BETON Beton pojiva plniva vody přísady příměsi umělému kameni asfaltobetony polymerbetony 3600 př. n.l. římský Pantheon

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BETON Beton pojiva plniva vody přísady příměsi umělému kameni asfaltobetony polymerbetony 3600 př. n.l. římský Pantheon"

Transkript

1 BETON Beton je kompozitní látka vznikající ztvrdnutím směsi jeho základních složek pojiva (nejčastěji cementu), plniva (kameniva nejčastěji písku a štěrku) a vody. Kromě těchto základních složek obsahuje v současnosti většina betonů také přísady a příměsi. Beton je vzhledově podobný umělému kameni (slepenci). Kromě anorganických pojiv typu cementu mohou betony obsahovat také jiné typy pojiv asfalty (asfaltobetony) nebo polymery (polymerbetony). První zmínky o použití umělého kamene pocházejí ze starého Egypta z doby okolo roku 3600 př. n.l., kde byl používán pro stavbu sloupů. Následně byl beton využíván v antice, zejména v Římě. Příkladem je římský Pantheon ( n.l.), který má kopuli z lehkého betonu o průměru 49m. Z této doby jsou rovněž známy první pokusy o vyztužení betonu bronzovými a železnými tyčemi při stavbě lázní Marca Aurelia. Dodnes se rovněž zachovaly zbytky betonového akvaduktu u Kolína nad Rýnem (kdysi 80 km! dlouhého) a části silnice Via Apia. Samotný název beton údajně vznikl z francouzského béton (hrubá malta) a uvádí se, že byl zaveden francouzským inženýrem Belidorem v roce Původ označení však může pocházet již z latiny (betunium = kamenná malta). Další známé použití betonu po zániku Říma spadá až do doby let , kdy v anglickém Edystonu použil stavitel Smeaton beton pro opravu majáku. První kniha o betonu byla vydána v roce Všechny tyto betony však nebyly betony v dnešním slova smyslu, jako pojiva bylo totiž používáno hydraulického vápna, případně ve směsi s pucolány. Patent na portlandský cement byl udělen až v r byl zedníku J. Aspdinovi. Bouřlivý rozvoj betonového stavitelství pak v Evropě nastává zhruba od druhé třetiny 19. století, v Čechách od začátku 20. století.

2 Cementový beton představuje v současnosti nejrozšířenější a nejpoužívanější stavební hmotu. Odhaduje se, že ve vyspělých zemích (Evropa, USA, Japonsko) představuje beton asi 60% objemu všech vyráběných staviv. Zásadní výhodou betonu je, že v úvodních fázích (krátce po rozmíchání pevných fází s vodou) se jedná o tvárnou, plastickou hmotu, která je schopna přijmout prakticky libovolný tvar a která je, po relativně krátké době, schopna zatuhnout a zatvrdnout a tím si zachovat požadovaný tvar. Z tohoto pohledu se rozlišují dva základní stavy betonu: čerstvý beton (dříve označovaný jako betonová směs) beton v plastickém stavu, který je schopen zhutnění a je v dostatečně dlouhé době zpracovatelný, ztvrdlý beton beton, který přešel z plastického stavu díky procesům tuhnutí a tvrdnutí do stavu pevné látky s požadovanými mechanickými vlastnostmi. Pro beton je typická velmi dobrá pevnost v tlaku (v současnosti se dají běžně průmyslově vyrobit betony s pevnostmi MPa; laboratorně byly získány kompozity o pevnostech až MPa), ale současně i lomová křehkost (pevnost v tahu dosahuje jen asi 8 10% pevnosti v tlaku). Z důvodu křehkosti betonu a jeho nízké tahové pevnosti se beton vyztužuje, a to nejčastěji ocelovými pruty s dostatečně vysokou pevností v tahu (železobeton, předpjatý beton). V některých případech postačuje použití rozptýlené výztuže ve formě vláken nebo drátků (vláknobeton, drátkobeton). ZÁKLADNÍ SLOŽKY V TECHNOLOGII BETONU Pro výrobu betonu se používá hlavně těchto složek: pojiv silikátových cementů (převážně portlandský nebo směsný portlandský, popř. vysokopecní cement)

3 ostatních cementů (zejména hlinitanových; tyto betony se nesmějí používat pro konstrukční účely, využívají se např. pro výrobu žárobetonů) ostatních anorganických pojiv (sádra, vápno, pucolánové a latentně hydraulické látky) polymerů živic (asfaltů) plniv přírodního kameniva (těžené i drcené; drcené kamenivo tvoří hrubé frakce, těžené kamenivo může být drobné i hrubé; zrnitost kameniva odpovídá účelu použití betonu, maximální zrno bývá zpravidla 16, 22 nebo 32mm); kamenivo tvoří až 75 80% objemu betonu a jeho účelem je vytvoření pevné kostry betonu) umělého kameniva (umělé hutné kamenivo - vysokopecní struska, umělé lehké kamenivo - Liapor) recyklovaných surovin (kamenivo získané vypraním čerstvého betonu např. při čištění bubnů autodomíchávačů, v malé míře také recykláty, např. cihelná drť) příměsí a přísad Příměsi jsou většinou jemné, práškovité látky, které se přidávají v množství cca 5 40% z hmotnosti cementu. Příměsi zlepšují technologické i mechanické vlastnosti betonu (zvyšují hutnost, vodotěsnost i pevnost betonu, a to díky skutečnosti, že zpravidla mají zrno menších rozměrů než cement). Jejich úkolem může být i snížení množství cementu. Dají se rozdělit na: inertní (kamenná moučka, filer)

4 aktivní (popílky, jemně mletá granulovaná vysokopecní struska, mikrosilika, metakaolín) Přísady jsou chemické látky používané za účelem modifikace vlastností čerstvého nebo ztvrdlého betonu. Nejčastěji se používají ve stavu kapalném, mohou být i práškové. Podle hlavního nebo převažujícího účinku působení se přísady dají rozdělit na: plastifikační (redukující vodu) superplastifikační (dříve ztekucující; velmi redukující vodu) provzdušňující (zvyšující objem pórů a tím pádem i mrazuvzdornost) stabilizační (zadržující vodu) zpomalující tuhnutí (např. na bázi sacharózy) urychlující tuhnutí a tvrdnutí hydrofobizační (odpuzující vodu) ostatní (odpěňovací, protikorozní, biocidní, protizmrazovací) vody Voda pro výrobu betonu a betonových výrobků se dá rozdělit do dvou základních skupin: voda záměsová, která je základní složkou betonu a v čerstvém betonu plní dvě funkce hydratační a reologickou voda ošetřovací, která je nezbytná pro pokračování procesů hydratace a tvrdnutí betonu Záměsová voda je potřebná k vytvoření dobře zpracovatelné, plastické směsi a k hydrataci cementu. Pro samotný hydratační proces je potřeba přibližně 23% vody z hmotnosti cementu. Množství vody v betonu se vyjadřuje tzv. vodním součinitelem, což je poměr množství vody k množství cementu.

5 ROZDĚLENÍ (KLASIFIKACE) BETONU 1. podle stupně vlivu prostředí (= expoziční třídy) ČSN EN beton v prostředí bez nebezpečí koroze nebo narušení (označení X0) beton v prostředí s vlivem karbonatace (označení XC1 XC4) beton v prostředí s nebezpečím koroze vlivem chloridů (chloridy v podzemní nebo povrchové vodě, případně vliv rozmrazovacích solí označení XD1 XD3; chloridy z mořské vody označení XS1 XS3) beton v prostředí se střídavým působením kladných a záporných teplot (mráz a rozmrazování), případně také rozmrazovacích prostředků (označení XF1 XF4) beton v prostředí s chemickými vlivy (XA1 XA3) Tab.1. Informativní požadavky na složení a vlastnosti betonu podle ČSN EN Stupeň agresivity Maximální w (w/c) Minimální m c [kg.m -3 ] Minimální třída pevnosti Minimální V z [%] X0 - - C 12/15 - XC1 0, C 20/25 - XC2 0, C 25/30 - XC3 0, C 30/37 - XC4 0, C 30/37 - XS1 0, C 30/37 - XS2 0, C 35/45 - XS3 0, C 35/45 - XD1 0, C 30/37 - XD2 0, C 30/37 - XD3 0, C 35/45 - XF1 0, C 30/37 - XF2 0, C 25/30 4,0 XF3 0, C 30/37 4,0 XF4 0, C 30/37 4,0 Další požadavky mrazuvzdorné kamenivo

6 Tab.1. - pokračování XA1 0, C 30/37 - XA2 0, C 35/45 - XA3 0, C 35/45 - síranovzdorný cement 2. podle objemové hmotnosti (zpravidla závisí na použitém kamenivu) lehký (do 2000 kg.m -3 ) obyčejný ( kg.m -3 ) těžký (nad 2800 kg.m -3, zpravidla do 4500 kg.m -3 ) 3. podle konzistence čerstvého betonu (označení konkrétního stupně konzistence souvisí s metodou stanovení konzistence) velmi tuhý tuhý měkký velmi měkký tekutý 4. podle pevnosti ČSN EN pro obyčejný a těžký beton se používá rozdělení do pevnostních tříd s označením C 8/10 C100/115 pro lehký beton se používá rozdělení do pevnostních tříd s označením LC 8/9 LC 80/88 5. podle způsobu (technologie) výroby beton vyráběný přímo na staveništi (pro vlastní zpracování) transportbeton (je dodávaný v čerstvém stavu z centrální výrobny nebo je vyroben na staveništi pro potřebu zpracovatele jiným subjektem)

7 6. podle způsobu a místa uložení do konstrukce monolitický (čerstvý beton je ukládán do bednění, kde se zhutní, zatuhne, zatvrdne, ošetřuje se a po vhodné době se odbední), prefabrikovaný (konstrukční prvek je vyráběn ve výrobně nebo přímo na staveništi, odformován, uložen na skládce k dozrávání, ošetřován a následně dopraven na stavbu a uložen do konstrukce) 7. podle způsobu vyztužení prostý (neobsahuje výztuž se statickou funkcí) železobeton (vytužený ocelovými pruty nebo svařovanými sítěmi) předpjatý beton (ocelová výztuž ve formě tenkých drátů, resp. strun je v betonu buď předem nebo dodatečně napnuta) beton s rozptýlenou výztuží (buď ve formě skleněných, polypropylenových nebo uhlíkových vláken vláknobeton nebo jako ocelové drátky drátkobeton) 8. podle účelu použití (funkce) tepelně izolační konstrukční (plní statické požadavky) výplňový (nenosný) 9. podle zvláštních požadavků na funkci nebo speciálních vlastností vodostavební (nepropustný pro vodu, používaný pro vodní díla, úpravny a čistírny vod, vodojemy, tzv. bílé vany) silniční (s vyšší pevností v tahu ohybem, musí být mrazuvzdorný a odolávat účinkům rozmrazovacích solí)

8 provzdušněný (odolávající působení mrazu a rozmrazovacích solí) lehký (nízké objemové hmotnosti se dosahuje buď použitím lehkého kameniva nebo jde o tzv. přímo lehčené betony, u nichž se vylehčení dosahuje vytvořením pórů pórobetony a pěnobetony). Pórobetony (dříve označované jako plynosilikáty) se vyrábějí pomocí autoklávování a slouží především pro výrobu tvárnic (např. YTONG) těžký (s těžkým kamenivem, slouží jako ochrana proti RTG-záření) pohledový (plní estetickou funkci) vysokohodnotný (HPC) a vysokopevnostní (HPC) vyznačují se vysokou hutností cementového tmele, odolností vůči mrazu a agresivním látkám a vykazují pevnost nad 65 MPa samozhutnitelý (SCC) s tekutou konzistencí, které je docílenou vysokým obsahem jemných částic (odpadá potřeba zhutňování) ZKOUŠENÍ ČERSTVÉHO A ZTVRDLÉHO BETONU 1. OBJEMOVÁ HMOTNOST Podstata zkoušky - Čerstvý beton je zhutněn v tuhé vodotěsné nádobě známého objemu a hmotnosti a následně je zvážen. Zkušební zařízení - nádoba - rozměr nádoby nesmí být menší než 150 mm, - vibrační stůl, - lopatka, - váhy, - hladítko.

9 Zkušební postup Hmotnost nádoby - Nádoba se zváží m 1. Zhutňování betonu - vibrování (na vibračním stole) - Nádoba se musí k vibračnímu stolu pevně přitlačit. Doba vibrace nesmí být příliš dlouhá, aby nedošlo k rozmísení směsi. Urovnání povrchu - Povrch se urovná ocelovým hladítkem. Vážení - Naplněná nádoba se zváží, aby se zjistila její hmotnost m 2. Výpočet objemové hmotnosti - Objemová hmotnost se vypočítá dle vztahu: m2 m1 D=, V kde: D je objemová hmotnost čerstvého betonu [kg/m 3 ], m 1 je hmotnost prázdné nádoby [kg], m 2 je hmotnost naplněné nádoby [kg], V je objem nádoby [m 3 ]. - Objemová hmotnost čerstvého betonu se zaokrouhlí na nejbližších 10 kg/m ZKOUŠKA SEDNUTÍM Podmínky použití zkoušky - Vhodné použít pro beton, ve kterém je max. zrno kameniva menší jak 40 mm. - Jestliže zkouška konzistence betonu není v rozmezí 10 mm až 200 mm, považujeme ji za nevhodnou a použijeme jinou zkoušku konzistence. Zkušební zařízení - propichovací tyč, násypka, podkladní deska, lopatka, - nádoba: průměr dolní základny (200±2) mm, průměr horní základny (100±2) mm, výška (300±2) mm, tloušťka stěny nádoby 1,5 mm. Zkušební postup - Forma i s podkladní deskou se navlhčí a forma se položí na vodorovnou podkladní desku. Forma musí být během plnění přichycená k podkladní desce přišlápnutím dvou příložek.

10 - Nádoba se plní ve třech vrstvách, každá do třetiny výšky kužele. Každá vrstva (1, 2 a 3) se zhutňuje 25 vpichy propichovací tyčí tak, aby mírně zasahovaly do předchozí vrstvy (u 2 a 3 vrstva). - Jestliže po zhutnění beton nedosáhl k hornímu okraji pak musíme přidat betonovou směs až po horní okraj. Přebytečný beton se odstraní otáčením a příčným pohybem propichovací tyče. - Odstraní se spadlý beton z podkladní desky. Forma se oddělí od betonu během 5 až 10 s. - Ihned po zvednutí se změří sednutí h (S). Výsledek zkoušky - Výsledek zkoušky je platný v případě, že beton zůstane neporušený a kužel je symetrický (obr. 1). - Jestliže se vzorek usmykne zkouška se opakuje s jiným vzorkem (obr. 2). - Jestliže i u následné zkoušky dojde k usmyknutí, pak má beton nedostatečnou plasticitu a je nevhodný pro zkoušku sednutím. - Zaznamená se sednutí h (S), zaokrouhleno na 10 mm (obr. 3). Klasifikace podle sednutí kužele Tab.2. Klasifikace podle sednutí kužele; S - Slumptest Stupeň Sednutí [mm] S1 - směs tuhá 10 až 40 S2 - směs plastická 50 až 90 S3 - směs měkká 100 až 150 S4 - směs velmi měkká 160 až 210 S5 - směs tekutá 220 Obr. 1. Tvary sednutí Obr. 2. Tvary sednutí Obr. 3. Měření sednutí (správné sednutí) (usmyknuté sednutí) 3. ZKOUŠKA VEBE Podmínky použití zkoušky - Vhodné použít pro beton, ve kterém je max. zrno kameniva menší jak 63 mm.

11 - Jestliže změřený čas při zkoušce Vebe je kratší než 5 s nebo delší než 30 s, pak tato zkouška není vhodná. Zkušební zařízení - přístroj Vebe (obr. 4), kruhová deska - průhledná, vibrační stůl, stopky, propichovací tyč, - forma: průměr dolní základny (200±2) mm, průměr horní základny (100±2) mm, výška (300±2) mm, tloušťka základny a stěn 1,5 mm. Zkušební postup - Přístroj se umístí na tuhý vodorovný podklad, nádoba musí být pevně přichycena k vibračnímu stolu pomocí křídlových matic. Forma se navlhčí a vloží do nádoby. - Forma se plní betonovou směsí ve třech vrstvách. Každá vrstva se zhutní 25 vpichy propichovací ocelovou tyčí. Beton se zhutňuje na celou výšku první vrstvy. Druhá a vrchní vrstva je zhutněna tak, aby vpichy zasahovaly jen částečně do spodní vrstvy. - Beton horní vrstvy se zarovná pomocí propichovací tyče. Forma se opatrně oddělí od betonu. - Jestliže se beton usmykne (obr. 5.), rozlije (obr. 6.), nebo se nedotýká stěn nádoby (obr. 7.) je nutno tuto skutečnost zaznamenat. - Průhledná kruhová deska se natočí nad beton, uvolní se šroub a deska se spustí na beton. - Nastane sednutí, průhledná kruhová destička se zajistí a na měřítku vodící tyče se odečte hodnota sednutí. Následným uvolněním šroubu je umožněno klesání desky na beton. - Spustí se vibrace stolku a současně se měří doba, za kterou betonová směs vyplní celou plochu kruhové desky. Výsledek zkoušky - Změřená doba se zaokrouhlí na 1 sekundu. Klasifikace podle Vebe Tab. 3. Klasifikace podle Vebe; V - Vebe test Stupeň Vebe čas [mm] V0 - směs velmi tuhá 31 V1 - směs tuhá 30 až 21 V2 - směs plastická 20 až 11 V3 - směs měkká 10 až 6 V4 - směs velmi měkká 5 až 3

12 Obr. 4. Konzistometr (přístroj Vebe) a) poloha při plnění b) poloha při sednutí Obr. 5. Tvar sednutí Obr. 6. Tvar sednutí Obr. 7. Tvar sednutí (správné sednutí) (usmyknuté sednutí) (rozlité sednutí) 4. STUPEŇ ZHUTNITELNOSTI Podmínky použití zkoušky - Vhodné použít pro beton, ve kterém je max. zrno kameniva menší jak 63 mm. - Jestliže stupeň zhutnitelnosti je menší než 1,04 a větší než 1,46 - tato zkouška není vhodná.

13 Zkušební zařízení - zednická lžíce, srovnávací lišta - delší než 200 mm, vibrační stůl, - nádoba: základna (200±2) mmx(200±2) mm, výška (400±2) mm, tloušťka základny a stěn 1,5 mm. Zkušební postup - Nádoba se vyčistí a navlhčí. - Nádoba se naplní bez zhutňování. Po naplnění nádoby se odstraní přebytečný beton nad horními hranami pomocí srovnávací lišty, bez hutnění. - Beton se zhutní spuštěním vibračního stolu, dokud není patrné zmenšení objemu. Během hutnění musíme zabránit ztrátě betonu. - Po zhutnění se stanoví hodnota s, to znamená průměrná hodnota mezi horní hranou formy a povrchem zhutněného betonu, s přesností na 1 mm. Tato průměrná hodnota se stanoví ze čtyř vzdáleností změřených uprostřed každé strany nádoby. Vyjádření výsledků - Stupeň zhutnitelnosti c (C) je dán vztahem: h c= h s kde: h 1 je vnitřní výška nádoby v [mm], s je průměrná hodnota ze čtyř změřených vzdáleností mezi horní hranou formy a povrchem zhutněného betonu, zaokrouhlená na milimetry. - Výsledek zkoušky se zaznamená na dvě desetinná místa. Klasifikace podle zhutnitelnosti 1 1, Tab. 4. Klasifikace podle zhutnitelnosti; C - Compaction test Stupeň Stupeň zhutnitelnosti C0 - směs velmi tuhá 1,46 C1 - směs tuhá 1,45 až 1,26 C2 - směs plastická 1,25 až 1,11 C3 - směs měkká 1,10 až 1,04 Obr. 8. Beton v nádobě před zhutněním a po zhutnění

14 5. ZKOUŠKA ROZLITÍM Podmínky použití zkoušky - Vhodné použít pro beton, ve kterém je max. zrno kameniva menší jak 63 mm. Zkušební zařízení - setřásací stolek (obr. 9.), dusadlo (obr. 10.), pravítko, lopatka, stopky, - forma (obr. 11.): průměr dolní základny (200±2) mm, průměr horní základny (130±2) mm, výška (200±2) mm, tloušťka stěn 1,5 mm. Zkušební postup - Před zkoušením se stolek i forma navlhčí. - Forma se umístí na střed horní desky a udržuje se v této poloze přišlápnutím. - Forma se naplní ve dvou vrstvách, které se zhutní deseti rázy dřevěným dusadlem. Horní povrch se zarovná s okrajem formy, a forma se zvedne. - Horní deska střásacího stolku se zvedne a nechá se volně padat. Tento postup se provede 15 krát. Pravítkem se změří největší rozměr rozlitého betonu ve dvou na sebe kolmých směrech d 1 a d 2 (obr. 12.). - Obě měření se zaokrouhlí na nejbližších 10 mm. - Pokud se objeví segregace (oddělení cementové kaše od hrubého kameniva) zkouška je neplatná. Výsledek zkoušek - Stanoví se rozlití ( d + ) 1 d 2 2 a zaokrouhlí na nejbližších 10 mm. Klasifikace podle rozlití Tab. 5. Klasifikace podle rozlití;f - Flowtest Stupeň Průměr rozlití [mm] F1 - směs tuhá 340 F2 - směs plastická 350 až 410 F3 - směs měkká 420 až 480 F4 - směs velmi měkká 490 až 550 F5 - směs tekutá 560 až 620 F6 - směs velmi tekutá 630

15 Obr. 9. Střásací stolek Legenda: 1) kovový povrch, 2) omezení zdvihu na (40±1)mm, 3) horní zarážka, 4) horní deska, 5) vnější závěsy, 6) vyznačení, 7) rám podkladní desky, 8) držadlo na zvedání, 9) spodní zarážka, 10) deska na přišlápnutí. Obr. 10. Dusadlo Obr. 11. Forma Obr. 12. Měření rozlití 6. OBJEMOVÁ HMOTNOST ZTVRDLÉHO BETONU Zkušební zařízení - váhy, nádoba s vodou, posuvné měřítko, sušárna. Zkušební postup Stanovení hmotnosti (3 způsoby): - Jak bylo dodáno - zváží se těleso m r [kg] s přesností na 0,1 % hmotnosti tělesa. - Nasyceno vodou - těleso se ponoří do vody na 24 hodin do ustálené hmotnosti. Před vážením se otře povrch tělesa a zváží se m s [kg]. - Vysušeno v sušárně - těleso se suší v sušárně do ustálené hmotnosti. Před vážením se nechá těleso vychladnout v exsikátoru a zváží se m o [kg].

16 Stanovení objemu (3 způsoby): - Ponoření do vody (referenční metoda) - těleso je nasyceno vodou. - Hmotnost ve vodě - Nádoba s vodou se zvedne tak, aby byl třmen bez zkušebního tělesa ponořen ve vodě. Zaznamená se hmotnost ponořeného třmenu m st [kg]. Zkušební těleso se uchytí do třmenu a nádoba s vodou se zvedne tak, aby těleso bylo ponořeno do vody. Zaznamená se hmotnost ponořeného tělesa a třmenu m st + m w [kg] (obr. 13, obr. 14). Obr. 13. Třmen zavěšen pod váhou Obr. 14. Alternativní způsob, když je třmen zavěšen nad váhou 1) váhy; 2) třmen; 3) betonové zkušební těleso; 4) vodítko; 5) svislý pohyb nádoby s vodou; 6) boční pohled na třmen - Hmotnost na vzduchu - těleso se vyjme ze třmenu a z povrchu se otře voda vlhkým hadrem. Těleso se zváží a zaznamená se hmotnost m a [kg]. - Výpočet objemu zkušebního tělesa se vypočítá: ma [ ( mst + mw) mst] V =, ρ w kde: V je objem zkušebního tělesa [m 3 ], m a je hmotnost zkušebního tělesa na vzduchu [kg], m st je zjištěná hmotnost ponořeného třmenu [kg], m w je zjištěná hmotnost ponořeného tělesa [kg], ρ w je hustota vody při 20 o C [kg/m 3 ].

17 - Výpočtem ze změřených skutečných rozměrů - Zkušební tělesa jsou změřeny v m 3 a zaokrouhleny na čtyři významné číslice. - Při použití krychlí, výpočtem z kontrolovaných zvolených rozměrů - Zkontroluje se zda byla krychle zhotovena v kalibrované formě a vypočítá se objem krychle v m 3 a zaokrouhlí se na tři významné číslice. Výsledek zkoušky - Objemová hmotnost se vypočítá dle vztahu: m D=, V kde: D je objemová hmotnost ztvrdlého betonu [kg/m 3 ], m je hmotnost zkušebního tělesa [kg], V je objem nádoby [m 3 ]. - Objemová hmotnost ztvrdlého betonu se zaokrouhlí na nejbližších 10 kg/m PEVNOST V TLAKU ZKUŠEBNÍCH TĚLES Podstata zkoušky - Zkušební tělesa jsou zatěžována až do porušení ve zkušebním lisu. Zkušební zařízení - Zkušební lis. Zkušební tělesa - Zkušební těleso musí být krychle (150x150x150), - Válec (h =300, 150), - Vývrt (b - průměr, h - výška; b=2.h, b - je 3,5 násobek největšího zrna kameniva v betonu). Zkušební postup Příprava a usazení zkušebních těles - Z povrchu tělesa se setře voda před jejich vložením do zkušebního lisu. - Očistí se dotykové plochy tlačených desek lisu a odstraní se všechny zbytky písku nebo jiného uvolněného materiálu z povrchu zkoušeného tělesa na plochách, které budou v dotyku s tlačenými deskami lisu. - Krychle se osadí tak, aby směr zatěžování byl kolmý na směr plnění. - Krychle se umístí do středu tlačených desek. Zatěžování - Nastaví se konstantní rychlost zatěžování od 0,2 MPa/s (N/mm 2 /s). Zatěžuje se plynule, bez nárazu.

18 - Zaznamená se dosazené maximální zatížení. Posouzení způsobu porušení - Příklady porušení těles, jsou uvedené na Obr.15. pro krychle a na Obr.16. pro válce, ukazují vyhovující způsoby porušení. - Příklady nevyhovujících způsobů porušení zkušebních těles jsou uvedeny na Obr. 17. pro krychle a na Obr.18. pro válce. Obr. 15. Vyhovující způsoby porušení zkušebních krychlí Obr. 16. Vyhovující způsoby porušení zkušebních válců Obr. 17. Některé nevyhovující způsoby porušení zkušebních krychlí

19 Obr. 18. Některé nevyhovující způsoby porušení zkušebních válců Vyjádření výsledků - Pevnost v tlaku je dána následujícím vztahem: F f c =, A kde: f c je pevnost v tlaku [MPa; N/mm 2 ], F je maximální zatížení při porušení [N], A c je průřezová plocha zkušebního tělesa, na kterou působí zatížení v tlaku [mm 2 ]. - Pevnost v tlaku se zaokrouhlí na nejbližších 0,5 MPa [N/mm 2 ]. c 8. PEVNOST V TAHU OHYBEM ZKUŠEBNÍCH TĚLES Předmět normy - Tato norma popisuje metodu pro stanovení pevnosti v tahu ohybem zkušebních těles ze ztvrdlého betonu. Podstata zkoušky - Hranolová zkušební tělesa jsou vystavena ohybovému momentu od zatížení přenášeného prostřednictvím horních zatěžovacích a spodních podpěrných válečků. Zkušební zařízení - Zkušební lis.

20 - Zatěžování se skládá ze dvou podpěrných válečků, dvou horních zatěžovacích válečků, kloubově připojených k příčnému závěsu (obr. 19.). Obr. 19. Uspořádání zatěžování zkušebního tělesa (zatěžování dvěma břemeny) 1) zatěžovací válečky (otočné a výkyvné), 2) podpěrný váleček, 3) podpěrný váleček (otočný a výkyvný). Zkušební tělesa Všeobecně - Zkušební tělesa musí být hranoly (100x100x400 mm). Úprava zkušebních těles - Pokud rozměry nebo tvary zkušebních těles neodpovídají: - nerovné povrchy se musí srovnat broušením, - odchylky úhlů se musí opravit odřezáním, případně broušením. Zkušební postup Příprava těles - Z povrchu těles, která byla ošetřována ve vodě, se z jejich povrchu před jejich vložením do zkušebního lisu setře voda. Zatěžování - Všechny zatěžovací a podpěrné válečky musí rovnoměrně dosedat na zkušební těleso. - Nastaví se konstantní rychlost zatěžování od 0,04 MPa/s do 0,06 MPa/s. Zatěžuje se plynule bez nárazu, a zatížení se zvyšuje stanovenou konstantní rychlostí až do porušení vzorku.

21 - Rychlost zatěžování ve zkušebním lisu je dána následujícím vztahem: 2 s d1 d 2 R=.., l kde: R s d 1 a d 2 l je rychlost zatěžování [N/s], je přírůstek napětí [MPa/s], jsou rozměry příčného řezu tělesa [mm], je vzdálenost mezi podpěrnými válečky [mm]. - Zaznamená se dosažené maximální zatížení. Vyjádření výsledků - Pevnost v tahu za ohybu (čtyřbodovém) je dána následujícím vztahem: F. l f cf =., 2 d1 d 2 kde: f cf je pevnost v tahu ohybem [MPa], F je maximální zatížení [N], l je vzdálenost mezi opěrnými válečky [mm], d 1 a d 2 jsou rozměry příčného řezu tělesa (obr. 19.) [mm]. - Pevnost v tahu ohybem se zaokrouhlí na nejbližší 0,1 MPa. Zatěžování jedním břemenem uprostřed - Rychlost zatěžování se stanoví podle následujícího vztahu: kde: R s l d 1 a d d1d 2. s R=, 3. l je požadovaná rychlost zatěžování [N/s], je průsečík napětí [MPa/s], je vzdálenost mezi podpěrnými válečky [mm], jsou rozměry příčného řezu tělesa (obr. 20.) [mm]. - Pevnost v tahu za ohybu (tříbodovém) je dána následujícím vztahem: 3. F. l f cf = 2., d d kde: f cf je pevnost v tahu ohybem [MPa], F je maximální zatížení [N], l je vzdálenost mezi podpěrnými válečky [mm], d 1 a d 2 jsou rozměry příčného řezu (obr. 20.) [mm]. - Pevnost v tahu ohybem se zaokrouhlí na nejbližší 0,1 MPa.

22 Obr. 20. Uspořádání zatěžování zkušebního tělesa (zatěžování jedním břemenem uprostřed) 1) zatěžovací válečky (otočné a výkyvné), 2) podpěrný váleček, 3) podpěrný váleček (otočný a výkyvný). 9. PEVNOST V PŘÍČNÉM TAHU ZKUŠEBNÍCH TĚLES Podstata zkoušky - Válcové zkušební těleso je vystaveno tlaku v úzkém pruhu po jeho délce. - Výsledná kolmá tahová síla způsobí porušení tělesa tahem. Zkušební zařízení - Zkušební lis. - Vodící přípravek (nepovinný, obr. 21.) pro usazení tělesa a roznášecích proužků do správné polohy. Vodící přípravek nesmí bránit deformaci tělesa během zkoušky. - Roznášecí proužky jsou zhotovené z dřevovláknité desky, s objemovou hmotností větší než 900 kg.m -3. Obr. 21. Vodící přípravek pro válcová tělesa 1) ocelový zatěžovací trámeček, 2) roznášecí proužek z dřevovláknité desky.

23 Zkušební tělesa Všeobecně - Musí být válcová, u vývrtů však může být poměr délky k průměru válce nižší, ale nejméně 1. Úprava zkušebních těles - Pokud rozměry nebo tvary zkušebních těles neodpovídají: - nerovné povrchy se musí srovnat broušením, - odchylky úhlů se musí upravit odřezáním případně broušením. Zkušební postup Příprava těles - Z povrchu těles, která byla ošetřována ve vodě, se setře voda před jejich vložením do zkušebního lisu. Usazení zkušebního tělesa - Zkušební těleso se umístí do středu zkušebního lisu. - V zatěžovací středové rovině se opatrně na těleso osadí, roznášecí proužky v horní i dolní části vzorku. - Při zatěžování by měla být horní tlačená deska rovnoběžná s dolní tlačenou deskou. Zatěžování - Musíme zajistit, aby zkušební těleso bylo centrované. - Nastaví se konstantní rychlost zatěžování v rozsahu od 0,04 MPa/s do 0,06 MPa/s. Těleso se zatěžuje plynule bez nárazu, a zatížení se nepřetržitě zvyšuje stanovenou konstantní rychlostí do porušení. - Rychlost zatěžování ve zkušebním lisu je dána následujícím vztahem:.π s R=, 2. L. d kde: R L d s je rychlost zatěžování [N/s], je délka zkušebního tělesa (obr. 22.) [mm], je zvolený rozměr tělesa [mm], je přírůstek napětí [MPa/s; N/mm 2 /s]. - Zaznamená se dosažené maximální zatížení. Vyšetřování tělesa - Zhodnotí se zlom porušeného tělesa a vzhled betonu.

24 Obr. 22. Válcový zatěžovcí segment 1) ocelový válcový zatěžovací segment, 2) roznášecí proužek z dřevovláknité desky, 3) válcový segment může být odříznut Vyjádření výsledků - Pevnost v příčném tahu je dána následujícím vztahem: 2. F f ct =, π. L. d kde: f ct je pevnost v příčném tahu [MPa], F je maximální zatížení [N], L je délka dotykové přímky tělesa [mm], d je zvolený příčný rozměr tělesa [mm]. - Pevnost v příčném tahu se zaokrouhlí na nejbližších 0,05 MPa. NÁVRH SLOŽENÍ ČERSTVÉHO BETONU Úkolem návrhu čerstvého betonu je provedení správného výběru základních, popřípadě i doplňkových, obecně vhodných složek betonu a určení poměrů jejich mísení tak, aby čerstvý i ztvrdlý beton vyhověl dané specifikaci v plném rozsahu kladených požadavků. Návrh betonu se vždy odehrává v několika etapách: 1. fáze Definování požadavku (zadání výpočtu) 2. fáze Výběr složek betonu podle druhu betonu 3. fáze Návrh složení betonu podle vybraného algoritmu 4. fáze Experimentální ověření složení betonu

25 Metody návrhu složení čerstvého betonu lze rozdělit do dvou skupin: 1. Klasické (matematické) metody 2. Moderní metody, založené na aplikaci výpočetní techniky V podstatě všechny metody návrhu složení betonu vycházejí z předpokladu následující obecné závislosti složení cementového betonu: Rb = f 1 (R c, J k, D max, w, c p, m c, m k, m p, V z ) f 2 (t, T, φ, Z T, Z R ) Mezi klasické metody návrhu složení patří např. Bolomeyova metoda. Tato metoda vypočítává recepturu čerstvého betonu v těchto krocích: Výpočet relativního složení (relativních poměrů) mezi jednotlivými složkami (m c :m k, m k :m v, m v :m c ) a to dle tzv. Bolomeyovy rovnice: R b = a k. R c. (1/w 0,5) Výpočet absolutního složení směsi (tj. v kg.m -3 ) a to dle tzv. rovnice absolutních objemů: V c + V v + V p + V k = 1 (V Z /100) Kontrola vypočtených parametrů, např. dle požadavků ČSN EN Pro výpočet optimálního složení kameniva se často používá např. Fullerova metoda: y = 100. (d/dmax) 0,5 ZADÁNÍ PŘÍKLADU Metodou podle Bolomeye navrhněte recepturu pro vyztužený cementový beton. Konstrukce bude umístěna v prostředí, definovaném podle ČSN EN jako XC2, požadovaná třída pevnosti betonu je C25/30, resp. C30/37. Dalšími, limitujícími, parametry složení betonu jsou: rozměry konstrukce krycí vrstva výztuže je 30mm, mezera mezi pruty výztuže je 25mm, minimální rozměr konstrukce je 350mm,

26 použité kamenivo drobné kamenivo frakce 0/4 je těžené, k dispozici jsou dále frakce hrubého kameniva 4/8, 8/16 a 16/32, složení kameniva navrhněte metodou podle Fullera, v receptuře se počítá s použitím plastifikátoru (0,7%) a provzdušňovadla (0,5%). Doplnění zadání a) Požadavky pro největší zrno kameniva (Pytlík, 2000): < ¼ nejmenšího rozměru konstrukce = ¼. 350 = 87,5mm < o 5mm než nejmenší vzdálenost mezi pruty výztuže = 25 5 = 20mm < než 1,3 násobek tloušťky krycí vrstvy výztuže = 1,3 x 30 = 39mm Rozhoduje nejmenší hodnota maximální zrno kameniva musí být menší než 20mm. b) Fyzikální vlastnosti betonu, resp. jeho složek: objemová hmotnost kameniva kg.m -3 měrná (objemová) hmotnost cementu kg.m -3 obsah vzduchových pórů Vz = 5%

STAVEBNÍ LÁTKY. Definice ČSN EN 206 1. Beton I. Ing. Lubomír Vítek. Ústav stavebního zkušebnictví Středisko radiační defektoskopie

STAVEBNÍ LÁTKY. Definice ČSN EN 206 1. Beton I. Ing. Lubomír Vítek. Ústav stavebního zkušebnictví Středisko radiační defektoskopie Ústav stavebního zkušebnictví Středisko radiační defektoskopie STVEBNÍ LÁTKY Beton I. Ing. Lubomír Vítek Definice ČSN EN 206 1 Beton je materiál ze směsi cementu, hrubého a drobného kameniva a vody, s

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON umělé stavivo vytvořené ze směsi drobného a hrubého kameniva a vhodného pojiva s možným obsahem různých přísad a příměsí

Více

Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2.

Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2. Malty a beton Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2. www.unium.cz/materialy/cvut/fsv/predna sky- svoboda-m6153-p1.html

Více

Stanovení konzistence betonu Metoda sednutí kužele

Stanovení konzistence betonu Metoda sednutí kužele Stanovení konzistence betonu Metoda sednutí kužele ČSN EN 12350-2 Podstata zkoušky čerstvý beton se zhutní do tvaru komolého kužele. Vzdálenost, o kterou poklesl beton po zvednutí komolého kužele, udává

Více

Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody.

Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody. 1 Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody. Může obsahovat povolené množství přísad a příměsí, které upravují jeho vlastnosti. 2 SPECIFIKACE BETONU 3 Rozdělení

Více

Zkoušení ztvrdlého betonu Objemová hmotnost ztvrdlého betonu

Zkoušení ztvrdlého betonu Objemová hmotnost ztvrdlého betonu Objemová hmotnost ztvrdlého betonu ČSN EN 12390-7 Podstata zkoušky Stanoví se objem a hmotnost zkušebního tělesa ze ztvrdlého betonu a vypočítá se objemová hmotnost. Metoda stanovuje objemovou hmotnost

Více

VÝROBA BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz

VÝROBA BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz Tato stránka je určena především pro drobné stavebníky, kteří vyrábějí beton doma v ambulantních podmínkách. Na této stránce najdete stručné návody jak namíchat betonovou směs a jaké zásady dodržel při

Více

Technologie, mechanické vlastnosti Základy navrhování a zatížení konstrukcí Dimenzování základních prvků konstrukcí

Technologie, mechanické vlastnosti Základy navrhování a zatížení konstrukcí Dimenzování základních prvků konstrukcí Betonové konstrukce Přednášky: Prof. Ing. Milan Holický, DrSc. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa Holická, CSc., Fakulta stavební Ing. Jana Markova, Ph.D., Kloknerův ústav

Více

Návrh složení cementového betonu. Laboratoř stavebních hmot

Návrh složení cementového betonu. Laboratoř stavebních hmot Návrh složení cementového betonu. Laboratoř stavebních hmot Schéma návrhu složení betonu 2 www.fast.vsb.cz 3 www.fast.vsb.cz 4 www.fast.vsb.cz 5 www.fast.vsb.cz 6 www.fast.vsb.cz Informativní příklady

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební - zkušební laboratoř Thákurova 7, 166 29 Praha 6 Pracoviště zkušební laboratoře:

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební - zkušební laboratoř Thákurova 7, 166 29 Praha 6 Pracoviště zkušební laboratoře: Pracoviště zkušební laboratoře: 1. OL 123 Odborná laboratoř stavebních materiálů Thákurova 7, 166 29 Praha 6 2. OL 124 Odborná laboratoř konstrukcí pozemních staveb Thákurova 7, 166 29 Praha 6 3. OL 132

Více

Evropské normy: CEMENT + BETON

Evropské normy: CEMENT + BETON Evropské normy: CEMENT + BETON Cement Cementy pro obecné použití Požadavky jsou specifikovány v normě ČSN EN 197-1 Cement Část 1: Složení, specifikace a kritéria shody cementů pro obecné použití Jedná

Více

DLAŽEBNÍ DESKY. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz

DLAŽEBNÍ DESKY. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz Betonovými dlažebními deskami jsou označovány betonové dlaždice, jejichž celková délka nepřesahuje 1000 mm a jejichž celková délka vydělená tloušťkou je větší než čtyři. Betonové dlažební desky mají delší

Více

Druha kameniva podle objemové hmotnosti:

Druha kameniva podle objemové hmotnosti: Kamenivo - je přírodní nebo umělý zrnitý materiál, anorganického původu určený pro stavební účely, jehož zrna projdou kontrolním sítem sčtvercovými otvory o velikosti 25 mm Kamenivo Druhy kameniva podle

Více

TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB ČESKÝCH DRAH. Kapitola 17 BETON PRO KONSTRUKCE

TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB ČESKÝCH DRAH. Kapitola 17 BETON PRO KONSTRUKCE ČESKÉ DRÁHY, státní organizace DIVIZE DOPRAVNÍ CESTY, o.z. TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB ČESKÝCH DRAH Kapitola 17 BETON PRO KONSTRUKCE Třetí aktualizované vydání Změna č. xx Schváleno VŘ DDC č.j.túdc-xxxxx/2002

Více

Vliv syntetických vláken na vlastnosti lehkých samamozhutnitelných betonů

Vliv syntetických vláken na vlastnosti lehkých samamozhutnitelných betonů Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Studentská vědecká a odborná činnost Akademický rok 25/26 Vliv syntetických vláken na vlastnosti lehkých samamozhutnitelných betonů Jméno a příjmení studenta

Více

Česká republika Ředitelství vodních cest ČR ŘVC TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB ŘVC ČR. Kapitola 1

Česká republika Ředitelství vodních cest ČR ŘVC TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB ŘVC ČR. Kapitola 1 Česká republika Ředitelství vodních cest ČR ŘV TEHNIKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB ŘV ČR Kapitola 1 PROVÁDĚNÍ BETONOVÝH A ŽELEZOBETONOVÝH KONSTRUKÍ Vydání druhé Schváleno ŘV ČR č.j. ŘV/1606/09 ze dne

Více

BH 52 Pozemní stavitelství I

BH 52 Pozemní stavitelství I BH 52 Pozemní stavitelství I Svislé nosné konstrukce - stěny Zděné nosné stěny Cihelné zdivo Tvárnicové zdivo Ing. Lukáš Daněk, Ph.D. Svislé nosné konstrukce - stěny Základní požadavky a) mechanická odolnost

Více

PŘÍKLADY 1. P1.4 Určete hmotnostní a objemovou nasákavost lehkého kameniva z příkladu P1.2 21,3 %, 18,8 %

PŘÍKLADY 1. P1.4 Určete hmotnostní a objemovou nasákavost lehkého kameniva z příkladu P1.2 21,3 %, 18,8 % Objemová hmotnost, hydrostatické váhy PŘÍKLADY 1 P1.1 V odměrném válci je předloženo 1000 cm 3 vody. Po přisypání 500 g nasákavého lehčeného kameniva bylo kamenivo přitíženo hliníkovým závažím o hmotnosti

Více

Přednáška č. 6 NAVRHOVÁNÍ A STAVBA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ. 1. Geotechnický průzkum

Přednáška č. 6 NAVRHOVÁNÍ A STAVBA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ. 1. Geotechnický průzkum Přednáška č. 6 NAVRHOVÁNÍ A STAVBA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ 1. Geotechnický průzkum Předchází vlastní stavbě a je součástí všech úrovní projektové dokumentace staveb. Zjišťují se inženýrskogeologické a hydrogeologické

Více

2 Materiály, krytí výztuže betonem

2 Materiály, krytí výztuže betonem 2 Materiály, krytí výztuže betonem 2.1 Beton V ČSN EN 1992-1-1 jsou běžné třídy betonu (C12/15, C16/20, C20/25, C25/30, C30/37, C35/45, C40/50, C45/55, C50/60) rozšířeny o tzv. vysokopevnostní třídy (C55/67,

Více

Základní škola Bruntál, Rýmařovská 15

Základní škola Bruntál, Rýmařovská 15 Základní škola Bruntál, Rýmařovsk ovská 15 Praktické práce 8.. ročník Stavební,, maltové směsi si (Příprava materiálů pro zhotovení stavebních směsí) 17. 03.. / 2013 Ing. Martin Greško Historie stavebnictví

Více

Trvanlivost a odolnost. Degradace. Vliv fyzikálních činitelů STAVEBNÍ LÁTKA I STAVEBNÍ KONSTRUKCE OD JEJICH POUŽITÍ IHNED ZAČÍNAJÍ DEGRADOVAT

Trvanlivost a odolnost. Degradace. Vliv fyzikálních činitelů STAVEBNÍ LÁTKA I STAVEBNÍ KONSTRUKCE OD JEJICH POUŽITÍ IHNED ZAČÍNAJÍ DEGRADOVAT VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Ústav stavebního zkušebnictví Trvanlivost a odolnost stavebních materiálů Degradace STAVEBNÍ LÁTKA I STAVEBNÍ KONSTRUKCE OD JEJICH POUŽITÍ IHNED ZAČÍNAJÍ

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ. FAKULTA STAVEBNÍ Ústav stavebního zkušebnictví

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ. FAKULTA STAVEBNÍ Ústav stavebního zkušebnictví VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Ústav stavebního zkušebnictví Kámen a kamenivo Kámen Třída Pevnost v tlaku min. [MPa] Nasákavost max. [% hm.] I. 110 1,5 II. 80 3,0 III. 40 5,0 Vybrané druhy

Více

MasterFlow 928. Cementová nesmrštivá zálivková a kotevní malta.

MasterFlow 928. Cementová nesmrštivá zálivková a kotevní malta. POPIS PRODUKTU MasterFlow 928 je předem připravená jednosložková nesmrštivá vysoce pevnostní zálivková a kotevní malta, vyrobená na cementové bázi s obsahem přírodních plniv. Receptura umožňuje použití

Více

VYZTUŽOVÁNÍ STRUKTURY BETONU OCELOVÝMI VLÁKNY. ČVUT Fakulta stavební, katedra betonových konstrukcí a mostů, Thákurova 7, 166 29 Praha 6, ČR

VYZTUŽOVÁNÍ STRUKTURY BETONU OCELOVÝMI VLÁKNY. ČVUT Fakulta stavební, katedra betonových konstrukcí a mostů, Thákurova 7, 166 29 Praha 6, ČR VYZTUŽOVÁNÍ STRUKTURY BETONU OCELOVÝMI VLÁKNY Karel Trtík ČVUT Fakulta stavební, katedra betonových konstrukcí a mostů, Thákurova 7, 166 29 Praha 6, ČR Abstrakt Článek je zaměřen na problematiku vyztužování

Více

Kámen. Dřevo. Keramika

Kámen. Dřevo. Keramika Kámen Dřevo Keramika Beton Kovy Živice Sklo Slama Polymery Dle funkce: Konstrukční Výplňové Izolační Dekorační Dle zpracovatelnosti: Sypké a tekuté směsi (kamenivo, zásypy, zálivky) Kusové (tvarovky, dílce)

Více

Anorganická pojiva, cementy, malty

Anorganická pojiva, cementy, malty Anorganická pojiva, cementy, malty Ing. Alexander Trinner Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. pobočka Plzeň Zahradní 15, 326 00 Plzeň trinner@tzus.cz; www.tzus.cz 1 Anorganická pojiva Definice:

Více

Materiály charakteristiky potř ebné pro navrhování

Materiály charakteristiky potř ebné pro navrhování 2 Materiály charakteristiky potřebné pro navrhování 2.1 Úvod Zdivo je vzhledem k velkému množství druhů a tvarů zdicích prvků (cihel, tvárnic) velmi různorodý stavební materiál s rozdílnými užitnými vlastnostmi,

Více

Construction. Zálivková hmota. Popis výrobku. Technický list Vydání 24.11.2015 Identifikační č.: 02 02 01 01 001 0 000002 1180 SikaGrout -212

Construction. Zálivková hmota. Popis výrobku. Technický list Vydání 24.11.2015 Identifikační č.: 02 02 01 01 001 0 000002 1180 SikaGrout -212 Technický list Vydání 24.11.2015 Identifikační č.: 02 02 01 01 001 0 000002 1180 Zálivková hmota Popis výrobku je zálivková hmota s cementovým pojivem, tekutá, s expanzím účinkem. splňuje požadavky na

Více

STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO 22.2.2012. TAJEMSTVÍ ČESKÉHO KAMENE od Svazu kameníků a kamenosochařů ČR STAVEBNÍ KÁMEN

STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO 22.2.2012. TAJEMSTVÍ ČESKÉHO KAMENE od Svazu kameníků a kamenosochařů ČR STAVEBNÍ KÁMEN AI01 STAVEBNÍ LÁTKY A GEOLOGIE Kámen a kamenivo pro stavební účely Ing. Věra Heřmánková, Ph.D. Video: A TAJEMSTVÍ ČESKÉHO KAMENE od Svazu kameníků a kamenosochařů ČR A Přírodní kámen se již v dávných dobách

Více

Vývoj stínicích barytových směsí

Vývoj stínicích barytových směsí Vývoj stínicích barytových směsí Fridrichová, M., Pospíšilová, P., Hoffmann, O. ÚVOD I v začínajícím v 21. století nepříznivě ovlivňuje životní prostředí nejenom intenzivní a z hlediska ekologických důsledků

Více

TVAROVKY PRO ZTRACENÉ BEDNĚNÍ

TVAROVKY PRO ZTRACENÉ BEDNĚNÍ Betonové tvarovky ztraceného bednění jsou podle platných předpisů betonové dutinové tvarovky určené ke stavbě stěn a příček za předpokladu, že budou dutiny vyplněny betonovou nebo maltovou výplní. Betonové

Více

Construction. Vysoce kvalitní, nízké smrštění, expanzní zálivková hmota. Popis výrobku

Construction. Vysoce kvalitní, nízké smrštění, expanzní zálivková hmota. Popis výrobku Technický list Vydání 01.02.2013 Identifikační č.: 010201010010000005 Vysoce kvalitní, nízké smrštění, expanzní zálivková hmota Construction Popis výrobku je jednosložková zálivková hmota s cementovým

Více

BETONOVÉ OBRUBNÍKY A ŽLABY

BETONOVÉ OBRUBNÍKY A ŽLABY Podle normy EN 1340 jsou betonové obrubníky prefabrikované betonové dílce určené k oddělení povrchů ve stejné výškové úrovni nebo v různých úrovních, které poskytují: fyzikální nebo vizuální rozlišení

Více

Sada 1 Technologie betonu

Sada 1 Technologie betonu S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Technologie betonu 20. Zvláštní druhy betonů Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2

Více

Betony pro vodonepropustné a masivní konstrukce

Betony pro vodonepropustné a masivní konstrukce 38 technologie Betony pro vodonepropustné a masivní konstrukce Podzemní části staveb jsou velmi často budovány formou vodonepropustných betonových konstrukcí, systémem tzv. bílé vany. Obzvláště u konstrukcí

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA SADA 2 ZÁKLADNÍ MATERIÁLOVÁ A KONSTRUKČNÍ TYPOLOGIE STAVEB PS 17. BETON - VLASTNOSTI DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL PROJEKTU: SŠS JIHLAVA ŠABLONY REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Construction. SikaGrout -318. Vysoce kvalitní, expanzní zálivková hmota s nízkým smrštěním. Popis výrobku

Construction. SikaGrout -318. Vysoce kvalitní, expanzní zálivková hmota s nízkým smrštěním. Popis výrobku Technický list Vydání 26.03.2014 Identifikační č.: 02 02 01 0100 1 0000006 1180 SikaGrout -318 SikaGrout -318 Vysoce kvalitní, expanzní zálivková hmota s nízkým smrštěním Popis výrobku SikaGrout -318 je

Více

Přednášky: Prof. Ing. Milan Holický, DrSc. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav. Ing. Jana Markova, Ph.D.

Přednášky: Prof. Ing. Milan Holický, DrSc. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav. Ing. Jana Markova, Ph.D. Přednášky: Prof. Ing. Milan Holický, DrSc. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa ď Holická, CSc., Fakulta stavební Ing. Jana Markova, Ph.D., Kloknerův ústav - Technologie, mechanické

Více

Obrubníky. typy obrubníků. technické listy. vlastnosti a charakteristika. barevné a povrchové úpravy. pokládka bezbariérových obrubníků

Obrubníky. typy obrubníků. technické listy. vlastnosti a charakteristika. barevné a povrchové úpravy. pokládka bezbariérových obrubníků Obrubníky typy obrubníků technické listy vlastnosti a charakteristika barevné a povrchové úpravy pokládka bezbariérových obrubníků GS01 CSB - OBRUBNÍK SILNIČNÍ H 25 GS02 CSB - OBRUBNÍK SILNIČNÍ H 30 GS02

Více

TKP 18 MD zásady připravované revize

TKP 18 MD zásady připravované revize TKP 18 MD zásady připravované revize Ing. Jan Horský e-mail: horsky@horsky.cz Horský s.r.o. mobil: 603540690 Klánovická 286/12; 194 00 Praha 9 Osnova TKP 18 v systému předpisů MD Podklady pro revizi Zásady

Více

CENÍK KONTROLNÍCH A ZKUŠEBNÍCH PRACÍ ZL

CENÍK KONTROLNÍCH A ZKUŠEBNÍCH PRACÍ ZL CENÍK KONTROLNÍCH ZKUŠEBNÍCH PRCÍ ZL Vypracoval dne 30.12.2013 ředitel zkušebny: Ing. Tomáš Moravec Platnost od 2.1.2014 do 31.12.2014 * Ceny zkoušek jsou smluvní a jsou uvedeny za vlastní zkušební výkon

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) POJIVA

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) POJIVA JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) POJIVA pojiva jsou takové organické nebo anorganické látky, které mají schopnost spojovat jiné sypké nebo kusové materiály

Více

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3)

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Projekt DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI NAVRHOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PODLE EVROPSKÝCH NOREM Projekt je spolufinancován

Více

CENÍK NABÍDKOVÝ LIST ZÁKLADNÍCH DRUHŮ ČERSTVÉHO BETONU A OSTATNÍCH SLUŽEB. Platnost od 1.1.2014 PROVOZ ČESKÉ BUDĚJOVICE

CENÍK NABÍDKOVÝ LIST ZÁKLADNÍCH DRUHŮ ČERSTVÉHO BETONU A OSTATNÍCH SLUŽEB. Platnost od 1.1.2014 PROVOZ ČESKÉ BUDĚJOVICE TBG České Budějovice spol. s r.o. Planá č.p. 78 p. Boršov nad Vltavou PSČ 373 82 IČ: 25105761 DIČ: CZ25105761 dle ČSN EN ISO 9001:2009 Společnost je zapsána v obchodním rejstříku u Krajského soudu v Českých

Více

DRIZORO CARBOMESH BIAXIÁLNÍ TKANINA Z UHLÍKOVÝCH VLÁKEN S VYSOKOU PEVNOSTÍ PRO OPRAVY A ZESILOVÁNÍ KONSTRUKCÍ POPIS: POUŽITÍ: VÝHODY: APLIKCE:

DRIZORO CARBOMESH BIAXIÁLNÍ TKANINA Z UHLÍKOVÝCH VLÁKEN S VYSOKOU PEVNOSTÍ PRO OPRAVY A ZESILOVÁNÍ KONSTRUKCÍ POPIS: POUŽITÍ: VÝHODY: APLIKCE: DRIZORO CARBOMESH BIAXIÁLNÍ TKANINA Z UHLÍKOVÝCH VLÁKEN S VYSOKOU PEVNOSTÍ PRO OPRAVY A ZESILOVÁNÍ KONSTRUKCÍ POPIS: POUŽITÍ: VÝHODY: APLIKCE: DRIZORO CARBOMESH je tkanina z uhlíkových vláken s vysokou

Více

IX. KONFERENCE Ekologie a nové stavební hmoty a výrobky Materiály příznivé pro životní prostředí POPÍLKOVÝ BETON

IX. KONFERENCE Ekologie a nové stavební hmoty a výrobky Materiály příznivé pro životní prostředí POPÍLKOVÝ BETON POPÍLKOVÝ BETON Pavel Svoboda, Josef Doležal, Kamil Dvořáček, Martin Lucuk, Milan Žamberský 1, František Škvára 2 1. Úvod Na základě několikaletého výzkumu který realizovala VŠCHT katedra skla na silikátů,

Více

JEDNOVRSTVÉ A DVOUVRSTVÉ OMÍTKOVÉ SYSTÉMY

JEDNOVRSTVÉ A DVOUVRSTVÉ OMÍTKOVÉ SYSTÉMY Cemix WALL system JEDNOVRSTVÉ A DVOUVRSTVÉ OMÍTKOVÉ SYSTÉMY Řešení pro omítání všech typů podkladů Jak zvolit vhodnou omítku pro interiér a exteriér JEDNOVRSTVÉ A DVOUVRSTVÉ OMÍTKOVÉ SYSTÉMY Omítky jsou

Více

TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB STÁTNÍCH DRAH

TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB STÁTNÍCH DRAH Správa železniční dopravní cesty, státní organizace TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB STÁTNÍCH DRAH Kapitola 21 MOSTNÍ LOŽISKA A UKONČENÍ NOSNÉ KONSTRUKCE MOSTU Třetí - aktualizované vydání změna

Více

11. Omítání, lepení obkladů a spárování

11. Omítání, lepení obkladů a spárování 11. Omítání, lepení obkladů a spárování Omítání, lepení obkladů a spárování 11.1 Omítání ve vnitřním prostředí Pro tyto omítky platí EN 998-1 Specifikace malt pro zdivo Část 1: Malty pro vnitřní a vnější

Více

Železobetonové patky pro dřevěné sloupy venkovních vedení do 45 kv

Železobetonové patky pro dřevěné sloupy venkovních vedení do 45 kv Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce, E.ON ČR, Železobetonové patky pro dřevěné sloupy venkovních vedení do 45 kv PNE 34 8211 3. vydání Odsouhlasení

Více

BETONOVÁ DLAŽBA PROVÁDĚNÍ DLÁŽDĚNÉHO KRYTU

BETONOVÁ DLAŽBA PROVÁDĚNÍ DLÁŽDĚNÉHO KRYTU 1. Co budeme k provedení dlážděného krytu potřebovat: hrubý štěrk frakce 16-32 mm pro zhotovení ochranné vrstvy hrubý štěrk frakce 8-16 mm pro provedení podkladní vrstvy písek nebo drcené kamenivo frakce

Více

Příručka technologa SUROVINY VÝROBA VLASTNOSTI. 2010 / 1. vydání

Příručka technologa SUROVINY VÝROBA VLASTNOSTI. 2010 / 1. vydání Příručka technologa BETON SUROVINY VÝROBA VLASTNOSTI 2010 / 1. vydání PŘEDMLUVA Vážení příznivci a přátelé betonu, dostává se Vám do rukou»příručka TECHNOLOGA BETON SUROVINY, VÝROBA, VLASTNOSTI«, kterou

Více

Metodika stanovující technické požadavky pro přípravu novostaveb k provizornímu ukrytí

Metodika stanovující technické požadavky pro přípravu novostaveb k provizornímu ukrytí Metodika stanovující technické požadavky pro přípravu novostaveb k provizornímu ukrytí Název projektu: Improvizované ukrytí, varování a informování obyvatelstva v prostorech staveb pro shromažďování většího

Více

Vliv mikroplniva na objemovou stálost cementových kompozitů.

Vliv mikroplniva na objemovou stálost cementových kompozitů. Vliv mikroplniva na objemovou stálost cementových kompozitů. Aleš Kratochvíl, Josef Stryk, Rudolf Hela Souhrn Cementová malta, jako součást betonu, ovlivňuje zásadním způsobem jeho fyzikálněmechanické

Více

Malta je podobný materiál jako beton, liší se však velikostí horní frakce plniva (zpravidla max. 4 mm).

Malta je podobný materiál jako beton, liší se však velikostí horní frakce plniva (zpravidla max. 4 mm). Malta je podobný materiál jako beton, liší se však velikostí horní frakce plniva (zpravidla max. 4 mm). Malta je tvořena plnivem, pojivem a vodou a přísadami. Malta tvrdne hydraulicky, teplem, vysycháním

Více

Odpad z výroby minerální vlny a možnosti jeho využití do betonové směsi

Odpad z výroby minerální vlny a možnosti jeho využití do betonové směsi Odpad z výroby minerální vlny a možnosti jeho využití do betonové směsi Ing. Ivana Chromková, Ing. Pavel Leber, Ing. Oldřich Sviták Výzkumný ústav stavebních hmot, a.s., Brno, e-mail: chromkova@vustah.cz,

Více

5 ZKOUŠENÍ CIHLÁŘSKÝCH VÝROBKŮ

5 ZKOUŠENÍ CIHLÁŘSKÝCH VÝROBKŮ 5 ZKOUŠENÍ CIHLÁŘSKÝCH VÝROBKŮ Cihelné prvky se dělí na tzv. prvky LD (pro použití v chráněném zdivu, tj. zdivo vnitřních stěn, nebo vnější chráněné omítkou či obkladem) a prvky HD (nechráněné zdivo).

Více

ORGANIZAČNÍ A STUDIJNÍ ZÁLEŽITOSTI

ORGANIZAČNÍ A STUDIJNÍ ZÁLEŽITOSTI 1. cvičení ORGANIZAČNÍ A STUDIJNÍ ZÁLEŽITOSTI Podmínky pro uznání části Konstrukce aktivní účast ve cvičeních, předložení výpočtu zadaných příkladů. Pomůcky pro práci ve cvičeních psací potřeby a kalkulačka.

Více

PŘÍKLADY 1. P1.4 Určete hmotnostní a objemovou nasákavost lehkého kameniva z příkladu P1.2

PŘÍKLADY 1. P1.4 Určete hmotnostní a objemovou nasákavost lehkého kameniva z příkladu P1.2 PŘÍKLADY 1 Objemová hmotnost, hydrostatické váhy P1.1 V odměrném válci je předloženo 1000 cm 3 vody. Po přisypání 500 g nasákavého lehčeného kameniva bylo kamenivo přitíženo hliníkovým závažím o hmotnosti

Více

Návody do cvičení z laboratoří stavebních hmot

Návody do cvičení z laboratoří stavebních hmot VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STAVEBNÍ Návody do cvičení z laboratoří stavebních hmot 2005 VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STAVEBNÍ Návody do cvičení

Více

Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek

Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Ing. Stanislav Smiřinský ČSN EN 206 a další nové standardy pro výrobu a zkoušení betonu Obsah Konstrukční vrstvy vozovek Výrobkové normy Prováděcí normy Zkušební

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 21 Desky

Více

CENÍK betonů,materiálů a dopravy

CENÍK betonů,materiálů a dopravy HOFMANN BETON s.r.o. Horní ul. telefon: 357 35 Chodov fax: 777 004 475 352 682 246 CENÍK betonů,materiálů a dopravy Uvedené ceny jsou za m 3 bez DPH S1 (vana) S2 (mix) S3 (čerpadlo) S1 (vana) S2 (mix)

Více

CEMENTOVÉ SMĚSI S TiO 2 PRO GRC KOMPOZIT

CEMENTOVÉ SMĚSI S TiO 2 PRO GRC KOMPOZIT CEMENTOVÉ SMĚSI S TiO 2 PRO GRC KOMPOZIT Martin Boháč Theodor Staněk Výzkumný ústav stavebních hmot, a.s. Fotokatalýza Úvod způsob a dávka přídavku TiO 2 optimalizace pojiva inovace receptury samočisticí

Více

Funkce cementobetonových krytů jsou shodné s funkcemi krytů z hutněných asfaltových směsí

Funkce cementobetonových krytů jsou shodné s funkcemi krytů z hutněných asfaltových směsí Silniční stavby 2 Funkce cementobetonových krytů jsou shodné s funkcemi krytů z hutněných asfaltových směsí Schopnost přenášet síly vyvolané účinkem dopravy Zajistit bezpečný provoz Odolávat účinkům povětrnostních

Více

PŘÍSPĚVEK K TORKRETACI ZTEKUCENÝCH ŽÁROBETONŮ

PŘÍSPĚVEK K TORKRETACI ZTEKUCENÝCH ŽÁROBETONŮ PŘÍSPĚVEK K TORKRETACI ZTEKUCENÝCH ŽÁROBETONŮ Ing.Milan Henek, CSc. Průmyslová keramika, spol. s r.o., Rájec-Jestřebí Ing. Miroslav Vajda RAMIRA PRAHA-ZÁPAD, Třebotov 1. ÚVOD Torkretování (stříkání) je

Více

PCI-Emulsion. Adhézní přísada do malty ke zkvalitnění malty, omítky a potěru. Rozsah použití. Vlastnosti produktu. Případy pro možné přísady:

PCI-Emulsion. Adhézní přísada do malty ke zkvalitnění malty, omítky a potěru. Rozsah použití. Vlastnosti produktu. Případy pro možné přísady: PCI-Emulsion Adhézní přísada do malty ke zkvalitnění malty, omítky a potěru Výrobní list č.: 100 Rozsah použití vnitřní a vnější použití. Na stěny a stropy. Jako záměsová tekutina k vytvoření adhezní hmoty

Více

LEPENÉ SPOJE. 1, Podstata lepícího procesu

LEPENÉ SPOJE. 1, Podstata lepícího procesu LEPENÉ SPOJE Nárůst požadavků na technickou úroveň konstrukcí se projevuje v poslední době intenzivně i v oblasti spojování materiálů, kde lepení je často jedinou spojovací metodou, která nenarušuje vlastnosti

Více

1. Základy plotové konstrukce

1. Základy plotové konstrukce BETONOVÉ PLOTY V posledních letech si stále na větší oblibě získávají ploty z betonových štípaných tvarovek a nebo z dutinových betonových tvarovek s povrchem napodobujícím pískovec a nebo jiný kámen.

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina):

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina): 01.05 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina): Název: Beton pevnostních tříd C 12/15 (B15) a vyšší. Vlákno

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_ZF_POS_18 Beton a jeho vlastnosti Střední průmyslová škola a Vyšší odborná

Více

P91.cz. P91.cz Protipožární omítky Knauf. Novinka. P91.cz Knauf VERMIPLASTER. P91.cz Knauf VERMIPLASTER. Omítkové a fasádní systémy 4/2014

P91.cz. P91.cz Protipožární omítky Knauf. Novinka. P91.cz Knauf VERMIPLASTER. P91.cz Knauf VERMIPLASTER. Omítkové a fasádní systémy 4/2014 P91.cz Omítkové a fasádní systémy 4/2014 P91.cz Protipožární omítky Knauf P91.cz Knauf Novinka P91.cz Knauf P91.cz Protipožární omítky Knauf Obsah Strana P91.cz Knauf Vermiplaster Protipožární sádrová

Více

Stříkané betony maxit

Stříkané betony maxit Stříkané betony Stříkané betony Firma je výrobcem a dodavatelem suchých betonových směsí pro stříkané betony. Použití Stříkané betony nacházejí široké uplatnění při zpevňování stěn stavebních jam, zpevňování

Více

Obr. 19.: Směry zkoušení vlastností dřeva.

Obr. 19.: Směry zkoušení vlastností dřeva. 8 ZKOUŠENÍ DŘEVA Zkoušky přírodního (rostlého) dřeva se provádí na rozměrově přesně určených vzorcích bez suků, smolnatosti, dřeně a jiných vad. Z výsledků těchto zkoušek usuzujeme na vlastnosti dřeva

Více

CENÍK KONTROLNÍCH A ZKUŠEBNÍCH PRACÍ ZL

CENÍK KONTROLNÍCH A ZKUŠEBNÍCH PRACÍ ZL CENÍK KONTROLNÍCH ZKUŠEBNÍCH PRCÍ ZL Vypracoval dne 20.12.2017 ředitel zkušebny: Ing. Tomáš Moravec Platnost od 1.1.2018 do 31.12.2018 * Ceny zkoušek jsou smluvní a jsou uvedeny za vlastní zkušební výkon

Více

Konstrukce místních komunikací, Silniční stavby 3

Konstrukce místních komunikací, Silniční stavby 3 Konstrukce místních komunikací, zastávek a odstavných ploch Silniční stavby 3 Specifika Statické zatížení Působení tangenciálních sil Množství znaků inženýrských sítí Problematika odvodnění Rozsah ploch

Více

CENÍK KONTROLNÍCH A ZKUŠEBNÍCH PRACÍ ZL

CENÍK KONTROLNÍCH A ZKUŠEBNÍCH PRACÍ ZL CENÍK KONTROLNÍCH ZKUŠEBNÍCH PRCÍ ZL Vypracoval dne 1.3.2017 ředitel zkušebny: Ing. Tomáš Moravec Platnost od 1.3.2017 do 31.12.2017 * Ceny zkoušek jsou smluvní a jsou uvedeny za vlastní zkušební výkon

Více

Strana: 1/7 Nahrazuje: FK 008 ze dne 01.02.2015 Vypracoval: Jiří Hoffmann Vydání: 5 Schválil dne: 01.08.2015 František Klípa

Strana: 1/7 Nahrazuje: FK 008 ze dne 01.02.2015 Vypracoval: Jiří Hoffmann Vydání: 5 Schválil dne: 01.08.2015 František Klípa Strana: 1/7 1. VŠEOBECNĚ 1.1 Rozsah platnosti (1) Tato technická specifikace platí pro výrobu, kontrolu, dopravu, skladování a objednávání za studena tvářených drátů pro výztuž do betonu ozn. B500A-G,

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.20 Říjen 2013 Cementobetonové kryty Část 1: Materiály ČSN EN 13877-1 73 6150 Concrete pavements Part 1: Materials Chaussées en béton Partie 1: Matériaux Fahrbahnbefestigungen

Více

Výčtové typy OTSKP-SPK Skupina stav. dílů 3

Výčtové typy OTSKP-SPK Skupina stav. dílů 3 Výčtové typy OTSKP-SPK Skupina stav. dílů 3 Položka Výčtový typ Hodnoty výčtového typu 31111 ZDI A STĚNY PODPĚR A VOLNÉ Z DÍLCŮ BETON M3 Výška budovy do 12m přes 12m do 24m přes 24m do 36m přes 36m do

Více

Výčtové typy OTSKP-SPK Skupina stav. dílů 3

Výčtové typy OTSKP-SPK Skupina stav. dílů 3 Položka Výčtový typ Hodnoty výčtového typu 31111 ZDI A STĚNY PODPĚR A VOLNÉ Z DÍLCŮ BETON M3 Výška budovy do 12m přes 12m do 24m přes 24m do 36m přes 36m do 52m do 1,5t přes 1,5t do 3t přes 3t do 5t přes

Více

Vysoké učení technické v Brně Zkušební laboratoř při ÚTHD FAST VUT v Brně Veveří 95, Brno

Vysoké učení technické v Brně Zkušební laboratoř při ÚTHD FAST VUT v Brně Veveří 95, Brno List 1 z 13 Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Pracoviště V 2. Pracoviště P Purkyňova 139, 602 00 Brno Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní

Více

ČSN EN 206 a další nové standardy pro výrobu a zkoušení betonu

ČSN EN 206 a další nové standardy pro výrobu a zkoušení betonu ČSN EN 206 a další nové standardy pro výrobu a zkoušení betonu 3.2015 Michal Števula ČSN EN 206 rekapitulace 1996 ČSN ENV 206 2001 ČSN EN 206 1 Změna Z3+Z4 beton 2014 ČSN EN 206 2014 ČSN ISO 6784 ZRUŠENA

Více

Technický list 81.50 Studená obalovaná asfaltová směs - DenBit RB

Technický list 81.50 Studená obalovaná asfaltová směs - DenBit RB Technický list 81.50 Studená obalovaná asfaltová směs - DenBit RB Výrobek Vlastnosti Použití Balení Barva Je hotová asfaltová směs určená pro opravy vozovek, vyrobená ze speciálního pojivového materiálu,

Více

CENÍK PRACÍ. www.betotech.cz. platný od 1.1. 2014. BETOTECH, s.r.o., Beroun 660, 266 01 Beroun. Most Beroun. Trutnov Ostrava. Cheb. J.Hradec.

CENÍK PRACÍ. www.betotech.cz. platný od 1.1. 2014. BETOTECH, s.r.o., Beroun 660, 266 01 Beroun. Most Beroun. Trutnov Ostrava. Cheb. J.Hradec. ,, 266 01 Beroun CENÍK PRACÍ platný od 1.1. 2014 Cheb Most Beroun Trutnov Ostrava J.Hradec Klatovy Brno www.betotech.cz Zkušební laboratoře akreditované ČIA ke zkoušení vybraných stavebních hmot a výrobků,

Více

PLOT TVÁŘ KAMENE - GABRO

PLOT TVÁŘ KAMENE - GABRO TECHNICKÝ LIST BROŽ TVÁŘ KAMENE - GABRO PLOT TVÁŘ KAMENE - GABRO Sloupek (220, 60, 220 hladký, 60 hladký), Deska, Stříška (na sloupek oboustranná, na sloupek jednostranná, na desku oboustranná, na desku

Více

Vysokohodnotný beton Návrh receptury JOSEF FLÁDR KANCELÁŘ: B788 KONZULTACE: PONDĚLÍ 10:00 11:15

Vysokohodnotný beton Návrh receptury JOSEF FLÁDR KANCELÁŘ: B788 KONZULTACE: PONDĚLÍ 10:00 11:15 Vysokohodnotný beton Návrh reeptury JOSEF FLÁDR KANCELÁŘ: B788 KONZULTACE: PONDĚLÍ 10:00 11:15 OBSAH Postup návrhu betonu podle Bolomey Postup návrhu betonu podle Kennedyho Postup návrhu betonu pro UHPC

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém průzkumu

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém průzkumu GEOTECHNICKÝ ENGINEERING & SERVICE ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém průzkumu Název úkolu : Krchleby, rekonstrukce mostu ev. č. 18323-1 (most přes Srbický potok) Číslo úkolu : 2014-1 - 072 Odběratel

Více

PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK

PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK Rudolf Hela, Oldřich Fiala, Jiří Zach V příspěvku je popsán systém protihlukových stěn za využití odpadu z těžby a zpracování dřeva. Pro pohltivou

Více

Konstrukční systémy II

Konstrukční systémy II Konstrukční systémy II Stěnové systémy Ing. Petr Suchánek, Ph.D. Svislé nosné konstrukce stěny společně s vodorovnými nosnými konstrukcemi tvoří rozhodující část konstrukčního systému Funkční požadavky

Více

Zkušební metody pro malty Stanovení zrnitosti

Zkušební metody pro malty Stanovení zrnitosti Zkušební metody pro Stanovení zrnitosti ČSN EN 1015-1 Malty musí být zkoušeny proséváním za sucha, kromě případu, kdy se předpokládá, že mohou obsahovat shluky, v tom případě se musí použít prosévání za

Více

Systém pro předsazenou montáž

Systém pro předsazenou montáž Provedení Systémové komponenty Typ 1: vyložení 35 mm PR011 Nosný hranol Typ 2: vyložení 90 mm PR007 Nosný profil PR008 Zateplovací profil : vyložení 120-200 mm PR012 Zateplovací Systém pro předsazenou

Více

Strana: 1/7 Nahrazuje: MK 008 ze dne 15.03.2005 Vypracoval: p.hoffmann Vydání: 2 Výtisk č. 1 Schválil dne: 26.07.2011 Klípa F.

Strana: 1/7 Nahrazuje: MK 008 ze dne 15.03.2005 Vypracoval: p.hoffmann Vydání: 2 Výtisk č. 1 Schválil dne: 26.07.2011 Klípa F. Strana: 1/7 1. VŠEOBECNĚ 1.1 Rozsah platnosti (1) Tato technická specifikace platí pro výrobu, kontrolu, dopravu, skladování a objednávání za studena tvářených drátů pro výztuž do betonu ozn. B500A-G,

Více

Výroba stavebních hmot

Výroba stavebních hmot Výroba stavebních hmot 1.Typy stavebních hmot Pojiva = anorganické hmoty, které mohou vázat kamenivo dohromady (tvrdnou s vodou nebo na vzduchu) hydraulická tvrdnou na vzduchu nebo ve vodě (např. cement)

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) KÁMEN A KAMENIVO

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) KÁMEN A KAMENIVO JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) KÁMEN A KAMENIVO VYUŽITÍ Pozemní stavitelství VYUŽITÍ Dopravní stavby VYUŽITÍ Ostatní SPECIFICKÉ VLASTNOSTI Velká hutnost

Více

chrání stavební dílo před mechanickým poškozením i před nepříznivými vlivy povětrnosti zlepšují technické vlastnosti konstrukce, jako jsou odolnost

chrání stavební dílo před mechanickým poškozením i před nepříznivými vlivy povětrnosti zlepšují technické vlastnosti konstrukce, jako jsou odolnost chrání stavební dílo před mechanickým poškozením i před nepříznivými vlivy povětrnosti zlepšují technické vlastnosti konstrukce, jako jsou odolnost stavby proti vlhkosti a tepelně-izolační i zvukově-izolační

Více

REKAPITULACE STAVBY. POSP052-2012 - Litovel-autobusová zastávka Tři Dvory. Stavba: CZK 1 686 172,90. Cena s DPH 1 393 531,30.

REKAPITULACE STAVBY. POSP052-2012 - Litovel-autobusová zastávka Tři Dvory. Stavba: CZK 1 686 172,90. Cena s DPH 1 393 531,30. REKAPITULACE STAVBY Stavba: POSP052-2012 - Litovel-autobusová zastávka Tři Dvory Místo: Datum: 06.03.2013 Zadavatel: IČ: 00299138 Město Litovel DIČ: CZ 00299138 Uchazeč: IČ: Vyplň údaj Vyplň údaj DIČ:

Více

TECHNICKÝ LIST PORIMENT CEMENTOVÉ LITÉ PĚNY. www.poriment.cz

TECHNICKÝ LIST PORIMENT CEMENTOVÉ LITÉ PĚNY. www.poriment.cz TECHNICKÝ LIST CEMENTOVÉ LITÉ PĚNY je lehký silikátový materiál, vyráběný na stavbě pomocí mobilního zařízení Aeronicer II z cementové suspenze dovezené autodomíchávačem z betonárny. Do některých typů

Více

OBSAH ODOLNOST ENERGOSÁDRY PROTI ZMRAZOVACÍM CYKLŮM THE FROST RESISTANCE OF FLUE GAS DESULFURIZATION (FGD) GYPSUM

OBSAH ODOLNOST ENERGOSÁDRY PROTI ZMRAZOVACÍM CYKLŮM THE FROST RESISTANCE OF FLUE GAS DESULFURIZATION (FGD) GYPSUM ODOLNOST ENERGOSÁDRY PROTI ZMRAZOVACÍM CYKLŮM THE FROST RESISTANCE OF FLUE GAS DESULFURIZATION (FGD) GYPSUM Pavla Rovnaníková, Jitka Meitnerová Stavební fakulta VUT v Brně Abstract: The properties of flue

Více