Infekce, imunita a mikrobiální imunomodulátory RNDr. Petr Ryšávka

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Infekce, imunita a mikrobiální imunomodulátory RNDr. Petr Ryšávka"

Transkript

1 Infekce, imunita a mikrobiální imunomodulátory RNDr. Petr Ryšávka Úvodem bych se trošku podíval do historie. Tento obrázek víceméně reprezentuje v systému jak přežít u našich předků. Vlevo vidíte problém předků, kteří se živili způsobem převážně loveckým, tzn.lovili zvěř a sbírali plody. Kdy hlavním problémem pro přežití bylo skutečně vyhnout se predátorům a nenechat se sežrat. Na pravé straně vidíte problém v podstatě současné populace, tzn. populace, která přešla z toho loveckého způsobu života k tomu sedavému způsobu života, začala se živit zemědělstvím a hlavním problémem začaly být infekce.

2 Ten zásadní zvrat, ta zásadní změna nastaly zhruba před deseti tisíci lety, kdy lidé opustili ten primární způsob obživy, tedy lov, a začali se živit zemědělstvím. Tato změna úzce souvisí s tím, že lidé začali žít ve velmi úzkém kontaktu se zvířaty. A je vědecky prokázáno, že naprostá většina infekcí, které trápí lidskou populaci má svůj původ právě v hospodářských zvířatech. Nemusíme chodit ani příliš daleko do minulosti, stačí zajet například do Rožnova pod Radhoštěm do Skanzenu, a uvidíte domky ze začátku minulého století, kde krásně vidíte, jak hospodář žil v jedné světničce a přes chodbičku byl chlívek a v tom chlívku žila kravička nebo prasátka. Takže pokud se podíváme na tuberkulózu, neštovice a spol., tak všechny tyto choroby skutečně mají svůj původ právě v těchto zvířatech. Takže ta naše představa, že neolit, tedy to období, kdy se lidé usadili a začali žít v uvozovkách inteligentně, že to bylo období krásné a pokrokové, je trošku mylná. Více to vystihuje krásný článek, který říká, že Neolit byl prokletím aneb hnus střídá hnus. Skutečně lidé začali řešit úplně jiné problémy, už neměli strach, velký strach z zdravých zvířat, ale začali mít problémy s tím, jestli přežijí infekci nebo nepřežijí.

3 Samozřejmě abychom se podívali na vztah infekcí, na vztah mikroorganismů k člověku, tak je potřeba celou tu problematiku uvést na správnou míru. Potřebujeme ke svému životu mikroorganismy? Potřebujeme. Je to pravda, všichni znáte prospěšnou mikroflóru. Pokud se podíváme například na naše střevo, tak zjistíme úžasnou informaci, že v našem střevě se nachází zhruba 1,5 kg bakterií. Obrovské množství. A tyto bakterie my k našemu životu potřebujeme. Tyto bakterie se podílejí na tom, že usnadňují trávení potravy, produkují pro naše tělo vitamíny, současně produkují celou škálu látek, které inhibují ty neprospěšné, nebezpečné bakterie a v neposlední řadě tyto probiotické bakterie, které jsou nezbytné pro naše střevo, jsou velmi důležité pro to, aby dobře fungoval náš imunitní systém. Takže vyvstává otázku, jestli se vůbec máme bát infekčních onemocnění. Myslím si, že naprostá většina současné moderní populace se domnívá, že infekcí se zas tak moc bát nemusíme, mimo například prasečí chřipku, to je trošku jiný problém. Je to samozřejmě do určité míry pravda, ale nesmíme žít v iluzi. Infekce lidskou populaci trápily, trápí a trápit budou. Tím, že se zlepšil a zvýšil náš imunitní standart, byla objevena antibiotika, byla objevena vakcinace, máme perfektní systém hygieny potravin, tím se infekční tlak, který působí na lidskou populaci, v uvozovkách moderní lidskou populaci, samozřejmě snížil.

4 Ale pozor, žijeme v mylné iluzi. Určitě jste občas zaslechli, postřehli v médiích informace o tom, že se objevují stále nové a rezistentní bakterie, nové mutace virů. Je to přirozená odezva obrazy těchto mikroorganismů proti tlaku, který vůči těmto mikroorganismům vytváříme. Takže rozhodně se nesmíme nechat ukolébat a usnout na vavřínech. Naopak. My si možná myslíme, že jsme krok před mikroby, ale realita je skutečně jiná, mikrobi jsou krok před námi. Samozřejmě dnešní doba tlačí na maximální hygienu. Řada z nás žije v představě, že skutečně hygiena a čistota je základ našeho zdraví, ale ono se říká odsud posud. My samozřejmě určitý infekční tlak pro naše zdraví, pro naši imunitu potřebujeme. Pokud má náš imunitní systém správně fungovat, je potřeba, aby byl permanentně stimulován. Samozřejmě vyvstává celá řada otázek, jaký je vztah současné hygieny k aktuálním onemocněním. Je otázka jestli například vztah zbytečně vysoké hygieny podněcuje vznik například alergických onemocnění, je otázkou jestli přemíra hygieny nemůže mít nějakou souvislost také se vznikem nádorových onemocnění, je otázkou do jaké míry přemíra hygieny skutečně vede ke vzniku rezistentních mikrobiálních kmenů.

5 Snad jen jeden příklad za všechny. Proběhla poměrně zajímavá studie, ta sledovala vztah alergií, alergického astmatu, s kolonizací Helicobacter pylori, což je bakterie, kterou určitě velice dobře znáte, je to bakterie, která způsobuje žaludeční vřed. Shrnu to velmi stručně, na základě této studie se podařilo prokázat, že skutečně lidé, kteří jsou infikováni touto bakterií mají mnohem menší pravděpodobnost vzniku alergií a alergického astmatu. O této otázce by se dalo hodně diskutovat, ale minimálně stojí za přemýšlení, za zamyšlení, jaký vztah skutečně mikrobi mohou mít k takovým onemocněním jako je právě například alergie. My samozřejmě žijeme, jak jsem již řekl, v tom trendu maximální hygieny, na druhou stranu si na sebe možná pleteme bič. Opět jeden příklad za všechny. Všichni máme rádi myčku, já na ni nedám dopustit. Každopádně ta naše představa, že ty super perfektní programy, které používáme pro mytí nádobí, nám to nádobí velmi dobře hygienicky ošetří je možná trošku mylná. Naopak tím velmi silným tlakem, tedy vysoká koncentrace solí, vysoká teplota si v myčce vytváříme poměrně super rezistentní plísně. Mně by to nikdy nenapadlo, přiznám se, že mně to poměrně překvapilo. Problém s těmito plísněmi může být právě u těch lidí, u těch pacientů, kteří mají oslabenou imunitu, popřípadě u pacientů, kteří trpí cystickou fibrózou. Ale v žádném případě nezatracuji myčku.

6 Další poměrně zajímavá informace je shrnuta na tomto slidu. Vyvstává otázka, jestli například infekce může ovlivňovat naši psychiku. Určitě znáte onemocnění toxoplazmózu, které je způsobeno prvokem Toxoplazma gondii. Tento prvok primárně zachovává svůj cyklus tím, že střídá hostitele myš a kočku. Pokud je prvok v myšce, tak poměrně intenzivně ovlivňuje mozek této myšky. Myši, které jsou infikované jsou mnohem snadnější kořistí pro kočku. Je to dáno tím, aby pak byl mnohem snadněji zachován celý cyklus. Tedy aby se myška nechala jednoduše chytit a prvok mohl dokončit svůj cyklus právě v kočičce. Zásadní problém je v tom, pokud sníme špatně umytou zeleninu, jsme infikováni tímto prvokem a ten prvok samozřejmě neví, jestli je v člověku nebo v myšce a produkuje v podstatě stejné látky, chová se stejně jako by byl právě v té myšce. Takže proběhla velmi zajímavá studie, v Praze na Karlově univerzitě, kde vědci sledovali, jakým způsobem tato infekce může ovlivňovat psychiku. A vědci došli k poměrně zajímavým závěrům. Zjistili, že nakažení muži jsou mnohem více podezřívaví, uzavření, nepečují o svůj vzhled, o svoje oblečení. Oproti tomu nakažené ženy jsou mnohem více společenské, vřelejší, důvěřivější a lehkovážnější. To, co je úzce spjato s touto infekcí, je, že lidé, kteří jsou infikováni tímto prvokem, mají mnohem menší pozornost, mají zhruba čtyřikrát větší pravděpodobnost, že způsobí dopravní nehodu. Pokud si představíme, že přibližně třetina české populace je tímto prvokem infikována a nikdy se této nemoci v podstatě nezbavíte, tak je to poměrně alarmující informace. Pokud půjdeme směrem na jih od nás, tzn.do Francie, Itálie, Španělska tak zjistíme, že v těchto zemích je infikována více než polovina populace.

7 Další zajímavost se týká antibiotik. Antibiotika jsou hodně oblíbená, nezpochybňuji to, že zachránila a zachraňují spoustu životů, v dnešní době je jejich užívání myslím si velmi dobře kontrolováno, několik let zpátky tomu tak samozřejmě ještě nebylo. To, co je velmi zajímavé je studie, kterou bych Vám rád zde přednesl. Je to studie, v rámci které opět vědci, pokud se nepletu v Belgii, sledovali, jakým způsobem antibiotika ovlivňují naši mikroflóru. Výsledek té studie byl velmi zajímavý, studie trvala téměř čtyři roky a vědci sledovali právě mikroflóru před užíváním antibiotik, během užívání antibiotik a po užívání antibiotik. To, co bylo zajímavé, před užíváním antibiotik, jak v krční tak střevní mikroflóře nebyli detekovány rezistentní bakterie. Už první den při zahájení užívání antibiotik se tyto rezistentní bakterie jak v krku tak ve střevě objevily, absolutně se změnila struktura jak střevní tak krční mikroflóry, a to, co je pro mě skutečně šokující a alarmující, je, že po čtyřech letech byly stále jak v krku, tak ve střevě detekovány tyto rezistentní bakterie. A po čtyřech letech po ukončení užívání těchto antibiotik se stále jak krční, tak střevní mikroflóra nedostala do původního stavu před léčbou. Takže s antibiotiky opatrně.

8 Další zajímavost je vztah infekcí, imunity a obezity. My jsme všichni masírováni z médií, že zásadní problém týkající se obezity, je především náš nezdravý životní styl, tedy nedostatek pohybu, špatná strava, stres, pak jsou samozřejmě určité genetické faktory, hormonální poruchy, ale v poslední době se objevují nové informace, které poukazují na to, že obezita může mít určitou souvislost s infekcemi a se složením střevní mikroflóry. To, že obezita je obrovský problém nemá smysl zpochybňovat. Pro příklad jedna velmi zajímavá studie ve Spojených státech, která proběhla na ženách, která jasně ukazuje, že poměrně malé snížení hmotnosti v rozmezí 0,5 8,6 kg zásadním způsobem ovlivnilo riziko úmrtí způsobeného zvýšenou hladinou cukru, téměř o polovinu snížilo riziko úmrtí způsobeného nádorovými onemocněními atd. atd. Obezita tedy opravdu zásadním způsobem ovlivňuje naše zdraví.

9 Začnu trochu zeširoka ještě nedávno se tvrdilo, že například onkologická onemocnění jsou primárně hlavně způsobená tím, že na nás působí různé mutageny, ať už ze vzduchu, z vody, z potravy a nikoho nenapadlo, že by zde mohl být nějaký vztah s infekcí. Obrovskou revoluci znamenal objev papilomavirů, respektive jejich vlivu na onkologickou progresi, kdy se prokázalo, že určitě vám všem známá problematika rakoviny děložního čípku je skutečně v přímé souvislosti s infekcí papilomaviru. Před patnácti, dvaceti lety by nikoho nenapadlo, že někdy bude existovat vakcína proti rakovině. Obdobně pokud se podíváme na žaludeční vředy, pokud byste na začátku 90.let přišli k lékaři se žaludečním vředem, tak vám naordinuje klid, zlepšení životosprávy a tím to končí. Nyní už víme, že žaludeční vředy mají velmi úzkou souvislost a spojitost s infekcí Helicobacter pylori. Určitě cítíte kam směřuji, kam se snažím dostat poslední vědecké studie prokázaly, že za vznikem obezity, může virová infekce, popřípadě změna bakteriální střevní mikroflóry.

10 Já se těmito teoriemi nebudu zdržovat, proběhly některé studie, které ukázaly, že lidský adenovirus 36 má na tkáňových modelech schopnost měnit kmenové buňky na buňky tukové. Na základě této informace proběhla zajímavá studie, kde vědci sledovali promořenost obézní populace tímto virem a srovnávali tuto promořenost s promořeností štíhlé populace. A zjistili poměrně zajímavou věc ukázalo se totiž, že 30 % obézních respondentů bylo tímto virem infikováno, zatímco u běžné populace neobézní, činila ta promořenost pouhých 11 %. Takže možná pro určitou skupinu obézních lidí svítá naděje, ale je to čirá fabulace, že jednou se možná dočkáme vakcíny proti obezitě. Další zajímavá informace v souvislosti s obezitou je vztah střevní mikroflóry a obezity. Určitě jste slyšeli o tom, že ve střevě máme bakterie tlusté, žravé (opět říkám velmi neodborně), a bakterie hubené, méně žravé.

11 To, co je důležité a klíčové vyjadřuje tento slide. Určitě existuje poměrně silná spojitost ve struktuře střevní mikroflóry a výskytu obezity. Mikrobi ze skupiny Bacteroidetes jsou ve střevě obézních lidí velmi vzácní a tvoří jen 3% mikroflóry. Oproti tomu u lidí s normální váhou se tyto bakterie vyskytují v 10x větším množství. To mluví za vše. Výzkumy v této oblasti stále probíhají, stále více vědců se věnuje této problematice, nevím jestli to povede někdy k vývoji nových probiotik pro obézní populaci, ale myslím si, že je to zajímavá informace. A nyní bychom se již dostali k tématu vakcín. Určitě se mnou budete souhlasit, že pokud srovnáme antibiotika a vakcíny, tak pravděpodobně vakcíny zachránily mnohem více lidských životů. Objev antibiotik samozřejmě vedl k řešení té akutní fáze onemocnění a infekcí, objev vakcín byl důležitou součástí prevence.

12 Pokud se podíváme na imunizaci, na vakcinaci, tak naprostá většina z nás si představí tu klasickou vakcinaci, tedy injekční stříkačku, jehlu a bolestivý vpich do ramene. Na druhou stranu pokud se podíváme na vstupní bránu, kterou vstupují infekcí do našeho těla, tak v naprosté většině případů jsou to sliznice. To znamená, že existuje několik způsobů imunizace, můžeme mít injekční stříkačkou, můžeme mít tuto přirozenou imunizaci proti prasečí chřipce nebo salmonelóze a nebo můžeme mít ještě trochu jinou formu imunizace, a to jsou právě perorální vakcíny nebo můžeme hovořit také o mikrobiálních imunomodulátorech.

13 Co to vlastně jsou mikrobiální imunomodulátory. Jsou to přípravky, které jsou vyrobené většinou z inaktivovaných mikroorganismů anebo jejich částí a cílem těchto přípravků je stimulace imunitního systému. Jak nespecifické tak specifické imunity. Co se týče rozdělení perorálních vakcín, respektive mikrobiálních imunomodulátorů, tak můžeme hovořit o bakteriálních extraktech, určitě dobře znáte Biostim a Ribomunyl, pak to mohou být usmrcené atenuované bakterie (například vakcína proti tuberkulóze), pak jsou to přípravky obsahující bakteriální produkty (především různé peptidoglykany), tady bychom se mohli podívat i dolů na polysacharidy, glukany, určitě všichni dobře znáte betaglukany, izolované jak z hub tak z kvasinek. Tyto látky mají velmi dobré nespecifické imunostimulační účinky, no a v neposlední řadě jsou to bakteriální lyzáty, tedy přípravky vyrobené z inaktivovaných a rozbitých bakteriálních těl.

14 To co je důležité trošku ještě krátce zmínit je ta základní terminologie nespecifická, specifická imunita. Nespecifická imunita, je to imunita, se kterou se narodíme, kterou máme vrozenou, a která je reprezentována například Fagocytární aktivitou makrofágů, baktericidními účinky kůže, kyselým PH žaludku, atd. Specifickou imunitu můžeme rozdělit na humorální čili látkovou, která je zajišťována B lymfocyty, které produkují protilátky a buněčná imunita, která je zajišťována T lymfocyty.

15 Zde jsem si dovolil právě pro osvětlení principu účinku perorálních vakcín nebo bakteriálních imunomodulátorů použít obrázek z publikace pana docenta Bystroně. Tento obrázek nádherně krásně vystihuje a popisuje jak vůbec může fungovat perorální imunizace. My se možná podivíme nad tím, jak můžeme stimulovat imunitní systém močových cest nebo imunitu sliznic močových cest nebo vaginální sliznice tím, že užíváme něco per ost. Je to dáno tím, že existuje něco, co je označováno jako MALT, což znamená, že imunitní systém sliznic spolu - přeložím to velmi zjednodušeně spolu velmi úzce a těsně komunikuje. Takže pokud se podíváme na sliznici střeva, kterou vidíte vlevo nahoře, tak ty drobné kuličky, trojúhelníčky jsou právě antigeny, tedy části bakteriálních těl, a tyto části bakteriálních těl jsou specificky vychytávány M buňkami. Takto přijatý signál je dále předáván do Peyerova plaku, kde dochází k prezentaci informace dalším imunitním buňkám. Ať jsou to B lymfocyty, T lymfocyty, makrofág. A to, co je na tom všem velmi úžasné, velmi zajímavé je, že tyto aktivované imunitní buňky jsou schopny imigrovat, vycestovat z toho plaku, dostávají se do mezenteriálních uzlin, dále do krevního oběhu, a putují do jiných sliznic. To znamená, že my zaktivujeme imunitní buňky ve střevě, ale ve finále tyto aktivované imunitní buňky najdeme například ve sliznici dýchacích cest nebo urogenitálního traktu.

V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS /Acquired Immune Deficiency Syndrome/ neboli

V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS /Acquired Immune Deficiency Syndrome/ neboli Lenka Klimešová V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS /Acquired Immune Deficiency Syndrome/ neboli Syndrom získaného imunodeficitu. V roce 1983

Více

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D.

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. Převzato z časopisu PARKINSON č. 46 S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. hovořila Zdislava Freund Už je to deset let, co jsem se strachem poprvé vkročila do extrapyramidové poradny Neurologické kliniky

Více

ÚVOD. Působení obkladu

ÚVOD. Působení obkladu ÚVOD Pro většinu z nás je zdraví a dlouhověkost hlavním cílem našeho snažení. V závislosti na úrovni svého podvědomí se o něj staráme méně či více aktivně. Abychom mohli začít s úvahami na dané téma, musíme

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFOMACE PRO UŽIVATELE

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFOMACE PRO UŽIVATELE 1. Co je přípravek Ranital a k čemu se používá 2. Čemu musíte věnovat pozornost, než začnete přípravek Ranital užívat 3. Jak se přípravek Ranital užívá 4. Možné nežádoucí účinky 5. Jak přípravek Ranital

Více

sp.zn.: sukls244138/2011

sp.zn.: sukls244138/2011 sp.zn.: sukls244138/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE VAQTA Adult 50 U/ml injekční suspenze v předplněné injekční stříkačce Očkovací látka proti hepatitidě typu A, inaktivovaná, adsorbovaná

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele

Příbalová informace: informace pro uživatele Příbalová informace: informace pro uživatele VAQTA Adult 50 U/ml injekční suspenze v předplněné injekční stříkačce Očkovací látka proti hepatitidě typu A, inaktivovaná, adsorbovaná Pro dospělé Přečtěte

Více

Detoxikace lymfatického systému jako základ všech dalších detoxikací

Detoxikace lymfatického systému jako základ všech dalších detoxikací Detoxikace lymfatického systému jako základ všech dalších detoxikací Ing. Vladimír Jelínek Máme-li přirovnat lymfatický systém člověka k něčemu známému, napadne nás slovo kanalizace. Funkce Cévy krevního

Více

Velký firemní mítink VITASTAR. Imunitní systém organismu Adaptace na prostředí Adaptogeny. Brno, hotel Voroněž 9. 11. 2003 MUDr.

Velký firemní mítink VITASTAR. Imunitní systém organismu Adaptace na prostředí Adaptogeny. Brno, hotel Voroněž 9. 11. 2003 MUDr. Velký firemní mítink VITASTAR Imunitní systém organismu Adaptace na prostředí Adaptogeny Brno, hotel Voroněž 9. 11. 2003 MUDr. Martin PAPÁČ VITASTAR HOUBY - prostředek na dlouhověkost, srdeční choroby

Více

Co nám ukázala pandemie prasečí chřipky v letech 2009/2010.

Co nám ukázala pandemie prasečí chřipky v letech 2009/2010. Co nám ukázala pandemie prasečí chřipky v letech 2009/2010. Russell L. Blaylock, Anna Strunecká Zkušenost a historie nám ukazují, že lidé a vlády se nikdy z dějin nepoučí... G.W.F. Hegel Vývoj názorů na

Více

Nebolí, není vidět, přesto může způsobit infarkt

Nebolí, není vidět, přesto může způsobit infarkt Nebolí, není vidět, přesto může způsobit infarkt Familiární hypercholesterolemie (FH) - neprojevuje se fyzicky ani psychicky. Přesto je nejčastější vrozenou poruchou metabolismu na světě. Genetickou mutaci,

Více

Jak se probrat po zimě? Zkuste jarní detox! Napsal uživatel redakce Úterý, 30 Duben 2013 00:00 -

Jak se probrat po zimě? Zkuste jarní detox! Napsal uživatel redakce Úterý, 30 Duben 2013 00:00 - Jaro je obdobím nových začátků. Nejen, že se probouzí příroda, ale procitá i naše tělo. Proto je tato doba nejvhodnější k nastartování nových sil a k přípravě na další dny plné energie. Nejprve bychom

Více

Otázky. Pravidelné očkování se provádí : Mezi pravidelné očkování patří: Mezi zvláštní očkování patří: Při úrazech se vždy očkuje proti :

Otázky. Pravidelné očkování se provádí : Mezi pravidelné očkování patří: Mezi zvláštní očkování patří: Při úrazech se vždy očkuje proti : Otázky Klíčové buňky specifické imunity jsou: T lymfocyty vznikají v: B lymfocyty produkují : Mezi protilátky řadíme : Primární imunitní reakce je: Sekundární imunitní reakce je: Imunogeny jsou: Bakteriální

Více

OČKOVACÍ PROGRAMY V PRAXI. Jana Dáňová Ústav epidemiologie 3.LF UK

OČKOVACÍ PROGRAMY V PRAXI. Jana Dáňová Ústav epidemiologie 3.LF UK OČKOVACÍ PROGRAMY V PRAXI Jana Dáňová Ústav epidemiologie 3.LF UK REZISTENCE A IMUNITA o vnímavosti či odolnosti vůči infekci rozhodují nespecifická rezistence + imunita PASÍVNÍ IMUNITA Získaná přirozeným

Více

trend proč ne?! únor 2016

trend proč ne?! únor 2016 STrAnA 54 trend proč ne?! únor 2016 STrAnA 55 Popsaná kniha života TexT: Luděk STAněk FoTo: Alexander DobrovoDSký Může nám to změnit pohled na to, jakým způsobem přistupujeme ke svým nemocem a ke svému

Více

Analýza a vyhodnocení. zdravotního stavu. obyvatel. města TŘEBÍČ. Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem

Analýza a vyhodnocení. zdravotního stavu. obyvatel. města TŘEBÍČ. Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TŘEBÍČ Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem MUDr. Stanislav Wasserbauer Hana Pokorná Jihlava, září 2012 Obsah: 1 Úvod...4

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele

Příbalová informace: informace pro uživatele Příbalová informace: informace pro uživatele Bexsero injekční suspenze v předplněné injekční stříkačce Vakcína proti meningokokům skupiny B (rdna, komponentní, adsorbovaná) Tento přípravek podléhá dalšímu

Více

Houby nepoznaní původci chorob

Houby nepoznaní původci chorob Houby nepoznaní původci chorob Mnozí lidé se necítí dobře nebo mají pocit, že jsou nemocní, aniž by lékaři byli podle jejich symptomů schopni vyslovit jasnou diagnózu. Právě u plísňových onemocnění to

Více

Karcinom žaludku. Výskyt

Karcinom žaludku. Výskyt Karcinom žaludku Výskyt Karcinom žaludku je zhoubné nádorové onemocnění žaludeční sliznice, které s další progresí postihuje žaludeční stěnu, regionální lymfatické uzliny a postupně i celou dutinu břišní,

Více

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Zpracoval: Předmět: Název

Více

Veroval. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý DOMÁCÍ TEST. 10 diagnostických testů pro domácí použití. Alergie/nesnášenlivost.

Veroval. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý DOMÁCÍ TEST. 10 diagnostických testů pro domácí použití. Alergie/nesnášenlivost. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý 10 diagnostických testů pro domácí použití Alergie/nesnášenlivost Akutní potíže Prevence Plánování rodičovství Berte své zdravotní potíže vážně! Kvůli každodennímu

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.sukls79980/2009 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.sukls79980/2009 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn.sukls79980/2009 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU PNEUMO 23, injekční roztok v předplněné injekční stříkačce Vakcína proti pneumokokům

Více

NÁZEV/TÉMA: Virová onemocnění dětského věku

NÁZEV/TÉMA: Virová onemocnění dětského věku NÁZEV/TÉMA: Virová onemocnění dětského věku Vyučovací předmět: Základy epidemiologie a hygieny Škola: SŠZZE Vyškov Učitel: Mgr. Šárka Trávníčková Třída: 2. B Počet žáků: 20 Časová jednotka: 1 vyučovací

Více

ANÉMIE PORUCHY KRVETVORBY

ANÉMIE PORUCHY KRVETVORBY ANÉMIE PORUCHY KRVETVORBY Anémie se řadí mezi nejrozšířenější choroby postihující lidskou populaci. Světová zdravotnická organizace uvádí, že tzv.nutriční anémií trpí přibližně 30 % populace. S tím souvisí

Více

ZDRAVOTNICKÉ INFORMACE ECDC Vybrané otázky a odpovědi týkající se vakcín a očkování v souvislosti s pandemií chřipky (H1N1) 2009

ZDRAVOTNICKÉ INFORMACE ECDC Vybrané otázky a odpovědi týkající se vakcín a očkování v souvislosti s pandemií chřipky (H1N1) 2009 ZDRAVOTNICKÉ INFORMACE ECDC Vybrané otázky a odpovědi týkající se vakcín a očkování v souvislosti s pandemií chřipky (H1N1) 2009 Otázka 1. Proč bych se měl/a nechat očkovat, jestliže mi bude nabídnuta

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. LAMISIL 125 mg LAMISIL 250 mg tablety terbinafini hydrochloridum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. LAMISIL 125 mg LAMISIL 250 mg tablety terbinafini hydrochloridum sp.zn.: sukls195142/2011, sukls195255/2011 a k sp.zn.: sukls151500/2010, sukls69655/2011, sukls197638/2011, sukls210296/2012, sukls62199/2012, sp.zn. sukls151501/2010, sukls69648/2011, sukls197650/2011,

Více

Zdravotní nauka 3. díl

Zdravotní nauka 3. díl Iva Nováková Zdravotní nauka 2. díl Učebnice pro obor sociální činnost Iva Nováková ISBN 978-80-247-3709-6 ISBN 978-80-247-3707-2 Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264

Více

Funkce imunitního systému

Funkce imunitního systému Téma: 22.11.2010 Imunita specifická nespecifická,, humoráln lní a buněč ěčná Mgr. Michaela Karafiátová IMUNITA je soubor vrozených a získaných mechanismů, které zajišťují obranyschopnost (rezistenci) jedince

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Odborná biologie, část biologie Společná pro

Více

Oslabení dýchacího systému asthma

Oslabení dýchacího systému asthma Oslabení dýchacího systému 1 / 7 Oslabení dýchacího systému asthma Astma bronchiale. Definice podle WHO, která je zakotvena i v Mezinárodní dohodě o diagnostice a léčbě astmatu z roku 1992, zní: Astma

Více

ZÁZRAČNÉ HOUBY V KOSTCE - ZDRAVI-VITAMINY-DOPLNKY - vitamínové doplňky a alternativní medicín

ZÁZRAČNÉ HOUBY V KOSTCE - ZDRAVI-VITAMINY-DOPLNKY - vitamínové doplňky a alternativní medicín REISHI-MRL T90, REISHI-MRL P250, REISHI VŠE - Ganoderma lucidum, lesklokorka lesklá, reishi lingzhi, 灵 芝. Velmi vhodné pro podporu imunity, k posílení kloubů, šlach a kostí, obnovuje síly po fyzickém či

Více

OBRANNÝ IMUNITNÍ SYSTÉM

OBRANNÝ IMUNITNÍ SYSTÉM Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_04_BI2 OBRANNÝ IMUNITNÍ SYSTÉM Základní znaky: není vrozená specificky rozpoznává cizorodé látky ( antigeny) vyznačuje se

Více

Krev a míza. Napsal uživatel Zemanová Veronika Pondělí, 01 Březen 2010 12:07

Krev a míza. Napsal uživatel Zemanová Veronika Pondělí, 01 Březen 2010 12:07 Krev je součástí vnitřního prostředí organizmu, je hlavní mimobuněčnou tekutinou. Zajišťuje životní pochody v buňkách, účastní se pochodů, jež vytvářejí a udržují stálé vnitřní prostředí v organizmu, přímo

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

Očkování z pohledu praktického dětského lékaře. MUDr. Gabriela Kubátová

Očkování z pohledu praktického dětského lékaře. MUDr. Gabriela Kubátová Očkování z pohledu praktického dětského lékaře MUDr. Gabriela Kubátová Říjen 2009 Obor Praktický lékař pro děti a dorost PLDD je základním lékařským oborem, který zajišťuje léčebnou a preventivní péči

Více

Pitný režim. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Pitný režim. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Pitný režim PaedDr. & Mgr. Hana Čechová OSNOVA 1. Pitný režim 2. Vodní bilance 3. Kolik tekutin přijmout 4. Jak na pitný režim 5. Co pít 6. Voda 7. Perlivá či neperlivá 8. Minerální vody 9. Obsah zdravotně

Více

Biologická kontaminace prádla Ing. Jan Kostkan, DomGemini s.r.o.

Biologická kontaminace prádla Ing. Jan Kostkan, DomGemini s.r.o. Biologická kontaminace prádla Ing. Jan Kostkan, DomGemini s.r.o. Následující příspěvek je motivován zneklidňujícími zprávami o prodeji biologicky kontaminovaných a tím zdravotně závadných potravin některými

Více

Přiřazování pojmů. Kontrakce myokardu. Aorta. Plicnice. Pravá komora. Levá komora. 5-8 plicních žil. Horní a dolní dutá žíla. Pravá předsíň.

Přiřazování pojmů. Kontrakce myokardu. Aorta. Plicnice. Pravá komora. Levá komora. 5-8 plicních žil. Horní a dolní dutá žíla. Pravá předsíň. VÝVOJ PLODU Opakování 1. Z jakých částí se skládá krev? 2. Uveďte funkci jednotlivých složek krve. 3. Vysvětlete pojmy: antigen, imunita, imunizace. 4. Vysvětlete činnost srdce. 5. Popište složení srdce.

Více

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH slinivky břišní OBSAH Co je slinivka břišní?.............................. 2 Co jsou to nádory?................................ 3 Jaké jsou rizikové faktory pro vznik rakoviny

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok. metronidazolum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok. metronidazolum sp.zn.sukls126426/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok metronidazolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Základní příčiny: Jiné hledisko třídění příčin: 1) genetická vnímavost

Základní příčiny: Jiné hledisko třídění příčin: 1) genetická vnímavost Je důležité pochopit, že autistické spektrum je důsledkem vícero příčin, je to tzv. multikauzální choroba. To, kdy se vyvine choroba nebo jak bude vážná, záleží v zásadě na citlivosti každého jednotlivce.

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Mendelova 2. stupeň Základní Zdravověda

Více

Zdravotní stav a vybrané ukazatele demografické statistiky

Zdravotní stav a vybrané ukazatele demografické statistiky Zdravotní stav a vybrané ukazatele demografické statistiky MUDr. Růžena Kubínová ředitelka monitoringu Odbor hygieny životního prostředí Státní zdravotní ústav Zdravotní stav české populace Očekávaná délka

Více

PROČ SE NEOČKOVAT PROTI CHŘIPCE

PROČ SE NEOČKOVAT PROTI CHŘIPCE PROČ SE NEOČKOVAT PROTI CHŘIPCE Publikováno 18. 10. 2012 Autor: admin (MUDr. Ludmila Eleková) Dne 11. října 2012 jsem si užila svých pár sekund slávy na ČT24. Redaktor mě téměř přepadl (na rozmyšlenou

Více

Virová hepatitida typu C možnost vakcinace (Hepatitis C vaccine : supply and demand)

Virová hepatitida typu C možnost vakcinace (Hepatitis C vaccine : supply and demand) 1 Studijní materiál speciál č. 64 Listopad 2008 Virová hepatitida typu C možnost vakcinace (Hepatitis C vaccine : supply and demand) Strickland G.T., El-Kamary S.S., Klenerman P., Nicosia A.. Lancet Infect.

Více

Tato vakcína může obsahovat stopy neomycinu použitého v průběhu výrobního procesu (viz bod 4.3).

Tato vakcína může obsahovat stopy neomycinu použitého v průběhu výrobního procesu (viz bod 4.3). 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Twinrix Paediatric, injekční suspenze v předplněné injekční stříkačce Vakcína proti hepatitidě A (inaktivovaná) a proti hepatitidě B (rdna) (HAB), adsorbovaná. 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ

Více

HOUBY A PLÍSNĚ. Mgr. Marie Vilánková. ECC s.r.o. Všechna práva vyhrazena

HOUBY A PLÍSNĚ. Mgr. Marie Vilánková. ECC s.r.o. Všechna práva vyhrazena HOUBY A PLÍSNĚ Mgr. Marie Vilánková 1 Houby a plísně Nejrozšířenější ţivotní forma zvláštní říše (1,5 mil druhů) nedílná součást ekosystému Úkol přeměna organické a anorganické hmoty, rozklad buněčné hmoty

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2.

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Přírodopis 3. období 7. ročník D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. část Očekávané

Více

SPECIALISTA na léčbu DÝCHACÍCH CEST DĚTÍ A DOSPĚLÝCH

SPECIALISTA na léčbu DÝCHACÍCH CEST DĚTÍ A DOSPĚLÝCH LÁZNĚ LUHAČOVICE, a.s. SPECIALISTA na léčbu DÝCHACÍCH CEST DĚTÍ A DOSPĚLÝCH KOMPLEXNÍ LÁZEŇSKÁ PÉČE ZACHOVÁNA VČETNĚ MOŽNOSTI OPAKOVÁNÍ LÉČBA DĚTÍ OD 1,5 ROKU S DOPROVODEM LÉČBA DĚTÍ NOVĚ od 1,5 roku dětské

Více

Mléko a mléčné výrobky prospívají pokožce Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem.

Mléko a mléčné výrobky prospívají pokožce Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem. Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem. Zhruba z poloviny máme tedy za stav naší pokožky zodpovědnost. Výzkumy dokazují, že pleti velmi svědčí konzumace mléka a mléčných

Více

KDY Byli kámoši. naposledy na testech?

KDY Byli kámoši. naposledy na testech? AUTOR: MARTIN KDY Byli kámoši naposledy na testech? My už to máme za sebou. Překonali jsme počáteční šok, přestali jsme si říkat proč zrovna já, naučili jsme se s HIV žít. A uvědomili jsme si, že za své

Více

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls83230/2012 a sp.zn. sukls116335/2012

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls83230/2012 a sp.zn. sukls116335/2012 Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp. zn. sukls83230/2012 a sp.zn. sukls116335/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE LAMISIL 125 mg LAMISIL 250 mg Terbinafini hydrochloridum Přečtěte

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Adriblastina CS injekční roztok 2 mg/ml doxorubicini hydrochloridum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Adriblastina CS injekční roztok 2 mg/ml doxorubicini hydrochloridum Příbalová informace: informace pro uživatele Adriblastina CS injekční roztok 2 mg/ml doxorubicini hydrochloridum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat,

Více

Vstupní dotazník. Jíst pravidelně a zdravě Poradce pro individuální výživu Jiří Láník

Vstupní dotazník. Jíst pravidelně a zdravě Poradce pro individuální výživu Jiří Láník Vstupní dotazník Jméno a příjmení: Věk: Tělesná výška: Tělesná hmotnost: Prodělané choroby : Operace a úrazy: Užívané léky: Antikoncepce: Vitaminy, minerální látky, doplňky výživy, které užíváte: Alergie,

Více

- na rozhraní mezi živou a neživou přírodou- živé jsou tehdy, když napadnou živou buňku a parazitují v ní nitrobuněční parazité

- na rozhraní mezi živou a neživou přírodou- živé jsou tehdy, když napadnou živou buňku a parazitují v ní nitrobuněční parazité Otázka: Charakteristické vlastnosti prvojaderných organismů Předmět: Biologie Přidal(a): Lenka Dolejšová Nebuněčné organismy, bakterie, sinice, význam Systém: Nadříše- Prokaryota Podříše - Nebuněční- viry

Více

Co je to radioterapie?

Co je to radioterapie? Co je to radioterapie? Radioterapie Radioterapie (aktinoterapie) je nejstarší používaná léčba lymfomů (principem je použití ionizujícího záření), její počátky sahají až do doby před druhou světovou válkou.

Více

JAK PŮSOBÍ AKTIVNÍ SED NA ŽIDLI THERAPIA?

JAK PŮSOBÍ AKTIVNÍ SED NA ŽIDLI THERAPIA? JAK PŮSOBÍ AKTIVNÍ SED NA ŽIDLI THERAPIA? Zpracovala Zuzana Beranová fyzioterapeutka rehabilitace Zdravíčko Krnov 2009-03-04 a M1 dodává: spoluautorka židle THERAPIA (paní Beranová je příliš skromná) CÍL

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Cestovní medicína a děti Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Cestovní medicína a děti Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D. Cestovní medicína a děti Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D. Praha 26.4.2014 Letadlo a další prostředky hromadné dopravy Zajistit teplo (oblečení, deka) Dostatečný příjem tekutin Možnost pohybu Kojení, pití,

Více

Česko ORGANICKÉ MINERÁLY BIOGENNÍ PRVKY VÁPNÍK, ŽELEZO, JÓD, ZINEK, SELÉN,

Česko ORGANICKÉ MINERÁLY BIOGENNÍ PRVKY VÁPNÍK, ŽELEZO, JÓD, ZINEK, SELÉN, Česko ORGANICKÉ MINERÁLY BIOGENNÍ PRVKY VÁPNÍK, ŽELEZO, JÓD, ZINEK, SELÉN, CHRÓM, Calcium, Magnesium Organické Minerály ORGANICKÉ MINERÁLY Zásadní zvláštností všech přípravků linie «Organické minerály»

Více

ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013

ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013 5.6.3 Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu PŘÍRODOPIS I. Obsahové vymezení Vyučovací předmět Přírodopis vychází z obsahu vzdělávacího oboru Člověk a příroda a je v některých ročnících částečně

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Menveo prášek a roztok pro injekční roztok. Konjugovaná vakcína proti meningokokům skupin A, C, W135 a Y 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ

Více

AURA Medical Clinic BIOIDENTICKÁ HORMONÁLNÍ TERAPIE Dotazník. / / Praktický lékař: Tel. Číslo: Poslední preventivní prohlídka

AURA Medical Clinic BIOIDENTICKÁ HORMONÁLNÍ TERAPIE Dotazník. / / Praktický lékař: Tel. Číslo: Poslední preventivní prohlídka BIOIDENTICKÁ HORMONÁLNÍ TERAPIE Dotazník Datum: PŘÍJMENÍ KŘESTNÍ JMÉNO Datum narození VĚK Muž/Žena / / Praktický lékař: Tel. Číslo: Poslední preventivní prohlídka Výška Váha Pro pacienty s nadváhou: Cílová

Více

Lze HCM vyléčit? Jak dlouho žije kočka s HCM? Je možné předejít hypertrofické kardiomyopatii?

Lze HCM vyléčit? Jak dlouho žije kočka s HCM? Je možné předejít hypertrofické kardiomyopatii? Nemoci srdce jsou, stejně jako u člověka, vrozené nebo získané v průběhu života. Ze získaných chorob srdce tvoří velkou část kardiomyopatie, což je onemocnění srdečního svalu spojené s jeho dysfunkcí,

Více

Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků

Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků [PECHOVÁ, Eva. Vietnamské novoroční lahůdky. Klub Hanoi [online]. 2005, [cit. 2011-03- 24]. Dostupný z WWW: .]

Více

prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. DOBA

prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. DOBA prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. DOBA jedová To nejdůležitější z Doby jedové 2 Když jsme psali Dobu jedovou, chtěli jsme čtenářům ukázat, že mnohé z věcí, o kterých si

Více

POŽADAVKY NA KVALITU SUROVIN PRO WELLNESS GASTRONOMII

POŽADAVKY NA KVALITU SUROVIN PRO WELLNESS GASTRONOMII POŽADAVKY NA KVALITU SUROVIN PRO WELLNESS GASTRONOMII Měli bychom dbát nejen na nutriční hodnotu stravy, ale i na mikrobiologickou a chemickou čistotu! V současnosti se celkem dbá na základní hygienické

Více

Zdůvodů legislativních požadavků

Zdůvodů legislativních požadavků Kapitola 4 Děti s fyzickými nebo psychickými problémy Zdůvodů legislativních požadavků a také pro řadu objektivních přínosů jsou v mnoha předškolních zařízeních do programů výchovné péče integrovány děti

Více

P R O B I O T I C K Ý D O P L N Ě K S T R A V Y

P R O B I O T I C K Ý D O P L N Ě K S T R A V Y INOVACE 2010 Inovace 2010 od LR! S formulí PRO12- exkluzivně od LR! P R O B I O T I C K Ý D O P L N Ě K S T R A V Y INOVACE 2010 PROBIOTIC12 Co jsou probiotika? CO JSOU PROBIOTIKA? Lidské střevo obsahuje

Více

Světlo v multimódových optických vláknech

Světlo v multimódových optických vláknech Světlo v multimódových optických vláknech Tomáš Tyc Ústav teoretické fyziky a astrofyziky, Masarykova univerzita, Kotlářská 2, 61137 Brno Úvod Optické vlákno je pozoruhodný fyzikální systém: téměř dokonalý

Více

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu PRVNÍ KAPITOLA Vstupujeme na cestu Možná, že některé z následujících myšlenek se vám zdají povědomé Kdyby se změnil/a, všechno by bylo v pořádku. Nemohu ovlivnit tuto bolest, tyto lidi a to, co se děje.

Více

Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková. ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF)

Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková. ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF) Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF) Elektronické publikace: ISBN 978-80-88174-00-4 (ve formátu mobi) ISBN 978-80-88174-02-8 (ve formátu

Více

Vstup látek do organismu

Vstup látek do organismu Vstup látek do organismu Toxikologie Ing. Lucie Kochánková, Ph.D. 2 podmínky musí dojít ke kontaktu musí být v těle aktivní Působení jedů KONTAKT - látka účinkuje přímo nebo po přeměně (biotransformaci)

Více

OBSAH. ČÁST PRVNÍ Jsme spíše mikrobiální společenstva než lidé 19

OBSAH. ČÁST PRVNÍ Jsme spíše mikrobiální společenstva než lidé 19 OBSAH Předmluva 15 ČÁST PRVNÍ Jsme spíše mikrobiální společenstva než lidé 19 1. Děti jsou magnety na mikroby 20 Mikrobi? Všechny je zničte! 20 Odplata mikrobů 22 Děti zůstanou dětmi.....................

Více

B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE

B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE 1 Příbalová informace: informace pro pacienta Imlygic 10 6 jednotek tvořících plaky (PFU)/ml injekční roztok Imlygic 10 8 jednotek tvořících plaky (PFU)/ml injekční roztok talimogenum

Více

1. CO JE EVROPSKÝ ANTIBIOTICKÝ DEN A JAKÝ JE JEHO VÝZNAM?

1. CO JE EVROPSKÝ ANTIBIOTICKÝ DEN A JAKÝ JE JEHO VÝZNAM? 1. CO JE EVROPSKÝ ANTIBIOTICKÝ DEN A JAKÝ JE JEHO VÝZNAM? Světová zdravotnická organizace (WHO) dospěla v roce 1997 na konferenci konané v Berlíně (blíže viz http://www.who.int/csr/don/1997_03_28/en/index.html)

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

60 kapslí. zdraví a vitalita

60 kapslí. zdraví a vitalita zdraví a vitalita 60 kapslí» harmonizuje centrální nervový systém a krevní oběh» pozitivně ovlivňuje paměť a mozkovou činnost» snižuje rizika vzniku mozkových příhod a srdečního infarktu» pomáhá při pocitech

Více

VAPIG EKONOMICKY VÝHODNÝ SYSTÉM OCHRANY NOVOROZENÉHO SELETE

VAPIG EKONOMICKY VÝHODNÝ SYSTÉM OCHRANY NOVOROZENÉHO SELETE VAPIG EKONOMICKY VÝHODNÝ SYSTÉM OCHRANY NOVOROZENÉHO SELETE Vahala J. Nemálo chovatelů prasat nejen v ČR se zabývá otázkou, zda vysoké náklady na farmakoterapii téměř vždy spojené s medikací ATB přináší

Více

Protilátky proti Helicobacter pylori (IgG) Návod na použití ELISA testu

Protilátky proti Helicobacter pylori (IgG) Návod na použití ELISA testu Protilátky proti Helicobacter pylori (IgG) Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát EI 2080-9601 G Helicobacter pylori IgG Ag-potažené mikrotitrační jamky 96 x 01 (96)

Více

TAJEMSTVÍ ZDRAVÍ a MLÁDÍ

TAJEMSTVÍ ZDRAVÍ a MLÁDÍ Ernest Günter TAJEMSTVÍ ZDRAVÍ a MLÁDÍ Eko konzult Z mé obsáhlé zdravotnické literatury je Život bez chorob to nejlepší. Anita Schrodt, Pörtschach Vaše knížka je to nejlepší, co jsem za svého ètyøicetiletého

Více

CASA-FERA Puppy Štěně 3 KG 12,5 KG

CASA-FERA Puppy Štěně 3 KG 12,5 KG Puppy Štěně 12,5 KG CASA-FERA Puppy je přímo ušito na míru vysokým nárokům na živiny štěňat všech plemen: Malá plemena : od 4 do 21 týdnů Středně velká plemena: od 4 do 26 týdnů Velká plemena: od 4 do

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Esomeprazole Farmaprojects 40 mg, prášek pro přípravu infuzního/injekčního roztoku Esomeprazolum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Esomeprazole Farmaprojects 40 mg, prášek pro přípravu infuzního/injekčního roztoku Esomeprazolum Sp.zn.sukls28217/2016 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Esomeprazole Farmaprojects 40 mg, prášek pro přípravu infuzního/injekčního roztoku Esomeprazolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

CÍL 8: SNÍŽENÍ VÝSKYTU NEINFEKČNÍCH NEMOCÍ

CÍL 8: SNÍŽENÍ VÝSKYTU NEINFEKČNÍCH NEMOCÍ CÍL 8: SNÍŽENÍ VÝSKYTU NEINFEKČNÍCH NEMOCÍ DO ROKU 2020 BY SE MĚLA SNÍŽIT NEMOCNOST, ČETNOST ZDRAVOTNÍCH NÁSLEDKŮ A PŘEDČASNÁ ÚMRTNOST V DŮSLEDKU HLAVNÍCH CHRONICKÝCH NEMOCÍ NA NEJNIŽŠÍ MOŽNOU ÚROVEŇ Nejčastějšími

Více

Bariatrická chirurgie:

Bariatrická chirurgie: Press kit Bariatrická chirurgie: Moderní řešení morbidní obezity 1 Bariatrická chirurgie: Pomocník v boji s obezitou Bariatrická chirurgie rozhodně nepatří k nejznámějším lékařským pojmům. Pojem bariatrická

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

Přírodopis - 6. ročník Vzdělávací obsah

Přírodopis - 6. ročník Vzdělávací obsah Přírodopis - 6. ročník Časový Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Září Příroda živá a neživá Úvod do předmětu Vysvětlí pojem příroda Příroda, přírodniny Rozliší přírodniny

Více

PODPOŘ SVÉ ZDRAVÍ. www.podporsvezdravi.cz. Zácpa. Průjem. Hemoroidy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy.

PODPOŘ SVÉ ZDRAVÍ. www.podporsvezdravi.cz. Zácpa. Průjem. Hemoroidy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy. Obezita & Diabetes. Srdce & Cévy. FENOLAX EUCARBON TASECTAN CARBO MED. MULTILAC DOBEXIL H OmegaDefend BAYFLEX EMOXEN GEL CandyS PŘESNÉ DÁVKOVÁNÍ FENOLAX Projímadlo v tabletách 5 mg 30 tablet FENOLAX www.fenolax.cz Pomáhá při akutní zácpě

Více

Denní péče o dítě. Hygienická péče o děti a adolescenty

Denní péče o dítě. Hygienická péče o děti a adolescenty Denní péče o dítě Děti od útlého věku vedeme a učíme samostatnosti v denních aktivitách.vedeme je k osvojování a ztotožňováním se standardem hygienických a společenských návyků. Pečovatelé spolu s dětmi

Více

Funkční potraviny na bázi mléka včeské republice

Funkční potraviny na bázi mléka včeské republice Funkční potraviny na bázi mléka včeské republice Petr ROUBAL Výzkumný ústav mlékárenský Praha s.r.o. Seminář Funkční potraviny VÚCHS Rapotín, 8. 10. 2008 1 Funkční potraviny - přinášejí benefity k základní

Více

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ Výroba usní a souvisejících výrobků 4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ 4.1 Charakteristika odvětví V roce 2009 nahradila klasifikaci OKEČ nová klasifikace CZ-NACE. Podle této klasifikace

Více

Dotazník k určení metabolického typu

Dotazník k určení metabolického typu 1 Dotazník k určení metabolického typu dle Billa Wolcotta U každé otázky si vyberte pouze jednu odpověď, která vám nejvíce vyhovuje. Pokud na vás neodpovídá ani jedna z nabízených odpovědí, na otázku neodpovídejte.

Více

Lékařská mikrobiologie pro ZDRL

Lékařská mikrobiologie pro ZDRL Lékařská mikrobiologie pro ZDRL Týden 10: Umělá imunizace rozvedení Serologické reakce opakování před další částí Ondřej Zahradníček 777 031 969 zahradnicek@fnusa.cz ICQ 242-234-100 Dnes máme na programu

Více

Magie Vědomého Uzdravení

Magie Vědomého Uzdravení Magie Vědomého Uzdravení jak za 21 dní nastartovat uzdravení a zbavit se nemocí bez léků a lékařů autor: Jan Čejka www.vedome-uzdraveni.cz Vydavatel: Jan Šuba Makniha.cz rok vydání: 2015 Jan Šuba Makniha.cz

Více

Henoch-Schönleinova purpura

Henoch-Schönleinova purpura www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Henoch-Schönleinova purpura Verze č 2016 1. CO JE HENOCH-SCHÖNLEINOVA PURPURA 1.1 Co je to? Henoch-Schönleinova purpura je onemocnění, při kterém dochází k

Více

Dekontaminační rohože rozbor složení a jejich použití

Dekontaminační rohože rozbor složení a jejich použití Název: S.A.B. Impex s.r.o. Dekontaminační rohože rozbor složení a jejich použití Školitel: Mgr. Petr Jašek 8:00-8:30 Denní rozvrh školení 8:30-10:00 Složení dekontaminačních rohoží vývoj; proč tyhle látky?

Více

III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT

III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

Zdroj: Zdravá výživa. Co je glutamát sodný?

Zdroj: Zdravá výživa. Co je glutamát sodný? Glutamát sodný Umělý orgasmus jazyku Čtvrtek, 28 Duben 2011 07:29 Aktualizováno Neděle, 08 Květen 2011 17:32 Zdroj: Zdravá výživa Dříve než do sebe nalijete další "pytlíkovou" (správně prý polévku v sáčku)

Více

Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 6. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 6. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 6. ŠVP ákladní škola Brno, Hroznová 1 Postavení přírodopisu v rámci přírodních věd, efektivnost používání učebnice Žák se umí orientovat v učebnici, pozná učivo rozšiřující.

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE BRUFEN sirup (Ibuprofenum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat. Tento přípravek je dostupný bez lékařského

Více