Bulletin Sdružení pro integraci a migraci. Zvýšení role neziskového sektoru v oblasti sociální integrace pracovních migrantů v České republice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bulletin Sdružení pro integraci a migraci. Zvýšení role neziskového sektoru v oblasti sociální integrace pracovních migrantů v České republice"

Transkript

1 Vážené čtenářky, vážení čtenáři, dostává se Vám do rukou první, pilotní číslo čtvrtletního bulletinu, vydávaného Sdružením pro integraci a migraci, zaměřené na informace o cizincích a cizinkách na trhu práce z pohledu nevládní organizace. Kdo jsme? Sdružení pro integraci a migraci (zkráceně SIMI ) je nezisková organizace, která se specializuje na cizince na území České republiky. SIMI představuje nový název Poradny pro uprchlíky po jejím sloučení s Centrem pro otázky migrace, a své služby tak poskytuje bez přestávky od roku Poradenství a pomoc jsou poskytovány především cizincům ze třetích zemí, a to včetně žadatelů o mezinárodní ochranu, uznaných uprchlíků či osob s doplňkovou ochranou. Služby SIMI jsou ale dostupné i osobám, které se na našem území nacházejí bez oprávnění k pobytu, stejně tak jako pro ostatním osobám s právním zájmem (mezi něž patří například čeští příbuzní a přátelé cizinců apod.). Naše organizace poskytuje především bezplatné právní a sociální poradenství, ale kromě konkrétní práce s klienty se věnujeme i dalším aktivitám ve prospěch cizinců, ať už jde o lobbying, připomínkování zákonů v oblasti migrace, publikování článků či vzdělávání na základních, středních a vysokých školách, psaní odborných studií a analýz nebo pořádání odborných kurzů pro cizince.

2 SIMI je dále členem Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty, a také členem Českého fóra pro rozvojovou spolupráci (FoRS), mezinárodní platformy pro spolupráci na poli neregulérní migrace (PICUM), evropské sítě UNITED for Intercultural Action a členem programu Nezletilí bez doprovodu v Evropě (Separated Children in Europe Program, SCEP), kde působí i jako člen správní rady. Zástupkyně SIMI jsou také členky v Radě vlády ČR pro lidská práva. V poslední době se specializujeme na problematiku cizinců na pracovním trhu (legálním i nelegálním). Bližší informace o organizaci naleznete také na našich webových stránkách Proč vydáváme tento bulletin? Na počátku letošního roku jsme oslovili celou řadu státních i nestátních subjektů, abychom je informovali o tom, že SIMI rozjíždí obsáhlý dvouletý projekt, zaměřený výhradně na cizince na trhu práce. Z došlých reakcí jsme vyvodili, že bulletin by byl vítaným zdrojem informací. Jeho případné vydávání bylo kladně hodnoceno zejména oslovenými úřady práce. Rozhodli jsme se proto vyslyšet Vaše reakce a pustili jsme se do přípravy. Domníváme se, že informace, které budeme touto cestou prezentovat, přispějí k rozvoji debaty o problematice pracovní migrace a přiblíží ji z nového, jiného pohledu. Věříme, že bulletin bude pro Vás představovat cenný a čtivý zdroj informací, které získáváme při každodenní práci s cílovou skupinou cizinců a cizinek na českém trhu práce.

3 Na co se zaměřuje náš projekt? Prostřednictvím představovaného projektu se pokusíme přispět k odstranění problémů, které souvisejí se sociální integrací cizinců ze třetích zemí, kteří jsou, byli nebo budou aktivní na trhu práce v České republice. Na území České republiky žije takřka půl milionu cizinců a řada z nich působí na trhu práce, v mnoha případech jde ale o trh nelegální. Byť je kritická situace v této oblasti vesměs známa, stále neexistují účinné mechanismy, jak zaměstnávání cizinců podchytit za současného dodržení kompromisu mezi právy cizinců a hlediskem ekonomické výhodnosti. Není tak tajemstvím, že zaměstnávání cizinců se v mnoha případech vymklo českým zákonů, i kontrole státu. Po několik let tak dochází ke zřetelnému znevýhodňování a vykořisťování mnohých cizinců, kteří jsou v pozici levné pracovní síly bez práv a nároků srovnatelných s českými zaměstnanci. Pod tlakem okolností vykazují ochotu tvrdě pracovat i za ztížených podmínek a závislosti na zaměstnavateli až otrockého typu. V této souvislosti se dále hovoří o možném rozsáhlém rozmachu trestné činnosti, včetně tak závažných deliktů jako je například obchodování s lidmi, nucené práci a o jiném, v demokratickém státě nepřijatelném způsobu chování jednotlivých subjektů. Uskutečněné průzkumy v oblasti zaměstnávání jednoznačně prokázaly strach zahraničních pracovníků hájit svá práva, a v zásadě i jejich oprávněnost. Cizinci se přitom snáze než jiné skupiny stávají obětmi diskriminace a státu se nedaří situaci změnit.

4 V poslední době se na nás více než kdy jindy obracejí právě ti z nich, kteří mají problémy se zaměstnavateli. To nás vede k tomu, abychom se problémem zabývali a pokusili se přimět stát k jinému přístupu a k hledání jiných než stávajících řešení, která se ukazují jako neúčinná a ve svém důsledku nejvíce postihující právě samotné pracující cizince a nikoliv ty, kteří na jejich práci profitují. Specifickou skupinu v rámci pracovní migrace v ČR tvoří ženy cizinky, zaměstnané v českých domácnostech na nejrůznějších pozicích. Jedná se o úplně zvláštní a svou povahou nový segment pracovního trhu a fenomén posledních let. Nejčastějšími problémy žen pracujících v této oblasti jsou v lepších případech nízké mzdy bez placení odvodů zaměstnavatelem, neplacené přesčasy, nepříjemné zacházení, tlačení k výkonu nelegální práce, v horších případech pak fyzické násilí, sexuální obtěžování či týrání, které snášejí ze strachu z nezaměstnanosti. Společnost nepokládá takové zacházení k cizinkám za škodlivé. Naopak, stalo se jakýmsi standardem českých domácností střední a vyšší třídy takové cizinky zaměstnávat. Proto je nutné se tímto tématem zabývat a reagovat systematickými i dílčími způsoby na vážná porušování práv takto zaměstnaných cizinek. Neuspokojivě zvládnutá problematika pracovní migrace z ní činí celospolečenský problém, ještě umocněný ekonomickou krizí a probíhajícími hospodářskými problémy české společnosti. S krizí přímo souvisí málo práce pro cizince, jejich větší závislost na zaměstnavatelích a více vykořisťování.

5 Naším projektem chceme situaci změnit. Jde nám o to pomoci konkrétním cizincům a cizinkám, ale i přispět k lepšímu nastavení systému legálního zaměstnávání cizinců, bez nichž se stát neobejde ani v době hospodářské recese, natož pak po jejím překonání. Pokud jde o cizince samotné, nebudou díky námi dosaženým změnám natolik odkázáni na zprostředkovatelské agentury a vykořisťující zaměstnavatele, kteří je nutí pracovat za nevýhodných podmínek. Informovanost jim také umožní lépe se integrovat do české společnosti a vymanit se z pozice osob podřadné kategorie. V souvislosti s tím realizujeme či plánujeme realizovat celý soubor aktivit. Od ledna 2011 poskytujeme bezplatné právní a sociální poradenství této cílové skupině cizinců a zároveň pro ni chystáme sérii seminářů. Jejich podstatou budou interaktivní nácviky jednotlivých forem přípravy pro vstup na legální trh práce či seznámení s právním minimem v oblasti zaměstnávání. Připravujeme také kulaté stoly, semináře zahraniční spolupráce, osvětovou kampaň zaměřenou na ženy cizinky pracující v domácnostech, a především také velkou medializaci této problematiky, včetně dokumentárního filmu, kterým se pokusíme dostat téma do povědomí široké veřejnosti, a obsáhlou analýzu. Důležitým cílem našeho projektu je nastavení funkční spolupráce s orgány a institucemi, s nimiž cizinci a cizinky přicházejí do styku. V naší práci se inspirujeme zkušenostmi z jiných evropských zemí, zejména pak z Rakouska a Portugalska. Z těchto zkušeností vyplývá, že nezisková organizace může ulehčit nejen cizincům a cizinkám, ale i správním orgánům a usnadnit tak oboustranný proces sociální integrace.

6 Popis poskytovaných sociální služeb SIMI, jejich rozsah a forma Na pracovníky SIMI se obracejí cizinci, kteří chtějí změnit, nebo aktuálně či dlouhodobě hledají zaměstnání, a to v rámci sociálního a právního poradenství, specializovaného na otázky zaměstnávání cizinců v ČR. Jedná se přímo o poradenství v oblasti zaměstnání nebo asistenci při nalezení, či udržení pracovního místa, ale i v dalších oblastech, které souvisejí s trhem práce práva a povinnosti zahraničních pracovníků, pracovněprávní vztahy, možnosti hledání vhodného pracovního místa, seznámení se zákony a předpisy, vysvětlení dokumentů atd. Na trhu práce přetrvává stagnace a rovněž přetrvávají další negativní jevy spojené s obdobím hospodářské recese, které se projevují na ekonomické kondici firem a vzniku nových pracovních míst. Tento trend se obecně týká trhu práce v ČR a týká se tedy primárně českých občanů a dalších občanů EU, s tím, že cizinci mají situaci ztíženou, a to zejména vzhledem k provázanosti zaměstnání a pobytového statusu. Cizinec, který má v ČR pobyt za účelem zaměstnání a pracuje na základě pracovního povolení, musí při ztrátě práce hledat nejen nové zaměstnání, ale také vyřídit pracovní povolení. Zde můžeme sledovat vývoj dalšího poklesu počtu pracovních míst pro cizince, souběžně s čímž klesá i počet žádostí o pracovní povolení a počet platných povolení. V oblasti tzv. zelených a modrých pracovních karet bohužel rovněž nenastává nárůst. Zelená karta, která má usnadnit přístup na trh práce cizincům s kvalifikací, po které je v České republice poptávka, a která je určená cizincům ze zemí mimo Evropskou unii (Australské společenství, Černá Hora, Chorvatská republika, Japonsko, Kanada, Korejská republika, Nový Zéland,

7 Republika Bosna a Hercegovina, Republika Makedonie, Spojené státy americké, Srbsko, Ukrajina), zatím bohužel nenaplňuje očekávání co do počtu nových žádostí. Obdobně také o tzv. Modrou kartu, která je určena pro cizince s vysokou kvalifikací, zatím není podle aktuálních. statistik výrazný zájem. Vzhledem k nedostatku pracovních míst řeší řada cizinců svojí situaci změnou účelu svého pobytu na některý z jiných účelů pobytu zejména na pobyt za účelem podnikání, účasti v právnické osobě, nebo sloučení s rodinným příslušníkem. Jistou naději na oživení pracovního trhu vkládáme do počínající sezony, především v oblasti stavebnictví, zemědělství a zpracovatelského průmyslu, kterou můžeme sledovat pozvolna od konce měsíce března. Speciální oblastí pak je využívání tzv. Švarc systému zaměstnavateli, kdy se běžně můžeme setkat s podnikateli na lince v továrně, úklidech nebo při rozdávání letáků. Pro zaměstnavatele je tento systém výhodnější, pro zaměstnance většinou nevýhodný, protože přichází o většinu z ochranných prvků pracovního trhu, a také z toho důvodu, že velká část cizinců nerozumí povinnostem spojeným s vedením živnostenského oprávnění a povinnými platbami zdravotního a sociálního pojištění a daní. Výhodná nabídka zaměstnání, kdy je fakturovaná částka o něco vyšší než obvyklá mzda v dané pozici, může po několika měsících značně zhořknout. Pokud se cizinec dostane do tíživé finanční situace a rozhodně se využít půjčky od bankovních nebo nebankovních subjektů, riskuje i to, že v případě insolvence nemůže jako podnikatelská osoba podat návrh na oddlužení. Oblast podnikání se proto stala nedílnou součástí našeho poradenství, při němž klientům poskytujeme konzultace zejména v otázkách seznámení s právy a povinnostmi, jež plynou z provozování živnosti, prokazování pro instituce ČR a další zákonné povinnosti.

8 Poslední kapitolou, která úzce souvisí s prací cizinců, respektive udělením pobytu za účelem zaměstnání, je pak povinnost uhradit komerční zdravotní pojištění v tzv. komplexní variantě. Toto pojištění je nutné uhradit na celou dobu pobytu. V praxi se setkáváme s tím, že ve smluvních podmínkách je začleněna řada výluk a ačkoliv cizinci zaplatí za tuto službu desetitisíce, pojišťovny uplatňují výrazně menší rozsah hrazené péče. V případě nemoci nebo úrazu pak v mnoha případech cizinci musí uhradit léčebný výkon samostatně. Spolu s touto oblastí jsou v našich konzultacích dále zastoupeny otázky bydlení (poradenství nebo asistence), sociálních dávek (zejména peněžitá pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek), vzdělání pro dospělé, péče o děti atd. Právní i sociální poradenství je cizincům poskytováno zejména v prostorách kanceláře SIMI ambulantní formou. Menší část intervencí se odehrává i terénní formou, podle potřeb klienta. Většina intervencí mívá charakter poradenství, nicméně klientům je průběžně nabízena i psychosociální podpora. Přirozenou součástí poskytovaných služeb pak bývá podání informace a zprostředkování kontaktu na další organizace či instituce. V rámci poskytovaných služeb je prováděn rovněž sběr informací a kontaktů ve vztahu k trhu práce a zahraniční zaměstnanosti. Služby jsou poskytovány v průběhu celého týdne, a to v režimu volného příjmu pro klienty v pondělí od 9:00 do 19:00 a ve středu a čtvrtek od 9:00 do 17:00. V úterý a pátek funguje poradenství terénní formou, nebo formou schůzek s pozvanými klienty či doprovodu. Každý uchazeč o službu je nejprve seznámen s nabídkou poskytovaných služeb a způsobem poskytování služeb, je definována zakázka a uchazeč podepíše informovaný souhlas s vedením spisové dokumentace, kterou vedeme u každého klienta.

9 Mezinárodní spolupráce Při naší činnosti v projektu vycházíme z toho, že nyní v ČR nejsou nastaveny správné mechanismy komunikace mezi státními orgány a cizinci, čehož využívají nejrůznější zprostředkovatelé pohybující se na hranici zákona. Výsledkem jejich aktivit je cizinec na nelegálním trhu práce, obcházení platných právních předpisů, neodvádění daní státu ze strany zaměstnavatele či další negativní jevy. V této souvislosti se Sdružení pro integraci a migraci inspirovalo i v zahraničí a navázalo spolupráci s respektovanou rakouskou organizací Zentrum fur MigrantInnen Tirol (ZeMIT) a známou portugalskou organizací Solidariedade Imigrante (SOLIM) s cílem přenést jejich osvědčenou praxi i do České republiky. V obou partnerských zemích se totiž podobné problémy podařilo odstranit, či alespoň potlačit, za pomoci posílení role neziskového sektoru

10 a jeho spolupráce s úřady práce a jinými institucemi, ve snaze usnadnit sociální integraci zahraničních pracovníků. Vznikly zde i speciální programy, a v Portugalsku existuje dokonce i zvláštní právní úprava, která se zabývá pracovními podmínkami specifické skupiny cizinek pracujících v domácnostech, neboť v těchto případech je situace bezproblémová jen zdánlivě a problémy, které se v této souvislosti začínají objevovat, jsou tak závažné, že si zaslouží samostatný přístup. Ze zkušeností mezinárodních partnerů budou vycházet i semináře a krátkodobé stáže pro zahraniční partnery v Praze, které SIMI uspořádá v průběhu let 2011 a 2012, s cílem přinést do českého prostředí nové poznatky ze zahraničí, což je velmi potřebné a zároveň žádané. Poprvé se pracovníci SIMI setkali se zahraničními partnery na březnovém semináři v Praze nad tématem pracovní migrace v České republice. Hostům byla nastolená problematika přiblížena jak prostřednictvím interních schůzek, tak při setkáních se zástupci Ministerstva vnitra, Ministerstva práce a sociálních věcí a Úřadu práce hl. m. Prahy.

11 Dále chystáme tematické kulaté stoly v různých regionech České republiky, které pak mají sloužit k navázání bližší spolupráce v procesu sociální integrace pracovních migrantů s dalšími zainteresovanými subjekty v České republice a jejichž obsahem bude především role neziskového sektoru v tomto procesu. Kulaté stoly budou kromě úřadů práce a dalších odpovědných státních orgánů (např. Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva vnitra, atp.) určeny také ostatním nevládním organizacím zabývajících se problematikou migrace v ČR a obecně pro odborné veřejnosti. K jejich realizaci dojde vždy v době stáže zahraničních partnerů u Sdružení pro integraci a migraci, aby tito mohli osobně předat své zkušenosti a poznatky ze své činnosti v Portugalsku či Rakousku.Vedle zhodnocení současného stavu v České republice a nastínění situace v zemích partnerských organizací budou diskuse u kulatých stolů směřovat k výměně informací, názorů a podnětů ohledně perspektivy vytvoření a rozvoje spolupráce českých neziskových organizací s úřady práce a dalšími subjekty v dané oblasti. Každý kulatý stůl proběhne v jiném regionu, aby se problematika dostala do povědomí co možná nejširšího okruhu subjektů. S prvním kulatým stolem se počítá na podzim 2011 za účasti rakouských partnerů. Čeští experti pak recipročně uskuteční po dvou krátkodobých stážích u mezinárodních partnerských organizací v Portugalsku i Rakousku, aby zde bezprostředně načerpali informace a zkušenosti od místních zainteresovaných orgánů a osobně si ověřili způsob fungování spolupráce partnerských nevládních organizací se státem řízenými úřady. Za tímto účelem delegáti navštíví relevantní instituce v hostitelské zemi (úřady práce, imigrační úřady, ministerstvo odpovědné za úsek zaměstnanosti) a setkají se s migranty majícími zkušenosti se zdejším trhem práce, popř. se zástupci zaměstnavatelů.

12 Stejně tak se budou moci reálně přesvědčit o stavu sociální integrace pracovních migrantů a jejich postavení na trhu práce v dané zemi, jakož i zkoumat dopady evropské legislativy a praxe do tamních reálií a možnosti jak lze zkušenosti partnerských zemí použít v České republice. Stáže budou také určeny k rozvoji networkingových aktivit partnerských organizací v zúčastněných zemích. Z každé krátkodobé stáže budou pořizovány zprávy spolu s fotodokumentací, které budou k dispozici na stránkách Sdružení pro integraci a migraci ( První zahraniční stáž se uskuteční u rakouské organizace ZeMIT v červnu 2011 a účastní se jí ředitelka SIMI Magda Faltová spolu s vedoucím sociálního oddělení Pavlem Dubou. Příklad zahraniční praxe Jakou podporu naleznou při hledání práce nezaměstnaní cizinci v Portugalsku? Od roku 2009 realizuje portugalský Institut práce a profesního vzdělávání (IEFP) v úzké spolupráci s tamějšími úřady práce projekt GIP Kanceláře na podporu profesního zařazení. Tento projekt má za cíl poskytnout podporu mládeži a dospělé nezaměstnané populaci v jejich profesní orientaci i profesním rozvoji ve smyslu usnadnit jejich umístění či opětovné umístění na trhu práce. Práce s nezaměstnanými cizinci má svá specifika, a proto IEFP vytvořil partnerství s ACIDI (Úřadem vysokého komisaře pro migraci a interkulturní dialog, který je nezávislým vládním orgánem na podporu integrace cizinců v Portugalsku), aby byla zajištěna co nejvyšší efektivnost tohoto projektu mezi cizinci.

13 Na základě tohoto partnerství pak vznikla takzvaná RGI Síť GIP pro cizince (Rede GIP Imigrante). Tato síť čítá v současnosti 25 center po celém Portugalsku. Dvě centra RGI fungují v rámci Národních center na podporu imigrantů (tyto instituty tzv. sdružených přepážek spadají pod gesci ACIDI) v Lisabonu a v Portu. Další centra jsou realizována v rámci partnerství ACIDI s veřejnými či soukromými neziskovými subjekty. Můžeme jmenovat například Farní centrum Vera Cruz v Aveiro, Amigrante sdružení migrantů, Guinejské solidární občanské sdružení AGUINENSO. IEFP poskytuje všem partnerským organizacím, které se do sítě zapojí, také finanční podporu, která pokrývá částečně či zcela náklady na poradce a technické zázemí. Kdo může služeb center využít? V první řadě všichni cizinci s povolením k pobytu za účelem zaměstnání a trvalým pobytem. Zde je vhodné poznamenat, že v Portugalsku, stejně jako v jiných evropských zemích, není pracovní vízum vázáno pouze na první získané zaměstnání, ale umožňuje cizinci následnou pracovní mobilitu. Jaké jsou hlavní cíle GIP? Poskytovat profesionální informace pro mládež a dospělé nezaměstnané osoby. Pomoc při hledání zaměstnání. Pomoc při hledání profesních kurzů (školení). Personalizované monitorování nezaměstnaných ve fázi začleňování či znovu začleňování na trh práce.

14 Jaké typy služeb v centrech naleznete? Najdete zde všechny služby, které pomáhají při řešení problémů týkajících se začlenění či znovu začlenění nezaměstnaných na trh práce, a to zejména: šíření a předávání informací o volných pracovních místech aktivity související s umístěním na konkrétní pracovní místo informování a směřování osob k projektům podpory vlastního podnikání, zaměstnanosti a vzdělávání informování o komunitárních programech, které podporují pracovní mobilitu a odborné vzdělávání v Evropě motivace a podpora pro účast v dočasných zaměstnáních nebo dobrovolnických aktivitách Nabízené možnosti spolupráce s úřady práce Jelikož naší představou je vytvořit podmínky pro užší spolupráci mezi NNO a státními orgány v oblasti zaměstnávání cizinců, kde NNO působí jako prostředník mezi cizincem, zaměstnavatelem a státní správou, rádi bychom Vám touto cestou nabídli několik forem možné spolupráce. V první řadě se jedná o výše popsané bezplatné právní a sociální poradenství cizincům v souvislosti s trhem práce. Pokud se ve Vaší praxi vyskytne případ, kdy potřeby Vašeho klienta cizince budou překračovat rámec působnosti úřadu práce, uvítáme, když jej/ji odkážete na naše bezplatné služby.

15 V současnosti připravujeme leták s informacemi pro cizince ohledně pracovního povolení na území České republiky a rádi poskytneme Vašemu úřadu letáky k jejich distribuci pro klienty z cílové skupiny. Domníváme se totiž, že leták může jednoduchou a přístupnou formou přispět ke zvýšení informovanosti cizinců o jejich právech a povinnostech na českém trhu práce. Současně si Vás dovolujeme oslovit s pozvánkou pro zástupce Vašeho úřadu práce na připravované kulaté stoly s mezinárodní účastí, které jsou určeny k bezprostřední vzájemné výměně informací na poli pracovní migrace a zaměstnávání cizinců v ČR. O podrobnostech chystaných akcí Vás budeme včas informovat. Jsme přesvědčeni, že nabízená součinnost nevládního sektoru s úřady práce a jinými institucemi může usnadnit sociální integraci cizinců, podpořit jejich legální působení na otevřeném trhu práce a předcházet jejich diskriminaci v pracovní oblasti. Pokud Vás naše nabídka zaujala, rádi s Vámi navážeme spolupráci, a to buď formou výměny informací na poli pracovní migrace a postavení cizinců na trhu práce, nebo přímo spolupráci v rámci poradenství či asistence pro jednotlivé klienty.

16 Kontakty Pro případné náměty, připomínky či získání informací ohledně aktivit v projektu, pozvánek na kulatá stoly, služeb poskytovaných cizincům, či připravované letáky, kontaktujte SIMI na: Sdružení pro integraci a migraci, o.s. Senovážná Praha 1 tel.: fax.: poradna@refug.cz Odpovědnými pracovníky za projekt jsou: Pavla Burdová Hradečná, koordinátorka projektu (hradecna@refug.cz)

METODICKÝ NÁVOD PRO OBLAST SPOLUPRÁCE ÚP ČR SE ZAMĚSTNAVATELI CIZÍCH STÁTNÍCH PŘÍSLUŠNÍKŮ

METODICKÝ NÁVOD PRO OBLAST SPOLUPRÁCE ÚP ČR SE ZAMĚSTNAVATELI CIZÍCH STÁTNÍCH PŘÍSLUŠNÍKŮ METODICKÝ NÁVOD PRO OBLAST SPOLUPRÁCE ÚP ČR SE ZAMĚSTNAVATELI CIZÍCH STÁTNÍCH PŘÍSLUŠNÍKŮ Praha 2015 OBSAH I. KULATÉ STOLY PRAVIDELNÁ KOMUNIKACE SE STÁVAJÍCÍMI ČI POTENCIÁLNÍMI ZAMĚSTNAVATELI CIZÍCH STÁTNÍCH

Více

Poslanecká sněmovna schválila dne 22. srpna novelu zákona o zaměstnanosti

Poslanecká sněmovna schválila dne 22. srpna novelu zákona o zaměstnanosti Tisková zpráva ze dne 27. srpna 2008 Poslanecká sněmovna schválila dne 22. srpna novelu zákona o zaměstnanosti Poslanecká sněmovna v pátek 22. srpna 2008 schválila novelu zákona o zaměstnanosti a změnu

Více

P r o g r a m č i n n o s t i. Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj se sídlem v Ústí nad Labem.

P r o g r a m č i n n o s t i. Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj se sídlem v Ústí nad Labem. P r o g r a m č i n n o s t i Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj se sídlem v Ústí nad Labem na rok 2015 prosinec 2014 Program činnosti tvoří souhrn úkolů, které jsou zařazeny

Více

Projekt Děti patří do rodiny

Projekt Děti patří do rodiny Projekt Děti patří do rodiny Za finanční podporu projektu, bez které bychom nebyli schopni projekt realizovat, děkujeme Nadaci rozvoje občanské společnosti Cíl a moto Týmu Hnízdo: Děti patří do rodiny"

Více

Ministerstvo vnitra Č. j.: MV-128952-24/OAM-2013 V Praze dne 13. ledna 2014 PRO SCHŮZI VLÁDY

Ministerstvo vnitra Č. j.: MV-128952-24/OAM-2013 V Praze dne 13. ledna 2014 PRO SCHŮZI VLÁDY Ministerstvo vnitra Č. j.: MV-128952-24/OAM-2013 V Praze dne 13. ledna 2014 PRO SCHŮZI VLÁDY Věc: Postup při realizaci aktualizované Koncepce integrace cizinců Společné soužití v roce 2014 Důvod předložení

Více

práce přes EURES a možných budoucích opatření EU v oblasti pracovní mobility

práce přes EURES a možných budoucích opatření EU v oblasti pracovní mobility Veřejná online konzultace týkající se programu pracovní mobility Tvoje první práce přes EURES a možných budoucích opatření EU v oblasti pracovní mobility mladých lidí uvnitř EU Tato otevřená veřejná online

Více

Záznam z kulatého stolu: Zahraniční zaměstnanci pracovníci druhé třídy? Marie Jelínková, Sdružení pro integraci a migraci

Záznam z kulatého stolu: Zahraniční zaměstnanci pracovníci druhé třídy? Marie Jelínková, Sdružení pro integraci a migraci Záznam z kulatého stolu: Zahraniční zaměstnanci pracovníci druhé třídy? Marie Jelínková, Sdružení pro integraci a migraci Dne 10. dubna 2014 se na velvyslanectví České republiky v Berlíně konal kulatý

Více

EVROPSKÁ DOHODA SKUPINY O ANTICIPATIVNÍM ŘÍZENÍ ZAMĚSTNANOSTI A KOMPETENCÍ

EVROPSKÁ DOHODA SKUPINY O ANTICIPATIVNÍM ŘÍZENÍ ZAMĚSTNANOSTI A KOMPETENCÍ EVROPSKÁ DOHODA SKUPINY O ANTICIPATIVNÍM ŘÍZENÍ ZAMĚSTNANOSTI A KOMPETENCÍ Preambule Tato evropská rámcová dohoda stanoví zásady, které umožní zavedení anticipativního řízení zaměstnanosti a kompetencí

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST 2014-2020. členka Výboru pro EU Rady vlády pro NNO

OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST 2014-2020. členka Výboru pro EU Rady vlády pro NNO OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST 2014-2020 členka Výboru pro EU Rady vlády pro NNO Struktura prioritních os Prioritní osa 1 Podpora zaměstnanosti a adaptability pracovní síly Investiční priority 1.1 Přístup

Více

Katalog poskytovatelů sociálních služeb. Olomouckého kraje 2011

Katalog poskytovatelů sociálních služeb. Olomouckého kraje 2011 Katalog poskytovatelů sociálních služeb Olomouckého kraje 2011 KATALOG POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB OLOMOUCKÉHO KRAJE aktualizace 2011 Dokument Katalog poskytovatelů sociálních služeb Olomouckého kraje

Více

Bulletin Sdružení pro integraci a migraci 1/2011. Zvýšení role neziskového sektoru v oblasti sociální integrace pracovních migrantů v České republice

Bulletin Sdružení pro integraci a migraci 1/2011. Zvýšení role neziskového sektoru v oblasti sociální integrace pracovních migrantů v České republice Vážené čtenářky, vážení čtenáři, dostává se Vám do rukou již druhé číslo bulletinu, vydávaného Sdružením pro integraci a migraci, v němž přinášíme informace o cizincích a cizinkách na trhu práce z pohledu

Více

mohou začít Zelené karty mají začít platit od 1. ledna 2009. Kdy si je cizinci 1 vyzvedávat?

mohou začít Zelené karty mají začít platit od 1. ledna 2009. Kdy si je cizinci 1 vyzvedávat? září 2008 Zelené karty nejsou jen nástrojem ke zrychlení procesu získávání zaměstnanců ze zahraničí. Rozhovor s Jiřím Sezemským, tiskovým mluvčím MPSV, a Zdeňkem Králem, zástupcem ředitele OAMP MV Abstrakt:

Více

Metodika postupů ve veřejných službách zaměstnanosti

Metodika postupů ve veřejných službách zaměstnanosti Metodika postupů ve veřejných službách zaměstnanosti Certifikovaná metodika MPSV Projekt TAČR, OMEGA: Reforma veřejných služeb zaměstnanosti v ČR (TD020381) VÚPSV, v. v. i. 2015 Obsah PREAMBULE 4 1. VYMEZENÍ

Více

Strategie migrační politiky České republiky

Strategie migrační politiky České republiky Strategie migrační politiky České republiky ZÁSADY MIGRAČNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY ZÁSADY MIGRAČNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY Předkládané zásady migrační politiky formulují priority České republiky v

Více

PODPORA SOCIÁLNÍ EKONOMICE Strategická inovace

PODPORA SOCIÁLNÍ EKONOMICE Strategická inovace PODPORA SOCIÁLNÍ EKONOMICE Strategická inovace Marie Dohnalová, Martin Potůček Centrum pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd a Fakulta humanitních studií Karlova univerzita v Praze

Více

Zpráva o situaci v oblasti migrace ke dni 31. ledna 2016

Zpráva o situaci v oblasti migrace ke dni 31. ledna 2016 I. Zpráva o situaci v oblasti migrace ke dni 31. ledna 2016 Tento materiál byl vytvořen Ministerstvem vnitra v rámci plnění usnesení vlády ze dne 12. října 2015 č. 824, kterým se mění usnesení ze dne 29.

Více

Komunikační plán Eurocentra Zlín na rok 2008

Komunikační plán Eurocentra Zlín na rok 2008 Komunikační plán Eurocentra Zlín na rok 2008 vycházející z Koncepce informování o evropských záležitostech v ČR na rok 2008 Obsah 1 ÚVOD... 3 2 KOMUNIKAČNÍ PRIORITY A CÍLOVÉ SKUPINY... 4 3 PLÁNOVANÉ AKTIVITY

Více

Deklarace MOP o sociální spravedlnosti pro spravedlivou globalizaci

Deklarace MOP o sociální spravedlnosti pro spravedlivou globalizaci Deklarace MOP o sociální spravedlnosti pro spravedlivou globalizaci Mezinárodní konference práce, která se sešla v Ženevě na svém 97. zasedání, s ohledem na to, že současné podmínky globalizace, jež se

Více

(Usnesení, doporučení a stanoviska) DOPORUČENÍ RADA

(Usnesení, doporučení a stanoviska) DOPORUČENÍ RADA 4.12.2013 Úřední věstník Evropské unie C 354/1 I (Usnesení, doporučení a stanoviska) DOPORUČENÍ RADA DOPORUČENÍ RADY ze dne 26. listopadu 2013 o podpoře zdraví upevňující tělesné aktivity ve všech odvětvích

Více

Důvodová zpráva. I. Obecná část

Důvodová zpráva. I. Obecná část Materiál do meziresortního připomínkového řízení III.b Důvodová zpráva I. Obecná část SHRNUTÍ ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY RIA 1. Základní identifikační údaje Název návrhu zákona: Zákon, kterým se mění zákon č. 435/2004

Více

Vzdělávání pracovníků veřejné správy o problematice osob se zdravotním postižením a zdravotního postižení

Vzdělávání pracovníků veřejné správy o problematice osob se zdravotním postižením a zdravotního postižení Vzdělávání pracovníků veřejné správy o problematice osob se zdravotním postižením a zdravotního postižení 1. Úvod Podle Listiny základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky,

Více

1014/2014 (UV) USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY. ze dne 8. prosince 2014

1014/2014 (UV) USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY. ze dne 8. prosince 2014 Systém ASPI - stav k 4.1.2015 do částky 145/2014 Sb. a 37/2014 Sb.m.s. - RA659 1014/2014 (UV) - k politice vlády ČR k přesidlování krajanů žijících v zahraničí - poslední stav textu 1014/2014 (UV) USNESENÍ

Více

50+ NENÍ HANDICAP. Zpátky do práce lze i v mém věku. metodika projektu CZ 2.17/2.1.00/37052

50+ NENÍ HANDICAP. Zpátky do práce lze i v mém věku. metodika projektu CZ 2.17/2.1.00/37052 50+ NENÍ HANDICAP metodika projektu Zpátky do práce lze i v mém věku CZ 2.17/2.1.00/37052 0 Identifikace projektu Název regionálního individuálního projektu Registrační číslo projektu Zpátky do práce lze

Více

závěrečná zpráva Zpracování podkladů pro tvorbu Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Třebíči

závěrečná zpráva Zpracování podkladů pro tvorbu Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Třebíči závěrečná zpráva Zpracování podkladů pro tvorbu Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Třebíči Realizace: Sociotrendy - výzkumná agentura 2/2011 Zpracování podkladů pro tvorbu Střednědobého plánu

Více

INFORMACE PRO CIZINCE S TRVALÝM POBYTEM V ČR

INFORMACE PRO CIZINCE S TRVALÝM POBYTEM V ČR INFORMACE PRO CIZINCE S TRVALÝM POBYTEM V ČR SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ A DŮCHODY ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ A PÉČE NEZAMĚSTNANOST A ÚŘAD PRÁCE SOCIÁLNÍ DÁVKY A SOCIÁLNÍ SLUŽBY BYDLENÍ DOKLADY A POVINNOSTI VŮČI CIZINECKÉ

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 12. listopadu 2014 č. 930 Aktualizovaná opatření Priorit a postupů vlády při prosazování rovnosti žen a mužů Úkol: Ukazatel plnění: Odpovídají: Termín

Více

Obecné informace o veřejné službě Před realizací veřejné služby Organizátor veřejné služby Realizace veřejné služby

Obecné informace o veřejné službě Před realizací veřejné služby Organizátor veřejné služby Realizace veřejné služby Praha 2010 OBSAH Slovo náměstka ministra 5 Slovo úvodem 6 1. Obecné informace o veřejné službě 6 1.1. Co je to veřejná služba? 6 1.2. Na co se veřejná služba zaměřuje? 6 1.3. Kde je institut veřejné služby

Více

Nová strategie obchodní a investiční politiky

Nová strategie obchodní a investiční politiky Úvod Na exportu EU v současné době závisí přes 30 milionů pracovních míst a předpokládá se, že v budoucích 10-15 letech bude 90% růstu generováno za hranicemi EU, proto je potřeba navázat vztahy se třetími

Více

Memorandum BISE 1. k inteligentní energii ve městech a obcích nových členských zemí, kandidátských zemí a zemí západního Balkánu. 29.

Memorandum BISE 1. k inteligentní energii ve městech a obcích nových členských zemí, kandidátských zemí a zemí západního Balkánu. 29. Memorandum BISE 1 k inteligentní energii ve městech a obcích nových členských zemí, kandidátských zemí a zemí západního Balkánu 29. října 2004 118 účastníků 2 ze sedmdesáti východoevropských zemí zahrnujících:

Více

(Oznámení) SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ KOMISE (2008/C 141/13) Úvod. posilovat nadnárodní mobilitu osob pracujících v odvětví kultury,

(Oznámení) SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ KOMISE (2008/C 141/13) Úvod. posilovat nadnárodní mobilitu osob pracujících v odvětví kultury, 7.6.2008 C 141/27 V (Oznámení) SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ KOMISE Výzva k předkládání návrhů 2008 Program Kultura (2007 2013) Provádění akcí programu: víceleté projekty spolupráce; akce spolupráce; zvláštní akce (třetí

Více

Výstupy anket k párové výuce od školního roku 2012/2013

Výstupy anket k párové výuce od školního roku 2012/2013 Výstupy anket k párové výuce od školního roku 2012/2013 A. Podněty škole: 1. Důraz na roli hlavního učitele Ve třídách, kde je do vyučování zapojen párový učitel, je role třídního učitele jako hlavního

Více

VÝCHODISKA PRO ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI DO PŘÍPRAVY STRATEGICKÝCH DOKUMENTŮ

VÝCHODISKA PRO ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI DO PŘÍPRAVY STRATEGICKÝCH DOKUMENTŮ III. VÝCHODISKA PRO ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI DO PŘÍPRAVY STRATEGICKÝCH DOKUMENTŮ V Praze dne 9. května 2006. OBSAH ÚVOD... 3 1. EVROPSKÁ UNIE A KONZULTACE S VEŘEJNOSTÍ... 4 2. PRINCIPY ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI...

Více

B. PODNIKATELSKÉ PROSTŘEDÍ

B. PODNIKATELSKÉ PROSTŘEDÍ B. PODNIKATELSKÉ PROSTŘEDÍ Město Cheb hodlá reagovat na závěry průzkumu podnikatelského prostředí a vytvořit příznivé podmínky pro vznik a rozvoj podnikání v místě. Vědomo si svých možností a kompetencí

Více

III/5 Trh práce a politika zaměstnanosti

III/5 Trh práce a politika zaměstnanosti III/5 Trh práce a politika zaměstnanosti III/5 Trh práce a politika zaměstnanosti Cíl kapitoly Seznámit vedoucí úředníky územních samosprávných celků s problematikou trhu práce a politikou zaměstnanosti

Více

Prioritám Dunajské strategie bude kralovat životní prostředí a ekonomika

Prioritám Dunajské strategie bude kralovat životní prostředí a ekonomika 02.11.2010 Dunajská strategie Prioritám Dunajské strategie bude kralovat životní prostředí a ekonomika Další z projektů regionálního partnerství podporovaného Evropskou unií, tzv. Dunajská strategie, se

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU FAKULTA ARCHITEKTURY VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V BRNĚ AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ, UMĚLECKÉ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI FA VUT V BRNĚ PRO ROK 2014 BRNO

Více

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATLE

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATLE PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATLE dle 85 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění V OTEVŘENÉM ŘÍZENÍ NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU Zadavatel: Název VZ: Česká republika Úřad práce České republiky se

Více

Sociální podnikání v ČR 23.9.2014 Olomouc

Sociální podnikání v ČR 23.9.2014 Olomouc Sociální podnikání v ČR 23.9.2014 Olomouc Proč podnikat sociálně? vztah k práci je deformován hledají se cesty smysluplnosti pracovní činnosti pro pracovníky i společnost rostoucí nezaměstnanost problémy

Více

Informační centrum občanského sektoru Český Krumlov, o.s. 381 01 Český Krumlov tel./fax: 380 712 202 www.icos.krumlov.cz, www.css.krumlov.

Informační centrum občanského sektoru Český Krumlov, o.s. 381 01 Český Krumlov tel./fax: 380 712 202 www.icos.krumlov.cz, www.css.krumlov. Informační centrum občanského sektoru Český Krumlov, o.s. Náměstí Svornosti 2 e-mail: icos@krumlov.cz 381 01 Český Krumlov tel./fax: 380 712 202 www.icos.krumlov.cz, www.css.krumlov.cz VÝROČNÍ ZPRÁVA 2007

Více

Přístup azylantů a osob s doplňkovou ochranou k zaměstnání v České republice

Přístup azylantů a osob s doplňkovou ochranou k zaměstnání v České republice Duben 2011 Přístup azylantů a osob s doplňkovou ochranou k zaměstnání v České republice Andrea Gerstnerová Abstrakt: Obsahem předkládané studie je analýza právní úpravy a navazující praxe státních orgánů

Více

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 29

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 29 MATERIÁL BEZ OSOBNÍCH ÚDAJŮ MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 29 DNE: 16.11.2015 JEDNACÍ ČÍSLO: 437/2015/OS NÁZEV: Spolupráce s Agenturou pro sociální začleňování ANOTACE: Město Žďár nad Sázavou má zájem řešit

Více

Sociální bydlení v České republice: koncepce a zákon

Sociální bydlení v České republice: koncepce a zákon Sociální bydlení v České republice: koncepce a zákon Současný stav Návrh koncepce sociálního bydlení Role obcí Otázky a odpovědi Současná situace v oblasti sociálního bydlení Koncepci připravilo MPSV jako

Více

Financování sociálních služeb musí vytvářet rovné podmínky pro jejich uživatele.

Financování sociálních služeb musí vytvářet rovné podmínky pro jejich uživatele. Financování sociálních služeb musí vytvářet rovné podmínky pro jejich uživatele. Vážené dámy, vážení pánové, v roce 2006 byl po dlouhém přešlapování přijat zákon o sociálních službách. Zákon má silné,

Více

KATALOG POTŘEB A OPATŘENÍ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLSTVÍ MĚSTA SOKOLOVA

KATALOG POTŘEB A OPATŘENÍ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLSTVÍ MĚSTA SOKOLOVA KATALOG POTŘEB A OPATŘENÍ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLSTVÍ MĚSTA SOKOLOVA Katalog vznikl během realizace projektu CZ.1.07/1.2.00/27.0024 Tvorba pilotních vzdělávacích koncepcí v sedmi obcích, podporujících rovný

Více

KATALOG POTŘEB A OPATŘENÍ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLSTVÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBERCE

KATALOG POTŘEB A OPATŘENÍ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLSTVÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBERCE KATALOG POTŘEB A OPATŘENÍ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLSTVÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBERCE Katalog vznikl během realizace projektu CZ.1.07/1.2.00/27.0024 Tvorba pilotních vzdělávacích koncepcí v sedmi obcích, podporujících

Více

Magda Uxová. Cizinec, azylant, bezdomovec, ekonomické uplatnění cizinců, demografie

Magda Uxová. Cizinec, azylant, bezdomovec, ekonomické uplatnění cizinců, demografie Economic, Social and Legal Problems of Demographic Development Mezinárodněprávní a ekonomické postavení cizinců (v ČR a ve vybraných zemích EU) z hlediska demografického vývoje International legal and

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 196/2016 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 173 ze dne 14.03.2016 Akční plán pro rok 2016 Komunitního plánu rozvoje sociálních a návazných služeb na území Městské části Praha

Více

Strategie řešení sociální inkluze vyloučených romských komunit/lokalit města Velká Bystřice pro léta 2014-2016

Strategie řešení sociální inkluze vyloučených romských komunit/lokalit města Velká Bystřice pro léta 2014-2016 Strategie řešení sociální inkluze vyloučených romských komunit/lokalit města Velká Bystřice pro léta 2014-2016 Popis výchozí, současné situace sociálně vyloučených romských lokalit Město Velká Bystřice

Více

Akční plán 2016. Prováděcí část Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Libereckého kraje 2014-2017

Akční plán 2016. Prováděcí část Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Libereckého kraje 2014-2017 Akční plán 2016 Prováděcí část Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Libereckého kraje 2014-2017 Obsah ÚVOD...4 1 Činnosti Libereckého kraje...5 1.1 Oblast plánování...5 1.1.1 Organizační zajištění

Více

Příloha B Průzkum podnikatelského prostředí

Příloha B Průzkum podnikatelského prostředí Příloha B Průzkum podnikatelského prostředí připravila Berman Group ve spolupráci s Komisí pro strategický rozvoj města Děčína Průzkum podnikatelského prostředí II. ÚVOD V červenci a srpnu 000 byl mezi

Více

Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území POÚ Stod a Dobřany

Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území POÚ Stod a Dobřany Tato akce je spolufinancována Plzeňským krajem a Evropskou unií v rámci Společného regionálního operačního programu grantové schéma Podpora sociální integrace v Plzeňském kraji. Analýza poskytovatelů sociálních

Více

Komentář k Monitorovacím indikátorům Programu Iniciativy Společenství EQUAL 2004-2008

Komentář k Monitorovacím indikátorům Programu Iniciativy Společenství EQUAL 2004-2008 Komentář k Monitorovacím indikátorům Programu Iniciativy Společenství EQUAL 2004-2008 28. července 2005 Úvod Komentář k monitorovacím indikátorům slouží jako doplněk k materiálu Monitorovací indikátory

Více

II. Komunitní plán sociálních služeb Mikroregionu Tanvaldsko 2016-2020

II. Komunitní plán sociálních služeb Mikroregionu Tanvaldsko 2016-2020 II. Komunitní plán sociálních služeb Mikroregionu Tanvaldsko 2016-2020 Harrachov Desná Jiřetín pod Bukovovu Albrechtice v Jizerských Horách Josefův Důl Plavy Kořenov Smržovka Tanvald Velké Hamry Zásada

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI ČSSZ V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ ZA ROK 2000. podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění

ZPRÁVA O ČINNOSTI ČSSZ V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ ZA ROK 2000. podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění ZPRÁVA O ČINNOSTI ČSSZ V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ ZA ROK 2000 podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění OBSAH: I. Úvod II. Rozsah povinností poskytovat informace

Více

P r o g r a m č i n n o s t i. OIP v PLZNI. na rok 2013

P r o g r a m č i n n o s t i. OIP v PLZNI. na rok 2013 OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj P r o g r a m č i n n o s t i OIP v PLZNI na rok 2013 prosinec 2012 O b s a h : 1. Struktura programu činnosti 2. Seznam úkolů 3. Úkoly programu

Více

DOPORUČENÝ POSTUP Č. 1/2012

DOPORUČENÝ POSTUP Č. 1/2012 Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR odbor sociálních služeb a sociální práce DOPORUČENÝ POSTUP Č. 1/2012 K REALIZACI ČINNOSTÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE NA OBECNÍCH ÚŘADECH TYPU II., TYPU III., ÚJEZDNÍCH A KRAJSKÝCH

Více

Závěrečná zpráva k projektu Projekt Krok do pracovního života

Závěrečná zpráva k projektu Projekt Krok do pracovního života Závěrečná zpráva k projektu Krok do pracovního života Název projektu: Projekt Krok do pracovního života čj. CZ.1.04/3.3.05/68.00218 financovaný z prostředků ESF Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost

Více

Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti 1

Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti 1 50+ NENÍ HANDICAP metodika projektu Zpátky do práce lze i v mém věku věku CZ 2.17/2.1.00/37052 0 Identifikace projektu Název projektu Zpátky do práce lze i v mém věku Registrační číslo projektu CZ 2.17/2.1.00/37052

Více

1 Programové období EU 2014-2020

1 Programové období EU 2014-2020 2. NEWSLETTER PROFESNÍ KOMORY SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ_listopad 2013 Prostřednictvím 2. newsletteru Profesní komory sociálních pracovníků (dále PKSP) bychom Vás rádi informovali o nadcházejícím programovém

Více

Svaz zaměstnavatelů a podnikatelů v dopravě České republiky Sdružení dopravních podniků v České republice * * *

Svaz zaměstnavatelů a podnikatelů v dopravě České republiky Sdružení dopravních podniků v České republice * * * Svaz zaměstnavatelů a podnikatelů v dopravě České republiky Sdružení dopravních podniků v České republice * * * Odborový svaz pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy

Více

VYHLAŠOVATEL Středočeský kraj. BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Krajský úřad Středočeského kraje Odbor regionálního rozvoje. vyhlašuje kolovou VÝZVU

VYHLAŠOVATEL Středočeský kraj. BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Krajský úřad Středočeského kraje Odbor regionálního rozvoje. vyhlašuje kolovou VÝZVU VYHLAŠOVATEL Středočeský kraj BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Krajský úřad Středočeského kraje Odbor regionálního rozvoje ZPROSTŘEDKUJÍCÍ SUBJEKT OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST (DÁLE

Více

PŘEHLED VŠECH CÍLŮ A OPATŘENÍ

PŘEHLED VŠECH CÍLŮ A OPATŘENÍ PŘEHLED VŠECH CÍLŮ A OPATŘENÍ 1. RODINA, DÍTĚ A MLÁDEŽ Cíl: 1.1.Udržení a rozvoj stávajících služeb opatření 1.1.1. Udržení a rozvoj Rodinného centra Sedmikráska 1.1.2. Udržení a rozvoj Sociálního centra

Více

Materiál pro schůzi zastupitelstva města dne 19.12.2012. Program podpory sociálních a souvisejících služeb pro rok 2013

Materiál pro schůzi zastupitelstva města dne 19.12.2012. Program podpory sociálních a souvisejících služeb pro rok 2013 Materiál pro schůzi zastupitelstva města dne 19.12.2012 Program podpory sociálních a souvisejících služeb pro rok 2013 Obsah: I. Důvodová zpráva II. Přílohy: č. 1 Program podpory sociálních a souvisejících

Více

Podnikatelská informatika obor šitý na míru

Podnikatelská informatika obor šitý na míru Podnikatelská informatika obor šitý na míru Doc. Ing. Jan Skrbek, Dr., Ing. Klára Antlová, Ph.D. Katedra informatiky Hospodářská fakulta Technické univerzity v Liberci Voroněžská 13 46117 Liberec 1. Úvod

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE dle 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen zákon ) pro zpracování nabídky k veřejné zakázce zadané v jednacím řízení s uveřejněním s názvem Sociální služby pro

Více

Důvodová zpráva. A. Závěrečná zpráva hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad - RIA. (k úpravě zvýšení příspěvku na péči)

Důvodová zpráva. A. Závěrečná zpráva hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad - RIA. (k úpravě zvýšení příspěvku na péči) IV. Důvodová zpráva Obecná část A. Závěrečná zpráva hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad - RIA I. (k úpravě zvýšení příspěvku na péči) SHRNUTÍ ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY RIA 1. Základní identifikační údaje

Více

Výroční zpráva 2007. Celonárodní organizace příbuzných duševně nemocných

Výroční zpráva 2007. Celonárodní organizace příbuzných duševně nemocných Výroční zpráva 2007 Celonárodní organizace příbuzných duševně nemocných SLOVO ÚVODEM Vážení přátelé, předkládáme Vám výroční zprávu SYMPATHEA, o.p.s. - celonárodní organizace příbuzných duševně nemocných.

Více

Ministerstvo práce a sociálních věcí

Ministerstvo práce a sociálních věcí Ministerstvo práce a sociálních věcí Soupis projektů na podporu integrace cizinců v ČR, podpořených resorty, kraji a obcemi a projektů spolufinancovaných ze zdrojů EU a dalších zahraničních zdrojů v roce

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Zlínského kraje

Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Zlínského kraje Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Zlínského kraje 2006 Mgr. Josef Slovák náměstek hejtmana Zlínského kraje pro oblast školství, mládež a sport Vážené dámy, vážení pánové, po třech

Více

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Hranice

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Hranice Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Hranice Téma: Zaměstnanost a podpora podnikání Tento výstup byl financován z prostředků ESF

Více

PŘÍLOHA TEXTŮM PŘIJATÝM

PŘÍLOHA TEXTŮM PŘIJATÝM EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2010 PŘÍLOHA k TEXTŮM PŘIJATÝM na zasedání konaném ve čtvrtek 22. října 2009 Změny a pozměňovací návrhy k návrhu souhrnného rozpočtu Evropské unie pro rozpočtový rok 2010 Cast 1/1

Více

Studie č. 5 : Dovoz pracovních sil a jeho vliv na podnikatelské prostředí v odvětví stavebnictví

Studie č. 5 : Dovoz pracovních sil a jeho vliv na podnikatelské prostředí v odvětví stavebnictví Studie č. 5 : Dovoz pracovních sil a jeho vliv na podnikatelské prostředí v odvětví stavebnictví Vytvořeno pro: Projekt reg.č.: CZ.1.04/1.1.01/02.00013 Název projektu: Posilování bipartitního dialogu v

Více

Programové prohlášení Svazu průmyslu a dopravy ČR

Programové prohlášení Svazu průmyslu a dopravy ČR Programové prohlášení Svazu průmyslu a dopravy ČR schválené valnou hromadou dne 20. října 2015 v Brně Legislativní proces a právní prostředí Pro jednání legislativní rady vlády přijmout pravidlo vyžadující

Více

JEDNOTNÝ KOMUNIKAČNÍ STYL 2006

JEDNOTNÝ KOMUNIKAČNÍ STYL 2006 GRANTOVÉ SCHÉMA JEDNOTNÝ KOMUNIKAČNÍ STYL 2006 PŘÍLOHA C K POKYNŮM PRO ŽADATELE PRO 4. KOLO VÝZVY POČET STRAN PŘÍLOHY: 13 1 OBSAH 1. ÚVOD...4 2. ZÁKLADNÍ INFORMACE O GRANTOVÉM SCHÉMATU...4 2.1 Číslo grantového

Více

Zvýšení role neziskového sektoru v oblasti sociální integrace pracovních migrantů v České republice

Zvýšení role neziskového sektoru v oblasti sociální integrace pracovních migrantů v České republice Bulletin Sdružení pro integraci a migraci 3/2011 Zvýšení role neziskového sektoru v oblasti sociální integrace pracovních migrantů v České republice Vážené čtenářky, vážení čtenáři, dostává se Vám do rukou

Více

II. Souhrnná informace za rok 2011 o aktivitách realizovaných příslušnými resorty v oblasti potírání nelegálního zaměstnávání cizinců

II. Souhrnná informace za rok 2011 o aktivitách realizovaných příslušnými resorty v oblasti potírání nelegálního zaměstnávání cizinců II. Souhrnná informace za rok 2011 o aktivitách realizovaných příslušnými resorty v oblasti potírání nelegálního zaměstnávání cizinců 1 OBSAH Část první: Meziresortní spolupráce v oblasti boje proti nelegálnímu

Více

PORADENSTVÍ. Ministerstvo průmyslu a obchodu. České republiky. Sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Řídící orgán OPPI

PORADENSTVÍ. Ministerstvo průmyslu a obchodu. České republiky. Sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Řídící orgán OPPI Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Řídící orgán OPPI PORADENSTVÍ Program realizuje Prioritní osu OPPI 2007-2013 6 Služby pro rozvoj podnikání Platnost od Číslo

Více

ZPRAVODAJ ZDRAVÉHO MĚSTA TŘEBOŇ

ZPRAVODAJ ZDRAVÉHO MĚSTA TŘEBOŇ ZPRAVODAJ ZDRAVÉHO MĚSTA TŘEBOŇ VIII/ 2012 Vážení čtenáři, Zdravá města, obce a regiony se promyšleně snaží utvářet svou lokalitu jako kvalitní a příjemné místo pro život. Také Třeboň je součástí Národní

Více

Věc : Návrh postupů a priorit vlády při prosazování rovnosti mužů a žen

Věc : Návrh postupů a priorit vlády při prosazování rovnosti mužů a žen Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Č. j. : 71/7714/98 V Praze dne března 1998 Výtisk č. : Pro schůzi vlády České republiky Věc : Návrh postupů a priorit vlády při prosazování rovnosti mužů a žen Důvod

Více

Rok řemesel bude koordinován AMSP ČR, za účasti 23 řemeslných cechů a společenstev, pokrývajících 35 profesí:

Rok řemesel bude koordinován AMSP ČR, za účasti 23 řemeslných cechů a společenstev, pokrývajících 35 profesí: 2016 Pracovní verze Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR pokračuje v mohutné ofenzivě na podporu drobných živnostníků a vyhlašuje rok 2016 jako ROK ŘEMESEL. Navazujeme tím na naši aktivitu

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z VÝZKUMU SPOKOJENOSTI KLIENTŮ EVROPSKÉ SÍTĚ NA PODPORU PODNIKÁNÍ ENTERPRISE EUROPE NETWORK (EEN) V ČESKÉ REPUBLICE 2009 ÚVODEM

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z VÝZKUMU SPOKOJENOSTI KLIENTŮ EVROPSKÉ SÍTĚ NA PODPORU PODNIKÁNÍ ENTERPRISE EUROPE NETWORK (EEN) V ČESKÉ REPUBLICE 2009 ÚVODEM ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z VÝZKUMU SPOKOJENOSTI KLIENTŮ EVROPSKÉ SÍTĚ NA PODPORU PODNIKÁNÍ ENTERPRISE EUROPE NETWORK (EEN) V ČESKÉ REPUBLICE 2009 ÚVODEM Síť Enterprise Europe Network (EEN) působí v České republice

Více

Vážení přátelé, vážení spolupracovníci,

Vážení přátelé, vážení spolupracovníci, VÝROČNÍ ZPRÁVA Občanské poradny Nymburk, o. s. za rok 2008 Vážení přátelé, vážení spolupracovníci, dovolujeme si Vám předložit zprávu o činnosti Občanské poradny Nymburk, o.s. za rok 2008. Chceme Vás informovat

Více

21 listopad. Vážení čtenáři, Zvlášť zajímavé články: Olomoucký kraj v Bruselu na výročním zasedání ERRIN 2. Příručka pro dotace z EU 3-4

21 listopad. Vážení čtenáři, Zvlášť zajímavé články: Olomoucký kraj v Bruselu na výročním zasedání ERRIN 2. Příručka pro dotace z EU 3-4 21 listopad 2007 21 Zvlášť zajímavé články: Olomoucký kraj v Bruselu na výročním zasedání ERRIN 2 Příručka pro dotace z EU 3-4 Období českého předsednictví: v Bruselu byl představen oficiální program 5

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Krnov

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Krnov Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Krnov Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu

Více

Návrh. Senátu Parlamentu České republiky

Návrh. Senátu Parlamentu České republiky 162 10. funkční období 162 Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Chilskou republikou o programu pracovní dovolené,

Více

Rozvojové priority regionů ČR z pohledu budoucí kohezní politiky

Rozvojové priority regionů ČR z pohledu budoucí kohezní politiky Speciální analýzy prosinec 2010 ozvojové priority regionů Č z pohledu budoucí kohezní politiky Petr Zahradník EU OFFICE Česká spořitelna, a.s. Poláčkova 1976/2 140 00 Praha 4 tel.: +420 261 073 308 fax:

Více

Zápis z jednání pracovní skupiny Senioři

Zápis z jednání pracovní skupiny Senioři Zápis z jednání pracovní skupiny Senioři realizované v rámci projektu Efektivní systém plánování sociálních služeb ve městě Bruntál reg. č. CZ.1.04/3.1.03/97.00008 DATUM KONÁNÍ: 25.6.2014 ČAS KONÁNÍ: 13:00

Více

Platné znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění. Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů

Platné znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění. Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů IV. Platné znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů 4 Rovné zacházení a zákaz diskriminace při uplatňování práva na zaměstnání

Více

Studie uživatelů modelu CAF

Studie uživatelů modelu CAF Studie uživatelů modelu CAF Úvod Vážené dámy, vážení pánové, Chtěli bychom Vás touto cestou požádat o vyplnění dotazníku, souvisejícího se Společným hodnotícím rámcem (model CAF). Cílem tohoto dotazníku

Více

POKYNY PRO ŽADATELE PRO GRANTOVÁ SCHÉMATA, IMPLEMENTOVANÁ V RÁMCI SROP V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

POKYNY PRO ŽADATELE PRO GRANTOVÁ SCHÉMATA, IMPLEMENTOVANÁ V RÁMCI SROP V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI POKYNY PRO ŽADATELE PRO GRANTOVÁ SCHÉMATA, IMPLEMENTOVANÁ V RÁMCI SROP V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI PRO 2. KOLO VÝZVY Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Moravskoslezského kraje 29.4. 2005 Zpracovatel:

Více

Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008

Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008 Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008 1. Oblast ekonomického prostředí podnikání Ekonomické podmínky pro podnikání se za uplynulé čtyři roky zlepšily, podstatně

Více

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Litvínov

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Litvínov Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Litvínov Téma: Zaměstnanost a podnikání Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím

Více

Evaluace projektu Sociálně vyloučené lokality Ústeckého kraje Evaluační zpráva

Evaluace projektu Sociálně vyloučené lokality Ústeckého kraje Evaluační zpráva Evaluace projektu Sociálně vyloučené lokality Ústeckého kraje Evaluační zpráva Příloha Metodiky pro evaluaci dopadů nesoutěžních projektů OP Zaměstnanost 2014 2020 OBSAH MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ... 3 1 CÍL A

Více

ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY REALIZOVANÉ V ROCE 2014

ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY REALIZOVANÉ V ROCE 2014 Generální ředitelství Dobrovského 1278/25 170 00 Praha 7 Tel.: 950 180 111 Generální ředitelství Karlovo náměstí 1 128 01 Praha 2 Tel.: 950 191 111 ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

Více

Analýza poskytovatelů sociálních služeb na Horšovskotýnsku a Holýšovsku

Analýza poskytovatelů sociálních služeb na Horšovskotýnsku a Holýšovsku Analýza poskytovatelů sociálních služeb na Horšovskotýnsku a Holýšovsku Pracovní verze, srpen 2011 Text neprošel jazykovou korekturou. Zpracovatel: Centrum pro komunitní práci západní Čechy Obsah 1. Předmět

Více

Úrazy způsobené třetí osobou v systému zdravotního pojištění.

Úrazy způsobené třetí osobou v systému zdravotního pojištění. UPOZORNĚNÍ: Tento dokument má sloužit výhradně k osobní potřebě oprávněného uživatele a k jeho studijním účelům, je majetkem IPVZ a podléhá autorskému zákonu č. 121/2000 Sb. Institut postgraduálního vzdělávání

Více

72 000 LIDÍ SE ZÁZNAMEM V TRESTNÍM REJSTŘÍKU ROČNĚ

72 000 LIDÍ SE ZÁZNAMEM V TRESTNÍM REJSTŘÍKU ROČNĚ 72 000 LIDÍ SE ZÁZNAMEM V TRESTNÍM REJSTŘÍKU ROČNĚ PRAHA, 16. června 2015 Ročně je v České republice odsouzeno průměrně 72 000 lidí. To je 72 000 lidí se záznamem v Rejstříku trestů - celkem početná sociální

Více

Městská část Praha 14 Rada městské části

Městská část Praha 14 Rada městské části Městská část Praha 14 Rada městské části U s n e s e n í 5. jednání Rady městské části Praha 14 konaného dne 9. 2. 2015 č. 35/RMČ/2015 k návrhu na obnovu nájmu bytu o velikosti 1 + 1 v č. p. 755, ul. Bobkova,

Více

Zamyšlení nad systémem poskytování dotací ze strukturálních fondů v rámci Společného regionálního operačního programu

Zamyšlení nad systémem poskytování dotací ze strukturálních fondů v rámci Společného regionálního operačního programu Zamyšlení nad systémem poskytování dotací ze strukturálních fondů v rámci Společného regionálního operačního programu Ing. Pavel Pešek, CSc. Fakulta sociálně ekonomická Univerzity J. E. Purkyně v Ústí

Více

Zpravodaj Energetické agentury Zlínského kraje, o.p.s.

Zpravodaj Energetické agentury Zlínského kraje, o.p.s. Zpravodaj Energetické agentury Zlínského kraje, o.p.s. Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. (EAZK) byla založena v roce 2006 za podpory programu EU Inteligent Energy Europe. Zakladatelem a 100%

Více