Představení vzdělávacích modulů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Představení vzdělávacích modulů"

Transkript

1 Představení vzdělávacích modulů v rámci konference pořádané dne v Clarion Congress Hotel Prague**** Přednášející Ing. Jaromír Beránek jednatel společnosti MAG CONSULTING, s. r. o.

2 Hlavní cíl projektu Projekt Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu (reg. číslo CZ.1.04/1.1.00/ ) je realizován ČCCR CzechTourism prostřednictvím OP LZZ. Hlavním cílem projektu je přispět k rozvoji kvalifikační úrovně a kompetencí zaměstnavatelů a zaměstnanců v oboru cestovního ruchu a posílení udržitelnosti pracovních míst prostřednictvím vytvoření uceleného vzdělávacího systému.

3 Formy vzdělávání v rámci projektu V rámci projektu je možné se vzdělávat: v prezenčních kurzech, e-learningem, studiem publikací v e-knihovně. Přihlášení a další informace naleznete na

4 Formy vzdělávání v rámci projektu prezenční kurzy jeden výukový den 8 vyučovacích hodin délka kurzu dle složitosti tématu (1 3 výukové dny) úspěšní účastníci obdrží certifikát Termíny a školící místa naleznete na:

5 Formy vzdělávání v rámci projektu e-learning propojení teorie s praxí systém umožňuje výukové a studijní texty, interaktivní výklady, grafiku, animace a cvičení na závěr studia absolvují účastníci test, úspěšní účastníci obdrží certifikát Přihlásit se do e-learningu můžete na:

6 Formy vzdělávání v rámci projektu e-knihovna obsahuje zpracované odborné publikace dle témat prezenčního studia součástí budou praktické vizuální ukázky, návody, instruktáže a příklady dobré praxe volně přístupné Termíny a školící místa naleznete na:

7 Podporované cílové skupiny CZ NACE Počet vzdělávacích modulů Činnost CK & CA CZ NACE Průvodcovská činnost CZ NACE 79 6 Turistická informační centra CZ NACE Provoz sportovních zařízení, fitcentra a služby pro osobní a fyzickou pohodu CZ NACE 93 a 96 12

8 Předpokládaný počet účastníků CZ NACE Počet účastníků Činnost CK & CA Průvodcovská činnost Turistická informační centra Provoz sportovních zařízení, fitcentra a služby pro osobní a fyzickou pohodu 3 756

9 Představení prezenční formy vzdělávacích modulů rozdělení dle CZ NACE rozdělení dle úrovně řízení délka kurzu 8 hodin po úspěšném absolvování testu obdrží účastníci certifikáty

10 Činnost CK a CA v číslech ke dni bylo v České republice: cestovních kanceláří (MPO) cestovních agentur (RES a MAG CONSULTING) ročně prodají CK a CA v České republice 2 mil. zahraničních zájezdů v roce 2011 v CK a CA pracovalo pracovníků (ČSÚ), z toho bylo zaměstnanců

11 Činnost CK a CA v číslech v roce 2011 činily tržby CK a CA 42,6 mld. Kč (ČSÚ), vč. průvodců celková daňová povinnost CK a CA z daně z příjmů právnických osob byla 186,5 mil. Kč (GFŘ), z podaných daňových přiznání (GFŘ)

12 Prezenční modul - CK a CA (CZ NACE 79) VYŠŠÍ MANAGEMENT Aktuální legislativa CK a CA Motivace zaměstnanců v cestovním ruchu Aktuální legislativa v letecké dopravě ve vztahu k cestujícím Bookingové systémy, propojení tour operátor-prodejce Prohloubení znalosti práva v cestovním ruchu. Motivace a spravedlivé hodnocení je klíčem k úspěchu. Plnění náhrad, výluky a odpovědnost leteckých společností. Bookingové systémy šetřící čas a náklady.

13 Prezenční modul - CK a CA (CZ NACE 79) STŘEDNÍ MANAGEMENT Pojištění v cestovním ruchu Základy etikety pro oblast cestovního ruchu Informační technologie pro marketing CK DPH reverse charge Pojištění jako služba, která má pomoci účastníkům CR. Osvojení pravidel společenského chování a umění jednat. Přehledné webové stránky a efektivní využívání sociálních sítí. DPH reverse charge u silniční dopravy v EU.

14 Prezenční modul CK a CA (CZ NACE 79) ŘADOVÍ ZAMĚSTNANCI Psychologie zákazníka pro oblast cestovního ruchu Asertivní jednání pro oblast cestovního ruchu Produkt cestovní kanceláře Prodej produktu cestovní kanceláře Typologie zákazníka, individuální přístup a problematické situace. Osvojení technik asertivního chování a praktické využití. Rozšíření znalostí z oblasti tvorby produktu a produktových balíčků. Prodej produktu a jeho distribuční cesty.

15 Turistická informační centra v číslech v ČR se nachází přibližně 415 TIC, která zaměstnávají přibližně 1,5 tisíce zaměstnanců. z toho se přibližně 300 TIC nachází na území Čech a ostatní na Moravě.

16 Prezenční modul - TIC (CZ NACE 79)

17 Prezenční modul - TIC (CZ NACE 79) STŘEDNÍ MANAGEMENT Základy chování směrem dovnitř (k sobě samému) pro zaměstnance TIC Time management pro oblast TIC Produkty cestovního ruchu pro TIC Základy provozu TIC Techniky zvládání všudypřítomného stresu. Efektivní organizace času a jeho vliv na pracovní činnosti. Tvorba konkurceschopného produktu. Zásady pro vybavení TIC.

18 Prezenční modul - TIC (CZ NACE 79) ŘADOVÍ ZAMĚSTNANCI Základy chování směrem ven pro zaměstnance TIC Základy odborných znalostí pro TIC Základy informatiky pro oblast cestovního ruchu Jazykové obraty v oblasti cestovního ruchu. Základy chování směrem k externímu a internímu zákazníkovi. Geografické minimum, základní pojmy a znalost produktů CR. Práce s kancelářskými a grafickými programy. Osvojení základní konverzace v AJ, RJ, a NJ.

19 Průvodcovská činnost v číslech ke dni v ČR podnikalo celkem subjektů (FO a PO) z toho 99 % fyzické osoby (RES) v roce 2011 se na dani z příjmů právnických osob vybralo od subjektů vykazující průvodcovskou činnost 1,7 mil. Kč z 37 podaných daňových přiznání. (GFŘ)

20 STŘEDNÍ MANAGEMENT Prezenční modul - Průvodci Zvládání stresu pro oblast cestovního ruchu (CZ NACE 79) Prezentační dovednosti pro oblast cestovního ruchu Moderní technologie pro marketing v cestovním ruchu Antistresové, relaxační techniky, psychohygiena a zvládání mimořádných situací. Jak vylepšit svůj hlasový a prezentační projev. Využívání potenciálu sociálních sítí.

21 Prezenční modul - Průvodci (CZ NACE 79) ŘADOVÍ ZAMĚSTNANCI Návštěvníci se zvláštními potřebami Multikulturní rozdíly návštěvníků Aktuální legislativa Zásady průvodcovské práce s tělesně, zrakově a sluchově znevýhodněnými jedinci. Propojení teoretických a praktických znalostí a dovedností. Povinnosti vůči státu, odpovědnost plynoucí ze zákona a obchodní vztahy.

22 Provoz sportovních zařízení, fitcentra a služby pro osobní a fyzickou pohodu v číslech ke dni se: subjektů (FO i PO) zabývalo ve své činnosti provozem sportovního zařízení (RES), 129 subjektů provozovalo činnost fitcentra (RES), subjektů provozovalo činnost pro osobní a fyzickou pohodu

23 Provoz sportovních zařízení, fitcentra a služby pro osobní a fyzickou pohodu v číslech v roce 2011 bylo na území ČR celkem HUZ z toho hotelů a podobných zařízení z toho 50 hotelů 5* z toho 467 hotelů 4* z toho ostatních hotelů z toho pensionů z toho wellness služby nabízí přibližně hotelů

24 Prezenční modul - Provoz sportovních zařízení, fitcentra a služby pro osobní a fyzickou pohodu (CZ NACE 93 a 96) VYŠŠÍ MANAGEMENT Legislativní minimum Bezbariérovost Energetické úspory v provozu Nové trendy v poskytování relaxačních služeb Aktuální platná legislativa potřebná k provozu a zajištění bezpečnosti a hygieny provozu. Základní legislativa a technické řešení k zajištění bezbariérovosti. Problematika regenerace, rekuperace, tepelných čerpadel a energ. štítků budov. Nové trendy a postupy v oblasti wellness, fitness a regenerace.

25 Prezenční modul - Provoz sportovních zařízení, fitcentra a služby pro osobní a fyzickou pohodu (CZ NACE 93 a 96) STŘEDNÍ MANAGEMENT Optimalizace odbavovacích systémů Nové trendy v dodávkách vstupních a šatních systémů. Pasportizace zařízení pro regeneraci Jak správně vyplnit manuál zpracovaný odborníky a soudními znalci. Obchodní a prodejní dovednosti pro oblast cestovního ruchu Finanční management Zvládání zátěže při obchodních jednání. Analýza a práce s daty, finanční plánování rozvoje a controlling.

26 Prezenční modul - Provoz sportovních zařízení, fitcentra a služby pro osobní a fyzickou pohodu (CZ NACE 93 a 96) ŘADOVÍ ZAMĚSTNANCI Náčelník lanové dráhy Obsluha lanovek a vleků Bazénová a úklidová chemie Defibrilátory k záchraně života Provoz lanové dráhy a BOZP a první pomoc. Proškolení záchranářů na lyžařské trati. Bezpečné nakládání s chemickými a úklidovými látkami. Používání automatizovaných a externích defibrilátorů.

27 Cíle provázání profesních zkušeností s praktickými ukázkami procesního řízení za účelem zvýšení efektivity práce důraz na nejmodernější principy řízení, on-line strategie a komunikaci aplikace inovačních přístupů a nových technologií řešení krizí, předvídání rizik a udržení kvalitních služeb navzdory ekonomické krizi

28 Děkuji Vám za pozornost.