c) Nastínit kroky, které lze při budování Učící se obce, města nebo regionu podniknout

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "c) Nastínit kroky, které lze při budování Učící se obce, města nebo regionu podniknout"

Transkript

1 Modul č.1, téma č.4 Obecné strategie pro vytvoření Učící se obce, města či regionu Autor: Prof. Norman Longworth, Univerzita Napier, Edinburgh Popis tématu Následující téma zkoumá podklady k vytvoření obecné strategie, kterou by bylo možné uplatnit při budování Učící se obce, města či regionu. Využívá některých komponent projektu Evropské komise TELS (Towards a European Learning Society), který zkoumal 10 hlavních a 26 vedlejších aktivit v rámci města s cílem změřit vzrůst prosperity 80-ti evropských měst mezi lety 1998 a Tento projekt slouží Evropské komisi jako základní kámen k vytváření strategií pro podporu celoživotního vzdělávání v místním a regionálním měřítku. Téma propojuje metodologii a výsledky projektu TELS s ostatními prvky, které lze uplatnit při budování Učícího se města. Také se pokouší obcím, městům či regionům přiblížit, proč je z hlediska ekonomického, sociálního, politického, kulturního a z hlediska ochrany životního prostředí přeměna na Učící se komunity žádoucí a nutná. Více informací o projektu TELS, výsledky projektu a jeho vliv na vytváření strategií najdete na adrese Cíle tématu: a) Poskytnout osobám, které vytvářejí strategie pro budování Učící se obce, města nebo regionu, potřebné informace, nápady a seznámit je s osvědčenými metodami budování Učících se komunit b) Označit hlavní a vedlejší sféry života obce, města nebo regionu, kde přeměna na Učící se komunitu přispěje k ekonomickému, sociálnímu a kulturnímu vzestupu c) Nastínit kroky, které lze při budování Učící se obce, města nebo regionu podniknout Cílové skupiny Tento modul je zaměřen hned na několik cílových skupin posluchačů. Předně jde o odborníky z místní správy, zvolené zástupce města a lidi, kteří disponují rozhodovací pravomocí. Všichni tito musí chápat význam strategií pro Učící se město. Dále se modul týká vzdělavatelů, dělníků a dobrovolníků z řad rodičů, dozorců, doktorů, právníků, poradců, vedoucích Skautů, politických a církevních představitelů, atd. kteří se budou podílet na vývoji strategií a na jejich uvedení v praxi. Nicméně, některé lekce mohou sloužit komukoli, kdo se zajímá o proces, který Učící se města dovede k větší prosperitě, sociální stabilitě a osobnímu růstu každého občana.

2 Lekce Strategie uplatněné v Dublinu (1½ až 2 hodiny) Cíle lekce a) Vysvětlit, proč je strategie pro Učící se město důležitá, a co vše zahrnuje b) Poskytnout náměty pro vytvoření strategie Učícího se města Poznámky pro školitele a) V rámci celé skupiny uveďte téma na příkladu vašeho Učícího se města nebo regionu. S čím si občan, který je ve vašem městě poprvé, pravděpodobně město spojí? Co by napsal, kdyby ho někdo požádal, aby uvedl 3 kladné a 3 záporné body? Na tabuli napište pár návrhů. Jak moderní svět ovlivňuje život ve městě? b) Rozdejte studijní materiál č.1 a požádejte účastníky, aby ve dvou- nebo tříčlenných skupinách odpověděli na první a druhou otázku. c) Poté společně prodiskutujte výsledky. Které další body přibyly? K jakému pořadí podle priorit jste došli? d) Ze studijního materiálu č.1 zadejte otázku č.3. Jaký je rozdíl mezi vývojem a růstem? Proč je třeba brát v úvahu sociální, ekonomické, kulturní složky a složky ochrany živtoního prostředí dohromady? Představte návrh strategie pro vzdělávání ve městě. Proč je strategie důležitá? Co by měla obsahovat? Kdo by měl být za její vytvoření zodpovědný? O čem musí strategie konkrétně hovořit? Uveďte pár příkladů a poté zadejte dvou- nebo tříčlenným skupinám doplnit tabulku č.3. e) Výsledky společné prodiskutujte. Jaké další aspekty byly zmíněny? K jakému seřazení podle míry důležitosti jednotlivých prvků jste došli? f) Společně si projděte citaci v úkolu č.4. ze studijního materiálu č.1. Co když je vaše město městem možností, kde je překážkou jen nedostatečná míra představivosti? Co by podle účastníků mělo ve městě být v roce 2012? Napište pár bodů na tabuli a poté účastníky požádejte, aby v malých skupinách doplnili údaje do tabulky. g) Společně výsledky prodiskutujte lekci shrňte pomocí citace a podotázek v úkolu č.5 a ze studijního materiálu č.1 zrekapitulujte, co je myšleno pojmem strategie.

3 Lekce Míra zájmu (1½ až 2 hodiny) Cíle lekce a) Pochopit hlavní rysy Učící se obce, města či regionu b) Prozkoumat statistiky hovořící o současné situaci c) Vytyčit si kroky, které je třeba podniknout Poznámky pro školitele a) Rozdejte studijní materiál č.2 Dvoučlenné skupiny požádejte o co nejpřesnější odpovědi. b) Všichni společně diskutujte o daných postupech a o tom, co cvičení vypovídá o povaze Učící se obce, města či regionu. Výsledkem by mělo být zhruba 5 hlavních myšlenek. c) Rozdělte účastníky do skupin a rozdejte výsledky obsažené ve studijním materiálnu č.3. Každá skupina se bude zabývat některým z následujících aspektů výsledků: i) Skupina č.1 Tabulka 1-4 ii) Skupina č.2 Tabulka 5-9 iii) Skupina č.3 Tabulka Každá skupina představí údaje v tabulkách a jejich význam ostatním. d) Shrnutí ve skupinách ze cvičení vyvoďte 10 hlavních myšlenek. i) nedostatek informací/znalostí/povědomí ve městech ii) mnoho měst je teprve na počátku mohutného nárůstu zájmu o vzdělávání iii) mnoho klíčových lidí je stále ještě třeba přesvědčit iv) nedostatek národních/mezinárodních pomocných organizací v) existence evropských projektů vi) je třeba někoho, kdo by kroky uspíšil města samotná zatím nemají zájem jednat vii) systém odměn je důležitý, ale ne všemocný lidé potřebují povzbudit viii) vytváření Učících se měst vyžaduje změnu kultury ix) je potřeba zapojit široký okruh lidí a organizací x) město samotné se musí stát vzdělávací organizací xi) organizace ve městě se musí stát vzdělávacími organizacemi xii) atd. Zdůraznněte, že některými body se budou detailněji zabývat následující modely, témata a lekce

4 Lekce Doporučení, týkající se vytváření Učících se obcí, měst a regionů (1½ - 2 hodiny) Cíle hodiny a) Vytvořit sérii počátečních kroků k vyvoření Učící se obce, města nebo regionu b) Zamyslet se nad doporučenými kroky, které vyplynuly z projektu TELS a byly předány Evropské komisi Poznámky pro školitele a) Utvořte skupiny po třech. Každé skupině dejte papír velkého formátu a fixy. Skupiny budou mít za úkol prodiskutovat a zapsat prvních pět kroků, které by měli podniknout lidé ve vedení města při budování Učící se obce/města/regionu. Každá skupina poté výsledek své práce vyvěsí na zeď /tabuli. Ostatní skupiny označí křížkem body, se kterými souhlasí. b) Společná diskuse. Spočítejte křížky u označených bodů. Body s největším počtem křížků budeme považovat za prvních pět kroků, které je třeba podniknout. Diskutujte o tom, proč byly vybrány zrovna takové kroky. c) Rozdejte studijní materiál č.4. Opět účastníky rozdělte do skupin. Požádejte skupiny, aby jednotlivé kroky rozdělily podle pořadí jejich zavedení. d) Společně prodiskutujte. Zdůrazněte, že způsobem zavedení jednotlivých kroků se budou zabývat následující moduly, témata a lekce.

5 Lekce Získávání informací a jejich klasifikace (1½ -2 hodiny) Cíle lekce a) Rozdělit vytváření strategie mezi hlavní a vedlejší sféry města, v rámci kterých bude fungovat b) Uvést příklad využití prostředků k analýze vzdělávání ve městě Poznámky pro školitele a) Vysvětlete cíle této lekce. Vyzvěte účastníky, aby se zamysleli nad vzděláváním ve městě a navrhli několik oblastí vzdělávání, ve kterých potřeba podniknout jisté kroky. Tento úkol bude patrně pro účastníky složitější. Ve vhodné chvíli rozdejte studijní materiál č.5 Co se rozumí pojmem analýza vzdělávání (na rozdíl od dotazníku)? b) Rozdejte k nahlédnutí kompletní nástroj k analýze (je dostupný ke stažení na Internetu v sekci analýza vzdělávání Rozdělte jej do oddílů každá skupina se pokusí o vyplnění dvou různých oddílů analýzy a o vytvoření seznamu hlavních součástí jednotlivých oddílů. c) Požádejte každou skupinu, aby ostatním popsala svůj oddíl a jeho komponenty. S jakými obtížemi se skupiny při jeho doplňování potýkaly? d) Zrekapitulujte celé téma. Zdůrazněte, že každá strategie musí být doplněna potřebnými kroky a kroky samotné musí být podloženy přesnou metodikou. To vše se neobejde bez lidí, kteří je uvedou do praxe. Kdo (organizace či lidé) by se ve vaší obci, městě či regionu byl schopen postarat o implementaci všech kategorií a podkategorií, o kterých hovoří analýza, provedená v rámci projektutels? NB Na internetu je k dispozici powerpointová prezentace projektu TELS. Některé z bodů najdete ve studijním materiálu č.5. Powerpointovou prezentaci lze použít jako alternativu k představení projektu. Pokud si tuto metodu vyberete, doporučujeme při diskusi využít diapozitivů.

6 Podpůrné studijní materiály k modulu č.1, téma č. 4 Studijní materiál č.1 NEDOSTATKY UČÍCÍCH SE MĚST 1. Přečtěte si následující odstavec přibližující situaci v Dublinu. Jak dalece se zmíněné nedostatky týkají vašeho města? Oznámkujte od 1 do 5, kde 1= zcela vypovídá 2= naprosto nevypovídá o mém městě. Podle slov Franka McDonalda se každým městem line specifický bzukot. Právě onen vnitřní život na člověka při jeho vůbec první návštěvě města působí nejsilněji. Bez ohledu na fakt, že je Dublin velice vyspělé město, je třeba poukázat i na některé jeho nedostatky. Životní prostředí trpí pod haldami odpadu, vzduch je znečištěn spoldinami z dopravních prostředků. Moderní způsob života pro něj zkrátka představuje hrozbu. Koupě domu či bytu nebo jejich pronájem přesahuje finanční možnosti obyvatel. Příliv imigrantů s sebou přinesl nedostatek ubytovacích kapacit, nezaměstnanost a podnítil rasovou nenávist. Výzvou pro budoucnost je zajistit co nejkvalitnější rozvoj Dublinu. McDonald tvrdí, že konzumní kultura vzala vládu pevně do svých rukou. Idealismus je tentam. Úspěšní lidé, v materiálním slova smyslu, se čím dál tím méně starají o ty, co zústávají pozadu. Ani tak ekonomicky silné město se dosud nebylo schopné poradit si s chudobou a diskriminací. 1 Životní prostředí trpí pod haldami odpadu, vzduch je znečištěn splodinami z dopravních prostředků. Moderní způsob života pro něj zkrátka představuje hrozbu. 2 Koupě domu či bytu nebo jejich pronájem přesahuje finanční možnosti obyvatel. 3 Příliv imigrantů s sebou přinesl nedostatek ubytovacích kapacit, nezaměstnanost a podnítil rasovou nenávist. 4 Konzumní kultura vzala vládu pevně do svých rukou 5 Idealismus je tentam 6 Úspěšní lidé se čím dál tím méně starají o ty, co zůstávají pozadu. 7 Ani tak ekonomicky silné město se dosud nebylo schopné poradit si s chudobou a diskriminací Do dalších 4 řádků doplňte další postřehy, které vystihují problémy moderního způsobu života ve vašem městě. V posledním sloupci se pokuste jednotlivé položky seřadit podle míry problematičnosti. 3. Citace pokračuje následujícím způsobem a předkládá nedostatky, se kterými se město musí vypořádat. To je součást strategie pro město 21. století. Zmíněné nedostatky jsou vypsány v tabulkce níže. Rozvoj, spíše než růst, vyžaduje existenci strategie, která bude brát v potaz ekonomické, kulturní a společenské důsledky činností a rozhodnutí v rámci města, jakož i důsledky na životní prostředí. Právě v tomto kontextu musí Dublin adresovat vzájemně propojené nedostatky, které jsou ovšem vlastní i mnohým dalším městům západní Evropy.

7 Znovu oznámkujte čísly 1až 5, do jaké míry následující tvrzení platí pro vaše město. Do řádků vepište své vlastní návrhy Musí přehodnotit způsob vedení města, provést změny v systému vedení a umožnit všem spolupodílníkům podílet se na rozhodování 2 Musí přehodnotit systém financování rozvoje města a rozvinout partnerskou spolupráci na veřejné/soukromé úrovni 3 Musí přimět obchodní sféru k větší podpoře celoživotního vzdělávání, to znamená nalézt způsob, jak jí vštípit společenskou odpovědnost, aby lépe reagovala na potřeby občanů 4 Musí přehodnotit systém služeb ve městě a zajistit, aby měl ke službám přístup každý, a to pokud možno v blízkém okolí 5 Musí podporovat rozmanitost kultur ve městě, vytvořit z Dublinu multikulturní mezinárodní město 6 Musí vyřešit problém sociální solidarity a společenské integrace. Musí vytvořit multidimenzionální plán pomoci skupinám, které mají zkušenost s nejrůznějšími formami diskriminace v různých částech města 7 Musí být schopné obstát mezi konkurencí jak na národním, tak na a mezinárodním poli 8 Musí si zajistit budoucí národní a mezinárodní roli v kontextu národních územních strategií 9 Musí zavést integrovaný přístup k územnímu plánování a rozvoji města a brát v úvahu změny v charakteru městského života Musí vyřešit dopravní problémy a problémy spojené s ochranou životního prostředí, které způsobil nárůst v užívání dopravních prostředků a špatně nastavený systém veřejné dopravy Musí uvést do praxe model, který podpoří rozvoj místních komunit a udržitelnost životního prostředí a regionálního hospodářství Musí najít vhodnou strategii územního rozvoje, to znamená umět reagovat na potřeby spojené s populačním cyklem jednotlivých městských částí Musí propagovat využívání informačních a komunikačních technologií, aby tak zajistilo kvalitnější soutěž, přispělo ke zkvalitnění veřejných služeb a vytvořilo podmínky ke včlenění každého občana do společnosti Musí se znovu zaměřit na vzdělávací systém a najít zdroje k vybudování prostředí k celoživotnímu vzdělávání

8 4. Dublin popisuje svou strategii budoucího Města možností takto: DUBLIN MĚSTO MOŽNOSTÍ? Město možností je název pro Integrovanou ekonomickou, sociální a kulturní strategii města Dublin. Strategie se vztahuje na období mezi 2002 a Termín Město možností chápeme tak, že získáme-li plnou podporu ze strany občanů a organizací dosáhneme jakéhokoli cíle. Chceme-li v budoucnu vytvořit nové, zajímavé možnosti, musíme si jen trochu pohrát s fantazií. Strategie se zaměřuje na to, kde se společnost zrovna nachází, kam chce dojít a jaké kroky k dosažení cíle zvolit. Strategie vychází z filosofie, že každý rozvoj by měl být postaven na principu udržitelnosti. To znamená, že bychom se všemi ekonomickými, lidskými a sociálními zdroji, jakož i se zdroji životního prostředí, které ve městě máme, měli nakládat tak, abychom zajistili jejich trvání, obnovu a růst. Město má v rukou dědictví, které musí neporušené předat ostatním generacím. Strategie má svůj počátek v současnosti. Staví na tom, co již bylo v tomto městě vybudováno. Už nyní ale myslí na budoucnost tím, že využívá věškeré své energie a zdrojů k tomu, aby jí zajistila co nepřitažlivější podobu. Pokuste se o pozitivní pohled na svou obec, město nebo region. Do tabulky vepište, jaká pozitiva by podle vás neměla v roce 2012 ve městě chybět, tj. jaké by podle vás město mělo být, aby plně uspokojilo vaše představy. 5. CO JE TO STRATEGIE? Strategie je prostředek pro určení směru, stanovení dlouhodobých cílů a vytvoření podmínek ke změně. Je společnou vizí budoucnosti a motivuje k činnostem, které zamýšlenou vizi pomohou uskutečnit. Strategické myšlení vyžaduje umět se podívat daleko do budoucnosti a vědět, z kterého bodu a jak proces správně nastartovat. a) Má vaše město vypracovanou nějakou strategii? Ano/ne/nevím b) Bavil se o ní s vámi někdo? Ano/ne c) Chtěl/a byste se podílet na jejím vytvoření? Ano/ne/možná

9 d) Pokud ano, čeho by se podle vás měla hlavně týkat?..

10 Studijní materiál č. 2 Angažovanost měst do myšlenky celoživotního vzdělávání Analýza 1. Strategie města v otázce celoživotního vzdělávání (u otázek ano/ne zakroužkujte vhodnou odpověď) 1.1 Používá vaše město formálního názvu Učící se město? ano/ne 1.2 Vyšla ve vašem městě nějaká publikace, která by veřejnost seznámila se strategiemi v oblasti celoživotního vzdělávání? ano/ne Pokud ne, připravuje se taková publikace? ano/ne 1.3 Které organizace pracují/pracovaly na jejím obsahu? Správní oddělení města Základní a střední školy Univerzity/vysoké školy Další/Odborné vzdělávací instituce (pro starší 18-ti let) Organizace pro vzdělávání dospělých Soukromý obchodní a průmyslový sektor Instituce pro přípravu budoucích pedagogů a centra školení pedagogů Odbory/Asociace profesních skupin Ostatní organizace, podílející se na vzdělávání Všechny výše zmíněné Žádná z výše zmíněných 1.4 Byla ve městě oficiálně vyslovena myšlenka Učícího se města? ano/ne 2. Organizace celoživotního vzdělávání 2.1 Má město komisi pro celoživotní vzdělávání? ano/ne/pracuje na jejím vytvoření Pokud ano, které organizace zastupuje? Správní oddělení města Základní a střední školy Univerzity/vysoké školy Další/Odborné vzdělávací instituce (pro starší 18-ti let) Organizace pro vzdělávání dospělých Soukromý obchodní a průmyslový sektor Instituce pro přípravu budoucích pedagogů a centra školení pedagogů Odbory/Asociace profesních skupin Ostatní organizace, podílející se na vzdělávání Všechny výše zmíněné Žádná z výše zmíněných Jiné 2.2 Cílové skupiny Zvolení zástupci Mládež ve věku do 18-ti let Poradenští pracovníci Učitelé a lektoři Zaměstnanci ve veřejném sektoru Zaměstnanci v privátním sektoru Důchodci Lidé na okraji společnosti nezaměstnaní, sociálně slabí Představitelé odborů, asociací Ostatní lidé, kteří se pohybují ve vzdělávání Všichni výše zmínění Žádný z výše zmíněných

11 Jiní (prosím upřesněte). 2.3 Má vaše město pracovníka, který se v rámci plného úvazku stará o rozvoj celoživotního vzdělávání? ano/ne 2.4 Které organizace mají na starosti koordinaci programu celoživotního vzdělávání? Odbor školství, mládeže a tělovýchovy Městská rada Jiné prosím upřesněte. 2.5 Zahrnuje program celoživotního vzdělávání do svých projektů i instituce mimo vzdělávací sektor? ano/ne 3. Charta celoživotního vzdělávání ve městech 3.1 Má vaše město Chartu celoživotního vzdělávání, která stanoví práva občanů na vzdělání? ano/ne Pokud ano, je charta k dispozici veřejnosti? ano/ne 4. Členské organizace a evropské projekty 4.1 Je Vaše město součástí některé z organizací které prosazují celoživotní vzdělávání ve městech? ano/ne NewTELS network Educating Cities Eurocities Národní organizace Jiná upřesněte Účastní se některá z organizací ve městě evropského či národního projektu, který se zaměřuje na prosazení a rozvoje Učících se měst Pokud ano, zatrhněte, který program Socrates Leonardo Framework (research) Esprit Info Society Adapt National Project Jiné 5. Město jako vzdělávací organizace Definice Vzdělávací organizace může znít: Organizace, která aktivně povzbuzuje všechny své zaměstnance k účasti na neustálém vzdělávaní, ve kterém vidí prostředek ke zlepšení kvality života a produktivity a dělá vše pro to, aby zaměstnacům vštípila potřebu se vzdělávat po celý život. 5.1 Zatrhněte z následujících všechny instituce, které podle vás vyhovují předešlé definici Správní oddělení města Základní a střední školy Univerzity/vysoké školy Organizace pro vzdělávání dospělých Soukromý obchodní a průmyslový sektor Instituce pro přípravu budoucích pedagogů a centra školení pedagogů Odbory/Asociace profesních skupin Ostatní organizace podílející se na vzdělávání 5.2 Jaký systém odměn nabízí městská správa svým zaměstnancům, kteří se dále vzdělávají? Hradí poplatky za kurzy Finanční odměna při úspěšném dokončení kurzu Uděluje na kurzy volno

12 5.2.4 Delší dovolená Jiné motivační prostředky Žádný 6. Kvalita a standart 6.1 Které organizace ve městě mají certifikát garance kvality? např. ISO 9000, Investors in People (VB) Customer s Charter Správní oddělení města některé/všechny/žádné Základní a střední školy některé/všechny/žádné Univerzity/vysoké školy některé/všechny/žádné Další/Odborné vzdělávací instituce (pro starší 18-ti let) některé/všechny/žádné Organizace pro vzdělávání dospělých některé/všechny/žádné Soukromý obchodní a průmyslový sektor některé/všechny/žádné Instituce pro přípravu budoucích pedagogů a centra školení pedagogů některé/všechny/žádné Odbory/Asociace profesních skupin některé/všechny/žádné 6.2 Má město podíl na získání certifikátu garance kvality? ano/ne/v jednání 7. Připravenost města k celoživotnímu vzdělávání Které z následujících organizací jsou podle vás v aplikaci konceptu celoživotního vzdělávání nejdále? (Tuto část dotazníku je vhodné znovu vyplnit po dokončení průzkumu.) 7.1. Správní oddělení města 7.2. Základní a střední školy 7.3. Univerzity/vysoké školy 7.4. Další/Odborné vzdělávací instituce (pro starší 18-ti let) 7.5. Organizace pro vzdělávání dospělých 7.6. Soukromý obchodní a průmyslový sektor 7.7. Instituce pro přípravu budoucích pedagogů a centra školení pedagogů 7.8. Odbory/Asociace profesních skupin

13 Studijní materiál č. 3 Výsledky Ano 19 Řada1 Ne Tabulka 1 Projekt TELS Města, která se věřejně označila za Učící se města Aplikují strategii (14) Jednají o strategii (20) Nemají strategii (46) Tabulka 2 Projekt TELS Města a strategie celoživotního vzdělávání Místní správa Školy Univerzity Vyšší/odborné vzděl. Vzděl.dospělých Průmysl Školení pedagogů Profesní asociace Ostatní organizace Vše z uvedeného Nic z uvedeného Tabulka 3 Účast na vytváření strategií celoživotního vzdělávání

14 Školy Místní správa Univerzity Vyšší/odb. školy 12 Vzděl. dospělých Průmysl Školení pedagogů 6 Profesní asociace Ostatní organizace Vše z uvedeného Nic z uvedeného Tabulka 4 Účast v komisích pro celoživotní vzdělávání Ano (9) Ne (71) Tabulka 5 Města mající stálého placeného koordinátora celoživotního vzdělávání Odbor školství Městská rada Jiné 18 Tabulka 6 Zodpovědnost za koordinaci celoživotního vzdělávání ve městě

15 10 6 Ne Ano Pracují na jejím znění 64 Tabulka 7. Města disponující kompletní chartou celoživotního vzdělávání Educating Cities 12 TELS/NewTELS 14 Eurocities 2 Národní organizace Učících se měst Jiné organizace Učících se měst 2 Žádná 60 8 (vše Británie/Finsko) Tabulka 8. Spolupráce s národními/mezinárodními organizacemi Učících se měst Socrates Leonardo Framework Esprit Info Society Adapt National Project Jiné 4 Tabulka 9. Účast na evropských a jiných projektech celoživotního vzdělávání

16 Správa města Školy Univerzity 31 Odborné školy Vzděl. Dospělých Obchod 22 Školení pedagogů Profesní asociace Ostatní vzděl. org. Tabulka 10 Vzdělávácí organizace ve městech žádný 4 jiná motivace 2 delší dovolená volno na vzdělávání 6 38 Řada1 finanční odměna 5 uhrazení poplatků za kurzy Tabulka 11 Systém odměn

17 Some all none Univerzity Tabulka 12 Městské organizace vytvářející národní/mezinárodní normu LLL orgs not LLL orgs Univerzity Tabulka 13 Implementace celoživotního vzdělávání v rámci organizací ve městě

18 Studijní materiál č. 4 Doporučení pro obce a města, která usilují o statut Učící se obce či Učícího se města 1. Založte Komisi pro partnerskou spolupráci v oblasti celoživotního vzdělávání, která bude zahrnovat lidi jak ze soukromého, tak z veřejného sektoru obce/města. Nebojte se přizvat do komise např. nezaměstnané. Vytvořte pro tuto komisi směrnice a dejte jí pravomoc zahájit činnost. Pro každou aktivitu udejte cíl, ke kterému by komise měla dojít. 2. Pro každý okruh činnosti vytvořte podkomisi v každé skupině se snažte obsáhnout co nejšírší spektrum lidí. Udejte, jaký cíl by měla činnost přinést lidem a organizacím. 3. Jedna z nejvlivnějších postav města by měla zastávat funkci ombudsmana celoživotního vzdělávání. Tento člověk by měl mít široké výkonné pravomoce. 4. Uspořádejte jednodenní konferenci pro zhruba 100 klíčových lidí z vedení města a přizvěte hlavní experty z oblasti celoživotního vzdělávání, kteří svými příspěvky podpoří myšlenku celoživotního vzdělávání. Konference by ovšem neměla být pouze jednosměrná měla by rovněž zahrnovat sérii řízených brainstormingů, týkajících se některých aspektů činností v rámci Učících se obcí/měst, díky kterým získáte nové nápady a lidé budou do problematiky více zainteresováni. Zvolte osobu, která bude zodpovědná za jejich soupis a realizaci. 5. Vytvořte elektronické Fórum Učících se měst, do kterého budou moci přispět všichni, kteří se o danou problematiku zajímají. Umožněte jim přístup do národních a mezinárodních fór (např. Fórum TELS) tak, aby mohli komunikovat s odborníky na danou problematiku v jiných městech. 6. Vytvořte plán pro vedoucí pracovníky. Přizvěte odborníky, kteří uspořádají semináře, konference či sérii workshopů na téma Celoživotního vzdělávání pro lidi ze všech sfér vedení města. Podobné akce by měly sloužit k co nejrychlejšímu vytvoření základny pracovníků, kteří se budou celoživotnímu vzdělávání plně věnovat. Proces by měl být kaskádový odborníci poskytnou materiál a zaškolí účastníky, kteří posléze zaškolí další. 7. Připojte se k organizaci, nebo ještě lépe k většímu počtu organizací Učících se měst. Některé organizace nabízejí více, některé méně. Například NewTELS Network nabízí odborníky, kteří povedou semináře či workshopy, elektronická fóra mezi profesionály a zástupci měst, ilustruje osvědčené praktiky na případových studiích, poskytuje informace a online poradenství a pomáhá ve spolupráci se stejně zaměřenými městy. 8. Uspořádejte festival Učících se měst. Zapojte do něj co nejvíce organizací působících ve městě. Festival lze spojit s nějakou jinou akcí, která se bude ve městě konat, např. Týden vzdělávání dospělých, Udělování cen za zásluhy v oblasti celoživotního vzdělávání atd. 9. Zaměřte se na potřeby všech občanů v oblasti vzdělávání. Vytvořte dotazník, který rozšíříte v podnicích, obchodních centrech, pivnicích atd. Požádejte univerzitu, aby provedla analýzu výsledků průzkumu. 10. Jednou za rok, případně dvakrát ročně, uspořádejte konferenci pro organizace působící ve vašem městě nebo v cizích městech. Požádejte organizace, aby vám poskytly své ohlasy a postřehy. Na základě získaných informací si udejte nové cíle. 11. Podporujte využití nástrojů a technik celoživotního vzdělávání ve vašich vzdělávacích a obchodních institucích osobní učební plány, poradenské programy atd. 12. Vytvořte chartu Učícího se města, která bude stanovit kroky, jež město hodlá podniknout s cílem zlepšit vzdělávací systém ve městě. 13. Vytvořte databázi nadání, dovedností, znalostí, zkušeností a tvůrčích myšlenek, kterými disponují občané ve vašem městě a hovořte s nimi o tom, jakým způsobem by jich mohli využít ke vzdělávání ostatních. 14. Zapojte občany do vytváření strategií pro zmapování a zlepšení situace ve vzdělávání v jejich vlastním okolí.

19 15. Vytvořte podmínky k tomu, aby co nejvíce občanů, a to občanů z nejrůznějších odvětví a sociálního zázemí, využívalo elektronických sítí k navazování kontaktů s občany jiných obcí, měst a zemí. 16. Vytvořte strategii a podnikatelský záměr, které spojíte s výše popsanými aktivitami. Stanovte si realistické úkoly a cíle.

20 Studijní materiál č. 5 Kategorie projektu TELS Kategorie Obsah Podtémata a) Závazek Učícímu se městu Jak dalece se obci nebo městu daří uvádět do praxe plány a strategie, kterými se přibližují směrem k Učící se komunitě. Kde se momentálně nacházejí ve svých úvahách. b) Informace a komunikace Způsoby, jakými lze filozofii a plány celoživotního vzdělávání předávat a) těm, kdo jsou zodpovědní za jejich realizaci a b) všem občanům. Zahrnuje vytváření studijního plánu, školení pedagogů, vzdělávací centra, využití médií, získávání informací o požadavcích na vzdělávání atd. c) Partnerská spolupráce a zdroje Jak dalece se podařilo zajistit spojení mezi jednotlivými sektory města a jaká je efektivita partnerské spolupráce. Zahrnuje spolupráci škol, vysokých škol, obchodu a průmyslu, univerzit, profesních asociací, zvláštních zájmových skupin, místní správy a jiných organizací. Také sem zapadá sdílení fyzických a lidských zdrojů, shromažďování d) Odborný růst školitelů a vedoucích pracovníků znalostí,mobilizace atd. Jakým způsobem je zajišťován odborný růst školitelů a vedoucích pracovníků a míra dosavadního růstu. Včetně kurzů pro vedoucí pracovníky v rámci komunit, projektového managementu, vedení města, organizační mix. Strategie celoživotního vzdělávání Organizace celoživotního vzdělávání Charty celoživotního vzdělávání Evropské projekty Město jako vzdělávací organizace Připravenost na statut Učícího se města Informační strategie Využití médií Vzdělávací literatura Marketing celoživotního vzdělávání Typy partnerství Využití nových zdrojů Kombinace existujících zdrojů Současné vedení Nové vedení Vytváření učebních materiálů e) Začlenění do společnosti Projekty a strategie k začlenění občanů na okraji společnosti mentálně a fyzicky postižené, nezaměstnané, menšiny, ženy po mateřské, občany s poruchami učení atd. f) Životní prostředí a občanství Projekty určené k šíření informací a zapojení občanů do péče o životní prostředí města. Jak město všem svým obyvatelům vysvětluje pojem občanství a jaké dává možnosti vyjádřit sounáležitost s městem v praxi. Překážky ve vzdělávání Kvalifikace, standarty a hodnocení Speciální programy Evropské Národní Péče o životní prostředí a vzdělávání dospělí a děti Aktivní ochrana životního prostředí Občanství a demokracie

21 g) Technologie, počítačová síť, přístup ke vzdělávání h) Hospodářský růst, zaměstnanost a vytváření pracovních míst i) Mobilizace, účast a profesní růst j) Vzdělávací akce a zapojení rodin do vzdělávání Inovativní způsoby využití informační a komunikační technologie k propojení lidí a organizací uvnitř komunity, lidí a organizací v jiných komunitách. Zahrnuje otevřené a distanční vzdělávání, efektivní využití sítí ke vzdělávání občanů všeho věku a k seznámení s internetem. Schémata a projekty k podopoře hospodářského růstu a zaměstnanosti a k rozvíjení trvalých dovedností, znalostí a kompetencí občanů s cílem zlepšit jejich uplatnění na trhu práce. Zahrnuje finanční podporu, studie, spolupráci s místním průmyslem, spolupráci průmyslu s jinými komunitami atd. Jak město podporuje a umožňuje účast svých občanů na vzdělávání. Zahrnuje projekty určené k získávání a využívání vědomostí, dovedností a nadání jak na osobní rovině, tak v rámci rozvoje města. Projekty, plány a akce určené ke zviditelnění vzdělávání, ke zvýšení důvěry ve vzdělávání, jeho atraktivity a rozsahu působnosti mezi občany jednotlivě i v rodinách. Zahrnuje vzdělávací festivaly, publikaci brožur, oslavy vzdělání, soutěže, udělování ocenění atd. Distanční vzdělávání Multimédia a otevřené vzdělávání Využití internetu a počítačových sítí Propojené město Zaměstnanost a dovednosti Hospodářský růst Analýza vzdělávacích požadavků a monitoring vzdělávacích aktivit občanů Iniciativy na podporu vytváření pracovních míst Nástroje a techniky celoživotního vzdělávání Osobní učební plány, poradenství, studijní kroužky etc. Profesní růst Školení učitelů a poradců Strategie pro zvýšení zájmu o vzdělávání a aktivní účasti na vzdělávání Oslava vzdělávání - festivaly, trhy atd. Vyjádření uznání a systém odměn Vzdělávací strategie pro rodiny

22 Studijní materiál č. 6 Evropská komise Sekce vzdělávání a kultury CESTA K EVROPSKÉ UČÍCÍ SE SPOLEČNOSTI TOWARDS A EUROPEAN LEARNING SOCIETY (TELS) (Evropská komise, Program Sokrates Nr PE ) MEZINÁRODNÍ CENTRUM PRO UČÍCÍ SE MĚSTO A REGION PŘI UNIVERZITĚ HALLAM V SHEFFIELDU DIPOLI - TECHNICKÁ UNIVERZITA V HELSINKÁCH, MĚSTA EDINBURGH, GŐTEBORG, DRAMMEN, ESPOO, LIMERICK, SOUTHAMPTON, CENTRUM TELEPEDAGOGIKY VE ŠVÉDSKU BRITSKÁ SÍT UČÍCÍCH SE KOMUNIT Průzkum situace ve vzdělávání v Učících se městech Předkládá 10 hlavních ukazatelů, které vypovídají o uvádění principů celoživotního vzdělávání do praxe Vysvětluje poslání Učících se obcí, měst nebo regionů Je zdrojem inspirace při uplatňování principů celoživotního vzdělávání Dává klíčovým lidem možnost pochopit rozsah a význam celoživotního vzdělávání Na případových studiích ukazuje osvědčenou praxi a vytváří tak zdroj inspirace Poskytuje databázi aktivit ve vedoucích Evropských Učících se městech Přispívá při vytváření místní, národní a mezinárodní politické linie Od vlád se očekává, že dají celoživotnímu vzdělávání své posvěcení, mezinárodní vládní organizace si klidně i nadále mohou předepisovat řešení problémů a nadnárodní podniky mohou i nadále vychvalovat klady globalizace, hlavní role v celoživotním vzdělávání však bude v každé zemi vždycky náležet obcím a městům. Dotazy směřujte na Prof. Normana Longworthe (norman_longworth@csi.com)

23 TELS Průzkum situace ve vzdělávání v Učících se městech Preambule Projekt TELS je jedním z nejobsáhlejších výzkumů týkajících se Evropských Učících se obcí, měst a regionů. V roce 1999 byla provedena studie 6-ti měst různých koutů Evropy, která podrobně zkoumala jejich pokrok v realizaci konceptu celoživotního vzdělávání v devíti oblastech, které ovlivňují život a práci občanů. V roce 2000 byl výzkum rozšířen na 80 měst, přičemž vycházel ze zkušeností a výsledků z předcházejícího roku. Fenomén Učících se obcí či měst nebo Učících komunit zaznamenal ve 21. století velmi rychlý vývoj. Evropská komise jej v současnosti definuje následovně: Učící se obec, město nebo region vidí v nepřetržitém vzdělávacím procesu cestu k větší prosperitě, sociální stabilitě a k osobnímu naplnění. Citlivě a tvůrčím způsobem mobilizuje všechny lidské, fyzické i finanční zdroje tak, aby se naplno rozvinul lidský potenciál všech obyvatel. Učící se komunita je taková obec, město nebo region, která přesahuje svou zákonnou povinnost poskytovat vzdělání a rozšiřovat vzdělání těm, kdo to vyžadují, a místo toho vytváří multikulturní prostředí plné života, které je schopné oslovit a zapojit naprosto každého a které vede k lepšímu uplatnění obyvatel na trhu práce. To vše díky rozšíření vzdělávacích možností a celkové podpoře vzdělávání. Zatímco některá města si tento koncept vzala k srdci, stále ještě existuje řada těch, která ještě nepochopila, že vzdělávání všech lidí, po celý život, v rámci všech institucí a organizací, je cestou k prosperitě, stabilitě a vzdělané společnosti. Podobný vývoj je žádoucí a měl by být prioritou každého města. Na vás nyní je, abyste získali odpovědi na co nejvíce následujících otázek. Cílem je udělat si co nejkompletnější obrázek o tom, do jaké míry jsou si evropská města vědoma významu Učící se společnosti, zda se na její realizaci v rámci své komunity chtějí podílet nebo jaké kroky v tomto směru již podnikla. Výsledek by měl také poskytnout vodítko k tomu, jak se město může stát Učící se komunitou, jak ji definuje Evropská komise (viz. výše) Průzkum by měl obsahovat následující: První část: ptejte se na obecný pohled měst na celoživotní vzdělávání a to, kterým směrem se v nejbližší době chtějí vyvíjet Druhá část: klaďte specifičtější otázky, týkající se vývoje a plánů v devíti oblastech života města, které jsou spojeny se vzděláváním. Dotazník má formu lehce zpracovatelných dat otázky ano/ne, zatrhnutí správné odpovědi atd. Každá oblast je doplněna otázkami, u kterých lze odpověď rozšířit o komentář, podepřít případovou studií či podloženými informacemi, jde-li o inovativní projekt nebo má-li město nějakou zvláštní zkušenost, kterou by mohlo přispět k obohacení ostatních. Nepředpokládá se, že existuje město, které realizovalo více než 50% obsahu tohoto průzkumu. To však ani není podstatné, neboť vyplnění dotazníku je samo o sobě vzdělávacím procesem, zvláště pak pro městské úředníky, kterým leccos napoví o tom, jak by mělo Učící se město vypadat a jaký má význam, a případně je může přivést k myšlence, co by se v tomto směru dalo v jejich komunitě podniknout. Jak informace získat a zpracovat? Napřed si označte otázky, na které je podle vás existuje jednoznačná odpověď. Poté se zamyslete, kde lze získat informace v případě nejednoznačných odpovědí (u koho či kde hledat). Nakonec se zaměřte na inovativní projekty a zajímavé zkušenosti. Data se vkládají přes web. Na internetových stránkách je 26 oddílů a pododdílů. Data vkládejte do jednotlivých oddílů nebo pododdílů najednou. Na webové stránce najdete kde, jak, kdo a kdy může informace vložit. Dále se na ní dozvíte informace o konaných diskusních setkáních, festivalech Učících se měst a další informace o Projektu TELS. Informace lze také získat na adrese, kterou najdete na hlavní stránce. Součástí průzkumu je získat informace o následujících 9-ti typech organizací a 9-ti typech lidí či zaměstnání. Předpokládá se, že ne všechna města mají vzdělávací síť organizovanou stejným způsobem, proto pracujte s těmi, které se následujícím alepoň blíží.

24 Tabulka č.1 Typy organizací Tabulka č.2. Typy lidí A. Oddělení místní správy A. Zvolení zástupci B. Základní a střední školy B. Mládež do 18-ti let C. Univerzity/Vysoké školy C. Výchovní a jiní poradci D. Další/Odborné vzdělávací instituce (pro starší 18-ti let) D. Učitelé a lektoři E. Organizace pro vzdělávání dospělých E. Zaměstnanci veřejného sektoru F. Soukromý sektor obchodu a průmyslu F. Zaměstnanci soukromého sektoru G. Instituce pro přípravu budoucích G. Studenti Univerzity třetího věku pedagogů a školící instituce H. Odbory/profesní asociace H. Lidé na okraji společnosti nezaměstnaní, sociálně slabí atd. I. Jiné organizace zapojené do vzdělávání I. Zástupci odborů/asociací J. Vše z uvedeného J. Ostatní lidé zapojení do vzdělávání K. Nic z uvedeného K. Vše z uvedeného L. Nic z uvedeného

Deklarace MOP o sociální spravedlnosti pro spravedlivou globalizaci

Deklarace MOP o sociální spravedlnosti pro spravedlivou globalizaci Deklarace MOP o sociální spravedlnosti pro spravedlivou globalizaci Mezinárodní konference práce, která se sešla v Ženevě na svém 97. zasedání, s ohledem na to, že současné podmínky globalizace, jež se

Více

Studie uživatelů modelu CAF

Studie uživatelů modelu CAF Studie uživatelů modelu CAF Úvod Vážené dámy, vážení pánové, Chtěli bychom Vás touto cestou požádat o vyplnění dotazníku, souvisejícího se Společným hodnotícím rámcem (model CAF). Cílem tohoto dotazníku

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. o akčním plánu EU pro lesnictví {SEK(2006) 748}

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. o akčním plánu EU pro lesnictví {SEK(2006) 748} KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 15.6.2006 KOM(2006) 302 v konečném znění SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU o akčním plánu EU pro lesnictví {SEK(2006) 748} CS CS SDĚLENÍ KOMISE RADĚ

Více

MODUL 10 Jazykové vzdělávání v učící se obci, městě, regionu

MODUL 10 Jazykové vzdělávání v učící se obci, městě, regionu MODUL 10 Jazykové vzdělávání v učící se obci, městě, regionu Napsala Renata Vystrčilová (Právnická fakulta, Univerzita Palackého, Olomouc, Česká republika, vystrcil@pfnw.upol.cz) a profesor Norman Longworth

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU a státním rozpočtem České republiky. Zpravodaj projektu RAP Rehabilitace - Aktivace - Práce Číslo 6 * říjen- listopad 2007 Slovo úvodem Vážení

Více

Vytvářejte si svoji identitu. Máme více identit? Adam Stępiński, Polsko. Vytvářejte si svoji identitu. nízká střední vysoká

Vytvářejte si svoji identitu. Máme více identit? Adam Stępiński, Polsko. Vytvářejte si svoji identitu. nízká střední vysoká Plán lekce Vytvářejte si svoji identitu 4.2 Máme více identit? Název aktivity Autor Téma Máme více identit? Adam Stępiński, Polsko Vytvářejte si svoji identitu Created by European Schoolnet in collaboration

Více

Komentář k Monitorovacím indikátorům Programu Iniciativy Společenství EQUAL 2004-2008

Komentář k Monitorovacím indikátorům Programu Iniciativy Společenství EQUAL 2004-2008 Komentář k Monitorovacím indikátorům Programu Iniciativy Společenství EQUAL 2004-2008 28. července 2005 Úvod Komentář k monitorovacím indikátorům slouží jako doplněk k materiálu Monitorovací indikátory

Více

Evropský Habitat Praha, 16.-18. března 2016. Pražská deklarace

Evropský Habitat Praha, 16.-18. března 2016. Pražská deklarace Evropský Habitat Praha, 16.-18. března 2016 Pražská deklarace My, delegace národních vlád členských států regionu Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK OSN), dále jen region, jakož

Více

Implementace inkluzívního hodnocení

Implementace inkluzívního hodnocení Implementace inkluzívního hodnocení Závěrečným bodem první fáze projektu Agentury s názvem Hodnocení v inkluzívních podmínkách byla diskuze a posléze výklad konceptu inkluzívní hodnocení a formulace souhrnu

Více

1@Terciární vzdělávání

1@Terciární vzdělávání 1@Terciární vzdělávání OBSAH 1@Terciární vzdělávání... 1 A) 2@Společné otázky... II 3@Utváření terciárního sektoru vzdělávání... II 3@Potřeby hospodářství a společnosti se velmi rychle vyvíjejí.... IV

Více

5. Stanovení vize, strategických a specifických cílů a opatření

5. Stanovení vize, strategických a specifických cílů a opatření C. STRATEGICKÁ ČÁST 5. Stanovení vize, strategických a specifických cílů a opatření Tato kapitola představuje klíčovou část strategické části SCLLD MAS ORLICKO. V celém procesu zpracování SCLLD se zaměřuje

Více

Marketingový plán Marketingový rozpočet

Marketingový plán Marketingový rozpočet Marketingový plán Marketingový rozpočet Marketingový plán Dobrý marketingový plán je klíčem k úspěchu každé firmy. Je důležitý pro koordinaci všech propagačních a marketingových aktivit. Jeho cílem je

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Jablonec nad Nisou

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Jablonec nad Nisou Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Jablonec nad Nisou Dokument je zpracován pro období 2016 2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního

Více

Marketing. Modul 2 Marketingový mix

Marketing. Modul 2 Marketingový mix Marketing Modul 2 Marketingový mix Výukový materiál vzdělávacích kurzů v rámci projektu Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Tento materiál je spolufinancován z Evropského

Více

Obecné pokyny k operativní činnosti kolegií

Obecné pokyny k operativní činnosti kolegií EIOPA-BoS-14/146 CS Obecné pokyny k operativní činnosti kolegií EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu

Více

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Provádění směrnice o energetické účinnosti pokyny Komise

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Provádění směrnice o energetické účinnosti pokyny Komise EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 6.11.2013 COM(2013) 762 final SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Provádění směrnice o energetické účinnosti pokyny Komise {SWD(2013) 445 final} {SWD(2013) 446 final}

Více

ODPOVĚDI KOMISE NA ZVLÁŠTNÍ ZPRÁVU EVROPSKÉHO ÚČETNÍHO DVORA

ODPOVĚDI KOMISE NA ZVLÁŠTNÍ ZPRÁVU EVROPSKÉHO ÚČETNÍHO DVORA EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 20.2.2015 COM(2015) 77 final ODPOVĚDI KOMISE NA ZVLÁŠTNÍ ZPRÁVU EVROPSKÉHO ÚČETNÍHO DVORA VNITROZEMSKÁ VODNÍ DOPRAVA V EVROPĚ: OD ROKU 2001 SE VÝZNAMNĚ NEZVÝŠIL PODÍL TOHOTO

Více

L 77/44 CS Úřední věstník Evropské unie 15.3.2014

L 77/44 CS Úřední věstník Evropské unie 15.3.2014 L 77/44 CS Úřední věstník Evropské unie 15.3.2014 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 233/2014 ze dne 11. března 2014, kterým se zřizuje finanční nástroj pro rozvojovou spolupráci na období 2014

Více

Obsah. Kapitola 1. Kapitola 2. iii

Obsah. Kapitola 1. Kapitola 2. iii Kapitola 1 Podnikání v oblasti poradenství 5 Co je to poradenství? 6 Jak velké je odvětví poradenství? 6 Obchodní poradenství 7 Typy poradenských společností 8 Proč někdo vlastně potřebuje poradce? 9 Signály

Více

Jaká je u vás dopravní obslužnost - známka: Co navrhujte pro zlepšení:

Jaká je u vás dopravní obslužnost - známka: Co navrhujte pro zlepšení: Průzkum ke Strategii komunitně vedeného místního rozvoje pro programové období 2014 2020 MAS Pošumaví - neziskovky Pokud se má region Pošumaví v dalším období zdárně rozvíjet, musí mít jsmě stanoveny svoje

Více

Formulář žádosti o finanční podporu z OP RLZ

Formulář žádosti o finanční podporu z OP RLZ Formulář žádosti o finanční podporu z OP RLZ Registrační číslo CZ.4.1.3/2.1.15.3 Unikátní kód žádosti Název žadatele Vysočina, kraj se sídlem v Jihlavě Název projektu Další profesní vzdělávání pečovatelek

Více

KLÍČOVÉ DOVEDNOSTI PRO ZAMĚSTNÁNÍ V SEKTORU SLUŽEB

KLÍČOVÉ DOVEDNOSTI PRO ZAMĚSTNÁNÍ V SEKTORU SLUŽEB KLÍČOVÉ DOVEDNOSTI PRO ZAMĚSTNÁNÍ V SEKTORU SLUŽEB Lekce 0: Úvod Školicí modul vytvořený v rámci projektu KEYROMA: Rozvoj klíčových kompetencí romských žen v oblasti sociálních dovedností s cílem zvýšení

Více

Příručka pro uchazeče. (souhrn nápověd z elektronického systému pro podávání návrhů projektů) 1. veřejná soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích

Příručka pro uchazeče. (souhrn nápověd z elektronického systému pro podávání návrhů projektů) 1. veřejná soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích Č. j.: TACR/10441/2013 Příručka pro uchazeče (souhrn nápověd z elektronického systému pro podávání návrhů projektů) 1. veřejná soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích programu GAMA 2014 Číslo formuláře:

Více

Výzva k předkládání žádostí o podporu

Výzva k předkládání žádostí o podporu Výzva k předkládání žádostí o podporu Hlavní město Praha, odbor evropských fondů vyhlašuje dne 14. 10. 2015 výzvu k předkládání žádostí o podporu v rámci Operačního programu Praha pól růstu ČR 1. Identifikace

Více

THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS

THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS PROJEKT THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS -POKYNY PRO SENIORY The Knowledge Volunteers www.mondodigitale.org THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS Číslo grantové smlouvy: 2011-3279/001-001 Tento projekt byl realizován za finanční

Více

Program Podnikání 5. týden. a produktivita

Program Podnikání 5. týden. a produktivita Program Podnikání 5. týden Systémy a produktivita Vítám vás u nového modulu našeho programu! Tentokrát se vrhneme na trochu nudnější téma, které je ale v podnikání zcela nezbytné. Když podnikáme, máme

Více

Koncepce školy na období 2016 2022

Koncepce školy na období 2016 2022 Koncepce školy na období 2016 2022 Předložený návrh koncepce školy vychází z mého osobního přesvědčení, z mých dosažených pedagogických zkušeností a mého odhodlání něco změnit ve prospěch školy. Jsem si

Více

kvalitních služeb rané péče o děti KRÁTKÁ ZPRÁVA Česká republika, 10. 11. listopadu 2015 Poskytování

kvalitních služeb rané péče o děti KRÁTKÁ ZPRÁVA Česká republika, 10. 11. listopadu 2015 Poskytování Vzájemné hodnocení (tzv. peer review) v oblastech sociální ochrany a sociálního začleňování 2015-2016 Poskytování kvalitních služeb rané péče o děti KRÁTKÁ ZPRÁVA Česká republika, 10. 11. listopadu 2015

Více

(Usnesení, doporučení a stanoviska) DOPORUČENÍ RADA

(Usnesení, doporučení a stanoviska) DOPORUČENÍ RADA 4.12.2013 Úřední věstník Evropské unie C 354/1 I (Usnesení, doporučení a stanoviska) DOPORUČENÍ RADA DOPORUČENÍ RADY ze dne 26. listopadu 2013 o podpoře zdraví upevňující tělesné aktivity ve všech odvětvích

Více

Podnikatelská informatika obor šitý na míru

Podnikatelská informatika obor šitý na míru Podnikatelská informatika obor šitý na míru Doc. Ing. Jan Skrbek, Dr., Ing. Klára Antlová, Ph.D. Katedra informatiky Hospodářská fakulta Technické univerzity v Liberci Voroněžská 13 46117 Liberec 1. Úvod

Více

Metodika pro vnitřní evaluaci Individuálních projektů systémových (IPs) podpořených z Prioritní osy 3

Metodika pro vnitřní evaluaci Individuálních projektů systémových (IPs) podpořených z Prioritní osy 3 Metodika pro vnitřní evaluaci Individuálních projektů systémových (IPs) podpořených z Prioritní osy 3 Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání. 1 Operační

Více

Zápisy z pracovních skupin strategického plánu

Zápisy z pracovních skupin strategického plánu Zápisy z pracovních skupin strategického plánu Pracovní skupina Vnitřní podpora Přítomni: Švára (garant oblasti SP), Tom Hradil, Hanka Ondráková, Hanka Pupíková, Jonáš Procházka, Terka Opravilová, Diego,

Více

Co se stane, když rostlina přijde o přísun světla? Může rostlina ve tmě růst? ZŠ Brno, Bakalovo nábřeží

Co se stane, když rostlina přijde o přísun světla? Může rostlina ve tmě růst? ZŠ Brno, Bakalovo nábřeží Co se stane, když rostlina přijde o přísun světla? Může rostlina ve tmě růst? ZŠ Brno, Bakalovo nábřeží 7 POSVIŤME SI NA ROSTLINY Cílová skupina IV. V. ročník 90 min. (2 vyučovací hodiny zařazené zhruba

Více

EVROPSKÁ ŽELEZNIČNÍ AGENTURA. SYSTÉMOVÝ PŘÍSTUP Prováděcí pokyny pro tvorbu a zavádění systému zajišťování bezpečnosti železnic

EVROPSKÁ ŽELEZNIČNÍ AGENTURA. SYSTÉMOVÝ PŘÍSTUP Prováděcí pokyny pro tvorbu a zavádění systému zajišťování bezpečnosti železnic EVROPSKÁ ŽELEZNIČNÍ AGENTURA SYSTÉMOVÝ PŘÍSTUP Prováděcí pokyny pro tvorbu a zavádění systému zajišťování bezpečnosti železnic Verze 1.0 13. 12. 2010 Správa verze Dokument zpracovala: Vydal: Kontrolu provedl:

Více

ROZVOJOVÝ PROGRAM PRO VEDOUCÍ PRACOVNÍKY A PEDAGOGY MŠ

ROZVOJOVÝ PROGRAM PRO VEDOUCÍ PRACOVNÍKY A PEDAGOGY MŠ ROZVOJOVÝ PROGRAM PRO VEDOUCÍ PRACOVNÍKY A PEDAGOGY MŠ REALIZAČNÍ MANUÁL Hlavním tématem programu je osobnostní a sociální rozvoj vedoucích pracovníků a pedagogů (především mateřských škol), kteří po absolvování

Více

DESET KROKŮ PROCESEM KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ KROK 5, 7

DESET KROKŮ PROCESEM KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ KROK 5, 7 DESET KROKŮ PROCESEM KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ KROK 5, 7 Metodický sešit 6 ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU KOMUNITNÍHO PLÁNU A ZPRACOVÁNÍ FINÁLNÍ VERZE KOMUNITNÍHO PLÁNU Programový tým projektu EQUAL 0076 Centrum komunitní

Více

INOVACE V PRACOVNÍM PORADENSTVÍ

INOVACE V PRACOVNÍM PORADENSTVÍ INOVACE V PRACOVNÍM PORADENSTVÍ za období realizace projektu Příprava a podpora vstupu na trh práce pro bývalé uživatele návykových látek a osoby ohrožené drogovou závislostí v konfliktu se zákonem CZ.2.17/2.1.00/32326

Více

Modul č.8 Pracoviště v učícím se městě - Vzdělávání a vydělávání v jednom

Modul č.8 Pracoviště v učícím se městě - Vzdělávání a vydělávání v jednom Modul č.8 Pracoviště v učícím se městě - Vzdělávání a vydělávání v jednom Autor: Grace Fitzgerald (Dublin City Development Board) a Prof. Norman Longworth (Napier University) Úvod Pracoviště je jednou

Více

Standard učitele pro kariérní systém

Standard učitele pro kariérní systém Standard učitele pro kariérní systém OBLAST: 3 Název: Učitel a jeho okolí Podnázev: Rozvoj školy, klima školy, spolu s kolegy, s rodiči a sociálními partnery. Anotace: Učitel vnímá své povinnosti ve vztahu

Více

II. Vzdělávání vedoucích úředníků

II. Vzdělávání vedoucích úředníků II. Vzdělávání vedoucích úředníků Cílová skupina a účel vzdělávání: Vzdělávání je určeno pro vedoucí úřadů, krajů, statutárních měst a pro tajemníky obcí s rozšířenou působností. Cílem vzdělávacího programu

Více

Co je gender budgeting?

Co je gender budgeting? Co je gender budgeting? 1. Definice Gender budgeting je součástí politické strategie zrovnoprávnění - gender mainstreamingu. Gender budgeting se zaměřuje na gendrovou analýzu a hodnocení rozdělování zdrojů

Více

EU legislativa a železnice 2008. ACRI Mělník, 7.11.2008

EU legislativa a železnice 2008. ACRI Mělník, 7.11.2008 Ing. Danuše Marusičová České dráhy, a. s., www.cd.cz EU legislativa a železnice červen / červenec 2008 2 základní dokumenty Směrnice EP a Rady 2008/57/ES ze dne 17.6.2008 o interoperabilitě železničního

Více

Rozumíte svým zákazníkům?

Rozumíte svým zákazníkům? Rozumíte svým zákazníkům? Jan Bloudek Michal Henych Sláva Kubátová David Műller Tým TC Business School Management Press a TC Business School, Praha 2013 Management TC, 2013 Cover design Zuzana Vojtová,

Více

Hogan Personality Inventory

Hogan Personality Inventory Hogan Personality Inventory Profesní diagnostika osobnosti Jan Novák Zpracováno na základě Hogan Personality Inventory. Copyright 2002, HOGAN Assessment Systems Inc. Všechna práva vyhrazena. Společnost

Více

LEKTORSKÉ DOVEDNOSTI. Zpracovala: Mgr. Jolana Fořtová, duben 2011 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

LEKTORSKÉ DOVEDNOSTI. Zpracovala: Mgr. Jolana Fořtová, duben 2011 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI LEKTORSKÉ DOVEDNOSTI Studijní materiál pro účastníky kurzu Osvětový pracovník a konzultant pro zpřístupňování prostředí osobám se zrakovým postižením pořádaného o. s. Okamžik, modul Lektorské dovednosti.

Více

Základy marketingu. vní. Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007

Základy marketingu. vní. Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007 Základy marketingu Přednášky pro Vysokou školu finanční a správn vní Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007 1 Přednáška 1: Definice marketingu Trocha historie: Snaha minimalizovat riziko, které je spojeno se vstupem

Více

Evropská jazyková cena Label 2016

Evropská jazyková cena Label 2016 Evropská jazyková cena Label 2016 VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ NÁVRHŮ NA OCENĚNÍ PRO INOVATIVNÍ PROJEKTY V OBLASTI JAZYKOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ 1. CÍLE Cílem Evropské jazykové ceny Label je podporovat kvalitní inovativní

Více

Státní mezikulturní zdravotnická strategie HSE pro období 2007-2012 Shrnutí představenstva a doporučení

Státní mezikulturní zdravotnická strategie HSE pro období 2007-2012 Shrnutí představenstva a doporučení Státní mezikulturní zdravotnická strategie HSE pro období 2007-2012 Shrnutí představenstva a doporučení 1. Shrnutí představenstva Souhrnná zpráva výboru AVýbor pro zdravotnictví (HSE) prochází Transformačním

Více

KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE STŘEDOČESKÉM KRAJI

KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE STŘEDOČESKÉM KRAJI Markéta Kubečková Abstrakt KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE STŘEDOČESKÉM KRAJI Metoda komunitního plánování sociálních služeb (KPSS) se zaměřuje na plánování rozvoje sociálních služeb na místní

Více

EVALUACE ŘÍZENÍ KVALITY VE ŠKOLE

EVALUACE ŘÍZENÍ KVALITY VE ŠKOLE Příloha 3 EVALUACE ŘÍZENÍ KVALITY VE ŠKOLE Dotazník VYUŽITO MATERIÁLU EUROPEAN COMMISSION DLE: JOHN MACBEATH DENIS MEURET MICHAEL SCHRATZ Cílem tohoto dotazníku je poskytnout vstupní pohled školy na oblast

Více

ALTERNATIVY FINANČNÍCH ZDROJŮ EU PRO MALÉ A STŘEDNÍ FIRMY V REGIONU

ALTERNATIVY FINANČNÍCH ZDROJŮ EU PRO MALÉ A STŘEDNÍ FIRMY V REGIONU ALTERNATIVY FINANČNÍCH ZDROJŮ EU PRO MALÉ A STŘEDNÍ FIRMY V REGIONU Halina Starzyczná, Pavlína Pellešová, Beata Blechová Univerzitní nám. 1934/3, 733 40 Karviná, Česká republika Email: starzyczna@opf.slu.cz,

Více

Rámcový rezortní interní protikorupční program

Rámcový rezortní interní protikorupční program III. Rámcový rezortní interní protikorupční program Ministerstvům a dalším ústředním správním úřadům je předkládána osnova představující minimální rámec rezortního interního protikorupčního programu. Její

Více

Koncepce řízení školy/školského zařízení na dobu 6 let

Koncepce řízení školy/školského zařízení na dobu 6 let Koncepce řízení školy/školského zařízení na dobu 6 let Úvod Než jsem se pustil do práce na této koncepci, stále jsem si připomínal, že musí obsahovat/zohledňovat představy, potřeby či požadavky pracovníků

Více

Sektorová cena pod záštitou Rady kvality ČR KRÁL ČESKÉHO OBCHODU UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

Sektorová cena pod záštitou Rady kvality ČR KRÁL ČESKÉHO OBCHODU UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Sektorová cena pod záštitou Rady kvality ČR KRÁL ČESKÉHO OBCHODU UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 1 OBSAH 1. ÚVOD... 3 2. MODEL PROGRAMU KRÁL ČESKÉHO OBCHODU... 4 2.1. STRUKTURA... 4 2.2. MODEL SEKTOROVÉ CENY KRÁL

Více

Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním problematiky kvality

Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním problematiky kvality Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra andragogiky a personálního řízení studijní obor andragogika studijní obor pedagogika Veronika Langrová Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním

Více

Ústav sociální práce Univerzita Hradec Králové. Přijímací zkoušky 2014/2015

Ústav sociální práce Univerzita Hradec Králové. Přijímací zkoušky 2014/2015 Ústav sociální práce Univerzita Hradec Králové Přijímací zkoušky 2014/2015 Studijní program: N6734 Sociální politika a sociální práce Studijní obor: Sociální práce navazující magisterské studium Varianta

Více

Obsah setu: V setu naleznete následující materiály: informace k modelové situaci. instrukce pro modelovou situaci

Obsah setu: V setu naleznete následující materiály: informace k modelové situaci. instrukce pro modelovou situaci Obsah setu: V setu naleznete následující materiály: informace k modelové situaci instrukce pro modelovou situaci informace pro hodnotitele /pozorovatele/ zadání pro sparing-partnery hodnotící arch zadání

Více

Proměny představ českých občanů o ideálním zaměstnání v letech 1997 až 2005 1 Naděžda Čadová

Proměny představ českých občanů o ideálním zaměstnání v letech 1997 až 2005 1 Naděžda Čadová Proměny představ českých občanů o ideálním zaměstnání v letech 1997 až 2005 1 Naděžda Čadová Úvod Česká republika prošla v období mezi roky 1997 a 2005 mnoha změnami ve sféře politické i ekonomické. V

Více

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 Praha 1. Program výzkumu a vývoje v roce 2007

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 Praha 1. Program výzkumu a vývoje v roce 2007 Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 Praha 1 Program výzkumu a vývoje v roce 2007 Praha, 2007 1 Obsah: 1. PROGRAM VÝZKUMU A VÝVOJE V ROCE 2007 3 1.1 Úvod 3 1.2 Souvislosti a

Více

Roční komunikační plán IROP 2015

Roční komunikační plán IROP 2015 Roční komunikační plán IROP 2015 vypracoval: Mgr. David Palivec, Oddělení podpory OP schválil dne. 2015: Ing. Rostislav Mazal, ředitel OŘOP Seznam zkratek: CRR ČR. Centrum pro regionální rozvoj ČR ESIF.

Více

Vzdělávání pracovníků veřejné správy o problematice osob se zdravotním postižením a zdravotního postižení

Vzdělávání pracovníků veřejné správy o problematice osob se zdravotním postižením a zdravotního postižení Vzdělávání pracovníků veřejné správy o problematice osob se zdravotním postižením a zdravotního postižení 1. Úvod Podle Listiny základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky,

Více

Rámcové indikátory inkluzívního hodnocení

Rámcové indikátory inkluzívního hodnocení Rámcové indikátory inkluzívního hodnocení Předmluva Inkluzívní hodnocení je přístup k hodnocení v podmínkách vzdělávání v hlavním vzdělávacím proudu, jehož koncepce i praxe sledují cíl podpořit do nejvyšší

Více

1 ÚVOD DO BPM. 1.1 Stručná historie BPM 5 KONTROLNÍ OTÁZKA 1. 1.1.1 Potřeba ohodnocení obchodu

1 ÚVOD DO BPM. 1.1 Stručná historie BPM 5 KONTROLNÍ OTÁZKA 1. 1.1.1 Potřeba ohodnocení obchodu 5 KONTROLNÍ OTÁZKA 1 1 ÚVOD DO BPM 1.1 Stručná historie BPM 1.1.1 Potřeba ohodnocení obchodu Když lidé poprvé začali žití ve společenských skupinách, několik lidí objevilo příležitost obchodovat se zbožím

Více

POŽADADAVKY NA ORGANIZACI SYSTÉMU SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI (ZÁKLADNÍ INFORMACE)

POŽADADAVKY NA ORGANIZACI SYSTÉMU SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI (ZÁKLADNÍ INFORMACE) Příloha A (Informativní) POŽADADAVKY NA ORGANIZACI SYSTÉMU SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI (ZÁKLADNÍ INFORMACE) 1. MODEL SYSTÉMU MANAGEMENTU SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI FIRMY Současný pohled na problematiku společenské

Více

Průzkum škol: ICT a výuka MANUÁL PRO ŠKOLNÍ KOORDINÁTORY

Průzkum škol: ICT a výuka MANUÁL PRO ŠKOLNÍ KOORDINÁTORY Průzkum škol: ICT a výuka MANUÁL PRO ŠKOLNÍ KOORDINÁTORY European Schoolnet Service d Approches Quantitatives des faits éducatifs Obsah Úvod... 2 1. PŘEHLED ORGANIZACE STUDIE... 3 2. POVINNOSTI A ÚKOLY...

Více

Předmluva Nově v tomto vydání Organizace a obsah knihy Pedagogické pokyny Doplňkové materiály Poděkování. Celkový pohled na cestovní ruch 1

Předmluva Nově v tomto vydání Organizace a obsah knihy Pedagogické pokyny Doplňkové materiály Poděkování. Celkový pohled na cestovní ruch 1 Obsah Předmluva Nově v tomto vydání Organizace a obsah knihy Pedagogické pokyny Doplňkové materiály Poděkování ix x xi xii xv xvi Celkový pohled na cestovní ruch 1 Cestovní ruch v perspektivě 2 Úvod 3

Více

Jaká je moje motivace?

Jaká je moje motivace? Nástroj pro plánování sociálního podnikání Fáze 1: Počáteční nápad a vize Fáze 1: Počáteční nápad a vize Téma 1: Osobní předpoklady pro podnikání Jaká je moje motivace? Existuje mnoho důvodů, proč se chce

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu v Jindřichově Hradci. Diplomová práce. Bc. Natalija Lichnovská

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu v Jindřichově Hradci. Diplomová práce. Bc. Natalija Lichnovská Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Diplomová práce Bc. Natalija Lichnovská 2008 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Vyhodnocení

Více

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Svitavy

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Svitavy Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Svitavy Téma: Administrativní podpora obcí Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím

Více

PODPORA SOCIÁLNÍ EKONOMICE Strategická inovace

PODPORA SOCIÁLNÍ EKONOMICE Strategická inovace PODPORA SOCIÁLNÍ EKONOMICE Strategická inovace Marie Dohnalová, Martin Potůček Centrum pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd a Fakulta humanitních studií Karlova univerzita v Praze

Více

Aktivity pro prevenci stresu Projekt Leonardo da Vinci. Scénář pro hraní rolí (zpracováno společností Triforma)

Aktivity pro prevenci stresu Projekt Leonardo da Vinci. Scénář pro hraní rolí (zpracováno společností Triforma) Scénář pro hraní rolí (zpracováno společností Triforma) Představení - pravidla 1. Cíle Cílem této scénky pro hraní rolí je: - podpořit upevnění nově získaných znalostí - dát podnět ke spolupráci v průběhu

Více

RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, METODY A AKTIVITY

RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, METODY A AKTIVITY RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, METODY A AKTIVITY RYCHLÉ TIPY NA TECHNIKY, MET ODY A AKTIVITY Rádi bychom vám nabídli přehled možných technik, metod a aktivit, které můžete při své práci použít. 1 Věříme, že

Více

Jedna dvě, kytka jde. Cílová skupina: 6. - 7.ročník. Potřebný čas: 90 minut (2 vyučovací hodiny s týdenním rozestupem) Trvalé porozumění:

Jedna dvě, kytka jde. Cílová skupina: 6. - 7.ročník. Potřebný čas: 90 minut (2 vyučovací hodiny s týdenním rozestupem) Trvalé porozumění: Jedna dvě, kytka jde Cílová skupina: 6. - 7.ročník Potřebný čas: 90 minut (2 vyučovací hodiny s týdenním rozestupem) Trvalé porozumění: Žák pochopí, že podle stavby semene se dělí krytosemenné na dvě skupiny.

Více

(Akty, jejichž zveřejnění není povinné) RADA

(Akty, jejichž zveřejnění není povinné) RADA 21.10.2006 Úřední věstník Evropské unie L 291/11 II (Akty, jejichž zveřejnění není povinné) RADA ROZHODNUTÍ RADY ze dne 6. října 2006 o strategických obecných zásadách Společenství pro soudržnost (2006/702/ES)

Více

Strategie migrační politiky České republiky

Strategie migrační politiky České republiky Strategie migrační politiky České republiky ZÁSADY MIGRAČNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY ZÁSADY MIGRAČNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY Předkládané zásady migrační politiky formulují priority České republiky v

Více

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci po vstupu České republiky do Evropské unie

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci po vstupu České republiky do Evropské unie Bezpečnost a ochrana zdraví při práci po vstupu České republiky do Evropské unie 1/Cíle Cíle Evropské unie v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci vycházejí z globální strategie podporující dosažení

Více

Komunikační plán Eurocentra Zlín na rok 2008

Komunikační plán Eurocentra Zlín na rok 2008 Komunikační plán Eurocentra Zlín na rok 2008 vycházející z Koncepce informování o evropských záležitostech v ČR na rok 2008 Obsah 1 ÚVOD... 3 2 KOMUNIKAČNÍ PRIORITY A CÍLOVÉ SKUPINY... 4 3 PLÁNOVANÉ AKTIVITY

Více

Fiche N /File Nr 30 : LEO-Cert - p. 1

Fiche N /File Nr 30 : LEO-Cert - p. 1 Program Podprogram Kategorie aktivity Aktivita Cíle a popis aktivity CELOŽIVOTNÍ UČENÍ LEONARDO DA VINCI OSVĚDČENÍ Certifikát mobility LEONARDO DA VINCI Udělením Certifikátu mobility programu Leonardo

Více

Strategie vzdělávání pro Svitavy do roku 2018 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Strategie vzdělávání pro Svitavy do roku 2018 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Strategie vzdělávání pro Svitavy do roku 2018 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Strategie vzdělávání pro Svitavy do roku 2018 Strategické cíle: 1 Spolupráce všech aktérů ve vzdělávání

Více

III. Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017

III. Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 III. Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 1 Obsah: Preambule... 3 Úvodní část... 5 Zajištění a ochrana lidských práv starších osob... 7 Celoživotní učení...11 Zaměstnávání

Více

Metodický pokyn evaluace. komunikačních plánů OP 2007-2010

Metodický pokyn evaluace. komunikačních plánů OP 2007-2010 Metodický pokyn evaluace komunikačních plánů OP 2007-2010 červenec 2010 Zpracoval: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a společnost HOPE-E.S., v.o.s., divize EUservis.cz - 1/35 Metodický pokyn evaluace komunikačních

Více

METODIKA ZLEPŠOVÁNÍ SE SYSTÉMEM ZAVÁDĚNÍ INOVACÍ

METODIKA ZLEPŠOVÁNÍ SE SYSTÉMEM ZAVÁDĚNÍ INOVACÍ Kontaktní osoba: Ing. Lukáš Jakubec E-mail: jakubec@mc-triton.cz NÁZEV PROJEKTU: Zvýšení kvality řízení, finanční řízení a Good Governance na MěÚ Břeclav ČÁST A: Strategie rozvoje úřadu, informační strategie

Více

Další vzdělávání jako součást Strategie rozvoje lidských zdrojů Libereckého kraje 2014+ Jana Havlíková Bittnerová Monika Obajdinová Vlastimil Pecka

Další vzdělávání jako součást Strategie rozvoje lidských zdrojů Libereckého kraje 2014+ Jana Havlíková Bittnerová Monika Obajdinová Vlastimil Pecka Další vzdělávání jako součást Strategie rozvoje lidských zdrojů Libereckého kraje 2014+ Jana Havlíková Bittnerová Monika Obajdinová Vlastimil Pecka 20. 7. 2015 Obsah 1. Úvod... 3 Strategie rozvoje lidských

Více

RWE Kodex chování - 1 - Preambule

RWE Kodex chování - 1 - Preambule RWE Kodex chování Preambule RWE 1 je si vědoma své role ve společnosti a své odpovědnosti vůči zákazníkům a obchodním partnerům, jakož i akcionářům a zaměstnancům. Proto se zavazuje k jasným zásadám, které

Více

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Kroměříž

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Kroměříž Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Kroměříž Téma: Administrativní podpora obcí Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím

Více

(Legislativní akty) NAŘÍZENÍ

(Legislativní akty) NAŘÍZENÍ 20.5.2014 Úřední věstník Evropské unie L 149/1 I (Legislativní akty) NAŘÍZENÍ NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 508/2014 ze dne 15. května 2014 o Evropském námořním a rybářském fondu a o zrušení

Více

METODIKA PRO HODNOCENÍ VÝKONU ZAMĚSTNANCE

METODIKA PRO HODNOCENÍ VÝKONU ZAMĚSTNANCE ZVÝŠENÍ KVALITY ŘÍZENÍ, FINANČNÍ ŘÍZENÍ A GOOD GOVERNANCE NA MĚSTSKÉM ÚŘADU BŘECLAV ČÁST C Registrační číslo projektu CZ.1.04/4.1.01/89.00040 METODIKA PRO HODNOCENÍ VÝKONU ZAMĚSTNANCE PRAHA, 2015 PRO MĚSTSKÝ

Více

SVČ KROUŽKY PRO DĚTI STŘEDNÍ ČECHY

SVČ KROUŽKY PRO DĚTI STŘEDNÍ ČECHY SVČ KROUŽKY PRO DĚTI STŘEDNÍ ČECHY KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLSKÉHO ZAŘÍZENÍ pro období školních roku 2015/2016 až 2020/2021 V Praze dne 15. 9. 2015 Předkládá: PhDr. Mgr. Marek Vraný Projednáno na pedagogické

Více

SHRNUTÍ SUMMITU 2010 A RODIČOVSKÉ KONFERENCE Rodiče jako hlavní činitelé v katolickém vzdělávání

SHRNUTÍ SUMMITU 2010 A RODIČOVSKÉ KONFERENCE Rodiče jako hlavní činitelé v katolickém vzdělávání SHRNUTÍ SUMMITU 2010 A RODIČOVSKÉ KONFERENCE Rodiče jako hlavní činitelé v katolickém vzdělávání Zpráva o úspěších a poučení z nedostatků Předseda stojí za rodiči J. Page, předseda CPIC Možná se sami sebe

Více

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Hodonín

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Hodonín Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Hodonín Téma: Životní prostředí Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím

Více

Mapa školy PRO STŘEDNÍ ŠKOLY

Mapa školy PRO STŘEDNÍ ŠKOLY Mapa školy PRO STŘEDNÍ ŠKOLY INDIVIDUALIZOVANÁ ZPRÁVA Mapy školy pro střední školy Analýza I - SWOT Škola: Gymnázium, ul. Školská 20 Typ školy: Kód školy: OBSAH INDIVIDUALIZOVANÉ ZPRÁVY ÚVOD... 3 VLASTNÍ

Více

Doporučení pro DOPORUČENÍ RADY. k národnímu programu reforem Lucemburska na rok 2014. a stanovisko Rady k programu stability Lucemburska na rok 2014

Doporučení pro DOPORUČENÍ RADY. k národnímu programu reforem Lucemburska na rok 2014. a stanovisko Rady k programu stability Lucemburska na rok 2014 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.6.2014 COM(2014) 417 final Doporučení pro DOPORUČENÍ RADY k národnímu programu reforem Lucemburska na rok 2014 a stanovisko Rady k programu stability Lucemburska na rok

Více

Eurobarometr Evropského parlamentu (EB/PE 82.4) Eurobarometr Evropského parlamentu 2014 ANALYTICKÝ PŘEHLED

Eurobarometr Evropského parlamentu (EB/PE 82.4) Eurobarometr Evropského parlamentu 2014 ANALYTICKÝ PŘEHLED Directorate-General for Communication Public Opinion Monitoring Unit V Bruselu dne 30. ledna 2015 Eurobarometr Evropského parlamentu (EB/PE 82.4) Eurobarometr Evropského parlamentu 2014 ANALYTICKÝ PŘEHLED

Více

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu. Nadstandardní aktivity v mateřských školách výzkum současného stavu

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu. Nadstandardní aktivity v mateřských školách výzkum současného stavu Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu zakázka č. 2119 (pracoviště 01240, činnost 1210) Nadstandardní aktivity v mateřských školách výzkum současného stavu Odpovědný řešitel: PaedDr. Vladimíra

Více

Výběrová kritéria pro hodnocení IPRM

Výběrová kritéria pro hodnocení IPRM Výběrová kritéria pro hodnocení IPRM I. stupeň hodnocení 1) Kritéria formálních náležitostí IPRM a) Úplnost žádosti Žádost je předložená v předepsaném počtu paré, z nichž alespoň jedna musí být originálem

Více

Vyhodnocení veřejné konzultace k přípravě Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020

Vyhodnocení veřejné konzultace k přípravě Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Vyhodnocení veřejné konzultace k přípravě Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Závěrečný materiál veřejné konzultace k přípravě Strategie vzdělávací

Více

Moje rodina, kamarádi a já!

Moje rodina, kamarádi a já! Žijeme ve společnosti, kterou charakterizuje ohromné množství moderních technických přístrojů, jež zmenšují vzdálenost mezi lidmi a dávají vzniknout jinému světu světu on-line. Protože dnešní děti v tomto

Více

práce přes EURES a možných budoucích opatření EU v oblasti pracovní mobility

práce přes EURES a možných budoucích opatření EU v oblasti pracovní mobility Veřejná online konzultace týkající se programu pracovní mobility Tvoje první práce přes EURES a možných budoucích opatření EU v oblasti pracovní mobility mladých lidí uvnitř EU Tato otevřená veřejná online

Více

Hodnoticí standard. Manažer velkoobchodního skladu (kód: 66-013-R) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Obchod (kód: 66)

Hodnoticí standard. Manažer velkoobchodního skladu (kód: 66-013-R) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Obchod (kód: 66) Manažer velkoobchodního skladu (kód: 66-013-R) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Obchod (kód: 66) Týká se povolání: Manažer velkoobchodního skladu Kvalifikační úroveň NSK

Více

EVROPSKÁ DOHODA SKUPINY O ANTICIPATIVNÍM ŘÍZENÍ ZAMĚSTNANOSTI A KOMPETENCÍ

EVROPSKÁ DOHODA SKUPINY O ANTICIPATIVNÍM ŘÍZENÍ ZAMĚSTNANOSTI A KOMPETENCÍ EVROPSKÁ DOHODA SKUPINY O ANTICIPATIVNÍM ŘÍZENÍ ZAMĚSTNANOSTI A KOMPETENCÍ Preambule Tato evropská rámcová dohoda stanoví zásady, které umožní zavedení anticipativního řízení zaměstnanosti a kompetencí

Více