Základy vědecké práce. RNDr. K.Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základy vědecké práce. RNDr. K.Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty"

Transkript

1 Základy vědecké práce RNDr. K.Hrach, Ph.D. konzultace viz web FZS / Kontakty

2 Základy vědecké práce Stručný přehled témat výuky Výzkumný projekt, obecné postupy ve vědecké práci Práce s databázemi, odbornou literaturou, rešerše, bibliografické citace Dotazník, jeho konstrukce a vyhodnocení (využití Excelu) Normy a pokyny pro psaní bakalářské práce

3 Základy vědecké práce literatura viz STAG + Základy biostatistiky s využitím Excelu (zapůjčím proti průkazu a podpisu během konzultací) + Výzkum v ošetřovatelství, Jarošová Darja, Ostrava 2006, zdroj:

4 Základy vědecké práce literatura viz STAG + Jak psát závěrečné práce na FZS (2014) knihkupectví UJEP (kampus) + web FZS studijní materiály ZVP(2015)

5 Požadavky k zápočtu a) Docházka b) Zpracování tří postupných úkolů: 1. Provedení rešerší; 2. Vytvoření dotazníku; 3. Počítačové zpracování zadaných dat. Kontrola úkolů formou elektronické konzultace.

6 Co je výzkum? Věda se staví z faktů, podobně jako dům z kamenů. Ale pouhá sbírka faktů je vědou asi tak, jako je hromada kamenů domem. (J.H.Poincare)

7 základní výzkum Typy výzkumu ( klasická věda ) = aktivní a systematický proces bádání s cílem objevit, interpretovat nebo přepracovat fakta - poznání (např. fyzika; epidemiologie) aplikovaný výzkum = analog., ale umožňuje praktické využití věd.poznatků (např. elektrotechnika; klinická epidemiologie)

8 Základní výzkum třídění na: kvantitativní výzkum podstata = hromadné zpracování (číselných) dat cíl = ověření platnosti hypotéz (statistické metody) obvyklý v přírodních vědách (klinické studie) kvalitativní výzkum koncentrace na malý počet případů cíl = zjištění, k nimž obvykle není potřeba statistických metod (příp. měkká data) obvyklý ve společenských vědách (kazuistiky)

9 Odborné práce (i BP) nevýzkumného charakteru obsahová analýza dokumentů ( Výtah z doporučení GCP pro sesterský personál ) historické práce ( Historie ošetřovatelství na Ústecku ) metodické práce ( Hygiena při práci sestry na operačním sále ) srovnávací studie ( Vedení zdravotní dokumentace v zemích EU )

10 Základní kroky výzkumného úkolu 1) Formulovat výzkumný záměr 2) Zjistit stávající znalosti (rešerše) 3) Stanovit adekvátní metodologii 4) (příp.) Pilotně odzkoušet 5) Vlastní realizace 6) Zpracování výsledků 7) Prezentace (publikace)

11 1) Výzkumný záměr = cíl(e) práce (též u výzkumné BP-část anotace) možno stanovit ověřovanou hypotézu (jde-li o výzkum se statistickým zpracováním) možno stanovit praktický cíl (jde-li o aplikovaný výzkum) Př: Hlavním cílem práce je zjistit výskyt nadváhy a obezity u dětí vybrané školy, zjistit souvislost s nezdravým stravováním a vypracovat návrhy opatření na dosažení žádoucí úrovně prostřednictvím edukace sestrou.

12 1) Výzkumný záměr POZNÁMKA co je hypotéza?: Tvrzení, které může nabývat jen pravdivostní hodnoty platí, resp. neplatí a cílem výzkumu je právě rozhodnout, která z obou pravdivostních hodnot je ta správná; (samozřejmě v praxi nemá smysl formulovat ty hypotézy, jejichž pravdivostní hodnota již byla zjištěna dřívějšími výzkumy i proto jsou nutné rešerše )

13 3) Adekvátní metodologie NEPLÉST ZÁMĚR ANEB HLAVNÍ CÍL(E) S POJMEM : dílčí cíle = úkoly = konkr. kroky stanovené tak, aby byl splněn hlavní cíl (viz později) Př: Teoretická část bakalářské práce se zabývá vysvětlením problému Empirická část je zaměřena na zjištění hmotnosti sledovaných dětí a zjištění souvislosti se způsobem jejich stravování. Údaje byly získány ze ZŠ v Lounech K získání dat byl použitý anonymní dotazník V práci jsou uvedena opatření zaměřená na prevenci vzniku nadváhy a obezity a role sestry při jejich realizaci.

14 2) Rešerše - databáze časopisů Uznávané odborné časopisy lze rozdělit na recenzované, ale neimpaktované recenzované a k tomu impaktované Poznámka: ISSN = International Standard Serial Number ISBN = International Standard Book Number (o knihách ale později )

15 Databáze pro časopisecké rešerše Recenze = kritické zhodnocení aspoň dvěma nezávislými odborníky (též u BP); Impakt faktor = hodnota odpovídající dopadu časopisu na odbornou veřejnost (určuje se dle několikaletého počtu citací článků z daného časopisu v ostatních sledovaných časopisech; čím vyšší hodnota IF, tím prestižnější časopis)

16 Rešerše knihovna UJEP

17 Rešerše knihovna UJEP Přístup do e-katalogu:

18 Rešerše knihovna UJEP

19

20

21

22 Vsuvka vzdálený přístup

23

24 Databáze pro časopisecké rešerše Nalezen tento časopis (ISSN: )

25 Databáze pro časopisecké rešerše Patří mezi recenzované či dokonce impaktované? Přehledy obou typů jsou dostupné např. odsud (jen v rámci IP adres z UJEP):

26 Databáze pro časopisecké rešerše Patří mezi recenzované či dokonce impaktované? Přehledy obou typů jsou dostupné např. odsud (jen v rámci IP adres z UJEP):

27 Databáze pro časopisecké rešerše Databáze Web of Science (impakty) = databáze vydavatelství Thomson Reuters

28

29

30

31 Databáze pro časopisecké rešerše Mezi časopisy impaktované tedy nepatří; patří aspoň mezi recenzované časopisy?

32 Databáze pro časopisecké rešerše Mezi časopisy impaktované tedy nepatří; patří aspoň mezi recenzované časopisy? ANO

33 Databáze pro časopisecké rešerše Fulltext = plné znění ČLÁNKU na Web of Science: Topic = Téma Title = Název článku Author = Autor Publication name = Název časopisu DOI = Ident.číslo článku (Digital Object Ident.) Year Published = Rok vydání Language = Jazyk

34 Databáze pro časopisecké rešerše Fulltext = plné znění článku na Web of Science:

35 Databáze pro časopisecké rešerše Fulltext = plné znění článku na Web of Science:

36 Databáze pro časopisecké rešerše Fulltext = plné znění článku na Web of Science:

37 Databáze pro časopisecké rešerše Fulltext = plné znění článku na Web of Science:

38 Databáze pro časopisecké rešerše Fulltext = plné znění na SCOPUSu: Source Title = Název časopisu Article Title = Název článku Abstract = Keywords = Affiliation = Abstrakt aneb stručný obsah Klíčová slova Pracoviště autora

39 Databáze pro časopisecké rešerše Fulltext = plné znění na SCOPUSu:

40 Databáze pro časopisecké rešerše Fulltext = plné znění na SCOPUSu:

41 Časopisecké rešerše POZNÁMKY Některé výše uváděné databáze (jejich části) přístupné jen po přihlášení a / nebo jen z počítačové sítě UJEP (resp. pomocí vzdáleného přístupu )!!! Full-texty někdy přístupné jen za úhradu (neplatí pro open-access -viz web)

42 Časopisecké rešerše DÚ č.1 V databázi SCOPUS i WoS najít v každé aspoň 1 článek, odpovídající svým zaměřením vašemu stud.oboru (příp. přímo tématu BP), aby příjmení autora (první dvě písmena) začínalo stejně jako vaše a článek byl z roku 2014 Oba výpisy nalezených článků (ze SCOPUSu i z WoS) mi pošlete do tak, že vložíte celý odkaz na stránku s nalezenými výsledky do u na mou adresu (karel.hrach@ujep.cz); jako subjekt u uveďte své STAGové číslo. by tedy měl vypadat nějak takto:

43 3) Metodologie - realizace výzkumu Pokus = plánované změny podmínek a studium vlivu těchto změn laboratorní klinický Šetření = pasivní observace kazuistika (případová studie) statistické šetření

44 Příklady klinických pokusů kontrolovaný pokus pacienti rozděleni do dvou (či více) skupin experimentální (i více) versus jedna kontrolní slepý pokus = kontrolovaný pokus, v němž pacient nezná své zařazení do skupiny (placebo efekt) dvojitě slepý pokus = zaslepení nejen pacienta, ale i lékaře; Př. Studie TRIGR - vliv kravského mléka na rozvoj diabetu u kojenců (podrobně viz dále)

45 Příklady šetření kazuistika = případová studie (case report) = popis konkr. případů zveřejnit jen s informovaným souhlasem!!! obvykle vyžadována v BP na KFE!!!

46

47

48 INFORMOVANÝ SOUHLAS 6. ETIKA ZÍSKÁVÁNÍ INFORMOVANÉHO SOUHLASU PŘI VÝZKUMU ZAHRNUJÍCÍM LIDSKÉ SUBJEKTY * Jestliže je použito v rámci výzkumu zahrnujícího lidské subjekty osobních údajů, je k tomu zapotřebí informovaný souhlas zúčastněných osob. 10 Konkrétní podmínky pro použití těchto údajů při výzkumných nebo s výzkumem souvisejících aktivitách vyplývají ze zákona Rovněž k vlastnímu výzkumu zahrnujícího lidské subjekty poskytují zúčastněné osoby informovaný souhlas. Tato záležitost je řešena v Úmluvě o lidských právech a biomedicíně, která v České republice vstoupila v platnost 1. října Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. * Zdroj: Materiál MŠMT Etický rámec výzkumu

49 INFORMOVANÝ SOUHLAS 6.1. Získávání informovaného souhlasu k výzkumu Při získání informovaného souhlasu jsou účastníci výzkumu informováni odpovědným výzkumným pracovníkem o: a) účelu výzkumu, jeho očekávaném trvání a průběhu, b) právech účastníků na pozdější odmítnutí účasti ve výzkumu a následcích tohoto odmítnutí, c) závažných předvídatelných faktorech, které mohou ovlivnit ochotu účastnit se na výzkumu jako například potenciálních rizicích (všeho druhu), nepříjemnostech nebo negativních účincích, d) výhodách vyplývajících z výzkumu, e) míře zachování důvěrnosti při výzkumu a využití jeho výsledků, f) odměně za účast ve výzkumu, g) informačním místě pro otázky týkající se výzkumu a práv účastníků výzkumu. Zároveň musí být dána příležitost k tomu, aby se mohli účastníci dotazovat a získávat odpovědi na své dotazy.

50 INFORMOVANÝ SOUHLAS 6.2. Osvobození od informovaného souhlasu k výzkumu Výzkumný pracovník si nemusí vyžádat informovaný souhlas k výzkumu pouze tehdy, existují-li k tomu zákonné důvody a výzkum nikomu nepůsobí škodu, nepříjemné pocity nebo jinou újmu a zahrnuje: a) zatajení některých aspektů sociologického a psychologického výzkumu a některých dalších typů výzkumu (vzdělávací metody, zdravotnictví) po dobu nezbytně nutnou (viz odstavec 6.1. písmena a), d) a případně f), b) studium vzdělávacích metod nebo vedení vyučování ve třídě, c) anonymní dotazování, přirozené pozorování a archivní výzkum, jehož zveřejnění nepředstavuje žádnou právní ani jinou hrozbu (ztrátu reputace, majetkového postavení nebo zaměstnání účastníka výzkumu).

51 INFORMOVANÝ SOUHLAS UKÁZKA Informace pro účastníky studie.. (název studie /nejde o BP/ ) Vážená paní / vážený pane, dříve než vyslovíte souhlas se svou účastí ve studii, je důležité, abyste si přečetl/a následující informace o tom, co pro vás zapojení do studie obnáší a porozuměl/a tomu. Je důležité zmínit, že vaše účast v této studii je zcela dobrovolná, bez nároku na odměnu a že máte právo účast odmítnout a nebudou z toho plynout pro vás žádné následky. Informovaný souhlas znamená, že vy, jakožto účastník studie, jste informován/a o účelu a povaze své účasti ve studii, a to předem a řádně. Informace o vaší osobě budou shromažďovány a zpracovány výhradně v souvislosti se studií a pro její potřeby a jsou považovány za přísně důvěrné. Zajištění ochrany dat vyšetřované osoby je v souladu se zákonem. Výsledky dosažené studiem vaší osoby budou archivovány a mohou být zveřejněny v odborných médiích [míněno bez uvedení osobních identifikačních údajů]. PROSÍM, ZEPTEJTE SE NA VŠE, CO VÁS ZAJÍMÁ NEBO CO VÁM NENÍ JASNÉ! INFORMOVANÝ SOUHLAS Přečetl/a jsem si všechny výše uvedené informace a dostalo se mi příležitosti zeptat se na vše, co jsem potřeboval/a pro pochopení toho, co pro mne účast ve studii představuje. Dobrovolně dávám svůj souhlas k účasti ve studii. Studie a všechna s ní související vyšetření a terapie mi byla dostatečně vysvětlena. V [místo] Podpis vyšetřovaného dne Podpis osoby, která souhlas získala

52 INFORMOVANÝ SOUHLAS nyní v rámci BP:! ETICKÁ KOMISE (též BP)!

53 Další příklady šetření - klinické studie průřezová studie (cross-sectional) studie zaměřena na jednorázový stav populace studie případů a kontrol (case-control) případ x kontrola = co nejpodobnější si pár (kardiak X zdravý); studie zaměřena retrospektivně (jaké jsou příčiny onemocnění u stávajících případů) kohortová studie (case-cohort) kohorta=skupina osob (např. podle věku, vzdělání, chorob); studie zaměřena prospektivně (bude mít kouření vliv na nemoci cév?); longitudinální

54 Klinický výzkum - příklady Mezinárodně prováděný výzkum TRIGR (Trial to Reduce IDDM in the Genetically at Risk) Cíl: odhalit případný vliv proteinů z kravského mléka na rozvoj diabetu u kojenců z rizikové skupiny, tj. u kojenců s matkami s diabetem 1. typu. Rozdělení vybraných dětí do dvou skupin: A = podáváno sušené mléko se silně hydrolyzovanými proteiny; B =proteiny hydrolyzovány méně (matky ani ošetřující lékaři neznali zařazení). Do roku 2017 budou děti (pak už ve věku let) pravidelně sledovány objeví se u nich diabetes? Rozdílný výskyt v obou skupinách?

55 Klinický výzkum - příklady

56 Klinický výzkum - příklady Project MONICA (Multinational MONItoring of trends and determinants in CArdiovascular disease) Vznik v 80. letech za účelem desetiletého sledování vývoje kardiovaskulárních onemocnění v populaci, s důrazem na odhalení rizikových faktorů. Jednalo se o mezinárodní, tzv. multicentrický projekt (32 specializovaných institucí z 21 zemí). Sledováno deset miliónů mužů a žen ve věku (při vstupu) let. Sběr dat ukončen koncem 90. let, dosud probíhají jejich analýzy.

57 Klinický výzkum - příklady Framinghamský výzkum zahájen v roce vytvořena originální skupina o dobrovolnících (věk 30-62)t z města Framingham, Massachusetts, u nichž nevyvinuty zjevné symptomy kardiovaskulárních (CV) chorob, nebo kteří ještě neprodělali srdeční infarkt či cévní mozkovou příhodu. Později (a to ještě i po roce 2000) přidávány údaje od dalších podobných skupin. Poznatky umožnily identifikovat hlavní rizikové faktory pro výskyt CV chorob (krevní tlak, triglyceridy a cholesterol, přičemž roli hrají také věk, pohlaví či psychosociální faktory). V poslední době je zkoumána také role genotypu a fenotypu.

58 Klinický výzkum na rozmyšlenou:

59 Knihovny pro studenty FZS Knihovna Krajské Zdravotní, a.s. Budova B (s heliportem), 5.p. On-line katalog MEDVIK

60 Zdroj: Info-materiál knihovny Krajské zdravotní, a.s.

61

62

63 Medical Subject Headings (MeSH)

64 Zdroj: Info-materiál knihovny Krajské zdravotní, a.s.

65 Statistická šetření - PROČ? Žádná věda není skutečnou vědou, není-li podložena matematickými principy. (L.da Vinci)

66 Statistická šetření - na kom / čem? statistické jednotky (S.J.) 1 respondent (pacient, proband) 1 krevní vzorek 1 nemocnice populace = stanovení všech S.J. konečná (např. demograficky) nekonečná (hypotetická např. všechny potenciální krevní vzorky)

67 Příklady statistických šetření úplné lze jen v konečné populaci, i tak bývá dlouhé a drahé (SLBD) výběrové jen na náhodně vybraných S.J., či vybraných jinak, ale aby byla zajištěna reprezentativnost (tj. poměrné zastoupení důležitých podskupin ve výběru musí kopírovat jejich poměrné zastoupení v celé populaci)

68 NEREPREZENTATIVNOST

69 NEREPREZENTATIVNOST

70 NEREPREZENTATIVNOST

71 REPREZENTATIVNOST

72 REPREZENTATIVNOST

73 REPREZENTATIVNOST

74 Proč výběrová šetření realizujeme? odhad pro neznámý populační parametr = =neznámá číselná charakteristika celé populace pravděpodobnost střední hodnota = populační průměr Př: Pravděpodobnost výskytu rakoviny plic u kuřáků její odhad? Př: Střední hodnota LDL cholesterolu u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním její odhad? (příp.jiné úkoly např. ověření rozdílností mezi podpopulacemi či závislostí mezi veličinami)

75 Typy výběrových šetření ANKETA obvykle ústní zjišťování na malém vzorku dotázaných spíše orientační, např. pro média - nebývá reprezentativní! lze použít při pilotním odzkoušení Př: Názor občanů na situaci ve zdravotnictví

76 Typy výběrových šetření PRŮZKUM (SEARCH) slouží ke zjišťování a popisu (deskripci) dané situace na reprezentativním vzorku populace, obvykle bez ambice zkoumat / analyzovat hlubší příčiny či možné důsledky obvykle měkká data (názory apod. zjišťované dotazníkem) Př.: Průzkum spokojenosti pacientů dané nemocnice

77

78

79 Typy výběrových šetření VÝZKUM (RESEARCH) nejen deskripce, i ANALÝZA (příčin/důsledků) pokud měkká data (např. škála postojů ): kvalitativní výzkum pokud číselná data (výsledky měření, laboratorních testů apod.): kvantitativní výzkum v obou typech nutná opět reprezentativnost obvykle pro větší populace Př.: Výzkum příčin kardiovaskulárních onemocnění v české populaci

80 TYPY VELIČIN a) textové - otevřené pokud odpovědí je volný text Př.: Popište, jak se cítíte po zákroku. nelze zpracovat automaticky b) textové uzavřené (kategoriální) výběr z předem připravených variant Př.: Pohlaví M Ž lze zpracovat automaticky; někdy musí být varianty odpovědí pečlivě promýšleny

81 TYPY VELIČIN c) číselné diskrétního typu pokud odpovědí je jen spočetný počet číselných hodnot Př.: Počet provedených re-operací u daného pacienta. (možnosti: 0,1,2, ) d) číselné spojitého typu odpověď = jakékoli reálné číslo Př.: Tělesná teplota pacienta.

82 TYPY VELIČIN POZNÁMKY 1. Kategoriální veličiny se někdy dál dělí na nominální (neuspořádané) Př.: Typ léčby (pokud lze daného pacienta léčit jedním z např. 4 možných postupů) ordinální (uspořádané) Př.: Míra bolestivosti zákroku (např. s možnostmi: nebolí vůbec < bolí snesitelně < nesnesitelná bolest)

83 TYPY VELIČIN POZNÁMKY 2. Číselné údaje lze někdy zaznamenávat různě: Např. veličinu tělesná teplota lze zaznamenat: Jako veličinu spojitého typu jak v dotazníku? Uveďte naměřenou teplotu ( C) Jako ordinální kategoriální veličinu jak v dotazníku? kategorie 1 do 37 C; kategorie C; kategorie 3 více než 40 C

84 TYPY VELIČIN POZNÁMKY 3. Proč je důležité rozlišovat typy veličin? každý typ má svůj specifický způsob zpracování Př.: Průměrnou hodnotu má smysl počítat u číselných veličin, ale ne u nečíselných, byť např. do Excelu zaznamenaných pomocí číselných kódů (např. u veličiny nominálního typu barva očí s kódy 1=modrá, 2=zelená, 3=hnědá, 4=jiná určitě nemá smysl počítat průměrnou barvu )