LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ. Charakterizace rostlinných olejů pomocí FTIR spektrometrie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ. Charakterizace rostlinných olejů pomocí FTIR spektrometrie"

Transkript

1 LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ Charakterizace rostlinných olejů pomocí FTIR spektrometrie (metoda: infračervená spektrometrie s Fourierovou transformací) Garant úlohy: prof. Dr. Ing. Jan Poustka

2 OBSAH Základní požadované znalosti pro vstupní test... 3 Doporučené otázky... 3 Náplň úlohy... 4 Časový snímek cvičení... 5 Použitelnost metody... 6 Princip metody... 6 Přístroje, zařízení, materiály... 6 Pracovní postup Příprava měření a měření spekter jednotlivých tuků a olejů Interpretace spekter a jejich další zpracování Statistické zpracování naměřených dat Analýza neznámého vzorku... 7 Návod pro obsluhu FTIR spektrometru is P1. Spuštění počítače a ovládacího softwaru... 8 P2. Nastavení parametrů měření P3. Měření spektrálního pozadí P4. Vlastní měření spektra vzorku P5. Zpracování naměřeného spektra P6. Statistické zpracování dat pomocí TQ Analyst P7. Analýza neznámého vzorku P8. Ukončení práce s měřicím přístrojem i řídícím počítačem Infračervená spektrometrie Princip měření Disperzní spektrometry FTIR spektrometry Technika zeslabené úplné reflektance (ATR) Diskriminační analýza Tvorba kalibračních dat... 25

3 Základní požadované znalosti pro vstupní test Rozsah infračerveného záření a jeho rozdělení - vlnové délky, vlnočet. Princip infračervené spektrometrie Princip infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací (FTIR) Princip techniky ATR Princip diskriminační analýzy Složení lipidů a typické složení běžných olejů Doporučené otázky Vymezte pojem infračervené záření. Definujte typické části IČ spektra. Které molekuly absorbují infračervené záření a proč? Jaké informace získáme interpretací infračerveného spektra? Jaké jsou hlavní části infračerveného spektrometru s Fourierovou transformací? Jaké vzorky lze měřit technikou ATR? Jaký je princip profilové analýzy? Jakými způsoby můžeme porovnávat naměřené profily?

4 Náplň úlohy 1. Měření infračervených spekter různých druhů olejů technikou ATR. 2. Interpretace spekter jednotlivých vzorků identifikace charakteristických funkčních skupin. 3. Vytvoření kalibračního modelu pomocí statistického softwaru TQ Analyst, použití naměřených vzorků jako standardů pro dané třídy. 4. Měření neznámého vzorku oleje. Aplikace funkce Quant Setup v softwaru Omnic - určení, o jaký olej či směs olejů se jedná.

5 Časový snímek cvičení 30 minut 30 minut 60 minut Kontrola požadovaných znalostí, diskuse: způsob měření, zpracování dat, multivariační statistická analýza Praktická ukázka měření vzorků pomocí techniky ATR, zpracování naměřených dat pomocí softwaru Omnic a TQ Analyst Skupinové měření jednotlivých druhů olejů, statistické zpracování dat 60 minut Individuální měření neznámého vzorku a vyhodnocení 50 minut Ukázka interpretace naměřených spekter, diskuse k možnostem využití v praxi 10 minut Ukončení úlohy + úklid

6 Použitelnost metody Metoda je použitelná pro všechny vzorky tuků a olejů, které lze měřit v kapalném stavu (přímo nebo po mírném zahřátí). Princip metody Vzorek kapalného tuku nebo oleje se nanese na měrný krystal a provede se proměření infračerveného spektra ve zvoleném rozsahu. Uložená spektra jsou následně zpracována a interpretována pomocí statistického softwaru. Přístroje, zařízení, materiály Infračervený spektrometr s Fourierovou transformací: Nicolet is50 FT-IR Thermo Fisher Scientific, USA Vodní lázeň: Ingos TVL 15, Česká Republika Hexan 98 %, Merck, Německo Běžné laboratorní nádobí Pracovní postup 1. Příprava měření a měření spekter jednotlivých tuků a olejů a) Podle pokynů uvedených v oddílu o obsluze přístroje spusťte počítač a software OMNIC. Při měření budete používat reflexní techniku ATR, zvolte proto experiment nazývaný is50 ATR a zkontrolujte, zda je ATR krystal čistý. Změřte spektrum pozadí, poté naneste na krystal vzorek a změřte jeho spektrum. Každý vzorek by se měl změřit opakovaně (5x) pro ověření opakovatelnosti a následné statistické zpracování. Každé spektrum uložte. b) Vzorky olejů se nanesou Pasteurovou pipetou na krystal. Tuhé vzorky tuku se rozpustí na vodní lázni (max. 50 C) a nakapou se na krystal v rozpuštěném stavu. Poté vatovým tamponem odsajte kapalinu (nedotýkejte se samotného krystalu). Na krystal pak nakápněte maximálně dvě kapky hexanu a odsajte jej vatičkou. Nakápnutí směsi, lehké otření vatičkou a odpaření zbytku minimálně třikrát zopakujte, tak aby při spuštění preview po kliknutí na ikonu Col Smp nebyly patrné žádné spektrální rysy ani předchozího vzorku ani směsi rozpouštědel (je třeba vyčkat úplného odpaření). Teprve poté lze přistoupit ke změření spektra dalšího vzorku.

7 2. Interpretace spekter a jejich další zpracování Vaším úkolem je určit u jednotlivých změřených vzorků jaké obsahují funkční skupiny. Na základě infračerveného spektra asi nezjistíte vždy přesnou strukturu, ale měli byste ze spektra poznat základní skelet a příslušné substituenty. Při interpretaci použijte charakteristických vlnočtů vibrací funkčních skupin (Tab. I v příloze). Začněte s nejvýraznějšími absorpčními pásy. Častou chybou bývá nedostatečné očištění ATR krystalu. Výsledkem je pak spektrum směsi, které budete těžko interpretovat. V tomto případě je jediným možným řešením zopakovat příslušná měření. Je třeba upozornit, že se nesnažíme za každou cenu přiřadit všechny pásy ve spektru. Především v oblasti fingerprintu (cca pod 1300 cm-1) nalezneme pásy, které nelze přiřadit dílčím funkčním skupinám, ale jsou charakteristické pro molekulu jako celek. 3. Statistické zpracování naměřených dat Pro statistické zpracování použijeme software TQ Analyst, abyste na základě matematických výpočtů diskriminační analýzy zjistili, zda je možné od sebe jednotlivé druhy olejů odlišit. Postup je popsán v kapitole P6. Statistické zpracování dat pomocí TQ Analyst Návodu pro obsluhu FTIR spektrometru is Analýza neznámého vzorku Každý student dostane neznámý vzorek oleje, který může být jak jednodruhový tak směs dvou olejů v různém poměru. Od asistenta je dopředu připraven kalibrační model. Po naměření neznámého vzorku si student vyzkouší funkci softwaru Omnic Quant Setup, pomocí které si nastaví způsob analýzy naměřeného neznámého spektra a následně pomocí funkce Quantify dojde k provedení analýzy spektra a určení softwarem, o jaký olej se jedná.

8 Návod pro obsluhu FTIR spektrometru is50 P1. Spuštění počítače a ovládacího softwaru Zapněte tlačítkem počítač, vyčkejte spuštění Windows a dle pokynů vyučujícího se přihlaste do sítě Microsoft. Poté dvojklikněte na ikonu zástupce Omnic na ploše počítače. Při startu softwaru Omnic se objeví základní obrazovka softwaru.

9 V softwaru jsou rozmístěny standardní rozbalovací menu, obsahující veškeré operace pro měření spekter, jejich zpracování, uložení a tisk. Na jednotlivých ikonách jsou graficky znázorněny a krátce popsány operace, které se spustí po jednoduchém kliknutí. Ikona Open slouží k otevření spektrálního souboru uloženého na disku. Ikona Save se naopak používá pro uložení aktuálního spektra, které je vždy zobrazeno červenou barvou. Kliknutím na ikonu Print se otevře nabídka pro tisk daného spektrálního okna (vytisknuta jsou všechna spektra zobrazená v daném okně).

10 Ikona Expt Set (Experiment Setup) slouží k otevření okna s řadou záložek umožňujících nastavení parametrů měření, tyto parametry vysvětlí asistent během úlohy. Pomocí ikony Col Smp (Collect Sample) se spustí měření spektra vzorku, zatímco ikona Col Bkg (Collect background) slouží pro změření pozadí. Popis funkce dalších ikon je dostupný v kontextové nápovědě (help). P2. Nastavení parametrů měření Nastavení parametrů měření se provádí v záložkách okna, které se otevře po kliknutí na ikonu označenou textem Expt Set. Připravená nastavení jsou uložena v souborech zvaných experiment. Název aktuálního experimentu je zobrazen v řádku mezi řádkem rozbalovacích menu a řádkem ikon. Pro vaše měření budete používat předem připravený experiment pro měření ATR technikou nazývaný is50 ATR. S obsahem jednotlivých parametrů budete podrobněji seznámeni při instruktáži před zahájením vlastní práce.

11 P3. Měření spektrálního pozadí Před měřením spektra pozadí zkontrolujeme, zda povrch ATR krystalu je suchý a čistý. Poté klikneme na Col Bkg a potvrdíme, že je vše připraveno pro měření spektra pozadí. Během tohoto měření lze na monitoru sledovat příslušné průběžné jednopaprskové spektrum a ve spodní části okna je možné vidět, kolik skenů z celkového požadovaného počtu bylo změřeno. Po ukončeném měření obvykle odmítneme přidání spektra pozadí do okna (spektrum už není možné vícekrát zobrazit, ale je uloženo v paměti pro srovnání s jednopaprskovými spektry následně měřených vzorků). P4. Vlastní měření spektra vzorku Na ATR krystal naneseme rovnoměrné množství vzorku (kapalné vzorky kapeme Pasteurovou pipetou, cca 3 kapky). Při správném nastavení softwarových parametrů (bylo zaškrtnuto použití preview data collection) docílíme jednoskenového náhledu, kliknutím na ikonu Col Smp. Objeví se měřící okno, ve kterém se vždy zobrazuje právě změřené spektrum během jednoho skenu a skenování probíhá opakovaně, ale bez akumulace. Pokud chceme spustit vlastní měření, klikneme na tlačítko Start Collection, čímž se zahájí akumulace příslušného počtu skenů. Po dokončeném měření přidáme spektrum do základního typu okna pro jeho další zpracování.

12 P5. Zpracování naměřeného spektra Bezprostředně po přidání naměřeného spektra do okna toto spektrum uložíme jako soubor na disk. Klikneme na ikonu Save, abychom zobrazili nabídku pro uložení spekter. Běžně budeme spektra ukládat s příponou.spa do adresáře a na disk specifikovaný vyučujícím. Kontrolu uložení spektra lze provést po kliknutí na ikonu i (info) zobrazenou vlevo od názvu změřeného spektra v řádku těsně nad plochou pro zobrazení spekter. Po kliknutí na uvedenou ikonu se zobrazí okno s textovými informacemi o změřeném spektru (parametry měření, historie prováděných operací, způsob uložení atp.). V takto získaném spektru vzorku lze identifikovat a vlnočtem označit významné absorpční pásy pomocí funkce Find Peaks, jež je k nalezení pod položkou Analyze ze základního lištového menu.

13 Pro tisk spekter je třeba kliknout na ikonu Print a dále se řídit dle zobrazené nabídky předvoleb a dle pokynů vyučujícího asistenta. Pro manipulaci se spektry zobrazenými v okně slouží řádka zobrazená pod spektrálním oknem. V základním režimu je stisknuta ikona se šipkou kurzorová šipka se volně pohybuje po okně, pokud se nalézá v části okna se zobrazenými spektry, pak s jejím pohybem je spojeno zobrazení hodnoty X (vlnočet) a Y (transmitance, absorbance) v řádku pod spektrem. Pokud chceme odečítat hodnoty X a Y na aktivním spektru (zobrazeno červeně), pak je třeba kliknout na spektrum, aby se místo šipky zobrazil kurzorový kříž. Hodnoty odpovídající poloze kurzorového kříže jsou zobrazeny pod spektrem. Kurzorovým křížem lze pohybovat pomocí myši, případně pomocí směrových šipek klávesnice. Pokud chceme přiřazovat ke spektru textové popisy poloh maxim (minim) pásů, je třeba kliknout na ikonu. K roztahování, resp. zužování spektrální oblasti stejně jako k posuvu spektra v okně slouží šipky zobrazené vpravo od ikony T. Pokud budete potřebovat využít další funkce softwaru OMNIC, obraťte se na vyučujícího asistenta.

14 P6. Statistické zpracování dat pomocí TQ Analyst Software TQ Analyst je rozdělen do několika panelových nástrojů a vývojových listů. Použití tlačítka Calibrate bývá posledním úkonem první etapy vývoje kalibrační metody. Po kalibraci se červená kontrolka Uncalibrated na konci lišty panelu nástrojů změní na zelenou Calibrated. Po jakékoliv změně vyvinuté kalibrační metody je metodu nutné opět kalibrovat.

15 Nejprve si potřebujete vybrat typ kvalitativní analýzy, pro naše účely zvolte diskriminační analýzu ve vývojovém listu Description. Dále tento list umožňuje charakterizaci základních parametrů modelu, které bude obsahovat závěrečná zpráva. Metoda může být popsána pomocí názvu metody, autora, data vzniku, data úpravy, popisu metody a typem analýzy. V dalším vývojovém listu Pathlenght zaškrtněte možnost Constant, čímž si vyberete vhodný typ optické vrstvy. Tato volba předpokládá, že kalibrační vzorky jsou měřeny při stejné tloušťce optické vrstvy, přičemž není nezbytné hodnotu optické dráhy znát. Je vhodná při použití ATR metodiky pro kapaliny. Dalším vývojovým listem je Components, který slouží hlavně ke specifikaci složek, které bude daná metoda kvantifikovat, jako jsou limity koncentrací nebo rozsah analýzy. Pro vás není tato část podstatná, protože se zabýváte analýzou kvalitativní. Ve vývojovém listu Classes si nadefinujte ve sloupci Class Name jednotlivé třídy (např. sezamový olej, řepkový olej apod.), ke každé třídě si nadefinujte zkratky ve sloupci Abbrev. (např. sez, rep apod.).

16 Dalším a tím nejdůležitějším listem je Standards, kde je umožněno vložení, výběr a popis standardů, které budou určeny ke kalibraci aktivní metody. Standardy se vloží do tabulky standardů (Standards table) pomocí tlačítka Open Standard. Tabulka dále umožňuje výběr (Usage) typu použití daného standardu v kalibraci (kalibrace, validace), v případě, že se jedná o odlehlé spektrum, lze dané spektrum ignorovat volbou Ignore. Dále zvolíme pro dané spektrum třídu, do které patří (Class), například třídy dýňový, sezamový atd. Tlačítko View Standards slouží k práci se spektry standardů. Spektra, označená po kliknutí na symbol brýlí modrým křížkem, jsou po kliknutí na tlačítko View Standards zobrazena v prohlížecím okně, kde je s nimi možné dále pracovat. Označení, případně odznačení všech standardů je možno provést opakovaným kliknutím na záhlaví sloupce Select. Tlačítko Sort Standards umožňuje seřazení standardů podle jména nebo názvu souboru. Aktivaci příslušného sloupce tabulky standardů provedeme kliknutím na jeho záhlaví.

17 Vývojový list Spectra nabízí několik možností úpravy spekter: odečítání spekter, vyhlazování spekter, změnu formátu spektra a korekci základní linie. Korekce lze provádět jak na spektrech kalibrační řady, tak na spektrech neznámého vzorku. Tlačítko View Standards pak umožňuje sledovat změny spekter po zadané úpravě. Ve většině běžných kalibrací není použití tohoto vývojového listu nutné a k úpravě spekter postačuje následující list Regions. Závěrečným krokem ve vývoji metody je identifikace podstatné spektrální informace v naměřených spektrech standardů, tedy výběr té části spektra, která bude použita k výpočtu. Informace důležitá pro danou metodu je závislá na korelaci naměřených spekter kalibračních standardů se změnami koncentrace stanovované složky. Funkce Suggest automaticky vybírá oblasti spektra, kde je tato korelace největší a danou oblast, popř. oblasti označí a následně použije k vývoji dané kalibrační metody. Funkce Edit Regions pak umožňuje úpravu těchto automaticky vybraných oblastí spekter. Aktivací této funkce se otevře nové okno k manipulaci s naměřenými spektry a specifikaci jejich použití pro danou metodu Region Selection Task Window. Často se může stát, že automaticky vybrané oblasti spektra nejsou charakteristické pro měřenou látku, pak je nutné oblasti změnit posouváním jejich hranic v okně výběru regionu.

18 Parametry vývojového listu Others slouží k upřesnění parametrů kalibrační metody. Vzhled tohoto vývojového listu je závislý na vybrané kalibrační metodě. Všechny hodnoty této záložky jsou přednastaveny a ve většině případů toto výchozí nastavení poskytuje ideální výsledky analýzy. Parametry vývojového listu Report slouží k výběru a specifikaci informací, které mají být obsaženy ve výsledkovém protokolu, a k vypínání a zapínání kontrol naměřeného spektra vzorku programem TQ Analyst. Po vyplnění všech vývojových listů kalibrujte metodu kliknutím na ikonu Calibrate. Pokud je vše vyplněno v pořádku, vpravo nahoře se vám objeví zelená ikona Calibrated. Takto kalibrovanou metodu uložte pomocí File a následně Save as, metodu při ukládání na asistentem zvolený disk pojmenujte dle aktuálního data.

19 P7. Analýza neznámého vzorku Po naměření neznámého vzorku (3x) otevřete spektra v softwaru Omnic. Pomocí funkce Select All označte všechna spektra jako aktivní a vytvořte průměrné spektrum ze tří opakování pomocí funkce Analyze v rozbalovacím menu, kde zvolte funkci Peak Resolve, čímž získáte průměrné spektrum. Toto vytvořené průměrné spektrum si přidejte do okna pomocí funkce Add. Dále si nastavte způsob analýzy spektra pomocí Analyze v rozbalovacím menu, kde si zvolte funkci Quant Setup, čímž nastavíte způsob analýzy spektra, tzn., vyberete metodu vyvinutou v programu TQ Analyst (metodu určí asistent), která má být pro vyhodnocení spektra použita. Následně provedete analýzu neznámého spektra pomocí funkce Quantify v rozbalovacím menu Analyze. Po zvolení této funkce se vám zobrazí tabulka, kde bude určena třída oleje, do které neznámý vzorek, na základě předem vytvořeného kalibračního modelu, spadá. P8. Ukončení práce s měřicím přístrojem i řídícím počítačem Po ukončení zpracování spekter v programu OMNIC uzavřeme tento program. Po ukončení práce počítač nevypínejte do pokynu asistenta.

20 Infračervená spektrometrie Infračervená spektrometrie (IČ; Infrared spectrometry - IR) patří do skupiny nedestruktivních analytických metod, kdy zkoumaný makroskopický vzorek není analýzou poškozen, a přesto poskytuje informaci o svém složení. Tato experimentální technika může sloužit jako nástroj pro kvalitativní a kvantitativní analýzu a hraje důležitou roli při výzkumu molekulové dynamiky, chemických vlastností molekul, vlivu prostředí na studované molekuly a mnoho jiných oblastí. Pomocí infračervených spekter se sledují vibrační a rotační přechody v molekulách. Pokud je změna těchto vibračních či rotačních stavů spojena se změnou dipólových momentů, dochází k absorpci záření, které je charakteristické pro danou vazbu v molekule. Získané hodnoty vibračních energií souvisí s molekulovou hmotností (pevností chemických vazeb, molekulovou geometrií a hmotností jader). Tato analytická technika zaznamenává pohlcení infračerveného záření o různé vlnové délce analyzovaným materiálem. Infračerveným zářením rozumíme elektromagnetické záření v rozsahu vlnových délek 0, µm viz Obr. 1, což odpovídá rozsahu vlnočtů cm -1. Celá oblast bývá rozdělena na: Blízkou: cm -1 (0,78 2,5 µm) Střední: cm -1 (2,5 25 µm) Vzdálenou: cm -1 ( µm) Obr. 1 Elektromagnetické záření

21 Infračervená spektrometrie vychází z platnosti Lambert-Beerova zákona, který říká, že pro homogenní kapalné vzorky platí, že koncentrace látky je přímo úměrná absorbanci vzorku: kde, je příspěvek i-té složky k celkové absorbanci při dané vlnové délce λ, je molární absorpční koeficient i-té složky při dané vlnové délce λ, je optická tloušťka absorbujícího prostředí, je koncentrace i-té složky ve směsi. Analytickým výstupem je infračervené spektrum, které je grafickým zobrazením funkční závislosti energie (většinou vyjádřené v procentech transmitance (T) nebo jednotkách absorbance (A)) na vlnové délce dopadajícího záření. Příklad IR spektra pozorujeme na Obr. 2. Obr. 2 Příklad IR spektra slunečnicového oleje (absorbance) Při kvalitativní analýze je nejpoužívanější střední oblast cm -1. V této oblasti se organické sloučeniny projevují největším počtem absorpčních pásů různých funkčních skupin (např. OH, C=O, N-H, -CH 3, -CH 2 aj.). Dále oblast mezi cm -1 je typická pro každou organickou látku (tzv. fingerprint). Neexistují tedy dvě různé organické sloučeniny se stejným spektrálním projevem v této oblasti. Výhodou IR je možnost měření vzorků jak v plynném (plynová kyveta), kapalném (kyvety, tenký film), tak pevném stavu (technika KBr tablety, tenký film, nujolová technika, reflektanční techniky). V praxi se infračervená spektrometrie využívá například ve farmacii, potravinářství, kriminalistice a v medicíně.

22 Princip měření Principem transmisní metody je absorpce infračerveného záření při průchodu vzorkem, při níž dochází ke změnám rotačně-vibračních energetických stavů molekuly v závislosti na změnách dipólového momentu molekuly. Pro interpretaci IR spekter jsou důležité především změny vibračních stavů. Vazba mezi atomy v molekule se chová jako pružina, která je schopna absorbovat energii, která je kvantována. Přechod ze základního do excitovaného vibračního stavu je vyvolán absorpcí záření o frekvenci rovné frekvenci vibrace dotyčné vazby. Disperzní spektrometry Původní spektrometry pracující na principu rozkladu světla (disperzní spektrometry) neumožňovaly analýzu silně absorbujících matric, takže analýza pevných vzorků byla většinou omezena na práškové materiály, které byly měřeny ve formě směsi s halogenidy alkalických kovů lisovaných do tenkých tablet, nebo smíchaných se speciálním olejem (nujol). V 80. letech 20. století došlo k velkému rozšíření infračervených spektrometrů s Fourierovou transformací (Fourier Transform Infra Red FTIR). Jedná se o přístroje pracující na principu interference spektra, které na rozdíl od přístrojů disperzních měří interferogram modulovaného svazku záření po průchodu vzorkem. U disperzních přístrojů jsou jednotlivé vlnové délky snímány postupně, což je z hlediska časového, energetického a technického nevýhodné. FTIR spektrometry pracují na jiném principu, převádí (moduluje) vlnové délky z infračervené oblasti do oblasti audiofrekvencí (khz), kde jsou detektory schopny zaznamenat zároveň vlnovou délku i její intenzitu. Tyto přístroje vyžadují matematickou metodu Fourierovy transformace, abychom získali klasický spektrální záznam.

23 FTIR spektrometry V současné době, vzhledem k rychlému komerčnímu vývoji a rozsáhlému výzkumu je FTIR spektrometrie považována za jednu z nejužitečnějších technik pro chemické analýzy. Při měření dopadá na detektor vždy celý svazek záření. Takové uspořádání umožňuje i experimenty, při nichž dochází k velkým energetickým ztrátám, tj. měření silně absorbujících vzorků nebo měření s nástavci pro analýzu pevných či kapalných vzorků v odraženém světle reflektanční infračervená spektrometrie. Interferometr je optické zařízení umožňující řízené vytváření interferogramů na základě interference světla. Interferometr se skládá ze zdroje, děliče paprsků, pevného zrcadla a pohyblivého zrcadla Obr. 3. Obr. 3 Princip interferometru Paprsek vycházející ze zdroje se rozdělí v děliči paprsků na dvě poloviny. První polovina se odráží k pevnému zrcadlu a druhá část jde na pohyblivé zrcadlo. Odražené paprsky se setkávají v místě děliče a dochází k interferenci. Jednou z nejdůležitějších součástí je pohyblivé zrcadlo. Je důležité kontrolovat jeho přesnou pozici, aby bylo dosaženo přesného měření spektra. Pro pohyb zrcadla se používají dvě techniky a to vzduchová a mechanická ložiska. Je důležité poznamenat, že FTIR technika je velmi robustní a může bez problému pracovat několik let v jakémkoli typu konfigurace. Technika zeslabené úplné reflektance (ATR) Alternativou transmisní techniky je měření reflektančními technikami, mezi které se řadí difúzní reflektance a zeslabená úplná reflektance (ATR - Attenuated Total Reflection).

24 Pro měření vzorků, které silně absorbují infračervené záření (vodné roztoky, emulze) je tato technika výhodná. Jedná se o účinnou rychlou metodu, která vyžaduje minimální nebo žádnou přípravu vzorku pro analýzu. Difúzní reflektance měří odražené záření od kovového zrcátka, na kterém je umístěn vzorek smíšený s KBr. Zeslabená úplná reflektance je založena na principu násobného úplného odrazu záření na fázovém rozhraní měřeného vzorku a měřícího krystalu s dostatečně vysokým indexem lomu. Princip je zobrazen na Obr. 4, kde je znázorněn průnik záření ve formě evanescentní vlny (penetrační hloubka) do vzorku. Penetrační hloubka vlny do vzorku je v jednotkách µm. Obě tyto techniky jsou méně časově náročné a nevyžadují velké množství vzorku jako u transmisní metody. Mezi požadavky na vzorek patří dobrá přilnavost vzorku k materiálu hranolu, mechanická pevnost materiálu hranolu, inertnost vůči vzorku a možnost odstranění zbytků vzorku z hranolu rozpouštědlem. Výhody této techniky spočívají ve snadné přípravě vzorku a také v tom, že vzorek nemusí být transparentní. Obr. 4 Princip ATR techniky

25 Diskriminační analýza Diskriminační analýza (DA, discriminant analysis) je jednou z metod mnohorozměrné statistické analýzy (MSA, multivariate statistical analysis), která slouží k diskriminaci (rozlišení) objektů pocházejících z konečného počtu tříd (kategorií) a následné klasifikaci (zařazení), čímž se určí, do které třídy známých vzorků v kalibračním modelu neznámý vzorek patří. Předpokládáme, že objekty ze stejné třídy vykazují podobné znaky. Principem je kombinace několika proměnných a tím odlišení existující skupiny objektů, které není možné odlišit žádnou z proměnných samostatně. Spektrální klasifikační technika určuje třídu (nebo třídy), které jsou nejpodobnější neznámému materiálu. V kalibračním modelu je specifikováno více tříd, přičemž každá třída je popsána libovolným počtem standardů (nejméně však dvěma). Tvorba kalibračních dat Kalibračními standardy diskriminační analýzy jsou známé vzorky, které dobře charakterizují definované třídy. Jejich výběru je třeba věnovat velkou pozornost, neboť jejich variabilita definuje oblast, která je pro posouzení neznámého vzorku považována kalibračním modelem za vyhovující. Spektra kalibračních standardů by měla mít nejlepší kvalitu a musí být měřena stále stejným způsobem. Neboť diskriminační analýza je citlivá na odlehlé výsledky.

LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ. Aplikace pokročilých metod pro zpracování dat v FTIR spektrometrii

LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ. Aplikace pokročilých metod pro zpracování dat v FTIR spektrometrii LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ Aplikace pokročilých metod pro zpracování dat v FTIR spektrometrii (metoda: infračervená spektrometrie s Fourierovou transformací) Garant úlohy: prof. Dr.

Více

Práce č. 4: Stanovení paliva v motorovém oleji metodou infračervené spektrometrie

Práce č. 4: Stanovení paliva v motorovém oleji metodou infračervené spektrometrie NÁVODY PRO LABORATOŘ ENERGETIKY 2. ROČNÍKU MAGISTERSKÉHO STUDIA Práce č. 4: Stanovení paliva v motorovém oleji metodou infračervené spektrometrie Teoretický úvod Motorové oleje se vyrábějí mísením různých

Více

Infračervená spektroskopie

Infračervená spektroskopie Infračervená spektroskopie 1 Teoretické základy Podstatou infračervené spektroskopie je interakce infračerveného záření se studovanou hmotou, kdy v případě pohlcení fotonu studovanou hmotou mluvíme o absorpční

Více

IDENTIFIKACE LÉČIVA V TABLETÁCH POMOCÍ RAMANOVY SPEKTROMETRIE

IDENTIFIKACE LÉČIVA V TABLETÁCH POMOCÍ RAMANOVY SPEKTROMETRIE IDENTIFIKACE LÉČIVA V TABLETÁCH POMOCÍ RAMANOVY SPEKTROMETRIE Úvod Ramanova spektrometrie je metodou vibrační molekulové spektrometrie. Za zakladatele této metody je považován indický fyzik Čandrašékhara

Více

SPEKTROMETRIE. aneb co jsem se dozvěděla. autor: Zdeňka Baxová

SPEKTROMETRIE. aneb co jsem se dozvěděla. autor: Zdeňka Baxová SPEKTROMETRIE aneb co jsem se dozvěděla autor: Zdeňka Baxová FTIR spektrometrie analytická metoda identifikace látek (organických i anorganických) všech skupenství měříme pohlcení IČ záření (o různé vlnové

Více

IDENTIFIKACE NEZNÁMÉ ORGANICKÉ LÁTKY POMOCÍ INFRAČERVENÉ SPEKTROMETRIE

IDENTIFIKACE NEZNÁMÉ ORGANICKÉ LÁTKY POMOCÍ INFRAČERVENÉ SPEKTROMETRIE Úvod Infračervená spektrometrie (IR) je analytická technika určená především k identifikaci a strukturní charakterizaci organických sloučenin a anorganických látek. Tato nedestruktivní analytická technika

Více

Výzva k podání nabídky a zadávací dokumentace

Výzva k podání nabídky a zadávací dokumentace Výzva k podání nabídky a zadávací dokumentace Zadavatel: název: Mikrobiologický ústav AV ČR,v.v.i. sídlo: Vídeňská 1083, 142 00 Praha 4 IČ: 61388971 DIČ: CZ61388971 zastoupený: RNDr. Martinem Bilejem,

Více

INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE KVALITATTIVNÍ A KVANTITATIVNÍ STANOVENÍ

INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE KVALITATTIVNÍ A KVANTITATIVNÍ STANOVENÍ INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE KVALITATTIVNÍ A KVANTITATIVNÍ STANOVENÍ Úvod: Infračervená spektrometrie (IR) je analytická technika molekulové vibrační spektrometrie, která se zabývá studiem pohybů atomů v

Více

STANOVENÍ ETHANOLU V ALKOHOLICKÉM NÁPOJI POMOCÍ NIR SPEKTROMETRIE

STANOVENÍ ETHANOLU V ALKOHOLICKÉM NÁPOJI POMOCÍ NIR SPEKTROMETRIE STANOVENÍ ETHANOLU V ALKOHOLICKÉM NÁPOJI POMOCÍ NIR SPEKTROMETRIE Úvod Infračervená spektrometrie v blízké oblasti (Near-Infrared Spectrometry NIR spectrometry) je metoda molekulové spektrometrie, která

Více

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA.

Více

Identifikace barviv pomocí Ramanovy spektrometrie

Identifikace barviv pomocí Ramanovy spektrometrie Identifikace barviv pomocí Ramanovy spektrometrie V kriminalistických laboratořích se provádí technická expertíza písemností, která se mimo jiné zabývá zkoumáním použitých psacích prostředků: tiskových

Více

INFRAČERVENÁ SPEKTROSKOPIE

INFRAČERVENÁ SPEKTROSKOPIE INFRAČERVENÁ SPEKTROSKOPIE 1. TRANSMISNÍ TECHNIKY Infračervená spektra látek měříme ve stavu plynném, kapalném (resp. v roztocích) nebo v pevném. K měření používáme většinou kyvet, zhotovených z vhodného

Více

215.1.10 SKUPINOVÁ ANALÝZA MOTOROVÝCH NAFT

215.1.10 SKUPINOVÁ ANALÝZA MOTOROVÝCH NAFT 215.1.10 SKUPINOVÁ ANALÝZA MOTOROVÝCH NAFT ÚVOD Snižování emisí výfukových plynů a jejich škodlivosti je hlavní hnací silou legislativního procesu v oblasti motorových paliv. Po úspěšném snížení obsahu

Více

Oborový workshop pro SŠ CHEMIE

Oborový workshop pro SŠ CHEMIE PRAKTICKÁ VÝUKA PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ NA ZŠ A SŠ CZ.1.07/1.1.30/02.0024 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Oborový workshop pro SŠ CHEMIE

Více

SPEKTROFOTOMETR (NÁVOD K OBSLUZE)

SPEKTROFOTOMETR (NÁVOD K OBSLUZE) SPEKTROFOTOMETR (NÁVOD K OBSLUZE) 1. Obecná charakteristika spektrofotometru Spektrofotometr umožňuje stanovovat vlastnosti vzorku, např. koncentrace určité látky v roztoku, na základě pohlcování světla

Více

Spektrometrické metody. Reflexní a fotoakustická spektroskopie

Spektrometrické metody. Reflexní a fotoakustická spektroskopie Spektrometrické metody Reflexní a fotoakustická spektroskopie odraz elektromagnetického záření - souvislost absorpce a reflexe Kubelka-Munk funkce fotoakustická spektroskopie Měření odrazivosti elmg záření

Více

Příslušenství k FT-IR spektrometrům: ATR vláknová optika Seminář Molekulová Spektroskopie 2011 Hotel Jezerka Seč Říjen 2011

Příslušenství k FT-IR spektrometrům: ATR vláknová optika Seminář Molekulová Spektroskopie 2011 Hotel Jezerka Seč Říjen 2011 The world leader in serving science Příslušenství k FT-IR spektrometrům: ATR vláknová optika Seminář Molekulová Spektroskopie 2011 Hotel Jezerka Seč Říjen 2011 IR Spektrum NIR (blízká IR) Overtonové vibrace

Více

Infračervená spektrometrie

Infračervená spektrometrie Podstata infračervené absorpce jednofotonový přechod mezi dvěma vibračními (vibračně-rotačními) rotačními) stavy molekuly, jejichž energie jsou E 1 a E 2, vyvolaný interakcí s fotonem dopadajícího záření

Více

8. Optická reflektivita křemíku (Jan Celý)

8. Optická reflektivita křemíku (Jan Celý) 8. Optická reflektivita křemíku (Jan Celý) 8 Optická reflektivita křemíku (všechny hypertextové odkazy fungují v návodu, který si spustíte na http://www.physics.muni.cz/~jancely) Měření odrazivosti Si

Více

Manuál k aplikaci WANAS

Manuál k aplikaci WANAS Manuál k aplikaci WANAS OBSAH 1 DŮLEŽITÉ INFORMACE PRO PRÁCI V NOVÉ VERZI APLIKACE WANAS.. 2 2 PROSTOROVÁ DATA... 3 2.1 POPIS HLAVNÍCH FUNKCÍ... 3 2.2 PRÁCE S DEFINIČNÍM BODEM SEGMENTU... 4 2.3 PRÁCE S

Více

INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE A BIOSLOŽKY PALIV

INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE A BIOSLOŽKY PALIV VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE Fakulta technologie ochrany prostředí Ústav technologie ropy a alternativních paliv INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE A BIOSLOŽKY PALIV Laboratorní cvičení ÚVOD V několika

Více

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA CHEMICKÁ ÚSTAV CHEMIE MATERIÁLŮ FACULTY OF CHEMISTRY INSTITUTE OF MATERIALS SCIENCE

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA CHEMICKÁ ÚSTAV CHEMIE MATERIÁLŮ FACULTY OF CHEMISTRY INSTITUTE OF MATERIALS SCIENCE VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA CHEMICKÁ ÚSTAV CHEMIE MATERIÁLŮ FACULTY OF CHEMISTRY INSTITUTE OF MATERIALS SCIENCE TVORBA DATABÁZE FT - IR SPEKTER HETEROGENNÍCH SYSTÉMŮ

Více

Tento počítač. 1 Seznámení s programem. 2 Spuštění programu. Adresářové operace Popis programu Tento počítač, podstata adresářových operací.

Tento počítač. 1 Seznámení s programem. 2 Spuštění programu. Adresářové operace Popis programu Tento počítač, podstata adresářových operací. Tento počítač 1 Seznámení s programem Tento počítač je program integrovaný ve Windows, který slouží ke správě souborů a složek na discích, tedy k provádění adresářových operací. Najdeme ho v nabídce START

Více

5.3.3 Interference na tenké vrstvě

5.3.3 Interference na tenké vrstvě 5.3.3 Interference na tenké vrstvě Předpoklady: 530 Bublina z bublifuku, slabounká vrstva oleje na vodě, někteří brouci jasné duhové barvy, u bublin se přelévají, barvy se mění s úhlem, pod kterým povrch

Více

ZPRÁVA O PRŮBĚHU ŘEŠENÍ PROJEKTU

ZPRÁVA O PRŮBĚHU ŘEŠENÍ PROJEKTU ZPRÁVA O PRŮBĚHU ŘEŠENÍ PROJEKTU Cíle projektu Uveďte předem stanovené cíle a u každého z nich uveďte, do jaké míry byl splněn, případně důvod, proč splněn nebyl. Vypsání výběrového řízení pro dodání FT-IR

Více

Návod pro laboratoř oboru Nanomateriály. Příprava a vlastnosti nanočástic kovů deponovaných do kapaliny

Návod pro laboratoř oboru Nanomateriály. Příprava a vlastnosti nanočástic kovů deponovaných do kapaliny Návod pro laboratoř oboru Nanomateriály Příprava a vlastnosti nanočástic kovů deponovaných do kapaliny 1 Úvod Příprava nanočástic V dnešní době existuje mnoho různých metod, jak připravit nanočástice.

Více

POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2. Barvy 2. Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6. Změna velikosti fotografie 6

POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2. Barvy 2. Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6. Změna velikosti fotografie 6 Obsah POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2 Barvy 2 Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6 Změna velikosti fotografie 6 Ořezání obrázku 7 TRANSFORMACE 9 Rotace 9 Překlopení 11 Perspektiva

Více

Pokročilé cvičení z fyzikální chemie KFC/POK2 Vibrační spektroskopie

Pokročilé cvičení z fyzikální chemie KFC/POK2 Vibrační spektroskopie Pokročilé cvičení z fyzikální chemie KFC/POK2 Vibrační spektroskopie Vibrace molekul mohou být měřeny buď pomocí absorpce infračerveného záření, nebo pomocí neelastického rozptylu záření, tzn. Ramanova

Více

Sestavení této úlohy podpořil Fond rozvoje vysokých škol v rámci projektu číslo 2670/2011.

Sestavení této úlohy podpořil Fond rozvoje vysokých škol v rámci projektu číslo 2670/2011. Úloha: Měření, zpracování a hodnocení vibrací budovy s ohledem na nepříznivé účinky na stavební konstrukce a jejich uživatele Sestavení této úlohy podpořil Fond rozvoje vysokých škol v rámci projektu číslo

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus software ruční režim Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010

Více

Úvod. Náplň práce. Úkoly

Úvod. Náplň práce. Úkoly Název práce: Zkouška disoluce pevných lékových forem Vedoucí práce: Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. Jméno zástupce: Ing. Jan Patera Umístění práce: S25b Úvod Uvolňování léčiva z tuhých perorálních lékových

Více

MLE2 a MLE8. Datalogery událostí

MLE2 a MLE8. Datalogery událostí MLE2 a MLE8 Datalogery událostí Zapisovač počtu pulsů a událostí Návod k obsluze modelů MLE2 MLE8 Doporučujeme vytisknout tento soubor, abyste jej mohli používat, když se budete učit zacházet se zapisovačem.

Více

universální monitorovací program

universální monitorovací program MtUni universální monitorovací program MtUni 8/10 Rev.2 THERMOPROZESS s.r.o. Riegrova 2668/6c 370 01 České Budějovice tel.: +420 387 313 182 fax: +420 385 340 947 e-mail: info@thermoprozess.cz http://www.thermoprozess.cz

Více

215.1.16 INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE A BIOSLOŽKY PALIV

215.1.16 INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE A BIOSLOŽKY PALIV 215.1.16 INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE A BIOSLOŽKY PALIV ÚVOD Od roku 2007 se v ČR začala uplatňovat politika postupné náhrady fosilních paliv biopalivy. Zatímco spalováním fosilních paliv se do atmosféry

Více

Měření koncentrace roztoku absorpčním spektrofotometrem

Měření koncentrace roztoku absorpčním spektrofotometrem Měření koncentrace roztoku absorpčním spektrofotometrem Teoretický úvod Absorpční spektrofotometrie je metoda stanovení koncentrace disperzního podílu analytické disperze, založená na měření absorpce světla.

Více

Přídavný modul čtečky ClearReader +

Přídavný modul čtečky ClearReader + Přídavný modul čtečky ClearReader + Uživatelská příručka OPN: CR-MAG-FP Verze 2.1 2013 Optelec, Nizozemsko; (T) 2014 Spektra, ČR Všechna práva vyhrazena Optelec P.O. Box 399 2990 AJ Barendrecht Nizozemsko

Více

Úloha měření výkonových parametrů a emisí spalovacích motorů na motorové brzdě, srovnaní sériového a upraveného motoru.

Úloha měření výkonových parametrů a emisí spalovacích motorů na motorové brzdě, srovnaní sériového a upraveného motoru. Modul č.2 Měření parametrů spalovacích motorů, úpravy a ladění motorů jízdní zkoušky vozidel Úloha měření výkonových parametrů a emisí spalovacích motorů na motorové brzdě, srovnaní sériového a upraveného

Více

STATISTICA Téma 8. Regresní a korelační analýza, regrese prostá

STATISTICA Téma 8. Regresní a korelační analýza, regrese prostá STATISTICA Téma 8. Regresní a korelační analýza, regrese prostá 1) Lineární i nelineární regrese prostá, korelace Naeditujeme data viz obr. 1. Obr. 1 V menu Statistika zvolíme submenu Pokročilé lineární/nelineární

Více

Zefektivnění akumulace energie a zajištění stability rozvodné sítě rozšířením provozního pásma přečerpávacích vodních elektráren

Zefektivnění akumulace energie a zajištění stability rozvodné sítě rozšířením provozního pásma přečerpávacích vodních elektráren Výzkumná zpráva TH01020982-2015V007 Zefektivnění akumulace energie a zajištění stability rozvodné sítě rozšířením provozního pásma přečerpávacích vodních elektráren Autoři: M. Kotek, D. Jašíková, V. Kopecký,

Více

Měření charakterizace profilu a tloušťky vrstev optickou metodou

Měření charakterizace profilu a tloušťky vrstev optickou metodou I. Úvod Měření charakterizace profilu a tloušťky vrstev optickou metodou Tloušťku vzorků materiálů lze měřit pomocí mechanických měřidel, jako je posuvné měřidlo nebo mikrometr. Jejich prostorové rozlišení

Více

Univerzita Palackého v Olomouci. Služby spojené s Active Directory

Univerzita Palackého v Olomouci. Služby spojené s Active Directory Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/51.0041 Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Služby spojené s Active Directory doc. PhDr. Milan Klement, Ph.D. Olomouc 2015 Publikace vznikla v rámci ESF projektu

Více

MS WINDOWS UŽIVATELÉ

MS WINDOWS UŽIVATELÉ uživatelské účty uživatelský profil práce s uživateli Maturitní otázka z POS - č. 16 MS WINDOWS UŽIVATELÉ Úvod Pro práci s počítačem v operačním systému MS Windows musíme mít založený účet, pod kterým

Více

Povrchová plasmonová rezonance v blízké infračervené oblasti pro studium tvorby multivrstev polyelektrolytů

Povrchová plasmonová rezonance v blízké infračervené oblasti pro studium tvorby multivrstev polyelektrolytů Povrchová plasmonová rezonance v blízké infračervené oblasti pro studium tvorby multivrstev polyelektrolytů K. Záruba 1 Úkoly 1. Seznamte se s ovládáním měřicího přístroje (demonstruje asistent: montáž

Více

Hranolový spektrometr

Hranolový spektrometr Hranolový spektrometr a vodíkové spektrum Ú k o l y 1. Okalibrujte hranolový spektro.. Určente vlnové délky spektrálních čar vodíkové výbojky. 3. Určente kvantové elektronové přechody v atomu vodíku. 4.

Více

Hmotnostní spektrometrie

Hmotnostní spektrometrie Hmotnostní spektrometrie Podstatou hmotnostní spektrometrie je studium iontů v plynném stavu. Tato metoda v sobě zahrnuje tři hlavní části:! generování iontů sledovaných atomů nebo molekul! separace iontů

Více

CE - Prohlášení Prohlašujeme, že TEAC MEDIA SYSTEMS IP-20 USB Telefon splňuje následující normy a dokumenty: EMC Directive 89/336 / EEC

CE - Prohlášení Prohlašujeme, že TEAC MEDIA SYSTEMS IP-20 USB Telefon splňuje následující normy a dokumenty: EMC Directive 89/336 / EEC CE - Prohlášení Prohlašujeme, že TEAC MEDIA SYSTEMS IP-20 USB Telefon splňuje následující normy a dokumenty: EMC Directive 89/336 / EEC EN 55022 : 1998 + A1 : 2000 + A2 : 2003 EN 55024 : 1998 + A1 : 2001

Více

Molekulová absorpční spektrometrie (Spektrometrie ve viditelné a UV oblasti)

Molekulová absorpční spektrometrie (Spektrometrie ve viditelné a UV oblasti) Molekulová absorpční spektrometrie (Spektrometrie ve viditelné a UV oblasti) Využívá se (především) absorpce elektromagnetického záření roztoky stanovovaných látek. Látky jsou přítomny ve formě molekul

Více

Doplněk Parametry Plus pro Altus Vario

Doplněk Parametry Plus pro Altus Vario a) Funkcionalita doplňku Doplněk Parametry Plus pro Altus Vario Doplněk Parametry Plus slouží k rozšíření základních parametrů produktů, které obsahuje IS Vario. Hlavní zaměření doplňku je kompletní možnost

Více

SPZ 2010 13.13. Uživatelská příručka

SPZ 2010 13.13. Uživatelská příručka SPZ 2010 13.13 Uživatelská příručka Listopad, 2010 Obsah Obsah ÚVOD... 2 Nápověda programu... 2 POŽADAVKY... 2 INSTALACE... 3 ZÁKLADNÍ NASTAVENÍ... 5 PRVNÍ NAČTENÍ DAT... 6 Automatické načtení... 6 Doplnění

Více

INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf

INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf /apps Obsah Úvod 3 Instalace aplikace do mobilního telefonu s IOS 3 Nastavení 4 Ovládání 10 Úvod Aplikace ihc-mirf (pro mobilní telefony s IOS) jsou určeny k pohodlnému

Více

PRAKTIKUM... Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Odevzdal dne: Seznam použité literatury 0 1. Celkem max.

PRAKTIKUM... Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Odevzdal dne: Seznam použité literatury 0 1. Celkem max. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky M UK PRAKTIKUM... Úloha č. Název: Pracoval: stud. skup. dne Odevzdal dne: Možný počet bodů Udělený počet bodů Práce při měření 5 Teoretická

Více

ADDAT HEAT Control - Návod k použití - verze 2.07 (firmware 1.44)

ADDAT HEAT Control - Návod k použití - verze 2.07 (firmware 1.44) - ADDAT HEAT Control - Návod k použití - verze 2.07 (firmware 1.44) ADDAT s.r.o. Májová 1126 463 11 Liberec 30 telefon: fax: http: e-mail: 485 102 271 485 114 761 www.addat.cz addat@addat.cz Obsah: 1.

Více

Diagnostika olejem plněných transformátorů P. Prosr 1, M. Brandt 2 1

Diagnostika olejem plněných transformátorů P. Prosr 1, M. Brandt 2 1 Ročník 2008 Číslo IV Diagnostika olejem plněných transformátorů P. Prosr, M. Brandt 2 Katedra technologií a měření, Fakulta elektrotechnická, ZČU v Plzni, Univerzitní 26, Plzeň 2 Centrum výskumu mechatronických

Více

Tvorba geometrického modelu a modelové sítě.

Tvorba geometrického modelu a modelové sítě. Tvorba geometrického modelu a modelové sítě. Návod krok za krokem, jak postupovat při vytváření modelové geometrie ze zadaných geografických a geologických dat Pro řešitele bakalářských projektů!!! Nejprve

Více

TouchPad a klávesnice

TouchPad a klávesnice TouchPad a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v

Více

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Postup přechodu na podporované prostředí Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Obsah Zálohování BankKlienta... 3 Přihlášení do BankKlienta... 3 Kontrola verze

Více

Molekulová spektroskopie 1. Chemická vazba, UV/VIS

Molekulová spektroskopie 1. Chemická vazba, UV/VIS Molekulová spektroskopie 1 Chemická vazba, UV/VIS 1 Chemická vazba Silová interakce mezi dvěma atomy. Chemické vazby jsou soudržné síly působící mezi jednotlivými atomy nebo ionty v molekulách. Chemická

Více

Měření fotometrických parametrů světelných zdrojů

Měření fotometrických parametrů světelných zdrojů D Měření fotometrických parametrů světelných zdrojů Úkoly : 1. Určete a porovnejte normované prostorové vyzařovací charakteristiky určených světelných zdrojů (žárovek a diod) pomocí fotogoniometru 2. Určete

Více

Online návod. Start Klikněte na toto tlačítko "Start".

Online návod. Start Klikněte na toto tlačítko Start. Online návod Start Klikněte na toto tlačítko "Start". Úvod Tento návod popisuje tiskové funkce multifunkčních digitálních systémů e-studio161. Informace o následujících tématech vyhledejte v návodu k obsluze

Více

Straumann CARES Visual 9

Straumann CARES Visual 9 Straumann CARES Visual 9 Aktualizace softwaru Co je nového? Verze softwaru 9.0 Datum vydání 15. října 2014 Nejdůležitější novinky Nová grafika uživatelského rozhraní Nové typy třmenů Nové typy abutmentů

Více

SPEKTROMETRIE V BLÍZKÉ INFRAČERVENÉ OBLASTI

SPEKTROMETRIE V BLÍZKÉ INFRAČERVENÉ OBLASTI SPEKTROMETRIE V BLÍZKÉ INFRAČERVENÉ OBLASTI Michaela Gráfová Úvod Spektrometrie v blízké infračervené oblasti ( near-infrared spectrometry NIR spectrometry) je metodou molekulové spektroskopie, která využívá

Více

Optické měřicí 3D metody

Optické měřicí 3D metody Univerzita Palackého v Olomouci Přírodovědecká fakulta Optické měřicí 3D metod Michal Pochmon Olomouc 212 Oponent: RNDr. Tomáš Rössler Ph.D. Publikace bla připravena v rámci projektu Investice do rozvoje

Více

Návod na instalaci a používání obslužného programu dataloggeru

Návod na instalaci a používání obslužného programu dataloggeru Návod na instalaci a používání obslužného programu dataloggeru Instalace obslužného programu: 1) Zapněte počítač a nechte naběhnout systémový obslužný program PC. Na monitoru bude základní obrazovka systému.

Více

Uživatelský manuál. A3600 DL ( Data Download)

Uživatelský manuál. A3600 DL ( Data Download) Uživatelský manuál A3600 DL ( Data Download) Aplikace : Jednoduchý program pro přenášení dat z on line monitorovacího systému A3600 Export měřených statických dat do souboru Zobrazení grafů naměřených

Více

Adash. Provozní tvary kmitů ver.5.00

Adash. Provozní tvary kmitů ver.5.00 Provozní tvary kmitů ver.5.00 1 Obsah PROVOZNÍ TVARY KMITŮ VER.5.00 1 OBSAH 2 INSTALACE 4 Klíč HASP 4 PTK PANEL - SPRÁVCE PROJEKTU 5 Základní moduly: 5 Vytvoření nového projektu: 5 Otevření projektu: 5

Více

λ, (20.1) 3.10-6 infračervené záření ultrafialové γ a kosmické mikrovlny

λ, (20.1) 3.10-6 infračervené záření ultrafialové γ a kosmické mikrovlny Elektromagnetické vlny Optika, část fyziky zabývající se světlem, patří spolu s mechanikou k nejstarším fyzikálním oborům. Podle jedné ze starověkých teorií je světlo vyzařováno z oka a oko si jím ohmatává

Více

Uživatelský manuál Radekce-Online.cz

Uživatelský manuál Radekce-Online.cz Uživatelský manuál Radekce-Online.cz (revize 06/2011) V prvním kroku třeba vstoupit do administrace na adrese www.redakce-online.cz kterou naleznete na záložce Administrace / Vstup do Administrace, pro

Více

Napájení. Číslo dokumentu: 396855-221. V této příručce je popsán způsob napájení počítače. B ezen 2006

Napájení. Číslo dokumentu: 396855-221. V této příručce je popsán způsob napájení počítače. B ezen 2006 Napájení Číslo dokumentu: 396855-221 B ezen 2006 V této příručce je popsán způsob napájení počítače. Obsah 1 Umíst ní ovládacích prvk a indikátor napájení 2 Zdroje napájení Připojení adaptéru střídavého

Více

Metodická příručka pro učitele. InspIS SET modul školní testování

Metodická příručka pro učitele. InspIS SET modul školní testování Metodická příručka pro učitele InspIS SET modul školní testování Tato Metodická příručka pro učitele byla zpracována v rámci projektu Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice

Více

Zobrazování ultrazvukem

Zobrazování ultrazvukem 2015/16 Zobrazování ultrazvukem Úvod Ultrazvuk je mechanické vlnění a používá se k léčebným nebo diagnostickým účelům. Frekvence UZ je nad 20 000 Hz, při jeho aplikaci neprochází tkáněmi žádný elektrický

Více

NÁVOD K OBSLUZE HI 83746 ISM pro měření redukujících cukrů ve víně

NÁVOD K OBSLUZE HI 83746 ISM pro měření redukujících cukrů ve víně NÁVOD K OBSLUZE HI 83746 ISM pro měření redukujících cukrů ve víně Tento přístroj je ve shodě se směrnicemi CE. Vážený zákazníku, děkujeme Vám, že jste si vybral produkt od firmy Hanna Instruments. Před

Více

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs Funkce Chytrý dotyk verze 1.4 A-61629_cs Používání funkce chytrého dotyku Obsah Přehled... 1 Spuštění funkce chytrého dotyku... 2 Používání funkce chytrého dotyku s výchozími čísly funkcí a předem definovanými

Více

Úloha č. 8 Vlastnosti optických vláken a optické senzory

Úloha č. 8 Vlastnosti optických vláken a optické senzory Úloha č. 8 Vlastnosti optických vláken a optické senzory Optické vlákna patří k nejmodernějším přenosovým médiím. Jejich vysoká přenosová kapacita a nízký útlum jsou hlavní výhody, které je staví před

Více

Měření indexu lomu kapaliny pomocí CD disku

Měření indexu lomu kapaliny pomocí CD disku Měření indexu lomu kapaliny pomocí CD disku Online: http://www.sclpx.eu/lab4r.php?exp=1 Tento experiment vychází svým principem z klasického experimentu měření vlnové délky světla pomocí CD disku, který

Více

Voltametrie (laboratorní úloha)

Voltametrie (laboratorní úloha) Voltametrie (laboratorní úloha) Teorie: Voltametrie (přesněji volt-ampérometrie) je nejčastěji používaná elektrochemická metoda, kdy se na pracovní elektrodu (rtuť, platina, zlato, uhlík, amalgamy,...)

Více

3 Formuláře a sestavy Příklad 2 Access 2010

3 Formuláře a sestavy Příklad 2 Access 2010 TÉMA: Výpočty ve formulářích, rozhraní pro uživatele Formuláře neslouží pouze pro přístup běžného uživatele k datům uloženým v databázi. Ve formulářích se rovněž setkáme s dalšími prvky, jako jsou např.

Více

generi biotech nastavení real-time PCR cykleru Applied Biosystems 7300 a 7500 Fast Real-Time System (Applied Biosystems)

generi biotech nastavení real-time PCR cykleru Applied Biosystems 7300 a 7500 Fast Real-Time System (Applied Biosystems) Verze: 1.2 Datum poslední revize: 24.9.2014 nastavení real-time PCR cykleru Applied Biosystems 7300 a 7500 Fast Real-Time System (Applied Biosystems) generi biotech OBSAH 1. Nastavení nového teplotního

Více

Uživatelská příručka pro program

Uživatelská příručka pro program NEWARE Uživatelský manuál Uživatelská příručka pro program ve spojení se zabezpečovacím systémem strana 1 Uživatelský manuál NEWARE strana 2 NEWARE Uživatelský manuál Vaše zabezpečovací ústředna DIGIPLEX

Více

TouchPad a klávesnice

TouchPad a klávesnice TouchPad a klávesnice Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace

Více

Název: Pozorování a měření emisních spekter různých zdrojů

Název: Pozorování a měření emisních spekter různých zdrojů Název: Pozorování a měření emisních spekter různých zdrojů Autor: Doc. RNDr. Milan Rojko, CSc. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: fyzika, chemie Ročník:

Více

CS WAVE Virtuální pracovní stůl svařování Malá verze Manuál uživatele

CS WAVE Virtuální pracovní stůl svařování Malá verze Manuál uživatele CS WAVE Virtuální pracovní stůl svařování Malá verze Manuál uživatele Version 4.0 14/04/2010 1 Tato příručka slouží všem uživatelům bez ohledu na jejich pracovní pozici a popisuje funkce, které poskytuje

Více

Obsah. 1. Uvod. Chem. Listy 92, 434-440 (1998) VYUŽITÍ INFRAČERVENÉ SPEKTROFOTOMETRIE PRO SLEDOVÁNÍ ZMĚN PŘI OXIDACI ŘEPKOVÉHO OLEJE

Obsah. 1. Uvod. Chem. Listy 92, 434-440 (1998) VYUŽITÍ INFRAČERVENÉ SPEKTROFOTOMETRIE PRO SLEDOVÁNÍ ZMĚN PŘI OXIDACI ŘEPKOVÉHO OLEJE Chem. Listy 92, 434-440 (1998) VYUŽITÍ INFRAČERVENÉ SPEKTROFOTOMETRIE PRO SLEDOVÁNÍ ZMĚN PŘI OXIDACI ŘEPKOVÉHO OLEJE JAROSLAV HÁJEK a, VLADIMÍR MACHOVIČ b *, OLGA KŘÍŽOVÁ a, VLADIMÍRA SEDLÁČKOVÁ 3 a MIROSLAVA

Více

8 b) POLARIMETRIE. nepolarizovaná vlna

8 b) POLARIMETRIE. nepolarizovaná vlna 1. TEORETICKÝ ÚVO Rotační polarizace Světlo má zároveň povahu vlnového i korpuskulárního záření. V optických jevech se světlo chová jako příčné vlnění, přičemž světelné kmity probíhají všemi směry a směr

Více

a autentizovaná proxy

a autentizovaná proxy Mendelova univerzita v Brně Virtuální privátní síť a autentizovaná proxy Verze: 1.2 Datum: 5. dubna 2011 Autor: Martin Tyllich, Aleš Vincenc, Stratos Zerdaloglu 2 Obsah 1 Připojení pomocí proxy serveru

Více

Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní.

Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní. Zapnutí a vypnutí panelů nástrojů Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní. Úkol: Vyzkoušejte si zapnout a vypnout všechny panely nástrojů. Nechte zapnutý panely nástrojů Formátování

Více

X-Sign Basic Uživatelská příručka

X-Sign Basic Uživatelská příručka X-Sign Basic Uživatelská příručka Copyright Copyright 2015, BenQ Corporation. Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být reprodukována, přenášena, přepisována, ukládána do systému pro

Více

Návody k laboratornímu cvičení z instrumentální analýzy

Návody k laboratornímu cvičení z instrumentální analýzy Ostravská univerzita v Ostravě Přírodovědecká fakulta Katedra chemie Návody k laboratornímu cvičení z instrumentální analýzy Návody vznikly v rámci řešení projektu IRP reg. č. IRP201541 Autoři: Mgr. Martin

Více

Voděodolný tloušťkoměr MG-401 Obsah:

Voděodolný tloušťkoměr MG-401 Obsah: Voděodolný tloušťkoměr MG-401 Obsah: Návod k obsluze 1. Charakteristika tloušťkoměru MG-401... 1 2. Použitelnost přístroje... 2 3. Vnější vzhled... 2 4. Technické parametry... 4 5. Zapnutí a vypnutí přístroje...

Více

Fyzikální praktikum 2. 9. Závislost indexu lomu skla na vlnové délce. Refraktometr

Fyzikální praktikum 2. 9. Závislost indexu lomu skla na vlnové délce. Refraktometr Ústav fyziky kondenzovaných látek Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Brno Fyzikální praktikum 9. Závislost indexu lomu skla na vlnové délce. Refraktometr Úkoly k měření Povinná část Měření

Více

Struktura atomů a molekul

Struktura atomů a molekul Struktura atomů a molekul Obrazová příloha Michal Otyepka tento text byl vysázen systémem L A TEX2 ε ii Úvod Dokument obsahuje všechny obrázky tak, jak jsou uvedeny ve druhém vydání skript Struktura atomů

Více

Návod na obsluhu vektorového obvodového analyzátoru R&S ZVL

Návod na obsluhu vektorového obvodového analyzátoru R&S ZVL Návod na obsluhu vektorového obvodového analyzátoru R&S ZVL Měřící přístroj R&S ZVL může pracovat buď v režimu obvodového, nebo spektrálního analyzátoru. V tomto návodu je zaměřena pozornost jen na režim

Více

Po nastudování této kapitoly byste měli být schopni:

Po nastudování této kapitoly byste měli být schopni: 4 Tvorba prezentací Cíl kapitoly Po nastudování této kapitoly byste měli být schopni: vytvořit jednoduchou prezentaci v Microsoft PowerPoint 2010, vkládat nové snímky, měnit návrh, rozvržení a přechody

Více

PROGRAM AZA Control návod k použití

PROGRAM AZA Control návod k použití PROGRAM AZA Control návod k použití AZA Control je uživatelský program určený ke správě přístupových práv, archivaci systémových událostí a konfiguraci elektromotorických zámků CERBERIUS pracujících v

Více

Co je nového v SolidWorks Enterprise PDM 2009

Co je nového v SolidWorks Enterprise PDM 2009 Co je nového v SolidWorks Enterprise PDM 2009 Obsah Poznámky...4 1 Co je nového pro uživatele...5 Kusovníky...5 Kusovníky SolidWorks...5 Tabulky přířezů a kusovníky svařování...5 Položky vyloučené z kusovníku

Více

1 Naši truhláři = tradice i budoucnost, CZ.1.07/1.1.34/01.0027

1 Naši truhláři = tradice i budoucnost, CZ.1.07/1.1.34/01.0027 1 ArtCAM Pro je umělecký software pro jednoduché vytváření 3D modelů a 3D reliéfů. Můžete vytvářet komplikované 3D modely z 2D předloh nebo fotografií. Unikátní nástroje vás provedou celým procesem od

Více

Naučit se, jak co nejsnadněji přejít od verze TopoLu pro Windows k verzi TopoL xt. Cílem není vysvětlení všech možností programu.

Naučit se, jak co nejsnadněji přejít od verze TopoLu pro Windows k verzi TopoL xt. Cílem není vysvětlení všech možností programu. Školení programu TopoL xt Přechod na TopoL xt z programu TopoL pro Windows Cíl: Obsah: Naučit se, jak co nejsnadněji přejít od verze TopoLu pro Windows k verzi TopoL xt. Cílem není vysvětlení všech možností

Více

Projekt FRVŠ č: 389/2007

Projekt FRVŠ č: 389/2007 Závěrečné oponentní řízení 7.2.2007 Projekt FRVŠ č: 389/2007 Název: Řešitel: Spoluřešitelé: Pracoviště: TO: Laboratoř infračervené spektrometrie Doc. Ing. Milan Honner, Ph.D. Ing. Petra Vacíková, Ing.

Více

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná ve Spojených státech.

Více