ÚVODEM, ANEB K ČEMU JE TATO BROŽURA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ÚVODEM, ANEB K ČEMU JE TATO BROŽURA"

Transkript

1 DROGY A ZÁKON Projekt Prevence drogové kriminality v oblasti drog je realizován v rámci projektu Prevence drogové kriminality v příhraničí financovaného ministerstvem vnitra

2 ÚVODEM, ANEB K ČEMU JE TATO BROŽURA Tato brožura si klade za cíl seznámit uživatele drog i neuživatele se zákony platnými na území České republiky. Drogy jsou zde mimo zákon. V podstatě uvádíme několik užitečných rad, jak se nedopouštět kriminální činnosti, a také informace o negativních dopadech a rizicích při užívání drog. Dále se například dozvíte, jaké sankce hrozí řidičům, u nichž se prokáže užití marihuany či jiných drog, a také třeba jaké tresty hrozí těm, kteří mají drogy u sebe, nebo s nimi obchodují. Bereš drogy? Hazarduješ se svým zdravím a riskuješ závislost. Máš u sebe drogy? Dealuješ? Pěstuješ? Pokud ano, dopouštíš se nelegální činnosti, za kterou ti hrozí trest. Respektujeme životní cestu každého, respektujeme chuť zkusit nějakou zakázanou látku, respektujeme i toho, kdo je na drogách závislý. Na druhou stranu to rozhodně neschvalujeme! Chceme ovšem upozornit na všechna rizika, která hrozí každému, kdo přijde s drogami do styku. NELEGÁLNÍ DROGY A LEGISLATIVA ČESKÉ REPUBLIKY VE ZKRATCE Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy Vaříš pervitin? Prodáváš jej kamarádům? Dělíš se s lidmi na tanečních akcích o svou marihuanu či extázi? Tak se toho vyvaruj. Dopouštíš se totiž nelegální výroby a distribuce drog, za což tě v lepším případě čeká peněžitý trest, v tom horším až pět let za mřížemi. Až deset let vězení tě pak čeká v případě, že něco podobného spácháš jako člen organizované skupiny, proviníš se vůči dítěti mladšímu patnácti let nebo vyjde najevo, že jsi byl v minulosti kvůli drogám již trestán. Je lepší si nezahrávat. Na první pohled to může být velká sranda. Hudba, tanec a drogy, které tě propojí s ostatními. Nakonec se ale probudíš do zlého snu, v němž tvůj kamarád neodhadl sílu drogy a zkolaboval. V případě, že jsi mu drogu opatřil, máš problém. Za těžkou újmu na zdraví ti hrozí až dvanáct let. Skončí-li to smrtí, dokonce osmnáct. Přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu Máš u sebe narkosáčky plné marihuany? Schováváš si pořádnou kostku hašiše? Nebo snad jakoukoliv jinou nelegální drogu v množství větším než malém?

3 Tak v takovém případě ti nemusí pomoci ani to, že máš drogu jen pro vlastní potřebu. Propadnutí věci, je to nejmenší, co se ti může stát. Ve hře je i pobyt ve vězení. A to po dobu jednoho roku. V případě, že množství, které soud uzná jako větší než malé, překročíš mnohonásobně, může být trest až pětiletý. V případě dalších látek, například pervitinu, jsou postihy ještě tvrdší. A pozor. I když máš látku v množství menším než malém, nejsi z obliga. V takovém případě je to přestupek a minimálně pokuta tě nemine, a to až 15 tisíc Kč. Nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku Máš ve skleníku rostliny konopí? Pokud soud rozhodne, že je pěstované množství větší než malé, dopouštíš se trestného činu, za který ti hrozí přinejmenším peněžitý trest nebo šest měsíců za mřížemi. Dokonce rok vězení, pak hrozí pěstitelům hub s obsahem Psilocybinu. A pozor. V případě, že množství větší než malé překročíš mnohonásobně, můžeš očekávat tresty ještě mnohem tvrdší. Například i pět let za mřížemi. Výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu Aby ses dopouštěl drogové kriminality, nemusíš mít u sebe v podstatě žádné hotové drogy. Stačí už jen to, že máš prostředky či přísady ve větším množství, z nichž se drogy vyrábějí. Těmto prostředkům se říká v zákoně tzv. prekursory. Mohou to být například léky s obsahem pseudoefedrinu sloužící k výrobě pervitinu, jako jsou například: Paralen Plus, Modafen, Modafed, Cirrus, Claritine Active, Sudafed, apod. Takové léky se v lékárnách v ČR vydávají výhradně na občanský průkaz v maximálním množství 900 miligramů účinné látky na osobu. Takže pozor! Máš-li toho víc, dopouštíš se trestné činnosti a můžeš mít problém se zákonem. Šíření toxikomanie Nabádáš kamaráda na večírku, aby si dal práska marihuany, nebo třeba lajnu něčeho ostřejšího? Dopouštíš se tak šíření toxikomanie, za což ti hrozí až tři roky ve vězení. Podporuješ-li šíření drog jako člen organizované skupiny, pobízíš osoby mladší patnácti let, nebo využíváš k takovému chování sdělovacích prostředků včetně internetu, Facebooku a dalších sociálních sítí, hrozí ti až pětiletý trest za mřížemi.

4 DROGY A JEJICH NEGATIVNÍ ÚČINKY Drogy tedy omamné a psychotropní látky, obecně ovlivňují biochemické procesy v mozku a navozují různé stavy změněného vnímání a prožívání reality. Právě tyto stavy mohou být velice nebezpečné. Kromě pocitů euforie a slasti může snadno dojít například k dezorientaci, stihomamům, bludným představám a halucinacím, změnám vnímání prostoru a času, ale také k úzkostem a dokonce k takzvané toxické psychóze, která může dovést člověka až k sebevraždě. Všechny tyto stavy ovlivňují chování osoby pod vlivem drog a může tak dojít k mnoha nebezpečným situacím (dopravní nehody, úrazy, agresivní chování, dehydratace, vyčerpání organismu, apod.). Dalším a nejzávažnějším rizikem při užívání drog je předávkování při užití vysoké životu nebezpečné - účinné látky. Dále pak nevhodná a nebezpečná kombinace různých druhů drog a užívání látek, u nichž lze jen velmi těžko odhadnout jejich účinnost. Tato rizika mohou vést k ohrožení života a dokonce k úmrtí. DROGY, ZÁVISLOST A NEŽÁDOUCÍ SOCIÁLNÍ DOPADY Užívání drog se dělí do několika kategorií. Za prvé se jedná o příležitostné experimentování zejména při neformálních společenských akcích (koncerty, diskotéky, párty, apod.). Při tomto užívání hrozí rizika popsaná v předchozím odstavci. Další kategorií je pak takzvané rizikové užívání. Jedná se v podstatě o časté užívání mnohdy i několikrát týdně. Zde hrozí kromě výše popsaných rizik i dlouhodobější negativní psychické a fyzické projevy např. snížení imunity organismu, selhání ledvin či jater, srdeční problémy, nesoustředěnost, podrážděnost, poruchy paměti, deprese, rozvoj dalších závažných psychických problémů (paranoia, schizofrenie, apod.), a také může dojít k získání závislosti. Samotná závislost na drogách přináší celou škálu zdravotních, psychických a sociálních rizik nejen pro závislého, ale i pro jeho okolí. V podstatě se jedná o spirálu potřeby drogy, shánění drogy či prostředků na drogy mnohdy za hranicí zákona, a rizikové užívání.

5 Kromě přenosu závažných infekčních onemocnění (HIV, Hepatitida B, C, Syfilis, atd.) způsobeného například sdílením použitých stříkaček či nechráněným sexem, je závislý ohrožen nezaměstnaností, dluhy, sociálním vyloučením, chudobou či bezdomovectvím. Zároveň tito lidé ztrácejí běžné společenské vazby a v na vrcholu jejich hodnotového žebříčku bývá právě ona droga, kolem níž se točí úplně vše v životě závislého. Tito lidé se pak v tomto důsledku dopouštějí mimo jiné majetkové, ale i násilné trestné činnosti, za kterou jim hrozí tresty odnětí svobody dle Trestního zákoníku ČR. V případě závislosti je rovněž velmi obtížné z této spirály vystoupit a vrátit se do běžného života, což někomu může trvat několik let a jinému se to nemusí podařit vůbec. DROGY A ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL Za spáchání dopravního přestupku "Řízení vozidla bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo po užití jiné návykové látky nebo v takové době po požití alkoholického nápoje nebo užití jiné návykové látky, po kterou je ještě pod jejich vlivem" je řidičům přičítáno 7 bodů v rámci bodového systému. Jedná se tedy o jeden z nejzávažnějších přestupků. Tento přestupek nelze řešit v blokovém řízení udělením blokové pokuty, ale po spáchání přestupku je s řidičem zahájeno správní řízení. Ve správním řízení pak hrozí sankce Kč. Za spáchání tohoto přestupku se udělí i zákaz činnosti (řízení motorových vozidel) od 6 měsíců do 1 roku. Za spáchání přečinu "Řízení ve stavu vylučujícím způsobilost (alkohol a návykové látky)" je řidičům přičítáno 7 bodů v rámci bodového systému (bodového hodnocení řidičů). Tento skutek je vždy projednáván soudem. V trestním řízení pak hrozí sankce Odnětí svobody až do 3 let, peněžitý trest. Za spáchání tohoto přečinu se obvykle udělí i zákaz činnosti (řízení motorových vozidel) na 1-10 let. Řidič se vystavuje zadržení řidičského průkazu (dle 118 b zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu) v následujících případech: řídil vozidlo pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky, odmítl se na výzvu policisty podrobit zkoušce ke zjištění, není-li ovlivněn alkoholem, odmítl se na výzvu policisty v případě, že dechová zkouška byla pozitivní, podrobit lékařskému vyšetření ke zjištění, není-li ovlivněn alkoholem, odmítl se na výzvu policisty podrobit lékařskému vyšetření, není-li ovlivněn jinou návykovou látkou.

6 Řízení motorových vozidel pod vlivem alkoholu Alkohol sice nespadá mezi nelegální návykové látky, nicméně za volantem se na něj vztahuje prakticky nulová tolerance. Znamená to, že zjistí-li policejní dechová zkouška ovlivnění řidiče alkoholem, jedná se o přestupek, kdy řidiči může být uložena pokuta ve výši od Kč až do Kč a uložen trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na dobu od 6 měsíců až do 12 měsíců. Je-li hladina alkoholu vyšší než 0,3, řidič přichází o 7 bodů z bodového systému. Je-li hladina alkoholu vyšší než 1, jedná se o trestný čin (přečin), za který řidiči navíc hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. Řízení motorových vozidel pod vlivem marihuany Marihuana negativně ovlivňuje tzv. kognitivní funkce v mozku. I přesto, že můžete mít pocit vysoké koncentrace, může dojít k tříštění pozornosti, kdy se řidič zaměří na činnost, která ho odvádí od řízení vozidla. Prodlužuje se tak reakční doba a při nečekaných událostech je riziko nehody mnohem pravděpodobnější. Obsah THC ve slinách a v moči lze policejními testery a lékařským vyšetřením vypozorovat až do jednoho týdne od posledního užití. Při pozitivním testu hrozí řidiči zákaz činnosti ztráta 7 bodů z bodového systému, zákaz řízení (viz výše) a dále přestupkové řízení či soud na základě vyhodnocení míry aktuální nezpůsobilosti řidiče policistou a míry tzv. intoxikace (aktuálního vlivu návykové látky) lékařem. Řízení motorových vozidel pod vlivem pervitinu či amfetaminů Metamfetamin a amfetaminy odbourávají u řidiče zábrany, opět mění jeho tzv. kognitivní funkce především odhad vzdálenosti a rychlosti. Často tak dochází k chybným vyhodnocením dopravních situací a především k nutkání k rychlé a rizikové jízdě, která ohrožuje ostatní účastníky silničního provozu. Tyto látky negativně ovlivňují soustředění řidiče. Řidič pod jejich vlivem může mít například pocit, že vnímá dopravní situaci na třech vzdálených křižovatkách současně, nicméně je jeho pozornost tříštěna a odvedena od situace, v níž se zrovna nachází. Obsah amfetaminů lze opět zjistit policejními testery a následně lékařským vyšetřením až tři dny od posledního užití těchto látek. Při pozitivním testu hrozí řidiči zákaz činnosti ztráta 7 bodů z bodového systému, zákaz řízení (viz výše) a dále přestupkové řízení či soud na základě vyhodnocení míry aktuální nezpůsobilosti řidiče policistou a míry tzv. intoxikace (aktuálního vlivu návykové látky) lékařem.

7 ZÁVĚR Věříme, že Vám budou tyto informace užitečné. Zdali se podle nich zařídíte, je sice pouze na Vás, ale doporučujeme si se zákonem nezahrávat a stejně tak se zdravím Vás i Vašeho okolí.

8 UŽITEČNÉ KONTAKTY PRO CIZÍ STÁTNÍ PŘÍSLUŠNÍKY Centrum na podporu integrace cizinců v Liberci Hanychovská 622, Liberec; tel.: , ; icliberec@suz.cz; Centrum na podporu integrace státních příslušníků třetích zemí v Ústeckém kraji Realizátor: Poradna pro integraci, o.s. Kontakty: Velká Hradební 33, Ústí nad Labem tel.: Odbor Cizinecké policie ČR Krajské ředitelství policie Libereckého kraje Nám. Dr. E. Beneše 584/ Liberec 1 Telefon: Fax: Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje Územní odbor Most Adresa: Václava Řezáče 224, Most Telefon: mouo@mvcr.cz Velvyslanectví Polské republiky v Praze Valdštejnská 8, Praha 1 Tel.: (+420) Fax: (+420) ambrpczechy@mbox.vol.cz Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze Vlašská Praha 1 (Malá Strana) Tel.: (+420) Britské velvyslanectví v Praze Thunovská 14, , Praha 1 ukinczechrepublic@fco.gov.uk Tel.:

9 Velvyslanectví Ruské Federace v České Republice Nám. Pod kaštany 1, , Praha 6 Tel.: (+420) , embrus@bluetone.cz, embczech@rambler.ru Velvyslanectví Ukrajiny v České republice Charlese de Gaulla 29, , Praha 6 Tel.: , emb_cz@mfa.gov.ua web: Velvyslanectví Vietnamské socialistické republiky Plzeňská 214/2578, , Praha 5 dsqvietnamcz@yahoo.com Tel.: web: O NÁS Sdružení Most k naději (MONA) je právnickou osobou, která vznikla v roce 1995 registrací u MV ČR. Samotný vznik organizace byl motivován zhoršující se situací v oblasti zneužívání drog a nárůstu HIV/AIDS, dále pak sociálně vyloučenými komunitami a lokalitami, včetně rozmachu sociálních patologií v nejpostiženějších částech severočeského regionu. Aktuálně poskytuje MONA své služby na celém území Ústeckého a Libereckého kraje, kde provozuje síť K-Center pro uživatele drog v Mostě, Žatci, České Lípě a Liberci a dále terénní drogové programy s pokrytím celého Libereckého kraje, Mostu, Bíliny, Duchcova, Litvínova a dalších měst Ústeckého kraje. V rámci těchto služeb nabízí terénní pracovníci uživatelům drog čisté injekční stříkačky, zdravotní materiál, sociální poradenství, zprostředkování léčby závislosti a další služby. Kromě služeb pro uživatele drog provozujeme i další projekty. Centrum pro rodinu a následnou péči (CRaNP) Program následné péče Centra pro rodinu a následnou péči poskytuje služby v oblasti sociálního poradenství a následné péče pro lidi závislé na návykových látkách, lidi ohrožené závislostí a jejich blízké.

10 Odborné sociální poradenství v Bělušicích Projekt reaguje na současnou situaci osob propouštěných z výkonu trestu odnětí svobody, jejichž situace je na trhu práce velice nepříznivá. Tato skutečnost způsobuje u mnoho z nich nemožnost získat legální zaměstnání a zajistit legálním způsobem svou obživu, po velmi krátké době opětovně propadají do kriminálních struktur, drogové či jiné závislosti. Hlavním cílem projektu je předcházení sociálnímu vyloučení u těchto osob důrazem především na prevenci sociálně patologických jevů včetně prevence kriminality. Dům na půl cesty Dům na půl cesty poskytuje pobytové služby pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, popřípadě pro osoby z jiných zařízení pro péči o děti a mládež, a pro osoby, které jsou propuštěny z výkonu trestu odnětí svobody nebo ochranné léčby. Linka duševní tísně Linka duševní tísně představuje první pomoc lidem, kteří se octnou v problémech. Závažnost témat, s jakými se na naše pracoviště obracejí, je často vysoká: pomáháme jim hledat cesty z domácího násilí, ze vztahových potíží, odvracíme je od sebevražedných tendencí, učíme je vyrovnávat se s krizemi a hledat nový smysl života. Služby sociální prevence Tato služba je poskytována osobám, které vedou rizikový způsob života nebo jsou tímto způsobem života ohroženy. Služba je určena pro problémové skupiny osob, uživatele návykových látek nebo omamných psychotropních látek, osoby bez přístřeší, osoby žijící v sociálně vyloučených komunitách a jiné sociálně ohrožené skupiny. Cílem služby je tyto osoby vyhledávat a minimalizovat rizika jejich způsobu života.

11 KONTAKTY NA MONA Program Prevence drogové kriminality v oblasti drog Koordinátorka: Bc. Lenka Acs Holakovská, DiS., tel.: , vedouci.atk2@mostknadeji.cz Ředitel MONA Lubomír Šlapka, tel.: , reditel@mostknadeji.cz Webové stránky:

12 MOST K NADĚJI, o.s. Instituce registrovaná Ministerstvem vnitra ČR č.j.: II/s-OS/ /95-R IČO: P. Jilemnického Most 1 reditel@mostknadeji.cz Copyright 2013 Most k naději, o.s. Všechna práva vyhrazena Vydavatel: MONA Redakce: Pech Pavel, Acs Holakovská Lenka, Stich Jiří Počet výtisků: 4000

SPOLEČNÁ TISKOVÁ ZPRÁVA

SPOLEČNÁ TISKOVÁ ZPRÁVA NÁRODNÍ MONITOROVACÍ STŘEDISKO PRO DROGY A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI Úřad vlády České republiky Nábřeží Edvarda Beneše 4 118 01 Praha 1 Malá Strana tel.: +420 296 153 222 fax: +420 296 153 264 SPOLEČNÁ TISKOVÁ

Více

NÁVYKOVÉ LÁTKY A ZÁKON Přehled mezinárodních úmluv v oblasti omamných a psychotropních látek a) Jednotná úmluva o omamných látkách ze dne 31.3.1961 Československo úmluvu ratifikovalo v roce 1965 b) Úmluva

Více

NÁVYKOVÉ LÁTKY A ZÁKON

NÁVYKOVÉ LÁTKY A ZÁKON NÁVYKOVÉ LÁTKY A ZÁKON zák. č. 200/1990 Sb. o přestupcích zák. č. 167/1998 Sb. o návykových látkách NÁVYKOVÉ LÁTKY A ZÁKON zák. č. 379/2005 Sb. o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými

Více

Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků:

Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků: Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků: Přestupky za 1 bod: Nedovolené užití dálnice nebo silnice pro motorová vozidla nemotorovým vozidlem nebo motorovým vozidlem, jehož konstrukce nebo technický

Více

NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ

NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ I. II. NÁVYKOVÉ LÁTKY A LEGISLATIVA III. NÁVYKOVÉ LÁTKY VE ŠKOLNÍM PROSTŘEDÍ 1 Charakteristika současné drogové

Více

PŘÍLOHY Tabulky Množství držených drog a orientační ceny drog. Tabulka 1 Přehled vývoje orientačních cen drog v v ČR 1

PŘÍLOHY Tabulky Množství držených drog a orientační ceny drog. Tabulka 1 Přehled vývoje orientačních cen drog v v ČR 1 PŘÍLOHY 1.1. Tabulky 1.1.1. Množství držených drog a orientační ceny drog Tabulka 1 Přehled vývoje orientačních cen drog v v ČR 1 Tabulka 2 Množství větší než malé 2 1 Materiály ze semináře o protidrogové

Více

Za co jsou body od 1. července 2013

Za co jsou body od 1. července 2013 Za co jsou body od 1. července 2013 Porušení předpisů při provozu na pozemních komunikacích řízení motorového vozidla bez držení příslušné skupiny nebo podskupiny řidičského oprávnění ( 22/1 e) bod 1)

Více

Trestněprávní aspekty nedovoleného nakládání s konopím

Trestněprávní aspekty nedovoleného nakládání s konopím Trestněprávní aspekty nedovoleného nakládání s konopím Mgr. Hana Gajdošíková XII. mezinárodní konference Společnosti pro návykové nemoci ČLS J.E.Purkyně 45. mezinárodní konference AT sekce Psychiatrické

Více

S t a n o v í m : 1. V čl. 2 odst. 4 se slovo hodnost nahrazuje slovy hodnostní označení.

S t a n o v í m : 1. V čl. 2 odst. 4 se slovo hodnost nahrazuje slovy hodnostní označení. S t a n o v í m : 150 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 5. listopadu 2009, kterým se mění závazný pokyn policejního prezidenta č. 30/2009, o plnění úkolů v trestním řízení Čl. I Změna závazného

Více

záměrem navrhované úpravy je umožnění pacientům užívajících konopí pro léčebné účely pěstování malého množství rostliny konopí pro vlastní potřebu

záměrem navrhované úpravy je umožnění pacientům užívajících konopí pro léčebné účely pěstování malého množství rostliny konopí pro vlastní potřebu KOZA konopný zákon Zadání záměrem navrhované úpravy je umožnění pacientům užívajících konopí pro léčebné účely pěstování malého množství rostliny konopí pro vlastní potřebu dvě verze novely, jedna orientovaná

Více

DROGY A MÉDIA - právní minimum

DROGY A MÉDIA - právní minimum DROGY A MÉDIA - právní minimum Hana Gajdošíková Seminář pro novináře a experty v oblasti PR Praha, 4. dubna 2007 Osnova primární a sekundární drogová kriminalita rozsudek NS ČR o pěstování konopí pojmy

Více

- prezentace je určená k promítnutí studentům a seznamuje je s problematikou sociálně patologických jevů

- prezentace je určená k promítnutí studentům a seznamuje je s problematikou sociálně patologických jevů Číslo projektu Název školy Autor Tématická oblast Téma CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Základy společenských věd Sociálně patologické jevy Ročník 1. Datum tvorby

Více

7 --- 2.500 20.000 6 měs. - 1 rok 125c / 1b) 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1c) 7 --- 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1d)

7 --- 2.500 20.000 6 měs. - 1 rok 125c / 1b) 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1c) 7 --- 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1d) Přestupek (zkráceně) Přestupek Body Řízení pod vlivem alkoholu (nad 0,3 promile) Řízení ve stavu vylučujícím způsobilost (alkohol, návykové látky) Řízení ve stavu vylučujícím způsobilost (alkohol a návykové

Více

Vynucování práva týkající se řízení pod vlivem alkoholu v ČR

Vynucování práva týkající se řízení pod vlivem alkoholu v ČR Vynucování práva týkající se řízení pod vlivem plk. Ing. Leoš Tržil, ŘSDP PP ČR Praha 26. září 2012 Alkohol a jeho řešení Resortní akční program MV pro plnění Národní strategie bezpečnosti Národní strategie

Více

Trestněprávní aspekty nedovoleného nakládání s konopím

Trestněprávní aspekty nedovoleného nakládání s konopím Trestněprávní aspekty nedovoleného nakládání s konopím Mgr. Hana Gajdošíková XII. mezinárodní konference Společnosti pro návykové nemoci ČLS J.E.Purkyně 45. mezinárodní konference AT sekce Psychiatrické

Více

TABULKA PŘESTUPKŮ, TRESTNÝCH ČINŮ A BODOVÉHO HODNOCENÍ

TABULKA PŘESTUPKŮ, TRESTNÝCH ČINŮ A BODOVÉHO HODNOCENÍ TABULKA PŘESTUPKŮ, TRESTNÝCH ČINŮ A BODOVÉHO HODNOCENÍ Stav od 20.2.2016 Jedná se pouze o informativní přehled bez záruky! WWW.YESPOJISTENI.CZ příslušného zákona Skutková podstata protiprávního jednání

Více

Informace. o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY I. Q 2010 A TRESTNÉ ČINY

Informace. o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY I. Q 2010 A TRESTNÉ ČINY Informace o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY I. Q 2010 A TRESTNÉ ČINY Obsah Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body...2 Bodované přestupky a trestné činy podle jednotlivých zákonů...3

Více

Užívání drog v ČR v r. 2011

Užívání drog v ČR v r. 2011 Užívání drog v ČR v r. Vlastimil Nečas, RVPPK 9// Klíčové indikátory celoživotní prevalence,,,,, - - - - -6 Marihuana nebo hašiš 6,,8, 6,8, Extáze, 6,,,, Pervitin nebo amfetaminy,8,,,, Kokain,,9,6,,6 Nové

Více

POKUTY za přestupky a správní delikty v silniční dopravě

POKUTY za přestupky a správní delikty v silniční dopravě POKUTY za přestupky a správní delikty v silniční dopravě Podle zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších

Více

Přílohy Příloha č. 1: Heroin Příloha č. 2: Kokain Příloha č. 3: Pervitin Příloha č. 4: Extáze Příloha č. 5: Marihuana Příloha č.

Přílohy  Příloha č. 1: Heroin Příloha č. 2: Kokain Příloha č. 3: Pervitin Příloha č. 4: Extáze Příloha č. 5: Marihuana Příloha č. Seznam příloh Příloha č. 1 - Heroin Příloha č. 2 Kokain Příloha č. 3 - Pervitin Příloha č. 4 Extáze Příloha č. 5 Marihuana Příloha č. 6 Hašiš Příloha č. 7 Halucinogenní houby Příloha č. 8 LSD Příloha č.

Více

Služby sociální péče a služby sociální prevence

Služby sociální péče a služby sociální prevence Služby sociální péče a služby sociální prevence Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů upravuje tyto formy sociálních služeb: Podle typu sociální situace rozlišujeme

Více

Zákony a alkohol - paragrafy, předpisy, nařízení a zákazy spjaté s pitím alkoholických nápojů - Alkoholik.c

Zákony a alkohol - paragrafy, předpisy, nařízení a zákazy spjaté s pitím alkoholických nápojů - Alkoholik.c Před alkoholem ve specifických případech, tedy především při výkonu zaměstnání a ve věku pod 18 let nás chrání zákon, který zakazuje podávání nebo požívání alkoholických nápojů. Zákony týkající se alkoholu

Více

Možnosti sběru dat o uživatelích drog. MUDr. Běla Studničková Hygienická stanice hl. m. Prahy Centrální pracoviště drogové epidemiologie

Možnosti sběru dat o uživatelích drog. MUDr. Běla Studničková Hygienická stanice hl. m. Prahy Centrální pracoviště drogové epidemiologie Možnosti sběru dat o uživatelích MUDr. Běla Studničková Hygienická stanice hl. m. Prahy Centrální pracoviště ové epidemiologie Základní pojmy - 1 Návykové látky alkohol, omamné látky, psychotropní látky

Více

Přestupky - zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu:

Přestupky - zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu: Přestupky - zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu: Novela zákona o silničním provozu zákonem č. 133/2011 Sb., zavedla s účinností od 1. 8. 2011 mimo jiné i nové 125c, 125d a 125e pod názvem Správní

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 07 VY 32 INOVACE 0114 0307

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 07 VY 32 INOVACE 0114 0307 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 07 VY 32 INOVACE 0114 0307 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, zákonem č. 230/2014 Sb., s účinností od 7. listopadu 2014.

Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, zákonem č. 230/2014 Sb., s účinností od 7. listopadu 2014. Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, zákonem č. 230/2014 Sb., s účinností od 7. listopadu 2014. V současně platném znění dotčených paragrafů uvádíme změny a nová ustanovení na barevném podkladu,

Více

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ I. AKTUÁLNÍ DROGOVÁ SCÉNA V ČR II. NÁVYKOVÉ LÁTKY A LEGISLATIVA III. NÁVYKOVÉ LÁTKY VE ŠKOLNÍM PROSTŘEDÍ IV.

Více

Postupy při výskytu rizikového chování na naší škole

Postupy při výskytu rizikového chování na naší škole Postupy při výskytu rizikového chování na naší škole 16. října 2007 vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy nový metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků

Více

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ I. AKTUÁLNÍ DROGOVÁ SCÉNA V ČR II. NÁVYKOVÉ LÁTKY A LEGISLATIVA III. NÁVYKOVÉ LÁTKY VE ŠKOLNÍM PROSTŘEDÍ IV.

Více

Rizikové chování mladých řidičů. Mgr. Zuzana Strnadová Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. BRNO

Rizikové chování mladých řidičů. Mgr. Zuzana Strnadová Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. BRNO Rizikové chování mladých řidičů Mgr. Zuzana Strnadová Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. BRNO Rok 2006 Změna ve znění zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, s platností od 1.7. 2006.

Více

POJEM DROGA nervovou soustavu a její funkce . A to jak psychická, tak i fyzická LEGÁLNÍ a NELEGÁLNÍ

POJEM DROGA nervovou soustavu a její funkce . A to jak psychická, tak i fyzická LEGÁLNÍ a NELEGÁLNÍ DROGY POJEM DROGA Společným znakem všech drog je to, že dokáží ovlivnit centrální nervovou soustavu a její funkce V odborném názvosloví hovoříme o omamných a psychotropních látkách Na drogy vzniká závislost.

Více

(1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY

(1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY (1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Rok 2018 Obsah Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body 3 Souhrn a evidence jednání podle jednotlivých zákonů.

Více

(1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY

(1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY (1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Rok 2017 Obsah Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body 3 Souhrn a evidence jednání podle jednotlivých zákonů.

Více

185 Znásilnění. (5) Příprava je trestná.

185 Znásilnění. (5) Příprava je trestná. SEXUALITA A ZÁKON 185 Znásilnění (1) Kdo jiného násilím nebo pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy donutí k pohlavnímu styku, nebo kdo k takovému činu zneužije jeho bezbrannosti, bude potrestán

Více

VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - ZVL. ČÁST - OBLAST SPRÁVNÍHO ROZHODOVÁNÍ NA ÚSEKU DOPRAVY A SILNIČNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ

VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - ZVL. ČÁST - OBLAST SPRÁVNÍHO ROZHODOVÁNÍ NA ÚSEKU DOPRAVY A SILNIČNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - ZVL. ČÁST - OBLAST SPRÁVNÍHO ROZHODOVÁNÍ NA ÚSEKU DOPRAVY A SILNIČNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ Úvodní kapitola + Informace o kurzu + Informace ke studiu Správní rozhodování a dozorová

Více

Informace. o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY

Informace. o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Informace o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY IV. Q 2008 Struktura uváděných informací Návod Ministerstva dopravy jak nedostat body... 2 Bodované přestupky a trestné činy

Více

Migrace a užívání drog v ČR. Bc. Hana Laurentová, Terénní programy o.s. SANANIM

Migrace a užívání drog v ČR. Bc. Hana Laurentová, Terénní programy o.s. SANANIM Migrace a užívání drog v ČR Bc. Hana Laurentová, Terénní programy o.s. SANANIM Definice drogy Mění vnímání reality, tedy má psychotropní potenciál a současně má schopnost vyvolávat návyk; Drogová závislost

Více

Přestupek Pokuta Zákaz činnosti Bloková pokuta Body Zadržení ŘP Platná (P) Návrh (N) P N P N P N P N

Přestupek Pokuta Zákaz činnosti Bloková pokuta Body Zadržení ŘP Platná (P) Návrh (N) P N P N P N P N Řízení motorového vozidla ve stavu vylučujícím způsobilost z důvodu požití alkoholu nebo jiné návykové látky ( 125c odst. 1 písm. c)) Odmítnutí podrobit se vyšetření na alkohol nebo jiné návykové látky

Více

Drogové závislosti v ČR začátkem roku 2010

Drogové závislosti v ČR začátkem roku 2010 Drogové závislosti v ČR začátkem roku 2010 Prim. MUDr. Petr Popov Subkatedra návykových nemocí IPVZ Oddělení léčby závislostí VFN 1.LF UK v Praze 2008: Drogy hrozba dneška? MUDr. PhDr. Kamil Kalina, CSc.,

Více

Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje a krajská protidrogová strategie na léta 2013-2016

Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje a krajská protidrogová strategie na léta 2013-2016 Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje a krajská protidrogová strategie na léta 2013-2016 republiková a resortní krajská lokální Primární Sekundární terciární Úrovně systému prevence Úrovně

Více

(1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY

(1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY (1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Rok 2016 Obsah Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body 3 Souhrn a evidence jednání podle jednotlivých zákonů.

Více

PERVITIN. Vzhled Bílý, někdy nažloutlý či nafialovělý krystalický prášek barva se může lišit dle procesu výroby.

PERVITIN. Vzhled Bílý, někdy nažloutlý či nafialovělý krystalický prášek barva se může lišit dle procesu výroby. PERVITIN Vzhled Bílý, někdy nažloutlý či nafialovělý krystalický prášek barva se může lišit dle procesu výroby. Užívání především šňupání (účinky se projeví za cca 15 minut), nitrožilní (okamžitý účinek)

Více

BOZP ALKOHOL A NÁVYKOVÉ LÁTKY

BOZP ALKOHOL A NÁVYKOVÉ LÁTKY ALKOHOL A NÁVYKOVÉ LÁTKY SPOLEČNOST: Psychiatrická léčebna Petrohrad, p.o. A. ZÁKAZ POŽÍVÁNÍ ALKOHOLU A NÁVYKOVÝCH LÁTEK ZAMĚSTNANCI SPOLEČNOSTI 1. Všichni zaměstnanci firmy musí dodržovat ustanovení Zákoníku

Více

Tabulka bodového systému řidičů

Tabulka bodového systému řidičů Tabulka bového systému řidičů Přestupek Pokuta Zákaz činnosti Řízení motorového vozidla ve stavu vylučujícím způsobilost z důvodu požití alkoholu nebo jiné návykové látky ( 125c odst. 1 písm. c) 0 50000

Více

INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY

INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Rok 2017 Obsah Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body 3 Souhrn a evidence jednání podle jednotlivých zákonů. 4 Srovnání

Více

Informace o stavu bodového systému v České republice III.Q 2008

Informace o stavu bodového systému v České republice III.Q 2008 Informace o stavu bodového systému v České republice III.Q 2008 PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Informace obsažené v tomto dokumentu souvisejí s přestupky a trestnými činy, které jsou řidičům evidovány v centrálním

Více

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu:

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Modul 5 Sociálně - právní minimum Lekce č. 9 Sociální služby Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Podpora celoživotního vzdělávání pracovníků poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském

Více

Městský program. prevence kriminality pro rok Město Smiřice

Městský program. prevence kriminality pro rok Město Smiřice Městský program prevence kriminality pro rok 2011 Město Smiřice OBSAH 1. Úvod...3 2. Podklady pro zpracování programu...3 2.1 Vyhodnocení průzkumu potřeb...3 2.2 Zpráva o bezpečnostní situaci v teritoriu

Více

PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY. Informace o stavu bodového systému v České republice za II.Q 2008

PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY. Informace o stavu bodového systému v České republice za II.Q 2008 Informace o stavu bodového systému v České republice za II.Q 2008 PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Informace obsažené v tomto dokumentu souvisejí s přestupky a trestnými činy, které jsou řidičům evidovány v centrálním

Více

1 Úvod Azylové domy ( 57) Centra denních služeb ( 45) Denní stacionáře ( 46)... 3

1 Úvod Azylové domy ( 57) Centra denních služeb ( 45) Denní stacionáře ( 46)... 3 Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Azylové domy ( 57)... 3 1.2 Centra denních služeb ( 45)... 3 1.3 Denní stacionáře ( 46)... 3 1.4 Domovy pro osoby se zdravotním postižením ( 48)... 3 1.5 Domovy pro seniory ( 49)...

Více

INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY

INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Rok 2018 Obsah Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body 3 Souhrn a evidence jednání podle jednotlivých zákonů. 4 Srovnání

Více

INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY

INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Rok 2018 Obsah Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body 3 Souhrn a evidence jednání podle jednotlivých zákonů. 4 Srovnání

Více

O prodlouženém víkendu se policisté zaměřili na neukázněné řidiče na silnicích

O prodlouženém víkendu se policisté zaměřili na neukázněné řidiče na silnicích O prodlouženém víkendu se policisté zaměřili na neukázněné řidiče na silnicích Policisté dopravní, pořádkové a cizinecké policie z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v rámci velikonoční dopravně

Více

Informace. o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY

Informace. o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Informace o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY 1. Q 2009 Obsah Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body...2 Bodované přestupky a trestné činy podle jednotlivých zákonů...3

Více

Informace o stavu bodového systému v České republice

Informace o stavu bodového systému v České republice Informace o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY III. Q 2012 O 070 Odbor kabinet ministra O 072 Oddělení tiskové OBSAH Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body... 3 Souhrn

Více

Sociální služby v kostce

Sociální služby v kostce Sociální služby v kostce Sociální služby v ČR začal v roce 2007 řešit zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách a vyhláška 505/2006 Sb. (v novém znění vyhláška 162/2010 Sb.). Na tento zákon se mnoho

Více

Vybrané změny zákona

Vybrané změny zákona Změny předpisů pro dopravu Ing. Josef Gerža Autoslužby Mirda s.r.o. Vybrané změny zákona 361/2000sb., o provozu na pozemních komunikacích 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích

Více

Kriminalita a její prevence v Moravskoslezském m kraji

Kriminalita a její prevence v Moravskoslezském m kraji Kriminalita a její prevence v Moravskoslezském m kraji 13. 11. 2013 Workshop: Prevence sociálních a bezpečnostních rizik v transformující se společnosti 21. století Moravskoslezský kraj - vybrané statistické

Více

INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY

INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Rok 2016 Obsah Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body 3 Souhrn a evidence jednání podle jednotlivých zákonů. 4 Srovnání

Více

Řízení pod vlivem alkoholu a jiných drog

Řízení pod vlivem alkoholu a jiných drog Řízení pod vlivem alkoholu a jiných drog PhDr. Matúš Šucha, PhD. Katedra psychologie FF UP Olomouc Obsah 1. Definice a rozsah problému 2. Prevalence 3. Rizikové skupiny, situace (expozice) 4. Opatření

Více

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y. 4. volební období 1066/2

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y. 4. volební období 1066/2 P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 2006 4. volební období 1066/2 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994

Více

187 - Nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů

187 - Nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů TRESTNÍ ZÁKON byl novelizován s účinností od 1.1.1992, poté následovali další poměrně rozsáhlé novelizace účinné od 1.1.1994 a 29.6.1995. Nosnými body drogové legislativy zůstaly novelizovaný 187 a 188

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 Tel.: 465 482 115 e:mail: škola@vraclav.cz www: zsvraclav.cz Číslo projektu Název šablony Vyučovací předmět Vzdělávací

Více

Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje TISKOVÁ KONFERENCE VYHODNOCENÍ ROKU 2011

Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje TISKOVÁ KONFERENCE VYHODNOCENÍ ROKU 2011 Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje TISKOVÁ KONFERENCE VYHODNOCENÍ ROKU 2011 Hradec Králové 30. 1. 2012 Dámy a pánové, vážení hosté, začátkem každého roku Vám již tradičně předkládáme informace

Více

Informace o stavu bodového systému v České republice

Informace o stavu bodového systému v České republice Informace o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY III. Q 2011 O 070 Odbor kabinet ministra O 072 Oddělení tiskové OBSAH Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body... 3 Souhrn

Více

Díl 3 Zabránění v jízdě a zadržení řidičského průkazu. 118a Zabránění v jízdě

Díl 3 Zabránění v jízdě a zadržení řidičského průkazu. 118a Zabránění v jízdě na našem území řídit motorová vozidla. Řidičský průkaz vydaný cizím státem této osobě ji totiž neopravňuje k řízení motorového vozidla na našem území. Uvedené se nevztahuje na člena diplomatického personálu

Více

Epidemiologie užívání drog v ČR. Kateřina Škařupová, NMS

Epidemiologie užívání drog v ČR. Kateřina Škařupová, NMS Epidemiologie užívání drog v ČR Kateřina Škařupová, NMS NMS Situační analýza (5 klíčových indikátorů) Data trestněprávního sektoru drogové trhy, kriminalita Preventivní, léčebné, harm-reduction intervence

Více

Krizový plán řešení při podezření na užití či výskytu tabákové nebo omamné látky a alkoholu pro I. a II. stupeň:

Krizový plán řešení při podezření na užití či výskytu tabákové nebo omamné látky a alkoholu pro I. a II. stupeň: Krizový plán řešení při podezření na užití či výskytu tabákové nebo omamné látky a alkoholu pro I. a II. stupeň: Škola : ZŠ Sirotkova 36, Brno Metodik prevence: Mgr. Zuzana Košťálová (I. stupeň) Mgr. Andrea

Více

1. Základní informace o sociálních službách: 2. Základní pojmy v oblasti sociálních služeb a komunitního plánování sociálních služeb:

1. Základní informace o sociálních službách: 2. Základní pojmy v oblasti sociálních služeb a komunitního plánování sociálních služeb: 1. Základní informace o sociálních službách: V lednu roku 2007 vstoupil v platnost zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, který upravuje podmínky poskytování pomoci a podpory fyzickým osobám v nepříznivé

Více

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ I. AKTUÁLNÍ DROGOVÁ SCÉNA V ČR II. NÁVYKOVÉ LÁTKY A LEGISLATIVA III. NÁVYKOVÉ LÁTKY VE ŠKOLNÍM PROSTŘEDÍ DROGOVÁ

Více

Policie ČR, OOP Frýdlant. Prezentace na téma užívání drog není trestný čin, ale

Policie ČR, OOP Frýdlant. Prezentace na téma užívání drog není trestný čin, ale Policie ČR, OOP Frýdlant Prezentace na téma užívání drog není trestný čin, ale Každou společnost provází negativní jev, a to kriminalita. Účinná kontrola by měla být jednou ze základních funkcí demokratické

Více

Leták OSPOD Šternberk

Leták OSPOD Šternberk Leták OSPOD Šternberk Sociálně-právní ochranou dětí se rozumí zejména: ochrana práva dítěte na příznivý vývoj a řádnou výchovu, ochrana oprávněných zájmů dítěte, včetně ochrany jeho jmění, působení směřující

Více

DROGY A JEJICH ÚČINKY PROJEVY UŽÍVÁNÍ

DROGY A JEJICH ÚČINKY PROJEVY UŽÍVÁNÍ DROGY A JEJICH ÚČINKY PROJEVY UŽÍVÁNÍ KDO JSME A CO DĚLÁME Semiramis, Laxus, Alma Organizace poskytující sociální a adiktologické služby. V současné době probíhá proces jejich spojování. Působnost ve 4

Více

Název vzdělávacího materiálu

Název vzdělávacího materiálu Tematická oblast Název vzdělávacího materiálu Datum vytvoření 19. 11. 2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Pracovní a trestní právo 4. ročník čtyřletého a 8. ročník osmiletého G společná

Více

Platné znění měněných ustanovení zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění měněných ustanovení zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů s vyznačením navrhovaných změn Platné znění měněných ustanovení zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů s vyznačením navrhovaných změn 289 Společné ustanovení (1) Zákon stanoví, co se považuje za omamné

Více

Informace o stavu bodového systému v České republice

Informace o stavu bodového systému v České republice Informace o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY II. Q 2012 O 070 Odbor kabinet ministra O 072 Oddělení tiskové OBSAH Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body... 3 Souhrn

Více

Základní škola Mohelnice, Vodní 27 KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY

Základní škola Mohelnice, Vodní 27 KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY Základní škola Mohelnice, Vodní 27 KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY PŘÍLOHA K MINIMÁLNÍMU PREVENTIVNÍMU PROGRAMU Školní rok 2015/2016 Krizový plán nastiňuje všem zaměstnancům školy postup při řešení vybraných krizových

Více

Přehled vybraných platných předpisů pro oblast prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže

Přehled vybraných platných předpisů pro oblast prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže Přehled vybraných platných předpisů pro oblast prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Legislativní předpisy Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním,

Více

Posouzení zdravotní způsobilosti u řidičů před vrácením řidičského oprávnění odebraného z důvodu řízením pod vlivem alkoholu a jiných drog

Posouzení zdravotní způsobilosti u řidičů před vrácením řidičského oprávnění odebraného z důvodu řízením pod vlivem alkoholu a jiných drog Posouzení zdravotní způsobilosti u řidičů před vrácením řidičského oprávnění odebraného z důvodu řízením pod vlivem alkoholu a jiných drog Matúš Šucha & Eva Maierová Matúš Šucha, Katedra psychologie FF

Více

Prázdniny 2017 preventivní činnost

Prázdniny 2017 preventivní činnost 26.6.2017 Prázdniny 2017 preventivní činnost Preventivní činnost Policie ČR Letní preventivní akce VODA 2017. Hazard, alkohol a děti 2017. Dopravně bezpečnostní akce podpořené preventivními aktivitami.

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.1076 Pro vzdělanější Šluknovsko 32 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.1076 Pro vzdělanější Šluknovsko 32 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu Název

Více

Informace o stavu bodového systému v České republice

Informace o stavu bodového systému v České republice Informace o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY I. Q 2013 O 070 Odbor kabinet ministra O 072 Oddělení tiskové OBSAH Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body... 3 Souhrn

Více

Informace o stavu bodového systému v České republice

Informace o stavu bodového systému v České republice Informace o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY IV. Q 2011 O 070 Odbor kabinet ministra O 072 Oddělení tiskové OBSAH Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body... 3 Souhrn

Více

Pravomoci strážníka u kouření, pití alkoholu a užívání drog u dětí a mládeže

Pravomoci strážníka u kouření, pití alkoholu a užívání drog u dětí a mládeže Pravomoci strážníka u kouření, pití alkoholu a užívání drog u dětí a mládeže Bezpečnostní složky v ČR I. Policie ČR Bezpečnostní složka zřízená státem Plně hrazená z prostředků státu Působnost na celém

Více

Odbor dopravy. 1) Registr vozidel

Odbor dopravy. 1) Registr vozidel Odbor dopravy 1) Registr vozidel a) evidence vedená výpočetní technikou, b) část pro vedení evidence písemná (spis vozidla), c) evidence technických průkazů silničních motorových vozidel a přípojných vozidel,

Více

a kriminalita v souvislosti s

a kriminalita v souvislosti s Sekundární drogová kriminalita a kriminalita v souvislosti s hazardním hraním Mgr. Kateřina Grohmannová RVPPK, 29. září 2016 Obsah Trestná činnost pod vlivem návykových látek - ESSK Ekonomicky motivovaná

Více

Informa ní povinnost dle 18 odst. 2 zákona . 101/2000 Sb., o ochran osobních údaj a o zm kterých zákon , ve zn pozd jších p edpis Informa

Informa ní povinnost dle 18 odst. 2 zákona . 101/2000 Sb., o ochran osobních údaj a o zm kterých zákon , ve zn pozd jších p edpis Informa Informační povinnost dle 18 odst. 2 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Informační povinnost dle 18 odst. 2 zákona č. 101/2000 Sb.,

Více

2. Je Vám: a) b) c) 21 a více

2. Je Vám: a) b) c) 21 a více DOTAZNÍK Jsem studentkou Masarykovy univerzity Brno, obor Speciální pedagogika. Píši diplomovou práci, ve které řeším šetření o stavu prevence a míře zneužívání návykových látek na středních školách pro

Více

Město Letohrad. Pardubický kraj. Plán prevence kriminality na období 2012 2014 MĚSTA LETOHRADU

Město Letohrad. Pardubický kraj. Plán prevence kriminality na období 2012 2014 MĚSTA LETOHRADU Město Letohrad Pardubický kraj Plán prevence kriminality na období 2012 2014 MĚSTA LETOHRADU Schválen dne 6. 6. 2012 usnesením RM č. 163/2012 OBSAH: 1. Úvod 3 2. Bezpečnostní analýza v období 2010 3 2.1.

Více

Legální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Legální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Legální drogy Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben 2010 Mgr.Olga Čadilová PROBLEMATIKA ZÁVISLOSTÍ Legální drogy Alkohol Léky Tabák Těkavé

Více

KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY. 1. Užívání omamných a psychotropních látek (OPL)

KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY. 1. Užívání omamných a psychotropních látek (OPL) Vzdělávací institut INTEGRA BRNO - gymnázium, základní škola a mateřská škola, s.r.o. 628 00 Brno, Rašelinová 11 tel. +420 544 211 547, 702 103 892 www.integra.cz KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY Obsah: 1. Užívání omamných

Více

A) psychická závislost - dlouhodobá

A) psychická závislost - dlouhodobá David Vanda více významů: konzervovaný produkt z rostlin nebo živočichů látka, která mění jednu nebo více životních funkcí v těle látka, která vyvolává u člověka závislost A) psychická závislost - dlouhodobá

Více

Seznam příloh. Příloha 1: ová komunikace s tiskovou mluvčí NPC SKPV PČR. Příloha 2: Dotazník. Příloha 3: Charakter distribuce (grafy)

Seznam příloh. Příloha 1:  ová komunikace s tiskovou mluvčí NPC SKPV PČR. Příloha 2: Dotazník. Příloha 3: Charakter distribuce (grafy) Seznam příloh Příloha 1: E-mailová komunikace s tiskovou mluvčí NPC SKPV PČR Příloha 2: Dotazník Příloha 3: Charakter distribuce (grafy) Přílohy Příloha 1: E-mailová komunikace s tiskovou mluvčí NPC SKPV

Více

Drogová úmrtí a úmrtí pod vlivem drog v roce Fatal drug overdoses and death with the presence of drugs in 2018

Drogová úmrtí a úmrtí pod vlivem drog v roce Fatal drug overdoses and death with the presence of drugs in 2018 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 7. 5. 2019 1 Drogová úmrtí a úmrtí pod vlivem drog v roce 2018 Fatal drug overdoses and death with the presence of

Více

PŘÍLOHA: POPIS JEDNOTLIVÝCH REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

PŘÍLOHA: POPIS JEDNOTLIVÝCH REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PŘÍLOHA: POPIS JEDNOTLIVÝCH REGISTROVANÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Zdroj: 1) Webové stránky poskytovatelů 2) Registr poskytovatelů sociálních služeb k datu 16.10.2015 3) Informace od poskytovatelů sociálních

Více

Drogy a jejich účinky. MUDr. Jakub Minařík

Drogy a jejich účinky. MUDr. Jakub Minařík Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík Terminologie Droga Droga je látka, která splňuje dva základní požadavky: 1. Ovlivňuje nějakým způsobem naše prožívání objektivní reality, tedy má psychotropní

Více

Obsah. Definice oborů, pojetí normy, poruchy chování, přístupy k poruchám z pohledu psychoterapie, agresivní klienti, možnosti intervence

Obsah. Definice oborů, pojetí normy, poruchy chování, přístupy k poruchám z pohledu psychoterapie, agresivní klienti, možnosti intervence Terénní pracovník pro práci s osobami ohroženými sociálním vyloučením Rozsah: 30 hodin (20 hodin teoretické výuky, 80 hodin praxe) Akreditace: MPSV ČR (2008/399 PK) Cílová skupina: pracovníci v sociálních

Více

Výroční zpráva Linky důvěry Liberec 2013

Výroční zpráva Linky důvěry Liberec 2013 Centrum intervenčních a psychosociálních služeb Libereckého kraje, p.o. Tanvaldská 269, 463 11, Liberec 30 Výroční zpráva Linky důvěry Liberec 2013 Poslání Linky důvěry Liberec Posláním Linky důvěry Liberec

Více

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE. Územní odbor Mělník. Č. j.: KRPS - 44570/Čj-2014-0106UO Mělník 6. února 2014.

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE. Územní odbor Mělník. Č. j.: KRPS - 44570/Čj-2014-0106UO Mělník 6. února 2014. KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE Územní odbor Mělník Č. j.: KRPS - 44570/Čj-2014-0106UO Mělník 6. února 2014 Počet listů: 5 Zpráva o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku

Více