Dvojčata a vše kolem nich

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dvojčata a vše kolem nich"

Transkript

1 Dvojčata a vše kolem nich

2 2007 Kolektiv MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši Praha, Czech Republic Tato kniha podléhá autorským právům společnosti MindSoft s. r. o. a její šíření či reprodukování jakékoliv podobě je zakázáno. Zejména její šíření elektronicky, v tištěné podobě, nebo jakýmkoliv jiným způsobem. Tuto knihu není možné dále prodávat a tím porušovat autorská práva pod pokutou Kč. V případě zájmu o publikování i části knihy kontaktujte společnost MindSoft na info@mindsoft.cz.

3 Obsah: Legendy a mýty o dvojčatech.. 2 Historie dvojčat v kostce typů nestandardních dvojčat... 4 Klasická dvojčata.. 5 Komu se rodí dvojčata?... 6 Těhotenství s dvojčaty... 7 Poradna pro těhotné. 8 Porod dvojčat.. 9, 10 Kojení dvojčat 11 Režim s dvojčaty 12 Vývoj dvojčat Výchova dvojčat 14 Plusy a mínusy 15

4 LEGENDY A MÝTY O DVOJČATECH Bylo nebylo V dávným dobách se dvojčata rodila jen zřídkakdy. Narození více než jednoho dítěte se považovalo za zásah boží moci. Časem se začaly vyprávět různé mýty a legendy. Když se narodila dvojčátka do kmenového či kočovného společenství, znamenalo to, že je matka cizoložnice anebo se jednalo o zlé znamení. Na kmen měla přijít zkáza ve formě hladomoru. V mýtech aztéckých, babylonských a v Peru byla dvojčata prohlášena za bohy. Nejčastěji to byli bojovníci, budovatelé, léčitelé. Symbolizovali plodnost a světlo. Stali se potomky vzduchu, vody nebo hromu. V severozápadní Americe domorodé kmeny věřily, že jsou dvojčata lososi převlečení za člověka. Jinde zas znamenalo narození dvojčat přestupek či hřích. Matky takových dětí byly nejen považovány za cizoložnice, ale byly také považovány za nečisté a často musely z komunity odejít. Děti pak byly rituálně obětované. V Bibli se objevují dvojčata hned dvakrát. Jednou to byl Jákob a Ezau, dvojvaječná dvojčata, jiní jak po citové, tak i po fyzické stránce. Dále pak Perez a Zarach. Řecká a římská mytologie také zaznamenává více dvojčat. Zajímavá jsou např. dvojčata Kastor a Pollux ze Sparty. Každý měl jiného otce. Matka byla smrtelnice, otcem Polluxe byl sám Zeus. Byla to nerozlučná dvojvaječná dvojčata, Pollux se dokonce podělil o svou nesmrtelnost s

5 Kastorem. Řekové tyto dva bratry umístili na nebeskou klenbu a ctili je jako souhvězdí Blíženců neboli Gemini. Nejznámějšími dvojčaty v Římě byli jistě Romulus a Remus. Narodili se v období hladomoru. Opuštěných dětí se podle báje ujala vlčice. Bratři založili město Řím. V boji o moc nakonec Romulus Rema zabil. HISTORIE DVOJČAT V KOSTCE První oficiální historické poznatky pocházejí z 18. století. Tehdy byl otec narozených dvojčat oslavován svou plodností. Naopak matka byla opovrženíhodná a byla obviněna z přílišného sexuálního apetitu. Dvojčata byla tzv. prokletá a do vínku jim byl dán osud přímo tragický. V období monarchie platilo právo prvorozeného. Týkalo se to především chlapců. Diskuze se zabývala tím, zda je prvorozený ten, který první opustil matčino břicho, nebo ten, který se dostal jako první do matčiny dělohy. Nejznámější se stal nejspíš příběh o Muži se železnou maskou. Tento muž strávil většinu svého života ve vězení. Předpokládá se, že jeho bratrem byl Ludvík XIV.

6 První seriózní vědecké studie dvojčat pocházejí z 18. století. V této době také vznikají kliniky, rozvíjí se anatomie, fyziologie a embryologie. V druhé polovině 19. století dva vědci (Kleinwächter a Darest) nezávisle na sobě rozdělili dvojčata na dva typy, a to jednovaječné a dvojvaječné. I když byly výzkumy dvojčat často kritizovány, vědci se nenechali odradit. Na začátku 20. stol. se americký dětský psycholog A. L. Gesell zabýval studiem jednovaječných dvojčat. Zaměřil se na inteligenci předškolních dětí. Vědci Newman, Freeman a Holzinger založili studii 60 existujících párů jednovaječných dvojčat. Došli k názoru, že společná výchova ve stejném prostředí ovlivňuje podobnost dětí jen minimálně. Německý lékař Joseph Mengele prováděl své výzkumy v německých koncentračních táborech. Zjišťoval pro Hitlera především příčiny vzniku dvojčat. A to z jednoduchého důvodu. V případě, že by se odhalilo tajemství početí více než jednoho dítěte, bylo by znovuosídlení árijskou rasou rychlejší. V roce 1944 bylo pokusům v Osvětimi vystaveno přes 150 párů dvojčat a jen málo z nich přežilo. 10 TYPŮ NESTANDARTNÍCH DVOJČAT Vědecky vzato existuje 10 typů nestandardních dvojčat. V současné době a kvalitě medicíny je nízká pravděpodobnost, že by se narodila jiná než jednovaječná či dvojvaječná dvojčata. Ale jak se říká, nikdy neříkej nikdy. Čistě pro zajímavost uvedu všechny možné dostupné typy dvojčat.

7 1. Siamská dvojčata Jsou tzv. monozygotní dvojčata, která jsou díky neúplnému rozdělení oplodněného vajíčka spojená v určitých místech svého těla. Mohou tak sdílet tkáně, orgány nebo končetiny. 2. Dvojčata počatá v různých ovulačních cyklech (superfetace) V normální situaci, kdy je vajíčko oplodněno, se ženě přeruší menstruační cyklus. Přestane probíhat ovulace. Ojediněle se může stát, že se jedno další vajíčko uvolní při dalším menstruačním cyklu a dojde tak k znovuoplození. Výsledkem jsou dvojčata počatá v různou dobu. 3. Dvojčata s různými otci (heteropaternální superfekundace) Jsou výsledkem tzv. hyperovulace. Uvolní se více vajíček při jediném menstruačním cyklu. Oplodní se při dvou různých pohlavních stycích. V případě, že se žena miluje s více než jedním partnerem, může se stát, že má každé z dvojčat jiného otce. 4. Poloidentická dvojčata (polární dvojčata) Polární dvojčata jsou výsledkem vajíčka, které se rozdělí, a teprve pak potká svou spermii. I když se jeví tato teorie jako logická, neexistuje test, který by toto tvrzení potvrdil. 5. Chlapecká/dívčí identická (monozygotní) dvojčata Monozygotní dvojčata mají vždy stejné pohlaví. Vznikají z jediné zygoty, která buď obsahuje mužský (XY), nebo ženský (XX) pohlavní chromozom.

8 6. Zrcadlová dvojčata Jsou dvojčata, která vznikla z jediného vajíčka oplodněného jednou spermií. V případě, že dojde k rozdělení vajíčka více než týden po početí, dvojčata mohou mít asymetrické rysy. 7. Parazitická dvojčata Existuje situace, kdy je méně vyvinuté dvojče závislé na silnějším, větším dvojčeti. Další variantou je plod v plodu. Stává se, že se parazitující plod přímo napojí na krevní oběh hostujícího dvojčete. 8. Semi-identická dvojčata V ojedinělých případech se může stát, že dvě spermie oplodní jedno vajíčko, které se potom rozdělí. Jedno z dvojčat má ve svém těle jak ženské, tak i mužské pohlavní orgány, zatím co druhé má čistě jen mužské nebo pouze ženské pohlaví. 9. Dvojčata s různými narozeninami Nejsou až tak neobvyklá. Žena začne rodit před půlnocí (třeba na Silvestra) a druhé dítě porodí až po půlnoci (na Nový rok). Stane se tak, že dvojčata mají jiné datum narození, ale i rok. 10. Dvojčata různých ras Pravděpodobnost narození dvojčat různých ras je opravdu ojedinělá. Může se to stát např. přehmatem v laboratoři během umělého oplodnění.

9 KLASICKÁ DVOJČATA Lidské tělo je svou konstrukcí připraveno nosit a odrodit jedno dítě během jednoho těhotenství. Vícečetná těhotenství potkávají spíše ženy mezi 30. a 40. rokem života. Dále pak ženy, které podstupují umělé oplodnění. Zajímavostí je výskyt vícečetného těhotenství podle barvy pleti. Nejnižší bývá u žluté rasy (0,6%), střední u bílé (1,2%) a nejvyšší u rasy černé (až 3%). V naší společnosti se rodí převážně dvojčata jedno nebo dvojvaječná. Jednovaječná dvojčata plody se vyvíjí z jednoho vajíčka, které se v ranné embryonální fázi rozdělí bývají stejného pohlaví mají společnou placentu nesou stejný dědičný základ (konstituci, krevní skupinu aj.) Dvojvaječná dvojčata plody se vyvinou po oplození dvou vajíček mohou být stejného nebo rozdílného pohlaví vyvíjí se snáze než jednovaječná (každý plod má vlastní placentu i obal) mají různou porodní váhu

10 KOMU SE RODÍ DVOJČATA? Je rození dvojčat dědičné? Většina žen, u kterých se v rodině vyskytují dvojčata, se ptá, zda i je potká podobný osud.vědci zabývající se mnohočetným těhotenstvím vyvrátili různé mýty a pověry. Nyní již víme, že se jedná spíše o náhodu než souvislost. Dvojčecí gen Existuje pouze jeden faktor, který by mohl dědičně ovlivnit počet stejně narozených potomků. Říká se mu hyperovulace. Během ovulace se uvolní více vajíček, což může mít na svědomí početí dizygotních (bratrských) dvojčat. Týká se to především rodin, kde mají ženy tzv. dvojčecí gen, který onu hyperovulaci způsobuje. Dědičnost tedy ovlivňuje žena. Muži takovéto geny předávají, ale nemohou zvýšit pravděpodobnost, že jejich dcery budou jednou také matkami dvojčat. Těhotenství po IVF Jak již bylo několikrát řečeno, nejčastěji se rodí dvojčata ženám, které podstupují umělé oplodnění. Ovulace se vyvolává léky, tedy uměle. Aby byla léčba úspěšnější, přenáší se 2 až 3 embrya.

11 U asistované reprodukce běžně maminky počítají s možností více než jednoho dítěte. U IVF není vyloučen výskyt identických dvojčat a ve vzácných případech lze dokonce získat ze dvou embryí trojčata. TĚHOTENSTVÍ S DVOJČATY Z předešlých stránek víme, jaké typy dvojčat existují. Víme také, kdo má vyšší pravděpodobnost, že ho potká dvojnásobná radost. A víme i přibližně, jak se to všechno může stát. Jak vzniká vícečetné těhotenství? Existuje více způsobů, jak může dojít k vícečetnému těhotenství. V závislosti na placentě a obalech plodů dochází k různým kombinacím. Příkladem by mohla být dvě miminka, dvě placenty a dva plodové obaly anebo dvě miminka, jedna placenta a dva plodové obaly Základní typy: uvolní se více vajíček, která jsou následně oplodněna (dvojvaječná dvojčata) je uvolněno pouze jedno vajíčko, a to se rozdělí na dvě další (jednovaječná dvojčata) při umělém oplodnění jsou zavedena 3 vajíčka (ne vždy se vyvíjí všechna)

12 Žena a vícečetné těhotenství Těhotná žena čekající více než jedno dítě by měla automaticky spadat do tzv. rizikové skupiny. Organismus ženy je vystaven velké zátěži. Vše, co cítí nastávající maminka na začátku těhotenství, jako je např. nevolnost a únava, může pocítit vícerodička dvakrát tolik. Rychleji přibývá, a tak jak rostou její miminka, tak rychle musí růst i děloha. Během celého těhotenství přibere žena těhotná s dvojčaty 17. až 20 kg. Nejčastější problémy: zvýšení krevního tlaku, svědění kůže na břiše časté močení, únava a bolest zad pálení žáhy a dýchavičnost Co především hlídají lékaři u plodů? možnost potratu, životaschopnost plodů opoždění růstu jednoho nebo druhého plodu (hypotrofie) situaci, kdy jeden z plodů žije na úkor druhého (twin to twin syndrom) předčasný porod PORADNA PRO TĚHOTNÉ Když se těhotenství potvrdí testem, začne nastávající maminka docházet na pravidelné kontroly k lékaři. Říká se tomu poradna pro těhotné. V případě, že se během vyšetření prokáže, že žena čeká více než jedno miminko, musí se připravit na častější návštěvy gynekologa.

13 V poradně se mimo klasická vyšetření bere důraz především na tlak těhotné, možnost potratu nebo předčasného porodu. Průběžně se ultrazvukem kontroluje růst každého plodu zvlášť. I. trimestr ( týden) Dvojčata lze zjistit na ultrazvuku již v 8. týdnu těhotenství. Vzhledem k obavám, že by mohla těhotná potratit, se životaschopnost více plodů určuje až na začátku II. trimestru ( týden). II. trimestr ( týden) V tomto období je velmi důležité zjistit, zda se jedná o jednovaječná či dvojvaječná dvojčata. Jednovaječná dvojčata patří do rizikové poradny. Dvojvaječná dvojčata v případě, že nebyl nalezen problém, mohou být sledována praktickým gynekologem. III. trimestr ( týden) Ve 28. týdnu by měla dvojčata vážit dohromady cca. 2 kg. Děloha roste závratnou rychlostí. Těhotná je více než kdy jindy sledována, aby nedošlo k předčasnému porodu. Těhotná žena čekající dvojčata by měla ve 34. týdnu nejpozději začít navštěvovat prenatální poradnu v porodnici, ve které se chystá rodit. V případě, že žena či miminka nejeví vážné komplikace v průběhu těhotenství, dochází k přirozenému porodu mezi týdnem.

14 POROD DVOJČAT Porod v termínu Maminky, které čekají více jak jedno miminko, často žijí ve strachu, že se jejich děti narodí dříve, než by měly. Existuje i tabulka o termínech porodnosti podle počtu plodů. 1 plod = 40. týden 2 plody = 36. týden 3 plody = 33. týden 4 plody = 29. týden 5 plodů = 26. týden Vzájemné polohy plodů v maminčině bříšku Je velmi důležité zjistit, jak jsou miminka v děloze uložena. Podle rozmístění plodů se určuje styl porodu (vaginální nebo císařský řez). ze 40% jsou dvojčata uložena hlavičkou dolů ze 30% bývá jedno z dvojčat hlavičkou dolů, druhé pak koncem pánevním dále můžou být obě děti dolů zadečkem, příčnou polohou jednoho nebo druhého dvojčete Jak probíhá porod? Každé těhotenství je individuální. Některé těhotné ženy čekající dvojčata se cítí fyzicky stejně dobře, jako kdyby v sobě nosily jen jedno miminko.

15 Záleží nejen na zdravotním stavu maminky, ale i na dětech, které v sobě nosí. Především na umístění miminek v děloze. Z 50% dochází k porodu císařským řezem. U porodu vícerčat je nutné si vybrat nemocnici, kde jsou v této oblasti zkušení lékaři. Nemocnice by měla být vybavena kardiotokografickým monitorem se dvěma sondami. Je nutné snímat ozvy plodů současně, aby se náhodou jeden z nich nedostal do problému. Vaginální porod (přirozený porod) Je možný v momentě, kdy jsou obě děti hlavičkou dolů. Nebo také v případě, kdy je první dvojče, uložené v pánvi níž, hlavičkou dolů a druhé dvojče koncem pánevním. Porod probíhá v poloze na zádech, aby se náhodou druhý plod nedostal do polohy příčné. Porodní asistentka nebo druhý porodník pak zevními hmaty udržují miminko v podélné poloze. Po porodu prvního z dvojčat se narodí placenta, pupečník se podváže a nechá se volně viset z pochvy. Druhé z dětí se musí narodit co nejrychleji, protože hrozí předčasné odlučování lůžka. Kombinace přirozeného porodu spolu s císařským řezem Jen zřídkakdy se stane (3 4 %), že se nejdříve přirozenou cestou narodí jedno dítě a to druhé se lékaři rozhodnou porodit císařským řezem. Stává se to v případě, že plod změnil polohu anebo vstupuje do pánve atypicky. Možnosti: výhřez pupečníku předčasné odloučení placenty

16 akutní hypoxie druhého dvojčete (nedostatečné zásobování miminka kyslíkem) Císařský řez Porod císařským řezem v souvislosti s ženou čekající více než jedno miminko bývá většinou plánovaný. Hodnotí se zdravotní stav matky a dětí, poloha plodů v děloze. V případě, že je jedno z dvojčat uloženo v děloze příčně nebo pokud je první z dětí uloženo dolů koncem pánevním a druhé hlavičkou, doporučí lékaři porod na operačním sále. Císařský řez je nutné provézt u jednovaječných dvojčat se společnou plodovou vodou. Během porodu hrozí dětem se společným amniovým vakem a plodovou vodou vzájemné zamotání pupečníkovou šňůrou.

17 KOJENÍ DVOJČAT Vzhledem k možným komplikacím během těhotenství a porodu se stává, že pouze 25% maminek dvojčat kojí bez problémů. Miminka, která se narodí dříve, než by měla, jsou v inkubátoru pod neustálým dozorem lékařů. U žen, které porodí císařským řezem, se laktace dostavuje o něco později. Kojit, kojit, kojit V současné době, kdy si společnost zvykla na vícečetná těhotenství, jsou zkušenosti s kojením daleko větší. První impuls musí přijít již v porodnici. Obě děti by se měly co nejdříve po porodu přiložit k prsu. Zdravotní sestřičky pak seznámí maminku dvojčat s technikou kojení. Bohužel ne vždy mají dostatek času, aby při každém kojení pomohly. Může se stát, že když se žena vrátí do domácího prostředí, propadá případným nezdarům. V takovémto případě jistě pomůže tzv. laktační linka, kde poradkyně radí, jak na to. Příprava ke kojení Příprava je stejná jako pro maminku s jedním dítětem. Důležitou roli hraje stav prsou, především bradavek. V případě, že jsou bradavky zapadlé, je třeba využít speciálních chráničů, které nejen ochrání citlivost dvorců a bradavek, ale také zformulují jejich tvar. Po porodu je třeba dodržovat vyváženou stravu a až dvojnásobně více než dříve doplňovat tekutiny.

18 Jak na to? Jakou techniku si nakonec maminka zvolí, je čistě na ní. Měla by být pohodlná jak pro ni, tak i pro děti. Nejtěžším obdobím ze dne bývá noční kojení. Žena je unavená a musí místo jednou, vždy vstávat dvakrát. Doporučuje se kojit děti současně. Není to časově náročné a lépe se tvoří a uvolňuje mléko. Miminka je třeba podložit polštáři, aby byla ve správné poloze. Každé může mít své prso, maminka pak nemusí řešit, které a kdy u kterého bylo. Jak kojit dlouhodobě? Záleží na psychické a fyzické pohodě maminky i dětí. Existuje jednoduchá rovnice, která přináší své výsledky. Čím více a častěji děti pijí, tím více se mléko tvoří. REŽIM S DVOJČATY Návrat z porodnice První těžká chvilka potká maminku při návratu z porodnice. Prvorodička, která nemá představu o tom, co všechno děti obnáší, se většinou hroutí. Je to přirozený proces. Mnoho životních změn, úplně jiný denní i noční režim a šestinedělí. Obzvlášť ženy, které si domů přinesou hned dvě miminka najednou, často volají o pomoc! Je dobré poprosit někoho z rodiny nebo přátel, aby si alespoň první dny po vašem návratu udělali volno a pomohli. Odborníci radí udělat si takový denní program. Naučit se vše kolem sebe organizovat. Když to bude alespoň z poloviny fungovat, je vyhráno!

19 Kojení Kojení je hned první věcí, která maminkám dvojčat usnadní práci. Nemusí sterilizovat lahvičky, nahřívat mléko. V případě, že se miminka naučí kojit obě miminka současně, zbude jí více času na sebe. Děti se naučí vyžadovat pozornost i odpočívat ve stejnou dobu. Jdeme ven! Příprava oblečení a kočárku, případně autosedaček zrychlí tempo. Přebalit a obléknout dvě děti současně je leckdy nadlidský výkon. Je nutné mít vše předem připravené. Nejdříve by se měla maminka obléknout sama, pak se postarat o miminka. Nejhorším obdobím je zima. Vrstev oblečení je tolik, že než se všichni připraví, je žena úplně zpocená. Dobrým typem by mohl být kočárek s přenosnými taškami (baby vaky). Koupání Na koupání malých miminek bude jistě potřeba více rukou než jen dvě. Chce-li to žena zvládnout sama, je dobré pamatovat na to, že stačí, aby se koupala 2 3 x týdně. Pravidla platí stejná jako u všeho, vše musí být řádně připravené. Přebalovací pult po ruce, osušky, plenky a pyžámka. Nejdříve se budou miminka koupat každé zvlášť, později až budou děti stabilnější a sedět, bude jistě mnohem jednodušší je koupat společně. Spánek Dobrý spánek maminky i dětí závisí na rytmu kojení nebo podávání umělé stravy. Když si děti zvyknou na krmení ve stejnou dobu, stejně i usínají a navzájem se nebudí. První dva, tři měsíce mohou být dvojčátka v jedné postýlce.

20 Příkrmy Další těžké období přichází v okamžiku, kdy začnou děti dostávat příkrmy. Je dobré začít krmit dvojčata z jednoho společného talířku a jednou lžičkou. Později se budou děti snažit nakrmit samy. Bude to náročné a všude bude nepořádek, ale čím dříve se to dvojčata naučí, tím lépe. VÝVOJ DVOJČAT Na tzv. jedináčky si zvykáme rychle. Většinou máme čas pozorovat jejich vývin. Krok za krokem. U dvojčátek je to mnohem složitější. Máme jen dvě oči a v momentě, kdy se začnou hýbat, je svět jeden velký kolotoč. A i když máme dvě ruce, musíme si zvyknout být dvojnásobně ostražité. Když si spolu hrají dvě stejně staré děti, které nechápou, že nesmí jedno druhému strkat prstík do očiček, může bez dostatečné pozornosti maminky dojít k různým kolizím. Jednovaječná dvojčata Motorika se u jednovaječných dvojčat vyvíjí většinou současně, začínají se stejně obracet, sedět a chodit. Dalo by se říci, že se po sobě opičí. Když se směje jedno, směje se i druhé. Pláčou obě ve stejnou chvilku. Mají společnou potřebu hladu a spánku. Maminka si na takovou situaci rychle zvykne. Až časem a příchodem vlastních pocitů a zážitků se pomalu každé z dvojčat osamostatňuje. Existují případy, kdy jsou sourozenci na sebe tak fixovaní, že se zamilují ve stejný den, počnou a porodí své potomky ve stejný den a v neposlední řadě zemřou ve stejný den.

21 Dvojvaječná dvojčata Dvojvaječná dvojčata se mohou vyvíjet různě. Šikovnější bývají holčičky, ale není to pravidlem. Záleží na více faktorech, např. na porodní hmotnosti, donošenosti. V případě, že jedno z dětí zaostává za druhým, měla by se situace konzultovat s neurologem. Dvojvaječná dvojčata bývají více samostatnější než jednovaječná. Výchova jejich osobnosti bývá o něco jednodušší. Jejich vzájemná fixace se tvoří spíše ze zvyku. Vyrůstají spolu, tráví volný čas pohromadě. VÝCHOVA DVOJČAT Tak jako jedináčka vychováváme v nejlepší víře v dobrého člověka, tak i u dvojčat by to mělo být stejné. A i když jsou tzv. 2 v 1, měli bychom se postarat, aby každé z nich bylo individuální. Aby každé mělo své pocity a vlastní zkušenosti. Na internetu existují kontakty na různé (dle lokalit) kluby dvojčat, kde vám jistě ochotně poradí. Pořádají i společné akce, kde se mohou maminky seznámit, předat si své zkušenosti a děti si mohou najít nové kamarády se stejnými problémy. Batole První velké náznaky osobností se u dvojčat objevují v období mezi 1. a 2. rokem života. Děti začínají běhat, nechtějí zůstat v kočárku a stále ještě

22 plně neposlouchají. Uhlídat jedno dítě v tomto věku bývá někdy obtížné, ale uhlídat současně dvě bývá nebezpečné. Rodiče musí být přísní a trvat na svých zásadách. Od začátku by se měly řešit konflikty mezi sourozenci, např. půjčování hraček. Budovat jejich vzájemný vztah a toleranci. Jinak řečeno, donutit svá dvojčátka, aby si neubližovali a měli se rádi. Dítě dospělák Řečový vývoj u dvojčat bývá odlišný. Většinou začínají mluvit později než ostatní děti. Vytvoří si vlastní společný jazyk. Více se na sebe fixují. Časem se děti dostanou do kolektivu ve školce, později ve škole. Budou se potýkat s různými situacemi, kdy jejich stav (být dvojčetem), bude mít své klady, ale i zápory. Každé z dvojčat by si mělo vytvořit své vlastní teritorium. Pokavaď se mezi sebou nedohodnou, je třeba obě trestat současně. Tím je donutíme být fér. Volný čas by se mělo každé z dětí naučit trávit podle svých představ. Zkusit si, zda mají i jiné zájmy, než ty společné. PLUSY A MÍNUSY Když nastávající rodiče zjistí, že čekají dvojčátka, bývá to někdy šok. Kromě rizik v těhotenství musí řešit výbavu, která se kupuje hned dvakrát. Jaký vybrat kočárek. Vymyslet hned dvě jména v různých variantách holka, kluk současně.

23 Někdy je dobré se vyrovnat se situací tak, že si napíšete seznam plusů a mínusů. Jsem přesvědčena, že těch pozitiv je jistě mnohem víc a radost ze dvou dětí je vždy větší a větší. Výhody dvojčat 1. děti si mohou spolu hrát = vytvoří si svůj vlastní svět plný her a tajemství 2. nebývají osamělé a opuštěné = mají si komu postěžovat, sdílejí většinou společný pokojíček a hračky 3. rodiče je nestíhají rozmazlit = vzhledem k tomu, kolik stojí takový provoz s dvojčaty, si rodiče vždy rozmyslí, co je především nutné koupit, a nezahrnují své děti zbytečnostmi 4. jsou více společenské, lépe se prosazují v kolektivu = již jako malé se naučí dělit o hračky, prosazovat si svá přání a spravedlivost 5. bývají skromnější = nemají tolik potřeb, vycházejí ze situace, která doma panuje 6. dvojnásobná láska = svému okolí dávají lásku hned dvakrát Nevýhody dvojčat 1. je s nimi více práce = dvakrát přebalit, nakrmit, utěšit, pochovat. Více praní, žehlení. 2. někdy přinášejí psychické vypětí = pláč, křik, noční buzení děti najednou, maminka se nemůže roztrhnout a stresuje se

24 3. méně peněz = vše se kupuje dvakrát, ale rodičovský příspěvek (je zatím) jen jeden 4. méně času = při vší té honičce kolem dvou dětí nezbývá maminkám moc času na sebe (ovšem do té doby, než se děti zabaví samy sebou) 5. větší fyzická námaha = nošení dvou dětí ze schodů, do schodů, do kočárku, chovat je

25 NAŠE DALŠÍ PRODUKTY: Porod na Videu DVD Připravte se na porod a objednejte si DVD Porod na videu nebo si stáhněte ukázku za SMS. Autentické ukázky porodu klasického, alternativního i ve vodě. Jako bonus obdržíte dvě elektronické knihy. F I T P O R O D Fit Porod zdravé čtení před i po porodu Buďte fit před i po porodu. Přečtěte si tipy a články týkající se těhotenství, porodu, mateřství, dětí, kojení i kočárků. Dostávejte zdarma jména dětí em. Podívejte se na ukázky porodu na videu. Stáhněte si zajímavé e-knihy. Diskutujte s ostatními maminkami v živé diskusi. Týdenní tipy na jména dětí Nevíte jak se bude vaše dítě jmenovat? Poradíme vám originální jména dětí, vysvětlíme jejich původ i význam a zašleme vám je každý týden em zdarma. E-kniha Osvědčené tipy jak otěhotnět Snažíte se o miminko dlouhou dobu a pořád se vám nedaří otěhotnět? Hledáte vyzkoušené tipy od jiných žen, které vám zaručeně dopomohou k miminku? Máme pro vás vyzkoušené tipy jak otěhotnět od žen z celého světa! E-kniha Největší porodní průšvihy a jak se jim vyhnout Poznejte typické komplikace před odjezdem do nemocnice. Zjistěte, co vám lékaři musí před porodem poskytnout. Pochopte pohyby vašeho dítěte. Naučte se rozeznat největší porodní průšvihy pomocí naší e-knihy.

26 E-kniha Příznaky těhotenství Kladete si nejčastější otázku Jsem těhotná?, Jaké jsou vůbec první příznaky těhotenství?. Právě pro Vás, jsme připravili knihu Příznaky těhotenství, kde naleznete řadu vůbec prvních příznaků těhotenství. E-kniha Obrázkový průvodce těhotenstvím Zjistěte, co všechno vaše dítě ještě v bříšku vnímá, jak se bude vaše tělo měnit nebo co je pro vás v těhotenství dobré či naopak. Spolu s e- knihou obdržíte další dvě elektronické knihy zdarma jako bonus. NAŠE DALŠÍ PRODUKTY Z OBLASTI OSOBNÍHO RŮSTU: Osobní poradenství v oblasti osobního rozvoje Nevíte si rady se svým partnerem a procházíte životní krizí? Zapracujte na sobě s námi zkušenými odborníky osobně! E-Kniha partnerských testů Chcete si toho svého otestovat a zjistit o něm vše co potřebujete vědět. Sestavili jsme pro vás unikátní knihu partnerských testů! E-Kniha 101 tipů jak poznat nevěru Máte pocit, že vás partner podvádí, ale nejste si jistá? Pomůžeme vám to zjistit a ukončíme vaše trápení.

27 Semináře osobního růstu Chcete se ještě více vzdělávat a dozvídat se zajímavé informace? Chcete si zvýšit vztahovou či finanční inteligenci? Pojďte se vzdělávat! Přijďte s námi strávit společný čas, podívejte se na naše semináře: Foto Mluví Objevte skryté vlastnosti sebe i svých blízkých. Nechte si posoudit fotografii odborníky na fyziognomii. Unikátní služba v ČR. STÁHNĚTE SI ZDARMA: E-kniha 101 romantických tipů Užijte si více romantiky a stáhněte si naší e-knihu romantických tipů zdarma. Dostanete tipy na dárky pro partnera, doporučíme vám zajímavá romantická místa a také nápady na zpestření partnerského vztahu. Měsíčník ZDARMA Vydáváme měsíčník Furt v Pohodě, který obsahuje každý měsíc zajímavé články a tipy z oblasti partnerských vztahů, zdraví, práce a peněz. Zaregistrujte se k odběru ZDARMA zde: ové kurzy ZDARMA Zaregistrujte se do kurzu 5 tipů vztahů, kterým hrozí pád. dostávejte každý den em tipy a triky nebo si stáhněte zdarma CELOU KNIHU.

28 Články o vztazích a osobním růstu ZDARMA Nemáte čas na kurz ani knížku? Tak prostě čtěte naše články.

2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326. 149 00 Praha, Czech Republic. www.fit-porod.

2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326. 149 00 Praha, Czech Republic. www.fit-porod. Plán jak otěhotnět 2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz www.mujvztah.cz www.mamdepku.cz

Více

10 věcí, které byste měli vědět o kojení

10 věcí, které byste měli vědět o kojení 10 věcí, které byste měli vědět o kojení 2008 Kolektiv MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz www.jak-otehotnet.cz

Více

Jak správně kojit dvojčata

Jak správně kojit dvojčata Jak správně kojit dvojčata 2007 Kolektiv autorů MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz www.jak-otehotnet.cz

Více

aneb jak se připravit na porod

aneb jak se připravit na porod aneb jak se připravit na porod 2008 Kolektiv autorů MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz www.jak-otehotnet.cz

Více

Prezentace je využitelná i při přípravě studentů na MZ, u příslušného maturitního okruhu Pohlavní soustava.

Prezentace je využitelná i při přípravě studentů na MZ, u příslušného maturitního okruhu Pohlavní soustava. Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Vylučovací soustava Společná pro celou sadu oblast

Více

DVOJČATA A JEJICH SOUROZENCI

DVOJČATA A JEJICH SOUROZENCI DVOJČATA A JEJICH SOUROZENCI Rodiny s dvojčaty jsou často předmětem zájmu a obdivu. Rodičům se gratuluje, že se jim podařily dvě děti najednou, dvojčata sama jsou okukována jako něco nového, něco, nad

Více

RIZIKOVÉ TĚHOTENSTVÍ

RIZIKOVÉ TĚHOTENSTVÍ RIZIKOVÉ TĚHOTENSTVÍ 2007 Kolektiv MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz www.jak-otehotnet.cz www.priznaky-tehotenstvi.cz

Více

MUDr. Karel Řežábek, CSc. LÉČBA NEPLODNOSTI 4., aktualizované vydání

MUDr. Karel Řežábek, CSc. LÉČBA NEPLODNOSTI 4., aktualizované vydání MUDr. Karel Řežábek, CSc. LÉČBA NEPLODNOSTI 4., aktualizované vydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako svou 3182.

Více

Cviky jak se udržet. Fit

Cviky jak se udržet. Fit Cviky jak se udržet Fit 2008 Kolektiv MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz www.jak-otehotnet.cz www.priznaky-tehotenstvi.cz

Více

Manuál k samovyšetření prsou. Vyšetřete se a předejděte rakovině prsu

Manuál k samovyšetření prsou. Vyšetřete se a předejděte rakovině prsu Manuál k samovyšetření prsou Vyšetřete se a předejděte rakovině prsu Zpracováno společností MindSoft s.r.o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic S použitím materiálů Mamografického screeningu v ČR

Více

10. oogeneze a spermiogeneze meióza, vznik spermií a vajíček ovulační a menstruační cyklus antikoncepční metody, oplození

10. oogeneze a spermiogeneze meióza, vznik spermií a vajíček ovulační a menstruační cyklus antikoncepční metody, oplození 10. oogeneze a spermiogeneze meióza, vznik spermií a vajíček ovulační a menstruační cyklus antikoncepční metody, oplození MEIÓZA meióza (redukční dělení/ meiotické dělení), je buněčné dělení, při kterém

Více

Mýty kolem těhotenství

Mýty kolem těhotenství Mýty kolem těhotenství 2007 Kolektiv MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz www.jak-otehotnet.cz www.priznaky-tehotenstvi.cz

Více

Příloha 1 respondentkami uváděná zařízení poskytující předporodní kurzy

Příloha 1 respondentkami uváděná zařízení poskytující předporodní kurzy Příloha 1 respondentkami uváděná zařízení poskytující předporodní kurzy Respondentky našeho výzkumu uváděly, že kurzy předporodní přípravy absolvovaly buď v porodnicích, kde později i rodily, anebo soukromých

Více

Epidurální analgezie u porodu

Epidurální analgezie u porodu Epidurální analgezie u porodu Epidurální analgezie je jednou z metod používaných ke zmírnění porodních bolestí. Jde o metodu dobře ověřenou a zároveň nejčastěji používanou. Následující text přináší o této

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Pedagogická fakulta Katedra primární pedagogiky. Bakalářská práce. 2011 Vladimíra Borovcová

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Pedagogická fakulta Katedra primární pedagogiky. Bakalářská práce. 2011 Vladimíra Borovcová UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Pedagogická fakulta Katedra primární pedagogiky Bakalářská práce 2011 Vladimíra Borovcová UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Pedagogická fakulta Katedra primární pedagogiky VÝCHOVA DVOJČAT

Více

20 mikrogramů/24 hodin, intrauterinní inzert

20 mikrogramů/24 hodin, intrauterinní inzert sp.zn.sukls206879/2010 Příbalová informace: informace pro uživatele 20 mikrogramů/24 hodin, intrauterinní inzert (levonorgestrelum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Informovaný souhlas s epidurální analgezií u porodu

Informovaný souhlas s epidurální analgezií u porodu Informovaný souhlas s epidurální analgezií u porodu Epidurální analgezie je jednou z metod používaných ke zmírnění porodních bolestí. Na naší klinice jde o metodu dobře ověřenou a zároveň nejčastěji používanou.

Více

Cviky jak se udržet. Fit

Cviky jak se udržet. Fit Cviky jak se udržet Fit 2008 Kolektiv MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.mujvztah.cz www.mamdepku.cz www.nevera.estranky.cz www.fit-porod.cz

Více

Menstruační cyklus. den fáze změny

Menstruační cyklus. den fáze změny Menstruační cyklus Menstruační cyklus Zahrnuje v sobě poměrně složitý děj při kterém dochází ke změnám na vaječníku, děloze (zvláště sliznici děložní), vejcovodech, pochvě. V jeho průběhu dochází ke změnám

Více

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM Obsah SLOVO O AUTOROVI...11 NÌKOLIK SLOV ÚVODEM...13 1. OBDOBÍ PØED PORODEM...15 Jak si vybrat porodnici?...15 Jak se zachovat pøi porodu v jiné porodnici?...17 Co si vzít s sebou do porodnice?...18 Už

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Fertavid 150 IU/0,18 ml injekční roztok follitropinum beta

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Fertavid 150 IU/0,18 ml injekční roztok follitropinum beta PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Fertavid 150 IU/0,18 ml injekční roztok follitropinum beta Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat. - Ponechte

Více

Najdete zde. Desatero pro prvňáčka

Najdete zde. Desatero pro prvňáčka Najdete zde - desatero pro prvňáčka - rady a informace pro rodiče prvňáčků - co by mělo umět dítě, které jde do školy - co potřebuje prvňák od rodičů - pomůcky pro žáky 1. ročníku ZŠ - školní zralost Desatero

Více

Denní péče o dítě. Hygienická péče o děti a adolescenty

Denní péče o dítě. Hygienická péče o děti a adolescenty Denní péče o dítě Děti od útlého věku vedeme a učíme samostatnosti v denních aktivitách.vedeme je k osvojování a ztotožňováním se standardem hygienických a společenských návyků. Pečovatelé spolu s dětmi

Více

Dobrý den, Dobrý den, doprovod rodiny u vyšetření je u nás zcela běžný, některé maminky si sebou berou i budoucí babičky a dědečky.

Dobrý den, Dobrý den, doprovod rodiny u vyšetření je u nás zcela běžný, některé maminky si sebou berou i budoucí babičky a dědečky. jsem k Vám objednaná na ultrazvukové vyšetření ve 20. týdnu. Chci se zeptat, jestli je možné, aby mě doprovázel manžel s dcerou (11 let). Děkuji Vám za odpověď a přeji pěkný den. doprovod rodiny u vyšetření

Více

Příznaky těhotenství

Příznaky těhotenství Příznaky těhotenství Aneb jak poznat, že jsem těhotná? 2007 Helena Škývarová, MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz

Více

PLÁNOVANÝ POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM ANEB CO MOHU OČEKÁVAT?

PLÁNOVANÝ POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM ANEB CO MOHU OČEKÁVAT? FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC PLÁNOVANÝ POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM ANEB CO MOHU OČEKÁVAT? EDUKAČNÍ MATERIÁL POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM Císařský řez patří mezi základní porodnické operace a provádí se na základě komplexního

Více

Jak se stravovat v těhotenství

Jak se stravovat v těhotenství Jak se stravovat v těhotenství 2008 Kolektiv MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz www.jak-otehotnet.cz

Více

Magie Vědomého Uzdravení

Magie Vědomého Uzdravení Magie Vědomého Uzdravení jak za 21 dní nastartovat uzdravení a zbavit se nemocí bez léků a lékařů autor: Jan Čejka www.vedome-uzdraveni.cz Vydavatel: Jan Šuba Makniha.cz rok vydání: 2015 Jan Šuba Makniha.cz

Více

Výbava pro novorozence - doporučený seznam

Výbava pro novorozence - doporučený seznam Výbava pro novorozence - doporučený seznam Očekáváte nový přírůstek, těšíte se a připravujete se na příchod nového člena Vaší rodiny. Dovolili jsme si připravit pro Vás seznam věcí, takovou základní výbavu

Více

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

Povinná školní docházka

Povinná školní docházka Povinná školní docházka Školský zákon č. 561/2004 Sb., ve znění k 1. 1.2012 36 Plnění povinnosti školní docházky (3) Povinná školní docházka začíná počátkem školního roku, který následuje po dni, kdy dítě

Více

4 Porodnost a plodnost

4 Porodnost a plodnost 4 Porodnost a plodnost Od roku 2009 se počet živě narozených v ČR snižuje. V roce 2013 se živě narodilo 106,8 tisíce dětí. Poprvé v historii se na území Česka narodila paterčata. Podíl dětí narozených

Více

Nebolí, není vidět, přesto může způsobit infarkt

Nebolí, není vidět, přesto může způsobit infarkt Nebolí, není vidět, přesto může způsobit infarkt Familiární hypercholesterolemie (FH) - neprojevuje se fyzicky ani psychicky. Přesto je nejčastější vrozenou poruchou metabolismu na světě. Genetickou mutaci,

Více

LED svítidla. LED Příručka-jako koupit LED svítidla

LED svítidla. LED Příručka-jako koupit LED svítidla LED svítidla Světlo vyzařující dioda, obvykle známá jako LED, se stávají stále rozšířenější ve všech typech elektroniky. Jejich použití je velmi rozsáhlý, od malých LED blikajících světel před přechodem

Více

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM Obsah SLOVO O AUTOROVI...11 NÌKOLIK SLOV ÚVODEM...13 1. OBDOBÍ PØED PORODEM...15 Jak si vybrat porodnici?...15 Jak se zachovat pøi porodu v jiné porodnici?...17 Co si vzít s sebou do porodnice?...18 Už

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

10 jednoduchých tipů. Pro více romantiky ve vašem partnerském vztahu

10 jednoduchých tipů. Pro více romantiky ve vašem partnerském vztahu 10 jednoduchých tipů Pro více romantiky ve vašem partnerském vztahu Napsal: Aleš Kalina, kouč v oblasti mezilidských vztahů Tento materiál můžete volně šířit s uveřejněním odkazu www.mujvztah.cz Tip #

Více

Téma hodiny: Anatomie ženského pohlavního ústrojí + návštěva gynekologa:

Téma hodiny: Anatomie ženského pohlavního ústrojí + návštěva gynekologa: Téma hodiny: Anatomie ženského pohlavního ústrojí + návštěva gynekologa: 1) vejcovody 8) vaječníky 2) močový měchýř 9) tračník 3) stydká kost 10) děloha 4) bod G 11) poševní klenba 5) klitoris 12) děložní

Více

- spermie vznikají spermatogenezí ze spermatocytů - redukčním dělením

- spermie vznikají spermatogenezí ze spermatocytů - redukčním dělením Otázka: Rozmnožovací soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Petra - zajišťuje vznik nového jedince - přenos genetické informace - tvořena pohlavními žlázami a pohlavními vývojovými cestami Mužská pohlavní

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení IV. kapitola Přehled a volba spánkového řešení Jakmile jste provedli bezpečnostní kontrolu, dozvěděli se základní fakta o spánku a dokončili své první záznamy o spánku svého dítěte, jste připraveni postoupit

Více

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ Dětská skupina Malíček Při definování Plánu výchovy, péče a vzdělávání jsme se inspirovali v Rámcovém programu pro předškolní vzdělávání. Začlenili jsme zde také filozofie,

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

Zařazování dětí mladších tří let do mateřské školy. Vyhodnocení dotazníkového šetření. Příloha č. 1

Zařazování dětí mladších tří let do mateřské školy. Vyhodnocení dotazníkového šetření. Příloha č. 1 Příloha č. 1 Zařazování dětí mladších tří let do mateřské školy Vyhodnocení dotazníkového šetření Pro dotazníkové šetření bylo náhodným výběrem zvoleno 1500 mateřských škol (MŠ) ze všech krajů České republiky,

Více

Výroční zpráva za rok 2013

Výroční zpráva za rok 2013 Výroční zpráva za rok 2013 Poděkování Nadační fond Algo patří k malým nadačním fondům disponujícím omezenými finančními prostředky. O to více se snaží o maximální využití těchto prostředků za účelem zcela

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2008 V. volební období. Vládní návrh. na vydání. zákona zákona o specifických zdravotních službách

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2008 V. volební období. Vládní návrh. na vydání. zákona zákona o specifických zdravotních službách PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2008 V. volební období 689 Vládní návrh na vydání zákona zákona o specifických zdravotních službách - 2 - ZÁKON ze dne 2009 o specifických zdravotních službách

Více

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

Co by Vás mohlo zajímat

Co by Vás mohlo zajímat Co by Vás mohlo zajímat Jak začne první školní den? V pondělí 2. září 2013 se sejdeme v 8 hodin před školou. Rádi přivítáme rodiče a další příbuzné našich prvňáčků. Nezapomeňte na fotoaparát nebo kameru.

Více

Cílová skupina žáci středních odborných škol (nezdravotnického zaměření)

Cílová skupina žáci středních odborných škol (nezdravotnického zaměření) Autor Mgr. Monika Kamenářová Tematický celek Pohlavní soustava Cílová skupina žáci středních odborných škol (nezdravotnického zaměření) Anotace Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, s jeho pomocí

Více

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok,

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok, Seminární práce Téma Jméno, Příjmení, rok, Obsah 1. O projektu... 2 2. Procházení webu... 2 3. Phishing... 3 a. Co dělat, pokud se stanu obětí phishingu?... 3 b. Falešné webové stránky neboli Spoofing...

Více

Národní registr vrozených vad

Národní registr vrozených vad Závazné pokyny NZIS Národní registr vrozených vad 009-20091001 Pokyny k obsahu datové struktury Národní registr vrozených vad Závazné pokyny NZIS Obsah 1. Platná legislativa pro Národní registr vrozených

Více

KAZUISTIKA DĚTSKÉHO KLIENTA

KAZUISTIKA DĚTSKÉHO KLIENTA KAZUISTIKA DĚTSKÉHO KLIENTA Tereza Roudnická 2. ročník Jabok DŮVOD VOLBY S XY sem se seznámila v Klokánku, kde jsem vykonávala průběžnou a blokovou praxi. Klokánek je Fond ohrožených dětí (FOD) zařízení

Více

Život ženy. Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením

Život ženy. Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením Život ženy Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením Děkujeme Yvettě Vrublové za odbornou konzultaci a cennou pomoc při přípravě této brožury. Společnost pro podporu lidí s mentálním

Více

Jak správně jíst v době kojení

Jak správně jíst v době kojení Jak správně jíst v době kojení 2007 Kolektiv MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz www.jak-otehotnet.cz

Více

CENTRUM PÉČE O MATKU A DÍTĚ Vítkovická porodnice. Baby Friendly Hospital INFORMACE PRO NASTÁVAJÍCÍ MAMINKY

CENTRUM PÉČE O MATKU A DÍTĚ Vítkovická porodnice. Baby Friendly Hospital INFORMACE PRO NASTÁVAJÍCÍ MAMINKY CENTRUM PÉČE O MATKU A DÍTĚ Vítkovická porodnice Baby Friendly Hospital INFORMACE PRO NASTÁVAJÍCÍ MAMINKY Informace pro nastávající maminky Milá maminko, právě prožíváte jedno z nejkrásnějších období ve

Více

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Onemocnění charakterizované zvýšeným tepenným tlakem ve velkém krevním oběhu je hypertenze arteriální. Jedno z nejčastějších onemocnění, jehož příčina není známa.

Více

DOBŘE SBALTE tašku do porodnice. 25lat. Pro radost z prvních dnů mateřství

DOBŘE SBALTE tašku do porodnice. 25lat. Pro radost z prvních dnů mateřství DOBŘE SBALTE tašku do porodnice 25lat D O Ś W I A D C Z E N I A Pro radost z prvních dnů mateřství Už máte zabaleno? Vysoceabsorpční tvarované vložky po porodu Superabsorpční Prodyšné Velmi tenké Tvarované

Více

PDF vytvoreno zkušební verzí pdffactory Pro www.fineprint.cz. 20/1966 Sb. ZÁKON ze dne 17. března 1966. o péči o zdraví lidu

PDF vytvoreno zkušební verzí pdffactory Pro www.fineprint.cz. 20/1966 Sb. ZÁKON ze dne 17. března 1966. o péči o zdraví lidu 20/1966 Sb. ZÁKON ze dne 17. března 1966 o péči o zdraví lidu Změna: 210/1990 Sb. Změna: 425/1990 Sb. Změna: 548/1991 Sb. Změna: 548/1991 Sb., 40 Změna: 550/1991 Sb. Změna: 590/1992 Sb. Změna: 15/1993

Více

děkuji Vám, že jste mi

děkuji Vám, že jste mi Mistryně, děkuji Vám, děkuji Vám, že jste mi Rádo se stalo. že jste mi sem pomohla přivést devět starších lidí v jejich 60 nebo 70 letech, aby Vás tentokrát viděli. Přeji Vám stále dobré zdraví a krásu.

Více

Na hraně. Ryze český chov landseera v Česku neexistuje

Na hraně. Ryze český chov landseera v Česku neexistuje Ryze český chov landseera v Česku neexistuje Pokud bychom chtěli skutečně ryze český chov landseera, pak bychom museli mít v PP uvedeny 4 generace landseerů otců a matek pocházejících z českého chovu.

Více

připravilo pro své klienty nabídku aktivit na období 2012/2013.

připravilo pro své klienty nabídku aktivit na období 2012/2013. VZDĚLÁVACÍ A ZÁJMOVÉ AKTIVITY 2012/2013 připravilo pro své klienty nabídku aktivit na období 2012/2013. Na následujících stránkách najdete zájmové, vzdělávací a společenské aktivity, které budeme realizovat

Více

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu PRVNÍ KAPITOLA Vstupujeme na cestu Možná, že některé z následujících myšlenek se vám zdají povědomé Kdyby se změnil/a, všechno by bylo v pořádku. Nemohu ovlivnit tuto bolest, tyto lidi a to, co se děje.

Více

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek JakHubnout NE W leden 2016 správně Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek Jakou zvolit dietu? 2016 štíhlá a krásná. Tisíce ženvužroce to zvládly, vy to také zvládnete! Zvládli jste Vánoce?

Více

Pohlavní soustava muže a ženy, sekundární pohlavní znaky, pohlavní hormony, menstruační cyklus.

Pohlavní soustava muže a ženy, sekundární pohlavní znaky, pohlavní hormony, menstruační cyklus. Otázka: Pohlavní soustava člověka Předmět: Biologie Přidal(a): Don Pohlavní soustava člověka. Pohlavní soustava muže a ženy, sekundární pohlavní znaky, pohlavní hormony, menstruační cyklus. Pohlavní soustava

Více

Základní škola a Mateřská škola G.A.Lindnera Rožďalovice. Za vše mohou geny

Základní škola a Mateřská škola G.A.Lindnera Rožďalovice. Za vše mohou geny Základní škola a Mateřská škola G.A.Lindnera Rožďalovice Za vše mohou geny Jméno a příjmení: Sandra Diblíčková Třída: 9.A Školní rok: 2009/2010 Garant / konzultant: Mgr. Kamila Sklenářová Datum 31.05.2010

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE sp.zn. sukls79449/2015 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Tento přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Můžete přispět tím, že nahlásíte

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 065 365/99-1130 Oblastní pracoviště č. 6 INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 065 365/99-1130 Oblastní pracoviště č. 6 INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 065 365/99-1130 Oblastní pracoviště č. 6 Signatura: bf6as111 Okresní pracoviště Ústí nad Labem INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: 46. mateřská škola Ústí nad Labem, Vinařská

Více

Průvodce kojením Chicco. Průvodce kojením Chicco. Průvodce ošetřováním a sáním novorozenců

Průvodce kojením Chicco. Průvodce kojením Chicco. Průvodce ošetřováním a sáním novorozenců Průvodce kojením Chicco. Průvodce kojením Chicco. Průvodce ošetřováním a sáním novorozenců Piccollo, s. r. o., Pernerova 35, 186 00 Praha 8 tel.: +420/225 386 412, 225 386 410, fax: +420/225 386 417 e-mail:

Více

Variace Vývoj dítěte

Variace Vývoj dítěte Variace 1 Vývoj dítěte 21.7.2014 16:25:04 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA VÝVOJ DÍTĚTE OPLOZENÍ A VÝVOJ PLACENTY Oplození K oplození dochází ve vejcovodu. Pohyb spermií: 3-6 mm za minutu. Životnost

Více

Mateřská škola Bor, Borská 500,okres Tachov, příspěvková organizace

Mateřská škola Bor, Borská 500,okres Tachov, příspěvková organizace Mateřská škola Bor, Borská 500,okres Tachov, příspěvková organizace ŠKOLNÍ ŘÁD Úvodní ustanovení 1. Školní řád Mateřské školy Bor, Borská 500 (dále jen MŠ) upravuje organizaci, provoz, řízení a zejména

Více

GYMNÁZIUM JANA NERUDY

GYMNÁZIUM JANA NERUDY GYMNÁZIUM JANA NERUDY Závěrečná práce studentského projektu Studium dvojvaječných dvojčat Vongrejová Viola 2014 Sochorová Radka Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti 1 Prohlašuji,

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Finasterid Medreg 1 mg potahované tablety. finasteridum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Finasterid Medreg 1 mg potahované tablety. finasteridum sp.zn.sukls147947/2013 Příbalová informace: informace pro uživatele Finasterid Medreg 1 mg potahované tablety finasteridum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

Prevence a řešení šikany informace pro rodiče Mgr. Milena Valentová školní metodička prevence ZŠ Hranice, Struhlovsko CO je to šikana? Druh agrese JAKÉ jsou její projevy? nadávky, posmívání ponižování,

Více

5 Výsledky a diskuze. Tabulka 3 Zkušenost s první cigaretou

5 Výsledky a diskuze. Tabulka 3 Zkušenost s první cigaretou 5 Výsledky a diskuze Výsledky dotazníkového šetření byly zpracovány a jednotlivé položky byly seřazeny do tabulek a graficky znázorněny. Dotazník obsahoval 21 položek (Příloha 4). Zda již mají respondenti

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. Dermovate 0,5 mg/g krém. Clobetasoli propionas

Příbalová informace: informace pro pacienta. Dermovate 0,5 mg/g krém. Clobetasoli propionas Příbalová informace: informace pro pacienta Dermovate 0,5 mg/g krém Clobetasoli propionas Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat, protože obsahuje pro

Více

VY_32_INOVACE_03_02_04

VY_32_INOVACE_03_02_04 Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_02_04 Výchova ke zdraví Péče o dítě Číslo projektu Klíčová aktivita CZ.1.07/1.4.00/21.3185 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení

Více

Den otců, rakovina prostaty

Den otců, rakovina prostaty Kateřina Vývodová (209935) 31. října 2010 Den otců, rakovina prostaty Třída: 8. Časová dotace: 2 vyučovací hodiny Vzdělávací oblast RVP ZV: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví Průřezové

Více

Mateřská škola Raková u Konice, příspěvková organizace Raková u Konice 85 798 57 Laškov

Mateřská škola Raková u Konice, příspěvková organizace Raková u Konice 85 798 57 Laškov ŠKOLNÍ ŘÁD Mateřská škola Raková u Konice, příspěvková organizace Raková u Konice 85 798 57 Laškov Č. j.: 10/2012 Platnost od: 1. 9. 2012 Účinnost od:20. 9. 2012 Aktualizace od: 1. 9. 2015 Obsah: I. Základní

Více

Mateřská a rodičovská dovolená v kostce

Mateřská a rodičovská dovolená v kostce Mateřská a rodičovská dovolená v kostce Úvod Milé kolegyně, milí kolegové, milé maminky a tatínkové, rádi bychom Vám za CEITEC MU popřáli hodně štěstí v jednom z nejhezčích období života, ke kterým bezesporu

Více

1. Obyvatelstvo, rodiny a domácnosti

1. Obyvatelstvo, rodiny a domácnosti 1. Obyvatelstvo, rodiny a domácnosti a. Obyvatelstvo Demografická statistika se svojí dlouholetou tradicí je hlavním pilířem genderové statistiky, která ji v bohaté míře využívá. Sleduje údaje o obyvatelstvu

Více

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu :

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu : Charakteristika ŠVP Mateřská škola je celodenní mateřskou školou, jejímž cílem je příprava dětí do života a na základní školu. Vzdělání je uskutečňováno ve všech činnostech v průběhu celého dne. Probíhá

Více

Kolik čeho a jak často?

Kolik čeho a jak často? Dávám dítěti vše, co potřebuje? Mám ho nutit, když se v jídle jen tak šťourá? Jak velké porce by mělo jíst? To jsou otázky, které trápí mnohé maminky. Nebojte se, a nehledejte v tom zbytečné složitosti.

Více

Atlas. Únor 2016. Občasník pro členy oddílu MOP Orlosupi a jejich kamarády

Atlas. Únor 2016. Občasník pro členy oddílu MOP Orlosupi a jejich kamarády Atlas Únor 2016 Občasník pro členy oddílu MOP Orlosupi a jejich kamarády Ahoj přírodovědci zima nás trošku škádlí, takže sice můžeme na Vltavě pozorovat zimní hosty, na druhou stranu se na nás valí i klasické

Více

Krotíme obrazovku Pavel Říčan Drahomíra Pithartová

Krotíme obrazovku Pavel Říčan Drahomíra Pithartová Krotíme obrazovku Pavel Říčan Drahomíra Pithartová Tato kniha s podtitulem: Jak vést děti k rozumnému užívání médií, vyšla v roce 1995 v nakladatelství Portál. Jejími autory jsou: Doc.PhDr. Pavel Říčan,

Více

Výchova k toleranci. 2010 pontis@pontis.cz

Výchova k toleranci. 2010 pontis@pontis.cz Výchova k toleranci PONTIS Šumperk o.p.s. WWW.pontis.cz 2010 pontis@pontis.cz 1 Obsah Výchova k toleranci... 3 Úvod:... 3 Stanovení si pravidel:... 3 Seznámení s tématem, obsahem semináře... 3 Hnědoocí

Více

Henoch-Schönleinova purpura

Henoch-Schönleinova purpura www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Henoch-Schönleinova purpura Verze č 2016 1. CO JE HENOCH-SCHÖNLEINOVA PURPURA 1.1 Co je to? Henoch-Schönleinova purpura je onemocnění, při kterém dochází k

Více

Příprava na start 1: Nefér výhoda?

Příprava na start 1: Nefér výhoda? Příprava na start 1: Nefér výhoda? 29.12.2014 Než půjde naše dítě poprvé do školy, má za sebou již šest nebo sedm let vývoje, kdy je schopno se samo se učit, byť to bylo s naší pomocí jako rodičů, od kamarádů,

Více

E-book Jak otěhotnět?

E-book Jak otěhotnět? E-book Jak otěhotnět? kolektiv autorek webu Chceme miminko 2019 Speciální poděkování patří Lence a Ivě. Za stovky hodin práce, motivaci, upřímnost a podporu. Za jakoukoliv škodu vzniklou užíváním této

Více

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče Základní škola a mateřská škola Rudoltice Informace pro rodiče Základní informace o mateřské škole Mateřská škola je součástí celého komplexu Základní školy a mateřské školy Rudoltice, který zahrnuje základní

Více

Co Vám tedy balíček "Genetická analýza DNA pro ženy" může přinést?

Co Vám tedy balíček Genetická analýza DNA pro ženy může přinést? Genetická analýza DNA pro ženy V naší ordinaci nyní nabízíme Na konci novou této službu stránky celkové pak, která najdete, analýzy je možné DNA. celkový u nás V rámci seznam provést této a genetických

Více

Předporodní kurz. Gynekologicko-porodnická klinika FNKV

Předporodní kurz. Gynekologicko-porodnická klinika FNKV Předporodní kurz Gynekologicko-porodnická klinika FNKV Proč FNKV? Malá porodnice rodinného typu Individuální přístup Krátká doba hospitalizace po porodu Zázemí velkého klinického pracoviště Prenatální

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele Engerix-B 20 µg. antigenum tegiminis hepatitidis B injekční suspenze

Příbalová informace: informace pro uživatele Engerix-B 20 µg. antigenum tegiminis hepatitidis B injekční suspenze sp.zn. sukls204563/2014 Příbalová informace: informace pro uživatele Engerix-B 10 µg Engerix-B 20 µg antigenum tegiminis hepatitidis B injekční suspenze Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve,

Více

Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy. Černá 9, 115 55 Praha 1. Kolektivní práce: Petra Fausová, Niké Christodulu, Marie Kůdelová

Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy. Černá 9, 115 55 Praha 1. Kolektivní práce: Petra Fausová, Niké Christodulu, Marie Kůdelová Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy Černá 9, 115 55 Praha 1 Kolektivní práce: Petra Fausová, Niké Christodulu, Marie Kůdelová Pastorační a sociální práce 2. roč. KS Rizikové skupiny I + II

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Valsacor 40 mg Valsacor 80 mg Valsacor 160 mg potahované tablety valsartanum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Valsacor 40 mg Valsacor 80 mg Valsacor 160 mg potahované tablety valsartanum PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Valsacor 40 mg Valsacor 80 mg Valsacor 160 mg potahované tablety valsartanum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

VY_32_INOVACE_11.16 1/5 3.2.11.16 Nitroděložní vývin člověka

VY_32_INOVACE_11.16 1/5 3.2.11.16 Nitroděložní vývin člověka 1/5 3.2.11.16 Cíl popsat oplození - znát funkci spermie a vajíčka - chápat vývin plodu - porovnat rozdíl vývinu plodu u ptáků, králíka a člověka - uvést etapy, délku a průběh v matčině těle - charakterizovat

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 1 3 6 0 5 U MUDr. Martin Gregora,

Více

Veřejná diskuze o navrhovaných budoucích opatřeních. pro nemocniční a komunitní zdravotní služby SHRNUTÍ VYJÁDŘETE SVŮJ NÁZOR

Veřejná diskuze o navrhovaných budoucích opatřeních. pro nemocniční a komunitní zdravotní služby SHRNUTÍ VYJÁDŘETE SVŮJ NÁZOR Veřejná diskuze o navrhovaných budoucích opatřeních pro nemocniční a komunitní zdravotní služby SHRNUTÍ VYJÁDŘETE SVŮJ NÁZOR Na zadní stráně naleznete podrobnosti o dotazníku. Uzávěrka 21. června 2016.

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník VY_32_INOVACE_ZV_1_5E_SEK_07_PRENATALNI_OBDOBI

Více

Gadovist 1,0 mmol/ml injekční roztok Gadobutrolum Gadovist 1,0 mmol/ml injekční roztok v předplněné injekční stříkačce Gadobutrolum

Gadovist 1,0 mmol/ml injekční roztok Gadobutrolum Gadovist 1,0 mmol/ml injekční roztok v předplněné injekční stříkačce Gadobutrolum Sp.z. sukls177880/2014 a k sp.zn. sukls129971/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Gadovist 1,0 mmol/ml injekční roztok Gadobutrolum Gadovist 1,0 mmol/ml injekční roztok v předplněné injekční

Více