Lekce 7 kurzu GENETIKA Doc. RNDr. Jindřich Bříza, CSc. CYTOGENETIKA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Lekce 7 kurzu GENETIKA Doc. RNDr. Jindřich Bříza, CSc. CYTOGENETIKA"

Transkript

1 Lekce 7 kurzu GENETIKA Doc. RNDr. Jindřich Bříza, CSc. CYTOGENETIKA

2 Cytogenetika se zabývá studiem organizace genomu a struktury a funkce chromozómů u eukaryot. Genom je souhrn veškeré DNA buňky. Poskytuje program, podle kterého se řídí veškeré biologické procesy v buňce či organismu. DNA je lokalizována v buňce téměř výhradně vjejím jádře a jen malá část je v jiných organelách (mitochondrie, plastidy). Chromozómy byly pozorovány v buněčném jádře již v 19. stol., ale jejich základní role v dědičnosti byla zjištěna až po roce 1900 vr W. Sutton (USA) a T. Boveri (Německo) navrhli, že faktory dědičnosti (geny) by mohly ležet na chromozómech (=počátek cytogenetiky). CHROMOZÓMY -většinou pentlicovité útvary, které se formují v průběhu mitotického či meiotického dělení jádra -vinterfázi jsou despiralizovány, a proto jsou opticky nerozlišitelné

3 Funkce chromozómů -prostorová lokalizace genů (řazeny lineárně, geny stejného chromozómu tvoří tzv. vazbovou skupinu) -transportní funkce (bezchybný přenos kopie genetické informace zbuňky mateřské do buněk dceřinných, a to při mitóze a meióze) -umožňují a zajišťují rekombinaci genetické informace (crossingover) při meióze a tím dávají vzniknout novým kombinacím rodičovských vloh u potomků Počet chromozómů -druhově specifický (viz tab. 1) -haplodiploidní organismy (Hymenoptera - diploidní, haploidní) -B chromozómy -malé, počet se u jednotlivých jedinců daného druhu může lišit, nejsou nutné pro normální růst a vývoj org. -vyskytují se u všech eukaryotních skupin organismů -soudí se, že jde parazitické elementy srovnatelné se sobeckou DNA transposonů -jejich původ je ve fragmentech A chromzómů nebo jde o důsledek mezidruhové hybridizace

4

5

6 Velikost chromozómů -značně odlišná, a to i v rámci jednoho genomu (viz např. člověk, tab. 2-4, kde je rozdíl mezi největším a nejmenším chromozómem čtyřnásobný)

7 Karyotyp -fotografický obraz souboru chromozómů určitého organismu, kde jsou chromozómy často seřazeny od největšího knejmenšímu (obr. 8-3)

8 Polyténní chromozómy -obří chromozómy vyskytující se především v tkáních některých skupin hmyzu, např. ve vysoce polyploidních buňkách tkání některých skupin Dipter (slinné žlázy pakomárů, komárů, muchniček nebo drozofily) -vznikají endopolyploidizací (endoreduplikací vláken DNA) a jsou tvořeny velkým množstvím paralelně uspořádaných chromatid -zůstávají stále kondenzovány (jediný známý příklad permanentních interfázních chromozómů) a jejich počet je haploidní, neboť homologní chromozómy jsou trvale konjugovány - po obarvení mají charakteristický vzhled (banding pattern), tzn. střídají se úseky tmavě zbarvené (proužky=bands) s úseky slabě zbarvenými (meziproužky=interbands) a s jejich pomocí lze sestavit cytologickou mapu chromozómů -dalším charakteristickým rysem jsou Balbianiho prstence (pufy=puffs), jež se vyskytují na těch místech chromozómů, které vdaném okamžiku vykazují vysokou transkripční aktivitu (syntéza RNA) - Drosophila melanogaster (n=4) polyténní chromozómy vzájemně spojeny chromocentrem, jenž je tvořeno heterochromatinovými úseky centromer a u samečků navíc i celým pohlavním chromozómem Y; z chromocentra se rozbíhají ramena autozómů a pohlavního chromozómu X (obr. 2-15)

9 - pakomár rodu Chironomus (většina druhů n=3) polyténní chromozómy jsou tři a nejsou spojeny v chromocentru

10 Morfologie chromozómů -chromatidy typický chromozóm vmetafázi mitotického dělení je tvořen 2 sesterskými chromatidami, z nichž každá je tvořena dvojitým velmi složitě šroubovitě stočeným vláknem, které reprezentuje jednu molekulu DNA

11 primární konstrikce (zaškrcení) = centroméra spojuje obě sesterské chromatidy a dělí každou chromatidu na krátké raménko (p) a dlouhé raménko (q) kinetochor destička na povrchu centroméry, kníž se připojují mikrotubuly dělícího vřeténka a tím se podílí na segregaci chromozómů teloméry koncové oblasti chromozómu tvořené sekvencemi DNA odlišnými od ostatních částí chromozómu sekundární konstrikce jen u některých chromozómů, odděluje koncový úsek chromozómu, tzv. satelit; ten je často kulovitý a většinou obsahuje heterochromatin NOR = nucleolar organiser region = organizátor jadérka oblast na jednom či i více v chromozómech mech zodpovědná za tvorbu jadérka; často bývá umíst stěn n v oblasti sekundárn rní konstrikce a obsahuje ribozomáln lní DNA (rdna); počet NOR je druhově specifický (např. člověk k mám 10 NOR na 5 párech chromozómů)

12 teloméry -tvořeny velkým množstvím ( ) opakování krátké sekvence 5 -C n (A nebo T) m -3 (n= 2 nebo více, m = 1-4) (obratlovci, Neurospora, Trypanosoma 5 -CCCTAA-3, Arabidopsis 5 -CCCTAAA-3, Caenorhabditis 5 -GCCTAA-3 ) -stabilizují konce chromozómu vazbou s POT proteinem (protection of telomere) ochrana před nukleázami a před spojováním jednotlivých chromozómů -umožňují koncům chromozómů se replikovat (ve stále se dělících buňkách buňky zárodečných linií, jednobuněčné organismy zabraňují zkracování chromozómů)

13

14 Klasifikace chromozómů a) podle polohy centroméry a z toho vyplývajícího poměru délek obou ramének (q/p): chromozómy metacentrické centroméra uvnitř chromozómu, obě raménka zřetelná, dělí se dále na metacentrické a submetacentrické chromozómy akrocentrické centroméra ±na konci, krátké raménko nepatrné chromozómy telocentrické krátké raménko chybí b) podle barvitelnosti (např. Feulgenem) základní substance chromozómu, tj. chromatinu: euchromatin vinterfázi slaběji barvitelný, většina genů heterochromatin vinterfázi silně barvitelný, často geneticky inertní nebo obsahuje jen málo genů fakultativní heterochromatin chromozóm či jeho segment daného druhu se někdy chová jako heterochromatin, někdy jako euchromatin (např. Barrovo tělísko) konstitutivní heterochromatin vždy se chová jako heterochromatin (např. oblast centroméry, B chromozómy)

15 Trojrozměrná struktura chromozómu Lidská buňka obsahuje kolem 2 metrů DNA. Skládá-li se lidské tělo ze zhruba diploidních buněk, pak celková délka DNA v lidském těle je asi m, což je zhruba 100 astronomických jednotek. Tři úrovně struktur upořádání DNA: a) Nukleozóm oktamer bazických bílkovin histonů, po dvou od typu H2A, H2B, H3 a H4. Molekula DNA tvoří kolem tohoto oktameru 1,65 otočky ( bp) a průměr struktury je 10 nm. b) Chromatozóm tvořený nukleozómem a histonem H1 připojeným na dalších bp DNA celý chromatozóm obsahuje cca 167 bp DNA. c) Solenoid - do spirály uspořádané chromatozómy, cca 6 na jednu otočku, průměr 30 nm. Solenoid vytváří smyčky, které jsou připojeny k centrální struktuře (scafold) z nehistonového proteinu. DNA každé solenoidové smyčky je připojena ke scafoldu pomocí tzv. SAR domény (scafold attachment regions), která je tvořena nepřepisovanou DNA. Scafold struktura (250 nm) sama dále formuje spirálu vyššího řádu (průměr 700 nm). Struktura scafoldu obsahuje topoizomerázu II, která hraje důležitou roli při replikaci (rozplétání dvojšroubovice).

16

17 Zdá se, že při replikaci a transkripci zůstává nukleozómová organizace zachována, ale dochází kurčité reorganizaci bílkovin nukleozómu (obr ). Pokud jde o molekuly bílkovin nukleozómu, předpokládá se, že platí disperzivní model, kdy každá zdceřiných molekul DNA obsahuje část oktamerů původních a část oktamerů nově vytvořených (obr ).

18 Sekvenční organizace genomu

19 Rozptýlené genové rodiny skupina homologních genů rozptýlená po celém genomu. Např. aktin 5-30 genů, kreatin více než 20 genů, histony genů. Některé geny v rámci rodiny jsou nefunkční (netranskribované pseudogeny), vzniklé reverzně transkriptázovým procesem (neobsahují introny). Tandemové genové rodiny buňky potřebují produktů některých genů velké množství, proto rodiny těchto genů bývají uspořádány tandemově (viz organizátor jadérka standemově uspořádanými geny pro rrna). Dalšími podobně uspořádanými geny jsou geny pro trna nebo u některých organismů geny pro histony. Nekódující funkční sekvence teloméry (konce chromozómů) mají tandémové uspořádání jednoduché DNA sekvence, která není transkribována.

20 Sekvence s neznámou funkcí -jsou tvořeny několika kategoriemi: Satelitní DNA je vysoce repetitivní centromerická DNA, tvořená mnohonásobným tandemovým opakováním nukleotidové sekvencedlouhé vrozmezí bp. Délka satelitní DNA bývá v řádu megabází (1-100 Mb). Minisatelitní DNA (variable number tandem repeats, VNTR) se skládá z proměnlivého počtu ( ) opakování sekvence o délce nukleotidů. Počet lokusů několik set až tisíc. Mikrosatelitní DNA je tvořena mnohonásobným tandemovým opakováním 2-9 bp sekvence, počet lokusů Mikrosatelity jsou používány pro forenzní účely (DNA fingerprinty), kdy např. DNA z krve, tkání apod. je amplifikována PCR, DNA se poté rozdělí na agarózovém gelu a obarví. Objeví se množství různě velkých fragmentů, a to díky tomu, že každý jedinec má v příslušném lokusu rozdílný počet tandemových opakování a že pro PCR se použije více párů primerů amplifikujících mikrosatelity v různých lokusech. Transponovatelné sekvence (mobilní elementy) se dělí na retrotranspozony (např. LINEs, tj. long interspersed nuclear elements, nebo SINEs čili short interspersed nuclear elements) a transpozony.

21

22

23

24 CHROMOZÓMOVÉ ABERACE -odchylky od normálního či standardního karyotypu -jde buď ozměnu počtu chromozómů (genomové mutace) nebo o změnu struktury chromozómů (chromozómové mutace) -všechny aberace vznikají buď spontánně nebo mohou být indukovány chemickými nebo fyzikálními faktory (mutageny, viz přednáška Mutace) -vzávislosti na rozsahu mají aberace větší či menší následky, řada odchylek nemá žádný nebo má malý dopad na fenotyp selekční tlak slabý v každé populaci či u každého druhu lze zaznamenat výskyt určitých odchylek chromozómů = chromozómový polymorfismus

25

26 Genomové mutace Euploidie -změny počtu sádek chromozómů -dělíme na orthoploidii (sudé násobky), jako tetraploidie, hexaploidie, oktoploidie atd. a anorthoploidii (liché násobky základního počtu chromozómů, triploidie, pentaploidie atd.) -zdvojení (tetraploidii, z ní oktoploidii) lze indukovat chemickými látkami, ostatní počty jsou odvozené, převážně hybridizací Aneuploidie -změny počtu jednotlivých chromozómů v sádce -rozeznáváme trizómii (jeden chromozóm je přítomen třikrát místo dvakrát), tetrazómii (jeden chromozóm je přítomen čtyřikrát), monozómii (jeden chromozóm přítomen jedenkrát) a nulizómii (jeden pár homologních chromozómů chybí úplně)

27 EUPLOIDIE (POLYPLOIDIE) autopolyploidie -dojde ke zvýšení počtu chromozómových sad daného druhu allopolyploidie -organismus obsahuje chromozómové sady různých druhů (blízce příbuzných) -vtomto případě jsou z různých druhů pocházející sady chromozómů homologní pouze částečně (jsou homeologní) Monoploidie -u některého hmyzu jsou samci monoploidní (vznikají partenogeneticky) -u většiny organismů, hlavně živočichů, jsou monoploidi abnormální a vyskytují se jako raritní aberace; pohlavní buňky nemohou být u těchto monoploidů tvořeny meiózou, neboť chromozómy nemají párovací partnery, a proto jsou obecně sterilní (u výše zmíněných druhů -včely, vosy atd. -vznikají samčí gamety mitózou)

28 -monoploidie hrála a stále hraje důležitou roli při šlechtění rostlin: při klasickém šlechtění je např. indukovaná žádaná recesivní alela nejdříve převedena do homozygotní konstituce křížením, přitom jsou však často ztraceny jiné příznivé alelické kombinace; monoploidie umožňuje tato omezení překonat -uněkterých rostlin lze docílit vzniku haploidní rostliny kultivací prašníků či přímo pylových zrn

29 -mezi získanými haploidními rostlinami jsou pak hledány rostliny s žádanými vlastnostmi nebo je vznik takových rostlin indukován aplikací mutagenu -vybrané rostliny jsou následně převedeny do diploidního stavu (dihaploidie) aplikací mitotického jedu kolchicinu (z ocúnu, inhibuje tvorbu dělícího vřeténka, takže vznikne buňka diploidní)

30 -ujiných rostlinných druhů lze docílit haploidie dalším způsobem: např. diploidní ječmen (Hordeum vulgare) může být opylen pylem z diploidního planého druhu Hordeum bulbosum zygoty s jednou sadou chromozómů od každého druhu během následných mitóz však dochází k rychlé eliminaci chromozómů H. bulbosum, takže vzniklé embryo obsahuje pouze haploidní počet chromozómů z H. vulgare Triploidie -obvykle autopolyploidi vznikající buď spontánně nebo uměle křížením jedinců diploidních s tetraploidními -většinou sterilní kvůli párování homologních chromozómů při meióze, kdy vzniká trivalent nebo bivalent s univalentem spárované chromozómy se rozcházejí k opačným pólům vřeténka, avšak nepárový chromozóm jde náhodně k jednomu nebo druhému pólu produktem je jedna buňka s párem homologních chromozómů a jedna buňka s jediným chromozómem (pro 3n=3)

31 -pravděpodobnost, že všechny nespárované chromozómy se sejdou u jednoho pólu dělícího vřeténka a tak vznikne gameta s haploidním počtem chromozómů je (½) x-1,kde x je počet chromozómů v haploidní sádce -ostatní gamety budou mít počet chromozómů jiný (n<y<2n), budou aneuploidní a je vysoce pravděpodobné, že nedají vznik životaschopnému potomstvu díky genomové nerovnováze (genome imbalance), neboť na rozdíl od euploidie je aneuploidie organismu většinou neslučitelná se životem právě díky nadbytku části genů, což interaguje s normálním fungováním genomu -nejvýznamnějšími rostlinnými triploidy jsou banány (3n=33) a vodní meloun (pouze ty odrůdy, které tvoří plody bez semen)

32

33 Pohlavní a nepohlavní rozmnožování karase (upraveno dle Gui et Zhou, 2010)

34 Autotetraploidie -vzniká spontánně zdvojením počtu chromozómů z 2n na 4n a lze ji i indukovat uměle kolchicinem -autotetraploidní plodiny mají velký význam, neboť jsou obvykle výrazně větší (velikost buněk, plodů, květů, listových průduchů) a tím přinášejí větší užitek než plodiny diploidní

35 -meióze probíhá u autotetraploidů většinou bez problémů, při meiotickém párování dochází ke vzniku buď 2 bivalentů nebo 1 kvadrivalentu (obě situace vedou ke vzniku funkčních gamet) a nebo vzniká trivalent plus univalent (při této kombinaci následně vzniklé gamety jsou nefunkční)

36 Allopolyploidie -allopolyploidní rostliny jsou rostliny vzniklé jako mezidruhoví kříženci (spontánně nebo indukovaně) mající dvě nebo více sad chromozómů každého druhu -první allotetraploid byl vytvořen v r. 1928: hybrid byl funkčně sterilní, protože 9 chromozómů zelí bylo rozdílných od 9 chromozómů ředkvičky, takže při meióze chromozómy netvořily bivalenty; nicméně sterilita nebyla úplná a jednou se objevilo na hybridní rostlině několik semen po jejich vysetí vzešly rostliny, které byly normálně fertilní, neboť obsahovaly 36 chromozómů díky spontánní duplikaci 18 chromozómů hybrida -tento typ allopolyploidie se nazývá amfidiploidie (zdvojený diploid); hybrid však neměl list zelí a kořen ředkvičky, ale právě naopak

37

38 -dnes jsou allopolyploidní rostliny produkovány rutinně, bez čekání na spontánní duplikaci chromozómů, ale za využití kolchicinu -nicméně dosud byl tímto způsobem vyprodukován pouze jediný hospodářsky využitelný hybrid, Triticale (hybrid pšenice Triticum 2n=6x=42 a žita Secale 2n=2x=14), který kombinuje vysoký výnos pšenice s nenáročností žita

39

40 -v přírodě je allopolyploidie hlavním faktorem při speciaci rostlin (viz např. pšenice setá, rod Brassica)

41

42

43 -polyploidie je daleko častější u rostlin, nicméně i u živočichů máme řadu příkladů (nižší červi, někteří obojživelníci a plazi) -rovněž některé ryby jsou polyploidní, např. celá čeleď lososovitých vznikla polyploidizací, uměle byly vytvořeny triploidní (=sterilní) ústřice či některé hospodářsky významné druhy ryb -učlověka je polyploidie, převážně triploidie, příčinou zhruba 10 % spontánních potratů (triploidní dítě se výjimečně narodí, ale záhy umírá) ANEUPLOIDIE -obecnou primární příčinou vzniku aneuploidie je nondisjunkce při mitóze nebo meióze -v důsledku nondisjunkce při meióze vznikají různé aneuploidní gamety nebo část gamet má normální počet chromozómů

44

45 -aneuploidie většinou mění fenotyp velmi drasticky, avšak u velké většiny živočichů a u rostlin velmi často vede až k letalitě -př.: Datura stramonium (2n = 24), trisomie jednotlivých chromozómů a její vliv na tvaru a velikost plodu

46 -nejvýznamnější aneuploidie u člověka: 45, X - Turnerův syndrom, 1/5000 narozených dětí monosomie v jakémkoliv autozomu -vždy aborce embrya 47, XXY - Klinefelterův sy, 1/1000 narozených dětí 47, XYY - super male sy, Jacobův sy, fertilní muži 47, XXX - super female sy, triple X sy, fertilní ženy 47, XY, +21 nebo 47, XX, Downův sy, ženy mohou být fertilní a produkují normální nebo trisomické potomstvo; muži nefertilní; průměrná očekávaná délka života 17 let, ale 8 % se dožívá více než 40 let; výskyt závisí silně na věku matky (stejně jako u ostatních aneuploidií) 47, XY, +18 nebo 47, XX, Edwardsův sy, očekávaná délka života několik málo týdnů 47, XY, +13 nebo 47, XX, Pataův sy, očekávaná délka života 130 dní 47, XY, +8 nebo 47, XX, +8 -Warkanyho sy 2, mozaiková trisomie 8, celková vede k aborci trisomie ostatních autozomů je neslučitelná s životem vůbec

47 45, X - Turnerův syndrom

48 47, XXY - Klinefelterův syndrom 47, XY, +21 nebo 47, XX, Downův syndrom

49 Přehled chromozómových aberací u člověka

50 Chromozómové mutace -jde o cytologicky viditelné změny struktury -podmíněny především zářením a polyfunkčními alkylačními látkami (monofunkční alkylační látky mají schopnost indukovat chromozomální aberace nízkou) -při užití ionizujícího záření je mutace možno zaznamenat již v mitóze bezprostředně následující po působení záření, zatímco po působení chemického mutagenu musí mezi působením mutagenu a vznikem aberace proběhnout S fáze -dělí se na různé typy: a) podle mechanismu vzniku: -vyvolané zlomem a znovuspojením -vyvolané crossing-overem mezi repetitivními úseky DNA b) podle stability: -symetrické (stabilní), každý postižený chromozóm má stále jednu centroméru a dvě teloméry -asymetrické (nestabilní) = acentrické fragmenty, dicentrické chromozómy

51 c) podle typu poškození: -chromozómové postihují obě chromatidy -chromatidové postihují jednu chromatidu d) podle počtu zúčastněných chromozómů: -intrachromozomální = v rámci jednoho chromozómu -interchromozomální = zúčastní se více chromozómů e) podle toho, zda dochází nebo nedochází ke ztrátám resp. zmožení hmoty chromozómů: -balancovaná přestavba = nedojde k žádné ztrátě či naopak duplikaci, ale pouze ke změně pořadí genů na chromozómu (inverze = interní segment chromozómu je otočen o 180 o ; pericentrická i. zahrnuje centroméru, paracentrická nezahrnuje centroméru; reciproká translokace = dva acentrické fragmenty nehomologických chromozómů si vymění vzájemně místo změna vazbových poměrů genů; translokační heterozygoté jsou semisterilní (polovina jejich gamet je nefunkčních, některé specifické translokace spojeny s rakovinou)

52 -nebalancovaná přestavba = mění dávku genů (delece = ztráta interkalární části chromozómu, deficience = ztráta koncové části chromozómu, mohou být letální i neletální, mohou odhalit recesivní alelu, některé specifické delece spojeny s rakovinou; duplikace = zdvojení části chromozómu, zdroj nového materiálu pro evoluci) Další typy porušení struktury chromozómů indukované mutageny: - lokální achromázie - krátká místa despiralizace chromozómové struktury jedné z obou chromatid; cytologicky je jeví jako krátké nebarvitelné úseky a jsou charakteristickým typem poškození po působení chemických mutagenů, ale další genetické důsledky nemají - mnohotné fragmentace a pulverizace chromozómů - chromozómy se rozpadají na mnoho drobných částí, v extrémních případech se až rozpouštějí; kpulverizaci chromozómů dochází při působení extrémně vysokých dávek mutagenů, ale také po fúzi buněk vzdálených genomů (savčí x rostlinné)

53 - výměny sesterských chromatid -po působení mutagenů je možno pomocí speciálních technik zviditelnit v metáfázi výměny sesterských chromatid; slouží jako časný test k identifikaci mutagenů v prostředí

54

55 Nevyvážená dávka genů způsobená duplikací vede k vývojovým abnormalitám.

56 Typy gamet u heterozygota s paracentrickou inverzí a crossing-overem v této inverzi.

57 Typy gamet u heterozygota s pericentrickou inverzí a crossing-overem v této inverzi.

58

59

Spermatogeneze saranče stěhovavé (Locusta migratoria)

Spermatogeneze saranče stěhovavé (Locusta migratoria) Spermatogeneze saranče stěhovavé (Locusta migratoria) Vývoj pohlavních buněk u živočichů zahrnuje několik dějů, které zajistí, že dojde k redukci a promíchání genetického materiálu a vzniklé buňky jsou

Více

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná Organismy Všechny živé tvory dohromady nazýváme živé organismy (zkráceně "organismy") Živé organismy můžeme roztřídit na čtyři hlavní skupiny: Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí,

Více

Typy chromosomů. A telocentrický B akrocentrický C submetacentrický D metacentrický. Člověk nemá typ telocentrický!

Typy chromosomů. A telocentrický B akrocentrický C submetacentrický D metacentrický. Člověk nemá typ telocentrický! Karyologie Typy chromosomů A telocentrický B akrocentrický C submetacentrický D metacentrický Člověk nemá typ telocentrický! Chromosom chromosom telomera jádro centomera telomera buňka histony dvoušroubovice

Více

Virtuální svět genetiky 1. Cytogenetika

Virtuální svět genetiky 1. Cytogenetika - struktura chromozomu se zabývá studiem dědičnosti a genetické informace na úrovni chromozomu za pomocí cytologických a genetických technik. Metacentrický má jednotlivá ramena stejně dlouhá Submetacetrický

Více

Základy cytogenetiky

Základy cytogenetiky Základy cytogenetiky S postupem rozvoje nauky o buňce (cytologie) v 2. pol. 19. století a nástupem genetiky počátkem století 20. dochází ke vzniku samostatné vědní discipliny - cytogenetiky. Zatímco cytologie

Více

Model mitózy Kat. číslo 103.7491

Model mitózy Kat. číslo 103.7491 Model mitózy Kat. číslo 103.7491 Mitóza Mitóza, nazývaná také nepřímé jaderné dělení nebo ekvační dělení, je nejvíce rozšířená forma rozmnožování buněk. Buňka (mateřská buňka) se přitom rozdělí na 2 dceřiné

Více

Imunogenetika imunologie. imunity imunitních reakcí antigenů protilátek. imunogenetika. erytrocytárních antigenů histokompatibilitních antigenů

Imunogenetika imunologie. imunity imunitních reakcí antigenů protilátek. imunogenetika. erytrocytárních antigenů histokompatibilitních antigenů Imunogenetika Vědní odvětví zabývající se imunitním systémem obratlovců, který je výrazně odlišuje od nižších organizmů se nazývá imunologie. Její náplní je zejména studium imunity mechanizmů stálosti

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

BIO: Genetika. Mgr. Zbyněk Houdek

BIO: Genetika. Mgr. Zbyněk Houdek BIO: Genetika Mgr. Zbyněk Houdek Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny = DNA, RNA - nositelky dědičné informace. Přenos dědičných znaků na potomstvo. Kódují bílkoviny. Nukleotidy - základní stavební jednotky.

Více

11.12.2011 Brno - Lužánky Základy genetiky pro chovatele potkanů

11.12.2011 Brno - Lužánky Základy genetiky pro chovatele potkanů 11.12.2011 Brno - Lužánky Základy genetiky pro chovatele potkanů Obrázky použité v prezentaci byly postahovány z různých zdrojů na internetu z důvodů ilustračních a nejedná se o má díla. Prezentace nejsou

Více

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu 7. Domy a byty Sčítání lidu, domů a bytů 2011 podléhají všechny domy, které jsou určeny k bydlení (např. rodinné, bytové domy), ubytovací zařízení určená k bydlení (domovy důchodců, penziony pro důchodce,

Více

209/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 15. dubna 2004. o bližších podmínkách nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty

209/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 15. dubna 2004. o bližších podmínkách nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty 209/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 15. dubna 2004 o bližších podmínkách nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty Změna: 86/2006 Sb., kterou se mění vyhláška č. 209/2004 Sb., Změna:

Více

Zemědělská botanika. Vít Joza joza@zf.jcu.cz

Zemědělská botanika. Vít Joza joza@zf.jcu.cz Zemědělská botanika Vít Joza joza@zf.jcu.cz Botanika: její hlavní obory systematická botanika popisuje, pojmenovává a třídí rostliny podle jejich příbuznosti do botanického systému anatomie zabývá se vnitřní

Více

mísy na koření akční pole prostor pro karty koření 1 mlýnek na pepř

mísy na koření akční pole prostor pro karty koření 1 mlýnek na pepř Rajivský trh je největším lákadlem ve městě. Špičkoví kuchaři z celé země mezi sebou soutěží o jeho koření, vytváří nové kořenící směsi, a tedy nejnovější labužnický trend. Po smlouvání následuje zvláštní

Více

Struktura chromatinu. Co je to chromatin?

Struktura chromatinu. Co je to chromatin? Struktura chromatinu Buněčné jádro a genová exprese Lenka Rossmeislová struktura-význam-modifikace Co je to chromatin? hmota, ze které jsou vytvořeny chromozomy DNA asociovaná s proteiny, které napomáhají

Více

Miroslav Kunt. Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy

Miroslav Kunt. Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy Příloha č. 2 k výzkumné zprávě projektu VE20072009004 Miroslav Kunt Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy Pozn.: Za českou archivní legislativu

Více

Modul Řízení objednávek. www.money.cz

Modul Řízení objednávek. www.money.cz Modul Řízení objednávek www.money.cz 2 Money S5 Řízení objednávek Funkce modulu Obchodní modul Money S5 Řízení objednávek slouží k uskutečnění hromadných akcí s objednávkami, které zajistí dostatečné množství

Více

Žáci mají k dispozici pracovní list. Formou kolektivní diskuze a výkladu si osvojí grafickou minimalizaci zápisu logické funkce

Žáci mají k dispozici pracovní list. Formou kolektivní diskuze a výkladu si osvojí grafickou minimalizaci zápisu logické funkce Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Název Téma hodiny Předmět Ročník /y/ CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_9_ČT_1.09_ grafická minimalizace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště,

Více

P - 2. stupeň. rozmanitost životních podmínek přírodniny živé přírodniny neživé botanika zoologie přírodní děje

P - 2. stupeň. rozmanitost životních podmínek přírodniny živé přírodniny neživé botanika zoologie přírodní děje Obecná biologie a genetika zařadit správně přírodniny mezi živé a neživé vysvětlit, co zkoumají jednotlivé vědy vyjmenovat přírodní děje zdůvodnit vliv jednotlivých přírodních dějů na přírodu vymezit základní

Více

Mechy. Kapradiny Přesličky Plavuně

Mechy. Kapradiny Přesličky Plavuně - dokáže popsat základní rozdíly mezi stavbou těla vyšší a nižší rostliny - uvede příklady vyšších rostlin ze svého okolí Charakteristika vyšších rostlin MV: Ch - uvede místa a podmínky výskytu mechů -

Více

Problematika negativního dopadu intenzivní chemické ochrany polních plodin

Problematika negativního dopadu intenzivní chemické ochrany polních plodin Klasifikace: Draft Pro vnitřní potřebu VVF Oponovaný draft Pro vnitřní potřebu VVF Finální dokument Pro oficiální použití Deklasifikovaný dokument Pro veřejné použití Název dokumentu: Problematika negativního

Více

Klasifikace mutací. Z hlediska lokalizace mutací v genotypu. Genové mutace. Chromozomální mutace. Genomové mutace

Klasifikace mutací. Z hlediska lokalizace mutací v genotypu. Genové mutace. Chromozomální mutace. Genomové mutace Mutace Klasifikace mutací Z hlediska lokalizace mutací v genotypu Genové mutace Chromozomální mutace Genomové mutace Vznik genových mutací Tranzice pyrim. za pyrim. C na T T na C purin za purin A na G

Více

Dědičnost pohlaví Genetické principy základních způsobů rozmnožování

Dědičnost pohlaví Genetické principy základních způsobů rozmnožování Dědičnost pohlaví Vznik pohlaví (pohlavnost), tj. komplexu znaků, vlastností a funkcí, které vymezují exteriérové i funkční diference mezi příslušníky téhož druhu, je výsledkem velmi komplikované série

Více

SINICE A ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY V E D N E V N O C I

SINICE A ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY V E D N E V N O C I SINICE A ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY Přestože jsou sinice a řasy často spojovány, jedná se o zcela rozdílné skupiny. Sinice jsou bakterie, které získaly schopnost fotosyntézy. V jejich buňkách

Více

VYUŽITÍ DISPEĆINKU PRO SNIŽOVÁNÍ ZTRÁT VODY

VYUŽITÍ DISPEĆINKU PRO SNIŽOVÁNÍ ZTRÁT VODY VYUŽITÍ DISPEĆINKU PRO SNIŽOVÁNÍ ZTRÁT VODY Abstrakt Oldřich Hladký 1 Způsob snižování ztrát vody ve vodovodní síti popsaný v příspěvku je nutno chápat jako soubor dlouhodobých opatření postupně realizovaných.

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická Obor veřejná správa a regionální rozvoj Diplomová práce Problémy obce při zpracování rozpočtu obce TEZE Diplomant: Vedoucí diplomové práce:

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.3 HŘÍDELOVÉ SPOJKY Spojky jsou strojní části, kterými je spojen hřídel hnacího ústrojí s hřídelem ústrojí

Více

Cytogenetika. chromosom jádro. telomera. centomera. telomera. buňka. histony. páry bazí. dvoušroubovice DNA

Cytogenetika. chromosom jádro. telomera. centomera. telomera. buňka. histony. páry bazí. dvoušroubovice DNA Cytogenetika telomera chromosom jádro centomera telomera buňka histony páry bazí dvoušroubovice DNA Typy chromosomů Karyotyp člověka 46 chromosomů 22 párů autosomů (1-22 od největšího po nejmenší) 1 pár

Více

Ivana FELLNEROVÁ PřF UP Olomouc

Ivana FELLNEROVÁ PřF UP Olomouc Jednobuněčné organismy přijímají dýchací plyny celým povrchem těla z okolní vody Také někteří mnohobuněční vodní živočichové dýchají celým povrchem těla. Krev transportuje dýchací plyny mezi povrchem těla

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 16. ZÁKLADY LOGICKÉHO ŘÍZENÍ

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 16. ZÁKLADY LOGICKÉHO ŘÍZENÍ Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 16. ZÁKLADY LOGICKÉHO ŘÍZENÍ Obsah 1. Úvod 2. Kontaktní logické řízení 3. Logické řízení bezkontaktní Leden 2006 Ing.

Více

KINEMATICKÉ ELEMENTY K 5 PLASTOVÉ. doc. Ing. Martin Hynek, Ph.D. a kolektiv. verze - 1.0

KINEMATICKÉ ELEMENTY K 5 PLASTOVÉ. doc. Ing. Martin Hynek, Ph.D. a kolektiv. verze - 1.0 Katedra konstruování stroj Fakulta strojní K 5 PLASTOVÉ KINEMATICKÉ ELEMENTY doc. Ing. Martin Hynek, Ph.D. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpo

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu krokového motoru a jeho řízení Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Tvorba grafické

Více

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU Ing. Jiří Čarský, Ph.D. (Duben 2007) Komplexní přehled o podílu jednotlivých druhů

Více

5.6.6.3. Metody hodnocení rizik

5.6.6.3. Metody hodnocení rizik 5.6.6.3. Metody hodnocení rizik http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/identifikace-nebezpeci-ahodnoceni-rizik/metody-hodnoceni-rizik Pro hodnocení a analýzu rizik se používají různé metody. Výběr metody

Více

Žádanka na neinvazivní prenatální test aneuplodií cfdna vyšetření

Žádanka na neinvazivní prenatální test aneuplodií cfdna vyšetření Žádanka na neinvazivní prenatální test aneuplodií cfdna vyšetření Osobní data pacienta (štítek) Jméno a příjmení: Indikující lékař: Číslo pojištěnce: Pojišťovna: Samoplátce Adresa: Diagnóza (MKN): (jméno,

Více

TALISMAN. (dále také jen TAL 5.0 )

TALISMAN. (dále také jen TAL 5.0 ) ZVLÁŠTNÍ POJISTNÉ PODMÍNKY PRO INVESTIČNÍ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ AVIVA ŽIVOTNÍ POJIŠŤOVNY, A.S. TALISMAN (dále také jen TAL 5.0 ) Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Tyto Zvláštní pojistné podmínky (dále také jen

Více

MOBILNÍ KOMUNIKACE STRUKTURA GSM SÍTĚ

MOBILNÍ KOMUNIKACE STRUKTURA GSM SÍTĚ MOBILNÍ KOMUNIKACE STRUKTURA GSM SÍTĚ Jiří Čermák Letní semestr 2005/2006 Struktura sítě GSM Mobilní sítě GSM byly původně vyvíjeny za účelem přenosu hlasu. Protože ale fungují na digitálním principu i

Více

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním 1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním Ad hoc modul 2007 vymezuje Nařízení Komise (ES) č. 431/2006 z 24. února 2006. Účelem ad hoc modulu 2007

Více

4.5.1 Magnety, magnetické pole

4.5.1 Magnety, magnetické pole 4.5.1 Magnety, magnetické pole Předpoklady: 4101 Pomůcky: magnety, kancelářské sponky, papír, dřevěná dýha, hliníková kulička, měděná kulička (drát), železné piliny, papír, jehla (špendlík), korek (kus

Více

Zdravotní stav seniorů

Zdravotní stav seniorů Zdravotní stav seniorů Předkládaný text se zabývá nemocemi seniorů, které jsou nejvíce obávané. Lidé mají obavy většinou ze zhoubných nádorů, z toho, že se vyskytne v jejich životě demence, např. Alzheimerova

Více

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy -1- I I. N á v r h VYHLÁŠKY ze dne 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních informací státu a o požadavcích na technické

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka modern

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka modern St ední pr myslová škola strojnická Olomouc, t. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka modern Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 P írodov dné

Více

Legislativa k lékárničce pro práci s dětmi a mládeží

Legislativa k lékárničce pro práci s dětmi a mládeží LÉKÁRNIČKA Legislativa k lékárničce pro práci s dětmi a mládeží Nařízení vlády č. 101/2005 Sb. stanovuje, že prostředky první pomoci musí být dostupné na všech místech, kde to vyžadují pracovní podmínky.

Více

Člověk a svět práce. Charakteristika předmětu:

Člověk a svět práce. Charakteristika předmětu: Člověk a svět práce Charakteristika předmětu: Obsahové vymezení Vzdělávací obsah předmětu je realizován v průběhu celého základního vzdělávání a je určen všem žákům. Obsah oboru je v 1. - 5. ročníku je

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2006 o podmínkách provádění asistované reprodukce

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2006 o podmínkách provádění asistované reprodukce Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2006 o podmínkách provádění asistované reprodukce Ministerstvo zdravotnictví České republiky stanoví podle 27e zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění zákona č. /2006

Více

Rozmnožování rostlin

Rozmnožování rostlin Rozmnožování rostlin 1. Rozmnožování pohlavní a nepohlavní Rozmnožování slouží k zachování druhu. Existují dvě různé strategie rozmnožování pohlavní a nepohlavní. Nepohlavní rozmnožování znamená, že vznikne

Více

1. DÁLNIČNÍ A SILNIČNÍ SÍŤ V OKRESECH ČR

1. DÁLNIČNÍ A SILNIČNÍ SÍŤ V OKRESECH ČR 1. DÁIČNÍ A SIIČNÍ SÍŤ V OKRESE ČR Pro dopravu nákladů, osob a informací jsou nutné podmínky pro její realizaci, jako je kupříkladu vhodná dopravní infrastruktura. V případě pozemní silniční dopravy to

Více

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu,

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu, Strana 6230 Sbírka zákonů č. 383 / 2009 Částka 124 383 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních

Více

Metodika kontroly naplněnosti pracovních míst

Metodika kontroly naplněnosti pracovních míst Metodika kontroly naplněnosti pracovních míst Obsah Metodika kontroly naplněnosti pracovních míst... 1 1 Účel a cíl metodického listu... 2 2 Definice indikátoru Počet nově vytvořených pracovních míst...

Více

PRAVIDLA PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA ODOLENA VODA

PRAVIDLA PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA ODOLENA VODA PRAVIDLA PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA ODOLENA VODA Čl. A Obecná ustanovení 1. Těmito pravidly se stanoví pravidla pro hospodaření s bytovým fondem v majetku města Odolena Voda. Nájemní vztahy se

Více

Číslicová technika 3 učební texty (SPŠ Zlín) str.: - 1 -

Číslicová technika 3 učební texty (SPŠ Zlín) str.: - 1 - Číslicová technika učební texty (SPŠ Zlín) str.: - -.. ČÍTAČE Mnohá logická rozhodnutí jsou založena na vyhodnocení počtu opakujících se jevů. Takovými jevy jsou např. rychlost otáčení nebo cykly stroje,

Více

2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE CHARAKTERIZUJÍCÍ STAVBU A JEJÍ BUDOUCÍ PROVOZ

2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE CHARAKTERIZUJÍCÍ STAVBU A JEJÍ BUDOUCÍ PROVOZ SPRIEVODNÁ SPRÁVA 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název stavby : Druh stavby : Místo stavby : Druh dokumentace: SMART STUDENT REKONSTRUKCE A PŘÍSTAVBA BRATISLAVA, RADLINSKÉHO UL. ARCHITEKTONICKÁ STUDIE OBJEKTU,

Více

Pravidla o poskytování a rozúčtování plnění nezbytných při užívání bytových a nebytových jednotek v domech s byty.

Pravidla o poskytování a rozúčtování plnění nezbytných při užívání bytových a nebytových jednotek v domech s byty. Pravidla o poskytování a rozúčtování plnění nezbytných při užívání bytových a nebytových jednotek v domech s byty. Preambule Rada města Slavičín se usnesla podle 102 odst.3 zákona č. 128/2000Sb., vydat

Více

Příloha č. 54. Specifikace hromadné aktualizace SMS-KLAS

Příloha č. 54. Specifikace hromadné aktualizace SMS-KLAS Název projektu: Redesign Statistického informačního systému v návaznosti na zavádění egovernmentu v ČR Příjemce: Česká republika Český statistický úřad Registrační číslo projektu: CZ.1.06/1.1.00/07.06396

Více

Nabídka vzdělávacích seminářů

Nabídka vzdělávacích seminářů Nabídka vzdělávacích seminářů Vzdělávací semináře na nabízená témata je možné si objednat přímo pro vaší organizaci. Poptávku lze zasílat na emailovou adresu vzdelavani@amalthea.cz. Seznam vzdělávacích

Více

Pravidla Indiánské stezky

Pravidla Indiánské stezky sout ěž za měřená na ochran u přírod y a pa máte k, na tábor n ic ké a turistic ké d o vednosti pra v i d la soutěže soutěžní řád Pravidla Indiánské stezky Stezka je určena dětem, mládeži i dospělým ve

Více

Postup při úmrtí. Ústav soudního lékařství a toxikologie 1.LF UK a VFN v Praze doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc

Postup při úmrtí. Ústav soudního lékařství a toxikologie 1.LF UK a VFN v Praze doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc Postup při úmrtí Ústav soudního lékařství a toxikologie 1.LF UK a VFN v Praze doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc 1 Postup při úmrtí Úmrtí osoby nebo nález těla mimo zdravotnické zařízení poskytovatele se

Více

ČTVRT MILIÓNU NEAKTIVNÍCH DŮCHODCŮ CHTĚLO PRACOVAT

ČTVRT MILIÓNU NEAKTIVNÍCH DŮCHODCŮ CHTĚLO PRACOVAT ČTVRT MILIÓNU NEAKTIVNÍCH DŮCHODCŮ CHTĚLO PRACOVAT V roce 2012 byli v rámci výběrového šetření pracovních sil dotazováni respondenti ve věku 50-69 let na téma jejich odchodu do důchodu. Přechod mezi aktivitou

Více

Statutární město Most Radniční 1 Most. Úsvit. Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov

Statutární město Most Radniční 1 Most. Úsvit. Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov Statutární město Most Radniční 1 Most Úsvit Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov Dílčí projekt Projekt rozšířené estetické výchovy Projekt rozšířené estetické výchovy

Více

Stanovy společenství vlastníků

Stanovy společenství vlastníků Stanovy společenství vlastníků I. Název Společenství vlastníků Pod Lihovarem 2232 II. Sídlo: Pod lihovarem 2231, Benešov, PSČ: 256 01 III. Předmět činnosti Zajišťování správy domu a pozemku IV. Členská

Více

SOUTĚŽNÍ ŘÁD soutěží ČSOB v orientačním běhu

SOUTĚŽNÍ ŘÁD soutěží ČSOB v orientačním běhu SOUTĚŽNÍ ŘÁD soutěží ČSOB v orientačním běhu I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1.1 Soutěžní řád soutěží ČSOB v orientačním běhu (SŘ) stanovuje podmínky mistrovských a dlouhodobých soutěží v orientačním běhu na území

Více

Školní vzdělávací program školní družiny Základní školy a mateřské škol Černožice, okres Hradec Králové

Školní vzdělávací program školní družiny Základní školy a mateřské škol Černožice, okres Hradec Králové Školní vzdělávací program školní družiny Základní školy a mateřské škol Černožice, okres Hradec Králové Číslo jednací: 113/2007 Předkladatel : Základní škola a mateřská škola, Černožice, okres Hradec Králové

Více

ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem), udržet všechna kola ve stálém styku s vozovkou.

ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem), udržet všechna kola ve stálém styku s vozovkou. 4 ODPRUŽENÍ Souhrn prvků automobilu, které vytvářejí pružné spojení mezi nápravami a nástavbou (karosérií). ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem),

Více

Rychnov nad Kněžnou. Trutnov VÝVOJ BYTOVÉ VÝSTAVBY V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI V LETECH 1998 AŽ 2007 29

Rychnov nad Kněžnou. Trutnov VÝVOJ BYTOVÉ VÝSTAVBY V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI V LETECH 1998 AŽ 2007 29 3. Bytová výstavba v okresech Královéhradeckého kraje podle fází (bez promítnutí územních změn) Ekonomická transformace zasáhla bytovou výstavbu velmi negativně, v 1. polovině 90. let nastal rapidní pokles

Více

Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5

Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5 Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5 Základní pojmy Pro účely těchto Zásad pro prodej nemovitostí (pozemků, jejichž součástí jsou bytové domy) Městské části Praha 5 (dále jen Zásady )

Více

1. Prodávající: Česká spořitelna, a.s. IČO: 45244782, DIČ: CZ45244782 se sídlem: Olbrachtova 1929/62, 140 00 Praha 4, Krč

1. Prodávající: Česká spořitelna, a.s. IČO: 45244782, DIČ: CZ45244782 se sídlem: Olbrachtova 1929/62, 140 00 Praha 4, Krč Výběrové řízení na prodej nemovitých věcí ve vlastnictví České spořitelny, a. s. Podmínky prodeje a náležitosti cenové nabídky 1. Prodávající: Česká spořitelna, a.s. IČO: 45244782, DIČ: CZ45244782 se sídlem:

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby. EV - rozmanitost přírody, organismů. - výživa

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby. EV - rozmanitost přírody, organismů. - výživa Přírodopis - 6. ročník Rozliší základní projevy a podmínky vznik, vývoj, rozmanitost, projevy života a života, orientuje se v daném vývoji jeho význam EV - rozmanitost přírody, organismů - výživa probudit

Více

Rozhodnutí o námitkách

Rozhodnutí o námitkách Veřejná zakázka Dodávka vozidel pro městskou policii a magistrát hlavního města Prahy Zadávaná v otevřeném řízení zahájeném dne 19. 09. 2014 ev. č. Věstníku veřejných zakázek 487282 (dále jen zakázka )

Více

Model dvanáctipulzního usměrňovače

Model dvanáctipulzního usměrňovače Ladislav Mlynařík 1 Model dvanáctipulzního usměrňovače Klíčová slova: primární proud trakčního usměrňovače, vyšší harmonická, usměrňovač, dvanáctipulzní zapojení usměrňovače, model transformátoru 1 Úvod

Více

VYHODNOCENÍ NA KONCI HRY

VYHODNOCENÍ NA KONCI HRY Jsi jedním ze šesti postav v záchranném člunu na moři. Ty, tvůj nejbližší přítel, tvůj nepřítel a několik dalších mazaných postav. Každé kolo, budeš moci provést akci (např. veslovat, změnit místo, přepadnout

Více

Molekulární procesy po fertilizacinormální či abnormální po ART?

Molekulární procesy po fertilizacinormální či abnormální po ART? Molekulární procesy po fertilizacinormální či abnormální po ART? Aleš Hampl Již více jak MILION dětí bylo na světě počato pomocí ART ART jako zdroj zvýšeného rizika:? Kongenitální malformace (Ericson and

Více

170/2010 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 21. května 2010

170/2010 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 21. května 2010 170/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. května 2010 o bateriích a akumulátorech a o změně vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších předpisů Ministerstvo životního prostředí

Více

1. kolo soutěže probíhá: od 19. 11. 2014 07:00:00 hod do 24. 12.2014 23:59:59 hod

1. kolo soutěže probíhá: od 19. 11. 2014 07:00:00 hod do 24. 12.2014 23:59:59 hod Pravidla soutěže Vyhrajte sadu DVD Disney Účelem tohoto dokumentu je úplná a jasná úprava pravidel soutěže Vyhrajte sadu DVD Disney (dále jen soutěž ). Tato pravidla jsou jediným dokumentem, který závazně

Více

RECTE.CZ, s.r.o., Matiční 730/3, 702 00 Ostrava Moravská Ostrava

RECTE.CZ, s.r.o., Matiční 730/3, 702 00 Ostrava Moravská Ostrava Seznam vyzvaných zájemců podle rozdělovníku Ostrava, vypraveno dne: 4. 12. 2014 Písemná výzva k předložení nabídky k veřejné zakázce na zhotovitele stavby Chodníky od ul. Plavební až do Frýdku Zadavatel:

Více

PRAVIDLA soutěže COOP DOBRÉ RECEPTY Jarní probuzení

PRAVIDLA soutěže COOP DOBRÉ RECEPTY Jarní probuzení PRAVIDLA soutěže COOP DOBRÉ RECEPTY Jarní probuzení s konáním 1. 4. 2016 30. 6. 2016 v ČR (www.coopdobrerecepty.cz) 1. Organizátor soutěže a soutěžní období Organizátor soutěže, společnost CCV, s.r.o.,

Více

1.7. Mechanické kmitání

1.7. Mechanické kmitání 1.7. Mechanické kmitání. 1. Umět vysvětlit princip netlumeného kmitavého pohybu.. Umět srovnat periodický kmitavý pohyb s periodickým pohybem po kružnici. 3. Znát charakteristické veličiny periodického

Více

NÚOV Kvalifikační potřeby trhu práce

NÚOV Kvalifikační potřeby trhu práce Zadavatel: Národní ústav odborného vzdělávání v Praze se sídlem: Weilova 1271/6, 102 00 Praha 10, IČ: 00022179 zastoupený : RNDr. Miroslavem Procházkou, CSc. prostřednictvím osoby pověřené výkonem zadavatelských

Více

9.4.2001. Ėlektroakustika a televize. TV norma ... Petr Česák, studijní skupina 205

9.4.2001. Ėlektroakustika a televize. TV norma ... Petr Česák, studijní skupina 205 Ėlektroakustika a televize TV norma.......... Petr Česák, studijní skupina 205 Letní semestr 2000/200 . TV norma Úkol měření Seznamte se podrobně s průběhem úplného televizního signálu obrazového černobílého

Více

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Ministerstvo pro místní rozvoj METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Program přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika Svobodný stát Bavorsko 2007-2013 MP číslo: 2/Příručka pro české žadatele, 5. vydání

Více

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Zakázky standardní přehled 1. Možnosti výběru 2. Zobrazení, funkce Zakázky přehled prací 1. Možnosti výběru 2. Mistři podle skupin 3. Tisk sumářů a skupin Zakázky ostatní

Více

120/2002 Sb. ZÁKON. ze dne 8. března 2002. o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů

120/2002 Sb. ZÁKON. ze dne 8. března 2002. o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů 120/2002 Sb. ZÁKON ze dne 8. března 2002 o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů Změna: 120/2002 Sb. (část) Změna: 120/2002 Sb. (část)

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie

Inovace studia molekulární a buněčné biologie Inovace studia molekulární a buněčné biologie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

S_5_Spisový a skartační řád

S_5_Spisový a skartační řád Základní škola a mateřská škola Staré Město, okres Frýdek-Místek, příspěvková organizace S_5_Spisový a skartační řád Č.j.:ZS6/2006-3 Účinnost od: 1. 5. 2011 Spisový znak: C19 Skartační znak: S10 Změny:

Více

3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA

3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA 3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA V České republice je nezaměstnanost definována dvojím způsobem: Národní metodika, používaná Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV), vychází z administrativních

Více

Obecně závazná vyhláška města Žlutice č. 2/2011 Požární řád obce

Obecně závazná vyhláška města Žlutice č. 2/2011 Požární řád obce Obecně závazná vyhláška města č. 2/2011 Požární řád obce Zastupitelstvo města svým usnesením ZM/2011/8/11 ze dne 31. října 2011 vydává na základě 29 odst. 1 písm o) bod 1 zák. 133/1985 Sb., o požární ochraně

Více

OBEC HORNÍ MĚSTO Spisový řád

OBEC HORNÍ MĚSTO Spisový řád OBEC HORNÍ MĚSTO Spisový řád Obsah: 1. Úvodní ustanovení 2. Příjem dokumentů 3. Evidence dokumentů 4. Vyřizování dokumentů 5. Podepisování dokumentů a užití razítek 6. Odesílání dokumentů 7. Ukládání dokumentů

Více

Pokyny České pošty pro označování Doporučených zásilek čárovými kódy

Pokyny České pošty pro označování Doporučených zásilek čárovými kódy Pokyny České pošty pro označování Doporučených zásilek čárovými kódy Zpracoval Česká pošta, s.p. Datum vytvoření 14.04.2010 Datum aktualizace 17.04.2014 Počet stran 20 Počet příloh 0 Obsah dokumentu 1.

Více

Obecně závazná vyhláška Města Březnice, o místních poplatcích č. 1/2012 ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

Obecně závazná vyhláška Města Březnice, o místních poplatcích č. 1/2012 ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Obecně závazná vyhláška Města Březnice, o místních poplatcích č. 1/2012 Zastupitelstvo města Březnice se na svém zasedání dne 11. 12. 2012 usneslo vydat na základě 14 odst. 2 zákona č. 565/1990 Sb., o

Více

PRINCIPY ŠLECHTĚNÍ KONÍ

PRINCIPY ŠLECHTĚNÍ KONÍ PRINCIPY ŠLECHTĚNÍ KONÍ Úvod Chovatelská práce u koní měla v minulosti velmi vysokou úroveň. Koně sloužili jako vzor, obecná zootechnika a řada dalších chovatelských předmětů byla vyučována právě na koních

Více

ROZCVIČKY. (v nižší verzi může být posunuta grafika a špatně funkční některé odkazy).

ROZCVIČKY. (v nižší verzi může být posunuta grafika a špatně funkční některé odkazy). ROZCVIČKY Z MATEMATIKY 8. ROČ Prezentace jsou vytvořeny v MS PowerPoint 2010 (v nižší verzi může být posunuta grafika a špatně funkční některé odkazy). Anotace: Materiál slouží k procvičení základních

Více

Pokud se vám tyto otázky zdají jednoduché a nemáte problém je správně zodpovědět, budete mít velkou šanci v této hře zvítězit.

Pokud se vám tyto otázky zdají jednoduché a nemáte problém je správně zodpovědět, budete mít velkou šanci v této hře zvítězit. Pro 2 až 6 hráčů od 10 let Určitě víte, kde leží Sněžka, Snad také víte, kde pramení Vltava, kde leží Pravčická brána, Černé jezero nebo Prachovské skály. Ale co třeba Nesyt, jeskyně Šipka, Pokličky nebo

Více

HPN. projekt. s.r.o. OBEC STARÉ MĚSTO PASPORT MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ. katastrální území: Staré Město, Petrušov, Radišov

HPN. projekt. s.r.o. OBEC STARÉ MĚSTO PASPORT MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ. katastrální území: Staré Město, Petrušov, Radišov HPN projekt s.r.o. OBEC STARÉ MĚSTO PASPORT MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ katastrální území: Staré Město, Petrušov, Radišov Vypracoval: Neckář Pavel Datum: Říjen 2015 1) Úvod k pasportu místních komunikací Pasport

Více

FWA (Fixed Wireless Access) Pevná rádiová přípojka

FWA (Fixed Wireless Access) Pevná rádiová přípojka FWA (Fixed Wireless Access) Pevná rádiová přípojka Technologie FWA (Fixed Wireless Access, FWA) je obecné označení pro skupinu technologií, které umožňují zřízení pevné rádiové přípojky prostřednictvím

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU NA STAVEBNÍ PRÁCE

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU NA STAVEBNÍ PRÁCE STATUTÁRNÍ MĚSTO ÚSTÍ NAD LABEM Velká Hradební 2336/8, 401 00 Ústí nad Labem Ústí nad Labem 30. května 2016 VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU NA STAVEBNÍ PRÁCE V souladu s

Více

U S N E S E N Í. usnesení o nařízení elektronického dražebního jednání. dražební vyhlášku

U S N E S E N Í. usnesení o nařízení elektronického dražebního jednání. dražební vyhlášku č.j. 087 Ex 139/11-60 7 EXE 1292/2011-9 U S N E S E N Í Exekutorský kandidát Mgr. Pavel Tintěra, pověřený soudním exekutorem Exekutorského úřadu v Rakovníku JUDr. Hanou Šajnerovou, se sídlem Husovo nám.

Více

Český úřad zeměměřický a katastrální vydává podle 3 písm. d) zákona č. 359/1992 Sb., o zeměměřických a katastrálních orgánech, tyto pokyny:

Český úřad zeměměřický a katastrální vydává podle 3 písm. d) zákona č. 359/1992 Sb., o zeměměřických a katastrálních orgánech, tyto pokyny: Český úřad zeměměřický a katastrální POKYNY Č. 44 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 20.12.2013 č.j. ČÚZK- 25637/2013-22, k zápisu vlastnictví jednotek vymezených podle zákona č. 72/1994

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE nabídky k veřejné zakázce malého rozsahu Dodávka služeb internetové inzerce volných pracovních míst pro SÚKL Zadavatel : Česká republika, Státní ústav pro kontrolu léčiv organizační

Více

POKYNY Č. 45. Část I Zápis nové stavby jako samostatné věci

POKYNY Č. 45. Část I Zápis nové stavby jako samostatné věci Český úřad zeměměřický a katastrální POKYNY Č. 45 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 20.12.2013 č.j. ČÚZK 25639/2013-22 pro zápis nové stavby, zápis vlastnického práva k nové stavbě a zápis

Více

Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník

Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník Autor: Mgr. Simona Mrázová Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník VČELY Obsah 1. HISTORIE VČELAŘSTVÍ A DRUHY ÚLŮ... 2 2. POPIS ÚLU... 4 3. POPIS VČELY MEDONOSNÉ... 5 4. KDO ŽIJE

Více