KOM(2005) 64 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE ZPRÁVA ZA ROK 2003 O PROGRAMU PHARE A PŘEDVSTUPNÍCH NÁSTROJÍCH PRO KYPR, MALTU A TURECKO {SEC(2005) 273}

Více

Vývoj českého stavebnictví v evropském kontextu Fórum českého stavebnictví

Vývoj českého stavebnictví v evropském kontextu Fórum českého stavebnictví Vývoj českého stavebnictví v evropském kontextu Fórum českého stavebnictví 5. 3. 2013 Současná situace: Jak na tom jsme? Současná situace ve stavebnictví Jediné odvětví v ČR již pátým rokem v recesi V

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2013/2038(INI) 8. 5. 2013

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2013/2038(INI) 8. 5. 2013 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro regionální rozvoj 8. 5. 2013 2013/2038(INI) NÁVRH ZPRÁVY o provádění a dopadu opatření na zvýšení energetické účinnosti v rámci politiky soudržnosti (2013/2038(INI))

Více

Rada vysokých škol. Z á z n a m z 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol uskutečněného dne 21. května 2015 v Karolinu

Rada vysokých škol. Z á z n a m z 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol uskutečněného dne 21. května 2015 v Karolinu Rada vysokých škol Agentura Rady vysokých škol, José Martího 31, 162 52 Praha 6 - Veleslavín Tel., Fax 220560221, E-mail: arvs@ftvs.cuni.cz ALMA MATER: http://www.radavs.cz Z á z n a m z 2. zasedání sněmu

Více

ALTERNATIVY FINANČNÍCH ZDROJŮ EU PRO MALÉ A STŘEDNÍ FIRMY V REGIONU

ALTERNATIVY FINANČNÍCH ZDROJŮ EU PRO MALÉ A STŘEDNÍ FIRMY V REGIONU ALTERNATIVY FINANČNÍCH ZDROJŮ EU PRO MALÉ A STŘEDNÍ FIRMY V REGIONU Halina Starzyczná, Pavlína Pellešová, Beata Blechová Univerzitní nám. 1934/3, 733 40 Karviná, Česká republika Email: starzyczna@opf.slu.cz,

Více

ARI: KVALIFIKAČNÍ PŘEDPOKLADY ZAKÁZEK NA STAVEBNÍ ČINNOST

ARI: KVALIFIKAČNÍ PŘEDPOKLADY ZAKÁZEK NA STAVEBNÍ ČINNOST Ředitelství silnic a dálnic ČR Ing. Jan Kroupa, ředitel Čerčanská 2023/12, 140 00 Praha 4-Krč e: jan.kroupa@rsd.cz Praha, ARI: KVALIFIKAČNÍ PŘEDPOKLADY ZAKÁZEK NA STAVEBNÍ ČINNOST Vážený pane řediteli,

Více

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Oblast Zlín. Výroční zpráva

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Oblast Zlín. Výroční zpráva Výroční zpráva 2015 0 Obsah Úvod... 2 1. Výbor oblasti... 3 2. Zastoupení v orgánech a komisích... 3 3. Členská základna... 4 3.1. Autorizace... 4 3.2. Komunikace se členy... 4 3.3. Pojištění autorizovaných

Více

Doporučení pro DOPORUČENÍ RADY. k národnímu programu reforem Lucemburska na rok 2014. a stanovisko Rady k programu stability Lucemburska na rok 2014

Doporučení pro DOPORUČENÍ RADY. k národnímu programu reforem Lucemburska na rok 2014. a stanovisko Rady k programu stability Lucemburska na rok 2014 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.6.2014 COM(2014) 417 final Doporučení pro DOPORUČENÍ RADY k národnímu programu reforem Lucemburska na rok 2014 a stanovisko Rady k programu stability Lucemburska na rok

Více

Projekt obsah, popis stávající situace, příklady ze zahraničí. Gestor MD Spolugestor MŽP, MMR, MPO

Projekt obsah, popis stávající situace, příklady ze zahraničí. Gestor MD Spolugestor MŽP, MMR, MPO Projekt obsah, popis stávající situace, příklady ze zahraničí Název projektu Gestor MD Spolugestor MŽP, MMR, MPO Zahájení projektu 2011 Ukončení projektu 2025 Obsah, charakteristika projektu Projekt je

Více

Lisabonská strategie z pohledu zdravotnictví a sociáln

Lisabonská strategie z pohledu zdravotnictví a sociáln Lisabonská strategie z pohledu zdravotnictví a sociáln lních věcív Brno, 25. listopadu 2005 MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu člen Výboru pro zaměstnanost a sociální politiku www.cabrnoch.cz

Více

Evropská komise uznala výhrady vůči aplikaci německého zákona o minimální mzdě... 2. Německá minimální mzda čelí infringementu...

Evropská komise uznala výhrady vůči aplikaci německého zákona o minimální mzdě... 2. Německá minimální mzda čelí infringementu... PŘEHLED ZPRÁV Evropská komise uznala výhrady vůči aplikaci německého zákona o minimální mzdě... 2 Německá minimální mzda čelí infringementu... 2 Německá minimální mzda dopravců narazila u EK... 3 Procesy

Více

1 ÚVOD...5 2 SOCIÁLNÍ DIALOG...5 2.1. OBECNÉ INFORMACE O SOCIÁLNÍM DIALOGU...5

1 ÚVOD...5 2 SOCIÁLNÍ DIALOG...5 2.1. OBECNÉ INFORMACE O SOCIÁLNÍM DIALOGU...5 OBSAH 1 ÚVOD...5 2 SOCIÁLNÍ DIALOG...5 2.1. OBECNÉ INFORMACE O SOCIÁLNÍM DIALOGU...5 2.2. ODVĚTVOVÝ SOCIÁLNÍ DIALOG HISTORIE ČESKOMORAVSKÉ ELEKTROTECHNICKÉ ASOCIACE...5 2.2.1. ZAMĚSTNAVATELSKÁ ČINNOST...6

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. I. Identifikace vazby projektového záměru na OPZ. Identifikace žadatele a partnerů. Specifikace připravovaného projektu

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. I. Identifikace vazby projektového záměru na OPZ. Identifikace žadatele a partnerů. Specifikace připravovaného projektu PROJEKTOVÝ ZÁMĚR I. Identifikace vazby projektového záměru na OPZ Operační program Prioritní osa Investiční priorita Specifický cíl OP Zaměstnanost 4 Efektivní veřejná správa 4.1 Investice do institucionální

Více

Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014)

Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014) Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014) Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji V roce 2012 a na začátku roku 2013 došlo vlivem sníženého růstu

Více

Evropský balíček proti daňovým únikům

Evropský balíček proti daňovým únikům I. Úvod Evropská komise předložila 28. ledna 2016 balíček iniciativ proti vyhýbání se daňovým povinnostem ze strany právnických osob. Komise v něm vyzvala členské státy k užší spolupráci, výměně daňových

Více

M ě s t o B y s t ř i c e n a d P e r n š t e j n e m

M ě s t o B y s t ř i c e n a d P e r n š t e j n e m M ě s t o B y s t ř i c e n a d P e r n š t e j n e m ZÁPIS ZE SCHŮZE RADY MĚSTA Bystřice na Pernštejnem č. 2 /2008 konané dne 05.02.2008 v zasedací místnosti na MěÚ v Bystřici n.p. v 16.00 hodin Přítomni

Více

Řešení sporů ve výstavbě

Řešení sporů ve výstavbě SACE 8.10. 2015, Bratislava Řešení sporů ve výstavbě Lukáš Klee klee@email.cz https://cz.linkedin.com/in/lukasklee Úvod Obsah Postoj k adjudikaci Historie Budoucnost v ČR Evropa a trendy Soudy a rozhodčí

Více