MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. VOLITELNÉ PŘEDMĚTY NABÍDKA 2012/2013 MATURITNÍ SEMINÁŘE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. VOLITELNÉ PŘEDMĚTY NABÍDKA 2012/2013 MATURITNÍ SEMINÁŘE"

Transkript

1 MATURITNÍ SEMINÁŘE Člověk a příroda, přírodní vědy Vyučující: Doc. RNDr. Zdeněk Drozd, PhD. septima+oktáva Člověk a příroda, přírodní vědy Vyučující: PhDr. Tomáš Kočí, PhD. septima+oktáva MATURITNÍ FYZIKA Obsah semináře: Maturitní fyzika je určena pro studenty septimy a oktávy. Předmět je koncipován tak, aby se probíraná témata v průběhu dvou let neopakovala. Tvoří tedy v podstatě dvouletý blok. V rámci výuky probíhají tři větší celky: 1. Moderní fyzika (1. rok bloku - relativistická fyzika, astrofyzika; 2. rok bloku - fyzika mikrosvěta, elektronika, fyzika pevných látek) 2. Rozšíření základního učiva fyziky (témata rozšiřující učivo mechaniky, termodynamiky, optiky, elektřiny a magnetizmu, které bylo probíráno v hodinách fyziky v primě sextě) 3. Přednášky odborníků z různých pracovišť MFF UK a exkurze do laboratoří MFF UK. MATURITNÍ BIOLOGIE Obsah semináře: Prohloubení znalostí z oboru a příprava k maturitě. Člověk a příroda, přírodní vědy Vyučující: PhDr. Tomáš Kočí, PhD. septima+oktáva Vyučující: Mgr. Václav Brdek septima+oktáva MATURITNÍ CHEMIE Obsah semináře: Prohloubení znalostí z oboru a příprava k maturitě. MATURITNÍ DĚJEPIS Obsah semináře: Prohloubení dovedností a znalostí z oboru historie prostřednictvím vymezených tematických okruhů (chronologických či problémových), které zároveň sehrají roli maturitních okruhů v rámci profilové maturity. Diferencovaný postup u studentů septimy a oktávy. Důraz je kladen na samostatnou práci studentů, práci se sekundárními i primárními zdroji informací.

2 MATURITNÍ SEMINÁŘE Vyučující: Mgr. Jan Kratochvíl septima+oktáva Člověk a příroda, přírodní vědy Vyučující: PhDr. Tomáš Kočí, PhD. septima+oktáva Vyučující: JUDr. Renáta Sladká septima+oktáva Vyučující: PhDr. Jitka Hofmannová septima+oktáva Vyučující: Mgr. Jan Kratochvíl septima+oktáva MATURITNÍ FILOZOFIE Obsah semináře: Seminář připravuje studenty na úspěšné složení maturitní zkoušky filozofie. Jsou zde systematicky probrána a procvičována příslušná maturitní témata, závěr je věnován odhalování souvislostí mezi jenotlivými okruhy. Absolvent semináře je připraven pro studium filozofických oborů na VŠ. MATURITNÍ GEOLOGIE Obsah semináře: Prohloubení znalostí z oboru a příprava k maturitě. MATURITNÍ PRÁVO Obsah semináře: Seminář připravuje studenty na úspěšné složení maturitní zkoušky z práva. Jsou zde systematicky probrána a procvičována příslušná maturitní témata. MATURITNÍ PSYCHOLOGIE Obsah semináře: Seminář připravuje studenty na úspěšné složení maturitní zkoušky z psychologie. Jsou zde systematicky probrána a procvičována příslušná maturitní témata. V předmětu budou probírána i sociologická témata s příslušným přesahem do psychologie. Absolvent semináře získá celkový přehled v problematice hlavních psychologických disciplín. MATURITNÍ EKONOMIE Obsah semináře: Seminář připravuje studenty na úspěšné složení maturitní zkoušky z ekonomie. Důraz je kladen jak na teoretickou část, tak na příslušné propojení s politickou a národohospodářskou praxí. Absolvent získá základ pro rozvíjení znalostí z ekonomie a hospodářské politiky na VŠ.

3 MATURITNÍ SEMINÁŘE Vyučující: Mgr. Jan Kratochvíl septima+oktáva Člověk a příroda, přírodní vědy Vyučující: Mgr. Martin Kulhánek septima+oktáva MATURITNÍ SOCIOLOGIE Obsah semináře: Nově zavedený sociologický seminář připraví studenty na maturitu ze sociologie v rámci maturitních otázek. Seminář bude veden spíše v teoretickém duchu. Studenti si na něm osvojí základy sociologie jako vědy, dějin sociologie a metodologie sociálních výzkumů. Absolventi získají základ pro budoucí studium společenských věd na VŠ. MATURITNÍ ZEMĚPIS Obsah semináře: Seminář navazuje na vyučovací předmět zeměpis a nadstavbový historicko-geografický seminář, prohlubuje a zároveň syntetizuje jednotlivá témata. Studenti budou mít možnost si v rámci semináře procvičovat již osvojené znalosti a dovednosti. Dalším ze základních cílů předmětu, úzce spojeným s těmi předchozími, je příprava zájemců na maturitní zkoušku ze zeměpisu. MATURITNÍ POLITOLOGIE Vyučující: Mgr. Jan Kratochvíl septima+oktáva matematika oktáva vyučující: Mgr. Eva Patáková, PhD. Obsah semináře: Nově zavedený politologický seminář připraví studenty na maturitu z politologie v rámci maturitních otázek. Seminář bude veden spíše v teoretickém duchu. Studenti si na něm osvojí základy politologie jako vědy, dějin politologie a metodologie výzkumů v oblasti politiky. Absolventi získají základ pro budoucí studium společenských věd na VŠ. MATURITNÍ MATEMATIKA Obsah semináře: Volitelný předmět Maturitní matematika je určen pro studenty se zájmem o matematiku. Je vhodný pro studenty, kteří chtějí z matematiky maturovat a následně pokračovat ve studiu na vysokých školách technického, přírodovědného a ekonomického směru.

4 NADSTAVBOVÉ SEMINÁŘE Člověk a příroda, přírodní vědy SEMINÁŘ Z BIOLOGIE Vyučující: PhDr. Tomáš Kočí, PhD. kvinta-sexta (jako nadstavbový seminář), septima, oktáva (jako volitelný seminář) Člověk a příroda, přírodní vědy Obsah semináře: Učebna, odborná pracoviště, v rámci možností i terén. (botanické zahrady, parky, lesy, pole, louky). Obsahem semináře budou zejména praktická cvičení týkající se např. stavby rostlinné buňky, rostlinných tkání, určování řas, hub, výtrusných a semenných rostlin. Obsah praktického semináře navazuje na učivo biologie respektive botaniky v kvintě. Je tudíž určen pro Ty, kteří chtějí pokračovat v jakémkoliv dalším studiu biologie. Zoologická část semináře navazuje na botanickou problematiku. Obsahem je rozšiřující učivo ze zoologie. Zvláštní důraz je kladen na praktické poznávání živočichů v přírodě, laboratorní práce pozorování mikroskopických preparátů, pitvy bezobratlých a obratlovců. Studenti se seznámí s novým pojetím zoologického systému. Součástí semináře jsou exkurze a vycházky do terénu, Národního muzea, Zoologické zahrady. NADSTAVBOVÝ SEMINÁŘ Z FYZIKY Vyučující: Doc. RNDr. Zdeněk Drozd, PhD. kvinta-sexta (jako nadstavbový seminář) Obsah semináře: Předmět slouží k prohloubení kompetencí a znalostí z fyziky, umožňuje výraznější propojení znalostí a dovedností z tohoto oboru s dalšími obory. Významnou složkou výuky budou i fyzikální experimenty. HISTORICKO-GEOGRAFICKÝ SEMINÁŘ Vyučující: Mgr. Martin Kulhánek kvinta-sexta (jako nadstavbový seminář), septima, oktáva (jako volitelný seminář, nikoliv však pro ty, kteří seminář navštěvovali již v kvintě či sextě) Obsah semináře: Jedná se integrovaný nadstavbový seminář. Integrovanými (propojenými) obory v jeho rámci jsou dějepis a zeměpis. Měl by prohloubit znalosti z obou oborů v širších souvislostech, především by měl přispět k chápání historických problémů, jevů a událostí v geografických souvislostech.

5 NADSTAVBOVÉ SEMINÁŘE Člověk a příroda, přírodní vědy Vyučující: PhDr. Tomáš Kočí, PhD. kvinta-sexta (jako nadstavbový seminář) SEMINÁŘ Z CHEMIE Obsah semináře: Cílem předmětu je prohloubit znalosti studentů v oboru chemie, více je propojit v širším kontextu přírodních věd. Významnou součástí předmětu bude jeho experimentální složka. ÚVOD DO SOCIOLOGIE A KULTURNÍ ANTROPOLOGIE Vyučující: Mgr. Jan Kratochvíl kvinta-sexta (jako nadstavbový seminář, po domluvě i studenti vyšších ročníků, avšak do semináře se již nehlásí studenti budoucí septimy (oktáv), kteří již na seminář chodili v sextě. Obsah semináře: Seminář má za cíl seznámit studenty se základní terminologií, metodologickými postupy a paradigmaty uvedených sociálních věd. První pololetí bude věnováno základním teoretickým poznatkům, druhé pak analýze konkrétních sociálních jevů. Absolvent získá sociologický základ pro studium společenských věd i dějepisu a navíc dobré teoretické zázemí pro tvorbu seminárních a ročníkových prací ze ZSV. matematika Vyučující: Ing. Peter Novotný kvinta-sexta (jako nadstavbový seminář) SEMINÁŘ Z MATEMATIKY Obsah semináře: Seminář se zabývá látkou, kterou se v povinných hodinách zabývá méně a rozšiřuje tak poznání studenta v oblasti matematiky. Budou se řešit zajímavé úlohy z matematiky (např. starší zadání matematických soutěží) a na hodinách bude také možno konzultovat jakýkoliv problém studenta s pochopením látky na běžných hodinách matematiky.

6 NÁSLEDUJÍCÍ TŘI VOLITELNÉ SEMINÁŘE: Vyučující: Ing. Peter Novotný Informatika a výpočetní technika Informatika a výpočetní technika SEMINÁŘ Z PROGRAMOVÁNÍ (ÚROVEŇ 1) Obsah semináře: Předmět se zaměřuje na základy algoritmizace a programování. Je určen všem studentům, vyššího stupně gymnázia, kteří se hodlají s programováním začít, nebo si obnovit své znalosti v této problematice. Zavádí se pojmy proměnná, identifikátor, pole, funkce, návratová hodnota, cyklus, podmínka a implementace se vysvětluje v programovacím jazyku C. Probírají se základní metody třídění a vyhledávaní, základní datové struktury pro reprezentaci dat (spojový seznam, binární strom, fronta, zásobník) a řeší se zajímavé algoritmické problémy. Seminář je určen jak úplným začátečníkům v programování, tak i studentům, kteří se již s programováním setkali. Výsledkem semináře by mělo být samostatné uvažování studenta nad algoritmickým problémem, návrh vhodné datové reprezentace pro řešení a s použitím veškeré možné dostupné literatury nebo internetu navrhnout jeho algoritmické řešení. SEMINÁŘ Z PROGRAMOVÁNÍ (ÚROVEŇ 2) Informatika a výpočetní technika Obsah semináře: Předmět se zaměřuje na řešení složitějších algoritmických úloh a komplexnějších sowtwarových aplikací. Předpokladem pro jeho absolvování jsou minimálně znalosti z předmětu Seminář z programování úrovně 1. Je určen pro studenty, kteří se chtějí v budoucnosti programování věnovat na vysoké škole nebo v praxi. Pro řešení úloh se používají pokročilé algoritmické metody, grafové algoritmy (kostry, DFS, BFS, nejkratší cesty, toky), dynamické programování, rekurzivní algoritmy, stromové algoritmy, zavádějí se pojmy operační a paměťové složitosti, seznámení s třídami problémů P, NP, NPC. Dobrým zdrojem zadání a motivací pro studenty je KSP (Korespondenční seminář z programování) na MFF UK (ksp.mff.cuni.cz). Výsledkem absolvování tohoto předmětu je zlepšení analytického myšlení při řešení složitějších algoritmických úloh. Student vzhledem k složitosti problematiky není nucen k nalezení nejlepšího řešení, ale jeho postoj a schopnost navrhnout možné řešení, které je schopný na základě argumentů a vědomostí obhájit. SEMINÁŘ Z INFORMATIKY Obsah semináře: Předmět rozšiřuje vzdělání v oboru informatika nad rámec povinné výuky během studia. Na semináři se probírají aktuální problémy v oblasti IVT (nové hardwarové komponenty, porovnání výkonu, technologické novinky, softwarové standardy,...). Předmět nemá přesně vymezená témata, spíš reaguje na aktuální dění v technologickém a informatickém světě a přidáním znalostí o předchozím vývoji rozšiřuje vědomosti studenta. Určen je všem studentům vyššího gymnázia, kteří mají zájem o informatiku ve větším rozsahu a snaží se jít v tomto oboru s dobou.

7 Člověk a příroda, přírodní vědy Vyučující: Marek Říha Určen pro ročníky: kvinta oktáva Český jazyk a literatura FYZIKÁLNÍ SEMINÁŘ Komu je předmět fyzikální seminář především určen: studentům se zájmem o fyziku maturantům z fyziky uchazečům o studium na technických školách ( VUT, ČVUT, VŠCHT, FJFI, MFF,...) uchazečům o studium medicíny a farmacie, chemie, biofyziky... uchazečům o studium přírodovědných předmětů na přírodovědeckých a pedagogických fakultách Co je náplní semináře: Hlavní náplní je prohloubení učiva a řešení náročnějších fyzikálních úloh s použitím odpovídajícího matematického aparátu. Opakování větších tematických celků s důrazem na vyhledávání hlubších souvislostí (teorie polí, dualismus vlna-částice, zákony zachování ve fyzice, porovnávání problémů z hlediska moderní a klasické fyziky, využívání fyzikálních poznatků v praxi). Seznámeni s testy přijímacích zkoušek na různé typy VŠ Výuka je doplňována podle možností exkurzemi, tematickými přednáškami. Náplň semináře lze přizpůsobit podle zaměření a úrovně studentů. Uvedený přehled je pouze nabídkou a na první hodině po domluvě se studenty bude upřesněno, o jaká témata je největší zájem a co bude konkrétní skupině studentů nejvíce vyhovovat. V nabídce jsou zejména věci, na které není při hromadné výuce tolik prostoru, např. řešení příkladů, praktická cvičení a měření, demonstrace a pokusy. TVŮRČÍ PSANÍ ANEB HRÁTKY SE STYLISTIKOU Vyučující: Mgr. L. Kratochvílová Určen pro ročníky: sekunda oktáva Český jazyk a literatura Vyučující: Mgr. L. Kratochvílová Určen pro ročníky: kvarta oktáva Obsah semináře: Poetické hry, autorský styl, lyrická povídka, eseje a fejetony, parodické texty, dějová charakteristika apod..., méně známé útvary, prezentace, spojení výtvarné, technické a textové části LITERÁRNÍ SEMINÁŘ Obsah semináře: Seminář je zaměřen především na četbu a rozbory textů vybraných autorů světové literatury 19. a 20. století. Po studentech se bude vyžadovat soustavná četba textů a jejich následná interpretace v hodinách.

8 Člověk a příroda, přírodní vědy Vyučující: Mgr. Jaroslav Štercl tercie, kvarta společenské vědy Vyučující: Ing. Jaroslav Eibel kvinta - oktáva Člověk a příroda, přírodní vědy Vyučující: Mgr. Mária Kuková sekunda - oktáva CHEMICKO-BIOLOGICKÝ SEMINÁŘ Realizace výuky: nově zřízená pracovna chemie z grantu MHMP Obsah: bude konkretizován a rozpracován v tematickém plánu učiva Osnova učiva: 1. Praktická cvičení z učiva anorganické chemie 2. Praktická cvičení z učiva organické chemie 3. Praktická cvičení z učiva biochemie učiva o přírodních sloučeninách 4. Praktická cvičení z učiva biologie člověka a biochemie 5. Praktická cvičení z učiva geologie a mineralogie v souvztažnosti s učivem chemie 6. Exkurze chemické technologie 7. Prohlubování a upevňování praktických dovednosti při práci s textem a informacemi v rámci rozvoje a podpory čtenářské gramotnosti JAK NEZABLOUDIT A USPĚT V PRACOVNÍM ŽIVOTĚ Velmi přínosné doplnění předmětů: MAT EKO, MAT SOC, ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE; příprava na profesní život, studium managementu. Osnova: 1. Struktura a chování dnešní firmy 2. Vedení a dýchání firmy 3. Neztratím se v ní? Jde to vůbec? 4. Všechna použití myši ve firmě (fenomén aha! ) 5. Že bych si to zkusil nanečisto? ASTRONOMIE Cíle: Získat základní poznatky o Sluneční soustavě, životě hvězd, stavbě vesmíru,... Naučit se orientovat na obloze a obsluhovat dalekohled. Získat zkušenosti s pozorovaním úkazů na obloze, astrofotografií a se zpracováváním napozorovaných dat Obsahové zameranie: Obloha v různých ročních obdobích, souhvězdí, další objekty viditelné volným okem i dalekohledem (Slunce, Měsíc, planety, hvězdokupy, mlhoviny, galaxie, meteory, komety) Sluneční soustava, život hvězd, struktura a vývoj vesmíru, astronomická technika, praktické astronomické pozorování (deepsky objekty, meteory), historie astronomie a kosmonautiky

9 Člověk a společnost, Vyučující: PhDr. Jitka Hofmannová Určen pro ročníky: tercie až oktáva MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TERAPIE A KOMUNIKACE (psychologie) CÍL: předmět by měl být zaměřený na možnosti různorodých terapeutických technik založených na komunikaci při řešení krizových životních situací a psychických potíží. STUDIJNÍ PŘEDPOKLADY: zájem o psychologická témata, ochota zapojovat se do diskusí, popř. prezentací, studium doporučených psychologických materiálů. TÉMATA: 1. vztah normy a nenormy jejich proměny v rámci vývoje společnosti, dnešní kritéria normy 2. historický náhled na příčiny duševních potíží a vývoj možností jejich léčení (od magie k psychoterapii) 3. zajímavosti o lidském mozku a co lze skrze sledování mozku vyčíst o fungování psychiky, současné poznatky o vztahu mozku a vědomí 4. riziková životní období pro vznik duševních potíží, vliv rodiny a společnosti 5. poruchy psychických funkcí, poruchy osobnosti, neurózy, psychózy jejich základní charakteristika 6. typologie závislostí alkohol, drogy, léky, hráčství, počítače, internet, nakupování možnosti psychoanalýzy při léčení duševních potíží, volné asociace 8. narativní terapie aneb léčení skrze příběhy 9. kognitivně-behaviorální rozbor zkresleného vnímání světa, depresivní mýty 10. logoterapie a hledání smyslu života 11. C. Rogers a jeho léčba empatií 12. Gestalt terapie cesty k uzavírání nedokončených životních celků, skupinová terapie 13. Transakční analýza komunikace mezi rodičovským, dospělým a dětským Já 14. Psychodrama a arteterapie Člověk a společnost, Vyučující: JUDr. Renáta Sladká Určen pro ročníky: kvintaoktáva NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK Obsah semináře: Cílem semináře je základní orientace studentů v nové úpravě, kterou představuje celý soubor práv v rámci Občanského zákoníku. Bude tematicky rozdělen do čtyř částí Obecná část, Rodinné právo, Absolutní majetková práva a Relativní majetková práva. V obecné části jsou především vymezeny jednotlivé pojmy, se kterými následně text občanského zákoníku pracuje. Rodinné právo v sobě zahrnuje dnešní zákon o rodině. Dotýká se jak institutu manželství, tak vztahů mezi příbuznými, zejména pak vztahů mezi rodiči a dětmi. Absolutní majetková práva v sobě skrývají definici vlastnictví, práva k cizím věcem a problematiku dědění. Čtvrtá část nazvaná Relativní majetková práva je nejobsáhlejší. Zahrnuje v sobě různé druhy smluv, stejně tak jako závazky z deliktního jednání (tedy i odpovědnost za škodu).

10 NÁSLEDUJÍCÍ ČTYŘI VOLITELNÉ SEMINÁŘE: Vyučující: PhDr. MgA. Veronika Riedlbauchová Estetika kvarta oktáva (po domluvě i mladší) DĚJINY HUDBY Tento seminář je určen pro studenty, kteří ovládají základní hudební nauku (tzn. orientují se v notách, mají představu o základních hudebních pojmech). Cílem tohoto semináře je přiblížit studentům především skrze poslech hudby základní vývojové (historické) tendence v klasické hudbě, naučit je schopnosti uvědomělého poslechu, dopomoci jim porozumět principům stavby hudebního díla, jeho jednotlivých forem a proměn. Tento seminář je primárně zaměřen na poslech hudby, proto budou studenti seznamováni spíše s vybranými díly, která jim umožní pochopit rukopis skladatele či slohu. Tento seminář bude veden interdisciplinárně, vývoj hudby se bude sledovat v souvislostech s výtvarným uměním, architekturou, dějinami, literaturou. Součástí semináře budou pravidelné návštěvy koncertů. Český jazyk a literatura septima, oktáva Český jazyk a literatura sekunda - oktáva Český jazyk a literatura, Estetika kvinta - oktáva MATURITNÍ LITERATURA V semináři si studenti zopakují jednotlivá období dějin literatury, pochopí blíže teorii literatury a především se naučí hlubinné interpretaci textů, na kterou jsou nové státní maturity zaměřeny. Cílem tohoto semináře je tedy systematická příprava k maturitě, která prochází dějiny literatury chronologicky s tím, že vybraná díla daného období studenti v hodinách rozebírají a aplikují na nich rovněž teoretické poznatky. Seminář vychází z nové formy státní maturity a snaží se studenty vést k četbě vybraných knih, které jim budou podkladem pro maturitní otázky. RÉTORIKA A DRAMATICKÁ VÝCHOVA Rétorika a dramatická výchova jsou vedeny jako kreativní předmět, plný interaktivních řečových a dramatických her a situací, ve kterých se studenti naučí základním řečovým a hereckým dovednostem. Cílem semináře je naučit studenty suverénně veřejně vystupovat, vést plynulý, smysluplný a zajímavý projev, ovládat základní hereckou techniku, jako je práce s hlasem, textem, pohybem a v neposlední řadě je naučit řečové a herecké improvizaci. DĚJINY DIVADLA Seminář je zaměřen nejen na vývoj divadla a přehled divadelních vyjadřovacích prostředků, ale také na současné divadelní proudy. Studenti poznají známé současné divadelní společnosti skrze video, na vlastní kůži okusí některé formy divadla a jejich vyjadřovací prostředky. Seminář nebude tedy veden pouze jako série přednášek, ale jako interaktivní předmět, do kterého se budou studenti aktivně zapojovat. Součástí semináře je pravidelná návštěva divadelních představení a jejich zpětná reflexe.

11 Člověk a společnost, Vyučující: Mgr. Václav Brdek Určen pro ročníky: kvartaoktáva (Kvartánům však doporučuji (!), aby se do předmětu zapisovali opravdu pouze v případě hlubšího zájmu a s již alespoň částečně osvojenými znalostmi z tématu.) Člověk a společnost, Vyučující: Mgr. Václav Brdek Určen pro ročníky: kvartaoktáva (Kvartánům však doporučuji (!), aby se do předmětu zapisovali opravdu pouze v případě hlubšího zájmu a s již alespoň částečně osvojenými znalostmi z tématu.) MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. MODERNÍ DĚJINY (OBECNÉ) Obsah semináře: Seminář je koncipován jako dvouletý, nejlépe by tedy bylo absolvovat oba roky chronologicky po sobě, nicméně jsou možné i další varianty. Předmět se bude zabývat detailnějším rozvíjením vybraných kapitol moderních dějin - především 19. a 20. století. Cílem předmětu je, aby členové semináře měli na jedné straně velmi dobrý obecný přehled o událostech posledních dvou staletí a aby si na druhé straně vybrané problémy (jevy, události) osvojili komplexněji, do větší hloubky a aby pochopili širší souvislosti moderních dějin. Na jednotlivá témata se budeme snažit nahlížet z různých úhlů pohledu. Velmi významné místo v semináři má též samostaná práce studentů sledujících vybraná témata. Součástí semináře bude i práce na rozsáhlejších výstupech (projekt, seminární práce, ročníková práce, práce SOČ, účast v dalších soutěžích). ČESKÉ A ČESKOSLOVENSKÉ MODERNÍ DĚJINY Obsah semináře: Předmět se bude zabývat detailnějším rozvíjením vybraných kapitol moderních dějin českých zemí, habsburské monarchie, československého i českého státu - především 19. a 20. století. Cílem předmětu je, aby členové semináře měli na jedné straně velmi dobrý obecný přehled o událostech posledních dvou staletí a aby si na druhé straně vybrané problémy (jevy, události) osvojili komplexněji, do větší hloubky a aby pochopili širší souvislosti moderních dějin. Na jednotlivá témata se budeme snažit nahlížet z různých úhlů pohledu. Velmi významné místo v semináři má též samostaná práce studentů sledujících vybraná témata. Možnost spojení se seminářem Moderní dějiny (obecné) V případě, že by vám spojení nevadilo, napište to, prosím, jako poznámku.

12 Člověk a společnost, VÁLKA V DĚJINÁCH Vyučující: Mgr. Václav Brdek Určen pro ročníky: kvartaoktáva Člověk a společnost, Vyučující: Mgr. Václav Brdek Určen pro ročníky: kvartaoktáva Obsah semináře: Seminář je zaměřen na sledování jednoho z nejstarších fenoménů dějin lidské civilizace válku, její význam a "úlohu" v historickém vývoji, životě různých kultur a civilizací. VYBRANÉ KAPITOLY Z DĚJIN NOVOVĚKU (16. STOL ) Obsah semináře: Seminář je určen vážnějším zájemcům o historii, v rámci hodin budeme sledovat období novověku, především budeme podrobněji mapovat jevy, které měly následně velký význam pro vývoj lidské civilizace v moderní době (20. stol.)

13 POLITICKÁ GEOGRAFIE Vyučující: Mgr. Martin Kulhánek Ročníky: tercie-oktáva Vyučující: Mgr. Martin Kulhánek Ročníky: kvarta-oktáva Seminář bude rozdělen do tří tematických bloků. První je zaměřen na vývoj a význam pojmů stát, národ a etnikum, druhý na problémové oblasti ve světě, politické a kulturní procesy na regionální a lokální úrovni v historické perspektivě. Tato nelze samozřejmě vyčerpat, ale rozebrat klíčová témata, nebo příkladové země daného regionu. Průběžně budou zařazována aktuální témata světového dění (typu Sýrie, cena pohonných hmot, volby v USA apod.). Témata I. bloku: 1. Úvodní hodina 2. Stát, teritorium, národní identita a suverenita 3. Geopolitika: nástroj a proces 4. Globalizace a post-komunistické země 5. Státní správa a samospráva území 6. Reformy územní správy a samosprávy v Česku (Československu) 7. Geografie voleb 8. Geografie nacionalismu 9. Etnické a náboženské konflikty 10. Politická geografie fragmentace Sovětského svazu 11. Politická geografie rozdělení Československa 12. Evropská unie včera a dnes 13. Diskuse k předchozím tématům Témata II. bloku: 1. Evropa - Belgie a otázka rozdělení, Maďarsko a Maďaři za hranicemi, Sev. Irsko, Španělsko a Baskové 2. Evropa bývalá Jugoslávie 3. Rusko a jeho sousedé SNS, Pobaltí, Ukrajina, Podněsteří, Krym, Putinovo Rusko 4. Kavkazsko Jižní Oseti, Abcházie, Adžarie, Čečensko a spol. 5. Kypr řecký jih a turecký sever 6. Izrael a Palestina 7. Irák země bez Saddáma, šíité vs. sunnité, Kurdové a Kurdistán 8. Írán rozmanitost zastřešená vírou 9. Afghánistán válka ani mír, Paštunistán 10. Přední Indie Kašmír, Sikhové 11. Jihovýchodní Asie Indonésie, Filipíny, Thajsko 12. Čína komunismus, Tchaj-wan, Tibet 13. Korea kontrasty jednoho národa 14. Afrika světadíl chudých po roce 1960 FILMOVÝ HISTORICKÝ SEMINÁŘ Rozebírání velkých dějin na podkladě kvalitních historických snímků. Seminář bude probíhat formou shlédnutí snímku věnujícího se moderním dějinám a následnou hodinu rozebrání daného historického tématu (např. rasová politika poválečných USA apod.). Dalším konceptem bude kontrafaktuální prezentace jednoho tématu shlédnutí dvou pohledů na totožné téma. Vedlejším cílem semináře by mělo být zlepšení povědomí o kvalitních snímcích filmové tvorby 20. století.

14 Vyučující: JUDr. Renáta Sladká kvarta-oktáva cizí jazyky Vyučujícící: Mgr. Pavla Umlaufová sekunda-oktáva Vyučující: Mgr. Václav Brdek sekunda-sexta ZÁKLADY PLATNÉHO PRÁVA Obsah semináře: Seminář krátce uvede studenty do právní problemaiky a pojmosloví. Poté volně naváže postupně jednotlivými nejběžnějšími právními odvětvími jako je například právo občanské, obchodní, pracovní a rodinné. Seminář se zásadně zaměřuje na praktické použití jednotlivých právních institutů a na příklady právní praxe. Studenti by se měli naučit sepisovat jednoduché právní dokumenty a z právního hlediska řešit konflikty běžně vznikající při občanském soužití, v podnikání a v zaměstnancekém poměru. LATINA Obsah semináře: Umět latinsky snadno a rychle? Nemožné. Ale zvolna, postupně a s vynaložením jistého úsilí proč ne? Latina je jazyk krásný, v minulosti hojně užívaný a pro studium některých oborů dodnes nepostradatelný. V těchto hodinách se kromě gramatiky seznámíte také s reáliemi antického Říma a dozvíte se něco o životech a dílech nejvýznamnějších osobností starověku i středověku. Pokročilejší pak mohou nahlédnout do originálů a překládat. SPOLEČNOST A ŽIVOTNÍ STYL V PROMĚNÁCH ČASU HISTORICKÝ SEMINÁŘ Obsah semináře: Budeme se společně snažit seznamovat s proměnami životního stylu v různých obdobích, v různých společenských vrstvách i v rozličném prostředí (bydlení, stravování, odívání se, rodinné a společenské poměry, péče o tělo i duši, radovánky i smutek, věci první i poslední...). Důležitým předpokladem úspěšnosti semináře je aktivní a tvůrčí přístup studentů. V rámci semináře je možné pracovat i na rozsáhlejších aktivitách (seminární práce, práce SOČ a další soutěžní práce, projekty aj.), spolupracovat s dalšími obory a předměty. Součástí výuky v předmětu mohou být (dle aktuální nabídky) exkurze a další aktivity mimo školu.

15 NÁSLEDUJÍCÍCH SEDM VOLITELNÝCH SEMINÁŘŮ: Vyučující: Mgr. Hana Šromová Estetika VÝTVARNÁ VÝCHOVA 1 PRIMA TERCIE Obsah semináře: Seminář Výtvarná výchova 1 je zaměřen na tvorbu uplatňující neomezené množství přístupů od tradičních technik po avantgardní a alternativní přístupy. Tento seminář je určen pro studenty, kteří mají zájem o výtvarnou tvorbu, a hravou formou si chtějí rozšířit své výtvarné možnosti a schopnosti (řemeslnou zručnost). Seznámíme se s novými výtvarnými technikami, budeme experimentovat nebo jen tak tvořit. Estetika VÝTVARNÁ VÝCHOVA 2 KVARTA - OKTÁVA Obsah semináře: Seminář je zaměřen na předmětnou (figurativní) i nepředmětnou (abstraktní) tvorbu. Zaměřuje se na tradiční, netradiční a akční výtvarné postupy. Seznámí studenty s technikami moderních umělců, zároveň však nechává prostor pro vlastní výtvarné potřeby. Dále pak se budeme věnovat prostorové tvorbě (socha, objekt, reliéf...), tradičním grafickým, kresebným a malířským technikám apod. Vyvrcholením semináře je výtvarný kurz (je naplánován na podzimní období), kde se seznámíme s technikami, které nelze realizovat ve škole, malba v plenéru, zpracování vlastní výtvarné řady. Estetika METODY ANIMOVANÉ TVORBY SVĚTA (POČÍTAČOVÁ GRAFIKA) SEKUNDA OKTÁVA Obsah semináře: Práce v semináři se zaměří na různé formy užitého umění od práce s textilem a jinými materiály po fotografii a její digitální zpracování do samostatného výtvarného artefaktu nebo animovaného filmu. Žáci se seznámí s výtvarnými postupy potřebnými pro realizaci vlastních nápadů v oblasti užitého umění a s programy pro digitální zpracování obrazu (Photoshop, Gimp, Illustrator, Inkscape...). Vyvrcholením semináře je výtvarný kurz (který je letos naplánován v podzimním období), kde se seznámíme s technikami, které nelze realizovat ve škole, malba v plenéru, zpracování vlastní výtvarné řady.

16 H. Šromová - pokračování Estetika CESTY ZA UMĚNÍM G A L E R I J N Í E D U K A C E Kurátorský koncept výstavy v kontextu galerijního vzdělávání SEKUNDA OKTÁVA Obsah semináře: Seminář se zaměří na reflektované vnímání artefaktů širokého spektra vizuální tvorby. Jeho náplní budou návštěvy galerií a nejrůznějších expozic výtvarného umění, sledování výtvarně hodnotných filmů apod. Součástí semináře je vlastní výtvarná tvorba (galerijní edukace, workshopy, práce v interiéru i v plenéru apod....). Vyvrcholením semináře je výtvarný kurz (je naplánován na podzimní období), kde se seznámíme s technikami, které nelze realizovat ve škole, malba v plenéru, zpracování vlastní výtvarné řady. Estetika TVOŘIVÁ DÍLNA SEKUNDA SEPTIMA Obsah semináře: Seminář je zaměřen na vztahy mezi volnou a užitou tvorbou, jejich význam v jednotlivých vývojových etapách. Nastíní studentům společenskou úlohu užité tvorby a designu. Seznámíme se s tradiční řemeslnou tvorbou. Hlavní součástí semináře jsou praktické umělecké etudy s dostupnými materiály a jejich správné užití při zhotovení užitného předmětu (např. práce s textilem, kompletace drobných předmětů...). Estetika GRAFICKÝ DESIGN TERCIE - OKTÁVA Obsah semináře: Seminář Grafický design směřuje k objevení výtvarných možností textových a grafických editorů (Office, Photoshop, Gimp, Illustrator, Inkscape, InDesign, Scribus atd.) skrze tvůrčí realizace různých modelových zadání s důrazem na typografická, kompoziční a užitná pravidla plnící požadavky soudobého užitého umění na poli propagace, tisku, akcidence a podobně. Estetika DĚJINY UMĚNÍ 1 KVINTA - OKTÁVA Obsah semináře: Seminář Dějiny umění 1 Teorie a dějiny starého umění se zabývá základní psychologií vnímání a ranými uměleckými projevy lidstva od pravěku a umění přírodních národů přes starověk až do středověku, přes vědecké objevy florentských mistrů v novověku po vyostření sporů mezi oficiálním racionálním uměním a expresivní i intelektuální avantgardou. Důraz je kladen na základní psychologické, sociální, politické, historické a technické aspekty umělecké tvorby, které určují jeho podobu a celkovou estetiku doby. Učební látka je probírána chronologicky s nutnými přesahy do umění jiných epoch, zpravidla mají hodiny formu výkladu spojeného s digitální projekcí, výklad je prokládán jinými aktivitami, mj. návštěvami výstav, promítáním filmů, prací s literaturou a podobně. Cílem předmětu je představit podobu a pozadí raných, často mystických uměleckých projevů, seznámit studenty s literaturou, s vazbami současné umělecké tvorby na staré umění a představit sbírky starého umění v Praze a jejím okolí. Na seminář Dějiny umění 1 bude navazovat seminář Dějiny umění 2, zabývající se především uměním od konce 19. století po současnost.

17 cizí jazyky CERTIF - ADVANCED ENGLISH LESSONS - LEVEL C1 Vyučující: Martin Kalivoda Doporučeno ročníkům: septima-oktáva (pokročilí a vysoce pokročilí v AJ) Obsah semináře: Příprava na certifikát CAE. Práce s gramatikou, textem i kreativním psaním. Nabídka možnosti hromadného certifikování (za standardní poplatek) na závěr kurzu. Angličtina pro vysoce pokročilé. Pouze studenti po schválení vyučujícím. Matematika Vyučující: Martin Kalivoda kvarta - oktáva cizí jazyky Vyučující: Martin Kalivoda (příp D. Seddon dle počtu zájemců) sekunda-oktáva Vyučující: Karina Fraňková kvintaoktáva TECHNICKÉ KRESLENÍ 2/ZÁKLADY KONSTRUOVÁNÍ TĚLES V 3D Obsah semináře: Nauka a rozvíjené dovedností v oblasti technického zobrazování těles, budov a objektů. Předmět je určen pro absolventy loňského semináře, ale je možno přibrat i nové zájemce, kteří jsou technicky zdatní. Nedoporučeno disgrafikům a technicky méně zdatným jedincům. Hlavní náplň hodin je precizní a přesné rýsování nebo kreslení. Dobrá znalost geometrie výhodou. Doporučeno zájemcům o vysoké školy technických směrů. ANGLICKÁ KONVERZACE 1, 2 Anglická konverzace v úrovni A2-B1. Obsah semináře: Příprava a realizace rozličných konverzačních témat v AJ přímo úměrných ke komunikačním schopnostem studentů. Snaha o zlepšení a následný trénink konverzačních schopností (stejně jako prohloubení slovní zásoby). Doporučeno studentům z prvních skupin z nižších ročníků, stejně jako studentům nižších skupin, ročníku vyšších. Při větším počtu zájemců je možné rozdělení do skupin dle úrovně AJ u jednotlivých studentů. POLITICKÁ EKONOMIE Obsah semináře: Většinu těchto pojmů znáte - demokracie, socialismus, neviditelná ruka trhu, daně, otroctví, svoboda, externality, vykořisťování,.. Každý z nich ale znamená víc, než si většina (i buďánkařů) představí. Budeme o nich diskutovat a budeme kritičtí, doporučím vám zajímavou literaturu a budeme chodit na vybrané konference a semináře. O mně požadavky - aktivita SEBEPREZENTACE

18 Vyučující: Karina Fraňková sextaoktáva MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. Obsah semináře: Jak vylepšit svůj životopis, abyste po škole mohli dělat, co budete chtít? Jak získat a využít kontakty, prezentovat se online (sociální sítě) i offline (etiketa) a proč být aktivnější než ostatní? Aneb - jak využít buďánkovský potenciál v praxi. O mně požadavky - aktivita Cizí jazyky, literatura Vyučující: Aneta Kubínová Cizí jazyky, estetika Vyučující: Aneta Kubínová FRANCOUZSKÁ KULTURA (I PRO NEFRANCOUZŠTINÁŘE) Obsah semináře: Předmět má za úkol přiblížit studentům Francii z kulturního hlediska. Během seminářů se budeme věnovat francouzské kinematografii, gastronomii, politice, historii, geografii, jazykům a dalším zajímavým tématům blízkým Francii i celé frankofonii (Švýcarsko, Belgie, bývalé kolonie a další). Seminář je určen pro všechny studenty se zájmem o Francii, včetně nefrancouzštinářů, a bude přizpůsoben jejich zájmům. FILMOVÝ SEMINÁŘ FRANKOFONNÍ KINEMATOGRAFIE (I PRO NEFRANCOUZŠTINÁŘE) Obsah semináře: Předmět má za úkol přiblížit studentům francouzskou kinematografii. Semináře se budou soustředit na promítání slavných francouzských snímků, které ovlivnily vývoj filmu, a následnou diskusi. Předmět je určen pro všechny studenty se zájmem o Francii včetně nefrancouzštinářů. Cizí jazyky Vyučující: Aneta Kubínová pro studenty FJ (déle než rok FJ studující) KONVERZACE Z FJ Obsah semináře: Předmět se zaměřuje na rozšíření znalosti francouzského jazyka pomocí konverzací, čtení a porozumění textu. Je určen všem studentům francouzštiny, kteří se fj učili déle než 1 rok. Cizí jazyky DRAMATICKÝ KROUŽEK VE FRANCOUZŠTINĚ - Vyučující: Aneta Kubínová především pro studenty FJ NÁCVIK DIVADELNÍ HRY (I PRO NEFRANCOUZŠTINÁŘE) Obsah semináře: Tento předmět má přiblížit francouzskou kulturu z jiného hlediska, nácviku komedie ve francouzštině. Je vhodný zejména pro francouzštináře, kteří nácvikem a prožitkem zužitkují a prohloubí své znalosti francouzštiny, ale i pro nefrancouzštináře, kteří se rádi baví.

19 Člověk a příroda, přírodní vědy Vyučující: PhDr. Tomáš Kočí, PhD. 2 kvintaoktáva Člověk a příroda, přírodní vědy Vyučující: PhDr. Tomáš Kočí, PhD. 2 sekunda-oktáva Člověk a příroda, přírodní vědy Vyučující: PhDr. Tomáš Kočí, PhD. 2 kvintaoktáva MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. SEMINÁŘ ZE ZOOLOGIE Obsah semináře: Obsahem semináře bude rozšiřující učivo zoologie plus praktické ukázky živočichů a prvoků v terénu, v preparátech etc. Cílem předmětu je prohloubit a více systematizovat u jeho absolventů znalosti z oboru zoologie. SEMINÁŘ Z GEOLOGIE A PALEONTOLOGIE Obsah semináře: Seminář z paleontologie je určen všem zájemcům o zkamenělý svět, a to jak rostlinný paleobotaniky, tak živočišný zoopaleontologie. Nedílnou součástí jsou exkurze do významných paleontologických lokalit v Praze a ve Středočeském kraji. Důraz je kladen na získání klíčových kompetencí (vědomostí, znalostí a dovedností), a to jak v teoretických východiscích, tak zejména při praktickém určování zkamenělin a schopnosti orientace v terénu. "Geologická" část semináře je určena zájemcům o budoucí studium geologických věd. Zahrnuje učivo z obecné geologie, mineralogie, petrologie, historické geologie, paleontologie, pedologie, geochemie. Součástí semináře bude kromě teoretické části, také část praktická (zejména exkurze do muzeí a na významné geologické lokality v Praze a okolí). SEMINÁŘ Z BOTANIKY Obsah semináře: Obsahem semináře bude rozšiřující učivo botaniky plus praktické činnosti v rámci tohoto oboru. Tělesná výchova Teorie sportovního tréninku Vyučující: Viktor Schejbal 2 kvintaoktáva Obsah semináře: Seminář je určen pro zájemce především z řad aktivních sportovců, kteří by si chtěli rozšířit obzory, případně plánovali studium sportovního směru, či trenérské licence. Seminář bude zahrnovat: -úvod do sportovního tréninku -historii tělesné kultury -olympijská myšlenka -manipulace se zatížením -teorie kondiční přípravy -práce se sporttesterem

20 Vyučující: Mgr. Vladimír Ješko 2 kvinta-oktáva Vyučující: Mgr. Vladimír Ješko 2 septima-oktáva Vyučující: Mgr. Vladimír Ješko 2 tercie-oktáva SOCIÁLNÍ DEVIACE A PROBLEMATIKA KONSTRUKCE SPOLEČENSKÉHO ŘÁDU Obsah semináře: Předmět má za cíl rozšířit znalosti studentů ve vybraných kapitolách sociologie a sociální psychologie, dovést je k pochopení mechanismů, skrze které jedinec funguje ve společnosti a k zamyšlení nad podstatou norem, autorit, hierarchií, sociálních rolí a podstatou sociálního řádu jako takového. Kurz povede studenty k zamyšlení nad tím, co je vlastně normální a deviantní, jakým způsobem vůbec funguje sociální mechanismus a sociální řád, proč se lidé podřizují normám a autoritám, jak a proč hrají své sociální role, jaká je povaha a podstata těchto rolí. Ústředním motivem je problematika norem a deviací, která bude nahlížena z různých úhlů pohledu, a pochopení společenského řádu a jeho komponent jako sociální konstrukce. Studenti se seznámí s nejrůznějšími sociologickými a sociálně psychologickými teoriemi, pokusy a vysvětleními, které budou mít přesah také do historie a filosofie. Součástí předmětu bude, vedle vlastního faktografického výkladu, také četba jednotlivých textů, diskuse, psaní esejů a samostatné práce v podobě tematických kvízů. POLITICKÁ FILOSOFIE A POLITICKÉ IDEOLOGIE Obsah semináře: Předmět se pohybuje na rozhraní filosofie, politologie a historie. Studenti se seznámí s jednotlivými koncepcemi politické filosofie od antiky po současnost, stejně jako s významnými politickými ideologiemi, u kterých bude pojednáno jak o jejich ideových základech a provázanosti s výše zmíněnými koncepcemi politické filosofie, tak o jejich praktickém dopadu na vývoj společnosti. Součástí předmětu bude četba textů, které jsou nejcharakterističtější pro jednotlivé ideové směry či myslitele, a následná diskuse i různé samostatné práce v podobě kvízů a doplňování, které budou sloužit k procvičení látky. SOCIÁLNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI Obsah semináře: Předmět má za cíl rozvíjet schopnosti studentů komunikovat s druhými lidmi, prezentovat svá stanoviska před publikem a vést seriózní debatu. Menší část předmětu bude představovat seznámení studentů s teorií a psychologií komunikace, větší část bude zaujímat praktické rozvíjení komunikačních dovedností studentů a schopnosti jejich sebeprezentace. Součástí kurzu bude také problematika neverbálních signálů, stejně jako práce s texty a zamyšlení nad významem, který má pro člověka jazyk jako takový.

21 ETIKA Vyučující: Mgr. Vladimír Ješko 2 sexta-oktáva Vyučující: Mgr. Vladimír Ješko 2 sexta-oktáva Vyučující: Mgr. Vladimír Ješko 2 oktáva Obsah semináře: V rámci tohoto předmětu se studenti seznámí s pojmy etika a morálka, budou provedeni jednotlivými etickými teoriemi od antiky po současnost a také možnostmi aplikace etiky do specifických oblastí a profesí (např. etika reklamy, podnikaní, veřejné správy apod.) Důraz tedy nebude kladen pouze na teoretickou etiku, která je součástí především filosofických koncepcí, nýbrž i na etiku aplikovanou, v jejímž rámci proběhnou také různé diskuse o stále aktuálních tématech, které společnost rozdělují (např. problematika trestu smrti, eutanázie, interupce apod.). PROBLEMATIKA TOTALITARISMU Obsah semináře: Studenti se seznámí s jednotlivými náhledy na totalitarismus ze strany politických filosofů, politologů a jiných myslitelů, s názory na jeho vznik, vymezení a ideové základy. Důraz bude kladen na hledání jeho podstaty a hlavních identifikačních znaků v protikladu k demokracii, ke svobodné a otevřené společnosti. Studenti nahlédnou do textů politických filosofů i totalitních ideologů a také do významných literárních děl, která jsou pro toto téma relevantní. Součástí kurzu budou četné diskuse i tematické kvízy. MODERNÍ A POSTMODERNÍ KONTINENTÁLNÍ FILOSOFIE Obsah semináře: Předmět je určen pro studenty posledního ročníku, kteří mají hlubší zájem o moderní a postmoderní filosofii. V rámci předmětu bude hlouběji probírána filosofie dvacátého a počátku jednadvacátého století, důraz bude kladen na evropskou kontinentální filosofii (opomenuta nebude ani její diskuse s filosofií analytickou, neboli anglo-americkou, a vzájemné odlišnosti a rozpory). Kromě samotného výkladu budou studenti číst různé filosofické texty a pokoušet se o jejich interpretaci a pochopení ideových souvislostí mezi jednotlivými filosofickými koncepcemi.

22 Vyučující: Mgr. Vladimír Ješko 2 septima, oktáva Vyučující: Mgr. Vladimír Ješko 2 kvinta-oktáva Vyučující: Mgr. Vladimír Ješko 2 kvinta-oktáva FILOSOFIE A LITERATURA Obsah semináře: V předmětu bude postihnut vztah mezi filosofií a díly umělecké literatury u vybraných filosofických směrů a myslitelů s hlavním důrazem na francouzský existencialismus (zosobněný především Jeanem Paulem Sartrem a Albertem Camusem), zmíněny však budou i jiné směry a myslitelé a také kontroverzní úvahy postmoderního filosofa Richarda Rortyho o filosofii jako o jednom z žánrů (umělecké) literatury. Studenti budou číst množství filosofických a literárních textů, na kterých si uvědomí, jak mohou být filosofické myšlenky vyjádřeny beletristickým způsobem, budou hledat jednotlivé ideje, které příslušný myslitel vyjádřil ve svých filosofických dílech i v románech, povídkách a dramatech, a navzájem tyto ideje identifikovat. Studenti se hlouběji seznámí s vybranými mysliteli, jejichž dílo patří jak do oblasti filosofie, tak do oblasti světové literatury. KLÍČOVÉ UZLY SVĚTOVÝCH DĚJIN Obsah semináře: Předmět má za cíl rozšířit znalosti studentů v oblasti klíčových přelomů historického vývoje od starého Řecka po dvacáté století. Látka je koncipována jako vybrané kapitoly, které v hlubších souvislostech a s přihlédnutím k filosofickým a sociologickým úvahám identifikují klíčové dějinné procesy. Pro účast na předmětu je nutná základní znalost dějin od starověku po dnešek. Součástí předmětu budou samostatné práce v podobě tematických kvízů. VŠEOBECNÁ STÁTOVĚDA A ZÁKLADNÍ PRINCIPY DEMOKRACIE Obsah semináře: Předmět seznámí studenty s teoriemi státu, formami státu a vlády, problematikou volebních systémů, státní moci, občanství, státní suverenity ad., důraz bude kladen také na vysvětlení tzv. esenciálních principů moderní demokracie jako takové, teorie základních lidských práv a svobod, ale i vztahu mezinárodního a vnitrostátního práva aj. Studenti si budou moci své znalosti procvičit formou tematických kvízů.

23 Český jazyk a literatura Vyučující: Mgr. Libuše Kratochvílová 2 septima-oktáva MATURITNÍ STYLISTIKA Obsah semináře: příprava na maturitní slohovou práci (jazykové prostředky, umět číst zadání, úloha komunikační situace, problematika možných útvarů, výběr tématu), POMOC KE ZVLÁDNUTÍ PÍSEMNÉ PRÁCE ČJ A LIT SPOLEČNÁ ČÁST MATURITY

24 CIZÍ JAZYKY FRANCOUZSKÝ JAZYK Vyučující: Aneta Kubínová sekunda-oktáva (prima jako kroužek) Dělení do skupin dle pokročilosti. sekunda kvarta: 2 hod./týdně (Pokud není v rozvrhu s jinými předměty kolize, je možné po dohodě s vyučujícím chodit na další hodinu jako na kroužek.) kvinta oktáva: 3 hod./týdně NĚMECKÝ JAZYK Vyučující: RNDr. Kateřina Miloschewská sekunda-oktáva (prima jako kroužek) Dělení do skupin dle pokročilosti. sekunda kvarta: 2 hod./týdně (Pokud není v rozvrhu s jinými předměty kolize, je možné po dohodě s vyučujícím chodit na další hodinu jako na kroužek.) kvinta oktáva: 3 hod./týdně RUSKÝ JAZYK Vyučující: Mgr. Jelena Bedretdinovová sekunda-oktáva (prima jako kroužek) Dělení do skupin dle pokročilosti. sekunda kvarta: 2 hod./týdně (Pokud není v rozvrhu s jinými předměty kolize, je možné po dohodě s vyučujícím chodit na další hodinu jako na kroužek.) kvinta oktáva: 3 hod./týdně ŠPANĚLSKÝ JAZYK Vyučující: Mgr. Jitka Šašková, Mgr. Katarina Bohac, PhDr. Veronika Riedlbauchová, PhD. sekunda-oktáva (prima jako kroužek) Dělení do skupin dle pokročilosti. sekunda kvarta: 2 hod./týdně (Pokud není v rozvrhu s jinými předměty kolize, je možné po dohodě s vyučujícím chodit na další hodinu jako na kroužek.) kvinta oktáva: 3 hod./týdně

25

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2016/2017 3. ročník, septima

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2016/2017 3. ročník, septima Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2016/2017, septima Časová dotace seminářů 2 hodiny týdně Každý žák si volí z nabídky povinně dva semináře Pokud je z nějakého předmětu vypsáno více seminářů,

Více

Aplikovaná geografie (regionální politika a rozvoj, Geografické Informační Systémy).

Aplikovaná geografie (regionální politika a rozvoj, Geografické Informační Systémy). Seminář z fyziky Prohloubení a rozšíření znalostí z jednotlivých fyzikálních oborů. Získání jistoty při řešení fyzikálních příkladů. Získání nových poznatků a ujasnění souvislostí při sledování vybraných

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. VOLITELNÉ PŘEDMĚTY NABÍDKA 2011/2012

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. VOLITELNÉ PŘEDMĚTY NABÍDKA 2011/2012 VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 2011/2012 MATURITNÍ SEMINÁŘE Maturitní biologie Maturitní dějepis Maturitní ekonomie Maturitní filozofie Maturitní fyzika Maturitní geologie Maturitní chemie Maturitní právo (pro sept.)

Více

Příloha ke školnímu vzdělávacímu programu volitelné předměty

Příloha ke školnímu vzdělávacímu programu volitelné předměty Příloha ke školnímu vzdělávacímu programu volitelné předměty pro vyšší stupeň gymnázia čtyřleté, šestileté a osmileté studium Gymnázium, Plzeň, Mikulášské nám. 23 PŘÍLOHA KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU

Více

Volitelné předměty na rok 2016-2017. Oktávy, 4.c

Volitelné předměty na rok 2016-2017. Oktávy, 4.c Volitelné předměty na rok 2016-2017 Oktávy, 4.c Texty a kontexty PRO: studenty, kteří chtějí prohloubit svou přípravu na maturitní ústní zkoušku z ČJL a didaktický test z ČJL. Studenti budou do příslušných

Více

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017

NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 NABÍDKA POVINNĚ VOLITELNÉHO PŘEDMĚTU IV - V PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Studenti současného třetího ročníku čtyřletého vzdělávání a studenti septim si volí VP IV V z následující nabídky. zkratka VAL název

Více

Školní vzdělávací program. Masarykovo klasické gymnázium, s.r.o., Říčany u Prahy

Školní vzdělávací program. Masarykovo klasické gymnázium, s.r.o., Říčany u Prahy Školní vzdělávací program Masarykovo klasické gymnázium, s.r.o., Říčany u Prahy ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MASARYKOVA KLASICKÉHO GYMNÁZIA, S. R. Vzdělání má hořké kořínky, ale sladké ovoce. (Aristoteles)

Více

Platnost 1.9.2009 Délka studia v letech: 8.0. Název RVP RVP G 8-leté gymnázium Forma vzdělávání denní forma vzdělávání. Gymnázium Dr.

Platnost 1.9.2009 Délka studia v letech: 8.0. Název RVP RVP G 8-leté gymnázium Forma vzdělávání denní forma vzdělávání. Gymnázium Dr. PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Škola Název ŠVP, Palackého 211, Mladá Boleslav 293 80 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Platnost 1.9.2009 Délka

Více

P L Á N P R Á C E Š K O L Y V E Š K O L N Í M R O C E 2 0 0 8 / 2 0 0 9

P L Á N P R Á C E Š K O L Y V E Š K O L N Í M R O C E 2 0 0 8 / 2 0 0 9 P L Á N P R Á C E Š K O L Y V E Š K O L N Í M R O C E 2 0 0 8 / 2 0 0 9 1. ORGANIZAČNÍ ZABEZPEČENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 1.1. Žáci a) Počet žáků: 102 b) Počet tříd: 6 I.st. 3 třídy II.st. 3 třídy c) Počet oddělení

Více

Seminář z českého jazyka

Seminář z českého jazyka školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Seminář z českého jazyka PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého

Více

Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2016/2017

Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2016/2017 Obchodní akademie Vinohradská, 120 00 Praha 2, Vinohradská 38, tel.: 778 534 316 Nabídka volitelných předmětů ve školním roce 2016/2017 číslo 4/2016 Každý žák 3. a 4. ročníku se podle učebního plánu povinně

Více

Učební osnovy předmětu Biologie

Učební osnovy předmětu Biologie (kvinta a sexta) Učební osnovy předmětu Biologie Charakteristika předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacích oborů Biologie a Geologie. Integruje část vzdělávacího

Více

Církevní střední zdravotnická škola s.r.o. Grohova 14/16, 602 00 Brno

Církevní střední zdravotnická škola s.r.o. Grohova 14/16, 602 00 Brno Církevní střední zdravotnická škola s.r.o. Grohova 14/16, 602 00 Brno ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZDRAVOTNICKÉ LYCEUM od 1. 1. 2012 1 Církevní střední zdravotnická škola s.r.o. Grohova 14/16, 602 00 Brno

Více

Učebnice pro vyšší stupeň gymnázia 2011/2012

Učebnice pro vyšší stupeň gymnázia 2011/2012 Učebnice pro vyšší stupeň 011/2012 ČJL kvinta A Kvinta B sexta A sexta B Septima A Septima B oktáva A oktáva B Prokop-Dějiny Prokop-Dějiny Prokop Prokop Prokop-Přehled Prokop-Přehled Prokop-Přehled Prokop-Přehled

Více

VOLITELNÉ A NEPOVINNÉ PŘEDMĚTY VE ŠKOLNÍM ROCE 2011-2012

VOLITELNÉ A NEPOVINNÉ PŘEDMĚTY VE ŠKOLNÍM ROCE 2011-2012 VOLITELNÉ A NEPOVINNÉ PŘEDMĚTY VE ŠKOLNÍM ROCE 2011-2012 Vybrat do konce března 2011 Volitelné předměty Studenti si volí na konci prvního ročníku jeden dvouhodinový povinný předmět. Tento se vyučuje po

Více

Vyučovací předmět Dějepis rozpracovává vzdělávací obsah oboru Dějepis patřícího do vzdělávací oblasti Člověk a společnost.

Vyučovací předmět Dějepis rozpracovává vzdělávací obsah oboru Dějepis patřícího do vzdělávací oblasti Člověk a společnost. DĚJEPIS A/ Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět Dějepis rozpracovává vzdělávací obsah oboru Dějepis patřícího do vzdělávací oblasti Člověk a společnost. Navazuje na

Více

Volitelné semináře ve 4. ročníku

Volitelné semináře ve 4. ročníku Volitelné semináře ve 4. ročníku Seminář českého jazyka a literatury II (čtyřhodinový) Výuka zahrnuje literární výchovu a jazykovou a komunikační výchovu, které se vzájemně doplňují a prolínají. Rozšiřuje

Více

Nabídka volitelných předmětů pro druhý ročník a sexty, šk.r. 2009/2010

Nabídka volitelných předmětů pro druhý ročník a sexty, šk.r. 2009/2010 1 Nabídka volitelných předmětů pro druhý ročník a sexty, šk.r. 2009/2010 (první volitelný předmět) Kaţdý student musí zvolit jeden volitelný předmět. Budete volit pořadí nabízených předmětů. Pokud není

Více

Návrh systému volitelných předmětů

Návrh systému volitelných předmětů Návrh systému volitelných předmětů šestileté studium v předmaturitním ročníku - 2009/10 Týdenní počet hodin v rozvrhu žáka je 33. 1. Povinné předměty - výuka organizovaná podle tříd Český jazyk 5 Cizí

Více

Nabídka seminářů pro 7.A a 3.B ve školním roce 2015/2016

Nabídka seminářů pro 7.A a 3.B ve školním roce 2015/2016 Nabídka seminářů pro 7.A a 3.B ve školním roce 2015/2016 Studenti si volí semináře s celkovou dotací 4 hodiny týdně. Nabízené semináře mají dotaci 1 hodinu, resp. 2 hodiny týdně. Student si tedy může navolit

Více

Charakteristika vzdělávacího programu

Charakteristika vzdělávacího programu Charakteristika vzdělávacího programu Identifikační údaje oboru název školy adresa školy zřizovatel název ŠVP název oboru kód platnost číslo jednací Jáchymovská 1, 363 11 Ostrov Krajský úřad Karlovarského

Více

MATURITNÍ SEMINÁŘE Člověk a příroda, přírodní vědy Vyučující: Doc. RNDr. Zdeněk Drozd, PhD. Člověk a příroda, přírodní vědy Vyučující: PhDr. Tomáš Kočí, PhD. MATURITNÍ FYZIKA Obsah semináře: Maturitní

Více

DĚJEPIS. A/ Charakteristika vyučovacího předmětu

DĚJEPIS. A/ Charakteristika vyučovacího předmětu DĚJEPIS A/ Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět Dějepis rozpracovává vzdělávací obsah oboru Dějepis patřícího do vzdělávací oblasti Člověk a společnost. Navazuje na

Více

66-52-H/01 11 ARANŽÉR ŠVP: Designér v reklamě

66-52-H/01 11 ARANŽÉR ŠVP: Designér v reklamě 66-52-H/01 11 ARANŽÉR ŠVP: Designér v reklamě Název předmětů 1. ročník 2. ročník 3. ročník celkem Český jazyk a literatura 2 2 2 6 Anglický/Německý jazyk 2 2 2 6 Základy společenských věd 1 1 1 3 Chemie

Více

ŠKOLA PRO BUDOUCNOST

ŠKOLA PRO BUDOUCNOST Ruská 355, 353 69 Dodatek č. 1 k ŠVP NG 1. verze Zpracovány podle: RVP ZV 2013 ŠKOLA PRO BUDOUCNOST změna učebního plánu učební osnovy AJK, NJK Razítko školy: Podpis ředitele: V Mariánských Lázních dne

Více

Učební plán nižšího stupně víceletého gymnázia osmileté gymnázium. Vzdělávací oblasti Vzdělávací obory I. II. III. IV.

Učební plán nižšího stupně víceletého gymnázia osmileté gymnázium. Vzdělávací oblasti Vzdělávací obory I. II. III. IV. Učební plán Učební plán nižšího stupně víceletého gymnázia osmileté gymnázium Vzdělávací oblasti Vzdělávací obory I. II. III. IV. Jazyk a jazyková komunikace Matematika a její aplikace min. dotace naše

Více

Zeměpis. Latina. Vyučující: Vojtěch Vykouk

Zeměpis. Latina. Vyučující: Vojtěch Vykouk Latina Ačkoli je latinský jazyk dnes považován za mrtvý, jeho odkaz stále žije ve slovníku mnoha dalších jazyků, a to nejen románských. Například anglická slovní zásoba je tvořena z poloviny přímo či nepřímo

Více

Charakteristika seminářů 2019/ ročník

Charakteristika seminářů 2019/ ročník Charakteristika seminářů 2019/2020 3. ročník Seminář z anglického jazyka tematická a strategická příprava pro maturitní zkoušku rozšiřování slovní zásoby a prohlubování znalostí frazeologie prohlubování

Více

Učebnice do primy 2014/15

Učebnice do primy 2014/15 Učebnice do primy Hudební výchova učebnice v elektronické podobě (FRAUS) pracovní sešit - Český jazyk 6 pro ZŠ a VG (nová generace) PS (FRAUS) /papírová podoba/ Český jazyk přehled učiva ZŠ (J. Melichar,

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Gymnázium, Polička, Nábřeží svobody 306. Nábřeží svobody 306, 572 01 Polička. Identifikátor školy: 600 012 859

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Gymnázium, Polička, Nábřeží svobody 306. Nábřeží svobody 306, 572 01 Polička. Identifikátor školy: 600 012 859 Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Gymnázium, Polička, Nábřeží svobody 306 Nábřeží svobody 306, 572 01 Polička Identifikátor školy: 600 012 859 Termín konání inspekce: 7. - 12.

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY PRO TŘÍDY NIŽŠÍHO GYMNÁZIA VE ŠKOLNÍM ROCE 2016-2017

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY PRO TŘÍDY NIŽŠÍHO GYMNÁZIA VE ŠKOLNÍM ROCE 2016-2017 VOLITELNÉ PŘEDMĚTY PRO TŘÍDY NIŽŠÍHO GYMNÁZIA VE ŠKOLNÍM ROCE 2016-2017 - 1 - Výběr volitelného předmětu může výrazně ovlivnit míru rozvoje jednotlivých klíčových kompetencí a zcela jistě se výrazně podílí

Více

Školní vzdělávací program 36-52-H/01 Instalatér

Školní vzdělávací program 36-52-H/01 Instalatér Školní vzdělávací program 36-52-H/01 Instalatér Zaměření: Instalatér Obsah Základní údaje Identifikační údaje oboru Název ŠVP 36-52-H/01 Instalatér Motivační název 36-52-H/01 Instalatér Platnost od 1.

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník Školní rok: 2017 2018 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - cvičení z matematiky - cvičení z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů - seminář humanitních

Více

Český jazyk a literatura CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU. 1. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Český jazyk a literatura CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU. 1. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Český jazyk a literatura CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU 1. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět Český jazyk a literatura vychází z obsahu vzdělávacího oboru Český jazyk

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 23-45-L/01 MECHANIK SEŘIZOVAČ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 23-45-L/01 MECHANIK SEŘIZOVAČ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 23-45-L/01 MECHANIK SEŘIZOVAČ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název školy Adresa školy Zřizovatel Ředitel školy Koordinátor pro tvorbu ŠVP E-mail Střední škola průmyslová, technická a automobilní

Více

Volitelné semináře ve 4. ročníku

Volitelné semináře ve 4. ročníku Volitelné semináře ve 4. ročníku Seminář literární historie (dvouhodinový) Seminář je určen především studentům, kteří chtějí dále studovat bohemistiku, jazyky, žurnalistiku, mediální komunikace, herectví,

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky. - cvičení z fyziky

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky. - cvičení z fyziky VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník Školní rok: 2019 2020 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - cvičení z matematiky - cvičení z fyziky - informatika, grafika a video 2. Blok společenskovědních předmětů

Více

Volitelné semináře ve 4. ročníku

Volitelné semináře ve 4. ročníku Volitelné semináře ve 4. ročníku Seminář literární historie (dvouhodinový) Seminář je určen především studentům, kteří chtějí dále studovat bohemistiku, jazyky, žurnalistiku, mediální komunikace, herectví,

Více

Učebnice - Prima, školní rok 2019/2020

Učebnice - Prima, školní rok 2019/2020 Učebnice - Prima, školní rok 2019/2020 Čítanka 8 pro ZŠ Dějepis 8 Občanská výchova 8 Matematika 8 Matematika 8 pro ZŠ a VG - pracovní sešit Aritmetika Matematika 8 pro ZŠ a VG - pracovní sešit Geometrie

Více

Učebnice - Prima, školní rok 2018/2019

Učebnice - Prima, školní rok 2018/2019 Učebnice - Prima, školní rok 2018/2019 Český jazyk 8 Čítanka 8 pro ZŠ Dějepis 8 Občanská výchova 8 Matematika 8/1 Matematika 8/2 Sbírka matematiky 8 Matematika 8 pro ZŠ a VG - pracovní sešit Aritmetika

Více

Učebnice - Prima školní rok: 2015/2016

Učebnice - Prima školní rok: 2015/2016 Učebnice - Prima školní rok: 2015/2016 Český jazyk 8 Výpravy do světa literatury I Dějepis 8 Občanská výchova 8 Matematika 8/1, 2 Sbírka matematiky 8 Matematika 8 pro ZŠ a VG pracovní sešit Aritmetika

Více

Kněžskodvorská 33/A, České Budějovice, 370 04 UČEBNÍ PLÁN A PROFIL ABSOLVENTA FOTOGRAF ZPRACOVÁNO PODLE RVP 34-56-L/01 FOTOGRAF

Kněžskodvorská 33/A, České Budějovice, 370 04 UČEBNÍ PLÁN A PROFIL ABSOLVENTA FOTOGRAF ZPRACOVÁNO PODLE RVP 34-56-L/01 FOTOGRAF Kněžskodvorská 33/A, České Budějovice, 370 04 UČEBNÍ PLÁN A PROFIL ABSOLVENTA FOTOGRAF ZPRACOVÁNO PODLE RVP 34-56-L/01 FOTOGRAF PLATNOST OD 1. 9. 2015 UČEBNÍ PLÁN KURIKULUM OBORU Kód a název RVP 34-56-L/01

Více

Oddíl D ŠKOLNÍ UČEBNÍ PLÁN. Školní vzdělávací program STUDENT

Oddíl D ŠKOLNÍ UČEBNÍ PLÁN. Školní vzdělávací program STUDENT Oddíl D ŠKOLNÍ UČEBNÍ PLÁN Školní vzdělávací program STUDENT . Nižší ročníky gymnázia Školní učební plán pro nižší třídy Doctrina - Podještědského gymnázia vychází z rámcového učebního plánu RVP pro základní

Více

6.9 Pojetí vyučovacího předmětu Základy společenských věd

6.9 Pojetí vyučovacího předmětu Základy společenských věd 6.9 Pojetí vyučovacího předmětu Základy společenských věd Obecné cíle výuky ZSV Předmět a výuka ZSV je koncipována tak, aby žáky vedla k pochopení dění ve světě. Žáci se učí respektovat společenskou skutečnost,

Více

Přehled vysokých škol, kde můžete studovat ekonomické obory:

Přehled vysokých škol, kde můžete studovat ekonomické obory: Jak se dostat na filozofické, humanitní a sociální fakulty Na filozofických a humanitních fakultách lze studovat mnoho oborů psychologie, filozofie, logika, politologie, sociologie, sociální politika a

Více

Právo a řízení firem. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2015/16 počínaje 1. ročníkem.

Právo a řízení firem. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2015/16 počínaje 1. ročníkem. 1. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma vzdělávání: Stupeň poskytovaného vzdělávání: Právo a řízení firem 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání čtyřleté denní studium střední vzdělávání s

Více

Školní vzdělávací program P E K A Ř

Školní vzdělávací program P E K A Ř Školní vzdělávací program P E K A Ř Identifikační údaje: Název školy: Zřizovatel: Kód a název oboru: Název ŠVP: Stupeň vzdělání: Délka vzdělávání: Forma vzdělávání: Datum platnosti: Střední škola technická,

Více

Povinné předměty Vyučující Počet hodin za týden Český jazyk Mgr. Danuše Švarzbergerová 5 Anglický jazyk

Povinné předměty Vyučující Počet hodin za týden Český jazyk Mgr. Danuše Švarzbergerová 5 Anglický jazyk Přidělení vyučujících v primě: Český jazyk Mgr. Danuše Švarzbergerová 5 Anglický jazyk Mgr. Miroslava Nechvílová 4 Dějepis Zeměpis Mgr. Hana Vybíralová Matematika 5 Fyzika Mgr. Hana Stravová Biologie Mgr.

Více

Masarykovo gymnázium Vsetín

Masarykovo gymnázium Vsetín Prima Český jazyk a literatura Český jazyk pro 6. ročník ZŠ a prim víceletých g. Krausová, Z. Fraus Plzeň Čítanka pro 6. ročník ZŠ a prim víceletých g. Lederbuchová, L Fraus Plzeň Učebnice a pracovní sešity

Více

Filozofická fakulta. Katedra politologie a filozofie. Informace o studijních oborech a přijímacích zkouškách

Filozofická fakulta. Katedra politologie a filozofie. Informace o studijních oborech a přijímacích zkouškách Filozofická fakulta Katedra politologie a filozofie Informace o studijních oborech a přijímacích zkouškách Pasteurova 3571/13 400 96 Ústí nad Labem, CZ Tel: +420 475 286 500 http://ff.ujep.cz BAKALÁŘSKÉ

Více

Den otevřených dveří pro školní rok 2015/2016. Gymnázium Jana Keplera Parléřova 2, Praha 6

Den otevřených dveří pro školní rok 2015/2016. Gymnázium Jana Keplera Parléřova 2, Praha 6 Den otevřených dveří pro školní rok 2015/2016 Gymnázium Jana Keplera Parléřova 2, Praha 6 Charakteristika školy Celkem ve 20 třídách 585 žáků 8 tříd osmiletého studia 12 tříd čtyřletého studia Budeme otevírat:

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Dějepis

Charakteristika vyučovacího předmětu Dějepis Charakteristika vyučovacího předmětu Dějepis Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Dějepis Obsahem předmětu Dějepis je poznání historie v takové míře, aby náš žák vnímal kořeny společenských

Více

Uspělo u přijímací zkoušky bakalářské magisterské magisterské navazující doktorské Celkem

Uspělo u přijímací zkoušky bakalářské magisterské magisterské navazující doktorské Celkem Fakulta Počet uchazečů Dostavilo se Uspělo u přijímací zkoušky Právnická 506 442 442 Lékařská 55 49 378 Přírodovědecká 048 896 603 Filozofická 33 2736 2095 Pedagogická 726 585 585 Ekonomicko-správní 224

Více

Volitelné semináře ve 3. ročníku

Volitelné semináře ve 3. ročníku Volitelné semináře ve 3. ročníku Seminář českého jazyka a literatury (3. ročník) - dvouhodinový Výuka zahrnuje literární výchovu a jazykovou a komunikační výchovu, které se vzájemně doplňují a prolínají.

Více

Volitelné předměty. pro školní rok

Volitelné předměty. pro školní rok Volitelné předměty pro školní rok 2018 2019 Do 3. ročníku, resp. septimy studia žáci volí tři dvouhodinové semináře, v závěrečném 4. ročníku, resp. v oktávě studia absolvují výuku čtyř dvouhodinových seminářů.

Více

Seminář navazuje na znalosti psychologie vyučované v rámci předmětu Společenské vědy v 1. a 2. ročníku.

Seminář navazuje na znalosti psychologie vyučované v rámci předmětu Společenské vědy v 1. a 2. ročníku. Psychologie Časová dotace: 2 hodiny ve 3. ročníku, 4 hodiny ve 4. ročníku Charakteristika předmětu Volitelný předmět Psychologie ve třetím ročníku je orientován především na praktický nácvik některých

Více

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2 Obsah NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2 SEMINÁŘ Z JAZYKA ČESKÉHO A LITERATURY... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ ZE ZEMĚPISU... 2 DĚJINY UMĚNÍ TVOŘIVĚ... 2 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA... 2 SEMINÁŘ A

Více

Obchodník 66-41-L/01

Obchodník 66-41-L/01 Školní vzdělávací program pro obor vzdělání 66-41-L/01 Obsah 1.Profil absolventa... 3 1.2 Popis očekávaných kompetencí absolventa... 3 1.2.1 Klíčové kompetence... 3 1.2.2 Odborné kompetence... 7 1.3 Způsob

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání Dodatek č. 2 ÚVOZ ZÁKLADNÍ ŠKOLA BRNO, ÚVOZ 55 PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Skupinová výuka nadaných Cílem je vytvoření méně početné skupiny, v níž by kooperovali

Více

Gymnázium Uherské Hradiště Charakteristika volitelných předmětů 3. ročník (dvouhodinové předměty, žák si vybírá dva)

Gymnázium Uherské Hradiště Charakteristika volitelných předmětů 3. ročník (dvouhodinové předměty, žák si vybírá dva) Gymnázium Uherské Hradiště Charakteristika volitelných předmětů 3. ročník (dvouhodinové předměty, žák si vybírá dva) Seminář z českého jazyka Rozšiřuje, prohlubuje a procvičuje učivo gramatiky, slohu a

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky.

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky - uvede konkrétní příklady důležitosti a potřebnosti dějepisných poznatků

Více

Klasifikace oborů vzdělání (CZ-ISCED-F 2013) Vysvětlivky

Klasifikace oborů vzdělání (CZ-ISCED-F 2013) Vysvětlivky Klasifikace oborů vzdělání (CZ-ISCED-F 2013) Vysvětlivky Vysvětlivky - popis podrobně vymezených oborů Tento dokument popisuje předmětový obsah každého podrobně vymezeného oboru Klasifikace oborů vzdělání

Více

Seznam používaných učebnic pro 1.ročník čtyřletého studia - rok 2015/2016. Český jazyk a literatura:

Seznam používaných učebnic pro 1.ročník čtyřletého studia - rok 2015/2016. Český jazyk a literatura: Seznam používaných učebnic pro 1.ročník čtyřletého studia - rok 2015/2016 Český jazyk a literatura: 1. Komunikace v českém jazyce pro střední školy (učebnice), Didaktis (až do 4. ročníku) 200,- 2. Komunikace

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 3. ročník

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 3. ročník VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 3. ročník Školní rok: 2017 2018 Předměty: 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - matematický - z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů - dějepisný - společenskovědní

Více

Univerzita třetího věku

Univerzita třetího věku JANÁČKOVA AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ Divadelní fakulta Univerzita třetího věku Kurzy celoživotního vzdělávání pro seniory Nabídka třídílného cyklu přednášek JAK VZNIKÁ DIVADLO Kurz č. 1: Jak vzniká

Více

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu výchova k občanství

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu výchova k občanství Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu výchova k občanství prima Cílem předmětu VOB je utváření vědomí vlastní identity a identity druhých lidí, rozvíjení zájmu o veřejné záležitosti, o poznávání a posuzování

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník Školní rok: 2018 2019 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - cvičení z matematiky - cvičení z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů - seminář humanitních

Více

BIOLOGIE. Gymnázium Nový PORG

BIOLOGIE. Gymnázium Nový PORG BIOLOGIE Gymnázium Nový PORG Biologii vyučujeme na gymnáziu Nový PORG jako samostatný předmět od primy do tercie a v kvintě a sextě. Biologii vyučujeme v češtině a rozvíjíme v ní a doplňujeme témata probíraná

Více

Do vyučovacího předmětu Seminář z matematiky a fyziky jsou začleněna tato průřezová témata:

Do vyučovacího předmětu Seminář z matematiky a fyziky jsou začleněna tato průřezová témata: Seminář z matematiky a fyziky Obsahové vymezení Vyučovací předmět Seminář z matematiky a fyziky navazuje na vzdělávací obsah vzdělávacích oborů Fyzika a Matematika a její aplikace. Vychází také z katalogu

Více

INFORMACE O STUDIU PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017

INFORMACE O STUDIU PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 INFORMACE O STUDIU PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ Uchazeči o studium budou v obou oborech vzdělání konat přijímací testy. Termín konání testů v rámci přijímacího řízení Osmileté

Více

Gastronomie 65-41-L/01

Gastronomie 65-41-L/01 Školní vzdělávací program pro obor vzdělání 65-41-L/01 Obsah 1.Profil absolventa... 4 1.1 Uplatnění absolventa v praxi... 4 1.2.1 Klíčové kompetence... 4 1.2.2 Odborné kompetence... 8 1.3 Způsob ukončení

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Oblastní pracoviště č. 1 Praha. obvodní pracoviště Praha 4. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Oblastní pracoviště č. 1 Praha. obvodní pracoviště Praha 4. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště č. 1 Praha obvodní pracoviště Praha 4 Inspekční zpráva MICHAEL Soukromá střední škola reklamní tvorby, s r. o. Machkova 1646, 149 00 Praha 4 - Jižní Město Identifikátor

Více

ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013

ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013 5.6.3 Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu PŘÍRODOPIS I. Obsahové vymezení Vyučovací předmět Přírodopis vychází z obsahu vzdělávacího oboru Člověk a příroda a je v některých ročnících částečně

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta mezinárodních vztahů. Navazující magisterské studijní obory. Fakulty mezinárodních vztahů pro systém ECTS

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta mezinárodních vztahů. Navazující magisterské studijní obory. Fakulty mezinárodních vztahů pro systém ECTS Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta mezinárodních vztahů Navazující magisterské studijní obory Fakulty mezinárodních vztahů pro systém TS Akademický rok 2009/2010 2 Informace zde obsažené jsou platné

Více

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu výchova k občanství

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu výchova k občanství Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu výchova k občanství prima Cílem předmětu VOB je utváření vědomí vlastní identity a identity druhých lidí, rozvíjení zájmu o veřejné záležitosti, o poznávání a posuzování

Více

Volitelné předměty upravená nabídka pro rok 2016/2017

Volitelné předměty upravená nabídka pro rok 2016/2017 Volitelné předměty upravená nabídka pro rok 2016/2017 Na www.gjk.cz je v současné době k dispozici upravená nabídka volitelných předmětů pro školní rok 2016/2017. Poznámky ke zveřejněné nabídce: Po úvodním

Více

Fakulta pedagogická. a) Bakalářské studijní programy vedoucí ke studiu učitelství nebo k odbornému výstupu:

Fakulta pedagogická. a) Bakalářské studijní programy vedoucí ke studiu učitelství nebo k odbornému výstupu: Fakulta pedagogická Sedláčkova 38, Plzeň, 30614 Tel.: 377 636 010-15,, fax: 377 636 022 E-mail: uchazec-fpe@fpe.zcu.cz, WWW Stránka: www.fpe.zcu.cz Obecné informace o fakultě Fakulta pedagogická ZČU zajišťuje

Více

Volitelná výpočetní technika

Volitelná výpočetní technika školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

Tematický plán učiva BIOLOGIE

Tematický plán učiva BIOLOGIE Tematický plán učiva BIOLOGIE Třída: Prima Počet hodin za školní rok: 66 h 1. POZNÁVÁME PŘÍRODU 2. LES 2.1 Rostliny a houby našich lesů 2.2 Lesní patra 2.3 Živočichové v lesích 2.4 Vztahy živočichů a rostlin

Více

75-07 Specializace v pedagogice. Hudební teorie a pedagogika

75-07 Specializace v pedagogice. Hudební teorie a pedagogika Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Žižkovo nám. 5, 771 40 Olomouc Doktorský studijní program: 75-07 Specializace v pedagogice oboru Hudební teorie a pedagogika Program se řídí Zákonem

Více

Název RVP. Počet týdnů Datum Platnost. Střední umělecká škola, Ostrava, příspěvková organizace. Poděbradova 33, 702 00 OSTRAVA. Mgr.

Název RVP. Počet týdnů Datum Platnost. Střední umělecká škola, Ostrava, příspěvková organizace. Poděbradova 33, 702 00 OSTRAVA. Mgr. Identifikační údaje Název ŠVP Keramický design Platnost 1.9.2010 Forma studia Koordinátor Délka studia v letech: 4.0 denní forma vzdělávání MgA. Jiří Hrdina Název RVP Počet týdnů Datum Platnost RVP 82-41-M/12

Více

Akreditované študijné programy pre III. stupeň vysokoškolského vzdelávania (Doktorandské štúdium PhD.")

Akreditované študijné programy pre III. stupeň vysokoškolského vzdelávania (Doktorandské štúdium PhD.) Akreditované študijné programy pre III. stupeň vysokoškolského vzdelávania (Doktorandské štúdium PhD.") Fakulta Počet Lekárska fakulta UK 34 Právnická fakulta UK 8 Filozofická fakulta UK 52 Prírodovedecká

Více

Úroveň čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti českých patnáctiletých žáků - výsledky mezinárodního výzkumu PISA 1

Úroveň čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti českých patnáctiletých žáků - výsledky mezinárodního výzkumu PISA 1 Úroveň čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti českých patnáctiletých žáků - výsledky mezinárodního výzkumu PISA 1 V roce 2000 proběhl ve světě prestižní výzkum Organizace pro hospodářskou spolupráci

Více

OBSAH. Část první POLITIKA POHLEDEM RŮZNÝCH DISCIPLíN 1 25. Politika a politologie: úvod do politické vědy 1 26

OBSAH. Část první POLITIKA POHLEDEM RŮZNÝCH DISCIPLíN 1 25. Politika a politologie: úvod do politické vědy 1 26 OBSAH Tři cesty české politické vědy 1 15 Editorův úvod 1 20 15 Část první POLITIKA POHLEDEM RŮZNÝCH DISCIPLíN 1 25 Politika a politologie: úvod do politické vědy 1 26 MIROSLAV NOVÁK 1. Politická věda,

Více

Seznam používaných učebnic pro 1.ročník čtyřletého studia - rok 2016/2017. Český jazyk a literatura:

Seznam používaných učebnic pro 1.ročník čtyřletého studia - rok 2016/2017. Český jazyk a literatura: Seznam používaných učebnic pro 1.ročník čtyřletého studia - rok 2016/2017 Český jazyk a literatura: 1. Komunikace v českém jazyce pro střední školy (učebnice), Didaktis (až do 4. ročníku) 200,- 2. Komunikace

Více

Okruhy témat disertačních prací DSP Etnologie

Okruhy témat disertačních prací DSP Etnologie Okruhy témat disertačních prací DSP Etnologie Okruhy témat disertačních prací navrhuje oborová rada, která je předkládá ke schválení vědecké radě fakulty. Navrţeny a vědeckou radou schváleny byly tyto

Více

Nové přístupy k výuce přírodovědných předmětů s využitím ICT pomůcek na ZŠ Obecná část

Nové přístupy k výuce přírodovědných předmětů s využitím ICT pomůcek na ZŠ Obecná část Název: Nové přístupy k výuce přírodovědných předmětů s využitím ICT pomůcek na ZŠ Obecná část Autor: Prof. RNDr. Erika Mechlová, CSc., RNDr. Martin Malčík, Ph.D. Vydání: 1. vydání, 2010 Počet stran: 93

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola pro všechny

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola pro všechny školní vzdělávací program Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - v12 Škola pro všechny Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola pro všechny Základní škola a Mateřská škola Vyškov,

Více

Vzdělávací obor Dějepis Obecná charakteristika vyučovacího předmětu: Vzdělávací obor dějepis přináší základní poznatky o konání člověka v minulosti ve smyslu předávání historické zkušenosti. Důležité je

Více

Školní vzdělávací program pro obor vzdělání. Podnikání 64-41-L/51

Školní vzdělávací program pro obor vzdělání. Podnikání 64-41-L/51 Školní vzdělávací program pro obor vzdělání Podnikání 64-41-L/51 1 Obsah 1.Profil absolventa... 4 1.1 Popis uplatnění absolventa v praxi... 4 1.2 Popis očekávaných kompetencí absolventa... 4 1.2.1 Klíčové

Více

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci,

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, vítáme Vás na Ústavu pedagogiky a sociálních studií. www.upss.cz Proč si vybrat ke svému studiu Olomouc Pedagogickou fakultu

Více

1 Konstrukce pregraduální přípravy učitelů občanské výchovy a základů společenských věd na vysokých školách v České republice

1 Konstrukce pregraduální přípravy učitelů občanské výchovy a základů společenských věd na vysokých školách v České republice Shrnutí a interpretace výstupů z analýzy oborově didaktického kurikula v pregraduální přípravě učitelů občanské nauky / občanské výchovy / výchovy k občanství / základů společenských věd / psychologie

Více

Studijní obor Sociologie a sociální antropologie B6703

Studijní obor Sociologie a sociální antropologie B6703 Studijní obor Sociologie a sociální B6703 Cíle a charakteristika studijního oboru Studijní kombinace sociologie sociální a kulturní je chybějícím článkem při přípravě studentů na celou řadu povolání, v

Více

Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích. Školní vzdělávací program pro školní družinu

Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích. Školní vzdělávací program pro školní družinu Základní škola T.G.Masaryka v Pyšelích Pražská ul.č.168, Pyšely, PSČ 251 67, okr. Benešov, tel.: 323 647 215, E-mail: zspysely@zspysely.cz, www.zspysely.estranky.cz Školní vzdělávací program pro školní

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Barbora Blažková Tematický celek: Základy ekologie Cílová skupina: 1. ročník SŠ Anotace Pracovní list navazuje na prezentaci, která seznámila žáky se základními projevy živé hmoty, definicí

Více

Objednat můžete na www.fragment.cz

Objednat můžete na www.fragment.cz Přijímací zkoušky na VŠ Testy Andragogika a personální řízení také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Doporučujeme další e-knihy: Přijímací zkoušky na VŠ Témata Všeobecný přehled e-kniha

Více

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI 872/2009-A. Gymnázium, Praha 10, Omská 1300. Předmět inspekční činnosti

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI 872/2009-A. Gymnázium, Praha 10, Omská 1300. Předmět inspekční činnosti Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠI 872/2009-A Název školy: Gymnázium, Praha 10, Omská 1300 Adresa: Omská 1300, 100 00 Praha 10 Identifikátor: 600006646 IČ: 63109026 Místo

Více

Uspělo u přijímací zkoušky bakalářské magisterské magisterské navazující doktorské Celkem

Uspělo u přijímací zkoušky bakalářské magisterské magisterské navazující doktorské Celkem Fakulta Počet uchazečů Dostavilo se Uspělo u přijímací zkoušky Právnická 94 88 61 Lékařská 167 142 134 Přírodovědecká 216 200 190 Filozofická 198 161 121 Pedagogická 48 43 33 Ekonomicko-správní 43 40 37

Více

Učební osnova předmětu stavba a provoz strojů

Učební osnova předmětu stavba a provoz strojů Učební osnova předmětu stavba a provoz strojů Obor vzdělání: 23 41 M/01 Strojírenství Délka a forma studia: 4 roky, denní Celkový počet hodin za studium: 13 Platnost od: 1.9.2009 Pojetí vyučovacího předmětu

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Střední škola technická, Opava, Kolofíkovo nábřeží 51, příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MECHANIK SEŘIZOVAČ 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Předkladatel: Název školy

Více