EMIT. 3. číslo. AUTOŘI: Anna Polívková, Tereza Koderová, Mikuláš Polívka

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "EMIT. 3. číslo. AUTOŘI: Anna Polívková, Tereza Koderová, Mikuláš Polívka 20.1.2015"

Transkript

1 EMIT 3. číslo AUTOŘI: Anna Polívková, Tereza Koderová, Mikuláš Polívka

2 OBSAH TŘETÍHO ČÍSLA RECENZE FILMU HOBIT: BITVA PĚTI ARMÁD NĚCO O NAŠEM HLAVNÍM MĚSTĚ DVĚ BÁSNIČKY: ŠMOULOVÉ, JMÉNO MÁME KAŢDÝ JINÉ JAK UPÉCT SLANÉ TĚSTO ZOOPARK CHOMUTOV KRUGERŮV NÁRODNÍ PARK PRANOSTIKY PRO MĚSÍC ÚNOR

3 Upozornění: recenze obsahuje spoilery s předchozími dvěma filmy a vyzrazení zápletky a osudů postav! TI VŠÍMAVĚJŠÍ Z VÁS SI URČITĚ UVĚDOMILI, ŢE TITULKA TOHOTO ČÍSLA NENÍ JEN TAK LEDAJAKÁ, ALE ŢE ÚZCE SOUVISÍ S HLAVNÍM ČLÁNKEM - EXKLUZIVNÍ RECENZÍ K FILMU THE HOBBIT: BATTLE OF THE FIVE ARMIES / HOBIT: BITVA PĚTI ARMÁD 12. prosince 2014 se definitivně uzavřela sága o Středozemi odvysíláním posledního dílu Hobita. Dle mého názoru byl film hodně nepodobný knize, ale zato tisíckrát lepší. Moje pocity z něj sice nejsou dokonalé, ale rozhodně pokládám tento díl za nejlepší z trilogie. USPĚCHANÝ ZÁVĚR Jak se zdá, reţisér filmu Peter Jackson uţ vypotřeboval tu tvůrčí vášeň, se kterou dělal pána prstenů a začátek hobita. Tento film byl podle mě trochu uspěchaný, obzvlášť kdyţ přihlédnu k faktu, ţe má oproti ostatním nejkratší trvání, pouhých 144 minut. Kdo viděl trailer, tak mi dá za pravdu, ţe je tam také dost vystřiţených scén, stejně jako v předchozích dvou dílech. LEGOLASOVA NESMRTELNOST Jedna z věcí, kterou pokazili uţ v pánovi prstenů je nesmrtelnost elfího prince Legolase. V návratu krále předváděl neuvěřitelný parkur při scéně s obřím slonem. Tady jsou jeho schopnosti ještě neuvěřitelnější. Nejdřív vyuţívá nepřátelské netopýry jako taxi, načeš vybíhá vzhůru po bortícím se mostě a odlamující se kameny pouţívá jako schody. BITVA Neţ dojde k samotné bitvě, můţeme sledovat vývoje jednotlivých charakterů. Například Thorinovo šílenství (dračí nemoc), lásku trpaslíka Kiliho a elfí lučištnice Tauriel, nebo jednání pomocníka starosty jezerního města Alfrida. A teď uţ k samotné bitvě. Je rozdělena do několika lokací, nejspíš proto, aby nepůsobila monotónně. Jenţe oproti pánovi prstenů má mnohem animovanější výraz. Ale stejně je to nejepičtější část celého filmu. TAK TO BYLA MOJE RECENZE. A CO VY, LÍBIL SE VÁM FILM?

4 Praha je hlavní a současně největší město České republiky a 14. největší město Evropské unie. Leží mírně na sever od středu Čech na řece Vltavě, uvnitř Středočeského kraje, jehož je správním centrem, ale jako samostatný kraj není jeho součástí. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda, ústřední státní orgány a jeden ze dvou vrchních soudů. Mimoto je Praha sídlem řady dalších úřadů, jak ústředních, tak i územních samosprávných celků; sídlí zde též ústředí většiny politických stran a centrály téměř všech církví, náboženských a dalších sdružení s celorepublikovou působností registrovaných v ČR. Do dnešní podoby se Praha vyvíjela jedenáct století. Coby historická metropole Čech byla v minulosti sídelním městem českých knížat a králů, římsko-německých císařů a hlavním městem Československa. V současnosti se rozkládá na území 496 čtverečních kilometrů a má přes 1,2 milionu obyvatel. Pražská metropolitní oblast měla v roce 2004 (podle Eurostatu) zhruba 2 miliony obyvatel. Zároveň je Praha také vysoce ekonomicky vyspělým a bohatým regionem s výjimečně vysokou životní úrovní, přičemž tímto vyniká nejen nad české, ale i nad evropské standardy. Podle statistik Eurostatu je šestým nejbohatším regionem v Evropě. HDP na obyvatele v Praze dosahuje 172 % průměru celé EU (HDP na obyvatele ČR dosahuje pouze 80 %).Sídlí v ní 12 univerzit (vysokých škol univerzitního typu). Praha je všeobecně považována za jedno z nejkrásnějších měst v Evropě. Historické centrum města s jedinečným panoramatem Pražského hradu, největšího hradního komplexu na světě, je památkovou rezervací UNESCO. Právě historické jádro města a mnohé památky přilákají ročně miliony turistů ze zemí celého světa, v roce 2007 navštívilo Prahu turistů, což ji činí jedním z nejnavštěvovanějších měst Evropy. V roce 2007 byla na 7. místě nejnavštěvovanějších měst Evropy a na 19. místě nejnavštěvovanějších měst světa. V roce 2011 už byla 6. nejnavštěvovanější město Evropy.

5 šmoulové jsou malá modrá strašidla víte ţe mají i svá pravidla? šmoulinka je holka šmoulů jediná je to trochu gargamelova rodina. šmoulíček je prostě malé miminko šmoulové ho mají rádi malinko gargamel je šmoulů velký nepřítel má taky kočku jménem Azrael. šmoula kutil zase rád kutí ještě mu stačí malé bouchnutí šmoulové jsou tví přátelé věrní mají velký program večerní. Jméno máme každý jiné, Barevné i černobílé. Křestní jména ty jsou naše, je to třeba i to vaše.

6 Budete nutně potřebovat: Šálek Pšeničnou hladkou mouku Sůl /můţe byt i ta nejlevnější, jen nesmí byt moc hrubá/ Vodu Misku 2 šálky mouky 1 šálek soli asi ¾ šálku vody V těchto poměrech můţete těsto dělat ve větším mnoţství, nebo naopak v malém, jen si vezmete menší hrníčky. Nejdříve smíchejte mouku a sůl. Potom pomalu přilévejte vodu. Můţe se stát, ţe nebudete potřebovat všechnu. Při mletí obilí vzniká rozdílný objem mouky na 100g obilí, proto by se mohlo stát, ţe ¾ šálku vody bude moc a nebo málo. Pokud se těsto drobí přidáte vodu, pokud je lepivé přidáte mouku. Těsto musí být pěkně vláčné a musí drţet tvar. Kdyţ přidáte 1 2 lţičky lepidla na tapety bude těsto pruţnější, ale rozdíl mezi těstem bez lepidla a s lepidlem není velký. sušení těsta Hlavní zásadou je, ţe je třeba ho sušit velmi pomalu. Pokud by jste těsto vystavili náhle vysoké teplotě, tak vám popraská a vaše dílo bude zničeno. Nejlevnější a nejdelší formou sušení je obyčejné sušení na vzduchu nebo přímém slunci. Těsto pak zůstane bílé. Pokud se vám bílá nelíbí, můţete ho omalovat barvami. Sušení na vzduchu můţeme pouţít i jako předsoušení u výrobků, kde je silná vrstva těsta. Např. u věnců. Ty necháme několik dnů předsušit na vzduchu a pak je dosušíme v troubě. Sušení v pečící troubě: Pouţijeme světlý plech. Pokud budete pouţívat plech tmavý nastavujte teplotu pokaţdé o 25C Niţší, protoţe tyto plechy se více zahřívají. Na kaţdého ½ cm těsta by měla být 1 hodina při 75C. Potom pečeme nezávisle na síle těsta: ½ hodiny při 100C ½ hodiny při 125C 1 hodinu při 150C Pokud chceme, aby těsto zhnědlo, tak pečeme při 200C,ale stále ho hlídáme, protoţe by jste mohli výrobek lehce spálit. V plynové troubě zkrátíme jednotlivé doby pečení na polovinu. Kdyţ něco pečeme v elektrické troubě 6 hodin, tak v plynové 3 hodiny, ale musíme teplotu regulovat otevíráním dvířek. 1 hodinu dvířka otevřená do poloviny, 1 hodinu dvířka otevřená do čtvrtiny, 1 hodinu dvířka zavřená. Tyto doby pečení platí pro nejniţší stupeň plynové trouby /asi 140C/. Pro zhnědnutí nastavíme stupeň číslo 2. V mikrovlnce nesušíme. Výrobky z barevného těsta /kromě obarvených kakaem/ bychom neměli péci při teplotě vyšší neţ 125C, jinak začnou měnit barvu.

7 Podkrušnohorský zoopark v Chomutově byl zaloţen v roce V roce 2014 tedy slaví 39. výročí od svého zaloţení. Pozorovat zde můţete více neţ 160 druhů zvířat o jedincích, mezi kterými je 14 ohroţených druhů zařazených do Evropských záchranných programů. Krásné přírodní prostředí ve spojení se sluţbami skýtá pro návštěvníky moţnost strávení velmi příjemného dne. je to moc hezká zoo.

8 Nejvýznamnější jihoafrický park a jedna z nejznámějších přírodních rezervací na světě se prostírá 400 kilometrů od severu na jih a 70 kilometrů od východu na západ. Jeho severní část leží v Severní provincii a jižní část v provincii Mpumalanga. Na této obrovské rozloze o velikosti Walesu bylo napočteno 147 druhů savců (včetně velké pětky lva, leoparda, slona, hrocha a buvola), 114 druhů plazů, 33 druhů obojživelníků, 50 druhů ryb a 300 druhů stromů. Bylo zde zaznamenáno i více než 500 různých druhů ptactva. Pro přenocování park nabízí široký výběr táborů. Ve větších z nich je zavedena elektřina, jsou v nich obchody, benzínové stanice, restaurace a samoobslužné jídelny. Z Johannesburgu do Skukuzy, největšího tábora v parku, je každodenní letecké spojení. Při západních hranicích parku je řada soukromých rezervací, které nabízejí vysoký standard stylového ubytování a individuální zážitky z pozorování zvěře.

9 1.2. Únor bílý - pole sílí Na svatého Blaţeje slunce ještě nehřeje Svatá Agáta bývá na sníh bohatá Svatý Radko - na poli hladko O svaté Scholastice navleč si rukavice O svatém Řehoři mrazy přituhnou a vše moří Svatý Valentínek - jara tatínek O svaté Juliáně schovej sáně O svatém Šimoně schází sníh ze stráně Masopust na slunci - pomlázka u kamen Je-li na Stolici svatého Petra zima, ještě dlouho potrvá Na svatého Matěje pije skřivan z koleje Je-li mráz na svatého Gabriela, bývají ţně veselé.

Výlet do Prahy. Naše škola vyhrála v prestižní soutěži a získala cenu. Výhrou je dvoudenní výlet do hlavního města naší republiky Prahy.

Výlet do Prahy. Naše škola vyhrála v prestižní soutěži a získala cenu. Výhrou je dvoudenní výlet do hlavního města naší republiky Prahy. Naše škola vyhrála v prestižní soutěži a získala cenu. Výhrou je dvoudenní výlet do hlavního města naší republiky Prahy. Výlet do Prahy Michal Žůrek ZŠ a MŠ Frýdecká Havířov-Bludovice Kategorie A 2 Vý

Více

PRAHA. Významné čtvrti. Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží mírně na sever od středu Čech na

PRAHA. Významné čtvrti. Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží mírně na sever od středu Čech na PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží mírně na sever od středu Čech na řece Vltavě, uvnitř Středočeského kraje, jehož je správním centrem, ale jako samostatný kraj není

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 40

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 40 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 40 Obsah: Slovo ředitele školy. Recyklohraní. Projektový den: Podzimní změny v lese. Projektový den: Učíme se demokracii,

Více

Gram dobrého příkladu váží více než cent dobrých slov.

Gram dobrého příkladu váží více než cent dobrých slov. ročník 4 2012/prosinec 14 Gram dobrého příkladu váží více než cent dobrých slov. Hana Pinknerová citát vybral Víťa Graubner Sociální služba je realizována v rámci projektu Zajištění vybraných služeb sociální

Více

v02.00 Zatmění Slunce Jiří Šála AK Kladno 2009

v02.00 Zatmění Slunce Jiří Šála AK Kladno 2009 v02.00 Zatmění Slunce Jiří Šála AK Kladno 2009 Trocha historie Nejstarší záznamy o pozorování tohoto jevu pochází z čínských kronik 22.10. 2137 př.n.l. Analogické odkazy lze najít ve starověké Mezopotámii

Více

Dobrodružství se Šmouly

Dobrodružství se Šmouly Dobrodružství se Šmouly Čau, jsem Taťka šmoula a budu Vás provázet tímto číslem Redakční rada: Počítačová grafika: Janečková, Očenášková Zábava: Hanušová, Kazdová, Janečková, Pecharová, Suchánková, Holá,

Více

Obsah. Obsah... 1. Kde byli páťáci v létě?... 2. Grand Canyon... 3. Hluboká nad Vltavou... 4. Potápění v moři... 5. Maroko-Tetouan...

Obsah. Obsah... 1. Kde byli páťáci v létě?... 2. Grand Canyon... 3. Hluboká nad Vltavou... 4. Potápění v moři... 5. Maroko-Tetouan... Obsah Obsah... 1 Kde byli páťáci v létě?... 2 Grand Canyon... 3 Hluboká nad Vltavou... 4 Potápění v moři... 5 Maroko-Tetouan... 5 Den bez aut... 6 Kůň... 7 Zkuste si křížovku!!!... 8 1 Kde byli páťáci

Více

SÝKORNÍK 2. Návod jak budku správně sestavit a natřít, jak a kam ji pověsit nebo co a kdy kontrolovat.

SÝKORNÍK 2. Návod jak budku správně sestavit a natřít, jak a kam ji pověsit nebo co a kdy kontrolovat. Návod na sestavení a umístění budky SÝKORNÍK 2 Návod jak budku správně sestavit a natřít, jak a kam ji pověsit nebo co a kdy kontrolovat. MOTTO: nejde jen o výsledek, ale také o radost z jeho tvoření Určeno

Více

KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY. Datum ověření: 5.1.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741 VY_52_INOVACE_S2_Z36_3

KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY. Datum ověření: 5.1.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741 VY_52_INOVACE_S2_Z36_3 KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY Datum ověření: 5.1.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741 VY_52_INOVACE_S2_Z36_3 KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh

Více

Květen 2011, číslo 9 Základní škola Jihlava, Nad Plovárnou 5 www.zsplovarna.ji.cz

Květen 2011, číslo 9 Základní škola Jihlava, Nad Plovárnou 5 www.zsplovarna.ji.cz Úvod Dobrý den, váţení čtenáři, je tady konec dalšího měsíce a s ním i předposlední číslo našeho školního časopisu Plováček. Doufám, ţe se těšíte na příští měsíc. Já děsně. A víte proč?? Pokud nevíte,

Více

Tři mozky tři odlišné způsoby myšlení

Tři mozky tři odlišné způsoby myšlení Tři mozky tři odlišné způsoby myšlení Náš mozek se vyvíjel více než 200 milionů let. Byla to období, kdy na zemi vládli plazi, pak savci a následně primáti. V těchto obdobích se postupně vyvíjely všechny

Více

Říjen 2011. Ma-Ma. Č a s o p i s p r o V á s z d a r m a!!! Bezplínková metoda. Šmoulí hra. Suši pro děti

Říjen 2011. Ma-Ma. Č a s o p i s p r o V á s z d a r m a!!! Bezplínková metoda. Šmoulí hra. Suši pro děti Říjen 2011 Ma-Ma Č a s o p i s p r o V á s z d a r m a!!! Bezplínková metoda Šmoulí hra Suši pro děti Obsah Bezplínková metoda...3 Zavařování......7 Šmoulí hra...8 Recept...12 Mami,podívej,myji třetí hrnec!

Více

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ZŠ Komenského nám. 35, Dobříš Dobříš 2012 JARO Když začíná jaro Když roztává sníh a slunce začíná hřát, prach už sedává na saních a sněhulák začíná tát. 3 Začínají kvést sněženky,

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

ROZHOVOR. Tentokrát jsme se rozhodli udělat rozhovor s nějakým učitelem, namísto s ţákem. Pan učitel Vraník nám tedy zodpověděl pár otázek.

ROZHOVOR. Tentokrát jsme se rozhodli udělat rozhovor s nějakým učitelem, namísto s ţákem. Pan učitel Vraník nám tedy zodpověděl pár otázek. ROZHOVOR Tentokrát jsme se rozhodli udělat rozhovor s nějakým učitelem, namísto s ţákem. Pan učitel Vraník nám tedy zodpověděl pár otázek. MS: Chodil jste do školy a byl jste také dítě. Byl jste vzorným

Více

POMÓC, OBLUDA!!! Příchod do vesniničky Cilkular: Družina dorazí do malé vesnice jménem Cilkular, která leží u malého rybníčku pod Bílými vrchy:

POMÓC, OBLUDA!!! Příchod do vesniničky Cilkular: Družina dorazí do malé vesnice jménem Cilkular, která leží u malého rybníčku pod Bílými vrchy: POMÓC, OBLUDA!!! Úvod: Toto dobrodružství je určeno pro začínající hráče mezi 1-2 úrovni. Text psaný takto: je určen jen pro PJ. Text psaný takto: je určen pro hráče. Příchod do vesniničky Cilkular: Družina

Více

PROVOZNÍ ŘÁD DĚTSKÉHO LESNÍHO KLUBU NA TROJANOVSKÉ PASECE

PROVOZNÍ ŘÁD DĚTSKÉHO LESNÍHO KLUBU NA TROJANOVSKÉ PASECE PROVOZNÍ ŘÁD DĚTSKÉHO LESNÍHO KLUBU NA TROJANOVSKÉ PASECE PROVOZOVATEL: SPOLEK NA TROJANOVSKÉ PASECE TROJANOVICE 342E,744 01 TROJANOVICE, IČO: 01280406 KONTAKT: www.klubnapasece.cz e-mail: info@klubnapasece.cz

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30 Obsah: Slovo ředitele školy, Jak se chováme v ohrožení svého života, výlet do Planetária v Praze a zámku v Mníšku

Více

Úvod výsledky za kulturní sektor jsou v této souvislosti značně ovlivněny jeho strukturou sektor kultury rozšířen

Úvod výsledky za kulturní sektor jsou v této souvislosti značně ovlivněny jeho strukturou sektor kultury rozšířen Úvod Satelitní účet kultury ČR (dále také účet kultury ) byl, v návaznosti na úkol vyplývající z usnesení vlády ČR č.1452 z roku 2008, poprvé v ověřovacím provedení zpracován za referenční rok 2009 1.

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

Zasedání zastupitelstva města Touţim

Zasedání zastupitelstva města Touţim Zasedání zastupitelstva města Touţim Číslo : 2 / 2011 Datum : 28. 4. 2011 Zápis a usnesení ze zasedání zastupitelstva města Toužim konaného dne 28. dubna 2011 Přítomni: Dle presenční listiny je přítomno

Více

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Povrchové vody wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Stav povrchových

Více

Policisté představili nové integrované operační středisko

Policisté představili nové integrované operační středisko Policisté představili nové integrované operační středisko středa, 1. října 2014, 15:25 Nové srdce jihočeské policie. Tak se dá nazvat integrované operační středisko, které dnes (1. října) bylo slavnostně

Více

Fakta a mýty o obnovitelných zdrojích energie

Fakta a mýty o obnovitelných zdrojích energie Fakta a mýty o obnovitelných zdrojích energie MÝTY 1. Neustále se z médií dozvídáme, že existují obnovitelné zdroje energie, které ke svému provozu nepotřebují žádných vstupů a budou nám moci zajistit

Více

Živočichové. Všichni živočichové mají jednu věc společnou živí se jinými živými organismy. Téměř všichni se mohou pohybovat z místa na místo.

Živočichové. Všichni živočichové mají jednu věc společnou živí se jinými živými organismy. Téměř všichni se mohou pohybovat z místa na místo. Živočišná říše Živočišná říše Živočišná říše je obrovská. Skládá se z pěti skupin obratlovců, zvaných savci, ptáci, plazi, obojživelníci a ryby. Kromě nich však existuje velké množství živočichů, které

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček červen 2016 Kočárkový vozový park ve školce, příprava k projektovému učení. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu

Více

SROVNÁNÍ MÍRY NEZAMĚSTNANOSTI A VZDĚLANOSTI U VYBRANÝCH KRAJŮ

SROVNÁNÍ MÍRY NEZAMĚSTNANOSTI A VZDĚLANOSTI U VYBRANÝCH KRAJŮ SROVNÁNÍ MÍRY NEZAMĚSTNANOSTI A VZDĚLANOSTI U VYBRANÝCH KRAJŮ Pavel Linha Abstrakt I když se Česká republika rozkládá na poměrně malém území, je možné zde nalézt velké rozdíly v hodnotách různých ukazatelů.

Více

Závěrečná zpráva: Zážitkový vzdělávací program Odyssea Alfa stmelovací kurz pro 6. třídu

Závěrečná zpráva: Zážitkový vzdělávací program Odyssea Alfa stmelovací kurz pro 6. třídu Závěrečná zpráva: Zážitkový vzdělávací program Odyssea Alfa stmelovací kurz pro 6. třídu ZŠ Šestajovice, 23. 24. 9. 2011 Obsah Úvod.....2 Cíle kurzu..2 Časová organizace a obsah programových bloků.3 Postřehy

Více

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah Vlastivěda 4. ročník Časový Září Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Místo, kde žijeme Škola a život ve škole Naše škola Orientace ve školní budově, okolí školy Chování a

Více

Denní motýli Nové Paky

Denní motýli Nové Paky ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÁ PAKA, HUSITSKÁ 1695 ročníková práce Denní motýli Nové Paky a okolí Věra Tranová Vedoucí ročníkové práce: Mgr. Lukáš Rambousek Předmět: Přírodopis Školní rok: 2010 / 2011 1 Prohlašuji,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV Miniprojekt k tématu Sluneční soustava Účastníci projektu : Mgr. K. Průšová Motlík Martin 8.ročník Fulierová Kateřina 9.ročník Šarešová

Více

Horké. srdce. kanadské. na návštěvě ve srubu

Horké. srdce. kanadské. na návštěvě ve srubu na návštěvě ve srubu Horké kanadské 1 srdce Nezažili jsme snad nikdy na našich cestách za návštěvami srubů dobrodružnější cestu k domu. Hluboký les u rakouských hranic, nekončící cesta, úzký průsek. Pak

Více

Almanach žákovské a studentské poezie 2011

Almanach žákovské a studentské poezie 2011 Almanach žákovské a studentské poezie 2011 Básničky žáků 3. ročníku na téma kočka, pes Svatava Fučková Naše kočka Micinka je velmi dobrá maminka. A ta malá kočička, je zdravá a mrštná jako rybička. Micka

Více

Příloha č. 1: Interakce rodič-dítě

Příloha č. 1: Interakce rodič-dítě Příloha č. 1: Interakce rodič-dítě Příloha č. 2: Interakce s dítětem Příloha č. 3: Doplněný výčet znaků autorek L. Acredolo a S. Goodwyn (2009) pro znakování v každodenní rutině Jídlo Jídlo je nezbytné

Více

Kronika města Lanškrouna. Rok 2009

Kronika města Lanškrouna. Rok 2009 Kronika města Lanškrouna Rok 2009 Leden Už poosmadvacáté vyrazili turisté v sobotu na trasy pochodu Na Nový rok první krok, který pořádá lanškrounský odbor Klubu českých turistů. Tentokrát si jeho účastníci

Více

chovu Základy jsou ale stejné počtu či velikosti chovaného druhu Miska s vodou a příslušným krmením skořápku)

chovu Základy jsou ale stejné počtu či velikosti chovaného druhu Miska s vodou a příslušným krmením skořápku) Chov drobných hlodavců Podmínky chovu Každý druh vyžaduje individuální podmínky chovu Základy jsou ale stejné Jako základ je chovná nádoba, která je úměrná počtu či velikosti chovaného druhu Miska s vodou

Více

Přírodovědný klub ZŠ a MŠ Adamov. Vypracovala: Alžběta Mašijová 6.A Soňa Flachsová 9.A Kateřina Beránková 9.A Anna Kobylková 9.A

Přírodovědný klub ZŠ a MŠ Adamov. Vypracovala: Alžběta Mašijová 6.A Soňa Flachsová 9.A Kateřina Beránková 9.A Anna Kobylková 9.A Přírodovědný klub ZŠ a MŠ Adamov Vypracovala: Alžběta Mašijová 6.A Soňa Flachsová 9.A Kateřina Beránková 9.A Anna Kobylková 9.A Obsah: 1. Cíl 2. Úvod 3. Hlavní část Zásobování vodou Ochrana vod Studánky

Více

MASKOT. ÚVOD S pøíchodem jara se nám otevírá celý svìt, a proto tu máme i nový díl Maskotu.

MASKOT. ÚVOD S pøíchodem jara se nám otevírá celý svìt, a proto tu máme i nový díl Maskotu. ÚVOD S pøíchodem jara se nám otevírá celý svìt, a proto tu máme i nový díl Maskotu. OBSAH jaro...2 recept...3 jarní diy...4 etiketa...5 rozhovor s paní Novákovou...6 rozhovor s paní uèitelkou Nedorostovou...7

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 2804/2014

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 2804/2014 ZNALECKÝ POSUDEK č. 2804/2014 O ceně nemovitosti - obvyklá cena bytové jednotky č. 776/39 v objektu čp. 776/41, ulice Vršovická, obec Praha, včetně spoluvlastnického podílu na společných částech domu a

Více

2. kapitola. Šamanský pohled na svět

2. kapitola. Šamanský pohled na svět 2. kapitola Šamanský pohled na svět Mýty a legendy existujících šamanských kmenů nám mohou poskytnout vodítka k odpovědi na otázku, jak a kdy šamanismus vznikl, ale vždy musíme mít na paměti, že každý

Více

Česnek medvědí (Allium ursinum L.)

Česnek medvědí (Allium ursinum L.) Česnek medvědí (Allium ursinum L.) je druh jednoděložné rostliny z čeledi česnekovité. Lidově se této rostlině říká lenek. Botanická charakteristika: Vytrvalá, 20 40cm vysoká bylina s podzemní cibulí.

Více

SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 212 10. funkční období 212 Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Bahrajnského království o letecké dopravě

Více

Na titulní stránce práce žákyně z 5.B Veroniky Šefrnové, která získala 1.místo ve výtvarné soutěži Voda pro potraviny. Gratulujeme!!!

Na titulní stránce práce žákyně z 5.B Veroniky Šefrnové, která získala 1.místo ve výtvarné soutěži Voda pro potraviny. Gratulujeme!!! 1 6.číslo časopisu Školáček je věnováno nejen EKOABECEDĚ. Naše škola se účastní recyklohraní. Co to je? Recyklohraní je školní recyklační program pod záštitou MŠMT České republiky, jehož cílem je prohloubit

Více

Elektrárny Skupiny ČEZ

Elektrárny Skupiny ČEZ Elektrárny Skupiny ČEZ v České republice prof. Úsporný 2 Největší výrobce provozuje nejvíce elektráren patří mezi největší české firmy a řadí se do první desítky největších energetických firem v Evropě.

Více

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku?

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? Stránka č. 1 z 5 Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? 20. srpna 2008 6:00 Výstup na Veľký bok (1 727 m) v Nízkých Tatrách je fyzicky, časově i orientačně náročný. Pokud sem však zamíříte,

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

Jídelníček za Karla IV. Žáci 7. ročníku

Jídelníček za Karla IV. Žáci 7. ročníku Jídelníček za Karla IV. Žáci 7. ročníku Pohanková kaše 200 g pohanky 300 ml mléka (nebo 150 ml mléka a 150 ml vody) špetka soli trochu másla mletá skořice džem nebo marmeláda trošku máty na ozdobení Tomáš

Více

Pro měsíc října jsem vybrala velmi elegantní, na pohled jednoduchý svetřík z dílny finské autorky. Velký s malým

Pro měsíc října jsem vybrala velmi elegantní, na pohled jednoduchý svetřík z dílny finské autorky. Velký s malým Pro měsíc října jsem vybrala velmi elegantní, na pohled jednoduchý svetřík z dílny finské autorky. Velký s malým nakopírovala sem, tak se můţete inspirovat: Vzhledem k tomu, ţe se jedná o placený popis,

Více

ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ. Václav Havel

ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ. Václav Havel ČESKÁ LITERATURA II. POLOVINY 20. STOLETÍ Václav Havel 1936 2011 Interaktivní výukový materiál Česká literatura II. pol. 20. století V horních záložkách naleznete okruhy nejdůležitějších otázek, na které

Více

L. Černá. Takový pokoj by

L. Černá. Takový pokoj by Tajenka K. Gebharta 1 T 1 Poslední prac.den v týdnu? 2 D S 2 Podobné slovo ke slovu věrnost. 3 V 3 Kde žiji to je můj... 4 I 4 Roční období po podzimu? 5 N 5 Mužské jméno na I. 6 L 6 Opak hodně je? T.

Více

Proměna Mikulášského vrchu ve fotografii text a foto: Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši

Proměna Mikulášského vrchu ve fotografii text a foto: Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši Proměna Mikulášského vrchu ve fotografii text a foto: Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši 1 Revitalizace znamená znovuoživení. O jedno takové se nyní pokouší ašská radnice tím, že revitalizuje

Více

KRÁLOVSKÉ MĚSTO PÍSEK

KRÁLOVSKÉ MĚSTO PÍSEK Kampaň TADY ŽIJU KRÁLOVSKÉ MĚSTO PÍSEK Město Písek leží na úpatí Píseckých hor, na řece Otavě, asi 100 km jižně od Prahy a tvoří pomyslnou bránu do Jižních Čech. V Písku žije asi 30 tisíc obyvatel a je

Více

101 her na dětské oslavy

101 her na dětské oslavy 101 her na dětské oslavy Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Anna Bernhard a Silvia Schmitz 101 her na dětské oslavy e-kniha Copyright Albatros Media a.s.,

Více

ročník 4 2012/březen 11

ročník 4 2012/březen 11 ročník 4 2012/březen 11 Krása bez dobrého srdce je jako dům bez dveří, loď bez větru, pramen bez vody Italské přísloví, vybral Tomáš Řičica, fotil Víťa Graubner Tento projekt je financován z Evropského

Více

Názory obyvatel Nošovic na aktivity v Nošovicích

Názory obyvatel Nošovic na aktivity v Nošovicích Názory obyvatel Nošovic na aktivity v Nošovicích exkluzivní studie 1/2016, vypracoval: Tomáš Balcar Metodika Výzkum byl realizován exkluzivním kvantitativním výzkumem s použitím techniky face to face standardizovaných

Více

ZLIV ÚZEMÍ MĚSTSKÉ ZÁSTAVBY

ZLIV ÚZEMÍ MĚSTSKÉ ZÁSTAVBY - 21 - - 22 - ZLIV ÚZEMÍ MĚSTSKÉ ZÁSTAVBY Urbanistická struktura a rozvoj obce Císařský otisk z roku 1827 Letecký snímek ze současnosti (2008) URBANISTICKÉ REGULATIVY Uspořádání pozemků a doporučené regulativy

Více

STANOVISKO GENERÁLNÍ ADVOKÁTKY VERICI TRSTENJAK. přednesené dne 18. dubna 2012(1) Věc C-562/10. proti

STANOVISKO GENERÁLNÍ ADVOKÁTKY VERICI TRSTENJAK. přednesené dne 18. dubna 2012(1) Věc C-562/10. proti Systém ASPI - stav k 15.10.2012 do částky 123/2012 Sb. a 43/2012 Sb.m.s. 62010CC0562 - Komise proti Spolkové republice Německo - poslední stav textu STANOVISKO GENERÁLNÍ ADVOKÁTKY VERICI TRSTENJAK přednesené

Více

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2 Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků Jiří Glet květen 2016 jako 29.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) ISBN: epub: ISBN 978-80-88061-73-1 mobi: ISBN 978-80-88061-74-8

Více

Nezávislost s obytným automobilem

Nezávislost s obytným automobilem Nezávislost s obytným automobilem Concorde Liner 56 056-60_concorde.indd Odd1:56 15.12.2009 17:52:09 Luxusní salon PhDr. Libor Daněk PhDr. Libor Daněk je ředitelem velkoobchodu s reklamními předměty. Svůj

Více

Plavání v Prachaticích RECITAČNÍ SOUTĚŽ

Plavání v Prachaticích RECITAČNÍ SOUTĚŽ Plavání v Prachaticích Každou středu jsme jezdili do Prachatic na plavání. Nejdřív jsme se 2 hodiny učili ve škole a pak přijeli rodiče nějakých dětí, pak jsme jeli. Měli jsme moc hodnou plavčici. Šlo

Více

Karel Gebhart Byl jsem o prázdninách na dětském dnu. Soutěžil jsem tam. Hodně se mi to líbilo. Také jsem si hrál s kamarády.

Karel Gebhart Byl jsem o prázdninách na dětském dnu. Soutěžil jsem tam. Hodně se mi to líbilo. Také jsem si hrál s kamarády. Tak už nám začal nový školní rok, na který jsme se všichni určitě opět těšili. Budeme se spolu zase jedenkrát v měsíci setkávat. Čísel časopisu vyjde 10. Budeme přinášet různé zprávičky ať už ze tříd,

Více

Zrcadlo domova leden 2016

Zrcadlo domova leden 2016 Zrcadlo domova leden 2016 Ohlédnutí za měsícem prosincem: Měsíc prosinec je jako vždy plný nejrůznějších aktivit spojených s nekrásnějšími svátky v roce, a to jsou Vánoce. Užívali jsme si hezké atmosféry

Více

KATEDRA ŘÍZENÍ PODNIKU

KATEDRA ŘÍZENÍ PODNIKU Business model KATEDRA ŘÍZENÍ PODNIKU Jak najít podnikatelský nápad, jak založit podnik Zkuste franchisu Podstatou franšízinku je obchodní model, při kterém vlastník knowhow na výrobu nebo poskytování

Více

FAIRTRADOVÁ KUCHAŘKA

FAIRTRADOVÁ KUCHAŘKA FAIRTRADOVÁ KUCHAŘKA Fair trade je způsob obchodu, který zaručuje pracovníkům z rozvojových zemí spravedlivou odměnu za jejich práci. Pěstitelé a řemeslníci v rámci fair trade dostávají takovou výkupní

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2015. CHORVATSKO Makarska. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2015. CHORVATSKO Makarska. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2015 CHORVATSKO Makarska Medjugorje celodenní výlet Medjugorje je malé město v Bosně a Hercegovině asi 20 km od hranic s Chorvatskem. Jedná se o nejvýznamnější poutní místo současnosti.

Více

Zámecké listy. Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 44. prosinec 2013. Prosinec

Zámecké listy. Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 44. prosinec 2013. Prosinec Domov Pod Lipami Smečno poskytovatel sociálních služeb Číslo 44. prosinec 2013 Zámecké listy Prosinec je podle gregoriánského kalendáře dvanáctý a poslední měsíc v roce. Má 31 dní. Prosinec začíná stejným

Více

Pavlovský občasník 2008

Pavlovský občasník 2008 Pavlovský občasník 2008 SLOVO STAROSTY Vážení spoluobčané, končí rok 2008, který byl rokem velkých změn a to nejen na politické scéně. Krize v USA zasáhla i Evropu, denně slyšíme nebo čteme, kde se propouští.

Více

Emise. Emise. 1 of 13 12.02.2013 4:38. Emise CO

Emise. Emise. 1 of 13 12.02.2013 4:38. Emise CO Emise Měrné emise základních znečišťujících látek. Ukazatel vyjadřuje množství znečišťujících látek vystupujících ze zdrojů znečišťování ovzduší za určité časové období, připadající na jednotku plochy

Více

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz www.diatips.cz O B S A H Znáte sladidlo xylitol?... 3 Ořechové cukroví pracny nebo plněné ořechy... 4 Marokánky... 4 Ořechová mimina... 5 Rohlíčky z kokosu... 5 Jablkový dezert s xylitolem... 6 Oplatkový

Více

Redakce 013. Zpravodaj Základní školy Brankovice. Vyšlo: 28. února dvouměsíčník číslo 1 /2013. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda.

Redakce 013. Zpravodaj Základní školy Brankovice. Vyšlo: 28. února dvouměsíčník číslo 1 /2013. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Redakce 013 Zpravodaj Základní školy Brankovice Vyšlo: 28. února dvouměsíčník číslo 1 /2013 Pranostiky Leden V lednu moc sněhu, v červnu moc sena. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Můžeš-li

Více

Sociální služby jsou financovány z dotací KÚ Ústí nad Labem a Komunitního plánu města Most od října do prosince 2015

Sociální služby jsou financovány z dotací KÚ Ústí nad Labem a Komunitního plánu města Most od října do prosince 2015 Měsíčník Obrnického centra sociálních služeb, příspěvkové organizace ROČNÍK II. ČÍSLO 12. PROSINEC 2015 Sociální služby jsou financovány z dotací KÚ Ústí nad Labem a Komunitního plánu města Most od října

Více

Výroční zpráva. občanského sdružení. Hilbertinum, o. s. Společnost Kamila Hilberta. za rok 2008

Výroční zpráva. občanského sdružení. Hilbertinum, o. s. Společnost Kamila Hilberta. za rok 2008 Výroční zpráva občanského sdružení Hilbertinum, o. s. Společnost Kamila Hilberta za rok 2008 Občanské sdružení Hilbertinum, o. s. Společnost Kamila Hilberta Noskov 21, pošta Mladá Voţice 391 43 IČ: 27037690,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2004. Pionýrská skupina desátníka Stanislava Roubala

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2004. Pionýrská skupina desátníka Stanislava Roubala VÝROČNÍ ZPRÁVA 2004 Pionýrská skupina desátníka Stanislava Roubala MOTTO: Dětství má nárok na zvláštní péči a pomoc (Všeobecná deklarace lidských práv, schváleno Organizací spojených národů) Pionýrská

Více

VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ

VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ Velikonoce jsou nejdůležitějšími křesťanskými svátky a zároveň oslavou probouzející se jarní přírody a nového života. A tak jsme si vyzdobili celou třídu, abychom probudili

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2008/2009 číslo: 14

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2008/2009 číslo: 14 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2008/2009 číslo: 14 Obsah: Slovo ředitele školy, hrajeme si s pohádkou, Divadelní představení, dětská tvorba, vyhodnocení sběru Březen

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV. území ČR

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV. území ČR ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV Miniprojekt k tématu Geologický vývoj a stavba území ČR Účastníci projektu : Klub II. stupně Mgr. K. Průšová Klub I. stupně Mgr. K. Vaclíková

Více

700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV.

700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV. 700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV. Karel IV. Pán světa Zdeněk Ležák Byl jsem předurčen k tomu, abych vládl celému světu. JÁ jsem imperátor. JÁ jsem císař KAREL IV. Ve 3 letech mě vzali matce, v 15 jsem stál

Více

Fontánka Raindrop Drinking

Fontánka Raindrop Drinking Fontánka Raindrop Drinking Důležité bezpečnostní pokyny Pokyny pro případ vzniku ohně, zásahu proudem nebo zranění osob Upozornění: Pro předcházení zraněním je třeba dodrţovat základní bezpečnostní opatření,

Více

OTYLKA TUÈÒÁK HUMBOLDTÙV

OTYLKA TUÈÒÁK HUMBOLDTÙV OTYLKA TUÈÒÁK HUMBOLDTÙV Tuèòáci jsou stále pøipravení na to, vyjít si do spoleènosti. Kdyby mìli zájem, jistì by mohli navštívit i ples v opeøe. Proè by taky ne, když neustále nosí frak! A to nejen samci,

Více

ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA

ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA ŠKOLÁČEK LEDEN 3.ČÍSLO 2015/16 OBHÁJILI JSME TITUL EKOŠKOLA Nejdůležitější body: Nechtěl bych tam žít V pubertě České obyčeje Nechceme války ani terorismus Anketa : Moje nejoblíbenější kniha 11. prosince

Více

Relacje czeskich uczniów z pobytu w Łukowicy 28.10.2011. Zmieniony 14.11.2011.

Relacje czeskich uczniów z pobytu w Łukowicy 28.10.2011. Zmieniony 14.11.2011. Relacje czeskich uczniów z pobytu w Łukowicy 28.10.2011. Zmieniony 14.11.2011. Relacje czeskich uczniów z pobytu w Łukowicy Program Comenius - návštìva v Lukavici Den 1. Cesta ze Dvora Králové n.. L. do

Více

Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace VZDĚLÁVACÍ KONCEPCE ZŠ V souladu se vzdělávací koncepcí je vyučováno v 5. ročníku podle učebních osnov Základní škola, které

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

OBSAH. - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku

OBSAH. - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku 1/2015 OBSAH - Čínská báseň - Týden prvňáčků - Můžete si přečíst - Tvorba dětí ZŠ Krestova - Jak vyrobit krabičku Čínská báseň beseda pro žáky 8. tříd Jako každý rok, tak i letos v knihovně proběhla beseda,

Více

Z kroniky Prvního rybářského klubu v Praze, odbočky Zbraslav

Z kroniky Prvního rybářského klubu v Praze, odbočky Zbraslav Z kroniky Prvního rybářského klubu v Praze, odbočky Zbraslav Vážení přátelé Petrova cechu, Historie organizace rybářů na Zbraslavi je velmi hezky a podrobně popsána na těchto www stránkách v rubrice Informace

Více

Receptář jednoduchých základních pokrmů a pečiva

Receptář jednoduchých základních pokrmů a pečiva Receptář jednoduchých základních pokrmů a pečiva Chléb bezlepkový snadno plesniví. Pokud připravujeme chléb doma nebo v zařízení, je vhodné péci chléb tak každé dva dny nový. Buďto pečeme v troubě, většinou

Více

BOBR NEBO ONDATRA? Motto: Vydejme se na místa, kam bychom se možná jinak nikdy nepodívali

BOBR NEBO ONDATRA? Motto: Vydejme se na místa, kam bychom se možná jinak nikdy nepodívali BOBR NEBO ONDATRA? Motto: Vydejme se na místa, kam bychom se možná jinak nikdy nepodívali POPRÁZDNINOVÁ PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ PRO OBYVATELE I NÁVŠTĚVNÍKY MĚLNÍKA VŠECH VĚKOVÝCH KATEGORIÍ! Stačí vyplnit tento

Více

CHYTRÝ PÍSEK. Všechny projekty z knihy můžete vytvořit z běžného či barevného chytrého písku.

CHYTRÝ PÍSEK. Všechny projekty z knihy můžete vytvořit z běžného či barevného chytrého písku. CHYTRÝ PÍSEK Seznamte se s báječnými schopnostmi chytrého písku! Stačí pár základních pomuº cek, některý z chytrých pískuº, trocha vlastní fantazie a muº žete se pustit do realizace námětuº z této publikace.

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

TROJITÝ COKOLÁDOVÝ MOUCNÍK. Tip. postup. PRísady

TROJITÝ COKOLÁDOVÝ MOUCNÍK. Tip. postup. PRísady TROJITÝ COKOLÁDOVÝ MOUCNÍK Tohle je tak luxusní pochoutka, že lepší neznám. Osobně si nedokážu život bez čokolády vůbec představit, tak honem do toho! 2 lžíce másla a trochu na vymazání 40 g hořké čokolády,

Více

Znalecký posudek č. 6791/140-2013

Znalecký posudek č. 6791/140-2013 Znalecký posudek č. 6791/140-2013 O obvyklé ceně rodinného domu č.p. 37, Všejany, ul. V Luhu, včetně příslušenství a pozemků, stp.č. 103, pp.č. 308/3, katastrální území Všejany, obec Všejany, okres Mladá

Více

Číslo: 1 Rok: 2010/11 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV

Číslo: 1 Rok: 2010/11 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV Číslo: 1 Rok: 2010/11 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV JAVOR 1. část Modrá barva ve znaku Voděrad je podle potoku Javor. Javor se nachází na jihozápadě od Voděrad a těsně

Více

Od pramene Labe až k ústí Vltavy

Od pramene Labe až k ústí Vltavy Od pramene až k ústí Vltavy Hamburg Wittenberge Havel Berlin Magdeburg Wittenberg Dessau Schwarze Elster Mulde Saale Dresden Ohře Mělník Praha Hradec Králové Vltava Teplice Vltava Děčín Děčín Pramen Elbquelle

Více

Místa ztracená v čase

Místa ztracená v čase Místa ztracená v čase Karolína Červeňanská Úvod Díky lidské nezodpovědnosti a nerozvážnosti jsou kolem nás stavby, které pomalu chátrají a mizí z paměti. Ovšem na druhou stranu dávají možnost přírodě vzít

Více

Pražský hrad - Daniel Křišík

Pražský hrad - Daniel Křišík Pražský hrad - Daniel Křišík V létě jsem byl s rodiči na Pražském hradě.na hrad jsme dorazili před dvanáctou hodinou,kdy se koná slavnostní výměna stráží.vojáci měli vše perfektně nacvičené,nikdy jsem

Více

S t ř í p k y z Trstěnic a Horní Vsi prosinec 2014 MK ČR E 20557

S t ř í p k y z Trstěnic a Horní Vsi prosinec 2014 MK ČR E 20557 S t ř í p k y z Trstěnic a Horní Vsi prosinec 2014 MK ČR E 20557 TJ ROZVOJ TRSTĚNICE 353 01 Mariánské Lázně, Trstěnice 124 Ohlédnutí Tělovýchovné jednoty za rokem 2014 Vážení občané, Naše obec, Tělovýchovná

Více