Doprovodný program mezinárodního veletrhu Venia 2007 Brno. Databáze pohřebišť. Motto:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Doprovodný program mezinárodního veletrhu Venia 2007 Brno. Databáze pohřebišť. Motto:"

Transkript

1 Doprovodný program mezinárodního veletrhu Venia 2007 Brno Databáze pohřebišť Motto: Ukažte mi vězení a hřbitovy a já vám řeknu, jaká je vaše společnost. Winston Churchill Tomáš Kotrlý & Jiří Svoboda

2

3 Nejčastěji kladené otázky Co je to pohřebiště? Souhrnný název území, využívaných jako pohřebiště, se odvinul od úpravy provedené na základě zákona č. 4/1952 Sb. nařízením ministra zdravotnictví č. 8/1955 Sb., kdy se z propůjčení místa na hřbitově stala služba, poskytovaná místním národním výborem. Byla obdobná službám, poskytovaným jinými obecně prospěšnými zařízeními jako parkoviště, tržiště, tábořiště, koupaliště, pod která se zařadily vedle hřbitovů i krematoria, urnové háje, kolumbária a rozptylové loučky. Dnes podle 2 písm. d) zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZPohř), je pohřebištěm prostor určený k pohřbení lidských pozůstatků nebo uložení zpopelněných lidských ostatků v podobě míst pro hroby a hrobky nebo úložiště jednotlivých uren nebo rozptylové či vsypové louky nebo jejich kombinace. První evropská norma (ČSN EN 15017) o požadavcích na pohřební služby z roku 2005 (v ČR účinná od 6/2006) termín pohřebiště (burial place) nedefinuje. Během poradenství o typech pohřbů však norma doporučuje, aby klienty pohřební služba informovala i o příslušných podrobnostech ohledně možnosti vybrat si z více hřbitovů (burial grounds). Co je to nezrušené pohřebiště? Jiný názor bude mít právník, jiný historik, jiný archeolog a jiný provozovatel pohřebiště. Naše pracovní definice není doposud uzavřená, té které se přikláníme, a která se při vydání publikace myslela sama sebou je tato: Nezrušené pohřebiště je takový prostor, který se nachází na alespoň jedné parcele, která má ve výpisu z katastru nemovitostí uvedeno využití jako hřbitov nebo urnový háj. Proto bylo nutné u každého nezrušeného pohřebiště uvést číslo parcel(y). Pokud leží pohřebiště na plochách parcel s využitím např. jiná zeleň, les, stavba, zemědělské využití apod. je jich v našem tištěném Přehledu vyjmenováno celkem 48 hned na straně 16 (odstavec pátý) a jedná se o pohřebiště zrušené. Jde o zrušení právně administrativní, nikoli prakticko funkční. I na takových pohřebištích se pohřbívá, územně příslušný krajský úřad schvaluje řád pohřebiště a provozovatel jej provozuje podle zákona o pohřebnictví.

4 Lze vést evidenci o každém úložišti jednotlivé urny? Už archaické římské právo nepovažovalo místo pohřbení popela zemřelého za místo posvátné (locus religiosae). Hrobové místo získalo posvátný charakter a podléhalo ochraně ze zákona pohřbením alespoň určité nezpopelněné části nebo kosti z mrtvého těla. Pokud se dnes úložiště jednotlivých uren nebo rozptylová louka provozuje podle zákona o pohřebnictví, pak jsou tyto prostory evidovány v databázi pohřebišť. Ke změně provozovatele je, v souladu s 18 odst. 3 ZPohř, nutný předchozí souhlas územně příslušného krajského úřadu. Jsou to tedy krajské úřady, které se na aktualizaci databáze budou významnou měrou podílet. Bude MMR evidovat i soukromá pohřebiště a jednotlivé hroby? Jde-li o pohřbení do země, zákon o pohřebnictví nepřipouští možnost pohřbít lidské pozůstatky mimo veřejná pohřebiště, ledaže jde o pohřbení do neveřejných pohřebišť církví a náboženských společností (včetně řeholních) a neveřejných pohřebišť zřízených před datem účinnosti zákona (tj. k ). Tato neveřejná pohřebiště jsou součástí databáze. Do úrovně jednotlivých hrobů lze samozřejmě vytvářet databáze u každého správce pohřebiště. Databáze bude doplněna i o pietní místa a válečné hroby, jejichž evidence je podle zákona č. 122/2004 Sb. zajišťována Ministerstvem obrany. Proč se databáze výrazně liší v počtu židovských hřbitovů? Předně je třeba uvést, že v neobyčejně rozsáhlém encyklopedickém díle Židovského muzea v Praze je uvedeno kolem 400 židovských hřbitovů v ČR, jejíž evidence se vede více než 30 let. Poskytuje jedinečné srovnání s naší databází. Není nikde řečeno, že výzkum MMR je zcela dokonalý, ale jako každý vědecký počin i tato databáze je otevřena dalšímu doplňování a vylepšování: předně některé údaje nebylo možno dohledat, dále mohl být nějaký pozemek s hroby nevyužívaný již jako pohřebiště nedohledán nebo lidskou chybou přehlédnut. Dvouletý terénní výzkum nemohl zdokumentovat taková pohřebiště, u kterých se zachovala pouze část zdiva, plotu nebo několik desítek náhrobků. Pokud bylo pohřebiště úředně zrušeno (viz definici výše) a zůstala po něm pouze písemná stopa v podobě různých archivních záznamů a historických map, takové pohřebiště čeká na zařazení do evidence v dalších fázích tvorby databáze.

5 Které z institucí projevily o databázi zájem? Dostupností dat byla zvýšena kontrola krajských úřadů nad zřizovateli a provozovateli pohřebišť. Z hlediska celého území ČR má databáze pohřebišť jedinečný význam pro řešení mnoha závažných krizových událostí až po katastrofy největšího rozsahu. Generální ředitelství Hasičských záchranných sborů ČR na Ministerstvu vnitra se z výše zmíněného důvodu stalo prvním uživatelem centrální databáze veřejných pohřebišť ve státní správě. Ze státních institucí dále databázi využívá oddělení specifických statistik obyvatelstva ČSÚ, Ministerstvo informatiky (databanka bude importována do portálu veřejné správy), Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, odbor církví na Ministerstvu kultury a některé památkové ústavy. Databáze přispívá ke zkvalitnění umělecko historické topografie sepulkrálních památek. Poloha GPS pohřebiště se může objevit ještě v roce 2007 v projektu uměleckých památek Prahy realizovaným Ústavem dějin umění, který vyústí ve vydání dvoudílného podrobného popisu všech pražských hřbitovů. Dále si databázi vyžádal Národní archiv a některé státní oblastní archivy, univerzitní pracoviště, Židovské muzeum v Praze atd. Z podnikatelských subjektů je dost nesnadné nezmínit zájem o databázi ze strany geodetické a kartografické kanceláře firmy Gekon spol. s.r.o. nebo bezplatného navigačního systému Monavix společnosti w2n s.r.o. Proč MMR centrální databázi pohřebišť již dávno nezavedlo? Zákon o pohřebnictví tuto povinnost Ministerstvu pro místní rozvoj ani krajským úřadům neukládá. Vybrané regionální statistiky, které jsou nutné pro vedení centrální evidence všech pohřebišť a činnost regionálních aktérů (kraj, obce, registrované církve a náboženské společnosti, provozovatelé pohřebišť, pohřební služby a další), nejsou dosud komplexní a metodicky jednotné. Každý veřejný subjekt sleduje o pohřebišti rozdílná data, bylo nejdříve nutné najít jejich společného jmenovatele (polohu, katastrální území, parcelu, vlastníka, velikost). MMR jako ústřední orgán státní správy na úseku pohřebnictví zadalo nejprve zpracování přehledu pohřebišť zaniklých v souvislosti s odsunem občanů německé národnosti, který v letech realizoval Ústav územního rozvoje v Brně. V roce 2004 MMR získalo finanční prostředky na vědu a výzkum pro potřeby státní správy a ve veřejné soutěži Problémy regionálních a místních správ uspěla Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze se svým návrhem hledat přímo v terénu nejen ztracená pohřebiště veřejná, ale i pohřebiště neveřejná - provozovaná církvemi a náboženskými společnostmi.

6 Jak hodlá databázi využít Ministerstvo pro místní rozvoj? Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje analýzu územních nároků na ochranu, zřizování nebo rozšiřování veřejných pohřebišť v ČR. Postupným zavedením trvalého a systematického sledování určitých dat o veřejných a neveřejných pohřebištích v obcích bude možné tyto data převzít k další práci: k analýzám (rozborům). Cílem projektu je upozornit pořizovatele územně analytických podkladů na nároky území pro zřizování nebo rozšiřování veřejných pohřebišť a nalézt teoretická východiska pro rozvojovou a disparitní složku ochranných pásem veřejných pohřebišť ČR. Jakou roli hraje v územním plánování pohřebišť MMR? Otázka plánování pohřebišť je dílčím aspektem standardní činnosti obcí (je v samostatné působnosti obcí), jehož průmět do území katastru příslušné obce a tedy i do územního plánu obce je nutný. Obecné metodologie územního plánování (jako výkonu státní správy v přenesené působnosti) se týká do té míry, do jaké je schopna shrnout přínos zásad územního rozvoje (územního plánu) k vytváření podmínek pro předcházení zjištěným rizikům ovlivňujícím potřeby pohřbívání současné generace obyvatel řešeného území a předpokládaným ohrožením podmínek pohřbívání generací budoucích. Jednoduše řečeno, stát by měl mít zájem stanovit poměr mezi obnovou existujících veřejných pohřebišť a mírou jejich nového rozvoje. Obec na svém území o pohřebišti rozhoduje přímo, ale jisté samoregulativní zásahy ze strany státu potřebuje. Nadřízený orgán územního plánování do samostatné působnosti obce státní regulací zasahovat nemůže. Bude MMR zjišťovat kapacitu každého hřbitova v ČR? Ne všechny obce jsou natolik rozpočtově silné, aby hydrogeologické průzkumy bez problémů pořídily a prováděly revitalizaci hrobových míst, které nemají majitele (o které se nikdo nezajímá a nestará). Je zapotřebí sledovat především dobu tlení lidských ostatků, aby bylo možno naplánovat využití hrobu jako pohřebního místa pro další pohřeb. Není jistě vhodné absenci volných hrobových míst řešit stavbou kolumbárií, která jsou, zejména na venkovských hřbitovech, neestetickým prvkem (ne nadarmo se jim říká posmrtné paneláky). Nenásilnými a postupnými změnami se zlepší kapacita i vzhled každého hřbitova. Tendencí může být například travnatý hřbitov, který současně zajišťuje nejlepší provětrávání hrobu, rozhodující pro správný proces rozkladu. Kromě nadměrného používání kamene na hřbitovech lze omezit i asfaltování a dláždění a vytvořit plochy zeleně.

7 Podpoříme realizaci několik případových studií, na kterých ukážeme, že lze dosáhnout na dotace z fondů EU pro zkvalitnění služeb na veřejných pohřebištích (např. v rámci většího projektu na vybudování Domova klidného stáří). Jaké jsou další cíle projektu MMR? Řešitelský tým se bude spolupodílet na tvorbě části učebnice pro výuku pohřebnictví a pro školy a vzdělávací instituce. Zájem již projevila Vyšší odborná škola Světlá nad Sázavou a Profit klub v Hradci Králové, které v souladu s vyhláškou Ministerstva pro místní rozvoj č. 379/2001 Sb., získaly akreditaci MŠMT pro specializovanou odbornou přípravu na úseku pohřebnictví. Na závěr výzkumu v roce 2011 je plánována příprava a uspořádání závěrečné mezinárodní konference, kde by vystoupili odborníci z EU provádějící podobný výzkum. Předpokládáme zřízení sektorové rady pro pohřebnictví v rámci dalšího vzdělávání, které s účinností od 1. srpna 2007 upravuje zákon č. 179/2006 Sb., o uznávání a ověřování výsledků dalšího vzdělávání. Proč databáze pohřebišť vyšla tiskem a nikoli na internetu? Databáze je výsledkem základního výzkumu, který byl časově i finančně omezen na dobu dvou let ( ). Současně (jako každý základní výzkum) otevírá celou řadu úkolů, které bude potřeba dořešit: tvorba metodiky k zavedení pravidelné aktualizace databáze, převedení do její internetové verze včetně vedení badatelské evidence provozovatelů pohřebišť, tj. plného znění řádů jednotlivých pohřebišť a podrobné digitální mapy ČR s přesnou lokalizací pohřebišť v katastru obce. Publikovaná databáze je v současné době k dispozici na internetu ve formátu PDF. Zpřístupnění na webových stránkách MMR v databázovém formátu je otázkou čistě formální.

8 Doprovodný program mezinárodního veletrhu Venia, Brno, 10. květen 2007 Prezentace první centrální databáze pohřebišť v ČR Mgr. Tomáš Kotrlý, hlavní řešitel, databaze@pohrebiste.cz Mgr. Ing. Jiří Svoboda, webmaster

Metodický materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

Metodický materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Metodický materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Další nástroje právní regulace související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce o způsobu a podmínkách

Více

Pohřebnictví. Pravidelná čtvrtletní porada MV se zástupci krajských úřadů, Svazu měst a obcí a dalších

Pohřebnictví. Pravidelná čtvrtletní porada MV se zástupci krajských úřadů, Svazu měst a obcí a dalších Pohřebnictví Pravidelná čtvrtletní porada MV se zástupci krajských úřadů, Svazu měst a obcí a dalších Ministerstvo vnitra 7. prosince 2017 Starosta Prahy 7 ukládá sociální urny 2017 3 Osobní a provozní

Více

S t a t u t Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Část první. Úvodní ustanovení. Čl. 1. Čl. 2

S t a t u t Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Část první. Úvodní ustanovení. Čl. 1. Čl. 2 Český úřad zeměměřický a katastrální V Praze dne 10. června 2004 Č.j.: 2840/2004-11 S t a t u t Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Část první Úvodní ustanovení Čl. 1 (1) Český úřad zeměměřický

Více

Databáze provozovaných pohřebišť. Doprovodný program mezinárodní konference Jak se umírá v ČR?

Databáze provozovaných pohřebišť. Doprovodný program mezinárodní konference Jak se umírá v ČR? Doprovodný program mezinárodní konference Jak se umírá v ČR? Databáze provozovaných pohřebišť Motto: Pracovníci pohřební služby představují primární stupeň našeho modelu poradenského systému pro pozůstalé.

Více

Vzor 1. Název obce s rozšířenou působností, která vede válečný hrob (pietní místo) v evidenci [číslo jednací (značka), vyřizuje, spojení]

Vzor 1. Název obce s rozšířenou působností, která vede válečný hrob (pietní místo) v evidenci [číslo jednací (značka), vyřizuje, spojení] Název obce s rozšířenou působností, která vede válečný hrob (pietní místo) v evidenci [číslo jednací (značka), vyřizuje, spojení] Vzor 1 Ministerstvo obrany odbor mimorezortní spolupráce nám. Svobody 471

Více

Knihovní fond, muzejní sbírka a archivní fond z pohledu české legislativy

Knihovní fond, muzejní sbírka a archivní fond z pohledu české legislativy Knihovní fond, muzejní sbírka a archivní fond z pohledu české legislativy Vít Richter Seminář CASLIN 2004 7.9. 2004 Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Mobil: 603 223 627 1 Hlavní témata Definice knihovního

Více

NÁVRH VYHLÁŠKA. ze dne. o stanovení náležitostí a rozsahu položkového vyúčtování ceny slušného způsobu pohřbení

NÁVRH VYHLÁŠKA. ze dne. o stanovení náležitostí a rozsahu položkového vyúčtování ceny slušného způsobu pohřbení NÁVRH VYHLÁŠKA ze dne o stanovení náležitostí a rozsahu položkového vyúčtování ceny slušného způsobu pohřbení Ministerstvo pro místní rozvoj stanoví podle 31 zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o

Více

Organizace státní zeměměřické služby

Organizace státní zeměměřické služby Organizace státní zeměměřické služby Český úřad zeměměřický a katastrální ( ČÚZK )... je ústředním orgánem státní správy zeměměřictví a katastru adresa: Pod sídlištěm 1800/9, Kobylisy, 18211 Praha 8 V

Více

Pohřeb a pohřebiště Praktické rady a metodika pro obce

Pohřeb a pohřebiště Praktické rady a metodika pro obce Pohřeb a pohřebiště Praktické rady a metodika pro obce www.mmr.cz Zpracovalo: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, 2015 Obsah Úvodní slovo ministryně pro místní rozvoj... 4 Zákonné povinnosti vypravitele

Více

Výsledky dosavadních jednání

Výsledky dosavadních jednání Příloha 1 Výsledky dosavadních jednání Teoreticky možné finanční zdroje na ministerstvech: Ministerstvo pro místní rozvoj (2017) Program Podpora obnovy a rozvoje venkova podprogram Podpora obnovy drobných

Více

Od Integrovaného informačního systému památkové péče k Europeaně. Ing. Alena Šťovíčková Národní památkový ústav

Od Integrovaného informačního systému památkové péče k Europeaně. Ing. Alena Šťovíčková Národní památkový ústav Od Integrovaného informačního systému památkové péče k Europeaně Ing. Alena Šťovíčková Národní památkový ústav Floret, Průhonice 25. 26. 11. 2014 IISPP Integrovaný informační systém památkové péče V roce

Více

Zákon o zeměměřických a katastrálních orgánech (1)

Zákon o zeměměřických a katastrálních orgánech (1) Zákon o zeměměřických a katastrálních orgánech (1) ZÁKON O ZEMĚMĚŘICKÝCH A KATASTRÁLNÍCH ORGÁNECH Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji

Více

M Ě S T S K Ý Ú Ř A D N E J D E K

M Ě S T S K Ý Ú Ř A D N E J D E K M Ě S T S K Ý Ú Ř A D N E J D E K S M Ě R N I C E Č. 3 / 2 0 0 2 ŘÁD VEŘEJNÉHO POHŘEBIŠTĚ MĚSTA NEJDEK Článek 1 Úvodní ustanovení 1) Řád veřejného pohřebiště města Nejdek upravuje práva a povinnosti provozovatele

Více

Státní požární dozor - 31 zákona č. 133/1985 Sb., zákona o požární ochraně

Státní požární dozor - 31 zákona č. 133/1985 Sb., zákona o požární ochraně Státní požární dozor - 31 zákona č. 133/1985 Sb., zákona o požární ochraně Výkon státního požárního dozoru (1) Státní požární dozor se vykonává a) kontrolou dodržování povinností stanovených předpisy o

Více

Evidence neveřejných pohřebišť

Evidence neveřejných pohřebišť MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Odbor personální Staroměstské nám. 6 110 15 Praha 1 Evidence neveřejných pohřebišť Podklad pro jednání pracovní skupiny mapových služeb na Ministerstvu vnitra dne 11. února

Více

Odbor obrany. 6 - zajišťuje činnosti umožňující přijetí regulačních opatření, při vyhlášení nouzového stavu nebo stavu nebezpečí

Odbor obrany. 6 - zajišťuje činnosti umožňující přijetí regulačních opatření, při vyhlášení nouzového stavu nebo stavu nebezpečí Odbor obrany v přenesené působnosti 1 - zajišťuje v oblasti obrany ČR plnění úkolů podle zákona č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky, v platném znění (při plnění těchto úkolů využívá práva

Více

aktivita A0705 Metodická a faktografická příprava řešení regionálních disparit ve fyzické dostupnosti bydlení v ČR

aktivita A0705 Metodická a faktografická příprava řešení regionálních disparit ve fyzické dostupnosti bydlení v ČR aktivita A0705 Metodická a faktografická příprava řešení regionálních disparit ve fyzické dostupnosti bydlení v ČR 1 aktivita A0705 Metodická a faktografická příprava řešení regionálních disparit ve fyzické

Více

Knihovny typy a počty. Paměťové instituce 2. Muzejní knihovny. Galerijní knihovny

Knihovny typy a počty. Paměťové instituce 2. Muzejní knihovny. Galerijní knihovny Knihovny typy a počty Paměťové instituce 2 (knihovny muzeí, galerií a archivů, knihovny ve zdravotnictví, knihovny Akademie věd ČR) 1 Veřejné 5415 Školní 3896 Muzeí a galerií - 236 Zdravotnické 109 Vysokoškolské

Více

Městská část Praha 21

Městská část Praha 21 Městská část Praha 21 jako provozovatel veřejného pohřebiště podle 16 odst. 1 zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, vydává v souladu s ustanovením 19 citovaného zákona tento

Více

67/2006 Sb. ZÁKON. ze dne 1. února 2006,

67/2006 Sb. ZÁKON. ze dne 1. února 2006, 67/2006 Sb. ZÁKON ze dne 1. února 2006, kterým se mění zákon č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Zákon o pohřebnictví Zákon o válečných hrobech

Zákon o pohřebnictví Zákon o válečných hrobech KOMENTÁŘE WOLTERS KLUWER Zákon o pohřebnictví Zákon o válečných hrobech Komentář Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Pavel Vetešník / Eva Stránská Jaroslav Šejvl Zákon o pohřebnictví

Více

Konzultace pohřebnictví MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR

Konzultace pohřebnictví MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Konzultace pohřebnictví MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Oddělení pohřebnictví 14. září 2017 Motto Řešením je osvěta klienta, aby rozuměl tomu, co kupuje. DIY FUNERAL Foto: https://www.motor1.com/news/134790/nissan-leaf-electric-hearse-conversion/

Více

Hodnoticí standard Administrátor pohřebiště (kód: M) Autorizující orgán: Skupina oborů: Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Hodnoticí standard Administrátor pohřebiště (kód: M) Autorizující orgán: Skupina oborů: Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: Administrátor pohřebiště (kód: 69-019-M) Autorizující orgán: Ministerstvo pro místní rozvoj Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Týká se povolání: Administrátor pohřebiště Kvalifikační úroveň

Více

Legislativa a systém požární ochrany

Legislativa a systém požární ochrany 5.5.1. Legislativa a systém požární ochrany http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-po/legislativa-a-system-pozarniochrany Základní podmínky požární bezpečnosti a podmínky pro účinnou ochranu života, zdraví

Více

Řád veřejného pohřebiště v Jindřichově Hradci

Řád veřejného pohřebiště v Jindřichově Hradci Řád veřejného pohřebiště v Jindřichově Hradci Čl. I. Úvodní ustanovení 1. Město Jindřichův Hradec je na základě zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, v platném znění (dále

Více

Národní sada prostorových objektů z pohledu krajů. Mgr. Jiří Čtyroký IPR Praha

Národní sada prostorových objektů z pohledu krajů. Mgr. Jiří Čtyroký IPR Praha Národní sada prostorových objektů z pohledu krajů Mgr. Jiří Čtyroký IPR Praha Výchozí stav Fixní (omezené) zdroje primárních geodat Heterogenní pojetí agend VS při využívání zdrojů geodat Neefektivní procesy

Více

Harmonogram výzev pro IROP na rok 2015

Harmonogram výzev pro IROP na rok 2015 1 Název Identifikace Celková alokace Harmonogram výzev pro IROP na rok 015 Alokace plánové (podpora) Zacílení Územní plány. Podpora průběžná 60 000 000 55 500 000 94 500 000 07/015 0/017 Pořízení územních

Více

Předběžný harmonogram výzev IROP Základní údaje Základní plánované údaje o výzvě Zacílení výzvy

Předběžný harmonogram výzev IROP Základní údaje Základní plánované údaje o výzvě Zacílení výzvy Předběžný harmonogram výzev IROP Základní údaje Základní plánované údaje o výzvě Zacílení Druh Alokace plánové (podpora) Z toho příspěvek Vybrané úseky silnic II. a III. třídy 1 1.1 Zvýšení regionální

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC Poznámka: Zveřejněna je pouze upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů

Více

MĚSTO SADSKÁ. Řád veřejného pohřebiště

MĚSTO SADSKÁ. Řád veřejného pohřebiště MĚSTO SADSKÁ Město Sadská jako provozovatel veřejného pohřebiště podle 16 odst. 1 zák. č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o pohřebnictví),

Více

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 53/2017

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 53/2017 Univerzita Karlova Opatření rektora č. 53/2017 Název: Centrální evidence grantů, projektů, podpory v režimu de minimis a dalších zdrojů financování zejména v oblasti aktivit vědy, výzkumu a inovací Účinnost:

Více

ZÁKONNÉ PODMÍNKY PROVÁDĚNÍ ARCHEOLOGICKÝCH VÝZKUMŮ. Jan Mařík Archeologický ústav AV ČR, Praha, v.v.i.

ZÁKONNÉ PODMÍNKY PROVÁDĚNÍ ARCHEOLOGICKÝCH VÝZKUMŮ. Jan Mařík Archeologický ústav AV ČR, Praha, v.v.i. ZÁKONNÉ PODMÍNKY PROVÁDĚNÍ ARCHEOLOGICKÝCH VÝZKUMŮ Jan Mařík Archeologický ústav AV ČR, Praha, v.v.i. ZÁKON Č. 20/1987 SB. 21 (1) Archeologické výzkumy je oprávněn provádět Archeologický ústav Akademie

Více

122/2004 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ VÁLEČNÉ HROBY

122/2004 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ VÁLEČNÉ HROBY 122/2004 Sb. ZÁKON ze dne 20. února 2004 o válečných hrobech a pietních místech a o změně zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějích předpisů Změna: 281/2009

Více

MĚSTO TRUTNOV - RADA MĚSTA Lesy a parky Trutnov s. r. o. Ceník - pohřebnictví (ceny jsou uvedeny bez DPH)

MĚSTO TRUTNOV - RADA MĚSTA Lesy a parky Trutnov s. r. o. Ceník - pohřebnictví (ceny jsou uvedeny bez DPH) MĚSTO TRUTNOV - RADA MĚSTA Lesy a parky Trutnov s. r. o. Ceník - pohřebnictví (ceny jsou uvedeny bez DPH) ÚPLNÉ ZNĚNÍ č. 7 (účinnost od 1.1.2013) Vydává Lesy a parky Trutnov s. r. o. Schváleno RM, usnesení

Více

ISSS 2006. Přínosy GIS. GEPRO pro veřejnou správu v ČR. Vojtěch Zvěřina

ISSS 2006. Přínosy GIS. GEPRO pro veřejnou správu v ČR. Vojtěch Zvěřina ISSS 2006 Přínosy GIS řešení firmy GEPRO pro veřejnou správu v ČR Vojtěch Zvěřina GIS nástroj laika i specialisty Geografický informační systém je nástrojem, který je schopen poskytnout správné informace

Více

MĚSTO KAPLICE. Řád veřejného pohřebiště v Kaplici. I. Úvodní ustanovení

MĚSTO KAPLICE. Řád veřejného pohřebiště v Kaplici. I. Úvodní ustanovení MĚSTO KAPLICE Řád veřejného pohřebiště v Kaplici I. Úvodní ustanovení 1. Řád upravuje provoz pohřebiště ve městě Kaplici na pozemcích parcel. č. 109 (obřadní síň), 118 (plocha hřbitova) a 119 (márnice)

Více

Digitalizace stavebního řízení a územního plánování a Digitální technická mapa České republiky (DTM ČR) jako jeden z jejích základních kamenů

Digitalizace stavebního řízení a územního plánování a Digitální technická mapa České republiky (DTM ČR) jako jeden z jejích základních kamenů Digitalizace stavebního řízení a územního plánování a Digitální technická mapa České republiky (DTM ČR) jako jeden z jejích základních kamenů Zdeněk Zajíček Datová úložiště Existující ISVS DIGITALIZACE

Více

Jak postupovat při zásazích do válečných hrobů (otevírání, přemisťování, terénní úpravy)

Jak postupovat při zásazích do válečných hrobů (otevírání, přemisťování, terénní úpravy) Jak postupovat při zásazích do válečných hrobů (otevírání, přemisťování, terénní úpravy) Zvláštní skupinu evidovaných a zčásti také chráněných objektů/památek tvoří válečné hroby. Mezi ně nepatří pouze

Více

Digitalizace ve státních archivech

Digitalizace ve státních archivech Digitalizace ve státních archivech PhDr. Jiří Úlovec Ministerstvo vnitra odbor archivní správy a spisové služby Tel.: 974 847 601 E-mail: jiri.ulovec@mvcr.cz Právní předpisy Zákon č. 499/2004 Sb. 46 odst.

Více

OBEC VNOROVY. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE VNOROVY č. 3/2002 kterou se vydává ŘÁD VEŘEJNÉHO POHŘEBIŠTĚ. Článek l Úvodní ustanovení

OBEC VNOROVY. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE VNOROVY č. 3/2002 kterou se vydává ŘÁD VEŘEJNÉHO POHŘEBIŠTĚ. Článek l Úvodní ustanovení OBEC VNOROVY OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE VNOROVY č. 3/2002 kterou se vydává ŘÁD VEŘEJNÉHO POHŘEBIŠTĚ Zastupitelstvo Obce Vnorovy se usneslo dne 19. 12. 2002 vydat podle 84 zákona č. 128/2000 Sb. o obcích

Více

Obecně závazná vyhláška č. 1/2002 Obce Rudná pod Pradědem, o provozu urnového háje. Řád pohřebiště

Obecně závazná vyhláška č. 1/2002 Obce Rudná pod Pradědem, o provozu urnového háje. Řád pohřebiště Obecně závazná vyhláška č. 1/2002 Obce Rudná pod Pradědem, o provozu urnového háje Zastupitelstvo Obce Rudná pod Pradědem vydává na svém zasedání dne 20.9.2001 v souladu se zákonem č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví

Více

Archeologická památková péče v Praze

Archeologická památková péče v Praze Archeologická památková péče v Praze nástroje, postupy a informace pro veřejnost (projekt NAKI 2013 2017,r.č. DF1301OVV014) Jaroslav Podliska Národní památkový ústav, ú.o.p. v hl. m. Praze Praha jako archeologická

Více

MAS Havlíčkův kraj IROP Infrastruktura pro vzdělávání a celoživotní učení

MAS Havlíčkův kraj IROP Infrastruktura pro vzdělávání a celoživotní učení MAS Havlíčkův kraj, o. p. s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Havlíčkův kraj na období 2014 2020 vyhlašuje 2. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

MĚSTO TRUTNOV - RADA MĚSTA Lesy a parky Trutnov s. r. o.

MĚSTO TRUTNOV - RADA MĚSTA Lesy a parky Trutnov s. r. o. MĚSTO TRUTNOV - RADA MĚSTA Lesy a parky Trutnov s. r. o. Ceník - pohřebnictví (ceny s DPH) ÚPLNÉ ZNĚNÍ č. 10 (účinnost od 01.01.2018) Vydává Lesy a parky Trutnov s. r. o. Schváleno RM, usnesení č. 2000-1363/23

Více

Odraz změn legislativy ČR v pozemkových úpravách

Odraz změn legislativy ČR v pozemkových úpravách Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Oddělení Pozemkové úpravy a využití krajiny Brno www.vumop.cz Odraz změn legislativy ČR v pozemkových úpravách Brno 2014 Ing. Michal Pochop Vyhláška č. 13/2014

Více

Národní výbor města Brna. kterou se vydává ŘÁD PRO POHŘEBIŠTĚ. na území města Brna

Národní výbor města Brna. kterou se vydává ŘÁD PRO POHŘEBIŠTĚ. na území města Brna Národní výbor města Brna V Y H L Á Š K A kterou se vydává ŘÁD PRO POHŘEBIŠTĚ na území města Brna Plenární zasedání Národního výboru města Brna ze dne l5. l2. l988 se usneslo po odsouhlasení hygienikem

Více

Řád veřejného pohřebiště Obce Staré Město

Řád veřejného pohřebiště Obce Staré Město Obec Staré Město jako provozovatel veřejného pohřebiště podle ust. 16 odst. 1 zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o pohřebnictví)

Více

Řád veřejného pohřebiště Obce Dolní Lutyně

Řád veřejného pohřebiště Obce Dolní Lutyně Obec Dolní Lutyně jako provozovatel veřejného pohřebiště podle ust. 16 odst. 1 zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o pohřebnictví)

Více

Organizační řád obecního úřadu ve Vraclavi

Organizační řád obecního úřadu ve Vraclavi Organizační řád obecního úřadu ve Vraclavi Podle zákona č. 128/2000 Sb. o obcích (dále jen zákon) Čl. 1 Organizační řád upravuje zásady činnosti a řízení obecního úřadu Vraclav, dělbu práce mezi jeho pracovníky,

Více

Uživatelské téma: OBCE ŽIVOTNÍ SITUACE: Oznámení úmrtí a vypravení pohřbu

Uživatelské téma: OBCE ŽIVOTNÍ SITUACE: Oznámení úmrtí a vypravení pohřbu Autor Tomáš Kotrlý, platnost ke dni 1. dubna 2016 Uživatelské téma: OBCE ŽIVOTNÍ SITUACE: Oznámení úmrtí a vypravení pohřbu Základní informace, popis problému Jde o postup při předávání informací o úmrtí,

Více

Předarchivní péče základní pojmy. Spisová služba Předarchivní péče Správní úřad

Předarchivní péče základní pojmy. Spisová služba Předarchivní péče Správní úřad Předarchivní péče základní pojmy Spisová služba Předarchivní péče Správní úřad Předarchivní péče - legislativa Zákon č. 499/2004 Sb. v platném znění Vyhláška č. 259/2012 Sb. Metodický návod pro kontrolu

Více

OBSAH. Seznam použitých zkratek... XIII Předmluva...XVII O autorech... XXI Úvod... XXIII

OBSAH. Seznam použitých zkratek... XIII Předmluva...XVII O autorech... XXI Úvod... XXIII OBSAH Seznam použitých zkratek............................................ XIII Předmluva........................................................XVII O autorech........................................................

Více

Smart Innovation Cooperation

Smart Innovation Cooperation Smart Innovation Cooperation Region budoucnosti a role obcí Rut Bízková, SIC Konference Spojujeme středočeský venkov, KÚ SČK, 9. 1. 2018 Aktualizace Programu rozvoje SČK na roky 2018-2014, s výhledem 2030

Více

OPATŘENÍ MĚSTA č. 1/2008 v samostatné působnosti na základě 102 odst. 3 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích.

OPATŘENÍ MĚSTA č. 1/2008 v samostatné působnosti na základě 102 odst. 3 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích. MĚSTO NOVÉ MĚSTO POD SMRKEM RADA MĚSTA OPATŘENÍ MĚSTA č. 1/2008 v samostatné působnosti na základě 102 odst. 3 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích. Řád veřejného pohřebiště 19 zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví

Více

Dotazník pro obce ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Mohelnice

Dotazník pro obce ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Mohelnice Dotazník pro obce ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Mohelnice Pasport údaje o území poskytnutý úřadu územního plánování městského úřadu v Mohelnici 1.Název obce Stavenice Identifikační údaje

Více

Řád veřejného pohřebiště obce Chuchelná č. 1/2018

Řád veřejného pohřebiště obce Chuchelná č. 1/2018 Obec Chuchelná jako provozovatel veřejného pohřebiště podle ust. 16 odst. 1 zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o pohřebnictví)

Více

1 Předmět úpravy. 2 Vymezení základních pojmů

1 Předmět úpravy. 2 Vymezení základních pojmů Platné znění dotčených částí zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů s vyznačením navrhovaných změn 1 Předmět úpravy Tento zákon stanoví podmínky

Více

ZÁKON. ze dne 29. června 2001

ZÁKON. ze dne 29. června 2001 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA ČÁSTKA 98 ROZESLANÁ DNE 25. ČERVNCE 2001 256 ZÁKON ze dne 29. června 2001 O POHŘEBNICTVÍ A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH ZÁKONŮ - 1 - ČÁST PRVNÍ POHŘEBNICTVÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ

Více

STÁTNÍ POZEMKOVÝ ÚŘAD

STÁTNÍ POZEMKOVÝ ÚŘAD 12. 5. 2017 STÁTNÍ POZEMKOVÝ ÚŘAD NATUR EXPO 2017 AKTUALIZACE BPEJ Mgr. Silvie Hawerlandová, LL.M. ředitelka Sekce odborných činností Osnova I. Činnost Odboru půdní služby SPÚ II. Vize 2017 Plán aktualizace

Více

4/2.1 VÝPISY, OPISY, KOPIE A INFORMACE Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ

4/2.1 VÝPISY, OPISY, KOPIE A INFORMACE Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ STAVEBNÍ ZÁKON V PRAXI Část 4, Díl 2, Kapitola 1, str. 1 4/2.1 VÝPISY, OPISY, KOPIE A INFORMACE Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pro poskytování výpisů, opisů, kopií a informací z katastru nemovitostí platí tyto

Více

Památková ochrana staveb

Památková ochrana staveb Památková ochrana staveb Základní pojmy Kulturní památka Národní kulturní památka Památková rezervace Památková zóna 1. Kulturní památka Movitá a nemovitá věc, která je za kulturní památku prohlášena ministerstvem

Více

Řád veřejného pohřebiště

Řád veřejného pohřebiště Řád veřejného pohřebiště Článek 1 Základní ustanovení Statutární město Ostrava městský obvod Stará Bělá (dále jen provozovatel), v souladu s ustanovením 19 zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně

Více

Obec Otaslavice. Řád veřejného pohřebiště obce Otaslavice

Obec Otaslavice. Řád veřejného pohřebiště obce Otaslavice Obec Otaslavice jako provozovatel veřejného pohřebiště podle 16 odst. 1 zák. č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o pohřebnictví) vydává

Více

MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období

MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období 2014 2020 vyhlašuje 2. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

Řád veřejného pohřebiště

Řád veřejného pohřebiště Městská část Praha Slivenec jako provozovatel veřejného pohřebiště podle 16 odst. 1 zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 479/2001 Sb., v souladu s ustanovením

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1. MMR ČR Stavební správa stavební zákon

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1. MMR ČR Stavební správa stavební zákon Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Název Téma hodiny Předmět Ročník /y/ CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_17_CZSŘ_4.17_ MMR ČR Stavební správa stavební zákon Střední odborná škola a Střední

Více

ŘÁD VEŘEJNÉHO POHŘEBIŠTĚ OBCE DVORCE

ŘÁD VEŘEJNÉHO POHŘEBIŠTĚ OBCE DVORCE Č. j. OUDV-2517/2018-Bo Strana 1 (celkem 7) OBEC DVORCE jako provozovatel veřejného pohřebiště podle ust. 16 odst. 1 zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších

Více

VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV. ombudsman STANOVISKA. Pohřebnictví

VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV. ombudsman STANOVISKA. Pohřebnictví VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV ombudsman STANOVISKA 10 Pohřebnictví STANOVISKA 10 POHŘEBNICTVÍ STANOVISKA 10 Pohřebnictví Sborník stanovisek veřejného ochránce práv POHŘEBNICTVÍ Autorský kolektiv: JUDr. Pavel Varvařovský

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, Praha 1. Předpis. pro zeměměřictví

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, Praha 1. Předpis. pro zeměměřictví Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 SŽDC M20 Předpis pro zeměměřictví Schváleno generálním ředitelem SŽDC dne: 1. června 2015 č.j.: S 1819/2015-O13 Účinnost

Více

INVESTICE V REGIONU ROP JV V ČÍSLECH ÚNOR 2016

INVESTICE V REGIONU ROP JV V ČÍSLECH ÚNOR 2016 INVESTICE V REGIONU ROP JV V ČÍSLECH ÚNOR 2016 Celkem podpořeno 940 projektů (JMK 618) Z toho projektů brownfields 29 (JMK 15). Regenerovaná plocha brownfields: 27 ha (JMK 14 ha). Celková dotace 24 mld.

Více

ZÁKON. ze dne 29. června 2001 NOVELIZOVANÝ V BŘEZNU 2006

ZÁKON. ze dne 29. června 2001 NOVELIZOVANÝ V BŘEZNU 2006 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA ČÁSTKA 98 ROZESLANÁ DNE 25. ČERVENCE 2001 256 ZÁKON ze dne 29. června 2001 O POHŘEBNICTVÍ A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH ZÁKONŮ NOVELIZOVANÝ V BŘEZNU 2006 ČÁST PRVNÍ POHŘEBNICTVÍ HLAVA

Více

Právní rámec digitální technické mapy

Právní rámec digitální technické mapy Právní rámec digitální technické mapy Vladimír Weis Ministerstvo vnitra Technická mapa v souvislostech DMVS Odborná akce ČSGK Praha, 15. listopadu 2010 Obsah egovernment Základní registry Digitální mapa

Více

VÝVOJ VENKOVSKÝCH SÍDEL V 19. A 20. STOLETÍ: TVORBA ANALYTICKÝCH MAPOVÝCH VÝSTUPŮ

VÝVOJ VENKOVSKÝCH SÍDEL V 19. A 20. STOLETÍ: TVORBA ANALYTICKÝCH MAPOVÝCH VÝSTUPŮ VÝVOJ VENKOVSKÝCH SÍDEL V 19. A 20. STOLETÍ: TVORBA ANALYTICKÝCH MAPOVÝCH VÝSTUPŮ Ing. Zdeněk Poloprutský Ing. Petr Soukup, PhD. Ing. Josef Gruber Katedra geomatiky; Fakulta stavební ČVUT v Praze 24.-26.

Více

Zákon o pohřebnictví v úplném znění k dnešnímu dni (ve znění účinném od )

Zákon o pohřebnictví v úplném znění k dnešnímu dni (ve znění účinném od ) Zákon o pohřebnictví v úplném znění k dnešnímu dni (ve znění účinném od 1.9.2017) 256/2001 Sb. ZÁKON ze dne 29. června 2001 o pohřebnictví a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně

Více

"...neděláme si právo na zastupování všech, chceme dělat věci, z nichž mohou mít užitek všichni..."

...neděláme si právo na zastupování všech, chceme dělat věci, z nichž mohou mít užitek všichni... ADRESÁŘ NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ JIHOČESKÉHO KRAJE "...neděláme si právo na zastupování všech, chceme dělat věci, z nichž mohou mít užitek všichni..." Rozdělení na oblasti činnosti: A. Vzdělávání

Více

Digitální technická mapa ČR Architektura CAGI

Digitální technická mapa ČR Architektura CAGI Digitální technická mapa ČR Architektura CAGI 10.4.2019 Strategická východiska Informační koncepce České republiky, Koncepce budování egovernmentu v ČR 2018+ https://www.mvcr.cz/soubor/vladni-program-digitalizaceceske-republiky-2018-digitalni-cesko-informacni-koncepcecr.aspx

Více

LEGISLATIVNÍ ASPEKTY MINIMÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A PROBÍHAJÍCÍ PROJEKTY VÝZKUMU A VÝVOJE

LEGISLATIVNÍ ASPEKTY MINIMÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A PROBÍHAJÍCÍ PROJEKTY VÝZKUMU A VÝVOJE LEGISLATIVNÍ ASPEKTY MINIMÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A PROBÍHAJÍCÍ PROJEKTY VÝZKUMU A VÝVOJE Národní galerie v Praze 10. června 2013 Pavel Jirásek Eva Polatová, Petr Svoboda, Martin

Více

VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV. ombudsman STANOVISKA. Pohřebnictví

VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV. ombudsman STANOVISKA. Pohřebnictví VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV ombudsman STANOVISKA 10 Pohřebnictví STANOVISKA 10 POHŘEBNICTVÍ STANOVISKA 10 Pohřebnictví Sborník stanovisek veřejného ochránce práv POHŘEBNICTVÍ Autorský kolektiv: JUDr. Pavel Varvařovský

Více

Řád veřejného pohřebiště Města Jeseníku,

Řád veřejného pohřebiště Města Jeseníku, Řád veřejného pohřebiště Města Jeseníku, Město Jeseník jako provozovatel veřejného pohřebiště (dále jen pohřebiště ) podle 16 odst. 1 zák. č.256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, v platném

Více

Hlava I. Úvodní ustanovení. Čl. 1

Hlava I. Úvodní ustanovení. Čl. 1 Metodický návod k vedení evidence Národního archivního dědictví v muzeích, knihovnách, galeriích, památnících, pracovištích Akademie věd České republiky a vysokých školách, podle vyhlášky č. 645/2004 Sb.,

Více

Metodiky na úseku územního plánování

Metodiky na úseku územního plánování ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Ing. Alena Navrátilová 18. konference o územním plánování a stavebním řádu Plzeň, 6. - 7. října 2011 Metodiky na úseku územního plánování 1 Obsah prezentace Úvod Metodiky vydané

Více

Archivy vysokých škol v České republice jako paměťové, správní a vědecko-výzkumné instituce

Archivy vysokých škol v České republice jako paměťové, správní a vědecko-výzkumné instituce Archivy vysokých škol v České republice jako paměťové, správní a vědecko-výzkumné instituce Karel Řeháček I. Úvod V České republice působí několik desítek vysokých škol, jejichž existenci upravuje vysokoškolský

Více

GEOMATIKA NA ZČU V PLZNI

GEOMATIKA NA ZČU V PLZNI Quo Vadis Geodesy? Quo Vadis Geomatics? GEOMATIKA NA ZČU V PLZNI Václav Čada cada@kgm.zcu.cz ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd katedra geomatiky Západočeská univerzita v Plzni byla

Více

jako jejím vnitřním předpisu: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

jako jejím vnitřním předpisu: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Platnost: 12. 9. 2017 Účinnost: 12. 9. 2017 PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH

Více

Jak je chráněn předmět v galerii, muzeu?

Jak je chráněn předmět v galerii, muzeu? Metodický pokyn NPÚ Jak je chráněn předmět v galerii, muzeu? Zákon č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy Jak chránit sbírky Jak vést evidenci Jaké jsou sankce za porušení povinností Co je to

Více

Žádost. Obec s rozšířenou působností

Žádost. Obec s rozšířenou působností Obec s rozšířenou působností Kraj Žádost o poskytnutí příspěvku na zachování a obnovu kulturní památky z programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností 1. Žadatel

Více

STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ OBCÍ

STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ OBCÍ STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ OBCÍ MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Odbor regionální politiky Květen 2015 TÉMATA PREZENTACE Východiska plánování Struktura a proces tvorby PRO Aplikace www.obcepro.cz PROČ PLÁNOVAT

Více

Reforma pohřebnictví MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR

Reforma pohřebnictví MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Reforma pohřebnictví MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Zlín 26. dubna 2019 Zkouška hrobníka, Říčany, 2008 Foto: Tomáš Kotrlý 3 Osobní a provozní služby Profese v pohřebnictví Hřbitovní Pohřební Kremační

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 8 As 2/2009-68 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Michala Mazance a soudců JUDr. Petra Příhody a JUDr. Jana Passera

Více

Digitální mapa veřejné správy Ústeckého kraje

Digitální mapa veřejné správy Ústeckého kraje Ústecký kraj Krajský úřad 400 02 Ústí nad Labem tel: 475 657 111 email: urad@kr-ustecky.cz datová schránka: t9zbsva Digitální mapa veřejné správy Ústeckého kraje Nástroje pro tvorbu a údržbu Územně analytických

Více

Obec s rozšířenou působností. Kraj. Žádost

Obec s rozšířenou působností. Kraj. Žádost Obec s rozšířenou působností. Kraj. Žádost o poskytnutí příspěvku na zachování a obnovu kulturní památky z programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností 1. Akce

Více

Řád veřejného pohřebiště Mikulov

Řád veřejného pohřebiště Mikulov Řád veřejného pohřebiště Mikulov Obec Mikulov jako provozovatel (správce) veřejného pohřebiště podle 16 odst.1) zákona č.256/2001 Sb. o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 479/2001

Více

HŘBITOVNÍ ŘÁD. I. Úvodní ustanovení

HŘBITOVNÍ ŘÁD. I. Úvodní ustanovení HŘBITOVNÍ ŘÁD V souladu se zákonem č. 256/2001 Sb. o pohřebnictví a o změně některých zákonů v platném znění vydává obec Těškov hřbitovní řád místního hřbitova v Těškově obecně závazná vyhláška číslo 6/2012

Více

ČÁST PRVNÍ POHŘEBNICTVÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ POHŘEBNICTVÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 1 256/2001 Sb. ZÁKON ze dne 29. června 2001 o pohřebnictví a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ POHŘEBNICTVÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 1 Předmět úpravy

Více

Archiv města Brna. PhDr. Libor Blažek, vedoucí odboru Archivu města Brna Mgr. Radana Červená, Ph.D., vedoucí oddělení archivnězpracovatelského

Archiv města Brna. PhDr. Libor Blažek, vedoucí odboru Archivu města Brna Mgr. Radana Červená, Ph.D., vedoucí oddělení archivnězpracovatelského Archiv města Brna PhDr. Libor Blažek, vedoucí odboru Archivu města Brna Mgr. Radana Červená, Ph.D., vedoucí oddělení archivnězpracovatelského Archivnictví II Archivní legislativa Archivní síť. Archivní

Více

NAŘÍZENÍ OBCE ČÍSLO 01/2005

NAŘÍZENÍ OBCE ČÍSLO 01/2005 NAŘÍZENÍ OBCE ČÍSLO 01/2005 Zastupitelstvo obce Jindřichovice pod Smrkem se na svém zasedání dne 8.12.2004 usneslo vydat na základě 16 odst. 1 zákona č. 256/2001 Sb., O pohřebnictví a na základě 102 odst.

Více

změny č. 4 územního plánu obce

změny č. 4 územního plánu obce ZADÁNÍ změny č. 4 územního plánu obce JENEČ zpracované přiměřeně podle 47 odst. 1 ve spojení s 55 odst. 2 stavebního zákona č. 183/2006 Sb. v platném znění a 11 a přílohy č. 6 vyhlášky č. 500/2006 Sb.,

Více

O P A T Ř E N Í ŘÁD VEŘEJNÉHO POHŘEBIŠTĚ OBEC STĚBOŘICE. č.1/2002

O P A T Ř E N Í ŘÁD VEŘEJNÉHO POHŘEBIŠTĚ OBEC STĚBOŘICE. č.1/2002 OBEC STĚBOŘICE O P A T Ř E N Í č.1/2002 Zastupitelstvo obce Stěbořice se na svém zasedání dne 11.6.2002 usneslo schválit a vydat podle 102 odst. 3 a 84 odst. 4 zákona č.128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení)

Více

Dozvuky Konference Digitální technické mapy Plzeň 14. a 15. března 2017

Dozvuky Konference Digitální technické mapy Plzeň 14. a 15. března 2017 Dozvuky Konference Digitální technické mapy Plzeň 14. a 15. března 2017 Michal Souček, Plzeňský kraj Setkání pracovníků GIS Litoměřice 16. a 17. května 2017 Setkání pracovníků GIS Litoměřice 16. a 17.

Více

Hřbitovní řád. čl. 1 Úvodní ustanovení

Hřbitovní řád. čl. 1 Úvodní ustanovení Hřbitovní řád schválen zastupitelstvem Obce Holoubkov dne 16.4.2007 v souladu se zákonem č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů a na základě zákona č. 258/2001 Sb., o pohřebnictví. čl.

Více