Zažijte historii. Obdivujte techniku. Objevte něco nového!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zažijte historii. Obdivujte techniku. Objevte něco nového!"

Transkript

1 Zažijte historii. Obdivujte techniku. Objevte něco nového!

2 Vítejte v Německém muzeu parních lokomotiv Když v roce 1835 v Německu na první železniční trati z Norimberku do Fürthu supěl vlak tažený lokomotivou Adler, bylo to víc než jen plynulé překonání několika, i když ne tak úplně málo kilometrů. S parní lokomotivou se Evropa dostala do nové epochy. Po celém kontinentu se brzy valil dým z černých želených ořů, kteří neúnavně přepravovali zboží i lidi. Kdekoliv se objevily koleje pro černé obry, působily jako hnací motor industrializace a modernizace. Muzeum dýmících příšer. Když po více než 140 letech skončila u německých státních drah éra parních lokomotiv, znamenalo to současně zrození Německého muzea parních lokomotiv. V srdci Horních Frank vzniklo v areálu dřívějšího železničního depa Neuenmarkt na úpatí první evropské trati se strmým stoupáním zvané Schiefe Ebene snad největší specializované muzeum svého druhu v Německu Německé muzeum parních lokomotiv. Vítejte

3 Vesnice železničářů Důležitým prvkem prožití železnice v Neuenmarktu je samotný Neuenmarkt, označovaný jako vesnice železničářů. První historickou zmínku o obci najdeme před více než 600 lety. Původně čistě zemědělská obec Neuenmarkt zažila v období výstavby trati Ludwig-Süd-Nord-Bahn, která vedla z Lindau přes Norimberk, Kulmbach a Hof dále do Saska, skutečně významnou restrukturalizaci, ekonomický rozmach a nárůst obyvatelstva. Protože byla dolní stanicí trati se strmým stoupáním Schiefe Ebene, byla zde zbudována celá řada železničních zařízení a došlo k razantnímu přílivu přespolních pracovních sil. Okružní cesta vesnicí železničářů naučná stezka přes uhelný sklad Nově otevřená okružní cesta vesnicí železničářů s dvanácti zastaveními zahrnuje budovy významné z hlediska sociálního vývoje a vysvětluje značný význam železnice v roli zaměstnavatele pro obec. Spolu s navazující veřejnou naučnou stezkou přes bývalý uhelný sklad železničního depa Neuenmarkt získají návštěvníci poutavý náhled do práce a života železničářů a jejich rodin i díky figurínám v životní velikosti. Aby bylo možné tomuto přílivu čelit, bylo nutné vytvořit nové struktury. V těsné blízkosti pracovních míst byly vybudovány velké obytné bloky s byty pro zaměstnance. Byla vystavěna nová větší budova školy, rostoucímu počtu cestujících brzy nabídnul možnost k přenocování hotel. Železničáři vybudovali i vlastní kostely, evangelický a katolický, pro každou církev vlastní.

4 Od roku 1977 vzbuzuje Německé muzeum parních lokomotiv v hornofranském Neuenmarktu nadšení příznivců železnic z Německa i celé Evropy. Areál muzea o rozloze zhruba m² tvoří z větší části původní železniční depo Neuenmarkt- Wirsberg, ve kterém zůstala zachována stání pro 15 lokomotiv se segmentovou točnou, další provozní budovy, ve kterých probíhala péče a opravy vozidel a vlečky, i velká volná plocha a otevřený sklad uhlí zvaný Kohlenhof. Toto historické železniční depo najdete naproti nádraží Neuenmarkt-Wirsberg a současně na dolní stanici trati se strmým stoupáním, tak zvané Schiefe Ebene. Německé muzeum parních lokomotiv nemá pouze skutečně jedinečnou polohu ze všech železničních muzeí v Bavorsku a v ostatních zemích, představuje také nezapomenutelný zážitek spojený s minulostí, současností i budoucností železnice.

5 Muzeum Koncepce rozvoje muzea V roce 2007 rozhodlo účelové sdružení Německé muzeum parních lokomotiv o nové koncepci rozvoje muzea a v roce 2011 zahájilo její realizaci. Po více než dvouleté výstavbě zazářilo muzeum o svatodušních svátcích roku 2013 ve zcela novém lesku, došlo k jeho rozsáhlému rozvoji i z didaktického a technického hlediska. Postavy v životní velikosti, časová osa s významnými momenty historie německé železnice, interaktivní mediální prvky a inscenace zprostředkovávají moderním a názorným způsobem nadšení a poznání spojené s černými obry a s prací v železničním depu. Zvláštní exponáty Ve stáních kruhového depa a na volné ploše je do nejrůznějšího tematického prostředí umístěno více než 30 parních lokomotiv a řada dalších kolejových vozidel, nebo jsou uchovávány v nově zbudovaném depu, které není součástí výstavy, pro budoucí generace. Mezi nejrůznějšími typy kolejových vozidel (rychlíkové, nákladní i tendrové lokomotivy apod.) a různými konstrukčními řadami najdeme i skutečné skvosty, jako je model , který je posledním dochovaným exemplářem této modelové řady. Modelová železnice Mimořádným exemplářem je také model železniční trati se strmým stoupáním Schiefe Ebene v měřítku 1:87/H0. Na ploše 42 m² rozdělené do čtyř místností model detailně znázorňuje ve čtyřech segmentech důležité prvky a stavby strmé trati mezi dolní stanicí Neuenmarkt a horní stanicí Marktschorgast. Na kolejišti o délce 270 m je simulován železniční provoz blízký realitě. Volná plocha Na velkoryse řešených volných výstavních plochách muzea jezdí v období od dubna do pozdního podzimu malá železnice. Každý druhý víkend a podle situace probíhají jízdy také s parními lokomotivami pro tuto malou železnici a jízda se tak stává skutečně mimořádným zážitkem. V řadě dalších víkendů a především při různých příležitostech nabízíme jízdu na pracovišti strojvůdce parní lokomotivy nebo jiných kolejových vozidel.

6 Neuenmarkt Marktschorgast Schiefe Ebene První železniční trať se strmým stoupáním v Evropě Mezi dolním nádražím Neuenmarkt a horním nádražím Marktschorgast překoná trať se strmým stoupáním zvaná Schiefe Ebene na délce zhruba osmi kilometrů výškový rozdíl 158 m z údolí na náhorní planinu mezi obcemi Frankenwald a Fichtelgebirge. Průběžné stoupání je přitom 25. Tato první železniční trať se strmým stoupáním v Evropě, která byla vybudována v roce 1848 jako součást původní železniční trati spojující jih a sever (Ludwig-Süd-Nord-Bahn), je považována za mistrovské technické dílo své doby. I když většina vlaků, které jezdily po trati Schiefe Ebene, překonala stoupání bez další pomoci, vyžadovaly některé soupravy ještě další lokomotivu, která vlak navíc tlačila zezadu. Tyto postrkové lokomotivy byly umístěny v železničním depu Neuenmarkt-Wirsberg. Zhruba na osmi kilometrech do horní stanice Marktschorgast čekají návštěvníky relativně strmé výstupy. Za svou námahu ale budete odměněni úžasnými výhledy do krajiny. Zvláštní jízdy po trati Schiefe Ebene V některých dnech (viz zvláštní jízdní řád) nabízíme příležitost užít si jízdu po trati Schiefe Ebene historickým vyhlídkovým motorovým vozem až do stanice Kulmbacher Mönchshof. K mimořádným zážitkům během tradičních svatodušních dnů páry nebo u zvláštních příležitostí patří jízda zvláštním parním vlakem po této trati. Naučná stezka Schiefe Ebene Tam, kde dříve supěly parní lokomotivy, vede dnes podél nejvýznamnějších stavebních děl technická a historická naučná stezka. Instalované informační panely nabízejí zajímavé informace o zvláštnostech provozu a o historii (železniční) techniky této trati se strmým stoupáním.

7 Neexistuje snad žádné kolejové vozidlo, které je tak úzce spjato s politickými dějinami Německa a sousedních států posledních 50 let, jako je salonní vůz Vůz byl původně postaven pro někdejšího říšského kancléře a samozvaného vůdce Adolfa Hitlera. Po 2. světové válce vůz sloužil až do vyřazení v roce 1988 všem německým spolkovým kancléřům a vysokým státním návštěvám, jako například královně Alžbětě II. Salonní vůz byl svědkem četných významných historických událostí své doby. Nyní je významný svědek německé historie od nacionálního socialismu až po sjednocení Německa součástí Německého muzea parních lokomotiv a současně je i hlavním hrdinou vlastního zvláštního dokumentárního hraného filmu, který umožňuje návštěvníkům přiblížit jeho svědectví.

8 Salonní vůz Německé říšské dráhy připravily v roce 1937 z pověření tehdejšího říšského kancléře Adolfa Hitlera vůz Berlin, který byl původně koncipován jako doprovodný jídelní vagón. Do roku 1941 sloužil salonní vůz Adolfu Hitlerovi jako osobní jídelní vůz. Během té doby byl vůz bezprostředním svědkem událostí spojených s podpisem Mnichovské dohody v roce 1938 a následné anexe tehdejšího Československa v roce Vůz byl za doby svého provozu několikrát přebudován. Po 2. světové válce a používání vozu britským generálem Montgomerym byla instalována vana a lůžkový oddíl. zpracování v Mnichově Neuaubing a ve Weidenu následovalo dlouhodobé propůjčení Německému muzeu parních lokomotiv. Na cestách s kancléři Dokumentární hraný film natočený pro muzeum pod názvem Salonní vůz na cestách s kancléři oživuje historii tohoto vozu. Film o délce necelých 30 minut je úspěšným výsledkem česko německého projektu za účasti dvou škol: gymnázia a střední odborné školy v Aši a gymnázia Markgraf- Georg-Friedrich v Kulmbachu. Převedením vozu do služeb německých státních drah roku 1955 a poté, co se stal součástí vlaku pro kancléře Spolkové republiky Německo, byl obývací oddíl vozu přestavěn na prostor pro radistu. Vůz doprovázel na cestách jednotlivé kancléře Spolkové republiky Německo od Konráda Adenauera přes Willyho Brandta až po Helmuta Schmidta a vysoké státní návštěvy, např. královnu Alžbětu II. Salonní vůz byl do roku 1988 umístěn v Kolíně a byl připraven k provozu. Po jeho vyřazení v roce 1991 jej získal spolek přátel železnice ze severního Německa. V roce 2000 byl získán pro Německé muzeum parních lokomotiv. Po muzeálním Technické údaje Název salonní vůz , WGSüge Délka přes nárazníky mm Hmotnost 57 Mp Míst k sezení 42 Počet vyrobených kusů 2 Výrobce Gebr. Crede, Kassel Rok výroby 1937

9 Akce Místo plné dobrodružství pro vaše oslavy: Narozeniny nebo svatby v Německém muzeu parních lokomotiv v Neuenmarktu. Prostředí se zvláštní atmosférou Vaše akce v našem depu třeba večírek pro VIP a parní lokomotivy: Nezapomenutelný večer pro až 800 hostů v prostředí impozantních historických parních lokomotiv. Skutečná nostalgie podtržená senzačními světelnými efekty, pokrmy na vysoké úrovni a kvalitním rámcovým programem. Naše lokomotivní depo nabízí prostředí a atmosféru, kterou jen tak něco nepřekoná, a na kterou vaši hosté zaručeně nezapomenou. Oslavy v areálu uhelného skladu Ideální prostředí pro pořádání vaší akce s dostatkem místa pro velké publikum pod širým nebem: to je areál uhelného skladu Německého muzea parních lokomotiv. Rezervujte si náš kolejový autobus Životní jubileum, rodinná nebo podniková oslava: Naplánujte něco zvláštního a objednejte si náš kolejový autobus pro až 100 osob. Kolejový autobus jezdí zcela podle vašich přání a je tu jen pro vás a vaše hosty. Jednání v historickém prostředí Kromě budovy železničního depa nabízíme v areálu uhelného skladu také kompletně nově vybudovaný zvláštní výstavní prostor, který vytváří zvláštní prostředí pro nejrůznější oslavy a jednání. Prosvětlené moderní uspořádání prostoru s volným výhledem na historická kolejová vozidla vytváří jedinečnou atmosféru. Poptávku zašlete em na adresu event@dampflokmuseum.de nebo nám zavolejte na telefonní číslo +49 (0)

10 Investice do budoucnosti Evropská unie investice do vaší budoucnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Podporovatel

11 Nizozemí Hamburk Brémy Hannover Schwerin Berlín Postupim Magdeburk Polen Polsko Muzeum Kraslické Dráhy Železniční muzeum Lužná u Rakovníka Düsseldorf Erfurt Drážďany Belgie LU. Wiesbaden Mohuč Saarbrücken Stuttgart Liberec Ústí nad Hardec Labem Králové Kalovy Vary Praha Pardubice Neuenmarkt Plzeň Tschechische Kutná Hora Ostrava Republik Olomouc Jihlava Zlín České Budějovice Brno Francie Mnichov Österreich Rakousko Švýcarsko Vstupné za osobu Dospělí... 7,00 Dospělí, skupiny od 15 osob, Hosté s lázeňskou kartou, děti a mládež od 6 do 16 let, žáci, studenti a zdravotně postižení s průkazem, držitelé čestné karty... 5,00 Rodinné vstupné (rodiče/rodič s vlastními dětmi)... 15,00 Žáci, skupiny od 15 osob... 4,00 Zvláštní vstupné (např. prázdninový pas)... 4,00 Prohlídka s průvodcem (rezervace minimálně jeden týden předem) paušál pro 15 osob... 50,00 za každou další osobu... 2,50 Upozornění: Ceny se nevztahují na zvláštní akce (např. svatodušní slavnosti) Otevírací doba Letní měsíce ( ) Úterý neděle 10:00 17:00 hodin Zimní měsíce* ( ) Úterý neděle 10:00 15:00 hodin * výjimkou jsou bavorské podzimní a vánoční prázdniny zde platí otevírací doba pro letní měsíce. Ve dnech 24. / 25., , a v masopustní úterý je muzeum zavřeno. Skupinové prohlídky hlaste týden předem. Všechny prostory výstavy jsou přístupné vozíčkářům. Restaurační jídelní vůz je vhodný i pro skupiny. Od do probíhají od 11:00, 14:00 a 15:00 hodin prezentace modelové železnice. Denně od 11:30, 14:30 a 15:30 hodin promítáme film Salonní vůz s kancléři na cestách. Individuální nabídka na vyžádání. Dotazy spojené s pořádáním akcí v Německém muzeu parních lokomotiv vyřizujeme na telefonním čísle +49 (0) Fotografie: Reinhard Feldrapp, Naila ATELIER BRÜCKNER / Michael Jungblut BERGWERK, Kupferberg DDM, Neuenmarkt Zweckverband Deutsches Dampflokomotiv Museum Birkenstraße 5 D Neuenmarkt Telefon +49 (0) Fax +49 (0) info@dampflokmuseum.de I vy můžete podpořit německé muzeum parních lokomotiv svým členstvím ve sdružení přátel muzea (Verein der Freunde des Deutschen Dampflokomotiv Museums Neuenmarkt e. V.). Stav 05/2014

Národní technické muzeum připomíná ve spolupráci s Českými drahami 100. výročí založení Československé republiky unikátní jízdou Prezidentského vlaku.

Národní technické muzeum připomíná ve spolupráci s Českými drahami 100. výročí založení Československé republiky unikátní jízdou Prezidentského vlaku. Národní technické muzeum připomíná ve spolupráci s Českými drahami 100. výročí založení Československé republiky unikátní jízdou Prezidentského vlaku. Dne 28. června 2018 vyrazí na svou neopakovatelnou

Více

S TAT I ST ICK Á. Skupiny České dráhy

S TAT I ST ICK Á. Skupiny České dráhy 2014 S TAT I ST ICK Á ROČENKA Skupiny České dráhy Obsah Kolejová vozidla 2 Zaměstnanci 4 Osobní přeprava 5 Nákladní přeprava 6 Dopravní výkony 9 Hospodaření 12 Schéma sítě 14 Identifikační a kontaktní

Více

STATISTICKÁ R O Č E N K A

STATISTICKÁ R O Č E N K A 2013 STATISTICKÁ R O Č E N K A SKupINy ČESKé dráhy Obsah Kolejová vozidla 2 Zaměstnanci 4 Osobní přeprava 5 Nákladní přeprava 6 dopravní výkony 9 hospodaření 12 Schéma sítě 14 Identifikační a kontaktní

Více

Mgr. Michal Roubík. Ústav hospodářských a sociálních dějin, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Institut pro památky a kulturu, o.p.s.

Mgr. Michal Roubík. Ústav hospodářských a sociálních dějin, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Institut pro památky a kulturu, o.p.s. Mgr. Michal Roubík Ústav hospodářských a sociálních dějin, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze - Institut pro památky a kulturu, o.p.s. Nádraží Benešov Kulturní památka mezi minulostí a budoucností

Více

PREZENTACE PRODUKTU ČD BIKE

PREZENTACE PRODUKTU ČD BIKE PREZENTACE PRODUKTU ČD BIKE Strana 1 24.11.2014 PŮJČOVNY KOL ČD Doplňková služba ČD funguje již od roku 2003. V provozu od dubna do října každého roku (některé půjčovny celoročně) V roce 2014 aktuálně

Více

Turistická sezona. Praha a Středočeský kraj

Turistická sezona. Praha a Středočeský kraj Turistická sezona Praha a Středočeský kraj 15. 3. 2018 Turistická sezona 2018 24. března 28. října 2018 Rostoucí zájem o regionální železnici i víkendové turistické spoje Masivní rozšíření prodeje výhodných

Více

Katalog modelové železnice - Točny

Katalog modelové železnice - Točny I Model Railway Accessories IM Minitrains Berliner Straße 236 D-63067 Offenbach Tel: +49 (0) 160 5829 645 info@railmodels.eu http://www.railmodels.eu Katalog modelové železnice - Točny Vážení zákazníci

Více

JÍZDY ZVLÁŠTNÍCH HISTORICKÝCH VLAKŮ u příležitosti 80. VÝROČÍ OD VYROBENÍ MOTOROVÉHO VOZU M120417

JÍZDY ZVLÁŠTNÍCH HISTORICKÝCH VLAKŮ u příležitosti 80. VÝROČÍ OD VYROBENÍ MOTOROVÉHO VOZU M120417 JÍZDY ZVLÁŠTNÍCH HISTORICKÝCH VLAKŮ u příležitosti 80. VÝROČÍ OD VYROBENÍ MOTOROVÉHO VOZU M120417 KONANÉ DNE 17. PROSINCE 2011 Úvodní slovo pořadatele: V neděli 18. prosince 2011 to bude již 80 let, co

Více

3* HOTEL LADINA BERGÜN RHÉTSKÁ DRÁHA - UNESCO

3* HOTEL LADINA BERGÜN RHÉTSKÁ DRÁHA - UNESCO ČESKÁ MAJITELKA 3* HOTEL LADINA BERGÜN RHÉTSKÁ DRÁHA - UNESCO Rodinný hotel je 2 minuty pěšky od nádraží Bergrün na známé a slavné Rhétské dráze. Na nádraží je výzmnamné železniční muzeum Albula. Hotel

Více

150 let Turnovsko kralupské dráhy 5. a 6. září 2015

150 let Turnovsko kralupské dráhy 5. a 6. září 2015 150 let Turnovsko kralupské dráhy 5. a 6. září 2015 Průvodce oslavami V letošním roce uplyne již 150 let od zahájení provozu na významné železniční spojnici Turnova a Kralupy nad Vltavou, turnovsko kralupské

Více

Statistická ročenka Skupiny České dráhy

Statistická ročenka Skupiny České dráhy Statistická ročenka Skupiny České dráhy 2018 0 1 Obsah 0 1 Kolejová vozidla strana 02 0 2 Zaměstnanci strana 04 0 3 Osobní přeprava strana 05 0 4 Nákladní přeprava strana 06 0 5 Dopravní výkony strana

Více

PREZENTACE PRODUKTU ČD BIKE

PREZENTACE PRODUKTU ČD BIKE PREZENTACE PRODUKTU ČD BIKE Strana 1 27.10.2016 představení produktu Půjčovny kol ČD Doplňková služba ČD fungující od roku 2003. V provozu od dubna do října každého roku (některé půjčovny celoročně) V

Více

VY_07_Vla5E_60. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

VY_07_Vla5E_60. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Autor: Téma učivo: Učební pomůcky: Zápis z vyučovací hodiny: VY_07_Vla5E_60 Operační program

Více

vysokorychlostní železniční doprava vysokorychlostní železniční doprava a její souvislosti s osídlením a ekonomickou výkonností regionů

vysokorychlostní železniční doprava vysokorychlostní železniční doprava a její souvislosti s osídlením a ekonomickou výkonností regionů vysokorychlostní železniční doprava a její souvislosti s osídlením a ekonomickou výkonností regionů milan körner vysokorychlostní železniční doprava představuje relativně nový segment v dálkové přepravě

Více

VRT v Německu, trať Norimberk - Mnichov

VRT v Německu, trať Norimberk - Mnichov VRT v Německu, trať Norimberk - Mnichov 1. Vysokorychlostní tratě Železniční dopravu lze rozdělit na konvenční a vysokorychlostní. Mezníkem mezi nimi je rychlost 200 km/h. Vysokorychlostní tratě mohou

Více

Ing. Jiří Witiska ředitel odboru plánování kapacit (O14) Konference ČD Cargo 2011 Harmony Club Hotel Špindlerův Mlýn, 1. - 3. 11.

Ing. Jiří Witiska ředitel odboru plánování kapacit (O14) Konference ČD Cargo 2011 Harmony Club Hotel Špindlerův Mlýn, 1. - 3. 11. Ing. Jiří Witiska ředitel odboru plánování kapacit (O14) Konference ČD Cargo 2011 Harmony Club Hotel Špindlerův Mlýn, 1. - 3. 11. 2011 1 Obsah prezentace 1. Zásady plánování v rámci EU 2. Proces přípravy

Více

Trasa průvodu. Den otevřených dveří v areálech DPP. Slavností průvod tramvají. Fotosoutěž! Výročí MHD objektivem cestujících

Trasa průvodu. Den otevřených dveří v areálech DPP. Slavností průvod tramvají. Fotosoutěž! Výročí MHD objektivem cestujících Sobota 19. září 2015 od 10.00 do 16.00 hodin Den otevřených dveří v areálech DPP Den otevřených dveří Dopravního podniku se tentokrát koná ve třech areálech - v depu metra Hostivař, autobusové garáži Hostivař

Více

Statistická ročenka Skupiny České dráhy. počet kolejových vozidel :

Statistická ročenka Skupiny České dráhy. počet kolejových vozidel : Statistická ročenka Skupiny České dráhy 2015 počet kolejových vozidel : 31 478 Lepší cesta každý den. 1 2 Obsah 3 kolejová vozidla strana 02 ZaměStnancI strana 04 osobní PřePRava strana 05 4 5 6 nákladní

Více

Časová dostupnost krajských měst České republiky

Časová dostupnost krajských měst České republiky Časová dostupnost krajských měst České republiky Jedním z významných faktorů ovlivňujících konkurenceschopnost dopravního módu je cestovní doba mezi zdrojem a cílem cesty. Úkolem tohoto dokumentu je proto

Více

Novinky v železničním jízdním řádu 2016/2017

Novinky v železničním jízdním řádu 2016/2017 Novinky v železničním jízdním řádu 2016/2017 Stručný přehled - Na trati mezi Šumperkem a Kouty nad Desnou bude spuštěn nový provozní koncept zahrnující vlaky Nezamyslice Kouty nad Desnou v hodinovém intervalu

Více

Ověření propustnosti žst. Praha hl. n. pro výhledový rozsah dopravy

Ověření propustnosti žst. Praha hl. n. pro výhledový rozsah dopravy Ověření propustnosti žst. Praha hl. n. pro výhledový rozsah dopravy říjen 2010 Bc. Marek Binko Bc. Marek Binko: Ověření propustnosti žst. Praha hl. n. pro výhledový rozsah dopravy Kapacita žst. Praha hlavní

Více

NÁRODNÍ TECHNICKÉ MUZEUM V PRAZE JAKO INFORMAČNÍ A MOTIVAČNÍ ZDROJ PRO UCHAZEČE O STUDIUM NA TECHNICKÝCH ŠKOLÁCH

NÁRODNÍ TECHNICKÉ MUZEUM V PRAZE JAKO INFORMAČNÍ A MOTIVAČNÍ ZDROJ PRO UCHAZEČE O STUDIUM NA TECHNICKÝCH ŠKOLÁCH NÁRODNÍ TECHNICKÉ MUZEUM V PRAZE JAKO INFORMAČNÍ A MOTIVAČNÍ ZDROJ PRO UCHAZEČE O STUDIUM NA TECHNICKÝCH ŠKOLÁCH Luboš FLÉGL Katedra technických předmětů PdF UHK 2015 NÁRODNÍ TECHNICKÉ MUZEUM Jedná se

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Vliv vysokorychlostní železnice na mobilitu

Vliv vysokorychlostní železnice na mobilitu Nádraží včerejška, nádraží zítřka: zkušenosti Francie a České republiky 23.6.2017 Vliv vysokorychlostní železnice na mobilitu Petr Šlegr, CEDOP Relace Vzdálenost [km] Jízdní doba Rychlost [km/h] Lille

Více

Regionální muzeum v Českém Krumlově

Regionální muzeum v Českém Krumlově 04/2016 Regionální muzeum v Českém Krumlově Měsíční muzejní zpravodaj NEWSLETTER Prosinec 2016 RYCHLÝ PŘEHLED Adolf Born aneb Jak vzniká poštovní známka Hvězdy stříbrného plátna WORKSHOPY: Vánoční polaz

Více

Statistická ročenka Skupiny České dráhy

Statistická ročenka Skupiny České dráhy Statistická ročenka Skupiny České dráhy 2016 1 2 ObSah 3 kolejová VoZIdLa strana 02 ZaMěStnanCI strana 04 osobní PŘePRaVa strana 05 4 5 6 nákladní PŘePRaVa strana 06 dopravní VÝkonY strana 09 HoSPodaŘení

Více

Statistická ročenka Skupiny České dráhy

Statistická ročenka Skupiny České dráhy Statistická ročenka Skupiny České dráhy 2017 Obsah 1 Kolejová vozidla strana 02 2 Zaměstnanci strana 04 3 Osobní přeprava strana 05 4 Nákladní přeprava strana 06 5 Dopravní výkony strana 09 6 Hospodaření

Více

Ověřovací provoz nových technologií organizování a provozování drážní dopravy - č. 4/2006 Zpracovatel: Zusková 9722 32392 zuskova@gr.cd.

Ověřovací provoz nových technologií organizování a provozování drážní dopravy - č. 4/2006 Zpracovatel: Zusková 9722 32392 zuskova@gr.cd. Č.j.: Věc: České dráhy a.s. Generální ředitelství Nábřeží Ludvíka Svobody 1222, Praha 1, 110 15 IČ: 70994226 Zápis v obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze pod spisovou značkou oddíl B, vložka 8039

Více

- Každou neděli od 05:00 do 09:30 hodin.

- Každou neděli od 05:00 do 09:30 hodin. FISHMARKT V neděli ráno se v Hamburku rozhodně nespí! Už od pěti od rána se na rybím trhu pohybuje kolem 70 000 lidí, kteří čekají na čerstvé ryby. Navštivte nejtradičnější rybí trh v Hamburku, který probíhá

Více

Jízdní řád 2015 v mezistátní a vnitrostátní dálkové dopravě Českých drah

Jízdní řád 2015 v mezistátní a vnitrostátní dálkové dopravě Českých drah Praha, 19. listopadu 2014 Jízdní řád 2015 v mezistátní a vnitrostátní dálkové dopravě Českých drah Dvouhodinový interval rychlovlaků railjet mezi Prahou, Brnem, Vídní a Grazem, zkrácení cesty mezi hlavním

Více

SVĚT LOKOMOTIV. Parní lokomo tivy

SVĚT LOKOMOTIV. Parní lokomo tivy 22 SVĚT LOKOMOTIV Parní lokomo tivy Parní lokomotivy spotřebovaly téměř 1/3 světové spotřeby uhlí. V Československu ČSD objednávaly ročně skoro 20 % těžby uhlí. To bylo více, než spotřebovaly parní uhelné

Více

Železniční doprava výhled do příštího období. Ing. Jindřich Kušnír & Ing. Luboš Knížek Odbor drážní a vodní dopravy

Železniční doprava výhled do příštího období. Ing. Jindřich Kušnír & Ing. Luboš Knížek Odbor drážní a vodní dopravy Železniční doprava výhled do příštího období Ing. Jindřich Kušnír & Ing. Luboš Knížek Odbor drážní a vodní dopravy Železniční doprava výhled do příštího období 1. Modernizace železničních tratí 2. Interoperabilita

Více

Návrh koncepce železnič ní dopravy v Praze a okolí. Gymnázium J. S. Machara, Brandýs nad Labem - oktáva

Návrh koncepce železnič ní dopravy v Praze a okolí. Gymnázium J. S. Machara, Brandýs nad Labem - oktáva Návrh koncepce železnič ní dopravy v Praze a okolí Jakub Kutílek krutas57 @ gmail.com youtube.com/krutas57 Gymnázium J. S. Machara, Brandýs nad Labem - oktáva Proč zrovna vlak? v Praze je přes 100 km tratí

Více

Statistická ročenka 2011 Skupiny České dráhy

Statistická ročenka 2011 Skupiny České dráhy Statistická ročenka 2011 Skupiny České dráhy 2 Obsah Kolejová vozidla Zaměstnanci Osobní přeprava Nákladní přeprava Dopravní výkony Hospodaření Schéma sítě Identifikační a kontaktní údaje 2 4 5 6 9 12

Více

ČD BIKE představení produktu

ČD BIKE představení produktu ČD BIKE představení produktu Půjčovny kol ČD Doplňková služba ČD fungující již od roku 2003. V provozu od dubna do října každého roku. V roce 2014 aktuálně 73 železničních stanic v 9 krajích ČR s provozem

Více

Obsah Redakční sloupek

Obsah Redakční sloupek Ročník:1 Číslo:6 Obsah 3. Hrabovská spojka skončila! 4. Něco z historie tratí a lokomotiv 5. Vývoj tramvají v Praze a jiných městech ČR 6. Naše parní lokomotivy 7. Foto čísla, sběratelská karta Redakční

Více

šetrné k přírodě kvalitní zdravotně nezávadné bezpečné

šetrné k přírodě kvalitní zdravotně nezávadné bezpečné 2015/2016 šetrné k přírodě kvalitní zdravotně nezávadné bezpečné www.vlacky.cz vláčkodráhy 50048 Vláčkodráha Ovál 25 kusů Rozměr sestavené stavebnice: 60 x 45 cm Doporučená cena: 552 Kč 50028 Vláčkodráha

Více

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 ŽELEZNIČNÍ PROVOZ cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 Grafikon vlakové dopravy grafikon vlakové dopravy JÍZDNÍ ŘÁD určuje časovou polohu konkrétního vlaku na konkrétním úseku grafikon vlakové dopravy

Více

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 ŽELEZNIČNÍ PROVOZ cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 úvodní informace cvičení Ing. Vojtěch Novotný Ústav dopravních systémů (K612) budova Horská, kancelář A433 mail: novotvo4@fd.cvut.cz webové stránky

Více

Ing. Zuzana Čechová, Ph. D. Louny,

Ing. Zuzana Čechová, Ph. D. Louny, ČD a autobusová doprava Ing. Zuzana Čechová, Ph. D. Louny, 8.10.2015 Agenda 1. Projekty spolupráce ČD a autobus 2. Konkurenceschopnost vlak vs autobus v dálkové dopravě 3. Rozhodovací mechanismus o budoucím

Více

Strategie rozvoje dálkové železniční dopravy

Strategie rozvoje dálkové železniční dopravy Strategie rozvoje dálkové železniční dopravy Ing. Vít Sedmidubský Ing. Jindřich Kušnír Czech Raildays 2010 15. 17. 6. 2010, Ostrava Historie budování žel. infrastruktury 90. léta - výstavba železničních

Více

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Hynek Mašata CE-Traffic, a.s. Sokolovská 192/79 186 Praha 8, Česká republika Výsledky za 4. čtvrtletí Kraj Vysočina 1.4.213 3.4.213

Více

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 ŽELEZNIČNÍ PROVOZ cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 Železniční vozidla železniční vozidla Co je to vlak? CO JE TO VLAK? Vlak je sestavená a svěšená skupina vozidel* označená stanovenými návěstmi

Více

Řazení konvojů vozidel - návoz na akci NDŽ Hradec Králové Čtvrtek Pátek : Pátek : Pátek

Řazení konvojů vozidel - návoz na akci NDŽ Hradec Králové Čtvrtek Pátek : Pátek : Pátek stav: 14.9.2015 Řazení konvojů vozidel - návoz na akci NDŽ Hradec Králové 2015 Čtvrtek 24.09.2015 - Zvl Sv 37038/ Zvl. Sv 11050/ Zvl. sv 11056 Vrútky (odjezd v 17:00 hod.) - H. Lideč (19:00-19:10) - Olomouc

Více

Sada 3 Inženýrské stavby

Sada 3 Inženýrské stavby S třední škola stavební Jihlava Sada 3 Inženýrské stavby 12. Trasování žel. tratí, speciální dráhy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Brno. Liberec. Karlovy Vary

Brno. Liberec. Karlovy Vary Brno Největší moravské město leží na soutoku Svitavy a Svratky. Jeho dominantou je hrad Špilberk. Je významným průmyslovým a kulturním centrem, městem veletrhů. Otázka: Které město leží pod horou Ještěd?

Více

Zpravodaj Východosaské parostrojní železnice. Ostsächsische Dampfzug-Zeitung Vydání duben 2018 č. 47 Löbau,

Zpravodaj Východosaské parostrojní železnice. Ostsächsische Dampfzug-Zeitung Vydání duben 2018 č. 47 Löbau, Zpravodaj Východosaské parostrojní železnice Ostsächsische Dampfzug-Zeitung Vydání duben 2018 č. 47 Löbau, 08.04.2018 Depo Löbau (Foto: Andreas Wendler 10.05.2015) 25. Dny vlaků v Löbau 12. - 13. května

Více

PREZENTACE PRODUKTU ČD BIKE

PREZENTACE PRODUKTU ČD BIKE PREZENTACE PRODUKTU ČD BIKE Strana 1 17.10.2016 ČD BIKE představení produktu Půjčovny kol ČD Doplňková služba ČD fungující od roku 2003. V provozu od dubna do října každého roku (některé půjčovny celoročně)

Více

Zápis. z jednání o přípravě JŘ 2017/2018 a změně JŘ 2016/2017

Zápis. z jednání o přípravě JŘ 2017/2018 a změně JŘ 2016/2017 Jihočeský koordinátor dopravy JIKORD, spol. s r.o. Areál Vysoké školy technické a ekonomické V Českých Budějovicích Okružní 517/10 370 01 České Budějovice Jednání se uskutečnila ve dnech: Zápis z jednání

Více

Váš vlak jede každou hodinu aneb integrovaný taktový jízdní řád. Michal Drábek

Váš vlak jede každou hodinu aneb integrovaný taktový jízdní řád. Michal Drábek Váš vlak jede každou hodinu aneb integrovaný taktový jízdní řád Michal Drábek 6. února 2013 Švýcarsko země, kde vlaky odlehčují silnicím - 70. léta 20. století: rozvoj automobilové dopravy, dopravní zácpy

Více

Pozvánka na Putování šternberskou historií

Pozvánka na Putování šternberskou historií Pozvánka na Putování šternberskou historií O víkendu 18. a 19.10.2014 proběhne na hradě Český Šternberk další ročník tradiční akce Putování šternberskou historií. Letos to bude již po deváté, kdy budou

Více

nostalgie Parní vlak Depo maloměřice historické autobusy 15 let ids jmk Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje 15 LET ids jmk

nostalgie Parní vlak Depo maloměřice historické autobusy 15 let ids jmk Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje 15 LET ids jmk Dny dopravní nostalgie VÝROČÍ 15 LET Akce na výstavišti historické autobusy Depo maloměřice Parní vlak Leták2019.indd 1 13.6.2019 10:48:21 Dny dopravní nostalgie 15. a 16. 6. 2019 Parní vlak a historické

Více

Požadavky dopravce na dopravní cestu

Požadavky dopravce na dopravní cestu Přednášející: Bc. Marek Binko České dráhy, a.s., www.cd.cz Úvod dopravce je vázán na disponibilní infrastrukturu dopravce není schopen často plnit požadavky zákazníků z důvodu nízké kvality nebo kapacity

Více

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016. ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612)

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016. ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) ŽELEZNIČNÍ PROVOZ cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016 ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) Ing. Vojtěch Novotný budova Horská, kancelář A433 novotvo4@fd.cvut.cz úvodní informace

Více

magnet cestovního ruchu, rekonstrukce topírny Kořenov

magnet cestovního ruchu, rekonstrukce topírny Kořenov magnet VÝTOPNA KOŘENOV cestovního ruchu, vznikla díky projektu rekonstrukce Zubačka unikátní živé kulturní dědictví topírny Kořenov Jizerských hor a Krkonoš Projekt podpory rozvoje infrastruktury cestovního

Více

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: EURASIE Autor: Mgr. Richard Trávníček, Ph.D. Název: Železniční síť

Více

Geografie České republiky. Doprava

Geografie České republiky. Doprava Geografie České republiky Doprava Doprava Poloha ČR uvnitř Evropy usnadňuje rozvoj dopravy a dopravních cest Rozsáhlá dopravní infrastruktura co do rozsahu dopravních sítí (výsledek roztříštěnosti sídelní

Více

MODERNÍ TRENDY V TRAMVAJOVÉ DOPRAVĚ V NĚMECKÝCH MĚSTECH I REGIONECH

MODERNÍ TRENDY V TRAMVAJOVÉ DOPRAVĚ V NĚMECKÝCH MĚSTECH I REGIONECH MODERNÍ TRENDY V TRAMVAJOVÉ DOPRAVĚ V NĚMECKÝCH MĚSTECH I REGIONECH Tramvajová doprava prožívá v západní Evropě svou renesanci. V německých městech starších i novějších spolkových zemí (bývalá NDR) jsou

Více

TERMÍNOVÝ KALENDÁŘ SOUTĚŽÍ ČMSHb ročník

TERMÍNOVÝ KALENDÁŘ SOUTĚŽÍ ČMSHb ročník BUDE UPŘESNĚN NA ZÁKLADĚ ZVOLENÉHO TYPU SOUTĚŽE Extraliga o udržení 1.NHbL o udržení Ex SD Ex MD MČR SŽ MČR MŽ MČR P MČR MP MČR Ž MČR PH TERMÍNOVÝ KALENDÁŘ SOUTĚŽÍ ČMSHb ročník 2012-2013 den datum SOUTĚŽ

Více

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Hynek Mašata CE-Traffic, a.s. Sokolovská 192/79 186 Praha 8, Česká republika Výsledky za 3. čtvrtletí Kraj Vysočina 1.1.213 3.1.213

Více

VLAKY pro přepravu pošty

VLAKY pro přepravu pošty Odbor technologie a organizace dopravy VLAKY pro přepravu pošty GVD 2009/10 Platí od 13.12. 2009 Schváleno ředitelem Odboru technologie a organizace dopravy dne 20.10. 2009 (č.j. 2000/ 2009- ŘTOD - 13/1)

Více

Panství Bechyně. Významnou součástí nabídky Panství Bechyně je ubytování v několika lokacích.

Panství Bechyně. Významnou součástí nabídky Panství Bechyně je ubytování v několika lokacích. Panství Bechyně Panství Bechyně Společnost Panství Bechyně s.r.o. Vám nabízí široké spektrum služeb, a to nejen pronájem konferenčních a školicích prostor, ale také zajištění programu, koordinace akcí,

Více

Akce spolku Posázavský Pacifik

Akce spolku Posázavský Pacifik Akce spolku Posázavský Pacifik V sobotu 29.8.2015 se koná několik železničních akcí a 2 z nich pořádá i spolek Posázavský Pacifik. Jedná se o oslavy výročí 120 let od zahájení provozu na trati Benešov

Více

ELEKTRICKÉ LOKOMOTIVY

ELEKTRICKÉ LOKOMOTIVY ELEKTRICKÉ LOKOMOTIVY FRANTIŠEK PALÍK Křižíkova elektrická lokomotiva z roku 1905 pro Vídeňskou městskou dráhu po přestavbě v roce 1927 pro ČSD jako E 225.001 Počátkem 20. let minulého století vznikl na

Více

PRO REGIONÁLNÍ A DÁLKOVOU DOPRAVU. Odborný seminář DOPRAVNÍ OBLUŽNOST 2011 aneb po Ústeckém kraji bez auta. Ing. Jan Plomer

PRO REGIONÁLNÍ A DÁLKOVOU DOPRAVU. Odborný seminář DOPRAVNÍ OBLUŽNOST 2011 aneb po Ústeckém kraji bez auta. Ing. Jan Plomer OBNOVA VOZIDLOVÉHO PARKU ČD, a.s. PRO REGIONÁLNÍ A DÁLKOVOU DOPRAVU Odborný seminář DOPRAVNÍ OBLUŽNOST 2011 aneb po Ústeckém kraji bez auta Ing. Jan Plomer Odborný seminář DOPRAVNÍ OBSLUŽNOST 2011 21.

Více

Exposé lokalit Podnikatelské zóny

Exposé lokalit Podnikatelské zóny Exposé lokalit Podnikatelské zóny Stadt Weiden i. d. OPf. Stabsstelle Wirtschaftsförderung Stephan Jarmer Dr.-Pfleger-Straße Weiden Telefon + 0-0 Fax + - Mobil + 0 stephan.jarmer@weiden-oberpfalz.de www.weiden-oberpfalz.de

Více

Na nádraží v Brně-Horních Heršpicích se staví, vlaky dočasně nahradí autobusy

Na nádraží v Brně-Horních Heršpicích se staví, vlaky dočasně nahradí autobusy Odbor komunikace tiskové oddělení Ondřej Kubala, T: 972 232 299, M: 724 977 822, e-mail: kubala@cd.cz Brno, 12. února 2008 Na nádraží v Brně-Horních Heršpicích se staví, vlaky dočasně nahradí autobusy

Více

Požadavky cestujících na železniční dopravu v současnosti a v roce 2030

Požadavky cestujících na železniční dopravu v současnosti a v roce 2030 Czech Raildays 2013, Ostrava 18. 6. 2013 Požadavky cestujících na železniční dopravu v současnosti a v roce 2030 Miroslav Vyka // SVAZ CESTUJÍCÍCH VE VEŘEJNÉ DOPRAVĚ// prezident www.svazcestujicich.cz

Více

cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2017/2018

cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2017/2018 cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2017/2018 úvodní informace cvičení Ing. Vojtěch Novotný Ústav dopravních systémů (K612) budova Horská, kancelář A433 mail: novotvo4@fd.cvut.cz webové stránky předmětu: www.zelp.fd.cvut.cz

Více

ŠETRNÉ K PŘÍRODĚ KVALITNÍ ZDRAVOTNĚ NEZÁVADNÉ- BEZPEČNÉ

ŠETRNÉ K PŘÍRODĚ KVALITNÍ ZDRAVOTNĚ NEZÁVADNÉ- BEZPEČNÉ 2 0 1 6 / 2 0 1 7 ŠETRNÉ K PŘÍRODĚ KVALITNÍ ZDRAVOTNĚ NEZÁVADNÉ- BEZPEČNÉ www.vlacky.cz VLÁČKODRÁHY 44083 Vláčkodráha 23 kusů Rozměr sestavené stavebnice: 45 x 45 cm Doporučená cena: 425 Kč 50048 Vláčkodráha

Více

Otázky z problematiky TR 10 pro zaměstnance se zkouškou O-04a

Otázky z problematiky TR 10 pro zaměstnance se zkouškou O-04a Page 1 of 5 PROCESNÍ LISTY ČÍM SE ŘÍDÍME POKYNY A INFORMACE NOVINKY KONTAKTY Úvod / Pokyny a informace / Příprava na zkoušky / Testové otázky osobní přepravy TESTOVÉ OTÁZKY OSOBNÍ PŘEPRAVY Otázky z problematiky

Více

Výluky na období 04.05.2015-10.05.2015 160 - Plzeň - Žatec (a zpět)

Výluky na období 04.05.2015-10.05.2015 160 - Plzeň - Žatec (a zpět) Výluka v úseku: Plasy - Kaznějov Výluky na období 04.05.2015-10.05.2015 160 - Plzeň - Žatec (a zpět) Datum konání: 01.05.2015 00:00 hod. - 08.06.2015 23:59 hod. Trať: 160 - Plzeň - Žatec (a zpět) Stanice:

Více

Výluky na období 27.04.2015-03.05.2015 160 Výluka v úseku: Plasy - Plzeň hlavní nádraží Typ: Datum konání: Trať: Stanice: Omezení služeb:

Výluky na období 27.04.2015-03.05.2015 160 Výluka v úseku: Plasy - Plzeň hlavní nádraží Typ: Datum konání: Trať: Stanice: Omezení služeb: Výluky na období 27.04.2015-03.05.2015 160 - Plzeň - Žatec (a zpět) Výluka v úseku: Plasy - Plzeň hlavní nádraží Datum konání: 15.04.2015 00:00 hod. - 30.04.2015 23:59 hod. Trať: 160 - Plzeň - Žatec (a

Více

Rakouská severozápadní dráha v Praze

Rakouská severozápadní dráha v Praze Rakouská severozápadní dráha v Praze Rakouská severozápadní dráha (ÖNWB) byla jednou z nejvýznamnějších dopravních společností v českých zemích druhé poloviny 19. století. Vždyť od roku 1869, kdy byla

Více

SEŠITOVÝ JÍZDNÍ ŘÁD. 532 nákladní pro tratě

SEŠITOVÝ JÍZDNÍ ŘÁD. 532 nákladní pro tratě Správa železniční dopravní cesty, státní organizace SEŠITOVÝ JÍZDNÍ ŘÁD 532 nákladní pro tratě Kralupy nad Vltavou Neratovice (Všetaty) Čelákovice Neratovice Čelákovice Mochov Platí od 9. prosince 2012

Více

SEŠITOVÝ JÍZDNÍ ŘÁD 303

SEŠITOVÝ JÍZDNÍ ŘÁD 303 O K D, D O P R A V A, a. s. O S T R A V A SEŠITOVÝ JÍZDNÍ ŘÁD 303 pro tratě Ostrava střed - Zárubek Zárubek - Ostrava-Kunčice Bohumín - Louky nad Olší Karviná-Doly - Albrechtice u Českého Těšína Karviná-Doly

Více

Cyklovlaky, cyklobusy v okolí Prahy.

Cyklovlaky, cyklobusy v okolí Prahy. Cyklovlaky, cyklobusy v okolí Prahy. V nové sezóně mají výletníci v okolí Prahy další možnosti, jak si díky vlaku nebo cyklobusu prodloužit a zpestřit výlet. Nové výletní vlaky vyjedou do Českého ráje,

Více

Statistická ročenka Skupiny České dráhy

Statistická ročenka Skupiny České dráhy 2012 Statistická ročenka Skupiny České dráhy Obsah 2 Kolejová vozidla 4 Zaměstnanci 5 Osobní přeprava 6 Nákladní přeprava 9 Dopravní výkony 12 Hospodaření 14 Schéma sítě 16 Identifikační a kontaktní údaje

Více

SEŠITOVÝ JÍZDNÍ ŘÁD. 543 nákladní

SEŠITOVÝ JÍZDNÍ ŘÁD. 543 nákladní Správa železniční dopravní cesty, státní organizace SEŠITOVÝ JÍZDNÍ ŘÁD 543 nákladní pro tratě Cheb Hranice v Čechách (Cheb) Tršnice Bad Brambach Tršnice Luby u Chebu Platí od 14. prosince 2008 Schváleno

Více

Koncept provozu elektrických dvouzdrojových vozidel v regionální železniční dopravě v Kraji Vysočina

Koncept provozu elektrických dvouzdrojových vozidel v regionální železniční dopravě v Kraji Vysočina Koncept provozu elektrických dvouzdrojových vozidel v regionální železniční dopravě v Kraji Vysočina Jaroslav Novák UNIVERZITA PARDUBICE Dopravní fakulta Jana Pernera Katedra elektrotechniky, elektroniky

Více

Koncepce modernizace železniční sítě v ČR

Koncepce modernizace železniční sítě v ČR Koncepce modernizace železniční sítě v ČR Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie Praha, 27. listopadu 2014 Vstupy do koncepce požadavky na infrastrukturu z dopravního trhu nákladní doprava osobní regionální

Více

EXKURZE CMB DO NĚMECKA

EXKURZE CMB DO NĚMECKA EXKURZE CMB DO NĚMECKA Drážďany jako partner v projektu Central MeetBike Evropský kontext Drážďany jsou hlavním městem Svobodného státu Sasko s více než 500 000 obyvateli. 800 let staré město leží v údolí

Více

šetrné k přírodě kvalitní zdravotně nezávadné- bezpečné

šetrné k přírodě kvalitní zdravotně nezávadné- bezpečné 2014 2015 šetrné k přírodě kvalitní zdravotně nezávadné- bezpečné www.vlacky.cz vláčkodráhy 50048 Vláčkodráha Ovál 25 kusů Rozměr sestavené stavebnice: 60 x 45 cm Doporučená cena: 480 Kč 50028 Vláčkodráha

Více

Podobně jako v předcházejících letech bude během letošních Vánoc a Silvestra upraven provoz Pražské integrované dopravy, a to následujícím způsobem:

Podobně jako v předcházejících letech bude během letošních Vánoc a Silvestra upraven provoz Pražské integrované dopravy, a to následujícím způsobem: INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ Číslo 22/2012 Vyšlo 17.12.2012 Obsah Předvánoční posílení tramvají a autobusů PID... 1 Vánoční a novoroční provoz PID 2012... 1 Zřízení druhé zastávky Strašnická pro linku 196... 3

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

M. Langer: České fotografie v darech německých institucí pro Wikimedia Commons. Wikikonference, 5. prosince 2009

M. Langer: České fotografie v darech německých institucí pro Wikimedia Commons. Wikikonference, 5. prosince 2009 M. Langer: České fotografie v darech německých institucí pro Wikimedia Commons Wikikonference, 5. prosince 2009 Wikimedia Commons Společné úložiště svobodného multimediálního obsahu. Vše pod svobodnými

Více

Jízdní řád Praha a Středočeský kraj

Jízdní řád Praha a Středočeský kraj Jízdní řád 2019 Praha a Středočeský kraj 21. 11. 2018 Jízdní řád 2019 Platí od neděle 9. prosince 2018 V Praze ujedou vlaky v novém jízdním řádu 5,8 milionu kilometrů, to je oproti současnému jízdnímu

Více

Soutěž. eská Kamenice B Jindřichův. radec B Kadaň F Klášterec ad Ohří G Kroměříž D Kutná ora G Litomyšl C Nový Jičín olná C Prachatice G Spálené

Soutěž. eská Kamenice B Jindřichův. radec B Kadaň F Klášterec ad Ohří G Kroměříž D Kutná ora G Litomyšl C Nový Jičín olná C Prachatice G Spálené eská Kamenice B Jindřichův www.historickeputovani.cz radec B Kadaň F Klášterec ad Ohří G Kroměříž D Kutná Třeboň Nový Jičín Kutná Hora ora G Litomyšl C Nový Jičín olná C Prachatice G Spálené Jindřichův

Více

Vysokorychlostní železnice větší kvalita života

Vysokorychlostní železnice větší kvalita života Praha a Středočeský kraj: Místo pro život 11.6.201 Stanice Champagne-Ardenne TGV, FR Vysokorychlostní železnice větší kvalita života Petr Šlegr, CEDOP VR propojení v Evropě Relace Vzdálenost Jízdní doba

Více

Projekt Vlak pro EVROPU 2006

Projekt Vlak pro EVROPU 2006 Projekt Vlak pro EVROPU 2006 VLAK PRO EVROPU 2006 Něco JINÉHO než očekáváte Towarzystwo im. Edyty Stein / Edith-Stein-Gesellschaft Wroclaw Sdružení pro jazykovou a kulturní výměnu pořádá spolu s Německým

Více

Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém

Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém Velmi cennou součástí sbírky rostlin pěstovaných v Květné zahradě v Kroměříži je také kolekce kamélií čítající 40 vzrostlých stromů a stejný počet menších rostlin

Více

HOTEL ZÁMEK VELKÁ BYSTŘICE

HOTEL ZÁMEK VELKÁ BYSTŘICE HOTEL ZÁMEK VELKÁ BYSTŘICE Původní tvrz ze 14. století, přebudovaná na renesanční zámek, ke které později přibyly i barokní prvky. Až do konce Druhé světové války byl zámek součástí pivovaru. Poté se stal

Více

Stav informací k 1. 4. 2016. Změny v období po termínu uzávěrky vyhrazeny.

Stav informací k 1. 4. 2016. Změny v období po termínu uzávěrky vyhrazeny. Stav informací k 1. 4. 2016. Změny v období po termínu uzávěrky vyhrazeny. 14. května Odemykání točny Valašské Meziříčí Olomouc a zpět Lok.: T334.090, Souprava: Ce Olomouc - Prostějov a zpět Lok.: 534.432,

Více

MĚSTSKÁ DOPRAVA v ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Staré Hodějovice - Pražské sídliště. Pracovní den

MĚSTSKÁ DOPRAVA v ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Staré Hodějovice - Pražské sídliště. Pracovní den - točna Nádraží Strakonická - Möbelix Průběžná U Trojice Nádraží - točna od.. 1 3 5 6 8 4 5 Pracovní den Sobota Prázdniny Neděle, svátky 4 31 43e 55 e 9n 39e 48 56e 4 36e 48e 56 e z 9e 43e 58e z 8 43e

Více

Pracovní den. 03 31 51 15 37 01 25 54 23 50 17 50 17 43 21 06 11 h 53 h 23 h

Pracovní den. 03 31 51 15 37 01 25 54 23 50 17 50 17 43 21 06 11 h 53 h 23 h - vlečka Nádraží od.. 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 26 27 30 31 32 33 33 28 51 37 51 35 50 33h 00 30 00 30 00 30 00 30 57 32 36 52 24 40 56 28 45 25 45h 40 43 h 53h h Pracovní den Sobota Pracovní Pracovní den den

Více

Výkony železnice v Rusku v roce 2002

Výkony železnice v Rusku v roce 2002 Tabulka 1: Základní ukazatele železnic Výkony železnice v Rusku v roce 2002 Ukazatele ve srovnání s rokem 2001 uskutečněno rozdíl + - % Vytížení vozů, v mil. t. 1084,3 +28,2 102,7 Objem přepravy zboží,

Více

Nově přijatá a připravovaná TSI

Nově přijatá a připravovaná TSI Vývoj v technické normalizaci a železniční interoperabilitě Radek Čech ACRI Akademie 2011, Praha, 04.05.2011 RISC Výbor pro železniční interoperabilitu a bezpečnost zřízený na základě směrnice 2008/57/ES

Více

Budoucnost regionálních drah SŽDC

Budoucnost regionálních drah SŽDC Budoucnost regionálních drah SŽDC Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie Topoľčany, 21. 4. 2015 Regionální dráhy - 40 % železniční sítě - cca 5,5 % dopravních výkonů v osobní dopravě - cca 2,6 % dopravních

Více

Výluky na období 20.04.2015-26.04.2015 160 - Plzeň - Žatec (a zpět)

Výluky na období 20.04.2015-26.04.2015 160 - Plzeň - Žatec (a zpět) Výluka v úseku: Plasy - Plzeň hlavní nádraží Výluky na období 20.04.2015-26.04.2015 160 - Plzeň - Žatec (a zpět) Datum konání: 15.04.2015 00:00 hod. - 30.04.2015 23:59 hod. Trať: 160 - Plzeň - Žatec (a

Více

RYCHLÉ ŽELEZNIČNÍ SPOJENÍ PRO LIBERECKÝ KRAJ

RYCHLÉ ŽELEZNIČNÍ SPOJENÍ PRO LIBERECKÝ KRAJ RYCHLÉ ŽELEZNIČNÍ SPOJENÍ PRO Martin Půta, hejtman Libereckého kraje Czech Raildays 2018, Ostrava 19. června ÚVOD Seznam aktuálních priorit Kraje pro jednání s Vládou ČR: 1. Neexistence rychlého železničního

Více