Sbírka B - Př

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Sbírka B - Př. 1.1.5.3"

Transkript

1 ..5 Ronoměrný pohyb Příklady sřední obížnosi Sbírka B - Př...5. Křižoakou projel rakor rychlosí 3 km/h. Za dese minu po něm projela ouo křižoakou sejným směrem moorka rychlosí 54 km/h. Za jak dlouho a jaké zdálenosi od křižoaky dohoní moorka rakor, když se budou obě ozidla pohyboa ronoměrně? Výpis známých eličin: = 3 km/h = 54km/h =? = 0 min = h m m Fyzikální rozbor siuace: Ve chíli, kdy moorka dohoní rakor, bude e sejné zdálenosi od křižoaky. Vzdálenosi obou ozidel od křižoaky určíme jako dráhy ronoměrného pohybu. Obecné řešení: s = s m = m m m ( ) = Dosazení: 3 = 54 ( ) 3 = = 9 = h s = = 3 km = 8 km Odpoěď: Moorka dohoní rakor půl hodiny poé, co rakor projel křižoakou, e zdálenosi 8 km od křižoaky. Sbírka B - Př...5. Per s Hanou šli na ýle. Da kilomery od domoa Hanka zjisila, že si nezala plaky a musela se rái. Kdy a kde brara dohnala, když spěchá rychlosí 8 km/h, zaímco brar se poflakuje rychlosí 4 km/h? Nakresli do jednoho obrázku grafy polohy obou děí. Výpis známých eličin: = 4 km/h = 8km/h =? s = km P Fyzikální rozbor siuace: H d

2 Příklad je možné řeši několika způsoby. Budeme ycháze z oho, že e chíli, kdy Hanka Pera dožene, budou oba sejně daleko od mísa, kde se rozešli. Neznamená o, že oba ujdou sejnou dráhu, ale budou mí sejnou polohu. Jejich dráhy se liší, proože Hanka musí jí ješě domů a zpě, edy o 4 km íce. Pro dráhy, keré ujdou děi edy plaí: sp + 4 = sh. Jinou možnosí, jak příklad yřeši, je urči polohu Pera e chíli, kdy Hanka ychází z domoa za ním a pak posupoa jako případě dohánění Pera Hankou. Obecné řešení: s + 4 = s P H + 4 = P H 4 = H P = H 4 P Dosazení: 4 4 = h h H = P 8 4 = s[km] 5 Per 4 3 Hanka 0,5 [h] Odpoěď: Hanka dožene Pera za jednu hodinu od chíle, kdy se ydala domů pro plaky, e zdálenosi km od domoa. Sbírka B - Př Arnoš jel na kole za kamarádem do sousedního měsa. Nejdří jel 4 km z elmi mírného kopce pak jel km do mírného kopce, kerý skončil km dlouhým sjezdem do údolí řeky Ponray. Z údolí musel na kole yšlapa km dlouhý kopec. Na rcholu soupání si 0 minu odpočinul. Zbyek 5 km jel už po roině. Odhadni rychlos, kerou se Arnoš jednoliých úsecích sé cesy pohyboal. Nakresli do jednoho obrázku graf dráhy a graf rychlosi jeho pohybu. Jak daleko od Arnoša bydlí jeho kamarád? Jak dlouho rala Arnošoi cesa? Jakou průměrnou rychlosí se při cesě pohyboal? Předpokládej, že každém úseku cesy se Arnoš pohyboal ronoměrně. Fyzikální rozbor siuace: Rozdělíme si cesu na jednolié úseky a každý budem řeši jako samosaný ronoměrný pohyb. Při sesrojoání grafů budeme ýsledky pro jednolié pohyby posupně přičía.

3 Řešení: Prní úsek: mírné klesání rychlos kolem 5 30km/h, použijeme 5 km/h dráha 4 km s s = = s 4 = = = 0,h 5 Pro orienaci grafu bude jednodušší přeés ýsledné časy na minuy. 0,h = 0, 0 min = 9, min V osaních úsecích posupujeme sejně. čás pohybu délka úseku km rychlos km/h doba jízdy minuách mírné klesání 4 5 9, mírné soupání 5 8 sjezd k řece 40,5 soupání z údolí 0 odpočinek roina Pro ynášení ýsledků do grafu pořebujeme míso délek jednoliých úseků zdálenosi od počáku cesy. Sejně musíme posupoa u časů. Doplníme abulku od da další sloupce, keré udáají zdálenos a čas na konci úseku počíaný od začáku cesy. čás pohybu délka úseku km rychlos km/h doba jízdy minuách zdálenos od počáku čas od začáku cesy mírné klesání 4 5 9, 4 9, mírné soupání 5 8 7, sjezd k řece 40,5 7 9, soupání z údolí 0 9 3, odpočinek , roina , Čísla šesém a páém sloupci yneseme do grafu dráhy, čísla šesém a řeím sloupci do grafu rychlosi.

4 s[km] 5 [km/h] [min] Odpoěď: Z abulky snadno yčeme, že Arnoš bydlí 4 km od kamaráda a cesa mu rala 5, minu. Jeho průměrná rychlos za celou cesu byla: s 4 = = = 4,97km/h 5 km/h. 0,935 Arnoš se pohyboal průměrnou rychlosí 5 km/h. Sbírka B - Př Krásná a cnosná liška je zadržoána zamiloaným zlým pasákem Aloisem na chaě hlubokých kanadských lesích, 80 km od nejbližší ciilizace. Má šanci uniknou na kole (dá se očekáa, že pojede rychlosí přibližně 0 km/h), je-li práě poledne, Alois se sým psem se má rái z ýleu na koni za pě hodin a pronásledoa ji může pouze lesním rakoru (liška moudře přeřezala šechny pneumaiky na jeho erénní Toyoě.) s maximální rychlosí 0 km/h? Pokud ji dohoní, řekněe kdy a kde? Jakou rychlosí by om případě musela na kole je, aby mu unikla? Výpis známých eličin: = 0 km/h = 0 km/h s = 80 km =? =? A Fyzikální rozbor siuace: liška i Alois se pohybují přibližně ronoměrným pohybem. Pomocí zahů pro ronoměrný pohyb určíme časy, za keré dorazí k nejbližší ciilizaci. Obecné řešení: A

5 s s = = Dosazení: s 80 Doba, za kerou urazí zdálenos liška: = = h = 9h. 0 liška dorazí do nejbližší ciilizace deě hodin ečer. s 80 Doba, za kerou urazí zdálenos Alois: A = = h = 3h. A 0 Alois dorazí domů pě hodin za ři hodiny dorazí do nejbližší ciilizace. Bude am edy osm hodin ečer. lišku edy dosihne. Ve chíli, kdy Alois lišku dosihne, budou oba od jeho chay sejně zdáleni. s = s A = Alois yráží za liškou až pě hodin plaí edy: = 5. A A ( 5) ( ) ( ) = A 0 = 0 5 = 3 5 = 3 5 = 5 = 7,5h Vzdálenos, kerou do é doby urazí liška: s = = 0 7,5km = 50 km. Pokud chce liška uniknou musí dorazi do ciilizace nejpozději za osm hodin. Pořebná s 80 rychlos je s = = = km/h =,5km/h. 8 Odpoěď: Alois lišku dohoní půl osmé ečer e zdálenosi 50 km od chay (30 km od ciilizace). Pokud by liška chěla uniknou musela by je průměrnou rychlosí,5 km/h. A Sbírka B - Př Per Noák a Marin Sedlář jsou podezřelí z člensí české erorisické skupině Aj Pajda. Per yrazí z Prahy do Brna 7:00, jede dě hodiny rychlosí 00 km/h, pak půl hodiny sojí na odpočíadle, hodinu jede zpáky rychlosí 0 km/h, dě hodiny sojí a pak se ráí do Prahy rychlosí 0 km/h. Marin yrazí z Brna do Prahy 8:00, hodinu jede rychlosí 70 km/h, pak dě hodiny sojí a do :30 jede opě rychlosí 0 km/h. V 3:00 se začne race zpáky rychlosí 0 km/h. Kdy dorazil Per domů? Kdy dorazil Marin domů? Jakou průměrnou rychlosí se pohyboal Marin? Jakou průměrnou rychlosí se pohyboal Per? Mohli se seka a předa si ajnou zásilku s plány na jednací mísnos Senáu České republiky? Kde byl Marin a kde byl Pael :00?

6 Vzdálenos Praha-Brno je 0 km. Průměrnou rychlos určuje od okamžiku, kdy se podezřelí ydali na cesu, do chíle, kdy se ráili domů. Řešení: Grafy polohy jsou na obrázku. s[km] 50 Marin je Brně Marin je Brně Per sojí na odpočíadle 00 Marin se rací 0 km/h Marin jede 70 km/h Per se rací 0 km/h Per sojí na odpočíadle Marin sojí na odpočíadle Per jede 00 km/h Marin jede 0 km/h Marin sojí na odpočíadle Per se rací 0 km/h Per je Praze Marin [h] Kdy dorazil Per domů? Per yjíždí zpě do Prahy z odpočíadla na 40 km :30. Vrací se rychlosí 0 km/h. Čas s 40 na jízdu: = = =,7 h = h0 min. Per se ráí do Prahy 3:40. 0 Kdy dorazil domů Marin? Marin yjíždí zpě do Brna z odpočíadla na 50 km 3:00. Vrací se rychlosí 0 km/h, s 0 musí uje 0 km. Čas na jízdu: = = =,45h = h 7 min. Marin se ráí do Brna 0 4:7. Jakou průměrnou rychlosí se pohyboal Marin? Marin yrazil na cesu 8:00, do Brna se ráil e 4:7, na cesě byl hodin 7 minu. Za u 0 50 = 30 km. Průměrná Per dobu dojel z 0 km dálnice na 50 km a zpě. Ujel edy ( ) rychlos jeho pohybu byla sc 30 = = km/h = 49,km/h.,45 c Jakou průměrnou rychlosí se pohyboal Per? Per yrazil na cesu 7:00, do Prahy se ráil e 3:40, na cesě byl hodin 40 minu. Za u dobu dojel z Prahy na 00 km dálnice a zpě. Ujel edy 00 = 400km. Průměrná rychlos sc 400 jeho pohybu byla = = km/h = 0 km/h. c,7 Mohli se seka a předa si ajnou zásilku s plány na jednací mísnos Senáu České republiky? Seka se mohli. Z grafu jejich polohy je idě, že oba sáli e sejné době na sejném mísě. Přibližně od 0:30 do :00 oba sáli na 40 km dálnice. Kde byl Marin :00? Z grafu je idě, že byl přibližně na 80 km dálnice a pokračoal jízdě směrem na Prahu 0 km/h.

7 Kde byl Per :00? Z grafu je idě, že sál na odpočíadle na 40 km dálnice. Sbírka B - Př...5. Per yrazí z Prahy do Brna 7:00, jede dě hodiny rychlosí 90 km/h, pak dě hodiny sojí na odpočíadle, hodinu jede zpáky rychlosí 0 km/h, zase hodinu sojí a pak se ráí do Prahy rychlosí 90 km/h. Marin yrazí z Brna do Prahy 9:00, hodinu jede rychlosí 90 km/h, pak půl hodiny sojí a do :30 jede opě rychlosí 90 km/h. V 3:00 se začne race zpáky rychlosí 0 km/h. Kdy dorazil Per domů? Kdy dorazil Marin domů? Jakou průměrnou rychlosí se pohyboal Marin? Jakou průměrnou rychlosí se pohyboal Per? Mohli se seka a předa si ajnou zásilku s obohaceným uranem? Kde byl Marin a kde byl Pael 4:00? Vzdálenos Praha-Brno je 0 km. Průměrnou rychlos určuj od okamžiku, kdy se řidiči ydali na cesu, do chíle, kdy se ráili domů. Řešení: Grafy polohy jsou na obrázku. s[km] Marin je Brně Per sojí na odpočíadle Marin je Brně Marin Per se rací 0 km/h Marin jede 90 km/h Per sojí na odpočíadle Marin sojí na odpočíadle Marin se rací 0 km/h 50 Per jede 90 km/h Marin jede 90 km/h Per se rací 90 km/h Per je Praze Per [h] Marin sojí na odpočíadle Kdy dorazil Per domů? Per yjíždí zpě do Prahy z odpočíadla na 0 km 3:00. Vrací se rychlosí 90 km/h. Čas s 0 na jízdu: = = =,33h = h 0 min. Per se ráí do Prahy 4:0. 90 Kdy dorazil domů Marin? Marin yjíždí zpě do Brna z odpočíadla na 0 km za Prahou 3:00. Vrací se rychlosí 0 s 70 km/h, musí uje 70 km. Čas na jízdu: = = =, 5h = h5min. Marin se ráí do 0 Brna 5:5.

8 Jakou průměrnou rychlosí se pohyboal Marin? Marin yrazil na cesu 9:00, do Brna se ráil e 5:5, na cesě byl hodin 5 minu. Za u = 540 km. dobu dojel z 0 km dálnice na 0 km za Prahu a zpě. Ujel edy ( ) Průměrná rychlos jeho pohybu byla sc 540 = = km/h = 8,4km/h.,5 c Jakou průměrnou rychlosí se pohyboal Per? Per yrazil na cesu 7:00, do Prahy se ráil e 4:0, na cesě byl 7 hodin 0 minu. Za u dobu dojel z Prahy na 80 km dálnice a zpě. Ujel edy 80 = 30 km. Průměrná rychlos sc 30 jeho pohybu byla = = km/h = 49,km/h. c 7,33 Mohli se seka a předa si ajnou zásilku s plány na jednací mísnos Senáu České republiky? Grafy poloh obou řidičů se proínají dakrá, ani jednou šak ne e chíli, kdy by oba sáli na sejném mísě. Seka se nemohli, zásilku by mohl předa pouze Marin Peroi, kdyby ji yhodil z okénka e chíli, když projížděl okol Pera sojícího na odpočíadle po deáé hodině na 80 km dálnice. Kde byl Marin 4:00? Z grafu je idě, že byl na 0 km dálnice a pokračoal jízdě směrem na Brno rychlosí 0 km/h. Kde byl Per 4:00? Z grafu je idě, že dojížděl do Prahy, rychlosí 90 km dálnice. Od Prahy byl zdálen 30 km. Sbírka B - Př Po sekání na moři se prní loď ydala sálou rychlosí na jih, druhá rychlosí o km h ěší na západ. Po dou hodinách plaby byly lodi od sebe zdáleny o 0 km. Jakými rychlosmi pluly? Výpis známých eličin: x = 0 km = h =? Fyzikální rozbor siuace: Lodě plují na sebe nazájem kolmými směry. Z obrázku je idě, že jejich zdálenos je přeponou praoúhlém rojúhelníku, jehož oděsny oří dráhy, keré urazily obě lodi. Řešení: Plaí: s + s = x. Obě lodě se pohybují ronoměrně, můžeme jejich dráhy yjádři pomocí času a rychlosí. ( ) ( ) + = x Plaí = =, obě lodě od sekání plují hodiny. km + = x Plaí: = +, druhá loď pluje rychlosí o ěší než prní h

9 ( ) + + = x V ronici je jediná neznámá rychlos prní lodi, dosadíme a ypočíáme. + ( + + 3) = 0 / = = 84 0 / + 43 = 0 Najdeme kořeny kadraické ronice:, ( ) ± ± = = = = 8km/h 48 = = 4 km/h - i záporná rychlos má omo případě fyzikální ýznam, kerý zaím nebudeme komenoa = + = 8 + km/h = 4 km/h Odpoěď: Prní loď plula rychlosí 8 km/h, druhá rychlosí 4 km/h. Sbírka B - Př Po okruhu dlouhém 500 m jezdí da moocykly. Pokáají se každou minuu, jedou-li proi sobě, míjejí se každých 5 minu, jezdí-li ýmž směrem. Určee jejich rychlosi za předpokladu, že jsou sálé a nezáislé na směru jízdy. Výpis známých eličin: s = 500 m = min = 0s = 5 min = 300s p s Fyzikální rozbor siuace: Pokud moocykly jedou po okruhu proi sobě a pokáají se každou minuu, znamená o, že práě minuu rá než se souče jejich drah roná délce okruhu. Pokud moocykly jedou po okruhu ýmž směrem a míjejí se každých 5 minu, znamená o, že práě pě minu rá než se rozdíl jejich drah roná délce okruhu. Řešení: Jízda proi sobě: s = s + s = p + p Jízda sejným směrem: s = s s = s s Máme dě ronice a dě neznámé, dosadíme a yřešíme sousau: 500 = = = 3 + 3

10 5 = 3 3 Po sečení ronic: 50 = = 5 m/s = 90 km/h Dosazením do druhé ronice určíme : 5 = = 50 =,7 m/s = 0km/h Odpoěď: Moocykly se po oálu pohybují rychlosmi 90 km/h a 0 km/h. Sbírka B - Př Mooroá loď má na klidné odní hladině rychlos km h. Když jsme ní bez přesáky ujeli 45 km po proudu řeky a 45 km zpě, ralo nám o přesně 8 hodin. Jakou sálou rychlosí ekla řeka? Výpis známých eličin: = km/h s = 45km = 8h =? l Fyzikální rozbor siuace: Dobu, kerou loď jela rasu am a zpě můžeme ypočía pomocí rychlosi, kerou se pohyboal při cesě am (souče rychlosi lodi a ody) a rychlosi, kerou jela zpě (rozdíl rychlosi lodě a ody. Řešení: Plaí: = + s = (loď jede po proudu) l + s = (loď jede proi proudu) l s s Dosadíme: = + l + l Jedinou neznámou je rychlos lodě, ronici yřešíme a určíme ji = / ( )( ) ( + )( ) = ( ) + ( + ) ( ) ( ) = = / :8 44 = 35 = 9 = ± 3 záporný kořen nemá fyzikální ýznam

11 Odpoěď: Řeka eče rychlosí 3 km/h.

Sbírka B - Př. 1.1.5.1

Sbírka B - Př. 1.1.5.1 1.1.5 Rovnoměrný pohyb Příklady střední obtížnosti Sbírka B - Př. 1.1.5.1 Arnošt jel na kole za kamarádem do sousedního města. Nejdřív jel 4 km z velmi mírného kopce pak jel 2 km do mírného kopce, který

Více

KINEMATIKA. 1. Základní kinematické veličiny

KINEMATIKA. 1. Základní kinematické veličiny KINEMATIKA. Základní kinemaické veličiny Tao čá fyziky popiuje pohyb ěle. VZTAŽNÁ SOUSTAVA je ěleo nebo ouava ěle, ke kerým vzahujeme pohyb nebo klid ledovaného ělea. Aboluní klid neexiuje, proože pohyb

Více

Rovnoměrný pohyb. velikost rychlosti stále stejná (konstantní) základní vztah: (pokud pohyb začíná z klidu) v m. s. t s

Rovnoměrný pohyb. velikost rychlosti stále stejná (konstantní) základní vztah: (pokud pohyb začíná z klidu) v m. s. t s Ronoměrný poyb eliko rycloi ále ejná (konanní) základní za:. graf záiloi dráy na čae: polopřímka ycázející z počáku (pokud poyb začíná z klidu) m graf záiloi rycloi na čae: ronoběžka odoronou ou m. U poybu

Více

Slovní úlohy na pohyb

Slovní úlohy na pohyb VY_32_INOVACE_M-Ar 8.,9.09 Sloní úlohy na pohyb Anoace: Praconí li ukazuje žákoi poup řešení loních úloh na pohyb. Jou zde rozebrány ypy, keré mohou naa. Poupy řešení zoroých příkladů jou žákům promínuy

Více

GRAF 1: a) O jaký pohyb se jedná? b) Jakou rychlostí se automobil pohyboval? c) Vyjádři tuto rychlost v km/h. d) Jakou dráhu ujede automobil za 4 s?

GRAF 1: a) O jaký pohyb se jedná? b) Jakou rychlostí se automobil pohyboval? c) Vyjádři tuto rychlost v km/h. d) Jakou dráhu ujede automobil za 4 s? GRAF 1: s (m) a) O jaký pohyb se jedná? b) Jakou rychlostí se automobil pohyboval? c) Vyjádři tuto rychlost v km/h. d) Jakou dráhu ujede automobil za 4 s? e) Jakou dráhu ujede automobil za 5 s? f) Za jak

Více

1.1.11 Rovnoměrný pohyb VI

1.1.11 Rovnoměrný pohyb VI 1.1.11 onoměrný pohyb VI ředpokldy: 11 edgogická poznámk: Náledující příkld je dokončení z minulé hodiny. Sudeni by měli mí grf polohy nkrelený z minulé hodiny nebo z domo. ř. 1: er yjede edm hodin ráno

Více

Práce a výkon při rekuperaci

Práce a výkon při rekuperaci Karel Hlava 1, Ladislav Mlynařík 2 Práce a výkon při rekuperaci Klíčová slova: jednofázová sousava 25 kv, 5 Hz, rekuperační brzdění, rekuperační výkon, rekuperační energie Úvod Trakční napájecí sousava

Více

SLOVNÍ ÚLOHY VEDOUCÍ K ŘEŠENÍ KVADRATICKÝCH ROVNIC

SLOVNÍ ÚLOHY VEDOUCÍ K ŘEŠENÍ KVADRATICKÝCH ROVNIC Projek ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí regisrační číslo projeku: CZ..0/.5.00/4.0948 IV- Inovace a zkvalinění výuky směřující k rozvoji maemaické gramonosi žáků sředních škol SLOVNÍ ÚLOHY VEDOUCÍ

Více

1. Nákladní automobil ujede nejprve 6 km rychlostí 30 km/h a potom 24 km rychlostí 60 km/h. Určete jeho průměrnou rychlost.

1. Nákladní automobil ujede nejprve 6 km rychlostí 30 km/h a potom 24 km rychlostí 60 km/h. Určete jeho průměrnou rychlost. 1. Nákladní automobil ujede nejprve 6 km rychlostí 30 km/h a potom 24 km rychlostí 60 km/h. Určete jeho průměrnou rychlost. 2. Cyklista jede z osady do města. První polovinu cesty vedoucí přes kopec jel

Více

1.1.7 Rovnoměrný pohyb I

1.1.7 Rovnoměrný pohyb I 1.1.7 Rovnoměrný pohyb I Předpoklady: 116 Kolem nás se nepohybují jenom šneci. Existuje mnoho různých druhů pohybu. Začneme od nejjednoduššího druhu pohybu rovnoměrného pohybu. Př. 1: Uveď příklady rovnoměrných

Více

Rovnoměrně zrychlený pohyb v grafech

Rovnoměrně zrychlený pohyb v grafech ..9 Ronoměrně zrychlený pohyb grfech Předpokldy: 4 Př. : N obrázku jsou nkresleny grfy dráhy, rychlosi zrychlení ronoměrně zrychleného pohybu. Přiřď grfy eličinám. s,, ronoměrně zrychlený pohyb: zrychlení

Více

Úlohy pro 52. ročník fyzikální olympiády, kategorie EF

Úlohy pro 52. ročník fyzikální olympiády, kategorie EF FO52EF1: Dva cyklisté Dva cyklisté se pohybují po uzavřené závodní trase o délce 1 200 m tak, že Lenka ujede jedno kolo za dobu 120 s, Petr za 100 s. Při tréninku mohou vyjet buď stejným směrem, nebo směry

Více

Kinematika hmotného bodu

Kinematika hmotného bodu DOPLŇKOVÉ TEXTY BB1 PAVEL SCHAUER INTERNÍ MATERIÁL FAST VUT V BRNĚ Kinemik hmoného bodu Obsh Klsická mechnik... Vzžný sysém... Polohoý ekor... Trjekorie... Prmerické ronice rjekorie... 3 Příkld 1... 3

Více

kolmo dolů (její velikost se prakticky nemění) odpor vzduchu F

kolmo dolů (její velikost se prakticky nemění) odpor vzduchu F .6.4 Sislý r Předpoklady: 6, 6 Pedagogická poznámka: Obsa odpoídá spíše děma yučoacím odinác. Z lediska dalšíc odin je důležié dopočía se k příkladu číslo 7. Hodina paří mezi y, keré záisí na znalosec

Více

Sbírka A - Př. 1.1.5.3

Sbírka A - Př. 1.1.5.3 ..5 Ronoměrný ohyb říklady nejnižší obtížnosti Sbírka A - ř...5. Kolik hodin normální chůze (rychlost 5 km/h) je od rahy zdálen Řím? Kolik dní by tuto zdálenost šel rekreační chodec, který je schoen ujít

Více

(2) Řešení. 4. Platí: ω = 2π (3) (3) Řešení

(2) Řešení. 4. Platí: ω = 2π (3) (3) Řešení (). Načrněe slepý graf závislosi dráhy sojícího člověka na b 2. Na abuli je graf A závislosi rychlosi pohybu rabanu kombi na Vypočěe dráhu, kerou raban urazil v čase od 2,9 s do 6,5 s. 3. Jakou rychlosí

Více

5 GRAFIKON VLAKOVÉ DOPRAVY

5 GRAFIKON VLAKOVÉ DOPRAVY 5 GRAFIKON LAKOÉ DOPRAY Jak známo, konsrukce grafikonu vlakové dopravy i kapaciní výpočy jsou nemyslielné bez znalosi hodno provozních inervalů a následných mezidobí. éo kapiole bude věnována pozornos

Více

POHYBY V GRAVITAČNÍM POLI ZEMĚ POHYBY TĚLES V HOMOGENNÍM TÍHOVÉM POLI ZEMĚ

POHYBY V GRAVITAČNÍM POLI ZEMĚ POHYBY TĚLES V HOMOGENNÍM TÍHOVÉM POLI ZEMĚ Předmět: Ročník: Vytořil: Datum: FYZIKA PRVNÍ MGR. JÜTTNEROVÁ 9. 9. 01 Náze zpracoaného celku: POHYBY V GRAVITAČNÍM POLI ZEMĚ POHYBY TĚLES V HOMOGENNÍM TÍHOVÉM POLI ZEMĚ Jde o pohyby těles blízkosti porchu

Více

Kinematika pohyb rovnoměrný

Kinematika pohyb rovnoměrný DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-03 Téma: Kinematika rovnoměrný Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý VÝKLAD Kinematika rovnoměrný Kinematika je jedna ze základních

Více

POHYBY TĚLES / GRAF ZÁVISLOSTI DRÁHY NA ČASE - PŘÍKLADY

POHYBY TĚLES / GRAF ZÁVISLOSTI DRÁHY NA ČASE - PŘÍKLADY POHYBY TĚLES / GRAF ZÁVISLOSTI DRÁHY NA ČASE - PŘÍKLADY foto: zdroj www.google.cz foto: zdroj www.google.cz foto: zdroj www.google.cz Na obrázku je graf závislosti dráhy tělesa na čase. Odpověz na otázky:

Více

KINEMATIKA 4. PRŮMĚRNÁ RYCHLOST. Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0204

KINEMATIKA 4. PRŮMĚRNÁ RYCHLOST. Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0204 KINEMATIKA 4. PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0204 OPAKOVÁNÍ Otázka 1: Jak se vypočítá změna veličiny (např. dráhy, času) mezi dvěma měřeními? Otázka 2: Jak se vypočítá velikost

Více

Návod k obsluze. Vnitřní jednotka pro systém tepelných čerpadel vzduch-voda s příslušenstvím EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1

Návod k obsluze. Vnitřní jednotka pro systém tepelných čerpadel vzduch-voda s příslušenstvím EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 Vniřní jednoka pro sysém epelných čerpadel vzduch-voda EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 EKHBRD011ABY1 EKHBRD014ABY1 EKHBRD016ABY1 EKHBRD011ACV1 EKHBRD014ACV1 EKHBRD016ACV1 EKHBRD011ACY1 EKHBRD014ACY1

Více

Úloha V.E... Vypař se!

Úloha V.E... Vypař se! Úloha V.E... Vypař se! 8 bodů; průměr 4,86; řešilo 28 sudenů Určee, jak závisí rychlos vypařování vody na povrchu, kerý ao kapalina zaujímá. Experimen proveďe alespoň pro pě různých vhodných nádob. Zamyslee

Více

Auto během zrychlování z počáteční rychlost 50 km/h se zrychlením dráhu 100 m. Jak dlouho auto zrychlovalo? Jaké rychlosti dosáhlo?

Auto během zrychlování z počáteční rychlost 50 km/h se zrychlením dráhu 100 m. Jak dlouho auto zrychlovalo? Jaké rychlosti dosáhlo? ..7 Ronoměrně zrychlený pohyb příkldech III Předpokldy: 6 Pedgogická poznámk: Hodinu dělím n dě části: 5 minut n prní d příkldy zbytek n osttní. I když šichni nestihnout spočítt druhý příkld je potřeb,

Více

Pohyb po kružnici - shrnutí. ω = Předpoklady:

Pohyb po kružnici - shrnutí. ω = Předpoklady: .3.3 Pohyb po kružnici - shrnuí Předpokldy: 3 Pomocí dou ě U kruhoého pohybu je ýhodnější měři úhel (kerý je pro šechny body sejný) než dráhu (kerá se pro body s různou zdálenosí od osy liší). Ke kždé

Více

1.1.15 Řešení příkladů na rovnoměrně zrychlený pohyb I

1.1.15 Řešení příkladů na rovnoměrně zrychlený pohyb I ..5 Řešení příkldů n ronoměrně zrychlený pohyb I Předpokldy: 4 Pedgogická poznámk: Cílem hodiny je, by se sudeni nučili smosně řeši příkldy. Aby dokázli njí zh, kerý umožňuje příkld yřeši, dokázli ze zhů

Více

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 05_2_Kinematika hmotného bodu Ing. Jakub Ulmann 2 Kinematika hmotného bodu Nejstarším odvětvím fyziky,

Více

2. Mechanika - kinematika

2. Mechanika - kinematika . Mechanika - kinematika. Co je pohyb a klid Klid nebo pohyb těles zjišťujeme pouze vzhledem k jiným tělesům, proto mluvíme o relativním klidu nebo relativním pohybu. Jak poznáme, že je těleso v pohybu

Více

Rovnoměrný pohyb I

Rovnoměrný pohyb I 2.2. Rovnoměrný pohyb I Předpoklady: 02020 Pomůcky: Shrnutí minulé hodiny: Naměřený reálný rovnoměrný pohyb poznáme takto: Rozdíly mezi hodnotami dráhy v pohybové tabulce jsou při stálém časovém intervalu

Více

Matice. nazýváme m.n reálných čísel a. , sestavených do m řádků a n sloupců ve tvaru... a1

Matice. nazýváme m.n reálných čísel a. , sestavených do m řádků a n sloupců ve tvaru... a1 Matice Matice Maticí typu m/ kde m N azýváme m reálých čísel a sestaveých do m řádků a sloupců ve tvaru a a a a a a M M am am am Prví idex i začí řádek a druhý idex j sloupec ve kterém prvek a leží Prvky

Více

Pouť k planetám - úkoly

Pouť k planetám - úkoly Nemůže Slunce náhle ohrozi nečekaným výbuchem Vaši rakeu? záleží, v jaké vzdálenosi se nachází, důležié je uvědomi si akiviu Slunce (skvrny, prouberance, nebezpečné výrysky plazmau a následný proud nabiých

Více

Příloha: Elektrická práce, příkon, výkon. Příklad: 4 varianta: Př. 4 var: BEZ CHYBY

Příloha: Elektrická práce, příkon, výkon. Příklad: 4 varianta: Př. 4 var: BEZ CHYBY říloha: Elekrická práce, příkon, výkon říklad: 4 variana: onorné čerpadlo vyčerpá axiálně 22 lirů za inuu do axiální výšky 1,5 erů Jaká je jeho účinnos, když jeho příkon je 9 Husoa vody je 1 ř 4 var: BEZ

Více

Rovnoměrný pohyb III

Rovnoměrný pohyb III ..13 Rovnoměrný pohyb III Předpoklady: 001 Pomůcky: Př. 1: Maky se na kole vydala na výlet, který bohužel neskončil tak, jak si představovala. a) Jak daleko se dostala, jestliže jela 3 minut rychlostí

Více

Úlohy pro 52. ročník fyzikální olympiády kategorie G

Úlohy pro 52. ročník fyzikální olympiády kategorie G FO52G1: Kolik naložíme Automobilový přívěs, který využívají chalupáři k přepravě materiálu, má nákladovou plochu o rozměrech: šířka 1,40 m, délka 1,60 m a výška hrazení 40 cm. Přívěs má nosnost 560 kg.

Více

Základní pojmy Rovnoměrný přímočarý pohyb Rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb Rovnoměrný pohyb po kružnici

Základní pojmy Rovnoměrný přímočarý pohyb Rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb Rovnoměrný pohyb po kružnici Kinematika Základní pojmy Rovnoměrný přímočarý pohyb Rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb Rovnoměrný pohyb po kružnici Základní pojmy Kinematika - popisuje pohyb tělesa, nestuduje jeho příčiny Klid (pohyb)

Více

Přípravný kurz z fyziky na DFJP UPa

Přípravný kurz z fyziky na DFJP UPa Přípravný kurz z fyziky na DFJP UPa 26. 28.8.2015 RNDr. Jan Zajíc, CSc. ÚAFM FChT UPa Pohyby rovnoměrné 1. Člun pluje v řece po proudu z bodu A do bodu B rychlostí 30 km.h 1. Při zpáteční cestě z bodu

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Čílo rojeku Náze rojeku Čílo a náze šablony klíčoé akiiy Digiální učební maeriál CZ..07/..00/4.080 Zkalinění ýuky rořednicím ICT III/ Inoace a zkalinění ýuky rořednicím ICT Příjemce odory Gymnázium, Jeíčko,

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA- ÚVĚRY

FINANČNÍ MATEMATIKA- ÚVĚRY Projek ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí regisrační číslo projeku: CZ.1.07/1.5.00/4.0948 IV- Inovace a zkvalinění výuky směřující k rozvoji maemaické gramonosi žáků sředních škol FINANČNÍ MATEMATIKA-

Více

VY_42_Inovace_10_MA_1.01_ Slovní úlohy pracovní list

VY_42_Inovace_10_MA_1.01_ Slovní úlohy pracovní list Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_42_Inovace_10_MA_1.01_ Slovní úlohy pracovní list Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor

Více

2.2.9 Jiné pohyby, jiné rychlosti II

2.2.9 Jiné pohyby, jiné rychlosti II 2.2.9 Jiné pohyby, jiné rychlosi II Předpoklady: 020208 Pomůcky: papíry s grafy Př. 1: V abulce je naměřeno prvních řice sekund pohybu konkurenčního šneka. Vypoči: a) jeho průměrnou rychlos, b) okamžié

Více

Rovnoměrný pohyb V

Rovnoměrný pohyb V 1.1.11 Rovnoměrný pohyb V ředpoklady: 11 edagogická poznámka: Následující příklad je dokončení z minulé hodiny. Studenti by měli mít graf polohy nakreslený z minulé hodiny nebo z domova. ř. 1: etr vyjede

Více

2.2.2 Měrná tepelná kapacita

2.2.2 Měrná tepelná kapacita .. Měrná epelná kapacia Předpoklady: 0 Pedagogická poznámka: Pokud necháe sudeny počía příklady samosaně, nesihnee hodinu za 45 minu. Můžee využí oho, že následující hodina je aké objemnější a použí pro

Více

Jméno a příjmení holka nebo kluk * Třída Datum Škola

Jméno a příjmení holka nebo kluk * Třída Datum Škola P-1 Jméno a příjmení holka nebo kluk * Třída Daum Škola Zopakuje si (bude se vám o hodi ) 3 důležié pojmy a především o, co popisují Pro jednoduchos se omezíme pouze na 1D (j. jednorozměrný) případ. Pro

Více

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND. Pohyb fyzika PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI. J. Cvachová říjen 2013 Arcibiskupské gymnázium Praha

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND. Pohyb fyzika PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI. J. Cvachová říjen 2013 Arcibiskupské gymnázium Praha EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Pohyb fyzika PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI J. Cvachová říjen 2013 Arcibiskupské gymnázium Praha Klid a pohyb Co je na obrázku v pohybu? Co je na obrázku v klidu? Je

Více

1.3.4 Rovnoměrně zrychlený pohyb po kružnici

1.3.4 Rovnoměrně zrychlený pohyb po kružnici 34 Rovnoměrně zrychlený pohyb po kružnici Předpoklady: 33 Opakování: K veličinám popisujícím posuvný pohyb exisují analogické veličiny popisující pohyb po kružnici: rovnoměrný pohyb pojíko rovnoměrný pohyb

Více

Cíl a následující tabulku: t [ s ] s [ mm ]

Cíl a následující tabulku: t [ s ] s [ mm ] .. Rychlost Předpoklady: 0 Rychlost: kolik ukazuje ručička na tachometru jak rychle se míhá krajina za oknem jak rychle se dostaneme z jednoho místa na druhé Okamžitá rychlost se při jízdě autem neustále

Více

Rovnoměrně zrychlený pohyb v grafech

Rovnoměrně zrychlený pohyb v grafech .. Ronoměrně zrychlený pohyb grfech Předpokldy: 009 Př. : N obrázku jou nkreleny grfy dráhy, rychloi zrychlení ronoměrně zrychleného pohybu. Přiřď grfy eličinám. Ronoměrně zrychlený pohyb: Zrychlení je

Více

Pasivní tvarovací obvody RC

Pasivní tvarovací obvody RC Sřední průmyslová škola elekroechnická Pardubice CVIČENÍ Z ELEKTRONIKY Pasivní varovací obvody RC Příjmení : Česák Číslo úlohy : 3 Jméno : Per Daum zadání : 7.0.97 Školní rok : 997/98 Daum odevzdání :

Více

2.2.8 Jiné pohyby, jiné rychlosti I

2.2.8 Jiné pohyby, jiné rychlosti I 2.2.8 Jiné poyby, jiné ryclosi I Předpoklady: 020207 Pomůcky: Vernier Go Moion, počíač, nafukovací míč, kyvadlo velké, závaží na pružině, nakloněná rovina s vozíkem Př. 1: Nejdelší přímou pravidelně provozovanou

Více

Zákony bilance. Bilance hmotnosti Bilance hybnosti Bilance momentu hybnosti Bilance mechanické energie

Zákony bilance. Bilance hmotnosti Bilance hybnosti Bilance momentu hybnosti Bilance mechanické energie Zákony bilance Bilance hmonosi Bilance hybnosi Bilance momenu hybnosi Bilance mechanické energie Koninuum ermodynamický sysém Pené ěleso = ěšinou uzařený sysém Konsanní hmonos - nezáisí na čase ochází

Více

Fyzikální korespondenční seminář MFF UK

Fyzikální korespondenční seminář MFF UK Úloha V.E... sladíme 8 bodů; průměr 4,65; řešilo 23 sudenů Změře závislos eploy uhnuí vodného rozoku sacharózy na koncenraci za amosférického laku. Pikoš v zimě sladil chodník. eorie Pro vyjádření koncenrace

Více

56. Po mostě dlouhém 150 m jel nákladní vlak rychlostí 30 km/h. Vlak byl dlouhý 300 m. Jak dlouho jel vlak po mostě?

56. Po mostě dlouhém 150 m jel nákladní vlak rychlostí 30 km/h. Vlak byl dlouhý 300 m. Jak dlouho jel vlak po mostě? 1. Turista vyšel průměrnou rychlostí 5 km/h, za ½ hodiny za ním vyjel po stejné dráze cyklista průměrnou rychlostí 20 km/h. Za kolik minut dohoní cyklista turistu a kolik km přitom ujede? 2. Ze stanic

Více

2.6.5 Výměny tepla při změnách skupenství

2.6.5 Výměny tepla při změnách skupenství 2.6.5 Výměny epla při změnách skupensí Předpoklady: 2604 Opakoání: Teplo se při změnách skupensí spořeboáá na da druhy dějů: zyšoání eploy: Q = mc, změna skupensí: Q = mlx. Tepelné konsany ody: c( led

Více

Rovnoměrný pohyb IV

Rovnoměrný pohyb IV 2.2.4 Rovnoměrný pohyb IV Předpoklady: 02023 Pomůcky: Př. : erka jede na kole za kamarádkou. a) Za jak dlouho ujede potřebných 6 km rychlostí 24 km/h? b) Jak daleko bude po 0 minutách? c) Jak velkou rychlostí

Více

1 _ 2 _ 3 _ 2 4 _ 3 5 _ 4 7 _ 6 8 _

1 _ 2 _ 3 _ 2 4 _ 3 5 _ 4 7 _ 6 8 _ Obsah: 1 _ Značky a jednotky fyzikálních veličin 2 _ Převody jednotek 3 _ Pohyb tělesa... 2 4 _ Druhy pohybů... 3 5 _ Rychlost rovnoměrného pohybu... 4 7 _ Výpočet času... 6 8 _ Pracovní list: ČTENÍ Z

Více

1.1.18 Rovnoměrně zrychlený pohyb v příkladech IV

1.1.18 Rovnoměrně zrychlený pohyb v příkladech IV 8 Rovnoměně ychlený pohyb v příkladech IV Předpoklady: 7 Pedagogická ponámka: Česká škola v současné době budí ve sudenech předsavu, že poblémy se řeší ásadně najednou Sudeni ak mají obovské poblémy v

Více

2.6.5 Výměny tepla při změnách skupenství

2.6.5 Výměny tepla při změnách skupenství 2.6.5 Výměny epla při změnách skupensí Předpoklady: 2604 Opakoání: Teplo se spořeboáá na da druhy dějů: zyšoání eploy: Q = mc, změna skupensí: Q = mlx. Tepelné konsany ody: c( led ) = 2000 J kg K, l =

Více

6.3.6 Zákon radioaktivních přeměn

6.3.6 Zákon radioaktivních přeměn .3. Zákon radioakivních přeměn Předpoklady: 35 ěkeré nuklidy se rozpadají. Jak můžeme vysvěli, že se čás jádra (například čásice 4 α v jádře uranu 38 U ) oddělí a vyleí ven? lasická fyzika Pokud má čásice

Více

2.6.5 Výměny tepla při změnách skupenství

2.6.5 Výměny tepla při změnách skupenství 2.6.5 Výměny epla při změnách skupensí Předpoklady: 2604 Opakoání: Teplo se při změnách skupensí spořeboáá na da druhy dějů: zyšoání eploy: Q = mc, změna skupensí: Q = mlx. Tepelné konsany ody: c( led

Více

10. ANALOGOVĚ ČÍSLICOVÉ PŘEVODNÍKY

10. ANALOGOVĚ ČÍSLICOVÉ PŘEVODNÍKY - 54-10. ANALOGOVĚ ČÍSLICOVÉ PŘEVODNÍKY (V.LYSENKO) Základní princip analogově - číslicového převodu Analogové (spojié) y se v nich ransformují (převádí) do číslicové formy. Vsupní spojiý (analogový) doby

Více

značka v (velocity) c) další jednotky rychlosti:

značka v (velocity) c) další jednotky rychlosti: RYCHLOST 1) Rychlost fyz. veličina, která popisuje pohyb značka v (velocity) 2) Jednotky rychlosti a) zákl. jednotka: 1 m/s = 1 b) dílčí jednotka: 1 km/h m s = 1 ms 1 DÚ: c) další jednotky rychlosti: Příklady

Více

HMOTNÝ BOD, POHYB, POLOHA, TRAJEKTORIE, DRÁHA, RYCHLOST

HMOTNÝ BOD, POHYB, POLOHA, TRAJEKTORIE, DRÁHA, RYCHLOST Škola: Autor: Šablona: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Vladislav Válek VY_32_INOVACE_MGV_F_SS_1S1_D02_Z_MECH_Hmotny_bod_r ychlost_pl Člověk a příroda Fyzika Mechanika

Více

SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY

SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY 1. Základní informae autor Albert Einstein jey pozoroané e DVOU ztažnýh soustaáh, které se zhledem k sobě pohybují ryhlostí blízkou ryhlosti sětla e akuu Co uidí nější a nitřní

Více

Obsah: 1 Značky a jednotky fyzikálních veličin 2 _ Převody jednotek 3 _ Pohyb tělesa _ Druhy pohybů _ Rychlost rovnoměrného pohybu...

Obsah: 1 Značky a jednotky fyzikálních veličin 2 _ Převody jednotek 3 _ Pohyb tělesa _ Druhy pohybů _ Rychlost rovnoměrného pohybu... Obsah: 1 Značky a jednotky fyzikálních veličin 2 _ Převody jednotek 3 _ Pohyb tělesa... 2 4 _ Druhy pohybů... 3 5 _ Rychlost rovnoměrného pohybu... 4 6 _ Výpočet dráhy... 5 7 _ Výpočet času... 6 8 _ PL:

Více

POHYB TĚLESA SADA PŘÍKLADŮ

POHYB TĚLESA SADA PŘÍKLADŮ POHYB TĚLESA SADA PŘÍKLADŮ 1. Doplň následující tabulku rychlostí rovnoměrných pohybů. Výsledky správně zaokrouhli. 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) rychlost rychlost jízda rychlost na let ptáka v obci cyklisty družice

Více

KINEMATIKA 5. ROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0205

KINEMATIKA 5. ROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0205 KINEMATIKA 5. ROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0205 DRUHY POHYBŮ Velikosti okamžité rychlosti se většinou v průběhu pohybu mění Okamžitá rychlost hmotného bodu (její velikost i

Více

Úlohy 1. kola 54. ročníku Fyzikální olympiády Databáze pro kategorie E a F

Úlohy 1. kola 54. ročníku Fyzikální olympiády Databáze pro kategorie E a F Úlohy 1. kola 54. ročníku Fyzikální olympiády Databáze pro kategorie E a F 1. Sjezdové lyžování Závodní dráha pro sjezdové lyžování má délku 1 800 m a výškový rozdíl mezi startem a cílem je 600 m. Nahradíme

Více

Věstník ČNB částka 16/2004 ze dne 25. srpna 2004

Věstník ČNB částka 16/2004 ze dne 25. srpna 2004 Třídící znak 1 0 6 0 4 6 1 0 ŘEDITEL SEKCE BANKOVNÍCH OBCHODŮ VYHLAŠUJE Ú P L N É Z N Ě N Í OPATŘENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY Č. 2/2003 VĚST. ČNB, KTERÝM SE STANOVÍ MINIMÁLNÍ VÝŠE LIKVIDNÍCH PROSTŘEDKŮ A PODMÍNKY

Více

6. Optika. Konstrukce vlnoploch pro světlo:

6. Optika. Konstrukce vlnoploch pro světlo: 6. Opi 6. Záldní pojmy Těles, erá vysíljí svělo, jsou svěelné zdroje. Zářivá energie v nich vzniá přeměnou z energie elericé, chemicé, jderné. Zdrojem svěl mohou bý i osvělená ěles (vidíme je díy odrzu

Více

POHYB TĚLESA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda

POHYB TĚLESA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda POHYB TĚLESA Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda Pohyb Pohyb = změna polohy tělesa vůči jinému tělesu. Neexistuje absolutní klid. Pohyb i klid jsou relativní. Záleží na volbě vztažného tělesa. Spojením

Více

1.5.3 Výkon, účinnost

1.5.3 Výkon, účinnost 1.5. Výkon, účinnos ředpoklady: 151 ř. 1: ři výběru zahradního čerpadla mohl er vybíra ze ří čerpadel. rvní čerpadlo vyčerpá za 1 sekundu,5 l vody, druhé čerpadlo vyčerpá za minuu lirů vody a řeí vyčerpá

Více

Cvičení k návrhu SSZ. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

Cvičení k návrhu SSZ. Ing. Michal Dorda, Ph.D. Cvičení k návrhu SSZ Ing. Michal Dorda, Ph.D. Výpoče mezičasů Ing. Michal Dorda, Ph.D. 2 Výpoče mezičasů Př. 1: Sanove mezičas pro následující siuaci. Vyklizovací dráha vozidla je přímá o délce 20 m, najížděcí

Více

Výpočet rychlosti. Autor: Pavel Broža Datum: 14. 3. 2014 Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.

Výpočet rychlosti. Autor: Pavel Broža Datum: 14. 3. 2014 Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21. Výpočet rychlosti Autor: Pavel Broža Datum: 14. 3. 2014 Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Výpočet rychlosti vzor 1 Auto ujelo celkovou dráhu 14 km za celkový

Více

Dotazníkové šetření 1 - souhrnný výsledek za ORP

Dotazníkové šetření 1 - souhrnný výsledek za ORP Doazníkové šeření 1 - souhrnný výsledek za ORP Název ORP Polička Poče odpovědí 21 Podpora meziobecní spolupráce, reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B8.00001 1. V jakých oblasech výborně či velmi dobře spolupracujee

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY Kaedra obecné elekroechniky Fakula elekroechniky a inormaiky, VŠB - T Osrava. TOJFÁZOVÉ OBVODY.1 Úvod. Trojázová sousava. Spojení ází do hvězdy. Spojení ází do rojúhelníka.5 Výkon v rojázových souměrných

Více

Dopravní kinematika a grafy

Dopravní kinematika a grafy Dopraní kinemaika a grafy Sudijní ex pro řešiele F a oaní zájemce o fyziku Přemyl Šediý Io Volf bah 1 Základní pojmy dopraní kinemaiky 1.1 Poloha.... 1. Rychlo... 3 1.3 Zrychlení.... 5 Grafy dopraní kinemaice

Více

( ) 7.3.3 Vzájemná poloha parametricky vyjádřených přímek I. Předpoklady: 7302

( ) 7.3.3 Vzájemná poloha parametricky vyjádřených přímek I. Předpoklady: 7302 7.. Vzájemná oloha aramericky yjádřených římek I Předoklady: 70 Pedagogická oznámka: Tao hodina neobsahje říliš mnoho říkladů. Pos elké čási sdenů je oměrně omalý a časo nesihno sočía ani obsah éo hodiny.

Více

KINEMATIKA HMOTNÉHO BODU. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník

KINEMATIKA HMOTNÉHO BODU. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník KINEMATIKA HMOTNÉHO BODU Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník Kinematika hmotného bodu Kinematika = obor fyziky zabývající se pohybem bez ohledu na jeho příčiny Hmotný bod - zastupuje

Více

NA POMOC FO. Pád vodivého rámečku v magnetickém poli

NA POMOC FO. Pád vodivého rámečku v magnetickém poli NA POMOC FO Pád vodivého rámečku v maneickém poli Karel auner *, Pedaoická akula ZČU v Plzni Příklad: Odélníkový rámeček z vodivého dráu má rozměry a,, hmonos m a odpor. Je zavěšen ve výšce h nad horním

Více

1.1.20 Sbírka na procvičení vztahů mezi veličinami popisujícími pohyb

1.1.20 Sbírka na procvičení vztahů mezi veličinami popisujícími pohyb 1.1.20 Sbírk n procvičení vzhů mezi veličinmi popisujícími pohyb Máme ři veličiny popisující pohyb dv vzhy, keré je spojují nvzájem. s v = Rychlos je změn dráhy z změnu čsu (rychlos říká, jk se v čse mění

Více

Základní pojmy Rovnoměrný přímočarý pohyb Rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb Rovnoměrný pohyb po kružnici

Základní pojmy Rovnoměrný přímočarý pohyb Rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb Rovnoměrný pohyb po kružnici Kinemaika Základní pojmy Ronoměný přímočaý pohyb Ronoměně zychlený přímočaý pohyb Ronoměný pohyb po kužnici Základní pojmy Kinemaika - popiuje pohyb ělea, neuduje jeho příčiny Klid (pohyb) - učujeme zhledem

Více

listopadu 2016., t < 0., t 0, 1 2 ), t 1 2,1) 1, 1 t. Pro X, U a V najděte kvantilové funkce, střední hodnoty a rozptyly.

listopadu 2016., t < 0., t 0, 1 2 ), t 1 2,1) 1, 1 t. Pro X, U a V najděte kvantilové funkce, střední hodnoty a rozptyly. 6. cvičení z PSI 7. -. lisopadu 6 6. kvanil, sřední hodnoa, rozpyl - pokračování příkladu z minula) Náhodná veličina X má disribuční funkci e, < F X ),, ) + 3,,), a je směsí diskréní náhodné veličiny U

Více

Příklady. Kvadratické rovnice. 1. Řeš v R kvadratické rovnice:

Příklady. Kvadratické rovnice. 1. Řeš v R kvadratické rovnice: Kvadratické rovnice Rovnici f ( ) g ( ) s neznámou R nazýváme kvadratickou rovnicí (rovnicí. stupně) s reálnými koeficienty, jestliže ji lze ekvivalentními úpravami převést na tvar a + b + c 0; a, b, c

Více

5.2.7 Zobrazení spojkou I

5.2.7 Zobrazení spojkou I 5.2.7 Zobrazení spojkou I Předpoklady: 5203, 5206 Pedagogická poznámka: Obsah hodiny neodpovídá vyučovací hodině. Kvůli dalším hodinám je třeba dojít alespoň k příkladu 8. případě, že žákům dáte stavebnice

Více

Slovní úlohy o pohybu I

Slovní úlohy o pohybu I .2. Slovní úlohy o pohybu I Předpoklady: 0024 Př. : Běžec na lyžích se pohybuje na celodenním výletu průměrnou rychlostí km/h. Jakou vzdálenost ujede za hodinu? Za hodiny? Za hodin? Za t hodin? Najdi vzorec,

Více

Cvičná přijímací zkouška 16.1.2013. d) Kolikrát je součin čísel 163 a 48 větší než rozdíl čísel 385 a 377?

Cvičná přijímací zkouška 16.1.2013. d) Kolikrát je součin čísel 163 a 48 větší než rozdíl čísel 385 a 377? Cvičná přijímací zkouška 16.1.2013 1) Vypočítejte: a) 137 48 2769 = b) 36 2 11+ 36 2 16 + 55 2 30 + 56 2 15 = c) O kolik je rozdíl čísel 137 a 98 menší než jejich součet? d) Kolikrát je součin čísel 163

Více

Řešení soustav lineárních rovnic

Řešení soustav lineárních rovnic Řešeí sousv lieáríc rovic Sousv lieáríc rovic Sousvou m lieáríc rovic o ezámýc rozumíme sousvu : Kde ij i R M m m Čísl ij zýváme koeficiey sousvy čísl i soluí čley Uvedeou sousvu udeme zči Sm m M m Homogeí

Více

min 4 body Podobně pro závislost rychlosti na uražené dráze dostáváme tabulku

min 4 body Podobně pro závislost rychlosti na uražené dráze dostáváme tabulku Řešení úloh školního kola 6 ročníku Fyzikální olympiády Kaegorie E a F Auoři úloh: J Jírů (1, 1), V Koudelková (11), L Richerek (3, 7) a J Thomas (1, 4 6, 8 9) FO6EF1 1: Grafy pohybu a) Pro závislos dráhy

Více

BEZPEČNOST PŘI PRŮJEZDU VOZIDLA SMĚROVÝN OBLOUKEM A SAFE PASSAGE OF A VEHICLE THROUGH A CURVE

BEZPEČNOST PŘI PRŮJEZDU VOZIDLA SMĚROVÝN OBLOUKEM A SAFE PASSAGE OF A VEHICLE THROUGH A CURVE 46 Proceedings of he Conference "Modern Safey Technologies in Transporaion - MOSATT 005" BEZPEČNOST PŘI PŮJEZDU VOZIDLA SMĚOVÝN OBLOUKEM A SAFE PASSAGE OF A VEHICLE THOUGH A CUVE Mirosla VALA - Oakar PETŘÍČEK

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Převody a mechanizmy. Ing. Magdalena Svobodová Číslo: VY_32_INOVACE_ 15 03 Anotace:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Převody a mechanizmy. Ing. Magdalena Svobodová Číslo: VY_32_INOVACE_ 15 03 Anotace: Sřední průmyslová škola a Vyšší odborná škola echnická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Auor: Inovace a zkvalinění výuky prosřednicvím ICT Převody a mechanizmy Čelní soukolí se šikmými zuby Ing.

Více

Cíl a následující tabulku. t [ s ] s [ mm ]

Cíl a následující tabulku. t [ s ] s [ mm ] 1.1.8 Rychlost I Předpoklady: 010107 Pomůcky: Rychlost: kolik ukazuje ručička na tachometru, jak rychle se míhá krajina za oknem, jak rychle se dostaneme z jednoho místa na druhé. Okamžitá rychlost se

Více

REGULACE. Akční členy. Měřicí a řídicí technika přednášky LS 2006/07. Blokové schéma regulačního obvodu MRT-07-P4 1 / 13.

REGULACE. Akční členy. Měřicí a řídicí technika přednášky LS 2006/07. Blokové schéma regulačního obvodu MRT-07-P4 1 / 13. Měřicí a řídicí chnika přdnášky LS 26/7 REGULACE (pokračoání) přnosoé csy akční člny rguláory rgulační pochod Blokoé schéma rgulačního obodu z u rguloaná sousaa y akční čln měřicí čln úsřdní čln rguláoru

Více

P R O V O Z N Í Ř Á D

P R O V O Z N Í Ř Á D Masarykovo náměstí 128 756 61, Rožnov pod Radhoštěm Jakožto vlastník a správce komunikace vydává tento P R O V O Z N Í Ř Á D upravující v souladu se zák.č. 13/1997 o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších

Více

ř řč č Í ř č ú Í ř č š č č ř č ď č š Ž č š ň č ř š ř ú ř ř ř Í š Ý š š ří ó š ď ř š ř š Ž Ž Á š Í ó š ř š ř č ň čš ř Ž č č š Ď ř Ž říč ď ó ď č ň Í š Š Á š ř ř ř ó č ř š ř Š Ť ř č č ř ň č ř ňš č É Ž Ř ÚŽ

Více

Jiří Bouda POUTNICKÝ DENÍK 2003 OD SVATÉHO MATĚJE V PRAZE DEJVICÍCH KE SVATÉMU JAKUBU V SANTIAGU DE COMPOSTELA 2006 CESTA ZPÁTKY Z LISABONU DO PRAHY

Jiří Bouda POUTNICKÝ DENÍK 2003 OD SVATÉHO MATĚJE V PRAZE DEJVICÍCH KE SVATÉMU JAKUBU V SANTIAGU DE COMPOSTELA 2006 CESTA ZPÁTKY Z LISABONU DO PRAHY Jiří Bouda POUTNICKÝ DENÍK 2003 OD SVATÉHO MATĚJE V PRAZE DEJVICÍCH KE SVATÉMU JAKUBU V SANTIAGU DE COMPOSTELA 2006 CESTA ZPÁTKY Z LISABONU DO PRAHY 2009 JAK JSEM NEDOJEL DO PAŘÍŽE OD SVATÉHO MATĚJE V

Více

Autorka: Pavla Dořičáková

Autorka: Pavla Dořičáková Rychlost Obsahový cíl: - Žák pracuje s veličinami dráha, rychlost, čas. - Žák pracuje se základními jednotkami pro dráhu, rychlost, čas. Jazykový cíl: - Žák používá správné tvary přídavných jmen a jejich

Více

( ) ( ) NÁVRH CHLADIČE VENKOVNÍHO VZDUCHU. Vladimír Zmrhal. ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvut.

( ) ( ) NÁVRH CHLADIČE VENKOVNÍHO VZDUCHU. Vladimír Zmrhal. ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvut. 21. konference Klimaizace a věrání 14 OS 01 Klimaizace a věrání STP 14 NÁVRH CHLADIČ VNKOVNÍHO VZDUCHU Vladimír Zmrhal ČVUT v Praze, Fakula srojní, Úsav echniky prosředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvu.cz ANOTAC

Více

É Á ř ř ř ř Ú ř ň ř ř ř Á Á Á Á Ú Ú ří ř ří ř ří ř ř ť ř ř ř ř ř ř ř Í Ú ř ř ř ř ř ř ř ř ř ř Ř ř ť ř ř ř ř ř ť ň ř Ř ř ť ř Ý ř ř ř ř ř ř ř ř ř ř ř ř ř ř ř ř ř ř ř ř Ý ř ř ť Í Á Á Á Á ř ř ř ř ř ř ř Í ř

Více

Á ů Á Á ů Ř Ý ú ř ř ů Ě Á ú ř Ř Ž Ý Ř Ž Á ť ř ů Á Š ú ř ť É Í ř ú ú Á Ě Ý ř ó Ř ú ř ú Ý Í ú Ř ů ú Š ú ř ť ř ř Á ŘÍ ř Ů ú ř ú ú ř Ž ú ú ů ú ř ř ó ř ů ů ř ř ř ř ů ů ř ř ř ů ů Í Ý Ů ů ř ů ř Ř ř ř ú Ý ř ř

Více

ů ž Ř Š Í Ú ů š ů š ů Í Í ů ů ů ů ů Š ú ů ů š ů Š ů ů ů ž ů š ů ů Š Č ů ů š š Í Š Š š ů š ů š ú ž š ů ů ů ů š ů ů ů ú š š ž š š ž ů š ů Š ú Š ů Š š ů š š ú ů ů ů ů ú ů ů š š ú ú Š ů Š ů ů Š ů ů ů š Š ň

Více