Podněty občanů doručené v měsíci lednu 2015

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Podněty občanů doručené v měsíci lednu 2015"

Transkript

1 Podněty občanů doručené v měsíci lednu 2015 Neukázněnost chodců a cyklistů, Ostrava Rušení hlukem, O.-Hrabůvka Rušení nočního klidu, O.-Moravská Ostrava Parkování vozidel na chodníku, O.-Moravská Ostrava Stacionární doprava, O.-Poruba

2 Neukázněnost chodců a cyklistů, Ostrava Doručeno: Dobrý den. Rád bych se dozvěděl jak bude v tomto roce a letní sezoně postupovat MP v případě cyklo stezek,tedy přesně tehdy kdy jsou čistokrevné cyklostezky zejména v centru blokovány matkami s kočárky a chodci a to přesto že cca o pár metrú vedle mají volné chodníky,(zejména když při setkání vznikají zbytečné nepříjemnosti)v loňském roce v tomto směru MP v podstatě nefungovala,(vycházím z vlastních poznatku) Velice často jsem se v těchto místech pohyboval v kteroukoliv hodinu a den ať to bylo v týdnu nebo o víkendech a MP jsem na těchto ůsecích nezaznamenal. Odpověď ředitele: problematice neukázněných chodců, kteří se pohybují na cyklostezkách, stejně jako cyklistů, kteří se naopak pohybují v místech a způsobem, který odporuje zákonu, se strážníci Městské policie Ostrava věnují v rámci výkonu služby celoročně, zejména pak v teplejším období roku, kdy se počet cyklistů na pozemních komunikacích zvyšuje. S ohledem na plnění celé řady dalších úkolů, jež městské policii vyplývají ze zákona i z aktuálních potřeb ve vztahu k veřejnému pořádku, se strážníci zaměřují především na lokality, kde je problematika nejožehavější a kde je přítomnost strážníků nejvíce potřeba. Je bohužel smutnou skutečností, že chodci a cyklisté se k sobě navzájem nechovají vždy ohleduplně a dochází ke kolizím na chodnících, silnicích, stezkách pro pěší či pro cyklisty i na stezkách smíšených. Je však nereálné předpokládat, že strážníci budou přítomni každému takovému protiprávnímu jednání. Nicméně vždy, když jsou jeho svědky, činí zákonná opatření ke zjednání nápravy a postihují osoby, které příslušný předpis poruší. Strážníci Městské policie Ostrava řeší každoročně stovky přestupků, spáchaných cyklisty, ale i chodci. Jen loňském roce to bylo v případě cyklistů 786 přestupků, v případě chodců přestupků. Bylo rovněž realizováno několik preventivně-bezpečnostních opatření zaměřených právě na chodce a cyklisty, mj. i za účasti strážníků městské policie z úseku prevence. I v letošním roce bude problematice věnována v rámci výkonu služby i prevence věnována maximální možná pozornost.

3 Rušení hlukem, O.-Hrabůvka Doručeno: Dobry den,zajima me jak se postupuje ohledne ruseni,za tyden nas tady rusi dve rodiny 4krat. Zadna reakce na nase upozorneni ani na zvoneni. Dneska to same tak jak mam pokracovat dal,diky minule stiznosti co jsem volal na ruseni byly k nicemu Řešení MP: Pisatel byl kontaktován místně příslušným strážníkem-okrskářem, který se s ním osobně sešel a záležitost projednal. Pisateli bylo sděleno, jak má postupovat v případě opakující se problematiky.

4 Rušení nočního klidu, O.-Moravská Ostrava Doručeno: Řešení MP: Pisatel byl kontaktován místně příslušným strážníkem-okrskářem, který s ním problematiku projednal. Pisatel byl seznámen s přijatým opatřením ze strany městské policie spočívající v dohledu na dodržování obecně závazných právních předpisů provozovatelem a zaměstnanci zařízení.

5 Parkování vozidel na chodníku, O.-Moravská Ostrava Doručeno: přeposílám , jehož část se týká parkování vozidel na chodníku. Jelikož se nejedná o staveništní parkoviště (zvláštní užívání místní komunikace), ale o parkování vozidel na chodníku, jež spadá do vaší kompetence, přeposílám vám tímto tuto problematiku k řešení. Fotografie, které v rámci kontroly pořídil správce místní komunikace, jsou doloženy v příloze. Řešení MP: Pisatelka byla kontaktována pověřeným strážníkem, který s ní problematiku projednal a seznámil ji s přijatým opatřením.

6 Stacionární doprava, O.-Poruba Doručeno: Dobrý den, Obracím se na vás s žádostí o řešení ranní dopravní situace na parkovišti před domem v Ostravě - Porubě. V čase od 8.45 do 9.15 mám téměř každé ráno problém odjet z řádně vyznačeného parkovacího místa. Musím čekat, než odjede podélně zaparkované vozidlo přede mnou, protože to z šikmého stání do prostoru o 50cm širšího než je vůz bezpečně nevytočím a najet si mezi vozy není jak. Včera mi zde bylo poškozeno vozidlo již podruhé během posledních dvou týdnů. Jedná se o to, že zde stojí mnoho vozidel mimo vyznačené místa a další řidiči nemohou bezpečně projet nebo zaparkovat. Dnes během dvou minut přijeli dva řidiči na parking přes zákazovou značku z protisměru a jeden to vzal rovnou do zaparkovaného vozidla. Než jsem vystoupil z vozu s fotoaparátem, ujel bleskově z parkoviště. Pak jsem viděl, že příjezd na parkoviště zahradil vůz BMW tak, že se nedalo vůbec projet přes cca 1m širokou mezeru. Prosím vás tímto o kontrolu uvedeného parkoviště v pracovní den ráno kolem deváté hodiny. Je zde uvedeno, že se nesmí stát mimo vyznačené stání a evidentně by to tak mělo být i v praxi. Je to má první prosba/stížnost v životě, ale myslím si, že nejsem sám, komu zde dochází ke škodám na majetku či omezování ve výjezdu. Odpověď ředitele: pověřil jsem vedoucího oblasti Martinovská přijetím opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemní komunikaci. Problematikou stacionární dopravy se v lokalitě zabýval místně příslušný strážník-okrskář i strážníci hlídkové služby. Od přijetí opatření bylo zjištěno 34 přestupků. I nadále bude ze strany okrskáře věnována problematice stacionární dopravy patřičná pozornost. Budete-li svědkem páchání protiprávního jednání, můžete věc oznámit na linku156 nebo na pracoviště stálé služby oblasti Martinovská (tel. č ). Na místo bude vyslána hlídka zjednat nápravu. Za podnět děkuji.