Jiří a Daniel Hendrichovi

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jiří a Daniel Hendrichovi"

Transkript

1 Jiří a Daniel Hendrichovi Jak jsme již avizovali v páteční tiskové zprávě, budete se nyní moci na stránkách Rally Krkonoše setkávat s rozhovory představujícími posádky startující v trutnovském závodě. Jako první nás se svými pocity a minulostí seznámí otec a syn Hendrichovi, kteří se v letošním roce stali absolutními vítězi soutěže v rámci Poháru ČR v rally. Závodí spolu již téměř dvě desetiletí jako jedna ze vzácných rodinných posádek složených z otce a syna a společně dosáhli na dva tituly mistrů republiky v Poháru ČR v rally (dříve Českomoravském poháru v rally). Co nám o sobě pověděli? To se dočtete v následujících řádcích! 1. Jak jste se dostal k rally a která soutěž byla Vaše první? Jiří: Když jsem ze zdravotních důvodů přestal hrát aktivně házenou, hledal jsem jinou náplň volného času. Láska k řízení všeho, co mělo alespoň dvě kola, určila mojí další cestu. Začal jsem jezdit mototuristické soutěže, později branně orientační automobilové soutěže a logický posun byl automobilové soutěže. Z rodinné Škody 120, která byla odkoupena jako vyřazená z autopůjčovny Pragocaru, byla připravena soutěžní verze a mojí první rally byla v roce 1984 Rallye Plzeň. Daniel: Nejprve jsem jezdil s tátou jakou součást doprovodu a v roce 1993 jsem na poslední soutěži sezóny Rally Příbram dostal šanci sednout vedle. A tuto šanci jsem už nepustil. 2. Proč zrovna tato disciplína a ne jiná? J: Částečně jsem odpověděl už v minulé otázce, bylo to logické vyústění a přechod z orientačních soutěží do rally. Ostatně rally je královská motoristická disciplína, tak proč hledat něco méně náročné? D: Je to bez diskuzí královská disciplína motoristického sportu, na limitu v přírodních podmínkách, na různém a mnohdy se střídajícím povrchu, za každého počasí. Okruhy jsou proti tomu příliš sterilní. 3. Můžete sám sebe charakterizovat jako jezdce/spolujezdce? J: Styl jízdy jezdce je ovlivněn mnoha faktory. Mezi ty hlavní patří věk, psychologický profil jezdce a materiální zázemí. Já patřím mezi ty klidnější, vyrovnanější jezdce, kteří právě pro vyšší věk a skromné materiální zázemí dávají přednost hledání ideální stopy, čistým průjezdům a citu k autu a pneumatikám. My například máme jednu sadu pneumatik na celou sezónu, a tak nějaké parádičky pro diváky nebo gumování před zatáčkou nemáme rádi. Moje motto je: Každý jezdec jede tak rychle, na kolik má peníze. Myslím, že je to hodně velká pravda. D: Je těžké posuzovat sám sebe. Každopádně za každých okolností bezchybný, s citem pro diktát. Tátovi maximálně věřím, je skvělý pilot. Jako posádka jsme skvěle sehraní, což v rally znamená strašně moc.

2 4. Kolik jste vystřídal vozů a který byl Vás nejoblíbenější? Oba: V letech to byl Opel Corsa GSi, poté přišla Mazda 323 GTX/GTR ( ), mezi roky Subaru Impreza GT 555, Mitsubishi Lancer EVO 6 a od roku 2009 jezdíme s Mitsubishi Lancer EVO 7. J: Nevím jak to počítat, ale u mě to bylo šest vozidel, ale osm modifikací. K výše jmenovaným přidám ještě Škodu 120/130. Škodu a Mazdu jsme v průběhu let inovovali na novější model. Nejoblíbenější vůz je ten, se kterým v danou chvíli jezdím D: Měli jsme rádi Mazdu, Subaru bylo a je srdeční záležitost, EVO 6 byla velice rychlá a spolehlivá, jednoznačně nejlepší je současná EVO Se kterým svým spolujezdcem/jezdcem jste si nejlépe rozuměli? J: Moc jsem jich neměl: Novák, Bartoš, Řepka, Máša a Dan. Nejvíce jsme si rozuměli v těch úplných začátcích s Víťou Novákem, který se mnou přešel z BOASek do rally. Měli jsme malé děti, bydleli v jednom domě a byli kamarádi. Vše jsme řešili ve sklepě nebo kočárkárně paneláku. Ale v rally jsme spolu byli jenom jednu sezónu. No a později v rally (ono to už bude za chvíli dvacet let), je mým nejlepším spolujezdcem Dan, můj syn. Patříme k sobě a v autě je to pochopitelně znát. Víme přesně, co kdo v dané chvíli udělá, co si myslí, mluvíme o tom, jak by na situaci reagoval ten druhý a vše se lépe řeší. Vážím si jeho odvahy, spolehlivosti a touze zlepšovat se. Ale je to syn a mám o něj někdy strach. D: Těch společných 18 sezón a přes 120 rally hovoří za vše. 6. Co považujete za svůj největší úspěch? J: Pro mě je největší úspěch už jenom to, že jezdíme, máme dobrou techniku, výborného inženýra mechanika a podporu celé rodiny. Průběžné výsledky soutěží na internetu sleduje pravidelně např. i moje maminka ve svých 89 letech. No není to krásné? K tomu samozřejmě patří i radost z dílčích úspěchů na soutěžích, nebo v celoročním hodnocení. Máme radost z každého dobrého výkonu, pořád se porovnáváme s jezdci rallysprintu, ale víme, že naše materiální zázemí nám posun výše nedovoluje. D: Pro mě je to ještě absolutní vítězství v ČMPR 2003, respektive v K4 Poháru 2010.

3 7. Jaká byla Vaše nejtěžší havárie? J: Jsem moc rád, že jich moc nebylo. Jednoznačně největší však byla v roce 1989 při Rally Pačejov na RZ v Nalžovských horách. Po mé chybě v odbočení přes horizont jsme šli třikrát přes střechu a naše havárie byla později uváděna na Eurosportu v pořadu o motoristických karambolech. Malý syn jednoho mého kamaráda místo sledování Večerníčka na dobrou noc říkal: tati, pusť mi strejdu Jirku, jak se kutálí. Tak měl Večerníčka na videu od nás. D: Táta nechybuje, společně jsme měli jen dvě nehody a vždy po technické závadě s Mazdou jsme v Třebíči 1995 po defektu trefili kamenný patník a na Rally Prachatice 2006 jsme s EVO 6 po poruše brzd ošklivě atakovali příkop. Naštěstí se to povedlo tátovi pomocí ruční brzdy poslat napřed zadkem. 8. Co Vás při rally naposledy rozesmálo? J: My se s Danem nasmějeme hodně, máme takový svůj humor a styl, ale to nejde publikovat. D: Přesně tak. Snažíme se smát pořád, naposledy to bylo po vítězství u Vás v Krkonoších. 9. Věnujete se nějak fyzické přípravě? J: Pro laiky to vypadá, že se vlastně jenom vezeme v autě, tak jaká pak fyzická příprava? Ale opak je pravdou. Bez fyzické přípravy by absolvování soutěže již asi nešlo. Denně cvičím a s oběma syny jednou týdně hrajeme tenis a malou kopanou. D: Snažíme se udržovat přiměřeně k věku. Hlídáme si kila, snažíme se žít zdravě a často sportujeme.

4 10. Máte oblíbenou soutěž a proč? J: Já posuzuji soutěže podle dvou hlavních kritérií. Prvním je technická obtížnost, kvalita a zabezpečení rychlostních zkoušek a druhým je přátelský přístup k soutěžícím a atmosféra v pořadatelském týmu. Když se podaří obě tato kritéria pořadatelům spojit, soutěž se pro nás stává oblíbenou. A přesně takovou soutěží je i Rally Krkonoše. D: Vždy jsme preferovali soutěže, které byly dělané v takové té lidské a přátelské atmosféře, byť byly třeba skromnější a méně okázalé. To byly třeba Blovice, Prachatice, fandíme Pačejovským a rádi jezdíme do Hrádku. No a poslední roky bezesporu nejraději k Vám do Trutnova. Škoda jen, že ubývá kilometrů RZ. Chybí tady alternativa něco mezi sprintem a velkým mistrákem, tak, jak se například ještě nedávno jezdil pohár. 11. Máte v rally nějaký vzor? J: Ne, nikdy jsem neměl. Ale obdivuji klidné, inteligentní jezdce typu Loeba, kteří se řídí pravidlem, že rally končí až na cílové rampě. D: Já vysloveně vzor asi také ne, ale oblíbené piloty ano. To jsou např. Ari Vatanen a Carlos Sainz jako dvě legendy z doby, kdy jsem začal aktivně sledovat rally. Určitě taky oba, bohužel již zesnulí, piloti Subaru Colin McRae a Richards Burns. Z těch stále aktivních bezesporu Petter Solberg. 12. Koho byste označil jako nejtěžšího soupeře ve své kariéře? J: Čas a peníze. D: A vážíme si každého soupeře, v každé sezóně, na každé rally.

5 13. Jaké máte plány do budoucna? J: Při mém věku je to otázka spíš pouze pro Dana. D: Teď aktuálně se co nejrychleji uzdravit a vrátit se zpět do boje o vítězství v K4 Poháru. 14. Jaký je Váš soutěžácký sen? J: Aby ten sen nikdy neskončil D: Abychom měli s tátou možnost zasoutěžit si v opravdu špičkovém autě, se správným benzínem a na nových gumách. A hlavně aby to naše společné blbnutí nikdy neskončilo. 15. Neuvažovali jste někdy o výměně rolí ve Vaší posádce? J: Já obdivuji Dana, vlastně všechny dobré spolujezdce. Nikdy bych si na jejich místo nesednul. D: Určitě ne, moje heslo je: lepší být špičkový spolujezdec, než průměrný jezdec. Sám jsem si volant pár let taky zkusil a vím, že táta je o hodně lepší pilot. Hlavně na náročných rychlostkách nebo za mokra. Navíc jak už jsem říkal, on nechybuje.

6 16. Jaké to je, když spolu jezdí otec a syn? J: Jako vše to má své klady a zápory. Klady převažují a asi proto už spolu tak dlouho jezdíme. Jsou to krásné chvíle, které si moc otců se syny neužijí. D: Tak především je to mimořádná záležitost a to nejen u nás, ale myslím, že i ve světě. Ojediněle se toto složení objeví (třeba kdysi Milan Liška se synem, nebo Dan Landa s tátou), ale nikdy ne stabilně a tak dlouho. Jsou situace, kdy je důležité umět odfiltrovat některé rodinné záležitosti či dílčí neshody, ale s přibývajícím věkem takových momentů ubývá. Na druhou stranu je skvělé, když si táta se synem dovedou spoustu let užívat společný koníček. To jsou chvíle, které nám už nikdo nevezme a my si je náležitě užíváme. A oba dva víme, že se na sebe můžeme 100% spolehnout, což je v rally obrovsky důležité. 17. Veselá historka na závěr J: To je historka, která je však aktuální snad při každé rally. Při trénování se snažíme dodržovat pravidla silničního provozu a máme na trénování na rozdíl od většiny ostatních vždy naprosto nenápadné, obyčejné auto a tak někdy ostatní ani neví, že také trénujeme. No a jednou při trénování na Rally Příbram jsme pomalu projeli obcí, následovala dlouhá rovina a odbočení vpravo přes hranu na polní cestu mezi pole dozrávající kukuřice. Na rovině se přes nás přehnala jiná trénující posádka s patřičnou gestikulací. V dálce, na konci roviny nám bylo jasné, že asi nebude dobře. Auto zmizelo za hranou s odbočením vpravo a vznesl se obrovský oblak prachu. Po chvíli jsme dojeli, odbočili a tam stálo v kukuřici tréninkové auto takřka bez podvozku, spolujezdkyně u dveří se držela v místech, kde by za normální situace mělo bušit srdce, jezdec se opíral o kouřící předek vozu jako by se nic nedělo a hledal zmateně po kapsách cigaretu. Zastavili jsme, zda nechtějí pomoc. Jezdec na nás zavolal: Ne kluci, dobrý, já si jenom zakouřím a jedeme dál. Zbytek odtrénovali na odtahovce. D: Veselých historek za ty roky je moc a moc. Navážu tak trochu na tu předchozí otázku. Spoustu vtipných situací přináší právě to naše letité spojení táta syn. Dlouhou dobu nás považovali za bratry, tak nás většinou i představovali. Bylo občas nemožné vysvětlit, že náš vztah je rodičovský, většinou nám nevěřili. Naposledy třeba Vláďa Berger, ten tomu nevěří ještě dnes. Děkujeme oběma za rozhovor a do další kariéry přejeme hodně úspěchů a štěstí!

Citroën míří za oběma tituly

Citroën míří za oběma tituly Tisková zpráva 30. 9. 2012, Paříž Rally Francie (4. 7. října 2012) Citroën míří za oběma tituly Už potřetí přivítá Citroën Total World Rally Team ohromná podpora domácích fanoušků v Alsasku a Vosges při

Více

které je třeba si položit před zakoupením levného CAD programu

které je třeba si položit před zakoupením levného CAD programu Otázek které je třeba si položit před zakoupením levného CAD programu 5 otázek, které je třeba si položit před zakoupením levného CAD programu 1 Má daný CAD program konzistentní příkazový slovník 2 Podporuje

Více

ŠKOLNÍ ČASOPIS 2013 2014 JARO JE TADY REDAKCE

ŠKOLNÍ ČASOPIS 2013 2014 JARO JE TADY REDAKCE ŠKOLNÍ ČASOPIS 2013 2014 JARO JE TADY REDAKCE Když se zima už nachýlí, někdy v druhé polovině února či počátkem března, když jednou zrána uslyšíte nesměle zahvízdat kosa JARO JE TADY. Ilustrace k textu

Více

2002, str. 252. 1 Jírová, H.: Situace na trhu práce v České republice. Transformace české ekonomiky. Praha, LINDE,

2002, str. 252. 1 Jírová, H.: Situace na trhu práce v České republice. Transformace české ekonomiky. Praha, LINDE, Úkolem diplomové práce, jejíž téma je Politika zaměstnanosti (srovnání podmínek v ČR a EU), je na základě vyhodnocení postupného vývoje nezaměstnanosti v České republice od roku 1990 analyzovat jednotlivé

Více

Základní škola a Mateřská škola Nová Bystřice Hradecká 390, 378 33 Nová Bystřice. Absolventská práce JEZDECKÉ STYLY

Základní škola a Mateřská škola Nová Bystřice Hradecká 390, 378 33 Nová Bystřice. Absolventská práce JEZDECKÉ STYLY Základní škola a Mateřská škola Nová Bystřice Hradecká 390, 378 33 Nová Bystřice Absolventská práce JEZDECKÉ STYLY Marek Martínek 9.B Vedoucí práce: Mgr. Václav Zajíc Školní rok 2013/14 Prohlášení Prohlašuji,

Více

ptát, jestli nebyl zpracován

ptát, jestli nebyl zpracován Jako duchovní praktikující ptát, jestli nebyl zpracován Když pak jdou domů, bychom měli mít tento koncept, měli bychom hledat své vlastní Já, Boha uvnitř, přirozenost Buddhy, místo tohoto druhu triviální

Více

Výroba Hofmanových bočních louček pomocí hoblovky. Napsal uživatel Milan Čáp Čtvrtek, 30 Duben 2009 17:47

Výroba Hofmanových bočních louček pomocí hoblovky. Napsal uživatel Milan Čáp Čtvrtek, 30 Duben 2009 17:47 Zveřejňujeme příspěvek, který byl před časem publikován ve Včelařských novinách. Tento elektronický včelařský web je již delší dobu mimo provoz, proto návod na výrobu bočních louček Hoffmanova typu dnes

Více

Kdy (ne)testovat web oční kamerou

Kdy (ne)testovat web oční kamerou Kdy (ne)testovat web oční kamerou VYDÁNO DNE: 8. 6. 2010 Propracované moderní technické zařízení a úžasně vypadající výstupy to jsou, dle mého názoru, dva nejčastější důvody, proč se firmy rozhodnou do

Více

1.2.5 Reálná čísla I. Předpoklady: 010204

1.2.5 Reálná čísla I. Předpoklady: 010204 .2.5 Reálná čísla I Předpoklady: 00204 Značíme R. Reálná čísla jsou čísla, kterými se vyjadřují délky úseček, čísla jim opačná a 0. Každé reálné číslo je na číselné ose znázorněno právě jedním bodem. Každý

Více

2.2.10 Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I

2.2.10 Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I Předpoklady: 0, 06 Pedagogická poznámka: Řešení slovních úloh představuje pro značnou část studentů nejobtížnější část matematiky Důvod je jednoduchý Po celou

Více

Těhotenský test pro zrakově postižené Tereza Hyková

Těhotenský test pro zrakově postižené Tereza Hyková Těhotenský test pro zrakově postižené Tereza Hyková hykovter@fel.cvut.cz Zadání Cílem projektu je nalézt řešení, které by umožnilo nevidomým dívkám a ženám interpretovat výsledek těhotenského testu v soukromí

Více

Kočí, R.: Účelové pozemní komunikace a jejich právní ochrana Leges Praha, 2011

Kočí, R.: Účelové pozemní komunikace a jejich právní ochrana Leges Praha, 2011 Kočí, R.: Účelové pozemní komunikace a jejich právní ochrana Leges Praha, 2011 Účelové komunikace jsou důležitou a rozsáhlou částí sítě pozemních komunikací v České republice. Na rozdíl od ostatních kategorií

Více

Rozhodněte se, co budete dál dělat

Rozhodněte se, co budete dál dělat KAPITOLA 3 Rozhodněte se, co budete dál dělat Jako zakladatel firmy se snažíte přijít na to, čím strávíte dalších pár let svého života. Váš startup chcete pomocí lean metod budovat především proto, abyste

Více

I nohy si chtějí hrát! (cvičení nejen pro děti)

I nohy si chtějí hrát! (cvičení nejen pro děti) I nohy si chtějí hrát! (cvičení nejen pro děti) Máte doma děti a nevíte, čím je motivovat, přitáhnout ke cvičení a zapojit některé aktivity do jejich dne? Mám pro vás sadu cvičení, které se dají velmi

Více

*** Co Vás přivedlo k tomu založit v České republice občanské sdružení?

*** Co Vás přivedlo k tomu založit v České republice občanské sdružení? březen 2009 Kvůli permanentní nejistotě s vízy nemůže být mongolská komunita v ČR stabilní a rozvíjet se. Rozhovor s Ariunjurgal Dashnyam, ředitelkou Česko-mongolské společnosti Abstrakt: Tereza Rejšková

Více

Pokud se vám tyto otázky zdají jednoduché a nemáte problém je správně zodpovědět, budete mít velkou šanci v této hře zvítězit.

Pokud se vám tyto otázky zdají jednoduché a nemáte problém je správně zodpovědět, budete mít velkou šanci v této hře zvítězit. Pro 2 až 6 hráčů od 10 let Určitě víte, kde leží Sněžka, Snad také víte, kde pramení Vltava, kde leží Pravčická brána, Černé jezero nebo Prachovské skály. Ale co třeba Nesyt, jeskyně Šipka, Pokličky nebo

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Jezdecká stáj Statenice,o.s. www.jsstatenice.cz

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Jezdecká stáj Statenice,o.s. www.jsstatenice.cz 2 0 1 2 VÝROČNÍ ZPRÁVA Jezdecká stáj Statenice,o.s. Služby realizované občanským sdružením nemají výdělečný charakter. Cílem sdružení je poskytovat služby mající charakter sociální aktivizace či rekreačního

Více

Pražský Pohár 15.6.2014

Pražský Pohár 15.6.2014 Pražský Pohár 15.6.2014 Soutěž SAMC- cvičení jednotlivců podle lektora, cena diváka pódiových skladeb!! Republiková otevřená soutěž jednotlivců je určena všem začátečníkům a hlavně dětem které cvičí komerční

Více

Rally Camp POŘADATEL PRO KOHO JE RALLY CAMP URČEN MÍSTO KONÁNÍ TERMÍNY. 02. 03. dubna 20. 21. srpna 05. 06. listopadu

Rally Camp POŘADATEL PRO KOHO JE RALLY CAMP URČEN MÍSTO KONÁNÍ TERMÍNY. 02. 03. dubna 20. 21. srpna 05. 06. listopadu Rally Camp POŘADATEL Pořadatelem Rally campu je Středisko automobilového sportu Zlín (SAS Zlín) při Rallye AK v AČR s více než 20ti letou tradicí navazující na 45. letou činnost v automobilovém sportu,

Více

The University of Plymouth

The University of Plymouth The University of Plymouth Jmenuji se Lukáš Widomski, je mi 19 let a tento rok jsem udělal maturitu na SPŠ EI Kratochvílova 7. Označil bych se jako průměrný, cílevědomý student, který vzal osud do svých

Více

Obsah. Trocha právničiny

Obsah. Trocha právničiny Trocha právničiny - Pokud se vám můj ebook líbí, řekněte o tom svým známým. Pošlete jim odkaz na webovou stránku, kde si jej mohou zakoupit. Ebook je mým duševním vlastnictvím a jeho tvorba mě stála spoustu

Více

Mistrovství České republiky juniorů 2012, 23. ledna 2012

Mistrovství České republiky juniorů 2012, 23. ledna 2012 Mistrovství České republiky juniorů 2012, 23. ledna 2012 Od 3. do 5. února 2012 se v Brně uskutečnilo Mistrovství ČR juniorů, na kterém nechyběla výprava Juniorské školy squashe. Níže si můžete přečíst,

Více

Hodně svátků Gábiny Kratochvílové

Hodně svátků Gábiny Kratochvílové JAK SLAVÍ VÁNOCE IVANA GOTTOVÁ, GABRIELA KRATOCHVÍLOVÁ A PETR VÁGNER? Tváře známé z televizní obrazovky FTV Prima se sešly při bohulibé činnosti nafotily kalendář, z jehož prodeje se podpoří SOS dětské

Více

XTC Holešov 15. 1. 2011. A je tu sobota

XTC Holešov 15. 1. 2011. A je tu sobota XTC Holešov 15. 1. 2011 Jako již vždy závod v Holešově pro náš klub začíná již v pátek večer kdy v různě obměněné sestavě vyrážíme pomoci Martinu Kořínkovi se stavbou tratě. Ne jinak tomu bylo i tentokráte.

Více

Systém pro broušení skla

Systém pro broušení skla Systém pro broušení skla O společnosti Mirka Společnost KWH Mirka je finský rodinný podnik a je světovým lídrem technologických inovací v oblasti brusiva a broušení. Nabízíme kompletní škálu technicky

Více

Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace. Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz. Metodika

Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace. Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz. Metodika Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz Metodika k použití počítačové prezentace A Z kvíz Mgr. Martin MOTYČKA 2013 1 Metodika

Více

6. DIDAKTICKÁ JEDNOTKA PREVENCE KONFLIKTŮ, KOMUNIKACE

6. DIDAKTICKÁ JEDNOTKA PREVENCE KONFLIKTŮ, KOMUNIKACE 6. DIDAKTICKÁ JEDNOTKA PREVENCE KONFLIKTŮ, KOMUNIKACE Úvod Pro bezproblémové vztahy ve školním prostředí je třeba znát dynamiku interakcí a pravidla komunikace. Je nutné, aby všichni měli možnost se svobodně

Více

Metoda Lokální multiplikátor LM3. Lokální multiplikátor obecně. Ing. Stanislav Kutáček. červen 2010

Metoda Lokální multiplikátor LM3. Lokální multiplikátor obecně. Ing. Stanislav Kutáček. červen 2010 Metoda Lokální multiplikátor LM3 Ing. Stanislav Kutáček červen 2010 Lokální multiplikátor obecně Lokální multiplikátor 1, vyvinutý v londýnské New Economics Foundation (NEF), 2 pomáhá popsat míru lokalizace

Více

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU CÍL STANDARDU 1) Tento standard vychází ze zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (dále jen Zákon ) a z vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou

Více

Jak jednat. se stavebním úřadem. Michal Lalík. e s. stavebnímu zákonu z praxe

Jak jednat. se stavebním úřadem. Michal Lalík. e s. stavebnímu zákonu z praxe Jak jednat se stavebním úřadem 148 Michal Lalík ne nejčastější ejčastějš jč tějš ší otázky ot ázk y a odpovědi odpově ědi ě di ke e s stavebnímu zákonu z praxe o éh ěn zd te kt u je o ro js P a o Ukazka

Více

( x ) 2 ( ) 2.5.4 Další úlohy s kvadratickými funkcemi. Předpoklady: 2501, 2502

( x ) 2 ( ) 2.5.4 Další úlohy s kvadratickými funkcemi. Předpoklady: 2501, 2502 .5. Další úlohy s kvadratickými funkcemi Předpoklady: 50, 50 Pedagogická poznámka: Tato hodina patří mezi ty méně organizované. Společně řešíme příklad, při dalším počítání se třída rozpadá. Já řeším příklady

Více

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu 7. Domy a byty Sčítání lidu, domů a bytů 2011 podléhají všechny domy, které jsou určeny k bydlení (např. rodinné, bytové domy), ubytovací zařízení určená k bydlení (domovy důchodců, penziony pro důchodce,

Více

4. Připoutejte se, začínáme!

4. Připoutejte se, začínáme! 4. Připoutejte se, začínáme! Pojďme si nyní zrekapitulovat základní principy spreadů, které jsme si vysvětlili v předcházejících kapitolách. Řekli jsme si, že klasický spreadový obchod se skládá ze dvou

Více

Geometrie v rovině a prostoru Číslo DUM: 01

Geometrie v rovině a prostoru Číslo DUM: 01 Autor: Josef Kraus Datum: 10.10.2011 Škola: Integrovaná ZŠ a MŠM Trnová,, Trnová 222, okres Plzeň - sever Šablona: IV/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směř ěřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků

Více

Standardní propozice (Brno) (14.05.2016)

Standardní propozice (Brno) (14.05.2016) Standardní propozice (Brno) (14.05.2016) Propozice závodu (Brno, 14.05.2016) Seriál/podnik je otevřen všem jezdcům bez ohledu na držení licencí. Každý podnik sestává ze dvou jízd. Body obdrží všichni jezdci

Více

Rukodělná činnost. příručka pro účastníky kurzu pracovní text ke studiu. Pojďme spolu CZ.1.07/1.2.17/01.0011

Rukodělná činnost. příručka pro účastníky kurzu pracovní text ke studiu. Pojďme spolu CZ.1.07/1.2.17/01.0011 Rukodělná činnost příručka pro účastníky kurzu pracovní text ke studiu Pojďme spolu CZ.1.07/1.2.17/01.0011 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí

Více

Názory na bankovní úvěry

Názory na bankovní úvěry INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/2007 DLUHY NÁM PŘIPADAJÍ NORMÁLNÍ. LIDÉ POKLÁDAJÍ ZA ROZUMNÉ PŮJČKY NA BYDLENÍ, NIKOLIV NA VYBAVENÍ DOMÁCNOSTI. Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru

Více

1.1.11 Poměry a úměrnosti I

1.1.11 Poměry a úměrnosti I 1.1.11 Poměry a úměrnosti I Předpoklady: základní početní operace, 010110 Poznámka: Následující látka bohužel patří mezi ty, kde je nejvíce rozšířené používání samospasitelných postupů, které umožňují

Více

INFORMACE O NĚKTERÝCH OBLASTECH K ŘEŠENÍ VE VĚCI JEDNOTEK SBORŮ DOBROVOLNÝCH HASIČŮ OBCÍ A SPOLKŮ PŮSOBÍCÍCH NA ÚSEKU POŢÁRNÍ OCHRANY

INFORMACE O NĚKTERÝCH OBLASTECH K ŘEŠENÍ VE VĚCI JEDNOTEK SBORŮ DOBROVOLNÝCH HASIČŮ OBCÍ A SPOLKŮ PŮSOBÍCÍCH NA ÚSEKU POŢÁRNÍ OCHRANY II. INFORMACE O NĚKTERÝCH OBLASTECH K ŘEŠENÍ VE VĚCI JEDNOTEK SBORŮ DOBROVOLNÝCH HASIČŮ OBCÍ A SPOLKŮ PŮSOBÍCÍCH NA ÚSEKU POŢÁRNÍ OCHRANY Podnětem ke zpracování tohoto materiálu je změna působení jednotek

Více

Nehodovost v kraji v roce 2012

Nehodovost v kraji v roce 2012 Nehodovost v kraji v roce 212 Přehled viníků a zavinění nehod v Jihočeském kraji v roce 212 Viník, zavinění nehody Řidičem motorového vozidla Řidičem nemotorového vozidla z toho dětmi Chodcem z toho dětmi

Více

Školtýn. Základní škola Týnec nad Labem Ročník 11 1. číslo 2011-2012

Školtýn. Základní škola Týnec nad Labem Ročník 11 1. číslo 2011-2012 Školtýn Základní škola Týnec nad Labem Ročník 11 1. číslo 2011-2012 Obsah 1, Zpravodajství Úvod Zahájení školního roku Den bez aut Vodácký seznamovací kurz Anketa Co nás čeká v dalších měsících 2, Sport

Více

Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016

Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016

Více

odbor kultury a památkové péče Magistrát města Zlína, náměstí Míru 12 pracoviště Zarámí 4421, 761 40 Zlín, ivotucek@zlin.eu

odbor kultury a památkové péče Magistrát města Zlína, náměstí Míru 12 pracoviště Zarámí 4421, 761 40 Zlín, ivotucek@zlin.eu Zápis ze setkání s veřejností ve věci: Příprava podkladů pro zpracování zadání regulačních plánů obytných čtvrtí Městské památkové zóny Zlín, pilotní lokalita Zálešná - I. setkání Dne: 25. září 2014 Místo:

Více

Roman Truhlář: Ve srovnání s Belgií máme luxusní kola

Roman Truhlář: Ve srovnání s Belgií máme luxusní kola Roman Truhlář: Ve srovnání s Belgií máme luxusní kola Každou středu ho můžete potkat, jak křižuje lesy v okolí Prahy na horském kole. Rozhovor odhaluje nepříliš známou tvář ředitele mbank ČR a SR Romana

Více

Centrum přípravy koní pro hiporehabilitaci CPK - CHRPA www.cpkchrpa.cz

Centrum přípravy koní pro hiporehabilitaci CPK - CHRPA www.cpkchrpa.cz Centrum přípravy koní pro hiporehabilitaci CPK - CHRPA Výroční zpráva 2004 www.cpkchrpa.cz Vážení přátelé našeho občanského sdružení, miliony let před okamžikem kdy se na naší planetě objevil první člověk,

Více

Jak na KOTLÍKOVÉ DOTACE? JEDNODUCHÝ RÁDCE PRO ZÁKAZNÍKY

Jak na KOTLÍKOVÉ DOTACE? JEDNODUCHÝ RÁDCE PRO ZÁKAZNÍKY Jak na KOTLÍKOVÉ DOTACE? JEDNODUCHÝ RÁDCE PRO ZÁKAZNÍKY KOTLÍKOVÉ DOTACE pokračují! Máte doma starý kotel na uhlí, dřevo a jiná tuhá paliva? Pak jsou kotlíkové dotace určeny právě pro Vás! Pokud máte doma

Více

Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší!

Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší! Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší! také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Jasně, že jsem nejlepší! e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část

Více

Měl bych... 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz. všechna práva vyhrazena

Měl bych... 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz. všechna práva vyhrazena Měl bych... 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz všechna práva vyhrazena Pokud používáte měl bych, je na čase to změnit Dostáváte se do situací, ve kterých používáte slovní spojení měl bych nebo

Více

Co víte o první pomoci

Co víte o první pomoci Co víte o první pomoci Srovnání pohledu lékařů a laiků na problematiku první pomoci Zpracoval: Matyáš Janík - Lambda Vedoucí práce a odborný konzultant: Mgr. František Tichý Gymnázium Přírodní škola o.p.s.

Více

Spokojenost zákazníka

Spokojenost zákazníka rozhovor 2 Spokojenost zákazníka s na imi slu bami je pro nás hlavní prioritou. Spole nost Elfetex slaví v roce 2016 25 let od zalo ení spole nosti. Po ádali jsme o rozhovor jednatele spole nosti Elfetex

Více

Jak se ČNB stará o českou korunu

Jak se ČNB stará o českou korunu Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Šumperk, Hlavní třída 31 Jak se ČNB stará o českou korunu Esej na odborné téma Jméno: Nicola Lužíková Ročník: 3. JAK SE ČNB STARÁ O

Více

Kategorie C 2. kolo Nehemjáš kviz

Kategorie C 2. kolo Nehemjáš kviz 2. kolo Nehemjáš kviz 1) Po 3 dnech pobytu v Jeruzalémě se Nehemjáš vydal na obhlídku města. Vyjel a) v noci b) na svém věrném velbloudovi c) po obědě a vyjel s celým průvodem Neh 2, 12 2) Kolik lidí bylo

Více

Aviva investiční pojištění aneb 6 jednou ranou (recenzí)

Aviva investiční pojištění aneb 6 jednou ranou (recenzí) Aviva investiční pojištění aneb 6 jednou ranou (recenzí) Ve veřejném hlasování soutěže o nejoblíbenější finanční produkt Zlatá koruna 2005 se na prvním místě umístilo životní pojištění pojišťovny Aviva

Více

Pokud máte doma dítě s atopickým ekzémem, jistě pro vás není novinkou, že tímto onemocněním trpí každé páté dítě v Evropě.

Pokud máte doma dítě s atopickým ekzémem, jistě pro vás není novinkou, že tímto onemocněním trpí každé páté dítě v Evropě. Máme tu jaro a s ním, bohužel, zhoršení stavu většiny atopiků. Příroda se probouzí, tráva se zelená, první květiny a stromy kvetou a vzduch se alergeny jen hemží Co dělat s tím, aby to naši nejmenší přežili

Více

jen vézt Nechci se ROZHOVOR Zlata Adamovská

jen vézt Nechci se ROZHOVOR Zlata Adamovská jen ROZHOVOR Zlata Adamovská Nechci se vézt Boří klišé, že ženy nerady řadí. Zlata Adamovská totiž nemá ráda auta s automatem a nechce se nechat připravit o možnost mít nad vozem kontrolu. Možná proto,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA AUTO KRALUPY a.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA AUTO KRALUPY a.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA AUTO KRALUPY a.s. 2013 Obsah Společnost Auto Kralupy a.s.... 2 Cíle společnosti Auto Kralupy a.s.... 3 Etický kodex společnosti... 5 Hodnocení roku 2013... 6 Kvalita... 8 Mystery shopping

Více

MANUÁL PRO HODNOCENÍ OTEVŘENÝCH TESTOVÝCH ÚLOH MATEMATIKA SADA B (TEST PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY DO 8LETÉHO GYMNÁZIA)

MANUÁL PRO HODNOCENÍ OTEVŘENÝCH TESTOVÝCH ÚLOH MATEMATIKA SADA B (TEST PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY DO 8LETÉHO GYMNÁZIA) PH-M5MBCINT MANUÁL PRO HODNOCENÍ OTEVŘENÝCH TESTOVÝCH ÚLOH MATEMATIKA SADA B (TEST PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY DO 8LETÉHO GYMNÁZIA) 1. TYPY TESTOVÝCH ÚLOH V TESTU První dvě úlohy (1 2) jsou tzv. úzce otevřené

Více

Tisková zpráva. 18. ledna 2012. Charakteristika klasického tempomatu

Tisková zpráva. 18. ledna 2012. Charakteristika klasického tempomatu 18. ledna 2012 Tisková zpráva DOPLŇUJÍCÍ TECHNICKÉ INFORMACE Charakteristika klasického tempomatu Na ekonomickou jízdu nákladním vozidlem konstantní cestovní rychlostí je potřebné mnohem víc než jen zapnout

Více

3 nadbytek. 4 bez starostí

3 nadbytek. 4 bez starostí Metody měření spokojenosti zákazníka Postupy měření spokojenosti zákazníků jsou nejefektivnější činnosti při naplňování principu tzv. zpětné vazby. Tento princip patří k základním principům jakéhokoliv

Více

A-28082006-113030-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 6

A-28082006-113030-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 6 A-28082006-113030-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 6 1) [2 b.] Nemotorové vozidlo je: a) Každé vozidlo poháněné jiným než spalovacím motorem, například elektromobil. b) Kolejové vozidlo, které se

Více

NÁHRADA ŠKODY Rozdíly mezi odpov dnostmi TYPY ODPOV DNOSTI zam stnavatele 1) Obecná 2) OZŠ vzniklou p i odvracení škody 3) OZŠ na odložených v cech

NÁHRADA ŠKODY Rozdíly mezi odpov dnostmi TYPY ODPOV DNOSTI zam stnavatele 1) Obecná 2) OZŠ vzniklou p i odvracení škody 3) OZŠ na odložených v cech NÁHRADA ŠKODY - zaměstnanec i zaměstnavatel mají obecnou odpovědnost za škodu, přičemž každý potom má svou určitou specifickou odpovědnost - pracovněprávní odpovědnost rozlišuje mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 63

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 63 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 63 Obsah: Slovo ředitele školy. Jarní prázdniny, plavecký výcvik. Školní projekt- jíme zdravě, divadelní představení,

Více

O kritériu II (metodické okénko)

O kritériu II (metodické okénko) O kritériu II (metodické okénko) Kritérium II. Autor: Blanka Munclingerová (Netopilová) Úvod Když se poprvé v naší krátké debatní historii objevil koncept "kritérium", byl význam, smysl a účel tohoto konceptu

Více

Každá maršrutka je označena svým číslem.

Každá maršrutka je označena svým číslem. Ukrajina - země ležící ve východní Evropě sousedící s Ruskem, Moldávií, Rumunskem, Maďarskem, Slovenskem, Polskem a Běloruskem. Na Ukrajině žije více než 45 milionů obyvatel. V hlavním městě Kyjev žije

Více

Rozšířená nastavení. Kapitola 4

Rozšířená nastavení. Kapitola 4 Kapitola 4 Rozšířená nastavení 4 Nástroje databáze Jak již bylo zmíněno, BCM používá jako úložiště veškerých informací databázi SQL, která běží na všech lokálních počítačích s BCM. Jeden z počítačů nebo

Více

Článek I. Základní ustanovení. Článek II. Příjmy fondu

Článek I. Základní ustanovení. Článek II. Příjmy fondu OBEC BRUMOVICE Vyhláška č. 22/2000 O vytvoření a použití účelových prostředků Fondu rozvoje bydlení obce Brumovice v rámci programu poskytování státních půjček na opravy, modernizaci a rozšíření bytového

Více

Vizualizace v ArConu (1.část) světla a stíny

Vizualizace v ArConu (1.část) světla a stíny Vizualizace v ArConu (1.část) světla a stíny Při vytváření návrhu v ArConu chcete určitě docílit co nejvíce reálnou (nebo někdy stylizovanou) vizualizaci. Na výsledek vizualizace mají kromě samotného architektonického

Více

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním 1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním Ad hoc modul 2007 vymezuje Nařízení Komise (ES) č. 431/2006 z 24. února 2006. Účelem ad hoc modulu 2007

Více

Řešení: Dejme tomu, že pan Alois to vezme popořadě od jara do zimy. Pro výběr fotky z jara má Alois dvanáct možností. Tady není co počítat.

Řešení: Dejme tomu, že pan Alois to vezme popořadě od jara do zimy. Pro výběr fotky z jara má Alois dvanáct možností. Tady není co počítat. KOMBINATORIKA ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Příklad 1 Pan Alois dostal od vedení NP Šumava za úkol vytvořit propagační poster se čtyřmi fotografiemi Šumavského národního parku, každou z jiného ročního období (viz obrázek).

Více

NÁSTRAHY INTERNETU PRO DĚTSKÉ UŽIVATELE

NÁSTRAHY INTERNETU PRO DĚTSKÉ UŽIVATELE UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FILOZOFICKÁ FAKULTA INFORMAČNÍ STUDIA A KNIHOVNICTVÍ NÁSTRAHY INTERNETU PRO DĚTSKÉ UŽIVATELE ESEJ / SEMINÁRNÍ PRÁCE MARKÉTA KUBŮ BAKALÁŘSKÉ KOMBINOVANÉ STUDIUM (F2D) AKADEMICKÝ

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

Učebnice pro děti od 0 do 2 let a pro jejich rodiče

Učebnice pro děti od 0 do 2 let a pro jejich rodiče Učebnice pro děti od 0 do 2 let a pro jejich rodiče Z r nk Z učebního cyklu Pouta milosti (GraceLink) Ročník I., první čtvrtletí Přeloženo z anglického originálu: Beginner Bible Study Guide, GraceLink

Více

He-Art: Program budoucnosti

He-Art: Program budoucnosti He-Art: Program budoucnosti Kurz: Úvod do He-Art programu Boskovice, 10.7.2015 Česká Lípa, 22.7.2015 Jednodenní (5h) seznamovací kurz, jehož cílem je v praxi ukázat přínosy HE-ART Programu a jeho odlišnost

Více

Zapamatujte si: Žijeme ve vibračním Vesmíru, kde vládne Zákon Přitažlivosti.

Zapamatujte si: Žijeme ve vibračním Vesmíru, kde vládne Zákon Přitažlivosti. ZÁKON PŘITAŽLIVOSTI je magnetická síla působící v celém Vesmíru.Všechno kolem nás je ZP ovlivněno. Je to podstata všech projevů, které vidíme. Vrána k vráně sedá, rovného si hledá a smolné dny jsou důkazem

Více

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach OD 13 DO 17 HODIN Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach Květnový kalendář narozenin našich kamarádů. Ahoj děti, Minulý měsíc jsme si vytvořily Knihu

Více

Základní kynologická organizace Zásmuky

Základní kynologická organizace Zásmuky Zápis č. 1/2014 z členské schůze ZKO Zásmuky 261, konané dne 6.12.2014 Přítomni: Zdeněk Auterský, Peter Andel, Michaela Černá, Hana Dobšová, Pavel Drahoš, Gabriela Kořínková, Pavel Kotrba, Libor Kytka,

Více

starší žáci PoznejBibli / 2 1. LEKCE: Petrův život - Ježíš povolává Petra O: O čem začal Ježíš kázat? Najdi odpověď v 17. verši:

starší žáci PoznejBibli / 2 1. LEKCE: Petrův život - Ježíš povolává Petra O: O čem začal Ježíš kázat? Najdi odpověď v 17. verši: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro starší žáky PoznejBibli 1. LEKCE: Petrův život - Ježíš povolává Petra Na mořském břehu často uvidíte rybáře

Více

No tak jo. Asi bych si měla začít dělat poznámky, protože se mi děje něco strašně divného a já nevím: 1. jak se jmenuju 2. jak se jmenuje kdokoliv

No tak jo. Asi bych si měla začít dělat poznámky, protože se mi děje něco strašně divného a já nevím: 1. jak se jmenuju 2. jak se jmenuje kdokoliv No tak jo. Asi bych si měla začít dělat poznámky, protože se mi děje něco strašně divného a já nevím: 1. jak se jmenuju 2. jak se jmenuje kdokoliv jiný 3. kde jsem 4. jak jsem se sem dostala 5. kde bydlím

Více

Dopravně bezpečnostní projekt POMÁHAT, CHRÁNIT A HRÁT SI

Dopravně bezpečnostní projekt POMÁHAT, CHRÁNIT A HRÁT SI Mateřská škola, Lanškroun, VANČUROVA 87, okres Ústí nad Orlicí tel.: 465 321 061, 777 497 955 e-mail: msvancurova@inlan.cz PSČ 563 01 Dopravně bezpečnostní projekt POMÁHAT, CHRÁNIT A HRÁT SI Vedoucí projektu:

Více

Josh Groban - Rozhovor pro Guitar Center

Josh Groban - Rozhovor pro Guitar Center Text: George Van Wagner Foto: Ryan Hunter 7.9.2014 Josh Groban - Rozhovor pro Guitar Center Hudba je jedním z největších úspěchů lidstva a zároveň také jednou z největších záhad. Jak ve své knize Musicophilia

Více

Úloha hydrogeologů v procesu využívání zdrojů podzemní vody

Úloha hydrogeologů v procesu využívání zdrojů podzemní vody Úloha hydrogeologů v procesu využívání zdrojů podzemní vody RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí Pozice ČR na geologické mapě střední Evropy Každá geologická jednotka představuje jiné podmínky

Více

4.5.1 Magnety, magnetické pole

4.5.1 Magnety, magnetické pole 4.5.1 Magnety, magnetické pole Předpoklady: 4101 Pomůcky: magnety, kancelářské sponky, papír, dřevěná dýha, hliníková kulička, měděná kulička (drát), železné piliny, papír, jehla (špendlík), korek (kus

Více

TIP 13 NAJDĚTE SI, CO VÁM VYHOVUJE

TIP 13 NAJDĚTE SI, CO VÁM VYHOVUJE TIP 13 NAJDĚTE SI, CO VÁM VYHOVUJE Kdesi na pokraji vašich schopností existuje místo, kde se učíte nejlépe a nejrychleji. To je to pravé, co vám vyhovuje. Toto místo najdete následujícím způsobem: [Komfortní

Více

JANA ČERMÁKOVÁ. Vytvořeno pro žáky s lehkou mentální retardací

JANA ČERMÁKOVÁ. Vytvořeno pro žáky s lehkou mentální retardací Identifikátor materiálu: EU 4 33, příběh Tématická oblast: český jazyk - literatura 1. ročníku Materiál obsahuje dva pracovní listy. Úkolem prvního listu je čtení s porozuměním, úkolem druhého listu je

Více

Seznámení žáků s pojmem makra, možnosti využití, praktické vytvoření makra.

Seznámení žáků s pojmem makra, možnosti využití, praktické vytvoření makra. Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 11 Používání maker Třída: 8. Učivo: Základy vytváření maker Obsah inovativní výuky: Seznámení žáků s pojmem makra, možnosti využití, praktické vytvoření makra. Doporučený

Více

VÝSTUPY Z DOTAZNÍKU SPOKOJENOSTI. Setkání zpracovatelů projektů v rámci programu KLASTRY CzechInvest, Praha, Štěpánská 15 29.

VÝSTUPY Z DOTAZNÍKU SPOKOJENOSTI. Setkání zpracovatelů projektů v rámci programu KLASTRY CzechInvest, Praha, Štěpánská 15 29. VÝSTUPY Z DOTAZNÍKU SPOKOJENOSTI Setkání zpracovatelů projektů v rámci programu KLASTRY CzechInvest, Praha, Štěpánská 15 29. června 2006 Dotazník vyplnilo celkem 13 ze 14 účastníků setkání. Výsledné bodové

Více

SOUTĚŽNÍ ŘÁD. 1. Základní ustanovení. 2. Řízení soutěží. 3. Účastníci soutěže 1.1

SOUTĚŽNÍ ŘÁD. 1. Základní ustanovení. 2. Řízení soutěží. 3. Účastníci soutěže 1.1 SOUTĚŽNÍ ŘÁD 1. Základní ustanovení 1.1 Tento řád vstupuje v platnost 1.8.2006 a je závazným řádem pro Milevskou ligu (dále jen ML) v malé kopané a týmy vstupují do ML s tím, že jej berou plně na vědomí

Více

Literární dílo se dočkalo několika filmových zpracování (např. Lerner Loewe, 1974), podle předlohy vznikl například i seriál či opera.

Literární dílo se dočkalo několika filmových zpracování (např. Lerner Loewe, 1974), podle předlohy vznikl například i seriál či opera. Popis reprezentativní knihy Quick Scan (A. de Saint Exupery: Malý princ) Záhlaví: Zpracovala: Jaroslava Fridrichová Antoine de Saint Exupery/ Malý princ / 1943 / Úvodní poznámky: Malý princ je nejznámější

Více

POKYNY K SOUTĚŽÍM 29. 8. - 2. 9. 2012. EURO HRY DOKSY 2012, http://ehd.doksy.com

POKYNY K SOUTĚŽÍM 29. 8. - 2. 9. 2012. EURO HRY DOKSY 2012, http://ehd.doksy.com POKYNY K SOUTĚŽÍM 29. 8. - 2. 9. 2012 01. Cyklistika Hlavní rozhodčí: Radek Ženíšek, tel. 604 758 289 sobota - kriterium dvojic : start závodu v 18,30 hodin, k závodu nastupují za každý tým 2 závodníci

Více

STUDIJNÍ DOVEDNOSTI. Testový sešit obsahuje 24 úloh. Pokyny pro vyplňování záznamového archu. Na řešení úloh máte 40 minut.

STUDIJNÍ DOVEDNOSTI. Testový sešit obsahuje 24 úloh. Pokyny pro vyplňování záznamového archu. Na řešení úloh máte 40 minut. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 9. tříd 2005 SD05Z9 STUDIJNÍ DOVEDNOSTI C Testový sešit obsahuje 24 úloh. Na řešení úloh máte 40 minut. Odpovědi pište do záznamového archu. Poznámky si můžete dělat

Více

Pojďme se tedy podívat na hlavní výhody a nevýhody mezi montovanými dřevostavbami a zděnými domy.

Pojďme se tedy podívat na hlavní výhody a nevýhody mezi montovanými dřevostavbami a zděnými domy. Montovaná dřevostavba vs. Zděný dům. Stavba rodinného domu je jedno z nejzásadnějších rozhodnutí v životě. Je velmi důležité zvážit všechny faktory vašeho rozhodnutí a ujasnit si, co od svého domu očekáváte,

Více

Zajímavosti o KOLE. Pořád bylo co zlepšovat a tak na konci 19. století už měla kola duše a pedály opravdu roztáčely zadní kola.

Zajímavosti o KOLE. Pořád bylo co zlepšovat a tak na konci 19. století už měla kola duše a pedály opravdu roztáčely zadní kola. Milé děti, za oknem bude ještě chviličku kralovat zima, ale já už jsem pro Vás připravil jarní číslo mých novin. Mám toto období moc rád. Chvilku prší a chvilku svítí sluníčko. Rád šlapu do kaluží, poslouchám

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Definice matematických pojmů Matematika a její aplikace

Více

Městský úřad Veselí nad Moravou odbor Stavební úřad

Městský úřad Veselí nad Moravou odbor Stavební úřad Městský úřad Veselí nad Moravou odbor Stavební úřad tř. Masarykova 119, pracoviště tř. Masarykova 119, PSČ 698 01 Spisová značka: S-MVNM/25558/2015 SÚ Veselí nad Moravou 10.11.2015 Č.j.: MVNM/35255/2015

Více

Měření základních vlastností OZ

Měření základních vlastností OZ Měření základních vlastností OZ. Zadání: A. Na operačním zesilovači typu MAA 74 a MAC 55 změřte: a) Vstupní zbytkové napětí U D0 b) Amplitudovou frekvenční charakteristiku napěťového přenosu OZ v invertujícím

Více

10 je 0,1; nebo taky, že 256

10 je 0,1; nebo taky, že 256 LIMITY POSLOUPNOSTÍ N Á V O D Á V O D : - - Co to je Posloupnost je parta očíslovaných čísel. Trabl je v tom, že aby to byla posloupnost, musí těch čísel být nekonečně mnoho. Očíslovaná čísla, to zavání

Více

Zimní školáček. Časopis pro všechny děti, školáky i dospěláky. Číslo: 21 Vydáno:16. února 2015 ZŠ a MŠ Mošnov

Zimní školáček. Časopis pro všechny děti, školáky i dospěláky. Číslo: 21 Vydáno:16. února 2015 ZŠ a MŠ Mošnov Zimní školáček Časopis pro všechny děti, školáky i dospěláky. Číslo: 21 Vydáno:16. února 2015 ZŠ a MŠ Mošnov Milí čtenáři, Vítám vás na stránkách zimního čísla našeho školního časopisu, který vydáváme

Více

Územní plánování, charakter intravilánu a osídlení obce Nosislav

Územní plánování, charakter intravilánu a osídlení obce Nosislav Územní plánování, charakter intravilánu a osídlení obce Nosislav 15.4.2007 Ponechal Lukáš, Hromková Lucie 1 Obec Nosislav leží v okolí řeky Svratky na hranici Ždánického lesa a Dyjskosvrateckého úvalu.

Více

Časopis MŠ. Prosinec 2015

Časopis MŠ. Prosinec 2015 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Prosinec 2015 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239

Více

Číslo projektu: 1F44/L/058/050 Zadavatel: Ministerstvo dopravy Styčný pracovník: Ing. Blanka Sunkovská Datum: leden 2009

Číslo projektu: 1F44/L/058/050 Zadavatel: Ministerstvo dopravy Styčný pracovník: Ing. Blanka Sunkovská Datum: leden 2009 OKOLO KOLA ALARM Číslo projektu: 1F44/L/058/050 Zadavatel: Ministerstvo dopravy Styčný pracovník: Ing. Blanka Sunkovská Datum: leden 2009 Zodpovědný řešitel: Mgr. Iva Provalilová Obsah Mistr jízdního kola...

Více