Česká vědeckotechnická společnost Komise jaderné techniky Odborná skupina RADIOIZOTOPY a Československá Komise pro atomovou energii SEMINÁŘ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Česká vědeckotechnická společnost Komise jaderné techniky Odborná skupina RADIOIZOTOPY a Československá Komise pro atomovou energii SEMINÁŘ"

Transkript

1 Česká vědeckotechnická společnost Komise jaderné techniky Odborná skupina RADIOIZOTOPY a Československá Komise pro atomovou energii SEMINÁŘ JADERNÉ METODY V HORNICTVÍ, GEOLOGII, GEOFYZICE A GEOCHEMII SBORNÍK ANOTACÍ PŘEDNÁŠEK ŕ O í SLAPY-NOVÁ RABYNf, 9.-ÍL

2 česká vědeckotechnická - Komise jaderné techniky - - Odborná skupina ^ADICIZCTCPÍ a československá komitse pro atomovou e.i J E M I N Á 5 JAäiáRNá METCDÍŕ V HCHNICIVÍ, G-2CL0GII, OiOfYZICiS A GIQCH2MII oborník anotací pŕednášek vil opy - Nová Ha by ně

3 Hornický ústav ČJAV, Praha P dop2ktlvl JADSňMCd ikátuj V HU-íNICTVÍ Pro vypracovaní perspektivních směrů využití jaderných metod v hornictví a príbuzných oborech vycházíme ze současného stavu jejich rozšíření. Máme na mysli tři základní skupiny: metody ^ama, metody neutronové a beta; toto rozdělení umožňuje ve stručnosti 2hodnotit dosavadní rozvoji aplikací jaderných me~ tod a zároveň ukázat na hlavní smery budoucího jejich uplatnění do konce tohoto tisíciletí.

4 DANIEL,J, - O čôup, Geologický prieskum Liberec, Kovoveská Huta POUŽITIA GANU-GÁÍÚA KAäOTÁŽE PH5 KVANTITATÍVNE otanoveniá OBSAHU NblDI NA LOŽIJKU NOVOVaoKA HUTA Pri prieskume a tazbe na ložisku Novoveská iluta informácie potrebné pre kvantitatívna a kvalitatívne vyhodnotenie rudnej Cu polohy a interpretáciu hornín boli získavané tradičným spôsobom (odber jádra a chemická analýza). Tento spôsob bol zdĺhavý a okrem toho výnos jádra hlavne zu zrudnených úsekov nie je vždy dostatočný, pre objektívne vyhodnotenie rudnej polohy. Pretj sme pokusne započali s metodou jadrovej gama - gama karutáže v selektívnej modifikácii. K tomu, aby sme mohli úlohu riesií, urobili sme rac* ^^slalových, ako i meraní in situ. Boli získané základné závislosti potrebné pre interpretáciu: vplyv priemeru vrtu vplyv dĺžky sondy vplyv výplachu a paženia. Ďalej bol sledovaný optimálny čas potrebný pre meranie 1 bodu. Po získaní týchto závislostí sme na základe porovnania nameraných hodnot a ich porovnania s chemickými analýzami zhotovili é ra^y pomocou ktorého je možné stanovit na základe nameraných hodnot gama - gama karotáže selektívnej, obsahy Cu pozdĺž vrtu.

5 oimon,l. Hornický ústav ísav, Praha KÁN8KÝ,J. Metrostav, n.p., Praha TZSAik,J, Projektový ústav dopravních a inženýrských staveb, Praha DŮLNÍ KAiíCTÁŽ GAMA-GAMA?Sl VÍÓTAVBS P.-ÍAŽJKÍHO METfíA Metoda důlní karotáže gama-gama byla použita ke karotáži úzkoprofilových vrtů horizontálních a mírné dovrchních, vedených oboustranně pod Vltavou při budování trasy A pražského Metra. Pomocí důlní károtážní soupravy HCÚ 22 ŠD mohly být spolu s geologickým vyhodnocením vymezeny tektonicky rozrušené, málo stabilní a na soudržné úseky po délce každého vrtu. Použitá metodika umožnila rychle získat podklady pro vlastní ražbu tuxielů pomocí sovětského mechanizovaného razícího čtitu.

6 V. - VAJDOVÁ,b. Geologický průzkum ii.p., Latruva - Hrabová APLIKACE jadíitííícil itillod Pili KAiiCl/iŽI PiíÚZKUMNŽCii VxíTÚ NA UdLÍ, PLYN A NJUUJÍ PtiCVÁi)ŽNřCri GiXL03lCKÍM PnÔZKUMiM OoTiUVA V příspěvku jací. uvede.\/ některé výsledky měření neutron- ^amumetrie NuK, ^amametrie GK a aama-ei 3^aittetrie GGK ve vrtech prováděných na uhelných, plynových a nerudních problémech, pŕedevsím z Ostravsko-karvinské pánve. Zvláštní pozornost je věnována způsobu cejchování sond, prínosu dvojrozměrné sondy pro merení NGK a sondy pro současné měření GGK a GK. Jsou uvedeny ukázky využití jaderných metod pro stanovení celkové pórovitosti, popelnatosti a jílovit*3ti vrstev a popelnatosti uhelných slojí z vybraných vrtů Ostravsko-karvinské pánve. Dále je uvedena ukáaka určování výplně dutin ve vrtu na cementárske suroviny z okolí Hranic na Moravě.

7 ÚÁŇA,J. - KOŘALKA,o. Geoinduatria Praha, Karotázní středisko Tuchlovice JPAKTKGMÍTRICKÍÍ M2TCDI V KAROTÁŽ1 V posledních letech došlo k prudkému rozvoji radionuklidových metod pri průzkumu geologických vrtů na rudy, fluority a jiná ložiska. Ve specializovaném oboru užité geofyziky, karotéži, se vedle metod měření přirozené radioaktivity, hustotní nebo selektivní modifikace gama - gama karotáže a neutronových metod začaly používat spektrometrické metody. Největší význam se předpokládá při použití různých forem aktivační analýzy nebo ostatních variant jaderné fyziky, používající k vyvolání jaderných dějů toků neutronů. V karotážním středisku Tuchlovice n.p. Geoindustria byly tyto metody uplatněny zejména při průzkumu rud a fluoritů. K aktivaci se používá přirozených zdrojů neutronů, především Am~Be o aktivitě 3-10 Ci. K registraci slouží spektrometry československé nebo zahraniční výroby, schopné provozu až do 1000 m hloubky vrtu. V referátu jsou ukázány dosavadní výsledky těchto prací a diskutována perspektiva uplatnení radionuklidových metod v následujícím pětiletém plánu.

8 MATQLIN.M. Přírodovědecká fakulta University Karlovy, Praha MAPA RADIOAKTIVIT* HOHNIN Čáofí Z výsledků regionálních a detailních leteckých, automobilových, pozemních peších a laboratorních měření radioaktivity hornin byla v období sestavena a interpretována mapa izolinií radioaktivity hornin ČJJH měřítek 1: , l:?c0 000 a 1: Problematika konstrukce jednotné mapy z výsledků měření různými aparaturami a metodami byla řešena na základe analysy rozdílnosti výsledků měření úhrnné aktivity gama hornin dosud užívanými způsoby. Údaje mapy radioaktivity hornin 533íí a statisticky zpracované výsledky laboratorních měření radioaktivity horninových vzorků charakterizují radioaktivní vlastnosti regionálních struktur Českého masivu a Západních Karpat. Souborné hodnocení získaných výsledků charakterizuje rozšíření K, U, Th v horninách ČSSR a řeší problematiku vatahu radioaktivních prvků v horninách k některým horninovým parametrům.

9 PODKAOKÍjP. - HEJL,V. - ZEMAN,J. - DUBAN3KY,A. Geologický ústav čoav, Praha MA3TALKA,A. - FxiÁNA,J. Ústav jaderné fysiky uoav, ľiež u Prahy NĚKTEŘÍ APLIKACE JADERNÍCH METOD P Si otudiu ZLOMOVÍ CH OBLASTÍ V referátu jsou uvedeny predpoklady využití jaderných metod pro studium zlomových oblastí, zejména metody gama - spektrometrického stanovení nízkých koncentrací U, Th, K a neutronové instrumentální aktivační analýzy. Použité analytické postupy jsou diskutovány zvláště z hlediska jejich citlivosti a přesnosti vzhledem k různým typům zkoumaných vzorků hornin. Na závěr jsou uvedeny některé výsledky praktických aplikací.

10 ik.k:. - HRUBÍ,M. - Tďŕ^NA.P. Výzkumný úst&v hnedého uhli, Must 3 VYUŽITÍ Ě4JTCJJIKÍ Mä&SNÍ PitUCZ3NŕJH CtíôAtfÔ TRITIA A UHLÍKU 14 V HíDaOGECLOGIJKÍGH APLlKAJÍCil V referátu je krátce popsána metodika měření přirozených obsahů obou radionuklidú, chemická úprava vzorků, parametry použitého spektrometru. Dále jsou v referátu uvedena jednotlivá hydrogeologické měření, při kterých bylo použito techniky měření přirozených obsahů tritia. Měření přirozených obsahů tritia a uhlíku-14 umožňuje datování vod. Tritiovou metodou je možno datovat vody v rozmezí 0-30 roků, radiokarbonovou metodcu je možno datovat v rozmezí Aj C00 roků. V referátu jsou uvedeny výsledky datování vybraných pramenů a vodních horizontů z lokalit ľeplicka, Mostecka, Sokolovska, Hodonínska. U vybraných aplikací je uveden i ekonomický přínos použité metodiky.

11 HANZLÍK, J. Hornický ústav čôav, Praha VÍ2KUM ápojitootí ODPADNÍCH VOD o M1N3HÁLNÍMI PRAMENÍ V rámci hydrogeologického výzkumu užšího zřídelního území v Karlových Varech se koncem roku 1972 uskutečnil výzkum původu a zdrojů znečištění pramenů minerální vody. 2 charakteru určitého zamorení minerální vody se usoudilo, že hlavní zdroj tvoří odpadní vody ze Zámeckého vrchu. Výzkum se proto zaměřil na zjištění spojitostí předpokládaných míst zdrojů znečištění s minerálními prameny. Při výběru vhodného indikátoru se muselo přihlédnout k určité specifičnosti prostředí pro označení odpadních vod stopovací látkou a chemickém složení minerálních vod. Pro tento účel vyhovoval radionuklid brom-82. Výchozí dávka se volila tak, aby v odběrových místech aktivita vzorku vody nepřekročila hodnotu 10u Ci.1-1. Radionuklidem se označilo potrubí v Muzejních sadech nad prameny minerální vody, které vyvěrají na Kolonádě českosíovensko-sovětského přátelství. Označení vymezeného úseku se provedlo s použitím neaktivního nosiče (KBr). Pro odběry vzorků vody se vybraly vývěry minerální vody a síí pozorovacích vrtů v Muzejních sadech. Pokusem s použitím radionuklidu brom-82 se prokázala spojitost mezi odpadními vodami Zámeckého vrchu a některými vývěry minerální vody. První projevy indikátoru se zjistily v pozorovacích vrtech na svahu nad prameny minerální vody. Tyto nálezy dále ukázaly, že odpadní vody kontaminují puklinový" systém v žulovém masivu, iib který je vázán oběh minerální vody.

12 HULLA.J. - RAVINGSR,a. Katedra gectechniky SvF dvšt, Bratislava 10 POZNATKÍ 2 VYUŽITIA RÁDIONÚKLIDOVÍCH M3RANÍ V GEOTECHNIKiS Naše práce zameriavame ri3 aplikáciu rádioindikačných sledovaní pomocou zriecíovacej metody a metody sledovania vertikálneho pohybu vody vo vrtoch. xíádioaktívne indikátory umožňujú v značnej miere eliminovat rušivé faktory pri meraniach, a okrem toho rozširujú oblasi použitia metód \r porovnaní s klasickými metodami meraní. Vykonali sme laboratórne preskúmania drenážneho vplyvu vrtu a filtračného obsypu na ätrbinovom modeli, sledovali proces starnutia pozorovacích objektov, ovplyvnenie ponorných detektorov absorbovaným a vyplaveným rádioindikátorom, vplyv nerovnomerného tepelného rozdelenia a určenia výpočtových hodnot času. Poínými jednovrtovými meraniami sme sledovali pohyb podzemných a priesakových vod asi na 20 lokalitách. Riešili sa hlavne: 1) problémy vodných stavieb; vplyv napustenia na režim prúdenia, funkcia tesniacich elementov, režim prúdenia v okolí vodného diela, atd*.; 2) Využitie a ochrana podzemných vod v kvartérnych náplavoch; 3) možnosti sledovania vývoja filtračných pretváraní; 4) určenia šmykových ploch v zosunoch, V súčasnosti je možné pomerne s vysokou presnostou stanovova rozdelenie vertikálneho prietoku po hĺbke a jeho zmeny. Pozornos{ venujeme tiež určeniu kvantitatívnych charakteristík horizontálneho pohybu v okolí vrtu z výsledkov meraní vertikálnych parametrov.

13 HALLÍ,J. Ústav experimentální mineralogie a geochemie ČSAV, Praha 11 STANOVENÍ VLHKOSTI PÔD NSUTilONOVCU SONDOU TESLA NZK 203 J neutronovou sondou NZK 203 vyrobenou n.p. Tesla Přemyšlení byle provedeno několik tisíc měření vlhkosti v laboratorních a zejména v terénních podmínkách. Sonda pracuje na principu zpomalování rychlých neutronů prostředím, které obsahuje vodík. Jako zdroj rychlých neutronů je použito 24 " 1 Am-ae, 30 mci, tok (7,? - Q,75).1O 4 n.s" 1. Tok pomalých neutronů je závislý na obsahu vodíku, tedy na vlhkosti prostředí. S růstem objemové vlhkosti prostředí roste i četnost registrovaných impulzů. Byly sestrojeny kalibrační křivky pro různé typy půd, část naměřených výsledků byla porovnána s výsledky stanovení vlhkosti vážkovou metodou v laboratoři. Dosažené výsledky potvrdily vhodnost přístroje NZK 203 pro rychlé, nedestruktivní stanovení obsahu vlhkosti v půdách a to zejména tam, kde provádíme periodická měření ve stejných měřících místech. Sondu je možno použít k nedestruktivnímu stanovení vlhkosti půd v místě osazeném vhodnou pažnicí (0 44>5 x 2,5 mm, ČSN 42?71:>), v hloubce 0,5-10 m. Je-li pro měřenou půdu k disposici kalibrační křivka, určíme hodnotu objemové vlhkostijv (dle ČSN 73137P hmotnost vody v objemové jednotce měřené látky - kg.m ), bez kalibrační křivky je možno sestrojit pro měřený profil křivku vlhkostního profilu pomocí hodnot četnosti impulzů, která umožňuje orientační posouzení.

14 x FILGAS,R. Hornický ústav ČSAV, Praha 1 2 ÍZJSNÍ PRO STANOVENÍ PŘIROZENÍCH AKTIVIT TRITIA V VODJS Nutnost využití přirozených radionuklidů v hydrologickém výzkumu v rámci Hornického ústavu ČSAV si vyžádala realizaci září sení pro stanovení specifické aktivity tritia v povrchových i podzemních vodách. V letech bylo v HOÚ ČSAV navrženo a postaveno 2aŕízení a vypracován postup pro rutinní měření specifické aktivity tritia ve vzorcích vod v intervalu jednotek až stovek TU. (1 TU = 7,19 rozpadu za min. vil vody). Jsou popsány jednotlivé části zařízení: elektrolytická baterie pro isotopické obohacování tritia ve vodě, vakuová aparatura pro přípravu plynové náplně pro proporcionální počítač ze vzorku vody, velkoobjemový proporcionální počítač vyznačující se nízkým pozadím, s vnitřním plněním a mesonovou ochranou ve stínícím krytu a elektronická vyhodnocovací aparatura sestavené zásadně z prvků napájených z baterie za účelem eliminace možných signálů z rozvodné elektrické sítě. x nyní Ústav hygieny záření, Praha

15 Š1LAH,J. Katedra lékařské fyziky a nukleární medicíny Lékařské fakulty hygienické UK, Praha STABILITA bcintilačních DSTEKTCRÔ PSi ZTÍŽäNÍCH PJÍACOVNÍCH PODMÍNKÁCH Jsou shrnuty výsledky měření stability scintilačních detektorů v závislosti na a) ustalovacích podmínkách fotonásobiče b) době provozu c) proudovém zatížení fotonásobiče a d) změně pracovní teploty. Na základě studia odborné literatury a vlastních měření na tuzemských výrobcích je diskutován vliv uvedených faktorů na změnu výsky signálních impulsů a na četnost signálních impulsů měřených ve fotopíku a plošine scintilačních radiometrů. Jsou uvedeny závěry o teplotní závislosti výsledných parametrů nejčastěji používaných kombinací scintilátorů a fotonásobičů a o možnostech snížení vlivu teploty na výšku signálních impulsů.

16 SLEZÁK,V. 14 Tesla, Výzkumný ústav přístrojů jaderné techniky, Premyslení Ř2N06NŽ: iiadicnuklidová PilíiTHOJS Je uveden přehled a princip řešení několika přenosných přístrojů z Tesly VÚPJT Přemyšlení. Budou diskutovány vlastnosti "Tlouštkoměru RZT 101" určeného na príklad ke kontrole stavu opotrebení ocelového potrubí v průmyslu. Dále je uvedeno několik typů přenosných souprav pro měření objemové vlhkosti a hmotnosti, Dalším přístrojem je "Přenosný spektrometr NZG 201" vhodný pro vyhodnocení libovolného typu radioaktivního zářeni podle volby detekční jednotky.

17 15 8ANDA,Z. Radiochemická laboratoř, Ústav nerostných surovin, Kutná Hora NEUTRONOVÁ A GAMA AKTIVAČNÍ ANALÝZA N3R0STNÍCH MATERIÁLŮ Aktivační analýza jako jedna z metod nachází v současné době široké uplatnění v praxi, mimo jiné též v oboru geologie. Reaktorová neutronová aktivační analýza (NAA) využívající polovodičové gama spektrometrie má ze všech aktivačních metodik nejširší analytické možnosti a nejvyšší citlivost. V závislosti na povaze analyzovaného materiálu je nedestruktivně možno stanovit až 40 prvků, jejichž obsahy jsou někdy až v oblasti ppb (10 %). 3 použitím radiochemických separačních postupů je možno citlivost dále až o několik řádů zvýšit, a tak rovněž rozšířit i paletu stanovitelných prvků (kromě nejlehších a několika dalších prvků je možno prakticky stanovit veškeré prvky). Tento způsob však pro rutinní praxi není tak vhodný jako způsob instrumentální. Spitermální aktivací s použitím speciálních ozaŕovacích pouzder s Cd event. B-Cd filtry je možno potlačit vliv limitují- 56?A 4? cích makroaktivit ^ Mn, ^Na, *%?x Cr, * 3c, x^la a dalších, jež vznikají z terčových jader řídících se převážně l/v zákonem. Tím je umožněno nebo zvýhodněno nedestruktivní stanovení prvků jako As, oe, Br, iíb, 3r, Mo, fíh, Sb, Ba, Sm, Tb, Ta, W, Au, Th, U, Ni aj. IGAA nedosahuje sice takové citlivosti a šíře stanovitelných prvků jako NAA, avšak umožňuje stanovení řady prvků (C, N, 0, P, Mg, Ti, dr, Zr, Nb, Jn, Pb aj.), jejichž stanovení NAA je málo citlivé anebo není umožněno vůbec. Výhodou je možnost nedestruktivně analyzovat větší navážky (až stovky gramů), jež zaručují dostatečnou reprezentativnost vzorků. V ČSoR jako ozařo- ací zdroje pro GAA jsou zatím k dispozici jen betatrony, použitím intenzivnějších (mikrotron, příp. LINAC) je možno citlivost GAA zvýšit o několik řádů.

18 KUNCÍ3.J. Ústav nerostných surovin, Kutná Hora 16 RADIONUKLIDOVÁ RENTGSNFLUORSdCENČNÍ ANALÝZA NE^OoTHÍCli UAT2- R1ÁLÚ Principy radionuklidové rentgenfluorescenčnl metody s diferenčními filtry a s polovodičovým Rtg spektrometrem, přehled dostupných přístrojů, možnosti uplatnění přenosných analyzátorů a polykomponentnich RRF analyzátorů při analýze nerostných materiálů. Zkušenosti s aplikací AdF metody pro analýzu 3n-W rud, koncentrátů těžkých minerálů aj., otázky kalibrace analyzátoru pro jednokomponentní analysu a způsoby automatizované interpretace polykomponentních analýz zahrnující opravu na složení matrice.

19 1 7 KAČENA,V, - BARCALOVA,L. Hornický ústav čoav, Praha PŘÍPRAVA A VYVAŽOVÁNÍ R03SIH0 DIFERENČNÍCH FILTRÔ V práci je popsána metoda prípravy Rossiho diferenčních filtrů Ni/ Co, Mn / Cr pro rentgenfluorescenční analýzu. K príprave bylo použito kysličníku príslušného kovu a jako pojidlo byl použit EPOXY - CHS Filtry vhodné tlouštky (~0,p mm) byly odříznuty z odlitku na stroji Minosecar (NDR) s diamantovým kotoučem. Vyvažování bylo prováděno obrusovaním brusným práškem Karborundum zrnitost 300. otupen vyvážení byl kontrolován měřením diferenčních spekter prvků, jejichž vliv má být použitím Rossiho filtrů eliminován. V naší práci jsou diskutovány možné komplikace a příčiny nedokonalého vyvážení filtrů.

20 ' 4 KVITiCKjJ. - HNATOWICZ.V. Ústav jaderné fyziky Č3A\, íež u Prahy NEDESTRUKTIVNÍ STANOVENÍ MALÝCH MNOŽSTVÍ B A LI METODOU (N,ALFA) REAKCE Je popsána metoda nedestruktivního stanovení malých množství boru a lithia pomocí jaderných reakcí typu 6 Li + n -- -> 3 H + 4 He 10 B + n Metoda dovoluje v případě boru stanovit s dostatečnou 12 2 přesností minimální množství asi 10 atomů boru/cm Popisovaná metoda umožňuje také zjišťovat povrchové rozložení příměsí boru a lithia na vzorku.

21 BOáAK,J. Závod automatizace a mechanizace - CR* OKD, Ostrava 19 APLIKACE RADIGNUKLIDGVYCH ZArilZiSNI V PODMÍNKÁCH 03TRAVSK0- ICARVINoKŽHO REVÍRU Přednáška je průřezem 8-mi let aplikační činnosti RNZ v CKu, kterou zajištuje na důlních i povrchových pracovištích "Závod automatizace a mechanizace GŘ OKD", Všímá si otázek návaznosti RNZ na postupující trond nové techniky v oblasti mechanizace a automatizace hornických procesů na dolech OKR, zejména na úseku horizontální a vertikální dopravy. Dále se zabývá otázkami organizace aplikační činnosti cd projekce pres montáž a servisní službu včetně zkušenosti s agendou schvalovacích řízení hygienickým orgánem. Závěrem je výhled činnosti pro příští léta.

22 KUBÍČZK.P. - krá'z3k,l. - JlRK0VáKÍ,A. Vysoká škola báňská, Hutnická fakulta, Ostrava 20 NŽKTEiíá MäTCJDÍ A NÁVRHÍ ÍÍADICMSTRICKÍCH ČIDEL PRO HORNICTVÍ A ÚPKAVNIOTVÍ V prvé části práce je popsána kombinovaná absorpčně rozptylová metoda pro určování merné hmotnosti materiálu pohybujícího se na dopravníku za predpokladu, že výška vrstvy se nahodile mění. Metoda byla ověřena pri rozlišování kusového uhlí a hlušiny, kdy výška kusů se měnila od 8 do 33 cm a rychlost pohybu materiálu byla 30 cm/s. Jako zářiče bylo použito Gs (140 mci). Velmi vhodné je použití této metody i pro analýzu sypkého materiálu zvlášté v případech, kdy změna merné hmotnosti je doprovázena změnou chemického složení. V druhé části práce je návrh radiometrického čidla pro sledování a řízení rychlosti vynášení rozdružováného materiálu v sazečkách. Využívá se absorpční metody a zdroje záření gama, který se pohybuje v mnohoštěrbinovém kolimátoru.

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENI. (Bl) (") ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ ( 19 ) (13) (SI) Int. Cl. 4. (22) Přihlášeno 22 12 (21) PV 9761-86.

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENI. (Bl) () ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ ( 19 ) (13) (SI) Int. Cl. 4. (22) Přihlášeno 22 12 (21) PV 9761-86. ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ R E P U B L I K A ( 19 ) POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENI (22) Přihlášeno 22 12 (21) PV 9761-86.R 264605 (") (13) (SI) Int. Cl. 4 G 01 N 23/222 (Bl) FEDERÁLNÍ ÚŘAD PRO

Více

:6pt;font-style:normal;color:grey;font-family:Verdana,Geneva,Kalimati,sans-serif;text-decoration:none;text-align:center;font-variant:no = = < p s t y l e = " p a d d i n g : 0 ; b o r d e r : 0 ; t e

Více

Metodický postup stanovení kovů v půdách volných hracích ploch metodou RTG.

Metodický postup stanovení kovů v půdách volných hracích ploch metodou RTG. Strana : 1 1) Význam a použití: Metoda je používána pro stanovení prvků v půdách volných hracích ploch. 2) Princip: Vzorek je po odběru homogenizován, je stanovena sušina, ztráta žíháním. Suchý vzorek

Více

NITON XL3t GOLDD+ Nový analyzátor

NITON XL3t GOLDD+ Nový analyzátor Nový analyzátor NITON XL3t GOLDD+ Ruční rentgenový analyzátor NITON XL3t GOLDD+ je nejnovější model od Thermo Fisher Scientific. Navazuje na úspěšný model NITON XL3t GOLDD. Díky špičkovým technologiím

Více

Analytické metody využívané ke stanovení chemického složení kovů. Ing.Viktorie Weiss, Ph.D.

Analytické metody využívané ke stanovení chemického složení kovů. Ing.Viktorie Weiss, Ph.D. Analytické metody využívané ke stanovení chemického složení kovů. Ing.Viktorie Weiss, Ph.D. Rentgenová fluorescenční spektrometrie ergiově disperzní (ED-XRF) elé spektrum je analyzováno najednou polovodičovým

Více

Mapa kontaminace půdy České republiky 137 Cs po havárii JE Černobyl

Mapa kontaminace půdy České republiky 137 Cs po havárii JE Černobyl Státní ústav radiační ochrany, v.v.i. 140 00 Praha 4, Bartoškova 28 Mapa kontaminace půdy České republiky 137 Cs po havárii JE Černobyl Zpráva SÚRO č. 22 / 2011 Autoři Petr Rulík Jan Helebrant Vypracováno

Více

HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM

HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM Hydrogeologie Hydrogeologie je obor zabývající se podzemními vodami, jejich původem, podmínkami výskytu, zákony pohybu, jejich fyzikálními a chemickými vlastnostmi a jejich interakcí

Více

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi.

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi. MINISTERSTVO DOPRAVY ODBOR SILNIČNÍ INFRASTRUKTURY TP-76 TECHNICKÉ PODMÍNKY GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM PRO POZEMNÍ KOMUNIKACE Část A Zásady geotechnického průzkumu Schváleno : MD-OSI č.j. 485/09-910-IPK/1 ze

Více

Využití metod atomové spektrometrie v analýzách in situ

Využití metod atomové spektrometrie v analýzách in situ Využití metod atomové spektrometrie v analýzách in situ Oto Mestek Úvod Termínem in situ označujeme výzkum prováděný na místě původního výskytu analyzovaného vzorku nebo jevu (opakem je analýza ex situ,

Více

Státní úřad pro jadernou bezpečnost. radiační ochrana. DOPORUČENÍ Měření a hodnocení obsahu přírodních radionuklidů ve stavebních materiálech

Státní úřad pro jadernou bezpečnost. radiační ochrana. DOPORUČENÍ Měření a hodnocení obsahu přírodních radionuklidů ve stavebních materiálech Státní úřad pro jadernou bezpečnost radiační ochrana DOPORUČENÍ Měření a hodnocení obsahu přírodních radionuklidů ve stavebních materiálech SÚJB březen 2009 Předmluva Zákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání

Více

PŘÍSTROJE ODDĚLENÍ UŽITÉ GEOFYZIKY

PŘÍSTROJE ODDĚLENÍ UŽITÉ GEOFYZIKY PŘÍSTROJE ODDĚLENÍ UŽITÉ GEOFYZIKY Gravimetr Digitální gravimetr Scintrex CG-3M. Výrobce Scintrex Limited, Kanada. Používá se v gravimetrickém průzkumu. Měří relativní tíhové zrychlení s citlivostí 1 µgal.

Více

Zkušenosti z MPZ stanovení TZL 2009 na prašné trati a jejich další směr

Zkušenosti z MPZ stanovení TZL 2009 na prašné trati a jejich další směr 1. Úvod Zkušenosti z MPZ stanovení TZL 29 na prašné trati a jejich další směr Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Zdeněk Kysučan VŠB-TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum Vysoká škola báňská

Více

DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ

DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ Milena Vágnerová 1), Jan Brejcha 1), Michal Řehoř 1), Zbyněk Sokol 2), Martin Neruda 3), Jana

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: Chemie. Třída: tercie. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Žák: Průřezová témata

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: Chemie. Třída: tercie. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Žák: Průřezová témata Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Chemie Třída: tercie Očekávané výstupy Uvede příklady chemického děje a čím se zabývá chemie Rozliší tělesa a látky Rozpozná na příkladech fyzikální

Více

pt;font-style:normal;color:grey;font-family:verdana,geneva,kalimati,sans-serif;text-decoration:none;text-align:center;font-variant

pt;font-style:normal;color:grey;font-family:verdana,geneva,kalimati,sans-serif;text-decoration:none;text-align:center;font-variant pt;font-style:normal;color:grey;font-family:verdana,geneva,kalimati,sans-serif;text-decoration:none;text-align:center;font-variant = = < p s t y l e = " p a d d i n g : 0 ; b o r d e r : 0 ; t e x t -

Více

prof. Ing. Petr Bujok, CSc. 1, Ing. Martin Klempa, 2 V 2 Ing. Jaroslav Němec, DrSc. 2, Ing. Petr Němec, Ph.D. 3

prof. Ing. Petr Bujok, CSc. 1, Ing. Martin Klempa, 2 V 2 Ing. Jaroslav Němec, DrSc. 2, Ing. Petr Němec, Ph.D. 3 prof. Ing. Petr Bujok, CSc. 1, Ing. Martin Klempa, 2 V 2 Ing. Jaroslav Němec, DrSc. 2, Ing. Petr Němec, Ph.D. 3 VYUŽITÍ OPUŠTĚNÝCH DŮLNÍCH DĚL A UZAVŘENÝCH HLUBINNÝCH UHELNÝCH DOLŮ PRO GEOSEKVESTRACI CO

Více

ZÁKLADEÍ CKňRAKTERIvSTIKY NOVÉHO DEFEEPOSKOFICKÉHOÍ I. Ing. Karel ftytina, Ústav pro fyziku plazmatu ČSAV, Praha

ZÁKLADEÍ CKňRAKTERIvSTIKY NOVÉHO DEFEEPOSKOFICKÉHOÍ I. Ing. Karel ftytina, Ústav pro fyziku plazmatu ČSAV, Praha ZÁKLADEÍ CKňRAKTERIvSTIKY NOVÉHO DEFEEPOSKOFICKÉHOÍ I Ing. Karel ftytina, Ústav pro fyziku plazmatu ČSAV, Praha 1- V referátu se uvádějí některé charakteristiky nového betatronu s maximální energií 22

Více

s.r.o. NOVÁKOVÝCH 6, PRAHA 8, 180 00 266310101, 266316273 www..pruzkum.cz e-mail: schreiber@pruzkum.cz PRAHA 7 HOLEŠOVICE

s.r.o. NOVÁKOVÝCH 6, PRAHA 8, 180 00 266310101, 266316273 www..pruzkum.cz e-mail: schreiber@pruzkum.cz PRAHA 7 HOLEŠOVICE s.r.o. NOVÁKOVÝCH 6, PRAHA 8, 180 00 266310101, 266316273 www..pruzkum.cz e-mail: schreiber@pruzkum.cz PRAHA 7 HOLEŠOVICE PŘÍSTAVBA KLINIKY SV. KLIMENTA INŽENÝRSKOGEOLOGICKÁ REŠERŠE Mgr. Martin Schreiber

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Periodická soustava prvků Chemické prvky V současné době známe 104 chemických prvků. Většina z nich se vyskytuje v přírodě. Jen malá část byla

Více

Složení hvězdy. Hvězda - gravitačně vázaný objekt, složený z vysokoteplotního plazmatu; hmotnost 0,08 M ʘ cca 150 M ʘ, ale R136a1 (LMC) má 265 M ʘ

Složení hvězdy. Hvězda - gravitačně vázaný objekt, složený z vysokoteplotního plazmatu; hmotnost 0,08 M ʘ cca 150 M ʘ, ale R136a1 (LMC) má 265 M ʘ Hvězdy zblízka Složení hvězdy Hvězda - gravitačně vázaný objekt, složený z vysokoteplotního plazmatu; hmotnost 0,08 M ʘ cca 150 M ʘ, ale R136a1 (LMC) má 265 M ʘ Plazma zcela nebo částečně ionizovaný plyn,

Více

MIKROELEMENTY 79. ZE Xlil.SEMINÄRE 0 METODICE STANOVENÍ A VÝZNAMU STOPOVÝCH PRVKO V BIOLOGICKÉM MATERIÁLU

MIKROELEMENTY 79. ZE Xlil.SEMINÄRE 0 METODICE STANOVENÍ A VÝZNAMU STOPOVÝCH PRVKO V BIOLOGICKÉM MATERIÁLU MIKROELEMENTY 79 SBORNÍK PŘEDNÁŠEK ZE Xlil.SEMINÄRE 0 METODICE STANOVENÍ A VÝZNAMU STOPOVÝCH PRVKO V BIOLOGICKÉM MATERIÁLU if? Pracovní skupine pro miärocleasiity Cdoorné skupiny pre potravinářskou a a^r

Více

Doc. Ing. Ivo Juřička, CSc. juricka@hrkralove.ferona.cz. Eliška Kašparová kasparova.eliska@gmail.com

Doc. Ing. Ivo Juřička, CSc. juricka@hrkralove.ferona.cz. Eliška Kašparová kasparova.eliska@gmail.com Doc. Ing. Ivo Juřička, CSc. juricka@hrkralove.ferona.cz Eliška Kašparová kasparova.eliska@gmail.com Nízká měrná hmotnost Vysoká pevnost v tahu Vysoká mez kluzu Vysoká tuhost konstrukcí Výborná obrobitelnost

Více

Mechanika hornin. Přednáška 4. Geotechnický průzkum

Mechanika hornin. Přednáška 4. Geotechnický průzkum Mechanika hornin Přednáška 4 Geotechnický průzkum Mechanika hornin - přednáška 4 1 Hlavní úkoly geotechnického průzkumu Zjištění inženýrsko-geologických poměrů v zájmovém území Zjištění fyzikálních, fyzikálněmechanických

Více

Dolomitické vápno a stabilizace popílků

Dolomitické vápno a stabilizace popílků Dolomitické vápno a stabilizace popílků Ing. Tomáš Táborský, VÚ maltovin Praha Úvod do problematiky Elektrárny a teplárny v českých zemích používají ke stabilizaci svých vedlejších energetických produktů

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Technická specifikace předmětu zakázky

Technická specifikace předmětu zakázky Příloha č. 1 Technická specifikace předmětu zakázky zakázky Zadavatel Měřící přístroje pro fyziku Gymnázium Cheb, Nerudova 2283/7, 350 02 Cheb Položka 1 Stanoviště pro práci s teplotou Počet kusů 6 6 chemicky

Více

Využití metod lehké geofyziky v inženýrské geologii a pro potřeby geologického mapování

Využití metod lehké geofyziky v inženýrské geologii a pro potřeby geologického mapování Využití metod lehké geofyziky v inženýrské geologii a pro potřeby geologického mapování Zadavatel: Česká geologická služba Pobočka Brno Leitnerova 22 658 69 Brno Dodavatel - zpracovatel: spol.s r.o. Středisko

Více

Teploměr / vlhkoměr. www.testo.cz. testo 635 technologie pro měření vlhkosti. Připojení 2 sond na kabelu a 3 rádiových sond pro teplotu a vlhkost

Teploměr / vlhkoměr. www.testo.cz. testo 635 technologie pro měření vlhkosti. Připojení 2 sond na kabelu a 3 rádiových sond pro teplotu a vlhkost Teploměr / vlhkoměr testo 635 technologie pro měření vlhkosti C Připojení 2 sond na kabelu a 3 rádiových sond pro teplotu a vlhkost Měření teploty, vlhkosti vzduchu, vlhkosti materiálů, tlakového rosného

Více

Vyučující po spuštění prezentace může provádět výklad a zároveň vytvářet zápis. Výklad je doprovázen cvičeními k osvojení probírané tématiky.

Vyučující po spuštění prezentace může provádět výklad a zároveň vytvářet zápis. Výklad je doprovázen cvičeními k osvojení probírané tématiky. Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

VYUŽITÍ TEPELNÉHO ZMLŽOVAČE V AAS

VYUŽITÍ TEPELNÉHO ZMLŽOVAČE V AAS 1 VYUŽITÍ TEPELNÉHO ZMLŽOVAČE V AAS JAN KNÁPEK Katedra analytické chemie, Přírodovědecká fakulta MU, Kotlářská 2, Brno 611 37 Obsah 1. Úvod 2. Tepelný zmlžovač 2.1 Princip 2.2 Konstrukce 2.3 Optimalizace

Více

SMĚRNICE RADY, kterou se stanoví požadavky na ochranu zdraví obyvatelstva, pokud jde o radioaktivní látky ve vodě určené k lidské spotřebě

SMĚRNICE RADY, kterou se stanoví požadavky na ochranu zdraví obyvatelstva, pokud jde o radioaktivní látky ve vodě určené k lidské spotřebě EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 28.3.2012 COM(2012) 147 final 2012/0074 (NLE) C7-0105/12 Návrh SMĚRNICE RADY, kterou se stanoví požadavky na ochranu zdraví obyvatelstva, pokud jde o radioaktivní látky ve

Více

Typ IZ16E-000 Bateriová indikace polohy s externím senzorem

Typ IZ16E-000 Bateriová indikace polohy s externím senzorem Zkrácený návod k obsluze Typ IZ16E-000 Bateriová indikace polohy s externím senzorem 7-mi místný LCD-displej, výška číslic 14 mm se znaménkem ± a dalšími symboly indikace stavu baterie symbol pro úhlová

Více

VY_32_INOVACE_04.01 1/5 3.2.04.1 Geologické vědy Geologie věda o Zemi

VY_32_INOVACE_04.01 1/5 3.2.04.1 Geologické vědy Geologie věda o Zemi 1/5 3.2.04.1 Geologie věda o Zemi cíl vyjmenovat obory zabývající se výzkumem Země - objasnit jejich význam působení Geologie zabývá se studiem neživé přírody - studuje vztah neživé přírody k organismům

Více

SBÍRKA ŘEŠENÝCH FYZIKÁLNÍCH ÚLOH

SBÍRKA ŘEŠENÝCH FYZIKÁLNÍCH ÚLOH SBÍRKA ŘEŠENÝCH FYZIKÁLNÍCH ÚLOH MECHANIKA MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMIKA ELEKTŘINA A MAGNETISMUS KMITÁNÍ A VLNĚNÍ OPTIKA FYZIKA MIKROSVĚTA ATOM, ELEKTRONOVÝ OBAL 1) Sestavte tabulku: a) Do prvního sloupce

Více

KLASIFIKAČNÍ METODY PRO HODNOCENÍ STABILITY LOMOVÝCH STĚN V KAMENOLOMECH

KLASIFIKAČNÍ METODY PRO HODNOCENÍ STABILITY LOMOVÝCH STĚN V KAMENOLOMECH Ing. Jindřich Šancer, Ph.D. 1, Ing Jaroslav Zíma 2 V 12 1 VŠB-TU Ostrava, Hornicko-geologická fakulta, 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba; 2 Geologické služby, s.r.o., Dukelská 1779, 430 01 Chomutov

Více

Rýchlostná cesta R3 Tvrdošín Nižná nad Oravou Dokumentácia na ponuku

Rýchlostná cesta R3 Tvrdošín Nižná nad Oravou Dokumentácia na ponuku NÁRODNÁ DIAĽNIČNÁ SPOLOČNOSŤ GEOCONSULT, spol. s r.o. inžiniersko projektová a konzultačná spoločnosť, Miletičova 21, P.O.Box 34, 820 05 Bratislava 25 Rýchlostná cesta R3 Tvrdošín Nižná nad Oravou Dokumentácia

Více

ACH 02 VZÁCNÉPLYNY. Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz VZÁCNÉ PLYNY

ACH 02 VZÁCNÉPLYNY. Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz VZÁCNÉ PLYNY VZÁCNÉPLYNY ACH 02 Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz VZÁCNÉ PLYNY 1 VZÁCNÉ PLYNY 2 Vzácné plyny 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 I II III IV V VI VII VIII I II III IV V VI VII VIII s 2 p

Více

Parametrizace ozařovacích míst v aktivní zóně školního reaktoru VR-1 VRABEC

Parametrizace ozařovacích míst v aktivní zóně školního reaktoru VR-1 VRABEC Parametrizace ozařovacích míst v aktivní zóně školního reaktoru VR-1 VRABEC Kohos Antonín, Katovský Karel Huml Ondřeji Vinš Miloslav Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT, Katedra jaderných reaktorů,

Více

Ch - Stavba atomu, chemická vazba

Ch - Stavba atomu, chemická vazba Ch - Stavba atomu, chemická vazba Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE 1 Tento dokument byl

Více

Biologie - Kvarta Biologie kvarta Výchovné a vzdělávací strategie Učivo ŠVP výstupy

Biologie - Kvarta Biologie kvarta Výchovné a vzdělávací strategie Učivo ŠVP výstupy - Kvarta Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní vědy

Více

INŽENÝRSKO-GEOLOGICKÝ a HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM STAVENIŠTĚ V AREÁLU ÚŽFG AV ČR, v.v.i. v Liběchově

INŽENÝRSKO-GEOLOGICKÝ a HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM STAVENIŠTĚ V AREÁLU ÚŽFG AV ČR, v.v.i. v Liběchově ZADÁVACÍ DOKUMENTACE A VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR, v.v.i. Rumburská 89, 277 21 Liběchov IČ : 679 859 04, DIČ : CZ 679 859

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Stručná historie skládky Pozďátky. Šíření kontaminace podzemních vod v okolí skládky Pozďátky u Třebíče. Složení uloženého odpadu

Stručná historie skládky Pozďátky. Šíření kontaminace podzemních vod v okolí skládky Pozďátky u Třebíče. Složení uloženého odpadu Šíření kontaminace podzemních vod v okolí skládky Pozďátky u Třebíče Pacherová P., Bláha V., Erbanová L., Novák M., Pačes T. Stručná historie skládky Pozďátky 1993: vypracován projekt 1994: zkušební zahájení

Více

PROJEKT DVOUKOLEJNÝCH ŽELEZNIČNÍCH TUNELŮ HALÁ HUBA A HNĚVKOVSKÝ I. NA TRAŤOVÉM ÚSEKU ZÁBŘEH - KRASÍKOV

PROJEKT DVOUKOLEJNÝCH ŽELEZNIČNÍCH TUNELŮ HALÁ HUBA A HNĚVKOVSKÝ I. NA TRAŤOVÉM ÚSEKU ZÁBŘEH - KRASÍKOV PROJEKT DVOUKOLEJNÝCH ŽELEZNIČNÍCH TUNELŮ HALÁ HUBA A HNĚVKOVSKÝ I. NA TRAŤOVÉM ÚSEKU ZÁBŘEH - KRASÍKOV Ing. Libor Mařík, ILF Consulting Engineers, s. r. o. 1 ÚVOD Příspěvek pojednává o technickém řešení

Více

technický riaditeľ Vilová 2

technický riaditeľ Vilová 2 Oprávnené merania hodnôt emisných veličín, odborné stanoviská a poradenstvo v oblasti ochrany životného prostredia. Kalibrácie kontinuálnych emisných meracích systémov a overovanie pracovných charakteristík

Více

Vláhový režim odvodněné půdy s regulací drenážního odtoku Soukup Mojmír, Pilná Eva, Maxová Jana a Kulhavý Zbyněk VÚMOP Praha

Vláhový režim odvodněné půdy s regulací drenážního odtoku Soukup Mojmír, Pilná Eva, Maxová Jana a Kulhavý Zbyněk VÚMOP Praha Vláhový režim odvodněné půdy s regulací drenážního odtoku Soukup Mojmír, Pilná Eva, Maxová Jana a Kulhavý Zbyněk VÚMOP Praha Úvod V České republice bylo odvodněno zhruba 26 % výměry zemědělské půdy. Vzhledem

Více

Nedestruktivní metody zkoušení železobetonových konstrukcí

Nedestruktivní metody zkoušení železobetonových konstrukcí Nedestruktivní metody zkoušení železobetonových konstrukcí Ing. Petr Cikrle, Ph.D., Doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D, Osnova Metody pro zkoušení betonu v konstrukci Nedestruktivní či destruktivní metody Odrazové

Více

Detekční trubice typu A ke geigeru ALPHA ix Kat. číslo 109.0601

Detekční trubice typu A ke geigeru ALPHA ix Kat. číslo 109.0601 Detekční trubice typu A ke geigeru ALPHA ix Kat. číslo 109.0601 Obsah: 1. Měření velikosti dávky detekční trubicí typu A... 2 2. Statistická chyba měření... 2 3. Mez průkaznosti (NWG)...3 4. Měření kontaminace...

Více

REKONSTRUKCE DRENÁŽNÍCH PRVKŮ SYPANÝCH HRÁZÍ VD SLUŠOVICE A VD BOSKOVICE

REKONSTRUKCE DRENÁŽNÍCH PRVKŮ SYPANÝCH HRÁZÍ VD SLUŠOVICE A VD BOSKOVICE REKONSTRUKCE DRENÁŽNÍCH PRVKŮ SYPANÝCH HRÁZÍ VD SLUŠOVICE A VD BOSKOVICE 1. Úvod Petr Holomek Na sypaných přehradních hrázích je správně navržený a provedený drenážní systém jedním z nejdůležitějších prvků,

Více

R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A. R10.1 Fotovoltaika

R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A. R10.1 Fotovoltaika Fyzika pro střední školy II 84 R10 F Y Z I K A M I K R O S V Ě T A R10.1 Fotovoltaika Sluneční záření je spojeno s přenosem značné energie na povrch Země. Její velikost je dána sluneční neboli solární

Více

1. Ochrana ovzduší a emisní limity

1. Ochrana ovzduší a emisní limity 1. Ochrana ovzduší a emisní limity 1.1 Emisní limity nejsou stanoveny. Ze zařízení nedochází k vypouštění látek, pro které by byl emisní limit stanoven. 1.2 Integrované povolení se vydává ke změně stavby

Více

dr. J. Sültenfuß ( helis, Institut für Umweltphysik der Universität Bremen) Přírodovědecká fakulta UK Praha

dr. J. Sültenfuß ( helis, Institut für Umweltphysik der Universität Bremen) Přírodovědecká fakulta UK Praha Stanovení stáří vzorků na základě analýz izotopů tritia, tritia-hélia a 14 C v rámci projektu GRACE Cíle 3 Shrnutí výsledků pro oblast: Hřensko Křinice/ Kirnitzsch Předložené výsledky byly získány v rámci

Více

Stručné shrnutí údajů uvedených v žádosti

Stručné shrnutí údajů uvedených v žádosti Stručné shrnutí údajů uvedených v žádosti 1.Identifikace provozovatele (žadatele) Biosolid, s.r.o. Kostelanská 2128 686 03 Staré Město IČ : 26136830 2.Popis zařízení a přehled případných hlavních variant

Více

1. STANOVENÍ RADIONUKLIDŮ - ZÁŘIČŮ GAMA - VE VZORCÍCH ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

1. STANOVENÍ RADIONUKLIDŮ - ZÁŘIČŮ GAMA - VE VZORCÍCH ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 1. STANOVENÍ RADIONUKLIDŮ - ZÁŘIČŮ GAMA - VE VZORCÍCH ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Jedná se o úlohu, demonstrující principy stanovení umělých i přirozených radionuklidů v objemových vzorcích životního prostředí

Více

POSTUP PRO MOBILNÍ SKUPINY POSTUP 7 METODIKA ODHADU AKTIVITY RADIONUKLIDŮ V OBJEMNÝCH VZORCÍCH V TERÉNNÍCH PODMÍNKÁCH. Postup 7

POSTUP PRO MOBILNÍ SKUPINY POSTUP 7 METODIKA ODHADU AKTIVITY RADIONUKLIDŮ V OBJEMNÝCH VZORCÍCH V TERÉNNÍCH PODMÍNKÁCH. Postup 7 METODIKA ODHADU AKTIVITY RADIONUKLIDŮ V OBJEMNÝCH VZORCÍCH V TERÉNNÍCH PODMÍNKÁCH strana: 1 /počet stránek 22 OBSAH: 1. Přístroje, pomůcky a materiálové zajištění... 3 2. Postup měření... 3 2.1. Geometrie

Více

PŘÍSTROJE A PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ ODDĚLENÍ UŽITÉ GEOFYZIKY

PŘÍSTROJE A PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ ODDĚLENÍ UŽITÉ GEOFYZIKY PŘÍSTROJE A PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ ODDĚLENÍ UŽITÉ GEOFYZIKY Gravimetrie Digitální gravimetr Scintrex CG-3M. Včrobce Scintrex Limited, Kanada. Pouýívá se v gravimetrickém pr zkumu. Mňůí relativní tíhové zrychlení

Více

Metodický pokyn ČAH č. 2/2008 k vyhlášce č. 590/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla

Metodický pokyn ČAH č. 2/2008 k vyhlášce č. 590/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla Metodický pokyn ČAH č. 2/2008 k vyhlášce č. 590/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla 1. ÚVOD Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 590,/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla, po

Více

ití gama spektrometrie při p kolektiv KDAIZ FJFI ČVUT V PRAZE

ití gama spektrometrie při p kolektiv KDAIZ FJFI ČVUT V PRAZE Využit ití gama spektrometrie při p monitorování okolí JE kolektiv KDAIZ FJFI ČVUT V PRAZE Czech Technical University in Prague Nejstarší technická universita nejen v České republice, ale i v Evropě. Byla

Více

Obchodní název: M O L Y B D E N O V Ý D R Á T K E S T Ř Í K Á N Í

Obchodní název: M O L Y B D E N O V Ý D R Á T K E S T Ř Í K Á N Í Strana č. 1 1 OBCHODNÍ NÁZEV VÝROBKU, VÝROBCE / DODAVATEL M O L Y B D E N O V Ý D R Á T K E S T Ř Í K Á N Í Ú D A J E S P O L E Č N O S T I S Í D L O S P O L E Č N O S T I M e t P r o, s r o HAJNÍ 1376

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE Sanace kaple Navštívení Panny Marie, Hostišová okr. Zlín ZADAVATEL ZHOTOVITEL Obecní úřad Hostišová 100 763 01 Mysločovice ING. JOSEF KOLÁŘ PRINS Havlíčkova 1289/24, 750 02 Přerov I - Město EVIDENČNÍ ÚŘAD:

Více

DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ

DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ Milena Vágnerová 1), Jan Brejcha 1), Michal Řehoř 1), Zbyněk Sokol 2), Kristýna Bartůňková

Více

RADIAČNÍ KALORIMETRY. Jan Schettina, Hadingerová, Krepindl, CZ0129228

RADIAČNÍ KALORIMETRY. Jan Schettina, Hadingerová, Krepindl, CZ0129228 CZ0129228 RADIAČNÍ KALORIMETRY Jan Schettina, Hadingerová, Krepindl, Ve fy SKODA byly již v 70tých letech vyvinuty kalorimetry se kterými se realizovaly experimenty resp. měření jednak na výzkumných reaktorech

Více

OCENĚNÍ NEMOVITOSTI. Znalecký posudek č. 7009-224/2012. Objednatel : EURODRAŽBY.CZ a.s., U Pískovny 890/1, 182 00 Praha 8, IČ: 25023217

OCENĚNÍ NEMOVITOSTI. Znalecký posudek č. 7009-224/2012. Objednatel : EURODRAŽBY.CZ a.s., U Pískovny 890/1, 182 00 Praha 8, IČ: 25023217 OCENĚNÍ NEMOVITOSTI Objekt bydlení č.p. 84 na pozemku parc. č. 1009, včetně s příslušenství, dále včetně pozemků 1009 a 1010, katastrální území Moravský Beroun Znalecký posudek č. 7009-224/2012 Objednatel

Více

Projekt č. 3/1999 Snížení rizika vzniku samovznícení uhelné hmoty se zaměřením na indikační a prevenční metody

Projekt č. 3/1999 Snížení rizika vzniku samovznícení uhelné hmoty se zaměřením na indikační a prevenční metody Projekt č. 3/1999 Snížení rizika vzniku samovznícení uhelné hmoty se zaměřením na indikační a prevenční metody Obsah 1. NÁVRH NOVELIZACE VYHLÁŠKY ČBÚ 22/1989 SB. 2 2. SOUHRN TECHNICKÝCH PODMÍNEK PRO ROZHODOVÁNÍ

Více

Monitoring svahových pohybů v NP České Švýcarsko

Monitoring svahových pohybů v NP České Švýcarsko 18 Výzkum a dokumentace 1 /2016 Ochrana přírody Monitoring svahových pohybů v NP České Švýcarsko Jakub Šafránek Svahové pohyby jsou přirozenou součástí Českosaského Švýcarska. Patří k nim zejména skalní

Více

Rozhodnutí. 3. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 3. změna IP )

Rozhodnutí. 3. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 3. změna IP ) KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava Spisová zn.: OZP 573/2009 Kle Rozhodnutí Krajský úřad kraje Vysočina,

Více

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ KONSTRUKČNÍCH OCELÍ SVOČ - 2008. Jana Martínková, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ KONSTRUKČNÍCH OCELÍ SVOČ - 2008. Jana Martínková, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ KONSTRUKČNÍCH OCELÍ SVOČ - 2008 Jana Martínková, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT Práce obsahuje charakteristiku konstrukčních ocelí

Více

ODBĚR, PŘÍPRAVA, PŘEPRAVA A UCHOVÁVÁNÍ VZORKŮ

ODBĚR, PŘÍPRAVA, PŘEPRAVA A UCHOVÁVÁNÍ VZORKŮ ODBĚR, PŘÍPRAVA, PŘEPRAVA A UCHOVÁVÁNÍ VZORKŮ Základní pojmy Obecná pravidla vzorkování Chyby při vzorkování, typy materiálů Strategie vzorkování Plán vzorkování Základní způsoby odběru Vzorkovací pomůcky

Více

NORMY PRO STANOVENÍ RADIOAKTIVNÍCH LÁTEK VE VZORCÍCH VODY A SOUVISEJÍCÍ NORMY

NORMY PRO STANOVENÍ RADIOAKTIVNÍCH LÁTEK VE VZORCÍCH VODY A SOUVISEJÍCÍ NORMY Lenka Fremrová, Eduard Hanslík NORMY PRO STANOVENÍ RADIOAKTIVNÍCH LÁTEK VE VZORCÍCH VODY A SOUVISEJÍCÍ NORMY Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 2582/30, 160 00 Praha 6 +420

Více

v oblastech těžt ěžby nerostných surovin

v oblastech těžt ěžby nerostných surovin Jímání podzemní vody v oblastech těžt ěžby nerostných surovin Arnošt G r m e l a Naďa R a p a n t o v á Konference Podzemní vody ve vodárenské praxi 28. března 2014 Dolní Morava Důlní a těžebníčinnost

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Chemie - ročník: PRIMA

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Chemie - ročník: PRIMA Směsi Látky a jejich vlastnosti Předmět a význam chemie Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Chemie - ročník: PRIMA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT K Předmět

Více

Ústav anorganické chemie AV ČR, v.v.i.

Ústav anorganické chemie AV ČR, v.v.i. Turbo naprašovačka Q150T ES kompaktní TEM / SEM naprašovačka kovů nebo uhlíku Nabídka pro: Ústav anorganické chemie AV ČR, v.v.i. ŘEŽ, Poptávka: e-mail 23.5.2014 Nabídka č. AZ/14/QT/21 24. května 2014

Více

Mgr. Tomáš Očadlík RGP SERVIS U Zeleného ptáka 1150/2 148 00 Praha 4 Tel.: 271 913 222, 602 214 185 E-mail: ocadlikrgp@volny.cz

Mgr. Tomáš Očadlík RGP SERVIS U Zeleného ptáka 1150/2 148 00 Praha 4 Tel.: 271 913 222, 602 214 185 E-mail: ocadlikrgp@volny.cz Mgr. Tomáš Očadlík RGP SERVIS U Zeleného ptáka 1150/2 148 00 Praha 4 Tel.: 271 913 222, 602 214 185 E-mail: ocadlikrgp@volny.cz Zpráva o stavebně geologickém posouzení staveniště a radonovém průzkumu pro

Více

REFERENČNÍ MATERIÁLY

REFERENČNÍ MATERIÁLY REFERENČNÍ MATERIÁLY 2018.1 www.spl-labmat.cz REFERENČNÍ MATERIÁLY, CERTIFIKOVANÉ Českým metrologickým institutem : C, S, N v ocelích a litinách OCELI s certifikovanými obsahy C, S, resp. N balení 250

Více

Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav stavebního zkušebnictví CI 57 Moderní stavební materiály

Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav stavebního zkušebnictví CI 57 Moderní stavební materiály Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav stavebního zkušebnictví CI 57 Moderní stavební materiály STROPNÍ KONSTRUKCE SYSTÉMU CSD HURDIS MECHANISMY PORUŠOVÁNÍ ZKOUŠKY STROPNÍCH DESEK 1 Úvod

Více

Vplyv aniónov na sorpciu

Vplyv aniónov na sorpciu UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE PRÍRODOVEDECKÁ FAKULTA Vplyv aniónov na sorpciu 99m TcO 4- na Sn-hydroxyapatit JADROVÁ CHÉMIA V ŠKOLSTVE, VÝSKUME, PRIEMYSLE A PREVÁDZKE JADROVÝCH ELEKTRÁRNÍ Modra-Harmónia

Více

Příloha 1 Vlivy skladu vyhořelého jaderného paliva v lokalitě ETE na kvantitativní a

Příloha 1 Vlivy skladu vyhořelého jaderného paliva v lokalitě ETE na kvantitativní a Příloha 1 Vlivy skladu vyhořelého jaderného paliva v lokalitě ETE na kvantitativní a kvalitativní parametry povrchových a Zpracoval: Ing. Eduard Hanslík, CSc, Výzkumný ústav vodohospodářský TGM Obsah Obsah...1

Více

Mapy obsahu 210 Pb v humusu lesního ekosystému České republiky v roce 1995 a 2005

Mapy obsahu 210 Pb v humusu lesního ekosystému České republiky v roce 1995 a 2005 Státní ústav radiační ochrany, v.v.i. 140 00 Praha 4, Bartoškova 28 Mapy obsahu 210 Pb v humusu lesního ekosystému České republiky v roce 1995 a 2005 Zpráva SÚRO č. 23 / 2011 Autoři Helena Pilátová SÚRO

Více

Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium)

Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium) Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium) APLIKOVANÁ MINERALOGIE A PETROGRAFIE 1. Využití nerudních nerostů v průmyslových odvětvích - nesilikátové minerály. 2. Využití nerudních nerostů

Více

Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.08.2009

Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.08.2009 Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.08.2009 (zpracováno podle Věstníků ÚNMZ do č.07/2009 včetně) Přehled norem pro NDT uvádí současný stav zavedených evropských (EN) a mezinárodních (ISO) nebo

Více

VÝVOJ CHARAKTERU DŮLNÍCH VOD ZATOPENÉHO LOŽISKA ZADNÍ CHODOV

VÝVOJ CHARAKTERU DŮLNÍCH VOD ZATOPENÉHO LOŽISKA ZADNÍ CHODOV VÝVOJ CHARAKTERU DŮLNÍCH VOD ZATOPENÉHO LOŽISKA ZADNÍ CHODOV 1) Karel LUSK, DIAMO, s. p., Máchova 21, 471 27 Stráž pod Ralskem, e-mail: lusk@diamo.cz 2) Milan VŠETEČKA,DIAMO, s. p., Máchova 21, 471 27

Více

POPIS VYNALEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ ( 1») ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ. (51) Iiil Cl. 3 G 01 T 1/15. (22) PřihlóSeno 24 02 83 (21) (PV 1276-83)

POPIS VYNALEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ ( 1») ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ. (51) Iiil Cl. 3 G 01 T 1/15. (22) PřihlóSeno 24 02 83 (21) (PV 1276-83) ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ R E P U B L I K A ( 1») POPIS VYNALEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ (22) PřihlóSeno 24 02 83 (21) (PV 1276-83) 232480 (И) (BI) (51) Iiil Cl. 3 G 01 T 1/15 ÚFTAD PRO VYNÁLEZY A OBJEVY

Více

RADIUM - 223 - fyzikální vlastnosti a radiobiologické účinky -

RADIUM - 223 - fyzikální vlastnosti a radiobiologické účinky - RADIUM - 223 - fyzikální vlastnosti a radiobiologické účinky - Radium důležitý radioaktivní prvek Radium 226 Ra a 223 Ra Radiobiologické účinky a využití v nukleární medicíně Ullmann V., Koláček M., Pekárek

Více

OBECNÁ FYTOTECHNIKA BLOK: VÝŽIVA ROSTLIN A HNOJENÍ Témata konzultací: Základní principy výživy rostlin. Složení rostlin. Agrochemické vlastnosti půd a půdní úrodnost. Hnojiva, organická hnojiva, minerální

Více

VY_32_INOVACE_04.08 1/5 3.2.04.8 Stavba Země

VY_32_INOVACE_04.08 1/5 3.2.04.8 Stavba Země 1/5 3.2.04.8 Cesta do středu Země cíl odvodit původ informací o stavbě Země - chápat stavbu geosfér - znát jednotlivé geosféry - Země se skládá z vrstev (geosfér) (jádro vnitřní, vnější, plášť spodní,

Více

3. PŘ ÍRODNÍ PODMÍNKY 3.1. KRAJINNÝ POTENCIÁL

3. PŘ ÍRODNÍ PODMÍNKY 3.1. KRAJINNÝ POTENCIÁL 3. PŘ ÍRODNÍ PODMÍNKY 3.1. KRAJINNÝ POTENCIÁL Významným specifickým prvkem města je jeho sepětí s krajinou. Dramatická konfigurace terénu s množstvím drobných vodních toků a lesnatých strání, údolní poloha

Více

BRUSKY. a) Brusky pro postupný úběr materiálu - mnoha třískami, přičemž pracují velkým posuvem a malým přísuvem.

BRUSKY. a) Brusky pro postupný úběr materiálu - mnoha třískami, přičemž pracují velkým posuvem a malým přísuvem. BRUSKY Broušení je nejčastěji používanou dokončovací operací s ohledem geometrickou i rozměrovou přesnost a drsnost povrchu. Přídavek na opracování bývá podle velikosti obrobku a s ohledem na použitou

Více

Nuclear instrumentation - Measurement of gamma-ray emission rates of radionuclides - Calibration and use of germanium spectrometers

Nuclear instrumentation - Measurement of gamma-ray emission rates of radionuclides - Calibration and use of germanium spectrometers ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 17.240 Listopad 1998 Přístroje jaderné techniky Měření emisí gama záření radionuklidů Kalibrace a užití germaniových spektrometrů ČSN IEC 1452 35 6639 Nuclear instrumentation

Více

Ložisková hydrogeologie. Úvod

Ložisková hydrogeologie. Úvod Ložisková hydrogeologie Úvod Tématický přehled 1. Úvod 2. Hydrogeologická klasifikace ložisek nerostných surovin 3. Hydrogeologické práce při průzkumu ložisek nerostných surovin 4. Přítoky důlních vod

Více

Ing. Vladimír Polívka, Ing. Igor Němec Z 5 REKULTIVACE ODVALU DOLU TUCHLOVICE

Ing. Vladimír Polívka, Ing. Igor Němec Z 5 REKULTIVACE ODVALU DOLU TUCHLOVICE Ing. Vladimír Polívka, Ing. Igor Němec Z 5 REKULTIVACE ODVALU DOLU TUCHLOVICE 1. Z historie dolu Tuchlovice V 30. letech minulého století bylo prokázáno geologickým průzkumem, že západní část dobývacího

Více

Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra hydrauliky a hydrologie. Předmět VIZP K141 FSv ČVUT. Vodní toky. Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc.

Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra hydrauliky a hydrologie. Předmět VIZP K141 FSv ČVUT. Vodní toky. Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Fakulta stavební ČVUT v Praze Katedra hydrauliky a hydrologie Předmět VIZP K141 FSv ČVUT Vodní toky Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. http://hydraulika.fsv.cvut.cz/vin/prednasky.htm Přirozené vodní toky K141

Více

Studny ZDENĚK ZELINKA. Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě

Studny ZDENĚK ZELINKA. Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě Studny 158 ZDENĚK ZELINKA Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě Studny Zdeněk Zelinka GRADA PUBLISHING Obsah Úvod... 7 1 Co je podzemní voda... 8 1.1 Voda průlinová...

Více

Relativistická dynamika

Relativistická dynamika Relativistická dynamika 1. Jaké napětí urychlí elektron na rychlost světla podle klasické fyziky? Jakou rychlost získá při tomto napětí elektron ve skutečnosti? [256 kv, 2,236.10 8 m.s -1 ] 2. Vypočtěte

Více

Int. Cl. 2 G 21 C 1/02. Přihlášeno 08. II. 1974 (PV 881-74) Zveřejněno 29. III. 197(3. Vydáno 15. III. 1978

Int. Cl. 2 G 21 C 1/02. Přihlášeno 08. II. 1974 (PV 881-74) Zveřejněno 29. III. 197(3. Vydáno 15. III. 1978 ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTI C K Á R E P U B L I K A L Int. Cl. 2 G 21 C 1/02 Přihlášeno 08. II. 1974 (PV 881-74) ÚŘAD PRO VYNÁLEZY A OBJEVY Zveřejněno 29. III. 197(3 Vydáno 15. III. 1978 MDT 621.039.002.5

Více

Rentgenfluorescenční analýza, pomocník nejen při studiu památek

Rentgenfluorescenční analýza, pomocník nejen při studiu památek Rentgenfluorescenční analýza, pomocník nejen při studiu památek Ondřej Vrba (vrba.ondrej@gmail.com) Do Hoang Diep - Danka(dohodda@gmail.com) Verča Chadimová (verusyk@email.cz) Metoda využívající RTG záření

Více

Geochemie endogenních procesů 1. část

Geochemie endogenních procesů 1. část Geochemie endogenních procesů 1. část geochemie = použití chemických nástrojů na studium Země a dalších planet Sluneční soustavy počátky v 15. století spjaté zejména s kvalitou vody a půdy rozmach a první

Více

ATMOGEOCHEMICKÝ PRŮZKUM ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

ATMOGEOCHEMICKÝ PRŮZKUM ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Objednatel: Hutní projekt Ostrava, a.s. Stavba: Město Ostrava Plošná kanalizace Michálkovice Objekt: Posouzení trasy z hlediska nebezpečí výstupu důlních plynů Stupeň: DSP Zakázka: G-3403 Datum: 06/2003

Více

Přípravný den projekt Kameny a voda

Přípravný den projekt Kameny a voda Přípravný den projekt Kameny a voda Cíl exkurze pro studenty gymnázia Praktické osvojení teoretických znalostí z výuky Získání obecných i technologických znalostí o těžbě a zpracování kamene Shlédnutí

Více

Výběr lokality hlubinného úložiště v ČR Realizované geologické výzkumné práce a připravované geologické průzkumy

Výběr lokality hlubinného úložiště v ČR Realizované geologické výzkumné práce a připravované geologické průzkumy Výběr lokality hlubinného úložiště v ČR Realizované geologické výzkumné práce a připravované geologické průzkumy RNDr. Jiří Slovák Zástupce ředitele pro vývoj vedoucí oddělení přípravy HÚ Správa úložišť

Více