Hygienický a epidemiologický režim. Bc. Michaela Foralová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Hygienický a epidemiologický režim. Bc. Michaela Foralová"

Transkript

1 Hygienický a epidemiologický režim Bc. Michaela Foralová

2 Související legislativa Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů Vyhláška č. 306/2012 Sb., o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče Metodický návod Hygiena rukou při poskytování zdravotní péče. Částka 5, Věstník MZ 15, červen 2012

3 Hygiena rukou Používání rukavic Schéma přednášky Manipulace s biologickým materiálem, odpady Dezinfekce a sterilizace Bariérová ošetřovatelská péče Režim na operačních a zákrokových sálech Profesní nákazy Opatření v souvislosti s epidemií Eboly v západní Africe

4 Mytí rukou Dezinfekce rukou Používání rukavic Péče o pokožku rukou Hygiena rukou Compliance hygieny rukou zdravotníky Edukace

5 Indikace pro mytí rukou před zahájením vyšetřování a léčení pacienta při viditelném znečistění rukou po použití toalety apod. vždy při podezření nebo průkazu Clostridium difficile a jiných sporulujících patogenů

6 Hygienická dezinfekce rukou Po úkonech, při kterých dochází k mikrobiální kontaminaci rukou, např.: po kontaktu s infekčním pacientem, po práci s biologickým materiálem, kontaminovanými předměty, použitým prádlem apod. součást bariérové ošetřovatelské techniky

7 Hygienická dezinfekce rukou součást hygienického filtru v případě protržení rukavic během výkonu Provádí se vtíráním dostatečného množství alkoholového df. přípravku do suchých rukou po určenou dobu (min. 20 sekund)

8

9 HDR 1. Dlaň proti dlani. 2. Dlaň pravé ruky přes hřbet levé a naopak. 3. Dlaň proti dlani s propletenými prsty. 4. Vnější část prstů proti dlani se zamčenými prsty. 5. Sevřít pravý palec v levé dlani a vtírat krouživým pohybem a naopak. 6. Krouživé pohyby sevřených konečků prstů pravé ruky v levé dlani a naopak. 7. Obě zápěstí.

10 Nejčastější chybně ošetřená místa

11 Chirurgická dezinfekce rukou kdy: před zahájením operačního programu mezi jednotlivými operacemi při porušení celistvosti nebo výměně rukavic během operace v ambulantních zdravotnických provozech před započetím invazivních výkonů

12 Chirurgická dezinfekce rukou Postup: alkoholový dzf. přípravek vtírat v množství 10 ml po dobu stanovenou výrobcem (3 minuty). Vtírat do suché pokožky opakovaně ve třech vlnách, do úplného zaschnutí: 1. směrem od špiček prstů k loktům 2. od špiček prstů do poloviny předloktí 3. od špiček prstů po zápěstí Ruce musí být vlhké po celou dobu expozice. Ruce neoplachovat ani neutírat.

13 Používání rukavic Rukavice - OOPP, mechanická bariéra. Snižují riziko: šíření mikroorganismů v nemocničním prostředí, přenosu infekce ze zdravotníků na pacienty a z pacientů na zdravotníky, kontaminace rukou zdravotnického personálu biologickým materiálem. Chrání pokožku rukou před agresivními účinky dezinfekčních prostředků a jiných škodlivin. Dezinfekce či mytí rukavic je nepřípustné!!

14 Používání rukavic Používání rukavic nenahrazuje nutnost provádět hygienu rukou. Rukavice používat pouze v indikovaných případech, jinak zvyšují riziko přenosu mikroorganizmů. Rukavice navlékat až po dokonalém zaschnutí dezinfekčního přípravku. Jeden pár rukavic nelze používat pro péči o více než jednoho pacienta. Jednorázové rukavice svlékat ihned po činnosti, pro kterou byly použity. Použité rukavice je třeba likvidovat jako nebezpečný odpad ze ZZ.

15 Použití ochranných rukavic ve zdravotnictví Chrání personál před riziky, zejména infekčními a chemickými. Chrání pacienty před infekcí získanou od personálu. Patří mezi nejzákladnější zdravotnické pomůcky používané při styku s pacientem. Musí splňovat přísné bakteriální, chemické a virové testy penetrace.

16 Typy a použití ochranných Nesterilní vyšetřovací pro práci v nesterilním prostředí. Sterilní pro práci ve sterilním prostředí (operační zákroky, speciální vyšetření, laboratoře). rukavic

17 Rozdělění rukavic Podle alergie na latex u personálu (prokázaná alergizace u pudrovaných rukavic). Podle typu rizik infekční, chemické, cytostatika, rtg záření, mechanické (práce se zvýšeným rizikem proděravění).

18 Podle typu rizika Biologický materiál latexové rukavice nejlépe bez pudru. chemický materiál, menší mechanické namáhání: nitrilové rukavice 6N (mytí endoskopu). chemický materiál, větší mechanické namáhání: nitrilové rukavice 9N (dekontaminace chirurgických nástrojů).

19 Podle typu rizika cytostatika: rukavice s testy odolnosti dle jednotlivých cytostatik, s PPE certifikátem RTG záření: speciální rukavice s příměsí olova nebo bismutu mechanické: zesílené rukavice

20 Ochrana sterilního prostředí rukavice sterilní vyšetřovací vhodné na malé zákroky na ambulanci, do 30 minut rukavice sterilní operační prodloužené vhodné pro delší operační výkony a zejména operace v dutině břišní typicky břišní chirurgie, gynekologie rukavice standardní délky pro běžné operace

21 rukavice jemné pro operační obory, kde je nutná velká taktilní citlivost mikrochirurgické, oční operace apod. rukavice drsné, pevnější pro ortopedické obory, se zdrsnělým povrchem rukavice dvojité typicky traumatologie, kde se přichází do styku s ostrými kostními úlomky sterilní rukavice s ochranou před RTG při repozicích, na katetrizačních pracovištích

22 Zajímavosti Zdravotnické rukavice se vyrábějí z přírodního latexu a ropných produktů nitrilu, polyvinylchloridu, polyisoprenu a neoprenu (polychloroprenu). Pro lékaře a sestry s lehkými kožními nemocemi, které způsobují nadměrnou suchost kůže, jsou určeny rukavice s vnitřní vrstvou s příměsí krému.

23 Jak nás jednotlivé typy rukavic chrání? Latexové rukavice jsou doporučovány jako nejlepší ochrana ve styku s biologickým materiálem. Nitrilové chrání ruce nejlépe proti chemickým látkám. Rukavice vyrobené z polyisoprenu a neoprenu volíme v případě alergických projevů na latex. Rukavice s atestem PPE jsou určeny pro přípravu cytostatik.

24 Vinylové, jelikož nevytvářejí síťování a jsou nejvíce náchylné ke vzniku trhlinek, se doporučují již pouze tam, kde se zaměstnanec nedostává do styku s biologickým a chemickým materiálem, tedy nejsou vhodné pro použití ve zdravotnictví.

25 Manipulace s biologickým materiálem Každý biologický materiál je považován za potencionálně infekční. Při odběrech biologického materiálu a jeho dalším zpracování personál používá ochranný oděv a rukavice, tam kde hrozí vznik infekčního aerosolu i ochrannou masku a brýle.

26 Odběry se provádí v místnostech nebo prostorech, určených pro manipulaci s biologickým materiálem. Odběr biologického materiálu je prováděn v ochranných rukavicích příslušným odběrovým systémem. Pomůcky se volí podle typu výkonu, používají se vždy pro jednu ošetřovanou osobu a odkládají se ihned po výkonu. Materiál se po odběru ihned transportuje do laboratoře nebo na sběrné místo tak, aby nedošlo k jeho znehodnocení, vylití ani ke kontaminaci žádanky tímto materiálem.

27 Použité nástroje a pomůcky kontaminované biologickým materiálem se nesmí čistit bez předchozí dekontaminace dezinfekčními prostředky s virucidním účinkem. Po kontaminaci prostor a ploch biologickým materiálem se místo okamžitě dekontaminuje překrytím mulem nebo buničinou navlhčenou dzf. prostředkem s virucidním účinkem a po expozici se teprve mechanicky očistí. Použité jednorázové jehly a stříkačky se likvidují vcelku, bez předchozího ručního oddělování. Vracení krytů na jehly je s výjimkou inzulinových per nepřípustné.

28 Dojde-li ke kontaminaci stěn a stropů provede se vždy vymalování místnosti. Prádlo kontaminované biologickým materiálem se odkládá zvlášť do pytlů označených jako infekční a bez další manipulace se dopravuje do prádelny. Při manipulaci s použitým prádlem používá personál zástěru, rukavice a obličejovou roušku. Po manipulaci s prádlem provede hygienickou dezinfekci rukou.

29 Během práce s biologickým materiálem nesmí personál jíst ani pít. Dojde-li k poranění během manipulace s biologickým materiálem, je nutné toto okamžitě odborně ošetřit a úraz nahlásit vedoucímu zaměstnanci, který sepíše záznam o pracovním úrazu.

30 Manipulace s odpady na pracovišti Separace odpadu se provádí v místě jeho vzniku, tj. na každém pracovišti. Odpad se ukládá do mechanicky odolných, uzavíratelných a označených obalů. Odděleně se ukládá odpad infekční a biologicky kontaminovaný, ostré předměty, patologicko anatomický odpad, cytostatika, chemický odpad a odpad komunální.

31 Zdravotnický odpad, u kterého se předpokládá biologická kontaminace, nesmí být uložen spolu s komunálním odpadem. Ukládá se odděleně do pytlů označených jako infekční odpad. Použité jehly a stříkačky se odkládají do speciálních pevnostěnných, uzavíratelných a spalitelných obalů bez další manipulace tak, aby se zabránilo poranění. Drobný anatomický odpad (typu vlasů, nehtů, zubů, tkání po drobných ošetřeních, včetně krevních vaků a konzerv) se ukládá odděleně do zpevněných černých pytlů k tomu určených.

32 Shromažďovací nádoby na odpad opatřené víkem jsou řádně označeny druhem odpadu, místem a datem vzniku, katalogovým číslem odpadu a barevným označením štítku. Veškerý zdravotnický odpad je ze zdravotnického pracoviště odstraňován denně pracovníky odpadového hospodářství. Sběr, skladování, transport i likvidace nebezpečného zdravotnického odpadu je ve FNUSA řešen v rámci systému odpadového hospodářství.

33 Manipulace s prádlem v ZZ Zacházení s použitým prádlem Personál manipulující s použitým prádlem používá ochranný oděv, rukavice a ústenku a dodržuje zásady hygieny. Při manipulaci s prádlem u lůžka pacienta se používají pouze základní ochranné pomůcky, a to ochranný oděv a rukavice. Po skončení práce provést hygienickou dezinfekci rukou.

34 Dezinfekce a sterilizace sterilizace souhrn opatření, kterými se v daném prostředí usmrtí všechny životaschopné mikroorganismy včetně spor a helmitů s jejich vajíčky a dojde také k nezvratné inaktivaci virů dezinfekce ničení většiny mikroorganismů na neživých předmětech, materiálech, površích, ve vzduchu nebo ve vodě cílem je přerušit cestu nákazy od zdroje k vnímavému jedinci

35 Dezinfekce Při volbě postupu dezinfekce se vychází ze znalostí cest a mechanizmů přenosu infekce a z možnosti ovlivnění účinnosti dezinfekce faktory vnějšího prostředí a odolností mikroorganizmů. Způsoby dezinfekce: fyzikální (var, přístrojová dzf, UV záření apod.), chemická, fyzikálně chemická (prací, mycí a čisticí stroje).

36 Zásady chemické dezinfekce dezinfekční roztoky se připravují rozpuštěním odměřeného dezinfekčního přípravku ve vodě připravují se pro každou směnu (8 nebo 12 hodin) čerstvé, podle stupně zatížení biologickým materiálem i častěji (vícedenní dezinfekční přípravky lze použít pouze pro dvoustupňovou dezinfekci a vyšší stupeň dezinfekce podle návodu výrobce) předměty, které přicházejí do styku s potravinami, se musí po dezinfekci důkladně opláchnout pitnou vodou

37 Předměty a povrchy kontaminované biologickým materiálem se dezinfikují přípravkem s virucidním účinkem. Při použití dezinfekčních přípravků s mycími a čistícími vlastnostmi lze spojit etapu čištění a dezinfekce. K zabránění vzniku selekce, případně rezistence mikrobů vůči přípravku dlouhodobě používanému se střídají dezinfekční přípravky s různými aktivními látkami. při práci s dezinfekčními přípravky se dodržují zásady ochrany zdraví a bezpečnosti při práci a používají se OOPP

38 Vyšší stupeň dezinfekce Je určen pro zdravotnické prostředky, které nemohou být dostupnými metodami sterilizovány a používají se k výkonům a vyšetřování mikrobiálně fyziologicky neosídlených tělních dutin (např. operační a vyšetřovací endoskopy jiné než digestivní). Před vyšším stupněm dezinfekce se předměty očistí (strojně nebo ručně) a osuší.

39

40 Pokud jsou kontaminovány biologickým materiálem, zařadí se před etapu čištění dezinfekce přípravkem s virucidním účinkem. Metoda otření endoskopu se nepovažuje za první stupeň dezinfekce. Do dezinfekčních roztoků určených k vyššímu stupni dezinfekce se ponoří suché zdravotnické prostředky tak, aby byly naplněny všechny duté části.

41 Při ředění a způsobu použití dezinfekčních přípravků se postupuje podle návodu výrobce. Po vyšším stupni dezinfekce je nutný oplach předmětů sterilní vodou k odstranění reziduí chemických látek. Zdravotnické prostředky podrobené vyššímu stupni dezinfekce jsou určeny k okamžitému použití nebo se krátkodobě skladují 8 hodin kryté sterilní rouškou, v uzavřených a označených kazetách nebo ve speciálních skříních.

42 Úspěšnost vyššího stupně dezinfekce se dokládá deníkem vyššího stupně dezinfekce pro každý zdravotnický prostředek, který nemůže být klasickou metodou sterilizován. V deníku vyššího stupně dezinfekce je uvedeno datum přípravy dezinfekčního roztoku, jméno, příjmení pacienta, název použitého dezinfekčního přípravku, koncentrace, expozice, jméno a podpis provádějícího zdravotnického pracovníka, identifikační číslo použitého zdravotnického prostředku.

43 Dvoustupňová dezinfekce Je určena pro zdravotnické prostředky, které se používají k výkonům ve fyziologicky mikrobiálně osídlených částech těla (digestivní flexibilní a rigidní endoskopy). provádí se s použitím dezinfekčních přípravků se širším spektrem dezinfekční účinnosti, s následným oplachem pitnou nebo čištěnou vodou. Zdravotnické prostředky podrobené dvoustupňové dezinfekci jsou uloženy shodným způsobem jako u VSD.

44

45 O dezinfekčních přípravcích používaných pro dvoustupňovou dezinfekci se vede zápis v deníku s datem přípravy pracovního roztoku, jménem pracovníka, koncentrací a expozicí, identifikačním číslem použitého zdravotnického prostředku. Pracovní dezinfekční roztoky pro VSD a DD se musí ukládat do uzavřených a označených nádob s uvedením data použitelnosti roztoku. Frekvence výměny vícedenních dezinfekčních roztoků je uvedena v návodu k použití jednotlivých přípravků.

46 Nejčastější chyby Nedodržení správné koncentrace pracovního roztoku, ředění od oka Nedodržení doby expozice Jiný cíl určení Ředění horkou vodou Prošlá expirační doba dzf. prostředku

47 Sterilizace Nedílnou součástí sterilizace jsou předsterilizační příprava předmětů, kontrola sterilizačního procesu a sterilizovaného materiálu, monitorování a záznam nastavených parametrů ukazovacími a registračními přístroji zabudovanými ve sterilizátoru a kontrola účinnosti sterilizace nebiologickými a biologickými indikátory. Každý sterilizační cyklus se dokumentuje.

48 Předsterilizační příprava soubor činností, který se skládá z dezinfekce, mechanické očisty, sušení, setování a balení, předcházející vlastní sterilizaci, jehož výsledkem je čistý, suchý, funkční a zabalený zdravotnický prostředek určený ke sterilizaci. Všechny použité nástroje a pomůcky se považují za kontaminované a dekontaminují se ihned po použití. Přípravky a postupy pro dezinfekci a mytí se volí tak, aby nepoškozovaly ošetřovaný materiál.

49 Po provedené dekontaminaci se zdravotnické prostředky před zabalením důkladně osuší, prohlédnou a poškozené vyřadí. Řádné vysušení je důležitým předpokladem požadovaného účinku každého sterilizačního způsobu. Poslední fází předsterilizační přípravy je vložení předmětů určených ke sterilizaci do vhodných obalů (s výjimkou flash sterilizace), které je chrání před mikrobiální kontaminací po sterilizaci.

50 Způsoby sterilizace Fyzikální sterilizace se provádí vlhkým teplem, proudícím horkým vzduchem, plazmatem, formaldehydem nebo ethylenoxidem. Sterilizace vlhkým teplem (sytou vodní parou) v parních přístrojích je vhodná pro zdravotnické prostředky z kovu, skla, porcelánu, keramiky, textilu, gumy, plastů a dalších materiálů odolných k těmto parametrům sterilizace.

51

52 Poskytovatel zdravotní péče je odpovědný za správnou volbu sterilizačního přístroje, sterilizačního programu a jim odpovídajícího zkušebního tělesa při provádění denního Bowie- Dick testu. Flash sterilizační cyklus nesmí být používán pro zdravotnické prostředky s dutinou.

53 Sterilizace cirkulujícím (proudícím) horkým vzduchem je určena pro zdravotnické prostředky z kovu, skla, porcelánu, keramiky a kameniny. Horkovzdušná sterilizace se provádí v přístrojích s nucenou cirkulací vzduchu při parametrech dle návodu výrobce: 160 C/60 min, 170 C/30 min, 180 C/20 min. Sterilizace plazmatem - využívá plazmatu vznikajícího ve vysokofrekvenčním nebo vysokonapěťovém elektromagnetickém poli, které ve vysokém vakuu působí na páry peroxidu vodíku nebo jiné chemické látky při parametrech podle návodu výrobce.

54 Sterilizace radiační - používá se nejčastěji při průmyslové výrobě sterilních zdravotnických prostředků Sterilizace chemická - je určena pro materiál, který nelze sterilizovat fyzikálními způsoby.

55 Sterilizační obaly slouží k ochraně vysterilizovaných předmětů před sekundární kontaminací až do jejich použití označují se datem sterilizace, datem expirace a sterilizačním centru kódem pracovníka typy obalů primární, sekundární, transportní skladování a transport

56 Druhy sterilních obalů a jejich expirace

57 Kontrola sterilizace Dokumentace sterilizace sterilizační deník, chemický test sterilizace, Bowie-Dick test, vakuový test Kontrola účinnosti sterilizačního přístroje Validace přístroje výrobcem

58 Bariérový ošetřovatelský režim Systém pracovních a organizačních opatření, které mají zabránit vzniku a šíření nozokomiálních nákaz Opatření při výskytu epidemiologicky závažných rezistentních kmenů (MRSA, ESBL kmeny, Clostridium difficile apod.)

59

60 Obecná režimová opatření izolace pacienta jednorázové rukavice a plášť před vstupem na izolační pokoj odložení ochranných pomůcek před opuštěním pokoje dodržování hygieny rukou alkoholová dezinfekce (Clostridium: mytí rukou, následně HDR)

61 vyhrazení lékařských nástrojů a jejich okamžitá dekontaminace uložení použitého prádla jako infekční úklid izolačního pokoje vyčleněnými pomůckami až po úklidu celého oddělení lze-li, vyčlenit personál pro pacienta s rezistentním kmenem po zrušení opatření nebo propuštění pacienta kontrolní stěry z prostředí

62 Bariérový režim na operačních a zákrokových sálech vhodné stavební uspořádání zóny: ochranná, čistá, aseptická a odsunová způsob vstupu do OS, používání osobních ochranných pracovních prostředků (OOPP) manipulace s biologickým materiálem, prádlem, použitými nástroji dezinfekce, sterilizace, úklid

63 Vstup pacienta na operační sály předoperační příprava pacienta na oddělení: osobní hygiena, příprava operačního pole, čisté nemocniční prádlo převoz z odd. na lůžku adhezivní koberce v místě přejezdu vozíku pacientský filtr překlad na sálový vozík (lůžko op. stolu) identifikace pacienta, kontrola op. pole, strany, šperky, dutina ústní

64 Pacient na operačním sále identifikace, kontrola bez oblečení, krytí operační rouškou, čepice příprava operačního pole dokonalá antisepse sterilním tamponem, souvislý povlak dodržení expozice do úplného zaschnutí dezinfekce sliznic (ústní, vaginální) nikdy nepoužívat alkoholové přípravky!!!

65 Personál na operačních sálech vstup do ochranné zóny v bílém nemocničním oblečení a obuvi vstupní filtr odložení bílého oblečení a obuvi, hygiena rukou a převlečení do sálového prádla, obutí do sálové obuvi, nasazení čepice (pokrývá celou vlasatou část hlavy) a ústenky(zakrývá nos, ústa a vousy).

66 Personál na operačním sále operační prádlo používat pouze pro činnost na operačním sále po použití odložit do vyznačené nádoby nebo pytle PVC nevycházet v něm mimo OS, neodkládat ve filtru na lavici či věšák do prostoru operačního sálu není dovoleno nosit tašky, kufry, příruční košíky, noviny, na rukou umělé nehty, šperky, náramky, řetízky, hodinky

67 vstup do čisté zóny operační prádlo, čepice, obličejová rouška vstup do sterilní zóny (umývárna, operační sál) nikdy bez obličejové roušky a čepice a bez provedené hygieny rukou. dodržovat postupy předoperačního mytí a CHDR, včetně mytí rukou a HDR měnit čepici a masku po každém operačním výkonu

68 vyměnit rukavice operatéra po skončení rouškování (mikrovlákna z roušek) operační plášť zakrývá celá záda omezit zbytečný pohyb na OS, zavírat dveře nepřekračovat cca 6 středně těžkých výkonů na 1 operační stůl a den(klesající asepse prostředí)

69 Manipulace s použitým operačním prádlem použité operační oděvy po použití odkládat do určených nádob nebo pytlů PVC ve vstupním filtru operační textil (lněný, bavlněný) odkládat po použití do určených nádob nebo pytlů PVC po operačním výkonu, neroztřepávat, naházet na zem na operačním sále

70 pytle s prádlem shromažďovat v určené místnosti operačního traktu a denně prádlo odvážet do prádelny stěny a podlaha omyvatelná a dezinfikovatelná, místnost odvětrávaná jednorázové operační prádlo a rouškování se odkládá do odpadu určeného ke spálení(infekční odpad)

71 personál manipulující s použitým prádlem musí používat ochranný oděv, čepici, ústenku a rukavice, dodržuje zásady osobní hygieny, po skončení práce provede hygienickou dezinfekci rukou obaly na použité prádlo vhodné k praní, omyvatelné, dezinfikovatelné nebo na jedno použití

72 Manipulace s čistým operačním prádlem čisté operační prádlo po sterilizaci při přepravě chránit před znečištěním a druhotnou kontaminací (vhodný obal, skříňový vozík, klecový kontejner krytý obalem) přepravníky a zásobníky na čisté prádlo čistit a dezinfikovat nejméně 1 denně čisté operační prádlo včetně jednorázového skladovat v čistých skříních, regálech, uzavřených skladech (pravidelně čistit a dezinfikovat)

73 Úklid, malování, odstraňování odpadů četnost úklidu operační a zákrokové sály před začátkem operačního programu a po každém pacientovi sanitární úklid operačního traktu 1 týdně velký úklid operačního traktu 1 měsíčně čistit klimatizační výústky 1 týdně (před sanitárním úklidem) vlastní úklidové pomůcky pro OS a udržovat je v čistotě

74 malování 1 ročně operační a zákrokové sály, vždy, dojde-li ke kontaminaci stěn a stropů biologickým materiálem odpad odstraňovat po každém operačním výkonu, z operačního traktu denně robný odpad, včetně jednorázových jehel ukládat do pevnostěnných, uzavíratelných, spalitelných obalů bez další manipulace nádoby s odpadem označit kódem odpadu a nákladovým střediskem, jménem osoby zodpovídající za manipulaci s odpadem

75 Postup při poranění ostrým předmětem nebo nástrojem kontaminovaným BM novela zákona o ochraně veřejného zdraví zákon č. 223/2013 Sb. 75b, ods. 1) s účinností od 1. srpna 2013: povinnost hlášení příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví každé poranění, které vzniklo při manipulaci s ostrým kontaminovaným předmětem nebo nástrojem spektrum a frekvenci laboratorních vyšetření u poraněných zajistit v souladu s vyhl. 473/2008 Sb. o systému epidemiologické bdělosti pro vybrané infekce, ve znění pozdějších předpisů

76 Postup při poranění ostrým předmětem nebo nástrojem kontaminovaným BM nechat ránu krvácet použít virucidní dezinfekční prostředek na kůži ránu definitivně ošetřit (šití, krytí, převaz) uvědomit nadřízeného, BOZP (svědek) vyplnit formulář: Evidovaný úraz intranet, Nežádoucí události prohlídka a další preventivní péče závodního lékaře (ověření očkování, vyšetření markerů VH) následné hlášení na KHS Jmk provede OHE

77 Profesionální nákazy u zdravotníků Profesionální onemocnění infekční a parazitární s interhumánním přenosem jsou nejčastěji hlášena ve zdravotnictví Jedná se většinou o pracoviště typu léčeben pro dlouhodobě nemocné, interní a chirurgická oddělení nemocnic, domovy pro seniory, psychiatrické léčebny, apod.

78 Početnější výskyt onemocnění je u zdravotních sester, laborantů, sanitářů a pracovníků úklidu K přenosu onemocnění může dojít buď přímým kontaktem s nemocným člověkem (nemusí mít vždy zjevné a klinicky jasné příznaky onemocnění), od bacilonosiče, nebo i z biologického materiálu. Vstupní brána do organismu odpovídá vlastnostem původce přenosného onemocnění (dýchací cesty, zažívací systém, spojivky, kůže).

79 V souvislosti se zavedením povinného očkování zdravotníků proti virové hepatitidě B došlo k významnému poklesu výskytu onemocnění virovou hepatitidou (např. v roce 1988 bylo v ČSR hlášeno 268 VH, v roce 2002 jen 24 případů!). Četnost hlášených profesionálních infekcí v této položce ovlivňuje především počet onemocnění svrabem. (69 %)

80 Přestože se jedná o kožní projevy, je onemocnění svrabem hlášeno výhradně v této položce (vzhledem k tomu, že se jedná o přenosné onemocnění), nikoliv mezi kožními onemocněními. Je možné, že část těchto onemocnění uniká, protože není jednoznačná diagnóza (zdravotníci se často léčí sami, jejich zdravotnická dokumentace je většinou neúplná, chybějí záznamy o klinickém průběhu apod.).

81

82 Diagnostikovaná tuberkulóza (4 %) je převážně plicní, zcela ojediněle i mimoplicní formy. Nejčastěji jsou postiženi zdravotničtí pracovníci (převažují sestry a sanitárky) z oddělení TRN, LDN nebo mikrobiologických laboratoří, ojedinělé případy jsou z nemocničních oddělení patologie, neurochirurgie, gynekologie apod.

83 Opatření v souvislosti s epidemií hemorhagické horečky Ebola v západní Africe virus Ebola poprvé izolován v r. 1976, na SV Demokratické Republiky Kongo poblíž malé řeky Ebola první epidemie původcem filovirus ebola 5 kmenů vysoká úmrtnost % podle kmenu viru jedna z nejnebezpečnějších nákaz s jakou se lidstvo setkalo terorismus, biologická zbraň

84 Rizikové faktory pobyt na území s výskytem hemorhagické horečky přenos kontaktem s tělními tekutinami nemocného člověka přenos neporušenou kůží nebyl prokázán sliznicemi proniká i velmi malé množství viru

85 Příznaky inkubační doba 2 dny 4 týdny nejčastěji 2 3 dny náhlý nástup příznaků: vysokýmé horečky, skleslost, svalové bolesti, bolesti v kloubech,v oblasti břicha a hlavy často: průjem, zvracení, zánět spojivek, vnější i vnitřní krvácení

86 krvácení z trávicího traktu, postupně ze všech tělních otvorů krevní podlitiny na kůži postižení vnitřních orgánů zejm. jater, mozku velké bolesti, epileptické záchvaty

87

88 Léčba a prevence léčba symptomatická prakticky nereaguje na virostatika prevence několik vakcin ve stadiu výzkumu dodržování alespoň základních principů čistoty v nemocnicích (mytí rukou, sterilizace inj. jehlel apod.)

89 Opatření v ČR vyhlášeno Ministerstvem zdravotnictví ČR Ochranné opatření před zavlečením hemoragické horečky Ebola ze zahraničí přes mezinárodní letiště. vyplnění příletové karty osobní údaje, telef. kontakt, dotaz na pobyt v zasažených oblastech do 42 dní pčed příletem do ČR

90 Opatření v ČR v případě pobytu v zasažených oblastech další vyšetření pracovníky ochrany veřejného zdraví a poučení o dalším postupu letiště Václava Havla, Brno, Ostrava, Karlovy Vary a Pardubice

91 Opatření ve FNUSA Postup pro zdravotnické pracovníky při podezření na vysoce nakažlivou nemoc (VNN) MUDr. J. Kratochvílová, vedoucí OHE pro podezření na onemocnění Ebolou svědčí: vysoká horečka (nad 38,6 C) + pozitivní cestovní nebo epidemiologická anamnéza

92 okamžitě po stanovení podezření na VNN použít OOPP: ochranné brýle, obličejovou roušku s filtrem M3, jednorázový ochranný oděv, jednorázové rukavice, vysoké návleky na nohy tyto OOPP k dispozici: ARK urgent. příjem, nízkoprahový příjem, amb. I. CHK, KOCHHK a ORZL lze-li: 2 jednorázové obličejové roušky pro pacienta

93 použité OOPP odkládat do zdvojených pytlů na infekční odpad, následně provést HDR ohlásit podezření orgánu ochrany veřejného zdraví pacienta ve stabilizovaném stavu izolovat na amb., kde bylo podezření zjištěno zabránit vstupu dalších osob, uzavření čekárny

94 zajistit, aby osoby v epidemiol. významném kontaktu, vyčkaly do příjezdu pracovníka KHS s nemocným, nebo alespoň zajistit osobní údaje těchto osob neprovádět odběry biologického materiálu vyčkat příjezdu pracovníka KHS a řídit se jeho pokyny

95 Zdroje: řízená dokumentace: R/C/47999/006 Pracovní postup Manipulace s biologickým materiálem, jeho skladování a likvidace R/C/47999/003Režimová opatření pro kontrolu výskytu epidemiologicky závažných bakteriálních kmenů (EZBK) ve FNUSA Postup pro zdravotnické pracovníky při podezření na vysoce nakažlivoz nemov (VNN)

96 Děkuji za pozornost

PROVOZNÍ ŘÁD zdravotnického ambulantního zařízení

PROVOZNÍ ŘÁD zdravotnického ambulantního zařízení Návrh zásad provozního řádu zdravotnických zařízení dle 15 zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů a jeho prováděcí vyhlášky 195/2005 Sb., kterou se upravují

Více

PROVOZNÍ ŘÁD. Obchodní název:... IČ:... Sídlo:... Rejstříkový soud:... Statutární orgán:...

PROVOZNÍ ŘÁD. Obchodní název:... IČ:... Sídlo:... Rejstříkový soud:... Statutární orgán:... PROVOZNÍ ŘÁD Zpracovaný dle zákona č. 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, vyhlášky 306/2012 Sb., ve znění pozdějších předpisů a zákona č. 185/2001Sb. o odpadech

Více

ZÁSADY OŠETŘOVÁNÍ ENDOSKOPŮ (červen 2014)

ZÁSADY OŠETŘOVÁNÍ ENDOSKOPŮ (červen 2014) ZÁSADY OŠETŘOVÁNÍ ENDOSKOPŮ (červen 2014) Operační a vyšetřovací endoskopy jsou běžně rozšířenými zdravotnickými prostředky. Jejich použití nese s sebou významnou zátěž z hlediska rizika možného přenosu

Více

ZMĚNY V HYGIENICKÉ LEGISLATIVĚ V ČESKÉ REPUBLICE. MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s.

ZMĚNY V HYGIENICKÉ LEGISLATIVĚ V ČESKÉ REPUBLICE. MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s. ZMĚNY V HYGIENICKÉ LEGISLATIVĚ V ČESKÉ REPUBLICE MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s. OBSAH Přehled platné hygienické legislativy pro obor neonatologie Vyhláška MZ ČR č. 306 / 2012 Sb. PŘEHLED

Více

Operační rukavice Jana Bednaříková, B. Braun Medical s.r.o. Brno 22.9.2015

Operační rukavice Jana Bednaříková, B. Braun Medical s.r.o. Brno 22.9.2015 Operační rukavice Jana Bednaříková, B. Braun Medical s.r.o. Brno 22.9.2015 Osobní ochranné pracovní pomůcky (OOPP) Informované použití OOPP je nezbytnou součástí metodiky zavedené ke kontrole šíření infekcí

Více

PROVOZNÍ ŘÁD DOMOVA PRO SENIORY HÁJE zařízení sociálních služeb ( 79 odst. 5 písm. g) zák.č. 108/2006 Sb.)

PROVOZNÍ ŘÁD DOMOVA PRO SENIORY HÁJE zařízení sociálních služeb ( 79 odst. 5 písm. g) zák.č. 108/2006 Sb.) PROVOZNÍ ŘÁD DOMOVA PRO SENIORY HÁJE zařízení sociálních služeb ( 79 odst. 5 písm. g) zák.č. 108/2006 Sb.) I. Základní údaje 1. Domov pro seniory Háje, K Milíčovu 734, Praha 4-Háje, 149 00 2. Zřizovatel

Více

Vyhláška 306/2012 Sb. v praxi na operačních sálech. Jedličková Jaroslava

Vyhláška 306/2012 Sb. v praxi na operačních sálech. Jedličková Jaroslava Vyhláška 306/2012 Sb. v praxi na operačních sálech Jedličková Jaroslava 306/2012 Sb. Tato vyhláška nás informuje o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích

Více

ZÁKLADNÍ HYGIENICKÉ PŘEDPISY

ZÁKLADNÍ HYGIENICKÉ PŘEDPISY ZÁKLADNÍ HYGIENICKÉ PŘEDPISY Nařízení EU č. 852/2004 o hygieně potravin Vyhláška č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky

Více

195/2005 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 18. května 2005,

195/2005 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 18. května 2005, 195/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 18. května 2005, kterou se upravují podmínky předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 27.5.2008 Datum revize: Strana: 1 z 6 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 27.5.2008 Datum revize: Strana: 1 z 6 Název výrobku: Datum vydání: 27.5.2008 Datum revize: Strana: 1 z 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Chloramin TS Další názvy látky: přípravek

Více

I. OKRUH: ROLE SESTRY V PERIOPERAČNÍ PÉČI

I. OKRUH: ROLE SESTRY V PERIOPERAČNÍ PÉČI Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče se zaměřením na Předsterilizační přípravu a sterilizaci zdravotnických prostředků základními a specifickými způsoby

Více

Zásady správné výrobní a hygienické praxe v přípravnách a výrobnách potravin

Zásady správné výrobní a hygienické praxe v přípravnách a výrobnách potravin Zásady správné výrobní a hygienické praxe v přípravnách a výrobnách potravin ing. Lucie Janotová ing. Pavla Thůmová ing. Jan Kobliha ing. Jitka Kabátková ing. Marcela Bačáková ing. Hana Svobodová Úvod

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 22.12.2004 Datum revize: 16.10.2008 Strana: 1 z 6 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 22.12.2004 Datum revize: 16.10.2008 Strana: 1 z 6 Název výrobku: Datum vydání: 22.12.2004 Datum revize: 16.10.2008 Strana: 1 z 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Chloramin T Další názvy látky:

Více

DEZINFEKCE NENÍ RUTINNÍ ZÁLEŢITOST

DEZINFEKCE NENÍ RUTINNÍ ZÁLEŢITOST DEZINFEKCE NENÍ RUTINNÍ ZÁLEŢITOST MUDr. Jarmila Kohoutová Oddělení nemocniční hygieny FNOL ČESKO-SLOVENSKÝ CELOSTÁTNÍ KONGRES OLOMOUCKÉ DNY - V.ROČNÍK, NH Hotels, Olomouc, 28.-29.4.2011 FAKTA O DEZINFEKCI

Více

Personál na operačním sále (OS) Pacient na OS Zásady chování Proč požadujeme vysoký hygienický standard na OS Lze udržet operační sál v přísných

Personál na operačním sále (OS) Pacient na OS Zásady chování Proč požadujeme vysoký hygienický standard na OS Lze udržet operační sál v přísných Personál na operačním sále (OS) Pacient na OS Zásady chování Proč požadujeme vysoký hygienický standard na OS Lze udržet operační sál v přísných aseptických podmínkách? Jak zajistit dodržování chování

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických prostředků základními a specifickými způsoby a metodami Okruhy otázek: I. Základy perioperační

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1992. Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1992. Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1992 Vyhlásené: 15.05.1992 Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 207 V Y H L Á Š K A ministerstva

Více

DEZINFEKCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH. Kolářová M., Odd. epidemiologie infekčních nemocí ÚPL. 11/20/2013 KOLMA, Oš+PA 1

DEZINFEKCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH. Kolářová M., Odd. epidemiologie infekčních nemocí ÚPL. 11/20/2013 KOLMA, Oš+PA 1 DEZINFEKCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH Kolářová M., Odd. epidemiologie infekčních nemocí ÚPL 11/20/2013 KOLMA, Oš+PA 1 DEZINFEKCE - je soubor opatření ke zneškodňování mikroorganizmů pomocí fyzikálních,

Více

Hygiena rukou a používání rukavic. MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Hygiena rukou a používání rukavic. MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Hygiena rukou a používání rukavic MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Mikroflóra pokožky rukou Rezidentní (stálá) mikroflóra kůže - mikroorganizmy vyskytující se v hlubších

Více

Trénink hygienické praxe v potravinářských provozech

Trénink hygienické praxe v potravinářských provozech Trénink hygienické praxe v potravinářských provozech Úvod Cíl: Výroba zdravotně nezávadných potravin Preventivní postupy k zajištění zdravotní nezávadnosti: SVHP HACCP Každý pracovník v potravinářství

Více

8.6.2 Podávání stravy nemocným s pohybovým omezením,

8.6.2 Podávání stravy nemocným s pohybovým omezením, Obsah Předmluva 11 1 Organizace práce sestry (Renata Vytejčková) 13 1.1 Ošetřovatelská profese 13 1.2 Zdravotnický tým 14 1.2.1 Ošetřovatelský tým 14 1.2.2 Hierarchie v ošetřovatelském týmu 15 1.3 Organizace

Více

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle zákona č. 356/2003Sb. a Vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 21.7.2005 Datum revize: 8.3.2006 Strana: 1 ze 6 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle zákona č. 356/2003Sb. a Vyhlášky č. 231/2004 Sb.) Datum vydání: 21.7.2005 Datum revize: 8.3.2006 Strana: 1 ze 6 Název výrobku: Datum vydání: 21.7.2005 Datum revize: 8.3.2006 Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A VÝROBCE A DOVOZCE 1.1 Chemický název látky / obchodní název přípravku Název: Další názvy látky: -- 1.2

Více

Audity operačních sálů Nemocnice Jihlava. Helena Jašová, Petra Vavřinová Epidemiologické sestry SNEH Brno

Audity operačních sálů Nemocnice Jihlava. Helena Jašová, Petra Vavřinová Epidemiologické sestry SNEH Brno Audity operačních sálů Nemocnice Jihlava Helena Jašová, Petra Vavřinová Epidemiologické sestry SNEH Brno 16. 17.4.2019 Nemocnice Jihlava Kraj Vysočina, Česká republika 650 lůžek standardní oddělení, 57

Více

PROVOZNÍ ŘÁD INFRASAUNY

PROVOZNÍ ŘÁD INFRASAUNY Mateřská škola Příbor, Pionýrů 1519, okres Nový Jičín, příspěvková organizace ČJ: 2013/63 tel. 556 725 067, e-mail: mspionyru@tiscali.cz, www.mspriborpionyru.unas.cz PROVOZNÍ ŘÁD INFRASAUNY Provozní doba

Více

Pandemic A(H1N1) 2009. Hana Tkadlecová Aktualizace ke dni 2.7.2009 Protiepidemický odbor KHS ZK se sídlem ve Zlíně

Pandemic A(H1N1) 2009. Hana Tkadlecová Aktualizace ke dni 2.7.2009 Protiepidemický odbor KHS ZK se sídlem ve Zlíně Pandemic A(H1N1) 2009 Hana Tkadlecová Aktualizace ke dni Protiepidemický odbor KHS ZK se sídlem ve Zlíně Chronologie! 25.4. a 26.4. zprávy v médiích! 26.4. příprava prvních dokumentů ze zdrojů WHO a CDC

Více

BEZPEČNÁ TECHNOLOGIE. PRACOVNÍK OSOBNÍ A PROVOZNÍ HYGIENA

BEZPEČNÁ TECHNOLOGIE. PRACOVNÍK OSOBNÍ A PROVOZNÍ HYGIENA BEZPEČNÁ TECHNOLOGIE. PRACOVNÍK OSOBNÍ A PROVOZNÍ HYGIENA Zásady provozní hygieny ( 49 vyhl. č. 137/2004 Sb.) udržování sanitárních zařízení (šaten, umýváren, sprch a záchodů) a pomocných zařízení (zařízení

Více

5.6.17.8. Stravovací služby

5.6.17.8. Stravovací služby 5.6.17.8. Stravovací služby http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/sektory-bozp/stravovacisluzby Pracovní činnosti při provozování stravovacích služeb, výrobě potravin, uvádění potravin do oběhu jsou

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v traumatologii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v traumatologii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v traumatologii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.9.2004 Datum revize: 14.4.2009 Strana: 1 z 6 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.9.2004 Datum revize: 14.4.2009 Strana: 1 z 6 Název výrobku: Datum vydání: 21.9.2004 Datum revize: 14.4.2009 Strana: 1 z 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Další názvy látky: přípravek 1.2

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 9.9.2004 Datum revize: 8.12.2008 Strana: 1 z 6 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 9.9.2004 Datum revize: 8.12.2008 Strana: 1 z 6 Název výrobku: Datum vydání: 9.9.2004 Datum revize: 8.12.2008 Strana: 1 z 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Další názvy látky: -- 1.2 Použití

Více

Chloramix D. Chloramix D. (4,6-dichlor-1,3,5-triazin-2-olát sodný, dihydrát; troclosen sodný, dihydrát). Chemický vzorec látky:

Chloramix D. Chloramix D. (4,6-dichlor-1,3,5-triazin-2-olát sodný, dihydrát; troclosen sodný, dihydrát). Chemický vzorec látky: Datum vydání: 12.6.2006 Datum revize: 16.7.2008 Strana: 1 ze 6 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI 1.1 Chemický název látky / obchodní název přípravku Název: Další názvy látky: dichlorisokyanurát

Více

Dezinfekce. Sterilizace. Sbírka zákonů č. 306/2012

Dezinfekce. Sterilizace. Sbírka zákonů č. 306/2012 Dezinfekce Sterilizace Sbírka zákonů č. 306/2012 Antisepse, asepse Antisepse postup sloužící k co největšímu omezení choroboplodných zárodků přežívají spóry bakterií dosahuje se jí dezinfekcí Asepse postup

Více

EBOLA pokyny při výskytu onemocnění. pro potřeby ambulantních specialistů SAOF

EBOLA pokyny při výskytu onemocnění. pro potřeby ambulantních specialistů SAOF EBOLA pokyny při výskytu onemocnění! pro potřeby ambulantních specialistů SAOF virus eboly řadí se mezi filoviry (RNA viry) známe 5 typů ebola viru : Zaire, Bundibugyo, Sudan, Reston, Taï Forest. dnešní

Více

Nemocniční hygiena a kvalita. RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava

Nemocniční hygiena a kvalita. RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava Nemocniční hygiena a kvalita RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava Hygiena, epidemiologie a protiepidemická opatření Prevence a snižování rizik, redukce a monitorování rizik NN a PI personálu

Více

Národní norma zdravotní nezávadnosti potravin Správná výrobní praxe pro mléčné výrobky

Národní norma zdravotní nezávadnosti potravin Správná výrobní praxe pro mléčné výrobky Národní normy Čínské lidové republiky GB 12693 2010 Národní norma zdravotní nezávadnosti potravin Správná výrobní praxe pro mléčné výrobky Vydáno 26. 3. 2010 V platnosti od 1. 12. 2010 Vydáno Ministerstvem

Více

Hodnocení pracovních rizik možného ohrožení bezpečnosti a zdraví zaměstnanců údržba

Hodnocení pracovních rizik možného ohrožení bezpečnosti a zdraví zaměstnanců údržba Hodnocení pracovních rizik možného ohrožení bezpečnosti a zdraví zaměstnanců údržba Pracoviště, pracovní prostor Práce na žebříku (schůdkách), zvýšeném pracovišti - nepořádek na pracovišti, zakopnutí,

Více

Bariérová ošetřovatelská péče.

Bariérová ošetřovatelská péče. Bariérová ošetřovatelská péče https://www.youtube.com/watch?v=yw9gnbgqa1e Bariérová ošetřovatelská péče systém pracovních a organizačních opatření, které mají zabránit vzniku a šíření nozokomiálních nákaz.

Více

SAVO PEREX svěží vůně / SAVO PEREX květinová vůně

SAVO PEREX svěží vůně / SAVO PEREX květinová vůně Datum vydání: 31.5.2004 Datum revize: 3.12.2009 Strana: 1 z 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI 1.1 Chemický název látky / obchodní název přípravku Název: Další názvy látky: Savo Perex 1.2

Více

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v ortopedii

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v ortopedii Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v ortopedii I. ROLE SESTRY V PERIOPERAČNÍ PÉČI 1. Sestra pro perioperační péči Perioperační péče - definice,

Více

6. HYGIENICKÉ ZABEZPEČENÍ RUKOU VE ZDRAVOTNÍ PÉČI

6. HYGIENICKÉ ZABEZPEČENÍ RUKOU VE ZDRAVOTNÍ PÉČI M E T O D I C K Á O P A T Ř E N Í 6. HYGIENICKÉ ZABEZPEČENÍ RUKOU VE ZDRAVOTNÍ PÉČI ZN.: 19763/2005 REF.: MUDr. Sylvie Kvášová, tel.: 22497 linka 2440 K zajištění jednotného postupu stanoví tento metodický

Více

Předmět úpravy. Umístění

Předmět úpravy. Umístění Exportováno z právního informačního systému CODEXIS 106/2001 Sb. Vyhláška o hygienických požadavcích na zotavovací akce... - znění dle 422/13 Sb. 106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne

Více

Práce s pracovním listem navazuje na prezentaci Význam sterilizace pro ošetřovatelskou péči. Sterilizace, dezinfekce, sterilizační postupy.

Práce s pracovním listem navazuje na prezentaci Význam sterilizace pro ošetřovatelskou péči. Sterilizace, dezinfekce, sterilizační postupy. Anotace Autor Jazyk Práce s pracovním listem navazuje na prezentaci Význam sterilizace pro ošetřovatelskou péči. (Autor) Čeština Očekávaný výstup 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby

Více

Bronzový Standard SANATORY č. 4 Hygienická péče o klienta

Bronzový Standard SANATORY č. 4 Hygienická péče o klienta Bronzový Standard SANATORY č. 4 Hygienická péče o klienta Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno V Pardubicích 1.1. 2016 Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095 Pardubice 530 02, www.appscr.cz Obsah

Více

Otázky. Pravidelné očkování se provádí : Mezi pravidelné očkování patří: Mezi zvláštní očkování patří: Při úrazech se vždy očkuje proti :

Otázky. Pravidelné očkování se provádí : Mezi pravidelné očkování patří: Mezi zvláštní očkování patří: Při úrazech se vždy očkuje proti : Otázky Klíčové buňky specifické imunity jsou: T lymfocyty vznikají v: B lymfocyty produkují : Mezi protilátky řadíme : Primární imunitní reakce je: Sekundární imunitní reakce je: Imunogeny jsou: Bakteriální

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.5.2004 Datum revize: 11.5.2010 Strana: 1 z 5 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.5.2004 Datum revize: 11.5.2010 Strana: 1 z 5 Název výrobku: Datum vydání: 21.5.2004 Datum revize: 11.5.2010 Strana: 1 z 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Další názvy látky: SAVO 1.2 Použití

Více

(Ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb., 320/2010 Sb. a 422/2013 Sb. účinné od 1. ledna 2014)

(Ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb., 320/2010 Sb. a 422/2013 Sb. účinné od 1. ledna 2014) Vyhláška č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti (Ve znění vyhlášky č. 148/2004 Sb., 320/2010 Sb. a 422/2013 Sb. účinné od 1. ledna 2014) Ministerstvo zdravotnictví stanoví

Více

Nakládání s odpady ve FTNsP

Nakládání s odpady ve FTNsP Strana 1 z 9 Nakládání s odpady ve FTNsP Obsah: 1. Účel a oblast platnosti dokumentu... 2 2. Pojmy a zkratky... 2 3. Odpovědnosti a pravomoci... 2 4. Postup (popis činností)... 3 4.1 Charakteristika odpadů,

Více

MONITORING ČISTOTY PROSTŘEDÍ V NEMOCNICI

MONITORING ČISTOTY PROSTŘEDÍ V NEMOCNICI MONITORING ČISTOTY PROSTŘEDÍ V NEMOCNICI Jarmila Kohoutová Oddělení nemocniční hygieny FNOL XXII. mezinárodní konference Nemocniční epidemiologie a hygieny, Brno 22.-23.9.září 2015 LEGISLATIVA 1/2 zákon

Více

106/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zdravotnictví

106/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zdravotnictví 106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. března 2001 o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti Změna: 148/2004 Sb. Změna: 320/2010 Sb. Změna: 422/2013 Sb. Ministerstvo zdravotnictví

Více

Bezpečnost práce v laboratoři. Ivana Vítková OKM, FN Brno

Bezpečnost práce v laboratoři. Ivana Vítková OKM, FN Brno Bezpečnost práce v laboratoři Ivana Vítková OKM, FN Brno Rizika infekce při práci v laboratoři Každý biologický materiál je potenciálně infekční Může být původcem vysoce virulentní nákazy Může obsahovat

Více

LEK-17 Příprava sterilních léčivých přípravků v lékárně a zdravotnických zařízeních

LEK-17 Příprava sterilních léčivých přípravků v lékárně a zdravotnických zařízeních LEK-17 Příprava sterilních léčivých přípravků v lékárně a zdravotnických zařízeních Platnost od 15. 4. 2016. Pokyn je vypracován na základě požadavků Přílohy č. 1 k pokynu PE 010-4 PIC/S Pravidla správné

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.12.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.12.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 Název výrobku: Datum vydání: 21.12.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Další názvy látky: SAVO PROFI

Více

SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome (těžký akutní respirační syndrom).

SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome (těžký akutní respirační syndrom). SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome (těžký akutní respirační syndrom). Charakteristika: SARS je závažné respirační onemocnění probíhající převážně jako těžká atypická pneumonie, komplikovaná respirační

Více

Bezpečnost práce v obchodu a veřejném stravování

Bezpečnost práce v obchodu a veřejném stravování SPRÁVNÁ PRAXE PRO MALÉ A STŘEDNÍ PODNIKY BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI 11 Bezpečnost práce v obchodu a veřejném stravování Obsah 1 Úvod 2 2 Zásady pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při

Více

Bezpečnostní list. EURO-Šarm, spol. s r.o. Chlorid železitý 40% 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku

Bezpečnostní list. EURO-Šarm, spol. s r.o. Chlorid železitý 40% 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Strana 1 z 7 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Identifikace látky nebo přípravku Obchodní název: Použití látky nebo přípravku > Při úpravě pitné vody > Úprava průmyslových

Více

Sterilizace ve vojenských zdravotnických zařízeních legislativa versus realita

Sterilizace ve vojenských zdravotnických zařízeních legislativa versus realita Sterilizace ve vojenských zdravotnických zařízeních legislativa versus realita mjr. MUDr. Martina Pokorná, Ph.D. Ústřední vojenský zdravotní ústav Praha mjr. MUDr. Petr DÍTĚ Ústřední vojenský zdravotní

Více

Dvoustupňová dezinfekce na našem pracovišti

Dvoustupňová dezinfekce na našem pracovišti Dvoustupňová dezinfekce na našem pracovišti Kamila Martincová Gastroendoskopické centrum Krajská zdravotní, a.s. Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. Dvoustupňová dezinfekce 306/2012 Sb. vyhláška

Více

Specifika úklidu ve zdravotnictví

Specifika úklidu ve zdravotnictví Specifika úklidu ve zdravotnictví 25. Mezinárodní konference Nemocniční epidemiologie a hygiena OCS Trading s.r.o. 111UKLID.CZ MUDr. Alice Žertová, MBA Druhy zdravotnických zařízení Státní Privátní Ambulantní

Více

Sestra. a perioperační péče MEDIX. Sestra a perioperační péče. Informační systém. Jana Wichsová, Petr Přikryl, Renata Pokorná, Zuzana Bittnerová

Sestra. a perioperační péče MEDIX. Sestra a perioperační péče. Informační systém. Jana Wichsová, Petr Přikryl, Renata Pokorná, Zuzana Bittnerová , Petr Přikryl, Renata Pokorná, Zuzana Bittnerová Informační systém MEDIX Sestra a perioperační péče Automatická tvorba periopereční ošetřovatelské dokumentace Automatické zpracování dat o pacientovi,

Více

ÚKLID LEGISLATIVA A PRAXE. Jarmila Kohoutová Oddělení nemocniční hygieny FNOL

ÚKLID LEGISLATIVA A PRAXE. Jarmila Kohoutová Oddělení nemocniční hygieny FNOL ÚKLID LEGISLATIVA A PRAXE Jarmila Kohoutová Oddělení nemocniční hygieny FNOL XXVI. mezinárodní konference, NEMOCNIČNÍ EPIDEMIOLOGIE A HYGIENA, Brno, 16. 17.května 2017 LEGISLATIVA 1/2 zákon č. 258/2000

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006. Vločkovač T

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006. Vločkovač T Strana: 1 z 6 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce 1.1. Identifikace látky nebo přípravku: 1.2. Použití látky nebo přípravku: Používá se k ošetřování vody v bazénech. 1.3. Identifikace

Více

Chování personálu v čistých prostorech aneb edukace správným směrem a způsobem. Jaroslava Jedličková

Chování personálu v čistých prostorech aneb edukace správným směrem a způsobem. Jaroslava Jedličková Chování personálu v čistých prostorech aneb edukace správným směrem a způsobem Jaroslava Jedličková Cíl prezentace Personál na operačním sále (OS) Zásady chování Proč požadujeme vysoký hygienický standard

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2013 Gabriela Pavlíková

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2013 Gabriela Pavlíková ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2013 Gabriela Pavlíková FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ Studijní program: Ošetřovatelství B 5341 Gabriela Pavlíková Studijní

Více

Sterilizace, vyšší stupeň dezinfekce, metody dezinfekce, způsoby a postupy při jejich vykonávání včetně jejich kontroly (příloha č.

Sterilizace, vyšší stupeň dezinfekce, metody dezinfekce, způsoby a postupy při jejich vykonávání včetně jejich kontroly (příloha č. Sterilizace, vyšší stupeň dezinfekce, metody dezinfekce, způsoby a postupy při jejich vykonávání včetně jejich kontroly (příloha č. 4) Předpis č. 306/2012 Sb. Vyhláška o podmínkách předcházení vzniku a

Více

OBSAH KURZŮ PROSTŘEDÍ

OBSAH KURZŮ PROSTŘEDÍ PŘÍLOHA K PROVOZNÍMU ŘÁDU PLAVECKÉHO BAZÉNU Provozní řád "PLAVÁNÍ KOJENCŮ, BATOLAT A DĚTÍ PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU v Domě zdraví v Novém Městě nad Metují Pro pobyt v Domě zdraví v Novém Městě nad Metují obecně

Více

ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KŘEŠICE, OKRES LITOMĚŘICE

ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KŘEŠICE, OKRES LITOMĚŘICE , ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KŘEŠICE, OKRES LITOMĚŘICE Provoz a režim školní jídelny Provozní řád kuchyně školního stravování Požadavky na zdravotní stav pracovníků a jejich osobní

Více

Hygieno-epidemiologický režim v klinické laboratoři. Kolářová Marie, ÚPOZ LF MU,

Hygieno-epidemiologický režim v klinické laboratoři. Kolářová Marie, ÚPOZ LF MU, Hygieno-epidemiologický režim v klinické laboratoři Kolářová Marie, ÚPOZ LF MU, mkolar@med.muni.cz B ZDRL BLHL Jaro 2016 Nemocnice je určena pro léčení pacientů s nutným respektováním ekologických a ekonomických

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.12.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Datum vydání: 21.12.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 Název výrobku: Datum vydání: 21.12.2004 Datum revize: 23.5.2008 Strana: 1 z 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku Název: Další názvy látky: SAVO GLANC

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci ze dne 12. prosince 2007, jak vyplývá ze změn provedených nařízeními vlády č. 68/2010 Sb., č. 93/2012 Sb.,

Více

Chování personálu v čistých prostorech aneb edukace správným směrem a způsobem. Jaroslava Jedličková

Chování personálu v čistých prostorech aneb edukace správným směrem a způsobem. Jaroslava Jedličková Chování personálu v čistých prostorech aneb edukace správným směrem a způsobem Jaroslava Jedličková Cíl prezentace Personál na operačním sále (OS) Zásady chování Proč požadujeme vysoký hygienický standard

Více

Holičství, kadeřnictví, pedikúry a manikúry

Holičství, kadeřnictví, pedikúry a manikúry 5.6.17.6. Holičství, kadeřnictví, pedikúry a manikúry http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/sektory-bozp/holicstvikadernictvi-pedikury-a-manikury Pracovní činnosti při provozování kadeřnictví, pedikúry,

Více

Očkování proti TETANU. Pro všechny osoby bez rozdílu věku. TETAVAX, kombinované (Tetanus, Černý kašel, Záškrt): BOOSTRIX, ADACEL.

Očkování proti TETANU. Pro všechny osoby bez rozdílu věku. TETAVAX, kombinované (Tetanus, Černý kašel, Záškrt): BOOSTRIX, ADACEL. Očkování V době očkování nesmíte být akutně nemocní, či mít akutní projevy alergie. Po aplikaci je nutné minimálně 20 minutový pobyt v čekárně ordinace pro možností eventuální nežádoucí reakce na očkovací

Více

Příbalová informace informace pro uživatele. Irinotecan Medico Uno 20 mg/ml koncentrát pro přípravu infuzního roztoku

Příbalová informace informace pro uživatele. Irinotecan Medico Uno 20 mg/ml koncentrát pro přípravu infuzního roztoku Příloha č.2 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls49585/2008 Příbalová informace informace pro uživatele Irinotecan Medico Uno 20 mg/ml koncentrát pro přípravu infuzního roztoku Irinotecani hydrochloridum

Více

Základy mikrobiologie, hygieny a epidemiologie. Hygienické a epidemiologické oddělení Thomayerovy nemocnice

Základy mikrobiologie, hygieny a epidemiologie. Hygienické a epidemiologické oddělení Thomayerovy nemocnice Základy mikrobiologie, hygieny a epidemiologie Hygienické a epidemiologické oddělení Thomayerovy nemocnice Legislativa Zákon č.258/ 2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví Díl 2 Ochranná dezinfekce,dezinsekce

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle nařízení (ES) č. 1907/2006 a nařízení (ES) č. 453/2010 ph MINUS. ph MINUS

BEZPEČNOSTNÍ LIST dle nařízení (ES) č. 1907/2006 a nařízení (ES) č. 453/2010 ph MINUS. ph MINUS Strana: 1 z 8 Oddíl 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1. Identifikátor výrobku Indexové číslo: 016-046-00-X Registrační číslo: 01-2119552465-36-0000 Číslo CAS: 7681-38-1 Číslo ES: 231-665-7

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace

Více

2. Bariérové ošetřovatelské režimy. IPK MIKHY

2. Bariérové ošetřovatelské režimy. IPK MIKHY 2. Bariérové ošetřovatelské režimy IPK MIKHY011 mkolar@med.muni.cz 4.12.2014 PROCES ŠÍŘENÍ NÁKAZY Protiepidemická opatření ZDROJ NÁKAZY PŘENOS VNÍMAVÝ JEDINEC MYTÍ, (DEZINFEKCE) RUKOU, Praní prádla, větrání,

Více

Bezpečnostní list dle Nařízení (ES) 1907/2006

Bezpečnostní list dle Nařízení (ES) 1907/2006 ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku 1.1 Identifikátor výrobku Obchodní název: superalka - H11 index.číslo: registrační číslo: 1.2 Příslušná určená použití látky nebo směsi a nedoporučená

Více

H-12 PRO ZAJIŠTĚNÍ FUNKCE LÉKÁRENSKÉHO ZAŘÍZENÍ VYDÁVÁ ČESKÁ LÉKÁRNICKÁ KOMORA VZOROVÝ ŘÁD PRO PROVOZ A ORGANIZACI ČINNOSTÍ ZAŘÍZENÍ LÉKÁRENSKÉ PÉČE

H-12 PRO ZAJIŠTĚNÍ FUNKCE LÉKÁRENSKÉHO ZAŘÍZENÍ VYDÁVÁ ČESKÁ LÉKÁRNICKÁ KOMORA VZOROVÝ ŘÁD PRO PROVOZ A ORGANIZACI ČINNOSTÍ ZAŘÍZENÍ LÉKÁRENSKÉ PÉČE H-12 PRO ZAJIŠTĚNÍ FUNKCE LÉKÁRENSKÉHO ZAŘÍZENÍ VYDÁVÁ ČESKÁ LÉKÁRNICKÁ KOMORA VZOROVÝ ŘÁD PRO PROVOZ A ORGANIZACI ČINNOSTÍ ZAŘÍZENÍ O B S A H LÉKÁRENSKÉ PÉČE 1. Úkoly a povinnosti LZ 2. Provoz lékárny

Více

VYSOCE NEBEZPEČNÉ NÁKAZY KOMPLEXNÍ BIOLOGICKÁ OCHRANA

VYSOCE NEBEZPEČNÉ NÁKAZY KOMPLEXNÍ BIOLOGICKÁ OCHRANA POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY VYSOCE NEBEZPEČNÉ NÁKAZY KOMPLEXNÍ BIOLOGICKÁ OCHRANA 11. 11. 2014 1 VYSOCE NEBEZPEČNÉ NÁKAZY 1889-90 Ruská chřipka cca 1 mil. mrtvých 1918 Španělská chřipka

Více

Hygiena a sanitace potravinářských výrob. Aneta Hniličková Tereza Matějcová

Hygiena a sanitace potravinářských výrob. Aneta Hniličková Tereza Matějcová Hygiena a sanitace potravinářských výrob Aneta Hniličková Tereza Matějcová Pojmy na úvod Správná výrobní praxe postupy zaměřené na zajišťování celkové jakosti výrobků tzn. způsobilosti k uvedenému či předpokládanému

Více

Vyšetřovací a sterilní operační rukavice

Vyšetřovací a sterilní operační rukavice Vyšetřovací a sterilní operační rukavice Divize Aesculap Obsah Vyšetřovací rukavice ExamTex Plus SensiClean (No Powder Exam Nesteril) DermaClean No Powder Exam Sterile Nitra-Tex Nitra-Tex EP Dispos-a-Glove*

Více

> Ochrana zdravotnického personálu proti biologickým rizikům

> Ochrana zdravotnického personálu proti biologickým rizikům > Ochrana zdravotnického personálu proti biologickým rizikům V minulém roce bylo přijato usnesení vlády ČR, které reagovalo na požadavky Mezinárodních zdravotnických předpisů (2005) na pro zajištění jednotného

Více

VÝMĚNA ROZVODŮ VODY A KANALIZAČNÍCH STOUPAČEK BUZULUCKÁ 2354 TÁBOR

VÝMĚNA ROZVODŮ VODY A KANALIZAČNÍCH STOUPAČEK BUZULUCKÁ 2354 TÁBOR TZB projekt spol. s r.o., ČSA 1808, 390 03 Tábor Investor : MĚSTO TÁBOR zast. společností BYTES Tábor, s.r.o. Tř. kpt. Jaroše 2417, 390 03 Tábor VÝMĚNA ROZVODŮ VODY A KANALIZAČNÍCH STOUPAČEK BUZULUCKÁ

Více

Biohazardtým ZZS JMK. MUDr.René Mezulianík ZZS Jmk, p.o. XXI. mezinárodní konference Nemocniční epidemiologie a hygiena

Biohazardtým ZZS JMK. MUDr.René Mezulianík ZZS Jmk, p.o. XXI. mezinárodní konference Nemocniční epidemiologie a hygiena Biohazardtým ZZS JMK MUDr.René Mezulianík ZZS Jmk, p.o. XXI. mezinárodní konference Nemocniční epidemiologie a hygiena Proč BHT? OOVZ stanovuje ZZS úkol zajistit transport pacienta s podezřením na VNN

Více

Rozhodnutím KÚ Středočeského kraje byl udělen souhlas k nakládání s nebezpečnými odpady pro provozovny DKV Praha :

Rozhodnutím KÚ Středočeského kraje byl udělen souhlas k nakládání s nebezpečnými odpady pro provozovny DKV Praha : Směrnice č.1/ 2012 k nakládání s odpady při dodržování ochrany životního prostředí, ochrany zdraví člověka a trvale udržitelného rozvoje v podmínkách obvodu PJ II Kolín Odpadové hospodářství Nakládání

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES 1907/2006 (REACH)

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle nařízení ES 1907/2006 (REACH) 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI NEBO PODNIKU 1.1 Identifikace látky nebo přípravku: Obchodní název: PARAMO SK 220 Chemický název: přípravek 1.2 Použití látky nebo přípravku: Syntetická

Více

Dlouhodobá Povrchová Dezinfekce

Dlouhodobá Povrchová Dezinfekce až STOP 10 dní Bakterie Plísne Viry Dlouhodobá Povrchová Dezinfekce BACOBAN VIDEO Co je Bacoban? Povrchová dezinfekce s dlouhotrvajícím účinkem trvajícím až 10 dní. Lidé vyvíjejí desinfekce již po desítky

Více

PROVOZNÍ ŘÁD SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ŠKOLY SPMP MODRÝ KLÍČ aktualizovaný ke dni 1.10.2008

PROVOZNÍ ŘÁD SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ŠKOLY SPMP MODRÝ KLÍČ aktualizovaný ke dni 1.10.2008 1 PROVOZNÍ ŘÁD SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ŠKOLY SPMP MODRÝ KLÍČ aktualizovaný ke dni 1.10.2008 zpracovaný podle 15 odst. 2, zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů

Více

Odborný program III. Konference AKUTNE.CZ 19.listopadu 2011 PREVENCE NOZOKOMIÁLNÍCH NÁKAZ NA KARIM Michaela Veselá Veronika Smékalová Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, FN Brno

Více

Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Švédsko 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU

Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Švédsko 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Odpovídá nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH), příloha II - Švédsko 1. IDENTIFIKACE LÁTKY/SMĚSI A SPOLEČNOSTI/PODNIKU Identifikace látky nebo směsi Název výrobku nebo Obchodní název HTC Grouting Bezpečnostní

Více

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com)

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com) Univerzita Karlova v Praze - 1. lékařská fakulta Důležité příznaky teplota (C o ) >38 nebo 90 Sepse a septický šok dechová frekvence (dechy/min.) >20 Michal Holub Klinika

Více

PROVOZNÍ ŘÁD Sběrný dvůr Pištín

PROVOZNÍ ŘÁD Sběrný dvůr Pištín PROVOZNÍ ŘÁD Sběrný dvůr Pištín Okres České Budějovice OBEC PIŠTÍN: srpen 2014 Zpracoval: Ing. Václav Pícha 1 Obsah 1. Základní údaje o zařízení... 3 1.1. Název zařízení... 3 1.2. Identifikační údaje vlastníka

Více

Desinfekce a sterilizace. MUDr. Lenka Černohorská, Ph.D.

Desinfekce a sterilizace. MUDr. Lenka Černohorská, Ph.D. Desinfekce a sterilizace MUDr. Lenka Černohorská, Ph.D. Přehled dekontaminačních metod Sterilizace Vyšší stupeň desinfekce Desinfekce Desinsekce Deratizace Zničení všech mikrobů v daném prostředí Zničení

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 1.6.2004 Datum revize: 7.9.2008 FORMALDEHYD 36-38% vodný roztok

BEZPEČNOSTNÍ LIST podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 1.6.2004 Datum revize: 7.9.2008 FORMALDEHYD 36-38% vodný roztok podle Nařízení (ES) č. 1907/2006 (REACH) Datum vydání: 1.6.2004 Datum revize: 7.9.2008 FORMALDEHYD 36-38% vodný roztok 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A SPOLEČNOSTI / PODNIKU Identifikace látky nebo

Více

Bezpečnostní list. EURO-Šarm, spol. s r.o. Vápenný hydrát. 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku

Bezpečnostní list. EURO-Šarm, spol. s r.o. Vápenný hydrát. 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Strana 1 z 6 1. Identifikace látky nebo přípravku a společnosti nebo podniku Identifikace látky nebo přípravku Obchodní název: Další názvy látky/přípravku: Hydroxid vápenatý, vzdušné bílé vápno hašené

Více

ŮŽE E A POVRCHOVÝCH SLIZNIC

ŮŽE E A POVRCHOVÝCH SLIZNIC STŘEDNÍ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU NÁKAZY KŮŽK ŮŽE E A POVRCHOVÝCH SLIZNIC MGR. IVA COUFALOVÁ NÁKAZY KŮŽK ŮŽE E A POVRCHOVÝCH SLIZNIC vstupní branou je sliznice

Více