Cesta ČVUT kde stojíme a kam bychom měli kráčet

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Cesta ČVUT kde stojíme a kam bychom měli kráčet"

Transkript

1 Cesta ČVUT kde stojíme a kam bychom měli kráčet doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc. ČVUT jako největší technická univerzita v této zemi představuje páteř technického vzdělávání v České republice. Jako významný subjekt na poli vědy, výzkumu, inovací i na poli spolupráce s průmyslem a v oblasti konzultační podpory státní správy hraje důležitou úlohu při formování prostředí, které by v České republice mělo zajistit rozvoj vzdělanosti, vědy a výzkumu, kvality řízení našeho státu i při zlepšování konkurenceschopnosti naší ekonomiky. V okamžiku volby příští strategie postupu naší univerzity je na místě důkladný rozbor současné situace, jeho analýza a z ní vyplývající návrh vize věcí budoucích, náčrt cílů, kterých má být dosaženo a diskuse metod, jakými toho má být docíleno. Východiskem pro úvahy o budoucím vývoji musí být analýza současné situace, jak vnitřní, tak vnější. Tato analýza zahrnuje jak zdroje situace, tak její současný stav a rovněž předpokládaný budoucí vývoj. Analýza situace je doplněna přehlednou SWOT analýzou ČVUT shrnující hlavní silné a slabé stránky univerzity a rovněž šance, které se před ČVUT otevírají a rizika, jimž bude muset čelit. Z uvedených analýz je vyvozena základní vize dalšího rozvoje univerzity a metody dosažení rozvojových cílů. V závěru tohoto dokumentu je diskutována role rektora, vedení univerzity a jejích akademických reprezentací při dosažení rozvojových cílů a potřebné metody jejich spolupráce. Vnitřní situace Zátěže minulosti: ČVUT má vzhledem k historickým podmínkám vzniku a postupného vývoje struktury charakter volného konsorcia fakult a součástí. Vzájemná spolupráce mezi těmito subjekty je komplikovaná, často zatížená předsudky či podezíravostí. Prozatím nevznikl dostatečně funkční mechanismus, který by umožnil plynulou spolupráci. Velmi špatně v minulosti hospodařila SÚZ ČVUT. Současný stav: Velmi špatně se uvnitř univerzity šíří informace, ztrácejí se, jsou zkreslovány, zpoždují se, popřípadě přicházejí do špatných rukou. To velmi komplikuje reakci celku na vnější podněty či příležitosti a možnost objektivního rozhodování o problémech. Celek se velmi špatně koordinuje a řídí ke společné akci ikdyž by tato byla v jeho bytostnem zájmu.

2 Nejsou dopracovány vnitřní pravidla v některých oblastech například v oblasti mezifakultní spolupráce a dělení jejích výsledků a souvisejících financí. Nejsou dopracovány strategie smysluplného rozdělení některých činností mezi fakulty a centrum. Kvalitnímu provedení na centrální úrovni (které by bylo pro školu efektivnější) obvykle brání stálý tlak na snižování centrálního rozpočtu. Tak dochází k dublování některých činností na fakultách a ty, které nedublují, mohou využívat jen podfinancovaný centrální servis. Nemáme v plné šíři funkční centrální útvar pro transfer technologií (TTU) uznávaný napříč školou (z obdobného důvodu). Rovněž ze stejného důvodu nemáme dostatečně silné právní oddělení. UCEEB jako projekt financovaný z SF EU je náročný na provádění a na dosažení deklarovaných výsledků a udržitelnosti je třeba tomu věnovat velkou péči. Obdobně je třeba odpovědně dořešit projekt Postdok financovaný rovněž EU. Budoucí vývoj: ČVUT má strukturu, která pokrývá celé pole technických disciplin a v posledních letech tuto strukturu inovovala tak, aby lépe odrážela poptávku alespoň z hlediska vnější viditelnosti. Vnitřní struktura vyučovaných a zkoumaných oborů je velmi široká a poněkud nepřehledná. Bylo by dobré tuto informaci studentům i výzkumníkům lépe zpřístupnit byla by možná větší komplementarita a spolupráce. ČVUT by měla utvořit funkčnější svazek, aby byla více schopna rychlé akce. Měla by též centralizovat smysluplně podpůrné činnosti a provádět je na vysoké úrovni (právní podpora, komercializace, ochrana IP, podpora projektů a další aktivity potřebné pro efektivní fungování celku a odlehčení součástem). Měl by se zlepšit tok informací a přístup k nim, systém řídících procesů by se měl zrychlit. Je třeba dokončit Postdok projekt a projekt UCEEB. Rovněž tak i případný další projekt ze SF EU ČIIRK-et.al. V oblasti SÚZ je třeba uvést součást do takového stavu, kdy bude produkovat pro univerzitu zisk v oblastech, které to umožňují (restaurace, hotely) a v celku by neměl generovat ztrátu. SÚZ by měl pracovat na tom, aby zlepšil podmínky pro život studentů na kolejích. Pokud jde o Betlémskou kapli měla by být maximálně užita tak, aby to vedlo ke zlepšení image ČVUT.

3 V blízké budoucnosti by Betlémský palác mohl sloužit jako důstojné sídlo rektorátu a prostor pro expanzi dalších součástí mohla by tak být eliminována potřeba některých velkých investic při stavbě nových budov. Vnější situace Zátěže minulosti: V důsledku dávných rozhodnutí či opomenutí jsme v rektorátní budově v nájmu. Opět v důsledku řetězu mnohaletých jednání jsme zaklíněni v projektu Dejvice center (výstavba na Vítězném nám. spolu s VŠCHT a komerčním partnerem). V důsledku nastavení pravidel přidělování prostředků z SF EU trpíme silným podfinancování ve srovnání s mimopražskými VŠ. I přes to si udržujeme relativní výkon cca 10% RIV bodů mezi všemi VVŠ, hned za UK. Současný stav: Nejasná je situace kolem vývoje reformy VŠ zákona (a dalších souvisejících) a kolem vývoje financování VaVI jako celku ze strany státu. Nejasný je rovněž budoucí vývoj v oblasti hodnocení VaVI. Velmi upadá kvalita vzdělání v exaktních předmětech na SŠ (matematika, fyzika) a schopnost analytického myšlení nastupujících studentů. Vzhledem k šíři záběru ČVUT máme velmi dobré výsledky ve spolupráci s TAČR (granty, centra kompetence). Vzhledem k situaci v GAČR existuje velký prostor pro zlepšení zejména komunikace a jednání agentury. U poskytovatelů panuje vzácná nejednotnost v požadavcích, formě a obsahu projektových návrhů což značně stěžuje život navrhovateli (i jeho podpoře). Současný stav státu patrně nebude příliš motivovat zahraniční vědce a pedagogy k přesídlení do ČR a na ČVUT. Stále existuje bariéra mezi průmyslem a VŠ pokud jde o výzkum (jeho postup, rychlost, zadání) i pokud jde o absolventy dochází však ke sbližování. Nejasná je situace kolem financování z prostředků EU (tlak na čerpání v tomto období, extrémní byrokratické požadavky, nejasnosti v příštím období, úroveň spolufinancování). Existuje velmi velké riziko negativního ovlivnění VaV rozpočtu ČR díky nutnému financování vzniklých infrastruktur.

4 Prozatím velmi slabý je finanční tok ze strany firem směrem k Výzkumným organizacím. Pozitivně se začal vyvíjet vztah ČVUT s Prahou (účast v radě PRVEK a v komisi pro inovační vouchery, ), ne tak pozitivní vztah panuje k obvodu Praha 6. Budoucí vývoj: Budoucí vývoj je těžko předpověditelný, existuje mnoho scenářů, z nichž většina není příliš pozitivních. Za pozitivní znak lze považovat intenzivni spolupráci s TAČR, další rozvoj center kompetence a aplikovaných grantů má velký potenciál pro vytvoření konsorcií firem spolupracujících s ČVUT. Pozitivním směrem rovněž ukazuje počínající zájem soukromých investorů o financování výzkumu. Velmi důležité bude správné řešení situace kolem financování udržitelnosti infrastruktur. Rovněž velmi důležitý je vznik nekonfliktní a jednodušší metody hodnocení a financování VaVI (tohoto procesu se účastníme). Je velmi těžké odhadnout vývoj, musíme se pokusit minimalizovat rizika negativních scenářů v naší strategii. SWOT analýza ČVUT Silné stránky univerzity: ČVUT pokrývá naprostou většinu oborů technických a přírodních věd. Proto má v rámci republiky velký impakt a díky historickému vývoji též velký rezervoár absolventů zaměstnaných jak ve státní správě, tak v soukromém sektoru. Toho je třeba maximálně využít při zapojování do projektů i při tvorbě kontaktů. ČVUT realizuje výzkum a vzdělávání v řadě prestižních směrů a oborů (vlajkových lodí výzkumu, vývoje a tvůrčí činnosti viz strategie rozvoje vědecké, výzkumné a tvůrčí činnosti). ČVUT produkuje cca 10% vědeckovýzkumného výstupu v rámci VVŠ (druhá za UK) a tuto pozici si drží i přes intenzivní financování mimopražských VVŠ. ČVUT má dobré jméno a značku, která prodává projekty a spolupráci; tuto značku nesmíme dávat příliš levně v šanc.

5 ČVUT je v klastru pražských VVŠ a většiny ústavů AVČR v Praze a může těžit ze spolupráce s nimi (v Praze je soustředěno cca 70% celé výzkumné základny ČR). Díky kompetenci v mnoha oborech a poloze ČVUT může velmi účinně působit jako poradce centrálních orgánů. ČVUT má dobrou pozici v partnerství s průmyslovými podniky. Slabé stránky univerzity: Malá koheze fakult, spatně fungující mezifakultní spolupráce, nepřesné a pomalé šíření informace na všech úrovních, pomalá reakce celku na vnější podněty a příležitosti, nepřehlednost. Řídící mechanismus sice maticový, ale zatím nedoimplementovaný. Příležitosti pro univerzitu: Rozvoj špičkového výzkumu a vývoje a dalších tvůrčích činností. Rozvoj spolupráce s AV ČR Rozvoj spolupráce se soukromým sektorem, tvorba klastrů spolupracujících firem společná tvorba produktů s vysokou přidanou hodnotou a z toho plynoucí vysoká rentabilita. Rozvoj spolupráce a využití TAČR programů, které jsou obvykle téměř ideálně nastaveny pro ČVUT. Spolupráce s administrativou, expertní a konzultační činnost. Rozšíření mezinárodní spolupráce. Využití nových možností podporovaných EU při networkingu. Zařazení ČVUT do programů blízké spolupráce s velkými firmami (SIEMENS,...) Ohrožení univerzity: Nedostatek studentů schopných zvládnout požadavky na technické a přírodovědné vzdělání v důsledku výpadku SŠ. Propad financování v případě, že bude dofinancování infrastruktur provedeno na úkor rozpočtu na VaVI. Odliv pracovníků specialistů do infrastruktur (pokud je aktivně neudržíme) a zahraničí (v případě negativního vývoje ve státě).

6 Další podfinancování pražských VVŠ a VVO při použití SF EU relativně proti mimopražským subjektům. Příliš vysoká spoluúčast v EU projektech. Negativní vývoj v Dejvice projektu. Přílišná byrokratická formální náročnost EU projektů, problém uznatelnosti nákladů a časová proměnnost interpretace na MŠMT Případné neúspěšné řešení velkých projektů (UCEEB, ČIIRK) z hlediska personálního nebo z hlediska výstupů. Rozvoj univerzity Strategie univerzity v příštím období: Příští období bude charakterizováno poklesem množství studentů (obzvláště kvalitně připravených ze SŠ), vyčerpáním trhu specialistů v některých oblastech přírodních a technických věd, díky náběhu infrastrukturních projektů, nestabilitou vnějšího legislativního prostředí a společnosti jako celku, růstem byrokratické zátěže při čerpání projektových a grantových financí a rovněž nejasnou strategií státu v oblasti VaVI. Proto by se měla ČVUT řídit následující strategickou vizí: ČVUT by mělo maximálně těžit ze svých silných stránek, zapojovat se do co nejkvalitnějších a nejprestižnějších projektů, budovat a rozšiřovat oblast financovanou z neveřejných prostředků, vytvářet konsorcia s firmami pro cílený aplikovaný výzkum a inovace. Zároveň musí udržet a rozšiřovat základnu kvalitních vědeckých a pedagogických pracovníků nesmí nastávat situace, kdy by kvalitní doktorandi či postdoci, kteří na školu chtějí přijít nebyli podpořeni. V oblasti rozvoje pracovišť bychom měli budovat nové profesorské pozice (katedry) (spolu)financované z neveřejných prostředků (Fullbright, AXA,...) Prioritou v budoucím období by měl být rozvoj kvality před kvantitou. Zvyšováním množství kvalitních výstupů budeme bojovat proti poklesu financování díky snížení počtu studentů a budeme udržovat či navyšovat náš podíl na RIV vzhledem k dalším VVO a VŠ. Vzhledem ke státu a Praze by ČVUT mělo hrát roli konzultanta, který se zapojí do procesu přípravy legislativy i programů pro podporu VaVI. Tak bude možné nejlépe ovlivňovat a směrovat vývoj situace a korigovat případné excesy ohrožující univerzitu, či rovnováhu VŠ vzdělávacího systému.

7 Důležité body rozvoje Rozvoj lidských zdrojů: Kariérní růst, headhunting, získávání postdoků a specialistů. Získávání studentů a doktorandů: udržení kvalitních absolventů, získávání magisterských studentů a doktorandů z jiných kvalitních škol (propagační a kontaktní činnost je třeba podpořit tam, kde máme co nabídnout). Rozvoj prostředí pro kvalitní výzkum, vývoj, inovace a další tvůrčí činnost: Motivace ke kvalitním výstupům, podpora a oceňování nejlepších výsledků, systémová podpora při realizaci projektů a grantů a při vyjednávání s firmami v oblasti výzkumu na zakázku, inovací a licenční politiky (silné právní zázemí pro akademiky, odlehčení jejich zátěže při řešení projektů). Implementace motivačních postupů uvedených ve strategii rozvoje VaVI. Rozvoj portfolia poskytovatelů financí na VaVI: Rozšiřování oblasti firemně a soukromě financovaného výzkumu zmenšení závislosti na státu. Investiční činnost: Od situace a potřeb v uvedených oblastech by se měla odvíjet rozhodnutí o případném investičním rozvoji univerzity či potřebných strukturálních změnách. Budovat bychom měli jen to, co opravdu potřebujeme pro práci vědeckých, výzkumných, vývojových a tvůrčích týmů a kvalitní vzdělávání. Rozvojová rozhodnutí se musí opírat o realistické analýzy i s ohledem na budoucí předpokládaný vývoj. Prostředky na rozvoj by měly být investovány s ohledem na maximalizaci výstupu univerzity do výzkumných a vzdělávacích kapacit. Například za několik let dostaneme zpět Betlémský palác, který by byl nejenom důstojným místem pro rektorát, ale poskytnul by prostory i pro další součásti a prostory pro výhodný lukrativní pronájem. Systémová opatření pro zajištění této strategie Centrum: Posílení právního oddělení zejména pro vyjednávání v oblasti vazeb univerzity se soukromým sektorem. Provázání systému podpory inovací a výzkumu na zakázku a patentové a licenční podpory (integrace Inova centra a patentového odboru vedení specialistou na intelektuální vlastnictví z patentového úřadu) Posílení podpory při administraci a čerpání projektů a grantů zejména SF EU.

8 Další zvýšení viditelnosti ČVUT na poli VaVI (ing. Žebrakovský) Vnitřní legislativa všech úrovní: Doimplementovat systém motivace při dosahování kvalitních výsledků VaVI, vytvořit prostředí pro udržení kvality lidských zdrojů, podpora postdoků a kvalitních doktorandů. Zlepšování možností součinnosti fakult a součástí při řešení projektů i ve výuce. Strategické forum: Na strategickém foru bude probíhat transparentní diskuse o rozvojových potřebách zejména případné investiční výstavby a o možných strukturálních změnách univerzity. ČVUT je firma s obratem přes 4 miliardy korun, rozhodně si může dovolit kvalitní centrální segment podpory, tak, jako jiné obdobné firmy. Možnosti úspor na ČVUT Potenciál k úsporám lze nalézt v mnoha směrech. Uveďme zde pouze dva příklady, které by mohly zlepšit efektivitu fungování školy. integrace knihovny s NTK ale zachování fakultních knihoven mimo kampus Dejvice Lepší využití Krystalu popř. jeho prodej Je samozřejmé, že další možnosti úspor mohou - a měly by - vyplynout z činnosti Strategického fóra. Mezinárodní aspekty činnosti ČVUT ČVUT musí intenzivně rozvíjet aktivity, které povedou k její další internacionalizaci. Ikdyž již mnohé bylo vykonáno, je třeba dále: - Rozvíjet studium v angličtině - Budovat možnosti pro zapojení zahraničních vyučujících - Získávat více kvalitních zahraničních studentů - Zlepšit servis pro zahraniční pracovníky a studenty, včetně pomoci ve vízové oblasti ČVUT by měla zlepšit svoje zapojení do společnosti a to zejména pomocí:

9 Rozvoje vztahů s absolventy Rozvoje vztahu s Prahou Reflexí a spoluúčastí na utvářením politiky vzdělávání, vědy, výzkumu a inovací a konkurenceschopnosti státu Zlepšení prostředí pro studenty ČVUT Života studentů se pozitivně týkají přímo či nepřímo všechny navrhované změny. Je třeba zmínit ještě několik specifických aspektů, které se týkají zejména studentů. Kromě zlepšení podmínek ubytování studentů a zlepšení podmínek pro kvalitní výzkumnou činnost, do které se studenti zapojují, jež již byly zmíněny, bych rád prosadil a v praxi ověřil model kolejního uspořádání a kolejního života podle anglického vzoru. Koleje by tvořily páteř studentského života - s knihovnou, kulturou, vlastním odborným nasměrováním, které může jít i napříč fakultami či obory. Velkou výhodou kolejního systému je, že se studenti znají, starší se starají o mladší a pedagogové jsou spojení s kolejí. Vznikají tak pevné alumni vazby a velmi individuální systém výuky. (Zde příklad názvů kolejí, které bychom mohli vybudovat např.: Dopplerova kolej, Kolej Nikoly Tesly, Božkova kolej, Resslova Kolej, Masarykova kolej,...) Zlepšení pro pracovníky ČVUT Výše uvedená strategie rozvoje ČVUT povede k nárůstu rozpočtu univerzity a od toho se automaticky bude odvíjet zlepšení podmínek pro práci zaměstnanců univerzity ať akademických, tak i technických, administrativních a dalších. Nad to lze uvést jeden benefit, který je dle mého soudu významný. Domnívám se, že v rámci nové smlouvy s mobilním operátorem by bylo možno převedením telefonních čísel zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků vytvořit benefit několika set korun na každe číslo. Rád bych tuto možnost nabídnul všem na ČVUT. Role rektora v uvedených procesech Vnější role rektora: Vnějších rolí rektora je velké množství, mezi ty zásadní patří: reprezentace univerzity a jejích stanovisek, zajištění kontaktu se státní správou a dalšími subjekty s univerzitou spolupracujícími, prosazení záměrů univerzity, zajištění financování, spoluúčast na oponování legislativních návrhů.

10 Vnitřní role rektora: Vnitřní role rektora jsou rovněž velmi různorodé, mezi nimi považuji za zásadní: přípravu vize rozvoje a fungování univerzity, vedení diskuse vedoucí k nalezení co nejefektivnějšího modelu fungování školy na Strategickém fóru, příprava dlouhodobé strategie a její realizace po schválení senátem, hledání konsensuálních řešení problémů vznikajících mezi fakultami či uvnitř fakult a v případě, že konsensus nemůže být nalezen stanovení definitivního rozhodnutí. Dále pak prosazení vnitřní legislativy potřebné k realizaci systémových opatření k zajištění strategie rozvoje a vytvoření či posílení centrálních struktur potřebných pro realizaci strategie rozvoje. Spolupráce rektora a vedení univerzity s vedením fakult a Senátem K tomu, aby všechny procesy probíhaly hladce a co nejefektivněji, je třeba nastolit prostředí neformální spolupráce na všech úrovních. Neformální formou lze projednat a prodiskutovat mnohem více problémů, než standardním úředním postupem a to nejenom časově, ale rovněž věcně. Lze tak diskutovat i řadu věcí, která je při oficiální formě potlačena například i mezilidské vztahy či otázky emotivního dopadu problémů. Neformální metody jsou tedy mojí primární volbou. Spolupráce rektora s vedením fakult, senátními komisemi, předsednictvem senátu i senátem jako celkem, musí probíhat průběžně, nikoli jen ve vazbě na oficiální zasedání Kolégia, Grémia, komisí či Senátu. Důležité body tak mohou být připraveny a projednány efektivně a rychle a zároveň to zrychlí i jednání senátu při rozhodování. Náčrt základní struktury vedení Uváděný návrh struktury vedení školy není příliš odlišný od současné podoby, změny v oblasti podpory transferu technologií a ochrany intelektuálního vlastnictví a v oblasti kontaktu se zahraničím jsou navrženy pro lepší funkčnost systému a pro jeho lepší řiditelnost. (hierarchie podřízenosti dle odsazení) Rektor Sekretariát rektora Kvestor Právní odbor Zaměstnanecký odbor Ekonomický odbor Správa budov... SÚZ Prorektor pro studijní a studentské záležitosti

11 Odbor pro studijní záležitosti Prorektor pro rozvoj a strategii Odbor rozvoje Prorektor pro výstavbu Odbor pro výstavbu a investiční činnost Prorektor pro vědu a výzkum, inovace a tvůrčí činnost Odbor pro vědu a výzkum Centrum komercializace a ochrany intelektuálního vlastnictví Inovacentrum + Patentové středisko + právní segment Prorektor pro zahraniční styky Zahraniční odbor Prorektor pro vnější vztahy Odbor vnějších vztahů Vnitřní auditor, Kancléř předseda Senátu ČVUT Centrum komercializace bude přímo podřízené prorektorovi VaV (pro plnou řiditelnost), vedeno specialistou z patentového úřadu, a vznikne spojením Inovacentra a patentového střediska se stávajícím vedením. Tak bude zajištěna kontinuita činnosti v oblastech, které řeší a zároveň možnost doplnění patentového střediska. Zde bude implementována i právní podpora v této oblasti a blok vzdělávání v oblasti intelektuálního vlastnictví. Bude třeba intenzivní činnost jak v zahraniční oblasti, tak i na vnějších vztazích bylo by dobré přidat prorektorskou pozici. Role prorektora pro studijní a studentské záležitosti by měla být obdobná jako nyní, měl by být hlavním kontaktním bodem pro studenty i v dalších otázkách, které potřebují řešit (ubytování, stravování, kolejní aktivita ap.) Prorektor pro rozvoj a strategii a Odbor rozvoje, obdobně prorektor pro výstavbu a Odbor pro výstavbu a investiční činnost by řešili problematiku obdobnou jako v předešlém období. Prorektor pro rozvoj a strategii by spolu s rektorem realizovali diskusi k dalšímu rozvoji školy na Strategickém foru. Role prorektora pro rozvoj a strategii by byla v rámci Strategiského fora obdobná, jako role prorektora pro vědu a výzkum ve Vědecké radě. Posléze by prorektor pro rozvoj připravoval zajištění případných strukturních a organizačních změn vyplývajících ze vzniklých potřeb legislativně a organizačně.

12 Vedoucí odborů by měli být voleni tak, aby mohli co nejlépe zastupovat v běžných oblastech činnosti prorektora a aby se tak dala paralelním působením prorektora a vedoucího odboru zvětšit viditelnost ČVUT navenek. Kvestor by měl mít možnost přímeho dohledu nad SÚZ, aby se nemohla opakovat situace z dřívějších let. Komunikační prostupnost Na kteroukoli osobu vedení včetně rektora se mohou, v případě potřeby nebo při selhání nižších řídících stupňů či neshodě, obrátit přímo všichni zaměstnanci a studenti školy. A to jak formálně písemně, tak i neformálně ovou formou a dohodnutím rozhovoru.

13 Slovo závěrem Svou odbornou kariéru jsem v průběhu let absolvoval na Univerzitě Karlově, v ústavu akademie věd, na zahraniční univerzitě a na ČVUT. Poslední desetiletí mé práce na ČVUT považuji za štastnou a velmi plodnou dobu života a práce na kvalitní univerzitě. Měl jsem příležitost projít různými rolemi v mechanismu školy, od odborného asistenta po vedoucího specializace, od řadového výzkumníka po vedoucího výzkumného týmu a společného pracoviště s AVČR, od akademického pracovníka a vědce k roli prorektora pro vědu a výzkum. Ve funkci prorektora jsem měl možnost se zapojit do řady vnějších aktivit strategického charakteru, od kontaktu s magistrátem Prahy v radě PRVEK, po vedení aktivity připravující novou strukturu financování vědy a výzkumu v ČR v rámci projektu MŠMT a výborný kontakt s AV ČR, TAČR a řadou zahraničních zastupitelství a velkých firem. Během této cesty jsem shromáždil řadu zkušeností a kontaktů, jež mohou být využity ve prospěch naší univerzity. Během této cesty jsem rovněž poznal mnoho lidí a jejich problémů a velmi často se mi dařilo jejich problémy řešit. K tomu mi vždy pomáhal neformální přístup a úcta k partnerům v jednání, které zásadně používám. Domnívám se, že v roli rektora bych mohl těchto zkušeností využít a ČVUT přispět jak ve světě vnějším, tak i uvnitř univerzity. Realizací naznačené strategie bude zajištěn rozvoj ČVUT a jeho lepší financování. ČVUT bude stále viditelnějším a respektovanějším partnerem jak státu a komunitě, tak partnerům průmyslovým, vědeckým i dalším univerzitám v ČR, tak i v zahraničí. ČVUT bude dále budovat pozici výzkumné univerzity, kterou bezpochyby je. Navržená strategie a její opatření přinášejí zlepšení podmínek pro zaměstnance i studenty školy a povede k jejímu efektivnějšímu fungování. Věřím, že načrtnutou vizi rozvoje naší univerzity se mnou budete sdílet. Jsem připraven poskytnout naší univerzitě vše, co mohu, aby se rozvíjela správným směrem a aby si budovala stále lepší pozici jak v České republice, tak v celosvětovém měřítku. V Praze dne doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc.

ČVUT Cesta Vpřed. Vojtěch Petráček

ČVUT Cesta Vpřed. Vojtěch Petráček ČVUT Cesta Vpřed Vojtěch Petráček Motto ČVUT musí hrát důležitou úlohu při formování prostředí, které v České republice zajistí rozvoj vzdělanosti, vědy a výzkumu, rovněž tak zvyšování kvality řízení našeho

Více

Detaily a fakta v oblasti priorit

Detaily a fakta v oblasti priorit Vážení kolegové, tak, jak se odvíjela kampaň této rektorské volby, prošel jsem řadou velmi zajímavých diskusí, ve kterých vyvstala potřeba preciznejší formulace některých důležitých bodů mého volebního

Více

Strategie Technologické agentury ČR STRATA 2020. od myšlenek k aplikacím

Strategie Technologické agentury ČR STRATA 2020. od myšlenek k aplikacím Strategie Technologické agentury ČR STRATA 2020 od myšlenek k aplikacím Hlavní cíl: Hlavním cílem realizace STRATA 2020 je významně přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti České republiky a podpořit přechod

Více

ČVUT cesta vpřed. doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc. kandidát na rektora

ČVUT cesta vpřed. doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc. kandidát na rektora ČVUT cesta vpřed doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc. kandidát na rektora Představení na úvod doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc. narozen 17.2. 1964 v Praze 1987 absolvoval MFF UK Kvantová elektronika a optoelektronika

Více

Technologická agentura České republiky. Brno, 12 června 2012

Technologická agentura České republiky. Brno, 12 června 2012 Technologická agentura České republiky Brno, 12 června 2012 Založení TAČR organizační složka státu a správce rozpočtové kapitoly súčinností od 1. 7. 2009 vznikla na základě novely zákona č. 130/2002 Sb.

Více

ČVUT cesta vpřed. doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc. kandidát na rektora

ČVUT cesta vpřed. doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc. kandidát na rektora ČVUT cesta vpřed doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc. kandidát na rektora Představení na úvod doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc. narozen 17.2. 1964 v Praze 1987 absolvoval MFF UK Kvantová elektronika a optoelektronika

Více

STRATEGIE ČVUT V PRAZE

STRATEGIE ČVUT V PRAZE STRATEGIE ČVUT V PRAZE České vysoké učení technické v Praze STRATEGIE ČESKÉHO VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V PRAZE Praha, 2011 OBSAH STRATEGICKÉ VIZE A MISE ČVUT V PRAZE 4 1 STRATEGICKÉ CÍLE PROCESŮ ČVUT

Více

Inovace Dlouhodobého záměru EPI, s.r.o. 2012

Inovace Dlouhodobého záměru EPI, s.r.o. 2012 J:\EPI\epi_2012_2013\a35_vyzkum_DZ_publikace\dlouhodoby_zamer\inovace_dz_2012.doc - 1 - Inovace Dlouhodobého záměru EPI, s.r.o. 2012 Cíle stanovené akademické obci EPI, s.r.o. k plnění požadavků MŠMT ČR

Více

Financování aplikovaného výzkumu a vývoje. 3.11.2009 Financování aplikovaného VaV 1

Financování aplikovaného výzkumu a vývoje. 3.11.2009 Financování aplikovaného VaV 1 Financování aplikovaného výzkumu a vývoje 3.11.2009 Financování aplikovaného VaV 1 Novela zákona 130/2002 Sb. o podpoře VaV Důvody novely Změna evropských pravidel pro poskytování veřejné podpory v této

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU FAKULTA ARCHITEKTURY VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V BRNĚ AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ, UMĚLECKÉ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI FA VUT V BRNĚ PRO ROK 2014 BRNO

Více

Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty

Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty Relevantní strategické dokumenty na krajské, regionální a lokální úrovni nejsou v rozporu se Strategií komunitně vedeného místního rozvoje

Více

Co pálí studenty ČVUT. Vojtěch Petráček

Co pálí studenty ČVUT. Vojtěch Petráček Co pálí studenty ČVUT Vojtěch Petráček Motto ČVUT musí hrát důležitou úlohu při formování prostředí, které v České republice zajistí rozvoj vzdělanosti, vědy a výzkumu, rovněž tak zvyšování kvality řízení

Více

České vysoké učení technické v Praze

České vysoké učení technické v Praze České vysoké učení technické v Praze Praha, září 2013 OBSAH 1. Úvod 2. Východiska Aktualizace Dlouhodobého záměru ČVUT pro rok 2014 3. Aktualizace Dlouhodobého záměru ČVUT pro rok 2014 4. Závěr Str. 1

Více

Karlovarský kraj problémová analýza

Karlovarský kraj problémová analýza Karlovarský kraj problémová analýza RNDr. Jan Vozáb, PhD Analýza rozvojových charakteristik a potřeb kraje Makroekonomický vývoj Internacionalizace ekonomiky Odvětvová specializace kraje Znalostní ekonomika

Více

Dlouhodobý záměr Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze na období 2011 2015

Dlouhodobý záměr Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze na období 2011 2015 Dlouhodobý záměr Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze na období 2011 2015 Materiál upravený na základě jednání kolegia děkanky 10. 11. 2010 Dlouhodobý záměr Fakulty mezinárodních

Více

Bohemian Regional Innovation Strategy - BRIS. Infrastruktura pro podporu inovací v regionu Prahy. Širší shrnutí

Bohemian Regional Innovation Strategy - BRIS. Infrastruktura pro podporu inovací v regionu Prahy. Širší shrnutí Bohemian Regional Innovation Strategy - BRIS Infrastruktura pro podporu inovací v regionu Prahy Širší shrnutí S využitím odborných diskusí je definován pojem regionální infrastruktury pro podporu inovací

Více

III. Program Technologické agentury ČR na podporu rozvoje dlouhodobé spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích mezi veřejným a soukromým sektorem

III. Program Technologické agentury ČR na podporu rozvoje dlouhodobé spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích mezi veřejným a soukromým sektorem III. Program Technologické agentury ČR na podporu rozvoje dlouhodobé spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích mezi veřejným a soukromým sektorem 1. Název programu Centra kompetence (dále jen program )

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti Fakulty strojní VŠB-TUO na období 2011-2015

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti Fakulty strojní VŠB-TUO na období 2011-2015 Účinnost dokumentu od: 1. 1. 2014 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti Fakulty strojní VŠB-TUO na období 2011-2015 Aktualizace pro rok

Více

STUDIE PROVEDITELNOSTI č. 4

STUDIE PROVEDITELNOSTI č. 4 Action 6.3.3 FREE - From Research to Enterprise No. 1CE028P1 STUDIE PROVEDITELNOSTI č. 4 1 Název: Personální zajištění realizace Zaměření: Cílové skupiny: Interní / externí proveditelnost projektu Podnikatelé,

Více

PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE OPERAČNÍHO PROGRAMU VÝZKUM A VÝVOJ PRO INOVACE 2007-2013

PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE OPERAČNÍHO PROGRAMU VÝZKUM A VÝVOJ PRO INOVACE 2007-2013 PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE OPERAČNÍHO PROGRAMU VÝZKUM A VÝVOJ PRO INOVACE 2007-2013 SEZNAM ZMĚN Kapitola č. Název dokumentu Změny v textu oproti verzi předcházející 1-x. Odstavec/formulace/slovo/tabulka/graf..

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu v Jindřichově Hradci. Diplomová práce. Pavel Fučík

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu v Jindřichově Hradci. Diplomová práce. Pavel Fučík Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Diplomová práce Pavel Fučík 2007 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu Jindřichův Hradec Diplomová práce Pavel Fučík

Více

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C 11. zasedání zastupitelstva města dne: 12. 12. 2013 Bod pořadu jednání: Zařazení projektu Posílení výzkumných kapacit VaV centra CxI TUL do IPRM Liberec zóna

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020 (OP PIK)

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020 (OP PIK) Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020 (OP PIK) JUDr. Ing. Břetislav Grégr, MBA ředitel odboru koordinace SF, MPO 5. prosince 2013 Financování firemních inovací s výhledem

Více

Elsevier BV a Suweco CZ

Elsevier BV a Suweco CZ Elsevier BV a Suweco CZ ve snaze posílit zapojení mladé generace do výsledků výzkumu a vývoje ve prospěch následujících vědních oborů: Společenské vědy (A) Fyzika a matematika (B), Chemie (C) Vědy o zemi

Více

Programy Technologické agentury ČR R v roce 2013. Ing. Václav Fencl, CSc. jednatel

Programy Technologické agentury ČR R v roce 2013. Ing. Václav Fencl, CSc. jednatel Programy Technologické agentury ČR R v roce 2013 jednatel Technologická agentura ČR Technologická agentura ČR je organizační složkou státu, která byla zřízena v roce 2009 zákonem č. 130/2002 Sb. o podpoře

Více

Dlouhodobý záměr Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. na období 2011 2015

Dlouhodobý záměr Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. na období 2011 2015 Dlouhodobý záměr Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni na období 2011 2015 Duben 2011 Tento dlouhodobý záměr FAV byl projednán na zasedání vědecké rady FAV dne 18. 5. 2011. AS FAV schválil

Více

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI do roku 2020 s výhledem do roku 2030 OBSAH 1. Úvod 2. Vize a mise 3. Strategické cíle I. Věda a výzkum II. Vzdělávací činnost III. Rozvoj IV. Internacionalizace

Více

PRINCIPY PRO PŘÍPRAVU NÁRODNÍCH PRIORIT VÝZKUMU, EXPERIMENTÁLNÍHO VÝVOJE A INOVACÍ

PRINCIPY PRO PŘÍPRAVU NÁRODNÍCH PRIORIT VÝZKUMU, EXPERIMENTÁLNÍHO VÝVOJE A INOVACÍ RADA PRO VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE PRINCIPY PRO PŘÍPRAVU NÁRODNÍCH PRIORIT VÝZKUMU, EXPERIMENTÁLNÍHO VÝVOJE A INOVACÍ 1. Úvod Národní politika výzkumu, vývoje a inovací České republiky na léta 2009 až 2015

Více

Strategie integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou metropolitní oblast. rtd. PS4: Vysoké školy a spolupráce škol a firem v oblasti VaV

Strategie integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou metropolitní oblast. rtd. PS4: Vysoké školy a spolupráce škol a firem v oblasti VaV Strategie integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou metropolitní oblast rtd PS4: Vysoké školy a spolupráce škol a firem v oblasti VaV Ing. David Koppitz Zásadní problémy aglomerace Omezená

Více

Technologická agentura České republiky, její účel a programy

Technologická agentura České republiky, její účel a programy Technologická agentura České republiky, její účel a programy Petr Hladík Kancelář TA ČR 15.6.2010 Založení TAČR organizační složka státu a správce rozpočtové kapitoly súčinností od 1. 7. 2009 vznik na

Více

Průzkum pro Inovační fórum 2008. Strategie a překážky inovačně založené konkurenceschopnosti ČR

Průzkum pro Inovační fórum 2008. Strategie a překážky inovačně založené konkurenceschopnosti ČR Průzkum pro Inovační fórum 2008 Strategie a překážky inovačně založené konkurenceschopnosti ČR Anna Kadeřábková, Michal Beneš V souvislosti s konáním Inovačního fóra byli osloveni externí experti představitelé

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu. Senát PČR 10. 4. 2014

Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu. Senát PČR 10. 4. 2014 Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu Senát PČR 10. 4. 2014 Systém výzkumu, vývoje a inovací (VaVaI) v ČR Legislativa VaVaI zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experiment. vývoje

Více

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY Integrovaná střední škola Cheb Obrněné brigády 6 350 11 Cheb KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY OBSAH 1. Koncepce dalšího rozvoje školy... 2 1.1 Oblast výchovně vzdělávací... 2 1.2 Oblast personální... 3 1.3 Oblast

Více

Výzkumný ústav anorganické chemie, a. s.

Výzkumný ústav anorganické chemie, a. s. Výzkumný ústav anorganické chemie, a. s. se sídlem v Ústí nad Labem, Revoluční 1521/84 IČ 62243136 zapsaný v obchodním rejstříku vedením Krajským soudem v Ústí nad Labem v oddíle B, vložka 664 Výroční

Více

1. Souhrnné informace o projektu

1. Souhrnné informace o projektu 1. Souhrnné informace o projektu Číslo operačního programu: Název operačního programu: Číslo prioritní osy: Název prioritní osy: Číslo výzvy: Název výzvy: Typ účetní jednotky: Účetní osnova: CZ.2.17 OP

Více

Razantní a účinná podpora vzdělávání priorita každé rozumné vlády

Razantní a účinná podpora vzdělávání priorita každé rozumné vlády Razantní a účinná podpora vzdělávání priorita každé rozumné vlády Martin Potůček Centrum pro sociální a ekonomické strategie UK FSV Týden neklidu v Praze, 31.3. 2004 Historický příklad strategické volby

Více

Rektorský volební program na období

Rektorský volební program na období Rektorský volební program na období 2018 2022 prof. Ing. Pavel Tvrdík CSc. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze 11.října 2017 prof. Pavel Tvrdík

Více

Národní nanotechnologický

Národní nanotechnologický Národní nanotechnologický program (NNP) Zdůvodnění potřebnosti a přínosu NNP pro VaV i výrobu v oblasti nanotechnologií v České republice. 30. 3. 2010 Příprava NNP Příprava národního nanotechnologického

Více

5. Stanovení vize, strategických a specifických cílů a opatření

5. Stanovení vize, strategických a specifických cílů a opatření C. STRATEGICKÁ ČÁST 5. Stanovení vize, strategických a specifických cílů a opatření Tato kapitola představuje klíčovou část strategické části SCLLD MAS ORLICKO. V celém procesu zpracování SCLLD se zaměřuje

Více

Jihomoravský kraj. 270 technologických firem Např. ABB, Honeywell, FEI, Tescan atd. ICT Elektrotechnika Přesné strojírenství Life-Sciences

Jihomoravský kraj. 270 technologických firem Např. ABB, Honeywell, FEI, Tescan atd. ICT Elektrotechnika Přesné strojírenství Life-Sciences Jihomoravský kraj 270 technologických firem Např. ABB, Honeywell, FEI, Tescan atd. ICT Elektrotechnika Přesné strojírenství Life-Sciences VaV prostředí: 6 univerzit 80 tis. studentů 7,7 tis. vědců 20%

Více

Univerzity jako zdroje inovací?

Univerzity jako zdroje inovací? Univerzity jako zdroje inovací? Aleš Vlk Agentura CZECHINVEST 4.5. 2006 Brno Role inovací při rozvoji konkurenceschopných klastrů Obsah prezentace Vybraná fakta o inovacích Případová studie Twente Universiteit

Více

Informace pro pracoviště AV ČR

Informace pro pracoviště AV ČR Národní 3, 117 20 Praha 1 Informace pro pracoviště AV ČR o možnosti financování vývoje a výzkumu realizovaného v Praze ze strukturálních fondů Zpracoval: Ing. Marcela Přesličková, tel.221 403 331, e-mail

Více

Příručka pro uchazeče. (souhrn nápověd z elektronického systému pro podávání návrhů projektů) 1. veřejná soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích

Příručka pro uchazeče. (souhrn nápověd z elektronického systému pro podávání návrhů projektů) 1. veřejná soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích Č. j.: TACR/10441/2013 Příručka pro uchazeče (souhrn nápověd z elektronického systému pro podávání návrhů projektů) 1. veřejná soutěž ve výzkumu, vývoji a inovacích programu GAMA 2014 Číslo formuláře:

Více

Vnější podpora spolupráce

Vnější podpora spolupráce Vnější podpora spolupráce Ing. Martina Manová ředitelka Ústavu projektových činností Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/09.0009 Tento projekt je spolufinancován

Více

Základní teze analýzy potřeb v území. v rámci Krajského akčního plánování vzdělávání Středočeského kraje. Únor 2016

Základní teze analýzy potřeb v území. v rámci Krajského akčního plánování vzdělávání Středočeského kraje. Únor 2016 Základní teze analýzy potřeb v území v rámci Krajského akčního plánování vzdělávání Středočeského kraje Únor 2016 1. Které jsou rozvojové priority kraje a jak se promítají do oblasti vzdělávání? 2. Které

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Fakulty vojenských technologií na období 2006 2010

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Fakulty vojenských technologií na období 2006 2010 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Fakulty vojenských technologií na období 2006 2010 Aktualizace pro rok 2009 Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací

Více

Soukromá vysoká škola ekonomická Znojmo Aktualizace dlouhodobého záměru v oblasti pedagogické, výzkumné a tvůrčí činnosti SVŠE Znojmo na rok 2015

Soukromá vysoká škola ekonomická Znojmo Aktualizace dlouhodobého záměru v oblasti pedagogické, výzkumné a tvůrčí činnosti SVŠE Znojmo na rok 2015 Soukromá vysoká škola ekonomická Znojmo Aktualizace dlouhodobého záměru v oblasti pedagogické, výzkumné a tvůrčí činnosti SVŠE Znojmo na rok 2015 (Projednáno Akademickou radou dne 10. 2. 2015) 1 1. Úvod

Více

Zmapování potřeb základních, středních a vysokých škol ve vazbě na nové programovací období Ústecký kraj

Zmapování potřeb základních, středních a vysokých škol ve vazbě na nové programovací období Ústecký kraj Zmapování potřeb základních, středních a vysokých škol ve vazbě na nové programovací období Zmapování potřeb základních, středních a vysokých škol ve vazbě na nové programovací období Ústecký kraj 1 Zmapování

Více

RUBRIKA 1 TÉMA B4I. REPORT projektu B4I vydání č.?

RUBRIKA 1 TÉMA B4I. REPORT projektu B4I vydání č.? RUBRIKA 1 TÉMA B4I REPORT projektu B4I vydání č.? Strana 1 Projekt Bridge4Innovation (b4i) se pomalu blíží ke svému závěru, ale jeho vize a poslání přebírá začínající projekt Jihočeského Univerzitního

Více

Veřejná ekonomika a správa

Veřejná ekonomika a správa Studijní obor Veřejná ekonomika a správa Studijní program Hospodářská politika a správa studijní obor je odborně garantován katedrou ekonomie a veřejné správy výuka je zajišťována zejména vysoce kvalifikovanými

Více

Průzkum Podnikatelského prostředí ve městě Přelouč. Strategický plán města Přelouč

Průzkum Podnikatelského prostředí ve městě Přelouč. Strategický plán města Přelouč Průzkum Podnikatelského prostředí ve městě Přelouč Strategický plán města Přelouč Zadavatel: Město Přelouč Datum: listopad 0 Obsah. Úvod a metodika.... Shrnutí závěrů z průzkumu... 4. Základní charakteristika...

Více

Informační brožura ke konferencím

Informační brožura ke konferencím Olomoucký klastr inovací Informační brožura ke konferencím Inovační procesy v Olomouckém kraji Olomouc Prosinec 13-14, 2011 Olomoucký klastr inovací, družstvo Jeremenkova 1142/42 772 00 Olomouc Hodolany

Více

Dlouhodobý záměr PF UJEP na léta 2011 2015

Dlouhodobý záměr PF UJEP na léta 2011 2015 Dlouhodobý záměr PF UJEP na léta 2011 2015 Aktualizace na rok 2015 Projednáno VR PF UJEP dne: 20. listopadu 2014 Schváleno AS PF UJEP dne: 17. prosince 2014 doc. PaedDr. Pavel Doulík, Ph.D. děkan PREAMBULE

Více

Praha, 3. 12. 2013. Vazby OP VVV a OP PIK 2014-2020

Praha, 3. 12. 2013. Vazby OP VVV a OP PIK 2014-2020 Praha, 3. 12. 2013 Vazby OP VVV a OP PIK 2014-2020 Představení OP VVV Struktura prioritních os OP Výzkum, vývoj a vzdělávání PO 1 Posilování kapacit pro kvalitní výzkum (ERDF) PO 2 Rozvoj vysokých škol

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ FAKULTY ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY. Pardubice, duben 2014

VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ FAKULTY ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY. Pardubice, duben 2014 2013 VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ FAKULTY ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY Pardubice, duben 2014 1 Předkládá: prof. Ing. Simeon Karamazov, Dr. děkan Vypracovala: Ing. Jana Soukupová tajemnice 2 Obsah 1 Úvod

Více

1 Východiska. 2 Institucionální ukazatele výkonu

1 Východiska. 2 Institucionální ukazatele výkonu INSTITUCIONÁLNÍ ROZVOJOVÝ PLÁN MASARYKOVY UNIVERZITY NA ROK 2012 1 Východiska Masarykova univerzita se bude v roce 2012 vyrovnávat s významnými změnami vnějšího rámce svého fungování, jež zásadně ovlivňují

Více

Aktualizace Dlouhodobého záměru

Aktualizace Dlouhodobého záměru Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační a další tvůrčí činnosti Veterinární a farmaceutické univerzity Brno na rok 2016 Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací

Více

záměr Dlouhodobý Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na období 2016 2020 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

záměr Dlouhodobý Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na období 2016 2020 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích 016 2020 Dlouhodobý záměr Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na období 2016 2020 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích University of South Bohemia in České Budějovice Vize Jihočeská univerzita

Více

Přeji nám všem hodně zdaru. prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc., FEng., rektor ČVUT v Praze

Přeji nám všem hodně zdaru. prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc., FEng., rektor ČVUT v Praze 3 Vážené kolegyně, vážení kolegové, Strategie ČVUT, kterou právě otevíráte, je výsledkem mnoha měsíců práce a diskuse všech, kteří měli povinnost, zájem a chuť podílet se na formulování dlouhodobých cílů

Více

vztahů ČVUT; činnosti z hlediska nákladů a přĺnosů s vazbou na strategické cíle ČVUT; výsledků vědecké, výzkumné a tvůrčí činnosti.

vztahů ČVUT; činnosti z hlediska nákladů a přĺnosů s vazbou na strategické cíle ČVUT; výsledků vědecké, výzkumné a tvůrčí činnosti. Systém podpory správy duševnĺho vlastnictví a přenosu výsledků vědeckovýzkumné činnosti do aplikační sféry v podmínkách ČVUT v Praze (zastřešující dokument) PREAMBULE Cílem tohoto dokumentu je poskytnout

Více

ITI ostravské aglomerace

ITI ostravské aglomerace ITI ostravské aglomerace Manažerský souhrn integrované teritoriální investice Investiční plán pro udržitelný rozvoj měst v území ostravské aglomerace na období 2014 2020 Ostrava, listopad 2015 1 Jaká jsou

Více

1. VÝCHODISKA AKTUALIZOVANÉHO DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU

1. VÝCHODISKA AKTUALIZOVANÉHO DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Praha 5, Duškova 7 Aktualizovaný dlouhodobý záměr vzdělávací a výzkumné, vývojové, umělecké nebo další tvůrčí činnosti na rok 2014 1 OBSAH 1. VÝCHODISKA AKTUALIZOVANÉHO

Více

Jak dál v hodnocení a financování vědy: doporučení mezinárodního auditu

Jak dál v hodnocení a financování vědy: doporučení mezinárodního auditu Jak dál v hodnocení a financování vědy: doporučení mezinárodního auditu Jitka Moravcová MŠMT 4.10.2012 1 Individuální projekt národní MŠMT 1.1.2010 31.12.2012 Cíl projektu Vytvořit efektivní systém veřejné

Více

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ KOALIČNÍCH STRAN ANO 2011, ČSSD A KDU-ČSL pro volební období 2014-2018 ve statutárním městě Ostrava

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ KOALIČNÍCH STRAN ANO 2011, ČSSD A KDU-ČSL pro volební období 2014-2018 ve statutárním městě Ostrava PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ KOALIČNÍCH STRAN ANO 2011, ČSSD A KDU-ČSL pro volební období 2014-2018 ve statutárním městě Ostrava Koaliční partneři politické hnutí ANO 2011 (ANO), Česká strana sociálně demokratická

Více

K vývoji aktivit v organizaci výzkumu

K vývoji aktivit v organizaci výzkumu Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Akademické fórum XI 11. březen 2010 Praha Legislativa 2002 až 2009 Zákon 130/2002 Sb.,

Více

Prof. Dr. Ing. František Holešovský. Kandidát na rektora Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

Prof. Dr. Ing. František Holešovský. Kandidát na rektora Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Prof. Dr. Ing. František Holešovský Kandidát na rektora Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem František Holešovský narodil jsem se 24. října 1950 jsem ženatý, mám dceru a syna titul Ing. jsem získal

Více

Řešení. Východiska řešení. Rizika

Řešení. Východiska řešení. Rizika Podpora ze strukturálních fondů EU jako významný faktor rozvoje českých podniků Operační program Podnikání a Inovace podpora českým podnikům v průběhu sedmi let nového programovacího období Ing. Pavel

Více

č. 4 - Březen 2009 Newsletter Projektové poradenství Informace o připravovaných akcích Seminář Marie Curie - Spolupráce podniků a akademických institucí se koná dne 15. 4. 2009 v Praze. Hlavním tématem

Více

Možnost zapojení MAS do Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020 (OP PIK)

Možnost zapojení MAS do Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020 (OP PIK) Možnost zapojení MAS do Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020 (OP PIK) JUDr. Ing. Břetislav Grégr, MBA ředitel odboru koordinace SF Ministerstvo průmyslu a obchodu Brno,

Více

RIS3 strategie Plzeňský kraj. strategické intervence

RIS3 strategie Plzeňský kraj. strategické intervence RIS3 strategie Plzeňský kraj strategické intervence Role KRVVI návrh opatření (strategických projektů/intervencí) pro podporu implementace krajské RIS3 s ohledem na: Prokazatelný přínos k dosažení strategického

Více

Hodnocení založené na důkazech: je možné u ex-ante hodnocení?

Hodnocení založené na důkazech: je možné u ex-ante hodnocení? Hodnocení založené na důkazech: je možné u ex-ante hodnocení? RNDr. Jan Vozáb, PhD partner, principal consultant Cíle hodnocení založeného na důkazech Zvýšit dopady a přidanou hodnotu intervencí politiky

Více

Spis treści. 1. Co je GNSS?... 2. 2. Co je projekt e-knot?... 4. 2.1. Popis projektu... 4. 2.2. Partneři:... 5. 3. Příležitosti projektu e-knot:...

Spis treści. 1. Co je GNSS?... 2. 2. Co je projekt e-knot?... 4. 2.1. Popis projektu... 4. 2.2. Partneři:... 5. 3. Příležitosti projektu e-knot:... Spis treści 1. Co je GNSS?... 2 2. Co je projekt e-knot?... 4 2.1. Popis projektu... 4 2.2. Partneři:... 5 3. Příležitosti projektu e-knot:... 6 3.1. PRO SPOLEČNOSTI... 6 3.1.1. Podpora doktorandů... 6

Více

Aktuální stav přípravy Regionální inovační strategie Prahy

Aktuální stav přípravy Regionální inovační strategie Prahy Ing. Jakub Pechlát Útvar rozvoje hl. m. Prahy Odbor strategické koncepce Seminář Inteligentní specializace regionální inovační strategie pro Prahu Praha, 10. prosince 2012 Co je inteligentní (smart) specializace?

Více

Národní systém nákupu elektronických informačních zdrojů. Martin Svoboda martin.svoboda@techlib.cz

Národní systém nákupu elektronických informačních zdrojů. Martin Svoboda martin.svoboda@techlib.cz Národní systém nákupu elektronických informačních zdrojů Martin Svoboda martin.svoboda@techlib.cz Praha, 3. 10. 2013 Na úvod Souhlasím s panem rektorem a dalšími předřečníky, že jde nejen o efektivní pořizování

Více

Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIU-534/10 U. Základní škola Jirkov, Studentská 1427, okres Chomutov

Česká školní inspekce Ústecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠIU-534/10 U. Základní škola Jirkov, Studentská 1427, okres Chomutov Česká školní inspekce Ústecký inspektorát Název školy INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠIU-534/10 U Základní škola Jirkov, Studentská 1427, okres Chomutov Adresa: Studentská 1427, 431 11 Jirkov Identifikátor: 600

Více

Prezentace individuálního projektu národního

Prezentace individuálního projektu národního Prezentace individuálního projektu národního Číslo OP i : CZ 1.07 Název OP: Prioritní osa: Oblast podpory: Podporovaná/é aktivity z PD OP VK: Název Příjemce dotace: Partneři projektu (pokud jsou relevantní):

Více

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Kroměříž

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Kroměříž Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Kroměříž Téma: Administrativní podpora obcí Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím

Více

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Taneční sport 2020

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Taneční sport 2020 PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Taneční sport 2020 Vážení, Dovoluji si vám představit program a vizi, která má v případě úspěchu našeho týmu v nadcházejících volbách dovést taneční sport do roku 2020. Kde chceme

Více

Operační program Podnikání a inovace 2007-2013. Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020

Operační program Podnikání a inovace 2007-2013. Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020 Operační program Podnikání a inovace 2007-2013 Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020 JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu 13.

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH AKTUALIZOVANÁ PODOBA VE ZNĚNÍ DODATKŮ

ORGANIZAČNÍ ŘÁD VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH AKTUALIZOVANÁ PODOBA VE ZNĚNÍ DODATKŮ Vnitřní norma Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích Směrnice č. 8/2010 Č.j.VŠTE:1187/2010 ORGANIZAČNÍ ŘÁD VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH AKTUALIZOVANÁ PODOBA

Více

NÁVRH STRATEGIE PRÁVNICKÉ FAKULTY MU NA OBDOBÍ 2015 2019.

NÁVRH STRATEGIE PRÁVNICKÉ FAKULTY MU NA OBDOBÍ 2015 2019. NÁVRH STRATEGIE PRÁVNICKÉ FAKULTY MU NA OBDOBÍ 2015 2019. Požaduji-li pro demokracii vzdělání, nepožaduji jednostranného intelektualismu, nýbrž vzdělání mravního, vzdělání prodchnutého mravními ideály.

Více

ALOKACE PROSTŘEDKŮ Z EVROPSKÝCH FONDŮ PRO VYBRANÉ OP [ÚDAJE V MILIONECH EUR]

ALOKACE PROSTŘEDKŮ Z EVROPSKÝCH FONDŮ PRO VYBRANÉ OP [ÚDAJE V MILIONECH EUR] VYSOKÉ ŠKOLY A ČERPÁNÍ PROSTŘEDKŮ ZE STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ Praha 27. června 2012 1. Úvod Následující krátká zpráva podává základní přehled o prostředcích, které vysoké školy získaly ze strukturálních fondů

Více

Zpráva o hodnocení Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice

Zpráva o hodnocení Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice Zpráva o hodnocení Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice AK vlády ČR rozhodla na svém zasedání ve dnech 15. a 16. 6. 2004, že bude v souladu s par. 84 odst. 1 písm. a) zákona č. 111/1998 S.,

Více

Cesta vpřed s pomocí finančních nástrojů ESIF. Evropský fond pro regionální rozvoj. Finanční nástroje

Cesta vpřed s pomocí finančních nástrojů ESIF. Evropský fond pro regionální rozvoj. Finanční nástroje Cesta vpřed s pomocí finančních nástrojů ESIF Evropský fond pro regionální rozvoj spolufinancované ze zdrojů Evropského fondu pro regionální rozvoj jsou udržitelným a efektivním způsobem investování do

Více

Operační program Podnikání a inovace SPOLUPRÁCE

Operační program Podnikání a inovace SPOLUPRÁCE SPOLUPRÁCE Program realizuje Prioritní osu 5 Prostředí pro podnikání a inovace Operačního programu Podnikání a inovace 2007 2013. 1. Cíl programu Cílem programu je podpora vzniku a rozvoje kooperačních

Více

1. VÝCHODISKA AKTUALIZOVANÉHO DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU

1. VÝCHODISKA AKTUALIZOVANÉHO DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU Vysoká škola zdravotnická, o.p.s. Praha 5, Duškova 7 Aktualizovaný dlouhodobý záměr vzdělávací a výzkumné, vývojové, umělecké nebo další tvůrčí činnosti na rok 2011 OBSAH 1. VÝCHODISKA AKTUALIZOVANÉHO

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační a další tvůrčí činnosti ŠKODA AUTO Vysoké školy na období 2016 2020

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační a další tvůrčí činnosti ŠKODA AUTO Vysoké školy na období 2016 2020 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační a další tvůrčí činnosti ŠKODA AUTO Vysoké školy na období 2016 2020 Říjen 2015 ŠKODA AUTO Vysoká škola 1 Aktualizace DZ na rok 2016

Více

(Akty, jejichž zveřejnění není povinné) RADA

(Akty, jejichž zveřejnění není povinné) RADA 21.10.2006 Úřední věstník Evropské unie L 291/11 II (Akty, jejichž zveřejnění není povinné) RADA ROZHODNUTÍ RADY ze dne 6. října 2006 o strategických obecných zásadách Společenství pro soudržnost (2006/702/ES)

Více

DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ, INOVAČNÍ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI NA OBDOBÍ 2011 2015

DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ, INOVAČNÍ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI NA OBDOBÍ 2011 2015 UNIVERZITA OBRANY FAKULTA VOJENSKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ HRADEC KRÁLOVÉ DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ, INOVAČNÍ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI NA OBDOBÍ 2011 2015 Hradec Králové 2010 Obsah

Více

VÝSTUP Z WORKSHOPU KARLOVARSKÝ INOVAČNÍ SVĚT

VÝSTUP Z WORKSHOPU KARLOVARSKÝ INOVAČNÍ SVĚT VÝSTUP Z WORKSHOPU KARLOVARSKÝ INOVAČNÍ SVĚT Karlovy Vary 29. 4. 2010 1 Konference Karlovarský inovační svět, Karlovarský kraj 29. 4. 2010 se v Krajské knihovně Karlovarského kraje uskutečnila konference

Více

DOTAČNÍ ZPRAVODAJ BRAIN LOGISTICS průvodce podnikatele světem dotací v rámci operačního programu OP PIK

DOTAČNÍ ZPRAVODAJ BRAIN LOGISTICS průvodce podnikatele světem dotací v rámci operačního programu OP PIK Str. 1 z 12 DOTAČNÍ ZPRAVODAJ BRAIN LOGISTICS průvodce podnikatele světem dotací v rámci operačního programu OP PIK Vážení, v rámci Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK)

Více

SYNERGIE - SPOLUPRÁCE VŠ SE ZŠ A SŠ

SYNERGIE - SPOLUPRÁCE VŠ SE ZŠ A SŠ SYNERGIE - SPOLUPRÁCE VŠ SE ZŠ A SŠ Lucie Dokoupilová vedoucí projektu Doba trvání projektu Doba trvání projektu: 36 měsíců Datum zahájení: 1.6.2009 Datum ukončení: 31.5.2012 Partneři projektu celkem 21

Více

Slezská univerzita v Opavě Matematický ústav v Opavě

Slezská univerzita v Opavě Matematický ústav v Opavě Matematický ústav v Opavě, Na Rybníčku 626/1, 746 01 Opava, Česká republika Materiál byl schválen Vědeckou radou Matematického ústavu v Opavě dne 5. 10. 2015. Slezská univerzita v Opavě Matematický ústav

Více

Rozvojové priority regionů ČR z pohledu budoucí kohezní politiky

Rozvojové priority regionů ČR z pohledu budoucí kohezní politiky Speciální analýzy prosinec 2010 ozvojové priority regionů Č z pohledu budoucí kohezní politiky Petr Zahradník EU OFFICE Česká spořitelna, a.s. Poláčkova 1976/2 140 00 Praha 4 tel.: +420 261 073 308 fax:

Více

Podkladová studie pro 2014+ - analýza podpory podnikání ve vazbě s výzkumem, vývojem a inovacemi, vzděláváním, ŽP a rozvojem venkova 11. 4.

Podkladová studie pro 2014+ - analýza podpory podnikání ve vazbě s výzkumem, vývojem a inovacemi, vzděláváním, ŽP a rozvojem venkova 11. 4. Podkladová studie pro 2014+ - analýza podpory podnikání ve vazbě s výzkumem, vývojem a inovacemi, vzděláváním, ŽP a rozvojem venkova 11. 4. 2012 OBSAH 1. Postup realizace zakázky 2. Dosavadní výstupy zakázky

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2013/2038(INI) 8. 5. 2013

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2013/2038(INI) 8. 5. 2013 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro regionální rozvoj 8. 5. 2013 2013/2038(INI) NÁVRH ZPRÁVY o provádění a dopadu opatření na zvýšení energetické účinnosti v rámci politiky soudržnosti (2013/2038(INI))

Více

POKYNY PRO ŽADATELE PRO GRANTOVÁ SCHÉMATA, IMPLEMENTOVANÁ V RÁMCI SROP V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

POKYNY PRO ŽADATELE PRO GRANTOVÁ SCHÉMATA, IMPLEMENTOVANÁ V RÁMCI SROP V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI POKYNY PRO ŽADATELE PRO GRANTOVÁ SCHÉMATA, IMPLEMENTOVANÁ V RÁMCI SROP V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI PRO 2. KOLO VÝZVY Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Moravskoslezského kraje 29.4. 2005 Zpracovatel:

Více

Výstupy evaluace PŘÍLOHA 4. Analytická část. Strategie rozvoje Královéhradeckého kraje 2014-2020. Programu rozvoje KHK 2008 2010

Výstupy evaluace PŘÍLOHA 4. Analytická část. Strategie rozvoje Královéhradeckého kraje 2014-2020. Programu rozvoje KHK 2008 2010 Výstupy evaluace Programu rozvoje KHK 2008 2010 Analytická část Strategie rozvoje Královéhradeckého kraje 2014-2020 PŘÍLOHA 4 Zpracovatelský tým: Centrum EP, oddělení rozvoje Soukenická 54 500 03 Hradec

Více

DLOUHODOBÝ ZÁMĚR UK FTVS

DLOUHODOBÝ ZÁMĚR UK FTVS UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU DLOUHODOBÝ ZÁMĚR UK FTVS na období 2016 2020 Praha 2016 UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU DLOUHODOBÝ ZÁMĚR UK FTVS

Více

Východiska realizace Dlouhodobého záměru FMV. 1. Internacionalizace a mezinárodní spolupráce v oblasti vzdělávací činnosti

Východiska realizace Dlouhodobého záměru FMV. 1. Internacionalizace a mezinárodní spolupráce v oblasti vzdělávací činnosti Aktualizace Dlouhodobého záměru Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze na rok 2012 Východiska realizace Dlouhodobého záměru FMV Aktualizace Dlouhodobého záměru FMV na rok 2012 vychází z Dlouhodobého

Více