ČOV, HDV legislativa, praxe, udržitelnost. Ing. Karel Plotěný ASIO, spol. s r.o.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ČOV, HDV legislativa, praxe, udržitelnost. Ing. Karel Plotěný ASIO, spol. s r.o."

Transkript

1 ČOV, HDV legislativa, praxe, udržitelnost Ing. Karel Plotěný ASIO, spol. s r.o.

2 Funkce sanitačních systémů (aneb co je to udržitelnost) Voda je cenná surovina

3 Legislativa se zatím na udržitelnost chystá proklamacemi. Evropská legislativa Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/60/ES, kterou se stanoví rámec pro činnost Společenství v oblasti vodní politiky. Směrnice Rady 91/271/EHS ze dne 21. května 1991 o čištění městských odpadních vod Česká legislativa Zákon o vodách., Zákon o vodovodech a kanalizacích., Nařízení vlády o vypouštění do povrchových vod, Nařízení vlády o vypouštění do podzemních vod a navazující vyhlášky. Velmi dobře je problematika zpracována vmetodikách k nařízení vlády NV 416/2010 Sb. a k NV 61/2003 Sb. ve znění NV 23/2011. Zdroje informací MZe a MŽP - Dalším obsáhlým zdrojem jsou stránky a ).

4 Normy a technické předpisy Většina českých technických norem jsou převzaté evropské normy, vydané pod označením ČSN EN xx xxxx, České technické normy (ČSN) vydává Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ - ). Odvětvové technické normy vodního hospodářství vydává HYDROPROJEKT CZ a.s Praha ( technická normalizace). Dalším zdrojem jsou například všeobecně uznávané německé směrnice ATV nebo nyní DWK..

5 Nemovitost -připojení na veřejné sítě první možnost Zákon o vodovodech a kanalizacích.. 274/2001 Sb. Vyhláška 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby Definice pojmů vodovod, kanalizace, provozovatel, odběratel Vodovodní přípojka : -od řadu k vodoměru, pozor není vodním dílem, opravy na veřejných pozemcích hradí provozovatel Kanalizační přípojka : -od vyústění z objektu (obvykle šachta) po zaústění do stokové sítě, pozor není vodním dílem, opravy na veřejných pozemcích hradí provozovatel, vypouštění se řídí kanalizačním řádem nebo decentrál..

6 Individuální řešení odvádění odpadních vod žumpa x nebo domovní ČOV Požadavky vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území na žumpy a malé čistírny odpadních vod Pokud není možné napojení nemovitosti na kanalizaci pro veřejnou potřebu, je nutné zřídit žumpu nebo malou čistírnu odpadních vod. Žumpy se podle vyhlášky č. 501/2006 Sb. ve znění vyhlášky č. 269/2009 Sb. budují pouze tam, kde splaškové odpadní vody nelze odvádět do kanalizace nebo kde vyčištěné odpadní vody v malé čistírně odpadních vod není možné vypouštět do vodního toku nebo do vod podzemních.

7 Individuální řešení odvádění odpadních vod Domovní ČOV - s využitím typových výrobků - atypická např. s využitím vegetace -s vypouštěním do toku - vypouštěním do podzemních vod - využívající vyčištěnou vodu k závlaze - využívající kombinace různých způsobů

8 Individuální řešení Všeobecné požadavky na povolování vodohospodářských staveb Obdobné jako u jiných staveb - Projektová dokumentace (stupně stejné i pro VD) - Územní řízení - Vodoprávní řízení (= stavební řízení) - Účastníci řízení - Dotčené orgány - Povolení stavby - Ohlášení stavby - Rozhodnutí o nakládání s vodami

9 Popis nejčastějších zdrojů a jejich způsob užívání Malý zdroj do 5 (max. 10) EO buď užívaný trvale, např. rodinné domy, nebo občasně, např. chaty užívané o víkendech a dovolené. Uživatelé jsou většinou jen obeznámeni sfunkcí a údržbou ČOV, a tak chtějí být zatěžováni starostmi o provoz minimálně; Střední zdroj od 10 do 50 EO buď užíván trvale (např. malý domov důchodců) nebo s menší či větší nerovnoměrností např. penzion stýdenními nebo sezónními výkyvy, nebo svelkou nerovnoměrností např. bufet vblízkosti frekventované turistické trasy; Větší zdroj nad 50 EO opět smenšími, či většími výkyvy vzatížení, obdobné možnosti vnerovnoměrnosti jako u předchozí kategorie.

10 Příjemci Vodní tok - vypouštění do povrchových vod Vypouštění do povrchových vod by mělo být upřednostněno, výjimka by měla být jen v případech, kdy to prokazatelně není možné zdůvodů ekonomických (neúměrně dlouhá a složitá kanalizační přípojka) nebo jiných (majetkoprávní problémy, výskyt nějakého vzácného tvora v toku), ale zdůvodněných. Podzemní vody (půdní horizont) - vypouštění do podzemních vod Jen případ výjimečný (snad jen u řádně navržené závlahy nebo bezodtokých technologií, které jsou brány jako zvláštní případ vypouštění do vod podzemních, by to mohlo být podporované řešení, neboť se tak zachytí a využijí nutrienty). Proto by měly být upřednostněny technologie nejen dosahující legislativních požadavků, ale zachycující co nejvíce nerozpuštěné látky (např. membrány, pískový filtr) a minimalizující vypouštění nutrientů (denitrifikující ČOV, řešení sdělením vod). Další možnosti evapotranspirace Vedle čištění celého množství vod máme i další možnosti jak se efektivně sodpadními vodami vypořádat jedna z možností je tzv. dělení vod a separátní řešení některé části vod. Bezodtoké technologie.australie až 1m3/m2 trávníků

11 Individuální řešení odvádění odpadních vod Domovní ČOV - s využitím typových výrobků - atypická např. s využitím vegetace -s vypouštěním do toku - vypouštěním do podzemních vod - využívající vyčištěnou vodu k závlaze - využívající kombinace různých způsobů

12 Individuální řešení Všeobecné požadavky na povolování vodohospodářských staveb Obdobné jako u jiných staveb - Projektová dokumentace (stupně stejné i pro VD) - Územní řízení - Vodoprávní řízení (= stavební řízení) - Účastníci řízení - Dotčené orgány - Povolení stavby - Ohlášení stavby - Rozhodnutí o nakládání s vodami

13 Popis nejčastějších zdrojů a jejich způsob užívání Malý zdroj do 5 (max. 10) EO buď užívaný trvale, např. rodinné domy, nebo občasně, např. chaty užívané o víkendech a dovolené. Uživatelé jsou většinou jen obeznámeni sfunkcí a údržbou ČOV, a tak chtějí být zatěžováni starostmi o provoz minimálně; Střední zdroj od 10 do 50 EO buď užíván trvale (např. malý domov důchodců) nebo smenší či větší nerovnoměrností např. penzion stýdenními nebo sezónními výkyvy, nebo svelkou nerovnoměrností např. bufet v blízkosti frekventované turistické trasy; Větší zdroj nad 50 EO opět smenšími, či většími výkyvy vzatížení, obdobné možnosti vnerovnoměrnosti jako u předchozí kategorie.

14 Příjemci Vodní tok - vypouštění do povrchových vod Vypouštění do povrchových vod by mělo být upřednostněno, výjimka by měla být jen vpřípadech, kdy to prokazatelně není možné z důvodů ekonomických (neúměrně dlouhá a složitá kanalizační přípojka) nebo jiných (majetkoprávní problémy, výskyt nějakého vzácného tvora v toku), ale zdůvodněných. Podzemní vody (půdní horizont) - vypouštění do podzemních vod Jen případ výjimečný (snad jen u řádně navržené závlahy nebo bezodtokých technologií, které jsou brány jako zvláštní případ vypouštění do vod podzemních, by to mohlo být podporované řešení, neboť se tak zachytí a využijí nutrienty). Proto by měly být upřednostněny technologie nejen dosahující legislativních požadavků, ale zachycující co nejvíce nerozpuštěné látky (např. membrány, pískový filtr) a minimalizující vypouštění nutrientů (denitrifikující ČOV, řešení sdělením vod). Další možnosti bezodtoké technologie nebo recyklace a následné využití Bezodtoké technologie s využitím závlah nebo evapotranspirace Vedle čištění celého množství vod máme i další možnosti jak se efektivně sodpadními vodami vypořádat jedna z možností je tzv. dělení vod a separátní řešení některé části vod.

15 Evropská legislativa Legislativa Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/60/ES, kterou se stanoví rámec pro činnost Společenství v oblasti vodní politiky. Směrnice Rady 91/271/EHS ze dne 21. května 1991 o čištění městských odpadních vod Česká legislativa Zákon o vodách., Zákon o vodovodech a kanalizacích., Nařízení vlády o vypouštění do povrchových vod, Nařízení vlády o vypouštění do podzemních vod a navazující vyhlášky. Velmi dobře je problematika zpracována v metodikách k nařízení vlády NV 416/2010 Sb. a k NV 61/2003 Sb. ve znění NV 23/2011. Zdroje informací MZe a MŽP - Dalším obsáhlým zdrojem jsou stránky a ).

16 Legislativní pohled na DČOV Vodoprávní řízení

17 Novinky k ohlášení stavby v SZ 105 upravuje základní obsah ohlášení stavby, dále povinné přílohy dle stavebního zákona (nově - např. musí být souhlas mezujících sousedů, stanoviska vlastníků technické a dopravní infrastruktury k možnosti a způsobu napojení) 106 stavebního zákona upravuje postup stavebních úřadů - stavební úřad do 30 dnů od ohlášení vydá souhlas, souhlas se doručuje účastníkům, účinky souhlasu nastávají od doručení stavebníkovi, souhlas lze do 1 roku přezkoumat v přezkumném řízení, platnost souhlasu 2 roky od vydání.

18 Novinky k ohlášení stavby stavebního zákona - možnost stavebního úřadu vydat usnesení, kterým rozhodne o provedení stavebního řízení. (Pozor :Úřad může rozhodnutím překlopit ohlášení do vodoprávky). Stavební řízení je zahájeno dnem podání ohlášení stavby, lhůta pro vydání rozhodnutí běží od právní moci usnesení, kterým se rozhoduje o provedení stavebního řízení Změna stavby před jejím dokončením a dál kolaudují se i ohlášené stavby (formou kolaudace nebo oznámení o záměru zahájení užívání)

19 Různé typy a sestavy ČOV

20 Přehled jednotlivých řešení a jejich použití (sestavy nebo výrobky)

21 Sestavy splnění požadavků

22 Další možnosti snížení odtokových koncentrací Dělení vod (žluté a šedé vody) Minimalizace odtoku amoniaku (dusíku) Minimalizace odtoku fosforu Recyklace vod, další použití Když nevypouštím neznečišťuji a ani nezpůsobuji kolmataci- užitková voda, zálivka Nové technologie O více než 50%..Ideální zálivka je podmokem, kapková závlaha MBBR,MBR, elektrochemie, sorpce.

23 Technická řešení Septik a zemní filtr (nebo vegetační ČOV) Pro objekty, které nejsou obývány trvale a tak není možné, vzhledem k přerušovanémunátoku použít biologické aerobní způsoby (aktivaci), neboť by nemohla být zaručena jejich správná funkce. Nevýhodou těchto způsobů je problém sdosažením požadovaných hodnot co se týká nutrientů(amoniak a fosfor) a nároky na prostor. Pokud má ČOV splnit ukazatele uvedené vnv, pak by plocha zemního filtru měla být alespoň 4m 2 /EO (hodnota doporučená např. rakouskou normou). Možné jsou také varianty s použitím dělení vod oddělení moči vede k podstatnému snížení hodnot P a N amon.

24 Příklad zemního filtru Dle ÖN doporučeno 4m2/EO

25 Příklady řešení

26 Technická řešení Septik a zemní filtr, doplněný nějakou sorpční nebo jinou technologií Pokud nelze řešit snížení obsahu amoniaku nebo fosforu dělením vod a je třeba dosáhnout požadovaných hodnot fosforu je nutné doplnit zemní filtr např. vrstvou strusky. Vněkterých zemích jako ve Švédsku se používají filtry se zeolitovou náplní která zachytí jak amoniak, tak i částečně fosfor. Náplň filtru je pak nutno po vyčerpání sorpční kapacity vyměnit.

27 Technická řešení Anaerobní domovní čistírna +?????????? Anaerobní čistírny se většinou používají vobdobných situacích jako septiky, neboť nevyžadují trvalý přísun živin a jsou na výkyvy vzatížení lépe přizpůsobeny. Nevýhodou je nižší účinnost ve srovnání saerobními čistírnami a výhodou naopak vyšší účinnost ve srovnání se septiky. Další nevýhodou jsou vyšší hodnoty amoniaku na odtoku a tedy nutnost dalšího stupně k dočištění.

28 Kombinace anaerobní a aerobní technologie nebo????????

29 Nefunkční ČOV -vytrávená

30 Technická řešení Domovní biologická ČOV (aktivace) Aktivační proces se používá pro čištění vod ztrvale obývaných objektů. Je u ní nejvýhodnější poměr mezi cenou a účinností. Většina čistíren tohoto typu má však omezené možnosti co se týká zvládání nerovnoměrnosti nátoku (pro dobrou funkci je důležitý podíl mezi minimálními denními a maximálními denními nátoky tak 1:4). Čistírny docela dobře zvládají přetížení, mají ale problém, na rozdíl od velkých čistíren, snízkým zatížením (rozpad vloček) zejména vpřípadech, kdy se vobjektu používá i minimální množství desinfekčních prostředků na bázi chloru.

31 Různé typy ČOV různý kal

32 Technická řešení Domovní biologická ČOV s SBR Jedná se o aktivační čistírnu, kde procesy biologického čištění i separace po biologickém čištění probíhají vjedné nádrži. Podle toho, jak je samotný průběh čištění řízen a podle velikosti nádrží, je možné nastavit proces tak, aby čistírna i denitrifikovala a také tak, aby byla schopná zvládat značné nerovnoměrnosti vprůběhu týdne. Některé ČOV lze nastavit i sohledem na sezónní nerovnoměrnost

33 Princip funkce SBR

34 Technická řešení Domovní čistírny s membránami (MBR) Jedná se o aktivační proces, kde je dosazovací nádrž nahrazena filtračním membránovým modulem. Výhodou procesu je, že odstraní nerozpuštěné látky a velkou část mikrobiálního znečištění (cca na úroveň vody srážkové). Vpřípadě požadavku na snížení úrovně mikrobiálního znečištění není třeba použít další zařízení. Reaktor zvládá i značné výkyvy vkoncentraci aktivovaného kalu a tedy tím i např. týdenní nerovnoměrnosti. Svýhodou lze vyčištěnou vodu znovu použít. Nevýhodou jsou vyšší provozní náklady spojené sregenerací membrán.

35

36 Technická řešení Domovní biologická ČOV na bázi nárůstových kultur (např. biofiltr nebo biodisky) Čištění založené na nárůstových kulturách je velmi vhodné na vody s nízkými koncentracemi znečištění biodisky, biofiltry zvládají i nátokovékoncentrace shodnotami vdesítkách mg BSK 5 nebo CHSK. Domovní biologická ČOV s kombinací aktivace a biofiltru Předností těchto čistíren je stabilita procesu a vysoká účinnost a zvládání většího rozsahu koncentrací znečištění díky existenci nosičů biomasy. Což je zpravidla důvod pro vyšší cenu.

37

38 Nárůstové kultury

39 Vypouštění do vod povrchových - emisní standardy při vodoprávním řízení Kategorie ČOV CHSK Cr BSK 5 NL N-NH 4 + P m p m P m p M <500 (emisní standard) <500 (standard odpovídající BAT) Nízko až středně zatěžovaná aktivace nebo biofilm. reaktor V podstatě bez problémů dosažitelné.,ale..

40 Vypouštění do vod podzemních emisní standardy m 1) v mg/l m 2) v KTJ/100cm 3 Kategorie ČOV (EO) CHSK Cr BSK 5 N-NH 4 + NL P Celk Escherichia coli Enterokoky < > m 1) v mg/l m 2) CHSK Cr BSK 5 N-NH 4 + NL P Celk Escherichiacoli Enterokoky

41 Legislativní požadavky - ohlášení prohlášení výrobce CE Třída DČOV CHSK BSK5 NL N-NH4 Pcelk I II III Kategorie výrobku CHSK Cr BSK 5 N-NH 4 + NL P Celk Domovní čistírna odpad. vod-pzv I když u PZV by měl být parametrem spíše celkový dusík a NL..

42 Závěr Každá lokalita je jiná a do budoucna bude nutné na některých lokalitách zpřísnění. Z toho vyplývá, že : po stránce legislativní by na ohlášení měly být povolovány čistírny jen voblastech, kde jsou poměry jednoznačné a domovní čistírny ovlivní podzemní nebo povrchové vody minimálně, z hlediska nerovnoměrnosti vypouštění by měly být voleny technologie čištění tak, aby tuto nerovnoměrnost zohledňovaly, diskutabilní je např. aerobní čištění na lokalitách spřerušovaným provozem, při vypouštění do vod podzemních upřednostnit technologie s minimální produkcí NL a nejlépe i s nízkými odtokovými hodnotami N celk tedy denitrifikující, z hlediska hygienického zabezpečení upřednostnit technologie mající předpoklad nízkého bakteriálního znečištění vyšší stáří kalu, případně vybavené dalším separačním stupněm (MBR),

Nařízení vlády č. 416/2010 Sb. a metodický pokyn

Nařízení vlády č. 416/2010 Sb. a metodický pokyn Nařízení vlády č. 416/2010 Sb. a metodický pokyn Mgr. Emílie Trakalová Hradec Králové, 15.11.2011 15a Ohlášení vodních děl a vodohospodářských úprav Ohlášení postačí u vodních děl určených pro čištění

Více

LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD

LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD Ing. Stanislav Frolík, Ph.D. - katedra technických zařízení budov - 1 Obsah přednášky legislativa, pojmy zdroje znečištění ukazatele znečištění způsoby likvidace odpadních

Více

Membránové bioreaktory

Membránové bioreaktory Membránové bioreaktory Seznam přednášek Úvod do problematiky čištění odpadních vod MBR, aplikační potenciál. Fouling a biofouling membrán při provozu MBR, metody potlačení. Navrhování a ověřování MBR Praktické

Více

Klasifikace vod podle čistoty. Jakost (kvalita) vod. Čištění vod z rybářských provozů

Klasifikace vod podle čistoty. Jakost (kvalita) vod. Čištění vod z rybářských provozů Ochrana kvality vod Klasifikace vod podle čistoty Jakost (kvalita) vod Čištění vod z rybářských provozů Doc. Ing. Radovan Kopp, Ph.D. Klasifikace vod podle čistoty JAKOST (= KVALITA) VODY - moderní technický

Více

Zkoušení malých čistíren odpadních vod ve VÚV TGM, v.v.i.

Zkoušení malých čistíren odpadních vod ve VÚV TGM, v.v.i. Ing. Věra Jelínková Zkoušení malých čistíren odpadních vod ve VÚV TGM, v.v.i. OBSAH Zkoušení DČOV ve VÚV Legislativa DČOV Zkouška účinnosti čištění DČOV, legislativa a výsledky Mikrobiologie odtoků z DČOV,

Více

SNÍŽENÍ EUTROFIZACE VODNÍCH TOKŮ DÍKY SEPARACI VOD U ZDROJE A VYUŽITÍ NUTRIENTŮ

SNÍŽENÍ EUTROFIZACE VODNÍCH TOKŮ DÍKY SEPARACI VOD U ZDROJE A VYUŽITÍ NUTRIENTŮ SNÍŽENÍ EUTROFIZACE VODNÍCH TOKŮ DÍKY SEPARACI VOD U ZDROJE A VYUŽITÍ NUTRIENTŮ Marek Holba 1,3, Michal Černý 2, Michal Došek 1,2 1 ASIO, spol. s r.o., Kšírova 552/45, 619 00 Brno, dosek@asio.cz 2 Mendelova

Více

centrální x decentrální řešení a nově ještě NASS

centrální x decentrální řešení a nově ještě NASS Řešení obcí do 2000 EO, centrální řešení, skupinové a individuální čistírny odpadních vod, vhodnost jednotlivých typů vzhledem k lokalitě, vegetační ČOV, provoz a monitoring jednotlivých ČOV i skupin čistíren

Více

Zdůvodnění návrhové kapacity pro záměr Celková přestavba a rozšíření ÚČOV Praha na Císařském ostrově Hartig K., Kos M., Mucha A. a Divecká H.

Zdůvodnění návrhové kapacity pro záměr Celková přestavba a rozšíření ÚČOV Praha na Císařském ostrově Hartig K., Kos M., Mucha A. a Divecká H. Zdůvodnění návrhové kapacity pro záměr Celková přestavba a rozšíření ÚČOV Praha na Císařském ostrově Hartig K., Kos M., Mucha A. a Divecká H. HYDROPROJEKT CZ a. s., Táborská 31, 140 16 Praha 4 1 Obsah

Více

Rozdělení odpadních vod s ohledem na jejich čištění a znovuvyužití aneb barevné vody ASIO, spol. s r.o. Karel Plotěný

Rozdělení odpadních vod s ohledem na jejich čištění a znovuvyužití aneb barevné vody ASIO, spol. s r.o. Karel Plotěný Rozdělení odpadních vod s ohledem na jejich čištění a znovuvyužití aneb barevné vody ASIO, spol. s r.o. Karel Plotěný NEW a dělení vod DESAR nový přístup..budoucnost Dělení vod podle původu Management

Více

Velké. problémy s odpadní vodou. zahrada zaměřeno na

Velké. problémy s odpadní vodou. zahrada zaměřeno na zahrada zaměřeno na Velké problémy s odpadní vodou Ne každý je napojený na obecní kanalizaci. A tak musí přemýšlet, co s odpadními vodami. Čističku, septik se zemním filtrem nebo jímku? Text: Jan Čech

Více

2. ÚVODNÍ USTANOVENÍ KANALIZAČNÍHO ŘÁDU

2. ÚVODNÍ USTANOVENÍ KANALIZAČNÍHO ŘÁDU 2. ÚVODNÍ USTANOVENÍ KANALIZAČNÍHO ŘÁDU Účelem kanalizačního řádu je stanovení podmínek, za nichž se producentům odpadních vod (odběratelům) povoluje vypouštět do kanalizace odpadní vody z určeného místa,

Více

B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE A.1 Značení dotčených částí obce (ZSJ) Kód části obce PRVK: Název části obce: Kód části obce PRVK: IČOB obce obce ÚIR: B. CHARAKTERISTIKA OBCE C. PODKLADY Dotazník k PRVK Informace OÚ Velichovky

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 61 ze dne 29. ledna 2003. O b e c n á u s t a n o v e n í

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 61 ze dne 29. ledna 2003. O b e c n á u s t a n o v e n í NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 61 ze dne 29. ledna 2003 o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a do kanalizací

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01JZ2XJ* Čj: MSK 84038/2015 Sp. zn.: ŽPZ/15289/2015/Pta 209.1 V50 Vyřizuje: Mgr. Petr Ptašek

Více

VELKÝ LUH KANALIZAČNÍ ŘÁD. pro kanalizační systém obce Velký Luh zakončený čistírnou odpadních vod

VELKÝ LUH KANALIZAČNÍ ŘÁD. pro kanalizační systém obce Velký Luh zakončený čistírnou odpadních vod VELKÝ LUH KANALIZAČNÍ ŘÁD pro kanalizační systém obce Velký Luh zakončený čistírnou odpadních vod Majitel kanalizace : Obec Velký Luh Velký Luh čp.22, 351 34 Skalná Identifikační číslo IČ:00883603 Dne

Více

Technické služby Nové Strašecí, s.r.o. Lipová 1172, 271 01 Nové Strašecí IČ: 27236846, DIČ: CZ27236846

Technické služby Nové Strašecí, s.r.o. Lipová 1172, 271 01 Nové Strašecí IČ: 27236846, DIČ: CZ27236846 Technické služby Nové Strašecí, s.r.o. Lipová 1172, 271 01 Nové Strašecí IČ: 27236846, DIČ: CZ27236846 VŠEOBECNÉ PODMÍNKY ODVÁDĚNÍ A ČIŠTĚNÍ ODPADNÍ VODY (Dále jen VOP) 1. Společná ustanovení 1. Pokud

Více

MORAVSKÝ KRUMLOV LIKVIDACE ODPADNÍCH VOD MĚSTSKÉ ČÁSTI POLÁNKA A ROKYTNÁ

MORAVSKÝ KRUMLOV LIKVIDACE ODPADNÍCH VOD MĚSTSKÉ ČÁSTI POLÁNKA A ROKYTNÁ MORAVSKÝ KRUMLOV LIKVIDACE ODPADNÍCH VOD MĚSTSKÉ ČÁSTI POLÁNKA A ROKYTNÁ Oznámení dle přílohy č. 3 k zákonu č. 100/2001 Sb., ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých

Více

První rozhodování. Jímka na vyvážení - žumpa. Žumpy. ČSN 75 6081 :2007 - Žumpy 14.10.2010

První rozhodování. Jímka na vyvážení - žumpa. Žumpy. ČSN 75 6081 :2007 - Žumpy 14.10.2010 4 B B 4.0.00 Přehled řešení odvádění odpadních vod z malých obytných objektů Ing. Karel Plotěný, Ing. Milan Uher, ASIO, spol s r.o. www.asio.cz První rozhodování Centrální ČOV pokud je v ekonomicky dostupné

Více

KANALIZAČNÍ ŘÁD KANALIZACE ŽLUNICE

KANALIZAČNÍ ŘÁD KANALIZACE ŽLUNICE KANALIZAČNÍ ŘÁD KANALIZACE ŽLUNICE (podle zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a prováděcí vyhlášky č. 428/2001 Sb., k tomuto zákonu) ČERVEN 2013 zak. č. 001-13 1 leden

Více

stokové sítě obce VĚTEŘOV

stokové sítě obce VĚTEŘOV Vodovody a kanalizace Hodonín, a.s. Purkyňova 2, č.p. 2933, 695 11 Hodonín KANALIZAČNÍ ŘÁD stokové sítě obce VĚTEŘOV POZN. Toto je verze kanalizačního řádu utčená ke zveřejnění na webových stránkách společnosti

Více

Popis technologií a legislativní požadavky na čistírny odpadních vod

Popis technologií a legislativní požadavky na čistírny odpadních vod Popis technologií a legislativní požadavky na čistírny odpadních vod Vlastník čistíren odpadních vod: název: OBEC DOUBRAVA sídlo: Doubrava č.p. 599, 735 33 IČ: 005 62 424 Mgr. Pavel Krsek starosta obce

Více

KANALIZAČNÍ ŘÁD. veřejné stokové sítě obce Podhrad

KANALIZAČNÍ ŘÁD. veřejné stokové sítě obce Podhrad KANALIZAČNÍ ŘÁD veřejné stokové sítě obce Podhrad OBSAH 1. Titulní list kanalizačního řádu str. 2 2. Úvodní ustanovení kanalizačního řádu str. 3 2.1. Vybrané povinnosti pro dodržování kanalizačního řádu

Více

61/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

61/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY Systém ASPI - stav k.7.0 do částky 80/0 Sb. a 34/0 Sb.m.s. Obsah a text 6/003 Sb. - poslední stav textu 6/003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 9. ledna 003 o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových

Více

KANALIZAČNÍ ŘÁD. stokové sítě obce NENKOVICE

KANALIZAČNÍ ŘÁD. stokové sítě obce NENKOVICE Vodovody a kanalizace Hodonín, a.s. Purkyňova 2933/2, 695 11 Hodonín KANALIZAČNÍ ŘÁD stokové sítě obce NENKOVICE POZN. Toto je verze kanalizačního řádu utčená ke zveřejnění na webových stránkách společnosti

Více

Membránová separace aktivovaného kalu

Membránová separace aktivovaného kalu Membránová separace aktivovaného kalu Markéta Dvořáková, Jan Bindzar, Iveta Růžičková & Martin Pečenka Klasické ČOV ČOV s MBR technologií separace AK v dosazovacích nádržích separace AK filtrací přes porézní

Více

ROZHODNUTÍ. o vydání integrovaného povolení pro zařízení ČOV MESIT provozovatele MESIT reality spol. s r.o.

ROZHODNUTÍ. o vydání integrovaného povolení pro zařízení ČOV MESIT provozovatele MESIT reality spol. s r.o. Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik MESIT reality spol. s r.o. Sokolovská 573 686 01 UHERSKÉ HRADIŠTĚ IDS: dtjmb5b datum 16. prosince 2015 oprávněná úřední osoba

Více

Realizace bioplynové stanice

Realizace bioplynové stanice Realizace bioplynové stanice 70 Realizace bioplynové stanice 71 Realizace bioplynové stanice 72 Realizace bioplynové stanice 73 DĚKUJI ZA POZORNOST! 74 Ing. Tomáš Vítěz, Ph.D. ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD 75

Více

Způsoby likvidace domovních odpadních vod

Způsoby likvidace domovních odpadních vod Způsoby likvidace domovních odpadních vod 1. Žumpa - jímka na vyvážení odpadních vod. - Jde o vodotěsnou bezodtokou nádrž. - Stavbu této žumpy povoluje stavební úřad. - Předpokládá se, že žumpa je vyvážena

Více

KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ MĚSTA. Kostelec n. Orl.

KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ MĚSTA. Kostelec n. Orl. KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ MĚSTA Kostelec n. Orl. OBSAH 1. Titulní list kanalizačního řádu 2. Úvodní ustanovení kanalizačního řádu 2.1. Vybrané povinnosti pro dodržování kanalizačního řádu 2.2. Cíle

Více

Medlov podzim 2006. Dotazy - VaK

Medlov podzim 2006. Dotazy - VaK Medlov podzim 2006 Dotazy - VaK Zákon o VaK 1. Řada hotelů a penzionů, ale i např. domov důchodcd chodců celoročně provozovaných má vlastní vodovod (včetně vodního zdroje a vodojemu) a vlastní kanalizaci

Více

KANALIZAČNÍ ŘÁD. Základní ustanovení pro napojování na veřejnou kanalizaci. / dále jen KŘ /

KANALIZAČNÍ ŘÁD. Základní ustanovení pro napojování na veřejnou kanalizaci. / dále jen KŘ / KANALIZAČNÍ ŘÁD / dále jen KŘ / Kanalizační řád je dokument, kterým jsou stanoveny podmínky a pravidla pro připojování producentů odpadních vod na veřejnou kanalizaci. V rámci podmínek jsou stanoveny přípustné

Více

Zkušenosti z provozu vybraných membránových bioreaktorů

Zkušenosti z provozu vybraných membránových bioreaktorů Zkušenosti z provozu vybraných membránových bioreaktorů Lukáš Dvořák, Ph.D. Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technická univerzita v Liberci Bendlova 1409/7 461 17 Liberec lukas.dvorak@tul.cz,

Více

KANALIZAČNÍ ŘÁD KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ OBCE KUNOVICE ČERVEN

KANALIZAČNÍ ŘÁD KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ OBCE KUNOVICE ČERVEN KANALIZAČNÍ ŘÁD KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ OBCE KUNOVICE ČERVEN 2007 Aktualizace kanalizačního řádu SRPEN 2013 OBSAH 1. Titulní list kanalizačního řádu 2. Úvodní ustanovení kanalizačního řádu 2.1. Vybrané

Více

ších dostupných technologií odpadních vod Asociace pro vodu ČR Ing. Milan Lánský, Ph.D., Ing. Bc. Martin Srb, Ph.D.

ších dostupných technologií odpadních vod Asociace pro vodu ČR Ing. Milan Lánský, Ph.D., Ing. Bc. Martin Srb, Ph.D. Použit ití nejlepší ších dostupných technologií při i povolování vypouštění městských odpadních vod Ing. Milan Lánský, Ph.D., Ing. Bc. Martin Srb, Ph.D. Asociace pro vodu ČR Zákon 254/2001 Sb. o vodách

Více

technologie MAR ASŘ chyba Obr.1. Působení chyby vzniklé v MAR

technologie MAR ASŘ chyba Obr.1. Působení chyby vzniklé v MAR Význam ASŘ při rekonstrukci stokových sítí a ČOV Ing.Oldřich Hladký VAE CONTROLS s.r.o., Ostrava Úvod Nebytnou podmínkou zavádění automatizovaných systémů řízení (ASŘ) v rozličných oborech lidské činnosti

Více

ODPADNÍ VODY ODPADNÍ VODY. další typy znečištění. Ukazatele znečištění odpadních vod. přehled znečišťujících látek v odpadních vodách

ODPADNÍ VODY ODPADNÍ VODY. další typy znečištění. Ukazatele znečištění odpadních vod. přehled znečišťujících látek v odpadních vodách 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 množství (mil.m 3 ) ODPADNÍ VODY ODPADNÍ VODY vody

Více

IP_ Univerzální výrobna hnojiv (NPK, LV, DASA) rok 2014 Stránka 1 z 18

IP_ Univerzální výrobna hnojiv (NPK, LV, DASA) rok 2014 Stránka 1 z 18 IP_ Univerzální výrobna hnojiv (NPK, LV, DASA) rok 2014 Stránka 1 z 18 Podmínky integrovaného povolení Stanovené limity (emisní limity, ostatní limity, limitní hodnoty) Označení části IP 1. Ochrana ovzduší

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Hospodaření s bioodpady z malých čistíren odpadních vod a domácností

Hospodaření s bioodpady z malých čistíren odpadních vod a domácností Hospodaření s bioodpady z malých čistíren odpadních vod a domácností Jan Šálek salek.j@centrum.cz Úvod do problematiky Ekonomické a ekologické hospodaření s bioodpadyz malých čistíren odpadních vod a domácností

Více

KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ OBCE CHVALKOVICE

KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ OBCE CHVALKOVICE KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ OBCE CHVALKOVICE Identifikační číslo majetkové evidence Kanalizace : 5206-655104-00272710-3/1 leden 2015 Stránka 1 OBSAH 1. Titulní list kanalizačního řádu 2. Úvodní ustanovení

Více

Jak se stát odborně způsobilou osobou (OZO) pro kontrolu domovních čistíren na ohlášení a jak probíhá kontrola na lokalitě

Jak se stát odborně způsobilou osobou (OZO) pro kontrolu domovních čistíren na ohlášení a jak probíhá kontrola na lokalitě Jak se stát odborně způsobilou osobou (OZO) pro kontrolu domovních čistíren na ohlášení a jak probíhá kontrola na lokalitě Výstava VODOVODY KANALIZACE, 21. 5. 23. 5. 2013 Ing. Martin Koller, Ekosystem,

Více

KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ MĚSTA. Borohrádek

KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ MĚSTA. Borohrádek KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ MĚSTA Borohrádek OBSAH 1. Titulní list kanalizačního řádu 2. Úvodní ustanovení kanalizačního řádu 2.1. Vybrané povinnosti pro dodržování kanalizačního řádu 2.2. Cíle kanalizačního

Více

KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ OBCE LHOTKA

KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ OBCE LHOTKA KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ OBCE LHOTKA (podle zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a prováděcí vyhlášky č. 428/2001 Sb., k tomuto zákonu) září 2015 OBSAH 1. Titulní

Více

Výzkumné centrum Pokročilé sanační technologie a procesy

Výzkumné centrum Pokročilé sanační technologie a procesy Výzkumné centrum Pokročilé sanační technologie a procesy Provozní zkušenosti s první aplikací MBBR technologie v ČR při čištění průmyslových a podzemních odpadních vod na CHBČOV Lučební závody Draslovka

Více

Otázky a odpovědi k projektu Aglomerace Kopřivnice místní část Lubina, odkanalizování

Otázky a odpovědi k projektu Aglomerace Kopřivnice místní část Lubina, odkanalizování Otázky a odpovědi k projektu Aglomerace Kopřivnice místní část Lubina, odkanalizování Proč se realizuje stavba nové kanalizace?...2 Co když se nechci na novou kanalizaci připojit?...2 Kolik mě výstavba

Více

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov 145 000 EO. Hranice ČOV Hranice 30 000 EO

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov 145 000 EO. Hranice ČOV Hranice 30 000 EO Odpadní voda popis kanalizace Společnost provozuje 11 čistíren odpadních vod, 61 přečerpávacích stanic a 5 km kanalizačních stok a sběračů, z čehož ve 14 lokalitách je to formou služby pro města a obce

Více

Název Projektu: Patokryje splašková kanalizace

Název Projektu: Patokryje splašková kanalizace Projektová příprava Název Projektu: Patokryje splašková kanalizace OPŽP Výzva č. 21 Operační program Životní prostředí MŽP_21. výzva, PO 1, SC 1.1, kolová Předpokládané datum zahájení projektu: 1. 3. 2016

Více

Váš dopis zn. Spisová značka Vyřizuje / linka Datum S-MHMP-1210900/2012 Č.j. MHMP- 1417791/2012/OOP-II/R- 258/Fi

Váš dopis zn. Spisová značka Vyřizuje / linka Datum S-MHMP-1210900/2012 Č.j. MHMP- 1417791/2012/OOP-II/R- 258/Fi HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ dle rozdělovníku Váš dopis zn. Spisová značka Vyřizuje / linka Datum S-MHMP-1210900/2012 Č.j. MHMP- 1417791/2012/OOP-II/R- 258/Fi

Více

HODNOCENÍ ÚČINNOSTI VEGETAČNÍ KOŘENOVÉ ČISTÍRNY

HODNOCENÍ ÚČINNOSTI VEGETAČNÍ KOŘENOVÉ ČISTÍRNY HODNOCENÍ ÚČINNOSTI VEGETAČNÍ KOŘENOVÉ ČISTÍRNY Petra Oppeltová, Zdeňka Přichystalová Mendelova univerzita v Brně VODÁRENSKÁ BIOLOGIE 2011 Přednosti přírodního způsobu čištění odpadních vod: nižší investiční

Více

ZKOUŠENÍ MALÝCH ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD VE VÚV TGM, V.V.I

ZKOUŠENÍ MALÝCH ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD VE VÚV TGM, V.V.I ZKOUŠENÍ MALÝCH ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD VE VÚV TGM, V.V.I Abstrakt Věra Jelínková 6, Ondřej Taufer 7, Dana Baudišová 8 Vývoj a hodnocení domovních čistíren odpadních vod ve Výzkumném ústavu vodohospodářském

Více

ZEMPOLA- sdružení. 739 53 H n o j n í k č. 136 m.konecny@zempola.cz, www.zempola.cz

ZEMPOLA- sdružení. 739 53 H n o j n í k č. 136 m.konecny@zempola.cz, www.zempola.cz ZEMPOLA- sdružení RNDr. Miroslav KONEČNÝ,CSc. 739 53 H n o j n í k č. 136 Dokumentace k žádosti o vydání rozhodnutí o umístění stavby. Dle přílohy č. 1 vyhlášky č. 62/20013 Sb. - (novely vyhlášky č. 499/2006

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 23/2011 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 23/2011 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 23/2011 Sb. Nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 61/2003 Sb., o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení

Více

MODERNÍ METODY LIKVIDACE PRASEČÍ KEJDY

MODERNÍ METODY LIKVIDACE PRASEČÍ KEJDY MODERNÍ METODY LIKVIDACE PRASEČÍ KEJDY Nápravník, J., Ditl, P. ČVUT v Praze 1. Dopady produkce a likvidace prasečí kejdy na znečištění životního prostředí Vývoj stavu půdního fondu lze obecně charakterizovat

Více

AS-VARIOcomp K 5 - technologie ROTO

AS-VARIOcomp K 5 - technologie ROTO ČISTÍRNA PRO RODINNÉ DOMKY AS-VARIOcomp K 5 - technologie ROTO CENA ČOV 37 500 Kč BRZ DPH. NAŠE FIRMA MŮŢE NAINSTALOVAT ČOV V ceně není doprava, montáž a spuštění. Servis je z naší strany zajištěn. Naše

Více

Choceň. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Choceň. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Choceň Kód části obce PRVK: 3611.5314.034.01 Název obce: Choceň Kód obce (IČOB): 05197 (580350) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1252 (5314) Název ORP3: Kód OPOU2 ČSÚ: 53141 Název

Více

KANALIZAČNÍ ŘÁD. stokové sítě obce SUDOMĚŘICE

KANALIZAČNÍ ŘÁD. stokové sítě obce SUDOMĚŘICE Vodovody a kanalizace Hodonín, a.s. Purkyňova 2933/2, 695 11 Hodonín KANALIZAČNÍ ŘÁD stokové sítě obce SUDOMĚŘICE POZN. Toto je verze kanalizačního řádu utčená ke zveřejnění na webových stránkách společnosti

Více

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov EO. Hranice ČOV Hranice EO

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov EO. Hranice ČOV Hranice EO Odpadní voda popis kanalizace Společnost provozuje 11 čistíren odpadních vod, 61 přečerpávacích stanic a 64 km kanalizačních stok a sběračů, z čehož ve 14 lokalitách je to formou služby pro města a obce

Více

TECHNICKÉ DODACÍ PODMÍNKY

TECHNICKÉ DODACÍ PODMÍNKY spol. s r.o. MALÉ ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD DO 50 EO MČA 6 až MČA 35 TECHNICKÉ DODACÍ PODMÍNKY PRAHA Podkovářská 6 190 00 Praha 9 OBSAH : 1. Použití... 3 2. Technické údaje... 3 2.1 Všeobecně...3 2.2 Parametry

Více

Pozn: Přehledové mapky prezentují území celé obce, do které dotčená část obce spadá. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Pozn: Přehledové mapky prezentují území celé obce, do které dotčená část obce spadá. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Běstovice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 3611.5314.004.01 Název obce: Běstovice Kód obce (IČOB): 00323 (553760) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1252 (5314)

Více

KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ OBCE MALÉ KYŠICE

KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ OBCE MALÉ KYŠICE KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ OBCE MALÉ KYŠICE leden 2015 OBSAH KANALIZAČNÍHO ŘÁDU 1 TITULNÍ LIST KANALIZAČNÍHO ŘÁDU... 3 2 ÚVODNÍ USTANOVENÍ KANALIZAČNÍHO ŘÁDU... 4 2.1 Vybrané povinnosti pro dodržování

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA ROZHODNUTí

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA ROZHODNUTí ~fpr/~ R//7~ 1111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 S009P00JLWV3 MĚSTSKÝ URAD BLANSKO ODBOR ŽIVOTNíHO PROSTŘEDí nám. Svobody 32/3, 678 24 Blansko Pracoviště: nám. Republiky

Více

1.TEORIE: Typy ČOV a zdroje pachových látek na ČOV

1.TEORIE: Typy ČOV a zdroje pachových látek na ČOV NÁVRH METODIKY ODBĚRU VZORKŮ PRO DYNAMICKOU OLFAKTOMETRII PRO TECHNOLOGII ČOV DLE NV Č. 615/2006 Sb. příloha č. 1, ODST. 6.9. ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD 1.TEORIE: Typy ČOV a zdroje pachových látek na ČOV Typy

Více

Předčištění odpadních vod, decentrální čištění odpadních vod. Energetické systémy budov I

Předčištění odpadních vod, decentrální čištění odpadních vod. Energetické systémy budov I Předčištění odpadních vod, decentrální čištění odpadních vod Energetické systémy budov I 1 Decentrální čištění odpadních vod -domovní čistírna odpadních vod několik variant lišící se technologicky, ale

Více

ČOV V HORÁCH 30.5.2013

ČOV V HORÁCH 30.5.2013 Ohlašování DČOV Nová legislativa, zkušenosti z kontrol Diskusní seminář ČOV pro objekty v horách Přírodní řešení nebo high tech? Dolní Morava, Hotel Prometheus, 30. 31. 5. 2013 Ing. Martin Koller, Ing.

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 Vysvětlivky Rok - uvést příslušný rok, za který je zpráva

Více

KANALIZAČNÍ ŘÁD kanalizace pro veřejnou potřebu

KANALIZAČNÍ ŘÁD kanalizace pro veřejnou potřebu KANALIZAČNÍ ŘÁD kanalizace pro veřejnou potřebu obce Přední Výtoň květen 2013 výtisk č. 1 KANALIZAČNÍ ŘÁD PŘEDNÍ VÝTOŇ Majitel kanalizace pro veřejnou potřebu: obec Přední Výtoň Kanalizační stoky - Identifikační

Více

OCHRANA POVODÍ PŘED ODPADNÍ VODOU INTELIGENTNÍ ODLEHČOVACÍ KOMORY, EFEKTIVITA NA ČOV

OCHRANA POVODÍ PŘED ODPADNÍ VODOU INTELIGENTNÍ ODLEHČOVACÍ KOMORY, EFEKTIVITA NA ČOV OCHRANA POVODÍ PŘED ODPADNÍ VODOU INTELIGENTNÍ ODLEHČOVACÍ KOMORY, EFEKTIVITA NA ČOV DOC. ING. JAROSLAV POLLERT, PH.D. KATEDRA ZDRAVOTNÍHO A EKOLOGICKÉHO INŽENÝRSTVÍ FAKULTA STAVEBNÍ ČVUT V PRAZE OBSAH

Více

Membránové ČOV. Radek Vojtěchovský

Membránové ČOV. Radek Vojtěchovský Membránové ČOV Radek Vojtěchovský Daniel Vilím Obsah Membránová filtrace v čištění odpadních vod Membránové bioreaktory Terciární membránová filtrace Opětovné využití vyčištěné odpadní vody 2 Membránová

Více

KANALIZAČNÍ ŘÁD DOLNÍ BOJANOVICE. stokové sítě obce

KANALIZAČNÍ ŘÁD DOLNÍ BOJANOVICE. stokové sítě obce Vodovody a kanalizace Hodonín, a.s. Purkyňova 2, č.p. 2933, 695 11 Hodonín KANALIZAČNÍ ŘÁD stokové sítě obce DOLNÍ BOJANOVICE POZN. Toto je verze kanalizačního řádu utčená ke zveřejnění na webových stránkách

Více

Rozhodnutí. 3. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 3. změna IP )

Rozhodnutí. 3. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 3. změna IP ) KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava Spisová zn.: OZP 573/2009 Kle Rozhodnutí Krajský úřad kraje Vysočina,

Více

CZ051.3608.5104.0083 Paseky nad Jizerou.0083.01 Paseky nad Jizerou

CZ051.3608.5104.0083 Paseky nad Jizerou.0083.01 Paseky nad Jizerou CZ051.3608.5104.0083 Paseky nad Jizerou.0083.01 Paseky nad Jizerou identifikační číslo obce 11820 kód obce 11820 PODKLADY 1. Program rozvoje vodovodů a kanalizací okresu Semily, PIK Vítek, 2000 2. Provozní

Více

Studie zpracování odpadních vod z obce Úhonice

Studie zpracování odpadních vod z obce Úhonice ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra zdravotního a ekologického inženýrství Waste water treatment study in the vilage Úhonice Studijní program: Stavební inženýrství Studijní obor:

Více

CZ051. 3608.5104.0072 Bukovina u Čisté.0072.01 Bukovina u Čisté

CZ051. 3608.5104.0072 Bukovina u Čisté.0072.01 Bukovina u Čisté CZ051. 3608.5104.0072 Bukovina u Čisté.0072.01 Bukovina u Čisté identifikační číslo obce 01608 kód obce 01608 PODKLADY 1. Program rozvoje vodovodů a kanalizací okresu Semily, PIK Vítek, 2000 2. Územní

Více

Domovní čistírny odpadních vod I

Domovní čistírny odpadních vod I Domovní čistírny odpadních vod I E-ASIO Domovní ČOV I Obsah Čistírna nebo žumpa Rozdělení ČOV podle velikosti Domovní ČOV Normy pro domovní ČOV Jak navrhovat domovní ČOV Vhodnost jednotlivých technologií

Více

GALVAN CZ s.r.o. Galvanovna GALVAN CZ, Provozovna Oderská Integrované povolení čj. MSK 87709/2007 ze dne 23.11.2007, ve znění pozdějších změn

GALVAN CZ s.r.o. Galvanovna GALVAN CZ, Provozovna Oderská Integrované povolení čj. MSK 87709/2007 ze dne 23.11.2007, ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Financování vodohospodářské infrastruktury z 25.11.2010 1

Financování vodohospodářské infrastruktury z 25.11.2010 1 Financování vodohospodářské infrastruktury z rozpočtu Královéhradeckého kraje 25.11.2010 1 Krajský program Rozvoj infrastruktury v oblasti vodního hospodářství (zásobování pitnou vodou a odkanalizování)

Více

Smlouva o odvádění splaškových odpadních vod č.

Smlouva o odvádění splaškových odpadních vod č. Smlouva o odvádění splaškových odpadních vod č. I. Smluvní strany Obec Pavlovice (vlastník a provozovatel kanalizace) Pavlovice 18, 258 01 Vlašim IČO: 00508471 zastoupená starostou obce Ing. Janem Dufalou

Více

Hydrogeologie a právo k část 4.

Hydrogeologie a právo k část 4. Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 část 4. Zasakování odpadních vod do půdní vrstvy Do 1.8. 2010 bylo možno vypouštět odpadní vody do vod podzemních prostřednictvím půdní vrstvy ve smyslu 38 odstavce 4

Více

KANALIZAČNÍ ŘÁD kanalizace pro veřejnou potřebu

KANALIZAČNÍ ŘÁD kanalizace pro veřejnou potřebu KANALIZAČNÍ ŘÁD kanalizace pro veřejnou potřebu Bavorovice, Munice, Purkarec (připojené části města Hluboká nad Vltavou) listopad 2014 výtisk č. 4 1 KANALIZAČNÍ ŘÁD Bavorovice, Munice,Purkarec Majitel

Více

Nařízení vlády č. 57/2016 Sb.

Nařízení vlády č. 57/2016 Sb. Nařízení vlády č. 57/2016 Sb. Ing. Evžen Zavadil Školení VPÚ září 2016 38 Odpadní vody Rozšíření možnosti vypouštění odpadních vod do vod podzemních na: Jednotlivé stavby pro bydlení Jednotlivé stavby

Více

Brandýs nad Orlicí. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Brandýs nad Orlicí. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Brandýs nad Orlicí Kód části obce PRVK: 3611.5313.006.01 Název obce: Brandýs nad Orlicí Kód obce (IČOB): 00927 (579947) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1287 (5313) Název ORP3: Ústí

Více

KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ MĚSTA PACOV MÍSTNÍ ČÁSTI BEDŘICHOV

KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ MĚSTA PACOV MÍSTNÍ ČÁSTI BEDŘICHOV KANALIZAČNÍ ŘÁD STOKOVÉ SÍTĚ MĚSTA PACOV MÍSTNÍ ČÁSTI BEDŘICHOV (zpracovaného podle zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a prováděcí vyhlášky č. 428/2001 Sb., k tomuto

Více

Aplikace membrán pro čištění komunálních odpadních vod

Aplikace membrán pro čištění komunálních odpadních vod Aplikace membrán pro čištění komunálních odpadních vod Ing. Marcel Gómez Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. ) Brand department and Communication department Cíle přednášky Co jsou membránové bioreaktory

Více

SYSTÉMY BIOLOGICKÉHO ODSTRAŇOVÁNÍ NUTRIENTŮ

SYSTÉMY BIOLOGICKÉHO ODSTRAŇOVÁNÍ NUTRIENTŮ SYSTÉMY BILGICKÉH DSTRAŇVÁNÍ NUTRIENTŮ Degradace organických dusíkatých sloučenin Bílkoviny (-NH 2 ) hydrolýza deaminační proteázy enzymy aminokyseliny amoniakální dusík + organické látky nitrifikace ox/anox

Více

ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD AS-VARIOcomp K PROVOZNÍ DENÍK

ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD AS-VARIOcomp K PROVOZNÍ DENÍK ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD AS-VARIOcomp K PROVOZNÍ DENÍK 2 ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD AS-VARIOcomp 5-20 K PROVOZNÍ DENÍK Platnost od 01. 10. 2015 Tel.: 548 428 111 Fax: 548 428 100 http://www.asio.cz e-mail: asio@asio.cz

Více

geotextilie (zajistí objednatel)

geotextilie (zajistí objednatel) PROVOZNĚ MANIPULAČNÍ ŘÁD ZEMNÍ PÍSKOVÝ FILTR RG-PF 3, RG-PF8, RG-PF12, RG-PF16 Popis zařízení Biologický zemní filtr slouží k doc ište ní splaškových odpadních vod z rodinných domku c i rekreac ních objektu

Více

Odbor životního prostředí Mírové náměstí 1, 341 01 Horažďovice tel.:+420 371 430 545, e-mail: vaskova@muhorazdovice.cz

Odbor životního prostředí Mírové náměstí 1, 341 01 Horažďovice tel.:+420 371 430 545, e-mail: vaskova@muhorazdovice.cz M Ě S T S K Ý Ú Ř A D Odbor životního prostředí Mírové náměstí 1, 341 01 Horažďovice tel.:+420 371 430 545, e-mail: vaskova@muhorazdovice.cz H O R A Ž Ď O V I C E Váš dopis č.j. / ze dne: Číslo jednací:

Více

VÝSTAVA VODOVODY KANALIZACE PŘISPÍVÁ K LEPŠÍ KOMUNIKACI MEZI ODBORNÍKY, STÁTNÍ SPRÁVOU A SAMOSPRÁVOU

VÝSTAVA VODOVODY KANALIZACE PŘISPÍVÁ K LEPŠÍ KOMUNIKACI MEZI ODBORNÍKY, STÁTNÍ SPRÁVOU A SAMOSPRÁVOU SOVAK Časopis oboru vodovodů a kanalizací číslo 5/2008, strana 1/161 SOVAK ROČNÍK 17 ČÍSLO 5 2008 OBSAH: Dana Meissnerová Výstava VODOVODY KANALIZACE přispívá k lepší komunikaci mezi odborníky, státní

Více

PRO VEŘEJNOU KANALIZACI VODOCHODY-HOŠTICE

PRO VEŘEJNOU KANALIZACI VODOCHODY-HOŠTICE KANALIZAČNÍ ŘÁD PRO VEŘEJNOU KANALIZACI VODOCHODY-HOŠTICE VLASTNÍK A PROVOZOVATEL INFRASTRUKTURY: Obec Vodochody zastoupená starostou Václavem Aronem Průběžná 50 250 69 Vodochody Verze: 3/2014 Datum zpracování:

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik ZEVOS a.s. Nádražní 25 686 01 Uherské Hradiště datum 2. září 2010 oprávněná úřední osoba Ing. Diana Tkadlecová číslo jednací

Více

Závazná právní úprava odvádění odpadních splaškových vod a možnosti likvidace odpadních vod v místní části Kopřivnice - Lubina

Závazná právní úprava odvádění odpadních splaškových vod a možnosti likvidace odpadních vod v místní části Kopřivnice - Lubina PŘÍLOHA Č. 3 Pravidel Závazná právní úprava odvádění odpadních splaškových vod a možnosti likvidace odpadních vod v místní části Kopřivnice - Lubina Úvod Vlastník nemovitosti produkující odpadní vody musí

Více

Čištění odpadních vod z malých zdrojů znečištění:

Čištění odpadních vod z malých zdrojů znečištění: Ing. Václav Šťastný, Ing. Věra Jelínková, Ing. Filip Wanner Čištění odpadních vod z malých zdrojů znečištění: možnosti reakce na klimatické a legislativní změny Čištění odpadních vod z malých zdrojů znečištění

Více

Nařízení vlády č. 401/2015 Sb.

Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a do kanalizací a o

Více

R O Z H O D N U T Í. Dle rozdělovníku. Věc: Rozšíření a intenzifikace ČOV Jeneč z 2500 EO na 3750 EO, kat. ú. Jeneč u Prahy

R O Z H O D N U T Í. Dle rozdělovníku. Věc: Rozšíření a intenzifikace ČOV Jeneč z 2500 EO na 3750 EO, kat. ú. Jeneč u Prahy Městský úřad Černošice odbor životního prostředí Oddělení vodního hospodářství Podskalská 1290/19 120 00 Praha 2 zivotni@mestocernosice.cz Dle rozdělovníku oprávněná úřední osoba: Ing. Věra Zelinková telefon:

Více

Praktické zkušenosti s provozováním komunální ČOV s MBR. Daniel Vilím

Praktické zkušenosti s provozováním komunální ČOV s MBR. Daniel Vilím Praktické zkušenosti s provozováním komunální ČOV s MBR Daniel Vilím Obsah Technologie membránové separace v čištění odpadních vod ČOV Benecko-Štěpanická Lhota Proč MBR? Popis ČOV Benecko-Štěpanická Lhota

Více

Městský úřad Náchod Masarykovo náměstí 40, PSČ 547 61 Náchod

Městský úřad Náchod Masarykovo náměstí 40, PSČ 547 61 Náchod Městský úřad Náchod Masarykovo náměstí 40, PSČ 547 61 Náchod odbor výstavby a územního plánování odloučené pracoviště Palachova 1303, Náchod, tel.: 491 405 111 Spisová značka: 1026/2011/VÝST/Jž/ Náchodě

Více

Semanín. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ)

Semanín. B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI (části obce - ZSJ) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Semanín Kód části obce PRVK: 3611.5301.078.01 Název obce: Semanín Kód obce (IČOB): 14715 (555240) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1279 (5301) Název ORP3: Kód OPOU2 ČSÚ: 53011 Název

Více

ŽÁDOST O POVOLENÍ K VYPOUŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO VOD POVRCHOVÝCH PRO POTŘEBY JEDNOTLIVÝCH OBČANŮ (DOMÁCNOSTÍ) A O STAVEBNÍ POVOLENÍ K DOMOVNÍ ČISTÍRNĚ

ŽÁDOST O POVOLENÍ K VYPOUŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO VOD POVRCHOVÝCH PRO POTŘEBY JEDNOTLIVÝCH OBČANŮ (DOMÁCNOSTÍ) A O STAVEBNÍ POVOLENÍ K DOMOVNÍ ČISTÍRNĚ *) Příloha č. 18 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. *) Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O POVOLENÍ K VYPOUŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO VOD POVRCHOVÝCH PRO POTŘEBY JEDNOTLIVÝCH OBČANŮ (DOMÁCNOSTÍ)

Více

OBSAH KANALIZAČNÍHO ŘÁDU

OBSAH KANALIZAČNÍHO ŘÁDU OBSAH KANALIZAČNÍHO ŘÁDU 1 TITULNÍ LIST KANALIZAČNÍHO ŘÁDU... 3 2 ÚVODNÍ USTANOVENÍ KANALIZAČNÍHO ŘÁDU... 4 2.1 Vybrané povinnosti pro dodržování kanalizačního řádu... 4 2.2 Cíle kanalizačního řádu...

Více

7/2003 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 19. prosince 2002. o vodoprávní evidenci

7/2003 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 19. prosince 2002. o vodoprávní evidenci 7/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 19. prosince 2002 o vodoprávní evidenci Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí stanoví podle 19 odst. 2 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a

Více