1. PANEL TEMATICKÉ ÚLOHY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1. PANEL TEMATICKÉ ÚLOHY"

Transkript

1 1. PANEL TEMATICKÉ ÚLOHY Panel Tematické úlohy je základním rozhraním pro vstup do aplikace MapoMat. 1.1 SEZNAM TEMATICKÝCH ÚLOH Panel Tematické úlohy obsahuje seznam díl ích tematických úloh (tematicky sestavených mapových služeb). Seznam lze editovat, do jednotlivých tematických úloh lze p idávat vlastní mapové služby, tyto upravovat a rušit nevyužívané, výchozí na tené služby. 1.2 TLA ÍTKO <NA TENÍ MÍSTNÍHO PROJEKTU> Tla ítkem se na te místní projekt uložený pomocí ikony <Uložit místní projekt> (hlavní menu / Projekt). Místní projekt je jednouživatelský, je vázán na konkrétního uživatele po íta e. 1.3 TLA ÍTKO <NA TENÍ PROJEKTU ZE SOUBORU> Tla ítkem se na te projekt ízený souborem *.wgp uložený pomocí ikony <Uložit projekt do souboru> (hlavní menu / Projekt). Soubor *.wgp lze sdílet s dalšími uživateli aplikace MapoMat, což je hlavní rozdíl mezi místním projektem.

2 1.4 TLA ÍTKO <NA TENÍ VÝCHOZÍHO PROJEKTU> Tla ítkem se na te výchozí nastavení aplikace Mapomat. 1.5 NÁZEV PROJEKTU V pravém dolním rohu Panelu tematických úloh se objevuje jméno vybraného projektu. Stejné jméno se objevuje i v pravém dolním rohu Mapového okna. 2. OKNO PROJEKTU Okno projektu obsahuje p t ástí, které slouží k ízení a ovládání aplikace Tabulka obsahu, Ikony hlavního menu, Ikony ovládání mapového okna, Mapové okno a Nastavení nástroj a m ení. 2.1 TABULKA OBSAHU Tabulka obsahu p edstavuje jeden ze základních nástroj standardních aplikací GIS. Slouží k ovládání mapových služeb a vrstev tematické úlohy. Umož uje s vrstvami základní operace typu idat, odebrat, vybrat, zobrazit, skrýt, rozbalit, zm nit po adí a kopírovat. Po kliknutí myší nad název tematické úlohy se zobrazí seznam se všemi tematickými úlohami aplikace, mezi nimiž lze p epínat. Název mapové služby Název vrstvy mapové služby Zatržítko viditelnosti vrstvy mapové služby epína ozna ení vrstvy mapové služby Zatržítko viditelnosti mapové služby Odkaz na metadatový záznam Aktivace vrstev mapové služby Nastavení nepr hlednosti mapové služby

3 2.1.1 Odstranit vybrané mapové úlohy Vybranou úlohu (úloha se vybírá kliknutím myší na název, její barva se zm ní na modrou) lze odstranit z tematické úlohy Aktivace služeb Ikonou lze vybrat a následn zrušit výb r všech mapových úloh v Tematické úloze Aktivace vrstev Ikonou lze vybrat a následn zrušit výb r všech vrstev ve vybraných (ozna ených) mapových úlohách Zkopírovat aktivní mapové úlohy Ikona vytvo í kopii vybraných (ozna ených) mapových úloh. Zkopírovaná úloha se p idá shora, lze tím tedy mimo jiné m nit po adí úloh v projektu Dotaz do aktivní vrstvy Otev e jednoduchou stavebnici atributového dotazu v panelu Tvorba dotazu postaveného na syntaxi SQL Zobrazení a aktivace mapové úlohy a vrstvy Viditelnost mapové úlohy, event. vrstvy se zapíná / vypíná zatržítkem vlevo od názvu služby / vrstvy. Výb r (aktivace) mapové úlohy / vrstvy se provádí ozna ením myší na názvu, p ípadn lze využít nástroje Aktivace služeb a Aktivace vrstev. Všechny vrstvy ve služb lze aktivovat p i držení klávesy [Shift] a kliknutím na zatržítko viditelnosti služby. Stav viditelnosti služby z stává zachován. Vybrané vrstvy ve služb lze hromadn deaktivovat op t p i držení klávesy [Shift]. Žluté tla ítko / p epína vlevo od názvu vrstvy slouží k ozna ení mapové úlohy / vrstev. Zatržením žlutého tla ítka / p epína e vlevo od táhla nastavení nepr hlednosti se takto vybrané vrstvy vyfiltrují v rámci celé mapové úlohy. Odzna ením tla ítka / p epína e vlevo od táhla nastavení nepr hlednosti se mapová úloha vrátí do p vodního nastavení. ejmenování mapových úloh a vrstev lze editovat poklepáním myší na p íslušný název a následným potvrzením klávesou [Enter].

4 2.1.7 Nastavení nepr hlednosti mapové služby Nepr hlednost / pr hlednost celé mapové úlohy v etn vrstev) se ídí táhlem, které je umíst no pod žlutým tla ítkem vpravo od názvu úlohy Metadata vrstvy V p ípad, že služba / vrstva obsahuje metadata uložená v aplikaci ISOP Metainforma ní katalog MICKA, p i aktivaci tla ítkem se v novém okn prohlíže e otev e tato aplikace s konkrétním metadatovým záznamem. 2.2 IKONY HLAVNÍHO MENU Ikony v panelu hlavního menu aplikace MapoMat slouží k základnímu ovládání programu Uložení stavu aplikace Ikonou se uloží poslední stav aplikace. P i dalším otev ení MapoMatu lze zrušit panel Tematické úlohy erveným k ížkem v horním pravém rohu a na te se poslední uložená konfigurace Projekt Rozbalovací ikona která ídí ukládání a na ítání projekt Odstranit místní projekt Zruší místní projekt Uložit místní projekt Uloží místní projekt do profilu uživatele Uložit projekt do souboru Uloží projekt do souboru *.wgp. Soubor lze sdílet s dalšími uživateli MapoMatu Na íst místní projekt Na te místní projekt uložený ikonou Uložit místní projekt Na íst projekt ze souboru Na te projekt ze souboru *.wgp, uložený ikonou Uložit projekt do souboru.

5 Na íst výchozí projekt Na te výchozí nastavení projekt aplikace MapoMat Tematické úlohy Otev e obdobný panel jako Tematické úlohy Seznam úloh Tabulka se seznamem úloh obsahuje díl í tematické úlohy totožné s úvodním panelem Tematických úloh. Název tematické úlohy Otev ení tematické úlohy Otev ít úlohu Na te do MapoMatu vybranou Tematickou úlohu Odstranit vybrané úlohy Odstraní vybrané Tematické úlohy. Ulohy k výb ru se ozna ují kliknutím myši na úlohu. Více úloh lze vybrat se sou asným držením klávesy [Shift] Vytvo it úlohu Vytvo í novou prázdnou Tematickou úlohu. Úlohu je t eba vhodn pojmenovat Upravit vybranou úlohu Slouží k p ejmenování vybrané Tematické úlohy. Projekt s upravenými úlohami lze uložit jako místní projekt, nebo jako projekt do souboru *.wgp Prohodit výb r úloh Slouží k obrácení výb ru Tematických úloh.

6 Synchronizace vý ez Pokud je zaškrtávací pole zatrženo, p i na ítání jiných Tematických úloh do MapoMatu jsou vý ezy synchronizovány s posledním mapovým vý ezem. Pokud není zatrženo, nastavuje se vý ez na rozsah eské republiky Katalog mapových služeb Pod ikonou se skrývá editace skupin zdroj mapových služeb i zp sob jejich p ipojení a nastavení základních vlastností. Katalog mapových služeb je rozd len na dva subpanely, levý obsahuje Seznam skupin mapových služeb, pravý pak Seznam mapových služeb ve skupinách Seznam skupin mapových služeb Seznam obsahuje výchozí i uživatelsky založené skupiny mapových služeb. Po ozna ení skupiny se v pravém subpanelu otev e i p íslušný seznam mapových služeb. mapová služba Skupina mapových služeb Odstranit vybrané skupiny Vybrané nepoužívané skupiny mapových služeb lze odstranit. Projekt s upravenými úlohami lze uložit jako místní projekt, nebo jako projekt do souboru *.wgp Vytvo it skupinu Vytvo í vlastní uživatelskou skupinu mapových služeb. Projekt s upravenými úlohami lze uložit jako místní projekt, nebo jako projekt do souboru *.wgp Upravit vybranou skupinu Slouží k p ejmenování vybrané skupiny mapových služeb. Projekt s upravenými úlohami lze uložit jako místní projekt, nebo jako projekt do souboru *.wgp Prohodit výb r skupin

7 Slouží k obrácení výb ru skupin mapových služeb Seznam mapových služeb ve skupinách Po ozna ení skupiny se v pravém subpanelu otev e p íslušný seznam mapových služeb Vložení mapové služby do mapy Vloží mapovou službu s vrstvami do Tabulky obsahu otev ené tematické úlohy Informace o zdroji Otev e další informace o služb (typ služby, URL adresa, zda obsahuje metadata a copyrighty) Odstranit vybranou službu Odstraní vybrané zdroje mapových služeb ze Seznamu zdroj a tím i z otev eného projektu Zaregistrovat službu Ikona slouží k definici nového zdroje mapové služby, kterou si do projektu žete na íst mimo výchozí nastavení MapoMatu Panel Katalog mapových služeb Záložka Služba V záložce se provádí definice a základní nastavení zdroje mapové služby.

8 Název Vyplní se vhodn zvolený název zdroje mapové služby P i uložení nahradit názvy v mapách Zatržení zašrtávacího pole zajistí shodné p ejmenování názv v Tabulce obsahu Typ Výb rem se definuje typ mapové služby. K dispozici jsou služby ArcGIS Serveru AGS dynamická a AGS dlaždicová, dále IMS a WMS mapové služby Viditelnost Zajistí zapnutí služby p i jejím na tení do Tabulky obsahu Nepr hlednost Definuje míru nepr hlednosti / pr hlednosti služby po na tení do Tabulky obsahu URL Vypisuje se URL adresa služby. URL adresy jsou v tšinou dostupné na URL adresách poskytovatel mapových služeb URL proxy Zatržením zaškrtávacího pole se povoluje použití proxy pro na tení služby. Je závislé na zp sobu ipojení PC k síti Formát obrázku (pouze pro AGS dynamickou službu) Definuje formát rastru pro zobrazovanou AGS dynamickou službu. K dispozici jsou formáty PNG24, JPG, PNG8 a PNG Název služby (pouze pro IMS) Pro IMS služby je t eba dále definovat název služby. Bývá dostupný v dokumentaci jednotlivých poskytovatel IMS služeb. IMS mapové služby lze hledat a p idávat pomocí tla ítka Hledání mapových služeb v Ikonách hlavního menu Klient (pouze pro IMS)

9 Verze klienta služby Metadata Lze vyplnit URL adresu metadatového záznamu služby Copyright Lze vyplnit copyright k p íslušné služb. Text copyrightu se po na tení služby objevuje v mapovém okn Použít jako šablonu Zatržítkem lze definovat obnovu vlastností vlastnosti služeb p i jejich op tovném uložení Na íst šablonu Vyvolá definované vlastnosti služeb P i uložení (pouze šablona) obnovit sdílené vlastnosti * ve skupinách zdroj Po uložení šablony obnoví všechny sdílené vlastnosti ve skupinách zdroj P i uložení (pouze šablona) obnovit sdílené vlastnosti * v mapách Po uložení šablony obnoví všechny sdílené vlastnosti v mapových úlohách P i uložení (pouze šablona) obnovit názvy vrstev v mapách Po uložení šablony obnoví názvy vrstev v mapových úlohách Záložka Vrstvy Po vypln ní údaj záložky Služba lze zkontrolovat p ipojení jednotlivých vrstev a službu doladit Na íst vrstvy Pomocí tla ítka se do záložky na te tabulka s dostupnými vrstvami zdroje mapové služby. Vrstvy lze upravovat zašrtávacími poli ve sloupcích F (P idá vrstvu do zdroje) a V (po na tení služby do Tabulky obsahu se vrstva zobrazí i v mapovém okn.). Je možné editovat tzv. Alias (vrstvu lze uživatelsky ejmenovat), Copyright (k vrstv lze p idat uživatelský copyright) a Metadata (vrstvu lze uživatelsky popsat pomocí URL adresy metadatového záznamu) Zrušení nastavení výb ru filtrovaných vrstev

10 Tla ítko zruší výb r vybraných vrstev mapové služby ze sloupce F (P idá vrstvu do mapové služby) Zrušení nastavení výb ru viditelných subvrstev Tla ítko zruší výb r viditelnost vybraných vrstev mapové služby ze sloupce V (po na tení služby do Tabulky obsahu se vrstva vykreslí i v Mapovém okn.) Uložit Tla ítko <Uložit> slouží k uložení definice mapové služby Uložit kopii do Tla ítkem lze definovat, do které skupiny mapových služeb lze uložit kopii nov nastavené mapové služby Po uložení nezavírat editor Zatržení zaškrtávacího pole ponecháváme možnost otev ení editoru v p ípad editací více zdroj. Tla ítkem <Zav ít> se op t vrátíme do hlavního dialogu Zdroje Upravit službu Otev e op t panel Katalog mapových služeb na vybrané služb a umožní dodate nou editaci služby Prohodit výb r služeb Slouží k obrácení výb ru mapových služeb Obnovit služby ve skupinách Obnoví upravenou definici mapových služeb v jednotlivých skupinách mapových služeb Obnovit služby v mapách s výjimkou názv vrstev Obnoví upravené služby v Tabulce obsahu a následn i v Mapovém okn. Názvy vrstev nebudou ny Obnovit služby v mapách v etn názv vrstev Obnoví upravené služby v Tabulce obsahu a následn i v Mapovém okn. Názvy vrstev budou zm ny dle nové definice služby Hledání mapových služeb Panel slouží k vyhledávání dostupných mapových služeb IMS na zadané URL adrese. Tla ítkem <Vyhledat> se na tou dostupné služby do seznamu v panelu.

11 Tla ítkem <Vložit do úlohy> se služba na te do práv otev ené Tematické úlohy. Tla ítkem <Vložit do vybrané skupiny služeb> se služba na te do práv otev ené Skupiny mapových služeb v panelu Katalog mapových služeb Legenda k map Zobrazí legendu k mapové služb IMS a AGS, pokud je k dispozici.

12 2.2.7 Vyhledat na map Lokalizace slouží k rychlému vyhledání a následnému p iblížení na hledaný objekt z p edem definovaných vrstev. Vyhledávat lze z vrstev MZCHÚ, katastry, obce, okresy a kraje Záložka Filtr V záložce Filtr je t eba vypsat celý, i zkrácený název hledaného objektu. Název je možné vypsat i jako ást et zce znak, není t eba používat velká a malá písmena, ale je nutné používat správnou diakritiku. Po stisknutí tla ítka <Hledat> se v okn vypíšou nalezené záznamy z vrstev GIS Datového skladu AOPK R. Kliknutím na nalezenou položku dojde k p iblížení vý ezu Mapového okna na nalezený objekt Záložka vrstvy V záložce m žeme pomocí zaškrtávacích polí definovat vrstvy GIS Datového skladu AOPK R, v nichž bude lokalizace probíhat. Vyhledávat lze z vrstev MZCHÚ, katastry, obce, okresy a kraje.

13 Tla ítko <Vy istit> Tla ítko slouží k odstran ní výsledk p vodního nastavení podmínky Filtru Nástroje Rozbalovací ikona nástroje slouží ke kreslení a úpravám geometrických objekt v Mapovém okn Bod Klikáním myší jsou zakreslovány body v Mapovém okn Úse ka Kliknutím myš se vloží po áte ní bod úse ky v Mapovém okn, druhým kliknutím pak koncový bod Linie Kreslí linii s více lomovými body v Mapovém okn. Editace linie se ukon uje dvojklikem myší Polygon Kreslí polygon s lomovými body v Mapovém okn. Editace polygonu se ukon uje dvojklikem myší Pravoúhelník Kreslí pravoúhelník v Mapovém okn. Kreslení se provádí tažením myší ve zvoleném vý ezu Úpravy zákresu Aktivací nástroje lze ozna it libovolný bod, úse ku, linii i polygon. Nástroj slouží k posouvání bod, editaci polohy lomových bod a k p idávání lomových bod. Lomové body se p idávají kliknutím myší i aktivovaném nástroji na vybraný prvek. Lomové body lze rušit dvojklikem nad lomovým bodem.

14 Výb r zákres Použitím nástroje m žeme vybírat jednotlivé zákresy. U vybraných zákres se zm ní barva bod, linie, i obrysu u polygon. Vícenásobný výb r zákres se provádí p i stisknuté klávese [Shift]. Uvoln ní výb ru zákres se rovn ž provádí p i stisknuté klávese [Shift] Zrušení výb ru zákres Zruší všechny výb ry u zákres Odstran ní vybraných zákres Nástroj vymaže všechny vybrané zákresy Odstran ní všech zákres Nástroj vymaže všechny ozna ené i neozna ené zákresy z mapového okna Buffer Vytvá í obalovou k ivku (tzv. buffer). Velikost bufferu (vzdálenost, ší ka zóny) a typ (zp sob vykreslení) je t eba p edem definovat v panelu Nastavení nástroj a m ení Rozd lení v bod Rozd lí linii v místech lomových bod tažením myší nad lomovými body linie. Linie nemusí být vybrána. Velikost vymezovacího pravoúhelníku je t eba p edem definovat v panelu Nastavení nástroj a m ení Protínání Rozd lí linii v míst pr niku. Linie nemusí být vybrána Protínání výb rem Rozd lí navzájem vybrané liniové objekty (úse ka, linie) mezi sebou i nevybranými liniemi jež protínjí linie vybrané. Rozd lení prob hne jak u vybraných, tak i nevybraných linií Generalizace Generalizuje / zjednodušuje liniový, nebo polygonový zákres. Generalizace se provádí tažením myší nad požadovaným úsekem kresby (minimáln dva lomové body). Míru generalizace je t eba p edem definovat v panelu Nastavení nástroj a m ení Sjednocení zákres Slou í zákresy do jednoho grafického objektu (obdoba geoprocesu SinglePart To MultiPart v ArcGIS), nebo Group ve vektorových grafických programech Rozd lení zákres Rozloží slou ené zákresy z jednoho grafického objektu do díl ích objekt (obdoba geoprocesu MultiPart To SinglePart v ArcGIS), nebo Ungroup (Explode) ve vektorových grafických programech.

15 Výb r pomocných zákres Rozd lí linii dle vybraného pomocného zákresu M ení Nástroje m ení je t eba p edem definovat v panelu Nastavení nástroj a m ení. Výchozí hodnoty jsou délky v m a plochy v m 2. Jednotku délky lze zm nit na km, plochy pak lze m it v km 2 a ha Bod Po zákresu bodu kliknutím myši v mapovém okn se vypíší hodnoty sou adnic S-JTSK Úse ka Po zákresu úse ky kliknutím myši v po áte ním a koncovém bodu se vypíše vzdálenost úseku ve zvolené jednotce viz. Nastavení nástroj a m ení Linie Po zákresu linie klikáním myší v mapovém okn v místech lomových bod vypisuje vzdálenost díl ího úseku a celkový sou et délek ve zvolených jednotkách viz. Nastavení nástroj a m ení Reset Zruší všechna m ení Polygon Po zákresu polygonu klikáním myší v mapovém okn v místech lomových bod polygonu vypisuje úsek m ení, celkový obvod a celkovou rozlohu ve zvolených jednotkách viz. Nastavení nástroj a ení Obdélník Po zákresu obdélníku tažením myší v mapovém okn vypisuje ší ku a výšku obdélníku, celkový obvod a celkovou rozlohu ve zvolených jednotkách viz. Nastavení nástroj a m ení Kruh polom r Po zákresu kruhu tažením myší v mapovém okn (zákres probíhá od st edu kruhu) vypisuje polom r a pr r kruhu, celkový obvod a celkovou rozlohu ve zvolených jednotkách viz. Nastavení nástroj a ení.

16 Kruh pr r Po zákresu kruhu tažením myší v mapovém okn (zákres probíhá od po áte ního bodu) vypisuje polom r a pr r kruhu, celkový obvod a celkovou rozlohu ve zvolených jednotkách viz. Nastavení nástroj a m ení Tvorba dotaz K dotaz m do aktivních vrstev mapových služeb slouží panel Tvorba dotaz. Využívá syntaxe dotazovacího jazyka SQL (pozn.: SQL Structured Query Language strukturovaný dotazovací jazyk je standardizovaný dotazovací jazyk používaný pro práci s daty v rela ních databázích). Dotaz se vytvá í pomocí jednoduché stavebnice, není proto t eba znát kompletní syntaxi jazyka. K aktivaci stavebnice je t eba mít ozna enu / aktivovánu p íslušnou vrstvu v Tabulce obsahu. V levém subpanelu Tvorby dotaz se následn vypíše seznam názv sloupc / atribut tabulky. Klikáním myší na zvolený sloupec, p azováním tla ítkov zpracovaných matematických, et zcových a logických operátor jazyka a vkládáním požadovaných hodnot tvo íme vlastní dotaz. Dotazy lze et zit a kombinovat pomocí závorek a logických operátor. Názvy sloupc / atribut tabulky Tla ítka operátor SQL Textové okno s výrazem dotazu SQL Seznam operátor SQL + Matematický sou et, se ítá hodnoty. - Matematický rozdíl, ode ítá hodnoty. * Matematický násobek, násobí hodnoty. / Matematický podíl, d lí hodnoty < Je menší, porovnává hodnoty. > Je v tší, porovnává hodnoty. <= Je menší nebo se rovná, porovnává hodnoty. >= Je v tší nebo se rovná, porovnává hodnoty. =

17 Rovná se, porovnává hodnoty. <> Nerovná se, porovnává hodnoty. % Zástupný znak (wildcard), nahrazuje jeden i více znak, používá se zejména v kombinaci se Složenými apostrofy a operátorem Like. ' Apostrof, uvozuje a ukon uje textové etezce ve výrazech. ( Levá závorka, používá se k et zení výraz. ) Pravá závorka, používá se k et zení výraz. () Složená závorka, používá se k et zení výraz. '' Složený apostrof, uvozuje a ukon uje textové etezce ve výrazech. And Logický operátor, vyjad uje podmínku a sou asn platí. Or Logický operátor, vyjad uje podmínku nebo platí. Not Logický operátor, vyjad uje podmínku neplatí následující podmínka. In Definuje rámec hledaných hodnot. Like '%%' Textový operátor, hledá v et zcích znak. Is Používá se p i vyhledávání prázdných, i neprázdných hodnot v atributech. Požívá se zejména v kombinaci s operátorem Null. Null Odkazuje na prázdné hodnoty v atributech (nikoliv hodnoty 0) Tla ítko <Spustit> Tla ítkem se aktivuje spušt ní dotazu, jeho výsledky si m že prohlédnout v panelu Výstupy dotaz Výstupy dotaz Panel vrací výsledky dotaz provedených bu položením dotazu v syntaxi SQL pomocí Tvorby dotaz, nebo výsledky Prostorového dotazu bodem nebo obdélníkem. V panelu lze nastavit formu výstupu dotazu a formu zoomu na vyhledaný a ozna ený objekt. Zoomovat lze ve formátu Tabulky / Tabulka. Zoomování se provádí ozna ením jednoho záznamu a kliknutím myší na žlutou ikonu vlevo od hledaného ádku v tabulce Forma zobrazení Výstup vyhledaných dat lze nastavit jako Blok (B), Tabulky (TT) a jednu Tabulku (T).

18 Zoom (Zablikání, Posun, Zoom) Nástrojem lze nastavit formu zoomu na vyhledaný a ozna ený objekt. Možnosti jsou zablikání objektu (F), posun, vycentrování objektu v mapovém okn (P) a zv tšení objektu na celou plochu mapového okna (Z). Pozn.: Funkce Zoom nefunguje na mapových službách WMS, v n kterých p ípadech mohou být nefunk ní u IMS služeb (závisí od definice IMS služby) Zobrazit zákres V p ípad použití Prostorového dotazu bodem nebo obdélníkem zobrazí v Mapovém okn p íslušný zákres Reset Vymaže všechny hledané údaje v panelu Výstupy dotaz Shapefile editor Panel editoru je ur en k editaci atributových tabulek na tených soubor ve formátu ESRI Shape File (SHP) k p evodu vektorové kresby do tohoto formátu a exportu dat. Dále je ur en jako jednoduchý nástroj pro pot eby po ízení zákresu a jeho export ve formátu ESRI Shape File Na íst Shapefile Dialog otev e okno s možností výb ru editovaného ESRI Shape File. Pomocí klávesy [Ctrl] je t eba ozna it a vybrat soubor s koncovkou *.shp (obsahuje geometrii) a *.dbf (obsahuje atributovou tabulku) Vytvo it vrstvy ze zákres Tla ítko aktivuje vytvo ení nových ESRI Shape File z vybraných zákres po ízených pomocí Nástroj. Pokud jsou vybrané prvky v jedné geometrii (bod, úse ka / linie nebo polygon / pravoúhelník) v dialogu Zadejte název SHP vhodn pojmenujte novou vrstvu SHP. Pokud je vybraných geometrií více, dostávají názvy vrstev SHP ješt koncovku _B (bodová vrstva), _L (liniová vrstva), _P (polygonová vrstva). MapoMat zárove ke každé vrstv vytvo í p íslušnou atributovou tabulku s ID. Tabulku je možno dále editovat Vybrat zákresy Pomocí tla ítka lze vybrat zákresy k editaci Zrušen výb ru zákres Pomocí tla ítka lze zrušit výb r zákres.

19 Zoom na vrstvu Zv tší ozna enou vrstvu SHP na rozm ry Mapového okna Tabulka atribut Pomocí ikony se otev e atributová tabulka ozna ené vrstvy ESRI Shape File. V tabulce je možné prohlížet data, p idávat nová pole, zv tšovat a zvýraz ovat vybrané záznamy v Mapovém okn Vlastnosti tabulky Ikona p epne z klasického tabelární zobrazení záznam na zobrazení struktury záhlaví atributové tabulky s hodnotami Jméno, Typ, Délka a Desetiny u každého sloupce (atributu) tabulky. Nová pole jdou p adit pomocí tla ítka <Nové pole>. Pozn.: Zadává se jméno atributu (maximáln 10 alfanumerických znak, bez diakritiky, mezer a speciálních znak typu *,?, / apod.). Dále se vypl uje Typ (Text, íslo nebo Datum) a Délka pole (maximální po et znak vypisovaných do sloupce). V p ípad, že se v návrhu atributu používá reálné íslo s desetinnou árkou, do celkové délky pole je t eba p ipo íst jak árku, tak i po et požadovaných desetinných míst. Po et desetinných míst se vkládá do pole Desetiny. Ozna ené pole lze smazat tla ítkem <Smazat pole> Zoom Zv tší objekt vybraný v tabulce na plochu Mapového okna Zvýraz ování Zvýrazní objekt vybraný v tabulce v Mapovém okn Start editace Tla ítkem se zahajuje start editace tabulky vrstvy ESRI Shape File Ukon ení editace Tla ítkem se ukon uje editace tabulky vrstvy ESRI Shape File Vytvo ení ZIP souboru Komprimovaný soubor se vytvá í p i tvorb nové vrstvy ESRI Shape File ze zákres pomocí Nástroj a jejich p ípadné dodate né editaci. P ed uložením ZIP souboru vrstva SHP existuje pouze virtuáln na serveru MapoMatu, k jejímu dalšímu použití nap. v desktop programech GIS je t eba ji vyexportovat. V prvním kroku se na serveru vytvá í virtuální ZIP soubor Uložení ZIP souboru Uložení ZIP souboru p edstavuje druhý krok, kterým se komprimovaná vrstva ESRI Shape File uloží na ur ené místo na disku po íta e.

20 2.3 IKONY OVLÁDÁNÍ MAPOVÉHO OKNA Ikony p edstavují základní nástroje k manipulaci s vý ezem Mapového okna a k položení jednoduchých prostorových dotaz P iblížení Tažením myší v mapovém okn se p iblížíme na vý ez kresleného pravoúhelníku. Stejnou funkci lze použít i s kole kem myši Oddálení Tažením myší v mapovém okn se oddálíme z vý ezu kresleného pravoúhelníku. Stejnou funkci lze použít i s kole kem myši (v opa ném sm ru jako p i p iblížení) Posouvání Aktivací nástroje m žeme posouvat mapový vý ez v Mapovém okn. Stejnou funkci lze použít p i podrženém levém tla ítku myši P edchozí vý ez ejde na p edcházející vý ez mapového okna Následující vý ez Po použití P edchozího vý ezu vrátí vý ez do p vodní podoby Celá mapa Zv tší mapu na vý ez podle nejrozsáhlejší dostupné mapové služby (b žn na úrove celé eské republiky) Prostorový dotaz pomocí bodu Vrstvy mapových služeb ozna ené v Tabulce obsahu lze dotazovat pomocí nakresleného bodu. Po zákresu bodu se otev e panel Výstupy dotaz Prostorový dotaz pomocí obdélníku Vrstvy mapových služeb ozna ené v Tabulce obsahu lze dotazovat pomocí nakresleného obdélníka. Po zákresu obdélníku se otev e panel Výstupy dotaz. 2.4 MAPOVÉ OKNO Mapové okno slouží k vizualizaci prostorových dat mapových služeb a k editaci zákres pomocí panelu Nástroje. K ovládání vý ezu okna slouží Ikony ovládání Mapového okna. Obsah okna se ovládá pomocí Tabulky obsahu. Mapové okno obsahuje následující informa ní prvky íselné m ítko íselné m ítko pravém horním rohu p edstavuje hodnotu m ítka použitého mapového vý ezu.

21 2.4.2 Grafické m ítko Grafické m ítko v levém dolním rohu ukazuje skute nou grafickou hodnotu m ítka Sou adnice V pravém horním rohu se zobrazují hodnoty sou adnic S-JTSK na kurzoru myši Severka Severka v pravém dolním rohu ukazuje ke geografickému severu. Vzhledem ke skute nosti, že je použit národní sou adný systém S-JTSK, je orientace severky oto ena o cca 6 ve sm ru hodinových ru ek Copyright V levém dolním rohu se objevují copyrighty dopln né p i editaci mapových služeb. 2.5 NASTAVENÍ NÁSTROJ A M ENÍ Pomocí panelu se nastavují vlastnosti panel Nástroje a ení. Nacházejí se v levém dolním rohu Buffer Nastavení pro analýzu Buffer v Nástrojích Vzdálenost Velikost obalové k ivky (bufferu), vypisuje se v metrech Nastavení vzdálenosti pro buffer Nastavení vzdálenosti pro obalovou k ivku lze definovat zákresem v Mapovém okn po aktivaci ikony Zaokrouhlovat vzdálenost po ízenou zákresem Zaokrouhluje vzdálenost po ízenou zákresem na celé metry Ostranit zdroje Odstraní p vodní zákres nad nímž byl buffer vytvo en Výsledky formou linií Vykresluje obalovou k ivku pouze linií, nikoli polygonem.

22 2.5.2 Napojování Napojování umož uje ídit p ichytávání (snapping) p i kreslení zákres pomocí Nástroj. Po aktivaci napojování se p i editaci zákres pomocí Nástroj objeví v kurzoru myši kružnice s definovanou vzdáleností. Pokud se kružnice p i kreslení dotkne lomového bodu p i potvrzení editace se takto vložený bod automaticky p ichytí k tomuto lomovému bodu Povolení napojování Zaškrtávacím polem je povolena / zakázána možnost p ichytávání b hem kreslení pomocí Nástroj Napojovací vzdálenost Napojovací vzdálenost se udává v obrazových pixelech mapového okna Zpracovat pouze koncové body Volbou se zapne možnost p ichytávání pouze na koncový bod linie Generalizace ídí nastavení funkce Generalizace v panelu Nástroje Maximální rozm r pravoúhelníku Definuje maximální velikost pravoúhelníka používaného p i aplikaci funkce Generalizace v panelu Nástroje D lení v bod ídí nastavení funkce Rozd lení v bod v panelu Nástroje Maximální rozm r pravoúhelníku Definuje maximální velikost pravoúhelníka používaného p i aplikaci funkce Rozd lení v bod v panelu Nástroje Délky Umožní nastavit vzdálenost v panelu ení na metr (výchozí) a kilometry Plochy Umožní nastavit velikosti ploch v panelu ení na tvere ní metry (výchozí), tvere ní kilometry a hektary.

23 3. O MAPOMATU 3.1 CO JE MAPOMAT A JAK HO NAINSTALUJI? Aplikace MapoMat je uživatelsky konfigurovatelný webový prohlíže mapových služeb vyvinutý Odd lením vývoje a správy aplikací Sekce vnit ních služeb a informatiky Agentury ochrany p írody a krajiny R. Aplikace je p ístupná na URL adrese Uživatel má možnost tvorby vlastních tematických úloh s libovolnou kombinací služeb a ukládání projekt pro další použití. Aplikace využívá datových zdroj publikovaných AOPK R, ale i dalších institucí. Zp ístup uje a kombinuje dostupné mapové služby (IMS, WMS a AGS). Z mapových služeb odebírá vyžádané mapové vý ezy a atributová data. K d ležitým funkcím pat í definice tematických úloh, tj. výb r definované kompozice více mapových služeb. Prost ednictvím naprogramovaných nástroj je možné zadat a vykonat prostorový dotaz do vybraného souboru mapových vrstev, který ve svém výstupu vrátí pro dot ené objekty hodnoty zvolených atribut. MapoMat využívá platformu Microsoft Silverlight spole s ArcGIS API for Microsoft Silverlight/WPF. Pozn. 1: Technologie ArcGIS Server nabízí úplný webový GIS, který poskytuje adu p ipravených aplikací a služeb pro koncové uživatele. Aplikace slouží nejen k prohlížení a dotazování geografických dat, ale také pro jejich analýzu, shromaž ování, editaci a správu. Pozn. 2: Platforma Microsoft Silverlight pro internetové prohlíže e je ur ena k tvorb dynamického on-line obsahu a interaktivní práce s ním. Kombinuje text, vektorovou i bitmapovou grafiku, animace a video. Instalace platformy na lokální / klientský po íta je nutná pro b h MapoMatu. K dopl kovým funkcím MapoMatu pat í tvorba vlastních prostorových zákres a jejich následný export do formátu ESRI Shape File, na tení vrstev ESRI Shape File a editace atributové tabulky. MapoMat je výchozím SW ešením k dalším, specializovaným mapovým úlohám, založených na technologii GIS (LandMan, DRÚSOP a další). Paleta t chto úloh se bude rozvíjet podle zadání odborných sekcí AOPK R. Pokud uživatel nemá nainstalovanou platformu Microsoft Silverlight, je p i prvním p ihlášení k MapoMatu vyzván k její instalaci. Kliknutím na logo výzvy se vyvolá nabídka stažení instala ního souboru. Po instalaci staženého souboru je MapoMat p ipraven k rutinnímu provozu. Po úsp šném nainstalování Microsoft Silverlight se ve webovém prohlíže i otev e základní rozhraní aplikace Seznam tematických úloh. 3.2 CO JE TEMATICKÁ ÚLOHA? Tematická úloha je p edp ipravená sada mapových služeb s nastavenými vlastnostmi. Skládá se z mapových služeb, které jsou definovány v panelu Katalog mapových služeb. Tematická úloha se ídí oknem Tabulka obsahu a následn se zobrazuje v Mapovém okn. Tematické úlohy lze v prost edí MapoMat uživatelsky upravovat. 3.3 JAKÉ TEMATICKÉ ÚLOHY MAPOMAT OBSAHUJE? V sou asné dob nabízí Mapomat ve výchozím nastavení dev t tematických úloh. Seznam úloh je otev ený, dle požadavk lze p idávat další. Uživatel má možnost p ípravy vlastních úloh. 1. Aplikovaná ochrana p írody. obsahuje výstupy z praktické innosti ochrany p írody a dále podklady pro posudkovou a rozhodovací innost v ochran p írody. 2. Biodiverzita. nabízí základní prostorov analytické a statistické výstupy z mapování p írodních biotop etnost výskytu p írodních biotop, Plochy výskyt p írodních biotop a Pole sí ového mapování v úrovni základního tverce). 3. Listoklad. ibližuje klady používaných vektorových a rastrových mapových podklad. Dále obsahuje klady satelitních a leteckých snímk ve vlastnictví AOPK R. 4. Mapování biotop. zahrnuje vrstvy p írodních biotop a habitat z výchozího mapování eské republiky ( ) a probíhajícího aktualiza ního cyklu ( ). K dispozici je také p ehled aktualiza ních okrsk.

24 5. NATURA prezentuje lokality evropské soustavy chrán ných území vymezené na území eské republiky etn p edm ochrany. 6. Ochrana p írody. soust uje mapové vrstvy národn a mezinárodn chrán ných ástí p írody v eské republice. 7. írodní pom ry. obsahuje p edevším generalizované p írodov dné a fyzicko-geografické charakteristiky území eské republiky z map malých m ítek. 8. Správní len ní. poskytuje informaci o p sobnosti AOPK R ve vztahu k správním a odborným agendám. V p íprav je vrstva kompetencí vyplývajících ze zákona o ochran p írody a krajiny. 9. Územn analytické podklady. ináší údaje o území poskytované AOPK R jako podklad pro tvorbu ÚAP. 3.4 CO JSOU METADATA? Metadata popisují strukturu, umíst ní, možnosti použití a další vlastnosti dat. asto užívaným vysv tlením je sousloví data o datech, nebo strukturovaná data o datech. V p ípad dat GIS Datového skladu AOPK R a publikovaných mapových služeb jsou metadata ukládána a následn vizualizována pomocí webové aplikace Metainforma ní katalog MICKA ( 3.5 CO JE PROJEKT? Projekt je výchozí nebo uživatelské nastavení aplikace. Obsahuje definice mapových služev a jejich skupin a seznam Tematických úloh. Uživatelsky upravené projekty mohou být ukládány a dál využívány. Uživatel MapoMatu si m že nastavit vlastní konfiguraci aplikace pomocí správy projekt. Aplikace na ítá následující typy projekt : 1. Výchozí projekt. Projekt z výchozího nastavení aplikace. Obsahuje všechny tematické úlohy a zdroje nastavené administrátorem aplikace MapoMat. 2. Místní projekt. Rozpracovaný projekt s novými tematickými úlohami, zdroji, vý ezem mapového okna apod. lze uložit jako místní projekt, p i dalším spušt ní aplikace se vyvolá naposledy uložený stav. Jde o jednouživatelský projekt. 3. Projekt ze souboru. Rozpracovaný projekt s novými tematickými úlohami, zdroji, vý ezem mapového okna apod. lze uložit do strukturovaného souboru typu XML. Tento soubor lze nap íklad sdílet v rámci pracovní skupiny, lze jej poskytovat dalším uživatel m aplikace. Na rozdíl od Místního projektu je víceuživatelský. 3.6 JAKÉ JSOU ZDROJE MAPOMATU? Do projektu / tematických úloh lze dle pot eby p idávat další datové zdroje mapové služby. Pro MapoMat lze definovat následující typy mapových služeb: 1. AGS dynamická. Jde o mapovou službu publikovanou pomocí rozhraní ArcGIS Server REST API. Výsledkem je dynamicky / pr žn generovaná mapová služba zejména nad vektorovými daty. 2. AGS dlaždicová. Jde o mapovou službu publikovanou pomocí rozhraní ArcGIS Server REST API. Výsledkem je dlaždicov generovaná mapová služba (využívá se p edevším u publikace objemných rastrových podklad ). 3. IMS. Mapová služba publikovaná pomocí ArcIMS (Arc Internet Map Server) technologie firmy ESRI, která umož uje centráln prezentovat a poskytovat mapy, data GIS a služby v prost edí intranetu i internetu. Výsledkem požadavku na ArcIMS jsou obrazová georeferencovaná data s atributovými údaji. V sou asnosti je nahrazována technologií ArcGIS Server. 4. WMS. Mapová služba WMS (Web Map Service) je standardní protokol pro poskytování geografických dat p es internet vyvinutý a poprvé zve ejn ný spole ností Open Geospatial Consortium v roce Standard definuje mapu jako obraz geografické informace

25 v rastrovém formátu vhodném k zobrazení na obrazovce po íta e. Uživatel komunikuje s mapovým serverem prost ednictvím t í základních dotaz GetMap (zp ístupn ní mapy), GetCapabilities (vlastnosti geografických dat) a GetFeatureInfo (atributy daného objektu na map ). 3.7 CO JSOU MAPOVÉ SLUŽBY? Webové mapové služby pracují na principu klient-server, umož ují sdílení geografické informace v prost edí Internetu. Výsledkem požadavku MapoMatu na GIS server jsou obrazová data v nejr zn jších formátech (JPEG, TIFF, PNG, aj.), které zobrazují tematické geografické informace, ípadn i tabelární data. Služba se v tšinou skládá z více vrstev p íbuzných geografických i oborov. 3.8 CO JE SKUPINA ZDROJ? Skupinou zdroj rozumíme výchozí, i uživatelsky upravený seznam p íbuzných mapových služeb. že jít o geograficky p íbuzná data (nap. rastrové podkladové mapy), oborov p íbuzná data (nap. zvlášt chrán ná území), i spole ná data poskytovatele (nap. mapové služby poskytované CENIA). Ve výchozím nastavení MapoMatu je nyní zapracováno 11 skupin zdroj : 1. Aplikovaná ochrana p írody. 2. Biodiverzita. 3. Listoklad. 4. Mapování biotop. 5. Natura Ochrana p írody. 7. P írodní pom ry. 8. Správní len ní. 9. Územn analytické podklady. 10. Podkladové mapy. 11. CENIA. 3.9 MAPOMAT A ESRI SHAPEFILE ShepeFile editor není ur en k plnohodnotné práci s ESRI ShapeFile, jde o nadstavbu nad zákresy vektorových prvk a jednoduchým úpravám atributové tabulky. Sou asná verze MapoMatu zatím neumož uje dotazování a uživatelskou tvorbu legendy. Tyto funkce budou rozvíjeny v dalších verzích MapoMatu. Pozn.: Formát ESRI ShapeFile je jedním z nejpoužívan jších formát záznamu geografických dat. Jedná se o vektorový datový formát pro ukládání geometrických lokací v geometrii bod, linie a polygon, v etn p ipojených informací. Nemá žádnou topologii, což znamená, že vrstva nemá uchovaný popis vzájemných prostorových vazeb mezi jednotlivými geoprvky. ESRI Shapefile se skládá ze 3 povinných soubor : 1. Soubor *.SHP soubor pro uložení geometrické složky popisu geoprvk. 2. Soubor *.SHX indexový soubor s indexy geometrické složky popisu geoprvk. 3. Soubor *.DBF databázový soubor se strukturovanou tabulkou s popisem geoprvk. Podle použitých metod tvorby ESRI Shapefile se mohou vytvá et i soubory s dalšími koncovkami. Významný je p edevším: 4. Soubor *.PRJ projek ní soubor s definicí použitého sou adného systému.

Průvodce mapovými službami (MapInSpire)

Průvodce mapovými službami (MapInSpire) Průvodce mapovými službami (MapInSpire) URL: http://mapy.nature.cz Autor: MGE DATA, spol. s r. o. Webový prohlížeč: Internet Explorer 6.0 a výše, Mozilla Firefox 2.0 a výše Obsah A. Popis aplikace... 2

Více

WEBMAP Mapový server PŘÍRUČKA PRO WWW UŽIVATELE. 2005-2008 Hydrosoft Veleslavín, s.r.o., U Sadu 13, Praha 6 www.hydrosoft.eu

WEBMAP Mapový server PŘÍRUČKA PRO WWW UŽIVATELE. 2005-2008 Hydrosoft Veleslavín, s.r.o., U Sadu 13, Praha 6 www.hydrosoft.eu WEBMAP Mapový server PŘÍRUČKA PRO WWW UŽIVATELE 2005-2008 Hydrosoft Veleslavín, s.r.o., U Sadu 13, Praha 6 www.hydrosoft.eu Obsah Obsah 1 1.1 3 Internetový... prohlížeč map 4 Rozložení ovládacích... prvků

Více

WEBOVÝ PROSTOROVÝ DOTAZ

WEBOVÝ PROSTOROVÝ DOTAZ WEBOVÝ PROSTOROVÝ DOTAZ Aplikace Webový prostorový dotaz slouží k rychlému a efektivnímu získávání údajů z datových zdrojů nejen AOPK ČR, ale i dalších institucí. Přístup k datovým zdrojům zajišťují webové

Více

TRANSFORMACE. Verze 4.0

TRANSFORMACE. Verze 4.0 TRANSFORMACE Verze 4.0 Obsah: 1. Instalace 1.1. Požadavky programu 1.2. Ochrana programu 1.3. Instalace 2. Rastr 2.1 Rastrové referenční výkresy 2.1.1 Menu Nástroje 3. Transformace rastru 3.1 Otevřít 3.2

Více

GEOPORTÁL DMVS KRAJE VYSOČINA

GEOPORTÁL DMVS KRAJE VYSOČINA GEOPORTÁL DMVS KRAJE VYSOČINA Uživatelská a systémová dokumentace pro Geoportál Kraje Vysočina Verze: 3.0 Datum: Leden 2015 Zpracováno pro: Kraj Vysočina Žižkova 57 587 33 Jihlava Zpracoval: VARS BRNO

Více

IDEA RCS 5 Reinforced Concrete Section

IDEA RCS 5 Reinforced Concrete Section Uživatelská příručka IDEA IDEA RCS 5 Reinforced Concrete Section Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Obsah 1.1 Požadavky programu... 9 1.2 Pokyny k instalaci programu... 9 2 Základní pojmy...

Více

Příloha č. 2 Vyhledávání souřadnic definičních bodů v Nahlížení do KN OBSAH

Příloha č. 2 Vyhledávání souřadnic definičních bodů v Nahlížení do KN OBSAH Příloha č. 2 Vyhledávání souřadnic definičních bodů v Nahlížení do KN OBSAH 1) Úvodní informace... 2 2) Vyhledání bodu zadáním souřadnic... 2 Hledání... 2 Mapové podklady... 3 3) Doplňkové funkce... 4

Více

4 Část II Základy práce v systému. 6 Část III Úvodní obrazovka. 8 Část IV Práce s přehledy. 13 Část V Kontakty. 19 Část VI Operativa

4 Část II Základy práce v systému. 6 Část III Úvodní obrazovka. 8 Část IV Práce s přehledy. 13 Část V Kontakty. 19 Část VI Operativa 2 Dokumentace SMAN Obsah Kapitoly Část I Úvod 4 Část II Základy práce v systému 6 Část III Úvodní obrazovka 8 Část IV Práce s přehledy 13 Část V Kontakty 19 Část VI Operativa 23 Část VII Nabídky 35 Index

Více

Příručka poskytovatele Národního geoportálu INSPIRE

Příručka poskytovatele Národního geoportálu INSPIRE Příručka poskytovatele Národního geoportálu INSPIRE 1 // 32 OBSAH Funkcionalita poskytovatele... 3 1. Správa metadat datových sad... 3 Zveřejnění/skrytí záznamu... 4 Sdílení záznamu... 4 2. Nahrání datové

Více

Uživatelský manuál pro práci se stránkami OMS a MS provozované portálem Myslivost.cz. Verze 1.0

Uživatelský manuál pro práci se stránkami OMS a MS provozované portálem Myslivost.cz. Verze 1.0 Uživatelský manuál pro práci se stránkami OMS a MS provozované portálem Myslivost.cz Verze 1.0 Obsah Základní nastavení stránek po vytvoření... 3 Prázdný web... 3 Přihlášení do administrace... 3 Rozložení

Více

GEOPORTÁL NÁRODNÍHO PAMÁTKOVÉHO ÚSTAVU

GEOPORTÁL NÁRODNÍHO PAMÁTKOVÉHO ÚSTAVU Dokumentace Datum: 3. 3. 2016 Verze: 2.1 GEOPORTÁL NÁRODNÍHO PAMÁTKOVÉHO ÚSTAVU Zpracováno pro: Národní památkový ústav Zpracoval VARS BRNO a.s. A:: Valdštejnské náměstí 3 11801 Praha 1 A:: Kroftova 3167/80c

Více

Výsledky přijímacích zkoušek

Výsledky přijímacích zkoušek Výsledky přijímacích zkoušek V tomto modulu komise zadává výsledky přijímací zkoušky a navrhuje, zda uchazeče přijmout či nepřijmout včetně odůvodnění. 1. Spuštění modulu "Výsledky přijímacích zkoušek"

Více

rozlišení obrazovky 1024 x 768 pixelů operační systém Windows 2000, Windows XP, Windows Vista 1 volný sériový port (volitelný) přístup na internet

rozlišení obrazovky 1024 x 768 pixelů operační systém Windows 2000, Windows XP, Windows Vista 1 volný sériový port (volitelný) přístup na internet 1. Úvod Tato příručka obsahuje všechny informace, které budete potřebovat k práci s programem OmegaDirect. Pomocí příkladů bude v této příručce vysvětleno: zadání objednávky, správa a evidence objednávek,

Více

WEBOVÁ APLIKACE GEOPORTÁL ŘSD ČR

WEBOVÁ APLIKACE GEOPORTÁL ŘSD ČR Uživatelská dokumentace Datum: 3. 5. 2016 Verze: 1.2 WEBOVÁ APLIKACE GEOPORTÁL ŘSD ČR Zpracoval VARS BRNO a.s. A:: Kroftova 3167/80c 616 00 Brno T:: +420 515 514 111 E:: info@vars.cz IČ:: 634 819 01 DIČ::

Více

Manuál Kentico CMSDesk pro KDU-ČSL

Manuál Kentico CMSDesk pro KDU-ČSL Manuál Kentico CMSDesk pro KDU-ČSL 2011 KDU-ČSL Obsah 1 Obecně... 3 1.1 Přihlašování... 3 1.2 Uživatelské prostředí... 4 2 Stránky... 4 2.1 Vytvoření nové stránky... 4 2.1.1 Texty... 7 2.1.2 Styly textu...

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE NA PC

TECHNICKÁ DOKUMENTACE NA PC TECHNICKÁ DOKUMENTACE NA PC Vypracovala: Jitka Chocholoušková 1 Obsah: 1. Uživatelské prostředí... 4 2. Tvorba objektů... 7 3. Tvorba úsečky... 10 4. Tvorba kružnice a oblouku... 15 4.1. Tvorba kružnice...

Více

Pracovní listy s komponentou ICT

Pracovní listy s komponentou ICT Pracovní listy s komponentou ICT Téma: Práce s programem Quantum GIS zpracování výsledků terénního cvičení zaměřeného na práci s přístrojem GPS Časová dotace: 6 hodin Cíl: Zpracovat výsledky terénního

Více

V této části manuálu bude popsán postup jak vytvářet a modifikovat stránky v publikačním systému Moris a jak plně využít všech možností systému.

V této části manuálu bude popsán postup jak vytvářet a modifikovat stránky v publikačním systému Moris a jak plně využít všech možností systému. V této části manuálu bude popsán postup jak vytvářet a modifikovat stránky v publikačním systému Moris a jak plně využít všech možností systému. MENU Tvorba základního menu Ikona Menu umožňuje vytvořit

Více

Integrovaný Ekonomický Systém Zakázkový list - IES WIN 2006

Integrovaný Ekonomický Systém Zakázkový list - IES WIN 2006 Úvod...2 1. Zakázkový list...2 1.1. Identifikační údaje...2 1.2. Položková část...2 1.3. Rezervace (materiálu, resp. zboží)...3 1.4. Materiálové náklady (resp. Výdej nebo Prodej ze skladu)...3 1.5. Běžné

Více

TIP: Pro vložení konce stránky můžete použít klávesovou zkratku CTRL + Enter.

TIP: Pro vložení konce stránky můžete použít klávesovou zkratku CTRL + Enter. Dialogové okno Sloupce Vložení nového oddílu Pokud chcete mít oddělené jednotlivé části dokumentu (například kapitoly), musíte roz dělit dokument na více oddílů. To mimo jiné umožňuje jinak formátovat

Více

DUM 05 téma: Základy obsluha Gimp

DUM 05 téma: Základy obsluha Gimp DUM 05 téma: Základy obsluha Gimp ze sady: 02 tematický okruh sady: Bitmapová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: 18-20-M/01 Informační technologie - Aplikace

Více

MAPOVÁNÍ BIOTOPŮ BIOTOP ARCGIS SERVER

MAPOVÁNÍ BIOTOPŮ BIOTOP ARCGIS SERVER MAPOVÁNÍ BIOTOPŮ Aplikace Mapování biotopů je určená pro on-line aktualizaci vrstvy mapování biotopů 1) (dále jen VMB) pořízené v létech 2001 až 2004 pro celé území ČR. Aktualizace byla zahájena v roce

Více

Nástroje produktivity

Nástroje produktivity Nástroje produktivity Skupina nástrojů zvyšující produktivitu práce. Automatický update obsahu a vzhledu dokumentu (textů i obrázků, včetně obrázků v galerii) při změně dat. Export 3D obrázků z dokumentu

Více

NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE

NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE 1. Přehled možností programu 1.1. Hlavní okno Hlavní okno programu se skládá ze čtyř karet : Projekt, Zadání, Výsledky a Návrhový

Více

Návod k použití aplikace MARKETINGOVÉ PRŮZKUMY.CZ

Návod k použití aplikace MARKETINGOVÉ PRŮZKUMY.CZ www.marketingovepruzkumy.cz Návod k použití aplikace MARKETINGOVÉ PRŮZKUMY.CZ 28.4.2011 Miloš Voborník Obsah 1. Uživatelská příručka... 1 1.1. Běžný uživatel... 1 1.1.1. Celkové rozvržení, úvodní strana...

Více

4. cvičení: Pole kruhové, rovinné, Tělesa editace těles (sjednocení, rozdíl, ), tvorba složených objektů

4. cvičení: Pole kruhové, rovinné, Tělesa editace těles (sjednocení, rozdíl, ), tvorba složených objektů 4. cvičení: Pole kruhové, rovinné, Tělesa editace těles (sjednocení, rozdíl, ), tvorba složených objektů Příklad 1: Pracujte v pohledu Shora. Sestrojte kružnici se středem [0,0,0], poloměrem 10 a kružnici

Více

Provozní řád DTM DMVS Plzeňského kraje

Provozní řád DTM DMVS Plzeňského kraje Příloha č. 1 Směrnice DTM DMVS Plzeňského kraje Provozní řád DTM DMVS Plzeňského kraje Verze 3.2 DTM DMVS Plzeňského kraje Zpracoval Datum 1. 3. 2015 Popis Vydavatel URL Platnost Práva Zpracováno ve spolupráci

Více

Vyplňte API klíč, který si vygenerujete v Nastavení obchodu v profilu Uloženky v části Nastavit klíč pro API.

Vyplňte API klíč, který si vygenerujete v Nastavení obchodu v profilu Uloženky v části Nastavit klíč pro API. Obsah Aktivace modulu... 2 Nastavení poboček a cen... 3 Cena... 5 Zdarma od... 5 Mapování stavů zásilek... 6 Zobrazení dopravy na eshopu... 6 Práce s objednávkami... 9 Vytvoření zásilky... 10 Stornování

Více

1. Vstupní data Pro HBV EM 1.0 jsou nutná data definující:

1. Vstupní data Pro HBV EM 1.0 jsou nutná data definující: Quick Guide Po spuštění aplikace HBV EM 1.0 pro OS Windows se objeví okno se dvěma záložkami, Vstupy a Kalibrace a výsledky. V panelu Vstupy dochází k načítání vstupních dat. Model obsahuje příklady dat

Více

Zadání. Založení projektu

Zadání. Založení projektu Zadání Cílem tohoto příkladu je navrhnout symetrický dřevěný střešní vazník délky 13 m, sklon střechy 25. Materiálem je dřevo třídy C24, fošny tloušťky 40 mm. Zatížení krytinou a podhledem 0,2 kn/m, druhá

Více

Autodesk Inventor 8 vysunutí

Autodesk Inventor 8 vysunutí Nyní je náčrt posazen rohem do počátku souřadného systému. Autodesk Inventor 8 vysunutí Následující text popisuje vznik 3D modelu pomocí příkazu Vysunout. Vyjdeme z náčrtu na obrázku 1. Obrázek 1: Náčrt

Více

29 Evidence smluv. Popis modulu. Záložka Evidence smluv

29 Evidence smluv. Popis modulu. Záložka Evidence smluv 29 Evidence smluv Uživatelský modul Evidence smluv slouží ke správě a evidenci smluv organizace s možností připojení vlastní smlouvy v elektronické podobě včetně přidělování závazků ze smluv jednotlivým

Více

BRICSCAD V16. Modelování strojírenských sestav

BRICSCAD V16. Modelování strojírenských sestav BRICSCAD V16 Modelování strojírenských sestav Protea spol. s r.o. Makovského 1339/16 236 00 Praha 6 - Řepy tel.: 235 316 232, 235 316 237 fax: 235 316 038 e-mail: obchod@protea.cz web: www.protea.cz Copyright

Více

Uživatelské postupy v ISÚI Založení ulice a změna příslušnosti adresního místa k ulici

Uživatelské postupy v ISÚI Založení ulice a změna příslušnosti adresního místa k ulici Uživatelské postupy v ISÚI Založení ulice a změna příslušnosti adresního místa k ulici Založení ulice a změna příslušnosti adresního místa k ulici Strana 1/17 Obsah 1) Založení nového návrhu změny... 3

Více

Android Elizabeth. Verze: 1.3

Android Elizabeth. Verze: 1.3 Android Elizabeth Program pro měření mezičasů na zařízeních s OS Android Verze: 1.3 Naposledy upraveno: 12. března 2014 alesrazym.cz Aleš Razým fb.com/androidelizabeth Historie verzí Verze Datum Popis

Více

STRU NÝ NÁVOD PRO POUŽÍVÁNÍ PROGRAMU SCIA ENGINEER 2010.1 (RÁMOVÉ KONSTRUKCE)

STRU NÝ NÁVOD PRO POUŽÍVÁNÍ PROGRAMU SCIA ENGINEER 2010.1 (RÁMOVÉ KONSTRUKCE) STRU NÝ NÁVOD PRO POUŽÍVÁNÍ PROGRAMU SCIA ENGINEER 2010.1 (RÁMOVÉ KONSTRUKCE) http://www.scia-online.com/ STUDENTSKÁ VERZE PROGRAMU SCIA ENGINEER 2010.1 http://www.scia-campus.com/ STAŽENÍ STUDENTSKÉ VERZE

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA REGISTR CHMELNIC NA EAGRI ZÁKLADNÍ POPIS FUNKCÍ A FORMULÁŘŮ. CCV, s. r. o.

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA REGISTR CHMELNIC NA EAGRI ZÁKLADNÍ POPIS FUNKCÍ A FORMULÁŘŮ. CCV, s. r. o. UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA REGISTR CHMELNIC NA EAGRI ZÁKLADNÍ POPIS FUNKCÍ A FORMULÁŘŮ CCV, s. r. o. Uživatelská příručka Registr chmelnic na eagri Základní popis funkcí a formulářů Verze 1.8 Registr chmelnic

Více

Příloha č. 54. Specifikace hromadné aktualizace SMS-KLAS

Příloha č. 54. Specifikace hromadné aktualizace SMS-KLAS Název projektu: Redesign Statistického informačního systému v návaznosti na zavádění egovernmentu v ČR Příjemce: Česká republika Český statistický úřad Registrační číslo projektu: CZ.1.06/1.1.00/07.06396

Více

INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI. Uživatelská příručka

INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI. Uživatelská příručka INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI Uživatelská příručka 1. března 2013 Obsah Registrace... 3 Registrace fyzické osoby... 3 Registrace právnické osoby... 6 Uživatelské role v systému... 8 Přihlášení do systému...

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Konverze dokumentů z elektronické do listinné podoby (z moci úřední) Vytvořeno dne: 29.11.2011 Verze: 2.0 2011 MVČR Obsah 1. Přihlášení do centrály

Více

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Verze: 1.0 Podpora: GEOREAL spol. s r.o. http://www.georeal.cz email: podpora@georeal.cz Hot-line: 373 733 456 Běhové prostředí: Microsoft Internet Explorer,

Více

Rozšířená nastavení. Kapitola 4

Rozšířená nastavení. Kapitola 4 Kapitola 4 Rozšířená nastavení 4 Nástroje databáze Jak již bylo zmíněno, BCM používá jako úložiště veškerých informací databázi SQL, která běží na všech lokálních počítačích s BCM. Jeden z počítačů nebo

Více

Návod k používání registračního systému ČSLH www.hokejovaregistrace.cz

Návod k používání registračního systému ČSLH www.hokejovaregistrace.cz Návod k používání registračního systému ČSLH www.hokejovaregistrace.cz Osnova Přihlášení do systému Základní obrazovka Správa hráčů Přihlášky hráčů k registraci Žádosti o prodloužení registrace Žádosti

Více

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy -1- I I. N á v r h VYHLÁŠKY ze dne 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních informací státu a o požadavcích na technické

Více

DATABÁZE 2007. DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní:

DATABÁZE 2007. DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní: DATABÁZE 2007 DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní: - jednoduše a rychle provést úpravy ve struktuře vaší databáze podle potřeby

Více

IS OKslužby. Modul OKslužby - poskytovatel. Uživatelská příručka pro hodnocení výkazů soc. služeb. (verze dokumentu 2.0)

IS OKslužby. Modul OKslužby - poskytovatel. Uživatelská příručka pro hodnocení výkazů soc. služeb. (verze dokumentu 2.0) (verze dokumentu 2.0) V Praze dne: 4.8.2011 OKsystem s.r.o. Na Pankráci 125, 140 21 Praha 4 Tel: +420-244 021 111, Fax: +420-244 021 112, http://www.oksystem.cz Záznamy o verzích a popis změn Verze Datum

Více

Úprava tabulek v MS Word. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Úprava tabulek v MS Word. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Úprava tabulek v MS Word Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Jestli-že chcete uspořádat informace do pravidelných řádků a

Více

Portál vedoucího pracoviště

Portál vedoucího pracoviště Akademický informační systém Slovenská technická univerzita v Bratislavě Portál vedoucího pracoviště Svazek 8 Verze: 2.14 Datum: 10. března 2016 Autor: Jitka Šedá, Martin Tyllich Obsah Seznam obrázků

Více

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu,

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu, Strana 6230 Sbírka zákonů č. 383 / 2009 Částka 124 383 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních

Více

SAUT 3.1. program pro vyhodnocení výsledků zkoušení impulzní odrazovou metodou

SAUT 3.1. program pro vyhodnocení výsledků zkoušení impulzní odrazovou metodou SAUT 3.1 program pro vyhodnocení výsledků zkoušení impulzní odrazovou metodou Úvod Program SAUT 3.1 je určen k zobrazení a vyhodnocení výsledků automatizovaného zkoušení ultrazvukem přístroji Microplus

Více

Testovací aplikace Matematika není věda

Testovací aplikace Matematika není věda Testovací aplikace Matematika není věda Příručka k http://matematika.komenacek.cz/ Příručka k portálu http://matematika.komenacek.cz/ 2 Uživatelská příručka k portálu 202 BrusTech s.r.o. Všechna práva

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 8

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 8 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 8 Praktické zvládnutí software Geomedia, geoprostorová inteligence Pavel Vařacha a kol. Zlín 2013 Tento

Více

Registr UJO. Příručka pro uživatele. Institut biostatistiky a analýz. Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Registr UJO. Příručka pro uživatele. Institut biostatistiky a analýz. Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Registr UJO Příručka pro uživatele Vytvořil: Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Obsah Projekt UJO...... 3 On-line klinický registr obecná charakteristika. 4 On-line Registr UJO - základní

Více

Komfortní datová schránka

Komfortní datová schránka Komfortní datová schránka Obsah 1. Komfortní datová schránka... 2 2. Záložka Schránky... 2 2.1. Přidání datové schránky... 2 2.2. Přidání složky do evidence datové schránky... 4 2.3. Přidání dalšího uživatele

Více

Data v počítači EIS MIS TPS. Informační systémy 2. Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz tel.: 48 535 2442 Konzultace: úterý 14 20-15 50

Data v počítači EIS MIS TPS. Informační systémy 2. Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz tel.: 48 535 2442 Konzultace: úterý 14 20-15 50 Informační systémy 2 Data v počítači EIS MIS TPS strategické řízení taktické řízení operativní řízení a provozu Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz tel.: 48 535 2442 Konzultace: úterý 14 20-15 50 18.3.2014

Více

Kapitola 1: Co je Delphi 19. Překlad projektu 23

Kapitola 1: Co je Delphi 19. Překlad projektu 23 Obsah Úvod 15 Pro koho je tato kniha 15 Obsah jednotlivých kapitol knihy 16 Typografické konvence 17 Použité ikony 17 Kontakt na autora 17 Poděkování 18 Kapitola 1: Co je Delphi 19 Verze Delphi 19 Co je

Více

8. Struktura údaj na LCD displeji

8. Struktura údaj na LCD displeji Metody nabíjení NiCd a NiMH akumulátor 56 8. Struktura údaj na LCD displeji 8.1 Hlavní menu Hlavní menu je zobrazeno vždy po spušt ní nabíje e. Jsou zde prozatím dv volby a to Výb r profilu nabíjení a

Více

Příloha č. 2 - Integrace SpiritÚAP do ESB Jihočeského kraje

Příloha č. 2 - Integrace SpiritÚAP do ESB Jihočeského kraje Příloha č. 2 - Integrace SpiritÚAP do ESB Jihočeského kraje 1. Úvod Dokument popisuje způsob integrace aplikace SpiritUAP do ESB (Enterprise Service Bus) Jihočeského kraje, která bude implementována v

Více

Zadávání tiskových zakázek prostřednictvím JDF a Adobe Acrobat Professional

Zadávání tiskových zakázek prostřednictvím JDF a Adobe Acrobat Professional Zadávání tiskových zakázek prostřednictvím JDF a Adobe Acrobat Professional Nejčastěji se o JDF hovoří při řízení procesů v tiskových provozech. JDF se však má stát komunikačním prostředkem mezi všemi

Více

Vodafone promo kit uživatelský manuál http://promo.vodafone.cz/ Uživatelský manuál pro aplikaci. Vodafone promo kit. Verze dokumentu: 2.

Vodafone promo kit uživatelský manuál http://promo.vodafone.cz/ Uživatelský manuál pro aplikaci. Vodafone promo kit. Verze dokumentu: 2. Uživatelský manuál pro aplikaci Vodafone promo kit Verze dokumentu: 2.1 Vytvořeno: V Praze dne 8. 9. 2011 1 Obsah Vodafone promo kit uživatelský manuál Webové rozhraní aplikace Vodafone promo kit... 4

Více

plošný 3D NURBS modelář pracující pod Windows NURBS modely jsou při jakkoliv blízkém pohledu dokonale hladké

plošný 3D NURBS modelář pracující pod Windows NURBS modely jsou při jakkoliv blízkém pohledu dokonale hladké Úvod do počítačové grafiky Rhino - modelování v rovině Základní úlohy: bod, lomená čára, křivka, kružnice, Volné i přesné zadávání pomocí souřadnic Úvod do Rhina plošný 3D NURBS modelář pracující pod Windows

Více

DUM 10 téma: Nástroje malování

DUM 10 téma: Nástroje malování DUM 10 téma: Nástroje malování ze sady: 2 tematický okruh sady: Bitmapová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace: metodika:

Více

Technické a materiálové požadavky pro technickoprovozni evidenci vodních toků v. 2011_02

Technické a materiálové požadavky pro technickoprovozni evidenci vodních toků v. 2011_02 Geodetická data 1.1 Základní zásady V rámci zpracování TPE jsou pořizována geodetická data, z nichž lze následně vycházet při výpočtu záplavových území, studií odtokových poměrů a ostatních činností při

Více

Nezaměstnanost v České republice

Nezaměstnanost v České republice Nezaměstnanost v České republice Pro vytvoření interaktivní webové mapy zobrazující nezaměstnanost v České republice v roce 2011 potřebujete: účet na webovém portálu ArcGIS Online (pro bezproblémovou práci

Více

Microsoft Office Project 2003 Úkoly projektu 1. Začátek práce na projektu 1.1 Nastavení data projektu Plánovat od Datum zahájení Datum dokončení

Microsoft Office Project 2003 Úkoly projektu 1. Začátek práce na projektu 1.1 Nastavení data projektu Plánovat od Datum zahájení Datum dokončení 1. Začátek práce na projektu Nejprve je třeba pečlivě promyslet všechny detaily projektu. Pouze bezchybné zadání úkolů a ovládání aplikace nezaručuje úspěch projektu jako takového, proto je přípravná fáze,

Více

OBEC. Oldřiš PASPORT MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ

OBEC. Oldřiš PASPORT MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ geodetická a projekční kancelář OBEC PASPORT MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ PozGeo, spol. s r.o. Miličova 13, 796 01 Prostějov IČ 277 20 071, DIČ CZ27720071 provoz: Bankovní spojení: Raiffeisen BANK tel.: + 420 582

Více

Analýzy v GIS. Co se nachází na tomto místě? Kde se nachází toto? Kolik tam toho je? Co se změnilo od? Co je příčinou? Co když?

Analýzy v GIS. Co se nachází na tomto místě? Kde se nachází toto? Kolik tam toho je? Co se změnilo od? Co je příčinou? Co když? Analýzy v GIS Přednáška 5. Co nám n m GIS můžm ůže e zodpovědět: Co se nachází na tomto místě? Kde se nachází toto? Kolik tam toho je? Co se změnilo od? Co je příčinou? Co když? - modelování Analytické

Více

Tisk, Databázové okno, Editace

Tisk, Databázové okno, Editace Školení programu TopoL xt Tisk, Databázové okno, Editace Obsah: 1. Uživatelské rozhraní (heslovitě, bylo součástí minulého školení) 2. Nastavení programu (heslovitě, bylo součástí minulého školení) 3.

Více

Manuál k aplikaci SDO PILOT v.0.2

Manuál k aplikaci SDO PILOT v.0.2 Manuál k aplikaci SDO PILOT v.0.2 Základní informace o aplikaci Aplikace slouží pro zjednodušené vytváření dokumentů Souhrnů doporučených opatření pro Evropsky významné lokality. Vznikala přírustkovým

Více

Uživatelská příručka Rejstřík státních zaměstnanců

Uživatelská příručka Rejstřík státních zaměstnanců Informační systém o státní službě (ISoSS) Název dokumentu: Verze dokumentu: 1.2 (z 9. 12. 2015) Strana: 1/35 Historie dokumentu Historie revizí Číslo revize Datum revize Popis revize Změny označeny 1.0

Více

MSSF Benefit praktický průvodce pro žadatele v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů

MSSF Benefit praktický průvodce pro žadatele v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů MSSF Benefit praktický průvodce pro žadatele v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů MSSF Benefit dostupnost a instalace MSSF Benefit bude dostupný ke stažení na stránkách www.kr-olomoucky.cz

Více

Využití mobilního klienta při správě inženýrských sítí. Petr Skála Pontech s.r.o.

Využití mobilního klienta při správě inženýrských sítí. Petr Skála Pontech s.r.o. Využití mobilního klienta při správě inženýrských sítí Petr Skála Pontech s.r.o. Proč mít mobilní GIS? Mobilní GIS umožňuje práci s GIS daty v terénu: Mapy - orientace a navigace GIS data - sběr, pořizování

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 03 VYSUNUTÍ TAŽENÍM A SPOJENÍM PROFILŮ.]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 03 VYSUNUTÍ TAŽENÍM A SPOJENÍM PROFILŮ.] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 03 VYSUNUTÍ TAŽENÍM A SPOJENÍM PROFILŮ.] 1 CÍL KAPITOLY Cílem této kapitoly je naučit uživatele efektivně navrhovat objekty v režimu

Více

Příručka pro zadavatele E-ZAK krok za krokem

Příručka pro zadavatele E-ZAK krok za krokem Příručka pro zadavatele E-ZAK krok za krokem Vyrobeno pro příspěvkové organizace Jihomoravského kraje pro administrace zakázek s předpokládanou hodnotou vyšší než 500 tis. Kč bez DPH Tento dokument slouží

Více

Jak pracovat s kalkulačním programem HELUZ komín

Jak pracovat s kalkulačním programem HELUZ komín Jak pracovat s kalkulačním programem HELUZ komín Aplikace Heluz komíny je určena pro výpočet potřebných komponentů zvoleného komínového systému a pro zjištění jeho ceníkové ceny. V levém sloupci je nabídka:

Více

WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE

WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE Úvodem WD je mobilní verze klasického WEBDISPEČINKU, která je určena pro chytré telefony a tablety. Je k dispozici pro platformy ios a Android,

Více

Příručka k používání vizualizace

Příručka k používání vizualizace Příručka k používání vizualizace Obsah 1 Spuštění vizualizace a přihlášení uživatele...2 2 Hlavní menu a sledování vizualizace...3 2.1 Archivovaná data zobrazená v grafech...3 2.2 Alarmy a jejich historie...4

Více

téma: Formuláře v MS Access

téma: Formuláře v MS Access DUM 06 téma: Formuláře v MS Access ze sady: 3 tematický okruh sady: Databáze ze šablony: 07 - Kancelářský software určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace: metodika:

Více

Podrobný postup pro doplnění Žádosti o dotaci prostřednictvím Portálu Farmáře. 1. kolo příjmu žádostí Programu rozvoje venkova (2014 2020)

Podrobný postup pro doplnění Žádosti o dotaci prostřednictvím Portálu Farmáře. 1. kolo příjmu žádostí Programu rozvoje venkova (2014 2020) Podrobný postup pro doplnění Žádosti o dotaci prostřednictvím Portálu Farmáře 1. kolo příjmu žádostí Programu rozvoje venkova (2014 2020) V tomto dokumentu je uveden podrobný postup doplnění Žádosti o

Více

Formát fontu: tučný, kurziva, tučný a kurziva pouze pro TrueType fonty. Výška 0 Výška textu Použít Big font (Velké písmo)

Formát fontu: tučný, kurziva, tučný a kurziva pouze pro TrueType fonty. Výška 0 Výška textu Použít Big font (Velké písmo) 11 Koment e ve v kresu Komentáře ve výkrese přidávají informace, které nemohou být znázorněny graficky. Tyto informace mohou být do výkresu doplněny jako samostatné texty nebo texty v kótách, poznámky

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉM O AREÁLU

INFORMAČNÍ SYSTÉM O AREÁLU CHEMOPETROL, a.s. Strana 1/7 INFORMAČNÍ SYSTÉM O AREÁLU Schválil: Ing. Petr Cingr, generální ředitel a.s. Platnost od: 25.10.2004 Správce dokumentu: Zpracovatel: Odbor integrovaných systémů řízení Odbor

Více

DoorSet. Návod k použití. PC program pro Windows 98 a novější

DoorSet. Návod k použití. PC program pro Windows 98 a novější ALPHATECH TECHNOLOGIES s.r.o. Jeremenkova 88, Praha 4, 141 00 www.alphatechtechnologies.cz DoorSet PC program pro Windows 98 a novější Návod k použití Obsah 1 INSTALACE PROGRAMU... 3 1.1 INSTALACE DOORSET...

Více

Postup doplnění kódu adresního místa

Postup doplnění kódu adresního místa Postup doplnění kódu adresního místa a kontrola kódu ÚTJ u provozovny Ovzduší Tento postup je určen pro doplnění kódu adresního místa v návaznosti na detailní vyplnění adresy provozovny Ovzduší na účtu

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jana Kalinová [ÚLOHA 01 ÚVOD DO PROSTŘEDÍ OBJEMOVÁ SOUČÁST; PŘÍKAZ SKICA A JEJÍ VAZBENÍ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jana Kalinová [ÚLOHA 01 ÚVOD DO PROSTŘEDÍ OBJEMOVÁ SOUČÁST; PŘÍKAZ SKICA A JEJÍ VAZBENÍ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jana Kalinová [ÚLOHA 01 ÚVOD DO PROSTŘEDÍ OBJEMOVÁ SOUČÁST; PŘÍKAZ SKICA A JEJÍ VAZBENÍ] 1 CÍL KAPITOLY. Cílem této kapitoly je sžití se s win prostředím

Více

Setkání uživatelů 2012

Setkání uživatelů 2012 TopoL Software Program: Čtvrtek 29.12.2012 10:00-16:00 TopoL Software - novinky, akce, řešení TopoL xt - předvedení verze 10 + informace o další verzi 11 TopoL Mobile - novinky verze 3.08 a 3.09 ostatní

Více

Pomocník diabetika Uživatelská příručka

Pomocník diabetika Uživatelská příručka Pomocník diabetika Uživatelská příručka Úvod Pomocník diabetika je označení pro webovou aplikaci určenou pro diabetiky zejména prvního typu. Webová aplikace je taková aplikace, se kterou můžete pracovat

Více

MyQ samoobslužný tisk

MyQ samoobslužný tisk MyQ samoobslužný tisk Uživatelský manuál Obsah 1. Co je MyQ... 1 2. Webové rozhraní... 1 2.1. Přihlášení do systému... 1 2.2. Uživatelské rozhraní aplikace... 1 2.3. Moje nastavení... 1 2.4. Upload souborů

Více

Poukázky v obálkách. MOJESODEXO.CZ - Poukázky v obálkách Uživatelská příručka MOJESODEXO.CZ. Uživatelská příručka. Strana 1 / 1. Verze aplikace: 1.4.

Poukázky v obálkách. MOJESODEXO.CZ - Poukázky v obálkách Uživatelská příručka MOJESODEXO.CZ. Uživatelská příručka. Strana 1 / 1. Verze aplikace: 1.4. MOJESODEXO.CZ Poukázky v obálkách Verze aplikace: 1.4.0 Aktualizováno: 22. 9. 2014 17:44 Strana 1 / 1 OBSAH DOKUMENTU 1. ÚVOD... 2 1.1. CO JSOU TO POUKÁZKY V OBÁLKÁCH?... 2 1.2. JAKÉ POUKÁZKY MOHOU BÝT

Více

M. Balíková, R. Záhořík, NK ČR 1

M. Balíková, R. Záhořík, NK ČR 1 M. Balíková, R. Záhořík, NK ČR 1 Geolink.nkp.cz Prototyp aplikace obohacení geografických autorit o údaje souřadnic s následným zobrazením dané lokality na mapě - kartografické matematické údaje v záznamech

Více

modul Jízdy a Kniha jízd uživatelská příručka

modul Jízdy a Kniha jízd uživatelská příručka modul Jízdy a Kniha jízd uživatelská příručka 2 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA MODULY JÍZDY A KNIHA JÍZD Moduly Jízdy a Kniha jízd Jak to funguje Jízdy jsou části trasy. Vypočítávají se na základě dat přijatých

Více

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Karel Dvořák Vzdělávací oblast předmět: Informatika Ročník, cílová skupina: 8.

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Karel Dvořák Vzdělávací oblast předmět: Informatika Ročník, cílová skupina: 8. Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_IN8DV_05_02_17

Více

1. Požadavky na provoz aplikací IISPP

1. Požadavky na provoz aplikací IISPP 1. Požadavky na provoz aplikací IISPP 1.1. Podporované prohlížeče Aplikace IISPP jsou primárně vyvíjeny a testovány v prohlížečích Internet Explorer a Mozilla Firefox. V jiných než uvedených prohlížečích

Více

p.zalman@scia.cz Základní školení

p.zalman@scia.cz Základní školení Základní školení Scia Engineer 2014 1 Všechny informace uvedené v tomto dokumentu mohou být změněny bez předchozího upozornění. Žádnou část tohoto dokumentu není dovoleno reprodukovat, uložit do databáze

Více

První kroky v portálu

První kroky v portálu První kroky v portálu Přihlášení Přihlášení provedete na hlavní stránce portálu zadáním svého uživatelského jména a hesla. Je stejné jako do sítě UHK. Orientace v portálu Hlavní menu je v horní části portálu,

Více

Citace PRO. představení citačního manažeru. http://www.citacepro.com. Moravská zemská knihovna v Brně 15.10.2012. Martin Krčál martin.krcal@citace.

Citace PRO. představení citačního manažeru. http://www.citacepro.com. Moravská zemská knihovna v Brně 15.10.2012. Martin Krčál martin.krcal@citace. ...citovat je snadné Citační manažer představení citačního manažeru http://www.citacepro.com Moravská zemská knihovna v Brně 15.10.2012 Martin Krčál martin.krcal@citace.com Proč citujeme? autorský zákon

Více

1 Seznámení s Word 2010, karty, nejčastější činnosti. 2 Tvorba dokumentu

1 Seznámení s Word 2010, karty, nejčastější činnosti. 2 Tvorba dokumentu 1 Seznámení s Word 2010, karty, nejčastější činnosti Možnosti spuštění Wordu: 4 způsoby Psaní: ukončení řádku, ukončení odstavce, prázdný řádek, velká písmena, trvalé psaní velkými písmeny, psaní diakritiky,

Více

Aplikace počítačů v provozu vozidel 9

Aplikace počítačů v provozu vozidel 9 Aplikace počítačů v provozu vozidel 9 2 Databázové systémy Rozvoj IS je spjatý s rozvojem výpočetní techniky, především počítačů. V počátcích se zpracovávaly velké objemy informací na jednom počítači,

Více

EFESSO. Uživatelský manuál

EFESSO. Uživatelský manuál Projekt: Tvorba sady aplikací pro zvýšení kvality a efektivity řízení organizací poskytujících služby včetně související metodiky byl realizován za finanční spoluúčasti EU (resp. ERDF Evropský fond pro

Více

Metodika k vyhlášce o uve ej ování vyhlášení pro ú ely zákona o ve ejných zakázkách a náležitostech profilu zadavatele

Metodika k vyhlášce o uve ej ování vyhlášení pro ú ely zákona o ve ejných zakázkách a náležitostech profilu zadavatele Metodika k vyhlášce o uve ej ování vyhlášení pro ú ely zákona o ve ejných zakázkách a náležitostech profilu zadavatele Metodický dokument Zpracovatel: Ministerstvo pro místní rozvoj R Odbor ve ejného investování

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více